Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen toimittaminen Finanssivalvonnalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen toimittaminen Finanssivalvonnalle"

Transkriptio

1 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Vakuutusyhtiöt Ulkomaisen vakuutusyhtiön sivuliikkeet Vakuutusyhdistykset Eläkekassat Eläkesäätiöt Vakuutusomistusyhteisöt Antopäivä Voimaantulopäivä FINANSSIVALVONTA puh faksi Lisätietoja Instituutiovalvonta/Vakuutussektori

2 2 (15) Sisällysluettelo 1 Soveltaminen 3 2 Yleistä 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Raportoitujen valvontatietojen oikeellisuuden varmentaminen Valvonta-asiakirjojen toimittaminen Ennen tilintarkastusta toimitettavat asiakirjat Tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen toimitettavat asiakirjat Muut asiakirjat ja selonteot 10 5 Muutoshistoria 13 6 Liitteet Raportti 22a Raportti 22b 15

3 3 (15) 1 Soveltaminen Määräys (1) Tätä raportointimääräystä sovelletaan seuraaviin Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) tarkoittamiin valvottaviin: vakuutusyhtiölaissa tarkoitettu vakuutusyhtiö; työeläkevakuutusyhtiöistä annetussa laissa tarkoitettu työeläkevakuutusyhtiö; ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetussa laissa tarkoitettu, muussa kuin ETA-valtiossa toimiluvan saanut, ulkomaisen vakuutusyhtiön sivuliike; vakuutusyhdistyslaissa tarkoitettu vakuutusyhdistys; vakuutuskassalaissa tarkoitettu eläkekassa; eläkesäätiölaissa tarkoitettu eläkesäätiö; maatalousyrittäjän eläkelaissa tarkoitettu Maatalousyrittäjien eläkelaitos; merimieseläkelaissa tarkoitettu Merimieseläkekassa; vakuutusyhtiön ja vakuutusyhdistyksen omistusyhteisö.

4 4 (15) 2 Yleistä Määräys (1) Tämä raportointimääräys kumoaa yhdessä Finanssivalvonnan konekielisistä valvontatiedoista annetun määräyksen kanssa Vakuutusvalvontaviraston määräys- ja ohjekokoelman 2/002/2008 luvun 13 sekä määräys- ja ohjekokoelmien 4/002/2007 luvun 5. Kumottujen kohtien sijaan noudatetaan tämän määräyksen sekä konekielisistä valvontatiedoista annetun määräyksen säännöksiä. (2) Raportointimääräysten tavoitteena on varmistaa, että Finanssivalvonnalla on oikea ja riittävä kuva valvottavien taloudellisesta asemasta.

5 5 (15) 3 Normiperusta Määräys (1) Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvonta-asiakirjojen toimittaminen perustuu Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 18 :ään.

6 6 (15) 4 Raportointi Määräys 4.1 Raportoitujen valvontatietojen oikeellisuuden varmentaminen (1) Valvontatietojen toimittajan on laadittava seloste raportoitujen tietojen oikeellisuudesta. Menettelyn tavoitteena on varmistaa, että valvottavan toimittamat tiedot ovat tarkistettuja ja oikeita. Seloste päivätään ja sen allekirjoittavat sekä raportin laatija että tietojen oikeellisuuden varmentaja. Valvottavan on säilytettävä allekirjoitettu seloste ja esitettävä se pyydettäessä. Seloste on laadittava ensimmäisen kerran alkaen toimitetuista raporteista. Selostetta on päivitettävä aina, kun sen kuvaamassa prosessissa tapahtuu muutoksia. (2) Finanssivalvonnan kotisivujen ( Sääntely-osiosta on saatavissa ohjeet selostelomakkeen täyttämiseen ja sen toimittamiseen konekielisesti. (3) Tämän määräyksen noudattamatta jättäminen voi johtaa hallinnollisiin tai muihin seuraamuksiin. 4.2 Valvonta-asiakirjojen toimittaminen (4) Valvonta-asiakirjoilla tarkoitetaan toimitettavia muita kuin konekielisistä valvontatiedoista annetussa määräyksessä tarkoitettuja valvontatietoja. Asiakirjat toimitetaan tästä määräyksestä tarkemmin ilmenevällä tavalla. (5) Kirjallisesti toimitettavat asiakirjat annetaan yhtenä kokonaisuutena riippumatta siitä, onko tilinpäätösasiakirjoja tai muita asiakirjoja aikaisemmin toimitettu. Sähköisesti toimitettavat valvonta-asiakirjat toimitetaan Excel-muotoisena sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen tilastot(at)finanssivalvonta.fi Ennen tilintarkastusta toimitettavat asiakirjat (6) Jos ei muuta ole mainittu, kohdassa lueteltujen asiakirjojen on oltava kirjallisena Finanssivalvonnan käytettävissä 10 vuorokautta ennen vuositilintarkastusta, mutta kuitenkin viimeistään 10 vuorokauden kuluttua siitä, kun tilinpäätöksen on voimassa olevien säännösten mukaan oltava laadittuna.

7 7 (15) TAULUKKO 1: Asiakirja Ennen tilintarkastusta kirjallisena toimitettavat asiakirjat (ei koske eläkesäätiöitä eikä eläkekassoja) 1. Tilinpäätös ja toimintakertomus 2. VYL 7 luvun 6 :n mukainen tilintarkastajan tarkastuskertomus 3. Luettelo kateomaisuutta koskevista johdannaissopimuksista sekä selvitys siitä, miten ne vaikuttavat omaisuuden katearvoon 4. Laskelma vahinkovakuutusyhtiön oikaistusta vakavaraisuuspääomasta, tasoitusmäärästä ja niiden rajoista 5. Laskelma vakuutusyhdistyksen sekä kolmannen maan vakuutusyhtiön sivuliikkeen tasoitusmäärästä ja sen rajoista 6. Vakuutusyritysryhmän mukautettu vakavaraisuuslaskelma 7. Laskelma vastuuvelan muutoksista ja siitä, että tilinpäätöksen mukainen vastuuvelka on perusteiden mukaisesti laskettu 8. Työeläkevakuutusyhtiön lakisääteisen eläkevakuutuksen tilinpäätösanalyysi 9. Ote työeläkevakuutusyhtiön hallituksen pöytäkirjasta, josta ilmenee yhtiön hallituksen tekemä päätös siirrosta osittamattomasta lisävakuutusvastuusta ositettuun lisävakuutusvastuuseen 10. Laskelma lakisääteisen työeläkevakuutuksen vastuuvelan pohjana olevasta maksutulosta ja korvauksista sekä tarkistusmaksuvelasta tai -saatavasta ja velasta tai saatavasta TyEL- ja YEL-eläkkeiden vastuunjaosta 11. VYL 4 luvun 11 :n mukainen ilmoitus yhtiön/yhdistyksen omistajista tilikauden päättymishetken tilanteen mukaisena 12. Selvitys yhtiön ja muun yhteisön tai luonnollisen henkilön välisistä VYL 1 luvun 10 :ssä tarkoitetuista merkittävistä sidonnaisuuksista 13. Ilmoitus vakuutusyhtiön määräys- ja ohjekokoelman (2/002/2008) luvun 12 alakohdassa 1 tarkoitetuista luotoista 14. Todistus UVYL 29 :n mukaisesta vakuudesta 15. Vakuutusyritysryhmittymän keskinäisiä liiketoimia koskevat periaatteet 16. Ilmoitus vakuutusyritysryhmän keskinäisistä liiketoimista 17. Selvitys liitännäistoiminnan laajuudesta itsenäisenä toimintana ja suhteessa vakuutustoimintaan.

8 8 (15) (7) Vakuutusyhtiölain mukainen tilintarkastajan tarkastuskertomus tulee olla Finanssivalvonnan käytettävissä viimeistään kaksi vuorokautta ennen vuositilintarkastusta. (8) Kolmannen maan vakuutusyhtiön sivuliikkeen asiakirjojen on oltava Finanssivalvonnan käytettävissä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. (9) Eläkekassan ja eläkesäätiön tulee antaa erikseen sekä lakisääteisen että muun toiminnan osalta kirjallisena seuraavat asiakirjat: tasekirja; yhteenveto katteesta/vastuuvelan katelaskelma (eläkekassa) tai yhteenveto katteesta/laskelma eläkevastuusta (eläkesäätiö) ja tarkempi erittely omaisuuden jakautumisesta kateluokkiin/sijoitusluokkiin sekä riskikeskittymälaskelma (määräys- ja ohjekokoelman liitteet 1 tai 2 ja 3); selvitys eläkekassan osakasyhteisöille myönnetyistä lainoista; selvitys eläkesäätiön työnantajayritykselle myönnetyistä lainoista eriteltyinä ennen ja sen jälkeen annettuihin lainoihin sekä lainojen vakuuksista (määräys- ja ohjekokoelman liite 7); arvostuserolaskelma (määräys- ja ohjekokoelman liite 5). (10) Lakisääteistä toimintaa harjoittavan eläkekassan ja eläkesäätiön on lisäksi toimitettava kirjallisena seuraavat asiakirjat: toimintapääomalaskelmat (määräys- ja ohjekokoelman liite 4); eläkekassan toimintapääomalaskelman liitteenä kopiot VKL 83 b :n 2 momentin 7) - kohdan mukaisista mahdollisista takaus- ja vakuussopimuksista; eläkesäätiön toimintapääomalaskelman liitteenä kopiot ESL 48 a :n 2 momentin 5) - kohdan mukaisista mahdollisista takaus- ja vakuussopimuksista; ote hallituksen pöytäkirjasta, josta ilmenevät lisävakuutusvastuun purkamista ja kartuttamista koskevat päätökset. (11) AB-eläkesäätiön on edellä esitetyn lisäksi toimitettava kirjallisena: osastokohtainen tuloslaskelma ja tase; osastokohtainen kateluettelo liitteineen ja yhteenveto katteesta (määräys- ja ohjekokoelman liitteet 1 ja 2); selvitys eläkesäätiön hallituksen vahvistamista jakosäännöistä eläkesäätiön tuottojen ja kulujen jakamiseksi A- ja B-osaston kesken. (12) A-yhteiseläkesäätiön, joka noudattaa työnantajakohtaista kirjanpitoa, on toimitettava kirjallisena kohdassa (9) mainittujen asiakirjojen lisäksi: tuloslaskelma ja tase työnantajittain; työnantajakohtainen kateluettelo liitteineen ja yhteenveto katteesta (liite 1 ja 3); selvitys eläkesäätiön hallituksen vahvistamista jakosäännöistä eläkesäätiön tuottojen ja kulujen jakamiseksi työnantajien kesken. (13) B-yhteiseläkesäätiön on toimitettava kohtien (9) ja (10) mukaiset asiakirjat. Mikäli B- yhteiseläkesäätiö toimii työnantajakohtaisen kirjanpitojärjestelmän mukaisesti, on lisäksi toimitettava kohdassa (12) mainitut asiakirjat ja kohdan (10) toimintapääomalaskelmat työnantajakohtaisesti.

