Harjoituskirja A. Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoituskirja A. Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari"

Transkriptio

1 KIELikarhu Harjoituskirja A Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari

2 Tekijät ja Opetushallitus Opetushallitus PL Helsinki Kuvitus Maria Wager Ulkoasun suunnittelu ja taitto Laura Rahinantti Tuottaja Kaija Pirinen ISBN Painopaikka: Juvenes Print Suomen Yliopistopaino Oy, Tampere, 2013 KOPIOINTIEHDOT Tämä teos on harjoituskirja. Teos on suojattu tekijänoikeuslailla (404/61). Tätä teosta ei saa valokopioida lainkaan. Myös teoksen tai sen osan digitaalinen kopioiminen tai muuntelu on ehdottomasti kielletty. Lisätietoja antaa Kopiosto ry

3 3 Oppilaalle Tervetuloa Kielikarhun matkaan harjoitusten poluille! Olet varmaan kuullut sanonnan: Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Nyt siis kannattaa panostaa harjoitteluun, niin kielitaitosi tulee entistä sujuvammaksi ja monipuolisemmaksi ja se taito säilyy mukanasi lopun elämääsi. Kaikkia harjoituksia et välttämättä ehdi tehdä oppitunneilla, mutta voit tehdä harjoituksia kotonakin opettajan antamien ohjeiden mukaan. Lisäharjoituksia löydät myös verkosta. Toivotamme sinulle mielenkiintoisia hetkiä tämän kirjan monipuolisten tehtävien parissa! Kirjan tekijät Opettajalle Tämä harjoituskirja etenee Kielikarhu 3 -tekstikirjan teemojen mukaisesti. Harjoituskirja 3A on tarkoitettu yhden lukuvuoden aikana tehtäväksi. Seuraavana vuonna otetaan käyttöön harjoituskirja 3B. Kirjan tehtävissä harjoitellaan monipuolisesti kielen osa-alueita. Kielitiedon asiat on esitelty pääosin harjoituskirjassa, joka jää oppilaalle itselleen mahdollisesta oppikirjakierrätyksestä huolimatta. Näin oppilas voi tarvittaessa palauttaa mieleen tai tarkentaa aiemmin opittuja asioita. Koska kirjan lähtökohta on funktionaalisessa kielenoppimiskäsityksessä, siinä ei ole valmiita tietolaatikoita: Tietolaatikot täydennetään opetustuokion aikana, opettajan ja oppilaiden yhteistyönä keskustellen, kieltä tutkien ja ihmetellen. Omien kokemustemme mukaan tällainen lähestymistapa synnyttää helpommin keskustelua opittavasta aiheesta ja tuo siten kielitiedon abstraktimmatkin asiat oppilaalle omakohtaisemmiksi. Tietolaatikoiden tekstiä ja annettuja esimerkkisanoja ja -lauseita saa ja tuleekin alleviivata, ympyröidä ja värittää asian mieleen painamisen helpottamiseksi. Ennen jokaista tietolaatikkoa oppilas johdatellaan aihealueeseen ja ohjataan hänet pohtimaan aiheesta jo aiemmin tietämäänsä, minkä jälkeen vasta lähdetään yhdessä rakentamaan uutta tietoa vanhan päälle.

4 4 Tietolaatikoiden jälkeen teemoja harjoitellaan taitovaatimuksia vähitellen syventäen. Aluksi harjoitellaan opittavan asian tunnistamista ja tuotetaan esimerkiksi jotain kielenmuotoa ohjatusti, ja vähitellen oppilaalta vaaditaan enemmän omaa tuottamista ja soveltamista. Lopuksi tuotetaan laajempia omia tekstejä, joissa oppilas pääsee käyttämään harjoiteltavaa kielenmuotoa vapaammin. Opettajan oppaassa osoitteessa on opettajalle lisäohjeita ja vinkkejä myös lisäharjoitteluun. Sieltä löytyy myös linkki oppilaan verkkomateriaaliin, jonka avulla oppilaat voivat itsekseen tai pienissä ryhmissä jatkaa harjoittelua vielä vapaammin. Tehtävien määrä vaihtelee kappaleittain, eikä kaikkia tehtäviä ole jokaisen oppilaan syytä aina tehdäkään. Ympyröidyt tehtävät suositellaan tehtäviksi kaikki: nämä tehtävät sisältävät opittavan aiheen kannalta keskeisimmät asiat. Kielitiedon lisäksi harjoituskirjassa laajennetaan monipuolisesti teksteistä noussutta sanastoa erilaisin harjoituksin, annetaan runsaasti kuuntelu- ja keskusteluharjoituksia sekä kirjoittamisen erilaisia harjoituksia. Kuuntelutehtävät on merkitty samoin kuin tekstikrijassa korva-symbolilla ja silloin opettajan on varauduttava soittamaan kuunneltava teksti erilliseltä äänitteeltä. Opettajan tehtävä on ohjata ja innostaa oppilasta oppimaan. Toivomme kirjasta olevan apua sekä opettajalle että oppilaille yhteisellä matkallanne kielen mielenkiintoiseen maailmaan! Kirjan tekijät

5 5 Sisällysluettelo Oppilaalle...3 Opettajalle... 3 Sisällys... 5 Lupaava alku Koulu homeessa... 6 Kelluva koulu B:n onni Jännitys tiivistyy Lohikäärmeen kita Kohta voi tulla ukkonen Aallokon merikäärme hyökkää Ykkösjätkät Vuoden eri aikoina - eri vuodenaikoina Antti turkin antaa Järvi jäässä, järki päässä Vaatteet on mun aatteet Ilta on aamua viisaampi Elämää keskiajan Suomessa Talonpojan savupirtissä Keskiajan kaupungissa Polkupyörän historiaa Verbaliikkaa ja kielikukkasia Mediasoppa kouluruuasta Ruutuaikaa Kielikukkasia Suojele luontoa Elämän monimuotoisuus Kierrätys on viisasta Omat pienet teot...104

6 6 lupaava alku Koulu homeessa ➊ Mitä mukavia tunteita koulun alkaminen sinussa herätti? Valitse hatusta neljä sopivaa sanaa ja kirjoita tähän: ilo innostus uskallus odotus rauha kotoisuus hyväntuulisuus helpottuneisuus jännitys tyytyväisyys vastuu hämmästys onnellisuus levottomuus yhteys hyväksyntä sinnikkyys selkeys 2. Mitkä asiat koulun alkamisessa huolestuttivat sinua? Kirjoita tähän: (Jos haluat, voit pitää ne myös salaisuutena.) 3. Mitä tunteita koulun alkaminen herätti tekstikirjan kappaleen Emiliassa?

7 koulu homeessa 7 1. Päiväkirja Tässä kappaleessa on tutustuttu päiväkirjaan tekstilajina. Päiväkirja on henkilökohtainen kirja tai vihko, johon kirjoitetaan muistiinpanoja omasta elämästä aikajärjestyksessä, yleensä (Kuinka usein?). Tekstiin merkitään eli se, milloin teksti on kirjoitettu. Päiväkirjaan voi kirjoittaa esim. tunteita, ja. Muistiinpanot voivat alkaa sanoin:. Lasten ja nuorten kirjoittamia päiväkirjoja: Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja Jacobsson, Anders Olsson Sören: Bertin päiväkirja Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja -sarja Noronen, Paula: Emilian päiväkirja -sarja 2. Erilaisia päiväkirjoja blogi, lokikirja, lukupäiväkirja, luontopäiväkirja, matkapäiväkirja, ruokapäiväkirja, sääpäiväkirja, treenipäiväkirja, unipäiväkirja Selvitä, mitä nämä sanat tarkoittavat. Keksitkö lisää?. Miten blogi eroaa muista päiväkirjoista?. 4. Etsi ja alleviivaa Kielikarhun lomapäiväkirjasta a) päiväys, b) otsikko, c) tapahtumapaikka ja d) luontoa kuvailevat sanat.

8 8 koulu homeessa Karhunkierroksella Kävin kesälomalla Kuusamossa, ja kiersimme Pienen Karhunkierroksen Oulangan kansallispuistossa. Se on 12 kilometriä pitkä vaellusreitti. Reitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Se olikin varsinainen kuntopolku, sillä polut olivat kivisiä ja kuluneita ja matkalla oli jyrkkiä nousuja, riippusiltoja ja pitkospuita. Nimestään huolimatta karhuja ei ollut tämän citykarhun lisäksi liikkeellä. ➎ Lomapäiväkirja. Kesän tapahtumia ja lomamatkoja on mukava muistella jälkikäteen. Piditkö sinä lomamatkallasi päiväkirjaa tai otitko valokuvia muistuttamaan loman tapahtumista? Tee nyt, kun kesäloman tapahtumat ovat vielä tuoreessa muistissa, pieni lomapäiväkirja. a) Piirrä kuva kolmesta mukavasta kesämuistosta (tai tulosta koneelta valokuvat ja liimaa ne kirjaan). b) Kirjoita kuvan päälle päiväys, esim. 16. kesäkuuta c) Kirjoita kuvan alle tapahtumapaikka tai tapahtuman nimi. d) Kerro muutamalla virkkeellä lomasi kohokohdista. Voit myös kertoa, millainen sää tapahtumahetkellä oli.

9 koulu homeessa 9 6. Kirjoita päiväkirjaa! Kirjoita viikon ajan joka ilta ylös kolme asiaa, jotka ovat elämässäsi juuri sinä päivänä kohdallaan. Voit myös kirjoittaa, mikä meni sinä päivänä huonosti ja mitä odotat seuraavalta päivältä. 7. pidä lukupäiväkirjaa! Valitse kiinnostava kirja. Lue siitä ensin pieni pätkä ja kirjoita päiväkirjaan ajatuksiasi siitä, mitä luit. Toisena päivänä luet taas lisää ja kirjoitat uuden päiväkirjamerkinnän. Voit käsitellä esimerkiksi näitä aiheita päiväkirjassasi: Kirjoita aluksi lukemasi kirjan nimi, kirjailijan nimi ja parin lauseen mittainen esittely kirjan aiheesta. Muista merkitä myös, milloin luit kirjaa, eli päivämäärä. Kuka on tarinan kertoja? Onko hän tarinan päähenkilö? Mieti, miten kirja olisi muuttunut, jos joku muu kirjan hahmoista olisikin kertonut tarinan.

10 10 koulu homeessa Mikä on kirjan miljöö eli tapahtumapaikka? Mikä on tapahtuma-aika? Vertaa tätä kirjaa muihin kirjoihin, joita olet lukenut aikaisemmin. Onko tämän kirjan päähenkilö samanlainen kuin joku muu hahmo? Oletko lukenut muita kirjoja samalta kirjoittajalta? Miten tämä eroaa niistä? Onko tämä kirja parempi tai huonompi? Mitkä kohdat kirjassa tuntuivat niin tutuilta, että ne olisivat voineet sattua sinullekin? Mieti, onko kirjan henkilöiden toiminta uskottavaa. Tunnistatko, mihin lajityyppiin kirjasi kuuluu: onko se esimerkiksi seikkailu-, huumori- tai jännityskirja tai fantasiaa? Mitkä asiat auttoivat sinua lajityypin arvaamisessa? Älä unohda pohtia teemaa eli kirjan aihetta: mitä syvällisiä peruskysymyksiä kirjassa pohditaan? Voit myös ennakoida: Mitä luulet seuraavaksi tapahtuvan ja miksi? Kenen kannattaisi lukea tämä kirja? Miksi? Voit merkitä arvion kirjasta vaikkapa tähdillä (1 5 tähteä). 8. tuo seuraavaa kertaa varten jokin esine, joka kuvaa jotain iloista asiaa kuluneesta kesästä/ lapsuudestasi/ viime kouluvuodestasi. Kerro muulle ryhmälle tarina, joka liittyy mukanasi tuomaan esineeseen.

11 lupaava alku 11 Kelluva koulu ➊ Lue Mohamedin kirjoittama esittelyteksti koulustaan. Poimi tekstistä koulun työntekijöiden nimitykset alla oleville viivoille. Karhulan ala-aste pähkinänkuoressa Meidän koulu on aika suuri täällä opiskelee nimittäin 535 oppilasta. Koulurakennuskin on suuri ja tosi vanha. Sen lisäksi täällä työskentelee koko joukko työntekijöitä: ensiksi täytyy mainita rehtori, hänhän on koulun johtaja. Hänen apunaan on apulaisrehtori, joka on samalla 5C-luokan opettaja. Tässä talossa on yhteensä 30 opettajaa ja 5 koulunkäyntiavustajaa. Opettajista osa on aineenopettajia ja suurin osa luokanopettajia. Lisäksi on kaksi erityisopettajaa. Koulun kansliassa on töissä koulusihteeri. Hän pitää mm. luetteloa siitä, keitä oppilaita koulussamme on. Kouluisäntä taas huolehtii koulurakennuksesta ja pihasta. Jos jotain menee epäkuntoon, käymme sanomassa siitä hänelle. Kouluhuoltajat eli siivoojat pitävät koulun tilat siisteinä. Kokki ja keittäjät valmistavat meille ruokaa koulun ruokalassa. Koulussa työskentelee vielä muita aikuisia, kuten koulukuraattori ja koulupsykologi sekä kouluterveydenhoitaja. He huolehtivat oppilaiden hyvinvoinnista. Päähenkilöitä koulussa taidetaan silti olla me oppilaat eihän täällä muuten tarvittaisi ainoatakaan henkilökunnan jäsentä. Mohamed 5A

12 60 Vuoden eri AIKOINA eri vuodenaikoina KERTAUS v) lehdet pursuavat muotijuttuja w) nykyaikainen x) yhdistelmä y) vaatevarasto 10. Kirjoita vihkoosi pohdiskeleva teksti (blogi, sähköpostiviesti tai vaikkapa mielipidekirjoitus), jossa on aiheena vuodenajat, luonto tai muoti. ITSEarvIOINTI Osaatko nyt nämä asiat? Rastita ruutu, joka kuvaa parhaiten omaa oppimistasi. en oikein osaa vielä osaan jo aika hyvin osaan erinomaisesti Tiedän, mitä tarkoittavat kielitiedon käsitteet subjekti objekti virke lause päälause sivulause. Osaan muodostaa lauseita, joissa on predikaatti, subjekti ja objekti. Osaan lisätä tekstiin määreitä subjektille ja objektille. Osaan muodostaa lauseita, joissa on pää- ja sivulause. Ymmärrän, että lauseessa sanan muotoon vaikuttaa sanan tehtävä lauseessa sekä muut sanat. Tunnen predikaatteja, jotka muodostavat lauseen yksin. Tunnen predikaatteja, jotka eivät saa viereensä subjektia tai objektia. Tiedän vuodenaikoihin, luontoon ja muotiin liittyvää sanastoa.

13 ilta on AAMUA viisaampi 61 Elämää keskiajan Suomessa ➊ Järjestä seuraavat lauseet oikeaan järjestykseen. Mieti, mitä tapahtui ensin, mitä sitten jne. Suomesta tuli osa Ruotsin valtakuntaa. Katolinen kirkko vakiinnutti asemansa Suomessa. Hämäläiset kapinoivat katolista kirkkoa vastaan. Ruotsin ja Novgorodin välinen rauhansopimus solmittiin vuonna 1323 Pähkinäsaaressa. Novgorod halusi levittää ortodoksiuskontoa Suomeen. Ruotsi valloitti Varsinais-Suomen ja Hämeen ja rakensi Viipurin linnan Karjalaan. Ruotsi halusi levittää kristinuskoa Suomeen yhdessä katolisen kirkon kanssa. Ruotsin ja Novgorodin sotiminen häiritsi saksalaisia kauppiaita. ➋ Kirjoita seuraavat historian oppikirjan virkkeet yksinkertaisemmin: selitä asia sivulauseiden avulla. Valitse sopiva konjunktio sivulauseen alkuun: kun, että, jotta ja käytä yksinkertaista sanajärjestystä eli subjekti (tekijä) ensin ja sitten predikaatti (tekeminen). MALLI: Keskiajan alkaessa Suomi oli eri heimojen asuttama syrjäinen maa. Kun keskiaika alkoi, Suomessa asui eri heimoja. a) Ruotsalaiset alkoivat tehdä Suomeen ristiretkiä varmistaakseen alueet itselleen. b) Keskiajan alussa ihmiset eivät tunteneet kuuluvansa yhteen Suomen kansaan. c) Paavi kehotti Ruotsin kuningasta ja piispoja käännyttämään suomalaisia kristinuskoon.

14 62 Elämää keskiajan Suomessa 3. Harjoittele etsimään tekstistä tärkeät tapahtumat, niiden syyt ja seuraukset. a) Piirrä vihkoosi syy-seurauskaavio tekstikirjan kappaleesta Suomen keskiaika alkaa. Kirjoita lyhyesti omin sanoin ja käytä nuolia tapahtumien välissä. b) Piirrä tapahtumista yksinkertainen sarjakuva vihkoosi. Valitse ensin tapahtumien tekijät eli päähenkilöt ja sitten mieti, mitä tapahtui, missä ja milloin. MALLI: Matilla ei ollut kavereita ja hän oli ärsyttänyt luokkakavereita koko viikon. Risto pyysi Mattia lopulta mukaan pelaamaan jalkapalloa. Matti tuli itse seuraavalla kerralla mukaan pelaamaan eikä enää ärsyttänyt muita. ➍ Tee kysymyksiä kappaleesta parillesi. Kuvitelkaa, että olette harjoittelemassa koetta varten. Kysy a) pääasioita (Aloita esimerkiksi kysymyssanoilla: Mitä Kuka?). b) syitä ja seurauksia (Aloita esimerkiksi kysymyssanoilla: Miksi Mitä sen jälkeen?). Mitähän ne mahtoivat pitää karhuista keskiajalla?

15 ilta on AAMUA viisaampi 63 Talonpojan savupirtissä ➊ Lue vielä katkelma historian oppikirjan kappaleesta Talonpojan savupirtissä alla olevien ohjeiden mukaan. a) Katso ensin vain otsikkoa. Mihin kysymyksiin arvelet, että tämä kappale vastaa? Kirjoita ennakoivat kysymykset tähän. b) Lue kappale. Vastasiko se siihen, mihin luulitkin? Vastasiko kappale johonkin muuhun kysymykseen? Mihin? c) Mikä on mielestäsi kappaleen pääasia eli tärkein asia. Alleviivaa sitä kuvaava lause. d) Kerro sama asia nyt omin sanoin eli tee muistiinpanot kappaleen tärkeimmästä asiasta. Myyntituotteina olivat oravat ja hauet Talonpoika oli myös kalamies. Merestä kalastettiin silakkaa, järvistä haukia ja lahnoja. Jo kivikaudella oli kalastuksessa käytetty verkkoa. Keskiajalla käytettiin myös katiskaa. Kalaisat järvet ja joet antoivat hyvän saaliin. Matalan lahden pohjukkaan kutemaan tulleet hauet oli helppo keihästää atraimella. Myös joet olivat hyviä kalastuspaikkoja. Suurimmat saaliit saatiin laskemalla verkot joen poikki. Naiset suolasivat ja kuivasivat kalat, jotka vietiin tynnyreissä myytäväksi kaupunkiin. Osa saaliista jätettiin omalle perheelle. Minun turkkini ei ole kaupan. Talvella miehet metsästivät turkiseläimiä. Tuuheat turkikset olivat arvokasta kauppatavaraa, josta osa myytiin ja osalla maksettiin veroja. Paras nahka oli soopelilla, jota metsästettiin niin paljon, että se hävisi keskiajalla lähes kokonaan. Oravaa metsästettiin varsijousella ja tylppäpäisillä nuolilla, jotta eläimen turkki pysyisi ehjänä. Kärpän nahkoja käytettiin koristamaan kuninkaallisten viittoja. Piispat suosivat näädän turkkia. Majavan turkista sai puolestaan hyvän vettähylkivän sadeasun. Historia kertoo 6. Tammi 2007.

Harjoituskirja B. Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari

Harjoituskirja B. Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari KIELikarhu Harjoituskirja B Elina Heikkilä-Kopperoinen Sari Ruutu Elli Saari 3 Oppilaalle Tervetuloa Kielikarhun matkaan harjoitusten poluille! Olet varmaan kuullut sanonnan: Minkä nuorena oppii, sen vanhana

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

VARASTOALAN AMMATTILAISEKSI SARI STÅHL OPETUSHALLITUS

VARASTOALAN AMMATTILAISEKSI SARI STÅHL OPETUSHALLITUS VARASTOALAN AMMATTILAISEKSI SARI STÅHL OPETUSHALLITUS Sari Ståhl ja Opetushallitus Kuvitus: Piirrokset Camilla Ståhl, muut kuvat Sari Ståhl Ulkoasu ja taitto: Oy Graaf Ab Opetushallitus PL 380 00531 Helsinki

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

KIELIKarhu harjoituskirja

KIELIKarhu harjoituskirja KIELikarhu Harjoituskirja A ella luokkaretkellä 55 Ella luokkaretkellä 1 Etsi ja tutki parisi kanssa tekstikirjan kappaleen ihmisten, eläinten ja paikkojen nimiä Miten ne on kirjoitettu? Tutki erityisesti

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

KIVENISTUTUS. Jalokivien istutus kultasepän työssä. Immo Lahtela

KIVENISTUTUS. Jalokivien istutus kultasepän työssä. Immo Lahtela KIVENISTUTUS Jalokivien istutus kultasepän työssä Immo Lahtela Opetushallitus ja tekijä Kansi: korut Pekka Kulmala, kuvat Teemu Töyrylä, taustakuva Immo Lahtela, tekijäkuva Pekka Koponen Sisäkannet: korut

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

matsku 3 JAKO- JA KERTOLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS

matsku 3 JAKO- JA KERTOLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS matsku 3 JAKO- JA KERTOLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS MATSKU 3 Tämän kirjan omistaa: Sisällysluettelo Opetushallitus ja tekijät Opetushallitus PL 380 0031 Helsinki www.oph.fi/verkkokauppa

Lisätiedot

Sofi Oksanen: Puhdistus

Sofi Oksanen: Puhdistus Sofi Oksanen: Puhdistus Oma nimi ja luokka Koulun nimi Työn valmistumispäivämäärä Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Kirjailijan esittely 4 3. Lukupäiväkirja 5 4. Teoksen esittely 6 4.1. Juoni, aihe ja

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Älä luule, ota selvää!

Älä luule, ota selvää! Älä luule, ota selvää! Tekijä Elämä ilman kulttuuria on tylsää 1 Yhdistä tekijä ja teos. laulaja kirjailija kuvittaja ohjaaja säveltäjä 2 Kirjoita omin sanoin kehykseen mikä teos on. 3 Täydennä ajatuskarttaan

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Oppimispäiväkirja. Nimi: Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Huomaa että oppimispäiväkirjan tekeminen on huomioitu kurssin mitoituksessa osaksi

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet lukiapuvälineasiantuntija Datero Esityksen sisältö Johdanto 1. Lukiapuvälinepalvelut Suomessa 2. Oppiminen ei ole vain lukemista ja kirjoittamista 3.

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Kotitehtävä 6 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä KUUDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Lapsen kehitystä tukevat kasvatusmenetelmät ovat yksi sijais- ja adoptiovanhemmuuden

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008 , sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 1 1 Aikuisten ammatilliset näyttötutkinnot Sinä voit osoittaa eli näyttää ammattitaitosi, kun teet näyttötutkinnon. Näyttötutkinnon jälkeen voit saada tutkintotodistuksen,

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Piirustustehtävä 1. Uusi kansikuva kirjalle 2. Päähenkilön tai tärkeän tapahtuman piirtäminen 3. Mainoksen tai sarjakuvan piirtäminen kirjan tapahtumista

Lisätiedot

matsku 4 kymmenylitys Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS

matsku 4 kymmenylitys Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS matsku 4 kymmenylitys Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS MATSU 4 Tämän kirjan omistaa: Sisällysluettelo MMEN TÄTT JA VÄHENEE Opetushallitus ja tekijät Opetushallitus PL 380 00531 Helsinki

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

matsku 2 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS

matsku 2 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS matsku 2 HTEEN- JA VÄHENNSLASKU Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS MATSKU 2 Tämän kirjan omistaa: Sisällysluettelo 0 h-tä suu-ri h-tä suu-ri htä suuri 4 1 h-teen-las-ku 0 5 Mi-tä puut-tuu?

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

2.12.2011. Titta Hänninen

2.12.2011. Titta Hänninen 2.12.2011 Titta Hänninen Kotitehtävätekstit! Palauta viimeistään, viimeistään, viimeistään ensi viikolla (koska meillä on viimeinen tunti)! OHJE JEŠTĔ JEDNOU: 1. Etsi internetistä jokin suomenkielinen

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Selkis-diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

10/23/2012 Olli Määttä

10/23/2012 Olli Määttä Oppitunnin käsikirjoitus harjoittelijalle ja ohjaajalle. Tunnin pitämisen ja ohjaamisen tuki. Riittävän joustava. Edellytys oppitunnille: ilman hyväksyttyä tuntisuunnitelmaa ei harjoitustuntia voi pitää.

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

Kiitollisuuspäiväkirjani

Kiitollisuuspäiväkirjani Kiitollisuuspäiväkirjani Nim Lu k Päiväkirjan suunnittelu ja toteutus 08 Viitottu Rakkaus viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Kiitollisuuspäiväkirjan täyttöhjeita Voit tulostaa tätä sivua myös

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 4. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Petra iltunen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 6.luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 4. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi

Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi Pirkanmaan mukautettu lukudiplomi Luokat 1 ja 2 lukudiplomikirjat ja -tehtävät 2019 Kuva: Jani Ikonen diplomin suorittajan nimi ja luokka Tampereen kaupunki Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi,

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Kirjallisuusdiplomivihko

Kirjallisuusdiplomivihko Täydennä. Paras lukemani kirja oli _ Ympyröi oikea vaihtoehto. Olen innokas lukija. Kirjallisuusdiplomivihko 3. luokka Käyn mielelläni kirjastossa. Olen mielestäni hyvä lukija. Osaan valita itselleni sopivaa

Lisätiedot

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Dosentti Mikko Ketola Kirkkohistorian laitos Workshop tohtorikurssilla toukokuussa 2008 Teologinen tiedekunta Workshopin sisältö Miksi kirjoittaa

Lisätiedot