VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry"

Transkriptio

1 VUOSIKERTOMUS 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Hyväksytty esitettäväksi kevätkokouksessa

2 2 Sisältö 1 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jäsenet Hallitus vuonna Vuosikokoukset ja edustus liitossa Yhdistyksen varainhankinta Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminta Edunvalvonta ja vaikuttamistoiminta Omaishoitajien hyvinvoinnin tukeminen Virkistystoiminta ja retket Omaishoitajille suunnatut vertaisryhmät Koulutus Vapaaehtoistyö Yhdistyksen verkostoituminen ESTERY:n kanssa tehtävä yhteistyö Seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö Muut alueen järjestöt Etelä-Savon omaishoitoverkosto Oppilaitosyhteistyö Tiedottaminen Jäsenkirjeet ja nettisivut Tapahtumat Tiedotusvälineet VALOT projekti Valot II projekti ( ) Tarkoitus ja tavoitteet Resurssit Toiminta vuonna Omaishoitajuuden tunnistamisen puolesta kampanjointi Valot -toimintamallin levittäminen Toiminnot ja kokeilut omaishoitoperheiden varhaiseksi tukemiseksi Yhteistyötahot ja niiden roolit Medianäkyvyys LAMPPU-kumppanuushanke Ohjausryhmä sekä arviointi- ja koulutustyöryhmä Johtoryhmä Työntekijät Lamppu-kumppanuushankkeen vuoden 2014 toiminta Hankeselvitys Oppaat, esitteet ja videomateriaali Hankkeen tiedotustoiminta Hankkeen ryhmät ja tapahtumat Ohjaus ja neuvontatyö Lamppu-kumppanuushankkeen verkostot ja yhteistyötahot... 24

3 Lapsiperhetoimijoidenverkosto Hankepelurit-verkosto Muut verkostot Yhteistyötahot Opiskelijayhteistyö Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on eri-ikäisiä vammaisia ja pitkäaikaissairaita hoitavien/avustavien omaishoitajien ja heidän läheistensä alueellinen yhdistys, joka on valtakunnallisen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n jäsenjärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia omaishoitajien ja heidän läheistensä aseman parantamiseksi ja tukemiseksi. Yhdistys osallistuu omaishoitoperheiden tarvitsemien palvelujen kehittämiseen Etelä-Savon alueella. Omaishoitajien yhteistoiminta on Mikkelin seudulla alkanut kerhomuotoisena vuonna Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on rekisteröity yhdistykseksi Yhdistyksen kotipaikka on Mikkeli. Toimialueeseen kuuluu Mikkelin lisäksi Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa ja Puumala. Yhdistyksen toimitilat sijaitsivat marraskuun loppuun saakka osoitteessa Maaherrankatu 8 M 4, ja sen jälkeen osoitteessa Mikonkatu 5. Yhdistys ostaa kirjanpidon Mikkelin Tilitoimisto Oy:ltä, osoite: Savilahdenkatu 10, Mikkeli. Työntekijät: Sari Kaipainen (palkat) ja Sinikka Hiidenmaa (muu kirjanpito). 1.1 Jäsenet Yhdistyksessä oli vuoden 2014 lopussa maksaneita varsinaisia jäseniä 266, joista kannattajajäseniä 16. Jäsenkunta muodostuu pääasiassa naisista. Vuonna 2014 miehiä oli jäseninä yhteensä 37. Toimintaan osallistuu paljon omaishoitajia, jotka eivät ole jäseniä. Jäseneksi voi ilmoittautua ilmoittautumalla suoraan Omaishoitajat ja Läheiset Liittoon tai paikallisyhdistykseen. Yhdistyksen verkkosivujen kautta on myös mahdollista liittyä jäseneksi. Jäsenrekisterin hoitajana toimii omaishoitaja Elina Väänänen. Yhdistyksen jäsenmaksun maksaneet kunnittain: Jäsenkunta Jäsenet/kunta Jäsenkunta Jäsenet/kunta Hirvensalmi 7 Juva 12 Kangasniemi 11 Mikkeli 205 Mäntyharju 17 Pertunmaa 4 Puumala 10 Kannattajajäseniä 16 YHTEENSÄ 266 henkilöjäsentä + 16 kan.jäs.

4 4 Yhdistyksen kannattajajäseniä ovat: Etelä-Savon Energia, Haukivuoren Apteekki, Hautaustoimisto Mielonen, Hoivaosuuskunta Pelakuu, Hyvinvointi- ja Kauneuskeskus Estetica, Jalkahoitopalvelu Anne Tuukkanen, Kuvamatti Oy, Kyyhkylä OY, MarskiData Oy, Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunta, Mikkelin Toimistotarvike, Puistokukka Katri Rantalainen, Ristiinan Apteekki, Ristiinan seurakunta, Ramin Konditoria ja Vetrea. 1.2 Hallitus vuonna 2014 Puheenjohtaja Marja Lehtonen (Mikkeli), varapuheenjohtaja Annikki Pursiainen (Mikkeli), sihteeri Päivi Liukkonen (Mikkeli), Ritva Alanne (Kangasniemi), Birgitta Hellman (Juva), Lea Liukkonen (Hirvensalmi), Leevi Piispa (Mikkeli), Anne Mustonen (Mikkeli), Mali Soininen (Mikkeli) ja Tapani Varjus (Mikkeli). Hallitus kokoontui 11 kertaa. Rahastonhoitajana on toiminut Raija Loimas-Räty (Mikkeli). Työryhmät Yhdistyksen hallitus ja työntekijät ovat jakautuneet kolmeen työryhmään: strategia ja kehittämistyöryhmään, tiedotustyöryhmään sekä virkistys- ja varainhankintatyöryhmään. Strategia- ja kehittämistyöryhmän kahdessa kokouksessa on työstetty yhdistyksen strategiaa ja luotu suuntaviivoja hankehakemuksia varten. Tiedotustyöryhmä on käsitellyt kahdessa kokouksissaan mm. jäsenkirjeen ilmestymisaikatauluja, lehti-ilmoituksien periaatteita sekä eri tiedostuskanavien hyödyntämistä (postituslistat). Virkistys- ja varainhankintatyöryhmä on kokoontunut vuoden aikana kerran suunnitellen vuoden tapahtumia ja kesäretkiä. Kokoontumisten lisäksi työryhmän jäsenet pitävät yhteyttä puhelimitse ja sähköpostien välityksellä. 1.3 Vuosikokoukset ja edustus liitossa Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 23.4 Savilahden alueseurakunnan talolla. Vuoden 2013 tilinpäätöksen esitteli Mikkelin Tilitoimistosta Sinikka Hiidenmaa. Osallistujia oli 21 henkeä. Syyskokous järjestettiin Kirkonmäen seurakuntatalolla. Syyskokouksen vierailijana oli Mikkelin kaupungin palvelukeskuksen esimies Sari Kärkkäinen, joka kertoi uudesta sosiaalipalvelujen palveluneuvosta. Osallistujia oli 22 henkeä. Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n syyskokouksessa yhdistyksen edustajana oli puheenjohtaja Marja Lehtonen. Liiton hallituksen jäsenenä on toiminut Leena Herranen Mikkelistä. 1.4 Yhdistyksen varainhankinta Yhdistyksen pääasiallinen tulo koostuu jäsenmaksupalautuksista Omaishoitajat ja läheiset-liitosta sekä kannatusjäsenten jäsenmaksuista. Omaishoitoperheiden tapahtuma ja virkistyskuluihin on saatu Ragnar Ekbergin säätiöltä avustusta. Mikkelin kaupunki on myöntänyt sekä järjestöavustusta että Raija Puupposen testamenttivaroista vuokra-avustusta yhdistyksen toimitilakuluihin.

5 5 Yhdistys on saanut taloudellista ja muuta tukea (mm. arpajaisvoittoja) yksityishenkilöiltä ja yrityk- siltä. Rahallisia lahjoituksia on saatu seuraavilta tahoilta: Mikkelin kaupunki, Graanin apteekki ja Pelakuu. LC- Otava on tukenut sekä taloudellisesti että vapaaehtoistyönä vaikeavammaisten lasten perheiden virkistyspäivää Anttolanhovissa. Varainhankintaa on toteutettu osallistumalla Lasten oikeuksien päivän kahvilan pitoon ja järjeste tyille Naistenmessuille. Arpajaiset järjestettiin puurojuhlan yhteydessä. 2 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminta 2.1 Edunvalvonta ja vaikuttamistoiminta Vaikuttamistyö nähdään tärkeänä osana paikallisyhdistyksen toimintaa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakennemuutoksen seurauksena omaisten osuus on hoivavastuun kantamisessa lisääntynyt. Yhdistys on kuullut toimialueensa omaishoitoperheitä ja toiminut aktiivisesti epäkohtien poistamiseksi ja omaishoidon tuen kehittämiseen ja resursointiin. Omaishoitajien tukeminen vaihtelee yhdistyksen toimialueen eri kunnissa, vaikkakin omaishoidon tuen osalta Mikkelin seutusoten alueella on päästy yhtenäisiin kriteereihin ja maksuluokkiin. Laitospaikkojen nopea vähentäminen on heikentänyt mahdollisuuksia saada järjestymään lyhytaikainen hoitopaikka sairastuneelle. Lakisääteisten vapaapäivien järjestymisessä on ollut vaikeuksia. Yhdistys on ollut yhteydessä päättäjiin ja viranhaltijoihin, mm. kansanedustajiin, valtuutettuihin, sekä sosiaali- ja terveyslautakuntien jäseniin omaishoitajien aseman parantamiseksi ja omaishoidon tuen määrärahojen lisäämiseksi sekä omaishoidon tuen myöntämiskriteerien löysentämiseksi. Yhdistyksen asiantuntijuutta on kuultu valmisteltaessa Mikkelin seudun sosiaali - ja terveystoimen omaishoidon toimintaohjelmaa vuosille Kokouksissa, joita on ollut kaksi, on yhdistystä edustanut Maarit Väisänen ja/tai Marja Lehtonen.

6 6 Yhdistys on vaikuttanut alueensa omaishoitajien asemaan keskustelemalla kuntapäättäjien kanssa ja lähettämällä kirjelmän kaupungin hallituksen ja valtuuston jäsenille ennen seuraavan vuoden budjetista päätettäessä. Yhdistyksen edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä on tehty myös yhteistyössä muiden paikallisyhdistysten ja liiton kanssa. Suoraa vaikuttamistoimintaa ja kehittämiseen liittyviä keskusteluja on tehty monien vierailujen yhteydessä: mm. liiton puheenjohtaja Anneli Kiljunen vieraili yhdistyksessämme ja toiminnanjohtaja Marja Tuomi Ray:n Anne Kukkosen vierailu liittyen yhdistyksen perustoiminnan rahoittamiseen oli 9.5. Yhdistyksen hallitus ja työntekijät vierailivat Elli Aaltosen kutsumina AVI:ssa Omaishoitajien hyvinvoinnin tukeminen Yhdistyksen työntekijät ja luottamushenkilöt ovat tukeneet alueensa omaishoitajia ja omaishoitoperheitä eri tapaamisissa ja puhelimitse. Työntekijöiden asiakastapaamisia on ollut toimistolla, puhelimitse tai kotikäynteinä sekä lisäksi työntekijät ovat antaneet puhelinohjausta ammattihenkilöstölle. Ohjattavina asioina ovat olleet mm. omaishoidon tuki, omaishoitoperheen tukeminen, lomat ja kuntoutus, omaishoitajan jaksaminen/uupumus ja hoidettavan läheisen kuolema. Toimistolla on kokoontunut avoin kahvila Hengähdys 1xkuukaudessa vaihtelevin teemoin. Osallistujia kahvilassa on ollut 5-13 hlöä/kerta. 2.3 Virkistystoiminta ja retket Toiminta on ollut monipuolista ja keskittynyt pääasiassa Mikkeliin ja seutukuntiin. Kesäretket suuntautuivat kesäkuussa Kangasniemelle teatteriesitykseen ja elokuussa Lemille nauttimaan särästä ja paluumatkalla poikettiin Savitaipaleella tutustumassa Ainolan- pihamaalle ostoksien ja kahvittelun merkeissä. Retkillä ja yhteisissä tilaisuuksissa on merkityksellistä yhdessä oleminen, virkistyminen ja vertaistuki. Omaishoitoviikon (vko 48) teemana oli Pidämme puolta, pidämme huolta. Viikolla järjestettiin runsaasti tapahtumia. Opiskelijat järjestivät Porstuakammarissa Omaishoitajien rentoutuspäivän, Valot II-projektin työntekijät järjestivät Tunnistatko omaishoitajan? -tempauksen Mäntyharjulla ja Juvalla sekä samana päivänä Omaishoitoviikon ohjelmallisen tapahtuman Juvalla. Miesomaishoitajien vertaisryhmä kokoontui Mikkelissä ja viikon huipennuksena samana päivänä järjestettiin iltamat, tanssit 50-luvun tyyliin, Sotkulla. Lisäksi oltiin mukana Naistenmessuilla Mikkelissä ja viikon päätti erityislapsiperheiden ohjelmallinen ja hauska pikkujoulutapahtuma Sotkulla Mikkelissä.

7 7 Yhdistys jakoi Omaishoitoviikon iltamissa toisen kerran Vuoden Omaishoitoteko palkinnon, jonka sai Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiiri. Perinteistä puurojuhlaa makoisine aterioineen ja runsaine ohjelmineen vietettiin Kenkäverossa. Siihen osallistui yhteensä 73 henkeä, toiminnanjohtaja Marja Tuomi toi tervehdyksen liitosta ja kertoi omaishoitoon liittyvistä ajankohtaisista asioista ja näkymistä. Omaishoitajille suunnatut tapahtumat Pvm Tapahtuma Paikka Osall Omaishoito ja kansallisen omaishoidon kehittämistyöryhmä Mikkelin kesäyliopiston au- n. 30 terveiset ditorio 14.2 Teatteriesitys Mikkeli Virkistyspäivä Omaishoitajille, järjestäjänä Mikkelin Päiväkeskus Kyamk opiskelijat + yhdistys + Valot 29.6 Kesäteatteriretki Kangasniemi Kesäretki Särän syöntiin Lemi/Savitaipale Omaishoitajien matka Pärnuun, omakustanteisesti. Viro 27 Matkajohtajana Tapani Varjus (hallitus) Omaishoitajien virkistyspäivä, järjestäjänä Mlin seurakuntakeskus n.35 SRK + yhdistys + VALOT II Omaishoitajien rentoutushetki, järjestäjänä Porstuakammari 12 Esedun lähihoitajaopiskelijat + yhdis- tys + Valot II Omaishoitoviikon iltamat Sotku n Puurojuhla Kenkävero, Mikkeli Omaishoitajille suunnatut vertaisryhmät Yhdistyksen toiminta-alueella toimi kaikkiaan 13 vertaisryhmää. Ryhmien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, seurakunnan tai kunnan työntekijät, yhdistyksen toimistotyöntekijä ja projektityöntekijä. Kunnat tai seurakunnat ovat antaneet ryhmien kokoontumiseen tilat yleensä ilman korvauksia ja osa on tarjonnut myös kahvit tai ruuat osallistujille. Anttolan vertaisryhmä on kokoontunut Kahvila Sirpukassa. Ragnar Ekbergin säätiön avustuksella yhdistyksen on ollut mahdollista järjestää erilaista ryhmä- ja virkistystoimintaa omaishoitajille. Vertaisryhmien kokoontumiset ja osallistujat: Kunta Ohjaaja Osallistujia/krt Kokoontumiset/vuosi Puumala Pirjo Luukkonen (vapaeht.) Mäntyharju Raili Rantanen (vapaeht.) 8 9 Kangasniemi Ritva Alanne (vapaeht.) Juva Birgitta Hellman (kunnan tt.) 8 6 Haukivuori Tuula Huotari ja Terttu Leppänen (vapaaeht.) 7 14

8 8 Ristiina Sisko Pöntinen-Pusa (kunnan tt) Hirvensalmi Lea Liukkonen (vapaaeht.) Pertunmaa Mari Salmikunnas(kunnan tt.) 7 8 Miestenryhmä Mikkeli Kari Hallikainen (viola ry) Verkkarit Mikkeli Kati Oinonen (proj.tt) ja Päivi 3 3 Liukkonen (tt) Naisten keskusteluryhmä Maaret Marttinen (srk tt) Mikkeli Käsityöryhmä Eeva Otranen (vapaaeht) ja Päivi Liukkonen (tt) Anttola Päivi Liukkonen (tt) Koulutus Yhdistys on ohjannut vapaaehtoisia, vertaisohjaajia sekä jäseniä liiton ja järjestöjen seuraaviin koulutuksiin: 6.6. Omaishoidon kansainvälinen konferenssi, Helsinki (Tapani Varjus) 9.9 Ovet-posteri koulutus Jyväskylä (Päivi Liukkonen tt) 27.9 Esteryn järjestämään sosiaalisen median koulutukseen osallistui Päivi Liukkonen (tt) 9.10 Omaishoitajat ja Läheiset Liiton AlueAvain -päivään Lahdessa osallistuivat Lea Liukkonen (hallitus) ja Päivi Liukkonen (tt) Alueelliseen Lions - tapaaminen Kouvolassa osallistui Päivi Liukkonen (Lions yhdyshenkilö) Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n Neuvottelupäiville Seinäjoelle osallistujat Tapani Varjus (hallitus), Sarianna Maaranen (Valot II) ja Maarit Väisänen (Valot II). 2.4 Vapaaehtoistyö Vapaaehtoistyöhön on osallistunut useita omaishoitajia. Yhdistyksen voimavaroina ovat olleet erityisesti omaishoitajat, joilta omaishoitotilanne on jo ohi. Omaishoitajat ovat toimineet vertaistukiryhmien ohjaajina, yhdistyksen esittelijöinä, tehneet monenlaisia käsitöitä yhdistyksen myyjäisiin ja naistenmessuille sekä avustaneet mm. kokouskahvituksissa. Merkittävänä roolina omaishoitajilla on toimia kokemusasiantuntijoina eri tilaisuuksissa. Jäsenet ovat toimineet myös varainhankkijoina ja jäsenrekisterin hoitajina. Yhdistys tuki vertaisohjaajien tärkeää työtä tarjoamalla heille kesäretken. Yhdistys kuuluu Mikkelin seudun vapaaehtoisverkostoon. 3 Yhdistyksen verkostoituminen 3.1 ESTERY:n kanssa tehtävä yhteistyö Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on osallistunut Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n eli ESTERY:n toimintaan (mm. koulutukset, tapahtumat, työkokoukset).

9 9 3.2 Seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö Seurakuntien diakoniatyön kanssa on tehty yhteistyötä eri kunnissa ja erityisesti Mikkelin seurakuntayhtymän kanssa. Yhdistyksen jäseniä on osallistunut runsaasti seurakuntien järjestämiin omaishoitajien virkistyspäiviin. 3.3 Muut alueen järjestöt Omaiset mielenterveystyön tukena Itä Suomi ry:n (Oma ry), Mikkelin seudun Muisti ry:n ja SPR:n omaishoitajien tukitoiminnan kanssa on tehty käytännön tasolla monenlaista yhteistyötä. Yhteisesti on koottu mm. omaisjärjestöjen toimintakalenteri jo viitenä vuonna peräkkäin. Omaisjärjestöt ovat osallistuneet yhdessä Mikkelin omaishoitostrategian luomiseen sekä päivittämiseen ja järjestänyt yhteistyössä kaupungin kanssa omaishoitoviikon juhlan. Yhteistyössä Mikkelin seudun Muisti ry:n kanssa käynnistetty ja Mikkelin seudun Muisti ry:n hallinnoima Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiiri on toiminut menestyksellisesti ja esiintynyt eri puolilla Suomea tuoden esille omaishoitajan arjen haasteita ja iloja. Yhteistyö LC- Otavan ladyjen kanssa on toiminut monta vuotta. Vuoden 2014 aikana yhdistyksen ja LC- Kaakkois- Suomen piirin kanssa yhteistyö tiivistyi suunnitelmasta käytännön Leijonat omaishoitoperheiden tukena toimintaa. Päivi Liukkonen toimii yhteyshenkilönä. Yhdistyksen puheenjohtaja ja projektipäällikkö esittelivät yhdistyksen toimintaa sekä omaishoitoa diabetesyhdistyksen kokouksessa Etelä-Savon omaishoitoverkosto Etelä-Savon omaishoitoverkostossa on mukana Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Pieksämäen Omaishoitajat ry, Pieksämäen Muisti ry, Mikkelin seudun Muisti ry, Omaiset Mielenterveystyön tukena Itä- Suomi ry, Savonlinnan seudun Omaishoitajat, Kangasniemen perusturva, Itä Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, SPR sekä Omaishoitajat ja Läheiset Liiton aluesihteeri. Omaishoitoverkosto kokoontui vuonna 2014: 2 kertaa. Toiminta on keskittynyt vaikuttamiseen ja omaishoitoperheiden parempien palvelujen edistämiseen Oppilaitosyhteistyö Yhdistyksen puheenjohtaja on toiminut Mikkelin ammattikorkeakoulun Omaishoiva hankkeen ohjausryhmän jäsenenä. Yhdistyksen työntekijät sekä vapaaehtoiset luennoivat sekä MAMK:n että Esedun opiskelijoille omaishoidosta.

10 10 4 Tiedottaminen 4.1 Jäsenkirjeet ja nettisivut Jäsenistölle on lähetty kolme jäsenkirjettä/projektitiedotetta. Jäsenkirje on lähetetty jäsenistön lisäksi sähköisenä eri yhteistyötahoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Mikkelin alueella. Yhdistyksen nettisivuilla on tiedotettu tulevista tapahtumista, vertaisryhmistä, koulutuksista sekä virkistystoiminnasta. Sivusto on saanut paljon hyvää palautetta ajantasaisuudestaan, monipuolisuudestaan sekä sisällöstään. Nettisivuja Yhdistyksen Facebook sivuilla tiedotimme ajankohtaisista asioista sekä tapahtumistamme. Tykkääjien määrä oli vuoden lopussa 510. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ylläpitämillä nettisivuilla on ollut luettavissa Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n esittely sekä tuoreimmat jäsenkirjeet. 4.2 Tapahtumat Yhdistys on esittäytynyt seuraavissa hyvinvointitapahtumissa ja paikallisilla messuilla: Valtakunnalliset sairaanhoitajapäivät (projektit + vapaaehtoinen) 6.5. Ikämessut Kangasniemi (Valot projekti + hallituksen edustus) Lastenoikeuksien päivän tapahtuma (hallitus+tt) Palvelutorilla (vapaaehtoiset) 4.3 Tiedotusvälineet Omaishoitoasia on ollut esillä paikallisissa sanomalehdissä pitkin vuotta. Yhdistyksen tapahtumista on tiedotettu paikallisissa sanomalehdissä Länsi-Savon järjestöpalstalla, viikkoset kaupungilla tapahtuu-palstalla, Mikkelin kaupunkilehdessä, Hirvensalmelaisessa, Puumalan lehdessä jne. Yhdistyksen toiminnan medianäkyvyys: Mikkelin kaupunkilehti Omaishoitajien asemaan tulossa parannusta Kaakon Kaiku SDP:n Kiljunen: Omaishoidon asemaa vahvistetaan Kaakon Kaiku Uusia linjauksia omaishoidon kehittämiseen

11 11 5 VALOT projekti VALOT projektin tavoitteena oli kehittää terveydenhuoltoon omaishoitotilanteet tunnistava sekä omaishoitajia valmentava ja tukeva moniammatillinen toimintamalli. Uuden perhelähtöisen toimintamallin avulla omaishoitoperheille mahdollistetaan turvallinen, tuettu alku omaishoidolle sekä annetaan omaishoitajalle riittävät valmiudet ja olosuhteet työhönsä. Projektissa työskenteli kaksi kokoaikaista työntekijää vuonna Maaliskuun loppuun saakka projektityöntekijänä toimi Eija Muhonen ja toukokuun loppuun saakka projektivastaavana Maarit Väisänen. Harjoittelijana projektissa oli Kyamk:n geronomiopiskelija Virpi Uotinen. Projekti teki tiivistä yhteistyötä Etelä- Savon sairaanhoitopiirin neurologisen kuntoutusosaston 11, lääkinnällisen kuntoutuksen yksikön, sosiaalityön yksikön sekä Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen osaston 5 kanssa. Pilottiosastojen seinille tehtiin toimintamallista puu (kuva alalaidassa), joka muistuttaa sekä osastolla vierailevia omaisia että siellä työskenteleviä ammattilaisia omaishoitajien valmentamisen tärkeydestä osastojakson aikana. Puun suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Mainostoimisto Groteski. Puukuviosta tehtiin myös roll up, jota käytetään esim. messuilla ja tapahtumissa toimintamallin mainoksena. Valot toimintamalli sai THL:n myöntämän vuoden 2014 TERVE-SOS palkinnon. TERVE-SOS-palkinto oli tunnustus Liikkeellä kohti hyviä palveluja -teemaan liittyvälle sosiaali- ja terveysalan tutkimus-, kehittämis- tai kokeiluhankkeen tuloksena syntyneelle innovatiiviselle tai poikkeuksellisen onnistuneelle käytännölle. Muina kriteereinä olivat toimivuus ja vaikuttavuus, hyödynnettävyys ja yleistettävyys. Palkintoa juhlistettiin yhdessä hallituksen, projektiin osallistuneiden yhteistyökumppaneiden ja omaishoitajien kanssa Tertin kartanossa Projektissa tehdyt materiaalit sekä loppuraportti löytyvät yhdistyksen nettisivuilta osoitteesta Valot toimintamalli on esiteltynä myös Innokylän sivuilla osoitteessa: Valot projekti oli esillä seuraavissa tilaisuuksissa: Diabetes yhdistyksen kokous, Mli 4.3. MAMK:n sosionomien tapaaminen, Mli 5.3. AVI:ssa vierailu, Mli Sairaanhoitajapäivät, Hki AVH ensitietopäivä Kyyhkylä, Mli 6.5. Ikämessut Kangasniemi Innotori, Lappeenranta Vanhustyön vastuunkantajat seminaari, Helsinki

12 12 6 Valot II projekti ( ) 6.1. Tarkoitus ja tavoitteet Valot II projektin tavoitteena on omaishoitotilanteiden mahdollisimman varhainen tunnistaminen Mikkelin seudulla. Tarkoituksena on, että yhä useampi alkava ja ennustettavissa oleva omaishoitotilanne pystytään tunnistamaan pian läheisen vakavan sairastumisen tai vammautumisen jälkeen. Projektissa etsitään varhaisen vaiheen tukikeinoja omaishoitoperheille yhteistyössä kuntien, erikoissairaanhoidon sekä järjestöjen kanssa. Kampanjoidaan omaishoitotilanteiden varhaisen tunnistamisen puolesta Mikkelin seudulla Levitetään aikaisemmassa Valot -projektissa luotua omaishoitoperheiden ohjaamisen toimintamallia. Jo kerätyn tiedon välityksellä autetaan projektissa eri sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä löytämään ja kehittämään omaishoitoperheitä tukevia toimintoja omissa yksiköissään. Kokeillaan eri keinoja omaishoitoperheiden varhaiseksi tukemiseksi ja kootaan yhteen eri toimijoiden (mm. kunta, erikoissairaanhoito, järjestö) roolit omaishoitajien tukemisen polulla Resurssit Projektin työntekijät Projektissa työskentelee kaksi kokoaikaista työntekijää; projektipäällikkönä Maarit Väisänen (sosionomi amk, YTM) ja projektityöntekijänä Sarianna Maaranen (sairaanhoitaja). Projektin käytettävissä on myös kokemuspuhujia (1-3 kpl) sekä yhdistyksen toimistotyöntekijän työpanos (1/3). Harjoittelijana projektissa oli Kyamk:n geronomiopiskelija Päivi Matilainen. Projektin hallinnointi ja valvonta Projektin toimintaa, tavoitteiden toteutumista ja rahoitusta valvoo yhdistyksen hallitus. Projektille on nimettynä ohjausryhmä, jossa on edustajat Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä, Juvan kunnan kotihoidosta, Mikkelin ammattikorkeakoulusta, Mikkelin sosiaali- ja terveystoimesta, Mäntyharjun kotihoidosta, Saimaan syöpäyhdistyksestä, Tehystä sekä kaksi omaishoitajaa. Ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Ravintola Tallissa. Projektin tavoitteiden toteutumisesta ja taloudesta raportoidaan säännöllisesti rahoittajana toimivalle RAY:lle. Työnohjaus ja työhyvinvoinnin tukeminen Työntekijöiden työnohjaajana toimi syyskaudella Tuulevi Aschan (4 ohjauskertaa). Työterveyshuollosta vastasi Etelä-Savon työterveys. Valot ja Lamppu hankkeiden työntekijöiden yhteinen TYKY päivä järjestettiin Sahalahdessa joogan ja SUP-lautailun merkeissä.

13 13 Työntekijöiden osallistuminen koulutuksiin Aika Paikka Koulutus Osallistuja Helsinki/ Wanha Satama Kansainvälinen omaishoidon konferenssi Maarit + Sarianna Mamk Hanketyöpaja 21.- Seinäjoen Cumulus Liiton neuvottelupäivät Maarit + Sarianna Kuopio SOSTE:n Vahvista vaikuttamista koulutus Maarit + Sarianna Mikkeli, Mikaeli Työtä tauotta seminaari Maarit + Sarianna Mikkeli, Vaakuna SOSTE:n keskustelutilaisuus soteuudistuksesta Maarit + Sarianna Jyväskylä, Alba Ovet-ohjaaja koulutus Sarianna Tallink SOSTE:n koulutusristeily Maarit + Sarianna Mikkeli Mindfullnes koulutus Sarianna 6.3. Toiminta vuonna Omaishoitajuuden tunnistamisen puolesta kampanjointi Tapahtumien ja tempauksien järjestäminen: projekti on järjestänyt neljä eri tempausta valtakunnallisella omaishoitoviikolla Mikkelissä, Juvalla sekä Mäntyharjulla (kts. taulukko) yhteistyötahojen kanssa. Tempausten tavoitteena oli herättää ihmisiä pohtimaan omaishoitajuuden monimuotoisuutta ja tuoda iloa ja virkistystä arkeen. Kuntapysäkit: Projektin työntekijät ovat jalkautuneet yhteistyössä Mikkelin seudun Muisti ry:n kanssa Puumalan Kahvila Kuittiseen (kolme kertaa) ja Juvan Kahvikulmaan (kerran). Kuntapysäkkien tarkoituksena on tavoittaa kuntalaisia mahdollisimman lähellä heidän omia toimintaympäristöjään ja herätellä tunnistamaan erilaisia omaishoitotilanteita sekä tuoda esille järjestön toimintaa. Muut tapahtumat: projektin työntekijät ovat olleet esillä Kangasniemen Ikämessuilla, Saimaan syöpäyhdistyksen Saattohoitoseminaarissa ja Innomarkkinoilla Helsingissä. Tilaisuuksissa on jaettu aikaisemmassa Valot projektissa tehtyä materiaalia sekä kerrottu omaishoitajuuden tunnusmerkeistä ja projektin järjestämästä toiminnasta. Video omaishoitajuuden tunnistamisesta: projekti toteutti yhteistyössä Lamppu kumppanuushankkeen kanssa omaishoitajuuden tunnistamisesta kertovan videon syksyllä Kuvauspäivät olivat 10. ja Videon toteutuksessa mukana oli 26 eri-ikäisiä vapaaehtoista ja kahdeksan eri alan yritystä. Yritykset osallistuivat videon kustannusten kattamiseen (mainokset ja logot videossa). Videon tekemisestä vastasi Mainostoimisto Haaja. Tapaamisia videon suunnittelun ja toteutuksen osalta oli yht. 6 kertaa.

14 14 TAPAHTUMAT JA TEMPAUKSET Aika Paikka Aihe Esittelypöytä Kangasniemi Ikämessut X X Mikkelin päiväkeskus Kätketyt äänet -tempaus X Puumala Kuntapysäkki Kahvila Kuittinen X X Puumala Kuntapysäkki Kahvila Kuittinen X X Helsinki Innomarkkinat X Mikkeli/ Artium sali, Paukkulnaari Inhimillinen kuolema, saattohoito semi- X Mäntyharju/ K-supermarket Tunnista Omaishoitaja-tempaus X Juva/ Kahvikulma Tunnista Omaishoitaja-tempaus, kuntapysäkki X X Juva/Sampola Omaishoitoviikon tapahtuma X X Mikkeli/ Sotku Omaishoitoviikon iltamat Kenkävero/Mikkeli Tunnistamisen videon julkaisutilaisuus x (yhteistyössä Lamppu-hankkeen kanssa) Puumala Kuntapysäkki Kahvila Kuittinen X X Suulinen esitys Valot -toimintamallin levittäminen Paikallisesti Valot toimintamallin levittäminen Mikkelin, Juvan ja Mäntyharjun kotihoitoon on käynnistynyt yhteydenotoilla kunkin toimialueen kotihoidon tai vanhuspalveluista vastaaviin viranhaltijoihin. Jokaisessa yhteistyökunnassa on järjestetty omat tapaamiset syksyn aikana, joissa suunniteltiin kuntakohtaisesti, kuinka asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Mikkelissä projektin työntekijät tapasivat kotihoidon ohjaajat, joille kerrottiin hankkeesta ja ideoitiin kotihoidon työntekijöiden perehdytysiltapäiviä. Juvalla projekti on tehnyt tiivistä yhteistyötä omaishoidon palveluohjaajan kanssa ja tavannut SAStyöryhmän jäsenet esitellen projektin idean ja omaishoitajuuden tunnistamisen elementit. Mäntyharjulla projektin eteneminen on ollut hitaampaa kunnassa tapahtuneiden työntekijävaihdosten vuoksi. Valtakunnallisesti Projektin työntekijät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n OPASTAVA hankkeen kanssa. Vuoden 2014 aikana kehitettiin yhteistyössä omaishoitajuuden tunnistamisen työkaluksi Testaa oletko omaishoitaja kortti. Lisäksi Valot toimintamallia esiteltiin Tampereella Tipotien terveysasemalla Opastavan järjestämässä koulutuksessa. OPASTAVA hankkeen kanssa yhteistyöpalavereja oli vuoden aikana yhteensä 7 kertaa, joista 4 Helsingissä ja 1 Seinäjoella sekä kaksi Lync videoneuvottelua. Projektin edustus on jatkanut edelleen Omaishoitajat ja Läheiset liitto ry:n valtakunnallisessa OMA työryhmässä, jonka kokoontumisia oli vuonna 2014 yhteensä kaksi kertaa.

15 15 TOIMINTAMALLIN LEVITTÄMINEN Aika Paikka Aihe Osallistujien lukumäärä Mäntyharju Valot II info vanhustyön esimiehille Helsinki/ Finlandia talo Vanhustyön vastuunkantajat seminaari n. 50 /työpaja Mikkelin vanhustyöstä vastaavat Valot II info vanhustyön esimiehille Esede lähihoitajaopiskelijat Omaishoitajuuden tunnistaminen ja 20 omaisen tukeminen Tampere Tipotien terveysasema Omaishoitajuuden tunnistaminen Tampereen yliopisto Terveyssosiaalityönpäivät n. 60 /työpaja Kotihoidon Itäinen alue Omaishoidon varhainen tunnistaminen Juva / SAS-työryhmä Valot toimintamallin ja Valot II esittely 11 / Omaishoidon varhainen tunnistaminen Kotihoidon läntinen alue Omaishoidon varhainen tunnistaminen Kotihoidon eteläinen alue Omaishoidon varhainen tunnistaminen Toiminnot ja kokeilut omaishoitoperheiden varhaiseksi tukemiseksi Omaishoitajien ohjaaminen Omaishoitajien ohjaamista on toteutettu henkilökohtaisissa tapaamisissa toimistolla ja omaishoitoperheiden kotona sekä puhelimitse ja sähköpostitse yhteensä 35 perheelle. Ohjauksen aiheina ovat olleet mm. omaishoidon tuki, omaishoitajan jaksaminen ja hyvinvointi, etuusasiat ja palvelut sekä lomat ja kuntoutus. Ohjausta on annettu työntekijöiden ammatillisen taustan mukaisesti; etuus- ja palveluasiat ovat ohjautuneet sosiaalityöntekijänä toimineelle Maarit Väisäselle ja jaksamiseen, hyvinvointiin ja hoivatyöhön liittyvät kysymykset taasen sairaanhoitajana toimineelle Sarianna Maaraselle. Ovet valmennukset Ovet omaishoitajavalmennuskurssi järjestettiin Mikkelissä Valmennus järjestettiin kuutena peräkkäisenä viikkona, 2,5h/tapaamiskerta. Osallistujia kurssilla oli yhteensä 10, joista naisia 8 ja miehiä 2. Kaikki osallistujat olivat yli 60 vuotiaita. Valmentavat ohjauskäynnit Vuoden 2014 lopulla käynnistettiin kokeilu, jossa projektin työntekijä jalkautui geronomiopiskelijan kanssa omaishoitoperheisiin. Valmentavan ohjauskäynnin tarkoituksena on yhdessä perheen kanssa arvioida omaishoitoperheen sekä omaishoitajan kokemaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Käynneillä ylläpidetään yhdessä perheen nimeämiä voimavaroja ja vahvuuksia sekä työstetään perheen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä haasteellisia asioita. Ohjauskäyntejä tehtiin 1 kpl ja niitä jatketaan vuonna Syöpäyhdistyksen kanssa aloitettu yhteistyö Kartoitettu syöpäyhdistyksen työntekijöiden sekä vapaaehtoisten välityksellä syöpään sairastuneiden omaisten kokemuksia tuen tarpeista yhteisessä palaverissa Järjestetty syöpään sairastuneiden omaisten keskustelutilaisuus, johon ei tullut osallistujia.

16 Yhteistyötahot ja niiden roolit Etelä-Savon sairaanhoitopiiri; perhelähtöisen asenneilmapiirin luominen, omaishoitajien tukimuotojen pohtiminen yksikkökohtaisesti, osastotunnit sekä materiaalien levittäminen Etelä-Savon ammattiopisto (Esedu); opiskelijayhteistyö. Juvan sosiaali- ja terveyspalvelut; kehittämistyössä mukana oleminen, yksikkökohtaiset tapaamiset sosiaali- ja terveydenhuollossa omaishoidon varhaisen tunnistamisen sekä tukimuotojen prosessoimisen teemoilla ja materiaalien levittäminen. Lakeuden seudun Omaishoitajat ja Läheiset, Yhdessä tehden II -hanke; hyvien käytäntöjen ja ideoiden vaihto, asiantuntijayhteistyö sekä muu mahdollinen yhteistyö mm. tiedottaminen. Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, vanhusten palvelut; kotihoidon henkilöstön tapaamiset omaishoitotilanteiden tunnistamisen, kohtaamisen ja ohjaamisen pohjalta. Tiedottaminen ja kehittämisyhteistyö. Mikkelin ammattikorkeakoulu; opiskelija ja koulutusyhteistyö. Mikkelin seudun Muisti ry; Kuntapysäkkien ja eri tapahtumien järjestäminen yhteistyössä sekä toiminnoista tiedottaminen. Mäntyharjun sosiaali- ja terveyspalvelut; kehittämistyössä mukana oleminen, yksikkökohtaiset tapaamiset sosiaali- ja terveydenhuollossa omaishoidon varhaisen tunnistamisen ja ohjaamisen osalta. Tukimuotojen ideoiminen yhdessä projektin kanssa sekä materiaalin levittäminen. Omaiset mielenterveystyön tukena Itä-Suomi ry; Kuntapysäkkien ja eri tapahtumien järjestäminen yhteistyössä sekä toiminnoista tiedottaminen. Omaishoitajat ja läheiset liitto ry; OPASTAVA hanke; yhteisten materiaalien tuottaminen Valot toimintamallin pohjalta, yhteiset koulutustapahtumat mm. Tipotien terveysasemalle. Saimaan Syöpäyhdistys; palautteiden kerääminen perheiltä tuen tarpeista, koulutus- ja kehittämisyhteistyö sekä tiedottaminen. Yhteistyö- ja suunnittelupalaverit: Pvm Aihe ja yhteistyötaho Omaishoitajien virkistyspäivän suunnittelu, Diakoniatyö Kätketyt äänet tapahtuman organisointi, Viola, Valmu ja Valot II Mamk, yhdistys ja Valot II projektin ja Seija-hankkeen esittely Opastava-hankkeen kanssa tehtävä yhteistyö, Helsinki, Opastava-hanke ja Valot II Kinestetiikka koulutuksen ja yhteistyön suunnittelu, Mikkelin seudun Muisti ry ja Valot II + Lamppu Kätketyt äänet tempauksen prepalaveri, Viola, Valmu, vapaaehtoiset ja Valot II Lakeuden omaishoitajat ry sekä Valot II projektin yhteistyöneuvottelu, Seinäjoki Kuntapysäkkien suunnittelupalaveri, Mikkelin seudun Muisti ry:n ja Valot II Srk:n virkistyspäivän suunnittelu, Mikkelin diakoniatyöntekijät ja Valot II Miestenryhmän suunnittelu; syksyn ryhmät.

17 Omaishoitoviikon suunnittelupalaveri, Mikkelin seudun Muisti ry, Omary, SPR, Valot II ja Mikkelin kaupunki Etelä-Savon omaishoidon verkosto. Savonlinna Mikkelin muistiyhdistys + Savonlinnan muistiluotsi, SPR, Omaishoitoliiton aluevastaava Kuopiosta, Valot II, Savonlinnan omaishoitajat ry Saimaan Syöpäyhdistys ja Valot II; yhteistyön mahdollisuudet omaishoidon tunnistamisen teemalla Juvan palveluohjaajan ja Valot II tapaaminen. Suunniteltu omaishoidon varhaiseen tunnistamiseen liittyvää perehdytystä Juvan kunnan kotihoidon sekä lyhytaikaishoidon kanssa Mamk:n sosionomi opiskelijat ja Valot II; palaveri opinnäytetyön aiheesta Omaishoitoviikon iltamien suunnittelu, Muistiyhdistys, Lamppu, valot II, SPR, Omary, Mikkelin kaupunki Saimaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt, syöpäyhdistyksen erikoissairaanhoitaja ja Valot II; yhteistyöneuvottelu. Yhteistyöstä sekä omaishoidon tunnistamisesta kertominen tukihenkilöille Valmentavien kotikäyntien suunnittelu ja mittaristosta sopiminen, Kyamk:n opiskelijat ja Valot II Valmu/ Viola/ Valot II. Yhteisen koulutuksen suunnittelu Mamk:n sosionomi opiskelijat ja Valot II. Opinnäytetyö Ovet koulutussuunnittelija Juha Timoskainen, Lamppu, Valot II. Vierailu ja tutustuminen Mikkelin Omaishoitajat ja Läheiset ry:n hanketoimintaan BBAT menetelmän esittely ja keskustelua menetelmän käyttämisestä eri ryhmissä. Marja Hokkanen, BBAT, Lamppu, Valot II ja yhdistys; Lähihoitajaopiskelijat ja Valot II. Opinnäytetyö Mäntyharju, vertaisryhmäohjaaja Raili Rantanen ja Valot II työntekijä. Palaveri kevään ryhmistä/ Ovet valmennuksesta Medianäkyvyys Pvm Tiedotusväline Otsikko Sisältö Kaakon Kaiku Uusia linjauksia omaishoidon kehittämiseen Valot toimintamalli 3/2014 Lähellä lehti TERVE-SOS palkinto Mikkeliin Valot toimintamallin esittely 8.5. Länsi-Savo lehti ja verkkolehti 8.5. Innokylä nettisivu / uutiset 8.5. THL:n nettisivut 4/2014 Tesso lehti ja verkkolehti Länsi-Savo lehti ja verkkolehti Haukivuoren seutu THL:n euron palkinto Mikkeliin THL:n TERVE-SOS-palkinnon voittajat Valot toimintamallin saama TERVE-SOS palkinto THL:n TERVE-SOS palkinnot Kylille kulttuuria -mallille ja Valot-toimintamallille THL:n TERVE-SOS 2014 palkinnot Kylille kulttuuria mallille ja Valot-toimintamallille Tunnettu tv-kasvo kuvauksissa Mikkelissä Omaishoitajuuden tunnistamisesta lue, mikä sai Piritta Hagmanin videolle hyvän kertovan videon tekemi- asian puolesta! sestä uutisointi Vertaisryhmässä kaikkea ei tarvitse vääntää Vertaisryhmien ja järjestön rautalangasta / Uudistuksia ja oikeuksia toiminnan esittely Puumala lehti Muistiluotsi pysähtyi baarissa Kuntapysäkki yhteistyössä Mikkelin seudun Muisti ry Juvan lehti Omaishoidettaville kaivataan kriisipaikkoja Juvalla Omaishoitoviikon tapahtuma, omaishoitajuuden tunnistaminen, kuntapysäkki

18 18 7 LAMPPU-kumppanuushanke Lamppu kumppanuushanke ( ) on Mikkelin Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n ja Pieksämäen Omaishoitajat ry:n kumppanuushanke. Hankkeen toiminta-alueena on Etelä-Savo. Lamppu-kumppanuushankkeessa tarkoituksena on kehittää työelämän ja omaishoidon yhteensovittamisen malli. Hankkeessa tärkeänä osa-alueena on tuoda esille omaishoidon ja työelämän yhteensovittamisen keinoja ja haasteita, sekä lisätä alueen työikäisten, työnantajien ja työterveyshuoltojen tietoisuutta omaishoidosta. Hankkeen päätavoitteena on työssäkäyvien omaishoitajien hyvinvoinnin tukeminen. Lamppu-kumppanuushankkeen kohderyhmänä ovat työssäkäyvät omaishoitajat, joko omaishoidon tukea saavat tai ilman sitä hoitotehtäväänsä toteuttavat. Kohderyhmänä ovat myös työnantajat ja työterveyshuollot. Hankkeessa kiinnitetään huomio kaikkiin työikäisiin omaishoitajiin, joista osa ei ole pystynyt yhdistämään omaishoitoa ja työelämää. 7.1 Lamppu-hankkeen tavoitteet Lamppu-kumppanuushankkeen päätavoitteena on tukea työssäkäyvien omaishoitajien ja heidän perheidensä hyvinvointia etsimällä keinoja arjen ja ansiotyön yhteensovittamiseksi. Osatavoitteina: Hankealueen työpaikoilla omaishoitomyönteinen työpaikkailmapiiri lisääntyy. Tämä näkyy muun muassa omaishoitotilanteiden tunnistamisena ja joustojen lisääntymisenä työpaikoilla. Tieto omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisesta lisääntyy sekä hankealueella, että valtakunnallisesti. Hankkeessa nostetaan esiin haasteita ja keinoja ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamiseksi. Työnantajat ja työterveyshuolto huomioivat ja tukevat hoitovastuussa olevia työntekijöitään ja muokkaavat oman työpaikkansa työkulttuuria erilaiset perhetilanteet huomioivaksi. 7.2 Lamppu-kumppanuushankkeen resurssit Ohjausryhmä sekä arviointi- ja koulutustyöryhmä Lamppu-kumppanuushankkeen ohjausryhmään kuuluvat edustajat Vaalialan kuntayhtymästä, Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:stä, Pieksämäen Seutuopistosta, Mikkelin Ammattikorkeakoulusta, Työterveyslaitoksesta, Diakonia-ammattikorkeakoulusta, Jyväskylän yliopistosta, Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä, Pieksämäen kaupungilta, Mikkelin kaupungilta, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta, Mikkelin Seutusotesta, Pieksämäen Omaishoitajat ry:n hallituksesta, Mikkelin Omaishoitajat ja Läheiset ry:n hallituksesta ja kokemusasiantuntijoista. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Annikki Pursiainen ja sihteerinä sekä koollekutsujana Annastiina Vesterinen. Ohjausryhmän tehtävänä on ohjata, neuvoa, ideoida ja tiedottaa projektiin liittyvistä asioista. Ohjausryhmä kokoontui kerran vuonna 2014 ( ). Toinen kokoontuminen jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän takia. Kokoontumisten lisäksi ohjausryhmän jäsenet ovat kommentoineet sähköpostitse Lamppu-kumppanuushankkeessa työstettyjä materiaaleja, kuten oppaita ja esitteitä.

19 19 Arviointi- ja koulutustyöryhmään kuuluvat edustajat Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:stä, Mikkelin ammattikorkeakoulusta, Mikkelin Seutusotesta, Etelä-Savon Sairaanhoitopiiristä, Jyväskylän yliopistosta ja Pieksämäen Diakoniaoppilaitoksesta. Arviointi- ja koulutustyöryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Arviointi- ja koulutustyöryhmän tehtävänä on yhdessä hanketyöntekijöiden kanssa suunnitella hankkeen koulutuksia ja seminaareja sekä hankkeen kokonaisarvioinnin toteutusta. Työryhmä kokoontui kerran vuonna 2014 ( ). Toinen kokoontumiskerta peruttiin vähäisen osallistujamäärän takia Johtoryhmä Lamppu-kumppanuushankkeen johtoryhmään kuuluivat vuonna 2014 Lamppu-kumppanuushankkeen työntekijät sekä molempien yhdistysten hallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat Johtoryhmän puheenjohtajana toimi Annikki Pursiainen ja sihteerinä sekä koollekutsujana Taina Turtio. Johtoryhmä kokoontui vuonna 2014 kuusi kertaa. Kaikki vuoden 2014 johtoryhmän kokoukset pidettiin Skypen välityksellä Mikkelin ja Pieksämäen yhdistysten toimitiloissa. Johtoryhmä tukee hankkeen etenemistä ja työntekijöitä, valvoo taloutta ja osallistuu hankkeen suunnitteluun ja arviointiin Työntekijät Lamppu-kumppanuushankkeen työntekijät vuonna 2014 olivat projektivastaava Annastiina Vesterinen ja projektityöntekijä Kati Oinonen. Työntekijöiden toimitilat sijaitsevat osoitteessa Maaherrankatu 8 M 4, Mikkeli Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry muutti uusiin tiloihin osoitteeseen Mikonkatu 5, Mikkeli. Työntekijöiden työterveyshuollosta vastaa Etelä-Savon työterveyshuolto. Mikkelin ja Pieksämäen hanketyöntekijöiden yhteinen työnohjaus jatkui vuonna 2014 kaksi kertaa. Työnohjaajana toimi Liisa Kilvensalmi Dialogius Oy:stä. Työnohjauksen tavoitteina olivat hanketyöntekijöiden yhteistyön toimivuuden parantaminen ja työntekijöiden roolien selkiyttäminen. Työntekijöiden koulutukset ja osallistuminen tapahtumiin vuonna 2014: Järjestöelämän englantia-koulutus (kevät 2014) Ok-opintotukikeskus/Helsinki Annastiina ja Kati Unelma elämä-koulutus Mikkeli Kati (vuosi 2014) Sairaanhoitaja-päivät ( ) Helsinki Kati Vaikuttava viestintä-koulutus (8.5.) Soste ja RAY /Jyväskylä Annastiina Kumppanuuskehittäjä koulutus Mikkelin Ammattikorkeakoulu Annastiina (syksy 2014) /Mikkeli Viestinnän koulutus Ellun Kanat /Mikkeli Kati ja Annastiina Vaikuttamistoiminnan koulutus (2.9.) Soste /Kuopio Annastiina Vaikuttava vertaistoiminta-koulutus (13.9.) Mikkeli Annastiina Omaishoitoseminaari (21.1.) Mikkeli Annastiina ja Kati Hallituksen koulutusilta /hallitusvastuut (6.2.) Mikkeli Annastiina Perhetutkimuksen päivät ( ) Jyväskylä Annastiina Sosten koulutusristeily ( ) Soste Annastiina ja Kati

20 20 OmaisOiva-hankepoli (23.4.) Omaishoitajat ja Läheiset Annastiina Liitto/Helsinki Kaksi työvuoroa-seminaari (24.4.) POLLI /Helsinki Annastiina Omaishoidon kansainvälinen konferenssi( ) Helsinki Annastiina ja Kati Valot-hankkeen coctail-tilaisuus Tertin kartano/mikkeli Kati Liiton Alue-avain tilaisuus (4.9.) Tampere Kati Liiton Ovet-posterityöpaja (9.9.) Jyväskylä Annastiina Etätyöpäivä-kampanja (18.9.) Mikkeli Annastiina ja Kati Innomarkkinat (18.11.) Helsinki Annastiina Hyvä Ikä-Terve Aikuinen messut ( ) Tampere Annastiina ja Kati Opintomatka Englantiin ( ) Lontoo ja Leeds Annastiina ja Kati Psykofyysinen psykoterapia-esittely (14.11.) Mikkeli Annastiina ja Kati Hyvinvointi-seminaari (3.12.) Mikkeli Annastiina 7.3 Lamppu-kumppanuushankkeen vuoden 2014 toiminta Hankeselvitys Lamppu-kumppanuushankkeen hankeselvityksen työstämistä jatkettiin alkuvuonna Tammikuussa lähetettiin Webropol kysely sähköpostin välityksellä Etelä-Savon alueen työnantajille. Kyselyyn vastasi 52 työnantajaa. Vuonna 2014 saatiin valmiiksi hankeselvityksen molempien kyselyiden (työntekijäkysely ja työnantajakysely) tulosten analyysi ja raportit. Projektityöntekijä Mari Nykänen analysoi kyselyiden tuloksia sosiaalialan koulutusohjelman opinnäytetyössään: Työssäkäyvien omaishoitajien ja työnantajien kokemuksia ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamista tukevista keinoista Oppaat, esitteet ja videomateriaali Lamppu-kumppanuushankkeen esitteet uudistettiin vuonna Hanke-esitteen lisäksi tehtiin pieni esite, jossa asiaa pähkinänkuoressa. Lisäksi tehtiin oppaat työnantajille ja työntekijöille Ansiotyö ja Omaishoito. Oppaat tehtiin Omaishoitajat ja Läheiset liitto ry:n aikaisemmin julkaisemien oppaiden pohjalta. Esitteiden ja oppaiden suunnittelusta vastasivat kaikki hankkeen työntekijät ja graafisesta toteutuksesta vastasi mainostoimisto Haaja. Oppaisiin ja esitteisiin antoivat kommentteja ohjausryhmän jäsenet sekä Omaishoitajat ja Läheiset Liiton työntekijät.

21 21 Esitteiden lisäksi tehtiin tapahtumien ja ryhmien mainoksia sekä kutsuja erilaisiin kokouksiin, valmennukseen ym. Hankemateriaalia jaettiin sähköpostin, sosiaalisen median ja ilmoitustaulujen kautta. Lisäksi materiaaleja jaettiin erilaisissa tapahtumissa ja messuilla. Materiaaleja lähettiin myös kirjepostitse. Tapahtumien mainoksia ja ryhmien ilmoituksia käytiin jakamassa kauppojen ilmoitustauluille, erityiskouluille, päiväkodeille, neuvoloille ja sairaanhoitopiiriin. Hankevideoiden työstämistä jatkettiin vuonna Hankkeen pitkästä videosta muokattiin helposti sosiaalisessa mediassa jaettava lyhyt video sekä englanniksi tekstitetty video. Englanniksi tekstitetty versio näytettiin kansainvälisessä konferenssissa Helsingissä ja opintomatkalla Englannissa. Omaishoitajat ja Läheiset Liiton kanssa yhteistyössä tehtiin video työikäisten omaishoitajien Ovet-valmennuksiin. Tämä video on osa Liiton työikäisten omaishoitajien Ovet-koulutuspakettia. Kaikki hankkeen videot ovat Youtubessa ja löytyvät hakusanoilla ansiotyö ja omaishoito. Videoita on näytetty monissa eri tilaisuuksissa ja koulutuksissa ja jaettu sähköpostilla, facebookissa ym. Valot II-projektin kanssa tehtiin syksyllä 2014 omaishoidon tunnistamisesta kertova video. Kuvauspäivät olivat ja Videon toteutuksessa mukana oli 26 vapaaehtoista ja kahdeksan yritystä. Yritykset osallistuivat videon kustannuksiin. Kuvauksesta ja editoinnista vastasi Mainostoimisto Haaja. Videolle tehdään myös oma kotisivu, johon tulee mutakin tunnistamisen materiaalia. Video ja kotisivu valmistuvat lopulliseen muotoonsa alkuvuonna Hankkeen tiedotustoiminta Lamppu-kumppanuushankkeelle on tehty viestintäsuunnitelma, ja sitä päivitetään ja arvioidaan vuosittain. Viestintäsuunnitelman toteutusta valvoo hankkeen johtoryhmä ja viestintäsuunnitelma päivitetään kerran vuodessa johtoryhmän kokouksessa. Viestintäsuunnitelma sisältää viestinnän toimenpiteiden lisäksi hankkeen tiedottamistoiminnan aikataulutuksen. Vuonna 2014 Lamppu-kumppanuushankkeen ajankohtaisista asioista ja tapahtumista tiedotettiin Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kotisivuilla ja hankkeiden ja yhdistyksen yhteisessä yhdistys/projektitiedotteessa. Tiedote lähetetään sekä jäsenistölle että sidosryhmille kolme kertaa vuodessa. Hankkeen ajankohtaisia asioista sekä tapahtumista, ryhmistä ja muista toiminnoista päivitettiin tietoa yhdistyksen facebook-sivuille sekä Lamppu-kumppanuushankkeen omille facebooksivuille. Vuonna 2014 perustettiin myös uudet facebook-sivut aiheesta Ansiotyö ja omaishoito. Näitä sivustoja hallitsee valtakunnallinen Hankepelurit- verkosto. Kaikki Hankepelurit -verkoston toimijat voivat päivittää facebook-sivuja ja julkaista omia aiheeseen liittyviä materiaaleja ja tiedotuksia. Lamppu-kumppanuushankkeen toiminnoista ja tapahtumista tiedotettiin myös sähköpostitse erilaisten postituslistojen kautta, kuten lapsiperheverkoston sähköpostilistan kautta, Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen Tuki ry:n postituslistalla ja Lampun omien postituslistojen kautta.

22 22 Lamppu-kumppanuushankkeen ajankohtaisista tapahtumista on tiedotettu myös Länsi-Savon, Viikkoset-lehden ja Kaupunkilehden ilmoituspalstoilla. Hankkeen asiaa esiteltiin seuraavissa tilaisuuksissa vuonna 2014: Omaishoito-seminaari /Anneli Kiljusen tapaaminen Mikkeli EESHP:n lasten psykiatrian tiimille Mikkeli Erityislapsiperheiden sopeutumisvalmennuskurssi Kyyhkylä/Mikkeli 5.3. Vapaaliikkeisten Kunto ry:n kokouksessa Mikkeli Sairaanhoitajapäivät Helsinki 3.4. Omaishoitajat ja Läheiset Liiton Alueavain Mikkeli 4.4. Perhetutkimuksen päivillä Jyväskylä 7.5. Esimies- ja henkilöstömessut Helsinki 9.5. Ray tapaaminen Mikkeli Kansainvälinen omaishoitokonferenssi Helsinki Hankepelurit verkoston kokoontuminen Oulu Erityislapsiperheiden virkistyspäivä Anttolanhovi / Mikkeli 4.9. Omaishoitajat ja Läheiset Liiton Alueavain Tampere Terve Aikuinen -messut Tampere Muistiyhdistyksen työikäisten ryhmä Mikkeli Esittelytilaisuuksia opintomatkalla Englannissa Englanti Innomarkkinat Helsinki Omaishoitajat ja Läheiset Liiton toiminnanjohtajan vierailu toimistolla Mikkelin kaupungin lahjoitustilaisuus (joulukorttirahat erityislapsiperheille) Mikkeli Mikkeli Mediaosumat: Länsi-Savo Omaishoito ja työssäkäynti etsivät tasapainoa. Yle Etelä-Savo ja Itä-Suomen Ylen alueuutiset : Omaishoitajien oikeudet tunnetaan usein huonosti työelämässä. Länsi-Savo : Lapsen oikeuksille kunniaa. Pieksämäen lehti: 2 lehtijuttua Pieksämäen paikallislehti: 1 lehtijuttu Hankkeen ryhmät ja tapahtumat 2014 Lamppu-kumppanuushankkeen toimesta jatkettiin erityislasten vanhemmille tarkoitetun Verkkarit vertaistukiryhmän tapaamisia vuonna Tapaamiset olivat teemallisia, teemoina olivat muun muassa oma hyvinvointi, unelmat ja tavoitteet, itsetunto ja rentoutuminen. Ryhmän aikana oli järjestetty lastenhoito Mamkin opiskelijoiden toimesta. Kevään viimeinen tapaaminen oli Röllin päiväkodilla nimellä Erityislapsiperheiden kevättapahtuma. Yhteistyössä Pieksämäen Lamppu-kumppanuushankkeen kanssa pidettiin vuonna 2014 kaksi yleisötapahtumaa ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisen asiasta, toinen Pieksämäellä ja toinen Mikkelissä. Mikkelin tapahtuma oli nimellä hyvinvointi-ilta ja tapahtumassa oli mukana Mindfullness-koulutusta. Yhteistyössä Pieksämäen kanssa järjestettiin työikäisille omaishoitajille

23 23 Kyyhkylässä viikonlopun työhyvinvointia tukeva kurssi, jossa aiheina olivat muun muassa työn ja omaishoidon yhteensovittaminen, erilaiset tukimuodot ja oma hyvinvointi. Virkistyspäivä erityislapsiperheille järjestettiin Anttolanhovissa (30.8.) yhteistyössä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin sekä Otavan Lionsien ja Ladyjen kanssa. Lionsit ja Ladyt kustansivat tapahtuman ja osallistuivat tapahtuman järjestämiseen sekä suunnitteluun. Lamppu-kumppanuushankkeen työntekijät kävivät Englannissa Lontoossa ja Leedsissä opintomatkalla Opintomatkasta on liitteenä erillinen raportti. Hankkeen järjestämät toiminnat vuonna 2014:> Verkkarit -vertaistukiryhmä toimisto/mikkeli 9 tapaamista Ansiotyö ja omaishoito yleisöluento Järjestötalo/Pieksämäki Tyhy-kurssi työikäisille omaishoitajille Kyyhkylä / Mikkeli Ovet ryhmäläisten vertaistuellinen tapaaminen Lahdenpohja/Mikkeli Erityislapsiperheiden kevättapahtuma Röllin päiväkoti/mikkeli Hyvinvointi-ilta Elomaatalo/Mikkeli Virkistyspäivä erityislapsiperheille Anttolanhovi/Mikkeli Työtä tauotta -seminaari Kongressitalo Mikaeli /Mikkeli Lapsen oikeuksien päivän tempaus Kauppakeskus Stella /Mikkeli Koko perheen elämyspäivä-liikkuen, leikkien ja sirkustellen Kalevankankaankoulu/Mikkeli Tunnistamisen videon julkaisutilaisuus (yhteistyössä Valot hankkeen kanssa) Kenkävero/Mikkeli Lamppu-kumppanuushankkeen TYÖTÄ TAUOTTA-seminaari Seminaarin ohjelma: Otteita omaishoitajan päiväkirjasta, Ideointi ja käsikirj. Nazia Asif ja Mari Nykänen Lamppu- kumppanuushankkeen kyselytutkimusten pohjalta, esitys Nazia Asif Tervetuloa, Mali Soininen, yksikön johtaja, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Omaiset ja läheiset iäkkäiden ihmisten auttajina -politiikka vs. arki, Outi Jolanki, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto Työn ja omaishoivan yhdistämisen pulmakysymyksiä, Kaisa Kauppinen, tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto Ansiotyön ja omaishoidon yhdistämisestä kertovan videon esittely, Lamppu -kumppanuushanke Työnantajan puheenvuoro, Sanna Hyvärinen, toimipaikan päällikkö, Terveystalo Mikkeli VÄLIAIKAKAHVI Työajan joustot ja työpaikan perheystävällisyys, Anna Kokko, johtava asiantuntija, Väestöliitto Omaishoitajana EU:ssa, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

LAMPPU kumppanuushanke Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

LAMPPU kumppanuushanke Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry LAMPPU kumppanuushanke 2012-2015 Pieksämäen Omaishoitajat ry Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry TAUSTA JA TARVE Työssäkäyvät omaishoitajat antavat kaksinkertaisen panoksen yhteiskunnalle Läheisensä

Lisätiedot

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8. Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.2013 Etelä-savolaisten toiveiden tynnyrissä Tulevaisuuden odotuksia

Lisätiedot

AIKAMATKA Lamppu-kumppanuushanke

AIKAMATKA Lamppu-kumppanuushanke AIKAMATKA 2012-2015 Lamppu-kumppanuushanke Pieksämäen Omaishoitajat ry:n ja Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kumppanuushanke Lamppu- kumppanuushankkeen tarkoituksena oli kehittää ansiotyön

Lisätiedot

MUISTA KESÄKUUSSA KESÄINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MIKKELIPUISTOSSA KE 17.6. KLO 13 ALKAEN OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE

MUISTA KESÄKUUSSA KESÄINEN VIRKISTYSPÄIVÄ MIKKELIPUISTOSSA KE 17.6. KLO 13 ALKAEN OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Mikonkatu 5, 3.krs. 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi p. 044-9448493 (toimisto) MUISTA KESÄKUUSSA OMAISHOITAJA, HAE HOTELLILOMASELLE Osuuskunta

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2013. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2013 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 4 KOKOUKSET... 4 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

1 JOHDANTO. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on läheistään hoitavien henkilöiden etu- ja tukijärjestö.

1 JOHDANTO. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on läheistään hoitavien henkilöiden etu- ja tukijärjestö. VUOSIKERTOMUS 2016 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 2 Yhdistyksen perustoiminta... 5 3 Yhteistyöstä ja verkostoista voimaa... 7 4 Omaishoito ja yhdistys näkyväksi... 9 5 OmaisOiva -toiminta... 11 6 Valot

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011 Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Vuosikertomus 2010 Yleistä Toiminnan tarkoitus Tukea yhdessä Lihastautiliiton kanssa neuromuskulaarisia tauteja sairastavien ja

Lisätiedot

Katariina Haapasaari 31.10.2013. Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa

Katariina Haapasaari 31.10.2013. Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa Katariina Haapasaari 31.10.2013 Omaishoitajuuden tunnistaminen ja varhainen tukeminen terveydenhuollossa Yhdessä tehden ajoissa omaishoitajan tukena projekti 2009-2011 Projektin toiminta-alue Etelä-Pohjanmaalla:

Lisätiedot

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle

Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Yhdistys muistihäiriöisille, heidän läheisilleen ja ammattihenkilöstölle Snellmaninkatu 3 B, Lappeenranta (ent. asemapäällikön talo) Toimisto avoinna klo 9.00-13.00 tai sopimuksesta Puh. 040 587 2451 Sähköposti:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Punatulkku laudalla, oravanjäljet hangella, tähtikimara taivaalla, Joulu on jo ovella.

Punatulkku laudalla, oravanjäljet hangella, tähtikimara taivaalla, Joulu on jo ovella. Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Maaherrankatu 8 M 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Olemme myös facebookissa! Jäsenkirje/ projektitiedote 4/2013 Annikki Pursiainen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Yhteinen Polku hanke 2009-13

Yhteinen Polku hanke 2009-13 Yhteinen Polku hanke 2009-13 Omaishoitoperheen varhaisen tunnistamisen ja tukemisen malli Joensuun seudulle Omaisyhteistyö seminaari 30.1.2013 Joensuu http://www.jelli.fi/yhteinen-polku-minakoomaishoitaja/tapahtumat-koulutukset

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry

Toimintakertomus 2014. Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 1 Toimintakertomus 2014 Laukaan Omaishoitajat SAMARIA ry 2 Sisältö VERTAISTOIMINTA... 3 PAIKALLINEN YHTEISTOIMINTA... 3 TIEDOTTAMINEN... 3 TILAISUUDET... 3 LAHJOITUKSET... 3 KOKOUKSET... 3 VARAINHANKINTA...

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Kainuun osahanke ErinOmainen erityislasten omaishoidon kehittäminen OSSI hanke Tavoitteet Muistisairaan

Lisätiedot

2016 TOIMINTASUUNNITELMA

2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 1 1. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n toiminnan tarkoitus ja visio vuodelle 2016 Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry, ESTERY, on

Lisätiedot

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu JOSE TOIMINTA 2013 1/7 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Josen jäseninä on erilaisia oppijoita, heidän läheisiään ja työnsä vuoksi oppimisvaikeuksista kiinnostuneita. Josen tarkoituksena on koota edellä mainitut

Lisätiedot

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT

VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT Omaishoitajaksi - pidä huolta! Opas omaishoidosta VANHUS- JA VAMMAISPALVELUT ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ 1. Omaishoitolain mukaan omaishoitaja on sellainen hoidettavan omainen

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen?

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Työnantaja Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tule mukaan hankkeeseen, josta saat työkaluja toimivan henkilöstöpolitiikan

Lisätiedot

Varsinainen toiminta. Tarkennettu Talousarvio Talousarvio 2014 2015. Ay avustus. Tuotot Ray avustukset 754 000 839 000

Varsinainen toiminta. Tarkennettu Talousarvio Talousarvio 2014 2015. Ay avustus. Tuotot Ray avustukset 754 000 839 000 1 (7) 22.9.2014/tl Varsinainen toiminta Tarkennettu Talousarvio Ay avustus Ray avustukset 754 000 839 000 Palkat 414 500 467 500 Palkkiot 12 500 8 000 Eläkekulut 91 000 88 750 Lakisääteiset sos.kulut 27

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15.9.2011/tl 1 (9) Varsinainen toiminta Ay avustus Ray avustukset 879 000 666 000 1. Perusjärjestötyö a) Edunvalvonta Palkat 57 000 56 000 Lakisääteiset sosiaalikulut 10 000 10 000 Työterveyshuolto 500 500 Luontoisedut

Lisätiedot

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus

1 (7) 16.9.2015/tl. Talousarvio 2016. Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava 2 015 2016. Varsinainen toiminta. Ay avustus 1 (7) 16.9.2015/tl Talousarvio 2016 Varsinainen toiminta Talousarvio Talousarvio Tarkennettu alustava Ay avustus Ray avustukset 795 000 860 000 Palkat 440 000 479 000 Palkkiot, hallitus 6 000 6 000 Eläkekulut

Lisätiedot

Kun taas on aika auringon Niin uskon siinä taika on Mä sulle taitan kukkasen Kun vastaan riennät nauraen

Kun taas on aika auringon Niin uskon siinä taika on Mä sulle taitan kukkasen Kun vastaan riennät nauraen Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Annikki Pursiainen, puheenjohtaja puh.050 372 8848 Raili Rantanen, sihteeri puh.040

Lisätiedot

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa Mukana kansallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Tavoitteena

Lisätiedot

Lakeuden Omaishoitajat ry YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011)

Lakeuden Omaishoitajat ry YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011) YHDESSÄ TEHDEN AJOISSA OMAISHOITAJAN TUKENA PROJEKTI (2009-2011) OMAISHOITAJA - RESURSSI VAI YHTEISTYÖKUMPPANI? Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa - kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Lisätiedot

OmaisOiva-toiminta Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja

OmaisOiva-toiminta Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja OmaisOiva-toiminta 2017 Kristiina Mustakallio, toiminnanjohtaja Toiminta-alue ja yhteistyöverkosto Toiminta-alue: Espoon ja Kauniainen Länsi-Uudenmaan suurimmat kunnat: Kirkkonummi, Raasepori, Inkoo, Hanko

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla.

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. 1. Yhdistyksen/järjestön taustatiedot Mikä on yhdistyksenne

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli Taru Vartiainen

Mikkelin seudun Muisti ry. Porrassalmenkatu Mikkeli   Taru Vartiainen Mikkelin seudun Muisti ry Porrassalmenkatu 26 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunmuisti.fi Taru Vartiainen 16.5.2018 Valtakunnallinen kattojärjestö, johon kuuluu 44 paikallisyhdistystä Mikkelin alueen paikallisjärjestö

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN

ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN ELÄMÄÄ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖN JÄLKEEN OMAISYHTEISTYÖN SEMINAARI JOENSUU 30.1.2013 Helvi Janhunen, Projektipäällikkö Etelä-Savon Sairaanhoitopiiri Altti-projekti AIVOHALVAUS - tiedä, tunnista, kuntoudu

Lisätiedot

Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön Aluekoordinaattori Pia Järnstedt

Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön Aluekoordinaattori Pia Järnstedt Omaiset mukaan toimintakykyä edistävään hoitotyöhön 19.5.2016 Aluekoordinaattori Pia Järnstedt 42 500 Omainen, omaishoitaja Kaikki omaiset eivät ole omaishoitajia rooliero vastuunjako; omaishoitajaksi

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry

VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry VUOSIKERTOMUS vuodelta 2010 Vanhustyön osaajat ry Vanhustyö osaajat ry VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2010 Vanhustyön osaajat ry on 9.11.2006 perustettu moniammatillinen yhdistys, jonka toimintaa ohjaa yhdistyksen

Lisätiedot

Hakija Tarkoitus Anottu summa Saanut v.2013 Esitys Lieksan Kuuloyhdistys ry

Hakija Tarkoitus Anottu summa Saanut v.2013 Esitys Lieksan Kuuloyhdistys ry 1 AVUSTUKSET 2014 toiminta-avustukset Lieksan Kuuloyhdistys ry jäs. 147 Yhdistys toimii alueensa kuulonhuollon hyväksi jakaen tietoutta apuvälineistä ja niiden käytöstä sekä ohjaten jäseniään hakemaan

Lisätiedot

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa Katso esittelyvideo YouTubesta Perheiden hyvinvoinnin ja arjen tukena Etelä-Savon perhekeskustoiminta kokoaa yhteen

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi 1 SISÄLTÖ JOHDANTO. 3 RATSASTUSSEURAN VISIO... 4 RATSASTUSSEURAN ARVOT... 4 RATSASTUSSEURATOIMINNAN TAVOITTEET... 5 KÄYTÄNNÖN TOIMINTA JA PERIAATTEET... 5 Vakiintunut vuosittainen toiminta... 5 Seuran

Lisätiedot

Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014

Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Maaherrankatu 8 M 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Jäsenkirje-projektitiedote 3 / 2014 Olemme myös facebookissa! Sisällys 1 Puheenjohtajan

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna

Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa Seinäjoki Tanja ja Susanna Yhdistyksen hyvä käytäntö: Vapaaehtoiset Satakunnassa 6.6.2017 Seinäjoki Tanja ja Susanna MISTÄ VAPAAEHTOISIA SAA? *ON HAASTE!* Vapaaehtoisia: Hallitus Ryhmänohjaajat Porissa, Kankaanpäässä ja Raumalla

Lisätiedot

AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti

AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti AlueAvain Kittilä Ryhmätöiden koonti Ryhmä 1 Lasten omaishoitajien hyvinvointi Pohtikaa ryhmässä alla olevia kysymyksiä Millainen on lappilainen lasten omaishoitajaprofiili? Periksiantamaton, sisukas,

Lisätiedot

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi

Omaishoito. Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Omaishoito Salon omaishoitajat ry Mari Ilvonen ja Milka Leppiniemi Mitä on omaishoitaminen? Omaishoito mahdollistaa sairastuneen, vammaisen tai iäkkään läheisen hoidon ja hoivan kotona. Omaishoidon taustalla

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013

Hyvät jäsenet! Jäsenkirje 1 / 2013 1 Jäsenkirje 1 / 2013 Hyvät jäsenet! Kevät keikkuen tulevi ja tuopi kesän tullessaan. Useimmille meistä auringonvalon lisääntyminen merkitsee uudistumista. Työntäyteisen syksyn ja keskitalven jälkeen tarvitsemme

Lisätiedot

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala

SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala SenioriKaste hanke Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Lapin toimintayksikön ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala Lapin toiminnallisen osakokonaisuuden tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton ja yhdistyksien sääntöjen tarkastelua / Aluetyö AlueAvaimet: 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton

Lisätiedot

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Liite 1 Me HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1. EDUNVALVONTA TAVOITE MITÄ TEHDÄÄN MISSÄ JA MILLÄ VÄLINEELLÄ työsuhdeturva palvelurakennemuutoksessa jäsenten palkkojen oikeudenmukaisuus paikallinen

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n juhlaseminaari Kuopio Sandra Gehring :n juhlaseminaari Kuopio 23.11. 2011 Sandra Gehring Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Terveydenhuollon ohjauksessa etusijalla on sairaus, vammaisuus ja kuntoutuminen.

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 17.6.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma

SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma 1 (5) SosKanta-hankkeen viestintäsuunnitelma 1 Yleistä SosKanta-hankkeessa viestitään sekä organisaation sisällä että ulkoisesti. THL vastaa Kansa-hankkeen ja Kanta-palveluiden käyttöönoton kansallisesta

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Savilahdenkatu 18 A 4, 50100 Mikkeli Annikki Pursiainen, puheenjohtaja puh. 044-0502235 Raili Rantanen, sihteeri puh. 040-4112426 Maarit Väisänen, vs.toiminnanohjaaja

Lisätiedot

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen > Ovet-valmennus Ovet-valmennusta omaishoitajille Omaishoitolan muutos 1.7.2016; valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen Ovet-valmennus

Lisätiedot

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME?

OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? OLETKO YKSI MEISTÄ? KUULUTKO JOUKKOOMME? Läheiseni on sairastunut, tulevaisuus huolestuttaa minua, mistä saisin tietoa? Tuetko ja avustatko läheistäsi arjessa? Ethän jää pohtimaan asioita yksin, vaan tule

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 2018 Vahvistettu paikallistoimikunnan syyskokouksessa 2.10.2017 Yleistä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA)

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Omaishoito ja päihteet -seminaari

Omaishoito ja päihteet -seminaari Omaishoito ja päihteet -seminaari 16.1.2018 Omaishoitajaliitto on olemassa, jotta omaishoitoperheen asema paranee on omaishoitajia, heidän läheisiään, paikallisyhdistyksiä ja kansalaisia varten Perustettu

Lisätiedot

Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana. Aluevastaava Matti Mäkelä

Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana. Aluevastaava Matti Mäkelä Yhdistyksen perustehtävä lähtökohtana Aluevastaava Matti Mäkelä YHDISTYKSEN PERUSTEHTÄVÄ OMAISHOITOPERHEIDEN TAVOITTAMINEN OMAISHOITOPERHEIDEN TUKEMINEN YHDISTYS OMAISHOIDON KEHITTÄJÄNÄ, EDUNVALVONTA Miten

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena HYVÄ SEURA VIRKISTÄÄ

Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena HYVÄ SEURA VIRKISTÄÄ Suomen Punainen Risti omaishoitoperheiden tukena Toiminnan tavoitteena Vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja heidän perheidensä terveyttä, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa. Kannustaa

Lisätiedot

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta

Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010. Edunvalvonta Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Pohjois-Savo ry TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Edunvalvonta Talentia Pohjois-Savo ry:n hallitus kokoontuu vuonna 2010 vähintään viisi kertaa. Hallitus pyritään muodostamaan

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA

VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU LAPPEENRANNAN PAIKALLISTOIMIKUNTA TOIMINTAKERTOMUS 201 Paikallistoimikunta Paikallistoimikunnan kokouksia oli vuonna 201 kaksi: kevätkokous (11.2.) ja syyskokous (13.11.).

Lisätiedot

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous Liikunta ja osallisuus -hanke Tukiryhmän kokous 16.12.2016 Kuulumiskierros Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet tukiryhmän kokouksen 7.6. jälkeen Liikunta ja osallisuus -hankkeen keskeisimmät toimenpiteet

Lisätiedot

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Seinäjoki 5.4.2011 Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 14.4.2011 Omaishoito

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä

Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä Omaishoidon maakuntapäivä 16.4.2019 Asiakasohjausyksikön johtaja Mirva Ämmälä Ikäkeskus- ikäihmisten asiakasohjausyksikkö Mikä asiakasohjausyksikkö? Nykymuotoisena

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VIESTINTÄSUUNNITELMA SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VÄLI-SUOMEN SOS-HANKE 2011-2013 Kuva Niina Raja-aho Päivi Krook Maarit Pasto SOS-HANKE JA SEN TAVOITTEET SOS Syrjäytyneestä osalliseksi

Lisätiedot

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry Toimintakertomus 2015 Sisällys 1. Yhdistyksen tarkoitus 1 2. Hallitus 1 3. Yhdistyksen kokoukset 1 4. Toiminta 2 5. Tiedottaminen 2 6. Talous 3 1 1. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Jäsenkirje-projektitiedote 2 / 2014

Jäsenkirje-projektitiedote 2 / 2014 Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Maaherrankatu 8 M 4, 50100 Mikkeli www.mikkelinseudunomaishoitajat.fi Jäsenkirje-projektitiedote 2 / 2014 Olemme myös facebookissa! On kesän kauneus, ja lämpö

Lisätiedot

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 KUOPION SELKÄYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2016 2 Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 Jäsenistö Vuoden 2016 lopussa jäsenmäärä oli 386 henkilöä. Vapaaehtoistyöntekijöiden määrä 30 henkilöä ja

Lisätiedot

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta. Yhdessä uutta

Maakuntaliitto. Etelä-Savon maakunta.  Yhdessä uutta Etelä-Savon maakunta Maakuntaliitto www.es2019.fi Yhdessä uutta 28.9.2017 I&O kärkihankkeen muutosagenttina Etelä-Savon maakunnassa ja - edistämässä ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omais- ja perhehoidon

Lisätiedot

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista 2008-2013 Tea Viljanen Projektivastaava Syömishäiriöliitto-SYLI ry ENSISYLI -projekti 1 Projektin toimialue Liiton jäsenyhdistykset 2013: Pohjois-Suomen syömishäiriöperheet

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi. Terveyspalvelujen käsikirja

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi. Terveyspalvelujen käsikirja Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Terveyspalvelujen käsikirja 2013 Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen väestöpohja on noin 74.000 asukasta Kunta Asukasluku Hirvensalmi 2 439 Kangasniemi

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500

TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500 TUUSULAN KUNTA, SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YHDISTYSTEN AVUSTUSHAKEMUKSET V. 2017 / TA-MÄÄRÄRAHA 8.500 HAKIJAYHDISTYS KÄYTTÖTARKOITUS JÄSENMÄÄRÄ Myönnetty UMYÖNNETTY ANOMUS EHDOTUS MYÖNNETTY 31.12.2016,

Lisätiedot

Näin homma toimii -seminaari Oulu 31.10.2013. Marja Tuomi, toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

Näin homma toimii -seminaari Oulu 31.10.2013. Marja Tuomi, toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Näin homma toimii -seminaari Oulu 31.10.2013 Marja Tuomi, toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Ajankohtaista omaishoidosta 1. Syyskokoukset: liiton uusi hallitus 2. Rahoitus, toimintasuunnitelmien

Lisätiedot

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS 14.10.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankkeen tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin luominen, jossa

Lisätiedot

El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v jäseniä yhteensä

El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v jäseniä yhteensä El. Etelä-Savon piirin piirihallitus v. 2018 jäseniä yhteensä 5003 30.9.2018 puheenjohtaja Levänen Arvo Ruuhilammintie 102 A 77570 Jäppilä arvo@multalansora.fi vpj Luukkonen Eeva-Liisa Koivulantie 29 52200

Lisätiedot

Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n virallinen ensirekisteröintipäivämäärä

Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Ylivieskan Seutukunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n virallinen ensirekisteröintipäivämäärä 1 SISÄLLYSLUETTELO sivu YLEISTÄ... 3 ORGANISAATIO hallitus... 5 henkilöstö... 5 tilintarkastus... 5 kirjanpito... 6 TOIMINTA yhdistyksen kokoukset ja jäsenet... 6 muu toiminta... 6 tiedottaminen... 8 TULEVA

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot