1 JOHDANTO. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on läheistään hoitavien henkilöiden etu- ja tukijärjestö.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 JOHDANTO. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on läheistään hoitavien henkilöiden etu- ja tukijärjestö."

Transkriptio

1 VUOSIKERTOMUS 2016

2 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO Yhdistyksen perustoiminta Yhteistyöstä ja verkostoista voimaa Omaishoito ja yhdistys näkyväksi OmaisOiva -toiminta Valot II projekti ( ) LAMPPU-kumppanuushanke Yhdistyksen juhlavuosi... 16

3 2 1 JOHDANTO Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on läheistään hoitavien henkilöiden etu- ja tukijärjestö. Toimimme omaishoitajien, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden aseman parantamiseksi, jaksamisen tukemiseksi ja palvelujen kehittämiseksi. Teemme vahvasti ennaltaehkäisevää sekä etsivää työtä omaishoitoperheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Varhainen omaishoitotilanteiden tunnistaminen ja tukeminen ovat punaisena lankana toiminnassamme. Toimintamme perustuvat arvoihin, joita ovat omaishoitajien ja perheen hyvä, luotettavuus, oikeudenmukaisuus ja kumppanuus. Yhdistys vietti 15-vuotisjuhlavuottaan teemalla Yhteistä ymmärrystä luomassa. Teemalla haluttiin nostaa esille yhdistyksen kasvutaival ja vahva vaikuttamis- ja kehittämistyö omaishoidon saralla niin alueellisesti kuin paikallisestikin. Yhteisen ymmärryksen luominen viittaa myös ammattilaisten ja omaishoitoperheiden kanssakäymiseen sekä kohtaamiseen, joka on ollut keskeinen teema mm. Valot II-projektissa. Oleellista toiminnassa on kuluneen vuoden aikana ollut erilaisten omaishoitoperheiden kuuleminen, valmentaminen ja tukeminen sekä heidän kokemustietonsa esille tuominen ja hyödyntäminen omaishoitajien palveluja ja tukimuotoja kehitettäessä. Yhdistyksen edustus osallistui valtakunnallisen omaishoidon kärkihankkeen hakuprosessiin ja vei tällä tavoin omaishoidon asiakasnäkökulmaa hankesuunnitelman sisältöihin. Jo vuosia sitten syntynyt unelma Omaishoitotalosta alkoi elää hankesuunnitelmassa ja muuttuu Essoten OSSI -hankkeen myötä todeksi vuosien aikana. Hankkeidemme ja työryhmäjäsenyyksiemme myötä olemme osallistuneet aktiivisesti omaishoidon kehittämistyöhön niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Omaishoitoon liittyvän tutkimustiedon, uudenlaisten toimintamallien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä työnantajien perehdyttäminen ovat olleet työmuotoinamme vuoden aikana.

4 3 1.1 YHDISTYKSEN TOIMIALUE, HALLINTO JA JÄSENISTÖ Hallitus Puheenjohtaja: Mali Soininen (Mikkeli) Varapuheenjohtaja: Annikki Pursiainen (Mikkeli) Jäsenet: Ritva Alanne (Kangasniemi), Lea Liukkonen (Hirvensalmi), Leevi Piispa (Mikkeli), Päivi Liukkonen (Ristiina), Marja Lehtonen (Mikkeli), Raija Loimas-Räty (Ristiina), Timo Korhonen (Mäntyharju) ja Tapani Varjus (Mikkeli). Hallitus kokoontui 11 kertaa. Hallituksen tehtävänä on ollut vahva alueellinen vaikuttamistoiminta eri sektoreilla sekä yhteiskuntasuhteiden hallinta. Hallitus on koottu sekä omaishoitajista että sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisista ja eri kuntien edustajista. Osa hallituksen jäsenistä toimii myös vaikuttajana kuntatasolla. Työryhmät: Työvaliokunta, virkistys- ja varainhankintatyöryhmä, tiedotustyöryhmä ja juhlatoimikunta. Vuosikokoukset: Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Estery-talolla. Kokouksessa alustuksen piti Vanhustyön keskusliiton Kotiturva -hankkeen Tarja Rantee. Osallistujia oli 15 hlöä. Syyskokous järjestettiin Wanhalla Rokkalantallilla. Ennen kokousta järjestettiin Yhteistä ymmärrystä luomassa -paneeli. Osallistujia oli 32 hlöä. Yhdistyksen jäsenet kunnittain: Jäsenkunta Jäsenet/kunta Jäsenkunta Jäsenet/kunta Hirvensalmi 9 Juva 20 Kangasniemi 20 Mikkeli 225 Mäntyharju 21 Pertunmaa 2 Puumala 13 Kannattajajäseniä 16 Henkilöjäsenet yht. 310 YHTEENSÄ 326 Yhdistyksen kannattajajäsenet: Etelä-Savon Energia, Graanin apteekki, Haukivuoren Apteekki, Hautaustoimisto Mielonen, Hoivaosuuskunta Pelakuu, Hyvinvointi- ja Kauneuskeskus Estetica, Jalkahoitopalvelu Anne Tuukkanen, Kyyhkylä OY, MarskiData Oy, Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunta, Mikkelin Toimistotarvike, Puistokukka Katri Rantalainen, Savon Hautaustoimisto/Savon Kukka, Ristiinan Apteekki, Ramin Konditoria ja Vetrea.

5 4 1.2 TALOUS Yhdistyksen taloudellinen tukijalka on ollut RAY:n myöntämissä avustuksissa, joita oli käytettävissä yhteensä ,99. Muut tulot ovat koostunut Mikkelin kaupungin myöntämästä vuokratuesta ja järjestöavustuksesta, säätiöiden avustuksista, varainhankinnasta, lahjoituksista sekä jäsenmaksupalautuksista ja kannattajajäsenten jäsenmaksuista. RAY avustukset RAY avusteisia projekteja kuluneen vuonna oli kolme: Valot II projekti, OmaisOiva ja keväällä päättynyt Lamppu-kumppanuushanke. Muut avustukset Yhdistys on saanut Mikkelin kaupungilta vuokra-avustusta 7500 sekä Mikkelin sosiaali- ja terveystoimesta järjestöjen yleistä toiminta-avustusta 300. Yhdistyksen 15-vuotisjuhlanäytöksen kustannuksia kattoivat Mikkelin kaupunki 1000 eurolla sekä Kansan Sivistysrahasto 1000 eurolla. Lahjoitukset Yhdistys on saanut vaihtelevasti lahjoituksia yrityksiltä ja yhteisöiltä. Kannattajajäsenemme Hautaustoimisto Mielonen lahjoitti 75-vuotissyntymäpäivän muistamiset yhdistykselle. Mikkelin Nuorkauppakamari lahjoitti Korkkarijuoksun tuoton omaishoitajien hemmottelupäivään. LC-Otava tuki sekä taloudellisesti että vapaaehtoistyönä vaikeavammaisten lasten perheiden virkistyspäivää Anttolanhovissa. Loppu vuodesta Suur-Savon Osuuspankki lahjoitti joulukorttirahat yhdistyksen toiminnan tukemiseen. Varainhankinta Varainhankintaa toteutettiin kuluneen vuoden aikana myymällä adresseja, käsitöitä sekä kynttilöitä. Ravintolapäivänä järjestimme Makkarabaari Kirkkopuistossa ja Maalismarkkinoilla pidimme Onnenpyörä -arvontaa. Juhlavuoden kunniaksi ja juhlajulkaisun kulujen kattamiseksi saimme mainostuloja kaikkiaan 12 eri yritykseltä, 4 kunnalta, Essotelta, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnalta sekä Itä-Suomen Osaamiskeskukselta.

6 5 2 Yhdistyksen perustoiminta Edunvalvonta ja vaikuttamistoiminta Vaikuttamistyö on ollut aina tärkeä osa toimintaamme. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakennemuutoksessa omaiset kantavat yhä suuremman osan ikääntyneiden, pitkäaikaissairaiden sekä vaikeavammaisten hoivasta. Vuoden aikana olemme kuulleet eri tilaisuuksissa toimialueemme omaishoitoperheitä ja vieneet heidän terveisensä päättäjien tietoon. Yhdistys on ottanut alueellaan kantaa omaishoidon tuen kehittämiseen sekä resursointiin. Hallituksen jäsenet ovat tehneet vahvaa vaikuttamistyötä omissa verkostoissaan. Vuoden 2016 lopulla teimme kirjelmän Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimelle omaishoidon tuki lain muutoksesta ( ). Talousarvion valmistelussa pyysimme kiinnittämään huomiota mm. omaishoitajien vapaapäiväoikeuksien muuttumiseen, omaishoitoa tukevien palvelujen mahdollistamiseen sekä hoito- ja palvelusuunnitelmien tarkistamiseen lain edellyttämän määräajan sisällä. Kirjelmään vastattiin Sari Kärkkäisen ja Niina Helmisen toimesta määräaikaan mennessä. Lisäksi yhdistyksen luottamushenkilöt sekä työntekijät ovat olleet yhteydessä päättäjiin ja viranhaltijoihin sekä sosiaali- ja terveyslautakuntien jäseniin eri ikäisten omaishoitajien aseman parantamiseksi. Sosiaali- ja potilasasiamiehelle viestittiin omaishoitoon liittyvistä haasteista, jotka otettiin huomioon sosiaali- ja potilasasiamiehen vuosiraportin laadinnassa. Hallituksen jäsen Marja Lehtonen on toiminut liiton hallituksessa sekä Suomen omaishoidon verkostossa työvaliokunnan jäsenenä vieden alueemme asioita eteenpäin. Koulutus Yhdistys on nähnyt koulutuksen tärkeänä asiantuntijuuden ylläpitäjänä. Se on ohjannut vapaaehtoisia, vertaisohjaajia sekä jäseniä liiton, RAY:n ja eri järjestöjen järjestämiin koulutuksiin. Lisäksi projektien työntekijät ovat osallistuneet oman ammatillisuutensa kehittämiseen liittyviin koulutuksiin.

7 Liiton AlueAvain Mikkelissä (Maarit, Kati, Henna ja Sarianna) Omaishoitoparlamentti + Järjestöpäivä, Helsinki (Mali, Marja, Tapani, Kati, Maarit, Henna ja Sarianna) Kevät 2016 Perhearviointi -koulutus Mikkeli (Sarianna) 11/2016 Lomaohjaajakoulutus Mikkelissä (Seija L-P) 9/2016 alk. Järjestöjohtajan JET -koulutus (Maarit) Virkistys ja retket Yhdistyksen toiminta on ollut monipuolista ja tavoittanut eri ikäisiä omaishoitajia ja heidän perheitään sekä omaishoitajien kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Kesäretki Järvisydämeen oli monen omaishoitajan mielestä ikimuistoinen ja se järjestettiin Mielosen hautaustoimiston lahjoituksen turvin. 15v. juhlavuoden sekä Omaishoitoviikon (vko 48) teemana oli Yhteistä ymmärrystä luomassa. Pvm Tapahtuma /tilaisuus Paikka Osall Naisten päivän jäsenilta Porstuakammari Maalismarkkinat Mikkelin tori 60 (arvio) Wapputanssit Sotku Makkarabaari Kirkkopuisto 22 (arvio) Omaishoitoperheiden kesäpäivä Mikkelipuisto 100 (arvio) Ravit; omaishoitolähtö Mikkelin ravirata 30 (arvio) Kesäretki Järvisydämeen Järvisydän Rantasalmi Seurakunnan virkistyspäivä Mikkelin srk-talo Ideoidaan unelmien lyhytaikaishoitopaikkaa Annakoti Laki- ja hyvinvointi-iltapäivä Mikkelin kesäyliopisto Juhlamatka Pärny Kylpylä Tervis Omaishoitajien hemmotteluilta Hennis Mikkomarkkinat Mikkelin tori 44 (arvio) Nuotiohetki Riuttala Yhteistä ymmärrystä luomassa -paneeli Wanha Rokkalantalli Omaishoitajien kirkkopyhä Mäntyharjun kirkko Jukurit -pelissä ottelujärjestönä Jäähalli v. Juhlanäytös Mikkelin teatteri Omaishoitomessu Mikkelin Tuomiokirkko 160 (arvio) Jouluisat avoimetovet Toimistolla 20 YHTEENSÄ 946

8 7 3 Yhteistyöstä ja verkostoista voimaa Järjestöt Yhdistys on ollut jo usean vuoden ajan jäsenenä Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:ssä eli ESTERY:ssä. Omaishoitajat, hallitus sekä työntekijät ovat osallistuneet ESTERY:n järjestämiin tapahtumiin, koulutuksiin sekä työkokouksiin. ESTERY:n uutiskirje on ollut yksi kanava informoida eri potilasjärjestöille omaishoitajuudesta sekä yhdistyksen tapahtumista. Lisäksi jäsenkirjeemme frankeeraus on hoidettu Estery talolla. Olemme tehneet luontevaa ja tiivistä yhteistyötä mm. Omaiset mielenterveystyön tukena Itä Suomi ry:n (Oma ry), Mikkelin seudun Muisti ry:n, Setlementin, Viola ry:n, Kehitysvammaisten tuki ry:n sekä muiden alueemme järjestöjen kanssa. Kunnat ja terveydenhuolto Etelä-Savon sairaanhoitopiiri on ollut yksi merkittävimmistä yhteistyötahoista Valot II -projektin myötä. Sosiaalityön ja lääkinnällisen kuntoutuksen yksiköt ovat olleet kehittämässä omaishoitajien ohjauspolkua ja tiedottaneet perheille yhdistyksen tarjoamasta tuesta. Projekti on järjestänyt useampia osastotunteja eri osastoilla. Yhdistys palkitsi omaishoitoviikolla lääkinnällisen kuntoutuksen yksikön vuoden omaishoitoteko -kunniakirjalla. Kotihoidon yksiköt mm. Mikkelissä ja Juvalla ovat osallistuneet omaishoitajien ohjauspolun luomiseen ja saaneet Valot II -projektin myötä perehdytystä omaishoitajan ohjaamiseen ja tukemiseen. Seurakunnat Olemme järjestäneet Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa yhteistyössä omaishoitajien jaksamista tukevaa toimintaa mm. virkistys- ja leiripäiviä sekä olleet Omaishoitomessun. Omaishoitajien kirkkopyhät järjestettiin tänä vuonna Mäntyharjulla sekä Pertunmaalla. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta on antanut tilat sekä ohjaajan (diakoni Maaret Marttinen) Luopumisen kosketus -ryhmälle.

9 8 Oppilaitokset Mikkelin ammattikorkeakoulu sekä Etelä-Savon ammattiopiston opiskelijat ovat vierailleet yhdistyksessä ja tutustuneet toimintoihimme. Yhdistyksen työntekijät sekä vapaaehtoiset ovat luennoineet myös kouluilla eri opiskelijaryhmille. Suomen Nuoriso-opiston opiskelija Susanna Soisalo järjesti projektiopintona Nuotiohetken Riuttalassa Verkostot Etelä-Savon Omaishoidon verkosto Yhdistys on jäsenenä Etelä-Savon omaishoitoverkostossa, johon kuuluvat myös Pieksämäen Omaishoitajat ry, Pieksämäen Muisti ry, Mikkelin seudun Muisti ry, Omaiset Mielenterveystyön tukena Itä-Suomi ry, Savonlinnan seudun Omaishoitajat, Kangasniemen perusturva, Itä Suomen sosiaalialan osaamiskeskus sekä Omaishoitajat ja läheiset -liiton aluesihteeri. Toiminta on keskittynyt vaikuttamiseen ja omaishoitoperheiden parempien palvelujen edistämiseen. Mikkelin seudun vapaaehtoisverkosto Yhdistys kuuluu Mikkelin seudun vapaaehtoisverkostoon, johon kuuluu kaikkiaan 15 eri toimijaa alueeltamme. Verkosto kouluttaa ja tukee alueemme vapaaehtoistyöntekijöitä. Etelä-Savon saattohoidon asiantuntijaverkosto Yhdistys oli perustamassa vuoden alussa Etelä-Savon saattohoidon verkostoa, joka kokosi yhteen saattohoidon parissa toimivia järjestöjä sekä julkisyhteisöjä. Verkosto järjesti Saattohoitoseminaarin Mikkelin keskussairaalassa. Lapsiperheverkosto Mikkelin lapsiperheverkosto on perustettu vuonna 2013 tukemaan Mikkelin alueen lapsiperheitä. Yhdistyksemme toimii verkoston koordinoijana ja kokoonkutsujana. Kaikille avoimessa verkostossa on ollut mukana kymmeniä eri toimijoita. Paikalliset yritykset Yhdistys on tiivistänyt yhteistyötään paikallisten yritysten kanssa. Yritysten esittelyjä on ollut mm. OmaisKahviloiden yhteydessä. Jäsenet saivat jäsenetuina alennuksia kaikkiaan 17 eri yrityksestä. Lokakuussa Mikkelin Nuorkauppakamari sekä paikalliset yritykset järjestivät omaishoitajille hemmotteluillan Henniksessä. Yhteisen ruokailun lisäksi tarjolla oli hemmottelu- ja kauneushoitoja, hierontaa sekä elävää musiikkia Ali Elkharamin johdolla.

10 9 4 Omaishoito ja yhdistys näkyväksi Yhdistyksen tiedottaminen on ollut monipuolista, aktiivista ja näkyvää. Viimeisten vuosien aikana on panostettu laadukkaaseen ja innovatiiviseen viestintään, kuitenkin siten, että perinteiset viestintävälineet ovat myös olleet käytössä. Jäsenkirjeet ja nettisivut Jäsenistölle on lähetetty kolme jäsenkirjettä vuoden aikana. Jäsenkirje on lähtenyt jäsenistön lisäksi sähköisenä eri yhteistyötahoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille toimintaalueellamme. Jäsenkirje on saanut runsaasti hyvää palautetta värikkyydestään, luettavuudestaan, asiasisällöistään sekä ulkoasusta. sivustolla on tiedotettu yhdistyksen ja projektien toiminnasta, ajankohtaisista tapahtumista, vertaisryhmistä, koulutuksista sekä virkistystoiminnasta. Kyselyjä sivustolle yhteensä 2164 ( mennessä) sivustolla on ollut tietoa omaishoitajuudesta ja sen tunnistamisesta. Kävijöitä sivustolla yhteensä 2109 ( mennessä) Sosiaalinen media Yhdistyksellä on käytössään Facebook, Twitter sekä Instagram -tilit. Facebook sivuilla tiedotetaan ajankohtaisista asioista sekä tapahtumistamme. Tykkääjiä Facebookissa yhteensä 610 ( mennessä). Esite Yhdistyksen esite on ollut saatavana sekä sähköisenä että paperisena versiona. Esitettä on jaettu runsaasti mm. sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, apteekkeihin sekä eri tapahtumien yhteydessä. Tapahtumat Yhdistys on esittäytynyt eri järjestöjen tilaisuuksissa (Diabetesyhdistys, Vanhusneuvosto, Reuma-

11 10 yhdistys sekä Parkinson kerho Mäntyharjulla), Kangasniemen Ikämessuilla, Maalis- ja Mikkomarkkinoilla sekä näkynyt projektien myötä myös useissa muissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa (eriteltynä projektien alla). Yhdistys oli mukana Reilu Meininki -tapaamisessa Mäntyharjulla. Tiedotusvälineet pvm/nro Media Aihe/ otsikko Puumala-lehti Omaishoitajille oma vertaistukiryhmä Puumalaan 1/2016 Martat -lehti Äidin kanssa loppuun saakka Pitäjän Uutiset Erityislapsi on haaste koko perheelle Radio Mikkeli Yhdistyksen juhlavuoden tapahtumat Viikkoset Yhdessä! -kesäpäivä Länsi-Savo Omaishoitajille istutetaan puu Länsi-Savo Hyvinvointi- ja lakipäivä omaishoitajille Länsi-Savo Yksin ei tarvitse jaksaa 1.9. Länsi-Savo nettilehti Omaistaan hoitaville on monenlaista vertaistukea katso tästä millaista toimintaa on luvassa Juvan lehti Omaishoitajien viikolla tietoa ja virkistystä Pitäjänuutiset Omaishoitajat kokoontuvat Pertunmaalla puhelinlinjoilla Juvan lehti Omaishoitajat tarvitsevat omaa aikaa virkistymiseen Länsi-Savo Omaishoitajilla syytä juhlaan Mikkelin Parkinson yhdistys 15v. Juhlalehti 2016 OmaisOiva pysyvyyttä omaistaan hoitavien vertaistukitoimintaan

12 11 5 OmaisOiva -toiminta Etelä-Savon OmaisOiva käynnistyi Mikkelin seudulla Jo ensimmäisenä toimintavuonnaan se on tukenut omaishoitajia tarjoamalla varhaista ja ajantasaista tietoa omaishoitajuudesta valmennuksissa, vertaistukiryhmissä, avoimissa kahviloissa sekä kioskeilla. Lisäksi OmaisOivan työntekijät ovat antaneet omaishoitajille henkilökohtaista ohjausta toimistolla sekä puhelimitse. OmaisOiva -toiminta on Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n ja paikallisyhdistysten yhteistä toimintaa. Työntekijät Toiminnanjohtaja alkaen: Maarit Väisänen (sosionomi amk, YTM) 80% työaika Oivalle. Omaisohjaaja alkaen: Kati Oinonen (sairaanhoitaja) 80% työaika. OmaisOiva -ryhmät Ryhmät ovat tarjonneet vertaistukea omaistaan avustaville tai hoitaville lähes jokaisella jäsenpaikkakunnalla. Osallistujien omaishoitotilanteet ovat olleet hyvin vaihtelevia, eikä heiltä ole edellyttetty sopimusomaishoitajuutta tai yhdistyksen jäsenyyttä. Osa ryhmistä on kohdennettu esimerkiksi erityislasten vanhemmille, miehille tai omaishoitotilanteesta irrottautuneille. Ryhmäpaikkakunnat Anttola, Kangasniemi, Haukivuori, Ristiina, Hirvensalmi ja Mikkeli. Mikkeli: Miestenryhmä, Leijonaemot, Hyvinvoiva omaishoitaja, Omaishoitajien työnohjaus ja Luopumisen kosketus. Juvalla ja Pertunmaalla omaishoitajien vertaistukiryhmät ovat olleet kunnan työntekijöiden ohjaamia. Ryhmien kokoontumiskertoja oli yht. 103 vuoden aikana. Tarkempi erittely ryhmistä liitteenä. Ryhmät ovat tavoittaneet yhteensä 107 omaista. Naisia ryhmiin osallistuneista oli keväällä 90% ja syksyllä 82%. Miesten osuus ryhmätoiminnoissa on hiljaisessa kasvussa. Ovet-valmennukset OmaisOiva -toiminta vakiinnutti jo vuodesta 2011 järjestetyt Ovet -valmennukset osaksi yhdistyksemme toimintaa. Valmennusten avulla olemme pystyneet auttamaan omaisia tunnistautumaan omaishoitajiksi sekä löytämään kanavia tuen ja palvelujen etsimiseen. Valmennukset ovat myös

13 12 vahvistaneet omaisen valmiuksia hoito- ja avustamistyöhön sekä tuoneet uusia näkökulmia omaishoitoon ja omien voimavarojen vahvistamiseen. Ovet -valmennukset ovat tavoittaneet OmaisOivan alla yht. 23 hlöä (Taulukko liitteenä). Vuonna 2016 järjestimme ensimmäisen EtäOvet -valmennuksen tablettitietokoneiden välityksellä yhteistyössä Pertunmaan kunnan ja Linkkitiimi Oy:n kanssa sekä ensimmäisen MuistiOvet -valmennuksen yhteistyössä Etelä-Savon Muistiluotsin kanssa. OmaisOiva -kahvilat Avoimet kahvilat ovat mahdollistaneet omaishoitajien ja omaishoidosta kiinnostuneiden tapaamisia. Omaiset ovat saaneet hetken hengähdyksen kahvikupin äärellä ja tietoa omaishoitoon liittyvistä teemoista. Kahviloihin tuli yhteensä 254 käyntikertaa. (taulukko liitteenä) Mikkelissä kahviloita yhteensä 7 kertaa, osallistujien käyntikertoja yhteensä 54 Anttolassa kahviloita yhteensä 7 kertaa, osallistujien käyntikertoja yhteensä 45 Mäntyharjulla kahviloita yhteensä 4 kertaa, osallistujien käyntikertoja yhteensä 17 Omaishoitoviikon yhteydessä kahviloita järjestettiin: Kangasniemellä kunnan talolla, osallistujia 32 Juvalla Terveyskeskuksen aulassa, osallistujia 60 Pertunmaalla Nuorisoseuran talolla, osallistuja 37 Haukivuorella seurakuntakeskuksella, osallistujia 12 OmaisOiva -kioskit Kioskitoiminta on omaishoitoperheiden sekä heidän tukenaan toimivien ammattilaisten pariin jalkautumista. Alkuvuodesta kioskeja järjestettiin yhteistyössä Valot ii -projektin kanssa OmaisPysäkkien nimellä. Syksystä alkaen nimi vaihtui OmaisOiva-kioskiksi. Kioskeja on vuoden aikana järjestetty niin kirjastoissa, kahviloissa, kesätapahtumissa kuin markkinoillakin. Lisäksi kioskit ovat jalkautuneet mm. erityislapsiperheiden virkistyspäivään, Epilepsialiiton seminaariin sekä Ikäihmisten hyvinvointipäivään kertomaan omaishoidosta. Kioskeista on saanut tietoa omaishoidosta, omaishoitajien tukemisen muodoista sekä yhdistyksen toiminnasta omaishoitoperheiden tukena. (Taulukko järjestetyistä kioskeista liitteenä). Kioskien välityksellä tavoitettiin yhteensä 614 henkilöä. OmaisOivaa tuke toiminta; Vapaaehtoiset OmaisOiva -toiminta on tukenut jo yhdistyksissä olevia vapaaehtoisia jatkamaan tärkeää toimintaansa sekä kouluttanut vapaaehtoisia vertaisohjaajiksi Oivaryhmiin ja rekrytoinut heitä Oiva-työntekijöiden työpareiksi tapahtumiin, kioskeihin ja kahviloihin. Osa vapaaehtoisista toimii kokemusroolissa Ovet-valmennuksissa sekä ammattilaisille suunnatuissa tilaisuuksissa. Vapaaehtoistyöhön on kiinnitetty erityistä huomiota ja vapaaehtoisten määrä on noussut 11 henkilöstä 16 hlöön. Vapaaehtoisille järjestettiin oma OmaisOiva INFO toimistolla ja heillä oli mahdollisuus osallistua Vapaaehtoisverkoston järjestämään kiitosjuhlaan sekä OmaisOivan vapaaehtoisille järjestettiin oma virkistystilaisuuteen Kyyhkylässä. Omaishoitoperheisiin suunnattu vapaaehtoistoiminta on järjestetty alueellisten Lions-klubien kanssa yhteistyönä. Lions-klubien vapaaehtoiset ovat mahdollistaneet esim. omaishoitajan irrottautumisen vertaistukiryhmään. Lions klubien tarjoama vapaaehtoisapu omaishoitoperheille on tavoittanut vuoden aikana 7 perhettä.

14 13 6 Valot II projekti ( ) Valot II -projekti on kampanjoinut varhaisen omaishoidon tunnistamisen puolesta ja etsinyt varhaisen vaiheen tukikeinoja omaishoitoperheille yhteistyössä kuntien kotihoidon, erikoissairaanhoidon sekä muiden järjestöjen kanssa. Selkeänä tavoitteena on ollut, että yhä useampi alkava ja ennustettavissa oleva omaishoitotilanne pystytään tunnistamaan pian vakavan sairastumisen tai vammautumisen jälkeen. Projektin työntekijät Projektipäällikkö saakka: Maarit Väisänen (sosionomi amk, YTM) Projektityöntekijä saakka ja projektivastaava alkaen: Sarianna Maaranen (sairaanhoitaja ylempi AMK) Projektityöntekijä alkaen: Henna Ikävalko (sosionomi AMK) 80% Toiminnanjohtajan työpanosta on ollut käytettävissä alkaen 20% hankkeen arviointiin, toimintamallien juurruttamiseen sekä tiedottamiseen. Käytettävissä on ollut myös kokemuspuhujia (1-5 kpl) Projektin hallinnointi ja valvonta Projektin toimintaa, tavoitteiden toteutumista ja rahoitusta on valvonut yhdistyksen hallitus. Projektille on nimettynä ohjausryhmä, jossa on edustajat Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä, Juvan kunnan kotihoidosta, Mikkelin ammattikorkeakoulusta, Mikkelin sosiaali- ja terveystoimesta, Mäntyharjun kotihoidosta, Saimaan syöpäyhdistyksestä, Tehystä sekä kaksi omaishoitajaa. Ohjausryhmä kokoontui kerran. Toiminta vuonna 2016 Omaishoitajuuden tunnistamisen puolesta kampanjointi Työntekijät ovat olleet vuoden aikana kaikkiaan 31 tapahtumassa kertomassa omaishoidosta, pitäneet esittelypöytää tai näyttäneet Omaishoidon tunnistamisen videota. Näistä tapahtumista 5 on ollut valtakunnallista tapahtumaa, joissa kaikissa on ollut Tunnista omaishoitaja- teemalla puheenvuoro. YHTEENSÄ tilaisuuksissa ja tapahtumissa on tavoitettu kaikkiaan 601 ihmistä, joista 150 oli miehiä ja 451 naista.

15 14 Tunnistamisen kampanjointia on tehty myös materiaalien välityksellä; Testaa oletko omaishoitaja korttipakkoja sekä muita projektissa tehtyjä oppaita on jaettu tapahtumissa sekä ammattilaisille suunnattujen osastotuntien/palaverien yhteydessä. Kampanjointi on näkynyt myös mediassa: pvm/numero Media Aihe/ otsikko Puumala-lehti Omaishoitajille oma vertaistukiryhmä Puumalaan Viikkoset Ovia omaishoitajan arkeen! Viikkoset Omaishoitajuutta ei osata aina tunnistaa 5/2016 Tehy-lehti Ettei kukaan uupuisi Länsi-Savo Kaltoinkohtelu on yhteisön asia Mikkelin kaupunkilehti Omaishoitajana voi olla tietämättään Kätketyt äänet-blogi Omaishoito Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja opiskelijoiden perehdyttäminen Projekti on kehittänyt VALOT-toimintamallista Läheistään hoitavan ohjausmallin kotihoitoon yhteistyössä Mikkelin läntisen alueen ja Juvan kunnan kotihoidon tiimien kanssa. 2 Kotihoidon henkilöstölle suunnattua koulutusiltapäivää yhteistyössä Etelä-Savon työhyvinvointiakatemian (MAMK) sekä kokemusasiantuntijan kanssa 1 Terveyskeskusosaston (dementia yksikkö) perehdytysiltapäivä Mikkelissä 1 osastotunti Kyyhkylässä, osasto 11 4 osastotuntia Mikkelin keskussairaalassa: hoitokeskus, sos.työn yksikkö, osastot 24 ja 34 1 sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön perehdytysiltapäivä Joroisissa 3 sosionomi- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden perehdytysiltapäivää yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Näissä tilaisuuksissa tavoitettu yhteensä 121 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista ja 53 opiskelijaa. Ammattilaisten kanssa on käyty läpi omaishoidon varhaisen tunnistamisen merkkejä mm. tunnistamisen kortin avulla sekä läheistään hoitavan / omaishoitajan kohtaamista ja sen merkitystä yhteistyön käynnistämiselle. Materiaalia on jaettu eri yksiköihin omaishoitajien ohjauksen tueksi. Ovet valmennukset Valot II -projekti järjesti kevään aikana kaksi omaishoitajavalmennusta, ennen OmaisOiva -toimintojen käynnistymistä ja yhden valmennuksen yhteistyössä Oiva-toiminnan kanssa syksyllä. Valmennettuja omaishoitajia 20 kpl. Kotiin suunnatut valmentavat ohjauskäynnit ja muu neuvontatyö Valmentavilla ohjauskäynneillä arvioitiin yhdessä perheen kanssa heidän kokemaansa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Käynneillä ylläpidettiin perheen voimavaroja ja vahvuuksia sekä työstettiin perheen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä haasteellisia asioita. Lisäksi projektin työntekijät ohjasivat omaishoitajia toimistolla, omaispysäkeillä mm. eri paikkakuntien markkinoilla sekä puhelimitse. YHTEENSÄ omaishoitajien ohjausta annettiin 332 kertaa, kotikäyntejä niistä 24 kpl. Omaispysäkeillä ohjattiin tammi-helmikuun aikana 15 hlöä. Omaispysäkit siirtyivät saattaen maaliskuusta alkaen OmaisOiva toiminnan alle. Yhteistyötä tehtiin koko kevään ajan.

16 15 7 LAMPPU-kumppanuushanke Huhtikuun lopussa 2016 päättynyt Lamppu hanke oli Mikkelin Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n ja Pieksämäen Omaishoitajat ry:n kumppanuushanke. Toiminta-alueena oli Etelä-Savo. Hanke tuki työssäkäyvien omaishoitajien hyvinvointia mm. järjestämällä työikäisten valmennuskursseja sekä virkistystilaisuuksia. Hanke kehitti työelämän ja omaishoidon yhteensovittamisen mallin, toi esille omaishoidon ja työelämän yhteensovittamisen keinoja ja haasteita sekä lisäsi alueen työikäisten, työnantajien ja työterveyshuoltojen tietoisuutta omaishoidosta. Hankkeen myötä yhdistykseen juurtui työikäisten omaishoitajien tukitoimintaa mm. työikäisten Ovet-valmennus, Työuran Uurtaja -kurssi sekä virkistyspäiviä. Hankkeen johdolla yhdistys koordinoi vuonna 2016 lapsiperheverkostoa ja osallistui Etelä-Savon Tyhyverkoston toimintaan. Lamppuhankkeen myötä yhteistyö Leijonaemot ry:n kanssa tiivistyi ja Leijonaemot -ryhmä käynnistyi kevään aikana. Hankkeen ohjausryhmä kokoontui viimeisen kerran Kenkäverossa. Työntekijäresurssit: Projektivastaava saakka Kati Oinonen (sairaanhoitaja AMK) Projektityöntekijä saakka Henna Ikävalko (sosionomi AMK) Omaistyöntekijä saakka Päivi Liukkonen (omaishoitaja) 50% työajalla

17 16 8 Yhdistyksen juhlavuosi Vuosi 2016 on ollut yhdistykselle todellinen toiminnan ja tapahtumien vuosi. Yhdistys juhli 15-vuotista taivaltaan useissa eri tapahtumissa sekä julkaisi kasvutarinastaan kertovan Juhlajulkaisun. Yhteistä ymmärrystä luomassa -teema siivitti toimintaa koko vuoden ajan. Yhdistys sai kauan kaipaamansa AK-rahoituksen OmaisOiva -toimintaan, jonka turvin ryhdyttiin heti tukemaan erityisesti haja-asutusalueiden vertaisryhmiä sekä niissä toimivia vapaaehtoisia. Lamppu -hankkeen päätyttyä yhdistyksen toimintaan juurtui niin työikäisten omaishoitajien kuin erityislapsiperheiden tukimuotoja ja Valot II -projekti jatkoi varmaa työtänsä kotihoidon ja terveydenhuollon ammattilaisten parissa. Perheiden parissa tehtävä työ teki tuloaan ja projektin työntekijät jalkautuivat monen omaishoitoperheen kotiin tukemaan henkistä jaksamista ja luomaan toivoa sekä verkostoja haasteellisen elämäntilanteen keskelle. Työntekijät havaitsivat kuinka moni aloittava omaishoitoperhe kaipaakaan tuekseen rinnalla kulkijaa ja puolesta puhujaa. Henkilöä, jolle voi soittaa ja kertoa huolensa. Tämän mallin edelleen kehittämiseen haettiin RAY:n hankerahoitusta, joka sai vuoden päätteeksi valitettavasti kielteisen avustuspäätöksen. Yhdistyksen vuosi huipentui Mikkelin teatterilla järjestettyyn Juhlanäytökseen, joka kokosi yhteen kaikkiaan 130 jäsentä sekä yhteistyötahoa. Tästä oli hyvä jatkaa kohti tulevaa vuotta 2017.

18 17 TILASTOLIITTEET: OMAISOIVA KAHVILAT: Pvm Tilaisuus Paikka Osallistujat Omaiskahvila Mikkeli Toimisto Omaiskahvila Anttola Kahvila Sirpukka Omaiskahvila Mikkeli Toimisto Omaiskahvila Anttola Kahvila Sirpukka OmaisKahvila Mikkeli Toimisto Omaiskahvila Anttola Kahvila Sirpukka OmaisKahvila Mikkeli Toimisto OmaisKahvila Anttola Kahvila Sirpukka OmaisKahvila Mäntyharju Setlementin tila OmaisKahvila Luontohetki Riuttala OmaisKahvila Anttola Kahvila Sirpukka OmaisKahvila Mäntyharju Setlementin tila OmaisKahvila Mikkeli Toimisto OmaisKahvila Mäntyharju Setlementin tila OmaisKahvila Anttola Kahvila Sirpukka OmaisKahvila Kangasniemi Kunnantalo OmaisKahvila Juva Terveyskeskus OmaisKahvila Pertunmaa Nuorisoseuran talo OmaisKahvila Haukivuori oh-viikko OmaisKahvila Mikkeli Toimisto OmaisKahvila Mäntyharju Setlementin tila OmaisKahvila Anttola Kahvila Sirpukka 6 YHTEENSÄ 254 OMAISOIVA KIOSKIT Pvm Tilaisuus Paikka Osallistujia Maalismarkkinat Mikkelin tori Omaispysäkki Hirvensalmi Kirjasto OmaisPysäkki Puumala Kirjasto OmaisPysäkki Juva Kirjasto OmaisPysäkki Haukivuori Kirjasto OmaisPysäkki Puumala Kahvila Sirpukka OmaisPysäkki Mäntyharju Maalaismarkkinat OmaisPysäkki Hirvensalmi Tervaleppäjuhlat OmaisPysäkki Kangasniemi Kangasniemen markkinat OmaisPysäkki Mikkomarkkinat Mli Ikäihmisten hyvinvointipäivä Mikkelin päiväkeskus Epilepsialiiton tapahtuma Vaakuna SeniorSurf -tapahtuma Mikkeli Kirjasto Mikkomarkkinat Mikkelin tori 45

19 Erityislapsiperheiden päivä Anttolan hovi Jukurien peli Mikkelin jäähalli 72 YHTEENSÄ 614 OMAISOIVARYHMÄT Vertaisryhmä Ohjaaja (tt=työntekijä, ve=vapaaehtoinen, srk=seurakunta) Kangasniemi Ritva Alanne (ve) / Lea Kömi (ve) 38 Haukivuori Tuula Huotari ja Terttu Leppänen (ve) 7 Ristiina Päivi Liukkonen (ve) 8 Hirvensalmi Lea Liukkonen (ve) 7 Mäntyharju Raili Rantanen (ve) 9 Puumala Sirkku Moisio (ve) 7 Mikkeli: Miestenryhmä Leevi Piispa (ve) 9 Mikkeli: Leijonaemot Kati Oinonen (tt) ja Päivi Liukkonen (ve) 5 Mli: Hyvinvoiva omaishoitaja Kati Oinonen (tt) ja Maarit Väisänen (tt) 7 Mli: Omaishoitajien työnohjaus Tuula Tarhonen (tt) 5 Mli: Luopumisen kosketus Maaret Marttinen (srk tt) 5 YHTEENSÄ 107 Osallistujia OVET-VALMENNUKSET Pvm Paikkakunta Kohderyhmä Osallistujia Mikkeli (Valot II) Kaikki omaiset Ristiina (Valot II) Kaikki omaiset Mikkeli (OmaisOiva) kaikki omaiset Pertunmaa ETÄ (OmaisOiva) kaikki omaiset Mikkeli (OmaisOiva) Muistisairaiden 10 omaiset YHTEENSÄ 43

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

MUISTA KESÄKUUSSA KESÄINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MIKKELIPUISTOSSA KE 17.6. KLO 13 ALKAEN OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE

MUISTA KESÄKUUSSA KESÄINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MIKKELIPUISTOSSA KE 17.6. KLO 13 ALKAEN OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikonkatu 5, 3.krs. 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi p. 044-9448493 (toimisto) MUISTA KESÄKUUSSA OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE Osuuskunta

Lisätiedot

LAMPPU kumppanuushanke Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

LAMPPU kumppanuushanke Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry LAMPPU kumppanuushanke 2012-2015 Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry TAUSTA JA TARVE Työssäkäyvät omaishoitajat antavat kaksinkertaisen panoksen yhteiskunnalle Läheisensä

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Kainuun osahanke ErinOmainen erityislasten omaishoidon kehittäminen OSSI hanke Tavoitteet Muistisairaan

Lisätiedot

OmaisOiva-toiminta Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja

OmaisOiva-toiminta Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja OmaisOiva-toiminta 2017 Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja Toiminta-alue ja yhteistyöverkosto Toiminta-alue: Espoon ja Kauniainen Länsi-Uudenmaan suurimmat kunnat: Kirkkonummi, Raasepori, Inkoo, Hanko

Lisätiedot

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8. Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.2013 Etelä-savolaisten toiveiden tynnyrissä Tulevaisuuden odotuksia

Lisätiedot

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa 6.6.2017 Seinäjoki Tanja ja Susanna MISTÄ VAPAAEHTOISIA SAA? *ON HAASTE!* Vapaaehtoisia: Hallitus Ryhmänohjaajat Porissa, Kankaanpäässä ja Raumalla

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT Omaishoitajaksi - pidä huolta! Opas omaishoidosta VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ 1. Omaishoitolain mukaan omaishoitaja on sellainen hoidettavan omainen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

Yhteinen Polku hanke 2009-13

Yhteinen Polku hanke 2009-13 Yhteinen Polku hanke 2009-13 Omaishoitoperheen varhaisen tunnistamisen ja tukemisen malli Joensuun seudulle Omaisyhteistyö seminaari 30.1.2013 Joensuu http://www.jelli.fi/yhteinen-polku-minakoomaishoitaja/tapahtumat-koulutukset

Lisätiedot

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla.

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. 1. Yhdistyksen/järjestön taustatiedot Mikä on yhdistyksenne

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Hyväksytty esitettäväksi kevätkokouksessa 2 Sisältö 1 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry... 3 1.1 Jäsenet... 3 1.2 Hallitus vuonna

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN TUKI RY Etelä-Savon ADHD-, Autismi- ja Dysfasiayhdistys ry Etelä-Savon Aivovammayhdistys ry Etelä-Savon CP-yhdistys ry Etelä-Savon Meniere-yhdistys ry Etelä-Savon

Lisätiedot

Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön Aluekoordinaattori Pia Järnstedt

Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön Aluekoordinaattori Pia Järnstedt Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön 19.5.2016 Aluekoordinaattori Pia Järnstedt 42 500 Omainen, omaishoitaja Kaikki omaiset eivät ole omaishoitajia rooliero vastuunjako; omaishoitajaksi

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl 1 (9) Varsinainen toiminta Ay avustus Ray avustukset 879 000 666 000 1. Perusjärjestötyö a) Edunvalvonta Palkat 57 000 56 000 Lakisääteiset sosiaalikulut 10 000 10 000 Työterveyshuolto 500 500 Luontoisedut

Lisätiedot

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta. Yhdessä uutta

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta.  Yhdessä uutta Etelä-Savon maakunta Maakuntaliitto www.es2019.fi Yhdessä uutta 28.9.2017 I&O kärkihankkeen muutosagenttina Etelä-Savon maakunnassa ja - edistämässä ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omais- ja perhehoidon

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Punatulkku laudalla, oravanjäljet hangella, tähtikimara taivaalla, Joulu on jo ovella.

Punatulkku laudalla, oravanjäljet hangella, tähtikimara taivaalla, Joulu on jo ovella. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Maaherrankatu 8 M 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Olemme myös facebookissa! Jäsenkirje/ projektitiedote 4/2013 Annikki Pursiainen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 11.9.2018 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa 11.9.2018 klo10 11.30, jatkuen 9.10., 6.11. ja 5.12. Paikka: Osuuspankin talo,

Lisätiedot

Lakeuden Omaishoitajat ry YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011)

Lakeuden Omaishoitajat ry YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011) YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011) OMAISHOITAJA - RESURSSI VAI YHTEISTYÖKUMPPANI? Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa - kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Lisätiedot

Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n virallinen ensirekisteröintipäivämäärä

Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n virallinen ensirekisteröintipäivämäärä 1 SISÄLLYSLUETTELO sivu YLEISTÄ... 3 ORGANISAATIO hallitus... 5 henkilöstö... 5 tilintarkastus... 5 kirjanpito... 6 TOIMINTA yhdistyksen kokoukset ja jäsenet... 6 muu toiminta... 6 tiedottaminen... 8 TULEVA

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa!

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma kansalaisjärjestö. Rahoittajamme on STEA = Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Me Itse ry on valtakunnallinen

Lisätiedot

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen > Ovet-valmennus Ovet-valmennusta omaishoitajille Omaishoitolan muutos 1.7.2016; valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen Ovet-valmennus

Lisätiedot

Varsinainen toiminta. Tarkennettu Talousarvio Talousarvio 2014 2015. Ay avustus. Tuotot Ray avustukset 754 000 839 000

Varsinainen toiminta. Tarkennettu Talousarvio Talousarvio 2014 2015. Ay avustus. Tuotot Ray avustukset 754 000 839 000 1 (7) 22.9.2014/tl Varsinainen toiminta Tarkennettu Talousarvio Ay avustus Ray avustukset 754 000 839 000 Palkat 414 500 467 500 Palkkiot 12 500 8 000 Eläkekulut 91 000 88 750 Lakisääteiset sos.kulut 27

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011 Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Vuosikertomus 2010 Yleistä Toiminnan tarkoitus Tukea yhdessä Lihastautiliiton kanssa neuromuskulaarisia tauteja sairastavien ja

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana. Aluevastaava Matti Mäkelä

Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana. Aluevastaava Matti Mäkelä Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana Aluevastaava Matti Mäkelä YHDISTYKSEN PERUSTEHTÄVÄ OMAISHOITOPERHEIDEN TAVOITTAMINEN OMAISHOITOPERHEIDEN TUKEMINEN YHDISTYS OMAISHOIDON KEHITTÄJÄNÄ, EDUNVALVONTA Miten

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring :n juhlaseminaari Kuopio 23.11. 2011 Sandra Gehring Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Terveydenhuollon ohjauksessa etusijalla on sairaus, vammaisuus ja kuntoutuminen.

Lisätiedot

Katariina Haapasaari 31.10.2013. Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa

Katariina Haapasaari 31.10.2013. Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa Katariina Haapasaari 31.10.2013 Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa Yhdessä tehden ajoissa omaishoitajan tukena projekti 2009-2011 Projektin toiminta-alue Etelä-Pohjanmaalla:

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki Valtakunnalliset lastensuojelupäivät #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki ErinOmainen-hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kuulit sä meitä? - Erityislapsiperheiden moninaiset

Lisätiedot

AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti

AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti Ryhmä 1 Lasten omaishoitajien hyvinvointi Pohtikaa ryhmässä alla olevia kysymyksiä Millainen on lappilainen lasten omaishoitajaprofiili? Periksiantamaton, sisukas,

Lisätiedot

Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena HYVÄ SEURA VIRKISTÄÄ

Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena HYVÄ SEURA VIRKISTÄÄ Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena Toiminnan tavoitteena Vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja heidän perheidensä terveyttä, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa. Kannustaa

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Yhdistyksen hallitus Toiminnankoordinaattori OMA Hoivapalvelu Oy:n

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2013 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 4 KOKOUKSET... 4 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus 1 (7) 16.9.2015/tl Talousarvio 2016 Varsinainen toiminta Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava Ay avustus Ray avustukset 795 000 860 000 Palkat 440 000 479 000 Palkkiot, hallitus 6 000 6 000 Eläkekulut

Lisätiedot

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa

Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa Omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen terveydenhuollossa MAARIT VÄISÄNEN PROJEKTIVASTAAVA VALOT HANKE MIKKELIN SEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY Tärkeämpää kuin ongelman ratkaiseminen on ongelman

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

Kun taas on aika auringon Niin uskon siinä taika on Mä sulle taitan kukkasen Kun vastaan riennät nauraen

Kun taas on aika auringon Niin uskon siinä taika on Mä sulle taitan kukkasen Kun vastaan riennät nauraen Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Annikki Pursiainen, puheenjohtaja puh.050 372 8848 Raili Rantanen, sihteeri puh.040

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013)

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) :n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) Sisällysluettelo Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 2 Strategiatyö Omaishoitajat ja Läheiset liitossa Toiminta-ajatus Toimintaa

Lisätiedot

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy.

******************************************************************************** Huom! Uusi vertaisryhmä käynnistyy. ELOKUU TAPAHTUMAT: To 6.8. Klo 11.00-14.30.Virkistyspäivä Pyhännän Ahvenjärvellä. Mukana Anne Happo, Muistiluotsista. Lähtö Haapaveden toimiston pihalta klo 9.00. Mahdollisuus on nousta matkan varrelta

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2014 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 3 KOKOUKSET... 3 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

Sari Havela Aluevastaava Pohjois- Suomen alue

Sari Havela Aluevastaava Pohjois- Suomen alue Sari Havela Aluevastaava Pohjois- Suomen alue Omaishoito Suomessa Omaishoitaja pitää huolta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan

Lisätiedot

Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys Sisällys Puheenjohtajan tervehdys... 4 Hallitus 2017... 5 Perustietoa yhdistyksestä ja toiminnasta... 6 Oivalluksia tulevaan... 7 Omaishoitajien vertaistukiryhmät... 8 Tukea ja toimintaa lasten omaishoitajille...

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 17.6.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 KUOPION SELKÄYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2016 2 Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 Jäsenistö Vuoden 2016 lopussa jäsenmäärä oli 386 henkilöä. Vapaaehtoistyöntekijöiden määrä 30 henkilöä ja

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013 1 Jäsenkirje 1 / 2013 Hyvät jäsenet! Kevät keikkuen tulevi ja tuopi kesän tullessaan. Useimmille meistä auringonvalon lisääntyminen merkitsee uudistumista. Työntäyteisen syksyn ja keskitalven jälkeen tarvitsemme

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY HALLITUS Rauno Veijanen jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana ja Pasi Juuti sihteerinä. Varapuheenjohtajana toimi Hannele Rintavaara

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la Miksi Virike? Virike on mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattu yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat vertaistuki, kokemusasiantuntijuus ja kohtaamispaikan toiminta. Virikkeen toiminnan

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 9.1.2018 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa 9.1. jatkuen 6.2., 6.3., 3.4., klo10 11.30 Paikka: entinen Osuuspankki Alkaa 10.1.

Lisätiedot

Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys JÄSENKIRJE 3/2017 Sisällys Puheenjohtajan tervehdys... 2 Omaiskahvilat... 3 Värikästä syksyä... 4 Omaishoitajien vertaistukiryhmät... 5 Tukea erityislapsiperheille... 8 Kursseja omaishoitajille... 9 Uusia

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ Saara Bitter 9.4.2015 Ennaltaehkäisevät kotikäynnit 75-vuotiaille. Asiakkaalle lähetettiin kirje, jossa oli ilmoitettu aika palveluneuvojan kotikäynnistä. Tämä malli ei

Lisätiedot

El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v jäseniä yhteensä

El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v jäseniä yhteensä El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v. 2018 jäseniä yhteensä 5003 30.9.2018 puheenjohtaja Levänen Arvo Ruuhilammintie 102 A 77570 Jäppilä arvo@multalansora.fi vpj Luukkonen Eeva-Liisa Koivulantie 29 52200

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry Vanhustyö osaajat ry VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2010 Vanhustyön osaajat ry on 9.11.2006 perustettu moniammatillinen yhdistys, jonka toimintaa ohjaa yhdistyksen

Lisätiedot

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista 2008-2013 Tea Viljanen Projektivastaava Syömishäiriöliitto-SYLI ry ENSISYLI -projekti 1 Projektin toimialue Liiton jäsenyhdistykset 2013: Pohjois-Suomen syömishäiriöperheet

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 Hallituskatu 20, sisäpiha 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. Yleistä Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry perustettiin 27.11.2003. Vuosi 2013 on yhdistyksen kymmenes toimintakausi ja juhlavuosi.

Lisätiedot

Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus. Sarianna Maaranen, perhehoidon koordinaattori OSSI-hanke

Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus. Sarianna Maaranen, perhehoidon koordinaattori OSSI-hanke Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus OSSI-hanke Perhehoitajien ohjeistus ja koulutus Maakunnallinen yhteistyö: yhtenäiset toimintamallit perhehoitoon Ikäihmisten perhehoidon sääntökirja Etelä-Savo 2018

Lisätiedot

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Oulun seudun omaishoitajat ry - vuodesta 1998 Oulun seudun

Lisätiedot

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala Lapin toiminnallisen osakokonaisuuden tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani

Alkaa 12.9 klo , jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, Kajaani Alkaa 12.9 klo 13 14.30, jatkuen tiistaisin. Paikka: OmaisOiva-toimintakeskus, Kauppakatu 34 A 1, 87100 Kajaani Alkaa12.9, 24.10, 21.11, klo10 11.30 Alkaa 13.9 jatkuen 27.9, 11.10, 25.10, 8.11, 22.11,

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

JÄ SENKIRJE 3/2016 Lakineuvontaa JÄSENKIRJE 3/2016

JÄ SENKIRJE 3/2016 Lakineuvontaa JÄSENKIRJE 3/2016 JÄSENKIRJE 3/2016 Sisällys Puheenjohtajan tervehdys... 1 Muutoksia lakiin omaishoidon tuesta... 2 Lakineuvontaa... 3 Kiitokset jäsenkyselyymme vastanneille... 4 Omaisryhmät... 5 Muut ryhmät... 8 Valot

Lisätiedot

Hiljaa haihtuu usva taakse pellon kuuraisen. Haikeasti hauras auringon valo metsän takaa heijastelee. Vaimeasti kuuluu huuto kurjen.

Hiljaa haihtuu usva taakse pellon kuuraisen. Haikeasti hauras auringon valo metsän takaa heijastelee. Vaimeasti kuuluu huuto kurjen. Hiljaa haihtuu usva taakse pellon kuuraisen. Haikeasti hauras auringon valo metsän takaa heijastelee. Vaimeasti kuuluu huuto kurjen. Tuuli tietä kulkee. Uusi aamu päivän saa. Kevättä jo odottaa. 1 Sisällys

Lisätiedot

Vanhusneuvosto Pöytäkirja 6 / 2016

Vanhusneuvosto Pöytäkirja 6 / 2016 Pöytäkirja 6 / 2016 Aika: Torstai 15.12.2016 klo 13.00 Paikka: Läsnä: Virastotalo, lounashuone Maaherrankatu 9-11, 50100 MIKKELI Hannu Karttunen, puheenjohtaja Mirja Tarssanen, varapuheenjohtaja Pirkko

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke Tavoite: Hanke tukee maakunnan

Lisätiedot

ErinOmainen-hanke ERITYISLASTEN OMAISHOIDON TOIMINTAMALLI ASIAKASLÄHTÖINEN KEHITTÄMINEN

ErinOmainen-hanke ERITYISLASTEN OMAISHOIDON TOIMINTAMALLI ASIAKASLÄHTÖINEN KEHITTÄMINEN ErinOmainen-hanke ERITYISLASTEN OMAISHOIDON TOIMINTAMALLI ASIAKASLÄHTÖINEN KEHITTÄMINEN Erityislapsen omaishoidon toimintamalli - asiakaslähtöinen kehittäminen Kainuussa asuu n. 74 000 asukasta n. 600

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev Arjessa alkuun järjestölähtöinen varhainen tuki Elina Vienonen Arjessa alkuun -projekti Projektissa kehitetään jäsenyhdistysten kanssa yhteistyössä varhaisen tuen tapoja ja tuodaan vertaisosaamista avuksi

Lisätiedot

ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN

ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN OMAISYHTEISTYÖN SEMINAARI JOENSUU 30.1.2013 Helvi Janhunen, Projektipäällikkö Etelä-Savon Sairaanhoitopiiri Altti-projekti AIVOHALVAUS - tiedä, tunnista, kuntoudu

Lisätiedot

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa Mukana kansallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Tavoitteena

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot