4. HE vp rikosoikeuden yleisiä oppeja koskevan lainsäädännön uudistamiseksi Jatkettu I käsittely. Yksityiskohtainen käsittely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4. HE vp rikosoikeuden yleisiä oppeja koskevan lainsäädännön uudistamiseksi Jatkettu I käsittely. Yksityiskohtainen käsittely"

Transkriptio

1 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 70/2002 vp Tiistai kello Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 98/2002 vp laeiksi yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain ja verotusmenettelystä annetun lain 88 :n muuttamisesta I käsittely Kuultavina:. lainsäädäntöneuvos Liisa Lehtimäki, oikeusministeriö A johtaja Erkki Kontkanen, Suomen Pankkiyhdistys oikeustieteen lisensiaatti Pekka Länsineva 7 A professori Veli Pekka Viljanen (2 Seuraava kuuleminen on HE vp rikosoikeuden yleisiä oppeja koskevan lainsäädännön uudistamiseksi Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos. Esitellään luonnos. Yleiskeskustelu Yksityiskohtainen käsittely 5. Kertomusmenettely työryhmän mietintö I käsittely Esitellään lausuntoluonnos. 6. Muut asiat 7. Seuraava kokous Seuraava kokous on keskiviikkona klo (1)

2 Pekka Länsineva 2 OTL, erikoistutkija, Turun yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunta klo 10 Asia: Hallituksen esitys 98/2002 vp laeiksi yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain ja verotusmenettelystä annetun lain 88 :n muuttamisesta Hallituksen esityksestä Kokonaisuutena arvioiden hallituksen esitystä voidaan luonnehtia niin, että siinä on kysymys lähinnä voimassa olevan velkajärjestelylain hienosäätöä merkitsevästä lainsäädäntötoimesta pikemminkin kuin tuon lain sisällöllisiä perusratkaisuja olennaisesti muuttavasta lakiehdotuksesta. Lakiehdotus toisin sanoen sisältää eräitä täsmennyksiä velkajärjestelylain velkojien ja velallisten välisiä suhteita koskevien säännösten yksityiskohtiin, mutta se ei muuta ainakaan merkittävällä tavalla kyseiseen lainsäädäntöön perustuvia tasapainosuhteita näiden osapuolten välillä. Ehdotukseen sisältyy muun muassa seuraavia muutoksia nykyiseen sääntelyyn. Velkajärjestelylain uuden 10 a :n mukaan velkajärjestely voitaisiin tuomioistuimen kokonaisharkinnan perusteella myöntää painavista syistä sellaisissakin tilanteissa, joissa järjestelyn myöntämiseen on olemassa jokin lain 10 :ssä tarkoitettu este. Ehdotuksen 35 a :ssä puolestaan esitetään tehtäväksi eräitä lähinnä velallisen hyväksi koituvia lievennyksiä ja täsmennyksiä niihin edellytyksiin, joiden perusteella hänelle syntyy velvollisuus maksaa velkojilleen suurempi suoritus, kuin mitä maksuohjelmassa on alun perin määrätty (lisäsuoritusvelvollisuus). Samoin ehdotus sisältää joitakin täsmennyksiä tätä lisäsuoritusvelvollisuutta koskeviin menettelysäännöksiin. Ehdotuksen siirtymäsäännösten mukaan lisäsuoritusvelvollisuutta koskevia uusia määräyksiä sovellettaisiin myös ennen lain voimaantuloa vahvistettujen maksuohjelmien kohdalla. Lisäksi ehdotuksen 44 :ssä esitetään tehtäväksi velallisen hyväksi vähäisiä lievennyksiä niihin edellytyksiin, joiden perusteella maksuohjelmassa asetettua maksuvelvollisuutta voidaan alentaa.

3 3 Valtiosääntöoikeudellinen arviointi Käsillä olevan ehdotuksen arvioinnin pohjaksi on syytä todeta, että yksityishenkilöiden velkajärjestelyä koskeva laki (57/1993) samoin kuin siihen tehdyt muutoksetkin on käsitelty tavallisena lakina. Keskeisimmät perustelut tavallisen säätämisjärjestyksen käyttämiselle ilmenevät perustuslakivaliokunnan lausunnosta 23/1992 vp. Tuossa lausunnossaan valiokunta arvioi kyseisen lain säätämiseen johtanutta lakiehdotusta omaisuudensuojan kannalta tavalla, jota voidaan pitää juridisesti kestävänä myös perusoikeusuudistuksen jälkeisessä tilanteessa. Valiokunnan ratkaisu siitä, että velkajärjestelylain mukaiset sääntelyt oli alun perin mahdollista toteuttaa tavallisella lailla myös taannehtivilta osiltaan, rakentui muun muassa seuraavien näkökohtien varaan: Velkajärjestelyä koskeva sääntely voitiin valiokunnan mukaan rinnastaa asialliselta luonteeltaan sellaiseen velallisten maksukyvyttömyyteen liittyvään täytäntöönpanolainsäädäntöön kuin esimerkiksi konkurssi ja ulosottolainsäädäntö. Täytäntöönpanoluonteisista omaisuuteen kohdistuvista toimenpiteistä voitiin valiokunnan mukaan pääsääntöisesti säätää tavallisella lailla. Toisaalta myös sopimusten pysyvyyden periaatetta tuli kunnioittaa. Kuitenkin velallisen maksukyvyttömyyteen liittyvään täytäntöönpano oikeudelliseen sääntelyyn liittyi valiokunnan mukaan jokseenkin väistämättä sellaisia elementtejä, jotka muuttavat velkasuhteen alkuperäisiä ehtoja ja merkitsevät erityisesti velkojille kuuluvien velkasuhteeseen perustuvien varallisuusarvoisten oikeuksien kaventamista. Tätä oikeusaseman kaventumista tosin lievensi merkittävästi se, ettei maksukyvyttömiltä velallisilta yleisen elämänkokemuksen valossa muutoinkaan saataisi velkoja perittyä ainakaan täysimääräisesti. Omaisuudensuoja ei valiokunnan mukaan niin ollen kieltänyt tällaista täytäntöönpanooikeudellista sääntelyä, mutta siitä voitiin kuitenkin johtaa vaatimus, jonka mukaan velkojan aseman heikentyminen ei saanut uuden sääntelyn vuoksi muodostua kohtuuttomaksi.

4 4 Arvioitaessa sitä, olivatko velkajärjestelylain mukaiset sääntelyt velkojan kannalta kohtuullisia vai ei, tuli valiokunnan mukaan ottaa huomioon se, että velanantoon sisältyy aina jonkinlainen riskimomentti velallisen mahdollisesta maksukyvyttömyydestä. Samoin valiokunta korosti tässä arvioinnissa sen seikan merkitystä, että ehdotetun sääntelyn tavoitteena oli paitsi velallisten ja velkojien välisten myös eri velkojatahojen keskinäisten taloudellisten suhteiden yhteen sovittaminen eri osapuolten yhdenvertaisuutta korostavalla tavalla. Arvioituaan ehdotuksen yksityiskohtia näiden lähtökohtien varassa valiokunta päätyi siis vuonna 1992 siihen, etteivät velkajärjestelylain sääntelyt kajonneet kohtuuttomalla tavalla velkojien (tai muidenkaan osapuolten) sopimuksiin perustuviin oikeuksiin, joten kyseinen laki oli mahdollista säätää tavallisessa säätämisjärjestyksessä. Verrattuna vuonna 1992 omaksuttuihin velkajärjestelyä koskeviin perusratkaisuihin sisältää nyt käsillä oleva lakiehdotus vain varsin vähäisiä tarkistuksia ja täsmennyksiä velkajärjestelyn myöntämisedellytyksiin sekä maksuohjelmien ja niiden toteuttamisen yksityiskohtiin. Lakiehdotuksesta ei siis seuraa olennaisia tai perustavanlaatuisia lisäkavennuksia velkojien (sen paremmin kuin velallistenkaan) oikeusasemaan. Näin ollen tähän lakiehdotukseen ei näyttäisi lähtökohtaisesti liittyvän sellaisia omaisuudensuojaongelmia, joiden perustuslainmukaisuus olisi asetettava erityisen perusteellisen tutkinnan kohteeksi. Tässä yhteydessä voitaneen niin ollen tyytyä varsin yleispiirteiseen arviointiin siinä suhteessa, täyttääkö lakiehdotus perusoikeuksien yleisten rajoitusedellytysten mukaiset vaatimukset. Tältä osin voidaan todeta ensinnäkin se, että muutosehdotukset on perusteltu riittävän huolellisesti. Niistä käy selkeästi ilmi, että ehdotusten taustalla on painavia ja perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttäviä syitä. Ylivelkaantuminen on paitsi vakava yhteiskunnallinen kysymys myös yksilölle merkittävä ongelma, jolla on läheisiä kytkentöjä muun muassa hänen toimeentulonsa, terveytensä ja itsemääräämisoikeutensa toteutumisen kanssa. Ehdotetut sääntelyt ovat myös riittävän täsmällisiä siten, että osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä tuomioistuinten harkintaa määrittävät näkökohdat käyvät niistä riittävän selkeästi ilmi. Myöskään suhteellisuusperiaatteen ja siihen liittyvän kohtuuttomuuskiellon näkökulmasta

5 5 ehdotukseen ei näytä liittyvän ongelmia. Ehdotetut säännökset eivät siis siltäkään osin, kuin ne kohdistuvat aiemmin vahvistettuihin maksuohjelmiin, voine muodostua minkään osapuolen kannalta kohtuuttomiksi, vaan ne mahtuvat epäilyksittä niihin kehyksiin, joiden puitteissa lainsäätäjällä on toimivalta ja osin velvollisuuskin velkasuhteiden osapuolten keskinäisiä suhteita säännellä ja tasapainottaa. Myöskään ihmisoikeussopimusten tai oikeusturvan osalta ehdotuksiin ei näyttäisi liittyvän ongelmia. Lisäsuoritusvelvollisuutta koskevien uusien säännösten soveltamisen ulottamista koskemaan myös aiemmin vahvistettuja maksuohjelmia voidaan pitää perusteltuna ratkaisuna myös siltä kannalta, että menettely edistää velallisten yhdenvertaista kohtelua. Tavoitteena on sääntely, jossa velallisten velvollisuudet eivät poikkea olennaisesti toisistaan riippuen siitä, milloin maksuohjelma on heidän osaltaan vahvistettu. Myöskään lailla säätämisen vaatimuksen osalta ehdotukseen ei yleisesti ottaen liity merkittäviä ongelmia. Kuitenkin lakiehdotuksen 4.2 :n muotoilu, jonka mukaan "velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteista (kurs. tässä) säädetään tarkemmin oikeusministeriön asetuksella", herättää kysymyksiä PL 80 :ssä asetettujen sääntelyn lakitasoisuutta koskevien vaatimusten näkökulmasta. Perustuslain 80 :hän edellyttää nimenomaan, että säännökset yksilöiden oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista annetaan lailla, ja että asetuksessa voidaan antaa lähinnä tarkentavia säännöksiä yksilön oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvistä vähäisistä yksityiskohdista (HE 1/1998 vp, ). Velkajärjestelyn kohdalla velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteiden määrittämistä voidaan pitää varsin olennaisena seikkana sen suhteen, millaisen sisällön velallisten ja velkojien oikeudet ja velvollisuudet tässä menettelyssä konkreettisesti saavat. Tältä osin voidaankin nähdäkseni kysyä, ovatko laissa (lähinnä sen 4.1 :ssä) määritellyt velallisen maksukyvyn arviointiperusteet riittävän yksityiskohtaiset varmistamaan sen, ettei ehdotettu 4.2 merkitse sääntelyvallan liiallista delegoimista asetusta antavalle ministeriölle tämän kysymyksen suhteen. Ainakin lakiehdotuksen 4.2 :ää olisi aiheellista täsmentää sen varmistamiseksi, ettei siinä ole tarkoitus antaa ministeriölle asetuksenantovaltaa määrittää velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteita vaan että kysymys on lain säännöksiä täsmentävien säännösten antamiseen valtuuttavasta säännöksestä.

6 6 Kokonaisarvio: Lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisessa säätämisjärjestyksessä. Lakiehdotuksen asetuksenantovaltuutta koskevan sääntelyn osalta tulee kuitenkin varmistaa, että velallisen maksukyvyn arvioinnin keskeiset perusteet ilmenevät riittävän selkeästi suoraan laistaja ettei tätä toimivaltaa ole tarkoitus delegoida ministeriön asetuksen varaan.

7 Veli Pekka Viljanen HE 98/2002 vp LAEIKSI YKSITYISHENKILÖN VELKAJÄRJES TELYSTÄ ANNETUN LAIN JA VEROTUSMENETTELYSTÄ ANNETUN LAIN 88 :n MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta Lähtökohtia Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä (57/1993) säädettiin perustuslakivaliokunnan annettua siitä lausuntonsa (PeVL 23/1992 vp) tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Lausunnossa arvioitiin erityisesti lakiehdotuksen suhdetta tuolloiseen hallitusmuodon 6 :n omaisuudensuojasäännökseen. Valiokunnan omaksuma kanta, jonka mukaan velkajärjestelyjärjestelmä ei nykymuodossaan ollut ristiriidassa perustuslain omaisuuden suojasäännöksen kanssa, on annettu tosin ennen vuoden 1995 perusoikeusuudistusta. Perusoikeusuudistus tai uuden perustuslain säätäminen eivät kuitenkaan ole muuttaneet oikeustilaa tässä suhteessa merkityksellisellä tavalla. Perustuslakivaliokunta pani vuoden 1992 lausunnossaan olennaista painoa velkajärjestelyn rinnastumiselle asialliselta luonteeltaan ja merkitykseltään velallisen maksukykyyn kytkeytyvään täytäntöönpanolainsäädäntöön, ennen kaikkea konkurssi ja ulosottolainsäädäntöön. Tällaisen arvioinnin lähtökohdaksi oli valiokunnan mukaan hyväksyttävä se, että täytäntöönpanotoimin kajotaan tavalla tai toisella velkojan asemaan varallisuusoikeudellisten oikeuksien haltijana. Omaisuudensuojan asianmukainen huomioon ottaminen merkitsi tällaisen sääntelyn yhteydessä ennen muuta sitä, että sinänsä väistämätön velkojan aseman heikentyminen ei saa olla velkojan kannalta kohtuutonta. Esimerkiksi velkajärjestelyn taannehtiva ulottaminen koskemaan jo ennen lain voimaantuloa syntyneitä sopimussuhteita ei valiokunnan mukaan tällaisessa täytäntöönpano oikeudellisen luonteen omaavassa asetelmassa muodostunut valtiosääntöoikeudellisesti ongelmalliseksi, jollei velkojan asemasta muuta johdu. 2. Ehdotettujen muutosten arviointi omaisuudensuojan kannalta 1. lakiehdotuksen 10 a :n mukaan velkajärjestely voitaisiin myöntää velkajärjestelyn yleisistä esteistä huolimatta, jos siihen on painavia syitä ottaen erityisesti huomioon velkaantumisesta

8 kulunut aika, velallisen toimet velkojen maksamiseksi ja muut velallisen olosuhteet sekä velkajärjestelyn merkitys velallisen ja velkojien kannalta. Vaikka ehdotus ilmeisesti jonkin verran lisäisi velkajärjestelyyn pääsevien lukumäärää, ei muutos ole asiallisesti olennainen verrattuna nykyiseen yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 10 :ään, joka mahdollistaa "erityisistä vastasyistä" velkajärjestelyn myöntämisen yleisten esteiden vallitessakin. Tältä osin ehdotusta voidaan pitää nykyistä sääntelyä täsmentävänä. Kun velkajärjestelyn tarkoituksena on nimenomaan sovittaa yhteen velallisen ja velkojien välisiä suhteita, eikä ole oletettavaa, että velkojan mahdollisuudet suorituksen saamiseen ilman velkajärjestelyä olisivat olennaisesti paremmat (vrt. Pe VL 23/1992 vp), ei velkajärjestelyn myöntämisen edellytysten ehdotettu täsmentäminen ja vähäinen lieventäminen muodostu valtiosääntöoikeudellisesti merkitykselliseksi. 1. lakiehdotuksen 35 a :ssä ehdotetaan vähäisesti tarkistettavaksi velallisen lisäsuoritusvelvollisuutta velkojilleen maksuohjelman aikana saamistaan tuloista ja varoista. Siirtymäsäännöksen perusteella uusia säännöksiä lisäsuoritusvelvollisuudesta sovellettaisiin myös ennen lain voimaantuloa vahvistettuihin maksuohjelmiin. Perustuslakivaliokunta antoi vuoden 1992 lausunnossaan arvioidessaan velkajärjestelylain säädännön kohtuullisuutta velkojan kannalta merkitystä sille, että yksityishenkilön maksuohjelmaa voidaan muuttaa velallisen vaurastumisen johdosta. Siten ne velkasuhteen alkuperäisten ehtojen heikennykset, joita kyseiset ohjelmat merkitsevät velkojalle, eivät ole ehdottomasti lopullisia, vaan velallisen mahdollinen vaurastuminen olisi käytettävä velkojan hyödyksi (PeVL 23/1992 vp). Lisäsuoritusvelvollisuuteen ehdotettujen muutosten vaikutus ei ehdotetussa muodossa muodostu asiallisesti kovin merkittäväksi velkojan kannalta. Nykyisin lisäsuoritusvelvollisuus alkaa 610 euron suuruisesta lisätulosta kalenterivuodessa, jonka ylittyessä lisäsuoritusvelvollisuus on % näistä tuloista. Ehdotuksen mukaan lisäsuoritusvelvollisuus syntyisi vasta 800 euron lisätuloista ja lisäsuoritusvelvollisuus olisi 2/3 tämän ylittävältä osalta. Kertaluonteisten tulojen osalta velallinen joutuisi lisäsuoritus velvolliseksi vasta 1000 euron ylittävältä osalta. Hallituksen esityksen perusteluissa lain muutoksen arvioidaan tältä osin vähentävän velkojien saamaa kertymää keskimäärin 500 eurolla maksuohjelmaa kohden (ks. HE, s. 27). Lisäsuoritusvelvollisuutta koskevat muutosehdotukset tarkoittavat parantaa osaltaan velallisen asemaa silloin, kun velallisella on mahdollisuus maksukykynsä parantamiseen. Velallisen selviytymisen edistämistä voidaan pitää hyväksyttävänä perusteena ehdotetulla tavalla vähäisesti puuttua velkojan oikeuksiin. Vaikka velkojilla ilman muutosta olisi mahdollisuus saada jonkin verran suurempi suoritus velalliselta, ei muutoksen vaikutusta voida pitää velkojankaan kannalta kohtuuttomana. Katson tämän vuoksi, että ehdotukset lisäsuoritusvelvollisuudesta ovat jo

9 vahvistettuihin maksuohjelmiin ulottuvinakin ongelmattomia velkojan omaisuudensuojan (PL 15 ) kannalta. 1. lakiehdotuksen 41 :ssä säädettäisiin velallisen oikeudesta maksukyvyn heikentyessä lykätä maksun suorittamista enintään 3 kuukauden maksuvelvollisuutta vastaavalla määrällä. Ehdotettu muutos ei sinänsä vaikuttaisi velallisen suoritusvelvollisuuteen, minkä vuoksi ehdotus ei ole ongelmallinen perustuslain 15 :n kannalta. 1. lakiehdotuksen 44 :ssä mahdollistettaisiin maksuohjelman muuttaminen, jos velallisen maksukyky on heikentynyt niin olennaisesti, että häneltä ei voida kohtuudella edellyttää maksuohjelmassa määrätyn maksuvelvollisuuden täyttämistä ottaen erityisesti huomioon maksuvelvollisuuden täyttämiseen tarvittava aika velallisen muuttuneissa olosuhteissa. Tältäkin osin ehdotus lähinnä täsmentää nykyistä sääntelyä. Muutoksen tarkoituksena on turvata sitä, että velallinen pystyy kohtuullisessa ajassa vapautumaan veloistaan (ks. HE, s. 24). Kyse on siis tilanteesta, jossa maksuohjelman jälkeen on tapahtunut muutoksia, jotka eivät olleet maksuohjelmaa vahvistettaessa vielä tiedossa. Jos näin olisi ollut, maksuohjelma olisi jo alun perin mitoitettu velallisen muuttunutta maksukykyä vastaavaksi. Tältäkään osin ei nähdäkseni ole olemassa velkojan omaisuudensuojasta johtuvia valtiosääntöoikeudellisia ongelmia. 3. Asetuksenantovaltuus 1. lakiehdotuksen 4 :n 2 momentin mukaan "velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteista" säädetään tarkemmin oikeusministeriön asetuksella. Ehdotus vastaa asiallisesti nykyistä säännöstä, jonka mukaan oikeusministeriö voi antaa tarkempia määräyksiä "maksukyvyn arvioinnin perusteista". Asetuksenantovaltuus liittyy yksityishenkilöiden velkajärjestelystä annetun lain 4 :n 1 momenttiin, jossa luetellaan seikat, jotka on otettava huomioon velallisen maksukykyä arvioitaessa. Tällaisia ovat velallisen varallisuuden rahaksi muuttamisesta saatavat varat, velallisen tulot sekä hänen ansaintamahdollisuutensa ottaen huomioon hänen ikänsä, työkykynsä ja muut olosuhteet, velallisen välttämättömät elinkustannukset, velallisen elatusvelvollisuus sekä muut velallisen taloudelliseen asemaan vaikuttavat seikat. Hallituksen esityksen perustelujen mukaan asetuksen keskeinen merkitys on siinä, että siihen sisältyvät säännökset niistä rahamääristä, joita voidaan pitää velkajärjestelyissä hyväksyttävinä velallisen välttämättöminä elinkustannuksina (ks. HE, s. 29). Ehdotettua asetuksenantovaltuutta on arvioitava perustuslain 80 :n 1 momentin säännöksen mukaan, jonka mukaan yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista on

10 säädettävä lailla. Jo perustuslain 80 :n 1 momentin sanamuodon johdosta asetuksenantovaltuuden muotoilua ei voida pitää onnistuneena, koska asetuksenantovaltuuden ilmaisun tarkoittamia "velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteita" voidaan sanonnallisesti pitää juuri sellaisina "yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteina", joita perustuslain 80 :n 1 momentissa tarkoitetaan. Nähdäkseni asetuksenantovaltuus tulisi muotoilla siten, ettei siinä käytettäisi harhaanjohtavaa ilmaisua "maksukyvyn arvioinnin perusteista", vaan osoitettaisiin selvästi kyseessä olevan lain 4 :n 1 momentissa jo kattavasti ilmaistujen maksukyvyn arvioinnin perusteiden teknisluonteista soveltamista koskevasta asetuksenantovaltuudesta, mihin edellä esitetty perustelumainintakin näyttäisi viittaavan. Mielestäni olisi myös syytä arvioida, tulisiko nykyisen yksityishenkilöiden velkajärjestelystä annetun lain säännöksiä velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteista (4 1 mom.) perustuslain 80 :stä johtuvista syistä täsmentää, kun otetaan huomioon voimassa oleva oikeusministeriön asetus velallisen maksukyvyn arvioinnin perusteista yksityishenkilön velkajärjestelyssä (322/2001). Nykyisin laista ei käy esimerkiksi yleisluonteisestikaan ilmi, mitä kuuluu maksukyvyn vaikutuksen arvioinnissa huomioon otettaviin välttämättömiin elinkustannuksiin, vaan nämä ilmenevät vain asetuksesta (vrt. esim. laki toimeentulotuesta, 1412/1997, jossa lain tasolla todetaan, minkä tyyppiset menot kuuluvat perusosalla katettaviin menoihin). Sama huomautus koskee tulojen määrittelyä. Huomionarvoista on, että oikeusministeriön asetuksessa todetaan nykyisin, että maksukykyä arvioitaessa otetaan huomioon kaikki velallisen tulot, velallisen ansaintamahdollisuudet ja arvio tulojen odotettavissa olevasta kehityksestä (1 1 mom.).

11 Näistä hyvin yleisluonteisista kriteereistä esimerkiksi viimeksi mainittua kriteeriä ei ole sellaisenaan ilmaistu velkajärjestelylain 4 :n 1 momentissa. Arvioni mukaan perustuslain 80 :n 1 momentin säännös, jonka mukaan yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista on säädettävä lailla, perustelee siten sekä ehdotetun 1. lakiehdotuksen 4 :n 2 momentin asetuksenantovaltuuden täsmentämistä ja sanamuodon tarkistamista, myös yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 4 :n 1 momentin maksukyvyn arvioinnin perusteita koskevien säännösten täsmentämistä. Tavoitteena tulisi olla, että maksukyvyn arvioinnin perusteet ilmenisivät mahdollisimman yksiselitteisesti suoraan laista, jolloin asetuksessa voitaisiin kyllä nykyiseen tapaan säätää niistä rahamääristä, joita olisi pidettävä velkajärjestelyssä hyväksyttävinä velallisen välttämättöminä elinkustannuksina.

ESITYSLISTA 72/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. Torstai kello Nimenhuuto. Päätösvaltaisuus

ESITYSLISTA 72/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. Torstai kello Nimenhuuto. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 72/2002 vp Torstai 19.9.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. 3. 4. Päätösvaltaisuus Valiokunnan kokousaikataulu HE 98/2002 vp laeiksi yksityishenkilön velkajärjestelystä

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta

HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 231/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Taustaa Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

Sivistysvaliokunnalle

Sivistysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi tekijänoikeuslain ja rikoslain 49 luvun muuttamisesta Sivistysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Sivistysvaliokunta on 8 päivänä

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2711996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 27 :n, porotalouslain 41 a :n ja luontaiselinkeinolain 46 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 118/2002 vp Torstai 19.12.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta Ilmoitetaan,

Lisätiedot

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 17.2.2016 KELLO 9.30 HE 1/16 vp laeiksi rikoslain 2 a ja 9 luvun muuttamisesta sekä pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 :n muuttamisesta Esityksen keskeisiä asioita

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet

HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet 8.5.2017, sote- järjestämislain valtuutussäännökset Pekka Järvinen, STM HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet Laki 2, Sote-järjestämislaki Valtioneuvoston asetus, jollei erikseen toisin mainita Järjestämislain

Lisätiedot

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan.

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan. Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 16.10.2017 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys (HE) 41/2017 vp eduskunnalle laiksi rikostorjunnasta

Lisätiedot

Sote-uudistus ja perusoikeudet

Sote-uudistus ja perusoikeudet Sote-uudistus ja perusoikeudet Sote-uudistuksen tärkeimmät kysymykset ja niiden eettinen ulottuvuus 29.11.2018 Eeva Nykänen, oikeustieteiden laitos, UEF eeva.nykanen@uef.fi Etiikasta ja perusoikeuksista

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 17.11.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 111/2015 vp eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi aravalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan omistusaravalainan siirtoa kunnalle koskevaa aravalain säännöstä

Lisätiedot

HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Veli-Pekka Viljanen HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI HE 11/2018 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI ANNETUN HALLITUKSEN ESITYKSEN (HE 147/2017

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 14.09.2017 EOAK/4022/2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAAKOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Ympäristövaliokunnalle

Ympäristövaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 1/2004 vp Hallituksen esitys laiksi jätelain muuttamisesta sekä laiksi ajoneuvojen siirtämisestä ja romuajoneuvojen hävittämisestä annetun lain 4 :n muuttamisesta Ympäristövaliokunnalle

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi i PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 7.11.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus \ 3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista

Lisätiedot

Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta

Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta VN TEAS -rahoitushakuinfo Säätytalo 13.10.2016 1 Perustiedot tutkimusrahoituksesta VN TEAS = valtioneuvoston päätöksentekoa tukeva selvitys- ja

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 106/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 51 b ja 51 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan HE 214/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäväksi ne muutokset, jotka aiheutuvat julkisuuslainsäädännön

Lisätiedot

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 44/1999 vp Perjantai 29.10.1999 kello 09.30 1.. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 77/1999 vp laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina 11.12.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 343 laiksi valtion eläkelain muuttamisesta Valtiovarainministeriön kirjelmä. Asiantuntijoiden

Lisätiedot

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle elinkeinotulon verottamisesta annetun lain ja eräiden muiden verotusta koskevien lakien annettujen lakien voimaantulosäännösten ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä.

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 98/2010 vp Torstai 25.11.2010 kello 10.00-13.00 Läsnä pj. Kimmo Sasi /kok vpj. Jacob Söderman /sd (1 6, 7 osittain, 8 ja 9 ) jäs. Tuomo Hänninen /kesk (1 6, 7 osittain)

Lisätiedot

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014 Ii OIKEUSMINISTERiÖ Kriminaaltpoliittinen osasto Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 25.5.2018 KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan uutta varhaiskasvatuslakia, jolla kumottaisiin

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina lainsäädäntöneuvos

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina lainsäädäntöneuvos 1992 vp EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Helsingissä 18 päivänä marraskuuta 1992 Lausunto n:o 23 Lakivaliokunnalle Eduskunta on lähettäessään 2 päivänä lokakuuta 1992 hallituksen esityksen n:o 182 yrityksen

Lisätiedot

Tilannekatsaus Harri Jokiranta

Tilannekatsaus Harri Jokiranta Tilannekatsaus 9.8.2017 Harri Jokiranta Alueelliset erot talouskehityksessä väestökartat Muuttoliike kartta Yle.fi 6.8.2017 Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta koskevan lakiesityksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnallisen eläkelain muuttamisesta Kunnallista eläkelakia esitetään muutettavaksi siten, että kunnallisen eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja voitaisiin irtisanoa

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen ESITYSLISTA 79/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 2.10.2002 kello 09.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp)

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Olli Mäenpää 9.5.2018 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp) Anne Kumpula ympäristöoikeuden professori ankumpu@utu.fi 6.3.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp) Yleistä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan HE 77/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 59 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 249 Hallituksen esitys Eduskunnalle ulkomaisten luottolaitosten Suomessa olevien sivukonttoreiden verotusta koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 299/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kuntarakennelain muuttamisesta sekä kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen 5 momentin kumoamisesta

Lisätiedot

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta Lausunto 1 (4) Valtiovarainministeriölle Lausuntopyyntönne 16.8.2018, VM115:00/2016 Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. 4. Voimaantulo

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. 4. Voimaantulo Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaaedustuksen korvauksista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ulkomaanedustuksen korvauksista annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 9.12.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 4.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi Euroopan unionin yhteisen kalastuspolitiikan kansallisesta täytäntöönpanosta sekä yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä

Lisätiedot

Kansallinen tietosuojalaki

Kansallinen tietosuojalaki Kansallinen tietosuojalaki Juhta/VAHTI -työpaja 18.5.2018 Tanja Jaatinen, OM 1 NYKYTILA Perustuslain 10 :n 1 mom. Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LIITE 2 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto Juha Lavapuro 6.10.2016 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 72/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12

Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta klo 12 Hallituksen esitys (6/2018 vp) eduskunnalle laiksi Ilmatieteen laitoksesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.3.2018 klo 12 Tommi Nieppola, LVM, erityisasiantuntija 1 Nykytilan arviointi Arvoisa puheenjohtaja,

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 9.12.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (33/2010) Asia: Puolan parlamentin alahuoneen (Sejm) perusteltu lausunto Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

HE 226/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ela ketukilaiksi ja laiksi tuloverolain 63 b :n muuttamisesta

HE 226/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ela ketukilaiksi ja laiksi tuloverolain 63 b :n muuttamisesta Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 226/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ela ketukilaiksi ja laiksi tuloverolain 63 b :n muuttamisesta Taustaa Esityksessä

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 161/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 77 :n ja sairausvakuutuslain 33 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tuloverolain ulkomaantyöskentelystä

Lisätiedot

HE 177/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi rintamasotilaseläkelakia, vanhuuseläkkeensaajan ilmoitusvelvollisuudesta.

HE 177/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi rintamasotilaseläkelakia, vanhuuseläkkeensaajan ilmoitusvelvollisuudesta. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rintamasotilaseläkelain, ulkomaille maksettavasta rintamalisästä annetun lain, maatalousyrittäjän eläkelain 61 :n ja kansaneläkelain 17 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö 1 LUONNOS 23.4.2013 HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa tapahtuvat

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta on pyytänyt arviotani 3. lakiehdotuksen 3 :n suhteesta perustuslakiin.

Perustuslakivaliokunta on pyytänyt arviotani 3. lakiehdotuksen 3 :n suhteesta perustuslakiin. Olli Mäenpää 25.10.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta sekä laiksi yliopistolain muuttamisesta annetun lain voimaanpanosta (HE

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 5 a ja 9 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että sairausvakuutuslakia alemmanasteisten lääkekorvauksia

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta annetun lain 14 :n ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 8 luvun 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 81/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa

Lisätiedot

HE 262/2016 vp VESILAINSÄÄDÄNNÖN KÄYTTÖOIKEUSSÄÄNTELYN UUDIS- TAMISEKSI

HE 262/2016 vp VESILAINSÄÄDÄNNÖN KÄYTTÖOIKEUSSÄÄNTELYN UUDIS- TAMISEKSI Veli-Pekka Viljanen HE 262/2016 vp VESILAINSÄÄDÄNNÖN KÄYTTÖOIKEUSSÄÄNTELYN UUDIS- TAMISEKSI Eduskunnan perustuslakivaliokunta 16.2.2017 1. Eräistä vesien käyttämistä varten myönnettävistä oikeuksista annetun

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp)

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Olli Mäenpää 15.8.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Hallituksen

Lisätiedot

ei tarvetta muuttaa esitystä

ei tarvetta muuttaa esitystä LAUSUNTO Lainvalmisteluosasto LsN Salla Silvola 23.11.2015 Eduskunnan lakivaliokunta HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PERINNÖNJAON OIKAISUA JA OMAISUUDEN PALAUTUSVELVOLLISUUTTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

Lisätiedot

Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa. Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3.

Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa. Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3. Perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan käytännön valossa Professori Veli-Pekka Viljanen Perustuslakivaliokunnan kutsuseminaari 2.3.2017 Perustuslain tulkinnan erityispiirteitä Perustuslakitulkinnan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

HE 67/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain

HE 67/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain HE 67/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yhdenvertaisuuslain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain säännöstä menettelystä,

Lisätiedot

VAHVISTAMATTA JÄÄNEET LAIT

VAHVISTAMATTA JÄÄNEET LAIT HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 15/2001 vp Vahvistamatta jääneinä palautuneet arpajaislaki, laki arpajaisverolain muuttamisesta, laki rahankeräyslain muuttamisesta, laki viihdelaitelain muuttamisesta, laki

Lisätiedot

työ- ja tasa-arvoasiainvaliokuntaan

työ- ja tasa-arvoasiainvaliokuntaan PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 47/2002 vp Hallituksen esitys laiksi julkisesta työvoimapalvelusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LIITE 2 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 32/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle metallirahalain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan metallirahalakiin lisättäväksi säännös valtiovarainministeriön oikeudesta

Lisätiedot

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman HE 71/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimista annetun lain

Lisätiedot

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto.

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto. Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 84 tiistaina 9.11.1993 kello 10-00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 257 laiksi Metsähallituksesta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Lausuntoesitelmä maakuntien itsehallinnosta perustuslakivaliokunnalle

Lausuntoesitelmä maakuntien itsehallinnosta perustuslakivaliokunnalle Lausuntoesitelmä maakuntien itsehallinnosta perustuslakivaliokunnalle HE 15/2017 HE 47/2017 Toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen Kuntien takauskeskus Helsingissä 7.6.2017 Valiokunnan kysymys 1: Kunnan asukkaiden

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE

Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE 1 Tuula Pynnä Korkein oikeus Eduskunnan perustuslakivaliokunta 6.9.2018 klo 10 Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi HE 9/2018 vp Perustuslakivaliokunnassa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista annetun lain 7 ja :n muuttamisesta PERUSTELUT ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ annettuun lakiin

Lisätiedot