Toimeksiannon tavoite

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannon tavoite"

Transkriptio

1

2

3 Toimeksiannon tavoite Benchmarkkauksen tavoitteena oli analysoida koti- ja ulkomailla eräiden tunnettujen maaseutuja järvimatkailukohteiden matkailukonseptien toimintaympäristöä, kilpailukykyä ja sen keskeisiä osatekijöitä, matkailun kokonaiskonseptia sekä tuotekehityksen potentiaalia. Kohdeanalyysien pohjalta tehdään Etelä-Savon matkailun aluerakenteen, matkailukonseptien potentiaalia ja tulevaisuuden kehittämistä koskevat johtopäätökset sekä kehittämissuositukset.

4 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta (profiloiva) ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Matkailukonseptin analyysi Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena (Etelä-Savo) Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin

5 Toimeksiannon toteutustapa Matkailukohteiden toimintaympäristö (kirjallisuus, haastattelut, analyysi) Matkailutoimijat (haastattelut, kirjallisuus, nettiaineisto) Vetovoimatekijät (netti- ja kirjallisuusaineisto, haastattelut, vertaisarviointi, analyysi) Tuotetarjonta ja kysyntä (nettiaineisto, haastattelut) Kilpailukyvyn osatekijät (netti- ja kirjallisuusaineisto, haastattelut, vertaisarviointi) Matkailukonsepti (haastattelut, analyysi) Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena (analyysi, vertaisarviointi) Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin (analyysi, vertaisarviointi)

6

7 Tarkastelun yleisiä lähtökohtia Etelä-Savossa on ollut tarve terävöittää sen matkailun alueellista toimintaympäristöä ja matkailun kehittämiskonsepteja (tuotteet, palvelujärjestelmät) etenkin tulevaisuuden (mm. ilmastonmuutoksen ja kansainvälistymisen haasteet) matkailukehityksen näkökulmista. Perustana kaikessa matkailun kehittämisessä ovat tarpeeksi vetovoimaiset luonnon ja kulttuurin resurssit, mahdollisuus hyödyntää näitä resursseja matkailun tarpeisiin, riittävä määrä matkailun kehittämisdynamiikkaa (resurssien tuotteistus ja ylläpito, markkinointi ja myynti) ylläpitäviä ja sitä uusintavia sekä kilpailukykyisiä matkailuyrittäjiä. Etelä-Savossa näitä kaikkia on matkailun nykykysynnän tarpeiden tyydyttämiseksi.

8 Tarkastelun yleisiä lähtökohtia Toimintaympäristön, julkisen ja yksityisen, on tuettava eri tavoin tämän dynamiikan kehitysehtoja ja kohdistettava taloudellisia ja toiminnallisia resursseja tarpeen mukaan matkailutoimintojen edistämiseen. Matkailu kilpailee tässä mielessä kaikkien muiden toimialojen kanssa samalla viivalla näiden resurssien käytöstä. Etelä-Savo keskeiset luonnonresurssit ovat hyvin kasvavat laadukkaat metsät, laajat puhtaat reittivesistöt, viljelyyn kelpaavat maa-alueet ja näitä resursseja hyödyntävänä kulttuurisena toimintona maaseutuasutus, maatalous sekä maaseutukulttuuri. Aluerakenteeltaan Etelä-Savo muodostuu kolmesta seutukaupungista vaikutusalueineen, harvaan asutun maaseutualueiden kuntakeskuksista ja laajoista harvaan asutuista maaseutualueista paikallisine kyläyhteisöineen tai yksittäisine asumuksineen.

9 Tarkastelun yleisiä lähtökohtia Viimeisen 50 vuoden aikana Etelä-Savon aluerakenteeseen on muodostunut uutena asutuksellisena ja toiminnallisena elementtinä vapaa-ajan asutus (kesämökkiasutus) järvien ranta-alueille, joka tuottaa merkittävän määrän alue- ja paikallistaloudellista dynamiikkaa alueen kuntiin sekä ylläpitää sellaisia palvelurakenteita, joita alueen väestömäärä ei muuten pystyisi yksin maaseutualueilla tai kaupungeissa kannattelemaan. Etelä-Savon matkailussa matkailukeskusten syntymisen toimintaympäristö ja kysyntä on erilaista kuin Lapissa. Pohjoisessa lähtökohtana on talvimatkailu, jonne sijoittuvat alueen luonto- ja kulttuuriresursseja (pohjoisen taiga-alueen tunturit, avarat tunturimaisemat ja saamelaiskulttuurin eksotiikka) hyödyntävät ja keskelle ei mitään sijoittuvat täyden palvelun paikalliset matkailukeskittymät päätuotteina (hiihto, laskettelu, talviset ohjelmapalvelut kuten kelkkailu). Etelä-Savossa pääsesonki sijoittuu kesään ja myös aluerakenteeltaan se on toiminnallisesti hajautuneempi pieniin paikallisiin matkailukohteisiin kuin haulikolla ammuttuna. Lähtökohtana tämä pakottaa tarkastelemaan Etelä-Savon matkailukehitystä kokonaan toisesta näkökulmasta asiakasryhmien ja -volyymien, tuotteistuksen, matkailun paikallisen kehittämisen ja markkinoinnin (brändin rakentamisen) osalta.

10 Tarkastelun yleisiä lähtökohtia Yhden keskittymän tapaisia matkailukohteita luonteeltaan Etelä-Savossa ovat lähinnä seutukaupunkikohteet, ensisijaisesti perinteinen matkailukaupunki Savonlinna ja parhaillaan uusiutuva maaseudun kauppa- ja palvelukaupunki Mikkeli. Näissä kahdessa kaupungissa on luontaista luonnon ja tuotettua kulttuurin vetovoimaa, jolla on myös matkailullista merkitystä. Maakunnan maaseudun kyläyhteisöissä ja osin myös kuntakeskuksissa (esim. Mäntyharju, Heinävesi, Hirvensalmi, Punkaharju, Enonkoski, Kangasniemi, Puumala) on matkailupotentiaalia, mutta toistaiseksi niiden palveluvarustus ja matkailutoiminnot eivät ole vastanneet uusiutuvan matkailun tarpeita. Ne toimivat lähinnä oman alueensa asukkaiden ja kesäaikaisen vapaa-ajan asutuksen palvelu- ja hallintokeskuksina. Näille keskuksille on olemassa selvä uusiutumistarve sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, jos vain löydetään sopivat kokonaiskonseptit niiden kehittämiseksi tulevaisuuden haasteiden näkökulmasta (mm. kirkonkylien asutuksen eheyttäminen, uudet työn muodot, kestävän kehityksen haasteet ja siihen liittyvät monipuoliset huoltoturvan, asumisen, työn ja vapaa-ajan uudelleenjärjestelyt).

11 Tarkastelun yleisiä lähtökohtia Etelä-Savossa on erinomainen hetki tarkastella matkailun aluerakenteen uusia haasteita ja matkailukonseptin mahdollisuuksia tilanteessa, jossa kysyntä omaperäisille, omaehtoisille ja aluetta profiloiville, etenkin kestävän matkailun, matkailukonsepteille kasvaa jatkuvasti maailmalla. Etelä-Savo on uuden ohjelmakauden julkisen sektorin keskeisten toimijoiden (kunnat, maakuntahallinto, ELY-keskus) osalta ison haasteen edessä; mihin suuntaan matkailua halutaan maakunnassa painottaa (mihin taloudellisia resursseja ohjataan)? Mikä on oikeastaan Etelä-Savon matkailun perusmalli ja konsepti? Millä se profiloituu jatkossa etenkin nopeasti muuttuvan kulutuskysynnän aallokoissa ja mikä on sellainen konsepti, joka tuottaa lisäarvoa, ei vain matkailun toimialalle, vaan laajemmin alueen paikallisyhteisöihin ja talouksiin? Matkailun konseptoinnissa kyse on yhteisestä tahtotilasta, strategisista valinnoista ja konkreettisista toimenpiteistä matkailun tulevaa kehityssuuntaa määritettäessä. Tämä kuuden kohteen benchmarking tarkastelu antaa eväitä paikallisten maaseutu(kylä-)yhteisöjen sekä järvivesistöjen entistä kestävämpien matkailukäytäntöjen kehittämiseen, johon Etelä-Savon alueella on olemassa runsaasti luontaisia vahvuuksia, mutta toki yhtälailla heikkouksia.

12

13 Maaseudun toimintaympäristö Etelä-Savossa oli vuonna 2011 yhteensä noin maatilaa. Peltoalaltaan eteläsavolaiset tilat ovat maan pienimpiä (keskimäärin 25,6 ha/tila), mutta jos mukaan lasketaan myös metsä- ja muu pinta-ala, tilojen koko hieman on maan keskimäärää suurempi (noin 102 ha). Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna alueen tärkein maatalouden tuotantosuunta on maidontuotanto. Etelä-Savo on yhdyskuntarakenteeltaan hajautunut ja taajamien ulkopuolella asuu suhteessa enemmän väkeä kuin koko maassa keskimäärin. Vuonna 2010 noin 62 % alueen väestöstä asui kaupungeissa. Harvaan asutulla maaseudulla asui 27 %, ydinmaaseudulla 7 % ja kaupunkien läheisellä maaseudulla 4 %. Alueen asutus on harvaa ja asukastiheys on noin 11,1 asukasta/maakm², mutta asutus on kuitenkin tasaisesti läpi alueen sijoittunutta. Etelä-Savossa on vapaa-ajan asukkaita toiseksi eniten koko maassa heti Varsinais- Suomen jälkeen. Vuonna 2011 kesämökkejä oli noin kappaletta, joista 58 % oli maakunnan ulkopuolella asuvien omistuksessa. Maakunnassa 220 kylätoimikuntaa, -yhdistystä tai muuta kylätoimintaa harjoittavaa yhdistystä. Maaseudun väestö on jatkuvasti vähentynyt ja ikääntyy nopeasti, vaikka vastakaupungistumisesta ja uudesta tulo-/paluumuutosta on olemassa jo merkkejä. (Rantanen ym. 2009; Etelä-Savon ELY-keskus 2012)

