Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö"

Transkriptio

1 Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Taustamateriaali / päivitetty / Laura Korhonen, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun veden- ja energiankulutusta käsittelevän koulutuksen taustamateriaali. Koulutusmateriaali on tarkoitettu vertaisoppimiseen, eli koulutuksen vetäjän ei itse tarvitse olla käsiteltävän aiheen asiantuntija. Materiaalissa kuvataan miten koulutus etenee ja jokaiseen diaan annetaan taustatietoja. Kysymysdiojen avulla on tarkoitus saada osallistujia mukaan keskusteluun ja kannustaa on heitä ajattelemaan asioita omalla kohdallaan. Riippuen osallistujien määrästä kysymyksiä voidaan käydä läpi pienissä ryhmissä tai yhdessä. Tarkoitus on herättää keskustelua. DIA 1: Otsikko DIA 2: Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian käyttöä? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön DIA 3: Kysymysdia Mitä hyötyä veden ja energian säästämisestä on? Vastaus: Kun säästää energiaa, säästää luonnonvaroja ja hillitsee ilmastonmuutosta. Lisäksi säästää rahaa omassa ja taloyhtiön sähkö-, energia- ja vesilaskussa. Veden, lämmön ja sähkön käyttö ovat yhteen laskettuna merkittävä kotitalouksien menoerä. Kaikki käyttö ei näy suoraan laskuina ja euroina, mutta kyseinen kulutus ei kuitenkaan ole ilmaista. Suomi on kotitaloussähkön suhteen EU:n edullisimpia maita, joten paineita hintojen nousuun on. Esimerkiksi vuonna 2008 Suomessa sähkön kwh maksoi alle 13 senttiä, Ruotsissa ja Norjassa se oli yli 17 senttiä ja Tanskassa yli 27 senttiä (Eurostat).

2 Tiedätkö sähkösi alkuperän eli mikä on ostamasi sähkön raaka-aine? DIA 4: Uusiutumaton ja uusiutuva energia Teollisuusmaissa asuu noin 20 % maailman väestöstä, mutta me käytämme noin 80 % maailman luonnonvaroista. On arvioitu, että jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon kuin me suomalaiset, tarvittaisiin neljän maapallon luonnonvarat. (WWF Living planet report 2008) Kulutuksen kolme kuormittavinta osa-aluetta ovat asuminen, ruoka ja liikkuminen. (KotiMIPS ja ENVIMAT) Asumisella on siis väliä! Maapalloja on vain yksi, joten on syytä miettiä mihin asioihin ja millaiseen kulutukseen me elämämme perustamme. Hyvinvointi on mahdollista pienemmälläkin ympäristökuormituksella! Energian tuottamiseen kuluu luonnonvaroja. Energiaa voidaan tuottaa sekä uusiutumattomista että uusiutuvista luonnonvaroista. Uusiutumattomia luonnonvaroja ovat fossiiliset polttoaineet öljy, kivihiili, maakaasu ja turve sekä mineraalit kuten uraani. Uusiutumattomia luonnonvaroja on käytettävissä vain rajallinen määrä ja niiden hinta nousee jatkuvasti, mitä vähemmäksi niiden varannot käyvät. Esimerkiksi öljyn on arveltu loppuvan 40 vuoden päästä vuonna 2050 (Saksan liittovaltion raaka-ainevirasto). Fossiilisten polttoaineiden käyttö tuottaa energian lisäksi päästöjä. Ilmakehään päästetyt hiilidioksidi ja muut kasvihuonekaasut voimistavat ilmastonmuutosta, jota pidetään tällä hetkellä yhtenä vakavimmista maailmanlaajuisista ympäristöongelmista. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinko-, tuuli- ja vesivoima, biopolttoaineet ja geoterminen lämpö. Uusiutuvan energian käytöstä ei juurikaan synny päästöjä eivätkä luonnonvarat kulu käytössä samoin kuin uusiutumattomat resurssit. Lisäksi uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu energia on ilmastoystävällistä. Toisin kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö, vihreän sähkön tuotanto ei lisää hiilidioksidipäästöjä ja on siksi vastuullinen valinta. Oman sähkösopimuksen vaihtaminen vihreään sähköön on helppoa. Lisätietoja ja hyvät ohjeet löytyvät esimerkiksi netistä -sivuilta.

3 DIA 5: Vesi elämän perusehto Maapallon vesivaroista alle 1 % on ihmisten, eläinten ja kasvien käytettävissä olevaa makeaa vettä. Vesi on rajallinen luonnonvara ja säästämällä sitä suojelemme ympäristöä ja säästämme myös rahaa. Veden pumppaamiseen ja puhdistamiseen kuluu energiaa. Energian kulutusta voidaan vähentää taloudellisella vedenkäytöllä. Kun vettä käytetään vähemmän, tuotetaan vähemmän vesistöjä rehevöittävää myös jätevettäkin. Myös veden puhdistamiseen käytettävien kemikaalien, kuten kloorin, käytön tarve ja muut luontoa kuormittavat vaikutukset vähenevät. Lisäksi lämmintä vettä tarvitaan vähemmän, jolloin sen tuottamiseen kuluu vähemmän energiaa. Asuinrakennuksen lämmitysenergiankulutuksesta jopa 40% kuluu käyttöveden lämmitykseen. Tämä tarkoittaa, että lämpimän veden järkevällä käytöllä ja säästämisellä saadaan aikaan suuria säästöjä sekä kukkarolle että ympäristölle. Vedenkulutuksestamme vain pieni osa on näkyvää. Vettä käytetään viljelyyn ja kasvatukseen, mutta myös valmistettaessa teollisuustuotteita. Puhtaasta vedestä on jo nyt maailmanlaajuisesti pulaa. On siis tärkeää että rajallisia varoja käytetään harkiten ja että niiden laatu ei kärsi. DIA 6: Kysymysdia Mainitse kaksi tekijää joiden kuvittelet kuluttavan eniten sähköä taloudessasi ja kaksi tekijää, jotka kuluttavat eniten vettä? Vastauksiin voidaan palata myöhemmin. Miten vuokratalossa voi vaikuttaa omaan energian ja veden kulutukseensa? Vain mielikuvitus on rajana siihen millaisia mahdollisuuksia muutokseen on. Jos esimerkiksi asunnossa on lämmityskaudella liian kuuma, voi tiedustella taloyhtiöstä lämpötilan säädöistä. Jos huonelämpötilaa laskee yhden asteen verran, säästää 5 % lämmityskuluissa. Omassa asunnossa voi vaikuttaa paljonkin omalla käyttäytymisellä. Yksittäisen ihmisen toimilla on väliä, ja pienet purot voivat muuttua isoksi joeksi käyttäytymisen vaikutuksissa!

4 DIA 7: Maksamme energiasta Kodin energiankulutuksesta noin puolet menee lämmitykseen ja viidennes lämpimään veteen. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Asumisen energian käytön ja veden kulutuksen kustannukset jakautuvat yleensä näin: Taloyhtiö veloittaa vuokrassa tai yhtiövastikkeessa asukkailta valtaosan kulutuskustannuksista - lämpöenergia: o asuntojen ja talon yhteisten tilojen lämmitys o veden lämmitys - vesi - kiinteistösähkö Asukkaan omassa sähkölaskussa näkyy vain - kotitaloussähkö (keskiverto kotitalous kuluttaa n kwh vuodessa) Kerrostalokiinteistön lämmittämisestä ei tule suoraa laskua kotiin, mutta se ei toki ole ilmaista. Lasku näkyy vuokrassa tai yhtiövastikkeessa. Jokainen suomalainen kerrostaloasukas vauvasta vaariin maksaa kaukolämmöstään karkeasti arvioiden 430 vuodessa (Kiinteistöliitto: Indeksitalovertailu 2009, Tilastokeskus). Ei siis ole yhdentekevää millaisessa lämpötilassa asustelee. DIA 8: Kotitaloussähkön kulutus Keskiverto kotitalous kuluttaa sähköä vuodessa noin 2000 kwh. Kotitaloussähköä kuluu eniten valaistukseen, kylmälaitteisiin ja kodin elektroniikkaan. Ohessa on muutamia laitteita ja niiden käytöstä aiheutuvia kustannuksia sähkön kulutuksella mitattuna. Kuivausrumpu: käyttö 5 krt / vko jopa 150 vuodessa Tietokone (pöytämalli): käyttö 8 h / vrk jopa 150 vuodessa. (Vastaavalla käytöllä kannettavalle tulee hintaa vain noin 12.) Astianpesukone: 5 krt / vko vuodessa Sähköinen lattialämmitys riippuen pinta-alasta vuodessa.

