Euroopan parlamentin päätöslauselma korkeariskisten sijoitusrahastojen ja johdannaisten tulevaisuudesta (2003/2082(INI))

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Euroopan parlamentin päätöslauselma korkeariskisten sijoitusrahastojen ja johdannaisten tulevaisuudesta (2003/2082(INI))"

Transkriptio

1 P5_TA(2004)0031 Korkeariskiset sijoitusrahastot ja johdannaiset Euroopan parlamentin päätöslauselma korkeariskisten sijoitusrahastojen ja johdannaisten tulevaisuudesta (2003/2082(INI)) Euroopan parlamentti, joka ottaa huomioon rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman täytäntöönpanon, erityisesti arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta esitteestä 4. marraskuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/71/EY 1, sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden väärinkäyttö) 28. tammikuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/6/EY 2 ja 25. syyskuuta 2003 vahvistetun Euroopan parlamentin kannan ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sijoituspalveluista ja säännellyistä markkinoista 3, ottaa huomioon siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavista yrityksistä (yhteissijoitusyritykset) 21. tammikuuta 2002 annetut Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivit 2001/107/EY 4 ja 2001/108/EY 5 ja erityisesti direktiivin 2001/108/EY 2 artiklan sekä direktiivillä 2001/108/EY muutetun, 20. joulukuuta 1985 annetun direktiivin 85/611/ETY 19 artiklan 1 kohdan, ottaa huomioon tietynlaisten yhtiöiden sekä pankkien ja muiden rahoituslaitosten tilinpäätöksien ja konsolidoitujen tilinpäätöksien laadinnassa noudatettavista arvostussäännöistä 27. syyskuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/65/EY 6, ottaa huomioon yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden, pankkien ja muiden rahoituslaitosten sekä vakuutusyritysten tilinpäätöksistä ja konsolidoiduista tilinpäätöksistä 18. kesäkuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/51/EY 7, ottaa huomioon omien varojen riittävyyttä koskevat säännökset ja niiden meneillään olevan uudelleentarkastelun, ottaa huomioon IOSCO:n 8 mietinnön piensijoittajien sijoituksista korkeariskisiin sijoitusrahastoihin ja tähän liittyvistä sääntelyä ja sijoittajien suojelua koskevista ongelmista, EUVL L 345, , s. 64. EUVL L 96, , s. 16. P5_TA(2003)0410. EYVL L 41, , s. 20. EYVL L 41, , s. 35. EYVL L 283, , s. 28. EUVL L 178, , s. 16. Kansainvälinen arvopaperimarkkinavalvojien yhteistyöjärjestö.

2 ottaa huomioon luottoriskin siirtoa tarkastelevan Euroopan keskuspankin työryhmän, maailman rahoitusjärjestelmää tarkastelevan Baselin komitean ja eri alojen välisen valvonnan koordinointia tarkastelevan yhteisen foorumin 1 työryhmän johdannaisia koskevat näkemykset, ottaa huomioon korkeariskisiä sijoitusrahastoja ja johdannaisia koskevan kansallisen lainsäädännön viimeaikaisen kehityksen Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, ottaa huomioon johdannaisista, niiden nykyisestä asemasta pääomamarkkinoilla, niiden eduista ja riskeistä 22. syyskuuta 1995 antamansa päätöslauselman 2, ottaa huomioon työjärjestyksen 163 artiklan, ottaa huomioon talous- ja raha-asioiden valiokunnan mietinnön (A5-0476/2003), Korkeariskiset sijoitusrahastot A. katsoo, että termi "korkeariskiset sijoitusrahastot" kattaa monenlaisia rahoitustuotteita, joille sopivampi nimitys voisi olla "kehittyneet vaihtoehtoiset sijoitusrahastot", B. katsoo, että kehittyneet vaihtoehtoiset sijoitusrahastot ovat vaihtoehtoisia sijoitusvälineitä, joiden avulla pyritään kehittyneitä menetelmiä käyttäen saavuttamaan rajattomia voittoja kaikissa markkinaolosuhteissa, mutta joiden velkarahoituksen vipuvaikutus on vaihteleva, usein hyvin korkea, ja jotka voivat myös tuottaa huomattavia tappioita, C. katsoo, että EU:n sääntely- ja verotusjärjestelmät ovat rajoittaneet tämänkaltaisten yritysten toimintaa EU:n lainkäyttöalueilla, minkä vuoksi useimmat yritykset ovat sijoittautuneet johonkin offshore-keskukseen, D. katsoo, että kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskeva järjestelmä voisi toimia sääntelyperustana muille, esimerkiksi kiinteistöihin, valuuttaan tai hyödykkeisiin liittyville vaihtoehtoisille sijoitusrahastoille, joilla ei välttämättä pyritä saavuttamaan rajattomia voittoja ja joita on tulossa Euroopan markkinoille, mutta jotka eivät vielä pysty hyödyntämään yhtenäistä EU:n laajuista järjestelmää, E. katsoo, että vaihtoehtoisten rahastojen ala on kehittynyt huomattavasti LTCM-rahaston vuoden 1998 kriisin jälkeen: sijoitetun pääoman ja hoidettujen varojen määrän nopea kasvu, pienrahastojen määrän moninkertaistuminen, myös Euroopassa, ja yhä yleisempi toiminnan sijoittaminen vero- ja sääntelyparatiiseihin, F. katsoo, että joidenkin jäsenvaltioiden syrjivä verotus ja sääntely on vähentänyt ihmisten halua sijoittaa rahaa ulkomaisiin korkeariskisiin sijoitusrahastoihin, mikä koskee myös muiden jäsenvaltioiden sijoitusrahastoja, 1 2 Teknisten asiantuntijoiden muodostama ryhmä, joka työskentelee Baselin pankkivalvontakomitean, IOSCO:n ja kansainvälisen vakuutusvalvontalaitosten liiton (International Association of Insurance Supervisors, IAIS) alaisuudessa. EYVL C 269, , s. 217.

3 G. katsoo, että piensijoittajat ja yhteisösijoittajat ovat entistä kiinnostuneempia tämänkaltaisten sijoitusvaihtoehtojen käytöstä, kun heidät saadaan vakuuttuneeksi siitä, että rahastot ovat luotettavia ja että niitä hoidetaan hyvin, H. katsoo, että kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen tarjoamia innovatiivisia sijoitustuotteita ja sijoittajien lisääntyneitä valinnanmahdollisuuksia on tuettava, I. katsoo, että monia tarvittavia sijoittamistaitoja löytyy EU:sta, että niitä käytetään usein hyväksi ulkomaisten kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitamisessa ja että tämänkaltaisten taitojen kehittämistä on tuettava, J. katsoo, että jotkut jäsenvaltiot harkitsevat erityisten sääntelyjärjestelmien luomista tukeakseen tämänkaltaisten yritysten perustamista kotimaahansa ja että on toivottavaa, että tällaiset kansalliset järjestelmät ovat yhdenmukaisia, mikä voi johtaa yhteisen eurooppalaisen toimiluvan käyttöönottoon, K. katsoo, että piensijoittajat voivat joka tapauksessa sijoittaa suoraan joihinkin korkeariskisiin sijoitusrahastoihin ilman mitään erityistä suojaa eurooppalaisten listausten tai kolmansien maiden kautta tai epäsuorasti rahasto-osuusrahastojen tai tietyntyyppisten johdannaisinstrumenttien (structured notes) kautta, L. katsoo, että kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen saaminen kotimaahan edellyttää, että niille luodaan kevyempi sääntelyjärjestelmä kuin tavallisille yhteissijoitusyrityksille, ja että tällaisten järjestelmien tulisi keskittyä liian tiukkojen määräysten sijasta riittävän ja ymmärrettävän tiedon jakamiseen sijoittajille, M. katsoo, että kokemattomammille sijoittajille on kerrottava tämäntyyppisiin sijoituksiin liittyvistä tekniikoista ja riskeistä, ja erityisesti heille on korostettava, että tämäntyyppiset sijoitukset on erotettava selvästi yhteissijoitusyrityksistä, N. katsoo, että rahasto-osuusrahastot takaavat moninaisen alalle pääsyn, mutta tulevaisuudessa tulisi sallia myös suorat sijoitukset taustalla oleviin rahastoihin, O. katsoo, että maailman rahoitusjärjestelmä saattaa kärsiä, jos tällaiset sijoitusmallit lisääntyvät nopeasti ilman määrällisiä rajoituksia tai valvontaa, P. ottaa huomioon rahoitusjärjestelmän vakautta edistävän foorumin jo vuonna 2001 antamat suositukset korkeariskisten sijoitusrahastojen avoimuudesta ja sääntelystä sekä ulkomaisten rahoituskeskusten rahoitustoiminnan sääntelytarpeesta ja toteaa, että valtiot ovat panneet suositukset täytäntöön vaihtelevasti ja kaiken kaikkiaan riittämättömästi, Q. katsoo, että rahoituspalveluiden toimintasuunnitelman ollessa lähes valmis komissio voisi suunnata huomionsa siihen, minkä sääntelyn piiriin tätä nykyä EU:n lainsäädännön ulottumattomissa toimivat korkeariskiset sijoitusrahastot ja muut kehittyneet vaihtoehtoiset sijoitusvälineet kannattaisi sisällyttää, Johdannaiset

4 R. katsoo, että johdannaisia käytetään yhä enemmän yleisön saatavilla olevissa sijoitustuotteissa, joten niiden merkitys korostuu kaikissa edellä mainituissa direktiiveissä, S. toteaa, että viimeisen 20 vuoden aikana johdannaiset ovat olleet merkittävä rahoitusalan uudistaja, sillä ne ovat helpottaneet uusien tuoteryhmien (muun muassa monien vähäriskisten tuotteiden) luomista ja laajentaneet sijoittajalle tarjolla olevaa valikoimaa, T. katsoo, että johdannaisten avulla voidaan joko rajoittaa riskiä tai lisätä sitä uhkarohkeasti ja että johdannaiset voivat tuottaa makrotaloudellista hyötyä hajauttamalla riskejä niille, joiden riskinsietokyky on suurin, U. ottaa huomioon, että hyödykejohdannaiset voivat merkittävästi auttaa suojautumaan riskeiltä ja varmistamaan resurssien tehokkaan käytön esimerkiksi energia- ja maatalousmarkkinoilla ja että kyseisten markkinoiden vapauttamisen edetessä hyödykejohdannaisten merkityksen voidaan odottaa kasvavan, V. katsoo, että tällaista riskiä on seurattava ja valvottava tarkasti sekä yksilöihin kohdistuvan riskin että rahoitusjärjestelmään kohdistuvan järjestelmäriskin osalta, W. pitää tärkeänä varmistaa, että johdannaisten sääntely on suhteessa riskeihin, joita ne yksityissijoittajille ja rahoitusjärjestelmän yleiselle vakaudelle aiheuttavat, ja toteuttaa kattava ja realistinen kustannus-hyötyarvio ennen kuin otetaan käyttöön uusia lakeja tai sääntöjä näiden rahoitusvälineiden nykyisen sääntelyn lisäksi, X. katsoo, että luottojohdannaisten nopea yleistyminen aiheuttaa ongelmia, koska on vaikeaa selvittää, miten laajaa riskille altistuminen eri puolilla maailmaa on, Y. katsoo, että niistä vakioimattomista johdannaissopimuksista, jotka ovat sääntelemättömiä, voi tulla suuri uhka rahoitusmarkkinoilla, Z. katsoo, että johdannaisten arvo riippuu kertasuorituksen varmuudesta erääntymispäivänä ja täten siis vastapuolten vakavaraisuudesta ja niiden kyvystä noudattaa velvoitteita, AA. AB. AC. AD. katsoo, että monimutkaisia johdannaistyyppejä ei välttämättä voi muuttaa rahaksi, ja siksi haltijoilla voi olla vaikeuksia sulkea tai arvostaa positioita erityisesti vaikeissa markkinaolosuhteissa, katsoo, että johdannaisia käytetään yhä enemmän yhtiöiden, sijoitusyhtiöiden ja pienten pankkien varainhoidossa, ja että näillä tahoilla on oltava riittävästi asiantuntemusta riskien kontrolloinnissa, katsoo, että jopa sääntelyviranomaisten asiantuntemuksessa on usein puutteita tämän jatkuvassa muutoksessa olevan alan osalta, katsoo, että johdannaisia voidaan tarjota piensijoittajille monissa eri muodoissa, esimerkiksi pörssituotteina ja vedonlyöntinä, edellyttäen että ne kuuluvat rahoitusalan kansallisten sääntelyviranomaisten valvonnan piiriin, Korkeariskiset sijoitusrahastot

5 1. muistuttaa komissiota siitä, että direktiivin 2001/108/EY 2 artiklan mukaan komission on annettava viimeistään 13. helmikuuta 2005 kyseistä sijoitusalaa koskeva perusteellinen kertomus, ja ehdottaa, että päivämäärää aikaistettaisiin huomattavasti järjestelmäriskin mahdollisuuden sekä sijoittajien lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi; 2. kehottaa komissiota ottaen huomioon, että monet korkeariskiset sijoitusrahastot toimivat ulkomailla eivätkä kuulu yhteisön sääntelyn piiriin esittämään yhteisön lainsäädäntöä, jolla tehdään EU:n rahoituslaitosten lainanannosta ulkomaisille korkeariskisille sijoitusrahastoille avoimempaa; 3. on sitä mieltä, että nyt on oikea aika helpottaa kohtuullisen varakkaiden sijoittajien mahdollisuuksia käyttää kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja ja myöhemmin piensijoittajien mahdollisuuksia, kun Euroopan tasolla toimivat eri sääntelyviranomaiset suosittavat sitä; katsoo, että säännellyillä riskirahasto-osuusrahastoilla voisi olla huomattava rooli tässä vaiheittaisessa prosessissa; 4. katsoo, että nyt on oikea aika luoda kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskeva EU:n laajuinen kevyt ja tarkoituksenmukainen sääntelyjärjestelmä, joka osaltaan houkuttelee sijoitusrahastoja sijoittautumaan Euroopan unionin alueelle ja tarjoaa niille yhteisen eurooppalaisen toimiluvan kaltaiset edut vastavuoroisen tunnustamisen kautta; 5. huomauttaa, että kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskevan sääntelyjärjestelmän on oltava riittävän kevyt, jotta se ei tee tyhjäksi rahastojen roolia vaihtoehtoisina sijoitusvälineinä eikä rajoita omaisuudenhoitajien vapautta mm. käyttää innovatiivisia ja jopa eksoottisia menetelmiä ja välineitä, tehdä vahvoja sijoituksia myös käyttämällä lyhyeksimyyntiä, velkarahoituksen vipuvaikutusta ja johdannaisia, saada palkkiota suorituskykynsä mukaan, edellyttäen, että heidän sijoitusmenetelmänsä ja toimintatapansa paljastetaan asianmukaisessa määrin niille tahoille, joiden varoja he sijoittavat joko suoraan tai epäsuorasti; 6. katsoo, että sääntelijän on pystyttävä valvomaan ja voitava olla varma siitä, että kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen perustajat, johtajat ja hoitajat ovat kunnollisia ihmisiä, joiden vastuulle voidaan antaa kolmansien osapuolten säästöjä ja sijoitusrahastoja, että heillä on riittävä asiantuntemus kyseisessä yrityksessä käytettävien sijoitustekniikoiden ja -välineiden suhteen, että sijoittajille kerrotaan kehittyneisiin vaihtoehtoisiin sijoitusrahastoihin liittyvistä riskeistä selkeästi, että ilmoitettua sijoitustyyliä ja riskitasoa ei ylitetä ja että riskejä valvotaan asianmukaisesti; 7. korostaa, että kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskevan järjestelmän tulisi keskittyä erityisesti jakelu- ja myyntitapoihin, jotta löydettäisiin oikeat kohderyhmät;

6 8. katsoo, että sijoitusrahastoilla tulisi olla mahdollisuus päättää, säännelläänkö niitä yhteissijoitusyrityksiä vai kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskevan järjestelmän mukaan ja sitoutua noudattamaan kyseisen järjestelmän vaatimuksia; 9. kehottaa sijoitusalaa ja kansallisia sääntelyviranomaisia tukemaan tiedotuskampanjoita, joiden tarkoituksena on kertoa potentiaalisille sijoittajille kehittyneistä vaihtoehtoisista sijoitusrahastoista, niiden ominaisuuksista ja niihin liittyvistä riskeistä; 10. pitää toivottavana, että jälleenmyyjiltä edellytettäisiin erityislupaa kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen jälleenmyyntiin, että luvan saanti riippuisi siitä, miten nuhteeton ja hyvin perillä sijoitusrahastoihin liittyvistä tuotteista jälleenmyyjä on, ja että lupa pitäisi uusia säännöllisin väliajoin; 11. pitää välttämättömänä, että kehittyneisiin vaihtoehtoisiin sijoitusrahastoihin sijoittaville henkilöille toimitetaan selkeä ja yksinkertainen kuvaus ja varoitus riskeistä ja että sijoittajien tulee ilmoittaa, että he ovat perehtyneet riskeihin ja ymmärtävät ne; 12. kannustaa sijoitusalaa luomaan itsesääntelyyn perustuvan säännöstön, joka sisältää näkökohtia, joita ei käsitellä kevyessä muodollisessa järjestelmässä, ja koskee erityisesti sopivia myynti- ja jakelumenetelmiä; 13. hyväksyy, että tämäntyyppisiin rahastoihin tehtäville sijoituksille määrätään minimirajoitus, koska ihmiset eivät vielä tunne riittävästi rahastojen toimintaa, mutta rajoitusta pitää laskea asteittain sitä mukaa kun ihmisten tietoisuus lisääntyy, ja lopulta rajoitus tulisi poistaa kokonaan; 14. ehdottaa, että pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmia omaavien kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen tulisi voida rajoittaa myynnin, lunastusten, kaupanteon ja substanssiarvostusten jaksoittaisuutta; 15. katsoo, että kehittyneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen tulisi suorittaa päivittäin tarkkaa riskien valvontaa, jotta varmistettaisiin, ettei ilmoitettuja riskirajoja ylitetä; 16. kehottaa alaa yhdessä sääntelyviranomaisten kanssa kehittämään helposti ymmärrettäviä ja johdonmukaisia riskien mittaamiseen käytettäviä tunnuslukuja, jotka julkaistaan säännöllisesti, jotta sijoittajat voivat todeta, että ilmoitettujen riskirajojen noudattamista valvotaan; 17. vaatii, että kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskeva yhteisön sääntelyjärjestelmä otetaan mukaan Lamfalussyn prosessiin, että yksityiskohtaisista vaatimuksista päätetään ja niitä tarkistetaan säännöllisesti tasolla 2 ja että parlamentilla on kuitenkin tarkastelu- ja takaisinkutsumisoikeus; 18. kehottaa komissiota pohtimaan, tulisiko kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja koskevasta sääntelyjärjestelmästä säätää yhteissijoitusyrityksiä koskevan muutetun direktiivin erillisessä osassa vai laaditaanko siitä erillinen direktiivi, ja katsoo, että kaikkien tämäntyyppisten järjestelmien tulisi kattaa korkeariskiset sijoitusrahastot ja muut vaihtoehtoiset sijoitusrahastot;

7 19. katsoo, että maailman valvontaviranomaisten tulisi kehittää tehokas menetelmä, johon voisi kuulua rahoitusjärjestelmän vakautta edistävän foorumin huhtikuussa 2000 ehdottama Kansainväliseen järjestelypankkiin (BIS) perustettava luottoriskien keskusrekisteri ja jonka avulla valvottaisiin luotto-, hoito- ja toimintariskejä, joita kyseinen ala voi tuoda mukanaan maailman rahoitusjärjestelmään, ja kehottaa komissiota luomaan tällaisen mekanismin, johon tulisi liittyä myös jo olemassa olevien säännösten entistä tehokkaampi täytäntöönpano; 20. kehottaa komissiota tutkimaan yhteistyössä kansallisten sääntelyviranomaisten kanssa (pääasiassa eri markkinoiden tilapäisiä hinnoitteluvirheitä hyödyntävien amerikkalaisten korkeariskisten sijoitusrahastojen) tapaa käyttää hyväkseen aikaeroa ja Wall Streetin vaikutusta muihin markkinoihin saadakseen voittoa käyttämällä markkinoiden ajoitusta aasialaisten ja eurooppalaisten keskinäisten rahastojen suhteen sekä tutkimaan, aiheutuuko tästä rahastojen pitkän aikavälin sijoittajille huomattavia haittoja ja tuleeko EU:n ryhtyä toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi; 21. odottaa komission ryhtyvän toimenpiteisiin sellaisia jäsenvaltioita vastaan, jotka syrjivät muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneita kehittyneitä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja esimerkiksi eriytetyn verokohtelun, sääntelyyn liittyvien lisävaatimusten tai muiden keinojen avulla; 22. kehottaa komissiota tekemään yhteistyötä USA:n, Japanin, Sveitsin ja muiden asiaankuuluvien maiden lainsäädäntävallan käyttäjien ja sääntelyviranomaisten kanssa, jotta saataisiin hahmoteltua kyseistä sijoitusalaa koskeva, mahdollisimman johdonmukainen kansainvälinen lähestymistapa, ja tekemään selkoa siitä, missä määrin eri jäsenvaltiot ja EU:n ulkopuoliset maat ovat panneet täytäntöön vakausfoorumin suositukset, muun muassa korkeariskisistä sijoitusrahastoista ja ulkomaisten rahoituskeskusten sääntelystä, sekä ilmoittamaan, miten se aikoo toimia, jotta välttämätöntä sääntelyä alettaisiin soveltaa kansainvälisesti; Johdannaiset 23. painottaa, että johdannaiset ovat kokonaan oma alansa ja edellyttävät toisenlaista sääntelyä kuin korkeariskiset sijoitusrahastot; 24. kehottaa komissiota antamaan kertomukset, joita vaaditaan edellä mainitussa Euroopan parlamentin 22. syyskuuta 1995 johdannaisista antamassa päätöslauselmassa; 25. kehottaa komissiota kiinnittämään erityistä huomiota johdannaisiin rahoituspalveluja koskevia uusia tai muutettavia direktiivejä laadittaessa sekä Lamfalussyn prosessin täytäntöönpanovaiheessa; painottaa, että nämä rahoitusvälineet ovat hyödyllisiä ja joskus myös riskipitoisia, voivat lisätä volatiliteettiä ja saattavat vaarantaa rahoitusjärjestelmän vakauden; 26. kehottaa komissiota arvopaperilainsäädännön yhtenäisyyden varmistamiseksi kokoamaan yhteen asiaan liittyvät EU-oikeuden säädökset, jotta muun muassa johdannaisten lainsäädännöllinen kohtelu olisi kattavaa; 27. kehottaa komissiota luomaan yhteistyössä kansallisten ja asianomaisten kansainvälisten toimielinten kanssa menetelmän, jonka avulla voitaisiin mitata ja valvoa johdannaisiin

8 liittyviä yleisiä riskejä ja erityisesti luottojohdannaisten kasautuvaa luottoriskiä, mukaan lukien toimitusriskiä; korostaa, että johdannaiskauppa olisi sallittava vain toimijoille, joilla on asianmukainen pääoma, jotta kriisiaikojen tappiot eivät lankeaisi veronmaksajien maksettaviksi; 28. tunnustaa, että johdannaisille on jo olemassa merkittäviä säätely- ja sääntelyrakenteita; huomauttaa, että on tärkeää varmistaa, että selontekovaatimukset kattavat tuotteet asianmukaisesti ja että kaikilla asianomaisilla sääntelijöillä on riittävästi resursseja ja asiantuntemusta arvioidakseen tietoja tehokkaasti; 29. panee merkille oikeudellisen epävarmuuden, joka tekee johdannaisten käytöstä joissain jäsenvaltioissa erittäin vaikeaa, ja kehottaa poliittisia päätöksentekijöitä löytämään ratkaisun ongelmaan; 30. pyytää komissiota pohtimaan, tulisiko uuden Baselin sopimuksen yhteydessä ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, jotta voitaisiin huolehtia siitä, että pankkijärjestelmässä ja yksittäisillä pankeilla on riittävästi varantoja, jotta ne pystyvät vastaamaan kaikkiin mahdollisiin likviditeettiin liittyviin vaatimuksiin, joita johdannaisiin liittyvät riskit aiheuttavat; 31. pyytää komissiota harkitsemaan tarkkaan, antaako se seikka, että pankit sysäävät luottoriskit muille toimijoille, aihetta laskea pääomaa koskevia vaatimuksia uuden Baselin sopimuksen yhteydessä, ja mikäli näin on, miten muihin toimijoihin, erityisesti korkeariskisiin offshore-sijoitusrahastoihin, kohdistuvia riskejä voitaisiin arvioida ja valvoa; 32. kehottaa kirjanpidosta ja sijoitusten hoitamisesta vastaavia liittoja vaatimaan palkkaamiltaan henkilöiltä erinomaista johdannaisten, niiden toimintaperiaatteiden ja riskien tuntemusta; 33. pyytää kansainvälistä tilinpäätösstandardilautakuntaa kehittämään yhdessä asianomaisten markkinatoimijoiden kanssa mahdollisimman pian johdannaisten ja johdannaissijoitusten määrittelyä, määrällisiä rajoituksia ja kirjanpitoa koskevat asianmukaiset tilinpäätöskäytännöt ja korostaa, että on tärkeää löytää vakavaraisuuden kannalta pitävä kompromissi, joka vastaa mahdollisimman pitkälle markkinakäytäntöä; 34. vaatii, että eurooppalaiset yritykset velvoitettaisiin kirjaamaan johdannaisriskit, ajoitukseen liittyvät aukot mukaan lukien, tilinpäätökseensä, koska juuri ne antavat oikean ja johdonmukaisen kuvan yrityksen kunnosta; 35. katsoo, että johdannaisten arvostuksessa tulisi ottaa huomioon vaikeisiin markkinaolosuhteisiin liittyvät ylimääräiset riskit ja vastapuolten vakavaraisuuteen liittyvät riskit tekemällä varaus ennakoimattomia menoja varten; 36. vaatii komissiota ja jäsenvaltioita yhdenmukaistamaan Lamfalussyn prosessin yhteydessä Euroopan markkinoilla saatavilla olevia johdannaisia koskevat käytäntönsä, mutta sallimaan jatkossakin joustavuuden erilaisille johdannaistuotteille ja markkinoille;

9 37. vaatii komissiota varmistamaan, että eurooppalaisilla johdannaispörsseillä on oikeudenmukainen ja yhtäläinen pääsy ulkomaisille kauppapaikoille, ja tuomitsee yhdysvaltalaisten kilpailijoiden viimeaikaiset protektionistiset toimet; 38. kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöslauselman neuvostolle, komissiolle, jäsenyyteen valmistautuvien valtioiden hallituksille, sekä kaikkien jäsenvaltioiden ja jäsenyyteen valmistautuvien valtioiden sääntelyviranomaisille, Euroopan talousalueelle, Sveitsin, Japanin ja USA:n hallituksille sekä kansainväliselle tilinpäätösstandardilautakunnalle.

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

A8-0126/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/ /0033(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen

A8-0126/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/ /0033(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen 3.6.2016 A8-0126/ 001-001 TARKISTUKSET 001-001 esittäjä(t): Talous- ja raha-asioiden valiokunta Mietintö Markus Ferber Rahoitusvälineiden markkinat A8-0126/2016 Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/2016

Lisätiedot

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto

Vastuuvapaus 2007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto P6_TA(009)00 Vastuuvapaus 007: Euroopan työturvallisuus- ja työterveysvirasto. Euroopan parlamentin päätös. huhtikuuta 009 vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston talousarvion

Lisätiedot

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. helmikuuta 2016 (OR. en) 6068/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 5783/1/16 REV 1 Asia:

Lisätiedot

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta 05/06/2019 ESMA-70-156-869 FI Sisällysluettelo I. Soveltamisala... 3 II. Lainsäädäntöviittaukset ja lyhenteet... 3 III. Tarkoitus...

Lisätiedot

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 226 artiklan,

HYVÄKSYTYT TEKSTIT. ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 226 artiklan, Euroopan parlamentti 204-209 HYVÄKSYTYT TEKSTIT P8_TA(206)0253 Tutkintavaliokunnan asettaminen tutkimaan epäilyjä rahanpesuun, veronkiertoon ja veropetoksiin liittyvästä unionin oikeuden rikkomisesta tai

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 916 lopullinen 2006/0300 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI finanssiryhmittymään kuuluvien luottolaitosten, vakuutusyritysten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0013 (COD) 11197/16 TRANS 296 CODEC 1056 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2082 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, delegoidun asetuksen (EU) 2017/1799 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Kiinan keskuspankin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

7474/16 ADD 1 sj/ma/hmu 1 DGG 1B

7474/16 ADD 1 sj/ma/hmu 1 DGG 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0033 (COD) 7474/16 ADD 1 EF 67 ECON 260 CODEC 359 ILMOITUS: I-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten

Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet toimivaltaisia viranomaisia ja yhteissijoitusyritysten rahastoyhtiöitä varten Ohjeet riskinarvioinnista ja tietyn tyyppisten strukturoitujen yhteissijoitusyritysten kokonaisriskin laskennasta ESMA/2012/197

Lisätiedot

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. lokakuuta 2012 (10.10) (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia:

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0418(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/0418(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS

Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta 2010/2291(ACI) 2.3.2011 MIETINTÖLUONNOS Euroopan parlamentin ja komission välisen toimielinten sopimuksen tekemisestä

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. lokakuuta 2017 (OR. en) 12710/17 PECHE 365 AGRI 510 AGRIFIN 101 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta esitti parlamentin täysistunnossa direktiiviehdotukseen yhden tarkistuksen (tarkistus 1).

Talous- ja raha-asioiden valiokunta esitti parlamentin täysistunnossa direktiiviehdotukseen yhden tarkistuksen (tarkistus 1). Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. kesäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0033 (COD) 9971/16 CODEC 841 EF 169 ECOFIN 566 PE 66 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2236(DEC)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2236(DEC) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2011/2236(DEC) 6.2.2012 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euratomin hankintakeskuksen talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0374/22. Tarkistus. Arnaud Danjean, Manfred Weber PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0374/22. Tarkistus. Arnaud Danjean, Manfred Weber PPE-ryhmän puolesta 5.12.2018 A8-0374/22 22, Manfred Weber Johdanto-osan M a kappale (uusi) M a. toteaa, että parlamenttiin olisi perustettava pysyvä valiokunta, joka käsittelisi sisäistä turvallisuutta ja terrorismia, jotta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja.

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja. EUROOPAN KOMISSIO RAHOITUSVAKAUDEN, RAHOITUSPALVELUJEN JA PÄÄOMAMARKKINAUNIONIN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. helmikuuta 2018 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA OMAISUUDENHOITOA KOSKEVAT

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2009/2177(INI) Yrityshallintoon liittyvistä eettisistä kysymyksistä (2009/2177(INI))

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2009/2177(INI) Yrityshallintoon liittyvistä eettisistä kysymyksistä (2009/2177(INI)) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009 2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2009/2177(INI) 4.3.2010 MIETINTÖLUONNOS Yrityshallintoon liittyvistä eettisistä kysymyksistä (2009/2177(INI)) Oikeudellisten asioiden valiokunta

Lisätiedot

* MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0334/

* MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0334/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0334/2015 18.11.2015 * MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi säästöjen tuottamien korkotulojen verotusta koskevassa neuvoston direktiivissä 2003/48/EY

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/557. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/557. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/557 557 Otsikko 1 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta ja direktiivejä 96/71/EY ja 2014/67/EU koskevien

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2009/0035(COD) 20.3.2009 ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.4.2018 COM(2018) 184 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/1. Tarkistus. Yannick Jadot Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/1. Tarkistus. Yannick Jadot Verts/ALE-ryhmän puolesta 6.2.2019 A8-0048/1 1 8 kohta 8. muistuttaa rahoituspalvelujen vapauttamiseen liittyen, että sopimukseen kuuluu vakauden ja luotettavuuden turvaamista koskevan poikkeuksen sisältävä lauseke, joka sallii

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 29.9.2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 täydentämisestä määrittämällä, miten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0285 (NLE) 15528/14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC 324 MARE 12 PECHE

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä

Talous- ja raha-asioiden valiokunta. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 12.1.2012 2011/0204(COD) TARKISTUKSET 28-38 Lausuntoluonnos Elena Băsescu (PE475.906v01-00) eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.6.2017 C(2017) 3890 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 12.6.2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä tiettyjen kolmansien

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön energiainfrastruktuurihankkeiden luettelon hyväksymiseksi

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön energiainfrastruktuurihankkeiden luettelon hyväksymiseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.7.2016 COM(2016) 456 final ANNEX 3 Lisäys asiakirjaan COM(2016) 456 final Täydennys alkuperäisen menettelyn liitteeeseen 3 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi ehdotuksesta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS Määräykset ja ohjeet X/2011 - LUONNOS 5.2 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä x.x.2011 Voimaantulopäivä x.x.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.7.2016 COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.4.2012 COM(2012) 139 final 2008/0241 (COD) KOMISSION LAUSUNTO Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan c alakohdan nojalla Euroopan parlamentin

Lisätiedot

***II LUONNOS SUOSITUKSEKSI TOISEEN KÄSITTELYYN

***II LUONNOS SUOSITUKSEKSI TOISEEN KÄSITTELYYN Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 17.1.2017 2013/0140(COD) ***II LUONNOS SUOSITUKSEKSI TOISEEN KÄSITTELYYN neuvoston ensimmäisen käsittelyn

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2012 COM(2012) 682 final 2012/0321 (NLE) C7-0421/12 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001

EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001 FI EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 3 päivänä lokakuuta 2001 Suomen valtiovarainministeriön pyynnöstä, joka koskee ehdotusta hallituksen esitykseksi rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 20.6.2019 L 163/103 EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2019/1006, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2019, yksityiskohtaisista säännöistä ja menettelyistä niiden ehtojen täytäntöönpanemiseksi, joiden perusteella

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä 11.6.2018 A8-0193/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar A8-0193/2018 Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0136 (NLE) 14112/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUSTCIV 263 TRANS 364 MAR 148 ENV 710 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1,

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1, P7_TA(2014)0432 Omien varojen järjestelmä * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 16. huhtikuuta 2014 esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä (05602/2014

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS

Oikeudellisten asioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 21.6.2012 2012/2038(INI) MIETINTÖLUONNOS kertomuksesta jälleenmyyntikorvausoikeutta koskevan direktiivin (2001/84/EY) soveltamisesta ja

Lisätiedot

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI Ohjeet keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA70-151-298 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 4 3 Tarkoitus...

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0014(COD) 21.5.2008 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta 2014/2040(BUD) 6.8.2014 TARKISTUKSET 1-10 Danuta Maria Hübner (PE537.156v01-00) Euroopan unionin yleisestä talousarviosta

Lisätiedot

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 9.10.2013 2013/2227(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 8/2013 varainhoitovuodeksi 2013, pääluokka

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. joulukuuta 2015 (OR. en) 14617/15 ATO 75 SAN 403 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 3. joulukuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. joulukuuta 2016 (OR. en) 14894/16 JAI 1006 ENFOCUSTOM 203 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 6. joulukuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. heinäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. heinäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. heinäkuuta 2016 (OR. en) 10955/16 EF 223 ECON 690 DELACT 144 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0328/11. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0328/11. Tarkistus 8.11.2017 A8-0328/11 11 14 kohta 14. pyytää komissiota lisäämään avoimuutta ja helpottamaan asiakirjoihin tutustumista ja tietojen saantia, erityisesti EU Pilot -menettelyistä vastaanotettujen vetoomusten

Lisätiedot

Coreperia pyydetään suosittelemaan neuvostolle, että se hyväksyisi tämän ilmoituksen liitteessä olevat neuvoston päätelmät.

Coreperia pyydetään suosittelemaan neuvostolle, että se hyväksyisi tämän ilmoituksen liitteessä olevat neuvoston päätelmät. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. helmikuuta 2011 (16.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Coreper/Neuvosto

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602. Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/2149(INI) 23.6.2017 TARKISTUKSET 1-13 Franz Obermayr (PE602.824v01-00) perussopimusten määräysten täytäntöönpanosta kansallisten parlamenttien

Lisätiedot

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA Torstai 9.6.2016 Eduskunnan verojaosto kello 10 Eduskunnan talousvaliokunta kello 12 Marja Hanski/TEM Direktiiviehdotus tiettyjen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.8.2017 COM(2017) 436 final 2017/0202 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Jordanian hašemiittisen kuningaskunnan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen

Lisätiedot

9645/17 team/tih/km 1 DG E 1A

9645/17 team/tih/km 1 DG E 1A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. toukokuuta 2017 (OR. en) 9645/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 23. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Valtuuskunnat ENV

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Budjettivaliokunta 24.10.2014 2014/XXXX(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 6/2014 varainhoitovuodeksi 2014, pääluokka

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 23.11.2012 2012/0202(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 87/224 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/582, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Luke Ming Flanagan GUE/NGL-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Luke Ming Flanagan GUE/NGL-ryhmän puolesta 24.4.2017 A8-0160/11 11 16 kohta 16. tähdentää, että rahoitustuki vaikeuksissa oleville jäsenvaltioille annettiin lainoina, joita varten otettiin lainaa pääomamarkkinoilta käyttäen vakuutena unionin talousarviota;

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta 9.12.2015 A8-0341/61 61 2 kohta 2. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita varmistamaan, että kaikissa energiaunioniin liittyvissä lainsäädäntöehdotuksissa noudatetaan tavallista lainsäätämisjärjestystä,

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.11.2016 COM(2016) 709 final 2016/0355 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS vähittäismarkkinoille tarkoitettuja paketoituja ja vakuutusmuotoisia sijoitustuotteita

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKKI

EUROOPAN KESKUSPANKKI 19.6.2012 Euroopan unionin virallinen lehti C 175/11 III (Valmistavat säädökset) EUROOPAN KESKUSPANKKI EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2012, ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2002R1606 FI 10.04.2008 001.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1606/2002, annettu

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/7. Tarkistus. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/7. Tarkistus. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen ENF-ryhmän puolesta 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Johdanto-osan B kappale B. ottaa huomioon, että vuosien 2014 2020 monivuotinen rahoituskehys osoittautui nopeasti riittämättömäksi pyrittäessä

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0464/62. Tarkistus. Anneleen Van Bossuyt sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0464/62. Tarkistus. Anneleen Van Bossuyt sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan puolesta 10.4.2019 A8-0464/62 62 Johdanto-osan 14 kappale (14) Tämä asetus olisi pantava täytäntöön työohjelmilla. Koska työohjelmien tavoitteet ovat keskipitkän tai pitkän aikavälin tavoitteita ja koska niissä

Lisätiedot

5808/17 rir/vpy/ts 1 DGG 3B

5808/17 rir/vpy/ts 1 DGG 3B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. helmikuuta 2017 (OR. en) 5808/17 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Ed. asiak. nro: 5590/17 Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea /

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta 1.2.2016 B8-0150/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. katsoo, että uusia lainsäädäntöehdotuksia ei pidä hyväksyä niin kauan kuin nykyistä EU:n lainsäädäntöä ja politiikkavälineitä ei ole saatettu

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.7.2010 KOM(2010)381 lopullinen 2010/0205 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yksityiskohtaisista säännöistä direktiivissä 2006/112/EY säädetyn arvonlisäveron palauttamiseksi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0296 (CNS) 5931/16 SC 16 ECON 75 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/3. Tarkistus. Bernard Monot ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/3. Tarkistus. Bernard Monot ENF-ryhmän puolesta 18.11.2015 A8-0317/3 3 Johdanto-osan A b kappale (uusi) A b. ottaa huomioon, että komission puheenjohtaja Juncker oli Luxemburgin pitkäaikaisena pääministerinä ja valtiovarainministerinä tärkeässä osassa

Lisätiedot

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja.

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja. EUROOPAN KOMISSIO RAHOITUSVAKAUDEN, RAHOITUSPALVELUJEN JA PÄÄOMAMARKKINAUNIONIN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. helmikuuta 2018 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA PANKKI- JA MAKSUPALVELUJA

Lisätiedot

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja.

TIEDONANTO. Erovalmistelut eivät kosketa ainoastaan EU:ta ja kansallisia viranomaisia vaan myös yksityisiä tahoja. EUROOPAN KOMISSIO RAHOITUSVAKAUDEN, RAHOITUSPALVELUJEN JA PÄÄOMAMARKKINAUNIONIN PÄÄOSASTO Bryssel, 8. helmikuuta 2018 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA JA ARVOPAPERIKAUPAN JÄLKEISIÄ

Lisätiedot

10368/1/19 REV 1 team/rir/mls 1 LIFE.2.B

10368/1/19 REV 1 team/rir/mls 1 LIFE.2.B Bryssel, 18. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10368/1/19 REV 1 AGRI 306 VETER 36 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 18. kesäkuuta 2019 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 1.12.2016 EP-PE_TC1-COD(2016)0229 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 1. joulukuuta 2016 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Talousarvion valvontavaliokunta 2009 2008/2265(DEC) 29.1.2009 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan meriturvallisuusviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

8795/2/16 REV 2 ADD 1 team/rir/ts 1 DRI

8795/2/16 REV 2 ADD 1 team/rir/ts 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. heinäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0141 (COD) 8795/2/16 REV 2 ADD 1 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: AGRI 253 PHYTOSAN 10 AGRILEG 65 CODEC 634 PARLNAT

Lisätiedot