14 Maaseudun toimintaympäristö Etelä-Savo on vahvaa luomuviljelyn, -tutkimuksen ja -osaamisen aluetta. Maakunnan pelloista luonnonmukaisessa tuotannossa oli vuonna 2011 siirtymävaiheen peltoala mukaan lukien 10,6 % (vrt. koko maa 8,8 %). Syksyllä 2012 Etelä-Savon luomuala oli noussut jo noin hehtaariin eli 12,3 prosenttiin alueen peltopinta-alasta. Mikkeliin on tuloillaan Luomuinstituutti, jonka tavoitteena on edistää Etelä-Savon kehittymistä luomumaakunnaksi ja edistä luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden sekä luomuruokaketjun yritystoiminta sekä siten kehittää merkittävä elinkeinoala. Etelä-Savossa maa-pinta-alasta neljää viidesosaa peittävät puut, enimmäkseen männyt ja kuuset. Vuonna 2010 metsämaata yhteensä 1,81 miljoonaa hehtaaria. Yksityisessä omistuksessa metsistä on noin 77 %. Etelä-Savon metsien omistajakunta on ikääntynyt ja suurimmaksi omistajaryhmäksi ovat nousseet eläkeläiset, joiden osuus Etelä-Savossa on 50 %. Etelä-Savossa alueen keskeisinä vahvuuksina ovat runsaiden metsäluonnonvarojen lisäksi niiden ympärillä jo olemassa olevat tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-toimintarakenteet (TKI), näiden verkostot ja siten vahva osaaminen mm. bioenergiassa, materiaali- ja ympäristöteknologiassa ja kuituosaamisessa. Maakunnassa on myös biotalouden ja teknologia-alan kärkiyrityksiä, joissa TKI-työn tuloksia viedään yrityskenttään. (Etelä-Savon ELY-keskus 2012)

15

16 Järvivesistöjen toimintaympäristö Etelä-Savolle tyypillisiä ovat karut ja suuret järvi- sekä reittivesistöt. Paljon on myös pienvesiä. Suurin osa järvivesistöistä kuuluu Saimaan järvialtaaseen (3800 km 2 ) osana Vuoksen vesistöä. Saimaa muodostaa Etelä-Savon alueella runsassaarisen reittisokkelon (järvilabyrintin), joka on ollut merkittävä kulkuväylä ja sen hyvät eteläiset ranta-alueet ovat olleet asuinkohteena koko alueen asuttamisesta saakka. Saimaa jakautuu suuriin selkävesiin, joista Haukivedelle ja Kolovedelle on perustettu kansallispuistot. Osin Etelä-Savon puolelle ulottuu Repoveden kansallispuisto. Myös Pihlajavesi, Luonteri, Katosselkä ja Puruvesi ovat arvokkaita luontokohteita, joista osia on suojeltu rantarakentamiselta. Erämaiset järvet Puula ja Kyyvesi sijaitsevat myös eteläisessä Savossa. Saimaan syväväylä vilkkaassa veneily- ja tavarankuljetuskäytössä. Vesipinta-ala 25% koko maakunnan pinta-alasta (18768 km 2 ). Järvien pinta-alan osuus 99.2% (4745 km 2 ) vesipinta-alasta.

17 Järvivesistöjen toimintaympäristö Järvisimmät kunnat Mikkeli, Mäntyharju ja Juva. Järviä pinta-alasta: Savonlinna 40,2 %, Rantasalmi 39,3 %, Hirvensalmi 36,7%, Puumala 39,4%. Rantaviivaa noin km. Luokitellusta vesipinta-alasta (87% koko vesistöalasta) valtaosa eli 77 % sijoittuu erinomaiseen luokkaan, hyvään 15 % ja tyydyttävään noin 8 %. Kaksi järvikansallispuistoa; Linnansaari ja Kolovesi (osin Repovesi). Vesistöjen pahana uhkana typpi- ja fosforipäästöjen takia rehevöityminen Etelä-Savon pinta-alasta neljännes on vettä ja veden laatu on pääosin joko hyvää taikka erinomaista. Kirkkaita ja lähes kauttaaltaan puhdasvetisiä järviä on seitsemäntuhatta, pieniä lampia lukematon määrä ja monipolvisina virtaavia jokia ja puroja viisituhatta kilometriä Etelä-Savon alueen kalavarat, etenkin vahvat muikkukannat, ovat hyvät ja siksi myös alueella on edellytyksiä ammattikalastukselle ja kalojen jatkojalostukselle. Ammattikalastajien lisäksi Etelä-Savossa kalastaa vuosittain noin vapaa-ajan kalastajaa.

18 (SYKE 2013)

19

20 Yksittäisiä havaintoja Saksassa korostetaan markkinoinnissa vuoristoilman laatua ihmisten parantavana voimana. Suomessa keuhkoparantolat ennen perustettiin mäntykankaille järvien lähistölle, joissa ilma säilyi kuivana, raikkaana ja hengittäminen oli helppoa. Tämä on suomalainen vastine vuoristoilmalle, mutta ei kuitenkaan verrannollinen Saksaan tai Itävaltaan, jossa kaikki mitataan luotettavina arvoina ja vasta sitten voidaan käyttää tätä tietoa todellisessa matkailun markkinoinnissa. Vain näin jokin alue voi saada vasta esimerkiksi ilmakylpylä- tai allergiastatuksen. Vrt. Keski-Euroopassa järvenrantapaikat ovat sen verran niukka resurssi, että parhaita rantoja ei ole täytetty kesämökeillä, vaan ne pyritään pitämään yhteisessä käytössä suojelu-, kaavoitus- ym. toimenpitein. Suomessa hyvien vapaiden, yhteisessä käytössä olevien rantojen, määrä on rajallinen johtuen voimakkaasta mökkirakentamisesta, joka rajoittaa osin järvikohteiden vetovoimaa ja matkailukäyttöä. Matkailu ei ole sen enempää Bad Hindelangissa kuin Weissenseen alueella irrallinen muihin toimintoihin, erityisesti maatalouteen ja paikalliseen kulttuuriperinteeseen ja keskeisiin sidosryhmiin (viranomaiset ja luonnonsuojelu) nähden, irrallinen kohde. Kaikki pelaavat jatkuvasti yhteen ja samaan sovittuun suuntaan.

21 Yksittäisiä havaintoja Molenmat alueet, Weissensee ja Bad Hindelang, ovat hyvin voimakkaasti siirtyneet nettivaraussysteemeihin, sosiaaliseen mediaan ja hyödyntävät tehokkaasti omia nettisivuja asiakastiedon jakamisessa. Luonnonsuojelua kohtaan asenne Keski-Euroopassa on toisenlainen, sillä sitä ei koeta niin suurena uhkana, vaan matkailun vetovoimatekijänä. Monet menestyvät matkailukohteet ovat eri asteisesti suojeltuja ja ihmisen sekä luonnon toiminnot on pyritty sovittamaan kestävällä tavalla toisiinsa. Tällä tavalla saadaan luontokohteille markkinoinnillista lisäarvoa ja pidempää toiminnallista kantavuutta. Tavallaan toteutetaan biosfäärialueen ideaa, jossa suojelua ja luonnon taloudellisesta hyödyntämistä ei nähdä vastakkaisina toisilleen. Kysymys on kokonaisvaltaisesta näkemyksestä alueiden hyötykäytössä ja vaalimisessa eli kokonaisvaltaisesta matkailukonseptista, silloin kun alueen pääasiallisena toimintona on matkailu. Tässä bm-tarkastelussa toimivat kohteet kehittävät matkailua juuri biosfäärialueen tavoitteiden mukaisesti eli 1) vaalivat luonto- ja kulttuuriarvoja, 2) edistävät ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä sekä 3), tukevat matkailukohteessa kehityshankkeita, neuvontaa, ympäristökasvatusta ja tutkimusta usealla eri tavalla.

22 Yksittäisiä havaintoja Biosfäärialueen ideassa tiivistyy (Suomessa toistaiseksi Saaristomeri ja Pohjois-Karjalan biosfäärialue) hyvin Keski- Euroopan ekologisesti tietoisten matkailukohteiden kehittämismalli. Aiemmin oli suunnitelmissa laajempi Saimaan järviluonnon biosfäärialue, mutta se kaatui paikalliseen vastustukseen, joka kertoo siitä, että miten vaikeaa esimerkiksi Etelä-Savossa on omaksua suojelun ja matkailun välistä kohtalonyhteyttä. Sama asia toteutuu myös Saimaan Norpan kohdalla, joka on erittäin harvinainen ja ainutkertainen vesieläin koko maailmassa ja todellinen matkailun vetovoimatekijä, mutta sitä ei saada brändättyä kunnolla osaksi järvimatkailua, vaikka toki sen ympärille on luotu logoja, tapahtumia, markkinointitoimenpiteitä ja matkailutuotteita. Tässä asiassa Etelä-Savolla on merkittävästi vielä kehittämistä.

23 Yksittäisiä havaintoja Ruotsissa yhteistyön kulttuuri ( samarbete tai samverkan ) ovat keskimäärin pidemmällä kuin Suomessa ja samoin paikallisuuden ymmärtäminen ja kunnioittaminen tekemisessä eli paikallinen juurruttaminen ( lokal föränkring ). Toiminta lähtee aina ensin paikalliselta ruohonjuuritasolta ja se ei ole kertakokousmalli, vaan perustoimintamalli, jossa alun alkaen matkailu juurrutettiin olennaiseksi osaksi paikallista kehittämistoimintaa. Ruotsin ajattelutapa on samantapainen malli kuin Itävallassa ja Saksassa (saksankielisessä maailmassa), jossa juurruttaminen on kokonaisvaltaisen matkailuprosessin 1. vaihe. Tätä prosessia kutsutaan Saksassa nimellä Leitfaden tai Ganzheitliches Konzept. Kyseessä on kestävän matkailun ajattelu- ja toimintamalli, jossa käydään ensin 1,5-2 vuotta sisäisesti tiukkoja keskusteluja/ analyyseja alueen (tietyn paikan) väestön kanssa mahdollisesta matkailukonseptista ja vasta sitten kutsutaan asiantuntijat arvioimaan konseptin toimivuutta sekä auttamaan jatkotyössä. Prosessiin varataan riittävästi aikaa eikä heti rynnätä tekemään ratkaisuja yhden tai kahden kokouksen perusteella. Malliin liittyy olennaisena osana ajattelutapa, jossa paikallisväestön oletetaan hyötyvän matkailusta tavalla tai toisella. Kyse on yhteiskuntavastuusta, jossa huomioidaan myös paikallisen väestön sosiaaliset, ekologiset, taloudelliset ja kulttuuriset oikeudet tasavertaisesti. Prosessi on raskas, mutta palkitsee itse itsensä toiminnan pitkäjänteisyytenä sekä matkailun toimintaympäristönä, jossa vältetään turhat jännitteet matkailuelinkeinon kehittäjien ja paikallisten välillä, saadaan väestö sitoutumaan omilla ehdoilla prosessiin ja syntyy vahva tahtotila, joka vie kehitysprosessia jatkossa eteenpäin. Hyödyt ohjataan myös paikallisväestölle ja kaikin tavoin muutenkin hyödynnetään paikallisia palveluja. Näin on tehty Weissenseellä ja Bad Hindelangissa.

24 Yksittäisiä havaintoja Saksassa ja Itävallassa kuntien viranhaltijat ja poliitikot ovat tiiviisti mukana kehittämisessä matkailua, mutta kenties hieman toisella tavalla kuin Suomessa, jossa usein matkailua kehitetään aluenäkemyksen pohjalta. Näkemys on keinotekoinen rajoiltaan ja perustuu hallinnolliseen ajatteluun sekä vallankäytön tarpeisiin, ei taloudellisiin realiteetteihin/ rakenteisiin/ keskittymiin ja niiden toimintaan tai asiakkaiden kulutusmieltymyksiin. Matkailua tulisi Etelä-Savossa kehittää ainoastaan ammattimaisen matkailun kehittämisen ehdoilla asiakkaiden näkökulmasta, jolloin se saisi ansaitsemaansa arvoa ja olisi yhtä arvostettu kuin mikä muu tahansa elinkeinosektori. Ruotsin malli sijoittuu kenties Suomen ja Weissenseen sekä Hindelangin mallin välimaastoon, mutta yhtä kaikki; turhaa vastakkainasettelua julkisen sektorin (viranhaltijat/poliitikot) ja matkailuelinkeinon yksityisten toimijoiden välillä pyritään välttämään koska kaikki ovat kirjaimellisesti benchmarkingin järvikohteissa samassa veneessä.

25 Yksittäisiä havaintoja Keski-Euroopassa kotimarkkinat ovat aivan toisenlaiset kuin Etelä-Savossa, jossa potentiaalisia asiakkaita voi 2-3 tunnin säteellä matkailukohteesta olla miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia. Etelä-Savossa paikallinen/alueellinen matkailukysyntä on vastaavasti heikkoa, ts. kotimarkkinat pieniä, joka vaikeuttaa pääomien kerryttämistä ja ylipäätään rajoittaa matkailupalvelujen tarjoamaa etenkin kesäsesongin ulkopuolella. Vientikysyntä vastaavasti parhaimmalle Etelä-Suomen markkina-alueella ja ulkomaille vaatii hyvää osaamista (kontakteja ja sosiaalista taitoa) sekä resursseja, ja kun vaakakupissa ovat suhteellisen pienet pääomakertymät, ei hyville vientimarkkinoille pääsy Etelä-Savosta ole helppoa etenkään sesongin ulkopuolella. Tästä eivät kärsi ainoastaan matkailuyritykset, vaan myös oheispalveluja tuottavat yritykset. Esimerkiksi erikoiskauppojen ylläpito voi olla vaikeaa Savonlinnan tapaisessa kaupungissa muuten kuin kesäsesongin aikana. Tämän vuoksi matkailun kehittäminen ja siitä kasvun hakeminen on monin verroin haastavampaa Etelä-Savossa kuin useimmilla alueilla Keski-Euroopassa ja sen ratkaisemiseksi ei ole juuri olemassa oikoteitä. Markkinat määräävät tilanteen. Tämä puoltaa sellaisten paikallisten ja persoonallisten matkailukonseptien kehittämistä, jossa keskitytään minimoimaan kulurakenne, maksimoimaan tuotot tietyiltä valituilta kohderyhmiltä etenkin kesäaikaan ja luomaan sellaisia jakeluratkaisuja (esim. sosiaalinen media), joka minimoi jakelutiekulut sekä myös täytyy pohtia sitä, että mitä muuta mahdollisesti joutuu etenkin talvella tekemään, että saa kohtuullisen toimeentulon. Tällöin väistämättä joudutaan myös puhumaan elämäntapayrittäjyydestä ja hyväksymään sen tosiasia, että matkailulla harvoin ja hyvin harva rikastuu, mutta se voi tarjota mielekästä tekemistä mukavien ihmisten kanssa ja motiivin rakentaa pieniä paikallistaloudellisia ja hyvin toimivia (älykkäitä, osaavia ja kovasti yrittäviä) matkailuyksiöitä, joilla edes kohtuullisesti toimiessaan on myös aluetaloudellista vaikuttavuutta.

26 Yksittäisiä havaintoja Benchmarking kohteista tunnistettuja avaintekijöitä minkä tahansa paikallisen matkailukohteen kehityksessä ja menestyksessä ovat; Riittävän vetovoimainen kulttuurin- ja luonnonympäristö (esim. pitkä ja rikas kulttuurihistoria, hyvin suojeltuja alueita jne.), jota on mahdollisuus eri tavoin hyödyntää matkailun kehittämisessä. Matkailukohteiden varsinaisilla toimijoilla usein takana pitkä kulttuurihistoria ja pitkä paikalliset sukuperinteet, joka tuo tekemiseen itsetuntoa ja jatkuvuutta. Jokin paikallinen yhteisö (useimmiten kylä- tai kuntayhteisö) ja sen toimijat, jotka seisovat matkailun kehittämisen ja kehittäjien takana. Joukko sellaisia yrittäjiä, joilla näkemystä, tahtoa, taitoa, kontakteja ja taloudellisia pääomia ja jotka kiinnittyvät paikalliseen matkailukohteeseen erilaisin sosiaalisin & toiminnallisin sitein. Yhteinen näkymä ja arvopohja, joka innoittaa ja toimii johtolankana (filosofiana) matkailun kehittämistoiminnassa ja joka määritetty yhteisessä osallistuvan suunnittelun prosessissa. Toimijoiden kyky hyvään yhteistyöhön ja toiminnallista yhteistyötä tukevat organisaatiot & tekijät & peruspalvelut olemassa. Toimijoiden kyky jatkuvaan oppimiseen ja uusiutumiseen. Kilpailukyvyn säilyttämisessä on oltava jatkuvasti terävänä, muuten jää ulos markkinoilta. Määrätietoista pitkäjänteistä työtä yhteisen tavoitteen eteen ja sen tukena

27

28 Etelä-Savon toimintaympäristö ja matkailutuote Vetovoimatekijät Matkailutoimijat Erottautumistekijät (kärkituotteet) Kilpailukykytekijät ja kilpailukyky Matkailukonseptit Tuotekehittelyn potentiaali Tulevaisuuden matkailukonsepti Kehittämissuositukset

29 Etelä-Savon toimintaympäristö ja matkailutuote Etelä-Savon maaseutu on paitsi rikas metsä- ja järviluonnoltaan, niin alue on ollut perinteisesti vahvaa asutus- ja maaseutukulttuurin aluetta. Alueelle sijoittuu useita muinaiskohteita (mm. järvivesistöjen rannoilta on löydettävissä paljon muinaisia asuinpaikkoja ja ainutkertaisia kalliomaalauksia), mielenkiintoisia kyläkohteita ja lupsakkaan persoonallista eteläsavolaista maalaiselämää. Etelä-Savo on vahvasti maaseutua ja sen myönteisten puolien esiintuominen oikein tuotteistettuna on yksi alueen suurista vetovoimatekijöistä. Toimintaympäristönä Etelä-Savo sijoittuu Väli-Suomeen, jolloin sen ohi ajetaan esim. Tahkon, Vuokatin, Kuusamon tai Lapin matkailukeskuksiin. Alue on pääosin erittäin hyvin saavutettavissa pääkaupunkiseudulta omalla autolla ja julkisilla liikennevälineillä. Alueelle ei välttämättä kuitenkaan pysähdytä jäämään pidemmäksi aikaa ja laajemmalti, jota osoittaa sekin, että 5-tien varren läheiset maaseutukohteet menestyvät, mutta eivät välttämättä muut kohteet kauempana tästä alueen valtaväylästä.

30 Etelä-Savon toimintaympäristö ja matkailutuote Toimintaympäristössä maaseudun matkailuyrittäjät ovat pääosin mikroyrityksiä, joiden palvelutuotanto on alueellisesti hyvin hajautunutta ja suurella osalla yrittäjistä se on sivuelinkeino, vailla sen suurempaa menestys- ja kasvuhalukkuutta. Ammattitaidossakin on usein paljon parantamisen varaa, vaikka toimialalle onkin tullut viime vuosina uutta nuorta verta ja entistä kansainvälisempää matkailukokemusta sekä osaamista. Näistä lähtökohdista ja suhteellisen niukasta yrittäjien pääomakertymästä johtuen alueen maaseutumatkailun dynamiikka ja kilpailukyky ei ole paras mahdollinen. Siksi suuri osa alueen yrittäjistä tyytyy enemmän harrastuksenomaiseen elämäntapayrittämiseen, joka ei sekään ole niin kauan huono vaihtoehto kun tulos säilyy vain plusmerkkisenä. Myös yritysten tehokas yhteistyö on vielä kehittymisasteella, vaikka sitä kyllä pienemmissä puitteissa tehdään, mutta aluerakenteen ehdot (pitkät välimatkat yrittäjien välillä) ja toisaalta osaamis- ja motivaatiotason ja investointihalukkuuden eroavaisuudet yrittäjäkunnassa eivät välttämättä suosi yhteistyön vaihtoehtoa.

31 Etelä-Savon toimintaympäristö ja matkailutuote Matkailutuotteena ykkönen on mökkituote. Maakunnassa on runsaasti mökinvuokraajia ja alue tunnetaan (se on jo melkein brändi) nimenomaan hyvänä mökkeilymaakuntana. Maaseutumatkailu ja järvimatkailu muuten ovat muutamia yksittäisiä paikallisia kohteita (esim. Punkaharjun Tynkkylän Lomaniemi, Saimaa Holiday, Niinisaari, Valamon luostari) lukuun ottamatta suhteellisen suppeita tarjonnaltaan, vaikka joukossa on runsaasti myös hyvin toimivia mikroyrityksiä mm. maaseudun ohjelmapalvelutuotannossa. Tapahtumatuotteet ovat pääosin pieniä paikallisia kesään keskittyviä tuotteita ja joukosta ei välttämättä erotu sellaisia pitkälle vietyjä tuotteita tai tuotekonsepteja, jotka ylittäisivät jatkuvasti valtakunnallisen markkinointi- ja tunnettavuuskynnyksen. Maaseudun kulttuurikohteena Taidekeskus Salmela on esimerkiksi yksi tällainen kohde ja jossain määrin myös Mikkelin Kenkävero (kaupunkikohde samalla) ja alueen muutamat kartanot (esim. Tertti). Kokonaisuutena Etelä-Savo maaseutumatkailukohteena ja -tuotteena jää profiloitumattomaksi ja vaille vahvaa bränditekijää.

32 Vetovoimatekijät Etelä-Savon maaseudun ja etenkin järvivesistöjen kansallispuistojen luonnonvetovoima on suhteellisen vahva, mutta yksi ongelma on se, että alueella on vähän luonnonarvoja ja tunnettavuutta matkailijoiden silmissä markkinoinnillisesti korostavia tekijöitä. Keskeisimpiä näistä tekijöistä on matkailukäyttöön soveltuvien suojeltujen alueiden määrä ja laajuus, sillä järvikansallispuistoja on käytännössä vain kaksi ja samaa tai muuta sen arvoa korottavaa statusta (esim. biosfäärialue) ei ole muilla kohteilla vaikka ne olisivatkin muuten arvokkaita järviluonnoltaan kuten esim. Puulavesi, Kyyvesi, Kermanjärvi, Heinäveden reitti tai Pihlajavesi. Rantojensuojeluohjelma on säästänyt alueen suurjärvien selkävesien monet saaret ylettömältä rantarakentamiselta, joka tukee luontokeskeisen järvimatkailun kehittämistä alueella.

33 Vetovoimatekijät Etelä-Savossa kansainvälisen uutiskynnyksen ylittävä järvivesistöjen eittämätön vahvuus on elintavoiltaan erikoislaatuinen (persoonallinen) ja äärimmäisen harvinainen Saimaan Norppa. Ongelma on, että sen suojelun ympärillä käyty viime vuosina käyty eri toimijatahojen välinen keskustelu ei näytä tukevan sen ympärille rakentuvaa matkailubrändin rakentamista (vrt. Saimaan matkailumarkkinoinnissa aiemmin käytetty iloisen vilkuttavan Saimaan Norpan kuva). Kyseessä ei ole asia, jonka suojelu ja säilyminen hyväksyttäisiin yksimielisesti alueen matkailuelinkeinon yhtenä vetovoimatekijänä ja hienovaraisen kestävästi toteutetun tuotteistamisen lähtökohtana, vaan se aiheuttaa usealla tavalla alueen sisäisiä ristiriitoja, joka vastaavasti heikentää alueen matkailullista vetovoimaa ainakin tietyissä valituissa kohderyhmissä ja saa myös aikaan negatiivisia mielikuvia alueen matkailun kehittämissuunnasta. Norppa olisi hyvä keulakuva järvialueen ainutlaatuisuuden esille nostolle, mutta asian ristiriitaisuuden vuoksi siihen on suhtauduttava hyvin varonen niin kauan kun ei ole olemassa asiasta yhteisiä jaa laajasti hyväksyttyjä pelisääntöjä.

34 Matkailutoimijat Maaseutu- ja järvimatkailun yritystoiminta on em. pääosin maaseudun eri puolille hajautuneiden mikroyritysten varassa, joka luonnollisesti asettaa omat reunaehtonsa matkailutoimintojen kehittämiselle. Yritysten yhteistyöverkostoja on jo olemassa (esim. Saimaan Charmantit alueellisesti laajemmin, Puulataival ja Saimaa Holiday paikallisemmin) yritysmäärällisesti pienempinä tai suurempina konsortioina, mutta alueelta puuttuvat vielä sellaiset Bad Hindelangin tai Weissenseen tapaiset paikalliset kokoavat yritysten yhteistyökonseptit, joissa mukaan sekoittuisivat tehokkaasti yrittäjien lisäksi luonnonsuojelu, paikallis- ja aluehallinto ja myös alueen muiden elinkeinojen harjoittajat. Tässä voisi olla Etelä-Savon yksi mahdollisuus hyödyntää Weissenseen ja Bad Hindelangin tapaisia pitkälle vietyjä kestävän matkailun kokonaisuutta korostavia toimintamalleja, ei ainoastaan yksittäisiä toimenpiteitä.

35 Erottautumistekijät (kärkituotteet) Edellä on jo mainittu muutama maaseutu- ja järvimatkailun kärkituote ja vetovoimatekijä, mutta joutuu kysymään, että mitkä ovat lopulta Etelä- Savon matkailun kehittämisen perusvahvuuksiin (maaseutu ja järvivesistöt) perustuvia erottautumistekijöitä. Onko se kansallispuistot, mutta mitä ovat ohjelmapalvelut, jotka erottautuvat niiden toiminnallisena osana? Onko se jokin maaseutuun tai järviin kytkeytyvä tapahtuma, mutta mikä se voisi olla? Onko se jokin paikallinen tai alueellinen matkailuyritysten yhteinen markkinointiverkosto? Onko se jokin erityinen kulttuurien tuote (tapahtuma), joka profiloituu Etelä-Savon maaseutuun ja järvivesistöihin? Vai onko se yksinkertaisesti mökkituote, jossa on jo olemassa hyvä infrastruktuuri, se tukee kesän tapahtuma-, risteily- ym. tuotteita sekä paikallis- että aluetaloutta ja on tunnettu laajalti, mutta toisaalta mökkiläiset harvoin käyttävät paikallisia luontokeskeisiä ohjelmapalveluja ja mökkituote on jo hiipumassa Keski-Euroopassa ja osin venäläisten parissa ja miten tätä tuotetta kehitettäisiin brändiksi saakka. Jos näihin kysymyksiin ei ole selkeitä vastauksia, niin siinä tapauksessa erottamistekijät ovat toistaiseksi vähissä. Näitä kysymyksiä on syytä pohtia jatkotyöskentelyssä huomattavan tarkasti.

36 Kilpailukykytekijät (plussat) Alueen erityiset järvikohteet selkäsaaristoineen, joilla luonnonsuojelustatus ja niiden laatuomaisuudet (puhdas vesi, hiljaisuus, ilman puhtaus, upeat auringonlaskut, tilan tuntu), jotka myyvät niitä jo itsessään. Saimaan Norppa maailmassa ääriharvinaisena lajina (osana kansallispuistoihin kohdistuvaa matkailua). Venäläismatkailijat ja maakunnan kohtuullisen hyvä asema lähtöalueisiin nähden vaikka Etelä-Karjala on tätä kilpailua koko ajan kiristämässä merkittävästi. Jokamiehenoikeudet (myös siihen liittyvät velvollisuudet) suomalaisena liikkumisen erikoisuutena. Etelä-Savon 5-tien lähiympäristön erittäin hyvä saavutettavuus Suomen keskeisiltä markkina-alueilta, mutta muuten Etelä-Savo ei kaikilta osin ole helposti saavutettava. Maaseutumaisuus ja aktiiviset maaseutuyhteisöt osana matkailua (elämisen ja vapaa-ajan laatua tarjolla). Mökkimatkailu ja sitä tukevan palvelutuotannon pitkä kokemuspohja sekä palvelujen suhteellisen hyvä kattavuus ympäri maakuntaa. Tietyt yritysryppäät (yhteistyörakenteet), jotka toimivat jo alueella, ja ovat kyenneet ponnistamaan myös laajemmille kansainvälisille markkinoille. Miten tietty savolaisen kulttuurin alkuperäisyys (sen nykyisyys ja perinteet) voisivat olla myönteinen imagotekijä? Miten alueen maaseudun kehittyneisyyden heikkoudet ja rehellisen rehevä maalaisuus voi olla positiivinen tekijä, joka vetää valittuja kohderyhmiä puoleensa aidolla vilpittömyydellään, rehellisyydellään ja avoimella ystävällisyydellään. Positiivisessa mielessä Etelä-Savo on aidon villi, alkukantainen ja toistaiseksi tuntematon/kartoittamaton pohjoinen järvialue, jossa on olemassa oma alueellinen eksotiikkansa.

37 Kilpailukykytekijät (miinukset) Aluerakenteelliset perusongelmat kuten perusinfrastruktuurin investointivajeet, väestön ikääntyminen, pääomien heikko kertyminen ja riskipääoman liike alueella, palvelujen heikkeneminen maaseudulla ja uusiutuvien kasvuyritysten lisätarve. Matkailun painottuminen kesäsesonkiin, mutta talvi pitäisi nähdä myös uutena mahdollisuutena (vrt. Haukiveden luonnonjäinen luistelurata). Mikroyrittäjävaltaisuus yhdistettynä alhaisiin pääomiin, sivutoimiseen matkailuyrittäjyyteen, yhteistyöhaluttomuuteen ja osaamisvajeisiin. Tietynlainen osaamattomuus/passiivisuus (sokeus omille mahdollisuuksille) hyödyntää alueen erikoislaatuista järvi- ja maaseuturesurssia (ei koske kaikkia yrittäjiä, mutta on alihyödynnetty matkailun kehittämisessä). Oivalletaanko todelliset vahvuudet? Maaseutu- ja vesistötuotteiden profiili ja markkinoille pääsy on vajavaista. Puuttuvat toistaiseksi vahvat valtakunnalliset ja kansainväliset brändit (mielikuva Etelä-Savosta maaseutuna ja järvinä on heikko ja se jää ikään kuin jatkuvasti piiloon matkailijoilta). Missä ovat esimerkiksi alueen järvikohteita esittelevät kolmiulotteiset kartat, jotka ovat perustavaraa Keski-Euroopan matkailukohteiden markkinoinnissa?

38 Kilpailukykytekijät (miinukset) Kestävä kilpailukyky edellyttää jatkuvaa, nopeaa ja innovatiivista tuotekehitystä ja tähän ei ole välttämättä valmiuksia, sillä aluetta hallitsevan mökkituotteen vuokraus on suhteellinen yksinkertainen tuote, joka ei inspiroi kehittämään tuotetta kovinkaan pitkälle tai tekemään laajemmin sen markkinoinnissa/ myymisessä yhteistyötä muiden matkailuyrittäjien kanssa. Markkinoille pääsyn heikkoudet ja siellä pysyminen. Kulttuurisen ja sosiaalisen (yhteiskuntavastuullisen) ajattelun ohuus osana matkailutuotteen rakentamista. Rakennetun kulttuuriympäristön estetiikka kaupunkiympäristöissä ja myös kuntataajamissa ei ole samalla tavalla silmää miellyttävä kuin mitä se Keski-Euroopassa tai jo Ruotsissa on. Siellä vanhaa on säästetty ja korjattu sekä tehty vanhoista keskustoista eläviä ihmisten (matkailijoiden) kohtaamispaikkoja. Suomessa nämä miljööt vetovoimatekijöinä on aika pitkälle menetetty ruman ja epäyhtenäisen uudisrakentamisen myötä, myös Etelä-Savossa (vrt. esim. Savonlinnan kaupungin keskusta). Paikallisten kohteiden heikko saavutettavuus (oma auto oltava lähes kaikkiin kohteisiin mennessä) pitkien matkojen ja heikkojen julkisten liikenneyhteyksien takia. Myös alemmanasteisten teiden kunto on nopeasti heikkenemässä.

39 Kokonaiskilpailukyky Etelä-Savon järvimatkailun ja maaseutumatkailun kokonaiskilpailukyky matkailukohteena ja tuotteina vaikuttaa olevan sitä benchmarking kohteisiin, etenkin ulkomaisin, verrattuna vielä suhteellisen heikko. Alueella ei ole vahvoja jatkuvasti myyviä volyymituotteita muita kuin lähinnä mökinvuokraus. Erityistä kestävää kilpailuetua ei voida saavuttaa Etelä-Savossa juurikaan ylivoimaisella vetovoimalla, hinnoittelulla, ei edes infrastruktuurissa, aktiviteettien tai tapahtumien määrässä/laadussa toistaiseksi, mutta matkailun paikallisessa erityisosaamisessa kylläkin, jos se kehittyy voimakkaasti vastaaman erikoistuneita asiakastarpeita. Omat rajoitteensa asettavat alueen toistaiseksi heikohko kohdeimago, puutteelliset markkinayhteydet ja yhteistyön kehittymättömyys matkailua kehittävien eri toimijoiden välillä. Vieraanvaraisuus, ympäristöhallinto ja sitä tukeva lainsäädäntö, alueen turvallisuus, matkailua tukeva muu perusinfrastruktuuri (mm. tiestö, vaikka alempi tieverkko on osin rapautumassa) ja ainakin joiltain osin jo toimivat matkailuorganisaatiot ovat asioita, jotka ovat alueella suhteellisen hyvässä kunnossa. Kehittämistä löytyy siis vielä paljon suhteellisesta kilpailuedusta (ollaan joissain tekijöissä kilpailijaa merkittävästi parempia) koska absoluuttisessa resurssiperustaisessa kilpailuedussa ei olla edellä kuin Saimaan Norpan (sitä lajina ei ole missään muualla maailmassa) ja hyvin laajojen puhtaiden reittivesistöjen tapauksissa.

40 Matkailukonseptit Etelä-Savossa matkailun kylämatkailun ja matkailun kokonaiskonseptiin pyrkiviä paikallisia matkailukohteita on jo muutamia (esim. Niinisaari ja Saimaa Holiday). Sen lisäksi on muutamia markkinointiin keskittyneitä yhteistyöverkostoja, mutta laajemmin puuttuvat sellaiset paikalliset erikoistuneet (esimerkiksi jokin selkeä teema) ja hyvin brändätyt matkailukonseptit, joissa yhdistyy usean toimintaympäristössä toimivan yksityisen ja julkisen matkailukehittäjän toiminta samansuuntaiseksi tavoitteeksi. Aina jokin kulma pettää julkisella tai yksityisellä toimijalla osana matkailukonseptia. Tässä mielessä voisi olla hyvä ottaa joitakin kohteita mallikohteiksi ja osoittaa, että miten niiden kanssa on mahdollista päästä nykyistä pidemmälle matkailun yhteisessä kehittämistoiminnassa.

41 Tuotekehittelyn ja matkailukonseptien potentiaali Etelä-Savo maaseutu- ja järvimatkailulla on merkittävää potentiaalia piilossa mutta sen tuotekehitys ja matkailukonseptointi edellyttää kaikilla matkailutoiminnan kehittämisen tasoilla entistä parempaa työskentelyä. Työ voi alkaa hyvällä yhteissuunnittelulla kuten tehtiin Bad Hindelagissa ja Weissenseellä esimerkiksi jo toimivien matkailuyritysverkostojen kanssa. Joka tapauksessa tehtiinpä mitä tahansa tuotekehittelyä, se e ei voi tyytyä olemaan keskinkertainen (ainakaan kansainvälisesti), vaan on oltava riittävästi luovuutta pyrkiä entistä pidemmälle kulttuurin ja luonnon erikoislaatua hyödyntäviin ja myös kestävän laadukkaisiin matkailutuotteisiin. Palvelukonseptin täytyy olla hyvin yksilöllinen, paikalliseen toimintaympäristöön juurtuva ja volyymituotteiden sijaan täytyy harkita, että miten saa vähemmällä aikaan entistä laadukkaampaa tulosta (tosin tämä on täysin yritysten liiketoimintaideaan ja kykyyn sidottu asia). Matkailun kokonaiskonseptin omaksuminen Bad Hindelangin ja Weissenseen tapaan voisi olla yksi hyvä tie edetä, mutta sopii pohtia, että onko se Etelä-Savon kulttuurisessa ja toiminnallisessa ilmapiirissä miten mahdollinen konsepti. Miten pitkälle siinä voidaan mennä joissakin paikallisyhteisöissä, joissa matkailu ei ole välttämättä se keskeisin leiväntuoja ja löytyykö alueelta tarpeeksi yritysdynamiikkaa (määrässä ja laadussa) konseptien ylläpitoon.

42

43 Johtopäätökset Etelä-Savo Etelä-Savon suurin koukku maaseutumatkailussa, matkailun kehittämisessä yleensä, on järvivesistöjen moniulotteisten luontoarvojen, kulttuuristen merkitysten ja toiminnallisten ratkaisujen hyödyntäminen tuotteistamisen lähtökohtana ja matkailukonseptien (sisältää brändin) rakentamisessa. Järvivesistöjen erikoislaatuinen luonne (mm. rikkonaisuus, reitit, puhtaus, suhteellisen rakentamattomat selkäsaaristot, vesistökulttuuri, kalastus, Saimaa Norppa jne.) ovat historiallisesti määrittäneet ja määrittävät edelleen Etelä-Savon elämäntapaa ja tyyliä, vapaa-ajan viettoa, osin työn tekoa ja paikallistaloutta. Tämän koukun varaan tulee myös rakentaa matkailun tulevaisuuden ratkaisujen perusta. Tämä johtopäätös voi tuntua ilmeiseltä, mutta kun sitä vertaa siihen miten benchmarkatuissa kohteissa on korostettu niiden luonnon ja kulttuurin keskeisten vetovoimatekijöiden voimaa ja miten ne on älykkään kestävästi tuotteistettu, etenkin pienissä paikallisyhteisöissä, matkailun kehittämisen voimavaraksi matkailun kokonaiskonseptina, ei voi kuin ihmetellä, että miten Etelä-Savon olennaisimman matkailullisen resurssin ydin jää ikään kuin piiloon. Järvivesistöjen tuotteistaminen, markkinointi ja syvällisempi konseptointi eivät toistaiseksi profiloi Etelä-Savo kärkituotteena sekä erottautumistekijänä sillä painokkuudella mikä sen potentiaali on. Haaste on siinä, että tämän resurssin matkailullinen ominaislaatu on ensin tarkoin tunnistettava (muutenkin kuin mökkeilyssä), arvostettava näitä erityisominaisuuksia ja tuotteistettava ne hyvin älykkäästi sekä kestävästi.

44 Johtopäätökset Etelä-Savo Etelä-Savossa on viisasta tarkastella matkailukonseptia entistä painokkaammin paikallisten luonto- ja kulttuuripainotteisten resurssien/vetovoiman näkökulmasta, sellaisissa paikoissa, joissa piilee yhteisöllistä kehittämispotentiaalia, ja joilla on eväitä persoonallisen sekä arvopohjaisen matkailukonseptin toteutukseen. Osa näistä kohteista on jo matkailukäytössä, mutta osa vielä osin tunnistamatta tai vasta kehityksensä alkuvaiheessa. Konkreettisesti näitä kohteita ovat Etelä-Savossa esimerkiksi Linnansaaren kansallispuiston alueen/kyläyhteisöt, Niinisaari jo kehityksellisesti jo nyt tai Anttolan kyläkunnat Luonterin rannalla tai sitten matkailun kehittämistarkoitukseen sopivat kuntakeskukset kuten esim. Mäntyharjun Salmelan alue, Puumala tai Hirvensalmi. Markkinointiyhteistyötä kyllä voidaan tehdä laajemmallakin alueella, mutta konkreettisen kokonaisvaltaisen matkailukonseptin paikallinen kehittämisyhteistyö on aina tiettyyn paikkaan sidottua. Nämä kohteet tulisi kartoittaa Etelä-Savon alueella. Suomessa hyvin individuaalien ihmisten ja paikallisyhteisöjen sitominen yhteisen matkailukonseptin taakse on vaikeahkoa, mutta ei mahdotonta kuten benchmarkkauksessa Vuonislahden ja Möhkön paikalliset kylämatkailukylät osoittavat. Tähän vain tarvitaan vahvat vetovoimatekijät, sosiaalista taitoa käynnistää myönteinen kehitysprosessi, laajaa ja perusteltua näkemystä yhdessä toteuttavista - tulevaisuutta koskevista - kehittämisen linjanvedoista, tahtoa ja taloudellisia sekä toiminnallisia resursseja toteuttaa paikallisesti omaehtoista matkailukonseptia. Näitä prosesseja tulisi edistää Etelä-Savon alueella.

45 Johtopäätökset Etelä-Savo Se on syytä huomioida, että Etelä-Savossa Bad Hindelangin tai Weissenseen tapaisen paikallisen matkailukonseptin eri sidosryhmien joukko on todennäköisesti laajempi ja kehitettävän matkailukohteen maaseutu aluerakenteeltaan toiminnallisesti hajanaisempi kuin tiiviit Bad Hindelangin alueen tai Weissenseen pienelle alueelle sijoittuvat kunta-/kyläyhteisöt edustavat. Tämä asettaa suunnittelulle uusia haasteita, jotka parhaimmillaan voivat tuottaa uuden asumisen, työn ja vapaa-ajan vieton toimintamallin Etelä-Savoon. Suuren kysymysmerkin kokonaisvaltaisen matkailun tuotekonseptoinnin ylle heittää alueen kilpailullinen yritysdynamiikkaa. Keski-Euroopan tunnetuissa matkailukohteissa yritysten henkilöstö on yleensä erittäin hyvin koulutettua ja osaavaa sekä yritysten välinen kilpailu kovaa, joka pakottaa jatkuvasti uusiutumaan ja kehittämään yrityksen palveluja. Matkailijamäärät myös mahdollistavat pääomien kerryttämisen lyhyenäkin sesonkina, jolloin uusiutumiseen on myös olemassa taloudellisia resursseja. Tämä kaikki on vaikeampaa Etelä-Savon matkailun toimintaympäristössä. Myös alueen henkinen valmius yhteistyöhön perustuviin ratkaisuin on todettu useasti huonoksi. Ollaan usein mieluummin itse tekeviä kuin yhteisen hiileen puhaltavia. Tässä tarvitaan laajempaa asennemuutosta ja terävää osaamisen kehittämistä, johon voidaan myös kehittää uusia toimintatapoja.

46 Johtopäätökset Etelä-Savo Tarkasteluissa kohteissa, etenkin Hindelangin ja Weissenseen alueilla, ekoajattelu on nostettu keskeiseksi matkailun toiminnalliseksi määrittäjäksi. Se on iso haaste jatkossa, että missä määrin Etelä-Savon maakunnasta löytyy yhteistä viisautta ja rohkeutta nostaa matkailukehityksen keskiöön sen luontaiset vahvuudet (järvet & maaseutu) sekä kytkeä ne toiminnallisesti yhteen ekonäkemyksen välittämänä. Mikä rooli tässä on esimerkiksi Etelä-Savon kehittyvällä luonnonmukaisella maataloustuotannolla, alkutuotannon suoramyynnillä, talousmetsien käyttönä uusiutuvana energialähteenä tai ajatuksella yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä? Millaisia ratkaisuja näihin tulevaisuuden ekohaasteisiin on kehittävissä ja mikä yhteys näillä on kokonaisvaltaiseen matkailukonseptiin? Olennaista tulevissa ratkaisuissa on, että löydetään sellaisia poikkihallinnollisia ja - toimialoittaisia rajapintoja, joissa eri toimijat kohtaavat ja löytävät toisensa, eivät vain pelkästään matkailun kehittäjät, vaan kaikki maaseudun kehittäjät. Nämä matkailukonseptit eivät voi olla keinotekoisia rakennelmia, vaan lähtökohtana ajatukseen istuva luonteva paikka ja toiminnallinen kokonaisuus kuten Vuonislahti. Pienessä kylässä yhdistyvät saumattomasti toisiinsa kylä-, luonto-, kulttuuri- ja maaseutumatkailu sekä kyläyhteisön kehittäminen yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Matkailun elinkeinolliset ja työllistävät vaikutukset ulottuvat koko kylän kehittämiseen ja päinvastoin, jolloin sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys toteutuvat ja osin myös ekologinen.

47 Tulevaisuuden matkailukonsepti Etelä-Savon matkailun tulevaisuuden matkailukehittämisen ilmeiset perusvahvuudet ja vetovoimatekijät ovat monimerkityksiset boreaalisen havumetsävyöhykkeen järvivesistöt ja alueen rauhallinen sekä turvallinen maaseutu eri tavoilla matkailun viitekehyksenä ja tuotteistamisen lähtökohtana (mm. paikallinen ruokatuotanto, maaseutukulttuurin eri ilmentymät, maaseutumaisemat ja maaseudun pienten kunta- ja kyläyhteisöjen matkailua täydentävät perus- ym. palvelut,). Koska järvivesistöjen arvokkaimmat ja vetovoimaisimmat kohteet sijaitsevat Etelä-Savon maaseutualueilla, on näiden kahden vetovoimatekijän välillä vahva toiminnallinen riippuvuussuhde, jotka eivät ole matkailun kehittämisessä erotettavissa toisistaan. Matkailun kehittämisen tulevaisuuden suuri haaste Etelä-Savossa liittyy olennaisesti siihen, että miten kehittämisyhteys matkailuelinkeinon ja maaseutu- ja järviresurssin välillä saadaan rakennettua yhtä kiinteäksi kuin Vuonislahden, Möhkön, Hindelangin ja Weissenseen tapaisisssa kylä- tai kuntakohteissa. Etenkin Weissenseen ja Bad Hindelangin matkailukohteissa jo nyt tietoisesti ennakoidaan ja ratkotaan tulevaisuuden suuria haasteita (ilmastomuutos, fossiilisten polttoaineiden loppuminen ja energiaomavaraisuus, tietoyhteiskuntakehitys, globaalisaation kulttuuri, ravinnontuotannon huoltoturva) arkipäivän selviytymisen ja uusiutumisen tasolla. Näissä kohteissa maaseudun elinvoima ja matkailu kietoutuvat tiukasti yhteen, jossa matkailu on vain yksi, mutta keskeinen, apuväline tässä tavoitteenasettelussa. Matkailun kehittyminen = maaseudun kehittymistä ja päinvastoin, joka ylläpitää alueella paikallista alku-, kulttuuri- ja palvelu- tuotantoa, parantaa paikallista infrastruktuuria, markkinoi kohdetta asumisen-, työn ja vapaa-ajan kohteena jne.

48 Tulevaisuuden matkailukonsepti Millainen sitten olisi Etelä-Savon tulevaisuuden matkailukonsepti alueen maaseutu- ja järvimatkailun näkökulmasta? Miten ehtoja sillä on ja miten se voisi rakentua? Lähtökohtana on, että matkailukehityksen dynamoita ovat alueelle sijoittuvat ja siellä toimivat pien- ja mikroyritykset, joiden liikkeelle paneva voima on vapaa taloudellinen kilpailu. Nämä yritykset voivat toimia kyllä yksin, mutta ne sijaitsevat aina jossakin tietyssä paikassa ja pärjätäkseen tarvitsevat liiketaloudelliseen oppimisen ja uuden tiedon luomisen lisäksi myös muiden yritysten tai matkailua palvelevien toimijoiden monenkeskisiä yhteistyösuhteita. Yksikään yrittäjä ei toimi tyhjiössä, vaan on monin eri tavoin sidottu oman paikallisen toimintaympäristönsä osatekijöihin ja tukeen. Tulevaisuuden matkailukonseptit voivat perustua jonkun yksittäisen yrityksen kykyyn toimia jossain tietyssä paikassa, mutta Mönnin, Vuonislahden, Hindelangin ja Weissenseen esimerkit osoittavat, että konsepti on merkittävän vahvalla pohjalla mikäli matkailuyritykset yhdessä integroituvat johonkin sellaiseen maaseudun kylätai kuntakohteeseen, joka sijaitsee vetovoimaisten luonto- ja kulttuuriresurssien lähellä. Tällöin myös matkailukohteen kehittämisen mittakaava on matkailuyrittäjän arkikäytäntöjen hallittavissa ja ihmisten väliset sosiaaliset verkostot ja materiaaliset rakenteet, yleensä yksilöllinen kokemusmaailma, ovat konkreettisimmin läsnä.

49 Tulevaisuuden matkailukonsepti Paikallisessa matkailukohteessa aika- ja paikkamääritteisten etäisyyserojen on siis hyvä olla lyhyitä ja yleensä kaikella vuorovaikutuksella, etenkin sosiaalisella, muotoutumisympäristössään olla vain pieniä etäisyyksiä verrattuna vaikkapa maakunnan aluetasoon. Etelä-Savon maaseudun aluerakenteessa näitä kohteita ovat juuri historiallisesti sopiviin kauppa tai muihin hyväksi katsottuihin paikkoihin aikoinaan syntyneet pienet kylä- ja kuntakeskusyhteisöt tai pikkukaupungit. Tosin jälkimmäisiä ei Etelä-Savossa ole samalla tavalla olemassa kuin esimerkiksi Pohjois- Karjalassa (Nurmes, Lieksa, Outokumpu, Kitee) ellei sellaisiksi lasketa Etelä-Savon kolmea suurempaa kaupunkikohdetta. Aluekehittämisen näkökulmasta nämä em. kohteet ovat keskeinen osa Etelä-Savon elävää maaseutua ja samalla ne pitävät yllä matkailun perusinfrastruktuuria sekä peruspalveluja. Näiden kylä- ja kuntakeskusten uusiutuminen ja elinvoimaisena säilyttäminen on Etelä-Savon aluekehityksen ja maaseutu- sekä järvivetoisen matkailukehityksen yksi suuria kohtalonkysymyksiä. Etelä-Savon maakunnan maaseutu ja koko maakunta ei voi tulevaisuudessa elää yksinomaan kolmen muita suuremman kaupunkikeskuksen varassa, vaan koko alueen on säilyttävä elinvoimaisena kunta- ja kyläkeskuksia myöten, että siellä säilyvät mahdollisuudet maaseutumatkailun ja muiden maaseutuelinkeinojen harjoittamiseen.

50 Tulevaisuuden matkailukonsepti Edellä kuvattujen seikkojen perusteella Etelä-Savon matkailukonsepti voisi tulevaisuudessa rakentua parhaiten sellaisten paikallisten kylä- ja kuntayhdyskuntien varaan, joissa matkailun kokonaiskonsepti on osa koko yhdyskunnan paikallisyhteisöllistä tulevaisuuden selviytymisstrategiaa, ei irrallinen osa sitä. Tämä ei sulje kehityksen ulkopuolelle harvaan asutun maaseudun yksittäisiä matkailukohteita tai -yrityksiä, mutta elinkelpoisissa kylä ja kuntakohteissa on mahdollisuus säilyttää vielä jossain määrin toimivat peruspalvelut, jotka ovat välttämättömiä myös matkailijoiden palvelemiseksi. Tulevaisuuden matkailukonsepti ei siis ole pelkkä matkailukonsepti, vaan toiminnallisesti täysin uusi kylä- ja kuntayhdyskuntien kehittämislogiikka, jossa kehityksen suunta ja ratkaisut tehdään yhteissuunnittelunmetodin (kutsuttu myös yhteisömuotoiluksi, eheyttäväksi yhdyskuntasuunnitteluksi tai Saksassa nimellä Ganzheitliches Konzept ). Kysymys on kokonaisuudesta, jossa haluttua muutosta tarkastellaan osana merkittäviä elinympäristöihin ja yhteiskuntaan kohdistuvia ja ennakoitavissa olevia tulevaisuuden muutosprosesseja. Tämä edellyttää vahvaa strategista ja pitkäjänteistä näkemyksellisyyttä sekä määrätietoista toimintaa halutun tulevaisuuden suuntaan. (Mäntysalo 2009; Viitamies 2013)

51 Paikallisen yhdyskunnan suunnittelun viitekehys Seuraavan dian kuvio tiivistää strategisesti eheyttävän ja yhteissuunnitteluun perustuvan paikallisen yhdyskuntasuunnittelun viitekehyksen. Se lähtee liikkeelle siitä, että on tunnistettu paikallisesti tarve tai mahdollisuus uuteen yhdyskuntakehitykseen. Aluksi tarvitaan valmiutta uusiutumiseen, tulevaisuusnäkemystä, osaamis- ja muita resursseja että prosessi yleensä käynnistyy. Sen lisäksi on oltava jokin sopiva vetovoimainen paikka/yhdyskunta, maata rakentamiseen ja oivallettava paikan henki (paikalle ominainen aineellinen ja aineeton luonne, sen ilmapiiri ja ympäristö, joka tekee siitä muista poikkeavan), joka ohjaa tulevaisuuden ratkaisuja, sillä se joko avaa tai sulkee kehittämisen mahdollisuuksia. Kun lähtökohdat ovat selvillä, alkaa strategisesti eheyttävä ja osallistuva paikallinen yhdyskuntasuunnitteluprosessi, joka viedään mahdollisimman avoimesti läpi ja tarpeeksi pitkällä aikajänteellä. Prosessin tavoitteena ja lopputuloksena on hakea paikallisesti kestävän kehityksen mukaisia yhdyskunnan kokonaisvaltaisia perusratkaisuja. Kun ulkokehän uusiutumis- ja kehittämisprosessi on viety onnistuneesti läpi, avautuu ihmisen arkielämän järjestämisen peruskolmion (työ, asuminen ja vapaa-aika) näkökulmasta uusia kehittämismahdollisuuksia ja ratkaisuja fyysisen, henkisen, sosiaalisen ja virtuaalisen tilan yksiköllisille tai yhteisöllisille järjestelyille. Näitä ratkaisuja toteuttamalla kohde saa uutta elinvoimaa ja uusiutuu ennakoidun tulevaisuusnäkymän suuntaan. Mitään suoraviivaista mallia prosessille ei ole, sillä se elää sen mukana. Olennaista on, että syntyy tahtotila, joka johtaa yhteiseen merkityksenantoon ja lopulta konkreettisiin kehittämiskäytäntöihin.

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle?

Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? TIEDOTE 26.08.2013 Saimaa maailmanperintökohteeksi ja matkailu kansainväliselle kasvu-uralle? - Mikä ihana matka, mikä jumalainen järviluonto, yksi maailman ihmeistä, ylistivät kansainväliset höyrylaivamatkailijat

Lisätiedot

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA Matkailu Hämeen aluekehittämisohjelmassa 2000-luvun alusta lähtien strategisesti tärkeä elinkeino - Matkailu yksi voimakkaimmin kasvavista elinkeinoista

Lisätiedot

Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä

Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä Kuinka suuri vesistöalue voidaan tehdä tunnetuksi? Topiantti Äikäs Dos., FT Oulun yliopisto, maantieteen laitos 23.3.2010, Imatran kylpylä Päivän aiheet: Ihmeellinen imago: suhde mielikuvaan ja brandiin

Lisätiedot

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme Etelä-Savo Saimaan maakunta I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme I Meidän n maakuntamme Järvi-Suomen sydämessä Ainutlaatuinen Saimaa, Suomen suurin sisävesistö. 300

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

Benchmarking aineistot; esittely ja mitä opiksi Etelä-Savolle? (johtopäätökset ja väitteet Etelä-Savon matkailun kehittämiseksi)

Benchmarking aineistot; esittely ja mitä opiksi Etelä-Savolle? (johtopäätökset ja väitteet Etelä-Savon matkailun kehittämiseksi) Benchmarking aineistot; esittely ja mitä opiksi Etelä-Savolle? (johtopäätökset ja väitteet Etelä-Savon matkailun kehittämiseksi) Benchmarking kohteet Suomi Maaseutu- ja kylämatkailukohteet Vuonislahti

Lisätiedot

Kestävä matkailu Suomen arktisen strategian prioriteettina

Kestävä matkailu Suomen arktisen strategian prioriteettina Kestävä matkailu Suomen arktisen strategian prioriteettina Arktinen kestävä matkailudestinaatio seminaari 8.10.2018 Sanna Kärkkäinen Toimitusjohtaja, Visit Rovaniemi sanna@visitrovaniemi.fi #visitrovaniemi

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke Saimaa Geopark valmisteluhanke Geopark Saimaalle -seminaari 4.11. 2014 projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi - miksi? Saimaalla on kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuinen

Lisätiedot

Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen

Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen oimialojen tavoiteltu kehitys vuoteen 2030 -työpaja Oulu 20.11.2014 utkija, F ekka Kauppila Naturpolis Oy Esityksen sisältö Johdanto matkailukeskusvetoinen kehittämispolitiikka

Lisätiedot

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA.

JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET, TOIMINTA-AJATUS, VISIO JA STRATEGIA. JOUTSAN KUNNAN TOIMINTAPERIAATTEET Joutsan kunta toimii aktiivisesti ja tulevaisuushakuisesti sekä etsii uusia toimintatapoja kunnan

Lisätiedot

Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo

Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo Maaseudun palvelukeskukset maakunta ja SOTE Suomessa, case Etelä-Savo 100 suomalaista kirkonkylää kuntien keskukset muutoksessa seminaari 16.5.2017 Pentti Mäkinen Maakuntajohtaja Etelä-Savon maakuntaliitto

Lisätiedot

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Valtakunnallinen kylämatkailun kehittämishanke Kylien tapahtumat ja kylämatkailutuotteet tervetuloakylaan.fi

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu FCG Finnish Consulting Group Oy Monialainen konsulttiyritys infra-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu, koulutus, julkisten

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin

MIKKELIN STRATEGIA Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 7 MIKKELIN STRATEGIA 2018-2021 Yhdessä teemme Saimaan kauniin Mikkelin Strategisesta ajattelusta käytännön tekoihin Miten teemme yhteisestä visiosta totta? Arvokirjan

Lisätiedot

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta 13.2.2019 Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta Perustettu 11.9.2011 Jäsenet tieteen, taiteen ja talouden edustajia Jäsenillä läheinen suhde Etelä-

Lisätiedot

Vuonislahti. Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN

Vuonislahti. Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN Vuonislahti Vuoden 2002 Kylä Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN Vuonislahti OSUUSKUNTA VUONIS VUONISLAHDEN KYLÄSEURA RY KYLÄMATKAILUN RAAMIT Yhteistoimintaa Verkottumista

Lisätiedot

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Päijät-Hämeen maaseutumatkailun teemapäivä 19.11.2013

Lisätiedot

Levi 4 Kohti kestävää matkailua

Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Kohti kestävää matkailua Levi 4 Levin matkailuliiketoiminnan ja toimintaympäristön kehittämishanke Lapin luonnosta lisäarvoa matkailuun - työpaja Kittilän kunnantalo, 9.6.2015 Katja Kaunismaa, Kideve

Lisätiedot

Hämeenlinnan seudun puheenvuoro

Hämeenlinnan seudun puheenvuoro Häme-markkinointi 2.0 Hämeenlinnan seudun puheenvuoro Vanajanlinna 22.2.2010 Kehittämiskeskus Oy Häme Tapio Vekka Hallituksen pj 1 Seudun tulevaisuutta koskevien suunnitelmien yhteenveto MAAKUNTATASO Maakuntaohjelman

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle

Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle Kestävyydestä kilpailuetua Hämeen maaseutumatkailulle Anja Härkönen Projektikoordinaattori / Kanta-ja Päijät-Häme LAHDEN TIEDEPÄIVÄ 12.11.2013 1 14. marraskuuta 2013 Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun,

Lisätiedot

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Maa- ja metsätalousministeriö / YTR projekti (2010-12) Itä-Suomen yliopisto Historian ja maantieteen laitos / Ympäristöpolitiikka Karjalan

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Leader! http://leadersuomi.fi/

Leader! http://leadersuomi.fi/ Leader! http://leadersuomi.fi/ Leader Karhuseutu perustettu 1997 jäseniä yli 200 4 työntekijää toimisto Porissa hallitus 1+9 alueellinen edustus kolmikanta Ohjelmakausi 2007-2013 194 rahoitettua hanketta

Lisätiedot

Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät

Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät 29.10.2018 MATKAILU- JA YMPÄRISTÖVALMENNUS ENTRA OY Matkailun valmennus-, asiantuntija- ja kehittämispalvelut yli 30 vuoden kokemuksella. Markkinointipalvelut mm.

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Jatkuuko kaupungistuminen väestönkasvun moottorina?

Jatkuuko kaupungistuminen väestönkasvun moottorina? Jatkuuko kaupungistuminen väestönkasvun moottorina? Ihmiset uskovat, että kaupungeissa on paremmat mahdollisuudet työhön, opiskeluun ja vapaa ajan viettoon. (*****) Jyväskylä kasvaa pienemmät kaupungit

Lisätiedot

TALOUDELLINEN TOIMINTA TUTKIMUS LUONTO YMPÄRISTÖKASVATUS KULTTUURIARVOT

TALOUDELLINEN TOIMINTA TUTKIMUS LUONTO YMPÄRISTÖKASVATUS KULTTUURIARVOT PÄIJÄNNE - BIOSFÄÄRIALUEEKSI TULEVAISUUDEN VETONAULA TALOUDELLINEN TOIMINTA TUTKIMUS LUONTO YMPÄRISTÖKASVATUS KULTTUURIARVOT Ihmistoiminta keskiössä: Toiminta perustuu ammatinharjoittajien, tutkijoiden,

Lisätiedot

Sulkavan elinvoimastrategia

Sulkavan elinvoimastrategia Sulkavan elinvoimastrategia 2018-2021 Johdanto Elinvoimastrategia on osa Sulkavan kunnan kuntastrategiaa, ja se luo toimintalinjat Sulkavan elinvoiman kehittämiseen. Sulkavan kunnan elinvoima riippuu oleellisesti

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio

MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015. Susanna Harvio MAL-verkostopäivä maaseudun suunnittelusta ja kaavoituksesta Ylä-Savossa TYÖPAJAN TULOKSIA 3.9.2015 Susanna Harvio 1 Työpajan sisältö ja ryhmät Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään Tehtävänä oli kiertää

Lisätiedot

Kylämatkailu ja Kylään.fi. Porvoo

Kylämatkailu ja Kylään.fi. Porvoo Kylämatkailu ja Kylään.fi Porvoo 9.10.2018 MATKAILU- JA YMPÄRISTÖVALMENNUS ENTRA OY Matkailun valmennus-, asiantuntija- ja kehittämispalvelut yli 30 vuoden kokemuksella. Monipuoliset markkinointipalvelut

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen. www.kehy.fi

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen. www.kehy.fi Saimaa Geopark valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava järvialue - esimerkiksi Lonely Planet

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

ALUEELLINEN VETOVOIMA

ALUEELLINEN VETOVOIMA ALUEELLINEN VETOVOIMA Antti Mykkänen 6.11.2017 Oulussa 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö - Veli Pelkonen 2 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 1 6.11.2017 Kunnallisalan kehittämissäätiö 4 6.11.2017

Lisätiedot

Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto

Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto Pienten keskusten tulevaisuus aluekehittämisen näkökulmasta Ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman, yritys- ja alueosasto 100 suomalaista kirkonkylää kuntien keskukset muutoksessa -seminaari 16.5.2017 Maakuntauudistus,

Lisätiedot

Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa

Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa Saariston liikennepalvelujen järjestäminen tulevaisuudessa Liikenneneuvos Eeva Linkama, LVM Saaristoliikenteen neuvottelukunta 11.11.2014 Selvityksen taustalla on vuoden 2012 liikennepoliittinen selonteko

Lisätiedot

Sulkavan elinvoimastrategia

Sulkavan elinvoimastrategia Sulkavan elinvoimastrategia 2018-2021 Johdanto Elinvoimastrategia on osa Sulkavan kunnan kuntastrategiaa, ja se luo toimintalinjat Sulkavan elinvoiman kehittämiseen. Sulkavan kunnan elinvoima riippuu oleellisesti

Lisätiedot

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA

KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA KANGASLAHTI MAISEMANHOITOSUUNNITELMA Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Varpu Mikola 2009 Sisältö Maisemanhoidon tavoitteet 3 Maisemanhoidon painopisteet 5 Maisemanhoitotoimenpiteet 6 Viljelymaisema 6 Avoimena

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

Case Archipelago Tours

Case Archipelago Tours Case Archipelago Tours SELVITYS YHTEISTYÖVERKOSTON TILASTA Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Suvi Pätsi Forssa 8.5.2007 JOHDANTO Turun saaristolla ja rannikkoseudulla on matkailullista vetovoimaa,

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous

Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous Mahdollisuuksia eriytymisen torjuntaan: Biotalous Biotalous on uusiutuvien luonnonvarojen kestävää hoitoa sekä käyttöä ja niistä valmistettujen tuotteiden ja palveluiden tuotantoa sekä biologisten ja teknisten

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma -hanke Vetovoimainen kasvukeskus

Lisätiedot

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa PUHTI-tilastomylly 1/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa Kuinka suuri osa pohjoiskarjalaisista asuu maaseudulla?

Lisätiedot

Tulevaisuuden maakuntamalli ja valinnanvapaus harvaan asutulla maaseudulla. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Tulevaisuuden maakuntamalli ja valinnanvapaus harvaan asutulla maaseudulla. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Tulevaisuuden maakuntamalli ja valinnanvapaus harvaan asutulla maaseudulla Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen 13.9.2016 Tarvitaan hajautetun Suomen malli Hajautettu Suomi ei saa olla vain kestämätön unelma

Lisätiedot

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011 Hyvinvointi megatrendinä Sisältö Miksi vastuullisuus, hyvinvointi ja hitaus voimistuu kuluttajakäyttäytymisessä? Elämysyhteiskunnasta

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

PIKE TULOKSET NOUTOPÖYTÄ 24.11.2014 www.esavo.fi/pike, www.kaupunkikeskustat.fi

PIKE TULOKSET NOUTOPÖYTÄ 24.11.2014 www.esavo.fi/pike, www.kaupunkikeskustat.fi PIKE TULOKSET NOUTOPÖYTÄ 24.11.2014 www.esavo.fi/pike, www.kaupunkikeskustat.fi Pienten keskusten kehittämiskampanja Pike kampanja 2014-2016 Elävät Kaupunkikeskustat ry (www.kaupunkikeskustat.fi) ja maakuntaliitot:

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET

YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET 2017 2020 TOIMINTAYMPÄRISTÖ: POHJOISMAISUUS MUUTOKSESSA Asumme maissa, jotka kuuluvat kaikin tavoin maailman hienoimpiin. Olemme vapaita, onnellisia ja

Lisätiedot

MIKKELISTÄ MÖKKEILYN MALLIALUE - MIKSI JA MITEN?

MIKKELISTÄ MÖKKEILYN MALLIALUE - MIKSI JA MITEN? MIKKELISTÄ MÖKKEILYN MALLIALUE - MIKSI JA MITEN? Tutkimusmatka eteläsavolaisen ruoan ja mökkeilyn maailmaan Mikkelin kaupunginkirjasto Manu Rantanen 4.4.2016 Manu Rantanen/ Ruralia-instituutti 4.4.2017

Lisätiedot

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013 Miset Matkailu Miset Matkailun tehtävät Mikkelin seudun matkailumarkkinointi VisitMikkeli Palvelusopimus Mikkelin seudun matkailupalvelu ry (7 kuntaa, n. 150 yritystä) Yhteistyössä yrittäjien ja eri sidosryhmien

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNO-osaprojekti Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNOssa on kaksi erillistä osiota Etelä-Suomen matkailun tulevaisuus : Häme, Päijät-Häme, Uusimaa Toteuttaja

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Alustavia painotuksia Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan liitto Maakuntavaltuusto- ja MYR-seminaari 23.1.2014 Etelä Karjalan toimintaympäristön kehitystekijöitä Vahva

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5. Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.2015 Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Arktisen kestävän matkailun edistäminen

Arktisen kestävän matkailun edistäminen Arktisen kestävän matkailun edistäminen Matkailu 4.0: Ympärivuotisuutta tuotetarjontaa ja palvelurakenteita kehittämällä Suomesta yksi kestävän matkailun kärkimaista 600.000 vuosille 2018-2019 Kestävyyden

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Rahoituskausi 2014-2020 Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Kehyskuntien elinvoima- analyysin 2015-2018 vahvuudet Muhoksella Väestön keski- ikä (38,7)valtakunnan (42,7)keskitasoa matalampi. Syntyvyys 11,9 lasta/ 1000 asukasta

Lisätiedot

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012

Palvelujen esittely. Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Palvelujen esittely Kaupaks - aamiaistilaisuus 24.8.2012 Tradella Oy Communicon Oy PL 248, 80101 Joensuu Puh. 050 5172 976 info@tradella.fi Puh. 044 271 8451 info@communicon.fi Y-tunnus 2342 155-3, kotipaikka

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015 Tilastotietoa päätöksenteon tueksi Nina Vesterinen 20.3.2015 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun Matkailun tiekartta 2015 2025 Matkailun tiekartta www.tem.fi/matkailuntiekartta Markkinat

Lisätiedot

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta Liisa Mäenpää Finnish Lapland Tourist Board ry Finnish Lapland Tourist Board ry, Lapin Matkailuelinkeinon Liitto (LME) on perustettu syksyllä 2010.

Lisätiedot

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Matkailun ajankohtaista Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Kansainvälinen matkailu 2013 = 52 miljoonaa matkailijaa enemmän kun 2012 Lähde: UNWTO Euroopan yöpymisvuorokausia 1-9/2014 alustavia

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050

Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050 Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050 Pirkanmaan ELY-keskus Anne Mäkynen, vesitalousasiantuntija 19.9.2018 Vesivision taustaa MMM esittänyt Suomeen kolmea vesistövisiokohdetta:

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN KANTA-HÄMEEN MATKAILUN STRATEGINEN JATKOSELVITYS VAIHE III CreaMentors Oy 2008 Strategian laadintaprosessi Toimijahaastattelut -matkailutoimijat -kehittäjät -päättäjät -rahoittajat Visio 2015 Toimenpideohjelma

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 Matkailuparlamentti 18.11.2009 Kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Matkailuparlamentti 2004: Keski-Suomi hyväksyy peruslähtökohdat: 1. Matkailuyrityksillä

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma Kainuun maaseuturahoitus kaudella ; Oulu

Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma Kainuun maaseuturahoitus kaudella ; Oulu Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma 2014-2020 Kainuun maaseuturahoitus kaudella 2014 2020; Oulu 25.2.2015 Sivu 1 26.2.2015 Toiminnan visio Kainuun maaseutu tarjoaa turvallisen, toimivan, viihtyisän

Lisätiedot

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010)

Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010) METSÄ HYVINVOINTI- MATKAILUN KOHTEENA Arja Kinnunen Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010) Luonto voi

Lisätiedot

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Kalafoorumi 11.9.2014 Kalatalousneuvos Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö Venäjän pakotteiden vaikutukset kalatalouteen Suorat vaikutukset Kalan vientikiellolla

Lisätiedot

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Lapin Matkailuparlamentti 27.9.2013 Anne Lukkarila / Haaga-Perho Sanna Kortelainen / CF Lappi&Koillismaa Kulttuurimatkailun

Lisätiedot

MAASEUTU2030 -TULEVAISUUSTYÖ TIIVISTELMÄ

MAASEUTU2030 -TULEVAISUUSTYÖ TIIVISTELMÄ MAASEUTU2030 -TULEVAISUUSTYÖ TIIVISTELMÄ MITEN RAPORTTI TEHTIIN? Maaseutu2030 työskentely jakautui kahteen vaiheeseen. Vaihe 1) haki näkemyksiä tulevaisuudesta maaseudulla. Keskustelun sytykkeiksi pidettiin

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

KESMA II. Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. TYÖPAJA: Maaseutumatkailun kestävyyden vahvuudet ja eväitä niiden esille tuomiseen

KESMA II. Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. TYÖPAJA: Maaseutumatkailun kestävyyden vahvuudet ja eväitä niiden esille tuomiseen KESMA II Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun TYÖPAJA: Maaseutumatkailun kestävyyden vahvuudet ja eväitä niiden esille tuomiseen Päivän kulku 12.15 12.30 13.00 13.30 14.00 16.00 Aloitussanat Eteläsavolaisten

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Valtakunnallinen maaseutumatkailun yrittäjäseminaari Pirkanmaalla, 28.3.2007, Tampere Erityisasiantuntija Lea Häyhä Kauppa- ja teollisuusministeriö 4/2/2007

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Suomalaiset viihtyvät veden äärellä Lähes joka toinen suomalainen veneilee

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

MAASEUDUN TULEVAISUUS

MAASEUDUN TULEVAISUUS Alue- ja kaupunkipolitiikan keskustelutilaisuus 21.4. 2017 MAASEUDUN TULEVAISUUS Christell Åström, pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto MANE TAUSTA 1995-2015 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä 1995-2015

Lisätiedot

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle M A A L I Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle MIKSI? - luovat alat auttavat muita toimialoja parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan - luovan osaamisen parempi hyödyntäminen lisää yritysten

Lisätiedot

KILPA2020. Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen. Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys?

KILPA2020. Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen. Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys? KILPA2020 Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys? Sidosryhmäseminaari 27.8.2019 Merja Saarinen, erikoistutkija

Lisätiedot