5 Eri laitteiden sähkönkulutus vaihtelee ja asianmukaisella käytöllä saadaan huomattavia eroja aikaan. Lämpimän veden ja energian käyttö liittyvät läheisesti toisiinsa. Noin 40 % lämmitysenergiasta kuluu veden lämmittämiseen. Veden säästäminen onkin pitkälle sähkön ja lämpöenergian säästämistä. Esimerkiksi pyykinpesussa valtaosa pesukoneen energiantarpeesta kuluu veden lämmittämiseen. Sähkönkulutusympyrästä voi halutessaan keskustella yhdessä joka sektorista erikseen; mikä kuluttaa energiaa ja kuinka säästää sähköä ruuanvalmistuksessa (keitä vesi vedenkeittimellä, keittolevyn kokoinen kattila...), kylmälaitteissa (pakastimen sulatus...), viihde-elektroniikassa (laitteiden valmiustilat)... DIA 9: Pesulaitteiden sähkönkulutus / käyttökerta Kuvassa on verrattu eri pesulaitteiden sähkönkulutusta yhtä käyttökertaa kohti. Koneellinen kuivaus kuluttaa aina enemmän energiaa kuin pyykinpesu. Kirjopesuohjelman energiankulutus jopa kaksinkertaistuu, kun lämpötila nostetaan 40 C:sta 60 C:een Nykyiset pesukoneet kuluttavat selvästi vähemmän vettä ja sähköä kuin vanhemmat laitteet, mutta käytön lopulliseen energiatehokkuuteen vaikuttavat myös valittu pesulämpötila ja kerralla pestävä pyykkimäärä. DIA 10: Vinkkejä energian säästöön Kun tuuletat, tee se tehokkaasti ja nopeasti ja mieluiten ristivedolla. Yhden asteen alentaminen sisälämpötilassa säästää 5 % lämmityslaskussa. Tarkista kotisi lämpötila. Sopiva sisälämpötila on C. Makuuhuoneessa riittää hyvin hieman alhaisempikin (18 C) lämpötila ja rappukäytävässä ja tuulikaapissa vieläkin alhaisempi. Oikea lämpötila on viihtyvyyden kannalta tärkeää, mutta sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia. Esimerkiksi pölypunkki ei viihdy viileässä. Loman ajaksi asunnon lämpötilaa voi huoletta laskea reilusti. Paksu huurrekerros pakastimessa lisää pakastimen energian kulutusta. Sulata pakastin 1-2 kertaa vuodessa. Sulattaminen kannattaa ajoittaa pakastimen ollessa

6 tyhjillään tai pakkasten aikaan, jolloin sisällön voi laittaa vaikkapa parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Huomioi pakastimen oikea lämpötila -18 C ja jääkaapin +5 C. Sulje kodin elektroniikka ja muut sähkölaitteet, joita et aktiivisesti käytä. Käytä hyväksesi laitteiden virransäästömahdollisuuksia esimerkiksi tietokoneissa. Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikkei laitetta käytetä. Jopa 10 % kodin sähköstä kuluu laitteiden valmiustilaan. Televisiot, tietokoneet ja näytöt, dvd-soittimet, digiboksit ja muut laitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä yöksi ja kodin jäädessä tyhjilleen. Keskivertosuomalaisen tavaroiden tuottaminen kuluttaa lähes 3000 kiloa luonnonvaroja vuodessa (KotiMIPS). Eniten raaka-aineita kuluu sähkölaitteiden valmistukseen ja käyttöön. On siis järkevää miettiä mitkä kodin sähkölaitteet ylipäätään ovat tarpeellisia. Neljäsosa kodin sähkönkulutuksesta kuluu valaistukseen. Tyhjä huone ei valoja kaipaa! Ota selvää millä tilaamasi sähkö tuotetaan (esim. Uusiutuvan energian (kuten tuuli, vesi ja aurinko) käytöstä ei synny päästöjä eivätkä luonnonvarat kulu käytössä samoin kuin uusiutumattomat resurssit. Ekosähkön hinta on jo kilpailukykyinen verrattuna muihin sähköntuotantomuotoihin. Mittaaminen on avainasia sähkön kulutuksessa. Laitteiden sähkönkulutuksen saat selville lainaamalla sähkönkulutusmittaria esimerkiksi omalta sähköyhtiöltäsi. Sähkönkulutusta voi seurata myös sähkölaskun perusteella. DIA 11: Kysymysdia Oletko seurannut sähkönkulutustasi esimerkiksi sähkölaskun tai sähkömittarin avulla? Laskekaa kuinka monta sähkölaitetta kodissanne on? Kuinka moni niistä on aidosti tarpeellinen? Mitkä valitsisit, jos saisit pitää niistä vain viisi?

7 DIA 12: 7 ämpäriä kuumaa vettä päivässä Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Asukkaiden veden kulutus vaihtelee kuitenkin huomattavasti toisen kuluttaessa 90 litraa samalla kun toinen tuhlaa peräti 270 litraa vuorokaudessa. Säästön mahdollisuus on siis merkittävä! Yleisenä tavoitteena on vähentää keskimääräistä kulutusta 130 litraan / vrk. Eniten vettä kuluu peseytymiseen ja wc-pöntön vetämiseen. Loput kotitalouden veden kulutuksesta kuluu pyykinpesuun, ruoanvalmistukseen ja astianpesuun. Noin puolet käytetystä vedestä on lämmitettyä. Veden säästö säästää ennen kaikkea energiaa. Veden lämmityksen lisäksi energiaa kuluu runsaasti myös veden hankintaan, pumppaukseen ja jätevesien käsittelyyn. Vesi ei ole ilmaista! Keskiverto kerrostaloasukkaan vesilasku on n. 300 euroa vuodessa. (Vesiverto) DIA 13: Vinkkejä veden säästöön Veden käytössä on kyse paljon käyttötottumusten muutoksesta. Esimerkiksi kuinka pitkiä suihkuja olet tottunut ottamaan? Voisiko suihkussa käytettyä aikaa lyhentää? Suosi ripeää suihkua ammeessa kylpemisen sijaan. Laita saippuoinnin ja hampaiden pesun ajaksi hana kiinni! Huomioi ja korjauta vuotavat vesihanat. Tippa sekunnissa tekee lähes kymmenen kuutiota (10 m 3 ) vettä vuodessa. Jatkuvasti vuotava WC-pönttö tuhlaa 3000 m 3 puhdasta vettä ja 7500 euroa vuodessa. Monet sähkön säästövinkit pätevät myös veden säästöön. Esimerkkinä vaikka pesukoneiden käyttö: pese vain täysiä koneellisia ja asianmukaisilla ohjelmilla. Asuntokohtaisten vesimittareiden on todettu vähentävän veden kulutusta % asukasta kohden. Hanoihin tai suihkuun voi asentaa vettä säästävät suuttimet. Vedentulo tuntuu runsaalta, mutta vettä säästyy jopa 40 %.

8 DIA 14: Energiaekspertti Energiaekspertti on vapaaehtoinen, koulutuksen saanut asukas, joka auttaa muita asukkaita energian ja veden säästön tehostamisessa. Lisäksi hän toimii yhteyshenkilönä asukkaiden, huoltomiehien ja isännöitsijän välillä. Energiaeksperttitoiminnasta on saatu onnistuneita tuloksia. Toiminnalla on keskimäärin säästetty lämmityskuluissa 5 %, kiinteistösähkössä %. Vedenkulutusta on saatu alaspäin %. Energiaeksperttitoimintaa voi myös laajentaa koskemaan jätehuoltoa ja kierrätystä, jolloin puhutaan ympäristöeksperteistä. Lisätietoja ja materiaalia Motivan sivuilta (www.motiva.fi > Koti ja asuminen > Taloyhtiöt). Mikäli toimintaa ei ole vielä talossasi, ota yhteyttä taloyhtiöösi ja kysy, voisiko teidänkin yhtiössänne olla eksperttitoimintaa. DIA 15: Kysymysdia Mitkä mainituista energian ja veden säästövinkeistä tuntuivat helpoilta tai mitkä olet jo toteuttanut? Mitkä kolme vinkkiä voisit vielä suhteellisen helposti toteuttaa? Jäikö joku hyvä säästövinkki mainitsematta? DIA 16: Miten motivoin ja innostan itseäni ja muita Tässä voidaan keskustella, miten esimerkiksi omassa taloyhtiössä tai työympäristössä voi innostaa ja motivoida kestävämpiin energian- ja vedenkäytön valintoihin. Yhdessä pohditaan miten omaa motivaatiota voi ylläpitää ja mistä saa lisätietoja työnsä tueksi. Aikuisia voi syyllistää vähän, kolkutella omaatuntoa, mutta ei liikaa, koska liian suuret uhkakuvat lamaannuttavat. Voi vedota faktoihin tai rahaan: Miten voi säästää energiaa ja vettä? Mitä hyötyä siitä on ympäristölle? Paljonko taloyhtiö maksaa vedestä ja esim. kaukolämmöstä? Paljonko maksamme sähköstä kotona? Syntyneet säästöt euroina? DIA 17: Linkkivinkkejä DIA 18: 4V-hankkeen esittely

9 Lisätietoa ja linkkejä: Onko Keke kotona? - opas ja muita materiaaleja kestävän asumisen tueksi: Energiansäästöviikko: Vihreä sähkö: Vertaa sähkön hintoja ja alkuperää: Arvioi omaa sähkönkulutustasi: Energian ja vedensäästö kotona, Motiva: > Koti ja asuminen Energiaekspertti-toiminta, Motiva: Kodin energiaopas, Työtehoseura, Motiva, Adato Energia Oy: Energianeuvonta, Helsingin Energia: Veden säästämisestä ja jätteistä, Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut:

10 Laske oma ekologinen jalanjälkesi mm.: Ympäristöministeriö, Suomen ympäristö 43/2008: KotiMIPS Kotitalouksien luonnonvarojen kulutus ja sen pienentäminen: Suomen ympäristökeskus, Suomen ympäristö 20/2009: Suomen kansantalouden materiaalivirtojen ympäristövaikutusten arviointi ENVIMAT-mallilla:

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Mikä on asumistyylisi energiatehokkuus?

Lisätiedot

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Lahden seudun ympäristöpalvelut Hollola - Lahti - Nastola Kestävää kulutusta Liikenteessä Kestävä kulutus säästää luonnonvaroja verrattuna tavanomaiseen kulutukseen.

Lisätiedot

4-5 6-11. Jorma Peltomäki eläkkeelle harrastusten pariin. Energian säästö ei tapahdu ilman asennemuutosta. Pelastuskoirat harjoittelivat asuintalossa

4-5 6-11. Jorma Peltomäki eläkkeelle harrastusten pariin. Energian säästö ei tapahdu ilman asennemuutosta. Pelastuskoirat harjoittelivat asuintalossa Kotimaisema Asuntosäätiön asiakas- ja tiedotuslehti 3 2011 4-5 Jorma Peltomäki eläkkeelle harrastusten pariin 6-11 Energian säästö ei tapahdu ilman asennemuutosta 14 Pelastuskoirat harjoittelivat asuintalossa

Lisätiedot

Hyvä tietää sähkömarkkinoista

Hyvä tietää sähkömarkkinoista Hyvä tietää sähkömarkkinoista Julkaisija: Energiateollisuus ry ja Fingrid Oyj Teksti: Maarit Kauniskangas Ulkoasu: Innocorp Oy Hyvä tietää sähkömarkkinoista Painettu ISBN 978-952-5615-29-6 Sähköinen pdf-julkaisu

Lisätiedot

Haminan Energian asiakaslehti

Haminan Energian asiakaslehti 3/2008 VERTAILUSSA ENERGIANSÄÄSTÖLAMPUT Lapset näyttävät mallia s. 2 Kodinkoneen kulutuksella on merkitystä s. 12 Uudet sähköenergian hinnat s.20 Haminan Energian asiakaslehti Teksti Raija Vähätupa Kuvat

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

ISÄNNÖINTI 2014 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Hiilijalanjälki. Taloyhtiöiden kuluihin. jälleen kasvua vuonna 2015. onko sen koolla merkitystä?

ISÄNNÖINTI 2014 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Hiilijalanjälki. Taloyhtiöiden kuluihin. jälleen kasvua vuonna 2015. onko sen koolla merkitystä? ISÄNNÖINTI SAARINEN ISÄNNÖINTI SAARINEN - Laatua ja luotettavuutta - www.isannointisaarinen.fi Hiilijalanjälki onko sen koolla merkitystä? Tässä lehdessä: Viestintä ei saa unohtua taloyhtiön remontissa

Lisätiedot

Kasvollista kauppaa kotikulmilla 4. llmasto tykkää harkitsevasta tiskaajasta 14. Verokarhulle isompi osa laskusta 12. Energiaa lähimetsistä 6

Kasvollista kauppaa kotikulmilla 4. llmasto tykkää harkitsevasta tiskaajasta 14. Verokarhulle isompi osa laskusta 12. Energiaa lähimetsistä 6 Kasvollista kauppaa kotikulmilla 4 Verokarhulle isompi osa laskusta 12 llmasto tykkää harkitsevasta tiskaajasta 14 Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 1/2011 Energiaa lähimetsistä 6 Niin metsä vastaa

Lisätiedot

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 Sisältö 4 Valitse harkiten 5 Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen 6 Mihin energiaa tarvitaan? 7 Matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät 8 Toimiva kokonaisuus syntyy hyvällä

Lisätiedot

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Maapallopeli jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Sisältö 1. Taustaa ympäristöasioihin.................................3 1.1 Kestävä kehitys kestävä kulutus

Lisätiedot

Tupuna & Puputti. ja muut löydöt 4. Lasku kulutuksen, ei arvion mukaan 6. Kuusenjuuritason ilmastotyöläiset 10

Tupuna & Puputti. ja muut löydöt 4. Lasku kulutuksen, ei arvion mukaan 6. Kuusenjuuritason ilmastotyöläiset 10 Lasku kulutuksen, ei arvion mukaan 6 Kuusenjuuritason ilmastotyöläiset 10 Naiset tavoittelevat vihreää elektroniikkaa 11 Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 3/2010 Tupuna & Puputti ja muut löydöt 4 "Kun

Lisätiedot

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille 1 Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Lisätiedot

Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti

Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti Käyttäjälle: Tätä diasarjaa saa vapaasti esittää neuvontatilaisuuksissa. Voit käyttää esitystä sellaisenaan tai koostaa dioista oman kokonaisuuden. 31 dian esityksen

Lisätiedot

ENERGIANHALLINTAPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN KIINTEISTÖPALVELUALALLA

ENERGIANHALLINTAPALVELUIDEN KEHITTÄMINEN KIINTEISTÖPALVELUALALLA Teknillisen korkeakoulun rakentamistalouden laboratorion selvityksiä 63 Helsinki University of Technology Construction Economics and Management Papers 63 Espoo 2006 TKK-RTA-S63 ENERGIANHALLINTAPALVELUIDEN

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET...

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN.

KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN. KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN. HYVÄN OLON ENERGIAA Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Se takaa tasaisen lämmön ja

Lisätiedot

Säästä energiaa myös ruokailussa. Asokotien lehti 3/2013. 20 Asopaketti uudisti kodin Salossa 24 Dyykkaisitko? 28 Puhdas liesi säästää sähköä

Säästä energiaa myös ruokailussa. Asokotien lehti 3/2013. 20 Asopaketti uudisti kodin Salossa 24 Dyykkaisitko? 28 Puhdas liesi säästää sähköä Asokotien lehti 3/2013 Osallistu energiansäästöviikkoon voita Jopo! 20 Asopaketti uudisti kodin Salossa 24 Dyykkaisitko? 28 Puhdas liesi säästää sähköä Säästä energiaa myös ruokailussa Energiansäästöviikko

Lisätiedot

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn

LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn LOMALLA LUONNON KESKELLÄ - opas ekologiseen mökkeilyyn Hyvä lukija, Mökki on suomalaisen paratiisi. Sinne ei oteta mukaan työmappeja, dieettejä tai arkisia murheita. Vaikka huolen huomisesta jättää mielellään

Lisätiedot

kotiin uusi ilme Maalaten ja tapetoiden Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun

kotiin uusi ilme Maalaten ja tapetoiden Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun Asokoti ASOKOTIEN lehti 2/2009 Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun Tutustu uuteen uutispalstaan! Maalaten ja tapetoiden kotiin uusi ilme sisältö

Lisätiedot

KierrätyskeskusMIPS. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toiminnan ja uudelleenkäyttöön välittämien tavaroiden luonnonvarojen kulutus

KierrätyskeskusMIPS. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toiminnan ja uudelleenkäyttöön välittämien tavaroiden luonnonvarojen kulutus KierrätyskeskusMIPS Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toiminnan ja uudelleenkäyttöön välittämien tavaroiden luonnonvarojen kulutus Marja Salo Michael Lettenmeier D-mat Oy 2 Sisällys 1 Johdanto...3

Lisätiedot

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT SUOMEN ILMASTOPANEELI RAPORTTI 4/2013 M. AIRAKSINEN 1, J. SEPPÄLÄ 2 T. VAINIO 1, P. TUOMINEN 1, P K. REGINA 2, P. PELTONEN-SAINIO 2, S. LUOSTARINEN

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

Siuntion kunnan ILMASTO-OHJELMA (luonnos 24.2.2015)

Siuntion kunnan ILMASTO-OHJELMA (luonnos 24.2.2015) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Siuntion kunnan ILMASTO-OHJELMA (luonnos 24.2.2015) Tekijä: Riikka Pennanen Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. ILMASTONMUUTOS... 2 3. KANSAINVÄLINEN JA KANSALLINEN ILMASTOTYÖ...

Lisätiedot

Lähienergian valintaopas

Lähienergian valintaopas Lähienergian valintaopas Ilmalämpö Ilma-vesilämpö Maalämpö Aurinkolämpö ja -sähkö Energiavaraajat Ohjausjärjestelmät SISÄLLYSLUETTELO Parhaasta sopivaksi Yhä useampi suomalainen käyttää uusiutuvaa, paikallisesti

Lisätiedot

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut Like a Breath of Fresh Air Enervent Ilmanvaihtoratkaisut 2 Enervent Like a Breath of Fresh Air 3 Enervent tuo ulkoilman sisälle vielä puhtaampana ja raikkaampana Ensto on sähköjärjestelmien ja -tarvikkeiden

Lisätiedot

Marraskuu 2 2008. TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 7

Marraskuu 2 2008. TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 7 1 Marraskuu 2 2008 TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 9 Ilkivalta tulee kalliiksi sivu 8 Punakylä muistuttaa Tampereen historiasta sivu 7 2 Tampere 31.10.2008 Maksuhuomautusten

Lisätiedot

Pienituloisen omistusasujan energiaköyhyys

Pienituloisen omistusasujan energiaköyhyys Pienituloisen omistusasujan energiaköyhyys Energiaköyhyyden jatkoselvitys liittyen asuntojen lämmitysremontteihin ja energiakuluihin Suvi Runsten, Kati Berninger, Juhani Heljo, Jaana Sorvali, Pirkko Kasanen,

Lisätiedot