YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi Lea ja Jorma Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken Japan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi 18.11.1980 Lea ja Jorma Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken 771-12 Japan"

Transkriptio

1 YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi Lea ja Jorma Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken Japan Rakkaat ystävät! "Ja Sakkeus tuli nopeasti alas ja otti hänet iloiten vastaan. Ja sen nähdessään kaikki nurisivat sanoen: "Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan." Mutta Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: "Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin." Niin Jeesus sanoi hänestä: "Tänään on pelastus tullut tälle huoneelle, koska hänkin on Aabrahamin poika; sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on." Luuk.19:6-10 Tie Japanilaisille uskonto merkitsee useimmiten jonkinlaista opetusta, tietä, jota ihmisen tulee noudattaa ja seurata. Sen seurauksena ihminen saa sitten uskonnosta riippuen erilaisia etuja (ajallisia ja tuonpuoleisia) elämäänsä. Opetusta, tietä, noudattaen voidaan saavuttaa pelastus, jolla tarkoitetaan uskonnosta riippuen eri asioita. Pelastus voi olla valaistumista tai elämän perussalaisuuksien oivaltamista tai huolista vapaata onnellista elämää jne. Olennaista kuitenkin on, että on tie, jota ihminen kulkee. Kun olen japanilaisille yrittänyt selittää, että Raamatussa pelastus tarkoittaa jotain aivan muuta, olen erityisesti iloinnut siitä, miten selkeästi Raamattu kertoo Sakkeuksen pelastumisesta ja mitä se hänelle merkitsi ja miten se tapahtui. Kristityksi tulemiseen ei riitä, että uskotaan Raamatun opetus ja yritetään sitä niin hyvin kuin taidetaan noudattaa. Sellainenhan ei pohjimmiltaan eroaisi japanilaisesta pakanuudesta mitenkään. Raamatun uskominen ja sen noudattamisyritykset johtavat vain kristillismieliseen elämäntapaan, joka on yhtä kaukana todellisesta pelastuksesta kuin Jeesuksen vertauksen hiekalle rakennettu rakennus ja kalliolle rakennettu rakennus. Myrskyn tullen kristillismielisyys sortuu eikä siitä ole mitään apua Jumalan pyhän tuomioistuimen edessä. Kristityksi tuleminen, raamatullinen pelastus on jotakin paljon enemmän ja suurempaa. Katsokaamme, kuka Sakkeus oikein oli ja mitä hänelle tapahtui: Pelastus 1. Sakkeuksesta sanotaan, että hän oli tullimiesten esimies ja rikas. Hän oli saavuttanut rikkautensa asemansa perusteella ja osaksi pettämällä ihmisiä veronkannossa. Ihmiset tiesivät sen hyvin ja vihasivat ja halveksivat häntä sen vuoksi ja erityisesti, koska hän oli antautunut yhteistyöhön miehitysjoukkojen (roomalaisten) kanssa. Hän oli korkeasta asemastaan huolimatta yksinäinen mies, jonka luona tuskin kävi ihmisiä kyläilemässä. Raha ei kyennyt tyydyttämään hänen sydäntään. Ilmeisellä tavalla hän kaipasi jotain

2 parempaa elämäänsä. Omissa silmissään hän näki yksinäisyytensä ja tyydyttämättömän sydämensä, ympäristö tuomitsi hänet syntisenä, mutta ratkaisevinta oli, että Jumalan silmissä hän oli kadoksissa. 2. Jeesus tuli Jerikoon nimen omaan etsimään ja pelastamaan Sakkeuksen. Sakkeus halusi nähdä, kuka Jeesus oli (hän ei ollut aiemmin Jeesusta koskaan nähnyt), osaksi uteliaisuudesta, osaksi ehkä siksi, että hän kaipasi elämäänsä jotain, ja osaksi ehkä siksi, että oli kuullut Jeesuksen oppilaiden joukossa olevan myös entisiä tullimiehiä. 3. Jeesus kutsui itsensä Sakkeuksen kotiin siksi, että Hän halusi kahden kesken selvitellä Sakkeuksen sydämen ongelmat ja valloittaa hänen sydämensä rakkaudellaan. Samalla hän halusi osoittaa ihmisjoukoille, että Jumalan etsivä rakkaus ei tunne mitään rajoja eikä ennakkoluuloja. Jeesus on tullut etsimään kadoksissa olevia. 4.Jeesuksen kutsu Sakkeukselle ja Jeesuksen kohtaaminen vaikutti Sakkeuksessa mullistavan muutoksen. Hänen yksinäinen sydämensä täyttyi ilolla, jonka vain henkilökohtainen suhde, läheinen yhteys Jeesukseen voi antaa. Hän, joka oli aikanaan asettanut tavoitteekseen rahan ja omaisuuden kartuttamisen, oli nyt valmis antamaan puolet omaisuudestaan köyhille kohdattuaan Jeesuksessa suunnattomasti arvokkaamman kuin kaikki ajallinen. (Kenen meistä mieleenkään on juolahtanut, että mekin voisimme antaa puolet omaisuudestamme tarpeessa oleville?) Sakkeuksen arvomaailman muutos oli todella hätkähdyttävä. Hän, joka oli ennen ollut valmis pettämään ihmisiä, muuttuukin totuudelliseksi julkisesti tunnustaen aiemmat vääryytensä sekä on valmis korvaamaan aiheuttamansa vääryydet - ei vain korkoineen vaan - nelinkertaisesti. Ja mikä tärkeintä mies, joka oli ollut Jumalaa paossa, Jumalalta kadoksissa, oli löytynyt ja saanut elämäänsä pelastuksen, elävän yhteyden Jumalaan Jeesuksen kautta. Mikä sai tämän valtavan muutoksen aikaan tässä miehessä? Päätöskö lähteä uudelle tielle seuraamaan uutta opetusta? Ei varmasti! Tai ehkä hänen ennakolta suorittamansa valmistelut ja hyvät työt ja ponnistelutko? Mitään sellaisia ei ollut havaittavissa. Tämän muutoksen sai aikaan se, että Sakkeus sai kohdata miehen ja Jumalan Pojan, Jeesuksen Kristuksen henkilökohtaisesti. Jeesuksen rakkaus (joka täyteydessään loistaa Golgatan ristiltä) muutti hänet, koko hänen arvomaailmansa meni päälaelleen. Mitä siis on pelastus? Yhdellä lauseella sanottuna: Se on Jeesuksen, Henkilön, kohtaamisen seurauksena tapahtuva muutos. Lahja myös Sinulle Jos haluat osalliseksi uudesta elämästä, iankaikkisesta elämästä, sinun on päästävä henkilökohtaiseen yhteyteen Jeesus Kristus nimisen henkilön kanssa. Hän muuttaa sinut. Tie Hänen tykönsä on tänäänkin avoin. Hän itse kutsuu sinua sanassaan ja tahtoo astua sydämeesi asumaan Pyhän Hengen kautta. Avaa sydämesi Hänelle sellaisena kuin nyt olet! Jeesus etsii Sinua!

3 Tämä kirje saapunee perille joulun alla ja haluamme omana joulutervehdyksenämme kertoa teille, että Jeesus syntyi tähän maailmaan ensimmäisenä jouluna etsiäkseen ja pelastaakseen sinut. Sitä varten Hän myös kävi veriseen ristin kuolemaan kantaen Sinun syntiesi rangaistuksen ja sitä varten Hän lähettää sydämeesi Pyhän Hengen vakuuttaakseen sinut syntien anteeksiantamuksen lahjasta. Omista tänä jouluna pelastuksen lahja, Jeesus, sydämeesi ja kiitä siitä. Se on suunnaton armo elämässä ja kuolemassa. Kotikokoussarja Kulunut syksy on ollut todella kiireistä evankelioimisaikaa seurakunnassamme. Erilaisten toimintamuotojen kautta olemme saavuttaneet jälleen muutamia uusia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tutkimaan Jumalan Sanaa. Syyskuun lopulla oli neljäs videokotikokousviikko, jonka aikana vierailimme noin 10 kodissa näyttäen evankelioivia video-ohjelmia ja jakaen Jumalan sanaa. Suuri osa kodeissa saavutetuista ihmisistä oli sellaisia, jotka eivät ole koskaan kirkkoon asti uskaltautuneet. Erityisesti iloitsimme, että rouva K. mies tuli ensi kertaa mukaan ja on sen jälkeen pariin otteeseen tullut kirkkoon asti. Rouva K. aloitti noin vuosi sitten viikoittaisen Raamatun opiskelun ja on ilmaissut halunsa uskoa Jeesukseen. Hänen miehensäkin on lueskellut joitakin hengellisiä kirjoja. Rukoilkaa tämän kodin puolesta. Vammaistyötä Kesä-heinäkuussa kirkkoomme tuli ensi kertaa Kumiko K. niminen noin 20 vuotias vammainen. Hän asuu kirkoltamme vain muutaman sadan metrin päässä. Hän oli saanut lahjoituksena sähkökäyttöisen rullatuolin ja pääsee näin ollen verrattain mukavasti liikkeelle. Osin hänen kontaktiensa avulla meille avautui ovi Ishiin kauppalassa sijaitsevaan Yuuseien -nimiseen vammaisten uuteen kuntouttamislaitokseen, jossa on noin 50 eri asteista vammaista. Kävimme myös siellä pitämässä videokokouksen syyskuussa ja lokakuussa seurakuntajuhliemme yhteydessä konsertin pitänyt Gloria Singers -lauluryhmä kävi samana päivänä pitämässä konsertin vammaisille. K-san haluaa uskoa Jeesukseen. Rukoilkaa, että hän pääsisi sisälle pelastukseen ja muistakaa samalla muita vammaisia. Radiotyö Usein Japanissa on erittäin vaikeata saavuttaa eri laitoksissa olevia kärsiviä ihmisiä syystä, että ns uskonnollinen toiminta on kielletty kuntien, läänien ja valtion ylläpitämissä laitoksissa. Kuitenkin evankelioiva radiotyö on eräs kanava, jonka kautta voimme näitä ihmisiä lähestyä. Kansanlähetys tukee tällä hetkellä kahta radio-ohjelmaa täällä Japanissa. Molemmat kuuluvat täällä Tokushiman läänissä hyvin. Toinen on radioevankelista Masakin luterilaisen tunnin ohjelma Valoa sydämiin, joka radioidaan Kobesta ja kattaa alueen, jolla asuu yli 25 miljoonaa ihmistä. Ohjelma lähetetään aamuisin 6:10-6:20 paikallisen keskipitkäaseman kautta sekä lyhyillä aalloilla muina aikoina päivässä.

4 Toinen ohjelma on paikallinen Tokushimassa sijaitsevan aseman kautta lähetettävä Maailman valo ohjelma. Se lähetetään arkisin 5 min ja sunnuntaisin 15 min mittaisena aamuvarhaisella. Ohjelmissa on pääpuhujana radioevankelista Hatori, eräs Japanin merkittävimpiä evankelisia johtajahahmoja. Lisäksi kerran viikossa lähetetään paikallisten pastorien ja maallikoiden puheita, mm Kansanlähetyksen lähetit puhuvat ohjelmissa. Ohjelmien kustannus tapahtuu noin 30 Tokushiman läänin kirkon yhteistyönä. Yhteistyö ulottuu laajemmallekin. Radio-ohjelmien lisäksi toimitetaan kuukausittaista evankelioivaa lehteä, pidetään yhteisiä suurkokouksia ja kustannetaan evankelioivia kirjasia. Lisäksi Maailiman valo ohjelman yhteistyötoimisto toimii myös videolaitteiden ja kasettien lainauselimenä. Itse kuulun tällä havaa yhteistyötoimikuntaan. Tehtäväni on yhteydenpito paikallisseurakuntiin ja toiminnan kannatuspohjan laajentaminen. Tavoitteena on saada ensi vuoden lopulla lähetetyksi 13 noin 15 min evankelioivaa televisio-ohjelmaa paikallisen kaupallisen TV -aseman välityksellä läänin lähes asukkaalle. Grahamin ristiretki Lokakuu merkitsi Japanin satavuotiselle lähetyshistorialle suurtapahtumaa, kun Billy Graham tuli pitämään suurkokouksia neljässä eri paikassa: Okinawalla, Osakassa, Fukuokassa ja Tokiossa. Kussakin paikassa pidettiin 2-6 päivän mittaiset suurkokoukset urheilustadioneilla. Ihmisiä kokouksiin tuli odotettua enemmän joka ilta Yhteensä niissä oli kävijöitä n henkeä, joista noin 10% ilmoitti julkisesti halunsa uskoa Jeesukseen kävelemällä katsomosta kentälle. Me osallistuimme Osakan kokouksiin. Tosin etäisyys täältä (ajallisesti noin 5 tuntia suuntaansa) aiheutti sen, että vain 7 henkeä meidän kirkostamme pääsi mukaan, mutta iloitsimme suuresti Billy Grahamin yksinkertaisesta evankeliumin julistuksesta ja palasimme siunauksen saaneina takaisin. Herra teki todella suuria täällä lokakuun aikana. Rukoilkaamme, että Japanissa saisi alkaa todella laaja ja syvä herätys. Myöhemmin olemme saaneet kuulla selkeitä todistuksia siitä, miten Herra oli kokouksissa ihmisiä pelastanut. Mm erään seurakuntalaisemme kristitty ystävä Osakasta oli puoliväkisin kiskonut vanhempansa kokouksiin sillä seurauksella, että he saivat uudestisyntyä ylhäältä. Kyseessä oli varsin iäkäs henkilö. Herra kykenee pelastamaan vanhuksiakin, vaikka kokouksiin tulleista valtaosa oli nuoria. Häät Lokakuun 26. päivänä vietettiin Ananin kansallisen pastorimme Shin ichi Kawakamin häitä. Hänen vaimonsa etunimi on Keiko. Keiko-san on opiskellut samassa teologisessa seminaarissa kuin Kawakami-senseikin valmistuen kolmen vuoden opintojen jälkeen naisevankelistaksi, jossa ominaisuudessa hän työskenteli kaksi vuotta Niihaman kaupungissa ennen avioitumistaan. Hän on erittäin pirteä, toimelias, rouva ja uskomme, että Herra tulee runsaasti käyttämään tätä uutta kotia oman nimensä kirkastamisessa. Heidän armolahjansa täydentävät sopivasti toisiaan. Uusi kristitty koti on todella suuri ilon aihe. Rukoilkaa myös, että Kawakami-sensein tulevaisuuteen nähden saisi tapahtua Jumalan tahto. Heillä on voimakas halu saada palvella sielujen pelastamiseksi Tokushiman läänissä. He ovat toistaiseksi vuoden koeajalla Kansanlähetyksen palveluksessa.

5 Konsertti Lokakuun loppuviikolla ja marraskuun alkupäivinä pidettiin seurakuntamme historian ensimmäiset seurakuntajuhlat, jotka sisälsivät 8 erityyppistä tilaisuutta. Ne alkoivat pidetyllä Gloria Singers -lauluyhtyeen konsertilla, jossa oli myös vieraileva puhuja pastori Hiraoka Wakayamasta. Lauluyhtye kiertää Japania ja laulaa ylistystä Herralle konserteissa ja kirkoissa. He esittävät hengellisiä lauluja ja ns Gospel folkia. Täytyi vain iloita siitä, miten aidosta ja vilpittömästä sydämestä he lauloivat ja todistivat Herrasta. Yhtye muodostuu kahden kristityn kodin pojista. Toisessa perheessä on 7 lasta ja toisessa 12. Molemmat ovat naapureita ja kummankin perheen jokainen lapsista on henkilökohtaisessa uskossa Jeesukseen Kristukseen. Kuunnellessani heidän todistuksiaan sain suuren rohkaisun ajatellessani omia lapsiani ja heidän iankaikkista kohtaloa: Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä ja sinun perhekuntasi pelastutte! Inhimillisesti ajatellen konsertti oli paras tilaisuus, minkä seurakuntamme lyhyen historiansa aikana on täällä saanut pitää. Musiikilla on todella tärkeä tehtävä Herran nimeä julistettaessa. Mistä Herran ylistys puutuu, puutuu paljon. Seurakuntajuhlat Seurakuntajuhlat jatkuivat seuraavana iltana Suomen diojen näytöllä ja seuraavana aamuna oli lasten filmikokous, joka keräsi noin 100 lasta. Seuraavassa viikonvaihteessa olivat sitten myyjäiset ja filmievankelioimiskokoussarja lauantain myyjäiset onnistuivat yli odotusten. Jokainen tulija sai rautaisannoksen evankeliumia kirjallisessa muodossa. Sen lisäksi video-ohjelman ja musiikin kautta tulijat saivat kosketuksen evankeliumin sanomaan (alkuhartauden lisäksi). Kävijöitä oli kolmen tunnin aikana noin 350, joista noin 150 lasta. Tavaraa oli saatu myyntiin aika mukavasti. Oli leivonnaisia, ruokaa, kahvitarjoilua, käsitöitä, kirpputori, lapsille ongintaa, kirjallisuutta ja Laosin pakolaisten valmistamia käsitöitä kristilliseen pakolaisapuun. Myyjäisten tavoitteena oli paljossa uusien ihmissuhteiden solmiminen ja siinäkin onnistuimme melko hyvin. Taloudellisesti ylitettiin ensi kertaa yenin raja liikevaihdossa, mikä merkitsee Suomen rahassa noin 3700 mk. Tuotto käytettiin kirkon velkojen lyhentämiseen. Kirkkorakennuksen veloista ja kustannuksista seurakunta on nyt kyennyt maksamaan jo noin 2/3. Jäljellä on vielä noin mk. Filmikokoukset myyjäisten jälkeen keräsivät varsin vähän ihmisiä, mutta jokunen ensikertalainenkin mukaan tuli iloksemme. Esirukouslistan jatkoa Seuraavassa listaa henkilöistä esirukouksianne varten. He ovat osin hiljattain kirkon säännölliseen toimintaan mukaan tulleita: T-san on noin 30 vuotias mies. Hän tuki kirkkoomme Uuden Testamentin ilmaisjakelun perusteella alettuaan lukea saamaansa kirjaa ja huomattuaan, mistä siinä on kysymys. Hän on nyt parin kuukauden ajan tutkinut Sanaa todella innokkaasti ja janoaa uutta elämää Jeesuksessa.

6 G-san noin 21 vuotias mies. Hän työskentelee kirkkomme lähistöllä ja tuli uteliaisuudesta käymään meillä. Sen jälkeen noin parin kuukauden ajan hän on käynyt harva se päivä meillä opiskellen Raamattua kanssamme. C-san on katoliselta taustalta tuleva rouva. Hän opiskelee Raamattua naisten raamattupiirissämme. I-san ja hänen vihkimystä vailla oleva rouvansa M-san ovat alkaneet käydä sunnuntaisin kirkossa. Rouva on kristitty, mies ei vielä, mutta opiskelee verrattain säännöllisesti Raamattua. Molemmat ovat leskiä. Rukoilkaa heidän puolestaan, että mies pelastuisi ja avioliittoasia tulisi kuntoon. U-san kahden lapsen äiti käy säännöllisesti kirkossa ja Raamattuopetuksessa. Hän on hyvin lähellä Jumalan valtakuntaa. Hänen miehensä, oppikoulun opettaja ja taiteilija, etsii myös elämälleen uutta perustusta. H-san, Lean entinen soitonopettaja tulee joka keskiviikko lastensa kanssa kirkolle ja osallistuu naistenpiiriin. Hänen mielenkiintonsa evankeliumia kohtaan on lisääntymään päin. Y-sensei, lukion englannin opettaja, opiskelee englantia kanssani ja on kiinnostunut evankeliumista, vaikka hänen vaimonsa ja kotinsa kuuluvatkin Tenrikyoo nimiseen uuteen uskontoon. Lukiolaisista mainittakoon T-san, poika ja K-san ja S-san, tyttöjä. He opiskelevat myös säännöllisesti Raamattua sen lisäksi, että osallistuvat englannin ryhmiini. K-san eli Itchan, uskova keskikoulun kolmasluokkalainen on tuonut kirkkoon mukanaan useita koulutovereitaan. Muistakaa heistä erityisesti Y -nimistä tyttöä, joka on jonkin verran käynyt kirkossa samoin kuin T-sania ja K-sanin pikkusiskoa ja K-san nimistä tyttöä, joka on kodista, jonka äiti on lukenut paljon Raamattua. K-san, noin 35 vuotias rouva, lukee paljon hengellistä kirjallisuutta. K-san, jonka lähtöjuhlissa jätin esirukousaiheeksenne, on ajoittain kärsinyt syvästä masennuksesta. Hän ei ole vieläkään avannut sydäntään Jeesukselle, vaikka toivottaa meidät tervetulleeksi kotiinsa mm kotikokouksia pitämään. Y-san, ensimmäisen kastettumme A-sanin nuorempi sisar ei ole tämän vuoden puolella enää juuri käynyt kirkossa hän meni naimisiin T -nimisen miehen kanssa. K-san, kristitty rouva, jonka esikoinen on nyt vuoden ikäinen, ei ole kuluneen vuodenaikana juuri käynyt kirkossa. A-san, joka kastettiin runsas vuosi sitten naapurikirkossa, on mennyt maailmaan takaisin tekemättä parannusta synneistään. K-san, joka tuli uskoon noin 5 vuotta sitten ja kastettiin Naruton kirkossa, on liukunut pois uskon tieltä jäätyään pois seurakunnan säännöllisestä toiminnasta. Hän käy kuitenkin silloin tällöin luonamme. Rukoilkaa, että Herra saisi vetää hänet ja muut Sanasta etääntyneet jälleen parannukseen. Lähiajan ohjelmaa Lähiaikojen ohjelmassa meillä on syventymispäivät, joilla pääpuhujana tulee olemaan pastori Itoo on tarkoitus kastaa T-san, joka tuli uskoon tasan vuosi sitten. Samassa yhteydessä on tarkoitus kastaa myös Ananin seurakunnasta S-san ja M-san, molemmat sairaanhoitajaoppilaitoksen viimeisellä kurssilla. Jouluajan

7 suunnitelmiimme kuuluvat lasten joulujuhlan ja aikuisten joulujuhlan , lisäksi ulospäin suuntautuvaa evankeliointia. Vuodenvaihteen tienoilla tapahtuu jälleen henkilömuutoksia KL:n Japanin kentällä seuraavasti, jos Herra suo: Rämät valmistuvat kielikoulusta ja siirtyvät jatkamaan Valkamien työtä Itä-Tokushimassa Valkamien lähtiessä kotimaanlomalle. Tammikuun alussa odotamme Vänskien perheen paluuta kentälle. Siunattua joulunaikaa! Jorma Rauhaa ystävät! Jaksattekohan vielä lukea tätä pitkäksi venynyttä kiertokirjettä? Kirje on vuoden -80 viimeinen ja sisältää jonkinlaista tilitystä tältä armon vuodelta. Hyvin on Herra meitä lähettejä hoitanut. Mitään ei meiltä ole puuttunut. On ollut runsas jokapäiväinen leipä. Kiitos siitä Herran omille, teille, jotka olette uskollisesti, väsymättä rukoilleet ja lähettäneet leipänne vetten yli. Myös olemme saaneet kokea monin tavoin Jumalan puuttumista asioihimme ja Hänen johdatustaan työasioissa evankeliumin eteenpäin viemisessä. Hän on myös estänyt meitä tekemästä vääriä päätöksiä. On turvallista saada tietää, että elämämme ja olemisemme on Jumalan, Taivaallisen Isän suurissa käsissä. Perheenä olemme saaneet olla kesän ja syksyn terveinä. Joululomalla olemme jälleen koko perheellä koolla. Sinikalla ja Helenalla on runsas 2 viikkoa joululomaa. Seitsemäs lapsi tulossa Meille yllätykseksi ja teille ehkä vielä suuremmaksi yllätykseksi on Jumala nähnyt hyväksi antaa meille vielä seitsemännen lapsen. Jos Herra suo, lapsi syntyy maaliskuussa. Olen voinut kohtalaisen hyvin. Jos lapsi on terve, en usko hänen rajoittavan mahdollisuuttani ottaa osaa myös evankelioimistyöhön. Tietysti työ lisääntyy yhden lapsen verran, mutta jos saan olla terve, uskon siitä selviytyväni. Tähän asti on minun vastuullani ollut kerrostalossa pidettävä lasten Raamattu-kerho kerran viikossa sekä naisten piiri kaksi kertaa kuussa. Olen myös opettanut englantilaisia lastenlauluja eräässä leikkikoulussa kerran viikossa, mutta sen olen nyt lopettanut. Kiitos Kaikesta menneestä on päällimmäisenä kiitollisuus. Mitä uusi vuosi tuoneekin tullessaan, saamme ottaa sen luottavasti ja kiitoksen kanssa vastaan. Haluan toivottaa teille jokaiselle siunattua jouluaikaa. Saakoon joulun Herra Jeesus Kristus päästä teidän koteihinne viettämään omaa syntymäpäiväänsä. Eikä liene liian aikaista myös toivottaa teille siunattua Uutta Vuotta! Lea, Hanna, Sinikka, Helena, Tomio, Asako, Sampo

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Vertaus tuhlaajapojasta on Luukkaan evankeliumissa

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Vuokko ja Seppo Vänskä 11-17 Kubo-cho Nishinomiya-shi 662-0927 JAPAN puh. (0) 798-34-2119 seppo.vanska@sekl.fi vuokko.vanska@uusitie.

Vuokko ja Seppo Vänskä 11-17 Kubo-cho Nishinomiya-shi 662-0927 JAPAN puh. (0) 798-34-2119 seppo.vanska@sekl.fi vuokko.vanska@uusitie. Vuokko ja Seppo Vänskä 11-17 Kubo-cho Nishinomiya-shi 662-0927 JAPAN puh. (0) 798-34-2119 seppo.vanska@sekl.fi vuokko.vanska@uusitie.com Lähettikirje 3/2006 07.05.2006 Hyvät ystävät ja esirukoilijat! Toukokuun

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 5/84 Anan 27.11.1984 Jorma ja Lea Pihkala 25 Gannochi-nishi Yokomi-cho, Anan-shi 774 Japan puh. 990-81-884-22-6629

YSTÄVÄKIRJE 5/84 Anan 27.11.1984 Jorma ja Lea Pihkala 25 Gannochi-nishi Yokomi-cho, Anan-shi 774 Japan puh. 990-81-884-22-6629 YSTÄVÄKIRJE 5/84 Anan 27.11.1984 Jorma ja Lea Pihkala 25 Gannochi-nishi Yokomi-cho, Anan-shi 774 Japan puh. 990-81-884-22-6629 Rakkaat ystävät! "Muistelen teitä rukouksissani anoen, että meidän Herramme

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 1/6 Ryttylä 6.8.2008 Matti Väisänen PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 10.08.2008 Kristuksessa rakas veljemme Martti Vaahtoranta ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 37/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 5.8.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 37/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 5.8. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) RIKAS NUORUKAINEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Matt. 19: 16-30 Eräs

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 3/79 Aizumi 5.7.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh.

YSTÄVÄKIRJE 3/79 Aizumi 5.7.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh. YSTÄVÄKIRJE 3/79 Aizumi 5.7.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh. 0886-41-1882 Rakkaat ystävät! "Huutavan ääni kuuluu: Valmistakaa Herralle

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS

KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jeesus siirtyi Galileasta Tyron ja Siidonin alueelle, joka

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi Jorma ja Lea Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken JAPAN

YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi Jorma ja Lea Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken JAPAN YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi 10.6.1980 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken 771-12 JAPAN Rakkaat ystävät! "Minun onneni on olla Jumalaa lähellä, minä panen turvani

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 2/82 Aizumi 12.5.1982 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji. Shozui, Aizumi-cho, Itano-gun, Tokushima-ken, 771-12 Japan

YSTÄVÄKIRJE 2/82 Aizumi 12.5.1982 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji. Shozui, Aizumi-cho, Itano-gun, Tokushima-ken, 771-12 Japan YSTÄVÄKIRJE 2/82 Aizumi 12.5.1982 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji. Shozui, Aizumi-cho, Itano-gun, Tokushima-ken, 771-12 Japan Rakkaat ystävät! "Tietensä he eivät ole tietävinään, että taivaat ja

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Perhejumalanpalvelukset

Perhejumalanpalvelukset Perhejumalanpalvelukset 269 Johdantosanat Johdantosanojen alussa puhuttelun jälkeen kerrotaan päivän ja sen jumalanpalveluksen erityisluonteesta. Tämän vapaan osan merkkinä on käytetty seuraavassa kahta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Matt.7:15-23, Totuus ja harha

Matt.7:15-23, Totuus ja harha Matt.7:15-23, Totuus ja harha Matt.7:15-23: "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. 16. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan

YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan Rakkaat ystävät! "Sun armoalttarillasi, Sun Jeesus, eessä jalkaisi Rukoilen lohdutusta.

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen www.ortodoksi.net Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 40.

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 2/79 Aizumi 4.5.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh.

YSTÄVÄKIRJE 2/79 Aizumi 4.5.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh. YSTÄVÄKIRJE 2/79 Aizumi 4.5.1979 Jorma Ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokuohima-ken 771-12 JAPAN puh. 0886-41-1882 Rakkaat ystävät! "Oman isäntänsä edessä hän seisoo tai

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi

Nettiraamattu lapsille. Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

VERTAUS TUHLAAJAPOJASTA

VERTAUS TUHLAAJAPOJASTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUS TUHLAAJAPOJASTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus kertoo tämän vertauksen heti edellisten vertausten

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 4/81 Aizumi 18.9.1981 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokushima-ken 771-12 Japan tel.

YSTÄVÄKIRJE 4/81 Aizumi 18.9.1981 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokushima-ken 771-12 Japan tel. YSTÄVÄKIRJE 4/81 Aizumi 18.9.1981 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji, Shozui Aizumi-cho, Itano-gun Tokushima-ken 771-12 Japan tel. 0886-41-1882 Rakkaat ystävät! "Me, jotka olemme kuolleet pois synnistä,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot