Kunnat, yleistä lomakkeiden 101A, 101B, 102A, 102B, 117, 102C, 157 ja 158 tarkistusten osalta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnat, yleistä lomakkeiden 101A, 101B, 102A, 102B, 117, 102C, 157 ja 158 tarkistusten osalta."

Transkriptio

1 YLEINEN TARKISTUSLUETTELO 66/I Kunnat, yleistä lomakkeiden 101A, 101B, 102A, 102B, 117, 102C, 157 ja 158 tarkistusten osalta. Kaikki edellä mainitut hakemukset on käsiteltävä ja tarkistettava tämän luettelon mukaan ennen maksatusaineiston lähettämistä. A. Hakemuksen yleistarkistus 1. Hakemus on toimitettu toimivaltaiselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle. 2. Hakemus on tehty kyseisen tukivuoden lomakkeelle, hakemuksessa on kasvulohkolomake ja kaikki muut lomakkeet liitteineen täytettyinä mukana. 3. Hakemus on tarkastettu silmämääräisesti ja esiintyneiden puutteiden (mm. lyijykynämerkinnät) vuoksi on ryhdytty asianmukaisiin toimenpiteisiin. 4. Hakemuksen kaikki lomakkeet on päivätty ja allekirjoitettu. 5. Hakemukseen on tehty vastaanottomerkintä. 6. Hakemuslomakkeen vastaanotosta on tehty vaadittavat merkinnät lomakkeille ja 101A:n kopiosivu on palautettu viljelijälle. 7. Hakemuksen tyhjät rivit on mitätöity. B. Tallennukseen liittyvät tarkistukset 1. Tallentajalla on ollut valtuutus tallentaa hakemuslomakkeiden tietoja (käyttäjätunnukset/ salasanat). 2. Hakemuslomakkeet on kirjattu kuntaohjelmaan ja kuntaohjelman antama juokseva kirjausnumero on merkitty lomakkeeseen. 3. Hakemuksen tietojen tallennus on suoritettu. 4. Selvitys ylivoimaisesta esteestä on saatu 10 työpäivän määräajassa ja tieto tallennettu kuntaohjelmaan. 5. Myöhästymispäivien laskenta ja tallennus on suoritettu. 6. Lomakkeen etusivulle on tehty tallennusmerkinnät asianomaiseen kohtaan. 7. Varmuuskopioinnit on suoritettu kuntaohjelman käsikirjan ohjeiden mukaan. 8. Kuntaohjelman tarkistusajot on tehty. 9. Toinen henkilö on tarkistanut hakemuksen tallennuksen (nimikirjaimet/päivämäärä). 10. Mahdolliset tallennusvirheet/ilmeiset virheet on korjattu (korjaajan nimi/päivämäärä).

2 11. Viljelijän oma-aloitteiset kirjalliset ilmoitukset virheestä on otettu huomioon Tulotukien hallintoyleiskirjeen 44/99 kohdan 10. mukaisesti. 12. Tulotukien hallintoyleiskirjeessä 44/99 ja sitä muuttavassa yleiskirjeessä 34/00 mainittujen sallittujen muutosten yhteydessä hakemuslomakkeeseen tai korjauslomakkeeseen ("Lomake viranomaismerkintöjä varten", Raportti 905) sekä kuntaohjelmaan on merkitty muutoksen tekijän nimi, päivämäärä ja syy muutokseen. 13. Tallennetut hakemustiedot on lähetetty keskusrekisteriin määräajassa. 14. Keskusrekisteristä saatujen virhelistojen mukaiset tallennusvirheet on korjattu (korjaajan nimi/päivämäärä) ja rekisterisanoma on lähetetty keskusrekisteriin. 15. Ilmoitukset tallennusten etenemisestä on alkaen tehty maaseutuosastoille joka keskiviikko. 16. Tallennusilmoitukset viljelijälle on laadittu. 17. Tallennusilmoitukset on lähetetty viljelijöille mennessä. 18. Tulotukien hallintoyleiskirjeen 44/99 sallimat tallennusilmoitusten johdosta havaitut tallennusvirheet on korjattu. 19. Tilan hakemukset, joihin valvonta kohdistuu, on merkitty maksukieltoon kuntaohjelmassa. 20. Valvontatietojen tallennus on tehty viimeistään viiden työpäivän kuluttua valvontapöytäkirjan saapumisesta kuntaan. 21. Kuntaohjelman laskenta on suoritettu. 22. Valvontatiedot sisältävä rekisterisanoma on lähetetty keskusrekisteriin. 23. TE-keskuksen maaseutuosaston varmennettua valvontatietojen tallennuksen maksusanoma lähetetään tietopalvelukeskukseen (TIKE) tarvittavien tarkastusten jälkeen. 6

3 TARKISTUSLUETTELO 66/II TE-keskusten maaseutuosastot MAASEUTUOSASTON TEKEMÄT I ASTEEN PÄÄTÖKSET Tarkistusluettelo on jaettu kuuteen eri vaiheeseen: I - Hakemusten/asioiden vastaanottaminen, II - Asiallinen käsittely, III - Valvonta, IV- Maksatuksen valmistelevat toimenpiteet, V Tallennuksen tarkastus, VI - Maksatus I HAKEMUSTEN/ASIOIDEN VASTAANOTTAMINEN 1. Hakemus on toimitettu oikeaan paikkaan. 2. Hakemukseen on tehty vastaanottomerkintä. 3. Hakemus on diarioitu maaseutuosaston työjärjestyksen mukaisesti. II ASIALLINEN KÄSITTELY 4. Hakemuksessa silmämääräisesti havaittujen puutteiden (mm. lyijykynämerkinnät, puuttuvat allekirjoitukset) vuoksi on ryhdytty asianmukaisiin toimenpiteisiin. 5. Hakemus on tehty kyseisen tukivuoden lomakkeelle. 6. Hakemusten perustiedot on tallennettu YTJ- tietojärjestelmään (YTJ- tietojärjestelmän käyttäjällä on perustietojen tallentamisoikeudet). 7. Tarvittavat lausunnot ja lisäselvitykset on pyydetty. 8. Hakemusten lisätiedot on tallennettu YTJ- tietojärjestelmään (YTJ- tietojärjestelmän käyttäjällä on lisätietojen tallentamisoikeudet) ja ympäristötuen erityistuilla on tukilaskenta suoritettu. 9. Tuki-/sopimuspäätös valitusosoituksin on lähetetty viljelijälle. III VALVONTA 10. Tukihakemusten valvontaotanta on tehty keskitettyyn otantaan kuulumattomista tiloista ja merkitty järjestelmään. 11. Viljelijään on otettu yhteyttä ja yhteydenotosta on tehty merkintä valvontapöytäkirjaan. 12. Tilavalvonta on tehty ja pöytäkirja laadittu sekä toimitettu viljelijälle. 13. Valvonnan tulos on tallennettu YTJ- tietojärjestelmään (YTJ- tietojärjestelmänkäyttäjällä on valvontatietojen tallentamisoikeudet) ja ympäristötuen erityistuilla on tukilaskenta suoritettu. 14. Valvonnan kattavuus on tarvittaessa tarkistettu.

4 15. Asianomaisille viranomaistahoille (mm. metsäkeskus) on lähetetty valvontojen tulokset. 8 IV MAKSATUKSEN VALMISTELEVAT TOIMENPITEET 16. Maksatustiedot on kirjattu YTJ- tietojärjestelmään (YTJ- tietojärjestelmän käyttäjällä on maksatustietojen tallentamisoikeudet). 17. Maksusanoma-aineisto on muodostettu YTJ- tietojärjestelmästä. V TALLENNUKSEN TARKISTUS 18. Tallennus on tarkistettu YTJ- järjestelmästä ennen maksatusta (Esim. maksusanomaaineistosta muodostetun tarkistuslistan avulla on varmistettu, että tallennetut tiedot vastaavat sopimusta ja valvontatapauksessa valvontapöytäkirjan tiedot on tallennettu pöytäkirjan mukaisena). 19. Tallennuksen tarkastaja ei ole ollut sama henkilö kuin tallennuksen suorittaja. 20. Maksatuksen suorittaja ei ole ollut sama henkilö kuin tallennuksen tarkastaja. VI MAKSATUS 21. Maksusanoma-aineistosta muodostettu tarkistuslista on läpikäyty. 22. Maksusanoma-aineisto ja fax-ilmoitus on lähetetty TIKEn talousryhmän tukimaksuyksikköön. 23. TIKEn talousryhmän tukimaksuyksikön tiedotettua asianomaista maaseutuosastoa siitä, että maksuaineisto on lähetetty maksettavaksi pankkiin, maaseutuosastot ovat lähettäneet YTJ- tietojärjestelmän tulostamat kuitit maksettavasta maataloustuesta tuensaajille.

5 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 66/IIIA Ympäristötuki (maatalouden ympäristötuen perus- ja lisätoimenpiteet) A. HAKEMUKSEN VASTAANOTTOON LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Tukihakemuksen (Lnro 101B) kohta 4. on täytetty kaikilta osin. B. HAKEMUSKÄSITTELYYN LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Viljelijä on antanut sitoumuksen tukihakemuksen (Lnro 101B) kohdassa 4A. 2. Viljelijällä on hallinnassaan vähintään 3 hehtaaria tukikelpoiseksi haettua ja sellaiseksi hyväksyttävää peltoa tai tilalla viljellään puutarhakasvien ympäristötuen ryhmiin 1 ja 2 kuuluvia kasveja vähintään 0,50 ha:lla tukikelpoisiksi haetuilla ja sellaiseksi hyväksyttävillä lohkoilla. 3. Viljelijä tai puoliso on vähintään 18-vuotias, mutta ei yli 65-vuotias ja jos kysymys on useamman viljelijän yhdessä harjoittamasta tai yhteisömuodossa harjoittavasta maatilataloudesta, vähintään yksi yhtiömies, jäsen tai osakas täyttää ikävaatimuksen. 4. Viljelijä on sitoutunut kasvinviljelytilaa tai kotieläintilaa koskeviin ehtoihin tukihakemuksen (Lnro 101B) kohdassa 4 B. 5. Viljelijä on tukihakemuksen (Lnro 101B) kohdassa 4D valinnut yhden lisätoimenpiteen lisätoimenpiteistä 1-7 ja se on valittu sitoumusehtojen mahdollistamalla tavalla tai lisätoimenpidettä ei ole valittu ja sitä koskeva poikkeus täyttyy. 6. Viljelijän tilalla, joka on valinnut vapaaehtoisesti yhden puutarhatilan lisätoimenpiteistä, viljellään puutarhakasvien ympäristötuen ryhmiin 1 ja 2 kuuluvia kasveja vähintään 0,50 ha:n alalla. 7. Ympäristötuen maksatusta on haettu tukihakemuksen (Lnro 101B) kohdassa 1E. 8. Kasvulohkon pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. 9. Viherlannoituksena ilmoitettujen lohkojen pinta-ala ei ole yli 50 % tukikelpoisten lohkojen pinta-alojen summasta, eikä kyseisiä lohkoja ole edellisenä vuonna ilmoitettu viherlannoitusalaksi.

6 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 66/IIIB Maatalouden ympäristötuen perustuki A. HAKEMUKSEN VASTAANOTTOON LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Tukihakemus (Lnro 158) on täytetty kaikilta osin. B. HAKEMUSKÄSITTELYYN LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Viljelijällä on omistuksessaan ja hallinnassaan vähintään 3 hehtaaria peltoa tai koko sitoutumisajan voimassaoleva kirjallinen vuokrasopimus vähintään 3 hehtaarista peltoa. Puutarhatiloilla ja avomaan vihannesviljelyä harjoittavilla maatiloilla kuitenkin riittää alaksi puutarhakasvien viljelykierrossa oleva vähintään 0,50 ha:a. 2. Kasvulohkon pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. 3. Kasvulohkon osalta voidaan vuonna 2000 myöntää perustukea, jos siltä on vuonna 1996, 1997, 1998 tai 1999 sato korjattu, se on ollut CAP-kesantoa, viljelykiertokesantoa tai viherlannoituksena tai jos vuoden 1991 viljelyvaatimus täyttyy. 4. Jos kasvu/peruslohkolla on voimassa oleva vähentämissopimus tms., lohko on erikseen hylättävä perustuesta. 5. Jos kasvu/peruslohko on ensimmäistä kertaa viljelyksessä, lohko on erikseen hylättävä perustuesta (poikkeuksena uusjakotilanteet). 6. Viljelijän ikä tai puolison ikä on alle 65 vuotta. 7. Asuminen sopivalla etäisyydellä, jos joku osakkaista yms. on yhtymän osalta yli 65 vuotta. 8. Yhtiöiden osalta osakkaiden työhön osallistumisvelvollisuus täyttyy. 9. Tukihakemuksen (Lnro 158) kohdan 2. mukaan lannan levitykseen käytettävissä oleva peltoalavaatimus A- ja B-alueilla (enintään 1,5 ey/ha) täyttyy tai hakemuksen liitteenä on sopimus lannan luovuttamisesta (jos ei täyty ks. yleiskirje 34/00 kohta 7.2). 10. Viherlannoituksena ilmoitettujen lohkojen pinta-ala ei ole yli 50 % muiden viljelykiertoon kuuluvien lohkojen pinta-alasta eikä kyseistä lohkoa ole edellisenä vuonna ilmoitettu viherlannoitusalaksi.

7 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 52/IV Luonnonhaittakorvaus (uusi järjestelmä) A. HAKEMUSKÄSITTELYYN LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Viljelijä on antanut sitoumuksen tukihakemuksen (Lnro 101B) kohdassa 1D. 2. Viljelijällä on hallinnassaan vähintään 3 hehtaaria tukikelpoiseksi haettua ja sellaiseksi hyväksyttävää peltoa. 3. Viljelijä tai puoliso on vähintään 18-vuotias, mutta ei yli 65-vuotias ja jos kysymys on useamman viljelijän yhdessä harjoittamasta tai yhteisömuodossa harjoittavasta maatilataloudesta, vähintään yksi yhtiömies, jäsen tai osakas täyttää ikävaatimuksen. 4. Kasvulohkon pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. 5. Lohko, jota koskee maatalouden ympäristöohjelman mukainen 20-vuotinen erityistukisopimus, on erikseen hylättävä luonnonhaittakorvauksesta. Peltolohko, jota koskee maatalouden ympäristöohjelman mukainen viisivuotinen sopimus, taikka maatalouden ympäristötukijärjestelmän ( ) mukainen 10-vuotinen tai viisivuotinen sopimus luonnon monimuotoisuuden edistämisestä tai maiseman kehittämisestä ja hoidosta taikka jos kyseessä on sopimus perinnebiotoopista, on erikseen hylättävä luonnonhaittakorvauksesta. Jos kyseiseen sopimukseen sisältyvän suunnitelman mukaan pellolla olevaa sopimusaluetta laidunnetaan tai siltä korjataan rehua, luonnonhaittakorvaus voidaan myöntää. 6. Viherlannoituksena ilmoitettujen lohkojen pinta-ala ei ole yli 50 % tukikelpoisten lohkojen pinta-alojen summasta, eikä kyseisiä lohkoja ole edellisenä vuonna ilmoitettu viherlannoitusalaksi.

8 12 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 52/ V Luonnonhaittakorvaus (vanha järjestelmä) A. HAKEMUKSEN VASTAANOTTOON LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Tukihakemuksessa (Lnro 157) on merkitty rasti luonnonhaittakorvaustyypin kohtaan 2 A-C. B. ELÄIMIIN PERUSTUVA LUONNONHAITTAKORVAUS (kohta 2: A tai C) 1. Tukihakemuksen liitteenä on Nautaeläinluettelo-niminen asiakirja, johon eläinten ryhmät on asianmukaisesti merkitty ja/tai hakemuslomakkeessa oleva eläinluettelo (hevoset) kohdassa 3 on täytetty. 2. Kokonaiseläinyksikkömäärä on merkitty asianmukaiseen kohtaan. 3. Eläinten pitopaikka on ilmoitettu. 4. Tarvittaessa on saatu ilmoitus eläinmäärien muutoksista tilallapitoaikana: - kirjallinen selvitys ja todisteet luonnonolosuhteista, Lnro 124 (Huom. määräajat) - ilmoitus eläinten korvaamisesta, Lnro 124 (Huom. määräajat) - todistus ylivoimaisista esteistä liitteeksi lomakkeeseen Lnro 124 C. HAKEMUSKÄSITTELYYN LIITTYVÄT TARKISTUKSET (SEKÄ ELÄIMIIN ETTÄ PELTOALAAN PERUSTUVA LUONNONHAITTAKORVAUS) 1. Viljelijällä on omistuksessaan vähintään 3 hehtaaria peltoa tai koko sitoutumisajan (sitoumusaika alkaa ensimmäisestä maksupäivästä) voimassaoleva kirjallinen vuokrasopimus vähintään 3 hehtaarin peltopinta-alasta. 2. Kasvulohko on kooltaan vähintään 0,05 hehtaaria. 3. Kasvulohkon osalta voidaan vuonna 2000 myöntää luonnonhaittakorvausta, jos vuoden 1999 viljelyvaatimus on täyttynyt (myös rehualassa ilmoitetut lohkot): sato on korjattu, kasvulohko on ollut CAP-kesantona, viljelykiertoon liittyvänä kesantona tai kunnostuskesantona tai kasvulohkolla on ollut viherlannoituskasvi (Huom. alan rajoitus). 4. Jos kasvu/peruslohkolla on voimassa oleva tuotannon vähentämissopimus tms., lohko on erikseen hylättävä luonnonhaittakorvauksesta (lukuun ottamatta vuonna 2000 päättyviä määräaikaisia maataloustuotannon vähentämissopimuksia ja ko. lohko on ollut poissa maatalouskäytöstä kuuden kasvukauden ajan). 5. Jos kasvu/peruslohko on ensimmäistä kertaa viljelyksessä, lohko on erikseen hylättävä luonnonhaittakorvauksesta (poikkeuksena uusjakotilanteet). 6. Viljelijän tai hänen puolisonsa ikä on alle 65 vuotta. 7. Tiettyjen eläkkeiden (VNp 861/ ) osalta luonnonhaittakorvaus maksetaan kokonaan kansallisesti.

9 13 8. Ellei viljelijä asu maatilalla, voidaan luonnonhaittakorvaus maksaa, mikäli hän asuu kulkukelpoista tietä mitaten enintään 12 km etäisyydellä. Jos tämä ehto ei täyty, on oltava erityinen syy ja lisäksi tuloedellytyksen (50 %) on täytyttävä. 9. Yhtiöiden pääasiallinen tarkoitus on maa- tai puutarhatalouden harjoittaminen ja yhtiömiesten on osallistuttava VNp (861/1995) 3 :n mukaisesti työhön. 10. Peltolohko, jota koskee maatalouden ympäristötuen erityistuen mukainen viisivuotinen sopimus riistapellosta, muu luonnon monimuotoisuudesta tehty sopimus tai kyseessä on sopimus maiseman kehittämisestä ja hoidosta, on erikseen hylättävä luonnonhaittakorvauksesta. Rehualana ilmoitettu peltolohko, jota koskee perinnebiotooppisopimus, voidaan hyväksyä vain kun pellon laiduntaminen tai muu rehuntuotanto erityistukisopimukseen sisältyvän suunnitelman mukaan on mahdollista ja sitä todella käytetään siten. 11. Viherlannoituksena ilmoitettujen lohkojen pinta-ala ei ole yli 50 % muiden viljelykiertoon kuuluvien lohkojen pinta-alasta eikä kyseistä lohkoa ole edellisenä vuonna ilmoitettu viherlannoitusalaksi.

10 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 52/VI Peltokasvien tuki (CAP-tuki) A. HAKEMUKSEN VASTAANOTTOON LIITTYVÄT TARKISTUKSET 1. Tukihakemuslomakkeen (Lnro 101B) kohdassa 1.A on haettu peltokasvien tukea ja kohta 2. on täytetty tarvittavilta osin. B. PERUS- JA KASVULOHKOT 1. Peruslohko on peltokasvien tukeen oikeuttava (CAP-tukikelpoinen) eli lohko täyttää peltokasvien tuen vuoden 1991 viljelyvaatimuksen tai sille on hyväksytty yleiskirjeiden 32/00 tai 63/00 säädösten mukaisesti CAP-tukikelpoisuuden väliaikainen lisäys tai pysyvä tai väliaikainen vaihto. Jos viljelijä esittää peruslohkoa ensimmäisen kerran CAP-tukikelpoiseksi tai jos hän haluaa muuttaa aiemman tukikelpoisuutta koskevan ilmoituksensa, hänen on tullut ilmoittaa peruslohkolomakkeen (Lnro 102A) Lisätietoja-kohdassa lohkolla vuonna 1991 viljelty kasvi tai pellon käyttö tai tarvittaessa vuosina viljellyt kasvit tai pellon käytöt. Näiden tietojen ja aiempien vuosien asiakirjojen perusteella on arvioitava, onko lohko CAP-tukikelpoinen. Esimerkiksi viljelijän ilmoitus siitä, että peruslohko olisi ollut julkisesti rahoitettuna kesantona tai maataloustuotannon vähentämissopimuksen tai LUEL:n MA-sitoumuksen alaista peltoa, on tarkastettava aiempien vuosien asiakirjoista. 2. CAP-tukikelpoiset ja -tukikelvottomat alat on erotettu erillisiksi peruslohkoiksi. Myös vuonna 2000 hyväksytyt CAP-tukikelpoisten alojen väliaikaiset lisäykset ovat omina peruslohkoina yleiskirjeen 63/00 mukaisesti. 3. Peruslohko kuuluu vain yhdelle maatilalle, jos ei ole kysymys yhteislaitumesta tai kasvinvuorotteluun perustuvasta säännöllisestä vuosittaisesta kasvulohkojen vaihdosta tilojen kesken. 4. CAP-tukea hakenut viljelijä on ilmoittanut peltokasvien tukeen oikeuttavia peltokasveja ja säilörehunurmea peltokasvien tukialaan tukiedellytykset täyttäville lohkoille vähintään 0,30 hehtaaria. 5. Kasvulohkon pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria. C. KASVIT 1. Ilmoitettu kasvi on peltokasvien tukeen oikeuttava. 2. Peltokasvien tukea ei ole haettu kielletyille siemenseoksille. 3. Kasvulohkolomakkeen (Lnro 102B) Lisätietoja-kohdassa mahdollisesti ilmoitetun säilörehunurmen seoskasvuston kasvien siemenmäärät ovat yleiskirjeen 37/00 kohdan 3.2. ja kohtaa muuttavan MMM:n asetuksen 417/2000 mukaisia.

11 4. Rypsin, rapsin, auringonkukan ja öljypellavan lajikkeet ovat peltokasvien tukeen oikeuttavia. - Ilmoitettu rypsin ja rapsin lajike on mainittu täyttöohjeiden liitteessä 2 tai tiedotteessa "Muutoksia tai lisäyksiä hakuoppaaseen ja täyttöohjeisiin 2000". - Jos ilmoitetulla rypsin ja rapsin siemenellä on tarkoitus tuottaa siementä muuhun kuin elintarvikekäyttöön, hakemuksen liitteenä on oltava ensimmäisen ostajan kanssa tehty viljelysopimus ja siemenen erukahappopitoisuuden on oltava yli 40 %. - Jos ilmoitettua rypsin tai rapsin siementä aiotaan käyttää koe- tai tutkimustoimintaan, rekisteri-ilmoitus koe- ja tutkimustoimintaan käytetystä siemenestä on pitänyt toimittaa MMM:öön ennen kylvöä. - Ilmoitettua auringonkukan ja öljypellavan lajiketta ei ole mainittu täyttö-ohjeiden liitteessä D. KESANNOINTI 1. Tilalla, jolla kesannoidaan peltokasvien tukijärjestelmän mukaisesti, CAP-kesantoa on yhteensä vähintään 0,30 hehtaaria. 2. Peltokasvien tukea yli 92 tonnin laskennallista satoa vastaavalle alalle hakeneilla viljelijöillä on kesantoa vähintään 10 % peltokasvien tukialassa ilmoitettujen peltokasvien, säilörehunurmen ja CAP-kesannon alasta. 3. Kesantovelvoite täyttyy kaikilla tuotantoalueilla (A, B-C1, C2-C4) joko suoraan tai kesantovelvoitteen siirron kautta (siirto on merkitty tukihakemuslomakkeelle (Lnro 101B) kohtaan 2.D). 4. Vapaaehtoista kesantoa on enintään yhtä paljon kuin peltokasvien tukeen oikeuttavia peltokasveja ja säilörehunurmea peltokasvien tukialassa. Jos kesantoa on yli 30 % peltokasvien tukialassa ilmoitettujen peltokasvien, säilörehunurmen ja CAPkesannon alasta, ylittävä osuus on viherkesantoa. 5. Kesantolohko on kooltaan vähintään 0,30 hehtaaria ja yli puolet pituudestaan vähintään 20 metriä leveä. Tätä pienemmät lohkot hyväksytään ainoastaan, jos ne muodostavat erillisen vähintään 0,05 hehtaarin peruslohkon. 6. Kesantolohko täyttää CAP-kesannon edellisen vuoden viljelyvaatimuksen eli vuonna 1999 sitä on viljelty tarkoituksena tuottaa korjuukelpoinen sato tai se on ollut CAPkesantona tai se on ollut poissa tuotannosta ympäristötuen erityistukisopimuksen perusteella. Peruslohko, jolla on ollut vuonna 1999 korkeintaan 0,30 hehtaaria tilapäisesti viljelemätöntä alaa, voidaan hyväksyä CAP-kesannoksi myös vuonna 1999 tilapäisesti viljelemättömäksi ilmoitetun alan osalta. 7. Jos tukihakemuslomakkeen (Lnro 101B) kohdassa 2.E. on ilmoitettu kesantovelvoitteen täyttämisestä erityisympäristötukisopimuksen mukaisilla aloilla tai metsitysaloilla, täyttämisen on ilmoitettu koskevan korkeintaan kesantovelvoitteen suuruista alaa. 8. Kesantolohkolle ei ole ilmoitettu kiellettyjä kasveja. - Vuosina kylvetyn tai vuonna 2000 viimeistään kylvettävän siemenseoksen on ilmoitettu sisältävän enintään 40 % siemenmäärästä (kg/ha)

12 typensitojakasvien siementä (ei kuitenkaan peltokasvien tukeen oikeuttavaa valkuaiskasvia). - Ilmoitettu riistalaidunkasvi tai -seos on hyväksyttävä. 9. Tarkistettu, ettei tiloja ole muodostettu tai jaettu kesantovelvoitteen tai vapaaehtoisen kesannon enimmäisrajan kiertämiseksi. 16

13 YLEINEN JA ERITYINEN TARKISTUSLUETTELO SONNI-, HÄRKÄ-, EMOLEHMÄ-, TEURASTUS-, UUHI-, LYPSYLEHMIEN LAAJAPERÄISTÄMISPALKKIOHAKEMUSTEN OSALTA 66/VII Kunnat, lomakkeiden 105, 105c, 106, 107, 151, 152, 153, 154 ja 159 tarkistuksen osalta. Kaikki edellä mainitut palkkiohakemukset ja osallistumis-, tallennus- ja täydennysilmoitus (jäljempänä yhteisnimitys hakemukset) on käsiteltävä ja tarkistettava tämän luettelon mukaan ennen maksatusaineiston lähettämistä. A. Hakemuksen yleistarkistus 1. Hakemus on toimitettu toimivaltaiselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle. 2. Hakemus on tehty kyseisen tukivuoden ja tukijärjestelmän lomakkeelle. 3. Hakemuksen liitteenä on: - Nautaeläinluettelo-niminen asiakirja (sonni-, härkä-, emolehmä- ja lypsylehmien laajaperäistämispalkkio) - Tilityskuitti /tilityskuitit tai niiden kopiot niistä eläimistä, jotka on merkitty teurastuspalkkion täydennysilmoituslomakkeelle (Lnro 153) - Kopio työvoima- ja elinkeinokeskuksen maidon viitemäärää koskevasta päätöksestä (Lnro 159) 4. Hakemus on tarkastettu silmämääräisesti ja esiintyneiden puutteiden (mm. lyijykynämerkinnät) vuoksi on ryhdytty asianmukaisiin toimenpiteisiin. 5. Kokonaiseläinmäärä on merkitty asianomaiseen kohtaan (ei teurastuspalkkio). 6. Hakemuksen tyhjät rivit on mitätöity hakijan toimesta nautaeläimiä koskevassa hakemuksessa. 7. Hakemus on päivätty ja allekirjoitettu. Jos hakijana on yhteisö, yhtymä tai kuolinpesä, kaikkien allekirjoitukset tai valtakirjat ovat hakemuksen liitteenä. 8. Hakemukseen on tehty vastaanottomerkinnät ja hakemuslomakkeen kopiosivu tai muu kuitti on palautettu hakijalle. 9. Hakemukseen on tehty tilallapitoaikamerkintä (sonni-, härkä-, emolehmä- ja lypsylehmien laajaperäistämispalkkio). 10. Hakemus on tallennettu kuntaohjelmaan ja kuntaohjelman antama kirjausnumero on merkitty lomakkeeseen. B. Hakemuskäsittelyyn liittyvät tarkistukset 1. Tulotukien hallintoyleiskirjeessä 44/99 muutoksineen 34/00 mainittujen sallittujen muutosten yhteydessä hakemuslomakkeeseen ja korjauslomakkeeseen ("Lomake viranomaismerkintöjä varten", raportti 905) on merkitty muutoksen tekijän nimi, päivämäärä ja muutoksen syy. 17

14 2. Tarvittaessa hakemukseen on liitetty hakemuksen myöhästymiseen liittyvät, määräajassa toimitetut kirjalliset todisteet ylivoimaisesta esteestä. 3. Tarvittaessa hakemukseen on liitetty ennakkoon annettu kirjallinen ilmoitus eläinten pitopaikan muuttumisesta (ei teurastuspalkkio). 4. Tarvittaessa hakemukseen on liitetty määräajassa annetut kirjalliset ilmoitukset a) eläinmäärän vähenemisestä tilallapitoaikana (ei teurastuspalkkio): - todisteet ylivoimaisista esteistä - selvitys ja todisteet luonnonolosuhteista - ilmoitus emolehmän, emolehmähiehon tai lypsylehmän korvaamisesta b) pitopaikan muutoksesta (sonni-, härkä-, emolehmäpalkkio ja laajaperäistämispalkkio vuoristoalueen lypsylehmistä) c) maidon viitemäärän muutoshakemuksesta Lnro 159 (sonni-, härkä- ja emolehmäpalkkio) 5. Hakemuksessa on vaadittava minimieläinmäärä: - sonneja/härkiä/lypsylehmiä 1 kpl - emolehmiä 3 kpl - uuhia 10 kpl 6. TE-keskuksen maatalousosastolle on annettu valvontaa varten välittömästi hakuajan päätyttyä ilmoitus, mikäli kulloinkin kyseessä olevaan palkkiojärjestelmään ei ole tullut ainuttakaan (0 kpl) hakemusta. 7. Tarkistettu, että tiloja ei ole muodostettu tai jaettu eläintukien saamiseksi. C. Tallennukseen liittyvät tarkistukset 1. Tallentajalla on valtuutus tallentaa hakemuslomakkeiden tietoja (käyttäjätunnukset/ salasanat). 2. Hakemuksen vastaanottopäivän ja hakemuksen tietojen tallennus on suoritettu. Mikäli tuottaja on ilmoittanut, että ei halua teurastuspalkkiota ko. eläimestä, tieto on tallennettu kuntaohjelmaan. 3. Myöhästymispäivien laskenta ja tallennus on suoritettu. 4. Hakemukseen on tehty tallennusmerkinnät asianomaiseen kohtaan. 5. Varmuuskopioinnit on suoritettu kuntaohjelmakäsikirjan ohjeiden mukaisesti. 6. Kuntaohjelman tarkistusajo on tehty. 7. Toinen henkilö on tarkistanut tallennuksen (nimikirjaimet/päivämäärä). 8. Mahdolliset tallennus/ilmeiset virheet on korjattu (korjaajan nimi/päivämäärä). 9. Viljelijän oma-aloitteiset kirjalliset ilmoitukset virheestä on otettu huomioon Tulotukien hallintoyleiskirjeen 44/99 kohdan 10. mukaisesti. 10. Tallennetut tiedot on lähetetty keskusrekisteriin. 18

15 11. Keskusrekisteristä saatujen virhelistojen mukaiset tallennusvirheet on korjattu (korjaajan nimi/ päivämäärä). 12. Valvottava hakemus on merkitty maksukieltoon. 13. Valvontatietojen tallennus on tehty viimeistään viiden työpäivän kuluttua valvontapöytäkirjan saapumisesta. 14. Kuntaohjelman laskenta on suoritettu. 15. Valvontatietojen rekisterisanoma on lähetetty keskusrekisteriin. 16. TE-keskuksen varmennettua valvontatietojen tallennuksen maksusanoma lähetetään tietopalvelukeskukseen (TIKE) tarvittavien tarkastusten jälkeen. 19

16 ERITYISTARKISTUSLUETTELO 66/VIII TE- keskusten maaseutuosastot KUNTIEN KÄSITTELEMIIN HAKEMUKSIIN LIITTYVÄN VALVONNAN TARKISTUKSET 1. MMM:n valvontayksikölle on ilmoitettu henkilöstömuutokset valvontapasseja varten. 2. Tukihakemusten täydentävä valvontaotanta on tehty tarvittaessa maaseutuosastolla. 3. Maaseutuosaston tekemästä otannasta on tehty kirjallinen kuvaus (menettelytavat, perusjoukko, otannan suuruus, valvontaan valitut tilat) ja merkitty valvontaan valitut tilat keskusrekisteriin. 4. Nautaeläinten rekisteröinti on tarkastettu ennen tilavalvontaa, ellei sitä ole ennen otantaa jo tarkistettu ristiintarkistuksella. 5. Valvontalistat ja esitäytetyt pöytäkirjat on tarkistettu vertaamalla hakemuksen tietoihin. 6. Valvonnat on suoritettu ja seuraamukset määritetty annettujen säädösten ja ohjeiden mukaisesti. 7. Valvontapöytäkirjaan on tehty merkintä valvontayhteydenotosta. 8. Jäljennös allekirjoitetusta valvontapöytäkirjasta on lähetetty hakijalle ja kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. 9. Valvontaan liittyvät tarvittavat kuulemiset on suoritettu. 10. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen valvonnoissa annetuista huomautuksista on pidetty kirjaa. 11. Valvontojen etenemisestä, määristä ja seuraamuksista on pidetty kirjaa ja tiedot on toimitettu MMM:n tukipolitiikkayksikölle. 12. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tallentamat valvontatiedot on varmennettu. 13. Suoritetuista varmennuksista on ilmoitettu kuntaan maksukiellosta vapauttamista varten.

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 123/00 Dnro 4157/00/2000 24.11.2000 Voimassaoloaika 29.11.2000 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Laki Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 95/00 Maatalousosasto Dnro 3080/01/2000

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 95/00 Maatalousosasto Dnro 3080/01/2000 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 95/00 Maatalousosasto 15.9.2000 Dnro 3080/01/2000 Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset Työvoima- ja elinkeinokeskusten maaseutuosastot Voimassaoloaika 20.9.2000

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 67/02 Dnro 2725/524/

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 67/02 Dnro 2725/524/ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 67/02 Dnro 2725/524/2002 18.9.2002 Voimassaoloaika 25.9.2002 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Laki Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan täytäntöönpanosta

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 74/06 Dnro 3644/01/

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Nro 74/06 Dnro 3644/01/ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 74/06 Dnro 3644/01/2006 8.9.2006 Voimassaoloaika 13.9.2006 - toistaiseksi Valtuutussäännökset Maaseutuelinkeinojen rahoituslaki (329/1999, muut. 44/2000) 11 4 mom.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 2011 264/2011 Valtioneuvoston asetus luonnonhaittakorvausten, maatalouden ympäristötuen, eläinten hyvinvoinnin tuen ja ei-tuotannollisten

Lisätiedot

KUITUPELLAVAN JA KUITUHAMPUN TUOTANTOTUKI VUONNA 2000

KUITUPELLAVAN JA KUITUHAMPUN TUOTANTOTUKI VUONNA 2000 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 77/00 Maatalousosasto 27.6.2000 Dnro 2432/01/2000 Työvoima- ja elinkeinokeskusten maaseutuosastot Ahvenanmaan lääninhallitus Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 204. Maa- ja metsätalousministeriön asetus. peltokasvien tuen vuoden 1991 viljelyvaatimuksesta poikkeamisesta vuonna 2001

SISÄLLYS. N:o 204. Maa- ja metsätalousministeriön asetus. peltokasvien tuen vuoden 1991 viljelyvaatimuksesta poikkeamisesta vuonna 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 14 päivänä maaliskuuta 2001 N:o 204 212 SISÄLLYS N:o Sivu 204 Maa- ja metsätalousministeriön asetus peltokasvien tuen vuoden 1991 viljelyvaatimuksesta poikkeamisesta

Lisätiedot

Varainhoito-osasto /22/2007 Tukien maksatusyksikkö. Vuoden 2007 maatalouden ympäristötuen erityistukien maksatus

Varainhoito-osasto /22/2007 Tukien maksatusyksikkö. Vuoden 2007 maatalouden ympäristötuen erityistukien maksatus Varainhoito-osasto 26.9.2007 747/22/2007 Tukien maksatusyksikkö TE-keskusten maaseutuosastot Vuoden 2007 maatalouden ympäristötuen erityistukien maksatus Liitteenä on maksatusta koskeva Maaseutuviraston

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma

Maaseutuviraston määräyskokoelma MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 19.3.2013 Dnro 725/54/2013 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/13 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

Ympäristötuki ja LFA

Ympäristötuki ja LFA Ympäristötuki ja LFA Luonnonhaittakorvaus (LFA) ja LFA-lisäosa Tukiehdot ennallaan: Vuonna 2008 sitoumuksen antaneet voivat antaa uuden 5- vuotisen luonnonhaittakorvaus sitoumuksen v. 2013 Samalla voidaan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 236/2015 Valtioneuvoston asetus. Luonnonhaittakorvaus on osa

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 236/2015 Valtioneuvoston asetus. Luonnonhaittakorvaus on osa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015 236/2015 Valtioneuvoston asetus luonnonhaittakorvauksesta Annettu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 133/00 Dnro 4468/01/2000

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 133/00 Dnro 4468/01/2000 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 133/00 Dnro 4468/01/2000 Voimassaolo 15.12.2000 alkaen toistaiseksi Työvoima- ja elinkeinokeskusten maaseutuosastot Ahvenanmaan lääninhallitus Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2012 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2012 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2012 132/2012 Valtioneuvoston asetus luonnonhaittakorvausten, maatalouden ympäristötuen, eläinten hyvinvoinnin tuen ja ei-tuotannollisten

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 26.1.2011 Dnro 64/22/2011 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 2/11 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

PELTOKASVIPALKKIO ARVIOITU TUKITASO

PELTOKASVIPALKKIO ARVIOITU TUKITASO PELTOKASVIPALKKIO PELTOKASVIPALKKIO ARVIOITU TUKITASO kasvi Valkuaiskasvit 60 /ha Ruis 100 Sokerijuurikas* 85 Tärkkelysperuna* * 565 Avomaan vihannekset 150 * Maksetaan koko maassa, paitsi avomaanvihanneksista

Lisätiedot

Tukiuudistus2015 alkaen Huittinen 23.1.2015

Tukiuudistus2015 alkaen Huittinen 23.1.2015 Tukiuudistus2015 alkaen Huittinen 23.1.2015 Materiaali perustuu 21.10.2014 Mavin aineistoon Perustuki Tilatuesta perustukeen 2015 alkaen 2 tukialuetta AB ja C AB tasaosan arvo 113 e/ha (arvio) Pelto, pysyvä

Lisätiedot

SISÄLLYS. asetuksen muuttamisesta N:o Valtioneuvoston asetus

SISÄLLYS. asetuksen muuttamisesta N:o Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o 1840 1847 SISÄLLYS N:o Sivu 1840 Valtioneuvoston asetus täydentävien ehtojen hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusten

Lisätiedot

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2014

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2014 MÄÄRÄYS Pvm 17.3.2014 Dnro 526/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 13/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom. Voimassaoloaika: 17.3.2014 - toistaiseksi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm Dnro 235/22/2009

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm Dnro 235/22/2009 MÄÄRÄYS Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 3/09 Pvm 20.2.2009 Dnro 235/22/2009 Voimassaoloaika: 23.2.2009 - toistaiseksi Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista (1559/2001

Lisätiedot

Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä ja jolla on määräysvalta.

Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä ja jolla on määräysvalta. 1 (8) Nuoren viljelijän tuki (EU), kevään 2015 koulutuksen taustamateriaali 1. Tukiehdot Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä

Lisätiedot

Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus

Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus Erityisympäristötuki Luomukasvituotannon sopimus Luomukotieläintuotannon sopimus Marja Pulkkinen Asiantuntija Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Marja Pulkkinen,

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje

Sähköinen tukihaku. Sähköinen tukihaku. Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sähköinen tukihaku Sähköinen tukihaku Uuhipalkkion, uuhituen ja kansallisten kotieläintukien ennakoiden sähköisen haun ohje Sisältö 1 Yleistä eläintukien sähköisestä hausta... 3 2 Uuhipalkkio, sen lisäpalkkio

Lisätiedot

RUOKAVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2019

RUOKAVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2019 Määräyksen numero Pvm Asianumero MÄÄRÄYS 1 / 7 5/2019 24.1.2019 379/00.00.01.02.00/2019 RUOKAVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2019 Ruokavirasto on päättänyt maatalouden tukien toimeenpanosta

Lisätiedot

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä

ANC eli luonnonhaittakorvaus yleistä ANC eli luonnonhaittakorvaus 2015 ja ympäristökorvaus 2015 komission käsittelyyn lähetetyssä maaseutuohjelmassa sekä kansallisen tukilain muutosesitys sekä tilatuki ja viherrys Suomen tiedonannon perusteella

Lisätiedot

Muutokset Hakuoppaassa 2015

Muutokset Hakuoppaassa 2015 Muutokset Hakuoppaassa 2015 Hakuopas julkaistaan 16.3.2015. Tähän listaan kootaan julkaisun jälkeen tulleet muutokset. 16.3. jälkeen tulleet muutokset Hakuoppaaseen on muutettu 25.3. kaikki tukihaun päättymistä

Lisätiedot

NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS

NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS Kevät 2015. Yleistä Suora tuki Aktiiviviljelijän määritelmä Rahoituskuri Täydentävät ehdot Suorien tukien 200 euron alaraja Maksetaan koko maassa Haetaan

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm Dnro 186/22/2010

MÄÄRÄYS. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm Dnro 186/22/2010 MÄÄRÄYS Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 9/10 Pvm 9.2.2010 Dnro 186/22/2010 Voimassaoloaika: 10.2.2010 - toistaiseksi Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista (1559/2001

Lisätiedot

Alueellinen tukitiedotuskierros Ajankohtaista maaseutupalveluista Ylä-Savon maaseutupalvelut Iisalmi Metsäpirtti

Alueellinen tukitiedotuskierros Ajankohtaista maaseutupalveluista Ylä-Savon maaseutupalvelut Iisalmi Metsäpirtti Alueellinen tukitiedotuskierros 2018 Ajankohtaista maaseutupalveluista Ylä-Savon maaseutupalvelut 10.4.2018 Iisalmi Metsäpirtti HAKU 2018: Mitä kunta tekee hakemusta vastaanotettaessa, miten varmistan,

Lisätiedot

HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen

HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen HAKEMUSTEN TÄYTTÖ Laukaan YTA Jari Halttunen Sähköinen vai paperinen Sähköiseen kannustetaan, mutta kummallakin tavalla vastaan otetaan Toimitettu hakemus tarkastetaan eri käsittely vaiheessa, sisällön

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL SEINÄJOKI Pvm Dnro 18/22/2012. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 1/12

Maaseutuelinkeino-osasto PL SEINÄJOKI Pvm Dnro 18/22/2012. Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 1/12 MAASEUTUVIRASTO Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI MÄÄRÄYS Pvm 2.2.2012 Dnro 18/22/2012 Maaseutuviraston määräyskokoelma Nro 1/12 Valtuutussäännökset: Laki maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot

Luonnonmukainen tuotanto

Luonnonmukainen tuotanto Luonnonmukainen tuotanto Ympäristötuen erityistuki: luomusopimus 1 Luomusopimuksen yleiset edellytykset Uusi digiala/ sopimusala Vuokrasopimukset voimassa vähintään koko sopimuskauden Sopimuksen ulkopuolelle

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso

Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso 1 Tilanne 31.12.2011 kpl ha / ey Maksetut sopimukset, luonnonmukainen tuotanto 401 15635,47 2 673 929 perinnebiotooppien hoito 128 775,03 320 643 alkuperäisrotujen

Lisätiedot

Peltovalvonnan havaintoja 2015

Peltovalvonnan havaintoja 2015 Peltovalvonnan havaintoja 2015 Juha Nummila, Antti Kärpijoki, Tero Vuorenpää, V-S ELY-keskus, Maaseutupalvelut, valvontayksikkö Tilat valitaan Mavissa Valvontaotannat 2015 peltovalvonnassa 307 tilaa (

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS 64/01 Pvm 29.6.2001 Dnro 2511/241/2001 Voimassaoloaika 4.7.2001 - toistaiseksi Kumoaa Yleiskirjeen nro 89/99 (muut. 31/00) jäljempänä mainituin osin Valtuutussäännökset

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKUAJOISTA VUONNA 2016 MÄÄRÄYS Pvm. 8.2.2016 Dnro 44/03.00.00/2016 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 2/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

Peltokasvipalkkio ja kansalliset peltotuet 2018

Peltokasvipalkkio ja kansalliset peltotuet 2018 Peltokasvipalkkio ja kansalliset peltotuet 2018 25.4.2018 PELTOKASVIPALKKIO 25.4.2018 2 Peltokasvipalkkion yleiset tukiehdot Aktiiviviljelijä, ikä ei ole rajoittava tekijä Lohko, jolle haet palkkiota,

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma 29/09

Maaseutuviraston määräyskokoelma 29/09 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 256 00101 HELSINKI Pvm 29.4.2009 Dnro 707/22/2009 Maaseutuviraston määräyskokoelma 29/09 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Tukipuhvetti IsoValkeinen. Tukipuhvetti Ulla Koivisto/Aulikki Pasanen

Tukipuhvetti IsoValkeinen. Tukipuhvetti Ulla Koivisto/Aulikki Pasanen Tukipuhvetti 12.4.2017 IsoValkeinen 1.3.2017 avattiin Chatti, jossa on usea henkilö vastaamassa. Tämä on yhteinen Luoteis-Savon, Ylä--Savon ja Sydän-Savon maaseutupalvelun kanssa. Auki pääsääntöisesti

Lisätiedot

Tuki-infot viljelijöille

Tuki-infot viljelijöille Tuki-infot viljelijöille MaaseutuHarava, MTK Pohjois-Suomi Heidi Kumpula 4.4-18.4.2018 Luonnonhaittakorvaus ja kansalliset peltotuet: muutokset 2018 LHK: Viherlannoitusnurmelle ei makseta 4. vuonna enintään

Lisätiedot

Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015. Luomutuki-info 9.4.2015 1

Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015. Luomutuki-info 9.4.2015 1 Luomutukiinfo 2015 Esa Partanen ProAgria Etelä-Suomi 9.4.2015 Luomutuki-info 9.4.2015 1 Sisältö Luomusopimuksesta sitoumukseen Ympäristökorvaussitoumus Sitoumukset yhdessä Ympäristösopimukset Hakeminen

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset:

MÄÄRÄYS. Pvm Dnro 3641/54/2014. Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14. Valtuutussäännökset: MÄÄRÄYS Pvm 13.6.2014 Dnro 3641/54/2014 Maaseutuviraston määräyskokoelma 43/14 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom. ja 18 2 mom. Vastaavat EU-säännökset:

Lisätiedot

Tukipuhvetti Iisalmi, Savonia

Tukipuhvetti Iisalmi, Savonia Tukipuhvetti 25.4.2017 Iisalmi, Savonia Ylä-Savon maaseutupalvelut Erkki Koukkari (Pohjana käytetty luvalla Sydän-Savon ko. aineistoa) Vipupalvelun koodit ja rastit, mikä oleellista! Kasvikoodit käytännössä

Lisätiedot

PERUSTUKI TUKIOIKEUDET VIHERRYTTÄMISTUKI

PERUSTUKI TUKIOIKEUDET VIHERRYTTÄMISTUKI PERUSTUKI TUKIOIKEUDET VIHERRYTTÄMISTUKI 2018 Perustuki EU:n kokonaan rahoittama tuotannosta irrotettu suora tuki. Tukea maksetaan aktiiviviljelijöille, jotka jättävät vuosittain tukihakemuksen Kaikki

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: toistaiseksi MÄÄRÄYS Pvm. 8.4.2015 Dnro 850/54/2015 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 23/15 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 15 2 mom. Voimassaoloaika: 9.4.2015 toistaiseksi

Lisätiedot

Varainhoito-osasto Dnro 1456/22/2010 Tukien maksatusyksikkö Määräysnumero 59/10

Varainhoito-osasto Dnro 1456/22/2010 Tukien maksatusyksikkö Määräysnumero 59/10 Varainhoito-osasto 15.9.2010 Dnro 1456/22/2010 Tukien maksatusyksikkö Määräysnumero 59/10 Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset ELY-keskukset Vuoden 2010 maatalouden ympäristötuen ja luonnonhaittakorvauksen

Lisätiedot

Esityksen sisältö Viherryttämistuki. Viherryttämistuen muutokset 2018

Esityksen sisältö Viherryttämistuki. Viherryttämistuen muutokset 2018 Viherryttämistuki Kevät 2018 Mirka Holmén Esityksen sisältö Viherryttämistuen muutokset 2018 Uudet kasvikoodit Viljelyn monipuolistamisvaatimuksen muutokset Ekologisen alan vaatimuksen muutokset 2 1 Uudet

Lisätiedot

Siikalatvan yhteistoiminta-alue

Siikalatvan yhteistoiminta-alue n yhteistoiminta-alue -Haapaveden, Pyhännän, n, Vaalan ja Vihannin kuntien alueet -Tuenhakijoita n. 930, joista kotieläintiloja n. 420 -Viljelyksessä oleva peltoala n 43 500 ha, -Nautaeläimiä n 26 000

Lisätiedot

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017

MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KANSALLISTEN TUKIEN HAKEMISESTA VUONNA 2017 MÄÄRÄYS Pvm. 25.1.2017 Dnro 1810/03.00.00/2017 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 66/16 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Voimassaoloaika:

Lisätiedot

HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI SOPIMUKSEKSI

HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI SOPIMUKSEKSI työvoima- ja elinkeinokeskuksen maaseutuosasto Hakemus toimitetaan liitteineen kahtena kappaleena TE-keskuksen maaseutuosastolle viimeistään 30.4.2007. HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI

Lisätiedot

4. Tukien hakeminen. 4.1 Hakuaika ja lomakkeiden palauttaminen. 4.2 Hakemusten myöhästyminen

4. Tukien hakeminen. 4.1 Hakuaika ja lomakkeiden palauttaminen. 4.2 Hakemusten myöhästyminen 4. Tukien hakeminen Uutta 2008 hakuaika päättyy 30.4.2008 itsejäljentävästä lomakkeesta on luovuttu viljelyaloja koskevat muutokset tulee ilmoittaa kylvöalailmoituksella (Lnro 117) viimeistään 16.6.2008

Lisätiedot

HAKU 2018 Miten varmistan, että kaikki asiat on otettu huomioon hakemusta tehdessä: - Vipu avautuu viikosta 16 alkaen,

HAKU 2018 Miten varmistan, että kaikki asiat on otettu huomioon hakemusta tehdessä: - Vipu avautuu viikosta 16 alkaen, HAKU 2018 Miten varmistan, että kaikki asiat on otettu huomioon hakemusta tehdessä: - Vipu avautuu viikosta 16 alkaen, 16.4.2018-15.6.2018 - Hakemuksen teko ajoissa, että kunnassakin ehdittäisiin vilkaista

Lisätiedot

Tukiehtomuutokset 2018

Tukiehtomuutokset 2018 Tukiehtomuutokset 2018 Tukihausta 2018 Huhtikuun puoliväli 15.6. saakka Ei tule esitäytettyjä materiaaleja Vipupalvelun kautta maanomistajat voivat tulostaa tukioikeuslomakkeen Hakuopas: http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelija/sivut/hakuopas.aspx

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 644. Valtioneuvoston asetus. luonnonhaittakorvauksesta ja maatalouden ympäristötuesta. Annettu Helsingissä 29päivänä kesäkuuta 2000

SISÄLLYS. N:o 644. Valtioneuvoston asetus. luonnonhaittakorvauksesta ja maatalouden ympäristötuesta. Annettu Helsingissä 29päivänä kesäkuuta 2000 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 5 päivänä heinäkuuta 2000 N:o 644 647 SISÄLLYS N:o Sivu 644 Valtioneuvoston asetus luonnonhaittakorvauksesta ja maatalouden ympäristötuesta... 1667 645

Lisätiedot

Muutokset Hakuoppaassa 2015

Muutokset Hakuoppaassa 2015 Muutokset Hakuoppaassa 2015 Hakuopas julkaistaan 16.3.2015. Tähän listaan kootaan julkaisun jälkeen tulleet muutokset. 16.3. jälkeen tulleet muutokset Hakuoppaaseen on muutettu 25.3. kaikki tukihaun päättymistä

Lisätiedot

Ajankohtaista ympäristötuessa ja LFA:ssa Antti Hietala / Markku Kuoppa-aho Kalvoja päivitetty 17.2.2012. Lahti 14.2.2012 Kokkola 21.2.

Ajankohtaista ympäristötuessa ja LFA:ssa Antti Hietala / Markku Kuoppa-aho Kalvoja päivitetty 17.2.2012. Lahti 14.2.2012 Kokkola 21.2. Ajankohtaista ympäristötuessa ja LFA:ssa Antti Hietala / Markku Kuoppa-aho Kalvoja päivitetty 17.2.2012 Lahti 14.2.2012 Kokkola 21.2.2012 Käsiteltävät asiat Muutokset vuodelle 2012 Ympäristötuki Luonnonhaittakorvaus

Lisätiedot

LHK, nautapalkkio, pohjoinen kotieläintuki ja eläinten hyvinvointikorvaus. Savonia Juho Pikkarainen

LHK, nautapalkkio, pohjoinen kotieläintuki ja eläinten hyvinvointikorvaus. Savonia Juho Pikkarainen LHK, nautapalkkio, pohjoinen kotieläintuki ja eläinten hyvinvointikorvaus Savonia 17.2.2015 Juho Pikkarainen Luonnonhaittakorvaus Oleellisin muutos on korvauksen muuttuminen 5- vuotisesta sitoumuksesta

Lisätiedot

SISÄLLYS. Israelin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen eräiden määräysten

SISÄLLYS. Israelin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen eräiden määräysten SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 2000 N:o 499 504 SISÄLLYS N:o Sivu 499 Laki Israelin kanssa tehdyn Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä...

Lisätiedot

1 luku. Yleistä. 2 luku PELTOKASVIEN TUEN, REHUALAN, LUONNONHAITTAKORVAUKSEN, YMPÄRISTÖTUEN JA KANSALLISTEN TUKIEN VALVONTA. 2 Keskitetty otanta

1 luku. Yleistä. 2 luku PELTOKASVIEN TUEN, REHUALAN, LUONNONHAITTAKORVAUKSEN, YMPÄRISTÖTUEN JA KANSALLISTEN TUKIEN VALVONTA. 2 Keskitetty otanta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS 75/00 Pvm 21.6.2000 Dnro 2342/00/2000 Voimassaoloaika 28.6.2000 - toistaiseksi Kumoaa Yleiskirjeen nro 84/99 jäljempänä mainituin osin Valtuutussäännökset Laki Euroopan

Lisätiedot

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku

Väliaikainen kansallinen tuki. Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti. Peltokasvipalkkio. Nuoren viljelijän tuki. Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki Perustuki Tukioikeuksien mitätöinti Peltokasvipalkkio Nuoren viljelijän tuki Sähköinen tukihaku Väliaikainen kansallinen tuki, ns. kriisituki velkaisille / investoineille

Lisätiedot

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10

Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 256 00101 HELSINKI Pvm 29.4.2010 Dnro 760/22/2010 Maaseutuviraston määräyskokoelma 38/10 Valtuutussäännökset: L Euroopan yhteisön yhteisen maatalouspolitiikan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2013. 378/2013 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2013. 378/2013 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2013 378/2013 Valtioneuvoston asetus vuodelta 2013 maksettavien kansallisten kasvintuotannon tukien ja kotieläintukien valvonnasta Annettu

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 82/02 Dnro 3352/01/

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 82/02 Dnro 3352/01/ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 82/02 Dnro 3352/01/2002 5.11.2002 Voimassaolo 11.11.2002 alkaen toistaiseksi Työvoima- ja elinkeinokeskusten maaseutuosastot Ahvenanmaan lääninhallitus Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Tyrnävä Helena Illikainen, aluearkkitehti, Tyrnävä

Tyrnävä Helena Illikainen, aluearkkitehti, Tyrnävä 3.5.2019 Tyrnävä 14.1.2016 Helena Illikainen, aluearkkitehti, Tyrnävä Päätukihaku 2019 Hae päätukihaussa auki olevia tukia viimeistään 17.6.2019 klo 23.59 Maatilalle ei lähetetä viime vuoden tietoihin

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 223. Valtioneuvoston päätös emolehmistä vuodelta 1995 maksettavasta kansallisesta lisäpalkkiosta

SISÄLLYS. N:o 223. Valtioneuvoston päätös emolehmistä vuodelta 1995 maksettavasta kansallisesta lisäpalkkiosta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 3 päivänä huhtikuuta 1996 N:o 223 226 SISÄLLYS N:o Sivu 223 Valtioneuvoston päätös emolehmistä vuodelta 1995 maksettavasta kansallisesta lisäpalkkiosta...

Lisätiedot

Viherryttämisen ekologinen ala Pauli Pethman Haikula Oy 1

Viherryttämisen ekologinen ala Pauli Pethman Haikula Oy 1 Viherryttämisen ekologinen ala 2018 1 Ekologinen ala Ekologisen alan vaatimus Uudenmaan ja Varsinaissuomen maakunnissa Jos tilalla on yli 15 ha peltoalaa, ekologista alaa on ilmoitettava vähintään 5 %

Lisätiedot

Tukihaku Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto Porvoo

Tukihaku Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto Porvoo Tukihaku 2018 Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 10.4.2018 Porvoo Ritva Heikkilä Itäisen Uudenmaan maaseutuhallinto 1 Tukihaun aikataulut Päätukihaku avautuu huhtikuun puolivälissä - peruslohkomuutokset

Lisätiedot

Luomutuotanto Luomusopimukset 2013 11.4.2013 Lieto. Varsinais-Suomen ELY-keskus, E-vastuualue / maaseutupalvelut, ympäristöagrologi Erkki Aro

Luomutuotanto Luomusopimukset 2013 11.4.2013 Lieto. Varsinais-Suomen ELY-keskus, E-vastuualue / maaseutupalvelut, ympäristöagrologi Erkki Aro Luomutuotanto Luomusopimukset 2013 11.4.2013 Lieto Varsinais-Suomen ELY-keskus, E-vastuualue / maaseutupalvelut, ympäristöagrologi Erkki Aro Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto Lähde: MTT. 12.4.2013

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 405. Puolustusministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 405. Puolustusministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä toukokuuta 2001 N:o 405 408 SISÄLLYS N:o Sivu 405 Puolustusministeriön asetus rauhanturvaamishenkilöstön kelpoisuusehdoista ja palvelussuhteen

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 60/00 Maatalousosasto Dnro 1973/01/2000

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 60/00 Maatalousosasto Dnro 1973/01/2000 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 60/00 Maatalousosasto 16.5.2000 Dnro 1973/01/2000 Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset Työvoima- ja elinkeinokeskusten maaseutuosastot Ahvenanmaan lääninhallitus

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUKITIEDOTUSKIERROS

MAATALOUDEN TUKITIEDOTUSKIERROS MAATALOUDEN TUKITIEDOTUSKIERROS PIELAVESI, SUOJALA3.4.2019 Luoteis-Savon maaseutupalvelut Hanna-Maria Laukkanen Vuoden 2019 tukihaku aukeaa näillä näkymin huhtikuussa Ennen tukihaun alkua tiloille postitetaan

Lisätiedot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Tiivistelmä tukihausta iltainfo IsoValkeinen 26.3.2015 Pohjois-Savon ELY-keskus, Tukihallinto - ja valvontaryhmä Nykyinen tukikelpoinen ala määräytynyt pääosin

Lisätiedot

Ympäristösopimukset. Ei-tuotannolliset investoinnit. Luonnonmukainen tuotanto

Ympäristösopimukset. Ei-tuotannolliset investoinnit. Luonnonmukainen tuotanto Ympäristösopimukset Ei-tuotannolliset investoinnit Luonnonmukainen tuotanto Ympäristösopimukset Ympäristösopimuksia joita voi hakea 2016: Kosteikon hoito (450 euroa/ha) - Lnro 262 Maatalousluonnon monimuotoisuuden

Lisätiedot

EU-avustajatilaisuus Keski-Pohjanmaa

EU-avustajatilaisuus Keski-Pohjanmaa EU-avustajatilaisuus Keski-Pohjanmaa Leena Ala-Orvola MTK/Maatalouslinja Maaliskuu 2012 Maatalouden tukijärjestelmämuutosten ajoittuminen R a h a s t o k a u s i 2 0 0 7-2 0 1 3 Rahastokausi 2014- Tukijärjestelmä

Lisätiedot

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen

Tukikoulutus UKK-instituutti Marika Arrajoki-Alanen Tukikoulutus UKK-instituutti 2018 Marika Arrajoki-Alanen 20.3.2018 Sopimus/sitoumus Luomusitoumus Ympäristösopimukset: MoMa-sopimus Kosteikon hoito Alkuperäiskasvilajikkeiden ylläpito Ei voi hakea: - Ympäristösitoumukset

Lisätiedot

KAIKKI OIKEIN! ONNISTUNUT TUKIHAKU JA VILJAKAUPPA IISALMI, METSÄPIRTTI SIILINJÄRVI, KUNNONPAIKKA

KAIKKI OIKEIN! ONNISTUNUT TUKIHAKU JA VILJAKAUPPA IISALMI, METSÄPIRTTI SIILINJÄRVI, KUNNONPAIKKA KAIKKI OIKEIN! ONNISTUNUT TUKIHAKU JA VILJAKAUPPA 7.6.2018 IISALMI, METSÄPIRTTI SIILINJÄRVI, KUNNONPAIKKA Luoteis-Savon maaseutupalvelut Hanna-Maria Laukkanen Niina Lohva Vuokrasopimukset Muista seurata

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 225/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 225/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 225/2006 vp Hallituksen esitys laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi maa- ja puutarhatalouden

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS (2)

MAANVUOKRASOPIMUS (2) MAANVUOKRASOPIMUS (2) Me allekirjoittaneet olemme tänään tehneet seuraavan maanvuokrasopimuksen VUOKRANANTAJA Tilatunnus/y-tunnus Osoite VUOKRALAINEN Tilatunnus/y-tunnus Osoite VUOKRAUKSEN KOHDE kunnan/kaupungin

Lisätiedot

Me allekirjoittaneet olemme tänään tehneet seuraavan maanvuokrasopimuksen

Me allekirjoittaneet olemme tänään tehneet seuraavan maanvuokrasopimuksen MAANVUOKRASOPIMUS Me allekirjoittaneet olemme tänään tehneet seuraavan maanvuokrasopimuksen VUOKRANANTAJA Tilatunnus/y-tunnus Osoite VUOKRALAINEN Tilatunnus/y-tunnus Osoite VUOKRAUKSEN KOHDE kunnan/kaupungi

Lisätiedot

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 SOPIMUSEHDOT LUOMUERITYISTUKISOPIMUS

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 SOPIMUSEHDOT LUOMUERITYISTUKISOPIMUS LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 SOPIMUSEHDOT LUOMUERITYISTUKISOPIMUS Hallitus hyväksyi 14.3.2013 asetuksen luonnonhaittakorvausten, maatalouden ympäristötuen, eläinten hyvinvointituen ja ei-tuotannollisten investointien

Lisätiedot

VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI. Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ

VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI. Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ VÄLIAIKAINEN KANSALLINEN TUKI Tukihakemukseen 428 liitettävän laskelman täyttöohje YLEISTÄ Liitelaskelman avulla selvitetään hakijan tukikelpoisuus väliaikaiseen kansalliseen tukeen ja sen korotukseen

Lisätiedot

Tilatuki. 2014 vanhoilla säännöillä 2015 suurten muutosten vuosi Aktiiviviljelijä Tukioikeuksien siirto Ylimääräisten mitätöinti

Tilatuki. 2014 vanhoilla säännöillä 2015 suurten muutosten vuosi Aktiiviviljelijä Tukioikeuksien siirto Ylimääräisten mitätöinti Tilatuki 2014 vanhoilla säännöillä 2015 suurten muutosten vuosi Aktiiviviljelijä Tukioikeuksien siirto Ylimääräisten mitätöinti Tiedot perustuu valmistelun nykyiseen tilanteeseen. 3.10.2014 P Pethman Haikula

Lisätiedot

Ajankohtaista. Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Jari Halttunen Korpilahti

Ajankohtaista. Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Jari Halttunen Korpilahti Ajankohtaista Laukaan YTA-alueen viljelijäkoulutukset Jari Halttunen 5.4.2017 Korpilahti Yleistä asiaa Hakuaikana YTA-alue auttaa Autamme mielellämme Laukaan YTA, päivystysnumero 040-732 8659 päätukihaunaikana

Lisätiedot

Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä

Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä Ilmoitukset ja lomakkeet tilan omistajan vaihdoksessa tai luovuttaessa viljelystä Ajankohta Hallinnollisesti paras ajankohta SPV:lle ja yrittäjävaihdokselle on vuodenvaihde tai alkuvuosi Jatkaja hakee

Lisätiedot

ILMOITUS KYLVÖALOJEN MUUTOKSESTA 2015

ILMOITUS KYLVÖALOJEN MUUTOKSESTA 2015 ILMOITUS KYLVÖALOJEN MUUTOKSESTA 2015 Lomake 117 Toimita lomake maatilan sijaintikunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle viimeistään 15.6.2015. Täytä lomake kuulakärkikynällä tai muulla pysyvällä tavalla.

Lisätiedot

Peltovalvonnan havaintoja 2017

Peltovalvonnan havaintoja 2017 Peltovalvonnan havaintoja 2017 Eeva Laukka, Teija Nielsen, Juha Nummila V-S ELY-keskus, Maaseutupalvelut, valvontayksikkö Valvontaotannat Tilat valitaan Maaseutuvirastossa (Mavi) 2017 peltovalvonnassa

Lisätiedot

Vipuneuvojan tarkisteet 2017

Vipuneuvojan tarkisteet 2017 Vipuneuvojan tarkisteet 2017 Lähetyksen estävät huomautukset Et ole hakenut yhtäkään tukea. Peruslohkolla ei ole yhtään kasvulohkoa. Peruslohkolla on kartalle kohdentamattomia kasvulohkoja. Kasvulohkojen

Lisätiedot

Viljelijätuki-infot Keski-Suomen Ely-keskus

Viljelijätuki-infot Keski-Suomen Ely-keskus Viljelijätuki-infot 2018 Keski-Suomen Ely-keskus 20.4.2018 Ympäristösopimukset 2018: Hakuopas sivut 39 58 Haettavissa olevat sopimukset 2018: Kosteikkojen hoito (vain 2018 alkavat sopimukset) Maatalousluonnon

Lisätiedot

LHK. Luonnonhaittakorvaus

LHK. Luonnonhaittakorvaus LHK Luonnonhaittakorvaus Lohkojen tukikelpoisuus -18 Tilatuessa lohko tukikelpoinen, kun viljelykunnossa 1.1.2018. Pitää olla kasvipeitteinen 1. ilmoitusvuonna. Luonnonhaittakorvaus, ympäristötuki ja luomutuki

Lisätiedot

LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY

LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY LUONNONMUKAINEN TUOTANTO ESIMERKIT/KASVINTUOTANTOTILAT AILI VUORENMAA MERJA LEHTINEN KESKI-SUOMEN ELY u 1 Esimerkkitila Lasse Luomu Kokonaispinta-ala 40 hehtaaria 35 hehtaaria peltoa 5 hehtaaria pellon

Lisätiedot

YTA-alueiden kuntien viranomaisten ajankohtaiset asiat. Maatalouden tukitiedotuskierros Metsäpirtti

YTA-alueiden kuntien viranomaisten ajankohtaiset asiat. Maatalouden tukitiedotuskierros Metsäpirtti YTA-alueiden kuntien viranomaisten ajankohtaiset asiat Maatalouden tukitiedotuskierros 15.4.2019 Metsäpirtti Hae ajoissa viime tippa ei ole hyvä juttu sähköisessä haussa Älä jätä sähköistä hakemista viimeiseen

Lisätiedot

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013. Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13. Valtuutussäännökset:

Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013. Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13. Valtuutussäännökset: MAASEUTUVIRASTO MÄÄRÄYS Maaseutuelinkeino-osasto PL 405 60101 SEINÄJOKI Pvm 26.4.2013 Dnro 1091/54/2013 Maaseutuviraston määräyskokoelma 26/13 Valtuutussäännökset: Laki maatalouden tukien toimeenpanosta

Lisätiedot

Valvontaprosessi tutuksi

Valvontaprosessi tutuksi Valvontaprosessi tutuksi Valvonnan aikajana Ruokavirasto tekee valvontaotannat 17.6. 2019 hakemusten viimeinen palautuspäivä 18.6. peltovalvonnat voidaan aloittaa Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Valvottavat

Lisätiedot

Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015

Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015 Tukihaku 2015 Haku aukeaa aikaisintaan 15.4.2015 Mitä muuttuu??? Lähes kaikki muuttuu, joten kuunnelkaa ja kyselkää.. ESITYKSEN SISÄLTÖ Tukihaku 2015 / Laukaan YTA AKTIIVIVILJELIJÄ TUKIHAKUMATERIAALI TUKIEN

Lisätiedot

Perustuki Tilatukioikeudet Viherryttäminen Viljelyn monipuolistaminen Pysyvät nurmet Nuoret viljelijät Peltokasvipalkkio.

Perustuki Tilatukioikeudet Viherryttäminen Viljelyn monipuolistaminen Pysyvät nurmet Nuoret viljelijät Peltokasvipalkkio. Perustuki Tilatukioikeudet Viherryttäminen Viljelyn monipuolistaminen Pysyvät nurmet Nuoret viljelijät Peltokasvipalkkio 1 Aila Rekola Maksatus sidottu tukioikeuksiin Tilatuesta perustukeen Entinen tilatuki

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 397. Laki. verkkotunnuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 2009

SISÄLLYS. N:o 397. Laki. verkkotunnuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 2009 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2009 N:o 397 402 SISÄLLYS N:o Sivu 397 Laki verkkotunnuslain muuttamisesta... 3437 398 Valtioneuvoston asetus Euroopan yhteisön kokonaan

Lisätiedot

HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI SOPIMUKSEKSI

HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI SOPIMUKSEKSI ELY-keskus Hakemus toimitetaan liitteineen kahtena kappaleena ELY-keskukseen viimeistään 30.4.2010. HAKEMUS MONIVAIKUTTEISEN KOSTEIKON HOITOA KOSKEVAKSI SOPIMUKSEKSI MAATALOUDEN YMPÄRISTÖTUEN ERITYISTUKI

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA

AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA AJANKOHTAISTA MAASEUTUTOIMISTOSTA Helmikuu 2013 SÄHKÖINEN TUKIHAKU VUONNA 2013 Uudistettu Vipu ja sähköinen tukihaku 6.2.2013 alkaen sähköisesti mahdollista: lohkotietojen käsittely ja karttakorjaukset

Lisätiedot

Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2017

Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2017 Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2017 Hakuopas 2017 KOKO SUOMESSA MAKSETTAVAT TUET Hakeminen Toimivaltainen viranomainen / Lisätietoja EU:n kokonaan rahoittamat tuet (eli suorat tuet) Perustuki-

Lisätiedot

Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2018

Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2018 Liite F. Maa- ja puutarhatalouden tuet 2018 Hakuopas 2018 KOKO SUOMESSA MAKSETTAVAT TUET EU:n kokonaan rahoittamat tuet (eli suorat tuet) Perustuki- ja viherryttämistuki EU:n nuoren viljelijän tuki Peltokasvipalkkio

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus vuodelta 2017 maksettavien kansallisten kasvintuotannon tukien ja kotieläintukien valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maa- ja puutarhatalouden kansallisista

Lisätiedot