9 9 (15) (14) AB-yhteiseläkesäätiön on toimitettava vastaavat erittelyt ottaen huomioon toimivatko osastot työnantajakohtaisen vai tasaavan kirjanpitojärjestelmän mukaisesti. (15) Asiakirjoihin mahdollisesti toimittamisen jälkeen tehtävistä muutoksista on ilmoitettava viipymättä. (16) Vahinkovakuutusyhtiön on toimitettava taulukon 1 kirjallisten asiakirjojen lisäksi seuraavat raportit sähköisesti Excel-tiedostoina: toimintapääoman ja oman pääoman vähimmäismäärä sekä takuumäärän muodostuminen (määräys- ja ohjekokoelman raportti 1 taulukot T4 ja T8) tietoja run-off -yhtiön tilinpäätöksestä (määräys- ja ohjekokoelman raportti 4) vahinkovakuutusyhtiön ja sivuliikkeen korvausvastuun riittävyyslaskelma (määräys- ja ohjekokoelman raportti 8a) laskelma elinkorkovastuun riittävyydestä (määräys- ja ohjekokoelman raportti 9) luettelo jälleenvakuutuksenantajista (määräys- ja ohjekokoelman raportti 11) menevä jälleenvakuutus (määräys- ja ohjekokoelman raportti 12) (17) Henkivakuutusyhtiön on toimitettava taulukon 1 kirjallisten asiakirjojen lisäksi seuraavat raportit sähköisesti Excel-tiedostoina: toimintapääoman ja oman pääoman vähimmäismäärä sekä takuumäärän muodostuminen (määräys- ja ohjekokoelman raportti 1 taulukot T5 ja T9) luettelo jälleenvakuutuksenantajista (määräys- ja ohjekokoelman raportti 11) menevä jälleenvakuutus (määräys- ja ohjekokoelman raportti 12) henkivakuutusyhtiön vakavaraisuusaseman ennakoiva valvonta (määräys- ja ohjekokoelman raportti 23) (18) Henkivakuutusyhtiöiden on toimitettava lisäksi neljännesvuosittain laskelma perus- ja jatkuvuusvaatimustestien mukaisista laajennetuista toimintapääomista ja vakavaraisuusvaatimuksista (raportin 23 taulukot 1-4). Laskelmat toimitetaan Excel-taulukoina / / / mennessä. Helmikuun 15. päivään mennessä toimitetaan neljännen vuosineljänneksen alustavat tiedot. Neljännen vuosineljänneksen lopulliset laskelmat ja selvitykset toimitetaan kohdan (17) mukaisesti. (19) Vakuutusyhdistyksen on toimitettava taulukon 1 kirjallisten asiakirjojen lisäksi seuraavat raportit sähköisesti Excel-tiedostoina: tuloslaskelma, tase ja tilinpäätöksen liitetiedot tunnusluvut ja analyysit vuositasolla (määräys- ja ohjekokoelman liite 3) määräys- ja ohjekokoelman raportit 1-3, 5-8, 11, 12 ja 17 (20) Kolmannen maan vakuutusyhtiön sivuliikkeen on toimitettava taulukon 1 kirjallisten asiakirjojen lisäksi seuraavat raportit sähköisesti Excel-tiedostoina: tuloslaskelma, tase ja tilinpäätöksen liitetiedot määräys- ja ohjekokoelman raportit 1, 2a, 5, 6, 7a, 8a, 11 ja 12 (21) Kohtien 16, 17, 18, 19 ja 20 mukaiset raportit tulee toimittaa Excel-raportointipohjalla, jotka ovat haettavissa Finanssivalvonnan kotisivuilta.

10 10 (15) Tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen toimitettavat asiakirjat (22) Taulukossa 2 lueteltujen asiakirjojen on oltava Finanssivalvonnan käytettävissä kirjallisena kuukauden kuluessa siitä kokouksesta, joka on tilinpäätöksen vahvistanut. (23) Kolmannen maan vakuutusyhtiön sivuliikkeen tulee toimittaa UVYL 39 :n mukainen selvitys kirjallisena viimeistään tilinpäätöstä seuraavan heinäkuun loppuun mennessä. TAULUKKO 2: Asiakirja Tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen kirjallisena toimitettavat asiakirjat (ei koske eläkesäätiöitä eikä eläkekassoja) 1. Jäljennös vahvistetusta tilinpäätöksestä sekä toimintakertomuksesta (emoyhtiö/emoyhdistys ja konserni). 2. Jäljennös tilintarkastuskertomuksesta 3. Sen kokouksen pöytäkirjanote, josta käy ilmi tilinpäätöksen vahvistaminen tai vakuutusyhdistyksen hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan kirjallinen ilmoitus tilinpäätöksen vahvistamisen päivämäärästä ja yhdistyksen voittoa tai tappiota koskevasta yhdistyskokouksen päätöksestä (24) Eläkekassan on toimitettava vuosittain kirjallisena yhden kuukauden kuluessa siitä kokouksesta, jossa tilinpäätös on vahvistettu määrämuotoinen tilastokertomus (määräys- ja ohjekokoelman liite 7). Kertomuksen mukana on toimitettava sen etusivulla mainitut liitteet. Eläkekassan tilastokertomus tulee antaa erikseen sekä lakisääteisen että muun toiminnan osalta. (25) Eläkesäätiön on toimitettava vuosittain kirjallisena viiden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä määrämuotoinen tilastokertomus toiminnastaan ja tilastaan (määräys- ja ohjekokoelman liite 8). Tilastokertomuksen yhteydessä on toimitettava sen etusivulla mainitut liitteet. AB-eläkesäätiön on toimitettava tilastokertomus ja siihen liitettävät asiapaperit erikseen A- ja B-osaston osalta. (26) Luvun mukaisesti Excel-taulukoina toimitetut tiedot tulee tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen toimittaa samassa muodossa ja korjattuna niiltä osin kuin tiedot ovat muuttuneet kuukauden kuluessa siitä kokouksesta, joka on tilinpäätöksen vahvistanut Muut asiakirjat ja selonteot (27) Vakuutusyhtiön tulee toimittaa kirjallisesti ilmoitus vakuutusyritysryhmän keskinäisiä liiketoimia koskevissa periaatteissa tapahtuneista muutoksista sekä yksilöllisesti ilmoitettavista keskinäisistä liiketoimista kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen osalta viimeistään vuosineljännestä seuraavan toisen kuukauden 15. päivänä.

11 11 (15) (28) Työeläkelaitoksen on toimitettava vuosittain tammikuun 12. päivään mennessä ennakkotietoraportti laitoksen toiminnasta edellisenä vuonna (määräys- ja ohjekokoelman raportti 27). Raportti toimitetaan Excel-taulukkona. Finanssivalvonta lähettää yhteenvedon ennakkotiedoista Tilastokeskukselle kansantalouden tilinpitoa varten. (29) Työeläkevakuutusyhtiön tulee ilmoittaa kuukausittain tiedot huomattavista liiketoimista, jotka yhtiö on tehnyt asiakkaidensa kanssa, ellei liiketoimi ole tavanomainen. Liiketoimi on huomattava, jos kertaluontoinen liiketoimi on yli 1 miljoonaa euroa tai jos toistaiseksi jatkuva liiketoimi synnyttää kassavirtaa yli 1 miljoonaa euroa vuoden aikana. Tavanomaisia liiketoimia ovat yhtiön tekemät likviditeettisijoitukset asiakkaana olevan pankin kanssa ja yhtiön myöntämät takaisinlainat. (30) Työeläkevakuutusyhtiön tulee ilmoittaa kuukausittain tiedot poikkeuksellisista liiketoimista, jotka yhtiö on tehnyt tai luvannut tehdä. Liiketoimi on poikkeuksellinen, jos se on tehty asiakkaiden hankkimiseksi tai säilyttämiseksi, eikä toimea ole kohdistettu rajoittamattomalle yleisöjoukolle tai jos liiketoimi liittyy työhyvinvointihankkeisiin. (31) Tiedot huomattavista ja poikkeuksellisista liiketoimista toimitetaan sekä raportilla 22a (liite 6.1) että raportilla 22b (liite 6.2) raportointikuukautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä. Näistä raportti 22a on julkinen asiakirja. (32) Valvottavan on ilman erillistä pyyntöä toimitettava tilintarkastajien tilikauden aikana toimitusjohtajalle, hallitukselle tai pääasiamiehelle luovuttamat raportit ja tarkastusmuistiot välittömästi sen jälkeen, kun tilintarkastajat ovat ne luovuttaneet. (33) Henkivakuutusyhtiön ja henkivakuutusta harjoittavan sivuliikkeen on ilman erillistä pyyntöä toimitettava uudet henkivakuutuksen sekä vahinkovakuutusluokkiin 1 ja 2 kuuluvien vakuutusten, silloin kun ne liittyvät henkivakuutusluokkaan 1 tai vastaaviin henkivakuutusluokan 3 vakuutussopimuksiin, maksuperusteet perusteluineen sekä vastuuvelan laskuperusteet perusteluineen ennen niiden käyttöönottoa. Lisäksi tammikuun loppuun mennessä yhtiöiden tulee toimittaa elektronisessa muodossa kalenterivuoden lopussa voimassa olevista vakuutuslajeista kaikki sovellettavat laskuperusteet lisäetuperusteet mukaan luettuina vakuutuslajeittain eri hakemistoihin ryhmiteltyinä. Tällöin yksi laskuperuste voi esiintyä useammassa hakemistossa. Lisäksi omassa hakemistossaan tulee toimittaa tasoitusmäärän, laajennetun toimintapääoman, perusvaatimustestin ja jatkuvuusvaatimustestin laskuperusteet perusteluineen. (34) Vahinkovakuutusyhtiön tilinpäätöksessä sovellettavat uudet vastuuvelan laskuperusteet on perusteluineen toimitettava tilikauden loppuun mennessä. Jos yhtiö kokonaisuudessaan soveltaa edellisen vuoden laskuperusteita, on myös tästä ilmoitettava tilikauden loppuun mennessä. (35) Liikennevakuutusta harjoittavan vakuutusyhtiön on toimitettava VN-tiedonkeruun liitteenä Kysely liikennevakuutuksen vakuutusmaksujen muutoksista (määräys- ja ohjekokoelman raportti 28b). Tämä selvitys on toimitettava vuosittain kuukauden kuluessa siitä yhtiökokouksesta, joka on tilinpäätöksen vahvistanut.

12 12 (15) (36) Eläkekassan ja eläkesäätiön hallituksen hyväksymä tilinpäätöstä seuraavan vuoden sijoitussuunnitelma on toimitettava seuraavan tilikauden ensimmäisen kuukauden loppuun mennessä. (37) Eläkekassan ja eläkesäätiön on toimitettava maksuperusteista lisäeläkejärjestelyä koskevat laskuperusteet ennen niiden käyttöönottoa.

13 13 (15) 5 Muutoshistoria Määräys (1) Määräykseen ei ole tehty muutoksia.

14 14 (15) 6 Liitteet 6.1 Raportti 22a TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖN ILMOITUS HUOMATTAVISTA TAI POIKKEUKSELLISISTA LIIKETOIMISTA Raportti 22a Vakuutuslaitoksen nimi: Y-tunnus: Yhteyshenkilön nimi: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite: Raportointikuukauden viimeinen päivä Liiketoimen osapuolena olevan asiakkaan tiedot Liiketoimen luonne euromäärä liiketoimen tekopäivä yhtiömuoto kotipaikka asiakkuuden alkamispäivä

15 15 (15) 6.2 Raportti 22b TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖN ILMOITUS HUOMATTAVISTA TAI POIKKEUKSELLISISTA LIIKETOIMISTA Raportti 22b Vakuutuslaitoksen nimi: Y-tunnus: Yhteyshenkilön nimi: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite: Raportointikuukauden viimeinen päivä Liiketoimen osapuolena olevan asiakkaan tiedot Liiketoimen luonne euromäärä liiketoimen tekopäivä yhtiömuoto kotipaikka asiakkuuden alkamispäivä asiakkaan nimi

Määräykset ja ohjeet 2/2011

Määräykset ja ohjeet 2/2011 Määräykset ja ohjeet 2/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen toimittaminen Finanssivalvonnalle 6/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2011

Määräykset ja ohjeet 2/2011 Määräykset ja ohjeet 2/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen Dnro 6/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle

Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen Määräykset ja ohjeet Vakuutusyhtiöt Eläkekassat Eläkesäätiöt Antopäivä 1.2.2011 Voimaantulopäivä 1.2.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle 5/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

13 VVV:lle toimitettavat tiedot

13 VVV:lle toimitettavat tiedot 153 V osa: Valvonta 13 VVV:lle toimitettavat tiedot Valtuutussäännös VYL 25 luvun 24 VakYhdL 12 luvun 5, UVYL 39, MEL 211, MYEL 131, TVYL 1 ja 30 (1) Kohdissa 13.1 13.5 tarkoitetut asiakirjat on toimitettava

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2015

Määräykset ja ohjeet 4/2015 Määräykset ja ohjeet 4/2015 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen Dnro FIVA 9/01.00/2015 Antopäivä 7.12.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle 5/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Dnro 5/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2015

Määräykset ja ohjeet 4/2015 Määräykset ja ohjeet 4/2015 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen Dnro 9/01.00/2015 Antopäivä 7.12.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2015

Määräykset ja ohjeet 4/2015 Määräykset ja ohjeet Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvonta-asiakirjojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Dnro FIVA 9/01.00/2015 Antopäivä 7.12.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 Lisätietoja Vakuutusvalvonta/Työeläkelaitokset

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2015

Määräykset ja ohjeet 4/2015 Määräykset ja ohjeet 4/2015 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen Dnro 9/01.00/2015 Antopäivä 7.12.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2015

Määräykset ja ohjeet 4/2015 Määräykset ja ohjeet 4/2015 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön valvontaasiakirjojen Dnro 9/01.00/20159/01.00/20159/01.00/2015 Antopäivä 7.12.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 09

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Dnro 5/101/2011 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Dnro FIVA 8/01.00/2015 Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle Dnro Antopäivä 21.3.2011 Voimaantulopäivä 1.4.2011 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka

Lisätiedot

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Standardi RA4.20 Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.4 Maariskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 1/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 01.01.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 2/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle_

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinoilla toimivien yhteisöjen tiedonkeruukartta

Vakuutusmarkkinoilla toimivien yhteisöjen tiedonkeruukartta 401 Työeläkevakuutusyhtiö Frekvenssi VD: Vakavaraisuus VA01a Tuloslaskelma työeläkevakuutusyhtiöille VB01 Epäsuora rahoituslaskelma VB02a Työeläkevakuutusyhtiön tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot VD01

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2012

Määräykset ja ohjeet 13/2012 Määräykset ja ohjeet 13/2012 Työeläkelaitosten vakavaraisuus Dnro FIVA 10/01.00/2012 Antopäivä 13.12.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle: määräysten ja ohjeiden muutokset

Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle: määräysten ja ohjeiden muutokset 1 (5) Vakuutusmarkkinoilla toimivan yhteisön konekielisten valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle: määräysten ja ohjeiden muutokset 1 Muutokset Määräyksiin ja ohjeisiin 1/2011 Määräyksiin ja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2012

Määräykset ja ohjeet 13/2012 Määräykset ja ohjeet 13/2012 Työeläkelaitosten vakavaraisuus Dnro FIVA 10/01.00/2012 Antopäivä 13.12.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Vakuutusmarkkinoilla toimivien yhteisöjen tiedonkeruukartta

Vakuutusmarkkinoilla toimivien yhteisöjen tiedonkeruukartta 401 Työeläkevakuutusyhtiö VA01a Tuloslaskelma työeläkevakuutusyhtiöille VB01 Epäsuora rahoituslaskelma VB02a Työeläkevakuutusyhtiön tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot VF06a Työeläkevakuutusyhtiön vastuuvelan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

VF06a Työeläkevakuutusyhtiön vastuuvelka 401 VF06e Eläkekassan vastuuvelka 442 VF06f Eläkesäätiön eläkevastuu 452

VF06a Työeläkevakuutusyhtiön vastuuvelka 401 VF06e Eläkekassan vastuuvelka 442 VF06f Eläkesäätiön eläkevastuu 452 1 (6) Viimeisin muutos 31.3.2019 VF Vastuuvelka VF-tiedonkeruussa kerätään vuosineljänneksittäin tietoa työeläkelaitosten vastuuvelasta. Tietoja käytetään Finanssivalvonnan suorittamaan valvontaan. Tiedonkeruu

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2015

Määräykset ja ohjeet 9/2015 Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, muut Dnro FIVA 15/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

TyEL-valvottavatapaaminen 19.10.2011. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

TyEL-valvottavatapaaminen 19.10.2011. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority TyEL-valvottavatapaaminen 19.10.2011 19.10.2011 Iltapäivän ohjelma 13.00 Finanssivalvonnan kokemuksia raportointiuudistuksesta Sami Tiainen, projektipäällikkö 13.30 Työeläkevakuutusyhtiöiden konekielinen

Lisätiedot

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.3 Sijoitusrahastojen raportointi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 5/120/2004 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 23/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi työeläkevakuutusyhtiöistä. annetun lain 29 e :n, eläkesäätiölain

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 23/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi työeläkevakuutusyhtiöistä. annetun lain 29 e :n, eläkesäätiölain EDUSKUNNAN VASTAUS 23/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 29 e :n, eläkesäätiölain 88 ja 100 a :n ja vakuutuskassalain 132 ja 134 :n muuttamisesta Asia Hallitus on

Lisätiedot

Kysely eläkekassoille ja -säätiöille

Kysely eläkekassoille ja -säätiöille Ohje 1 (6) Viimeisin muutos 5.4.2013 VL Kysely eläkekassoille ja -säätiöille VL-tiedonkeruussa kerätään vuosittaista tietoa eläkekassojen ja -säätiöiden toiminnasta. Tietoja käytetään Finanssivalvonnan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Vastuuvelan ja eläkevastuun kate: Muuta kuin lakisääteistä toimintaa harjoittavat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä hautaus- ja eroavustuskassat Dnro FIVA 4/01.00/2013 Antopäivä

Lisätiedot

Neljännesvuosittain VF11 Tietoja työeläkeyhtiön siirtoliikkeestä VG01 Sijoitusjakauma VG02 Johdannaiset

Neljännesvuosittain VF11 Tietoja työeläkeyhtiön siirtoliikkeestä VG01 Sijoitusjakauma VG02 Johdannaiset 401 Työeläkevakuutusyhtiö Frekvenssi VA01a Tuloslaskelma työeläkevakuutusyhtiöille VD: Vakavaraisuus VF: Vastuuvelka VO: Tunnuslukutaulukot VP: Tutkimus työeläkevakuutusyhtiöiden vakuutusliikkeestä VS:

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2014

Määräykset ja ohjeet 6/2014 Määräykset ja ohjeet 6/2014 Raportointi varainhankintasuunnitelmista Dnro FIVA12/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 30.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 299/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 299/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan EDUSKUNNAN VASTAUS 299/2010 vp Hallituksen esitys laiksi eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan laskemisesta ja vastuuvelan kattamisesta annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015. 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015. 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 355/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyhtiön toimintasuunnitelmasta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015

Lisätiedot

Työeläkevakuutusyhtiön vastuuvelan katelaskelma 401. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen vastuuvelan katelaskelma 435

Työeläkevakuutusyhtiön vastuuvelan katelaskelma 401. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen vastuuvelan katelaskelma 435 Ohje 1 (12) VF Vastuuvelan kate (Viimeisin muutos 1.1.2016) VF-tiedonkeruussa kerätään vuosineljänneksittäin tietoa vakuutuslaitosten vastuuvelan katteesta. Tietoja käytetään Finanssivalvonnan suorittamaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 19/2013

Määräykset ja ohjeet 19/2013 Määräykset ja ohjeet Vastuuvelan ja eläkevastuun kate: Muuta kuin lakisääteistä toimintaa harjoittavat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä hautaus- ja eroavustuskassat Dnro FIVA 7/01.00/2018 Antopäivä 20.11.2013

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja Palautelomake 1 (5) Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista 31.12.2016 ja 1.1.2017 Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2015

Määräykset ja ohjeet 1/2015 Määräykset ja ohjeet 1/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet I osa Dnro FIVA 2/01.00/2015 Antopäivä 16.3.2015 Voimaantulopäivä 1.4.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 482. Laki. lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 14 päivänä kesäkuuta 2002

SISÄLLYS. N:o 482. Laki. lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 14 päivänä kesäkuuta 2002 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2002 N:o 482 485 SISÄLLYS N:o Sivu 482 Laki lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelain muuttamisesta... 3095 483 Laki

Lisätiedot

Kysely eläkekassoille ja -säätiöille

Kysely eläkekassoille ja -säätiöille Ohje 1 (7) Viimeisin muutos 31.12.2014 VL Kysely eläkekassoille ja -säätiöille VL-tiedonkeruussa kerätään vuosittaista tietoa eläkekassojen ja -säätiöiden toiminnasta. Tietoja käytetään Finanssivalvonnan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 19/2013

Määräykset ja ohjeet 19/2013 Määräykset ja ohjeet 19/2013 Vastuuvelan ja eläkevastuun kate: Muuta kuin lakisääteistä toimintaa harjoittavat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä hautaus- ja eroavustuskassat Dnro Fiva 7/01.00/2018Fiva 7/01.00/2018Fiva

Lisätiedot

Perustelut laskuperustehakemukselle

Perustelut laskuperustehakemukselle Perustelut laskuperustehakemukselle Yrittäjien eläkekassa Oma asetettiin selvitystilaan huhtikuussa 2012. Eläkekassan toimintapääoman alhainen taso osoittautui esteeksi sille, että eläkekassan vakuutustoiminnan

Lisätiedot

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen Annettu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2004 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyrityksen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutuskassan ja eläkesäätiön tilinpäätöksestä

SISÄLLYS. N:o Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. vakuutuskassan ja eläkesäätiön tilinpäätöksestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2002 N:o 1336 1337 SISÄLLYS N:o Sivu 1336 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutuskassan ja eläkesäätiön tilinpäätöksestä...

Lisätiedot

Eläkevakuutuksen puolivuositiedot

Eläkevakuutuksen puolivuositiedot Ohje 1 (5) viimeisin muutos (5.4.2013) VO Eläkevakuutuksen puolivuositiedot VO-tiedonkeruussa kerätään puolivuosittaista tietoa lisäeläkeosastojen vastuuvelan katteista ja kateomaisuuden riskikeskittymistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 253. Asetus. maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ohjesäännön sisältävän asetuksen muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 253. Asetus. maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ohjesäännön sisältävän asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 1999 N:o 253 266 SISÄLLYS N:o Sivu 253 maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ohjesäännön sisältävän asetuksen muuttamisesta... 745 254

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 19/2013

Määräykset ja ohjeet 19/2013 Määräykset ja ohjeet 19/2013 Vastuuvelan ja eläkevastuun kate: Muuta kuin lakisääteistä toimintaa harjoittavat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä hautaus- ja eroavustuskassat Dnro 4/01.00/2013 Antopäivä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 482. Laki. luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2003

SISÄLLYS. N:o 482. Laki. luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2003 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2003 N:o 482 496 SISÄLLYS N:o Sivu 482 luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta... 2191 483 sijoitusrahastolain muuttamisesta...

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5)

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5) 1 (5) Kotimaisille sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen konserniin tai rahoitus- ja vakuutusryhmittymään kuuluvien yritysten keskinäisten liiketoimien

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Päätös. Laki. eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan laskemisesta ja vastuuvelan kattamisesta annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan laskemisesta ja vastuuvelan kattamisesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eläkelaitosten vakavaraisuutta koskevien säännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä eläkelaitosten vakavaraisuutta

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 416. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 416. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2004 N:o 416 421 SISÄLLYS N:o Sivu 416 Laki vakuutusyhtiölain muuttamisesta... 1209 417 Laki vakuutusyhdistyslain muuttamisesta...

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta /2012 Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta /2012 Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2012 758/2012 Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 14 päivänä joulukuuta 2012 Eduskunnan

Lisätiedot

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015)

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015) Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle vakuutussektorin määräys- ja ohjeluonnoksista 1/2011, 4/2015 ja 14/2012 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) Ilmoita

Lisätiedot

Liite 1 TULOSLASKELMA. I Vakuutustekninen laskelma Vahinkovakuutus 1)

Liite 1 TULOSLASKELMA. I Vakuutustekninen laskelma Vahinkovakuutus 1) 4060 N:o 1415 Liite 1 TULOSLASKELMA I Vakuutustekninen laskelma Vahinkovakuutus 1) Vakuutusmaksutuotot Vakuutusmaksutulo Jälleenvakuuttajien osuus Vakuutusmaksuvastuun muutos Jälleenvakuuttajien osuus

Lisätiedot

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Tilinpäätös 31.12.2014

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Tilinpäätös 31.12.2014 Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Tilinpäätös 31.12.2014 Keskeiset tunnusluvut Pro forma 31.12.2014 31.12.2013 31.12.2013 Yhtiön koko Vakuutusmaksutulo, milj. e 3 022,9 1 602,7 2 929,0 Eläkkeensaajille

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2011 1494/2011 Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 2011 Eduskunnan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu Dnro FIVA 2/01.00/2014 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 31.3.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2012

Määräykset ja ohjeet 4/2012 Määräykset ja ohjeet Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet Dnro FIVA 14/01.00/2018 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 Lisätietoja Vakuutusvalvonta/Työeläkelaitokset FINANSSIVALVONTA puh. 09

Lisätiedot

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 42 16.11.1999 LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ 1. Lausuntopyyntö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä pyytää kuntajaostolta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 313/2015 Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015. 313/2015 Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2015 313/2015 Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta

Lisätiedot

VO01e. Eläkevakuutuksen puolivuositiedot. FINANSSIVALVONTA Annettu Korvaa. Yhteenveto eläkekassan vastuuvelan katteesta

VO01e. Eläkevakuutuksen puolivuositiedot. FINANSSIVALVONTA Annettu Korvaa. Yhteenveto eläkekassan vastuuvelan katteesta 441, 443 VO01e Yhteenveto eläkekassan katteesta Kaikki katekelpoinen omaisuus Josta Kate Rivino Tno 05 10 15 20 10 7 Katettava vastuuvelka 0 10 10 9 Vastuuvelka Vastuuvelasta vähennettävät erät (VKL 83

Lisätiedot

Virati-yhteistyöryhmän vakuutustiedonkeruun raportointiohjeistus

Virati-yhteistyöryhmän vakuutustiedonkeruun raportointiohjeistus Ohjeistus 1 (134) 10.11.2010 Virati-yhteistyöryhmän vakuutustiedonkeruun raportointiohjeistus Sisällys VA Tuloslaskelma- ja tasetaulukot... 2 VB Tilinpäätöksen liitetietotaulukot... 17 VC Tunnuslukutaulukot...

Lisätiedot

2 1 Eläkesäätiö toimii eläkesäätiölain (jäljempänä ESL) 2 :ssä ja 13 luvussa tarkoitettuna B yhteiseläkesäätiönä.

2 1 Eläkesäätiö toimii eläkesäätiölain (jäljempänä ESL) 2 :ssä ja 13 luvussa tarkoitettuna B yhteiseläkesäätiönä. ELÄKESÄÄTIÖYHDISTYS ESY 2017 B yhteiseläkesäätiön mallisäännöt (tasaava kirjanpitojärjestelmä ELÄKESÄÄTIÖN NIMI JA KOTIPAIKKA 1 1 Eläkesäätiön nimi on 2 Eläkesäätiön kotipaikka on ELÄKESÄÄTIÖN MUOTO 2

Lisätiedot

Muut tuotot Muut kulut Ylijäämä (alijäämä) varsinaisesta toiminnasta Tilinpäätössiirrot Vapaaehtoisten varausten muutos

Muut tuotot Muut kulut Ylijäämä (alijäämä) varsinaisesta toiminnasta Tilinpäätössiirrot Vapaaehtoisten varausten muutos 2396 N:o 839 Liite 1 TULOSLASKELMA Vakuutustekninen laskelma Vakuutusmaksutulo Lakisääteisten eläkkeiden kannatusmaksut Muiden eläkkeiden kannatusmaksut Muiden eläkkeiden jäsenmaksut Sijoitustoiminnan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta /2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta /2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 2011 1143/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyhdistyksen oikaistun vakavaraisuuspääoman rajojen, tasoitusmäärän ja sen

Lisätiedot

N:o Vakuutusmaksutuotot Vakuutusmaksutulo Jälleenvakuuttajien osuus Vakuutusmaksuvastuun muutos Jälleenvakuuttajien osuus

N:o Vakuutusmaksutuotot Vakuutusmaksutulo Jälleenvakuuttajien osuus Vakuutusmaksuvastuun muutos Jälleenvakuuttajien osuus N:o 614 1933 TULOSLASKELMA Liite 1 I Vakuutustekninen laskelma Vahinkovakuutus 1) Vakuutusmaksutuotot Vakuutusmaksutulo Jälleenvakuuttajien osuus Vakuutusmaksuvastuun muutos Jälleenvakuuttajien osuus 2)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta

Laki. Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Laki Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan Finanssivalvonnan valvontamaksusta annetun lain (879/2008) 1 :n 1 momentin 6 kohta, 4 :n 1 momentti,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o Laki. N:o vakuutuskassalain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o Laki. N:o vakuutuskassalain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o 1322 1330 SISÄLLYS N:o Sivu 1322 Laki vakuutuskassalain muuttamisesta... 4479 1323 Laki eläkesäätiölain muuttamisesta...

Lisätiedot

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Osavuosikatsaus

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Osavuosikatsaus Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Osavuosikatsaus 30.6.2014 Keskeiset tunnusluvut 30.6.2014 30.6.2013 31.12.2013 Yhtiön koko Vakuutusmaksutulo, milj. e 1 510,1 807,7 1 602,7 Eläkkeensaajille maksetut

Lisätiedot

VE03 Yhteenveto vahinkovakuutusyhtiön korvausvastuulaskelmasta 420 VE04 Tietoja vahinkovakuutusyhtiön vastuuvelasta 420

VE03 Yhteenveto vahinkovakuutusyhtiön korvausvastuulaskelmasta 420 VE04 Tietoja vahinkovakuutusyhtiön vastuuvelasta 420 Ohje 1 (6) Viimeisin muutos 31.12.2014 VE Vastuuvelka VE-tiedonkeruussa kerätään vuosittain tietoja henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vastuuvelasta. Taulukoilla selvitetään taseen vastuuvelka tuoteryhmittäin.

Lisätiedot

Eläke-Fennian tilinpäätös 2013

Eläke-Fennian tilinpäätös 2013 Eläke-Fennian tilinpäätös 2013 1 Avainlukuja 2013 2012 2011 2010 2009 Vakuutusmaksutulo, milj. e 1 326,3 1 355,0 1 198,2 1 126,2 1 096,3 Maksetut eläkkeet ja muut korvaukset, milj. e 1 311,9 1 243,7 1

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä helmikuuta 1999 N:o Laki. N:o 78. Vakuutusvalvontavirastosta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä helmikuuta 1999 N:o Laki. N:o 78. Vakuutusvalvontavirastosta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä helmikuuta 1999 N:o 78 102 SISÄLLYS N:o Sivu 78 Laki Vakuutusvalvontavirastosta... 303 79 Laki vakuutusyhtiölain muuttamisesta... 306 80 Laki

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA6.1. Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa tarjoavien henkilöiden toiminta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA6.1 Maksulaitosten ja maksupalvelua ilman toimilupaa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot