MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri."

Transkriptio

1 1 MAANANTAINA - TAPOJEN HISTORIAA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Koululaiset notkuvat reppuineen odottamassa autoa. Me oltiin koottu rahaa tätä leirikoulua varten jo neljä vuotta. Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri. Mun isä tuli allergiseksi mokkapaloille jo sillon, kun me oltiin nelosella. Silti rahat ei riittäneet yhteiseen bussiin, vaan meidän piti lähteä omilla autoilla. Onneksi Pökön äidillä oli seitsenpaikkainen nelivetomaasturi, johon mahtui just meidän jengi ja kaikki meidän kamat. Samassa tulee ratti kourassa paikalle ja pysähtyy näyttävästi lasten kohdalle. Ja sitten kyytiin kaikki! Leirikoulumatka voi alkaa!

2 Missä äiti on? Voivoi, kun Leena putosi vintinportaista just äsken. Isäsi lähti viemään häntä sairaalaan ja hälytti minut kuskiksi teille. Kaikki muut menevät ikään kuin autoon, toisin sanoen ryhmittyvät muodostelmaksi mummon viereen ja taakse. Kertoja kertoo katsojille Hei, toi on Pökön mummo, se on joku professori tai jotain. Pökö on mun kaveri, tosi kiva vaikka töppäileekin, kun se hosuu aina. TOI Nikke on meidän luokan hipsteri, joka luulee aina tietävänsä kaiken. Se on asunut pienempänä Ranskassa. Nikke känää aina Miin kanssa, sillä kun on aina revityt farkut ja koskaan ei tiedä, minkävärinen tukka sillä on maanantaina. Mii ei pelkää mitään. Se väittää vastaan reksillekin, soittaa suutaan ja vähän kitaraa. Lillukka on meidän luokan ihana nörtti, joka jeesaa aina toisia. Sillon kotona viis hymytyttöö rivissä ja tänä vuonna tulee varmaan kuudes. Jesse/Jenna! Tuu jo niin päästään lähtemään! Kertoja liittyy autoseurueeseen, mummo toteaa olkansa yli Nyt ajetaankin historiallista Suolatietä suoraan rannikolle! Seuraa keikkuvaa ajoa vauhdilla esim. ympäri luokkaa. Aja hiljempaa, mummo, tai mä oksennan kohta. Samassa auto seisahtuu kuin seinään.

3 Mikäs tähän nyt tuli? Hetkinen... mä katon ajotietokoneesta... joo, tankki on tyhjä. Mä soitan tiepalveluun! Kaikki ovat etsivinään kenttää kännykälle Eihän täällä oo kenttää. Missä ihmeessä me ollaan? Täällähän on ihan pimeetä! Siinä samassa Pökö, joka on jo lähtenyt hortoilemaan ympäriinsä, huutaa kauempaa. Hei, tuolta näkyy jotain valoa. Mummo lähtee ääntä kohti ja huutaa Eteenpäin! Älkää kompastuko risuihin! Äkkiä ovesta - esim. luokan ovesta - tulee jäykästi miekka koholla MIEKKAMIES Seis! Sillon miekka kädessä!

4 Ei hätää! Nostakaa kaikki oikea käsi pystyyn, näin, ja heiluttakaa sitä ja hymyilkää, niin hän näkee, ettei meillä ole asetta kädessä. Kaikki heiluttavat. Miekkamies panee miekan vyölleen ja heiluttaa hänkin. Jaha! Tässä on varmaan jokin aikaryppy. Mennäänpä tervehtimään! Mummo kättelee miekkamiestä, samoin kaikki muutkin. Lapset hätkähtelevät, pitelevät kättään yms. kun miekkamies puristaa sitä niin lujasti. Lopuksi miekkamies ottaa hatun päästään ja sanoo kumartaen kaikille MIEKKAMIES Beenovoone nastra cassida! (lapsille) Lippalakit pois päästä! Meidän on kunnioitettava isäntäämme! Mummo? Mitä kieltä toi puhuu? En tiedä. Ei ainakaan mitään niistä kahdestatoista, joita minä osaan mutta ehkä se hiukan muistuttaa latinaa. Näettehän te joka tapauksessa, että hän kutsuu meitä illalliselle. Nyt täytyy käyttäytyä hyvin, ettemme loukkaa isäntäämme! Miekkamies kääntyy ja menee ovesta ulos. Mummo ja muut perässä, vain kertoja ja Lillukka jäävät viimeisiksi Näitsä! Sen jalat ei koskettanut lattiaa. Mihin ihmeeseen me ollaan jouduttu?

5 2 TIISTAINA - PIENIÄ SANOJA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Joukko tulee ovesta sisään - esim. luokkaan - samassa järjestyksessä kuin edellisen päivän lopulla - ensin miekkamies ja mummo, sitten muut ja lopuksi Lillukka ja Kertoja. Tää on muuten kummituslinna. Joo, siin yhdessä pelissä on samanlainen paitsi että siinä on vallihauta. Mä en sitten syö mitään hirveitä mössöjä! Mummo kääntyy hyssyttämään porukan hiljaiseksi Hssss! Ei mitään mutinoita. Kaikki syövät mitä tarjotaan! Samassa seisahdutaan ikään kuin katetun pöydän ääreen - voi olla opettajanpöytä. Oho mikä kinkku! Ihan ku jouluna!

6 Ihanantuoksusta leipää. Se on varmaan just leivottua. Hyvännäkösiä makkaroita, mut onks täällä sinappia. JESSE Ketsuppia ei ainakaan oo pöydässä. Pökö on jo istunut tuolille, kun mummo komentaa - Pökö ponnahtaa seisomaan Ei saa istua vielä pöytään! Isäntä antaa merkin! Miekkamies auttaa tuolin mummolle ja sanoo MIEKKAMIES "Simenadas, amagiles! N Kiitos, kiitos! Gratias! Istukaa nyt tekin. Kun talon isäntä tarjoaa Pökön mummolle leipää, Pökö kurottuu ottamaan makkaran keskellä pöytää olevasta kulhosta ja kaataa vahingossa suuren juomakannun, joka oli ollut hänen kyynärpäänsä kohdalla. Oho! Senkin törppö! Pyydä anteeksi Niin mutta mitä mä sanon tolle?

7 No vaikka pardon tai sori! Kai se nyt sen verran ranskaa tai englantia ymmärtää Pökö yrittää kuivata pöytää hihallaan Sori hei! Miekkamies naurahtaa ja taputtaa käsiään. MIEKKAMIES Nihiles, nihiles! Hei katsokaa, pöytähän on kuiva. Pökö kumartaa kohti miekkamiestä Kiitos! Kiitos oikein paljon! Mitä järkee, hei, on kiittää suomeksi, eihän toi äijä sitä ymmärrä? Pökön mummo sanoo ensin miekkamiehelle N Pardon! Ja alkaa sitten puhua lapsille N Kuulkaapas nyt kaikki ja sinä neiti Mutruhuuli erityisesti! Me olemme täällä tämän ystävällisen herrasmiehen vieraina. On aivan sama mitä kieltä kukin puhuu, kunhan

8 olemme kohteliaita. Pienillä sanoilla ja eleillä osoitetaan, että otamme toiset huomioon. Niin kuin näitte, isäntämme ymmärsi kyllä, että Pökö oli pahoillaan kaadettuaan vahingossa tuon astian. Hän vastasi anteeksipyyntöön niin kuin kuuluukin, ettei se mitään haittaa, ja mikä parasta, hän korjasi samantien vahingon. Sitä minä sanon hyväksi käytökseksi! Kaikkia muita naurattaa paitsi Miitä, joka istuu tympeänä eikä syö mitään. Lillukka pudottaa pöydältä jotakin Kertojan syliin Sori hei, pardon, förlåt! Nihiles! Nihiles! Kaikki nauravat ja nousevat pöydästä kumartaen kohteliaasti isännälle, joka vie heidät taas kohti ovea ja kumartaa kohteliaasti MIEKKAMIES Beenos notagenas! Mummo menee kumartaen ovesta ensimmäisenä Beenos notagenas! Sanokaa hyvää yötä! Good night! Buona notte! Bon nuit!

9 Gud tota natt eli siis hyvää yötä! Mii tulee viimeisenä, nyökkää vähän miekkamiehelle, mutta kääntyy sanomaan kiukkuisesti yleisölle Huomenna mä muuten häivyn täältä vaikka kävellen!

10 3 KESKIVIIKKONA - TAVAT JA TEKNIIKKA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE Kaikki makaavat näyttämöllä/ luokan edessä sikin sokin. Kertoja hätkähtää ja vääntäytyy pystyyn Auts! Kuka potkas mua kylkeen? Missä me ollaan? Pojatkin heräävät Joks me ollaan siellä leirikoulussa? Hei, missä se linna on? Mii ponnahtaa pystyyn ja alkaa raivoisasti pudistella vaatteitaan Apuu! Täällon murkkuja joka paikassa! No mutta... jaha... aikaryppy on tainnut oijeta.

11 Nikke kaivaa kännykkänsä esiin ja tutkii sitä Mulla on muuten kuva siitä äijästä! Mä otin sen silloin, kun se leikkasi miekalla sitä porsasta. Ei tarvittu edes salamaa! Hyvänen aika! Menitkö sinä ottamaan hänestä kuvan ilman lupaa? Nikke on edelleen kännykän kimpussa, selittää samalla Totta kai! Ja otin mä videotakin! Tästä tulee mahtava hitti, kun mä laitan tän youtubeen! Et muuten laita, et missään tapauksessa! Kenestäkään ei saa laittaa kuvia tai videoita ilman lupaa nettiin! Eikä ainakaan, jos on kuvattu toisen kodissa eikä julkisella paikalla. Koulussakin kuvaaminen on kielletty. Oikeasti kuvien julkaisemiseen pitäis saada aina vanhempien lupa. Musta oli tosi typerää, että sä laitot youtubeen sen videon, jossa Pökö kaatui fillarilla lätäkköön koulun pihalla! Mähän otin sen pois. Mummo tulee ja ojentaa kätensä siihen malliin, että Niken on pakko antaa kännykkänsä mummolle, joka rupeaa pleraamaan kuva-arkistoa

12 Tänne se kännykkä ja heti! No niin... missä se kuva ja video on? Eihän täällä ole lopussa kuin kaksi mustaa ruutua! Kertoja naureskelee Miille Ihan oikein sille. Nikke on aina kuvaamassa meitä just noloimmalla hetkellä ja levittelee niitä kuvia sit joka paikkaan. Ei muuten levittele enää, ei sen jälkeen, kun mä otin siitä kuvan, kun sen jumppahousut oli revenneet ja uhkasin panna sen nettiin, jos se lopeta tota hölmöilyä! Hyvä Mii! Kyllä jokaisen pitää saada itte päättää, millaisia juttuja ja kuvia siitä julkastaan. Joo, totta kai. Kaikkihan sen tietää, ettei netistä mikään häviä ikinä. Mummo taputtaa käsiään. No niin! Nyt tarvitaan aamiaista ja ennen kaikkea vettä! Otetaanpas parit ja lähdetään tästä pisteestä kukin pari omaan suuntaansa - tuhat askelta ja sitten samaa tietä takaisin. Huudatte heti, jos löydätte puron tai lähteen! Pökö, sinä tulet minun kanssani. Pökö ja mummo lähtevät yhteen suuntaan laskemaan askeleita, Lillukka ja Mii toiseen suuntaan, kertoja ja Nikke jäävät lähtöpaikalle, sille Nikke on taas ruvennut pelaamaan kännykällään Hei, kamoon, mennään nyt. Paa sen kännykän pois! Muut ettii vettä ja sä vaan pelaat!

13 Nikke ei nosta katsetta kännykästään vaan pelaa ja pelaa Voithan sä mennä yksinkin. Samassa kertoja on näkevinään käärmeen ja kauhistuu Varo! Käärme! Nikke pomppaa syrjään, pudottaa kännykkäänsä, kumpikin on kauhuissaan seuraavinaan maassa kiemurtelevaa käärmettä Hirveen iso kyy... näätsä ton sahaviivan sen selässä... no nyt se menee tonne kivien väliin... Nikke nostaa kännykän maasta ja tutkii sitä itku kurkussa Kirottua! Näyttö hajos! huutaa käytävästä tms. Hei, missä te ootte! Nikke lähtee menemään, Kertoja sanoo katsojille ennen kuin menee ovesta ulos Huomasitteks te sen jäätävän tuulenpuuskan... ja se käärme tuli kuin tyhjästä... tää on tosi pelottavaa.

14 4 TORSTAINA - RYHMÄTYÖT HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE Kaikki tulevat mummon johdolla ovesta näyttämölle tai luokan eteen. No niin! Ei hätää vaikkei vettä löytynytkään. Työnnetään auto liikkeelle ja lähdetään eteenpäin. Suolatien varrella on vanhoja kyliä. Kyllä me kohta pääsemme ihmisten ilmoille! Mii vetäytyy murjottamaan Mä en kyllä lähde mihinkään! Mummo harppoo Miin eteen ja sanoo tiukasti Totta kai sinä tulet mukaan! Porukan on pysyttävä yhdessä. Sitä paitsi meidän on työnnettävä autoa ja siihen tarvitaan jokaista! Mii nousee ja menee muka autoa työntämään - voisi olla esim. opettajanpöytä - huutaa sieltä äkeänä Mitä te kuppaatte? Tulkaa työntämään! Mummo menee muka ohjaamaan, muut työntävät takaa ja sivuilta

15 Onks vaihde vapaalla ja käsijarru pois päältä? On, on! Työntäkää yhtä aikaa! Yksi! Kaksi! Työntäkää! Muutaman keinahduksen jälkeen auto ikäänkuin nytkähtää lopultakin liikkeelle ja alkoi hitaasti liikkua eteenpäin. Hei, täähän liikkuu! Tässon alamäki... Varokaa, vettä näkyvissä! Seis! Seis! Siellon silta poikki! Mummo! Vedä käsijarrusta! Mummo on vetävinään jarrusta, jolloin auto pysähtyy nytkähtäen. Muut juoksevat auton luo, Nikke on katsovinaan alas jokeen Huhhuh! Olipa tipalla! tosson hirvee pudotus ja kiviä alla! Hei, kattokaa tonne joen toiselle puolelle! Eiks tuolla kaukana oo jotain taloja? Tähyillään

16 Sanoinhan minä, että siellä on kylä! Nyt täytyy vain miettiä, kuinka päästään joen yli. Pökö alkaa riisua paitaansa Mä voin uida yli ja juosta tonne kylään hakemaan apua! Hei kamoon! Ei oo mitään järkeä mennä hukkumaan noihin pyörteisiin. Niin mut jos tehtäis lautta. Ai mistä muka. Onks sul repussa nauloja ja vasara? Heiheihei! Ei saa tyrmätä tuolla lailla toisten ehdotuksia. Miettikää yhdessä.. Lillukka alkaa hyppiä ja huutaa Hei haloo! Tuolla menee joku hevosen kanssa pitkin peltotietä... Haloo! Apuaaaa! Voi ei se kuule, kun tuuli tulee sieltä päin! Äkkiä tulta nuotioon! Kertoja ja Pökö syöksyvät sivummalle keräämään oksia ja risuja Hei nää on ihan kuivia, Pökö tuu auttamaan!

17 Antakaa mulle, mä teen näistä kokon! Mullon tässä kuivaa heinää, pannaan sitä väliin. Mummo kokeilee taskujaan Mutta mistä me saadaan tulta, kun minullakaan ei ole... Mii syöksyy autolle ja palaa kohta sytkäriä pidellen Oottakaa... kokeillaan tällä auton sytkärillä! Mii sytyttää tulen nuotioon, kaikki puhkeavat riemuun! Hei me onnistuttiin! Pökö tähyilee ja selostaa Se hevonen käänty... ne tulee tänne päin! Mennään vastaan. Lapset ovesta ulos, mummo perässä, huutelee toisten jälkeen Hyvää ryhmätyötä, lapset! Oikein hieno työnjako!

18 5 PERJANTAINA - SYNTYMÄPÄIVILLÄ, joka voi olla JENNA tai JESSE PÄIVÄNSANKARI TARJOILIJA MIEKKAMIES Kertoja ja Lillukka tuovat penkin/kaksi tuolia näyttämölle/luokan eteen opettajanpöydän ympärille Ihan hyvinhän tässä sit kävi, kun päästiin joen yli ja vielä synttäreillekin. Mä en oo ikinä ollut kenenkään kuuskytvuotispäivillä! Vähän mua pelotti, kun ne miehet tankkas auton ja ajo sen sitten niitä lankkuja pitkin sen risan sillan ja joen yli. Samassa Mii ja Pökö tuovat seuraavaa penkkiä/tuoliparia paikalle ja Nikke tulee perässä tuolin kanssa Hirveen pölystä siellä aitassa! Mun on pakko päästä pesemään ees kädet. Onhan tossa kaivo tossa talon edessä. Pumppaat siitä vaan. Niin mut se on ihan kylmää.

19 Samassa Mummo tulla touhottaa paikalle No niin lapset! Nyt onnittelujonoon ja muistakaa sitten ottaa lippikset pois päästä. Päivänsankari tulee sopivasti paikalle, kaikki jonossa onnittelemaan, pojat kumartavat, tytöt niiaavat, sanovat vuoron perään Onneksi olkoon tai Hyvää syntymäpäivää tai Paljon onnea, ottavat sitten tarjoilijan tarjottimelta jalkalasit ja asettuvat sivulle odottelemaan, Pökö maistaa jo lasista Hei tässon omenamehuu ja vissyä. Älä nyt juo sitä kaikkea! Pitää odottaa, että juodaan yhdessä onnittelumalja! Mummo on jonon viimeisenä, pitää pienen onnittelupuheen ja lopettaa sen lasinnostoon Kiitos vielä kerran siitä ystävällisyydestä, jota meille on täällä osoitettu. Kaikesta näkee, että talossa on ehtoisa emäntä, joka pitää kaikista huolta, niin omista kuin vieraistakin. Saanko ehdottaa, kolminkertainen eläköönhuuto ja sankarittaren malja! KAIKKI Eläköön! Eläköön! Eläköön! Kippistetään ilmassa ja juodaan lasit tyhjiksi. EMÄNTÄ Voi kiitos, kiitos, tehän tässä meitä autoitte juhlan järjestelyissä. Menkää nyt kuulkaa syömään, siellä on tuvassa seisova pöytä. Seisova pöytä on ikään kuin näyttämön sivussa tai käytävälle, jonne mennään ovesta

20 Mii on jo menossa Taasko te kuppaatte! Mennään nyt ottamaan ruokaa! Mä kuolen nälkään! Lillukka estelee Hei annetaan noiden vanhojen ihmisten ottaa ensin. Me jaksetaan kyllä seistä jonossa vähän aikaa. Ja muistakaa sitten oikea järjestys, ensin kalapuoli, sitten kylmät lihaleikkeleet ja lopuksi lämmin ruoka... Joojoo, ollaanhan me nyt kaikki oltu ruotsinlaivalla! Niken ja kertojan puhuessa miekkamies on tullut ruokatarjottimen kanssa ovesta ja mennyt istumaan pöydän ääreen. Kertoja ja Lillukkakin ovat menneet jo ovesta, ja palaavat näkyville ruokatarjotinten kanssa, kun muut menevät pois näkyviltä Mihin me mennään syömään? Mennään tonne koivun alle, siellon melkein tyhjä pöytä... Anteeksi, mutta olisikohan tässä tilaa meille viidelle? MIEKKAMIES On, on, siihen vaan. Kertoja istuu Miekkamiehen viereen, kakoo vähän

21 Tota... hieno ilma... Miekkamies syö suu täynnä ruokaa, nyökkää vain, ei vastaa. Samassa Nikke tulee tarjottimen kanssa, laittaa sen pöydälle, kättelee komeasti miekkamiestä ja esittelee muutkin, jotka tulevat hänen vanavedessään pöydän ääreen Päivää, minä olen Nikke Parrot ja tässä ovat luokkatoverini Lillukka, Jenna/Jesse, Petteri, jota me sanotaan kyllä Pököksi ja Miia eli Mii. Me ollaan menossa Rymättylään leirikouluun, mutta jouduttiin nyt pysähtymään tässä, kun auton kanssa tuli ongelmia.. MIEKKAMIES Juu, ne semmosia rakkineita ne autot nykyään, tiatokoneet ja kaikki... Minä oon vaan tuosta naapurista, Villeksi sanovat vaikka papinkirjassa lukee kyllä Wilhelmi... Samassa Mummo tulee paikalle No niin lapset! Minä lupasin että lauletaan sankarittarelle. Osaattehan te kaikki sen Neito kaunoisen? Kaikki nousevat pöydästä, Kertoja viimeisenä, tönäisee ohimennen Miekkamiestä ja seisahtuu pyytämään anteeksi Voi anteeksi, ei ollut tarkoitus. Mies pyyhkii suunsa lautasliinaan, nousee, kumartaa ja sanoo lähtiessään pois MIEKKAMIES Nihiles! Nihiles!

22 Kertoja on ihan tyrmistynyt, sanoo yleisölle Kuulittekste? Mä tiesin heti, että mä oon nähnyt ton jossain!

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. 1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

Lisa Lundström: Matka!

Lisa Lundström: Matka! Lisa Lundström: Matka! Lisa ja Äiti istuu lentokentän penkillä odottamassa. Äidistä tuntuu siltä kun hän olisi unohtanut jotakin. Hän tekee hijaa listaa päässään. Passi, rahaa, matkalippu Hän sormeilee

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen 1. EXT. VESI/METSÄ PÄIVÄ Olemme veden alla. Vesi on hieman sameaa, näkyy vain muutamia vesikasveja. (V.O.)

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Laila Hietamies. Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Laila Hietamies. Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Koivukoto 1 2 Laila Hietamies Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme 3 Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava 4 Novellin Koivukoto ensimmäinen versio on ilmestynyt nimellä Jos tulisi lopulta ikävä Salme Sauren

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

TIINA LEHTINEVA. Kuin hattaraa söisi

TIINA LEHTINEVA. Kuin hattaraa söisi Kuin hattaraa söisi TIINA LEHTINEVA Kuin hattaraa söisi Tämä sähkökirja on tuotettu Aikamedia Oy:n vuonna 2013 julkaisemasta painetusta teoksesta. Sähkökirjan tuotanto: Aikamedia Oy Teoksen sähköinen

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen

Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen Osa 1 Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen kommenttinsa ärsyttivät minua, sillä tiedän itsekin, etten ole mikään Bruce Willis. Mut kuus lappua kaheksasta ei paha.

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA. VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle.

ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA. VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle. ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA 1. INT. STUDION ULKOPUOLI VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle. VÄYRYNEN Kun jostakusta ihmisestä käytetään termiä kansakunnan toivo,

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 12. Kansallissankarin kaato kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 12 "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 1 (,, HELI, KOISTINEN, PERA) pakkaa mittareita. Kuulemme

Lisätiedot

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen KÄTS Käytännön suomea Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen Käytännön Suomea -oppimateriaalin käyttäjälle KÄTS suomen kielen oppimateriaali on tarkoitettu etenkin hitaasti eteneviin aikuisten

Lisätiedot

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Osku ja noiduttu isä Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Linnut muuttavat taloon Osku seurasi ikkunasta, kun Linnut muuttivat vastapäiseen taloon. He eivät kuitenkaan olleet lintuja, vaan

Lisätiedot

Toinen elämistäni - se herääminen

Toinen elämistäni - se herääminen Toinen elämistäni - se herääminen A. Sovijärvi, 2002, rev D http://apz.fi/kirjat/ 1.. Intro "Miksi annoitte minun elää, vaikka olin niin väsynyt?" yhjennä mielesi. Unohda kaikki, jotka olet viime vuosina

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista 1 Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista ESIPUHEET Virtsarakon toimintahäiriö voi olla hankala vaiva. Niinkin itsestään selvä asia kuin rakon

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ ELEMENT Kappale I: Similae Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ Pamfylian kuningaskunta joutui sotaan Frygiaa vastaan. Frygialaiset tulivat yön pimeydessä Pamfylian rajan yli tuhotakseen kaiken,

Lisätiedot