Tampereen seudun lukiolaisten tiedeleiri Cernissä lukuvuonna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tampereen seudun lukiolaisten tiedeleiri Cernissä lukuvuonna 2007 08"

Transkriptio

1 Tampereen seudun lukiolaisten tiedeleiri Cernissä lukuvuonna Hatanpään lukion fysiikan opettaja Heikki Tanskanen kutsui koululleen koolle Tampereen seudun lukioiden fysiikan opettajia keväällä 2007 suunnittelemaan tiedeleirin toteutusta. Hankkeen vastuuopettajaksi pyydettiin Juhani Mustakangas Kaarilan lukiosta Tampereelta. Vastuuopettajan kiireellisimmäksi tehtäväksi tuli ennen kesälomia selvittää tiedeleirin ajankohta. Cernissä toimivan Riitta Rinta Filppulan johdolla ajankohdaksi päätettiin Kesäloman jälkeen elokuussa pyydettiin lukioiden fysiikan opettajia tiedottamaan opiskelijoilleen hankkeesta, joka on tarkoitettu 2. vuosikurssin lukiolaisille, ja antamaan ohjeita leirille hakemisesta. Fysiikan opettajat kokoontuivat syyskuun loppupuolella Sammon keskuslukiolla Tampereella valitsemaan tiedeleirille todistusten ja hakemusten perusteella yhteensä 20 lukiolaista kaikkiaan 11:sta lukiosta. Samalla varmistui, että toiseksi opettajaksi leirille lähtee Heikki Haimi Hervannan lukiosta Tampereelta. Samassa kokouksessa valituista opiskelijoista muodostettiin 4 lukiolaisen pienryhmiä ennakko opiskelua varten. Ryhmäytymisen vuoksi pienryhmäläiset valittiin eri lukioista. Arvioitiin, että osan kustannuksista opiskelijat maksavat itse ja osan saavat sponsorointiapuna eri tahoilta sen lisäksi, että opetushallituksen tiedettiin maksavan kustannuksista opiskelijalle 100. Nyt jälkeenpäin voimme todeta, että täsmälleen näin kävikin. Ennakko opiskelua varten annettiin kullekin pienryhmälle tietty aihe, esim. antimateria, josta ryhmä MOODLE oppimisympäristöä hyödyntäen valmisti (yleensä POWER point )esityksen ja vuorollaan esitti sen koko ryhmälle. Koko ryhmä kokoontui iltaisin Kaarilan lukiolle seuraamaan esityksiä ja saamaan ajankohtaista informaatiota kaikkiaan kuutena iltana muutaman viikon välein; viimeisin kokoontuminen oli tammikuussa 2008 vähän ennen tiedeleirille lähtöä. Tämän lisäksi ryhmä opettajiensa kera kuunteli Tampereen Teknillisellä Yliopistolla Risto Mikkosen luennon suprajohtavuudesta sekä tutustui suprajohdelaboratorioon ja siellä esitettyihin demonstraatioihin. Meidän mukana olleiden opettajien mielestä hanke kokonaisuudessaan onnistui aivan erinomaisesti. Opiskelijat ennakko opiskelun vuoksi ja varmasti muutenkin olivat hyvin motivoituneita ja pystyivät omaksumaan luennoilla esitettyä tietoa, joka vaikeustasoltaan oli tälle ryhmälle oikein sopivaa. Ohessa raportti, jonka opiskelijat ovat tehneet ryhmätyönä. Tampereella, huhtikuussa 2008 Juhani Mustakangas Heikki Haimi

2 kuvat: Heidi Tuorila MATKARAPORTTI Lukiolaisten Tiedeopiskelu CERNissä oppilaan ryhmä 11 lukiosta Tampereelta ja lähikunnista vieraili kahden opettajan kanssa Genevessä, CERNin hiukkastutkimuskeskuksessa kolmen päivän ajan Sunnuntai lähtö ja ensimmäinen päivä Koko 20 hengen sekä kahden opettajan ryhmä kahta lukuun ottamatta kömpivät pedeistään viideksi Tampereen linja autoasemalle hyytävänä tammikuisena aamuna. Bussi lähti ajallaan raukean tunnelman vallitessa määränpäänään Helsinki Vantaan lentokenttä. Matka sujui ongelmitta ja ryhmämme oli täysilukuisena passintarkastusjonossa. Sen jälkeen seurasi odottelu ennen koneeseen pääsyä. Ollessamme jo bussissa, jonka piti viedä meidät lentokoneen luo, saimme käskyn palata sisätiloihin lämmittelemään, 20 minuutin odottelemisen jälkeen, koneessa havaitun vian korjaamisen ajaksi. ( Ryhmämme suhtautui tyynesti asiaan, mutta kaikki matkustajat eivät olleet yhtä ymmärtäväisiä ) Hetkisen odottelun jälkeen pääsimme toteuttamaan bussimatkamme lentokoneen luo. Lentomme AY 0867 lähti parisenkymmentä minuuttia myöhässä, mutta myötätuulen ansiosta olimme aikataulussa (turbulenssista huolimatta). Lentokoneessa tarjoillun maukkaan ruisleivän ja vatsaystävällisen puolukkajogurtin (teellä tai kahvilla höystettynä) voimalla jaksoimme aloittaa tien etsimisen CERNiä kohti. Muutaman pienoisen mutkan ja jokusen keskustelun jälkeen löysimme itsemme oikealta pysäkiltä.

3 Saavuttuamme CERNiin jätimme pienen mutkan kautta matkalaukkumme hostellista varattuihin huoneisiin ja kävimme nopealla lounaalla. Iltapäivän ohjelmaan kuului vierailu Kansainvälisen Punaisen Ristin museoon. Bussimatkalla tapahtuneen väärinkäsityksen takia saavuimme kuitenkin myöhässä museolle ja vierailun ja opastuksen pituus supistuivat valitettavan paljon. Museo oli kuitenkin mielenkiintoinen ja tarjosi varmasti monille mielenkiintoista ja uutta tietoa Punaisesta Rististä ja sen toiminnasta. Museovierailun jälkeen loppuilta oli vapaa aikaa ja ryhmä jakaantui omille teilleen. Suurin osa suuntasi kuitenkin Geneven keskustaan jalkaisin tutustumaan kaupunkiin ja katselemaan mahdollisia nähtävyyksiä. CERNiin paluun jälkeen meitä odotti ohjeistus seuraavan päivän ohjelmasta. Punaisen Ristin museo kuva: Mari Kuosmanen Maanantai toinen päivä Yö Cernin hostellissa oli sinänsä mukava mutta uni keskeytyi useasti. Sänky oli varsin mukava ja luultavasti kaikille riittävä. Aamutoimet ja aamukävelyt suoritettiin kunkin maun mukaisesti ennen aamupalaa. Aamupalan sai ostettua kahviosta varsin huokeaan hintaan riippuen tietenkin hieman valinnoista. Päivän ohjelma alkoi Riitta Rinta Filppulan aamunavauksella. Seurasi kerrontaa suomalaisista Cernissä ja muuta aiheeseen liittyvää, kun meidät tutustutettiin tarkemmin tulevien päivien antiin. Seuraavaksi CERNissä työskentelevä Martti Pimiä esitelmöi meille maailmankaikkeuden perussubstanssin etsimisen historiasta, ja Cernistä ja aineen rakenteesta yleensä. Pimiä puhui myös luovuuden tarpeesta sekä hyvistä ja vähemmän hyvistä algoritmeista tässä työssä. Huippuluennoitsija.

4 Pimiän luennon jälkeen tutustuimme päärakennuksessa olevaan esittelyyn sekä valmistauduimme Microcosmos näyttelyyn samalla kun pidimme välissä ruokatauon. Microcosmos näyttelyllä ei ollut nimestään huolimatta mitään tekemistä Wittgensteinin filosofian kanssa. Microcosmoksessa tutustuimme ryhmittäin erilaisiin aihealueisiin ja jaoimme tietomme sitten muille. Aihealueet käsittelivät muun muassa kvarkkeja, hiukkastutkimuslaitteita, bosoneita ja erilaisia kokeita aiheeseen liittyen. Microcosmos oli sinällään mielenkiintoinen, mutta hieman museomainen. Luennot olisivat olleet monen mielestä fiksumpaa ajankäyttöä, mutta mene ja tiedä. Microcosmos: Demonstraatio kiihdytin putkesta Plasmapallo kuvat: Heidi Tuorila Microcosmoksen jälkeen ajoimme bussilla CMS koeasemalle Ranskan puolelle. Mukaamme lähti myös Aleksi Vuorinen, joka myöhemmin saavutti varsin suuren suosion ja hyväksynnän ryhmän keskuudessa. Ensisilmäyksellä hän vaikutti suhteellisen fiksulta, mutta paljastui lopulta peräti neroksi. Nuorena miehenä hän jaksoi viettää aikaa porukan mukana toisinaan luentojen ulkopuolellakin ja antaa menovinkkejä ja vastata niin teoreettisiin kuin käytännöllisiinkin kysymyksiin. CMS koeasema oli jotakin, jota me olimme kaikki jo kauan odottaneet, olihan se sentään yksi matkan pääsyistä. Odotukset täyttyivät, sillä CMS:llä kuulimme Jaakko Härkösen selostuksen asian tiimoilta. Myös Härkösen esittely keräsi kiittäviä kommentteja ryhmäläisten joukosta. Hän kertoi hiukkasilmaisimien toiminnasta ja Higgsin etsimisestä sanoin ja posterein. CMS koeasema oli ensimmäinen hiukkastutkimukseen liittynyt ekskursiokohteemme, ja siksikin erittäin mielenkiintoinen. Itse putkessa pääsimme näkemään osan laitteistoa käytännössä, ja kaikessa massiivisuudessaan se olikin erittäin näyttävä. Illalla ryhmä jakautui jälleen: osa lähti Ranskaan ostoskeskukseen, jonka Juhani Mustakangas oli heille osoittanut, osa puolestaan suuntasi jälleen Geneven keskustaan ja jatkoi kaupunkiin tutustumista. Ranskan puolella vieroilijoilla illan mieleenpainuvin tapahtuma lienee ollut muuan paikallinen, joka herätti heidän keskuudessaan varsin suurta hilpeyttä. Ja jälleen päivän päätteeksi kokoonnuimme illalla kuulemaan kuluneen ja seuraavan päivän merkillepantavat kohdat.

5 CMS: hiukkasilmaisimen osa kuva: Henri Eloranta Tiistai kolmas päivä Päivä alkoi kokoontumisella hieman ennen yhdeksää hostellin ala aulassa, josta siirryimme kuuntelemaan Katri Lassila Perinin luentoa hiukkaskiihdyttimistä ja ilmaisimista. CERNissä tutkimuksissa tarvittavat hiukkaset, yleensä protonit kiihdytetään lähelle valon nopeutta, jonka jälkeen ne törmäytetään toisiinsa ja törmäyksessä syntyneet hiukkaset pyritään havaitsemaan hiukkasilmaisimella. Meille esiteltiin kiihdyttimeen tarvittavia osia, joita pitkän tyhjiöputken lisäksi ovat suprajohteet ja magneetit, jäähdytysjärjestelmä, käsittämättömän paljon johtoa ja sitäkin enemmän energiaa. Hiukkasilmaisimista esiteltiin erilaisia osia, joita tarvitaan eri hiukkasten havaitsemiseen esimerkkinä pii ilmaisimet, joita suomalaiset tutkijat ovat olleet valmistamassa ja joilla pyritään havaitsemaan törmäyksessä syntyneiden hiukkasten radat. Lounaan jälkeen klo Aleksi Vuorinen piti Lotta Metherin kanssa meille luennon aineen rakennetta kuvaavasta standardimallista ja kosmologiasta. Standardimalli on teoria, joka selittää aineen koostuvan kvarkeista ja leptoneista, joita pitävät yhdessä välittäjä hiukkaset. Kvarkkeja on kuusi, joista kaksi muodostavat protoneita ja neutroneita. Leptoneihin kuuluvat muun muassa elektronit. Todella kiinnostavan luennon aikana käsittelimme myös niin kutsuttua säieteoriaa, joka kuuluu Metherin erikoisalaan ja saimme sekä Vuoriselta että Metheriltä vastauksia kysymyksiimme. Virallisen ohjelman viimeinen kohta oli vierailu ATLAS koeasemalla. ATLAS on yksi neljästä hiukkasilmaisimesta, joista muut ovat CMS, ALICE ja LHCb. Kuten CMS, myös ATLAS sijaitsee noin sadan metrin syvyydessä maan alla. Jakauduimme kahteen ryhmään, joista toinen tutustui Atlakseen insinööri Mark Hatchin ja toinen niin ikään insinööri Miikka Kotamäen johdolla. Paikan päällä saimme huomata selvästi, että kuvat ilmaisimesta eivät todellakaan välittäneet koko totuutta,

6 vaan että ne osat, joita pääsimme katsomaan, olivat valtavia. Voi siis sanoa, että vierailut kummallakin koeasemalla olivat hyvin mieleenpainuvia ja ainutlaatuisia kokemuksia. Palattuamme maan pinnalle noin neljän maissa alkoi vapaa aika. Osa ryhmästä lähti kohti keskustaa tavoitteenaan päästä katselemaan näköaloja läheiseltä vuorelta, mutta paikan päällä selvisi, että huipulle vievä hissi ei ollut lainkaan käytössä tähän vuoden aikaan. Niinpä loppu ilta vietettiin keskustassa ennen CERNiin palaamista. Viimeinen tapaaminen illalla sujui jo lähestulkoon tutuissa merkeissä koosteineen. kuvat: Heidi Tuorila ATLAS: koeaseman osa Yllä: Insinöörit Miikka Kotamäki ja Mark Hatch Keskiviikko neljäs päivä Viimeisen hostellissa vietetyn aamun sarastus. Herättyään kaikki kävivät aamupalalla jo tutussa, mutta ajankohdan huomioiden melko tyhjässä ruokalassa. Aamupalan jälkeen ja viimeiset pakkaukset suoritettuaan kaikki kokoontuivat respaan luovuttamaan huoneitten avaimia. Jätettyämme matkatavarat respan huostaan oli aika suunnistaa kohti yhtä CERNin tietokonekeskuksista, jossa saimme jälleen reilun annoksen informaatiota GRID verkosta, tuttuun tapaan suomeksi. GRID on hajautettu laskukone, joka ylittää kaikkien nykyisten supertietokoneiden laskentatehot. Termin hajauttaa määritelmä järkkyi, kun vierailimme rakennuksen alemmissa kerroksissa, jossa tuhannet tavalliset kotitietokoneet hurisivat ja tallensivat astronomisia määriä dataa joka sekunti. Ajatus siitä, että nämä omaavat vain murto osa koko verkon laskentatehosta, saa ihmisen tuntumaan aika pieneltä.

7 Palattuamme alhaalta tietokoneiden keskeltä Michael Doser aloitti luentonsa antimateriasta. Hapsottavine hiuksineen ja silmälaseineen Doser toi mieleen juuri sellaisen perinteisen fyysikon, joka itse kullekin saattaa nousta mieleen. Aihe oli mielenkiintoinen eivätkä joidenkin kohdalla lyhyeksi jääneet yöunet estäneet nauttimasta hyvästä luennosta. Huomattavan selittämisen ja muutaman kiperän kysymyksen jälkeen Doser johdatti meidät ALPHAlle, CERNin antimateriatehtaalle, joka käytännössä on betonibunkkerien sisällä sijaitseva parin sadan metrin mittainen hiukkaskiihdytin. Kiihdyttimen toiminnan ohessa meille kerrottiin kyseisessä paikassa tehdyistä löydöistä ja tulevista kokeista, kuten gravitaatiokentän vaikutuksesta antimateriaan. kuvat: Heidi Tuorila Michael Doser ja ALPHA Tietokonesali ALPHAn jälkeinen ruokatunti oli viimeinen tilaisuus käydä CERNin matkamuistomyymälässä, mikä oli todellisuudessa huomattavasti vaikeampaa kuin voisi kuvitella. Myymälä oli nimittäin sijoitettu ovelasti rakennuksen nurkassa sijaitsevaan pieneen toimistoon. Pitkällisen etsinnän tuloksena myyntipiste kuitenkin löytyi ja halukkaat pääsivät tekemään ostoksensa ennen lounasta. Ennen lähtöä CERNistä noudimme tavaramme respasta, jonka jälkeen suuntasimme bussipysäkille. Bussilla matkasimme lentokentälle, jossa jätimme laukut lähtöselvitykseen ennen YK:n Geneven sivukonttorin vierailua. Tunnin vapaa ajan ja mahdollisten ostosten jälkeen suuntasimme bussilla YK:ta kohti. Päästyämme tiukkojen turvatoimien läpi sisään YK:n alueelle tapasimme sujuvaa englantia puhuvan ja eloisan oppaamme. Tutustuimme kierroksen aikana päärakennukseen ja hauskana yksityiskohtana törmäsimme myös alkuperältään suomalaiseen seinävaatteeseen, joka esitti ilmeisimmin Kalevalan sotkaa. Yhden ryhmäläisistä onnistui jopa tarjota selitys kyseisestä aiheesta, mistä opas tuntui ilahtuvan kovasti. Seuraava opastettava ryhmä on siis saattanut kuulla muunnoksen tutusta suomen sanasta sotka opastuksen yhteydessä.

8 Seinävaate YK:ssa: sotka kuva: Heidi Tuorila YK:n vierailun jälkeen lähdimme ripeästi kävelemään kohti 28:n pysäkkiä ja jouduimme jopa juoksemaan ehtiäksemme bussiin. Lentokentällä pystyimme siirtymään suoraan kauppaalueelle hoidettuamme jo aiemmin lähtöselvityksen. Ennen lentoa meillä oli hyvin aikaa kierrellä lentokentän kaupoissa tekemässä viimehetken tuliaisostoksia. Lopulta siirryimme turvatarkastuksen ohitse portille B 41, vaikka kone olikin noin 30 minuuttia myöhässä. Lopulta pääsimme kuitenkin koneeseen, joka nousi ilmaan klo jättäen Geneven taakseen. Lento sujui nopeasti keskustellen kaikesta tapahtuneesta. Suomeen kone saapui aikataulun mukaisesti ja ehdimme loistavasti lähteneeseen bussiin, suuntana Tampereen linjaautoasema. Bussissa keskustelu jatkui aina Tampereelle asti, josta matkalaiset jatkoivat omatoimisesti kotiin

9 Osallistujat Henri Eloranta Mika Eteläsaari Heidi Frösén Lassi Helanti Oski Kervinen Henry Kirveslahti Milla Kivioja Ville Kivioja Mari Kuosmanen Tomas Liettyä Risto Ojakoski Maria Piekkari Emilia Pitkäkangas Mikko Poikkimäki Tuomas Rintamäki Mikael Ritamäki Solmu Salminen Heidi Tuorila Tomi Urama Joonas Virkki Heikki Haimi, opettaja Juhani Mustakangas, opettaja kuva: Riitta Rinta Filppula Ryhmäkuva

10

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua

Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua Lukioiden kansainvälistä tiedeopiskelua CERN? Lyhenne CERN tulee ranskankielisestä nimestä Conseil Européenpourla RechercheNucléaireeli European Council for Nuclear Research. CERN on maailman suurin hiukkasfysiikan

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Teoreettinen hiukkasfysiikka ja kosmologia Oulun yliopistossa. Kari Rummukainen

Teoreettinen hiukkasfysiikka ja kosmologia Oulun yliopistossa. Kari Rummukainen Teoreettinen hiukkasfysiikka ja kosmologia Oulun yliopistossa Kari Rummukainen Mitä hiukkasfysiikka tutkii? Mitä Oulussa tutkitaan? Opiskelu ja sijoittuminen työelämässä Teoreettinen fysiikka: työkaluja

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

CERN ja Hiukkasfysiikan kokeet Mikä se on? Mitä siellä tehdään? Miksi? Mitä siellä vielä aiotaan tehdä, ja miten? Tapio Lampén

CERN ja Hiukkasfysiikan kokeet Mikä se on? Mitä siellä tehdään? Miksi? Mitä siellä vielä aiotaan tehdä, ja miten? Tapio Lampén CERN ja Hiukkasfysiikan kokeet Mikä se on? Mitä siellä tehdään? Miksi? Mitä siellä vielä aiotaan tehdä, ja miten? Tapio Lampén CERN = maailman suurin hiukkastutkimuslaboratorio Sveitsin ja Ranskan rajalla,

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

CERN-TIEDELEIRI

CERN-TIEDELEIRI CERN-TIEDELEIRI 18.2.-24.2.2014 Tiistai 18.2.2014 Viimein oli koittanut se aamu, jolloin lähtölaskenta koko lukuvuoden kestäneen CERNprojektimme loppuhuipennukseen oli alkamassa. Aamuyöstä klo 4.00 starttasimme

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Kurssin nimi: Koulukohtaiset soveltavat kurssit: Cern- projekti I ja II (FY 13-14)

Kurssin nimi: Koulukohtaiset soveltavat kurssit: Cern- projekti I ja II (FY 13-14) SCART- koordinaatio Kurssin nimi: Koulukohtaiset soveltavat kurssit: Cern- projekti I ja II (FY 13-14) Toteuttajat: Kaurialan lukio Tavoite: Kurssin tavoitteena on, että opiskelija - saa lukio- opetusta

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

Tampere 14.12.2013. Higgsin bosoni. Hiukkasen kiinnostavaa? Kimmo Tuominen! Helsingin Yliopisto

Tampere 14.12.2013. Higgsin bosoni. Hiukkasen kiinnostavaa? Kimmo Tuominen! Helsingin Yliopisto Tampere 14.12.2013 Higgsin bosoni Hiukkasen kiinnostavaa? Kimmo Tuominen! Helsingin Yliopisto Perustutkimuksen tavoitteena on löytää vastauksia! yksinkertaisiin peruskysymyksiin. Esimerkiksi: Mitä on massa?

Lisätiedot

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 DAY 1 BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 Matka alkoi kun kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle 04.30. Härski ja Niko pitivät meille pienen palaverin ja aloimme hoitaa lähtömuodollisuuksia.

Lisätiedot

Matkaraportti. Helmi Liiketalousopisto. Matkan valmistelut

Matkaraportti. Helmi Liiketalousopisto. Matkan valmistelut YS10F Helmi Liiketalousopisto Matkaraportti Matkan valmistelut Helmi Liiketalousopistolla on ollut jo pitkään yhteistyötä Wuppertalilaisen Berufskolleg koulun kanssa. Saksasta on tullut oppilaita Helmeen

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 25.6.2018 Aloitimme neljännen työviikkomme matkustamalla Suomenniemeen, jossa kävimme piristämässä asiakkaita Metsätähden toimintakeskuksella. Aloitimme ohjelman tuttuun tapaan yhteislauluilla,

Lisätiedot

Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet

Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet Kati Lassila-Perini Fysiikan tutkimuslaitos Miksi hiukkasia kiihdytetään? Miten hiukkasia kiihdytetään? Mitä törmäyksessä tapahtuu? Miten hiukkasia mitataan? Esitys hiukkasfysiikan näkökulmasta, vastaavia

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Suomalainen tutkimus LHC:llä. Paula Eerola Fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos

Suomalainen tutkimus LHC:llä. Paula Eerola Fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos Suomalainen tutkimus LHC:llä Paula Eerola Fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos 2.12.2009 Mitä hiukkasfysiikka tutkii? Hiukkasfysiikka tutkii aineen pienimpiä rakennusosia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia.

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Mestari Liun oppilas Huan Jian Guilinista vieraili Helsingissä 21.6-3.7.2010 välisenä aikana. Hän tutustui Helsinkiin ja sen ympäristöön sekä myös Lahteen

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet

Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet Kati Lassila-Perini Fysiikan tutkimuslaitos Miksi hiukkasia kiihdytetään? Miten hiukkasia kiihdytetään? Mitä törmäyksessä tapahtuu? Miten hiukkasia mitataan? Esitys hiukkasfysiikan

Lisätiedot

Hyvä käyttäjä! Ystävällisin terveisin. Toimitus

Hyvä käyttäjä! Ystävällisin terveisin. Toimitus Hyvä käyttäjä! Tämä pdf-tiedosto on ladattu Tieteen Kuvalehden verkkosivuilta (www.tieteenkuvalehti.com). Tiedosto on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle.

Lisätiedot

Uusimmat tulokset ATLAS-kokeen Higgs hiukkasen etsinnästä

Uusimmat tulokset ATLAS-kokeen Higgs hiukkasen etsinnästä Uusimmat tulokset ATLAS-kokeen Higgs hiukkasen etsinnästä 4. kesäkuuta 2012 ATLAS koe esitteli uusimmat tuloksensa Higgs-hiukkasen etsinnästä. Tulokset esiteltiin CERNissä pidetyssä seminaarissa joka välitettiin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014

Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 Lapin Marttojen Kesäretki Pohjois-Karjalaan 4.-7.7.2014 4.7. perjantaiaamuna kello 8 noustiin Möllärin bussiin ja keula kohti etelää. Matkan varrelta poimittiin marttoja kyytiin Niskanperältä, Itäkoskelta,

Lisätiedot

Hiukkaskiihdyttimet. Tapio Hansson

Hiukkaskiihdyttimet. Tapio Hansson Hiukkaskiihdyttimet Tapio Hansson Miksi kiihdyttää hiukkasia? Hiukkaskiihdyttimien kehittäminen on ollut ehkä tärkein yksittäinen kehityssuunta alkeishiukkasfysiikassa. Hyöty, joka saadaan hiukkasten kiihdyttämisestä

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011

Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011 Pirkanmaalaisten opiskelijoiden CERN-vierailu 7.-12.3.2011 Maanantai 7.3.2011 Lähtöpäivä Lähdimme Tampereen Vanhan kirkon edestä kukonlaulun aikaan, puoli 12. Bussimatka Helsinki- Vantaalle sujui leppoisasti.

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Mervi Ylitalo & Sonja Rautioaho Ma08 Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

Opetusesimerkki hiukkasfysiikan avoimella datalla: CMS Masterclass 2014

Opetusesimerkki hiukkasfysiikan avoimella datalla: CMS Masterclass 2014 Opetusesimerkki hiukkasfysiikan avoimella datalla: CMS Masterclass 2014 CERN ja LHC LHC-kiihdytin ja sen koeasemat sijaitsevat 27km pitkässä tunnelissa noin 100 m maan alla Ranskan ja Sveitsin raja-alueella.

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti EP Senioripoliisit Tapaaminen ti 19.9.2017 Kesä, jonka odottelu ei ole vielä päättynyt, on taas kerran kääntynyt syksyyn ja syyskauden ensimmäinen tapaaminen oli ajankohtainen tiistaina 19.9.2017 Årisbergin

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 Sateisena marraskuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Oulun rautatieasemalle Tampereen teatterimatkalle lähtöön. Asemalla jaettiin kirje, mikä

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

perushiukkasista Perushiukkasia ovat nykykäsityksen mukaan kvarkit ja leptonit alkeishiukkasiksi

perushiukkasista Perushiukkasia ovat nykykäsityksen mukaan kvarkit ja leptonit alkeishiukkasiksi 8. Hiukkasfysiikka Hiukkasfysiikka kuvaa luonnon toimintaa sen perimmäisellä tasolla. Hiukkasfysiikan avulla selvitetään maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä. Tutkimuskohteena ovat atomin ydintä pienemmät

Lisätiedot

SUPER- SYMMETRIA. Robert Wilsonin Broken Symmetry (rikkoutunut symmetria) Fermilabissa USA:ssa

SUPER- SYMMETRIA. Robert Wilsonin Broken Symmetry (rikkoutunut symmetria) Fermilabissa USA:ssa SUPER- SYMMETRIA Robert Wilsonin Broken Symmetry (rikkoutunut symmetria) Fermilabissa USA:ssa Teemu Löyttinen & Joni Väisänen Ristiinan lukio 2008 1. Sisällysluettelo 2. Aineen rakenteen standardimalli

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Viikon alkajaisiksi suuntasimme Moisioon, terveyskeskussairaalan dementiaosastolle. Kyseisellä osastolla olimme olleetkin jo aikaisemmin, joten matkaan

Lisätiedot

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Fly-Inn Terrassa 2007

Fly-Inn Terrassa 2007 Fly-Inn Terrassa 2007 Osallistuimme Lassi co-pilot Huuskosen ja Mohammad MoMo Rostam Barouein kanssa syys-lokakuun vaihteessa Barcelonan kupeessa sijaitsevan Terrasan Fly-Inniin ja tässä on matkakertomus

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Higgsin bosonin etsintä CMS-kokeessa LHC:n vuosien 2010 ja 2011 datasta CERN, 13 joulukuuta 2011

Higgsin bosonin etsintä CMS-kokeessa LHC:n vuosien 2010 ja 2011 datasta CERN, 13 joulukuuta 2011 Higgsin bosonin etsintä CMS-kokeessa LHC:n vuosien 2010 ja 2011 datasta CERN, 13 joulukuuta 2011 Higgsin bosoni on ainoa hiukkasfysiikan standardimallin (SM) ennustama hiukkanen, jota ei ole vielä löydetty

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012 Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 28 eläkeläisopettajaa (osa ystäviä) oli liikunnallisella virkistyslomalla Hotelli Kajaanissa. Matkat taitettiin rautateitse, invavaunut

Lisätiedot

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Piristyspartio Viikko 3 Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Maanantaiaamuna suuntasimme kohti Anttolaa. Vastaanotto oli lämmin sekä ystävällinen ja tunsimme itsemme tervetulleiksi. Aloitimme

Lisätiedot

Harvinainen standardimallin ennustama B- mesonin hajoaminen havaittu CMS- kokeessa

Harvinainen standardimallin ennustama B- mesonin hajoaminen havaittu CMS- kokeessa Harvinainen standardimallin ennustama B- mesonin hajoaminen havaittu CMS- kokeessa CMS- koe raportoi uusissa tuloksissaan Bs- mesonin (B- sub- s) hajoamisesta kahteen myoniin, jolle Standardimalli (SM)

Lisätiedot

Hiukkasfysiikkaa. Tapio Hansson

Hiukkasfysiikkaa. Tapio Hansson Hiukkasfysiikkaa Tapio Hansson Aineen Rakenne Thomson onnistui irrottamaan elektronin atomista. Rutherfordin kokeessa löytyi atomin ydin. Niels Bohrin pohdintojen tuloksena elektronit laitettiin kiertämään

Lisätiedot

Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008. 1.3.2008 lauantai Janen lähettämä opiskelija näytti meille yliopistoa, keskustaa ja vanhaa kaupunkia.

Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008. 1.3.2008 lauantai Janen lähettämä opiskelija näytti meille yliopistoa, keskustaa ja vanhaa kaupunkia. Training period in Plovdiv, Bulgaria. Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008 Jenna Väisänen 29.2.2008 perjantai Lähdimme aamu kahdelta bussilla Helsinkiin, josta lensimme Budapestin kautta Sofiaan. Sofian

Lisätiedot

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Lander Simulations ja vierailu paikalliseen logistiikan oppilaitokseen, Espanja, 17-20.12.2017 SU 17.12.2017 - Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Kohteena San Sebastianin kaunis

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Leptonit. - elektroni - myoni - tauhiukkanen - kolme erilaista neutriinoa. - neutriinojen varaus on 0 ja muiden leptonien varaus on -1

Leptonit. - elektroni - myoni - tauhiukkanen - kolme erilaista neutriinoa. - neutriinojen varaus on 0 ja muiden leptonien varaus on -1 Mistä aine koostuu? - kaikki aine koostuu atomeista - atomit koostuvat elektroneista, protoneista ja neutroneista - neutronit ja protonit koostuvat pienistä hiukkasista, kvarkeista Alkeishiukkaset - hiukkasten

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta 5.8.2017 klo. 12-15. Saimme keväällä avustuksen Eläimet puutarhassa tapahtumaan Alli Paasikiven säätiöltä. Aloimme heti suunnitella tapahtuman toteuttamista. Päätimme

Lisätiedot

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua)

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Sunnuntai - maanantai Sähköjohtoja riittää, vaikka sähkökatkoja onkin usein. Kathmandun maisemia kattoterassilta. Unelmien puutarhassa, joka oli ennen

Lisätiedot

Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire

Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire CERN on maailman suurin hiukkasfysiikan tutkimuslaitos Ranskan ja Sveitsin rajalla lähellä Geneveä Peruste;u 1954 Suomi lii;yi 1991 21 jäsenmaata

Lisätiedot

Hiukkasfysiikan avointa dataa opetuskäytössä

Hiukkasfysiikan avointa dataa opetuskäytössä Hiukkasfysiikan avointa dataa opetuskäytössä TkT Tapio Lampén (tapio.lampen@cern.ch) Fysiikan tutkimuslaitos HIP (sisältää materiaalia Sanni Suoniemen pro gradu -tutkimuksesta) Sisältö: CERNin ja CMS-kokeen

Lisätiedot

Teoreetikon kuva. maailmankaikkeudesta

Teoreetikon kuva. maailmankaikkeudesta Teoreetikon kuva Teoreetikon kuva hiukkasten hiukkasten maailmasta maailmasta ja ja maailmankaikkeudesta maailmankaikkeudesta Jukka Maalampi Fysiikan laitos Jyväskylän yliopisto Lapua 5. 5. 2012 Miten

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo 10.00 16.00. Liikennepuistossa järjestettiin ensimmäisen kerran koko perheen talvitapahtuma jossa ohjelmassa oli huskyvaljakkoajelua,

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot