arvostelija Konfiguraationhallinta ja Rational ClearCase Juha Kuosmanen Helsinki Ohjelmistotuotantonvälineet-seminaari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "arvostelija Konfiguraationhallinta ja Rational ClearCase Juha Kuosmanen Helsinki Ohjelmistotuotantonvälineet-seminaari"

Transkriptio

1 hyväksymispäivä arvosana arvostelija Konfiguraationhallinta ja Rational ClearCase Juha Kuosmanen Helsinki Ohjelmistotuotantonvälineet-seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

2 1 Sisältö 1 Johdanto Konfiguraationhallinnan tarkoitus Kantaversio Ohjelmistotuotteen hallinnan osa-alueet Ohjelmistoalkioiden tunnistus Kokoonpanon ja muutoksenhallinta Kokoonpanon tarkistus Tilanteen seuranta ja raportointi Versionhallinta ClearCase ja nykyaikainen konfiguraationhallinnan tuki Versionhallinta Työtilan hallinta Ohjelmistoversion rakentamisen hallinta Prosessin hallinta Yhteenveto...10 Lähteet

3 2 1 Johdanto Ohjelmistotuotteen konfiguraationhallinta (Software Configuration Management, SCM) on ohjelmistotieteen osa-alue, joka yhdistää työkalut, tekniikat, prosessit ja menetelmät, joita yritykset käyttävät hallitakseen ohjelmistoihin sitoutunutta omaisuuttaan [Whi00]. Johdantoosuus IEEE:n standardiin "Ohjelmistojen konfiguraation suunnittelu" kuvaa konfiguraationhallintaa seuraavasti: "Konfiguraationhallinta muodostaa hyvän insinöörikäytännön kaikkiin ohjelmistoprojekteihin oli kyseessä sitten vaiheistettu toimitus, prototyypitys tai jatkuva ylläpito. Konfiguraationhallinta parantaa ohjelmistojen laatua ja luotettavuutta: Luomalla rakenteen dokumentaation, ohjelmakoodin, rajapintojen ja tietokantojen tunnistamiseksi ja kehityksen tukemiseksi. Tukemalla yrityksen vaatimuksiin, standardeihin, organisatioon ja johtamisidelogiaan liittyvää kehitys- tai ylläpitomenetelmää. Tuottamalla hallinnollista- sekä tuoteinformaatiota mm. ohjelmiston muutoksenhallintaan, testaukseen, toimituksiin ja auditointeihin liittyen. 2. Konfiguraationhallinnan tarkoitus Ohjelmistojen konfiguraationhallinta auttaa vähentämään ohjelmistokehitykseen liittyviä ongelmia kontrolloimalla ja koordinoimalla projektissa toimivien ihmisten työtuotteita (work products) [Hum90]. Ilman tarvittavaa kontrollia projektin työtuotteisiin voi syntyä ongelmia aiheuttavia ristiriitoja. Esimerkkejä tällaisista ristiriidoista ovat mm.: Yhtäaikaiseen päivitykseen liittyvät ongelmat: Kaksi tai useampi ohjelmoija muuttaa yhtäaikaisesti samaa ohjelman osaa, jolloin viimeisen tallennuksen tekijä voi vahingossa tuhota jo aikaisemmin tehdyt muutokset.

4 3 Jaettuun tai yhteiseen koodiin liittyvät ongelmat: Koodiin tehdyistä muutoksista ei muisteta tiedottaa kaikille kiinnostuneille osapuolille. Versioihin liittyvät ongelmat: Laajoja ohjelmistoja kehitetään yleensä evolutionäärisesti. Yksi ohjelman julkistus (release) voi olla asiakkaiden käytössä, toinen testauksessa ja kolmas edelleen kehityksen alaisuudessa. Jos asiakasjulkistuksesta löydetään virhe, se on korjattava myös testauksessa ja kehityksessä oleviin versioihin. Yhtälailla, jos virhe löydetään kehitysversiosta, se on korjattava kaikkiin aikaisempiin versioihin. Laajoissa ohjelmistoissa eri versioihin liittyvien korjausten ja parannusten koordinointi on erittäin haastava ongelma. Konfiguraationhallinnan voidaan katsoa olevan joukko jäljitys- ja kontrollointitoimintoja (tracking and control), jotka alkavat kun ohjelmistoprojekti alkaa ja päättyy vasta ohjelmiston elinkaaren loppuessa. 3. Kantaversio Kantaversio (baseline) on konfiguraationhallinnan perusta [Hum90]. Kantaversio määrittää tuotteen virallisen version, jonka pohjalle jatkotyö perustuu. IEEE määrittää kantaversion seuraavasti: "Kantaversio on spesifikaatio tai tuote, joka on virallisesti katselmoitu ja joka toimii tulevan kehityksen perustana. Kantaversiota voidaan muuttaa vain virallisen muutoksenhallintamenettelyn kautta.

5 4 Initial Development Requirements/ Design/Use Establish/ Update Baseline Approve Change Validate Baseline Authorize Change Implement Change Validate Change Baselines & Changes Kuva1: Yleiskuva konfiguraationhallintaan [Hum90] Kun ensimmäinen kantaversio on luotu ja jäädytetty, jokainen muutos tallennetaan ns. Deltaversiona, kunnes uusi kantaversio on asetettu [Hum90]. Delta-tallennuksessa tiedostoista tallennetaan yleensä vain ensimmäinen versio ja seuraavista versioista vain versioiden väliset erot. Jokaisen projektin alkuvaiheessa on suositeltavaa luoda ohjelmiston kantaversio. Jos kantaversio luodaan kuitenkin liian aikaisin, se lisää turhaa byrokratiaa ja hidastaa ohjelmistosuunnittelijoiden työtä. Kantaversion luonti ei ole tarpeellista niin kauan kun suunnittelijat voivat työskennellä omien moduliensa parissa itsenäisesti. Versioiden formaali kontrollointi muuttuu välttämättömäksi, kun moduulien välinen interaktio alkaa lisääntymään.

6 5 4. Ohjelmistotuotteen hallinnan osa-alueet Konfiguraationhallinta käsittää joukon toimintoja ja aktiviteetteja, joita sovelletaan koko ohjelmistoprosessin ajan [Pre97]. Ohjelmistoon kohdistuvien muutospaineiden takia konfiguraationhallinnan toimintojen tarkoituksena on: Tunnistaa muutoksen tarve Kontrolloida muutosta Varmistua siitä, että muutos on toteutettu asianmukaisesti Raportoida muutoksesta kiinnostuneille osapuolille. 4.1 Ohjelmistoalkioiden tunnistus Ohjelmistoalkio (Software Configuration Item, SCI) on pienin ohjelmistotuotteen hallinnassa oleva kokonaisuus. Tavallisesti ohjelmistoalkio tarkoittaa yksittäistä tiedostoa, mutta useampikin tiedosto voi muodostaa yhden alkion. Ohjelmistoalkiot voidaan jakaa kahteen luokkaan perusalkiot (basic objects) ja koontialkiot (aggregate objects) [Pre97]. Ohjelmiston kokoonpanon tietyllä hetkellä jäädytetty versio on kantaversio (baseline). Laaja ohjelmistokokonaisuus voi käsittää tuhansia eri tiedostoja ja dokumentteja. Näistä kaikista voi olla useita kymmeniä eri versioita kustakin. Ohjelmistoalkioiden nimet ja versiot pitääkin pystyä tunnistamaan yksikäsitteisesti, jotta vältyttäisiin sekaannuksilta. Ohjelmistoalkiosta täytyy tunnistaa alkion version ja variantin lisäksi alkion käyttökohteet. Tunnistamisen pitää olla kaksisuuntaista. Valmiista ohjelmistopaketista pitää pystyä tunnistamaan ne ohjelmistoalkiot (lähdekoodit, dokumentit) joista se koostuu.

7 6 4.2 Kokoonpanon ja muutoksenhallinta Ohjelmistoprojekteissa hallitsematon muutos johtaa nopeasti kaaokseen. Kokoonpanon hallinta kontrolloi ohjelmistoalkioiden kehitystä ja niiden välisiä suhteita. Kokoonpanon hallinta onkin suurelta osin muutosten hallintaa. Muutosten hallintaa tarvitaan, jotta ohjelmistoon liittyvät muutokset voidaan hyväksyä ja rekisteröidä. Muutokset tulevat myös paremmin näkyviksi ja helpommin ymmärrettäviksi, jos ne käsitellään aina samalla tavalla. Jokaisessa ohjelmistoprojektissa tulisi olla nimetty henkilö vastaamaan muutosten hallinnastaan liittyvistä menettelyistä. Menettelyssä tulee noudattaa organisaatiossa yleisesti hyväksyttyjä periaatteita. Muutosten hallinta tulisi ulottaa kaikeen materiaaliin, joka liittyy ohjelmistoon: dokumentaatio, määrittelyt, lähdekoodi, suunnitelmat ja käyttöohjeet. Suuremmissa projekteissa muutoksenhallinta alistetaan yleensä muutoksenhallintalautakunnan (Change Control Board, CCB) alaisuuteen. Lautakunnan tarkoituksena on huolehtia, että muutokset perusversioon ovat harkittuja ja että niistä tiedotetaan kaikille kiinnostuneille osapuolille [Hum90]. 4.3 Kokoonpanon tarkistus Kokoonpanon tarkistus on läheisesti tekemisissä laadun tarkastuksen ja valvonnan kanssa. Kokoonpanon tarkastus käsittää kaiken ohjelmistoon kuuluvan materiaalin tarkastuksen. Dokumentit ja lähdekoodit luetaan läpi, mahdolliset virheet tai epäjohdonmukaisuudet korjataan ennen hyväksyntää. Kokoonpanon tarkastuksessa tarkastetaan, että ohjelmisto täyttää standardit ja on tehty organisaatiossa voimassaolevien ohjeiden mukaisesti.

8 7 4.4 Tilanteen seuranta ja raportointi Tilanteen seuranta vastaa kysymyksiin [Pre97]: Mitä tapahtui? Kuka teki muutoksen? Milloin muutos tehtiin? Mihin muutos vaikuttaa? Tilanteen seuranta mahdollistaa organisaatiossa kertyneen kokemuksen hyödyntämisen seuraavia projekteja käynnistettäessä. Tilanteen seuranta kerää ja tallentaa tietoa kaikista kokoonpanoon kuuluvista alkioista sekä kaikista kokoonpanoon ehdotetuista ja hyväksytyistä muutoksista. Myös alkioiden elinkaaren tilaa seurataan, jotta ohjelmistokokonaisuuden valmiusaste saataisiin selville. 4.5 Versionhallinta Ohjelmistonversion hallinta yhdistää ne menetelmä ja työkalut, joiden avulla eri ohjelmistoalkioiden versioita hallitaan ohjelmistotuotantoprosessin aikana [Pre97]. Versionhallinan keskeinen tehtävä on alunperin ollut päällekäisen päivityksen ongelman poistaminen. Versionhallinta ei itsessään ota mitään kantaa eri tiedostojen välisiin riippuvuuksiin. Ohjelmiston kokoonpanon hallinta perustuu kuitenkin käyttäjien mahdollisuuteen määrittää useita eri ohjelmistokokoonpanoja versioiden valinnan kautta. Jokaiseen ohjelmistoalkion versioon liittyy useita attribuutteja, joiden perusteella eri kokoonpanoja voidaan muodostaa ja hallita.

9 8 5. ClearCase ja nykyaikainen konfiguraationhallinnan tuki Clearcase on konfiguraationhallinnan työkalu, joka tarjoaa automatisoituja palveluita ja tukea konfiguraationhallintaan. ClearCase mahdollistaa ns. yleisen- sekä valmisratkaisun konfiguraation hallintaan. Yleisessä ratkaisussa ClearCase olettaa hyvin vähän käytössä olevalta kehitysprosessilta ja ympäristöltä. ClearCasen valmismalli pohjautuu Rational Softwaren kehittämään Unified Change Management (UCM) ratkaisuun. Ennen ClearCasen asennusta ja käyttöönottoa käyttäjän tarviikin päättää haluaako hän räätälöidä oman mallinsa vai käyttää UCM-mallia [Rat99]. ClearCasen neljä perustoimintoa ovat versionhallinta (version control), työtilan hallinta (workspace management), ohjelman rakennuksen hallinta (build management) sekä prosessin hallinta (process control). 5.1 Versionhallinta ClearCasen versionhallinta käsittää kaikkien ohjelmistokomponenttien (lähdekoodi, binäärikoodi, dokumentaatio, testitapaukset, kirjastot ja muut käyttäjän määrittämät objektit.) hallinnan [Rat99]. ClearCase jäljittää muutoksia kaikissa tiedostoissa ja hakemistoissa sekä mahdollista helpon versioihin liittyvän ohjelmistoalkioiden tunnistamisen, rakentamisen tai takaisin palauttamisen (roll-back). 5.2 Työtilan hallinta Eräs konfiguraationhallinnan keskeisistä toiminnoista on ohjelmistokehittäjän työtilan (workspace) hallinta. Työtila on kopio kaikista oikeista versioista liittyen oikeisiin tiedostoihin ja oikeisiin hakemistoihin. ClearCasessa työtiloja kutsutaan näkymiksi (views)

10 9 [Whi00]. ClearCase tarjoaa kaksi eri näkymää: tilannekuvan (snapshot) ja dynaamisen (dynamic) näkymän. Tilannekuvassa tiedostojen kopiot ladataan käyttäjän työasemaan ClearCase kuvauskannasta (Version Object Base, VOB). Työtilan lataaminen kestää kauemmin ja vaatii enemmän paikallista levytilaa kuin dynaaminen näkymä, mutta toisaalta uuden ohjelmistoversion rakentamiseen liittyvä suorituskyky (build performance) on huomattavasti parempi, koska verkkoyhteyttä ei tarvita. Dynaaminen näkymä viittaa tiedostoihin suoraan kuvauskannassa. Kopiointioperaatiota ei tarvita, joten näkymän lataaminen on nopeaa ja vaatii hyvin vähän paikallista levytilaa. ClearCase tukee Visual Basic, Visual C++, Visual J++, Oracle Developer/2000, PowerBuilder and HP Softbench IDE-kehitysympäristöjä. 5.3 Ohjelmistoversion rakentamisen hallinta Moderni ohjelmistoversion rakentamisen ja julkaisun hallinta (build and release management) varmistaa, että tärkeät ohjelmistojulkaisut voidaan rakentaa uudelleen ja että julkaisuja voidaan ylläpitää helposti. ClearCase tuottaa automaattisesti materiaaliluettelon (Bill Of Material, BOM), joka dokumentoi julkaisun sisältämät ohjelmistoalkiot. Materiaaliluettelon avulla mikä tahansa ohjelmistojulkaisun tuotantoympäristö voidaan luoda uudestaan täysin samanlaisena. ClearCase on täysin yhteensopiva WinNT- ja UNIX-ympäristöissä toimivien make-ohjelmien kanssa, joten jo olemassa olevia rakentamisskriptejä (build scripts) voidaan käyttää ClearCase ympäristössä ilman mitään muutoksia. 5.4 Prosessin hallinta

11 10 ClearCase tarjoaa joustavia työkaluja projekti- ja sijaintipaikkakohtaisia menettelytapoja tukevien prosessien rakentamiseksi. Organisaatiot voivat automatisoida ja toteutaa rutiineita seuraamaan ohjelmistossa tapahtuvia muutoksia, estää muutoksien tekemisen perustuen käyttäjien oikeuksiin, ilmoittaa ohjelmistossa tapahtuneista muutoksista tai rekisteröidä ohjelmistokehitykseen liittyviä tapahtumia. 6. Yhteenveto Ohjelmistojen konfiguraationhallinta on keskeinen osa nykyaikaista ohjelmistotyötä. Laajoja ohjelmistokokonaisuuksia rakennettaessa konfiguraationhallinta on välttämätöntä. Konfiguraationhallintaan liittyviä työvälineitä on tarjolla useanlaisia. Rational ClearCase edustaa työvälinettä, joka tukee lähinnä versionhallintaa, työtilan hallintaa, ohjelmiston rakennuksen hallintaa ja prosessin hallintaa. Tähän tarkoitukseen ClearCase on hyvä ja monipuolinen työväline. Työväline ei kuitenkaan itsessään ratkaise konfiguraationhallintaan liittyviä ongelmia. Suurin työmäärä ja panostus liittyykin konfiguraationhallinnan menetelmien ja prosessien määrittelyyn ja suunnitteluun. Kun nämä menetelmät ja prosessit ovat vakiintuneita voidaan manuaalista työtä vähentää automatisoimalla tiettyjä toimintoja vaikkapa ClearCasen avulla. Lähteet Hum90 Pre97 Rat99 Whi00 Humphrey, Watts S., Managing the Software Process, Addison-Wesley, United States, 1990 Pressman, Roger S., Software Engineering A Practitioner's Approach, McGraw-Hill, United States, 1997 Managing software projects with ClearCase Release 4.0 and later, Rational Software, United States, 1999 White Brian.A., Software configuration management strategies and Rational ClearCase, Addison-Wesley, United States, 2000

12 11

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

Ohjelmistotuotteen hallinnasta

Ohjelmistotuotteen hallinnasta Ohjelmistotuotteen hallinnasta Luennon tavoitteista Luennon sisällöstä Motivointia Lähteinä: Haikala ja Märijärvi, Ohjelmistotuotanto Royce, Software Project Management, A Unified Framework 1 Tavoitteista

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Laatujärjestelmät

Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Laatujärjestelmät Laatujärjestelmät Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Prosessiajattelu Sisään Prosessi Ulos ohjaus mittaus Laatujärjestelmät Laatujärjestelmät määrittelevät sen, mitkä prosessit täytyy olla määritelty ei sitä,

Lisätiedot

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Versionhallintasuunnitelma

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Versionhallintasuunnitelma Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö 2(7) Muutoshistoria Version Date Author Description 0.10 14.10.2003 Miikka Lötjönen Dokumenttipohja 0.20 19.10.2003

Lisätiedot

Software engineering

Software engineering Software engineering Alkuperäinen määritelmä: Naur P., Randell B. (eds.): Software Engineering: A Report on A Conference Sponsored by the NATO Science Committee, NATO, 1968: The establishment and use of

Lisätiedot

Versionhallintasuunnitelma

Versionhallintasuunnitelma Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä Versionhallintasuunnitelma Muutoshistoria Version Date Author Description 0.10 14.10.2003 Miikka Lötjönen Dokumenttipohja 0.20 19.10.2003 Tuomas Heino 0.21

Lisätiedot

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Subversion-ohje Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Helsinki 1.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento 2: Prosessimallit

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective) testausvaiheessa

Lisätiedot

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet Copyright by Haikala Ohjelmistotuotannon osa-alueet Ohjelmiston elinkaari 1. Esitutkimus, tarvekartoitus, kokonaissuunnittelu, järjestelmäsuunnittelu (feasibility study, requirement study, preliminary

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina - Käytännön esimerkkejä ITIL ja ITSM mukaisista IT palveluhallinnan toteutuksista ja mahdollisuuksista Ville Koskinen Sales Specialist, HP Software

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpidon lajeja

Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective)

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena

Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena Kokonaisvaltainen mittaaminen ohjelmistokehityksen tukena Mittaaminen ja ohjelmistotuotanto seminaari 18.04.01 Matias Vierimaa 1 Miksi mitataan? Ohjelmistokehitystä ja lopputuotteen laatua on vaikea arvioida

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software

Project group Tete Work-time Attendance Software Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Versionhallinta BitKeeper-työkalun avulla Tuomas Heino Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus 1.0 01.12.2003

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Vaatimustenhallinta. Exit

Vaatimustenhallinta. Exit Vaatimustenhallinta Asiakasvaatimusten hallinnan tarkoitus on analysoida ja priorisoida kerätyt asiakasvaatimukset sekä hallita niitä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Olennaista on jäljitettävyys: on

Lisätiedot

Ohjelmisto on selainpohjaisen käyttöliittymän tarjoava tietokantajärjestelmä merikotkien seurantaan WWF:n Merikotka-työryhmän tarpeisiin.

Ohjelmisto on selainpohjaisen käyttöliittymän tarjoava tietokantajärjestelmä merikotkien seurantaan WWF:n Merikotka-työryhmän tarpeisiin. TIETOKANTA MERIKOTKIEN SEURANTAAN Käyttöohje Versiohistoria: Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 11.12.2007 Ensimmäinen luonnos Janne Piippo 2.0 13.12.2007 Virallinen verio Janne Piippo HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla Jukka Kääriäinen (jukka.kaariainen@vtt.fi) VTT Oy 19.5.2015, Oskari-verkostopäivä Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta? Mikä on avoimen tuotteenhallintamalli?

Lisätiedot

Prosessiajattelu. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessien määritys CMMI käytänteet

Prosessiajattelu. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessien määritys CMMI käytänteet Organisaation prosessikuvaus - CMMI Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 7.2.2007 Level5 Level4 Level3 Requirements Development Technical Solution Product Integration

Lisätiedot

Lokalisointitestaus. Matti Vuori, www.mattivuori.net 1(17) 26.3.2009

Lokalisointitestaus. Matti Vuori, www.mattivuori.net 1(17) 26.3.2009 Lokalisointitestaus Lokalisointitestauksella varmistetaan se, että ohjelmisto toimii halutussa kohdemaassa oikein ja halutulla laatutasolla. Lokalisointitestaus ei ole pelkkää käännösten testausta, vaan

Lisätiedot

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

TIE Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2. Antti Jääskeläinen Matti Vuori TIE-21204 Ohjelmistojen testaus 2015 Harjoitustyö Vaiheet 1 ja 2 Antti Jääskeläinen Matti Vuori Työn yleiset järjestelyt 14.9.2015 2 Valmistautuminen Ilmoittaudu kurssille Lue harjoitustyön nettisivut

Lisätiedot

Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit 1 Evtek KA ELINKAARIMALLEISTA

Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit 1 Evtek KA ELINKAARIMALLEISTA Ohjelmointitekniikka lyhyesti Survival Kit. Vesiputousmalli ELINKAARIMALLEISTA. Ohjelmiston elinkaari Ohjelmiston elinkaarella (life cycle) tarkoitetaan aikaa, joka kuluu ohjelmiston kehittämisen aloittamisesta

Lisätiedot

Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut. Asiakirjan osanumero:

Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut. Asiakirjan osanumero: Client Management- ja Mobile Printing -hallintaratkaisut Asiakirjan osanumero: 410173-351 Tammikuu 2006 Sisällysluettelo 1 Client Management -hallintaratkaisut Kokoonpanon määrittäminen ja käyttöönotto........

Lisätiedot

Prosessiajattelu. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 3.4.

Prosessiajattelu. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit. Organisaation prosessikuvaus - CMMI. Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 3.4. Prosessikuvaukset ja elinkaarimallit Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 3.4. Organisaation prosessikuvaus - CMMI Level5 Level4 Organizational Innovation and Deployment Causal Analysis and Resolution

Lisätiedot

Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen

Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen AS- 0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 23.9.2014 Projektisuunnitelma Työn suorittaja: Niklas Paganus Työn ohjaaja: Leena Salo Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

Welding Procedure and Qualification Management WELDEYE-HITSAUSHALLINTAJÄRJESTELMÄN MODUULI

Welding Procedure and Qualification Management WELDEYE-HITSAUSHALLINTAJÄRJESTELMÄN MODUULI Welding Procedure and Qualification Management WELDEYE-HITSAUSHALLINTAJÄRJESTELMÄN MODUULI 16.01.2018 Welding Procedure and Qualification Management HELPPOKÄYTTÖINEN OHJELMISTO HITSAAVILLE VALMISTAJILLE

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt. Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.fi Avoimen tuotteenhallinta Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta?

Lisätiedot

RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS

RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS RAIN RAKENTAMISEN INTEGRAATIOKYVYKKYYS Loppuseminaari 11.12.2018 YIT:n pääkonttori, Helsinki RAIN hankkeen loppuseminaari 11.12.2018 Käyttäjälähtöinen tiedonhallinta (WP 4) Professori Harri Haapasalo OY

Lisätiedot

Menetelmäraportti Ohjelmakoodin tarkastaminen

Menetelmäraportti Ohjelmakoodin tarkastaminen Menetelmäraportti Ohjelmakoodin tarkastaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Menetelmän kuvaus...4 2.1. Tarkastusprosessi...4 2.1.1. Suunnittelu...4 2.1.2. Esittely...5 2.1.3. Valmistautuminen...5

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE Ohjelmointi 1 / syksy 2007 10/20: IDE Paavo Nieminen nieminen@jyu.fi Tietotekniikan laitos Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto Ohjelmointi 1 / syksy 2007 p.1/8 Tämän luennon rakenne

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo ELM GROUP 04 Teemu Laakso Henrik Talarmo 23. marraskuuta 2017 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ominaisuuksia 2 2.1 Muuttujat ja tietorakenteet...................... 2 2.2 Funktiot................................

Lisätiedot

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5)

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset Novapoint Finnish Value Pack 16.20 asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

Navistools Standard. Navistools

Navistools Standard. Navistools Navistools Standard Navistools on Naviswork pohjainen Asset management sovellus, jota käytetään laitoksen, infrakohteen tai rakennuksen elinkaarenaikasen tiedonhallintaan, suunnittelusta työmaavaiheen

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot Ohjelmiston testaus ja laatu Testaustasot Testauksen vaihejako Tarpeet / sopimus Järjestelmätestaus Hyväksymiskoe Määrittely testauksen suunnittelu ja tulosten verifiointi Arkkitehtuurisuunnittelu Moduulisuunnittelu

Lisätiedot

Tik-76.612 Ohjelmistotuoteliiketoiminta

Tik-76.612 Ohjelmistotuoteliiketoiminta Tik-76.612 Ohjelmistotuoteliiketoiminta Luennot ja projekti synty suunnittelu käynnistys ohjaus päätös operointi Ti 12.3 To 14.3 Ti 19.3 To 21.3 Ti 26.3 To 4.4 Ti 9.4 To 11.4 Ti 16.4 Ti 18.4 To 23.4 Kurssin

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Yhteiskäyttöisten komponenttien kehitys ja hallinta Kurttu 18.4.2013 Ohjelmistokomponenttien uudelleenkäyttö Kustannussäästöjä» Kehityskustannukset» Lisenssikustannukset

Lisätiedot

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon Ohje 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ OHJELMASTA... 3 2 PÄÄ-IKKUNA...4 3 YLÄVALIKKO... 4 3.1 TIEDOSTO... 4 3.2 TOIMINTO... 4 3.3 ASETUKSET... 5 3.4 OHJE... 5 4 VÄLILEHDET...5

Lisätiedot

DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit

DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit 4.8.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Test Tracking Toolkit Test Tracking Toolkit on osa vakio-doorsia versiossa 7.1. Ohjelmisto sisältää toiminnat pienimuotoiseen

Lisätiedot

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta 4.11.2000

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta 4.11.2000 HELIA 1 (11) Access 1 ACCESS...2 Yleistä...2 Access-tietokanta...3 Perusobjektit...3 Taulu...5 Kysely...7 Lomake...9 Raportti...10 Makro...11 Moduli...11 HELIA 2 (11) ACCESS Yleistä Relaatiotietokantatyyppinen

Lisätiedot

582104 Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon

582104 Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon 1 Lyhyt johdatus ohjelmistotuotantoon Ohjelmistotuotanto, ohjelmistoprojektit Miten ohjelmistojen tuottaminen eroaa teollisesta tuotannosta

Lisätiedot

Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut

Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut Turvakriittisen projektin menetelmät ja työkalut 1. Vaatimushallinta Vaatimushallintaan kohdistuu turvaluokitelluissa projekteissa paljon odotuksia. Etenkin jäljitettävyys vaatimuksiin, testaukseen ja

Lisätiedot

Lakki. Lisää ot sik k o osoit t am alla. Nöyrästi vain lakki kourassa... Jussi Vänskä Espotel Oy. vierailuluentosarja OTM kurssi 2010

Lakki. Lisää ot sik k o osoit t am alla. Nöyrästi vain lakki kourassa... Jussi Vänskä Espotel Oy. vierailuluentosarja OTM kurssi 2010 Lakki Nöyrästi vain lakki kourassa... Jussi Vänskä Espotel Oy vierailuluentosarja OTM kurssi 2010 2.luento: ohjelmistokehityksen päivärutiinit Lisää ot sik k o osoit t am alla Siitä vain reunasta Miten

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI

TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI TARKASTUSMENETTELYT JA NIIDEN APUVÄLINETUKI Vesa Tenhunen Tarkastusmenettelyt Keino etsiä puutteita ohjelmakoodeista, dokumenteista ym. ohjelmistoprosessissa syntyvästä materiaalista Voidaan käyttää kaikissa

Lisätiedot

Ohjelmistojen virheistä

Ohjelmistojen virheistä Ohjelmistojen virheistä Muutama sana ohjelmistojen virheistä mistä niitä syntyy? Matti Vuori, www.mattivuori.net 2013-09-02 1(8) Sisällysluettelo Ohjelmistojen virheitä: varautumattomuus ongelmiin 3 Ohjelmistojen

Lisätiedot

Projektin suunnittelu

Projektin suunnittelu Projektin suunnittelu Sami Kollanus TJTA330 Ohjelmistotuotanto 15.3. Projektin suunnittelu - CMMIkäytänteet Projektin estimaatit: Määritellään projektin laajuus (scope) Määritellään tehtävien ja tuotosten

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie

Ylläpitodokumentti. Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie Ylläpitodokumentti Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie Helsinki 16.7.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

OHJELMISTOPAKETTIEN KOKOAMISEN HALLINNOINTI JA AUTOMATISOINTI

OHJELMISTOPAKETTIEN KOKOAMISEN HALLINNOINTI JA AUTOMATISOINTI TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Tutkintotyö OHJELMISTOPAKETTIEN KOKOAMISEN HALLINNOINTI JA AUTOMATISOINTI Työn valvoja: Työn teettäjä: Tampere 2007 Lehtori Erkki Hietalahti SYSOPENDIGIA Oyj, engineering manager

Lisätiedot

Tietokannan eheysrajoitteet ja niiden määrittäminen SQL-kielellä

Tietokannan eheysrajoitteet ja niiden määrittäminen SQL-kielellä hyväksymispäivä arvosana arvostelija Tietokannan eheysrajoitteet ja niiden määrittäminen SQL-kielellä Tuomas Husu Helsinki 20.2.2010 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö i 1 Johdanto

Lisätiedot

Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita!

Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita! Kehittää ohjelmointitehtävien ratkaisemisessa tarvittavia metakognitioita! eli... Hyvä kaava sanoo enemmän kuin,... tuhat riviä koodia!... sata riviä tekstiä!... kymmenen diagrammia! YLEISTÄ FORMAALEISTA

Lisätiedot

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10.1 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10.1:n uudet ominaisuudet...3 Uudet ominaisuudet...4 Dynaamiset apuviivat...4 Huomautukset...4 Kirjat...4 Redline-toiminto...4

Lisätiedot

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu (4op)

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu (4op) 581361 Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu (4op) Ohjelmistojärjestelmien syventävien opintojen kurssi Myös ohjelmistotekniikan profiilin pakollinen kurssi eli ohjelmistotekniikka-aiheisen gradun

Lisätiedot

Welding quality management

Welding quality management Welding quality management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO "Tämän parempaa järjestelmää ei ole. Aiemmin joissakin tapauksissa asiakas on halunnut tietoja siitä, kuka on hitsannut mitä ja milloin.

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS. 4.6.2015 Marko Varpunen

KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS. 4.6.2015 Marko Varpunen KONEAUTOMAATION LAATU JA TURVALLISUUS 4.6.2015 Marko Varpunen TLJ ja automaatio Rautatie, metro, teollisuus-laitokset, kaivoskoneet, vesi, n. 90 henkeä Mikkeli Turvallisuusjohtaminen konsultointi riskienarviointi

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

Määrittely- ja suunnittelumenetelmät

Määrittely- ja suunnittelumenetelmät Menetelmädokumentti Määrittely- ja suunnittelumenetelmät Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.01 5.12.01 Pekka Koskinen Alustava sisällysluettelo 0.1 7.12.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 1.0 11.12.01 Pekka

Lisätiedot

Vaatimusten ja konfiguraation hallinta avoimessa ohjelmistokehityksessä

Vaatimusten ja konfiguraation hallinta avoimessa ohjelmistokehityksessä Vaatimusten ja konfiguraation hallinta avoimessa ohjelmistokehityksessä Anu Ranta Helsinki 1.10.2008 Avoin ohjelmistokehitys seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 20.9.2013 Esimerkki ohjelmistokehitysprosessista (työkalujen käytön näkökulmasta) Wiki, esimerkkinä https://projectwiki.sis.uta.fi Subversion-versionhallinta Redmine-projektinhallinta Balsamiq

Lisätiedot

Perinteiset asennuspaketit

Perinteiset asennuspaketit Agenda Sovelluksen käyttöönoton vaihtoehtoja Sovelluksen elinkaaren hallinta työasemassa Windows Vista ja sovellusjakelut Windows 7:n uudet Windows Installer ominaisuudet Sovelluksen käyttöönoton vaihtoehtoja

Lisätiedot

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Kevät Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu. Projektinhallinnan laadunvarmistus

Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu Kevät Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu. Projektinhallinnan laadunvarmistus LAADUNVARMISTUS 135 Projektinhallinnan laadunvarmistus Projektinhallinnan laadunvarmistus tukee ohjelmistoprojektien ohjaus- ja ylläpitotehtäviä. Projektinhallinnan laadunvarmistustehtäviin kuuluvat seuraavat:

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

OTM viikoilla 18 ja 19

OTM viikoilla 18 ja 19 OTM viikoilla 18 ja 19 Ma 27.5: Vierailuluento Risto Kurki-Suonio (Juridiikka) Vappu peruutettu: luento peruutettu vappuaattona harjoitukset kuitenkin normaalisti Ma 4.5: Viimeinen varsinainen luento tuotteenhallinta

Lisätiedot

Standardi IEC Ohjelmisto

Standardi IEC Ohjelmisto Sundcon Oy Standardi IEC 61508 3 Ohjelmisto muutokset Matti Sundquist Sundcon Oy www.sundcon.fi Standardi IEC 61508 3 (1) Standardissa di esitetään vaatimukset niiden tietojen ja menettelytapojen valmisteluun,

Lisätiedot

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science Testaustyökalut Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen 25 April 2013 1 Tavoitteet Työkalutyyppejä Testauksen hallinta Testien määrittely Staattinen analyysi Dynaaminen testaus 25 April 2013 2 1 Työkalut ja testaus

Lisätiedot

Ohjelmistojen laadun parantaminen refaktoroinnilla Simo Mäkinen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto

Ohjelmistojen laadun parantaminen refaktoroinnilla Simo Mäkinen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto Ohjelmistojen laadun parantaminen refaktoroinnilla Simo Mäkinen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto Mäkinen / Ohjelmistojen laadun parantaminen / Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO

Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO Welding documentation management WELDEYE -HITSAUKSEN HALLINTAOHJELMISTO 13.01.2018 Welding documentation management VIRTAVIIVAISTETTUA HITSAUSTUOTANNON DOKUMENTAATIOTA, JOKA SISÄLTÄÄ RIKKOMATTOMAN AINEENKOETUKSEN

Lisätiedot

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Hyvä verkkopalvelumme pääkäyttäjä, Kerromme tässä tiedotteessa ajankohtaisia ja tärkeitä asioita LähiTapiolan yritysten verkkopalveluun kirjautumisesta,

Lisätiedot

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javaa tarvitaan Fivaldin Sovellusikkunan alaisiin sovelluksiin, jotka käyttävät Oracle Forms -tekniikkaa. Visma Fivaldin osalta suosittelemme aina käyttämään

Lisätiedot

Client Management hallintaratkaisut ja mobiilitulostus

Client Management hallintaratkaisut ja mobiilitulostus Client Management hallintaratkaisut ja mobiilitulostus Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä

Lisätiedot

-toiminto Nuortenideat.fi Tuotteenhallintasuunnitelma

-toiminto Nuortenideat.fi Tuotteenhallintasuunnitelma -toiminto 12.6.2015 Nuortenideat.fi Tuotteenhallintasuunnitelma Version hallinta: Versio Pvm Tila (Luonnos / Ehdotus / Tekijä(t) Valmis) 0.1 18.05.2015 Luonnos Anneli Salomaa OM Huomautukset (kommentit,

Lisätiedot

OTOsuite. Asennusopas. Suomi

OTOsuite. Asennusopas. Suomi OTOsuite Asennusopas Suomi Asiakirjassa kuvataan OTOsuite-ohjelman asentaminen DVD:ltä, muistitikulta tai pakatusta tiedostosta. Järjestelmävaatimukset 1,5 GHz:n suoritin tai parempi (suositus 2 GHz) 2

Lisätiedot

Convergence of messaging

Convergence of messaging Convergence of messaging Testaussuunnitelma The Converge Group: Mikko Hiipakka Anssi Johansson Joni Karppinen Olli Pettay Timo Ranta-Ojala Tea Silander Helsinki 20. joulukuuta 2002 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

PCI DSS 3.0. Merkittävimmät muutokset Seppo Heikkinen, QSA seppo.heikkinen@nixu.com. 15.1.2014 Nixu 2014 1

PCI DSS 3.0. Merkittävimmät muutokset Seppo Heikkinen, QSA seppo.heikkinen@nixu.com. 15.1.2014 Nixu 2014 1 PCI DSS 3.0 Merkittävimmät muutokset Seppo Heikkinen, QSA seppo.heikkinen@nixu.com 15.1.2014 Nixu 2014 1 Yleistä PCI DSS standardin kehittämisestä PCI SSC (Payment Card Industry Security Standards Council)

Lisätiedot

T harjoitustyö, kevät 2012

T harjoitustyö, kevät 2012 T-110.4100 harjoitustyö, kevät 2012 Kurssiassistentit T-110.4100@tkk.fi Tietotekniikan laitos Perustieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto 31.1.2012 Yleistä Kurssin osasuoritteita ovat kaksi osatenttiä,

Lisätiedot

JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit. Mikko Mäkelä 6.11.2002

JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit. Mikko Mäkelä 6.11.2002 JReleaser Yksikkötestaus ja JUnit Mikko Mäkelä 6.11.2002 Sisältö Johdanto yksikkötestaukseen JUnit yleisesti JUnit Framework API (TestCase, TestSuite) Testien suorittaminen eri työkaluilla Teknisiä käytäntöjä

Lisätiedot

Versionhallintaa. Versionhallinnan käyttöönotto SAS ympäristössä

Versionhallintaa. Versionhallinnan käyttöönotto SAS ympäristössä Versionhallintaa Versionhallinnan käyttöönotto SAS ympäristössä Sisältö Mitä on versionhallinta Rakenteet ja niiden oikeudet Repository Browserin käyttäminen Hakemistorakenteen luominen Metadatan tallettaminen

Lisätiedot

Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto

Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto Virpi Launonen Kirjastotoimenjohtaja Mikkelin kaupunginkirjasto Etelä-Savon maakuntakirjasto Yleistä OKM rahoittanut lokalisoinnin, Joensuun

Lisätiedot

Story. Kajaani. Kuopio. Ornskoldsvik. Trondheim. Savonlinna. Tampere. Lappeenranta. Turku. Espoo (Helsinki) Bergen. Oslo Stockholm.

Story. Kajaani. Kuopio. Ornskoldsvik. Trondheim. Savonlinna. Tampere. Lappeenranta. Turku. Espoo (Helsinki) Bergen. Oslo Stockholm. Kajaani Ornskoldsvik Kuopio Story Bergen Trondheim Turku Tampere Savonlinna Lappeenranta Espoo (Helsinki) Oslo Stockholm Gothenburg Boras Aarhus Malmo Copenhagen Leading provider of cloud solutions and

Lisätiedot

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin Hallittu elinkaaren siirto suoran migraation sijaan Mikko Malmgren & Antti Tuppurainen Mikko Malmgren / Kuntaliitto Antti Tuppurainen / Industry62 @mikko_malmgren

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli

Testausprosessin vaatimukset. 2. Testausprosessi (Artikkelit) Vesiputousmallin ongelmia. V-mallin neljä osavaihetta. Testausprosessimalli V-malli 2. ausprosessi (Artikkelit) Nykyisin useimpien prosessimallien lähtökohta on, että testaus on oleellinen osa ohjelmistotuotantoprosessia. Itse asiassa huolellinen testaus vie helposti 50% tai enemmän käytettävistä

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana

Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana Testaaminen ohjelmiston kehitysprosessin aikana 04.02.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Sisällys 1. Johdanto 2. Yksikkö- ja integrointitestaus 3. Järjestelmätestaus 4. Hyväksymistestaus http://cs.joensuu.fi/tsoft/

Lisätiedot

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi DOORS Word DOORS 29.04.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Tietojen siirto DOORSista ja DOORSiin Yhteistyökumppaneilla ei välttämättä ole käytössä Telelogic DOORS -ohjelmistoa, jolloin vaatimusten

Lisätiedot

Tiedostonhallinta. Yleistä

Tiedostonhallinta. Yleistä Tiedostonhallinta Tiedostonhallinnan kautta voi muokata kaikkia näkymän tiedostoja. Sitä tarvitaan näkymien räätälöintiin ja joidenkin asetusten muuttamiseen. Yleistä Tiedostojen tarkastelu ja muokkaus

Lisätiedot

Vaatimusten versiointi DOORSissa

Vaatimusten versiointi DOORSissa Vaatimusten versiointi DOORSissa 01.06.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Miten ylläpitää versiotietoa? Vaatimusten versiotiedoissa on kaksi ylläpidettävää tietoa: Itse vaatimusten hyväksytty

Lisätiedot