21. Lastensuojelutoimi 1 )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "21. Lastensuojelutoimi 1 )"

Transkriptio

1 . Lastensuojelutoimi ) Yleistä Vuoden aikana toimintaa jouduttiin useilla aloilla tehostamaan ja hsäämään. Erityisesti vaj aamielishuollon, perhehoidon ja perheneuvonnan työmuotoihin koettiin lisääntynyttä kysyntää, ja tarvetta jouduttiin tyydyttämään saaduin määrärahoin ja lisätyin työvoimin. Vaj aamielishuollon päivähuoltolatoiminta, vaj aamielisten suoj atyöpaja ja vajaamielisille tarkoitettu erityiskoulu aloittivat kertomusvuonna toimintansa laajentuneissa tiloissa. Tehtyjen laskelmien mukaan tarve on tällä alueella saatu tyydytetyksi. Sijoituskotien hankinnan tehostamiseksi ryhdyttiin toimenpiteisiin. Muun muassa laajentuneen PR-toiminnan johdosta jouduttiin palkkaamaan toimentaja, joka huolehti kertomusvuoden aikana yhteyksien otosta ja neuvotteluista sijoituskotien kanssa. Sijoituskotien hankintaan jouduttiin muutenkin kertomusvuoden aikana kiinnittämään entistä enemmän huomiota sen vuoksi, että laitoksiin tapahtuvassa sijoituksessa oli edelleen paikkapulaa ja perhesijoitus koettiin edullisemmaksi kuin laitossijoitus. Kertomusvuonna jouduttiin lyhentämään työaikaa kunnallisten keskusj ärj estöj en tehtyä sopimuksen työajan lyhentämisestä 0 tuntiin viikossa. Työajan lyhentäminen merkitsi kaupungin lastenhuoltolaitoksissa työvoimakustannusten lisääntymistä mk:lla vuosittain. Lähinnä katsottiin tarkoituksenmukaiseksi ja tarpeelliseksi tarkistaa hoitohenkilökunnan määrää työajan lyhentyessä. Kaupunginhallituksen kehotusten mukaisesti laadittiin taloussuunnitelma vuosille 0. Taloussuunnitelma perustuu väestöennusteeseen ja niihin tilastoihin, joita lastensuojelutoimen palveluksien tarpeesta ja kysynnästä on tehty. Taloussuunnitelma osoittaa jatkuvaa nousua nimenomaan avohuollon palveluksien osalta ja perhesijoitusten osalta. Jatkuva^ huomiota jouduttiin kiinnittämään myös psykiatrisen tarkkailun ja huollon vaatimiin työmuotoihin. Uutena ongelmana tulee esiin päihdyttäviä ja huumaavia aineita käyttävän nuorison ongelmat. Kertomusvuoden aikana säädettiin ns. valtalaki, joka merkitsi hoitomaksujen sitomista v:n maaliskuun tasolle. Hoitomaksujen osalta tehtiin lukuisia korotusesityksiä sosiaaliministeriölle ja toiminnan kannalta vaikeimmaksi tilanne näytti muodostuvan nimenomaan perhesijoitusten maksujen sidonnaisuuden osalta. Kertomusvuonna tuli voimaan myös lastensuojelulain muutos, joka teki mahdolliseksi perhepäivähoidon valvonnan. Lasten päivähoidon tarkoituksenmukainen järjestäminen on erittäin ajankohtainen kysymys sekä valvonnan osalta että tarjonnan ylittävän kysynnän tyydyttämisen kannalta. Kokonaisohjelman laatiminen edellyttää, että l ) Kertomukseen kuuluvat tilastotaulukot, joita ei ole otettu tähän teokseen, on julkaistu Helsingin kaupungin tilastollisessa vuosikirjassa ja lastensuojelutoimen toimintakertomuksen eripainoksessa.

2 . Lastensuojelutoimi saatavissa oleva tilastollinen sekä tutkimuksiin tai kokeiluihin perustuva tieto kootaan ja tarvittaessa suoritetaan uusia tutkimuksia ja tarpeen tyydyttämistä koskevien vaihtoehtojen osalta ehkä kokeilujakin. Yhteiskuntaan ja nimenomaan kaupunkiin kohdistuvat lasten päivähoidon tarkoituksenmukaista järjestämistä koskevat ehdotukset ovat niin runsaat ja paine niin voimakas, että kaivataan nopeita valtakunnallisia ja paikallisia toimenpiteitä asiassa. Tarve henkilökunnan jatkokoulutukseen oh myös kertomusvuoden aikana suuri ja tämän vuoksi tehtiin esityksiä ja aloitteita henkilökunnan oman koulutuksen ja omien kurssien aikaansaamiseksi. Lastensuoj eluvirastossa toimi useita ryhmiä, joiden tavoitteena oli oman kouluttautumisen hankkiminen. Lisäksi lähetettiin kaupungin kustannuksella lukuisasti luottamusmiehiä neuvottelupäiville. I. Lastensuojeiuiautakunta Lautakunnan sekä sen jaostojen ja laitosten johtokuntien kokoonpanossa tapahtuneiden muutosten osalta viitataan kunnalliskalenteriin. Lastensuoj elulautakunnan kokoukset sekä tärkeimmät päätökset, esitykset sekä lausunnot, ks. Kertomus Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta. H. Lastensuojeluvirasto Toimistot, ks. kunnalliskalenteri. Kassa-, tili- ja korvausasiat hoiti rahatoimiston Kaihon osasto seka huoltoviraston asiamiesosasto. Henkilökunta. Kertomusvuoden lopussa oli lastensuojelutoimen palveluksessa (ed.v. 0) vakinaista ja 0 () tilapäistä viranhaltijaa sekä () työsopimuksin palkattua henkilöä eli yhteensä (). Näistä oli lastensuoj eluvirastön palveluksessa () vakinaista ja (0) tilapäistä sekä () työsuhteista eli yhteensä () ja loput laitosten palveluksessa. Koulutustoiminta. Henkilökunnan jatkokoulutus noudatti kahta linjaa. Osa koulutuksesta tapahtui kaupungin yleiseen koulutustoimintaan kytkeytyneenä, osa lastensuojelu viraston omasta aloitteesta ja lastensuojelutoimen henkilökuntaa koskevana. Kaupunki myönsi koti- ja ulkomaisia opintomatkoja, kokouksia ja kursseja varten lautakunnan jäsenille ja henkilökunnalle apurahoja. Koulutustoiminnan ohjaamisesta vastasi sivutoimenaan johtavahuoltotarkastaja Kastehelmi Haverinen. Komiteat. Kertomusvuonna jatkoivat toimintaansa seuraavat komiteat: kaupunginhallituksen.. asettama komitea, jonka tehtävänä oh tutkia lisääntyneen nuorisorikollisuuden ja siihen liittyvien sopeutumishäiriöiden ennakolta ehkäisemistä samoin kuin alaikäisten lainrikkojien huollon ja erityiskasvatuksen tarkistamista sekä näitä kysymyksiä käsittelevien viranomaisten yhteistyön kehittämistä ja tehostamista; kaupunginhallituksen.0. asettama komitea, jonka tehtävänä oh selvitellä sosiaalihuollon hallinnossa mahdollisesti tarpeellisia muutoksia ja sosiaaliohjesäännön tarkistamista ja uusimista sekä valtioneuvoston asettama nuorisorikoskomitea, johon kuului jäsenenä siht. Kalervo Juurinen. Kertomusvuonna asetettiin Killinmäen keskuslaitoksen suunnittelutoimikunta, johon kuuluivat puheen j ohtaj ana Kalervo Juurinen sekä jäsenenä Margit Törnudd.

3 III Toiminta kertomusvuoden aikana. Lastensuoj elu toimi. Hallinnollinen toimisto Hallinnollinen toimisto suoritti hallinnollista yleisvalvontaa siten, että toimitusjohtaja, sihteeri ja talouspäällikkö suorittivat tarkastuskäyntejä laitoksissa. Lastensuojeluviraston diaariin merkittiin vuoden aikana ( 0) saapunutta kirjelmää. Toimitusjohtajan päätösluetteloon merkittiin kertomusvuoden aikana () pykälää.. Lastenhuoltotoimisto Lastenhuoltotoimistossa suoritettava työ jakautuu avohuoltoon ja sijaishuoltoon. Avohuoltoon lasketaan tällöin kuuluviksi toisaalta erilaatuiset lakisääteiset valvontatehtävät, toisaalta toimistolle tehtyjen ilmoitusten, kantelujen, avunpyyntöjen yms. selvittelyt. Valvottavia oh kertomusvuonna keskimäärin huoltotarkastajaa kohden ja selvitystehtäviä keskimäärin. työntekijää kohden kuukaudessa. Lasten- ja nuorisonhuoltolaitosten kasvatuksellista ja huollollista valvontaa suorittivat lastenhuollontarkastaja ja apulaislastenhuollontarkastaja, joista jälkimmäisen pääasiallisena tehtävänä se on ollut. Nuorisokodeissa asuvien huollettavien yksilökohtaisesta huollosta vastasivat kaksi laitoskuraattoreina toimivaa huoltotarkastaj aa. A vohuolt o Kasvattilasten valvonta ilmenee seuraavasta: Poikia Tyttöjä Yht. Jäljellä vrlta... V. valvontaan tulleita Yhteensä Poistettuja v. V:een jääneitä Näistä avioliiton ulkopuolella syntyneitä 00 Ottolapsitoimintaa varten oli lastenhuoltotoimistolla käytettävissään yksi johtava huoltotarkastaj a ja yksi huoltotarkastaja, joka käsitteli yksinomaan maaseudulla tapahtuvia adoptioita. Kaupunkipiirien huoltotarkastaj at puolestaan suorittivat kukin alueellaan ottolapsisuhteen syntymiseen tarvittavat toimenpiteet (kodin esitarkastuksen, koeaikana suoritetun valvonnan ja lausunnon antamisen oikeusistuinta varten). Kotimaassa ottolapsiksi luovutettujen ikäja sukupuohj akauma oli seuraava: 0- v v v- Yht. Poikia Tvttöjä 0 Näistä oli Pelastakaa Lapset -yhdistyksen välittämiä adoptioita. Ulkomaille adoptoitiin lisäksi kuusi suomalaista lasta. Perheneuvonta, jota v:sta alkaen on kokeellisesti suoritettu lastenhuoltotoimiston työnä, sai kertomusvuonna aikaisempaa kiinteämpiä muotoja työryhmän henkilökunnan lisääntyessä. V. saatiin nimittäin perheneuvontatyöhön kaksi uutta huoltotarkastajaa, joten työryhmä käsitti neljä työntekijää, joista yksi oh johtava huoltotarkastaj a. Työryhmän asiakkaiksi otettiin enemmän ns. moniongelmaperheitä. Entistä enemmän asiakkaiksi oma-aloitteisesti hakeutui myös aviohittovaikeuksissa olevia lapsiperheiden vanhempia. Vuoden aikana oh pitkäaikaisen työn kohteina perhettä. Hoidosta poistettiin perhettä. Hoidon kohteina olleissa perheissä oli lasta, hoidosta poistetuissa perheissä lasta. Avioliittoneuvonnan luonteista apua pyysi asiakasta. Perheneuvontatyöryhmän jäsenet suorittivat henkilökohtaista neuvottelua asiakkaiden kanssa. Näistä 0 tapahtui kotikäyntien muodossa..

4 . Lastensuoj elu toimi Muiden kuntien huostassa olevien lasten valvontaa suoritettiin seuraavasti: Poikia Tyttöjä Yht. Aviolapsia Avioliiton ulkop.synt 0 Yhteensä Valvontaan v:lta jääneitä lapsia» v. tulleita» Yhteensä Poistettuja v. Valvontaan v:lle jääneitä Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten valvonnan hoiti kuten aikaisemminkin lastensuojeluviraston sisäisen työnjaon perusteella lastenvalvojan apuna lastenhuoltotoimisto. Valvonnasta huolehtivat huoltotarkastajat kukin omassa toimintapiirissään. Valvottavia au-lapsia oh kertomusvuonna ( ). Nuorten kotiapulaisten valvonta, joka perustuu nuorista kotiapulaisista annettuun lakiin, oh kertomusvuonna varsin vähäistä. Niinpä vuoden alussa oh valvonnassa vain nuorta kotiapulaista ja v:een valvontaan jäi ainoastaan nuorta kotiapulaista. Suojeluvalvontaan määrättyjen ikä ja sukupuoli ilmenevät alla olevasta: Suojeluvalvonta ) Lapsen ikä vuotta Aikaisemmin Määrätty v. määrätty Lakkautettu.. P T Yht. P T Yht. I» T Yht. P T Yht *) Jälkivalvonta ml. Yhteensä Kertomusvuonna ilmoitetut uudet tapaukset. Lastenhuoltotoimistolle tehtiin kertomusvuonna ilmoituksia ja virka-avunpyyntöjä, jotka koskivat ( ) alaikäistä. Näistä sijoitettiin laitos- tai perhehoitoon lasta (lukuun eivät sisälly aikaisemmin käsitellyt valvonnassa olevat lapset). Uudet tutkimus- ja sijoitustapaukset jakautuivat toimenpiteen aiheen sekä lapsen iän ja sukupuolen mukaan:.

5 Ilmoitetut tapaukset toimenpiteen aiheen sekä lapsen sukupuolen ja iän mukaan. Lastensuojelutoimi Avohuolto Toimenpiteen aihe V v v v Lastenhuolto Lapsen: sairaus tai keskosuus... muu sielull. poikkeavuus raajarikkoisuus koulunkäyn. laiminlyönti karkaaminen tai irtolaistapainen elämä Vanhempien: kuolema vähentynyt työkyky... sairaus mielisairaus vajaamielisyys ansiotyö hoidon laiminlyönti kasvatuskyvyn puute... lapsen hylkääminen huolimattomuus juoppous irtolaisuus vankilassaolo lapsen pahoinpitely koulunkäynnistä huolehtimattomuus tai sen estäminen työn puute asuntovaikeudet avio- tai asumusero elatus velvoll. laiminlyönti muu aihe Vajaamielishuolto Lapsen: vajaamielisyys raajarikkoisuus Vanhempien: asuntovaikeudet muu aihe Yhteensä Sijaishuolto Tuntematon Kaikkiaan V v v v Kaikkiaan P T P T P T P T P T P T Yht. P T P T p T P T P T Yh x ) ) ) 0 ) ) Yhteensä - l\ Tulleet ja poistuneet. ) Tulleet jälkihuoltoon. Lasten kesävirkistystoiminta. Lasten kesävirkistystoimintaan oli kertomusvuodeksi myönnetty mk, mutta työttömyyden ym. seikkojen takia jouduttiin tarkoitukseen käyttämään mk, josta summasta 0 mk ( ) käytettiin () alle -vuotiaan lapsen ja heidän saattajiensa matkakuluihin. Mainituista lapsista sai ainoastaan matka-avustusta, muut matkakulut maksettiin sijoitetuille lapsille. Sellaisia lapsia varten, joiden vanhemmat eivät itse pystyneet järjestämään kesänviettopaikkaa maaseudun sukulaistaloista tai maksullisista lomakodeista, järjestettiin kesävirkistystoiminnan puitteissa n. kk:n oleskelu joko maalaistaloissa tai kesäsiirto-

6 Lastensuoj elutoimi loissa ja leireillä. Tästä pääsi osalliseksi () lasta, joista 0 () sijoitettiin maaseudulle perhehoitoon, pääasiassa maalaistaloihin ja () kesäsiirtoloihin ja leireille. Lasten ikäryhmitys oh seuraava: -vuotiasta, -vuotiasta, -vuotiasta, 0 -vuotiasta. Mainittujen lapsen lisäksi sijoitettiin kesäkoteihin 0 laitoslasta, jotka tällä tavalla pääsivät kesävirkistyksestä ja normaalista perhe-elämästä osalhsiksi. Lisäksi jouduttiin vanhempien sairauden, asunnottomuuden ym. syiden takia lasta ottamaan kesän ajaksi lautakunnan huostaan ja sijoittamaan kesäkoteihin ja siirtoloihin. Ennen lasten kesäkoteihin lähtöä suoritettiin entiseen tapaan tarpeelliset terveystarkastukset. Kesäsijoitus ) A. Sijoituspaikan ja lapsen iän mukaan Maaseudun kesäkoteihin ja siirtoloihin sekä leireille lähetetyistä lapsista oh tyttöjä (0) ja poikia (). Uusien kesälasten joukossa oh 0 () avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta, avioero- ja asumuserolapsia oli (0) ja muutoin erillään asuvien vanhempien lapsia 0 (). Puoliorpoja oh 0 () ja suurperheiden lapsia (). Huoltoapua saavien perheiden lapsia oli kesälasten joukossa (). Näihin lukuihin eivät sisälly jo ennestään huostassa olleet lapset. Lisäksi voidaan mainita, että kesälasten joukossa oli sairaiden vanhempien tai invaliidien lapsia, ja lapsen isä oh vankilassa tai alkoholistihuoltolassa. Kesälasten joukossa oh ainakin kastelijaa ja sairasta tai pahasti häiriintynyttä lasta. Pojat Tytöt Kaikkiaan Sijoituspaikka > > > > tn > > > > N > IC > > > <N > ΙΟ > Τ <N I I CO Τ > S Τ CD I I I I i?! ci» T ι> T ό> ι i CD > $ Perhehoito Leiri, siirtola tms Yhteensä Ainoast. matkakorvauks. saaneet B. Vanhempien sosiaaliryhmän mukaan Lapsen syntyperä Ei tietoa Joht.asemassa olev. Pienyritt. työnjoht. ylempi toimistohenk. Ammatti* työntek. alempi toimis tohenk. Ilman ammattia Ρ τ Ρ τ Ρ τ Ρ Τ Ρ Τ Ρ Τ Kaikkiaan Apu- ja sekatyöntekijät Poikia Tyttöjä Yht. Aviosyntyinen Avioton Yhteensä C. Lapsen iän mukaan - 0 ja h( )iton iäksi m sv LOliti :ajan mul caan 0 0 Maksaja V ν ν ν Kaikkiaan Ρ τ Ρ τ Ρ Τ Ρ τ Ρ Τ Yht. Lastensuoj elulautakunnan kokon aan maksamat» osittai in maksamat Vanhempien maksamat Matka-avustukset η 0 Yhteensä - - *) Kesäsijoituksen hoitopäiviä on. ) Tähän sisältyy lasta, joiden hoito on ilmainen.

7 . Lastensuoj elu toimi Lastenhuoltotoimisto valvoi myös 0 yksityisen järjestön harjoittamaa kesäsijoitustoimintaa. Tämän toiminnan tukemiseksi kaupunki oh varannut 000 mk:n suuruisen määrärahan. Pitkäaikaista psykoterapeuttista hoitoa annettiin lastensuoj elulautakunnan kustantamana (sen hsäksi, mitä lastensuojelu viraston sosiaalilääkärin toimiston työntekijät ahtoivat) 0 turvattomalle lapselle. S i j aishuolt o Sijoitus perhehoitoon muodostaa eräänlaisen avo- ja laitoshuollon raja-alueen. Perhehoitoa varten lastenhuoltotoimistolla oh kaksi johtavaa huoltotarkastajaa ja kahdeksan huöltotärkastajaa, jotka toimivat alueellisen jaon pohjalla. Lisäksi neljällä kaupunkipiirien tarkastajalla oli tehtävänään kaupungin alueelle perhehoitoon sijoitettujen lasten valvonta. Yksi em. huoltotarkastajista suoritti yksinomaisesti sijoituskotien hankintatvötä. Johtavien huoltotarkastajien ja huoltotarkastajien tehtävänä oh sijoituskodeissa suoritettujen tarkastusten, ohjauksen ja neuvonnan ohella mm. pitää yhteyttä paikalliseen sosiaalilautakuntaan ja paikallisasiamiehiin, osallistua kotien hankintaan, tehdä tarvittaessa esityksiä sijoitettujen lasten toinuttamiseksi tutkimuksiin ja hoitoon sekä seurata yleensä heidän kehitystään ja sopeutumistaan. Toimistolla oli perhesij oitustoimintaa varten käytettävissään erityisiä palkattuja paikallisasiamiehiä seuraavissa kunnissa: Artjärvi, Eräjärvi, Espoo, Hattula, Helsingin mlk, Honkajoki, Humppila, Iitti, Jalasjärvi, Jahbkkala, Jokioinen, Karijoki, Kemiö, Kiikala, Kirkkonummi, Kiuruvesi, Koski Hl, Koski Tl, Kärkölä, Lammi, Lapinjärvi, Lohja, Loppi, Marttila, Mäntsälä, Nastola, Noormarkku, Nurmijärvi, Orimattila, Pertteli, Petäjävesi, Pornainen, Pusula, Reisjärvi, Renko, Sammatti, Sipoo, Siuntio, Somero, Suomusjärvi, Tammela, Tottijärvi, Tuusula, Valkeala, Vihti ja Viljakkala. Lait oshu oi t o Lastenhuoltotoimisto sijoitti kertomusvuonna turvattomia lapsia ja nuoria yhteensä laitokseen. Näistä oh kaupungin omia laitoksia, toisten kuntain omistamia laitoksia ja loput erilaisten yhdistysten, järjestöjen yms. laitoksia. Lisäksi sijoitettiin lapasia ja nuoria tutkimusta ja/tai hoitoa varten Lastenlinnaan ja sairaaloiden lasten- ja nuorisopsykiatrisille osastoille. Lastenhuoltotoimistossa oh yksi viranhaltija (apulaislastenhuollontarkastaja), joka keskittyi yksinomaisesti laitoshuoltotoiminnan tarkkailuun ja kehittämiseen. Sijoitustoiminnan laajuus ja eräät siihen liittyvät muut seikat käyvät ilmi lastenhuoltotoimistoa ja suojelukasvatustoimistoa koskevista yhteisistä tiedoista. Lastenhuoltotoimiston työssä on mahdollisuuksien mukaan pyritty noudattamaan henkilökohtaisen huollon menetelmiä. So* siaalityöntekij öiden osallistumista erilaisiin seminaareihin ja kursseihin on pyritty edistämään. Vajaamielishuolto. Kertomusvuoden aikana ei vaj aamielishuollon alalla ole tapahtunut mitään periaatteellisia muutoksia. Uutta lakia ja sen mahdollisesti mukanaan tuomia uudistuksia odoteltaessa on pyritty kehittämään toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Vaihetyökeskus on huoneistossa suoritettujen alkukorjausten jälkeen päässyt toimimaan paikkalukunsa, paikkaa, mukaisessa laajuudessa syksystä alkaen. Syyskuun alussa aloitti toimintansa myös 0-paikkainen Solakaihon erityiskoulu. Tämä merkitsi huomattavaa parannusta vajaamielisten opetustoiminnassa. Koulun v:sta alkanut kiertoaika erilaisissa tilapäistiloissa oh päättynyt ja toiminta omissa ajanmukaisissa tiloissa saattoi alkaa entistä laajempana. Varsinaisten laitospaikkojen osalta ei ole.

8 . Lastensuoj elu toimi tapahtunut suuria muutoksia. Lisäpaikkoja on saatu ainoastaan Kehitysvammatuki -yhdistyksen omistaman Kankurinmäen Tukikodin laajentuessa -paikkaisesta 0- paikkaiseksi. Tämän laitoksen uusien tilojen käyttöönotto merkitsi lähinnä helpotusta tilapäispaikkojen tarpeeseen. Kaupungin oman vajaamielisten keskuslaitoksen, Kiliinmäen keskuslaitoksen suunnittelutyö on jatkunut ja sen toivotaan sujuvan aikaisemmin laaditun aikataulun mukaisesti. Yhteistyö vanhempien yhdistyksen, Kehitysvammatuki :n kanssa on jatkunut myönteisenä paitsi Kankurinmäen Tukikodin ja asuntola Omakodin osalta, myös muutoin. Yhdistys on mm. pyrkinyt vilkastuttamaan vajaamielisten kerhotoimintaa ja saanut käyttää tähän tarkoitukseen erityiskoulun tiloja. Vanhempien yhdistyksen lisäksi on sijoitustoiminnassa oltu yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa, jonka järjestämässä kehitysvammaisten kesäsiirtolassa oh viime kesänä yht. helsinkiläistä. Kertomusvuoden lopulla saattoi myös Sofianlehdon vastaanottokodin hammashoitola laajentaa palveluksiaan, kun narkoosilääkäri aloitti siellä työnsä lokakuussa. Hammashoitolan palvelusten piiriin on voitu toistaiseksi ottaa Sofianlehdon ulkopuolelta lähinnä päivähuoltoloissa olevia huollettavia. Kertomusvuosi merkitsi kaupungin vajaamielishuollossa myönteistä kehitystä nimenomaan vajaamielisten opetustoiminnan ja suojatyön osalta. Laitospaikkatilanne on ollut edelleenkin kireä, mutta toisaalta on tiedetty omaa keskuslaitosta koskevien yksityiskohtaisten suunnitelmien olevan tekeillä ja valmistumisvaiheessa. Vajaamielisistä tehdyt ilmoitukset ja virkaapupyynnöt jakaantuivat ilmoituksen pääasiallisen syyn mukaan seuraavasti: Ilmoituksen syy 0 v v v- Yht. Perustutkimus vajaamielisyyden selvittämiseksi ja huollontarpeen määrittämiseksi Muu tutkimus tai hoito Sijoituspyyntö Hoito- ja kasvatusvaikeudet Olosuhteiden tarkistaminen (esim. erityislapsilisää, kotiuttamista yms. varten) Hoitopaikan vaihtuminen Muu syy Toimenpiteet r mielisia Vajaamielisluetteloon merkittiin Vaj aamielisluettelosta poistettiin (luettelossa vuoden päättyessä 00) Vaj aamielisvalvontaan asetettiin Valvonta lakkautettiin (valvonnassa vuoden päättyessä ) Päivähuoltoloissa sai hoitoa (kaupungin omissa, Aula-työkodissa ) Sijoitettiin vajaamielislaitoksiin (näistä suoraan kodista, lastenhuoltolaitoksista, muista laitoksista ) Yhteensä Toimenpiteet Vajaamielisiä Poistettiin vajaamielislaitoksista Sijoitettiin lastenhuoltolaitoksiin Lakkautettiin huostassapito (näistä jäi lastensuojelulautakunnan huoltoon) Sijoitettiin kesäsiirtoloihin 0 Annettiin erilaisia avustuksia (invalidivähneitä, lääkintävoimistelukustannuksia, poliklinikkamaksuja, hammashoidon ja lääkkeiden kustannuksia yms.)

9 . Lastensuoj elu toimi Vajaamielisten lukumäärä, ikä- ja sukupuoliryhmitys, älyllisen tason mukainen jakautuminen ja syntyperä (aviollinen-avioton) sekä lisävammaisuutta ja erityishoitoa koskevat tiedot käyvät ilmi seuraavasta taulukosta: Vajaamieliset.. iän, sukupuolen, älykkyystason ja syntyperän (aviollinen tai avioton) mukaan. 0 v v v- Tylsäm. ÄO 0- ÄO Vähäm. 0- Heikkoni. ÄO -0 Aviollisia Aviottomia I Kotihoidossa olevia näistä vajaamielis valvonnassa päivähuoltoloissa kaupungin omissa yksityisissä (Aula-työkoti) II Vajaamielislaitoksissa Higin kaup.laitoksissa Valtion laitoksissa Kuntainliiton (ruots.) laitoksessa Säätiöiden ja yhdistysten laitoksissa III Lastenhuoltolaitoksissa Kaupungin omistamissa Yksityisissä lastenhuoltolaitoksissa IV Sairaaloissa ja hoitokodeissa V Yksityiskoti- ( perhe) hoidossa 0 0 Vajaamielisiä yhteensä (-V) Vajaamielisneuvola. Lastensuoj eluviraston vajaamielisneuvolalla oh vastaanottokertaa. Yhteensä tutkittiin tai hoidettiin tapausta eh keskimäärin tapausta vastaanottoa kohti. Vastaanottoa pyydettäessä ilmoitetun pääasiallisen syyn perusteella tapaukset jakautuivat seuraavasti: Perustutkimus vajaamielisyyden ja sen asteen selvittämiseksi Lääkehoidon määrääminen ja sen kontrollointi Tutkimus ja lausunto erilaisia sosiaahturva-anomuksia varten Laitossij oituksen alkaessa suoritettu tarkastus Neuvottelu ja ohjaus kasvatus- ja hoitovaikeuksien vuoksi 0 Lähete sairaala- tai polikhnikkatutkimuksiin tai -hoitoon Tutkimus ja lausunto lääkintävoimistelun tarpeesta 0 Tutkimus ja lausunto sterilisaatioesitystä varten Tukimus erilaisten lausuntojen antamista varten (kansakoulu-, sotilas-, oikeus- ym. viranomaisille) Muut toimenpiteet Yhteensä Neuvolaan tuloon on tapauksessa ollut kaksi tai useampia syitä..

10 . Lastensuoj elutoimi Lisävammaisuus ja erityishoito Laitos- Avohuolto Kotihoito hoito (koti+päivä- (vain Yht. huolt.) kotona) Lisävammaisuus osittain liikuntakyvytön kokonaan liikuntakyvytön kouristuksia saava aina levoton/aggress ajoittain levoton/aggress 0 tahrii ja/tai kastelee 0 sokea tai huono näkö 0 kuuro tai huono kuulo 0 syötettävä, puettava, täysin autettava 0 puhevikainen CP-tapaus Erityishoitoa saavat saa epilepsia tai rauh. lääkkeitä muuta jatkuvaa lääkitystä saa lääkintävoimistelua 0 käyttää invaliidivälineitä saa puheopetusta saa muuta erityishoitoa.. Suojelukasvatus toimisto Suoj elukas vatustoimiston tehtävänä on suorittaa lasten- ja lähinnä nuorisonhuoltoa niissä tapauksissa, joissa huollon tarve liittyy erityisesti korostuneisiin sopeutumisen häiriöihin. Tällaista suoj elukas vatusta tarvitsevia lapsia ja nuoria koskevia ilmoituksia saapui toimistoon kertomusvuoden aikana kaikkiaan 0 ( 0), mihin lukuun sisältyvät myös sellaiset selvitys- ja tutkimustapaukset, jotka eivät aiheuttaneet varsinaisia toi- Vuoden aikana saapuneet ilmoitukset: A. Ilmoittajan mukaan menpiteitä. Samasta alaikäisestä saattoi saapua ilmoituksia useamman kerran vuodessa, ja näin ollen vuoden kuluessa tutkittavaksi tulleiden tai toimiston huollettavien alaikäisten määrä oli ( ). Näihin lukuihin eivät sisälly kuitenkaan koulukuraattorin hoitamat tapaukset eivätkä rangaistusmääräysmenettelyn käyttöä koskevain asiain käsittely. Ilmoittajan ja ilmoituksen aiheen mukaan ilmoitetut tapaukset jakaantuivat seuraavasti: Ilmoittaja Poikia Tyttöjä Vanhemmat Muu omainen Huollettava itse Muu yksityinen henkilö Lastensuojeluviranomainen Muu huoltoviranomainen Kasvatusneuvola Muu terveydenhoitoviranomainen Kouluviranomainen Poliisiviranomainen Oikeusviranomainen Muu Yhteensä

11 . Lastensuoj elu toimi B. Ilmoituksen aiheen mukaan Ilmoituksen aihe Poikia Tyttöjä Yhteensä Rikos, jonka laatu epäselvä Varkaus, näpistäminen, törkeä varkaus, murto Moottoriajoneuvon anastaminen, varastaminen tai toisen omistaman moottoriaj oneuvon luvaton haltuunotto Muu omaisuusrikos Väkivaltarikos Väkij uomalakirikos Moottoriaj oneu voliikennerikos Muu liikennerikos Muu rikos Tavattu alkoholista päihtyneenä Tavattu muusta päihtyneenä Kerjääminen Karkaaminen tai kuljeskelu Kestämättömässä työsuhteessa tai toimettomuus Väkivaltaisuus Koulun laiminlyönti Muu kouluvaikeus Muut kasvatusvaikeudet Hakee työlupaa tai passia Muu aihe Ilmoitettujen rikosasiain oikeudellinen käsittely Yhteensä 00 0 Saapuneista ilmoituksista koski rikosasiaa ja loput toisia sosiaalisen sopeutumisen häiriöitä tai muunlaisia huollon aiheita. Rikosasioista koski alle - vuotiaana rangaistavan teon tehneitä henkilöitä, ja nämä eivät tulleet lainkaan syyttäjän tai tuomioistuimen käsiteltäviksi. Sitäpaitsi lastensuojeluviraston käsiteltäväksi tuh 0 rikosasiaa, jotka koskivat v täyttäneitä henkilöitä, mutta eivät tulleet syyttäjän eikä tuomioistuimen käsiteltäväksi, koska asiasta ei oltu tehty poliisille rikosilmoitusta tai koska kysymyksessä oli asianomistajarikos. Loput v täyttäneitä koskevista rikosilmoituksista tulivat syyttäjän tai tuomioistuimen käsiteltäväksi ja niitä koskevat oikeudelliset ratkaisut ilmenevät seuraavan taulukon b-osasta. Poikia Tyttöjä Yhteensä a) Toimiston käsittelemät rikosasiat, jotka eivät tulleet syyttäjän tai tuomioistuimen käsiteltäväksi: Syyttäjä ei käsitellyt, koska tekijä oli alle -vuotias»»» vaikka tekijä oli v täyttänyt, koskei ollut tehty rikosilmoitusta tai kysymyksessä oli asianomistajarikos b) Syyttäjän tai tuomioistuimen päätös v täyttänyttä koskevassa rikosasiassa: Syyttäjä luopunut syytteestä, koska syytetty oli ymmärrystä vailla...» jättänyt syyttämättä (LNR ) ) Syyte hylätty Oikeus jättänyt tuomitsematta (LNR )» katsonut ymmärrystä vailla olevaksi Ehdollinen sakko» vapausrangaistus Ehdoton sakko» vapausrangaistus alle kk» vapausrangaistus kk» vapausrangaistus yli v Muu seuraamus *) Laki nuorista rikoksentekijöistä Yhteensä.

12 . Lastensuoj elu toimi Mikäli rangaistus oli sekä sakko- että vapausrangaistus, se on merkitty vain vapausrangaistuksen ryhmään. Suojelukasvatusjaoston päättämät tai vahvistamat ja toimiston suorittamat uudet huoltotoimenpiteet ilmenevät seuraavasta taulukosta. Sama alaikäinen on voinut vuoden kuluessa saada useammanlaista kotikasvatusta tukevaa avohuoltoa ja sijaishuoltoa. Samasta henkilöstä on kuitenkin merkitty seuraavaan korkeintaan kaksi avohuoltotoimenpidettä ja korkeintaan yksi sijaishuoltotoimenpide. Uudet huoltotoimenpiteet lapsen iän mukaan Lapsen ikä, vuotta Kaikkiaan Tunte- SCIS Huoltotoimenpide maton ei P T P T P T P T P T P T P T I I Avohuolto Tutkimus, neuvonta ja ohjaus 0 0 Suo j elu vai vonta _ : Muu valvonta _ Taloudellinen avustaminen 0 0 Sosiaalinen oikeusapu 0 0 Toimittaminen lääkärin tai psykologin tutkimuks _ Lähettäminen hoitopaikkaan... _ Koulunkäynnin järjestämin.... Toimittaminen kotikuntaan...! 00 Annettu lausunto viraston ulkopuolelle Muu toimenpide 0 Yhteensä Sijaishuolto (hylätty lapsi) c (toistaiseksi vanh.suost.). (luovutussop. nojalla), (päätöksellä vast. vanhempien tahtoa) (väliaik.sij.) 0 0 Yhteensä Siitä sekä avo- että sijaishuoltoa saaneet 0 0 Vuoden kuluessa tutkittujen ja huollettujen lapsen ja nuoren jakaantuminen ikäryhmiin ilmenee seuraavasta: Tutkittavaksi otetut j a huolletut iän mukaan Ikä, vuotta Poikia Tyttöjä Yhteensä Tuntematon Yhteensä Alaikäiset tarvitsivat huoltoa osittain lastensuojelulain :n. mom:n a-, b- ja c- kohdissa mainittujen kehityshäiriöiden sekä perheolosuhteissa esiintyvien vaikeuksien johdosta, osittain lastensuojelulain :n. mom:n e-kohdassa ja. mom:ssa mainittujen sopeutumishäiriöiden takia. Yleensä sopeutumisen häiriöihin liittyi kehityshäiriöitä tai sosiaalisia vaikeuksia. Seuraavassa uudet toimenpiteet on luokiteltu kussakin tilanteessa pääasialliseksi katsottavan huollon tarpeen perusteella:.

13 Lastensuoj elutoimi Uusien toimenpiteiden pääaihe lapsen iän mukaan Lapsen ikä, vuotta Toimenpiteen aihe Tuntem. ivaikkiaan P T P T P T P T P T P T P T P T Yht. Sairaus, kehityshäiriö tai turvattomuustekij ät CAfMm QnciA^Aimi Koulunkäynnin laiminlyönti tai muu koulun järjestyksen rikkominen Rangaistava teko _ Kerjääminen, karkailu tai irtolaistapainen elämä 0 Tavattu päihtyneenä Muu aihe 0 0 Yhteensä - Toimiston pysyväisluontoiset valvontatoimenpiteet koskivat osittain alaikäisiä, joille oli määrätty suojeluvalvoja, osittain toimiston kautta perhehoitoon sijoitettuja tai sijaishuollosta koetteeksi omaistensa hoitoon sijoitettuja. Tämä valvontatoimi ilmenee seuraavasta taulukosta (nämä luvut on laskettu suoj elukasvatustoimiston omien laskelmien perusteella eikä tilastotoimistossa, kuten useimmat tässä toimintakertomuksessa mainitut luvut): Suojelukasvatustoimiston valvontatoimi Laitoshuollon jälkivalvonnassa tai perhehoitoon sijoitettuja Valvottavia kaikkiaan Valvojan ollessa k % Jäljellä v:sta V. valvontaan tulleita Näistä: Muutti toiselle paikkakunnalle, villittiin avioliittoon, kuoli tai valvonnan enimmäisaika päättyi Poistettiin valvonnasta myönteisin tuloksin Otettiin lastensuojelulautakunnan huostaan tai sijoitettiin jälleen lastenhuoltolaitokseen Valvonta lopetettiin tuloksettomana Tuomittiin rikoksesta tai siirrettiin huoltolautakunnan alkoholisti ja irtolaishuolto-osaston huollettavaksi V.een jääneitä Yhteensä Hels. kaup. virastot ja laitokset

14 . Lastensuoj elu toimi Rangaistusmääräykset. Toimisto käsitteli ( ) poliisiviranomaisen esitystä rangaistusmääräysmenettelyn käyttämiseksi nuoria rikoksentekijöitä koskevissa asioissa. Näistä 0 koski alle -vuotiaita ja 0 yli -vuotiaita. Moottoriajoneuvoliikennerikoksia oli, muita liikennerikoksia, juopumusrikoksia ja muita rikoksia 0 (luvut laskettu toimiston kortiston perusteella eikä tilastotoimistossa). Koulukuraattorin työtä jatkettiin Aleksis Kiven ja Kallion kansakoulussa, missä toimi suojelukasvatustoimiston kaksi sosiaalityöntekijää. Koulukuraattori otti hoitoonsa 0 (0) oppilasta. Toimintaa selostetaan lähemmin suomenkielisten kansakoulujen vuosikertomuksessa.. Lastenhuoltotoimistoa ja suoj el ukasvatustoimistoa koskevia yhteisiä tietoja Eripainoksessa sekä seuraavissa taulukoissa on tietoja vuoden kuluessa sijaishuollossa olleiden ominaisuuksista ja olosuhteista, huollon perusteista ja käytetyistä huostaanoton muodoista sekä sijoituspaikoista. Sijaishuoltoon tulleet uudet tapaukset sijoituspaikan ja iän mukaan ilmenevät seuraavasta: Sijoituspaikka Poikia Tyttöjä Kaikkiaan Huollettavan ikä, vuotta Lastenhuolto Kaupungin laitokset Yksityiset tai toisten kuntain laitokset.. Valtion laitokset Perhehoito Huostassa ilman sijoitusta Yhteensä Vajaamielishuolto Kaupungin laitokset Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... Valtion laitokset Perhehoito Huostassa ilman sijoitusta Yhteensä 0 0 x ) ) ) 0 ) l ) 0 0 «) Suojelukasvatus Kaupungin laitokset Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... Valtion laitokset Perhehoito Huostassa ilman sijoitusta Yhteensä ) l ) Tulleet jälkihuoltoon. *) Tulleet ja poistuneet. *) tullut ja poistunut, tullut jälkihuoltoon. ) Lisäksi poika ja tyttö, jotka tulivat jälkihuoltoon ja poistuivat huollosta. ) Tähän sisältyy poikaa ja tyttöä, joilla on ollut lisäksi leiri-, siirtola- tms. sijoitus. ) Samoin poikaa..

15 Sijaishuollosta poistuneet sijoituspaikan ja iän mukaan ilmenevät seuraavasta: Sijoituspaikka Pojat «c T T CM I ; td. Lastensuoj elu toimi - Tytöt Kaikkiaan il Huollettavan ikä, vuotta. T,: Ti N X k T T e* «o I i i : Lastenhuolto! i Kaupungin laitokset 0 0 ii xi ^ 0 Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... 0 ^ Valtion laitokset : i Perhehoito 0 i? Huostassa ilman sijoitusta 0 Yhteensä 00 ) io j ) 0 ) Vajaamielishuolto i ; Kaupungin laitokset i Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... l Valtion laitokset ' ;! i i Perhehoito. _ Huostassa ilman sijoitusta M "" ' *) Yhteensä Suojeluhasvatus Kaupungin laitokset 0 Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... Valtion laitokset Perhehoito " Huostassa ilman sijoitusta - «) Yhteensä - - > 0 " Uusien huollettavien sosiaaliset olot ilmenevät seuraavasta: A. Huollettavan syntyperä J S Ei ole asunut Hgissä Lastenhuolto j Vajaami.elishuolto. Suojelukasvatus S 0 e «% 0 vuotta tai kauemm. Vanhemmat^ asuneet i w Ei ole asunut Hgissä CO I ' S ii SS i Hei s.i n g i s s ä SS m Ei ole asunut Hgissä > S 0 vuotta tai kaemm. i Kaikkiaan Aviosyntyinen: Ei tietoa vanhemmista Vanhemmat elävät Jompikumpi elää Molemmat kuolleet Vanhemmat avioerossa Avioton: Äiti elää Ai+i tllallllf Yhteensä $ - si 0 ) Näistä jälkihuollosta. ) Samoin. ) Tähän sisältyy poikaa ja tyttöä, jotka ovat siirtyneet Skj.lle tai vajaamielishuoltoon. ) Tähän sisältyy poikaa, ja > tyttöä, joilla on ollut lisäksi leiri-, siirtola- tms. sijoitus. ) Samoin poikaa..

16 . Lastensuoj elutoimi B. Vanhempien sosiaalisen sopeutumisen häiriöitä Lastenhuolto- Vajaamielishuolto Suojelukasvatus Isän 0 Yht. ' h Äidin 0 Yht. l 0 Yht. Kai kia Ei tiedossa häiriöitä Päihdyttävien aineiden väärinkäytt.... Irtolaistapaista elämää Merkittävää rikollisuutta.. 0 Väkivaltaisuutta, sopeutumattomuutta perhepiirissä Kaksi tai useamp. kohdissa - tarkoitettuja häiriöitä... 0 Ei tietoa Yhteensä 0 ll 0 l l l; C. Vanhempien somaattinen tai psyykkinen terveys Isän Terve Kroon. sairas tai invalidi... Rekist. vajaamielisenä... Muuten psyykkisesti poikkeava On tai on ollut psykiatrin hoidossa 0 Ei tietoa, 0 Yht. l Lastenhuolto Vajaamielishuolto Suoj elukasvatus X 0 - Äidin 0 Yht. 0 Yht. - 0 Kaikkiaan Yhteensä l0l l Seuraavasta taulukosta ilmenevät ne, jotka olivat paraikaa huollettavana... Taulukosta siis puuttuvat ne, joiden kohdalla on suoritettu vain lyhytaikaista tutkimusta, ohjausta ja neuvontaa ja joiden suhteen ei mainittuna päivänä ollut käynnissä huoltotoimenpidettä.

17 Poikia Tyttöjä Kaikkiaan Huoltomuoto > > > i > > >. > > tn > T T to ja > iii T S T f* > I «o > c* t» Ci f* t> Lastenhuolto Sijaishuolto: Kaupungin laitokset 0 Yksityiset tai toisten kuntain laitokset Valtion laitokset..._ Perhehoito Yhteensä Jälkihuolto: Kaupungin laitokset Yksityiset tai toisten kuntain laitokset 0 0 Valtion laitokset Perhehoito Huollossa ilman sijoitusta _ Yhteensä Suojeluvalvonta 0 0 Kaikkiaan 0 Vajaamielishuolto Sijaishuolto: Kaupungin laitokset 0 Yksityiset tai toisten kuntain laitokset Valtion laitokset _ Perhehoito Yhteensä Kaikkiaan 0 Suojelukasvatus Sijaishuolto: Kaupungin laitokset Yksityiset tai toisten kuntain laitokset... _ 0 Valtion laitokset _ Perhehoito _ Huostassa ilman sijoitusta Yhteensä Suojeluvalvonta 0 ) Muu valvonta s ) 0 Kaikkiaan 0 x ) Tähän sisältyy poikaa ja tyttöä, jotka ovat lisäksi sijaishuollossa. ) Samoin poikaa ja tyttöä. ) Samoin poikaa ja tyttöä

18 . Lastensuoj elu toimi. E latu s ap u ( t. ui mi, s to? ' ""' ' :; j Elatusaputoimistossa pidettyyn avioliiton ulkopuolella syntyneiden -hsteji;; luetteloon merkittiin uusia tapauksia v:n aikana ja poistettiin. Kt^vSaj. T $iirtyi tapausta, oli v:n hipussa lasta luettelossa. Seuraavat asetelmat-valaisevat vuoden lopulla luetteloissa olleiden lastin äitien ja elatusvelvollisten siviilisäätyä ja ikää lasten syntyessä. ; Siviilisääty j Äiteji Naimattomia! Leskiä ja laill.eronn Naimisissa olevia Tiedot puuttuvat j Ikä, vuotta Yhteensä- Äitejä Elatus-.. velv : 0 Tiedot puuttuvat Yhteensä Lastenvalvojan luetteloissa olevista lapsista kuoli kertomusvuoden, aikana, joista sairaalassa, lastenkodassa ja : tapaturmaisesti v hukkumalla. Kuolemansyy Heikko ja elinkelvoton... ; Sydämen synn.epämuodostuma : Verenkiertoelinten»...;... ; Vesipää+keuhkokuume I Keuhkojen ilmattomuus Keskosen yleismyrkytys ; Kuollut synnytyksessä... Hukkuminen t.. r. r....>.,! - öitolapsiksi hyväksyttiin lastenvalvojan luetteloissa ollutta avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Kokoukset. Elatusapu jaosto piti kertomusvuonna kokousta. ' Elätusvelvöllisuuden alustavan selvityksen suoritti lastenvalvoja äitien antamieii tietojen perusteella. Asianosaisten ja lastenvalvojan keskinäisissä neuvotteluissa koetetitiin kussakin tapauksessa saada aikaan elatussöpiihus, mutta jos elatusvelvolliseksi ma«- : kaajaksi ilmoitettu kieltäytyi sopimasta tai elatusavun määrästä ei päästy yksimielisyyjteen, otettiin lapsen äidin pyynnöstä tai viran puolesta elatusvelvollista vastaan häas^ te. Elatusvelvollisuus selvitettiin asianosaisten keskinäisellä sopimuksella () tapauksessa ja tuomioistuimen päätöksellä () tapauksessa. Maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain perusteella haettiin kantajana esiintyvän äidin puolesta () tapauksessa maksutonta oikeudenkäyntiä, kaikki hakemukset hyväksyttiin. Kaikkiaan esiinnyttiin oikeudessa (0) kertaa. Lisäksi lastenvalvoja esiintyi lastensuojelulautakunnan edustajana () kertaa. Toisten kuntien lastenvalvojien puolesta esiinnyttiin oikeudessa () kertaa. Muille sosiaaliviranomaisille annettiin virka-apua lastenvalvojan toimialaan kuuluvissa tehtävissä () tapauksessa. Elatusapujaosto teki Uudenmaan lääninhallitukselle uusia työlaitosesityksiä avio-.0

19 . Lastensuoj elu toimi liiton ulkopuolella syntyneiden lasten osalta (0) ja avioliitossa syntyneiden lasten osalta () tapauksessa. Lääninhallituksen päätös saatiin yhteensä () tapauksessa. Päätöksistä oh hylkääviä (0). Huoltoapukin :n perusteella käsiteltiin elatusapu jaostossa työlaitoksessa olevien elatusvelvollisten 0 () työlomaanomusta ja () tapauksessa määrättiin työlomalla ollut palautettavaksi työlaitokseen. Työlaitospäätöksen täytäntöönpano keskeytyi tapauksessa sairauden takia ja päättyi 0 tapauksessa lapsen täytettyä vuotta. Elatusavun ennakkoa koskevia hakemuksia jätettiin elatusaputoimistoon yhteensä, joista lautakunta hylkäsi, koska lainmukaiset edellytykset ennakon suorittamiselle puuttuivat. Ennakkoa suoritettiin yhteensä 00 nostajalle lapsesta (au-lapsia 0 ja pllapsia 0) yhteensä 0 mk. Lautakunta lakkautti vuoden kuluessa ennakon suorittamisen nostajalta. Ennakon korvausta perittiin elatusvelvolliselta yhteensä 0 mk eli. % suoritettujen ennakoiden määrästä. Uudenmaan lääninhallitus vapautti v:n tekemillään päätöksillä elatusvelvollista korvaamasta suoritettua ennakkoa yhteensä mk ja hylkäsi elatusvelvollisen anomuksen. Lastenvalvojan kassan rahavarat ja tilitapahtumat v. Tulot Siirto vrlta : Au-lapset Aviolapset Yhteensä mk mk mk Lastenvalvojan talletus-, säästö-, postisiirtotilin ja kassan saldo 0 Valvottujen säästötilien saldo 0 Lapsihe perityt elatusmaksut 0 0 Kaupungille suoritettavat hoitomaksujen korvaukset 00 Peritty elatusapuennakkoa 0 Kuntien tilittämät ennakkokorvaukset 00 Rahatoimiston Kallion osastolta elatusapuennakkoj en maksamiseen Yksityisiltä perityt oikeuskulujen korvaukset 0 0 Kaupungin suorittamat oikeuskulujen korvaukset Korkotuloja 0 Lastenvalvojan säästö- ja talletustilin korko Yhteensä.

20 . Lastensuoj elu toimi Menot Au-lapset Aviolapset Yhteensä mk mk mk Huoltajille suoritetut lasten hoitokorvaukset 0 0 Kaupungille suoritetut hoitomaksujen korvaukset 00 Maksettu elatusapuennakkoa 0 0 Ennakkokorvaukset kunnille 0 0 Kaupungille suoritetut oikeuskulujen korvaukset Oikeuskuluihin käytetty 0 0 Lastenvalvojan säästö- ja talletustilin korko Siirto v:een : Lastenvalvojan talletus-, säästö-, postisiirtotilin ja kassan saldo 0 Valvottujen säästötihen saldo 0 Yhteensä. Sosiaalilääkärin toimisto Kertomusvuonna ilmoitettiin sosiaalilääkärin toimistoon lasta ja nuorta, jotka jakautuivat lähettäjien mukaan seuraavasti: lastenhuoltotoimisto vajaamielishuolto suojelukasvatustoimisto Tutkimuspyyntöjä oh edelleenkin jonkin verran rajoitettava, jotta jonotus ei ohsi muodostunut kohtuuttoman pitkäksi. Tästä seurasi, että monet tilanteet ohvat jo kärjistyneet erittäin vaikeiksi ja hoidolliselta ennusteeltaan heikoiksi. Työn pääpaino on edelleen ollut tutkimuksilla sekä niiden pohjalta annetuilla lausunnoilla ja asiakkaan hoitoon osallistuvien yhteisneuvottelulla. Laajemman työryhmän neuvotteluja pidettiin, suppeampia neuvotteluja oli lukuisia. Täten sosiaalilääkärin toimiston tarjoama sosiaahs-psykologis-psykiatrinen konsultaatio on ollut tukemassa lastensuojelun muita toimenpiteitä. Varsinaista hoitotyötä lääkehoito, yksilö- ja ryhmäterapia tehtiin joissakin, asiakasmäärään ja hoidon tarpeeseen nähden harvoissa tapauksissa. Toimiston omilla työntekijöillä oh polikliinisessä yksilöhoidossa lasta ja nuorta, hoitokertoja, lasten vanhempia, hoitokertoja. Lastensuojelulautakunnan myöntämillä varoilla oli toimiston ulkopuolisille terapeuteille voitu lähettää lasta, hoitokertoja. Häiriintyneiden lasten ja nuorten laitoshoidossa ilmeni vaikeita tilanteita mm. lisääntyneen huumausaine- ja alkoholiongelman vuoksi. Sosiaalilääkärin toimiston työntekijät tekivät käyntiä lastensuojelulaitoksiin, jolloin lapsiin suoraan suuntautuvan toiminnan ohella pyrittiin tukemaan johtajia ja lähikasvattajia. Tässä tarkoituksessa järjestettiin myös keskusteluryhmiä. Lastensuojeluvirastossa osallistuttiin kasvatuskoti- ja adoptioasioiden sekä perheneuvonnan neuvotteluihin..

21 . Lastensuoj elu toimi Lapsi-, nuoriso- ym. tutkimukseen saatetut henkilöt Ikä ryhmitys 0 v v v v Yhteensä Yht P T P T P T P T P T Jäljellä viita Lastenhuoltotoimisto i vajaamielisosasto Suojelukasvatustoimisto Uusia v. Lastenhuoltotoimisto 0» vajaamielisosasto Suojelukasvatustoimisto m 0 0 Yhteensä Lastenhuoltotoimisto 0 00» vajaamielisosasto 0 0 Suojelukasvatustoimisto 0 Kaikki yhteensä. 0 Poistettu v. 0 Siirtyi v:een 0 Ilmoittajat ja ilmoittajien pääsyyt Lastenhuolto- Suojelukasvatustoimisto toimisto P T Yht. P T Yht. Yht. Yleisluontoinen kehitystason ja mielenterveydellisen tilan arvioiminen 0 0 Neuroottisia oireita 0 Käyttäytymishäiriöitä ja asosiaalisia oireita 0 0 Heikko edistyminen koulussa 0 0 Muiden kouluvaikeuksien aiheuttama järjestely Mahd. vajaamielisyyden ja siitä aiheutuvan hoidon suunnittelu... _ Ympäristöhäiriöt ja korostuneet vaikeudet, jotka tuntuvat vaativan hoitoa a) laitoksessa b) sairaalassa c) lääkkeillä _ Jälkihoidon tarpeen arviointi ja suunnittelu Lapsen- ja kasvatuskodin sopivuuden arviointi 0 Adoptioon liittyvät kysymykset Virallisia (kuten aborttia, sterilisaatiota, oikeutta ym.) lausuntoja varten suoritettava tutkimus Muut syyt Yhteensä.

22 . Lastensuoj elu toimi Tutkittujen ominaisuuksia 0- v - v - v v Yhteensä Kaik- kiaan P T P T P T P T P T Älykkyystaso Alle 0 _ Ei tutkittu Yhteensä 0 Sukurasitus Rangaistus 0 Poikkeava elämäntapa.. Vajaamielisyys _ Mielisairaus 0 0. Muu pitkäaikainen sairaus 0 Aistiviallisuus 0 Yhteensä 0 Kasvuympäristön erikoisuus Avioton Äiti, isä tai molemmat kuolleet 0 0 Avio- tai asumusero 0 0 Äiti- tai isäpuoli 0 0 Otto- tai kasvatusvanhemmat 0 Lasten- tai nuorisokoti 00 Suoj elukasvatus, vastaanottokoti ym. vastaavat laitokset Tutkinta-asema _ Vaj aamielispäivähuoltola - Yhteensä 0 00.

23 . Lastensuoj elu toimi Poisteturtnlapset-, nuoret y in. ) henkilöt ryhmitettyinä diagnoosin ja toimenpiteiden mukaan Kaikista tutkimuksista selvitys ja lausunto, :.lisäksi suosituksia ja toimenpiteitä i '! ' ;! o U, o" "O st CO»-«, eo t,, Muut t> Peruutettu Tutkimus tai hoito kesken tai jonossa Tutkimus, selvitys ja lausunto lastenhuolto- ja suoj elukasvatustoimistolle - 0 _ Suositus kasvatuskotiin _. 0 lasten-, vastaanotto-tai nuorisokotiin _ ' koulukotiin _» sairaalaan 0 sairaalan poliklinikkatutkimukseen.. f yksilö- ja ryhmäterapiaan ; Ehdotettu vapautettavaksi oppivelvollisuuden suorittamisesta» koulunkäynnin alkamisen siirtäminen! o apukouluun» muuta koulujärjestelyä» oppivelvollisuuden suorittamista vksityisesti Lausunto adoptioasiassa 0» holhous- tai oikeusasiassa _ 0» abortti- tai sterilisaatioasiassa _ _» vajaamielisrekisteriin merkitsemistä ;.. i:! >; ja työkyvyttömyyseläkkeen hakemista varten sekä kutsunta viranomaisia varten _ Muu ; lääkärinlausunto _ _ Lääkemäärä}*s _... 0 Tutkimus tai hoito kesken :. _ Yhteensä 00 *0 0 r f. rrrr Kaikki yli -vuotiaat tutkittavat. Yhteensä Taulukkoon sisältyvät diagnoosit selviävät seuraavasta tautinimistöstä: 00 0 Psychoses (miehsairaudet) 0 Psychoneuroses (neuroosit) 0 < Constitutio psychopathica (luonnevikaisuus), Persona immatura (tunne-elämän kypsymättömyys ja häiriytynei- syys), 0 Idiotia (tylsämiehsyys), Imbecillitas (vähämielisyys), j Mongolismus (mongolismi), Oligophreniae aliae (muu ei määriteltävissä oleva vajaamielisyys), Debilitas (heikkomielisyys), Deficientia intelligentiae (heikkolahjaisuus), Maladaptatio acuta (sopeutumattomuus), Abnormitas characteris (luonteen poikkeavuus) Laesio cerebri intra partum (aivovaurio) Observationes et explorationes (huomiointia ja tutkimuksia).

24 . Lastensuoj elu toimi Tutkimukseen ilmoitettujen lasten, nuorten ym. henkilöiden ) huoltajien sosiaalinen asema: Huoltajan sosiaaliryhmä *) Ehyt koti Poikkeava koti Laitos Yhteensä Ρ Τ Ρ Τ Ρ Τ Ρ Τ Ρ Τ Kasvatuskoti Kaikkiaan I ; II III IV 0 Yhteensä 0 x ) ym. henkilö tarkoittaa etupäässä aikuisia vajaamielisiä tai vajaamielisiksi epäiltyjä. Harvemmin, kuitenkin joskus myös lapsen tai nuoren henkilön vanhempia jouduttu paitsi haastattelemaan myös muuten tutkimaan. ) I Johtavassa asemassa olevia yms. II Pienyrittäjiä, työnjohtajia, ylempää toimistohenkilöstöä yms. III Ammattityöntekijöitä, alempaa toimistohenkilöstöä yms. IV Apu- ja sekatyöntekijöitä yms. Selvitys sairaalahoidon tarpeesta lastensuojelutapauksissa.. Sairaalahoidossa Lastenhuoltolaitoksissa Avohuollossa (jonossa) Yhteensä Psyykkiset häiriöt Somaattiset sairaudet 0 i) 0 Yhteensä 0 *) Näistä sairaalahoidon tarpeessa, hoitokodin sekä erityishoidon (lääkehoito tai/ja muu erityishoito esim. yksilöterapia) tarpeessa 0.. Väestöasiaintoimi st o Äitiysavustukset. Hakemuksia otti vastaan lastensuojelu viraston lisäksi neuvolaa, joissa neuvolapiirejä yht.. Virastoon jätettiin () ja neuvoloihin 0 ( ) hakemusta. Jaosto käsitteli yhteensä ( 0) äitiysavustushakemusta. Näistä hyväksyttiin ( ), joista aviottomia 0 () ja hylättiin (), joista aviottomia (). Avustus myönnettiin ( ) sellaiselle hakijalle, jotka olivat käyneet lain määräämässä tarkastuksessa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä sekä 0 () hakijalle, jotka olivat esittäneet pätevän syyn laiminlyöntiinsä. Seuraavat luvut osoittavat, miten hakijat noudattivat äitiysavustuslain määräämää tarkastuksessa käyntivelvollisuutta: Tarkas- IV raskauskuukaudessa tai sitä tuksia ennen 0 ( ) V» () VI» 0 (0) VII» () VIII» () IX» () X» () Ei lainkaan tarkastuksia ennen synnytystä 0 () Yhteensä ( 0) Kertomusvuoden loppuun mennessä suoritettiin hakijoille edelliseltä vuodelta nosta-.

25 . Lastensuoj elu toimi natta jääneitä ja kertomusvuoden aikana nyönnettyjä avustuksia yhteensä 00 00) mk. Näistä oh luontoisavustuksia 00 ( 0) mk:n arvosta. Ohjekirjasia edottaville äideille jaettiin edelleenkin kaupungin kustannuksella. Sosiaalihallitus myönsi kertomusvuoden äitiysavustusten maksamiseen ennakkoa (0 000) mk. Äitiysavustus oh kertomusvuonna 0 mk jokaista syntynyttä lasta kohti. Perhelisät. Perhelisähakemuksia oh yhteensä ( ), joista hyväksyttiin ( ) ja hylättiin (). Veroylityksen takia hylättiin 0 () ja muusta syystä (). Hakemuksista oh () toistamiseen käsiteltävänä lapsen syntymän tai muun syyn takia. Perhehsän määrä oh () mk lisään oikeutettua lasta kohti. Lisä myönnettiin harkinnan perusteella (0) perheelle veroyhtyksestä huolimatta. Perhelisää saaneella 0 ( ) perheellä oli lisään oikeutettuja lapsia yhteensä ( ), joista ( ) alle -vuotiaita ja (0) koulunkäynnin sekä () työkyvyttömyyden perusteella huomioon otettuja -vuotta täyttäneitä lapsia. Perheet jakaantuivat lapsiluvun mukaan seuraavasti: Lapsia perhettä kohden 0 Perheitä () () () () () () Lapsia perhettä kohden 0 Perheitä () () () () () Yhteensä 0 ( ) Perhelisän saajista oh () varsinaisia suurperheitä, 0 (0) leskiperheitä ja () työkyvyttömien perheitä. Kertomusvuonna suoritetusta koko perhelisän määrästä ( ) mk:sta jaettiin suurille perheille 0 ( ) mk, leskien perheille 0 ( ) mk ja työkyvyttömien perheille 0 ( ) markkaa. Avustuksen suorituksessa käytettiin edelleenkin liikkeisiin suoraan annettuja ostoosoituksia. Osan tarvikkeista hankkivat perheet itse esittäen niistä hyväksyttävän tilityksen toimistoon. Perhelisävaroista käytettiin asuin- ja talousrakennusten kunnostamiseen ( 0) mk, sänkyihin ja vuodevaatteisiin ( ) mk, huonekaluihin ja sisustukseen ( ) mk, astioihin ja muihin taloustarvikkeisiin 0 ( ) mk, pölynimureihin, jääkaappeihin, ompelu- ja pesukoneisiin ( ) mk, vaatetukseen ( ) mk ja muihin luontoissuorituksiin () mk. Sosiaalihallitus myönsi kertomusvuonna perhelisien maksamista varten ennakkoa ( 000) mk. Erityislapsilisät. Uusia erityislapsilisähakemuksia jätettiin kertomusvuoden aikana (), joista toisista kunnista siirrettyjä oli (). Hakemuksia hylättiin. Jaoston käsiteltävänä oli kertomusvuoden aikana ( ) erityislapsilisäasiaa. Näistä oli lain määräämiä tarkistuspäätöksiä ( ). Erityislapsilisää myönnettiin harkinnan perusteella tai suoritusta jatkettiin veroäyriylityksestä huolimatta () nostajalle. Tapauksia, joissa erityislapsilisähakemus hylättiin tai tarkistuksen yhteydessä suoritus päätettiin lopettaa, oli 0 (). Laissa säädettyjen edellytysten puuttumisen takia hylättiin anomus tai lakkautettiin suoritus () tapauksessa, veroylityksen takia (), koulutusavustuksen takia :ssa (), varallisuuden takia lapsen avuttomuudesta huolimatta :ssä (), toisiin kuntiin siirtymisen takia :ssa () ja muusta syystä () tapauksessa. Kertomusvuoden aikana lähetettiin.

26 . Lastensuoj elu toimi () avutonta lasta koskevaa hakemusta lausuntoineen sosiaalihallituksen ratkaistavaksi. Samoin alistettiin sosiaalihallituksen ratkaistavaksi v:n alusta erityislapsilisälain :ään lisätyn mom:n perusteella lasta koskevat hakemukset. Lasten lukumäärä erityislapsilisän suorittamisperusteen mukaan oli vuoden viimeisen neljänneksen aikana erityislapsilisälain ja -asetuksen nojalla seuraava: Lain :) täysorpous ()»» ) puohorpous 00 ( )»» ) au-lapsen elatusavun puuttuminen (0)»» ) vanhempain kansaneläke... 0 () Yhteensä ( ) As. :) sokeus ()»» ) kuurous ()»» ) raaja vamma ()»» ) vaikea kaatumatauti ()»» ) syvä vajaamielisyys tai mielisairaus... (0)»» ) sokeritauti ()»» sydänvika ()»» keuhkoastma 0 ()»» muu avuttomuus... () Yhteensä (0) Erityislapsilisää suoritettiin viimeiseltä neljännekseltä kaikkiaan ( 0) lapsesta ( ) nostajalle yhteensä ( ) mk. Kertomusvuoden aikana suoritettiin kaiken kaikkiaan erityislapsilisää 0 (0 ) mk. Erityislapsilisän määrä oli täysorpojen ja avuttomien lasten kohdalla mk ja muiden kohdalla mk vuosinelj änneksessä. Kodinperustamislainoja ei v:n elokuusta lähtien ole toistaiseksi myönnetty, koska valtion talousarviossa ei ole ollut tarkoitukseen määrärahaa. Lainojen takaisin perimiseen liittyviä varallisuusselvityksiä ja lausuntoja annettiin sosiaalihallitukselle. Lapsilisät. Lapsilisän määrä oli kertomusvuonna yhdestä lapsesta mk, toisesta lapsesta.0 mk ja mk kolmannestä ja sitä seuraavista lapsista vuosineljännekseltä. Kertomusvuoden aikana rekisteröitiin 0 ( 0) kokonaan uutta lapsilisätapausta. Sen lisäksi rekisteröitiin toisista kunnista siirrettyjä ja aikaisemmin rekisteröityihin perheisiin syntyneitä lapsia ( 0). Jaosto käsitteli vuoden aikana ( 0) lapsilisää koskevaa asiaa. Lapsilisää määrättiin maksettavaksi kaikkiaan 0 ( ) mk. Shtä palautettiin virheellisiä suorituksia tai oikeudettomasti nostettuja lapsilisiä ( 0) mk sekä nostamatta jääneitä lapsilisän maksu- ja tililtäottokortteja yhteensä ( ) mk. Lapsilisän saajat ja lapsiluvut: : = ' ^,.. Lapsilisän Vastaava ' nostajia lasten luku I ( ) ( ) II ( ) ( 0) III ( ) 0 ( 0) IV ( ) ( 0) Näihin lukuihin sisältyy n. 00 tapausta, joista lapsilisä on maksettu kunnalle. Lapsilisää nostaneet yksityiset perheet (nostajat) ryhmittyivät lapsiluvun mukaan vuoden viimeisen neljänneksen aikana seuraavasti: Lapsilisää nostettiin Nostajien lukumäärä lapsesta ( )» ( ) > ( )» 0 ( 0)» ( )» ( )» ( )» ( ) 0» ( ) ( ) Lasten luku - ( ) 0 ( 0) ( ) 0 ( ) ( 0,0) ( ) 0 ( ) ( ) ( ) ( il) Yhteensä ( ) ( ).

20. Lastensuojeluvirasto

20. Lastensuojeluvirasto virasto Yleistä Lastensuojelutoimeen vaikuttavan lainsäädännön kehityksestä voidaan todeta, että valtion komitea, jonka tuli laatia kiireellisesti ehdotus sosiaalihuollon hallinto-organisaation tarkistamisesta,

Lisätiedot

21. Lastensuojelutoimi *)

21. Lastensuojelutoimi *) . Lastensuojelutoimi *) Yleistä Jo aikaisempina vuosina todettu kehityssuunta jatkui v:n 969 aikana. Erilaiset sopeutumishäiriöt ja turvattomuustekijät aiheuttivat lisääntynyttä painetta sijaishuollon

Lisätiedot

Ottolapsiksi otettiin 59 (74) lastenvalvojan luettelossa ollutta avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Tunnustettuja lapsia oli (926).

Ottolapsiksi otettiin 59 (74) lastenvalvojan luettelossa ollutta avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Tunnustettuja lapsia oli (926). 246 Koulutus- Sosiaalilääkärin toimisto toimi Helsingin yleisen kasvatusneuvolan kanssa kasvatusneuvolalain 1 :n neuvola toisessa momentissa tarkoitettuna koulutusneuvolana. Helsingin kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

9. Asumuserosovittelut

9. Asumuserosovittelut 251 Alle 3 vuotiaita lapsia, joille lapsilisä maksettiin 35 markalla korotettuna, oli eri vuosineljänneksinä n. 16 000. Kertomusvuoden viimeiseltä neljännekseltä suoritettiin alle 3 vuotiaille aikaisemman

Lisätiedot

4. Lastenhuoltotoimisto

4. Lastenhuoltotoimisto 235 Kertomusvuonna järjestettiin viraston ja laitosten työntekijöille kaksi luentosarjaa, jotka sisälsivät kaikkiaan 9 luento- ja keskustelutilaisuutta. Kevään luentosarjassa käsiteltiin päihdeongelmia

Lisätiedot

21. Lastensuojelutoimi 1 )

21. Lastensuojelutoimi 1 ) . Lastensuojelutoimi ) . Lastensuojelutoimi . Lastensuoj elutoimi. Lastenhuoltotoimisto Lastenhuoltotoimistolle tehtiin kertomusvuonna ilmoituksia ja virka-avunpyyntöjä, jotka koskivat 999 alaikäistä.

Lisätiedot

18 Lastensuojelutoimi 1}

18 Lastensuojelutoimi 1} 8 Lastensuojelutoimi } Yleistä Lastensuojelutoimen osalta voidaan v:n 96 sanoa olleen edelleen kehityksen vuosi. Kaupungin kasvanut sijoituskyky näkyy selvästi siinä, että vuoden aikana voitiin laitoshoidon

Lisätiedot

19. Lastensuojelu. Yleistä

19. Lastensuojelu. Yleistä 9. Lastensuojelu Yleistä V:n 99 aikana suoritettiin pääkaupungin vajaamielishuollon hallinnon järjestelytoimenpiteet, mitkä merkitsivät tämän sosiaalihuollossa vaikeana ongelmana esiintyneen työkentän

Lisätiedot

Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen

Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 316/02.05.00/2015 37 Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen Johtava sosiaalityöntekijä Hannele Elo-Kuru 4.3.2015: Lastensuojelulain (13.4.2007/417)

Lisätiedot

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 93 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettavasta erityiskorvauksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 11812000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi äitiysavustuslain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi äitiysavustuslakia siten, että äitiysavustukseen

Lisätiedot

5. Suojelukasvatustoimisto

5. Suojelukasvatustoimisto 242 5. Suojelukasvatustoimisto Toimistoon saapuneet ilmoitukset Toimiston tutkittavana oli kertomusvuonna 2 320 (ed. v. 2 135) henkilöä. Lukuun eivät sisälly koulukuraattorien hoitamat tapaukset. Kertomusvuonna

Lisätiedot

Esityksemme sisältö ja tarkoitus:

Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Lyhyt esittely Vantaan Nuorten turvatalon sekä Vantaan kaupungin Viertolan vastaanottokodin toiminnasta. Osoittaa, että ennakoivaan, ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön

Lisätiedot

Lastensuojelu 2014 tietojen toimittaminen

Lastensuojelu 2014 tietojen toimittaminen Liite, THL 1682/5.09.00/2014. sivu[1] Lastensuojelu 2014 tietojen toimittaminen Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten tiedot (Lastensuojelurekisteri) sekä avohuollon toimintaa koskevat tilastotiedot

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUDET. YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010.

LAPSEN OIKEUDET. YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010. LAPSEN OIKEUDET YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010. (c) Toni Uusimäki 2004 NIMI yksilöi ihmisen Nimellä tunnistetehtävä, osa persoonallisuutta Etunimiä enintään kolme Vanhemmilla yhteinen lapselle automaattisesti

Lisätiedot

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.3.2014 lukien. Kriteerit. perushoitopalkkioon

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.3.2014 lukien. Kriteerit. perushoitopalkkioon LASTEN JA NUORTEN PERHEHOITO Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 3.2014 lukien. HOITOPALKKIO Peruste: Perhehoitajalaki 3.12006/ 948 Hoitopalkkion

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.1.2015 lukien. Kriteerit

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.1.2015 lukien. Kriteerit LASTEN JA NUORTEN PERHEHOITO Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 2015 lukien. HOITOPALKKIO Peruste: Perhehoitajalaki 3.12006/ 948 Hoitopalkkion

Lisätiedot

18. Lastensuojelu 1]

18. Lastensuojelu 1] . Lastensuojelu ] Yleistä Pääkaupungin sodanjälkeisen lastensuojelutyön kannalta voidaan vuotta 96 pitää monessakin suhteessa valoisampana kuin aikaisempia vuosia. Lastensuojelu viraston saatua vähitellen

Lisätiedot

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.1.2014 lukien. Kriteerit

Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 1.1.2014 lukien. Kriteerit LASTEN JA NUORTEN PERHEHOITO Perhehoitajalle suoritettava hoitopalkkio, kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus sekä erityismaksuluokat 2014 lukien. HOITOPALKKIO Peruste: Perhehoitajalaki 3.12006/ 948 Hoitopalkkion

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen 9.10.2014 Kelan tehtävät elatustukiasioissa Elatustuen myöntäminen ja maksaminen asiakkaan hakemuksesta Elatusavun periminen

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 10 päivänä elokuuta 1984 Laki kansalaisuuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä säädetyllä tavalla, muutetaan 28 päivänä

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Sosiaali- ja terveyslautakunta 9.12.2015 94 Voimaantulo 1.1.2016 Sisällysluettelo I LUKU... 2 1 Toimintasääntö... 2 II LUKU...

Lisätiedot

21* Lastensuojelutoimi 1 )

21* Lastensuojelutoimi 1 ) 2* Lastensuojelutoimi ) vaioli v:n kuttavan nön 966 aikana edelleen kesken. Sosiaalihuollon hallinnon tarkistuskomitean mietintö, joka oli valmistunut edellisenä vuonna, oli edelleen lausuntovaiheessa.

Lisätiedot

1988 vp. - HE n:o 152 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1988 vp. - HE n:o 152 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1988 vp. - HE n:o 152 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain 22 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Valtion

Lisätiedot

17. Ulosottovirasto. Martti Mutanen 1.3.

17. Ulosottovirasto. Martti Mutanen 1.3. kaan valittiin ts. toimistoapul. Aila nen 1.1.1970 lukien ja 10. pl:n ulosotto-. hoiti opisk. Kari Björklund Häärättiin hoitamaan vir- 1.1.-31.12.1970. Osaston Hugo Lindfors siirtyi 1.9. 10. pl:n Björklund

Lisätiedot

6. HUOLTOTOINTA KOSKEVAT ASIAT

6. HUOLTOTOINTA KOSKEVAT ASIAT 1. K au pun&iηνaituus t o 39 6. HUOLTOTOINTA KOSKEVAT ASIAT Varsinainen huoltotoimi Huoltovirasto. Merkittiin tiedoksi, että sosiaaliministeriö oli huhtikuun 30 p:nä vahvistanut kaupunginvaltuuston hyväksymän

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain 7 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että perheen ensimmäisestä lapsilisään

Lisätiedot

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Li 2 Ikla 15.12.2010 3 Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Yleiset perusteet Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön kotona tapahtuvaa säännöllisen

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomessa

Lastensuojelu Suomessa Lastensuojelu Suomessa 16.6.2010 Lastensuojelu 2008 Lastensuojelun sosiaalityön asiakkaana ja avohuollollisten tukitoimien piirissä oli yhteensä yli 67 000 lasta ja nuorta vuonna 2008. Suomessa ei tilastoida,

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2015

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2015 LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2015 2015 Sisältö Lastensuojelun tila 2015 1. LASTENSUOJELUILMOITUKSET 2. LASTENSUOJELUN ASIAKKAAT 3. LASTENSUOJELUN KUSTANNUKSET 4. LASTENSUOJELUN PALVELURAKENNE

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO LASTENSUOJELU LOIMAALLA 2017 - ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ - Jo peruspalveluissa tulisi tehdä valtaosa ennaltaehkäisevästä

Lisätiedot

että liikennerikoksista sakkoihin tuomituista

että liikennerikoksista sakkoihin tuomituista H allituksen esitys Eduskunnalle rangaistusm ääräysm enettelyä koskevan lainsäädännön uudistamisesta ja eräiksi m uutoksiksi tieliikennerikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Rangaistusmääräysmenettely, joka

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun suunnitelmat tukiprosessi Työkokous 9.12.29 Avohuollon piirissä olevien osuus kaikista -17-vuotiaista 18 16 14 12 12,8 12,2 1,9 % 1 8 6

Lisätiedot

1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET. 1. Hoitopalkkio

1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET. 1. Hoitopalkkio 1(6) Sosiaalilautakunta 7.2.2012 4 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON OHJEET 1. Hoitopalkkio 1.1.2012 voimaan tulleen perhehoitajalain muutosten mukaisesti perhehoidossa maksettavan hoitopalkkion määrä

Lisätiedot

19 Lastensuojelu. Varapuheenj ohtaj a:

19 Lastensuojelu. Varapuheenj ohtaj a: 9 Lastensuojelu Lastensuojelulautakunnan toimintakertomus ) v:lta 948 oli seuraavan sisältöinen: Yleiskatsaus V:n 948 lastensuojelutyössä esiintyy eräitä varsin merkittäviä erikoispiirteitä. Sosiaalisen

Lisätiedot

Viraston palveluksessa oli vuoden päättyessä kaikkiaan 217 henkilöä, jotka jakautuivat osastoittain palvelussuhteen mukaan seuraavasti:

Viraston palveluksessa oli vuoden päättyessä kaikkiaan 217 henkilöä, jotka jakautuivat osastoittain palvelussuhteen mukaan seuraavasti: 431 39. Ulosottovirasto Organisaatio ja henkilökunta Virastopäällikkönä toimi v. 1974 johtava kaupunginvouti, varat. Erkki Hara, ja hänellä oli toimis- tossaan yksi vakinainen viranhaltija. Virastossa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1989 vp. - HE n:o 176 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi äitiysavustuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Äitiysavustuslain nojalla myönnetään Suomessa pysyvästi asuvalle naiselle ja

Lisätiedot

Lasten suojelu - mitä tilastot kertovat ja mitä ne eivät kerro?

Lasten suojelu - mitä tilastot kertovat ja mitä ne eivät kerro? Lasten suojelu - mitä tilastot kertovat ja mitä ne eivät kerro? Tutkimusprofessori Mika Gissler 18.8.2016 1 THL on sosiaali- ja terveysalan tilastoviranomainen Lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalvelut

Lisätiedot

ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET

ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET ENNAKOLLISET LASTENSUOJELUILMOITUKSET Jenni Weck-Näse LSL 25 C Ennen lapsen syntymää 25 :n 1 momentissa mainittujen henkilöiden on salassapitosäännösten estämättä tehtävä ennakollinen lastensuojeluilmoitus,

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2012 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014 LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014 2014 Sisältö Lastensuojelun tila 2014 1. LASTENSUOJELUILMOITUKSET 2. LASTENSUOJELUN ASIAKKAAT 3. LASTENSUOJELUN KUSTANNUKSET 4. LASTENSUOJELUN PALVELURAKENNE

Lisätiedot

118 13. Ulosottolaitos

118 13. Ulosottolaitos 13. Ulosottolaitos Kertomusvuoden alusta lähtien toteutetun ulosottotoimen uudelleenjärjestelyn ja siitä voimassa olevien määräysten mukaan täytäntöönpanotoimi kaupungin koko alueella keskitettiin johtavan

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ r.cpqqn luulo IITADSiZMM ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia N:o 80 ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 16.12.1981 hyväksymä sekä 13.5.1987

Lisätiedot

Lisäksi asian esittelijä on hankkinut puhelimitse selvitystä sosiaalityöntekijältä.

Lisäksi asian esittelijä on hankkinut puhelimitse selvitystä sosiaalityöntekijältä. 31.12.2003 3011/2/03 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Tuula Aantaa PERHEKODIN MENETTELY LASTENSUOJELUASIASSA 1 ASIA A arvosteli 30.10.2002 eduskunnan

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

21. Lastensuojelutoimi 1 )

21. Lastensuojelutoimi 1 ) 21. Lastensuojelutoimi 1 ) Yleistä Vuoden 1970 kuluessa tapahtui lastensuojelutoimen laitossijoitusten osalta lievää vähentymistä, minkä seurauksena laitospaikkatilanne helpottui. Toisaalta aikaisempina

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä HOIDETTAVAA KOSKEVAT TIEDOT Henkilötiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Tiedot hoitosuhteesta Hoidettava on hoitajan puoliso/avopuoliso

Lisätiedot

Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011)

Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011) Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011) Perustuntiveloitus... 1 Toimenpidelaskutus... 2 Puhelut, neuvottelut ja kirjeenvaihto... 2 Asiakirjat... 2 Yhtiöiden perustaminen ja yhtiösopimusten

Lisätiedot

SUKELLUS LASTENSUOJELU- REKISTERIIN

SUKELLUS LASTENSUOJELU- REKISTERIIN SUKELLUS LASTENSUOJELU- REKISTERIIN Sijoitettujen lasten ja psykiatrian yhteiset asiakkaat Martta Forsell Tilastot ja rekisterit yksikkö 20.11.2018 Sukellus lastensuojelurekisteriin / Martta Forsell 1

Lisätiedot

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki KEVAN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta 2004, 16. päivänä helmikuuta

Lisätiedot

Lastensuojelu 2013 tietojen toimittaminen

Lastensuojelu 2013 tietojen toimittaminen Lastensuojelu 2013 Liite, sivu[1] Lastensuojelu 2013 tietojen toimittaminen Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten tiedot (Lastensuojelurekisteri) sekä avohuollon toimintaa koskevat tilastotiedot

Lisätiedot

Toimittajatapaaminen 9.6.2010

Toimittajatapaaminen 9.6.2010 Toimittajatapaaminen 9.6.2010 Kela saa hoidettavakseen yhä uusia tehtäviä 1.4. 2009 Kelalle siirtyi elatustuki 1.9.2010 Kelalle siirtyy vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu 1.3.2011 uusi etuus, takuueläke

Lisätiedot

16. Ulosottovirasto. Henkilökunta. Viraston henkilökunnan kokoonpanossa. Verosaatavain osaston avustavalle kaupunginvoudille,

16. Ulosottovirasto. Henkilökunta. Viraston henkilökunnan kokoonpanossa. Verosaatavain osaston avustavalle kaupunginvoudille, Henkilökunta. Viraston henkilökunnan kokoonpanossa tapahtuivat v. 1965 mm. seuraavat muutokset: Verosaatavain osaston avustavalle kaupunginvoudille, varat. Gunnar Hertzille myönnettiin ero 31.12.1964 lukien,

Lisätiedot

HE 137/2006 vp. 1. Nykytila

HE 137/2006 vp. 1. Nykytila HE 137/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan sotilasvammalakia muutettavaksi siten, että sotainvalideille,

Lisätiedot

Yhteistyö vankeuslain valossa. Heli Tamminen 4.9.2015

Yhteistyö vankeuslain valossa. Heli Tamminen 4.9.2015 Yhteistyö vankeuslain valossa Heli Tamminen 4.9.2015 Rangaistusajan suunnitelma ja vapauttamissuunnitelma Tapaamiset Ulkopuoliseen laitokseen sijoittaminen Koevapaus Rangaistusajan suunnitelma ja vapauttamissuunnitelma

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten tiedot vuodelta 2012 kerätään sähköisesti Lasu- Netti-sovelluksen kautta osoitteessa

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten tiedot vuodelta 2012 kerätään sähköisesti Lasu- Netti-sovelluksen kautta osoitteessa THL/1851/5.09.00/2012 Liite Lisätietoja: Tuula Kuoppala puh. 029 524 7234, tuula.kuoppala@thl.fi Salla Säkkinen puh. 029 524 7064, salla.sakkinen@thl.fi Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten

Lisätiedot

Yhteistoimintaa jatkettiin virkistystoimintaa harjoittavien järjestöjen sekä kaupungin eräiden virastojen ja laitosten kanssa.

Yhteistoimintaa jatkettiin virkistystoimintaa harjoittavien järjestöjen sekä kaupungin eräiden virastojen ja laitosten kanssa. 68 kuului juhla- ja virkistystilaisuuksia, joissa vanhukset itse suorittivat ainakin osan ohjelmasta sekä retkiä, kuntovoimistelua ja muuta liikuntaa. Työtuvat järjestivät ohjattua askartelutoimintaa ja

Lisätiedot

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT VASTAANOTTOKOTI TEHOSTETTU PERHETYÖ KOTIUTUS- JA TUKITYÖRYHMÄ 2 POIJUPUISTON VASTAANOTTOKOTI Espoolaisten 13-18 -vuotiaiden nuorten

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014

LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014 LASTENSUOJELUN TILA LÄNSI- JA KESKI- UUDELLAMAALLA 2014 2014 Sisältö Lastensuojelun tila 2014 1. LASTENSUOJELUILMOITUKSET 2. LASTENSUOJELUN ASIAKKAAT 3. LASTENSUOJELUN KUSTANNUKSET 4. LASTENSUOJELUN PALVELURAKENNE

Lisätiedot

HE 75/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi. nostetaan nykyisestä 36,60 eurosta 46,60 euroon lasta kohden kalenterikuukaudelta.

HE 75/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi. nostetaan nykyisestä 36,60 eurosta 46,60 euroon lasta kohden kalenterikuukaudelta. HE 75/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisälakia muutettavaksi siten, että lapsilisän yksinhuoltajakorotusta

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 238 PALKAN TAKAISINPERINNÄN KOHTUULLISTAMISTA KOSKEVA VAATIMUS Terke 2010-1542 Esityslistan asia TJA/20 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä

Lisätiedot

20. Lastensuojelu. Lastesuöjelulautakunnan v:lta 1950 antama kertomus 1 ) oli seuraavan sisältöinen:

20. Lastensuojelu. Lastesuöjelulautakunnan v:lta 1950 antama kertomus 1 ) oli seuraavan sisältöinen: 0. Lastensuojelu Lastesuöjelulautakunnan v:lta 90 antama kertomus ) oli seuraavan sisältöinen: Yleiskatsaus Kertomusvuonna lastensuojelulautakunnan toiminnassa on havaittavissa kolme huomiota ansaitsevaa

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelun palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna 2017 (päivitetty )

Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelun palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna 2017 (päivitetty ) Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelun palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna (päivitetty 8.6.2018) Lastensuojeluasian vireille tulo kuutoskaupungeissa vuonna Lastensuojeluilmoitukset 16 311 7 879

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain 47 a ja 47 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että sairaanhoitopiiriä

Lisätiedot

39. Ulosottovirasto. kokonaan ulosottoviraston käyttöön ei tässä vaiheessa johtanut toimenpiteisiin.

39. Ulosottovirasto. kokonaan ulosottoviraston käyttöön ei tässä vaiheessa johtanut toimenpiteisiin. Henkilökunta Ulosottoviraston päällikkönä toimi v. 1973 johtava kaupunginvouti Erkki Hara ja virastossa oli edelleen 14 vakinaista ulosottomiehen virkaa. Henkilökunnan kokonaismäärä oli vuoden päättyessä

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12)

LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12) Yhtymähallitus 9.10.2012 115 LASTENSUOJELUN ORGANISOINTI KARVIAISES- SA (sk 26.9.12) Lastensuojelussa toimivien eri ammattiryhmien osaamista yhdistetään tarkoituksenmukaisesti asiakasprosessin eri vaiheissa

Lisätiedot

Naantalin kaupungin lausunto koskien Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän toimintaa

Naantalin kaupungin lausunto koskien Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän toimintaa Sosiaali- ja terveyslautakunta 39 21.05.2014 Kaupunginhallitus 260 02.06.2014 Naantalin kaupungin lausunto koskien Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän toimintaa 361/00.03.01/2014 SOTELTK 39 Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin?

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 26.9.2014

Lisätiedot

KIERTO KIRJE KOKO E LM A

KIERTO KIRJE KOKO E LM A POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTO KIRJE KOKO E LM A 1953 N:o 42-43 N:o 42. Kiertokirje posti- ja lennätinlaitoksen virkailijain toimeen ottamista ja toimesta eroamista koskevien ohjeiden D-liitteen

Lisätiedot

15. Huoneen vuokralautakunnat

15. Huoneen vuokralautakunnat 15. Huoneen vuokralautakunnat Helsingin kaupunki oli jaettuna huoneen-vuokrasäännöstelystä maaliskuun 17 p:nä 1949 annetun valtioneuvoston päätöksen 72 :n 2 mom:n ja helmikuun 15 p:stä 1951 lukien helmikuun

Lisätiedot

Oi ke usa p utoi m isto.

Oi ke usa p utoi m isto. XV. Oi ke usa p utoi m isto. Oikeusavustajan kertomus Helsingin kaupungin vähävaraisten oikeusaputoimiston toiminnasta vuonna 1915*) oli seuraava: Vuonna 1915 piti Helsingin kaupungin oikeusapulautakunta,

Lisätiedot

Kasvatuslautakunta. Kasvatuslautakunnan kertomus vuodelta 1911 x ) oli seuraavaa sisällystä:

Kasvatuslautakunta. Kasvatuslautakunnan kertomus vuodelta 1911 x ) oli seuraavaa sisällystä: VI. Kasvatuslautakunta. Kasvatuslautakunnan kertomus vuodelta 1911 x ) oli seuraavaa sisällystä: Kasvatuslautakuntaan ovat vuonna 1911 kuuluneet pankinjohtaja Karl W. Sauren puheenjohtajana, aistivialliskoulujen

Lisätiedot

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti.

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti. Kasvatus- ja koulutuslautakunta 22.6.2016 VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1.8.2016-31.7.2017 Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan

Lisätiedot

21. Lastensuojelutoimi 1 )

21. Lastensuojelutoimi 1 ) 21. Lastensuojelutoimi 1 ) i. Yleistä Vuoden 1971 aikana tapahtui lastensuojelutointa koskevan lainsäädännön osalta eräitä merkittäviä muutoksia, jotka joko suoranaisesti tai välillisesti vaikuttivat myöskin

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi kansaneläkelain, perhe-eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 163/1999

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3186/03.06.02/2015 259 Teknisen toimen johtajan oikeudenkäyntikulujen korvaaminen Valmistelijat / lisätiedot: Timo Kuismin, puh. 050 544 7261 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 2 Kuljetuspalvelun tavoite ja laajuus Kuljetuspalveluiden tavoitteena on edistää ja ylläpitää

Lisätiedot

Esitys liittyy valtion vuoden 1989 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi

Esitys liittyy valtion vuoden 1989 tulo- ja menoarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi 1988 vp. - HE n:o 177 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsilisälain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lapsilisiä korotettavaksi 1 päivästä lokakuuta 1989 lukien

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP +

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP + KAN_6 1 *1219901* KANSALAISUUSILMOITUS; NUORI HENKILÖ Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi sinulle 18-22 -vuotias, jota ei ole tuomittu vapausrangaistukseen ja joka - olet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (5) 6 Avustusten myöntäminen vuodelle 2014 HEL 2013-015342 T 02 05 01 00 Päätös Johtokunta päätti jakaa opiston vuoden 2014 talousarvioon sisältyvät järjestöjen avustukset,

Lisätiedot

2. perimällä korvaus muista lapsen tuloista, korvauksista ja saamisista (7 3 mom.)

2. perimällä korvaus muista lapsen tuloista, korvauksista ja saamisista (7 3 mom.) Lastensuojelun asiakasmaksut ohjeistus 1.3.2014 Lastensuojelulain nojalla avohuollon tukitoimena, sijaishuoltona tai jälkihuoltona lapselle annetuista perhehoidosta, laitoshoidosta tai asumispalveluista

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 Perusturvalautakunta 25.2.2016 Liite Sivu 2 / 7 Sisällys LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.3.2016 -----------------------------

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52 Voimaan: 1.1.2015 I LUKU SOVELTAMISALA 1 Suonenjoen kaupungin sosiaalihuollon järjestämisessä noudatetaan, mitä on

Lisätiedot

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_240518PP +

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_240518PP + KAN_6 1 *1219901* KANSALAISUUSILMOITUS; NUORI HENKILÖ Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi sinulle 18-22 -vuotias, jota ei ole tuomittu vapausrangaistukseen ja joka - olet

Lisätiedot

Tilastoja. kanteluja sosiaalihuolto 2291; lastensuojelua 348

Tilastoja. kanteluja sosiaalihuolto 2291; lastensuojelua 348 Tilastoja Sosiaalihuolto kanteluja 1.1.2010-31.8.2013 sosiaalihuolto 2291; lastensuojelua 348 vuosi 2010: noin 4000 kantelua, joista noin 120 koski lasten oikeuksia (noin 60 koski lastensuojelua) vuosi

Lisätiedot

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät 8.11.2018 Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä Mikä on julkinen hallintotehtävä ja mitä vaatimuksia sen hoitamiseen liittyy? Julkinen

Lisätiedot

Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt

Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt Yhdistyksen nimi on Vesaisten Keskusliitto ry., josta näissä säännöissä käytetään nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. I TARKOITUS Liiton tarkoituksena

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden päätösvalta ja viranomaistehtävien hoito

Sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden päätösvalta ja viranomaistehtävien hoito Liite nro 1 Pela 13.1.2009 1 (9) Sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden päätösvalta ja viranomaistehtävien hoito Perusturvan tilaajaorganisaatio Viranhaltija viranomaistehtävä Tilaajajohtaja -

Lisätiedot

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Kuinka teen perheetuutta koskevan maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Hakemus vai maksuvaatimus? Tässä esityksessä kerromme, miten ja missä tilanteissa kunta tekee maksuvaatimuksen tai hakemuksen

Lisätiedot