Mitä on eettisyys ja ekologia?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitä on eettisyys ja ekologia?"

Transkriptio

1 Tietoa kivi- ja jalometalli-alan eettisestä ja ekologisesta puolesta / Mirka Laine Tässä tulee vaihtoehtoja jalometallien käyttöön sekä tietoa alan raadollisesta puolesta kehitysmaissa. Mitä on eettisyys ja ekologia? Ihminen ja luonto on tasapainossa keskenään. Tarkoittaa mm. luonnon puhtauden ja alkuperäisen maiseman säilymistä. Kunnioitusta ja vastuunottoa työskentelyssä. Mitä jättää jälkeensä ja mitä sinne kantaa mukanaan. Ihmisarvot Työstä tulee saada korvaus. Kolmannen maiden ihmiset joutuvat pakolla tekemään töitä suurissa kaivoksissa saaden palkan joka riittää juuri ruokaan. Työ on todella raskasta ja tahti kovaa. Työtä tehdään pääosin ihmisvoimin Loputon kierre, hallituksen tasolla ongelmat. Tälläisestä raskaasta rehdistä työstä yleensä päästäessä pois ihmiset aloittavat laittomia toimia. mm. huume/asekauppa, prostituutio, salametsästys ja omat vaarallisemmat pienet kaivokset on ainoita vaihtoehtoja siedettävään elämiseen. Työolosuhteet Sen lisäksi, että työn luonne on minimipalkkauksen alapuolella, työntekijät altistuvat usein monille vaaroille. Kaivoksilla onnettomuudet ja kuolemat eivät ole mitenkään harvinaisia. Työturvallisuutta ei ole, eikä siten mitään varusteita turvallisuuden varmistamiseksi. Jos haluaa esim. kypärän siihenkin joutuu säästämään palkasta pitkän aikaa. Eettisyys ja ympäristö Sen lisäksi ettei henkilötasolla ole minkäänlaista lainsäädäntöä turvaamassa työntekoa, ei sellaista ole ympäristöäkään suojaamaan. Kaivokset ja louhokset ovat tuhoisia kokonaisille kyläyhteisöille saastuttaen juomaveden sekä hengitysilman. Yhtiöt eivät yleensä maisemoi vanhoja kaivoksia ja kun maaperä on koluttu loppuun, jätetään paikat täysin levälleen ja alkuperäiset asukkaat vaikeuksiin. Esim. toiminnan takia sairastuneita ei auteta. Tästä koituu huomattavasti haittaa myös alueen eläimille ja kasvillisuudelle. Ympäristöön leviää useita myrkyllisiä aineita. Kemikaalit, joita kaivostoiminnassa käytetään eivät välttämättä poistu koskaan luonnosta. Jotkin niistä rikastuvat ravintoketjuissa. Suuri alkueläin on voinut saada satakertaisen myrkkyannoksen, ellei myrkyllistä ainetta ole lainkaan hajonnut tai poistunut muulla tavoin ravintoketjusta. Ravintoketju jatkuu esim. kalojen kautta ihmiseen. Ihmisen vaikutus ympäristöönsä on yleensä voimakkaasti hyödyntävä, jopa tuhoava. Raha sanelee paljon monien elämää ja sitä mukaan he ahneudessaan eivät ajattele omaa napaansa pidemmälle. Ihminen on metsästänyt sukupuuttoon ja muuten hävittänyt monia lajeja, vielä tänäkin päivänä. Ihminen mm. voimistaa kasvihuoneilmiötä, joka aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Ympäristöä ja luontoa hyödyntävässä toiminnassa on nähtävissä tehostamisen ja ehtymisen kierre. Mikä olisi sitten ratkaisuna näihin ongelmiin, jotka todella koskettavat koko maailmaa.

2 Kestävä kehitys Kuluttajien valinnoilla on vaikutus niin ympäristön tilaan kuin ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Kuluttajat voivat yksilöinä ja yhteisöinä käyttää omaa markkinavoimaansa. Kuluttamisen suuret vaikutukset syntyvät ostopäätösten ja ostamatta jättämisen kautta. Tiedon lisääminen voi auttaa ensi kerran valitsemaan hieman paremmin. Ei sitä voisi uskoa mitä kaikkea on yhden kultaisen timanttisormuksen taustalla. Nyt on parin vuoden ajan ollut selkeästi enemmän tietoisia kuluttajia. Itsekin olen huomannut, että etenkin suomalaiset haluavat korunsa olevan muutakin, kuin tehdastuote kiinasta, joita on tuhansia samanlaisia. Kotimaisen käsityön arvostuksen lisääntyessä, myös kotimaiset ja etenkin aidot materiaalit ovat nousussa. Oma lukunsa on myös kierrätystuotteiden lisääntyminen myös koruissa. Halutaan uniikimpaa, yksilöllisempää tuotetta, millä on sielu ja tarina takanaan. Kuluttamisajattelusta halutaan aidon äärelle. Suomessa todella asiat ovat tarkan lainsäädännön alla huomattavasti paremmin. Erilaiset järjestöt ja yhdistykset lisääntyvät ja tuovat joskus vaiettujakin asioita tietoon. Yksi uudehko järjestö on Kulta- ja Kelloalan Eettinen neuvosto, joka aloitti toimintansa syksyllä He ovat huomanneet eettisten kysymysten kiinnostavat yhä useammin kuluttajia. Kuluttajat kysyvät yhä useammin asiaan liittyviä kysymyksiä; tuotteen aitoudesta, alkuperästä, alkuperämaasta ja kierrätyksestä. Edustajia neuvostossa on Suomen Kelloseppäliitosta, Suomen Kultaseppien liitosta, Suomen Gemmologiseta seurasta, Jalometallialan Myyntimiehet ry:stä Suomen Hopeasepät ry:stä. Tehtävinään on mm. kello- ja jalometallialaa koskevan lainsäädännön noudattamiskysymykset, markkinoinnin etiikka sekä eettisen markkinoinnin kysymykset. Tulevaisuudessa voi tunnistaa eettiseen toimintaan sitoutuneet yrityksen erillisestä tunnuksesta. Tunnukset tuovat asikkaalle varmasti turvallisuutta, mutta yleensä tulevat myös maksamaan yrittäjille. Eettinen alan tuote mm: - täyttää jalometalleihin liittyvät lait ja asetukset - on kuluttajasuojalain mukainen - markkinoidaan hyviä tapoja noudattaen - noudattaa tekijänoikeuksia - on valmistettu laadukkaasti - valmistuksessa on huomioitu ympäristöasiat

3 Veritimantit Suomen Pakolaisapu 1990-luvulla tuli tietoon, että monissa Afrikan maissa sisällissotaa käyvät ryhmittymät rahoittavat toimintaansa mm raakatimanteilla. Kimberleyn prosessi on kansainvälinen sopimus, jonka tarkoitus on tyrehdyttää konfliktialueilta vientiin menevien timanttien kauppa, joilla usein rahoitetaan aseellisia ryhmittymiä. Prosessi otettiin käyttöön vuonna 2003 ja joulukuussa 2009 sopimuksen piiriin kuului 75 maata, joskin EU edustaa jäsenmaitaan yhtenä kokonaisuutena. Kimberleyn sertifiointiprosessiin osallistuvat maat ovat vastuussa 99,8 prosentista kaikesta raakatimanttituotannosta. Konfliktitimanttien kaupan tyrehdyttämisellä pyritään siihen, että raakatimantteja vievien kehitysmaiden tunnustetut hallitukset ja asukkaat hyötyvät entistä enemmän timanttikaupasta saaduista tuloista. Kimberleyn prosessiin osallistuvan maan täytyy taata, ettei maasta lähtevillä timanteilla rahoiteta kansainvälisesti tunnustettuja hallituksia vastaan sisällissotaa käyviä ryhmittymiä, ja ettei maa vie tai tuo timantteja prosessin ulkopuolisesta maasta. Prosessi edellyttää mm. että raakatimanttierät täytyy viedä maasta sinetöidyssä säiliössä yhdessä vientimaan hallituksen vahvistaman sertifikaatin kera. Kysymysmerkiksi kuitenkin jää, ovatko timanttikuljetusten mukana kulkevat alkuperätodistukset aina aitoja. Suomalaiset timantit Mtv3Helmi,Haastateltavana Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kari A. Kinnunen Timantteja on löydetty Kuopion ja Kaavin alueelta sekä Kainuusta Kuhmosta. Myös Alajärvellä ja Nauvossa on tehty timanttilöytöjä. Timantteja on löytynyt Suomessa jonkin verran kimberliitin seasta. Timanttivaltauksia ja varauksia oli Kinnusen mukaan parikymmentä vuotta sitten enimmillään viitisensataa. Tällä hetkellä Suomessa toimii aktiivisesti vain noin viisi ulkomaista timantinetsintäyhtiötä.

4 Ensimmäinen suomalainen timanttikoru Vuonna 2002 esiteltiin ensimmäiset kotimaiset timanttikorut. Timo Nupposen suunnittelemaan Kaavin tähti- koruun oli istutettu noin yhden millimetrin läpimittainen Kaavin raakatimanttikide. Vain noin yksi sadasta löydetystä kimberliitistä osoittautuu lopulta kaivokseen johtavaksi malmikohteeksi tuhannen kilon kasassa timanttimalmia saattaa olla vain muutama timanttikide Yhtään suomalaista timanttia ei ole vielä viistehiottu briljantiksi. Suomesta on löydetty yhteensä vain noin 20 grammaa timantteja. Halkaisijaltaan vain noin yhden millimetrin. Suomi on ainoa Euroopan maa, jolla on näillä näkymin hyvät mahdollisuudet omaan timantintuotantoon. Ruotsia ja Norjaa lukuun ottamatta muualta Euroopasta on geologisesti arvioiden vähäiset mahdollisuudet löytää taloudellisesti kiinnostavia timanttiesiintymiä Suomalaisille timanteille oma tunnus? Asioiden edetessä suomalaisia timanttikoruja tullaan tulevaisuudessa myymään todistetusti kotimaisena materiaalina. Alkuperää tullaan mahdollisuuksien kasvaessa vaalimaan tarkasti. - Jonkinlainen tunnus varmaan tulee löytymään tulevaisuuden suomalaisista timanteista. Esimerkiksi Kanadan timanteista hiottuihin briljantteihin kaiverretaan lasersäteellä Polar Bear. Muita koru-ja jalokiviä toki löytyy enemmän. Suomalaiset eivät vain ehkä tiedä miten rikas maa meillä on siltä osin. Suomalainen kivi herättää enemmän mielikuvia harmaasta vuolukivestä, kuin kauniin violetista ametistista. Jalometallit- Vaihtoehtoja kuluttajalle Pienisuuri teko johon tällä alalla kukin voi vaikuttaa, on kullan sijaan valita esim. hopea. Joka on huomattavasti kultaa edullisempi. Arvokas metalli, jota on vaikeampi työstääkin, kuin kultaa. Arvostusta lisätäkseni tässä pieni vertailu. Kullan kiilto on paljon hopeaa himmeämpi Yhteishyvän nettisivuilta ote artikkelista/2008 kulta on yksi maailman kuluttavimmista materiaaleista. Yhden kultakorun aiheuttamalla luonnonvarojen kulutuksen määrällä tehtäisiin jopa yli 70 samankokoista hopeakorua. Viiden gramman kultakoru kuluttaa pelkästään yhdessä vuodessa luonnonvaroja 54 kiloa. Hopeakorun vastaava kulutusluku jää alle kiloon. Tosin vanhat korut voi sulattaa ja ammattitaitoinen seppä luo niistä vaikka uudet kihlasormukset. Sulatuksen ja uudelleen työstämisen vaikutukset ympäristölle ovat huomattavasti pienemmät kuin sen, että ostaa upouuden korun.

5 Hopea/ Metallisavet Art Clay- savimassa on kierrätettyä metallia. Tätä on saatavilla ainakin kuparista, pronssista, kullasta ja hopeasta. Hopeasavi on hopeajauheen, orgaanisen sideaineen ja veden sekoitus, joka muistuttaa tavallista muovailusavea. Kun koru on muotoiltu, se kuivataan muutamassa minuutissa hiustenkuivaajalla. Kuivana sitä voi viimeistellä viiloilla, hiekkapapereilla tms. Tämän jälkeen esine poltetaan, jolloin orgaaninen sidemateriaali palaa pois. Tuloksena on koru, joka on puhdasta hopeaa/ 999 hopeaa. Itse olen ollut hopeasavi kurssilla ja voin sanoa, että se ei sovellu sepälle vaan paremminkin juuri savitöistä kiinnostuneille. Hopea on siis lähestulkoon puhdasta, eikä sisällä apuaineita ja aivan liian pehmeää valmiina tuotteena, eikä vastaa haluamaani lopputulosta kestävyyden kannalta. Myös kaikki olennainen, kuten sahaus, pakotus ym. kilke jää pois. Kuvassa valmistamani koru hopeasavesta. Apuna oli lehti, jonka päälle sivelin ainakin 10 kerrosta savea välillä kuivattaen tämän. Lopuksi se poltettiin uunissa. Kierrätä vanhat korusi! Voit osallistua itse kestävään toimintaan ja laittaa vanhat käyttämättömät korusi kierrätykseen ja uudelleen valettaviksi. Netti on täynnä Kierrätä kulta- tyyppisiä paikkoja, joihin itsekin olen lähettänyt ``jämähopeaa``. Rahat ovat tilillä aika nopeaan. Kierrättäessä omaksuu ajatuksen, että antaa takaisin luonnolle, kun se niin paljon meille antaa. K.A.Rasmussen Jokainen seppä tuntee varmasti tämän yrityksen. Itsekin asiakkaana olleena, tutkin sivuja hieman tarkemmin. Heillä on jatkuvaa tutkimus ja kehitys työtä ja toiminta Norjassa on tarkkaan valvottua. Yritykselle voi lähettää alan harrastelijat sekä teollisuuden suuret firmat jalometalleja kierrätettäväksi. Kaikki heidän ostama kulta ja hopea louhitaan Ruotsin Lapista. Lähikultaa - ja hopeaa. Laitoin heille sähköpostia tarkemmasta kierrätys%.: Tehtaamme sijaitsee Norjassa ja siellä tehdään meidän puhdistustoiminta sekä uuden raakaaineiden valmistus. Ostamamme kulta ensin puhdistetaan hienokullaksi josta aletaan valmistaa uutta materiaalia (levyä ja lankoja). Tällä hetkellä meillä uusi kulta materiaali tulee 100% kierrätetystä kullasta. Hopeassa kierrätysprosentti on noin 70% K.A.Rasmussen ostaa metallia vain eettisesti oikein toimivilta toimittajilta, jotka eivät hyödynnä lapsityövoimaa tai pakkotyötä ja jotka osoittavat kantavansa asianmukaista vastuuta yhteiskunnasta.

6 EcoAct- valkohopea EcoAct on uusi luonnonarvoja kunnioittava hopeakorujen valmistusmenetelmä. EcoActin lähes hienohopean valkeus perustuu tavallista sterling-hopeaa(925) huomattavasti korkeampaan hienohopea pitoisuuteen ja allergisoimattomiin pääosin valkeisiin seosmetalleihin. Hienohopean valkoisuus ja kiillottuvuus saadaan käyttämättä luonnon kannalta haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja kuten rikkihappo ja kaliumsyanidi. Korkeasta hienohopeapitoisuudestaan huolimatta, seos on korukäyttöön riittävän jäykkää.ecoact vastustaa tummumista selvästi tavallista hopeaa paremmin, ja on helppo pitää kirkkaana yksinkertaisin kotikonstein. Samalla kun tarve vahvojen happojen ja syanidien käyttö poistuu, myös työterveyteen kohdistuneet uhat poistuvat samoin kuin vähäisimmätkään päästöriskit. Luontoystävällisyys on yksi tuotannon peruspilareita. Lisäaineen määrä on vain noin puolet tavanomaisesta 75 promillesta, joka yleensä on kuparia. Eco-Act- lisäaine sisältää valkeita metalleja, ei kuitenkaan nikkeliä tai muita allergisoivia komponentteja. Eco-Act- tuotteet merkitään valkovuokkoleimalla. Suomen ensimmäisen Vuoden Kultasepän Matti Hyvärisen sähköpostikeskustelua: Seostan EcoAct-hopean hienohopeasta pitoisuuteen 962. Hienohopean olen tähän saakka onnistunut saamaan eräästä kirjapainosta, joka on sen puhdistuttanut käyttämistään kiinnitysnesteistä. Nyt tiedossani on toinenkin yritys, joka on vastaavasti puhdistuttanut hienohopeaa käytetyistä kellonparistoista.on yleisestikin huomattava, että melkoinen osa liikkeellä olevista jalometalleista on nykyään kierrätettyä materiaalia, vaikka se tulisikin metallitukkuliikkeen kautta uudelleen markkinoille.

7 Itämeri-korut- Kampanjointi Tämän korusarjan tarkoitus on kantaa kortensa kekoon tavoitteena terve Itämeri. Aiheina ovat meri ja sen eläimistö puhtaassa ympäristössä. Valmistus ei siis aiheuta myrkyllisten aineiden päästöjä ja valumia Itämereen. Kantamalla korua viet viestiä eteenpäin ja tuet arvokasta asiaa! Korut on valmistettu kotimaisena käsityönä - luontoa varjellen myrkyttömästi. Yhteistyössä: Saaristomeren suojelurahasto ja korutaitelija Matti Hyvärinen (Sirokoru Oy) Järjestöjä Plan Suomi on toteuttanut yhteistyössä Finperexin ja Heimo-Koru Oy:n kanssa hopeakorusarjan, joka on valmistettu reilun kaupan periaatteella Perussa. Korujen tekijät, neljä naista ja yksi mies, ovat lähtöisin köyhistä oloista ja nykyinen työ takaa heille oikeudenmukaisen korvauksen ammattitaitoisesta työpanoksesta.

8 Reilun kaupan kulta Kehitysmaissa noin 100 miljoonaa ihmistä saa toimeentulonsa pienimuotoisesta kullankaivuusta. Tämä on noin 90 prosenttia maailman kaikkien kultakaivosten työvoimasta. Pienkaivoksilta saadaan prosenttia maailman vuosittaisesta kullantuotannosta. Reilun kaupan takuuhinta raakakullalle on 95 prosenttia LBMA:n (London Bullion Market Association) määrittelemästä hinnasta. Ilman Reilua kauppaa pienkaivajat saattavat saada vain 70 prosenttia LBMA:n hinnasta, sillä välikäsien vahva neuvotteluasema ja usein myös huijaukset pienentävät pienkaivajille jäävää osuutta. Takuuhinnan päälle maksettava Reilun kaupan lisä on 10 prosenttia LBMA:n määrittelemästä hinnasta. Ekologinen lisä on 5 prosenttia. Pienkaivoksilla kulta erotetaan malmista lähinnä elohopealla tai syanidilla, ja molempia käytetään usein vastuuttomasti ja vailla säätelyä. Reilun kaupan kriteerit edellyttävät kaivajilta kemikaalien käytön vähentämistä ja ympäristön huomioimista. Erillistä ekologista lisää maksetaan kaivosyhteisöille, jotka mm korvaavat syanidin ja elohopean kokonaan muilla menetelmillä. Reilu kauppa ei sertifioi kaivoksia, joiden toiminnalla rahoitetaan konflikteja. Kaivoksia ei myöskään sertifioida sellaisilla alueilla, joilla kaivostoiminta haittaa maataloustuotantoa tai maanviljelijöiden toimeentulomahdollisuuksia Sähköpostia 12/11/2010 Olemme vasta hyvin alkuvaiheessa asian kaupallistamisen suhteen, ja ensimmäisiä tuottajia ollaan nyt sertifioimassa. Ensimmäiset erät saadaan tällä tietoa loppuvuonna ja näin aluksi raaka-ainetta on rajallinen määrä. Kullan suhteen näyttää siltä, että alussa tuotantoa tulee olemaan kysyntään nähden niukasti, mutta pyrimme parhaamme mukaan varmistamaan että Reilu kauppa -sertifioitua kultaa tuotetaan tarpeeksi. Tuotteiden kaupalliseen hyödyntämiseen ja sertifiointimerkin käyttämiseen liittyy tiettyjä sopimuksia ja maksuja, Hopealle ei toistaiseksi ole valmisteilla Reilun kaupan kriteereitä. Jaana HelminenAsiakkuuspäällikkö, Reilun kaupan edistämisyhdistysfairtrade Finland

9 Tansanilaisia rubiinin etsijöitä Columbia/ Syanidi vaara

10 Otteita lehdistä Kullan hinnannousu kiihdyttää hakkuita Amazonilla Jani Kaaro Satelliittikuvat paljastavat Perun sademetsäpeitossa aukkoja, joita siinä ei ollut vielä vuonna Aukot johtuvat kullan arvon ennätyksellisestä noususta ja sen siivittämästä kaivostoiminnasta. Duken yliopiston tutkijat vertailivat muutoksia Perun sademetsäpeitossa NASA:n satelliittikuvista eri vuosilta ja vertasivat niitä muutoksiin kullan hinnassa ja maahantuodun elohopean määrässä. Tulokset osoittivat, että sademetsien kaataminen on kuusinkertaistunut verrattuna vuoden 2003 tasoon. Perun sademetsien hakkuista eivät ole vastuussa suuret monikansalliset yhtiöt, vaan erittäin pienimuotoista kullankaivuuta harjoittavat köyhät paikalliset asukkaat. Kullankaivajat räjäyttävät jokivarsien penkkoja ja kaatavat tulva-alueiden metsiä päästäkseen käsiksi mahdollisesti kultaa sisältäviin esiintymiin. Heillä ei ole käytössään uudenaikaista teknologiaa eivätkä he ole tietoisia käyttämiensä menetelmien vaikutuksesta ympäristöön ja terveyteen. Pienimuotoista kullankaivuuta on harjoitettu alueella jo satoja vuosia, mutta nyt kullankaivuusta johtuva sademetsien hupeneminen on ensimmäistä kertaa ohittanut uudisasutuksesta johtuvan sademetsähävikin. Lisäksiongelmana on kullankaivuun seurauksena ympäristöön joutuva elohopea. Lähes kaikki maahan tuotu elohopea käytetään kultakaivoksilla. Elohopean käsittely aiheuttaa neurologisia ongelmia myös kullankaivajille ja muille elohopealle alistuneille. Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE.

11 Kultakaivoksen lyijy tappanut satoja pikkulapsia STT Pohjois-Nigeriassa ainakin alle viisivuotiasta lasta kärsii lyijymyrkytyksestä, jonka on aiheuttanut laiton kultakaivostoiminta. Paikallisen viranomaisen mukaan 400 lasta on kuollut myrkytykseen. Lasten altistus johtuu kultamalmista, jossa on runsaasti lyijyä. Lyijyä on edelleen kahdeksassa kylässä. Pahin tilanne on Bagegan kylässä, jonka kaikki lasta ovat saaneet myrkytyksen. Taudin oireita ovat muun muassa kuume, kouristukset, tajunnan menetys ja sokeus. Malin kultakaivoksissa raataa kymmeniätuhansia lapsityöläisiä STT Bamako. Länsi-Afrikassa sijaitsevan Malin tasavallan kultakaivoksissa työskentelee jopa lapsityöläistä, joista nuorimmat ovat 6-vuotiaita raportoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Lapsityöläiset mm. kaivavat kaivoskuiluja, työskentelevät maan alla ja kantavat raskaita taakkoja. Monet lapset myös altistuvat elohopealle. Elohopea vaikuttaa keskushermostoon ja on erityisen vaarallista lapsille. Malilaislasten lisäksi kaivoksissa työskentelee alaikäisiä naapurimaista. Mali on Afrikan kolmanneksi suurin kullantuottaja. Suurin osa kaivetusta kullasta viedään Sveitsiin ja Arabiemiraatteihin. Malin lainsäädäntö kieltää lapsityövoiman käytön, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monet paikallisviranomaiset ovat haluttomia valvomaan lakien

12 noudattamista, sillä he hyötyvät kaivostoiminnasta. Kaivostoiminnassa ympäristö on ydinasia Helsingin Sanomat Kansainvälinen kaivosjätti Anglo American on löytänyt Sodankylästä nikkeliesiintymän, joka saattaa osoittautua Euroopan suurimmaksi. Malmikiven nikkelipitoisuus on poikkeuksellisen suuri, ja löydössä on runsaasti myös kuparia. löytö vahvistaa kuvaa, että kaivosteollisuudesta on tulossa erityisesti Pohjois- Suomeen uusi tärkeä elinkeino. Lapista on löytynyt myös merkittäviä kulta- ja fosforiesiintymiä. Yksin Lapissa voidaan jo puhua yhteensä miljardiluokan investointihankkeista mennessä kaivoshankkeiden arvioidaan työllistävän suoraan työntekijää. Geologisen tutkimuskeskuksen (GTK) arvion mukaan Suomen maaperästä louhittavien mineraalien määrä on vuoteen 2020 mennessä kasvanut yli 20- kertaiseksi verrattuna vuosituhannen alkuun. suuria esiintymiä on vielä piilossa, sillä vain vajaassa neljässä prosentissa Suomen maaperää kallio on näkyvissä. Mineraalivaroista on tullut globaalin talouden kuuma hyödyke. Suurvallat tarvitsevat kasvuunsa yhä enemmän mineraaleja, ja esim.kiina on investoinut voimakkaasti kaivoshankkeisiin myös omien rajojensa ulkopuolella. Samaan aikaan Euroopassa on herätty siihen, että metallien saatavuus voi

13 vaarantua, ellei toimiin ryhdytä nyt. Siksi kaivostoiminta on nostettu EUssa keskeiseksi kilpailukykyasiaksi. Kaivostoiminnan ehkä suurin haaste on sen suhde ympäristöön ja muuhun yhteiskuntaan. Sakattilammen esiintymä on tästä hyvä esimerkki. Esiintymä ulottuu soidensuojelualueelle, joka on kirjattu luontoarvoiltaan arvokkaiden ja säilytettävien Natura-alueiden joukkoon. Natura-luokitetulle alueelle ei voida esim. perustaa avolouhoksia. Ympäristöministeri Ville Niinistö pitää Natura-kirjauksen purkua ainakin näillä tiedoilla mahdottomana. Ratkaisuksi voisi tulla "vihreä kaivostoiminta", jota Suomessa on jo ryhdytty kehittämään. Tämä tarkoittaa ympäristönäkökohtien ja kestävän kehityksen periaatteiden entistä tarkempaa huomioimista kaivostoiminnassa. Sotkamossa sijaitseva Talvivaaran kaivos on esimerkki siitä, millaisia ympäristöhaittoja kaivostoiminta aiheuttaa, kun ympäristönäkökohtiin ei ymmärretä paneutua riittävästi. Sotkamossa ongelmat ovat liittyneet jäteveteen, kivipölyyn ja hajuhaittoihin. Ympäristönsuojelussa on mukana lisäksi taloudellinen intressi. Sillä matkailu on Lapissa tärkeä elinkeino, ja sen menestys vaatii luontoarvojen vaalimista. Sakattilammen esiintymän tutkiminen on rohkaiseva esimerkki uudesta ympäristöajattelusta. Alueen kairaukset tehtiin uudella tekniikalla, jonka avulla kairausjätteet pystyttiin keräämään talteen. Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset nousevat yhä tärkeämmäksi asiaksi muuallakin. Jos Suomessa osataan ajoissa kiinnittää huomiota ja investoida näihin asioihin, tästä osaamisesta voi myös tulla uusi tärkeä vientituote.

14 Tunnettu suomalaisbrändi siirtyy kierrätysmateriaaliin Kalevala koru siirtyy käyttämään valmistamissaan kultakoruissa pelkästään kierrätettyä kultaa. Kalevala koru on pohjoismaiden suurin korunvalmistaja, joten päätöksellä on merkitystä. Yhtiö valmistaa vuodessa kultakorua. Päätöksen taustalla ovat sekä yhtiön omat arvot että asiakkaiden kysymykset kullan alkuperästä. "Selvitimme eettisen kullanhankinnan vaihtoehtoja parin vuoden ajan, ja lopputulos on, että jatkossa käytämme ainoastaan kierrätyskultaa" Kullan ekologinen selkäreppu, eli niin sanottu MI-kerroin on aiemmissa tutkimuksissa arvioitu :ksi, eli yhden kultagramman tuottamiseksi pitää siirtää noin 500 kiloa materiaalia luonnosta. "Uskomme, että valinnallamme on vaikutuksia toimialaan. Avaamme keskustelua muiden koruvalmistajien ja kuluttajien kanssa. Muidenkin on vähitellen lähdettävä mukaan". Huuhtasen mukaan kierrätyskullan hinta määräytyy maailmamarkkinahinnan mukaan, eli maksaa saman verran kuin kaivostai huuhdontakultakin.

15 Urbaani kullankaivaja tonkii timantteja asvaltista IS New Yorkin kaduilta voi löytää kultaa ja timantteja. Raffi Stepanianin voi nähdä kyykkimässä kaduilla, jotka on kirjaimellisesti kivetty kullalla. Hän on varustautunut voiveitsellä ja pinseteillä. Hän tonkii rakoja ja halkeamia, joihin arvokkaat hippuset ovat sadeveden takia huuhtoutuneet vuosikymmenien aikana. - Prosentuaalisesti kaduilla on enemmän kultaa kuin kaivoksessa, mies toteaa. Kuuden päivän aikana Stepanian on löytänyt kadulta kultaa ja arvokiviä 589 euron arvosta. Hippuja putoaa vaatteista, koruista ja kenkien pohjista.

16 Lopuksi omia näkemyksiä Oletettavasti reilumpiakin alan työpaikkoja on se yksi ja sama hirmu hallitsemassa jollain tapaa puhuttaessa nimenomaan köyhimpien valtioiden suhteen. Silti mielestäni kannattaa suosia juuri Reilua kauppaa tai pieniä toimijoita. Mutta tätäkin parempi, on täysin kierrätetystä jalometallista valmistetut korut. Kun ostat ne vielä pohjoismaista, tai suomesta, voit olla varmempi, että työntekijälläkin on oikeudet olleet kohdallaan. Etenkin ympäristö osataan ottaa täällä paremmin huomioon lainsäädännönkin ansiosta. Vaikka suuryhtiöt tietävät ja ovat huomanneet ekologisuuden/eettisyyden olevan se nouseva juttu, ne lisäävät aina kysynnän mukaan myös näitä parempien olojen työpaikkoja, joissa tekijät mm. ovat suojautuneet paremmin vahvoilta syövyttäviltä ja syöpää aiheuttavilta kemikaaleilta&ympäristökin huomioidaan. Uskon, että yksi ihminen ja yksi pienikin hyvä teko auttaa ja voi vaikuttaa kauemmaksikin, ihan kaikessa. Mitä voisin tehdä oman alani hyväksi, miten itse edistäisin työntekijöiden hyvinvointia ja työoloja muuallakin? Paras tapa on tehdä vain mikä tapahtuu luonnostaan, pieniä tekoja jotka on helppo pitää loppuelämän. Siitä se alkaa sitten leviämään muuallekin. Turha tällä on liikaa päätään kiristää eikä tarkoitus ole lopettaa tekemiään asioita vaan tehdä asiat hiukan laajemmasta perspektiivistä. Kun se mielenkiinto on tuolla mitä maa sisällään kantaa, olisi hienoa, että vastalahjaksi sille mitä sieltä saadaan myös annetaan takaisin huolenpitoa. Itse olen alkanut käyttää vähemmän kemikaaleja, pintakäsittelyä (hopeointi jne.) Käyttää enemmän aitoja materiaaleja ja kierrättää omat hopearomuni &kodin elektroniikan ym. mitkä sisältävät jalometalleja. Voin ostaa kierrätetystä jalometallista tehtyä valmista levyä, lankaa ym. materiaaleja sepän töihini. Voin pitää itse huolen omista työskentelyoloista mm. hengityssuoja Ja kun muuten elää ekologisemmin, se tasapainottaa paljon työssä syntynyttä hiilijalanjälkeä. Asioilla todella on monia eri puolia. Köyhien maiden työntekijöille pikkupalkalla huonoissa olosuhteissa tehty työ on vaihtoehto mm.

17 prostituutiolle. Mutta ei nämä asiat koskaan muutu siellä toisessa päässä, jos jatkuvasti tuemme tälläistä toimintaa ostamalla näitä tuotteita. Kyseenalaista, kysy ja tutki. Mikään asia ei ole välttämättä sitä, miten sitä mainostetaan. Työ voi olla hyvinkin kotimaista tai pelkkä suunnittelu, mutta materiaalit taas ovat tulleet mistä ovat. Tai toisinpäin. Moni teettää ulkomailla tuotteitaan. Nämä ovat aika pieniä yrittäjiä, jotka työllistävät myös pienen yrityksen toisessa päässä. Ja nämä asiat koskevat ihan kaikkia asioita, muutakin kuin jalokiviä jametalleja. Kaikki teollisuus :vaatteet, ruoka, tekniikka, kosmetiikka jne. Näitä asioita voi miettiä kokonaisuutena. Elektroniikka& kaikenlainen teollisuus ja moni muu taho hammastekniikka myöten kuluttaa näitä jalometalleja enemmän, kuin yksittäinen seppä. Tietysti suurhalpisyritykset ovat niitä pahimpia. On tärkeää kierrättää myös elektroniikkaa, jotta kaikki jalometalli saadaan sieltäkin uusiokäyttöön. Mitä enemmän saadaan kiertoon metalleja, sitä vähemmän on tarve louhia uutta! Arvot &perinteet avainasemassa Usko omaan tekemiseen, käsityöhön ja oma-aloitteisuuteen. Kestävä ajattelu lisääntyy koko ajan, tämä tavoittaa joka hetki enemmän myös kivi- ja korualaa. Massatuotanto ja rihkama pitää otteessaan, mutta myös kotimaisuus& yksilöllisyys. Kontakti tekijän kanssa ja tieto koko korun alkulähteestä on asia, joihin kannattaa jaksaa panostaa ja uskoa. Kivenhionta ja kullankaivuu eivät ole mitenkään trendikkäitä asioita, vaikea sanoa tuleeko siitä koskaan sellaisia. Nämä kun ovat asioita, jotka tarvitsevat paneutumista ja paloa aiheeseen. Toivon ihmisten jakavan tietojaan niitä kaipaaville. Olkaa avoimia myös uusille asioille, samalla kun vaalitaan vanhoja perinteitä. Näyttäkää taitonne, tietonne ja lahjanne. Toiveenani on voida tehdä koruja, jonka koko tuotantoketju on jäljitettävissä. Kiveä myöten voin kertoa jopa mistä se on löydetty. Toivenani on, että ihmiset alkaisivat tätä kautta kiinnittää enemmän huomiota yleisestikin ympäristöön ja luonnon varojen tuhlaamiseen.

Lapin kullan eettisyys ja ekologisuus kiinnostaa maailmalla Yhä useampi korunostaja kysyy, mistä kulta on peräisin

Lapin kullan eettisyys ja ekologisuus kiinnostaa maailmalla Yhä useampi korunostaja kysyy, mistä kulta on peräisin Lapin kullan eettisyys ja ekologisuus kiinnostaa maailmalla Yhä useampi korunostaja kysyy, mistä kulta on peräisin Lappilainen kulta sertifioidaan syksyllä. Sitä käytetään pian kullan, kullankaivajien

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet M. Horttanainen, R. Soukka, L. Linnanen Nimi:

BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet M. Horttanainen, R. Soukka, L. Linnanen Nimi: Tentissä saa olla käsinkirjoitetut muistiinpanot mukana. Mitään monistettua tai tulostettua materiaalia ei saa olla tentissä. Laskimen käyttö on kielletty. Tenttikysymysten vastaukset on kirjoitettava

Lisätiedot

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan?

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Reilu kauppa ry 2017 Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Maailmassa on noin 800 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät nälästä. Osa heistä on pienviljelijöitä, jotka viljelevät ruokaa muille. He saattavat joutua

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Suomalaiset ja kenkien eettisyys Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Johdanto Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

Kehyskuvasto. www.eirikehykset.com. www.eirikehykset.com

Kehyskuvasto. www.eirikehykset.com. www.eirikehykset.com Kehyskuvasto www.eirikehykset.com 2014 www.eirikehykset.com www.eirikehykset.com Eiri Kehykset Oy Eiri Kehykset Oy on valmistanut laadukkaita valokuvakehyksiä jo 60 vuoden ajan. Tuotteet tehdään suomalaisilla

Lisätiedot

5. Laske lopuksi jalokivisaaliisi pisteet ja katso, minkä timanttiesineen niillä tienasit.

5. Laske lopuksi jalokivisaaliisi pisteet ja katso, minkä timanttiesineen niillä tienasit. JALOKIVIJAHTI Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! Jalokivijahdissa sinun tehtävänäsi on etsiä näyttelystä tietotimantteja eli geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaisia tiloja koskevia

Lisätiedot

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry

PEFC palveluita koko yhteiskunnalle Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry PEFC palveluita koko yhteiskunnalle 2.10.2014 Auvo Kaivola PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 PEFC:n kansainvälinen organisaatio PEFC Council on globaali, voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio,

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 A Kiinnostava aina kaikissa kuntoluokissa. Tarjoa! B Kiinnostava hyväkuntoisena. Tuo näytille. C Kiinnostava vain lyöntikiiltoisena

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

Tinan ja koboltin tuotanto elektroniikkaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Päivi Pöyhönen/FinnWatch

Tinan ja koboltin tuotanto elektroniikkaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Päivi Pöyhönen/FinnWatch Tinan ja koboltin tuotanto elektroniikkaan Kongon demokraattisessa tasavallassa Päivi Pöyhönen/FinnWatch FinnWatchin raportteja Connecting Components, Dividing Communities Tin production for consumer electronics

Lisätiedot

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Esityspohjan malli 9/15/2015 1 Suomalainen metsäala hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja 2 Maailma vuonna 2030 on taas erilainen Meillä on monia haasteita globaalisti

Lisätiedot

POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA

POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA www.rasmussen.fi K.A.Rasmussen Pohjoismaiden merkittävimpänä jalometallitoimittajana tarjoamme metallituotteita useisiin eri käyttö tarkoituksiin: sijoituskullasta

Lisätiedot

Suomen tullin harmaan talouden torjunta

Suomen tullin harmaan talouden torjunta Suomen tullin harmaan talouden torjunta Lentäisitkö turvallisin mielin koneella, jonka moottorin laakeri olisi peräisin täältä? Kyseessä on miljardibisnes, jossa rahat menevät ketjun yläpäähän, ei todellakaan

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja

Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jätehuollosta kiertotaloushuoltoon 7.9.2017 Satu Hassi Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Miksi kiertotalous? Luonnonvarojen ylikulutus Suomi käytti tämän vuoden osansa maailman

Lisätiedot

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta SUOMALAISET JA KENKIEN EETTISYYS Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta JOHDANTO Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Päijänne unescon biosfäärialueeksi

Päijänne unescon biosfäärialueeksi Päijänne unescon biosfäärialueeksi BIOSFÄÄRI- TUNNUKSESTA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA YRITYKSILLE ProPäijänne-yhdistyksen, Muuramen kunnan ja yrittäjien aloitteesta Päijänteelle tavoitellaan kansainvälisesti

Lisätiedot

Puutarhakalusteita tropiikista?

Puutarhakalusteita tropiikista? Puutarhakalusteita tropiikista? Tietoa kuluttajille Suomen luonnonsuojeluliitto ry Oletko aikeissa ostaa uudet puutarhakalusteet, ja viehättäkö sinua tummasta puusta tehdyt aurinkotuolit, joita mainoslehtiset

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia esimerkkinä Jalotofu 23.12.2014 Kaikki kuvat: Oy Soya Ab Reilun kaupan soijapavut Jalotofun soijapavut kasvavat Pohjois-Brasilian auringon lämmössä, Capaneman kylässä.

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

Green Mining. Huomaamaton ja älykäs kaivos 2011 2016

Green Mining. Huomaamaton ja älykäs kaivos 2011 2016 Green Mining Huomaamaton ja älykäs kaivos 2011 2016 Mineraalialan kehitys Suomessa Suomi on vastuullisen kaivostoiminnan tunnustettu osaaja joka vie asiantuntemustaan maailmalle Tekesin Green Mining -ohjelma

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Johtamisen haasteet ympäristöpolitiikan toteuttamisessa

Johtamisen haasteet ympäristöpolitiikan toteuttamisessa Johtamisen haasteet ympäristöpolitiikan toteuttamisessa Ulla Koivusaari 29.11.2007 Studia Generalia - luentotilaisuus Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla 1 Sisältö Kestävä kehitys ja sen uhkatekijät

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Toimittajien menettelyohje

Toimittajien menettelyohje Toimittajien menettelyohje 1 (3) 01/01/2015 Toimittajien menettelyohje Tausta ja tarkoitus Posti on ensisijainen valintasi postin, logistiikan ja verkkokaupan palveluissa. Huolehdimme kaupankäynnin ja

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Lainsäädäntöhanke Suomen asumiseen perustuvan sosiaaliturvan tarkoituksenmukaisesta kohdentumisesta rajat ylittävissä tilanteissa Julkaisija

Lisätiedot

Materiaalivirta näkyy

Materiaalivirta näkyy I saw the hidden material flow in South-Africa Materiaalivirta näkyy Terveisiä Etelä-Afrikan platinakaivosalueelta: We are sick and tired to be sick and tired. Sakari Autio, LAMK Esityksen aiheet: 1. Esitellä

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

Sinivalkoinen jalanjälki. Kampanjatutkimus

Sinivalkoinen jalanjälki. Kampanjatutkimus Sinivalkoinen jalanjälki Kampanjatutkimus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 1. Mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin? 2. Mikä on suomalaisuuden merkitys ostopäätöksissä? 3. Mikä on suomalaisten

Lisätiedot

Hyrynsalmi ja muuttoliike

Hyrynsalmi ja muuttoliike Aluekehitykseltään erityyppisten kuntien puheenvuorot 17.11.2010 Hyrynsalmi ja muuttoliike Kunnanjohtaja Heimo Keränen Hyrynsalmen kunnan visio: Hyrynsalmi on itsenäinen kehittyvä kunta, jolla on hyvät

Lisätiedot

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä 10/3/2017 Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä Kuningaskuluttaja yle.fi Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä JULKAISTU 31.01.2017 07:45. Kymmeniä

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa Suomen Franchising-Yhdistys ry. (SFY) Yhdistys on perustettu 1988 Vuonna 2013 yhdistys vietti 25-juhlavuotta teemalla 1000 uutta yritystä

Lisätiedot

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan Maapallon rajat ovat tulossa vastaan BIOS 3 jakso 3 Talouskasvun priorisointi on tapahtunut ympäristön kustannuksella, mikä on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin. Lisäksi taloudellinen eriarvoisuus

Lisätiedot

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa.

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa Suomen Franchising-Yhdistys ry. (SFY) Yhdistys on perustettu 1988 Vuonna 2018 yhdistys vietti 30-vuotis juhlavuotta. Franchising kasvaa

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus

Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Pohjoismaiden johtava Cleantechteknologiakeskus Vauhditamme yrityksiä kasvuun ja kansainvälisille markkinoille. Rakennamme Lahden alueesta maailmanluokan ympäristöliiketoiminnan

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus 10.11.2014 1 Työryhmä GTK Laura Lauri Susanna Kihlman Mari Kivinen Saku Vuori VTT Tiina Koljonen

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

KAIVOSTEOLLISUUDEN NÄKYMÄT

KAIVOSTEOLLISUUDEN NÄKYMÄT Ennen kaikkea kaivos KAIVOSTEOLLISUUDEN NÄKYMÄT 2 Kaivostoiminnan näkymät q Hintojen pudotus ohi, metallien ja mineraalien hintataso vakiintuneella tasolla, ja hienoista kasvua näkyvissä. q Tuotanto ja

Lisätiedot

Bingo maailman kaupasta

Bingo maailman kaupasta Bingo maailman kaupasta Teemat: Globaali taloudellinen velka, ekologinen velka, maailmankauppa, reilu kauppa Kesto: 30 min? Osallistujia: 6 + Ikäsuositus: 13 + Tarvikkeet: Pelipohjat pareille tai pienille

Lisätiedot

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät?

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Helsingin seudun ilmastoseminaari 12.2.2015 1. Vihreä talous

Lisätiedot

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Kauppakamarin kysely: Miten Venäjän talousromahdus ja -pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 17.2.2015 Laaja valtakunnallinen otanta Kyselyyn vastasi lähes 1700 kauppakamarien jäsenyritystä eri

Lisätiedot

Digi-tv kuulemistilaisuus

Digi-tv kuulemistilaisuus Digi-tv kuulemistilaisuus Petteri Järvinen 31.1.2007 "Meillä siirtymäaika on pidempi kuin monissa Euroopan maissa, joissa päätökset siirtymisestä on tehty vasta tällä vuosituhannella." (s. 29) Toimivia

Lisätiedot

JALOMETALLIIN TAI ANNA LAHJAKSI. K.A.RASMUSSEN ON POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA. www.rasmussen.fi

JALOMETALLIIN TAI ANNA LAHJAKSI. K.A.RASMUSSEN ON POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA. www.rasmussen.fi S I J O I T A JALOMETALLIIN TAI ANNA LAHJAKSI. K.A.RASMUSSEN ON POHJOISMAIDEN JOHTAVA JALOMETALLITUOTTAJA. www.rasmussen.fi OSA VARALLISUUDESTA JALOMET Sijoitettaessa on viisasta hajauttaa riskejä ja harkita

Lisätiedot

Ympäristöuhat eivät pysähdy kansallisilla rajoilla

Ympäristöuhat eivät pysähdy kansallisilla rajoilla YMPÄRISTÖ VALVONTA Mitä etua siitä on sinulle? Ympäristöuhat eivät pysähdy kansallisilla rajoilla Tästä syystä EU:n jäsenvaltiot ovat päättäneet ottaa käyttöön toimia, joilla suojellaan kansalaisten terveyttä

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Kaupunginhallitus 166 24.04.2012 LAUSUNTO TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUKSEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA 67/1/112/2012 KHALL 166 Ympäristönsuojelusihteeri 18.4.2012 Kainuun elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ

YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ Juhlaseminaari 17.11.2009 eduskunta Jarna Pasanen Maan ystävät ry SDP:n ympäristöohjelma 1969: Luonnon käytön, hoidon ja suojelun suunnittelua estävät meillä ennen kaikkea perustuslain

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy 23.11.2016 Isot globaalit muutokset ja valtasiirtymät Teollisuuden työpaikat siirtyneet Kiinaan Kasvun keskukset

Lisätiedot

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 TNS 2014 1 Kuinka tärkeää? 2 Mitkä asiat? 3 Vaikuttaako? TNS 2014 2 76% TNS Gallupin tutkimus

Lisätiedot

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit.

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit. KULTAKISA Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! Kultakisassa sinun tehtävänäsi on etsiä näyttelystä kultahippusia eli geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaisia tiloja koskevia tiedonmurusia.

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 23.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Mineraaliset raaka-aineet ja kestävä kehitys

Mineraaliset raaka-aineet ja kestävä kehitys J.Väätäinen Mineraaliset raaka-aineet ja kestävä kehitys Erikoistutkija Saku Vuori (28.4.2008) SISÄLTÖ - historiakatsaus - mineraalimarkkinat - globaalit trendit - materiaalivirtojen alkulähteet - loppuvatko

Lisätiedot

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE YOU DRINK WE CARE OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE Vesi on yksi planeettamme kallisarvoisimmista luonnonvaroista ja sen ollessa yrityksemme päätuote, tiedostamme kuinka tärkeää sen suojeleminen on. Valitsemalla

Lisätiedot

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Suomalaista käsintehtyä suklaata Suomalaista käsintehtyä suklaata Tarjoiluun ja liikelahjaksi K Tuoretta suklaata herkutteluhetkiin Kultasuklaan herkullisen tuoreet

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilman sitä maapallolla olisi 33 C kylmempää. Ihminen voimistaa kasvihuoneilmiötä ja siten lämmittää ilmakehää esimerkiksi

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomun kuluttajabarometri 2015 Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomuelintarvikkeiden aktiivikäyttäjiä entistä enemmän ja käyttö säännöllisempää 2012 2015 13 23 14 37 32 Aktiivit Käyttäjät

Lisätiedot

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Yhtiöt Pölkky Oy Pölkky Metsä Oy OOO Karelia Wood Ulea Oy Kitkawood Oy Kajaaniwood Oy Taivalkosken Voima Oy Kuusamo Hirsitalot

Lisätiedot

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu FCG Finnish Consulting Group Oy Monialainen konsulttiyritys infra-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu, koulutus, julkisten

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

Miten Abrajoki pelastetaan?

Miten Abrajoki pelastetaan? Ana Leung Miten Abrajoki pelastetaan? Filippiinien vuoriseutu kärsii kultakaivoksen myrkyistä Runsaiden luonnonvarojen ja ihmisten köyhyyden välinen epäsuhta näkyy Filippiinien Abrajoella. Suuri kultakaivos

Lisätiedot

Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen

Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen Kotimaisen (huonekalu) teollisuuden säilyttäminen Pohjoismaat menettäneet teollisia työpaikkoja (1980 2010) lähes miljoonan Suomi = 240 000 Norja = 120 000 Ruotsi = 400 000 Tanska = 160 000 Suomi menettää

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

Päijänne Brändiksi. Kooste verkkokyselyn tuloksista.

Päijänne Brändiksi. Kooste verkkokyselyn tuloksista. Päijänne Brändiksi Kooste verkkokyselyn tuloksista www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/paijannebrandiksi Tausta Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä ajalla 25.6. 9.11.2018 Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Made by Finland. Tutkimusraportti

Made by Finland. Tutkimusraportti Made by Finland Tutkimusraportti 1.11.2017 Johdanto Tämän tutkimuksen on toteuttanut Suomalaisen Työn Liiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18-79-vuotiaat suomalaiset.

Lisätiedot

2009: Pako vapauteen

2009: Pako vapauteen 2009: Pako vapauteen Merkittävin kuluttajakäyttäytymisen trendi on Eskapismi, pakeneminen vapauteen edes hetkeksi, irti arjen ja todellisuuden paineista: Ilo Läheisyys Viihde Vapautuminen, helpotus Vaihtelu

Lisätiedot

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön

Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazer-konserni sitoutuu vastuullisen palmuöljyn käyttöön Fazerin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä hankimme ainoastaan RSPO-sertifioitua, entistä paremmin jäljitettävää palmuöljyä. Tämä tarkoittaa

Lisätiedot

Geologia arkipäivässä -visa

Geologia arkipäivässä -visa Geologia arkipäivässä -visa Geologia arkipäivässä -visa Taustatietoa Geoympäristö eli maa- ja kallioperä ilmentymineen ja ominaisuuksineen ovat joka päiväisessä elämässämme tiiviisti läsnä. Ne näkyvät

Lisätiedot

TIEDOTE Järjestöt: Tullitilastojen läpinäkyvyys auttaisi kitkemään pakkotyötä

TIEDOTE Järjestöt: Tullitilastojen läpinäkyvyys auttaisi kitkemään pakkotyötä TIEDOTE 14.6.2016 1 Järjestöt: Tullitilastojen läpinäkyvyys auttaisi kitkemään pakkotyötä Pakkotyöllä valmistettuja tuotteita voi olla myynnissä suomalaisissa kaupoissa ja ravintoloissa. Yrityskohtaisten

Lisätiedot

Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen. Kysely yrittäjille kesäkuu 2018

Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen. Kysely yrittäjille kesäkuu 2018 Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen Kysely yrittäjille kesäkuu 2018 Matkailijamäärät tammi-huhtikuussa 2018 verrattuna tammihuhtikuuhun 2017 maaseutumatkailuyrityksissä Arvio tulevasta kysynnästä

Lisätiedot

Innovaatioseteli. Kokemuksia/Ajatuksia Seppo Hoffrén. 31 August Name of Event Seppo Hoffrén Consultancy

Innovaatioseteli. Kokemuksia/Ajatuksia Seppo Hoffrén. 31 August Name of Event Seppo Hoffrén Consultancy Innovaatioseteli Kokemuksia/Ajatuksia 30.8.2017 Seppo Hoffrén 31 August 2017 Innovaatioseteli Kenelle Innovaatioseteli on tarkoitettu vakiintunutta liiketoimintaa harjoittaville pk-yrityksille, jotka haluavat

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot