Perheoikeuden peruskurssiaineistoa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perheoikeuden peruskurssiaineistoa"

Transkriptio

1 Perheoikeuden peruskurssiaineistoa

2 Käsitteet Yksinhuollossa huolto on vain toisella vanhemmalla. Yksinhuolto voi olla alkuperäistä (toista huoltajaa ei ole koskaan määrätty) tai jälkiperäistä (toinen huoltaja on erotettu huollosta, toinen huoltaja on kuollut). Yksinhuoltaja on lähes poikkeuksetta lähivanhempi.

3 Käsitteet Yhteishuolto merkitsee sitä, että huolto on molemmilla vanhemmilla joko jakamattomana (pääsääntö) tai siten, että huoltajien tehtävät on jaettu (poikkeus) Lapsen asumista koskeva päätös on määräys siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu, jos lapsi on yhteishuollossa Huoltomuotoa koskeva ratkaisu ei sisällä ratkaisua lapsen asumisesta.

4 Lähihuoltajuus ja huollon tarkoitus Lähihuoltaja on vanhempi, jonka luona lapsi asuu. Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä.

5 Puuttuva kyky toimia huoltajana vanhemman mielenterveysongelmat vanhemman vakavat päihdeongelmat vanhemman väkivaltaisuus lapsikaappausuhka riski lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä lapsen kaltoin kohtelu lapsen tarpeiden tyydyttämisen laiminlyönti sopimatonta vanhempaa ei pidä määrätä huoltajaksi sopimaton vanhempi pitää vapauttaa huoltajan tehtävistä

6 Tasavertaiset huoltajaehdokkaat Lasta ei voi jakaa. Vrt. Salomonin tuomio Kahdesta sopivasta on valittava lähivanhemmaksi toinen, Ratkaisukriteerinä ei saa olla sukupuoli. Ratkaisussa voi suosia vanhempaa, joka edistää lapsen tapaamisoikeuden säilymistä etävanhempaan. Tapaamisoikeussabotaasia harjoittava vanhempi ei ole sovelias lähihuoltaja.

7 Tasavertaiset huoltajaehdokkaat Miten lapsen mielipide selvitetään? Lapsi ei ole lapsen huoltoriidan asianosainen. Jos vanhemmat ovat yksimielisiä siitä, kumman luona lapsi asuu, sosiaalilautakunta vahvistaa sopimuksen. Riitaisassa tapauksessa tuomioistuin joutuu pyytämään sosiaalilautakunnalta olosuhdeselvityksen.

8 Punnintavaiheet Ensin ratkaistaan kysymys siitä, kumman vanhemman luona lapsen on turvallisinta asua ottaen huomioon lapsen edun. Ratkaisu on tehtävä kaikki asianhaaraan vaikuttavat seikat huomioon ottaen. Tämän jälkeen ratkaistaan kysymys siitä, säilyykö lapsi vanhempiensa yhteishuollossa vain onko yksinhuolto lapselle parempi vaihtoehto.

9 Räätälöity yhteishuolto Tuomioistuin voi antaa tehtävien jakomääräyksiä vanhemmille eli toinen vanhemmista saa oikeuden päättää esimerkiksi päivähoidosta, etu- ja sukunimestä, terveydenhuollosta, koulusta, uskonnosta, passista. Oikeus ei voi itse päättää vanhemman puolesta.

10 Oheishuolto ja sijaishuolto Sijaishuoltajan määrääminen lapselle edellyttää sitä, että siihen on lapsen edun kannalta erityisen painavia syitä. Oheishuoltaja voidaan aina määrätä lapselle, jos sen katsotaan olevan lapsen edun mukaista. Sosiaaliviraston selvitystä ei vaadita, jos oheishuoltajaksi haetaan hakijan uutta aviopuolisoa tai avopuolisoa ja lapsella on entuudestaan vain yksi huoltaja tai lapsen biologinen vanhempi ei vastusta hakemusta ja hakemus on perusteltu.

11 Oheishuolto ja sijaishuolto Jos oheishuoltajaksi haetaan samaa sukupuolta olevien parisuhteessa toista parisuhdekumppania, hakemus hyväksytään, jos biologisesta isästä ei ole tietoa tai jos hän ei vastusta hakemusta. Oheishuoltajan määrääminen edellyttää sosiaalilautakunnan lausuntoa, jos määräystä haetaan lähihuoltajan mielenterveys/päihdeongelmien vuoksi tai lapsen hoidon laiminlyönnin johdosta.

12 Lapsen elatus Lapsen elatuksen suuruus määräytyy lapsen elatuksen tarpeen ja molempien vanhempien elatuskyvyn perusteella. Oikeusministeriön työryhmän mietintö 2006:10 lapsen elatusavun muuttamisesta. Helsingin hovioikeuspiirin laatupiirihanke on ehdottanut suositusten ottamista käyttöön myös tuomioistuimissa. Suositus ei ole muodollisjuridisesti kuitenkaan sitova.

13 Vanhempien elatuskyky Vanhempien todelliset tulot ja mahdollisuus hankkia tuloja + varallisuus vähennykset Vähennyksinä huomioidaan peruskulutuksen aiheuttamat kustannukset, jotka on määritetty kiinteäksi summaksi ja toisaalta vanhemman yksilölliset kustannukset. Yksilöllisiä kustannuksia ovat asumis-, terveydenhoito- ja työmatkakustannukset sekä lapsen tapaamisoikeudesta aiheutuneet kustannukset.

14 Vanhempien elatuskyky Vähennyksenä huomioidaan myös opintolaina ja vanhemman muu elatusvastuu. Runsaasti lasta luonaan pitävä vanhempi voi tehdä lasketusta elatusavusta luonapitovähennyksen, jonka suuruus riippuu luonapidon laajuudesta.

15 Elatusavun määrän laskeminen Lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien elatuskyvyn määrittämisen jälkeen lasketaan kummankin vanhemman osuus lapsen elatuksesta Äidin osuus = äidin tulot x lapsen tarve vanhempien tulot

16 Elatusapuprosessi Elatusapua koskeva vaatimus voidaan esittää avioeron tai lapsen huoltoa ja/tai tapaamisoikeutta koskevan asian yhteydessä. Vanhemmat voivat tehdä hakemuksen yhdessä tai erikseen. Isyyden vahvistamista koskevan kanteen yhteydessä. Erillisellä kanteella (yksin, ei yhdessä!)

17 Asianosaiset Prosessin asianosaiset ovat lapsi ja sen vanhempi, jolta elatusapua vaaditaan. Alaikäistä lasta edustaa hänen huoltajansa eli käytännössä lähivanhempi. Lapsi itse voi 18 vuotta täytettyään vaatia koulutusavustusta. Sosiaalilautakunta voi lapsen puolesta vaatia elatusavun vahvistamista tai korottamista.

18 Lapsen etu elatusasiassa YK:n lapsen oikeuksia koskevan sopimuksen 3 artiklan mukaan kaikissa toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Laki lapsen elatuksesta ei lausu mitään lapsen edusta. Elatusapua koskeva asia on tulkittu vakiintuneesti dispositiiviseksi asiaksi eli vanhemmat voivat sopia elatusavun suuruudesta.

19 Lapsen etu elatusasiassa Vanhemmat eivät voi kuitenkaan sitovasti luopua lapsen oikeudesta vastaisuudessa saada elatusapua. KKO 2003:104 KKO 2003:105

20 Lapsen tarpeen ylittävä elatusapu KKO:2002:46:Taloudellisissa vaikeuksissa ollut A oli avopuolisonsa B:n kanteesta myöntämisensä perusteella velvoitettu suorittamaan heidän alaikäisille lapsilleen elatusapua määrän, joka selvästi ylitti sen, mitä lasten tarpeet ja A:n maksukyky huomioon ottaen voitiin pitää riittävänä elatuksena. A:n menettelyn vuoksi muut velkojat jäivät A:n palkkaan kohdistuneessa ulosmittauksessa ilman suoritusta. A:n katsottiin rikoslain 39 luvun 1 :ssä tarkoitetulla tavalla lisänneen perusteettomasti velvoitteittaan ja oleellisesti pahentaneen maksukyvyttömyyttään velkojien vahingoksi.

21 Elatusavun alkamisajankohta Pääsääntö: kanteen vireille panosta lukien tai vireillepanoa myöhemmästä ajankohdasta. Takautuva elatusapu: enintään yhdeltä vuodelta ennen kanteen vireille panoa, jos siihen on erityistä syytä (tahallinen välttely, vastaajan riittävä maksukyky, käydyt sovintoneuvottelut asiassa)

22 Elatustuki Lapsella on oikeus valtion maksamaan elatustukeen, joka on euroa/kk, jos lapselle ei voida vahvistaa vähintään elatustuen suuruista elatusapua tai jos vanhempi ei kykene maksamaan vahvistetun elatustuen suuruista elatusapua. Jos tuomioistuin vahvistaa elatusavun kunnallista elatustukea pienemmäksi sen vuoksi, että vanhempi ei kykene maksamaan elatusapua, tästä on otettava maininta päätökseen. Silloin kunta ei peri erotusta elatusvelvolliselta.

23 Elatustuen maksaminen Esimerkki Toinen vanhemmista on määrätty maksamaan elatusapua lapselle 50 e/kk. Elatusapu on elatusvelvollisen taloudellisen tilanteen vuoksi elatustukea pienempi, joten Kela maksaa elatusavun ja elatustuen erotuksen 86,41 e/kk. Jos elatusvelvollinen ei maksa elatusapua, Kela maksaa koko elatustuen 136,41 e/kk ja perii elatusvelvolliselta 50 e/kk.

24 Elatusavun muuttaminen Oikeuskäytännössä muutoskynnys on muodostunut korkeaksi. Elatusavun muuttamiskynnyksen alentamiselle selvä tarve. ElatusL 11 1 kaksi edellytystä: muuttaminen edellyttää sitä, että olosuhteet vahvistamisen jälkeen ovat muuttuneet olennaisesti ja elatusavun muuttamista on pidettävä kohtuullisena.

25 Elatusavun muuttaminen OM:n mietinnön mukaan elatusapua tulisi aina muuttaa, jos muuttuneilla arvoilla lasketun elatusavun määrä ylittää tai alittaa vahvistetun elatusavun määrän vähintään 15 %:lla. Elatusavun alkuperäinen kohtuuttomuus ElatusL 11.3 ja KKO 1995:121.

26 Koulutusavustus Vanhemmat vastaavat 18 vuotta täyttäneen lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista, mikäli se harkitaan kohtuulliseksi (ElatusL 3.2 ). Lukio (KKO 1996:5), ammatillinen koulutus, vanhempien taloudellinen tilanne ja lapsen koulumenestys vaikuttaa (KKO 1997:7), koulutusavustuksen määrään ei voida suoraan soveltaa elatusavun suuruutta koskevia säännöksiä ( KK0 1997:26), koulutuskustannuksiin luetaan opintomenojen lisäksi koulutuksen aikaiset elinkustannukset (KKO 1996:5). Koulutusavustusta ei voi saada harrastuksiin vrt. oikeus elatusapuun

27 Lapsen huollon ja tapaamisoikeuden täytäntöönpano Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanoa voidaan vaatia tuomioistuimessa, kun päätöstä (perustepäätöstä) ei ole noudatettu. On pidettävä erossa toisistaan perustetta koskeva oikeudenkäynti ja täytäntöönpanoa koskeva oikeudenkäynti.

28 Lapsen huollon ja tapaamisoikeuden täytäntöönpano Täytäntöönpano-oikeudenkäynnissä ei tutkita uudelleen perustepäätöstä. Täytäntöönpanoasia on indispositiivinen. Ratkaisevaa lapsen etu.

29 Täytäntöönpano-oikeudenkäynnin kohde Tuomioistuimen päätös tai sosiaalitoimen vahvistama sopimus lapsen huollosta/asumisesta tai lapsen tapaamisoikeudesta. Tuomioistuimen antama väliaikaismääräys em. asioista. Vieraassa valtiossa annettu lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva päätös Lapsen luovuttaminen huoltajalleen, jos lapsi on muun kuin laillisen huoltajan hoidossa Lapsen tapaamisoikeuden täytäntöönpano, jos lapsi on muun kuin laillisen huoltajansa hoidossa.

30 Menettelysäännökset täytäntöönpanooikeudenkäynnissä Hakijana lapsen huoltaja, joka vaatii lapsen palauttamista luokseen tai tapaava vanhempi, joka vaatii vahvistetun tapaamisoikeuden toteuttamista. Lähihuoltaja ei voi vaatia etävanhempaa velvoitettavaksi tapaamaan lastaan. Vireillä oleva huoltoriita ei estä täytäntöönpanohakemuksen käsittelyä

31 Täytäntöönpanosovittelu Sovittelun järjestäminen täytäntöönpano-asioissa on pääsääntö. Suomessa pyörii vuositasolla noin kroonistunutta huoltoriitaa tuomioistuimissa, joita yritetään sovitella. Sovittelulle annetaan aikaa noin 4 viikkoa. 12 vuotta täyttänyt lapsi voi vastustaa perustepäätöksen täytäntöönpanoa (kielto-oikeus). Lapsen mielipiteen tulee olla muodostunut riittävän ja vapaan harkinnan pohjalta (informed consent periaate).

32 Päätös täytäntöönpanoasiassa Päätöksessä annetaan täytäntöönpanomääräys, jolla hakijan vastapuoli velvoitetaan luovuttamaan lapsi hakijalle (huollon täytäntöönpano) tai sallimaan lapsen ja tapaavan vanhemman väliset tapaamiset (tapaamisoikeuden täytäntöönpano). Täytäntöönpanon tehosteet: nouto, uhkasakko (juokseva, kiinteä). Jos osapuoli ei ole noudattanut täytäntöönpanomääräystä hänelle asetetusta uhkasakosta huolimatta, uhkasakko voidaan tuomita maksettavaksi eri oikeudenkäynnissä.

33 Lasta koskeva prosessi Valmisteluistunto -> tuomarin aktiivinen prosessinjohto huoltoriidoissa. Tuomarin tulee laatia yhteenveto osapuolten esittämistä vaatimuksista. Yhteenvedossa on erotettava toisistaan riidattomat seikat ja riidanalaiset seikat. Valmisteluistunto tulee järjestää 2-4 viikon kuluessa vastauksen saamisesta. Valmisteluistunnossa asia käsitellään erittäin perusteellisesti. Tavoitteena on sovinto. Jos sitä ei saavuteta, asian käsittelyä jatketaan.

34 Lasta koskeva prosessi Jos huoltoriidassa päätetään pyytää sosiaalilautakunnan olosuhdeselvitys, asia siirretään jatkovalmisteluun. Selvitys voidaan pyytää jostakin osakysymyksestä, Sosiaalitoimi toimii tuomioistuinta avustavana viranomaisena, joka toimittaa tuomioistuimelle tietoja. Olosuhdeselvitys täydentää muuta oikeudenkäyntiaineistoa, sosiaalitoimi ei ratkaise kysymystä siitä, kumpi vanhemmista on soveliaampi lähihuoltajaksi

35 Selvityksen sisältö ja rakenne Selvityksen valmistelee lastensuojelun tehtävissä toimiva työntekijä yhteistyössä lasten huoltoon perehtyneen toisen työntekijän kanssa. Lapsen kuuleminen ja havainnot ovat keskeinen osa selvitystä. Havainnot vanhemman ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta ovat tärkeitä. Kotikäynneillä tarkastetaan lapsen asumisolosuhteet Tietoja hankitaan päiväkodista, koulusta ja terveydenhuollosta Tarvittaessa muilta viranomaisilta

36 Lapsen kuuleminen huoltoriidan yhteydessä Lapselle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi oikeudellisissa lasta koskevissa asioissa (YK:n lapsen oikeuksien sopimus 12 art., PerustusL 6.3 ) Lapsen omat toiveet ja mielipiteet on selvitettävä, kun se on lapsen ikään ja kehitystasoon nähden mahdollista, jos vanhemmat eivät ole asiasta yksimielisiä, lapsi on muun henkilön kuin huoltajansa hoidettavana tai selvittämistä on pidettävä lapsen edun kannalta aiheellisena (LhuoltoL 11 )

37 Lapsen kuuleminen huoltoriidan yhteydessä Pääsääntö on, että lapsen kuuleminen toteutetaan ensisijaisesti sosiaalitoimen selvitystyön yhteydessä. Oikeudessa lapsen kuuleminen suoraan on mahdollista, mutta harvinaista. Lasta ei saa panna tuomariksi aikuisten välisessä riidassa, lapsi ei ole huoltoriidan asianosainen.

38 Lapsen mielipiteen merkitys Lapsen ilmaisemalle tahdolle voidaan antaa oikeudellista merkitystä, jos 1. Lapsi on riittävän päätöskykyinen (ikä ja kypsyys) 2. Lapsi on saanut riittävästi tietoa asiasta tavalla, jota lapsi ymmärtää. 3. Lapsi on harkinnut asiaa huolellisesti. 4. Lapsi on ilmaissut tahtonsa ilman pakkoa, taivuttelua ja manipulointia (informed consent periaate, jota sovellettu ratkaisuissa KKO 2004:76 ja KKO 2004:129. Periaate on hyväksytty oikeuskirjallisuudessa.

Avioero ja lasten asioista sopiminen.

Avioero ja lasten asioista sopiminen. Avioero ja lasten asioista sopiminen. Anne Liakka Eron Keskellä eronkeskellä.fi Materiaalin Copyright 2015 eronkeskellä.fi / Palomacorento Oy ja Suomen Jurisit Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalissa

Lisätiedot

LAPSIOIKEUS Isyysolettama

LAPSIOIKEUS Isyysolettama Isyysolettama Isyys voidaan todeta tai vahvistaa a) Todeta avioliiton perusteella (syntymähetken tilanne) legaalinen olettama, joka voidaan kumota b) vahvistaa tunnustamisen / tuomion perustella - Jos

Lisätiedot

ELATUSSOPIMUKSEN ONGELMAKOHTIA

ELATUSSOPIMUKSEN ONGELMAKOHTIA ELATUSSOPIMUKSEN ONGELMAKOHTIA Henna Harju Lakimies Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto 9.10.2014 Tasa-arvo tarkoittaa sitä, että isä ja äiti tuottavat lapsia yhdessä. Ennen vanhaan vain äiti ruokki

Lisätiedot

LOMAKKEET LAPSEN ELATUSAVUN SUURUUDEN LASKEMISEKSI. (tarkoitettu liitettäviksi elatusapusopimukseen)

LOMAKKEET LAPSEN ELATUSAVUN SUURUUDEN LASKEMISEKSI. (tarkoitettu liitettäviksi elatusapusopimukseen) 69 LOMAKKEET LAPSEN ELATUSAVUN SUURUUDEN LASKEMISEKSI (tarkoitettu liitettäviksi elatusapusopimukseen) 70 LAPSEN ELATUKSEN TARVE LIITE 1 LAPSEN NIMI: Yleiset kustannukset (2.2) Erityiset kustannukset (

Lisätiedot

Lapsen asemaa vahvistamassa. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä

Lapsen asemaa vahvistamassa. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä Lapsen asemaa vahvistamassa Lapsenhuoltolain uudistaminen Katja Niemelä Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa Työryhmän tehtävänä oli arvioida, miltä osin lapsen huoltoa

Lisätiedot

Eron sattuessa vanhempien tulee sopia neljästä tärkeästä asiasta: - Lapsen huollosta - Lapsen asumisesta - Lapsen tapaamisoikeudesta - Elatusavusta

Eron sattuessa vanhempien tulee sopia neljästä tärkeästä asiasta: - Lapsen huollosta - Lapsen asumisesta - Lapsen tapaamisoikeudesta - Elatusavusta Eron sattuessa vanhempien tulee sopia neljästä tärkeästä asiasta: - Lapsen huollosta - Lapsen asumisesta - Lapsen tapaamisoikeudesta - Elatusavusta Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että sovittaessa näistä

Lisätiedot

Oikeudellinen huolto = huoltomuoto vanhempien eron jälkeen

Oikeudellinen huolto = huoltomuoto vanhempien eron jälkeen YHTEISHUOLTO VAI YKSINHUOLTO? Huollon monet merkitykset - arkihuolto - oikeudellinen huolto - edunvalvonta Oikeudellinen huolto = huoltomuoto vanhempien eron jälkeen Huoltomuoto vanhempien asuessa erillään

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUDET. YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010.

LAPSEN OIKEUDET. YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010. LAPSEN OIKEUDET YH3: Lakitieto. Toni Uusimäki 2010. (c) Toni Uusimäki 2004 NIMI yksilöi ihmisen Nimellä tunnistetehtävä, osa persoonallisuutta Etunimiä enintään kolme Vanhemmilla yhteinen lapselle automaattisesti

Lisätiedot

Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä

Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen. Lapsenhuoltolain uudistaminen. Katja Niemelä Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen Lapsenhuoltolain uudistaminen Katja Niemelä Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa Työryhmän tehtävänä oli arvioida, miltä osin lapsen

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen 9.10.2014 Kelan tehtävät elatustukiasioissa Elatustuen myöntäminen ja maksaminen asiakkaan hakemuksesta Elatusavun periminen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

V AVOLIITTO 18.2.2011. Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Voiko kotityöllä tulla asunnon omistajaksi?

V AVOLIITTO 18.2.2011. Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Voiko kotityöllä tulla asunnon omistajaksi? V AVOLIITTO Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Omistaja itse on avannut vaaran lähteen ottaessaan asuntoon vieraan ihmisen ja salliessaan hänen tuoda sinne roinansa. (Helsingin yliopiston siviilioikeuden

Lisätiedot

Lapsen ääni on vahvistunut erilaisissa lasta koskevissa viranomaistoimissa. YK:n lasten oikeuksien julistus 12 art. oikeus tulla kuulluksi

Lapsen ääni on vahvistunut erilaisissa lasta koskevissa viranomaistoimissa. YK:n lasten oikeuksien julistus 12 art. oikeus tulla kuulluksi LAPSEN MIELIPITEEN SELVITTÄMINEN JA MILEIPITEEN MERKITYS TUOMIOISTUIMEN PÄÄTÖKSENTEOSSA Lapsen kuuleminen = tilaisuuden varaaminen lapselle kertoa toiveistaan ja ajatuksistaan. Kuuleminen on lapsen oikeus.

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistus. Työryhmän keskeiset ehdotukset

Lapsenhuoltolain uudistus. Työryhmän keskeiset ehdotukset Lapsenhuoltolain uudistus Työryhmän keskeiset ehdotukset Vahvistetaan lapsen oikeutta ilmaista näkemyksensä Lastenvalvojan tai tuomioistuimen olisi varmistettava riidattomissakin asioissa, että lapsi on

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Lapsen etu ja vuoroasuminen Katja Niemelä, perheoikeudellisten asioiden päällikkö, Helsinki Lapsenhuoltolain uudistaminen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen

Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen 1 Lastensuojeluasioiden valmistelu hallinto-oikeuteen 20.5.2008 Lakimies Tuomas Möttönen Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Johdon tukipalvelut - 2008 Hallinto-oikeuden toimivalta lastensuojeluasioissa

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen, perhe-etuusryhmän etuuspäällikkö Heidi Johansson, perhe-etuusryhmän suunnittelija Kela, Lakiyksikkö 18.5.2017 Kelan tehtävät

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Itä-Suomen aluehallintovirasto. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Itä-Suomen aluehallintovirasto. Lausunto Itä-Suomen aluehallintovirasto Lausunto ISAVI/2705/05.01.01.02/2017 30.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Maistraattien

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Varsinais-Suomen käräjäoikeus. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Varsinais-Suomen käräjäoikeus. Lausunto VarsinaisSuomen käräjäoikeus Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Voimassa olevan lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Sateenkaariperheet ry. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Sateenkaariperheet ry. Lausunto Sateenkaariperheet ry Lausunto 24.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Oikeusministeriön työryhmän ehdotuksessa erityisen

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lausuntonne ehdotetuista säännöksistä?

Lapsenhuoltolain uudistaminen Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lausuntonne ehdotetuista säännöksistä? Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lakimiesliitto pitää

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. luku; 6-12 ) Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. luku; 6-12 ) Lausunto Lausunto 30.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Ei huomautettavaa.

Lisätiedot

Riidan sovittelu tuomioistuimessa

Riidan sovittelu tuomioistuimessa Riidan sovittelu tuomioistuimessa Mitä tuomioistuinsovittelu on? Käräjäoikeuksissa voidaan ottaa riita-asioita soviteltavaksi. Sovittelun tarkoituksena on auttaa osapuolia löytämään riitaansa ratkaisu,

Lisätiedot

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä huhtikuuta 1983 annetun lain (361/83) 49 :n nojalla,

Lisätiedot

Lapsen asuminen = lapsen tosiasiallinen asuinpaikka (ei aina sama kuin väestörekisteriin merkitty kotipaikka)

Lapsen asuminen = lapsen tosiasiallinen asuinpaikka (ei aina sama kuin väestörekisteriin merkitty kotipaikka) Anna-Kaisa Aaltonen PERHEOIKEUSSEMINAARI Kouvola 20.9.2011 Käsitteitä Lapsen huolto = 1) tosiasiallinen lapsesta huolehtiminen, arkihuolto 2) päätöksenteko lapsen asioissa 3) lapsen edustaminen viranomaisissa,

Lisätiedot

Lausunto Ehdotus on niin lapsen edun, kuin laadittujen sopimusten ja päätösten pitkäjänteisen toteutumisen kannalta ongelmallinen.

Lausunto Ehdotus on niin lapsen edun, kuin laadittujen sopimusten ja päätösten pitkäjänteisen toteutumisen kannalta ongelmallinen. Ida Pimenoff Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 15 c ) Huoltajat

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto 13.11.2018 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa

Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa Rovaniemi 12.9.2013 Oikeusturvayksikön päällikkö, ylitarkastaja Keijo Mattila, 12.9.2013 1 PERUSOIKEUDET LAPSEN SUOJANA Perustuslain 6.3 : Lapsia on kohdeltava

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2.

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. PohjoisKarjalan käräjäoikeus Lausunto 30.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? PohjoisKarjalan käräjäoikeus kiinnittää

Lisätiedot

Laki. lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta

Laki. lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain (361/1983) 8 a, sellaisena kuin se on

Lisätiedot

/4/01. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio

/4/01. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio 19.6.2003 1255/4/01 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio LAPSEN LUOVUTTAMINEN PÄIVÄKODISTA 1 KANTELU A pyysi 17.4.2001 eduskunnan oikeusasiamiehelle

Lisätiedot

Paraneeko lapsen asema lakiuudistuksen myötä? Lapsen edun ja osallisuuden toteutumisen arviointia. Erofoorumi

Paraneeko lapsen asema lakiuudistuksen myötä? Lapsen edun ja osallisuuden toteutumisen arviointia. Erofoorumi Paraneeko lapsen asema lakiuudistuksen myötä? Lapsen edun ja osallisuuden toteutumisen arviointia Erofoorumi 2018 22.3.2018 1 Lapsen asemaan koskevat keskeiset muutokset Lakiuudistuksen tavoite : lapsen

Lisätiedot

Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017

Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017 Helsingin käräjäoikeus 7.12.2017 laamanni Lausunto Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017 Yleistä Käräjäoikeus pitää esityksen

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri. EteläKarjalan sosiaali ja terveyspiiri Lausunto 28.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? EteläKarjalan sosiaali ja terveyspiiri

Lisätiedot

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8.4.1983/361

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8.4.1983/361 Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8.4.1983/361 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleiset säännökset 1 Lapsen huolto Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 24/2001 vp. Laki perusopetuslain 13 :n ja lukiolain 9 :n muuttamisesta ALOITTEEN PERUSTELUT

Eduskunnalle. LAKIALOITE 24/2001 vp. Laki perusopetuslain 13 :n ja lukiolain 9 :n muuttamisesta ALOITTEEN PERUSTELUT LAKIALOITE 24/2001 vp Laki perusopetuslain 13 :n ja lukiolain 9 :n muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN PERUSTELUT 1 Nykytila 1.1 Voimassa oleva lainsäädäntö 1.1.1 Lapsen oikeudet uskonnonopetuksen osalta

Lisätiedot

1 (109) PÄIVITETTY 6.11.2009. (((äää PPP

1 (109) PÄIVITETTY 6.11.2009. (((äää PPP 1 (109) PÄIVITETTY 6.11.2009 P (((äää PPP 2 (109) SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...7 2. LAPSEN HUOLTO JA ASUMINEN...9 2.1. Yleistä...9 2.2. Lähihuoltajuus ja lapsen asuminen...9 2.2.1. Vanhemman puuttuva

Lisätiedot

IDEA-projekti. II koulutus Tampereen yliopisto

IDEA-projekti. II koulutus Tampereen yliopisto IDEA-projekti II koulutus 3.-4.5.2018 Tampereen yliopisto Twitter: @IDEAchildrights @UniTampere #lapsenoikeudet Co-funded by the Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union Toimiva

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry. Lausunto Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala. Lausunto Asia: OM 31/41/2015

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala. Lausunto Asia: OM 31/41/2015 Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

ERO LAPSIPERHEESSÄ -opas selviytymiseen

ERO LAPSIPERHEESSÄ -opas selviytymiseen ERO LAPSIPERHEESSÄ -opas selviytymiseen LASTEN HUOLTO-, ELATUS-, ASUMIS- JA TAPAAMISASIAT Vanhemmat voivat eron jälkeen sopia lastensa asumis-, elatus- ja tapaamisasiat keskenään ilman lastenvalvojan vahvistamaa

Lisätiedot

PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ

PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan julkaisuja Yksityisoikeuden sarja A:133 Eva Gottberg PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ 7. ajantasaistettu painos Turku 2013 ISBN 978-951-29-5547-3 ISSN 0783-2001

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Lasten huoltoriidat käräjäoikeuksissa

Lasten huoltoriidat käräjäoikeuksissa OIKEUSPOLIITTINEN TUTKIMUSLAITOS 1 Helsinki 28.11.2006 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 30.11.2006 klo 10.00 Lasten huoltoriidat käräjäoikeuksissa Kysymys lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta

Lisätiedot

17.4.2013. LA 27/2012 vp (Juho Eerola/ps ym.) Lakivaliokunnan asiantuntijakuuleminen 18.4.2013

17.4.2013. LA 27/2012 vp (Juho Eerola/ps ym.) Lakivaliokunnan asiantuntijakuuleminen 18.4.2013 1/3 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 MUISTIO 17.4.2013 Eduskunnan lakivaliokunnalle Viite: LA 27/2012 vp (Juho Eerola/ps ym.) Lakivaliokunnan asiantuntijakuuleminen 18.4.2013 Kuten oikeusministeriö 26.11.2012

Lisätiedot

Lapsi perheen ja hallinnon välissä

Lapsi perheen ja hallinnon välissä Lapsi perheen ja hallinnon välissä Lasten ja perheiden eroauttaminen -seminaari Pentti Arajärvi 11.11.2015 1 Lapsen oikeuksien yleissopimus 3 artikla 1. Kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon,

Lisätiedot

ERON EDESSÄ Lastenvalvojapalvelut

ERON EDESSÄ Lastenvalvojapalvelut ERON EDESSÄ Lastenvalvojapalvelut MISTÄ EROSSA SOVITAAN? 1 /Rautatienkatu 10 8 lastenvalvojaa 4 sosiaalityöntekijää (olosuhdeselvitykset oikeudelle) palveluohjaaja 040 8064046 (keskusteluapua vanhemmille,

Lisätiedot

ISYYDEN TUNNUSTAMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA

ISYYDEN TUNNUSTAMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA ISYYDEN TUNNUSTAMINEN ÄITIYSNEUVOLASSA Henna Harju Lakimies Helsingin kaupunki, perheoikeudelliset asiat ISYYSLAKI 11/2015 Suomessa syntyy vuosittain n. 60 000 lasta, joista n. 40 % syntyy avioliiton ulkopuolella

Lisätiedot

TILASTOJA SOSIAALILAUTAKUNNAN VAHVISTAMAT SOPIMUKSET

TILASTOJA SOSIAALILAUTAKUNNAN VAHVISTAMAT SOPIMUKSET TILASTOJA 60000 SOSIAALILAUTAKUNNAN VAHVISTAMAT SOPIMUKSET 2006-2016 50000 40000 30000 20000 10000 0 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Sopimukset lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2.

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. Perhehoitoliitto ry Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Perhehoitoliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lausuntonne ehdotetuista säännöksistä?

Lapsenhuoltolain uudistaminen Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lausuntonne ehdotetuista säännöksistä? Pertti Karhunen Lausunto 30.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lastenvalvojilla jotka käsittelevät tapaamissopimuksia,

Lisätiedot

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Kuinka teen perheetuutta koskevan maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Hakemus vai maksuvaatimus? Tässä esityksessä kerromme, miten ja missä tilanteissa kunta tekee maksuvaatimuksen tai hakemuksen

Lisätiedot

Marjaana Sorokin 17.11.2015

Marjaana Sorokin 17.11.2015 Marjaana Sorokin 17.11.2015 2005 2008 2011 2014 Elatusapusopimukset 34 559 35 693 44 385 52 173 Sopimukset lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta, joissa sovittu: 40 124 42 792 44 933 47 614

Lisätiedot

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Voit hakea opiskelijan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja palvelunumeroista ma pe klo 8 18 Opiskelijan tuet 020 692 209 Asevelvollisen tuet 020 692

Lisätiedot

TURUN HOVIOIKEUS Hämeenkatu Turku

TURUN HOVIOIKEUS Hämeenkatu Turku TURUN HOVIOIKEUS Hämeenkatu 11 20500 Turku 28.11.2017 Oikeusministeriölle Viite: OM 31/41/2017 Pyydettynä lausuntona työryhmän mietinnöstä Lapsenhuoltolain uudistaminen (47/2017) hovioikeus esittää seuraa

Lisätiedot

OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN JULKAISUJA 234 LASTEN HUOLTORIIDAT HOVIOIKEUKSISSA

OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN JULKAISUJA 234 LASTEN HUOLTORIIDAT HOVIOIKEUKSISSA OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN JULKAISUJA 234 Elisa Valkama & Marjukka Lasola LASTEN HUOLTORIIDAT HOVIOIKEUKSISSA ENGLISH SUMMARY CHILD CUSTODY DISPUTES IN COURTS OF APPEAL Helsinki 2008 ESIPUHE Käsillä

Lisätiedot

LAKIALOITTEIDEN PUOLESTA. www.isätlastenasialla.fi

LAKIALOITTEIDEN PUOLESTA. www.isätlastenasialla.fi LAKIALOITTEIDEN PUOLESTA Isät lasten asialla ry Isät lasten asialla on yhdistys, joka koostuu joukosta eronneita vanhempia, isovanhempia, siskoja ja veljiä. Jäseniä yhdistää lapsen osittainen tai kokonaan

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Etävanhempien liitto ry. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Etävanhempien liitto ry. Lausunto Etävanhempien liitto ry Lausunto 25.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Lastenhuoltolain uudistuksen peruslähtökohtana

Lisätiedot

PERHE- JA JÄÄMISTÖOIKEUS LAPSIOIKEUS

PERHE- JA JÄÄMISTÖOIKEUS LAPSIOIKEUS PERHE- JA JÄÄMISTÖOIKEUS LAPSIOIKEUS Suvianna Hakalehto, lapsioikeuden apulaisprofessori LÄMMITTELYTEHTÄVÄ Keskustele parin kanssa hetki jostain mediassa esillä olleesta lasten oikeuksiin liittyvästä asiasta.

Lisätiedot

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA MAAOIKEUSINSINÖÖRI JOUNI VIRTANEN ETELÄ-SAVON KÄRÄJÄOIKEUS MAANMITTAUSPÄIVÄT 28.3.2019 MAAOIKEUS Erityinen kokoonpano kahdeksassa käräjäoikeudessa Käsittelee ja ratkaisee

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

Lapsen elatuksen rekisteri

Lapsen elatuksen rekisteri Tietosuojaseloste 1/5 1. Rekisterinpitäjä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Perhepalvelujen johtaja Maritta Pesonen

Lisätiedot

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa.

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa. Laatimispäivä: 1/2015 Tämä on tietosuojaseloste, joka sisältää rekisteriselosteen ja asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä koskevan informoinnin. 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä Nimi: Katuosoite:

Lisätiedot

1981 vp. n:o 110 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1981 vp. n:o 110 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1981 vp. n:o 110 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lapsen elatuksesta annetun lain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan vahvistettua elatusapua

Lisätiedot

HE Eduskunnalle laiksi lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyvistä laeiksi

HE Eduskunnalle laiksi lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyvistä laeiksi Sivu 1 / 5 Eduskunnan Lakivaliokunta LaV@eduskunta.fi 10.10. kirjallinen lausuntopyyntö HE Eduskunnalle laiksi lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyvistä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 619. Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Annettu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 619. Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Annettu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä elokuuta 1996 N:o 619 625 SISÄLLYS N:o Sivu 619 Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta... 1683 620 Laki

Lisätiedot

PIRKANMAAN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO 1(6) Kelloportinkatu 5 A 15.2.2016 33100 Tampere

PIRKANMAAN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO 1(6) Kelloportinkatu 5 A 15.2.2016 33100 Tampere PIRKANMAAN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO 1(6) Kelloportinkatu 5 A 15.2.2016 33100 Tampere Oikeusministeriö / lainvalmisteluosasto Asia: Lausunto lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lainsäädännön uudistamista

Lisätiedot

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi 1 Tammikuu 2019 Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi Tässä esitteessä kerrotaan, millä tavalla sukunimi voi muuttua avioliiton solmimisen yhteydessä. Esitteessä kerrotaan myös lapsen sukunimestä ja sen

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry. Lausunto Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Lausunto 01.12.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Yhden Vanhemman Perheiden Liitto

Lisätiedot

Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta. Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797

Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta. Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797 1. Rekisterinpitäjä Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797 2. Osarekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Lasten

Lisätiedot

Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen

Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 316/02.05.00/2015 37 Lastensuojelusta perittävät asiakasmaksut 1.3.2015 alkaen Johtava sosiaalityöntekijä Hannele Elo-Kuru 4.3.2015: Lastensuojelulain (13.4.2007/417)

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI LAPSEN HUOLLOSTA JA TAPAAMISOIKEUDESTA AN- NETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI LAPSEN HUOLLOSTA JA TAPAAMISOIKEUDESTA AN- NETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Lainvalmisteluosasto Yksityisoikeuden yksikkö 21.11.2018 Outi Kemppainen Eduskunnan lakivaliokunta HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI LAPSEN HUOLLOSTA JA TAPAAMISOIKEUDESTA AN- NETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA ERÄIKSI

Lisätiedot

Lausunto NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä ja lausuntoja 21/2017)

Lausunto NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä ja lausuntoja 21/2017) Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Lausunto 16.06.2017 Asia: OM 24/41/2015 Nimilain uudistamistyöryhmän mietintö Yleisiä huomioita Lausuntonne: NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä

Lisätiedot

Mies, ero ja käytännön asiat

Mies, ero ja käytännön asiat Mies, ero ja käytännön asiat Kari Vilkko Erosta Elossa toiminta 3.4.2014 Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi Sisältö ennen eroa: mitä voin tehdä

Lisätiedot

KIRJAAMISEN TAVAT VAIKUTTAVAT LAPSEN ASIAN KÄSITTELYYN. Taina Niiranen Sosiaalijohtaja, HTM Hämeenlinna Tampere 22.9.

KIRJAAMISEN TAVAT VAIKUTTAVAT LAPSEN ASIAN KÄSITTELYYN. Taina Niiranen Sosiaalijohtaja, HTM Hämeenlinna Tampere 22.9. KIRJAAMISEN TAVAT VAIKUTTAVAT LAPSEN ASIAN KÄSITTELYYN Taina Niiranen Sosiaalijohtaja, HTM Hämeenlinna 17.9.2015 Tampere 22.9.2015 LASTENSUOJELUN ASIANTUNTIJÄSEN Valtioneuvosto määrää hallinto-oikeuteen

Lisätiedot

Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014

Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014 Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen 25.11.2014 Lapsen itsemääräämisoikeuden käyttäminen Alaikäiset ja biopankit -keskustelu 25.11.2014 Merike Helander Merike Helander, lakimies 25.11.2014 2 Esityksen

Lisätiedot

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi 1 Lähde: oikeusministerio.fi-verkkosivu, 7/2017 Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi Tässä esitteessä kerrotaan, millä tavalla sukunimi voi muuttua avioliiton solmimisen yhteydessä. Esitteessä kerrotaan

Lisätiedot

Henna Raittimo LAPSIA KOSKEVIEN ASIOIDEN JÄRJESTELY EROTILANTEESSA

Henna Raittimo LAPSIA KOSKEVIEN ASIOIDEN JÄRJESTELY EROTILANTEESSA Henna Raittimo LAPSIA KOSKEVIEN ASIOIDEN JÄRJESTELY EROTILANTEESSA LAPSIA KOSKEVIEN ASIOIDEN JÄRJESTELY EROTILANTEESSA Henna Raittimo Opinnäytetyö Kevät 2013 Liiketalouden koulutusohjelma Oulun seudun

Lisätiedot

Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen

Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen Yksityisoikeudellisen saatavan vanhentumisaika ja vanhentumisen katkaiseminen Kuntamarkkinat 2015 / Lakiklinikka Joonas Jännäri lakimies Tyypilliset yksityisoikeudelliset saatavat kunnissa Tyypillisiä

Lisätiedot

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia t.1 s.63 Omaisuuden osalta: avioliitossa omaisuuden ja velkojen erillisyys, mutta avioliitossa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp Hallituksen esitys laiksi tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa annetun

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp Hallituksen esitys lasten suojelua koskevan Haagin yleissopimuksen hyväksymisestä ja laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 10 päivänä elokuuta 1984 Laki kansalaisuuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä säädetyllä tavalla, muutetaan 28 päivänä

Lisätiedot

EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT

EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT RIL Sovittelu 1 (5) EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT I SOVITTELUN ALOITTAMINEN 1 Hakemus Asianosaisten on toimitettava sovittelun aloittamista koskeva kirjallinen hakemus liitteineen RIL Sovittelulle.

Lisätiedot

Pohdittavaa apilaperheille

Pohdittavaa apilaperheille 14.2.2014 Pohdittavaa apilaperheille Pohdittavaa ja sovittavaa ennen lapsen syntymää Perheaikaa.fi luento 14.2.2014 Apilaperheitä, ystäväperheitä, vanhemmuuskumppaneita Kun vanhemmuutta jaetaan (muutenkin

Lisätiedot

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa?

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? 1. Huostaanottohakemus Hyvä hallintomenettely hyvä hallintolainkäyttömenettely 2. Tuomioistuimen lupa lapsen tutkimiseen Riitta Eskola Hallinto-oikeustuomari,

Lisätiedot

Elatustuki 04.04.2016

Elatustuki 04.04.2016 Elatustuki 04.04.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Hyvä hallinto... 1 1.2 Tavoite... 2 1.3 Oikeus ja edellytykset... 2 1.3.1 Käsitteitä... 2 1.3.2 Myöntämisedellytykset... 3 1.3.2.1 Elatusavun

Lisätiedot

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6)

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) HAKEMUS ASIAKASMAKSUN VAPAUTUKSESTA Terveydenhuollon asiakasmaksu voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä poistaa. Vapautusmahdollisuus koskee sairaalan poliklinikkamaksua,

Lisätiedot

Näiden sääntöjen tavoitteena on yhdenmukaistaa ja tehostaa sovittelua ja taata sovittelun tasapuolisuus ja läpinäkyvyys.

Näiden sääntöjen tavoitteena on yhdenmukaistaa ja tehostaa sovittelua ja taata sovittelun tasapuolisuus ja läpinäkyvyys. 1(5) SOVITTELUN SÄÄNNÖT RIL Sovittelu jatkaa Rakennusalan Sovittelukamarin Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RI- Lissä vuonna 1980 aloittamaa puolueetonta rakennusalan erimielisyyksien käsittely-, sovittelu-

Lisätiedot

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli

asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Esitteitä 2001:1 selkokieli Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet Lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista kutsutaan lyhyesti asiakaslaiksi.

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 23.2.2009 KOM(2009)81 lopullinen 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS elatusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan

Lisätiedot

Lausunto. Tampereen kaupunki pitää hyvänä vanhemman velvollisuutta ilmoittaa muutosta.

Lausunto. Tampereen kaupunki pitää hyvänä vanhemman velvollisuutta ilmoittaa muutosta. Tampereen kaupunki Lausunto 01.12.2017 TRE:7180/05.01.03/2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? - Lapsenhuoltolain yleiset

Lisätiedot

Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä

Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä Lapsen itsemäärämisoikeus sukupuoleen Pyöreä pöytä 13.11.2017 Lapsen itsemääräämisoikeus terveydenhuollossa Merike Helander Merike Helander, lakimies 13.11.2017 2 YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista (Sops

Lisätiedot

Yleistä Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. luku; 6-12 )

Yleistä Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Huoltajat ja tapaamisoikeus (2. luku; 6-12 ) Yleistä Lapsen huoltoa koskeva lainsäädäntö on suhteellisen vanhaa. Työryhmän ehdotus käsittää osaksi jo tällä hetkellä vallitsevan käytännön kirjaamista, mutta myös joitakin uusia asioita. Työryhmän ehdotukset

Lisätiedot

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Vaikeuksia ymmärtää, että ovat rikoksen uhreja. Vaikeuksia saada asioihin selvyyttä hajallaan olevan

Lisätiedot

Isyyslain kokonaisuudistus ja isyyden tunnustaminen äitiysneuvolassa

Isyyslain kokonaisuudistus ja isyyden tunnustaminen äitiysneuvolassa Isyyslain kokonaisuudistus ja isyyden tunnustaminen äitiysneuvolassa Lainsäädäntöneuvos Salla Silvola, oikeusministeriö Lakimies-lastenvalvoja Henna Harju, Helsingin kaupunki I Isyyslain kokonaisuudistus

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Suomen Asianajajaliitto. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Suomen Asianajajaliitto. Lausunto Suomen Asianajajaliitto Lausunto 01.12.2017 Dnro 60/2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Suomen Asianajajaliitto (jäljempänä

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2012 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Riikka Kukkonen LAPSEN ELATUSAVUN MÄÄRITTÄMISESTÄ ANNETTUJEN SÄÄNNÖKSIEN JA OHJEIDEN SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ Opinnäytetyö Toukokuu 2011

Lisätiedot