Tuhoeläimet. Sisältö. Lähde: Farmit Tuhoeläimet - tunnistuskuvat.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuhoeläimet. Sisältö. Lähde: Farmit. 2009. Tuhoeläimet - tunnistuskuvat."

Transkriptio

1 Lähde: Farmit Tuhoeläimet - tunnistuskuvat. Sisältö Tuhoeläimet 1. Viljan tuholaiset Tuomikirva Viljakirva Elokirva Tähkäsääski Vehnäsääski Hessenin sääski Kahukärpänen Kirpat Etanat Viljakukko Avomaanvihannesten tuholaiset Porkkanakemppi Porkkanakärpänen Peltolude Hernekääriäinen Hernekärsäkäs Hernekirva Herneripsiäinen Rapsikuoriainen Perhosten toukat Kaalikoi Kirpat kaalikasveilla Kaalikärpänen Sipulikärpänen Sipulikoi Etanat Perunan tuholaiset...28

2 3.1. Koloradonkuoriainen Keltaperuna-ankeroinen Ruskohaiskiainen Öljykasvien tuholaiset Kirpat öljykasveilla Peltolude Rapsikuoriainen Rapsikärsäkäs Kaalikoi...35

3 1. Viljan tuholaiset 1.1. Tuomikirva Tuomikirva (Rhopalosiphum padi) on yleisin viljojen kirva, joka aiheuttaa suurimmat vioitukset ohralla ja kauralla. Kirvoja esiintyy runsaasti noin joka vuosi. Kirva imee kasveista nesteitä, ja kuluttaa täten kasvin energiaa. Jos kirvat siirtyvät keväällä viljoihin luonnonheinien kautta, voivat ne levittää viljoihin heinissä säilyvää kääpiökasvuviroosia. Siksi myöhään kylvetyt heinikoiden ympäröimät viljat saavat usein viruksen. Ohralla ja kauralla sadonalennus voi olla %, joka johtuu versojen lukumäärän vähenemisestä ja jyvien painon alenemisesta. Kirvat talvehtivat munina tuomen silmujen tyvellä. Munista kehittyvät kirvasukupolvet lisääntyvät edelleen tuomessa. Kirvojen lukumäärästä riippuen touko-kesäkuun vaihteessa muodostuu siivellinen sukupolvi, joka lentää viljoihin joko suoraan, tai heinikoiden kautta. Viljojen tuhot riippuvat siitä, missä kasvuvaiheessa kirvat niihin saapuvat. Kirvojen lukumäärä voi lisääntyä 30-kertaiseksi viikossa. Viljojen tähkiessä muodostuu taas siivellinen kirvasukupolvi, joka lentää heiniin. Heinistä kirvat leviävät syysviljoihin, ja niistä edelleen talvehtimaan tuomiin. Tuomikirvaa torjutaan kemiallisesti runsaina kirvavuosina. Kirvojen paras torjumisaika on heti sen jälkeen, kun kirvat ovat tulleet kasvustoon, eivätkä vielä ole ehtineet aiheuttaa tuhoja. Torjuntaan sopivat Fastac, Sumi Alpha ja Mavrik. Jos on ennustettu runsasta kirvavuotta, kannattaa kylvää tiheämpään, jolla voi kompensoida kirvojen aiheuttamaa versojen lukumäärän vähenemistä. Kasvustolle kannattaa antaa lisätyppeä jyvien täyttymisen aikaan. Kuva: Helteellä kirvat hakeutuvat viljan tyviosaan. Kirvahavaintoja tehdessä on koko oras nostettava maasta.

4 1.2. Viljakirva Viljakirva (Sitobion avenae) ei aiheuta yhtä suuria tuhoja kuin tuomikirva, sillä se siirtyy viljoille vasta kesäkuun lopulla, eikä lisäänny yhtä nopeasti kuin tuomikirva. Viljakirvan kemiallinen torjunta on erittäin harvoin tarpeen. Kirva imee kasveista nesteitä, ja kuluttaa täten kasvin energiaa. Jos kirvat tulevat kasvustoon aikaisin, ne voivat vähentää versojen lukumäärää. Yleensä kirvavioitus aiheuttaa jyvien koon pienenemistä. Kirvat talvehtivat luonnonheinissä, joista ne saattavat levittää viljoihin heinissä säilyvää kääpiökasvuviroosia. Viljakirvat talvehtivat monivuotisissa heinissä, joista ne siirtyvät viljoihin kesäkuun lopulla. Kirvakanta lisääntyy enimmillään 9 kertaiseksi viikossa. Jos on ennustettu runsasta kirvavuotta, kannattaa kylvää tiheämpään, jolla voi kompensoida kirvojen aiheuttamaa versojen lukumäärän vähenemistä. Kasvustolle kannattaa antaa lisätyppeä jyvien täyttymisen aikaan.

5 1.3. Elokirva Elokirva (Metopolophium dirhodum) on viljan kirvoista harvinaisin, ja esiintyy yleensä muiden kirvalajien kanssa. Elokirva on kauttaaltaan vaalean vihreä. Se viihtyy viljoissa keskiosissa lehtien pinnalla. Kirvat imevät kasveista nesteitä, ja kuluttavat kasvin energiaa. Jos kirvat tulevat kasvustoon aikaisin, ne voivat vähentää versojen lukumäärää. Yleensä kirvavioitus aiheuttaa jyvien koon pienenemistä. Elokirvat talvehtivat ruusukasvessa, joista ne siirtyvät viljoihin kesäkuun lopulla. Kirvakanta lisääntyy enimmillään 7 kertaiseksi viikossa. Elokirva esiintyy aina muiden kirvalajien kanssa, ja tulee torjuttua muiden kirvojen torjunnan yhteydessä. Jos on ennustettu runsasta kirvavuotta, kannattaa kylvää tiheämpään, jolla voi kompensoida kirvojen aiheuttamaa versojen lukumäärän vähenemistä. Kasvustolle kannattaa antaa lisätyppeä jyvien täyttymisen aikaan.

6 1.4. Tähkäsääski Tähkäsääski (Sitodiplosis mosellana) on oranssinkeltainen vehnän tuholainen. Pahimmillaan puolet jyvistä voi surkastua tähkäsääsken vioituksesta. Tähkäsääsken vioituksesta jyvät jäävät surkastuneiksi, ja jyvien laatu heikoksi. Tähkäsääsket talvehtivat koteloina maassa noin 5-10 cm:n syvyydessä, josta ne mönkivät keväällä pintaan. Sääsket munivat vehnän tähkiin ennen vehnän kukintaa. Munista kuoriutuvat toukat vioittavat kukkapohjaa ja muodostuvaa jyvää. Syksyllä toukat pudottautuvat maahan ja ryömivät multaan talvehtimaan. Talvehtiva kotelo ei välttämättä kuoriudu seuraavana keväänä, vaan voi jatkaa lepoasteena 5-6 vuotta. Ongelmasta voi siis tulla varsin pitkäaikainen. Puinnin jälkeen olkien poltto tuhoaa oljissa lymyilevät toukat. Maahan jo kaivautuneita toukkia ei voi enää hävittää, mutta jos tähkäsääskiä on ollut runsaasti, ei lohkolla kannata viljellä vehnää seuraavana vuonna. Jos kaikesta huolimatta viljelee samalla lohkolla vehnää, kannattaa seuraavana kesänä torjua tähkäsääsket kasvinsuojeluruiskutuksin. Torjuntakynnys ylittyy, kun tähkäsääskiä on 1 kpl/ 6-7 tähkää ennen kukintaa, tai illansuussa kasvustoa liikuteltaessa yli 10 sääskeä lähtee lentoon. Kemialliseen torjuntaan sopivat pyretroidit, esimerkiksi Sumi Alpha ja Fastac. Ruiskutukset olisi tehtävä illalla klo 20 ja 24 välillä tyynellä, sateettomalla ja lämpimällä säällä, jolloin tähkäsääsket ovat liikkeellä.

7 1.5. Vehnäsääski Vehnäsääski (Contarinia tritici)) on sitruunankeltainen vehnän tuholainen, ei kuitenkaan yhtä haitallinen kuin tähkäsääski. Vehnäsääsken toukat tuhoavat siemenaiheen kokonaan, jolloin siementä ei muodostu. Vehnäsääsket talvehtivat kotelona maassa. Sääsket munivat siemenaiheisiin. Munista kuoriutuvat toukat vioittavat siemenaihetta. Niitä voi olla 20 kpl samassa siemenaiheessa. Syksyllä toukat pudottautuvat maahan ja ryömivät multaan talvehtimaan. Talvehtiva kotelo ei välttämättä kuoriudu seuraavana keväänä, vaan voi jatkaa lepoasteena kolmisen vuotta. Puinnin jälkeen olkien poltto tuhoaa oljissa lymyilevät toukat. Maahan jo kaivautuneita toukkia ei voi enää hävittää, mutta jos sääskiä on ollut runsaasti, ei lohkolla kannata viljellä vehnää seuraavana vuonna. Jos kaikesta huolimatta viljelee samalla lohkolla vehnää, kannattaa seuraavana kesänä torjua sääsket kasvinsuojeluruiskutuksin. Torjuntakynnys ylittyy, kun vehnäsääskiä on 1 kpl/1-3 tähkää ennen kukintaa, tai illansuussa kasvustoa liikuteltaessa yli 10 sääskeä lähtee lentoon. Kemialliseen torjuntaan sopivat pyretroidit, esimerkiksi Sumi Alpha ja Fastac. Ruiskutukset olisi tehtävä illalla klo 20 ja 24 välillä tyynellä, sateettomalla ja lämpimällä säällä, jolloin tähkäsääsket ovat liikkeellä.

8 1.6. Hessenin sääski Hessenin sääski (Mayetiola destructor) on aiheuttanut tuhoja lähinnä syysvehnällä päällekkäisviljelyyn siirtyneillä tiloilla. Kun sekä syys- että kevätviljat kylvetään samanaikaisesti keväällä, on hessenin sääskelle koko ajan tarjolla riittävästi ravintoa ja munimispaikkoja. Toukat syövät kasvupisteitä ja tuhoavat ne. Hessenin sääski talvehtii kotelona viljakasvin tyvessä. Keväällä kotiloista kuoriutuu n. 3 mm:n pituiset sääsket, jotka munivat alimpien kasvulehtien yläpinnalle. Munista kuoriutuu toukat, jotka aiheuttavat tuhoja. Toukat kotiloituvat syksyllä. Kaikkia kehitysvaiheita löytyy läpi kesän. Päällekkäisviljelyssä hessenin sääskelle ei löydy selvää torjuntavaihetta, sillä sääski ei lennä tai muni mihinkään tiettyyn aikaan ravinnon ollessa tarjolla jatkuvasti. Päällekkäisviljelystä luopuminen on paras torjuntakeino.

9 1.7. Kahukärpänen Kahukärpänen (Oscinella frit) vioittaa erityisesti syysviljoja. Aikuinen kahukärpänen on kiiltävän musta ja 2-3 mm:n pituinen. Toukka taas on valkoinen ja pieni. Kahukärpäsen toukat tunkeutuvat syysviljojen tyven sisään, ja tuhoavat pienet versot, ja ärsyttävät suuret voimakkaaseen versontaan. elää useimmilla heinäkasveilla ja viljoilla. Kahukärpästä tavataan koko maassa yleisesti, ja se voi Kahukärpänen talvehtii toukkana heinissä tai syysviljoissa. Ensimmäinen sukupolvi elää kevätviljojen oraissa, toinen tähkissä, jonka jälkeen kahukärpäset munivat syysviljojen tai heinien tyvelle, joissa kolmas sukupolvi talvehtii. Paras torjuntakeino on kylvää syysvilja tarpeeksi myöhään, eli silloin, kun päivän keskilämpötila on alle 10 C, jolloin kahukärpäset eivät enää muni. Jos kylvää aiemmin, voi syysviljojen oraat ruiskuttaa 1-4 -lehtiasteella (kasvuaste 11-14). Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac.

10 1.8. Kirpat Kirpoista suurimpia tuhoja viljoille tekevät ohrakirpat (Phyllotreta vittula). Kirpat vioittavat viljan oraita syömällä niihin reikiä. Kirpat syövät lehtiin reikiä, jolloin yhteyttävä lehtipinta-ala vähenee, sekä haihdutus lisääntyy. Viljan oraat ovat herkkiä 2-lehtivaiheeseen saakka. Myöhemmässä kasvuvaiheessa kirppojen aiheuttamien vioitusten merkitys vähenee. Myöhään kylvetyt kasvustot ovat erityisessä vaarassa varsinkin kuivina ja lämpiminä alkukesinä. Kirpat talvehtivat pientareilla, ja lähtevät lentoon kun lämpötila kohoaa yli +15 ºC. Kirpoilla on vain yksi sukupolvi vuodessa. Torjuntakynnys ylittyy, kun yli puolet orasasteella olevan ohran tai kauran, tai kolmannes vehnän lehtialasta on syöty. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha ja Fastac.

11 1.9. Etanat Suomessa on useita etanalajeja, jotka tekevät tuhoja pelloilla, puutarhoissa ja kasvihuoneissa. Etanat syövät eläviä tai lahoavia kasveja, sienirihmastoa ja leviä. Monet elävät karikkeessa ja toimivat hajottajina. Etanoiden kieli muistuttaa raastinrautaa. Syödessään etanat raastavat kielellään pehmeitä kasvinosia. Pelloilla ja puutarhoissa tyypillisiä lajeja ovat peltoetana (Deroceras agreste), valepeltoetana (D. reticulatum), taimietana (Limax valentianus), keltajuovaetana (Arion fasciatus), tarhaetana (A. hortensis), lehtokotilo (Arianta arbustorum) ja uusin tulokas espanjan siruetana (Arion lusitanicus). Kasvihuoneista tapaa yleisimmin jättietanan (Limax maximus), sileäpurjeharjaetanan (Milax gagates) ja täplänapakotilon (Discus rotundatus). Etanat raapivat karhealla kielellään reikiä kasveihin. Eniten tuhoja etanat aiheuttavat kotipuutarhassa, mutta etanat voivat tuhota myös peltokasveja, esimerkiksi syödä rukiin oraat maata myöten. Runsaasti olkimassaa sisältävillä kevytmuokatuilla tai suorakylvetyillä lohkoilla etanavaara on suurin. Runsaat ja tiheät vihannesviljelmät ovat erityisen alttiita etanoiden tuhoille. Eniten vahinkoa etanat aiheuttavat kosteina kesinä. Etanat talvehtivat maassa yleensä munina, mutta joskus myös aikuisina. Runsasluminen ja leuto talvi suosii etanoiden talvehtimista. Etanat liikkuvat öisin ja suosivat kosteita paikkoja. Päivät ne viettävät tiheän kasvillisuuden, puunpalojen, multakokkareiden tai karikkeen alla kosteassa ja suojaisessa paikassa. Jos etanoita on haitaksi asti, ne kannattaa houkutella yhteen paikkaan, ja hävittää esim. kuumaan veteen upottamalla. Maahan levitetty märkä säkki tai lauta houkuttelee alleen etanoita. Samoin etanoita voi houkutella olutvadeilla, joihin etanat hukkuvat. Kuolleet etanat kannattaa kerätä pois puutarhasta, etteivät toiset etanat käytä niitä ravinnokseen. Pellolle voi levittää illalla sammutettua kalkkia 200 kg/ha kaksi kertaa puolen tunnin välein, kun etanat ovat näkyvillä kasvustossa. Kalkki saa etanan erittämään runsaasti limaa. Lopulta etana kuolee. Myös puutarhassa kalkin tai tuhkan sirottelusta on apua. Nurmikot kannattaa pitää leikattuina ja istutukset hoidettuina, etteivät etanat viihtyisi liian hyvin. Vihannesmaa on syytä pitää ilmavana ja kitkettynä. Kaikki turhat piilopaikat (jätekasat, laudanpätkät, astiat) kannattaa hävittää.

12 1.10. Viljakukko Viljakukko (Oulema melanopus) ei yleensä aiheuta merkittäviä vioituksia. Lämpiminä kesinä viljakukkoa saattaa kuitenkin esiintyä niin runsaasti, että kemiallinen torjunta on tarpeen. Viljakukko on 3-5 mm:n pituinen sinivihreä kuoriainen. Etuselkä voi olla punaisenruskea. Toukka on lyhyt, paksu, tumma ja limainen. Aikuiset kuoriaiset syövät vilja- ja heinäkasvien lehtiin pitkulaisia reikiä. Toukat syövät lehtiin pitkiä viirumaisia vioituskuvioita jättäen alapinnan keton jäljelle. Aikuiset talvehtivat kasvinjätteissä maassa. Keväällä aikuiset munivat lehtien yläpinnoille. Lämpiminä kesinä lisääntyminen voi olla nopeaa. Viileinä kesinä viljakukko ei yleensä aiheuta ongelmia. Suomessa torjuntakynnyksenä on ollut 1-2 toukkaa/lippulehtivaiheessa oleva kasvi. Ruotsissa taas torjuntakynnys ylittyy, kun lähes jokaisessa korressa on toukkia. Tuhot kehittyvät hyvin nopeasti. Torjunta pitäisi tehdä ennen kuin toukat ehtivät lippulehteen. Aikuisia viljakukkoja on vaikea torjua, mutta toukat tulevat torjuttua pyretroideilla, esimerkiksi Sumi Alphalla, Mavrikilla tai Fastacilla kirvatorjunnan yhteydessä.

13 2. Avomaanvihannesten tuholaiset 2.1. Porkkanakemppi Porkkanakemppi (Trioza apicalis) on noin kolmen millimetrin pituinen pitkäsiipinen hyönteinen, joka imee sarjakukkaisten kasvien lehtiä. Talvehtineet aikuiset ovat keväällä porkkanankeltaisia, mutta muuttuvat vihreiksi imettyään ravintoa kasveista. Toukat ovat kellanvihreitä ja litteitä, ja erittävät mesikastetta. Porkkanakempillä on suurin merkitys porkkanalle. Kempin imentä aiheuttaa lehtien sykeröitymisen, juurten parroittumisen ja kasvin kasvun pysähtymisen. Lehdet muuttuvat persiljamaisiksi, kasvit jäävät kitukasvuisiksi, ja sato pieneksi. Aikuiset talvehtivat kuusikoissa tai lumen alla olevissa oksissa. Ne lentävät kasvustoihin säästä riippuen toukokuun lopulta alkaen, ja pysyvät kasvustoissa elokuun alkuun saakka. Jos sää on lämmin, voivat kempit lentää pitkiäkin matkoja. Talvehtimispaikkaa lähimpinä olevat viljelmät ovat kuitenkin suurimmassa vaarassa. Kemppejä vastaan kannattaa suojautua harsoin ja verkoin, jotka levitetään heti kylvön jälkeen. Kemppien määrää tarkkaillaan liimapyydysten avulla. Kun kemppejä on 1 kpl pyydystä kohden viikon tarkkailuaikana, on kemiallinen torjunta tarpeen. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50. Myös kylvöajalla voi ehkäistä ennalta kemppien tuhoja. Porkkanat kannattaa kylvää joko niin aikaisin, että ne ovat 2-3 -lehtiasteella toukokuun lopussa, tai sitten niin myöhään, että ne tulevat taimelle vasta kesäkuussa.

14 2.2. Porkkanakärpänen Porkkanakärpänen (Psila rosae) on noin puolen senttimetrin pituinen huonekärpästä muistuttava hyönteinen, jonka toukat vioittavat erityisesti porkkanan juuria. Toukat elävät ristikukkaisten kasvien, erityisesti porkkanan, persiljan ja palsternakan juuristossa, ja vahingoittavat satoa merkittävästi. Porkkanat sykeröityvät ja punertuvat. Kasvu pysähtyy. Kolmannen kehitysvaiheen toukat syövät porkkanoihin toukkareikiä, joiden kautta bakteeri- ja sienitaudit pääsevät iskeytymään juureen. Porkkanakärpänen talvehtii edellisen vuoden porkkanalohkolla kotelona. Kotelosta kuoriutuneet aikuiset aloittavat lentonsa kun tehoisan lämpötilan summa ylittää 260. Lennon huippu ajoittuu usein kesäkuun loppupuolelle, kun lämpösumma on noin 480. Aikuiset munivat valkoiset munansa ravintokasvin tyvelle. Munista kuoriutuneet toukat kaivautuvat kasvin juuristoon, ja käyttävät sitä ravinnokseen. Toukkavaiheen lopussa toukka koteloituu. Sukupolvia on Etelä- Suomessa kaksi, pohjoisemmassa vain yksi. Porkkanakärpäsen kotelot talvehtivat edelliskesän porkkana-, persilja- tai palsternakkaviljelmillä, siksi viljelykierto on tärkeä ennalta ehkäisevä torjuntakeino. Viljelypaikan valinnalla voi myös vaikuttaa, sillä porkkanakärpäset suosivat tuulelta suojaisia paikkoja. Harsojen ja verkkojen levitys heti kylvön jälkeen ehkäisee porkkanakärpäsen muninnan lohkolle. Porkkanakärpästen määrää tarkkaillaan liima-ansoilla, joita sijoitetaan lohkolle 3-5 kpl. Lohkojen välillä voi olla suuria eroja porkkanakärpästen määrässä. Kemiallisen torjunnan torjuntakynnys on 5 kärpästä/pyydys/viikko. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50.

15 2.3. Peltolude Peltolude (Lygus rugulipennis) on noin puolen senttimetrin pituinen ruskeanvihertävä hyönteinen. Sillä on selässään selkeästi erottuva V- muotoinen kuvio. Peltolude vioittaa pahimmin mansikkaa ja muita marjakasveja, sekä vihanneksia, sokerijuurikasta, ristikukkaisia öljykasveja ja puiden taimia. Lude imee kasvin nesteitä, ja vioittaa samalla kukkia ja kasvupisteitä. Luteet vioittavat marjakasvien kukkia, jonka seurauksena syntyy "nappipäisiä" ja epämuodostuneita marjoja. Sokerijuurikkaalla kasvupiste tuhoutuu, kehitys hidastuu ja kasvi jää pieneksi. Naatti voi haarautua. Rypsin koko taimi voi kuolla kasvupisteen vioittumiseen. Kaalilla luteen imentä aiheuttaa epämuodostumia. Peltolude talvehtii aikuisena pientareilla ja metsien reunoissa. Toukokuussa luteet lentävät avoimille viljelyksille parveilemaan, jonka jälkeen luteet munivat ruohomaisille kasveille. Talvehtineet luteet kuolevat kesä-heinäkuussa. Munista kehittyvät uudet aikuiset leviävät ympäristöön heinäkuun alkupuolesta lähtien. Luteita esiintyy eniten metsänreunojen ja niittyjen läheisyydessä. Viljelypaikan valinnalla voi vaikuttaa luteiden määrään lohkolla. Harso tai hyönteisverkko estää luteiden siirtymisen keväällä mansikalle ja vihanneksille. Luteiden määrää voidaan tarkkailla liima-ansoilla. Tarkkailu auttaa torjunnan ajoituksessa. Pahoina ludevuosina kemiallinen torjunta voi olla tarpeen. Ruiskutukset tehdään mansikalla ennen kukinnan alkamista, ja muilla kasveilla tarpeen mukaan. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac.

16 2.4. Hernekääriäinen Hernekääriäinen (Cydia nigricana) on noin puolen senttimetrin pituinen ruskeanharmaa perhonen. Sen etusiipien kärjissä on tummanruskeita viiruja. Hernekääriäisen toukat, eli "hernemadot" elävät palkojen sisällä ja syövät herneitä. ja ulosteilla. Hernekääriäinen on herneen pahin tuholainen Suomessa. Toukat pilaavat satoa syömällä herneitä ja sotkemalla palkojen sisällön seitillä Hernekääriäinen talvehtii toukkana edellisvuoden hernelohkolla maahan kaivautuneena. Keväällä toukka koteloituu, ja aikuinen perhonen kuoriutuu kesäkuussa. Perhoset munivat kukinta-aikana herneisiin vrk:n kuluttua toukat kuoriutuvat munista, kaivautuvat kehittyvien palkojen sisälle, ja käyttävät siemeniä ravinnokseen. Hernekääriäisen tuhoja voi ehkäistä ennalta. Jos herneen kasvupaikka valitaan niin, ettei edellisvuonna hernettä viljelty 2 kilometriä lähempänä, jäävät hernekääriäistuhot yleensä pieniksi. Hernekasvusto kannattaa myös kyntää välittömästi sadonkorjuun jälkeen, jolloin kaikki toukat eivät ehdi kehittyä. Aikaisilla lajikkeilla ja aikaisella kylvöllä voidaan vähentää kääriäistuhoja. Aikaisin ja pitkään kukkivista hernelajikkeista voidaan perustaa viljelmän ympärille houkutuskaistat, joilta kääriäiset sitten torjutaan. Hernekääriäisten määrää voi tarkkailla feromonipyydysten avulla. Pyydyksiä on oltava 2 kpl lohkoa kohti, ne asetetaan pellolle kesäkuun puolessa välissä ja kääriäisten määrää tarkkaillaan joka toinen päivä. Torjuntakynnys ylittyy, kun pyydyksestä löytyy 5-10 kääriäistä kahdella peräkkäisellä tarkastuskerralla. Tuoreherneellä torjuntakynnys on matalampi. Torjunta-aika on 8-12 vrk:n kuluttua havainnosta. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50.

17 2.5. Hernekärsäkäs Hernekärsäkkäitä on monta toisiaan muistuttavia lajeja. Yleisin niistä on juovahernekärsäkäs (Sitona lineatus), joka on noin puolen sentin pituinen kapea ruskeanharmaa kuoriainen. Muita lajeja ovat uurrehernekärsäkäs, keltahernekärsäkäs ja sukashernekärsäkäs. Aikuiset hernekärsäkkäät syövät herneen taimia. Pyöreät syöntijäljet lehtien reunoissa ovat hernekärsäkkäiden tekemiä. Erityisesti kuivina kesinä kärsäkkäät saattavat syödä pienet taimet kokonaan. Hernekärsäkkäiden toukat elävät herneen juuristossa, ja vioittavat typpeä sitovia juurinystyröitä, jolloin kasvu vähenee. Hernekärsäkkäät talvehtivat aikuisina pientareilla ja muissa monivuotisissa heinäkasvustoissa. Ne leviävät hernepeltoihin taimettumisen aikaan, käyttävät taimia ravinnokseen, ja munivat taimien tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat maahan, ja syövät juurinystyröitä. Harso tai verkko heti kylvön jälkeen estää hernekärsäkkäiden tuhot. Kärsäkkäiden liikkumista kannattaa seurata liimaansoilla. Ensimmäisten vioitusten ilmaannuttua peltojen reunoille, saattaa reunaosien ruiskutus olla tarpeen. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac 50.

18 2.6. Hernekirva Hernekirva (Acyrthosiphon pisum) on yleinen hernekasveilla esiintyvä kirva, joka aiheuttaa imentävioituksia. Sen aiheuttamat tuhot ovat yleensä vähäisiä, ja kemiallinen torjunta on harvemmin tarpeen. Hernekirva on noin 3 mm:n pituinen ja väriltään vaaleanvihreä. Hernekirva imee verson kärkiä, kukintoja ja palkojen alkuja. Imennästä aiheutuu epämuodostumia ja kasvu häiriintyy. Lisäksi kirvat voivat levittää herneisiin haitallisia viruksia. Hernekirvat talvehtivat munina monivuotisilla hernekasveilla, kuten apilalla, linnunherneellä, sinimailasella ja virnoilla. Kirvat leviävät herneisiin kukinnan alkaessa, ja lisääntyvät. Niillä on useita sukupolvia kesän aikana. Jos kirvoja on 10 %:ssa versoista kukinnan aikana, ja keskimäärin 5 kirvaa versossa, voi kemiallinen torjunta olla tarpeen. Torjuntaan sopivat Mavrik ja Sumi Alpha.

19 2.7. Herneripsiäinen Herneripsiäinen (Kakothrips pisivorus) on erityisesti sokeriherneen tuholainen, mutta voi vioittaa kaikkia herneitä ja papuja. Ripsiäinen on musta parin millimetrin pituinen hyönteinen. Ripsiäiset imevät versojen kärkiä ja kukkia, jonka vuoksi palot voivat epämuodostua. Tuhoja on eniten kuivina ja lämpiminä kesinä. Herneripsiäiset talvehtivat koteloina maassa noin 20 cm:n syvyydessä. Aikuiset kuoriutuvat kesä-heinäkuussa. Aikaiset lajikkeet ja aikainen kylvö ovat ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä. Herneripsiäisten määrää kannattaa tarkkailla kukinnan aikana. Ruiskutukseen sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac.

20 2.8. Rapsikuoriainen Rapsikuoriaiset (Meligethes aeneus) pureksivat öljykasvien kukkanuppuja ja syövät siitepölyä, jonka vuoksi kukinta myöhästyy ja heikkenee. Kun öljykasvien kukinta loppuu, siirtyvät rapsikuoriaiset kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja. Rapsikuoriainen on öljykasvien pahin tuholainen. Sadon alennus voi olla satoja kiloja hehtaarilla. Kukka- ja parsakaalille rapsikuorisen merkitys on lähinnä sadon laadun alentajana. Rapsikuoriaiset syövät kaalin kukintoihin koloja, joista kaalin pilaantuminen alkaa. Rapsikuoriainen talvehtii pellon ja metsän reunoilla karikkeessa ja siirtyy rypsikasvustoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Lohkon reunalla on normaalisti enemmän kuoriaisia kuin keskiosissa. Kaalikasvustoihin rapsikuoriaiset leviävät keskikesällä. Rypsikasvustojen tarkkailu kannattaa aloittaa varhaisessa kasvuvaiheessa, sillä kuoriaisia löytyy lehtiruusukkeista jo ensimmäisten nuppujen ilmestyessä. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti. Kukkivia kasvustoja ei saa enää ruiskuttaa. Ruiskutukset kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, ja ruiskuttaa saman peltoaukean kaikki kasvustot samanaikaisesti. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac. Kaaleilla rapsikuoriaisia voidaan torjua houkutuskaistojen avulla. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti.

21 2.9. Perhosten toukat Perhosten toukat vioittavat pahiten kaalia, lanttua ja naurista. Perhosten toukat ovat vihreitä ja usein keltaisen-, harmaan- tai sinisen sävyisiä. Niitä tavataan eniten keski- ja loppukesällä. Perhosia on monia eri lajeja, tyypillisimpiä ovat kaaliperhonen (Pieris brassicae), naurisperhonen (Pieris rapae) ja lanttuperhonen (Pieris napi). Perhosten toukat syövät isoja reikiä lehtiin ja kaalinkeriin, ja pilaavat sadon laatua. Jäljelle ei jää välttämättä muuta kuin suurimmat lehtisuonet. Perhosten toukkia torjutaan kuten kaalikoita. Kaalikasvustot voi peittää harsolla tai verkolla heti istutuksen jälkeen. Kemialliseen torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac.

22 2.10. Kaalikoi Kaalikoi (Plutella xylostella) vioittaa ristikukkaisten kasvien lehtiä. Kaalikoin toukat ovat harmahtavia tai kirkkaanvihreitä. Aikuisten etusiipien takareunassa on vaalea aaltojuova. Väriltään aikuiset ovat muutoin harmaita. Toukat syövät lehtiin "ikkunakuvioita". Suurin merkitys kaalikoilla on kaalille ja rypsille. Kaalikoi tulee yleensä kaukolevintänä alkukesästä. Se ei ainakaan toistaiseksi ole pystynyt talvehtimaan kunnolla Suomessa. Aikuinen munii lehtien alapinnoille. Munista kuoriutuvat toukat syövät lehtiä niin, että vioituskohtiin jää läpikuultava kalvo, "ikkunakuvio". Kaalikasvustot voi peittää harsolla tai verkolla heti istuksen jälkeen. Kaalikoin esiintymistä kannattaa tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla tai feromonipyydyksillä. Rypsillä torjuntakynnys ylittyy, kun toukkia löytyy 4-6 kpl / kasvi. Toukkia torjutaan lehtien alapinnoille suunnatuin pyretroidiruiskutuksin. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac. Kuva: Tyypillistä kaalikoin toukan vioitusta ovat läpikuultavat "ikkunat" lehdissä.

23 2.11. Kirpat kaalikasveilla Kaalia vioittavat useat eri kirppalajit. Kirpat ovat joko keltajuovaisia tai kokomustia muutaman millimetrin pituisia kuoriaisia, jotka voivat tuhota kaalintaimet kokonaan. Kirpat syövät lehtiin reikiä, jolloin yhteyttävä lehtipinta-ala vähenee, sekä haihdutus lisääntyy. Sirkkataimivaiheessa kasvit voivat kuolla jos haihdunta on tarpeeksi voimakasta ja ilma lämmin. Myöhemmässä kasvuvaiheessa kirppojen aiheuttamien vioitusten merkitys vähenee. Kirpat talvehtivat pientareilla, ja lähtevät lentoon kun lämpötila kohoaa yli +15 ºC. Kirpoilla on vain yksi sukupolvi vuodessa. Kirppoja kannattaa alkaa havainnoimaan kasvustosta heti kylvön jälkeen. Kemiallinen torjunta on tarpeen ankarassa tuholaispaineessa. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac. Yleensä avonaisen kasvupaikan valinnalla, harson käytöllä ja tarkasti ajoitetulla kylvöllä saadaan kirpat torjuttua riittävän hyvin. Siemenen peittaus isofenfossi-tehoaineella auttaa myös. Houkutuskasveilla (sinappi tai kiinankaali) kirpat voidaan ohjata pois kaalikasvustoista.

24 2.12. Kaalikärpänen Kaalikärpäsiä on kahta lajia, kaalikärpänen ja isokaalikärpänen (Delia radicum ja Delia floralis). Niiden toukat elävät ristikukkaisten, mm. lantun ja kaalin juurissa ja vioittavat niitä. Kaalikärpäset ovat noin puolen senttimetrin pituisia ja väriltään tummanharmaita. Ne muistuttavat tavallista huonekärpästä, mutta ovat pienempiä ja hoikempia. Toukat ovat valkoisia ja noin senttimetrin pituisia. Kaalikärpäset ovat kaalin, lantun, retiisin ja nauriin pahimpia tuholaisia. Toukka vaurioittaa juurta käyttäessään sitä ravinnokseen. Kasvin veden ja ravinteiden otto huononee ja kasvu hidastuu. Koko taimi voi kuolla. Satotappiot voivat olla merkittäviä. Kaalikärpänen talvehtii kotelona, ja kuoriutuu keväällä touko-kesäkuussa. Muninta alkaa noin viikon kuluttua kuoriutumisesta ja kestää kuukauden ajan. Kärpänen munii ravintokasvin tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat juuristoon syömään. Toukkavaihetta kestää 3-5 viikkoa, jonka jälkeen toukka koteloituu. Osa koteloista talvehtii, osa kuoriutuu jo kesällä. Isokaalikärpäsen elinkierto on hitaampaa. Kaalikärpäsiä voi torjua viljelykierron avulla. Kaali-, lanttu-, retiisi- tai nauris-viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Kaalikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kiinankaali) keräävät kaalikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään. Taimipaakun kastelu torjunta-aineessa ennen istutusta suojaa kasvia 3-4 viikon ajan. Kemialliseen torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Roxion. Torjuntakynnys ylittyy, kun yhteenlaskettu munamäärä koko kesältä on yli 10 kpl/kasvi. Munintaa seurataan viikoittain noin 20 kaalin juurelta, jotka merkitään kepeillä. Kasvien tyveltä kerätään maanäytteet, jotka tyhjennetään muoviastioihin. Joukkoon lisätään vettä ja hieman astianpesuainetta, sekoitetaan varovasti, annetaan maa-aineksen painua pohjaan, ja lasketaan pinnalle jääneet munat.

25 2.13. Sipulikärpänen Sipulikärpänen (Delia antiqua) on sipulin merkittävin tuholainen. Väriltään sipulikärpänen on harmaa ja tummaviiruinen, jalat ovat mustat. Toukat ovat valkeita noin senttimetrin pituisia, ja elävät sipulin maanalaisissa osissa. Sipulikärpäsen toukat vioittavat juuristoa, jonka vuoksi lehdet kellastuvat ja näivettyvät. Koko kasvi voi kuihtua. Sipulikärpänen talvehtii kotelona, ja kuoriutuu keväällä. Aikuiset kärpäset leviävät sipulikasvustoihin kesäkuun loppupuolella (kun lämpösumma ylittää 360 ). Kärpänen munii sipulin tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat juuristoon syömään. Toukkavaiheen jälkeen toukka koteloituu. Osa koteloista talvehtii, osa kuoriutuu jo kesällä, jos lämpöä riittää. Sipulikärpäsiä torjutaan viljelykierron avulla. Viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Sipulikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kylvösipuli) keräävät sipulikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään esim. muokkaamalla ne syvään maahan. Sipulikärpästä voidaan torjua upottamalla istukkaat ennen istutusta 15 minuutiksi 0,1 prosenttiseen Roxion-liuokseen tai kärpästen lentoaikana muninnan alkaessa Fastac 50-ruiskutuksella. Fastacin käyttömäärä 0,4-0,6 l/ha. Kuva: Sipulikärpäsen aiheuttamia aukkoja sipulikasvustossa.

26 2.14. Sipulikoi Sipulikoi (Acrolepiopsis assectella) vioittaa erityisesti purjoa ja ruohosipulia. Se on Suomessa verrattain uusi tulokas. Toukat syövät lehtiin "ikkunakuvioita", ja voivat vioittaa myös kasvupistettä. Sipulikoi munii naatteihin touko-kesäkuussa. Munista kuoriutuvat toukat syövät lehtiä niin, että vioituskohtiin jää läpikuultava kalvo, "ikkunakuvio". Toukat koteloituvat naatin sisälle. Sipulikoilla on 2-3 sukupolvea vuodessa. Sipulikasvustot voi peittää harsolla tai verkolla heti istutuksen jälkeen. Sipulikoin esiintymistä kannattaa tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla tai feromonipyydyksillä. Toukkia voi torjua myös kemiallisesti pyretroidiruiskutuksin. Torjuntaan sopii Fastac 50.

27 2.15. Etanat Suomessa on useita etanalajeja, jotka tekevät tuhoja pelloilla, puutarhoissa ja kasvihuoneissa. Etanat syövät eläviä tai lahoavia kasveja, sienirihmastoa ja leviä. Monet elävät karikkeessa ja toimivat hajottajina. Etanoiden kieli muistuttaa raastinrautaa. Syödessään etanat raastavat kielellään pehmeitä kasvinosia. Pelloilla ja puutarhoissa tyypillisiä lajeja ovat peltoetana (Deroceras agreste), valepeltoetana (D. reticulatum), taimietana (Limax valentianus), keltajuovaetana (Arion fasciatus), tarhaetana (A. hortensis), lehtokotilo (Arianta arbustorum) ja uusin tulokas espanjan siruetana (Arion lusitanicus). Kasvihuoneista tapaa yleisimmin jättietanan (Limax maximus), sileäpurjeharjaetanan (Milax gagates) ja täplänapakotilon (Discus rotundatus). Etanat raapivat karhealla kielellään reikiä kasveihin. Eniten tuhoja etanat aiheuttavat kotipuutarhassa, mutta etanat voivat tuhota myös peltokasveja, esimerkiksi syödä rukiin oraat maata myöten. Runsaasti olkimassaa sisältävillä kevytmuokatuilla tai suorakylvetyillä lohkoilla etanavaara on suurin. Runsaat ja tiheät vihannesviljelmät ovat erityisen alttiita etanoiden tuhoille. Eniten vahinkoa etanat aiheuttavat kosteina kesinä. Etanat talvehtivat maassa yleensä munina, mutta joskus myös aikuisina. Runsasluminen ja leuto talvi suosii etanoiden talvehtimista. Etanat liikkuvat öisin ja suosivat kosteita paikkoja. Päivät ne viettävät tiheän kasvillisuuden, puunpalojen, multakokkareiden tai karikkeen alla kosteassa ja suojaisessa paikassa. Jos etanoita on haitaksi asti, ne kannattaa houkutella yhteen paikkaan, ja hävittää esim. kuumaan veteen upottamalla. Maahan levitetty märkä säkki tai lauta houkuttelee alleen etanoita. Samoin etanoita voi houkutella olutvadeilla, joihin etanat hukkuvat. Kuolleet etanat kannattaa kerätä pois puutarhasta, etteivät toiset etanat käytä niitä ravinnokseen. Etanoita voi torjua kemiallisesti Mesurol-etanansyötillä. Rakeista syöttiä sirotellaan suojattavalle viljelykselle käsin tai koneellisesti mieluiten iltapäivällä tai illalla. Pellolle voi levittää illalla sammutettua kalkkia 200 kg/ha kaksi kertaa puolen tunnin välein, kun etanat ovat näkyvillä kasvustossa. Kalkki saa etanan erittämään runsaasti limaa. Lopulta etana kuolee. Myös puutarhassa kalkin tai tuhkan sirottelusta on apua. Nurmikot kannattaa pitää leikattuina ja istutukset hoidettuina, etteivät etanat viihtyisi liian hyvin. Vihannesmaa on syytä pitää ilmavana ja kitkettynä. Kaikki turhat piilopaikat (jätekasat, laudanpätkät, astiat) kannattaa hävittää.

28 3. Perunan tuholaiset 3.1. Koloradonkuoriainen Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on vaarallinen perunantuhooja, jonka esiintymisestä on välittömästi ilmoitettava Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvintarkastukseen tai paikallisen TE-keskuksen kasvintarkastajalle. Aikuinen kuoriainen on 1 cm:n mittainen ja keltamustaraidallinen. Kuoriainen munii munan ryhmiä perunanlehtien alapinnoille. Munat ovat soikeita, oranssinkeltaisia ja noin 1 mm:n pituisia. Munista kuoriutuvat toukat ovat aluksi tummanpunaisia, mutta muuttuvat kasvaessaan oransseiksi. Toukan kyljissä on kaksi riviä mustia täpliä. Aikuinen kuoriainen ja toukka kaikissa kehitysvaiheissa syövät perunan lehtiä. Koloradonkuoriainen tuhoaa perunakasvustot tehokkaasti luonnollisten vihollisten puuttuessa. Aikuinen kuoriainen ja toukka syövät perunasta lehdet pois kokonaan, eikä mukula pääse näin kehittymään. Kuoriaiset saapuvat yleensä Suomeen kaakkoistuulten mukana Venäjältä tai Baltian maista. Ne voivat tulla myös salamatkustajina puurekkojen tms. mukana. Yksi kuoriainen munii n munaa. Munista kuoriutuvat toukat syövät perunan lehtiä noin 2-3 viikkoa, jonka jälkeen ne koteloituvat maahan muutaman senttimetrin syvyyteen n vrk:n ajaksi. Koteloista kuoriutuvat aikuiset syövät perunan lehtiä syksyyn saakka, jolloin ne kaivautuvat maahan cm:n syvyyteen talvehtimaan. Koloradonkuoriainen on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Eurooppaan laji saapui ensimmäisen maailmasodan jälkeen amerikkalaisten laivojen kyydissä salamatkustajana. Suomessa tehtiin ensimmäinen havainto vuonna 1963 Bulgariasta tuotujen viinirypäleiden joukosta. Laji on yrittänyt levitä tämän jälkeen toistuvasti, mutta kaikki esiintymät on toistaiseksi saatu hävitettyä. Koloradonkuoriaiset voivat lentää passiivisesti jopa km matkoja. Koloradonkuoriasepäilystä on ilmoitettava heti Eviran kasvintarkastukseen tai paikallisen TE-keskuksen kasvintarkastajalle. Tarkastajat antavat torjuntaohjeet. Kuoriaisia hävitetään pyretroidella, sekä maassa olevia koteloita liekityksellä.

29 3.2. Keltaperuna-ankeroinen Keltaperuna-ankeroinen (Globodera rostochiensis) on erittäin haitallinen perunan tuholainen. Ankeroinen on noin 0,5 mm:n pituinen sukkulamato. Kun pelto on kerran saastunut ankeroisilla, on niistä erittäin vaikea päästä eroon, ja viljely vaatii pitkiä viljelykiertoja ja kestäviä lajikkeita. Keltaperuna-ankeroinen kuuluu kasvinsuojelulainsäädännössä mainittuihin torjuttaviin kasvintuhoojiin, jonka esiintymistä kasvinsuojeluviranomaisen tulee seurata. Havainnoista tai epäilyistä on ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaiselle. Keltaperuna-ankeroista vieläkin vaarallisempi tuholainen valkoperuna-ankeroinen (Globodera pallida) ei toistaiseksi ole onnistunut leviämään Suomeen. Valkoperuna-ankeroista on vaikeampi torjua kuin keltaperuna-ankeroista. Valkoperuna-ankeroinen kuuluu hävitettäviin kasvintuhoojiin, ja sen esiintymisestä on viipymättä ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaiselle. Perunan juurissa kehittyvät ankeroiset tukkivat juuret ja estävät veden ja ravinteiden kulkeutumisen kasvissa. Ankeroisen vioittamat kasvit jäävät pieniksi, kärsivät veden puutteesta ja kellastuvat. Juuret ovat lyhyitä ja haaroittuvat voimakkaasti. Mukuloita muodostuu vain vähän, ja ne jäävät pieniksi. Keltaperuna-ankeroinen säilyy maassa kystina. Kystat ovat kestoasteita, joiden sisällä on satoja ankeroisen toukkia. Perunan juurista erittyvät aineet saavat kystien sisällä olevat toukat kuoriutumaan. Kystat voivat säilyä elinkykyisinä 15 vuotta. Toukat tunkeutuvat keväällä perunan juuriin. Naaraat kasvavat juurten sisällä kystiksi, jotka pullistuvat ja repäisevät juurten kuoren auki, ja näkyvät pieninä palloina juurten pinnoilla. Kystan kuori kovettuu ja tummuu, ja kysta muuttuu maassa pitkään säilyväksi kestoasteeksi. Kystat leviävät maa-aineksen mukana, siemenperunassa, taimissa, juurikkaissa, työvälineissä ja kaikissa kuljetusastioissa. Keltaperuna-ankeroinen on melko yleinen Etelä-Suomessa ja Hämeen perunaviljelmillä. Virallisilla siemenperunaviljelmillä sitä ei esiinny. Keltaperuna-ankeroista on helpointa torjua kasvinvuorotuksella. Perunaa viljellään enintään joka kolmas vuosi samalla paikalla käyttäen vuoroin kestävää ja altista lajiketta. Silloin ankeroismäärä ei pääse nousemaan haitallisen korkeaksi. Myös varhainen nosto rajoittaa ankeroisten lisääntymistä. Peruna pitäisi nostaa ennen kuin tehoisan lämpötilan summa ylittää 800 astetta. Kemiallista torjuntaa ei ole. Ennaltaehkäisevä torjunta on tärkeää. Virallisesti tarkistetun siemenperunan käyttö ja koneiden ja laitteiden puhdistus, jos niitä on käytetty tilan ulkopuolella estävät keltaperuna-ankeroisen leviämisen tilalle.

30 3.3. Ruskohaiskiainen Ruskohaiskiainen (Aclypea opaca) on noin 1 cm:n pituinen ruskeanmusta kuoriainen. Kuoriaisen toukat, ja joskus aikuisetkin, syövät perunan ja juurikkaiden lehtiä repaleiksi. Toukat voivat syödä myös ristikukkaisia ja viljojen oraita. Ruskohaiskiaisen torjuntaan sopivat Sumi Alpha ja Fastac. Ruskohaiskiaisen vioitus vähentää yhteyttävää lehtipinta-alaa ja lisää haihdutusta. Pahimmat tuhot ruskohaiskiainen aiheuttaa perunalla. Ruskohaiskiaisella on vain yksi sukupolvi vuodessa. Aikuinen talvehtii metsissä ja pientareilla karikkeessa. Talvehtimispaikoiltaan ne siirtyvät pelloille kasvustoihin ruokailemaan. Aikuinen munii noin sata munaa muutaman senttimetrin syvyyteen maahan. Munista kuorituvat toukat noin 5-10 päivän kuluttua. Toukkien kehitys aikuisiksi vie päivää.

31 4. Öljykasvien tuholaiset 4.1. Kirpat öljykasveilla Aaltojuovakirppa (Phyllotreta undulata) sekä mutkajuovakirppa (Phyllotreta striolata) vioittavat öljykasveja pahimmin taimivaiheessa. Kirpat syövät lehtiin reikiä, jolloin yhteyttävä lehtipinta-ala vähenee, sekä haihdutus lisääntyy. Sirkkataimivaiheessa kasvit voivat kuolla, jos haihdunta on tarpeeksi voimakasta ja ilma lämmin. Myöhemmässä kasvuvaiheessa kirppojen aiheuttamien vioitusten merkitys vähenee. Kirpat talvehtivat pientareilla, ja lähtevät lentoon kun lämpötila kohoaa yli +15 ºC. Kirpoilla on vain yksi sukupolvi vuodessa. Kirppoja kannattaa alkaa havainnoimaan kasvustosta noin 5 päivää kylvön jälkeen. Torjuntakynnys on sirkkataimivaiheessa 1 kirppa kasvia kohti. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac.

32 4.2. Peltolude Peltolude (Lygus rugulipennis) on noin puolen senttimetrin pituinen ruskeanvihertävä hyönteinen. Sillä on selässään selkeästi erottuva V- muotoinen kuvio. Peltolude vioittaa pahimmin mansikkaa ja muita marjakasveja, sekä vihanneksia, sokerijuurikasta, ristikukkaisia öljykasveja ja puiden taimia. Lude imee kasvin nesteitä, ja vioittaa samalla kukkia ja kasvupisteitä. Luteet vioittavat marjakasvien kukkia, jonka seurauksena syntyy "nappipäisiä" ja epämuodostuneita marjoja. Sokerijuurikkaalla kasvupiste tuhoutuu, kehitys hidastuu ja kasvi jää pieneksi. Naatti voi haarautua. Rypsin koko taimi voi kuolla kasvupisteen vioittumiseen. Kaalilla luteen imentä aiheuttaa epämuodostumia. Peltolude talvehtii aikuisena pientareilla ja metsien reunoissa. Toukokuussa luteet lentävät avoimille viljelyksille parveilemaan, jonka jälkeen luteet munivat ruohomaisille kasveille. Talvehtineet luteet kuolevat kesä-heinäkuussa. Munista kehittyvät uudet aikuiset leviävät ympäristöön heinäkuun alkupuolesta lähtien. Luteita esiintyy eniten metsänreunojen ja niittyjen läheisyydessä. Viljelypaikan valinnalla voi vaikuttaa luteiden määrään lohkolla. Harso tai hyönteisverkko estää luteiden siirtymisen keväällä mansikalle ja vihanneksille. Luteiden määrää voidaan tarkkailla liima-ansoilla. Tarkkailu auttaa torjunnan ajoituksessa. Pahoina ludevuosina kemiallinen torjunta voi olla tarpeen. Ruiskutukset tehdään mansikalla ennen kukinnan alkamista, ja muilla kasveilla tarpeen mukaan. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac.

33 4.3. Rapsikuoriainen Rapsikuoriaiset (Meligethes aeneus) pureksivat öljykasvien kukkanuppuja ja syövät siitepölyä, jonka vuoksi kukinta myöhästyy ja heikkenee. Kun öljykasvien kukinta loppuu, siirtyvät rapsikuoriaiset kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja. Rapsikuoriainen on öljykasvien pahin tuholainen. Sadon alennus voi olla satoja kiloja hehtaarilla. Kukka- ja parsakaalille rapsikuorisen merkitys on lähinnä sadon laadun alentajana. Rapsikuoriaiset syövät kaalin kukintoihin koloja, joista kaalin pilaantuminen alkaa. Rapsikuoriainen talvehtii pellon ja metsän reunoilla karikkeessa ja siirtyy rypsikasvustoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Lohkon reunalla on normaalisti enemmän kuoriaisia kuin keskiosissa. Kaalikasvustoihin rapsikuoriaiset leviävät keskikesällä. Rypsikasvustojen tarkkailu kannattaa aloittaa varhaisessa kasvuvaiheessa, sillä kuoriaisia löytyy lehtiruusukkeista jo ensimmäisten nuppujen ilmestyessä. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti. Kukkivia kasvustoja ei saa enää ruiskuttaa. Ruiskutukset kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, ja ruiskuttaa saman peltoaukean kaikki kasvustot samanaikaisesti. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Fastac ja Mavrik. Kaaleilla rapsikuoriaisia voidaan torjua houkutuskaistojen avulla. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti.

34 4.4. Rapsikärsäkäs Rapsikärsäkäs (Ceutorhynchus assimilis) on lyijynharmaa ja kapeakärsäinen kuoriainen, joka tulee yleensä torjutuksi rapsikuoriaisruiskutusten yhteydessä. Jos rapsikuoriaisia ei ole torjuttu, voi rapsikärsäkkäiden määrä lisääntyä ja torjuntakynnys ylittyä. Torjuntakynnyksenä pidetään yhtä rapsikärsäkästä neljää kasvia kohti. Rapsikärsäkäsaikuinen vioittaa ristikukkaisten öljykasvien lehtiä, kukkia ja lituja. Toukat taas syövät lituja ja siemeniä. Aikuiset kärsäkkäät talvehtivat karikkeessa metsän ja pellon reunoilla. Kärsäkäs munii lituihin, joissa toukat kehittyvät. Rapsikärsäkkäällä on yksi sukupolvi vuodessa. Kemiallisessa torjunnassa käytetään pyretroidi-valmisteita, kuten Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac. Ruiskutusajankohta on myöhäinen nuppuvaihe.

35 4.5. Kaalikoi Kaalikoi (Plutella xylostella) vioittaa ristikukkaisten kasvien lehtiä. Kaalikoin toukat ovat harmahtavia tai kirkkaanvihreitä. Aikuisten etusiipien takareunassa on vaalea aaltojuova. Väriltään aikuiset ovat muutoin harmaita. Toukat syövät lehtiin "ikkunakuvioita". Suurin merkitys kaalikoilla on kaalille ja rypsille. Kaalikoi tulee yleensä kaukolevintänä alkukesästä. Se ei ainakaan toistaiseksi ole pystynyt talvehtimaan kunnolla Suomessa. Aikuinen munii lehtien alapinnoille. Munista kuoriutuvat toukat syövät lehtiä niin, että vioituskohtiin jää läpikuultava kalvo, "ikkunakuvio". Kaalikoin esiintymistä kannattaa tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla tai feromonipyydyksillä. Rypsillä torjuntakynnys ylittyy, kun toukkia löytyy 4-6 kpl / kasvi. Toukkia torjutaan lehtien alapinnoille suunnatuin pyretroidiruiskutuksin. Torjuntaan sopivat Sumi Alpha, Mavrik ja Fastac.

Tuhoeläimet viljoilla, onko niitä? Erja Huusela-Veistola PesticideLife loppuseminaari 13.11.2013

Tuhoeläimet viljoilla, onko niitä? Erja Huusela-Veistola PesticideLife loppuseminaari 13.11.2013 Tuhoeläimet viljoilla, onko niitä? Erja Huusela-Veistola PesticideLife loppuseminaari 13.11.2013 Tuhoeläinmäärissä vaihtelua hyönteisille tyypillistä suuri vuosittainen vaihtelu - lämpötila vaikuttaa lisääntymiseen

Lisätiedot

Ympäristölle vaarallinen

Ympäristölle vaarallinen Mavrik 2 F/3.12.2008 1 (6) MAVRIK 2 F Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: Tau-fluvalinaatti 240 g/l Valmistetyyppi: EW Käyttötarkoitus: Tuhohyönteisten, kuten

Lisätiedot

FASTAC 50 Tehoaine: Valmistetyyppi: Käyttötarkoitus: Varoitukset: Käytön rajoitukset: Ympäristöhaittojen ehkäisy:

FASTAC 50 Tehoaine: Valmistetyyppi: Käyttötarkoitus: Varoitukset: Käytön rajoitukset: Ympäristöhaittojen ehkäisy: Fastac 50/12.4.2005 1(6) FASTAC 50 Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjunta-aine Tehoaine: alfa-sypermetriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinbensiiniä Haitallinen Ympäristölle vaarallinen

Lisätiedot

Öljykasvien tuhoeläimet 2012

Öljykasvien tuhoeläimet 2012 Öljykasvien tuhoeläimet 2012 Erja Huusela-Veistola MTT Kasvintuotannon tutkimus erja.huusela-veistola@mtt.fi Elonkierros peltopäivä 10.8. 2012 Kasvukausi 2012 Öljykasveja kylvössä kolmannes viime vuotta

Lisätiedot

FASTAC T. Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: alfa-sypermetriini 150 g/kg. Valmistetyyppi: WG

FASTAC T. Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: alfa-sypermetriini 150 g/kg. Valmistetyyppi: WG Fastac T/29.1.2013 1(6) FASTAC T Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Tehoaine: alfa-sypermetriini 150 g/kg Valmistetyyppi: WG Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Käyttötarkoitus: Tuhohyönteisten,

Lisätiedot

Sumi Alpha 5 FW/ 29.1.2013 1(6)

Sumi Alpha 5 FW/ 29.1.2013 1(6) Sumi Alpha 5 FW/ 29.1.2013 1(6) SUMI ALPHA 5 FW Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Tehoaine: Esfenvaleraatti 50 g/l Valmistetyyppi: EW Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Käyttötarkoitus:

Lisätiedot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot HOITO-OHJEET Viljelylaatikot Viljelylaatikoiden malleja Viljeltävistä kasveista yleistä Tarkista siemenien tuoteselosteesta tarvitseeko esikasvatusta, erityistä lämpöä (kasvihuone), soveltuuko avomaalle

Lisätiedot

Mavrik 2 F/ 25.2.2013 1 (6)

Mavrik 2 F/ 25.2.2013 1 (6) Mavrik 2 F/ 25.2.2013 1 (6) MAVRIK 2 F Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: Tau-fluvalinaatti 240 g/l Valmistetyyppi: EW Käyttötarkoitus: Tuhohyönteisten,

Lisätiedot

Katsaus kasvukauden 2018 tuholaisiin

Katsaus kasvukauden 2018 tuholaisiin Katsaus kasvukauden 2018 tuholaisiin Luke, Luonnonvarakeskus erja.huusela-veistola@luke.fi Pohjanmaan Peltopäivä 26.7.2018 Lämmin ja kuiva alkukasvukausi 2018 Ennätyslämmin toukokuu Lämpösumma reilusti

Lisätiedot

Karate Zeon-tekniikka. Tuhoeläinten torjunta-aine. vaarallinen. lambda-syhalotriini 100 g/l. Valmistetyyppi: CS

Karate Zeon-tekniikka. Tuhoeläinten torjunta-aine. vaarallinen. lambda-syhalotriini 100 g/l. Valmistetyyppi: CS Karate Zeon-tekniikka/20.11.2006 1(6) Karate Zeon-tekniikka Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjunta-aine Tehoaine: lambda-syhalotriini 100 g/l Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Valmistetyyppi:

Lisätiedot

Mavrik 2 F/ 20.11.2014 1 (6)

Mavrik 2 F/ 20.11.2014 1 (6) Mavrik 2 F/ 20.11.2014 1 (6) MAVRIK 2 F Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Mycket giftigt för vattenlevande organismer

Lisätiedot

Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot. Tommi Oraluoma Suonenjoki

Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot. Tommi Oraluoma Suonenjoki Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot Tommi Oraluoma Suonenjoki 4.12.2018 Biotsek Perustettu 2018 Kasvintuhoojien tarkkailupalvelu/kasvinsuojelukonsultointi Tommi Oraluoma/Hortonomi AMK Kasvintuhoojien

Lisätiedot

MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinta. Valmistetyyppi: EW

MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinta. Valmistetyyppi: EW Maatilan Deltametriini/ 20.9.2012 1 (8) MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista

Lisätiedot

Karate 2.5 WG/7.2.2013 1(7)

Karate 2.5 WG/7.2.2013 1(7) Karate 2.5 WG/7.2.2013 1(7) KARATE 2.5 WG Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Tehoaine: lambda-syhalotriini 25 g/kg Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Valmistetyyppi: WG Käyttötarkoitus:

Lisätiedot

Kauran kasvinsuojelu

Kauran kasvinsuojelu ELINTARVIKEKAURAN VILJELY Toholampi ke 26.4.2017 Kauran kasvinsuojelu Kauran kasvinsuojelu Sirkku Koskela Sirkku Koskela 0400137124 ProAgria Keski-Pohjanmaa Kauran kasvitaudit ja niiden torjunta Tyvitaudit:

Lisätiedot

Maatilan Deltametriini. Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinta. Valmistetyyppi: EW

Maatilan Deltametriini. Tuhoeläinten torjuntaan. vaarallinen. Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinta. Valmistetyyppi: EW Maatilan deltametriini 28.11.2013 1 (7) Maatilan Deltametriini Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Haitallinen Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: deltametriini 50 g/l sisältää myös aromaattista

Lisätiedot

Tuhoeläinten torjuntaan

Tuhoeläinten torjuntaan Sumi Alpha 5 FW/ 10.2.2015 1(5) SUMI ALPHA 5 FW Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Varoitus Haitallista nieltynä. Skadligt vid förtäring. Saattaa vahingoittaa elimiä. Kan orsaka organskador.

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010

Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010 Peter Fritzén/ ProAgria-Suomen Talousseura/ 11.3.2010 Miksi öljykasvien keskisadot ovat käytännön viljelyssä jäänet kauas niiden satopotentiaalista Yksi selittävä tekijä voi olla viljelytekniikan hallinta

Lisätiedot

Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle

Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle Torjuntakynnykset Torjunnan taloudellinen kynnysarvo saavutetaan, kun rikkakasvien, kasvitautien tai tuholaisten vuoksi on odotettavissa olevien satotappioiden

Lisätiedot

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen.

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. KASVUSTOHAVAINTOJA TUHOLAISET JUURIKASKIRPPA Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. Oireet: Sirkkalehdissä (ensimmäiset

Lisätiedot

MAATILAN SYPERMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan

MAATILAN SYPERMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Maatilan Sypermetriini/ 12.2.2013 1(6) MAATILAN SYPERMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Tehoaine: Haitallinen Ympäristölle vaarallinen alfa-sypermetriini 50 g/l sisältää myös aromaattista

Lisätiedot

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta Luomumpi Varsinais-Suomi 13.02.2019 Biotus Oy: Perustettu 12.6.2003 10-12 työntekijää Heini Koskula / Biotus Oy Omaa tuotantoa: Neoseiulus cucumeris Amplyseius

Lisätiedot

Maatilan Syhalotriini 2/11.2.2015 1(7) Varoitus

Maatilan Syhalotriini 2/11.2.2015 1(7) Varoitus Maatilan Syhalotriini 2/11.2.2015 1(7) Maatilan Syhalotriini 2 Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Varoitus Haitallista nieltynä. Skadligt vid förtäring. Haitallista hengitettynä. Skadligt

Lisätiedot

Poimintoja vadelman kasvinsuojelusta

Poimintoja vadelman kasvinsuojelusta Poimintoja vadelman kasvinsuojelusta Koonnut Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi Elli Ruutiainen, ProAgria Pohjois-Karjala Marjamaat-hanke Perustamisvaihe: Monivuotiset rikat: glyfosaatti?, avokesannointi?

Lisätiedot

Kahukärpäset kiusasivat syysviljoja tänäkin syksynä

Kahukärpäset kiusasivat syysviljoja tänäkin syksynä Kahukärpäset kiusasivat syysviljoja tänäkin syksynä Erja Huusela-Veistola MTT Kasvintuotannon tutkimus erja.huusela-veistola@mtt.fi Kasvinsuojelun syyspuinti 4.11.2014 Kokemäki Syysvilja-alan vaihtelu

Lisätiedot

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt - rapsikuoriaisten torjuntaan Hyväksytty rapsikuoriaisten torjuntaan öljykasveissa Torjuu pyretroideille kestäviä rapsikuoriaiskantoja

Lisätiedot

Ympäristöhaittojen ehkäisy: Älä saastuta vesiä tuotteella tai sen pakkauksella. Vältä ruiskuttamista tuulisella säällä.

Ympäristöhaittojen ehkäisy: Älä saastuta vesiä tuotteella tai sen pakkauksella. Vältä ruiskuttamista tuulisella säällä. Kestac 50/ 12.2.2013 1(6) KESTAC 50 Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Tehoaine: alfa-sypermetriini 50 g/l sisältää myös aromaattista liuotinbensiiniä Haitallinen Ympäristölle vaarallinen

Lisätiedot

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan

Avaunt. Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt Avaunt tuhohyönteisaine rapsikuoriaisten torjuntaan Avaunt - rapsikuoriaisten torjuntaan Hyväksytty rapsikuoriaisten torjuntaan öljykasveissa Torjuu pyretroideille kestäviä rapsikuoriaiskantoja

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Syngentan kasvinsuojeluopas. Mansikalle

Syngentan kasvinsuojeluopas. Mansikalle Syngentan kasvinsuojeluopas Mansikalle Mansikan merkittävimmät kasvintuhoojat Harmaahome Harmaahome voi heikentää merkittävästi mansikkasadon määrää ja laatua. Harmaahome iskee kasvustoon kukinnan aikana

Lisätiedot

Porkkanan tuholaisten hallinta muuttuvassa ilmastossa

Porkkanan tuholaisten hallinta muuttuvassa ilmastossa Porkkanan tuholaisten hallinta muuttuvassa ilmastossa Anne Nissinen, Luke Kasvinterveys Runko Porkkanakärpänen: Tarkkailu, ennustemalli Torjuntakynnykset Ennaltaehkäisevä torjunta Torjunta Porkkanakemppi:

Lisätiedot

Agrimarket- Viljelijäristeily

Agrimarket- Viljelijäristeily Agrimarket- Viljelijäristeily Viking Mariella 2.-4.12.2013 Ajankohtaista syysrapsista: Lajikkeet ja viljelytekniikka kaksoiskylvömenetelmällä Pertti Tamminen Berner Oy Syysrapsin viljely kiinnostaa 2012

Lisätiedot

Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet

Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet Tuhoeläimet viljalla torjunnan nykytilanne ja tulevaisuuden haasteet Jarmo Ketola, MTT PesticideLife-hankkeen aloitusseminaari 19.2.2010 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön

Lisätiedot

Maatilan Sypermetriini/ 16.12.2014 1(7)

Maatilan Sypermetriini/ 16.12.2014 1(7) Maatilan Sypermetriini/ 16.12.2014 1(7) MAATILAN SYPERMETRIINI Myyntipäällyksen teksti Tuhoeläinten torjuntaan Vaara Syttyvä neste ja höyry. Brandfarlig vätska och ånga. Myrkyllistä nieltynä. Giftigt vid

Lisätiedot

Tulevaisuuden kasvinsuojeluongelmat - tuholaiset

Tulevaisuuden kasvinsuojeluongelmat - tuholaiset Tulevaisuuden kasvinsuojeluongelmat - tuholaiset Irmeli Markkula, Erja Huusela-Veistola, Jarmo Ketola MTT Kasvintuotannon tutkimus Ongelmien taustalla Ilmastonmuutoksen vaikutukset Vanhojen tuholaisten

Lisätiedot

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Erja Huusela-Veistola MTT Kasvintuotannon tutkimus Kasvinsuojelun syyspuinti Ilmajoki 1.11.2011 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön

Lisätiedot

Kesäkuulumisia. Iso- ja pikkuvattukirva. Uutiskirje

Kesäkuulumisia. Iso- ja pikkuvattukirva. Uutiskirje Uutiskirje 1.9.2017 Lue viesti selaimessa Kesäkuulumisia Kausi 2017 etenee vääjäämättömästi kohti syksyä: torjuntaeliötoimitukset tunneliviljelmille hiipuvat ja avomaamansikalle aniharva levittää enää

Lisätiedot

Perunaseitin monimuotoinen torjunta

Perunaseitin monimuotoinen torjunta 22.4.2015 Perunaseitin monimuotoinen torjunta Jussi Tuomisto, Petla 1 Johdanto Perunaseitti on viljelyn talouden kannalta merkittävimpiä kasvintuhoojia Vaikka perunaseittiä on paljon tutkittu ja siitä

Lisätiedot

KUMINAN KASVINSUOJELU 2018

KUMINAN KASVINSUOJELU 2018 KUMINAN KASVINSUOJELU 2018 Lepaa 24.3.2018 Asmo Saarinen Viljelijän Berner KASVINSUOJELU KUMINAN PERUSTAMISVUONNA KYLVÖVUONNA RATKAISTAAN TULEVIEN SATOVUOSIEN KUMINASADOT 1. Kuminan tasainen taimettuminen

Lisätiedot

Ajankohtaista kasvinsuojelusta. Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013

Ajankohtaista kasvinsuojelusta. Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013 Ajankohtaista kasvinsuojelusta Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013 MANSIKKA Saksankäärökärsäkäs, uusi tuhooja mansikalle? Saksankäärökärsäkäs (Neocoenorrhinus germanicus) - Keski-Euroopassa,

Lisätiedot

Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet

Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet Valkuaiskasvien kasvinsuojeluhaasteet Erja Huusela-Veistola & Asko Hannukkala MTT Kasvintuotannon tutkimus etunimi.sukunimi@mtt.fi OMAVARA-hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kasvintuhoojariskit valkuaiskasveilla

Lisätiedot

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen Tasapainoinen lannoitus viljat ja öljykasvit 2/2012 A Kerminen Typpi lisää satoa ja valkuaista 9000 8000 7000 6000 5000 Kevätvehnän typpilannoitus sato ja valkuais-% 14 13 12 11 Typen puutteessa kasvi

Lisätiedot

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata Syväjuuriset kasvit Juuret KASVIEN TUOTTAMASTA BIOMASSASTA PUOLET SIJAITSEE JUURISSA MAAN PINNAN ALLA. JUURTEN PÄÄTEHTÄVÄT ANKKUROIDA KASVI MAAHAN OTTAA MAASTA VETTÄ OTTAA MAASTA RAVINTEITA KASVAESSAAN

Lisätiedot

Vuoroviljely näyttää voimansa. Kalajoki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Vuoroviljely näyttää voimansa. Kalajoki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Vuoroviljely näyttää voimansa Kalajoki 29.11.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Jatkuvan perunanviljelyn riesoja Kasvintuhoojat & kasvinvuorotus Leviämisominaisuudet: O = ei leviä, X = merkitys

Lisätiedot

Kuminan kasvinsuojelu

Kuminan kasvinsuojelu Kuminan kasvinsuojelu Lepaa 26.02.2011 Lasse Matikainen Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito Vuonna 2010 kuminalla teimme edelleen paljon koetoimintaa, ja erityisesti rikkakasvitutkimusta. Saunakukkaohjelma

Lisätiedot

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen?

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Asko Hannukkala, Erja Huusela-Veistola & Noora Pietikäinen MTT Kasvintuotannontutkimus Kuminasta kilpailukykyä -seminaarit 25.3.2014 Jokioinen, 27.3.2014 Ilmajoki

Lisätiedot

Herukan tuholaiset ja niiden torjunta

Herukan tuholaiset ja niiden torjunta Herukan tuholaiset ja niiden torjunta Isa Lindqvist ja Tuomo Tuovinen Kuvat T. Tuovinen Herukoiden tuholaiset Silmuja vioittavat lajit Ovatko silmut kuihtuneita, reikiintyneitä tai paisuneita? Herukkakoi

Lisätiedot

KUMINAN KASVINSUOJELU 2016

KUMINAN KASVINSUOJELU 2016 KUMINAN KASVINSUOJELU 2016 Lepaa 13.3.2016 Lasse Matikainen ViljelijänBerner Kumina Joulupäivänä 2015 KYLVÖVUONNA RATKAISTAAN KUMINASADOT 1. Kuminan tasainen taimettuminen 2. Rikkakasvitorjunnan onnistuminen

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

Luonnonmukaisen viljelyn aloittaminen kotipuutarhassa. Anne Harvala 28.4.2016

Luonnonmukaisen viljelyn aloittaminen kotipuutarhassa. Anne Harvala 28.4.2016 Luonnonmukaisen viljelyn aloittaminen kotipuutarhassa Anne Harvala 28.4.2016 Sisältö 1. Maan kasvukunto ja viljavuus 2. Viljelykierto 3. Kasvinsuojelu 4. Ravinnetalous Maan hyvä kasvukunto eli viljavuus

Lisätiedot

SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa Marja Turakainen ja Susanna Muurinen

SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa Marja Turakainen ja Susanna Muurinen SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa 15.-16.11.2016 Marja Turakainen ja Susanna Muurinen Ankeroisen elinkierto 1. Kysta, jossa munia 2. Infektoiva toukka (J2) 3. Juureen tunkeutunut toukka. Toukka imee

Lisätiedot

Karate Zeon-tekniikka/ (7)

Karate Zeon-tekniikka/ (7) Karate Zeon-tekniikka/ 16.1.2017 1(7) Karate Zeon-tekniikka Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Varoitus Haitallista nieltynä. Skadligt vid förtäring. Haitallista hengitettynä. Skadligt vid

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

Luomutorjunta. 1) Ennakoiva torjunta. Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali

Luomutorjunta. 1) Ennakoiva torjunta. Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali 1 / 5 27.4.2013 12:14 Luomutorjunta Luonnonmukainen tautien ja tuholaisten torjunta 1) Ennakoiva torjunta Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali Kasvualustan hyvä kunto - maan mikrobisto

Lisätiedot

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Anne Nissinen Asko Hannukkala Pentti Ruuttunen Tapio Salo Kuva: Anne Nissinen 13.2.2013 Riskejä kierrossa: Kierto 1 Ruttotartunnan aikaistuminen (maassa säilyvä)

Lisätiedot

Mitä keinoja juurikkaanviljelyyn ankeroislohkoilla?

Mitä keinoja juurikkaanviljelyyn ankeroislohkoilla? Mitä keinoja juurikkaanviljelyyn ankeroislohkoilla? Marja Turakainen, SjT Ankeroisseminaari 9.2.2011 SjT 2010 Ankeroisen sukupolvien määrä Suomessa 1627 1506 2010 Juurisato tn/ha Munia ja toukkia/100 g

Lisätiedot

MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Vaara

MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Vaara Maatilan Deltametriini/ 28.1.2016 1 (7) Myyntipäällyksen teksti MAATILAN DELTAMETRIINI Tuhoeläinten torjuntaan Vaara Myrkyllistä nieltynä. Giftigt vid förtäring. Haitallista hengitettynä. Skadligt vid

Lisätiedot

Mansikan tuhoeläinten torjunta

Mansikan tuhoeläinten torjunta Mansikan tuhoeläinten torjunta Tuomo Tuovinen Suonenjoki 29.12.2010 MTT Kasvintuotannon tutkimus www.mtt.fi Mansikan tuholaisten torjunta Tuholaisten tarkkailu: torjuntatoimien peruste Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille.

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille. Rehuherneen viljely Kasvulohkon valinta Herneen viljely onnistuu parhaiten ilmavilla, hyvärakenteisilla hietasavilla, jäykillä savikoilla ja hienoilla hiedoilla. Runsasmultaisia maita tulee välttää johtuen

Lisätiedot

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT TAUSTAA JA KOKEMUKSIA VIHANNEKSET, PERUNA Varhaisviljelyssä pelto pitkään mustana sadonkorjuun jälkeen. Rikkakasvit pääsevät vapaasti kasvamaan ja siementämään jos

Lisätiedot

Kuminan kasvinsuojelua

Kuminan kasvinsuojelua Kuminan kasvinsuojelua - mitä on IPM viljely - kuminan perustaminen hernekasvustoon - rikkakasvitorjunnasta - Bernerin tutkimuskokeista - kasvit.fi uusi suunnittelutyökalu Lepaa 08.03.2014 Lasse Matikainen

Lisätiedot

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys Kokemäki 24.1.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Kasvintuhoojien vaikutus luomutuotannossa Perunan kasvintuhooja Sadonalennus (arvio) Kasvinvuorotuksen

Lisätiedot

glyfosaatti 450 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana)

glyfosaatti 450 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Roundup Gold/KTTK/3.9.2004 1 (7) ROUNDUP GOLD Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjunta-aine Tehoaine: glyfosaatti 450 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Valmistetyyppi: SL Käyttötarkoitus:

Lisätiedot

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö)

Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö) Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus 6 Kuvia 1-vuotisista, 2-sirkkaisista siemenrikkakasveista Osa II (peltoemäkki, pelto-orvokki, peltomatara, peltosaunio, linnunkaali, pihatähtimö) Peltoemäkki (Fumaria officinalis)

Lisätiedot

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Kevätrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 30.11.2009 Rypsi kukassa Kuva Reijo Käki 2 2009 Reijo Käki Kevätrypsin viljely Luomurypsi Rypsi on elintarvikeöljyn ja eläinten valkuaisrehun

Lisätiedot

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011 Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja n viljely Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli Sisältö Viljelyn edellytykset Tuotannon suunnittelu Jäävuorisalaattilajikkeita Kukkakaalilajikkeita Parsakaalilajikkeita

Lisätiedot

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Päivi Parikka Marja Jalli MTT Kasvintuotannon tutkimus etunimi.sukunimi@mtt.fi Pohjanmaan Peltopäivä 29.7.2014 900 KASVUKAUDEN LÄMPÖSUMMA

Lisätiedot

Timo Kaukoranta. Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen

Timo Kaukoranta. Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen Timo Kaukoranta Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen Yleiset pellolla kertyvät homemyrkyt (mykotoksiinit) viljelykasveissa Pahimmat maissi, viljat, pähkinät kaikkialla on toksiineja, aiheuttajat

Lisätiedot

Parempaa tehoa kasvinsuojeluun. Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen

Parempaa tehoa kasvinsuojeluun. Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen Parempaa tehoa kasvinsuojeluun Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen 1 Päivi Parikka Kasvinsuojelukäsittelyn tehoon vaikuttaa Sää - Sateisuus heikentää tehoa: tuhoojia ei liikkeellä

Lisätiedot

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit ovat sovitettavissa viljelyyn Kerääjäkasvi Kerää maasta typpeä estäen huuhtoutumista

Lisätiedot

Cyperkill 500 EC/ (5)

Cyperkill 500 EC/ (5) Cyperkill 500 EC/7.12.2018 1 (5) CYPERKILL 500 EC Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Vaara Haitallista hengitettynä. Skadligt vid inandning. Ärsyttää ihoa. Irriterar huden. Vaurioittaa vakavasti

Lisätiedot

Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014

Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014 Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014 IPM, yleiset periaatteet, direktiivi 2009/128 EY IPM integroitu kasvinsuojelu

Lisätiedot

Kylvö suoraan vai suojaan?

Kylvö suoraan vai suojaan? Kylvö suoraan vai suojaan? Uusilla perustamistavoilla sopeudutaan muuttuviin tuotanto-oloihin Hannu Känkänen ja Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINASTA KILPAILUKYKYÄ Kymmenellä askeleella

Lisätiedot

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019 VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua Marttaliitto 2019 VÄRIKKÄÄT JUURIKKAAT Juurikkaiden suku Beta vulgaris on vuoden 2019 vihannes. Juurikkaisiin kuuluvat punajuurikas sekä kelta-, raita- ja valkojuurikas

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

IPM-kokemuksia kesältä 2010

IPM-kokemuksia kesältä 2010 IPM-kokemuksia kesältä 2010 Pauliina Laitinen, Sanni Junnila, Marja Jalli ja Heikki Jalli PesticideLife-hanke Kasvinsuojelun syyspuinti 1.11.2010 HAMK Mustiala LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke

Lisätiedot

siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.

siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla. Hyönteistuholaiset i kuusen siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä 18.3.2010 Eevamaria Harala Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Kuusen

Lisätiedot

Kasvintuhoojien uusi luokittelu, kriittisimmät lajit, tunnistaminen ja ilmoittaminen

Kasvintuhoojien uusi luokittelu, kriittisimmät lajit, tunnistaminen ja ilmoittaminen Kasvintuhoojien uusi luokittelu, kriittisimmät lajit, tunnistaminen ja ilmoittaminen Paula Lilja Ylitarkastaja Kasvinterveysyksikkö Vieraslajit puutarhassa 9.4.2019 Turvallisuutta ja kilpailukykyä ruokaketjun

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

Phaulernis dentella (Zeller, 1839)

Phaulernis dentella (Zeller, 1839) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Steward tuhohyönteisten torjuntaan. Steward. DuPont. insektisidi

Steward tuhohyönteisten torjuntaan. Steward. DuPont. insektisidi Steward tuhohyönteisten torjuntaan DuPont Steward insektisidi Steward tuhohyönteisten torjuntaan uusi tehoaine indoksakarbi uusi toimintatapa syömä- ja kosketusvaikutteinen tukkii tuhohyönteisten natriumkanavia

Lisätiedot

Hamppu viljelykiertokasvina

Hamppu viljelykiertokasvina Hamppu viljelykiertokasvina Noora Norokytö, Hyötyhamppuhanke Turun ammattikorkeakoulu Yleistä hampusta Tuulipölytteinen lyhyen päivän kasvi Luontaisesti yksineuvoinen (öljyhamppu), jalostuksella kaksineuvoinen

Lisätiedot

Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti

Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti Petri Lintukangas Rapsi.fi- projekti MTK:n ja SLC:n Öljykasvijaoston sekä Elintarviketeollisuusliiton (ETL) Öljynpuristamoyhdistyksen projektin tavoitteena on kotimaisen rapsin ja rypsin tuotannon lisääminen

Lisätiedot

glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana)

glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Rodeo/KTTK 10.1.2006 1 (8) RODEO Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjunta-aine Ärsyttävä Ympäristölle vaarallinen Tehoaine: glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Valmistetyyppi:

Lisätiedot

Kuminan kasvattaminen Suomessa

Kuminan kasvattaminen Suomessa Kumina kasvina kaksivuotinen kasvi ensimmäisenä vuotena lehtiruusuke ja porkkanamainen juuri toisena vuotena kasvi kukkii ja muodostaa siemenet sarjakukkainen aromikasvi kuminaöljy antaa maun, (karvoni)

Lisätiedot

Mitä kuminan tuholais- ja rikkakasvihavainnoista

Mitä kuminan tuholais- ja rikkakasvihavainnoista Mitä kuminan tuholais- ja rikkakasvihavainnoista voidaan päätellä? Erja Huusela-Veistola & Pentti Ruuttunen MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINASTA KILPAILUKYKYÄ Kymmenellä askeleella keskisato nousuun

Lisätiedot

Suomen maatalous vihertyy. Tuoko vihertyminen uusia mehiläiskasveja?

Suomen maatalous vihertyy. Tuoko vihertyminen uusia mehiläiskasveja? Suomen maatalous vihertyy Tuoko vihertyminen uusia mehiläiskasveja? Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 VIHERRYTTÄMISTUKI Tavoitteena tukea ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisia viljelykäytäntöjä

Lisätiedot

Tehoaine: glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana)

Tehoaine: glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Rambo 360 S/KTTK/17.3.2004 1(8) RAMBO 360 S Myyntipäällyksen teksti Rikkakasvien torjunta-aine Tehoaine: glyfosaatti 360 g/l (glyfosaatin isopropyyliamiinisuolana) Valmistetyyppi: SL Käyttötarkoitus: Rikkakasvien

Lisätiedot

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin torjuntaohje Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin tunnistaminen Jättipalsami (Impatiens glandulifera) Kukinto on pystyssä oleva terttu Kukkien

Lisätiedot

Kasvinsuojelu luomutuotannossa

Kasvinsuojelu luomutuotannossa Luomuviljelyn peruskurssi Kasvinsuojelu luomutuotannossa LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Kuva: Kaija Hinkkanen 2 Kasvinsuojelu Laji- ja lajikevalinta Viljelykierto Luontaisten vihollisten

Lisätiedot

Carbon Kick Booster:n vaikutus tuholaisiin ja torjuntaeliöihin

Carbon Kick Booster:n vaikutus tuholaisiin ja torjuntaeliöihin Carbon Kick Booster:n vaikutus tuholaisiin ja torjuntaeliöihin Marianna Simula Agropolis Oy Integroitu torjunta koristekasvituotannossa (84231) Integroitu torjunta Etelä- Suomen koristekasvituotannossa

Lisätiedot

Kasvintuhoojat muuttuvassa ilmastossa. Päivi Parikka, Saila Karhu ja Tarja Hietaranta MTT kasvintuotannon tutkimus

Kasvintuhoojat muuttuvassa ilmastossa. Päivi Parikka, Saila Karhu ja Tarja Hietaranta MTT kasvintuotannon tutkimus Kasvintuhoojat muuttuvassa ilmastossa Päivi Parikka, Saila Karhu ja Tarja Hietaranta MTT kasvintuotannon tutkimus Ennustettu ilmastonmuutos ja tuhoojat Ilmaston lämpeneminen lisää kasvintuhoojien elinmahdollisuuksia

Lisätiedot

Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle

Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu (Rosa rugosa) on Koillis-Aasian rannikolta 1900-luvun alussa Suomeen tuotu vieraslaji, joka leviää erityisesti

Lisätiedot

Mavrik / Tätä myyntipäällyksen tekstiä on noudatettava viimeistään (5)

Mavrik / Tätä myyntipäällyksen tekstiä on noudatettava viimeistään (5) Mavrik / 11.7.2017 Tätä myyntipäällyksen tekstiä on noudatettava viimeistään 1.1.2019 1 (5) MAVRIK Tuhoeläinten torjuntaan Myyntipäällyksen teksti Varoitus Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia

Lisätiedot

Kurtturuusun torjuntaohje

Kurtturuusun torjuntaohje Kurtturuusun torjuntaohje 1 Kurtturuusun tunnistaminen Monivuotinen pensas, kasvaa 0,5 1,5 m korkeaksi Lehdet kiiltävät, tumman vihreät ja uurteiset Syksyllä lehdet kellastuvat Varressa ja oksissa tiheästi

Lisätiedot