YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi Lea ja Jorma Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken Japan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi 18.11.1980 Lea ja Jorma Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken 771-12 Japan"

Transkriptio

1 YSTÄVÄKIRJE 5/80 Aizumi Lea ja Jorma Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken Japan Rakkaat ystävät! "Ja Sakkeus tuli nopeasti alas ja otti hänet iloiten vastaan. Ja sen nähdessään kaikki nurisivat sanoen: "Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan." Mutta Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: "Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin." Niin Jeesus sanoi hänestä: "Tänään on pelastus tullut tälle huoneelle, koska hänkin on Aabrahamin poika; sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on." Luuk.19:6-10 Tie Japanilaisille uskonto merkitsee useimmiten jonkinlaista opetusta, tietä, jota ihmisen tulee noudattaa ja seurata. Sen seurauksena ihminen saa sitten uskonnosta riippuen erilaisia etuja (ajallisia ja tuonpuoleisia) elämäänsä. Opetusta, tietä, noudattaen voidaan saavuttaa pelastus, jolla tarkoitetaan uskonnosta riippuen eri asioita. Pelastus voi olla valaistumista tai elämän perussalaisuuksien oivaltamista tai huolista vapaata onnellista elämää jne. Olennaista kuitenkin on, että on tie, jota ihminen kulkee. Kun olen japanilaisille yrittänyt selittää, että Raamatussa pelastus tarkoittaa jotain aivan muuta, olen erityisesti iloinnut siitä, miten selkeästi Raamattu kertoo Sakkeuksen pelastumisesta ja mitä se hänelle merkitsi ja miten se tapahtui. Kristityksi tulemiseen ei riitä, että uskotaan Raamatun opetus ja yritetään sitä niin hyvin kuin taidetaan noudattaa. Sellainenhan ei pohjimmiltaan eroaisi japanilaisesta pakanuudesta mitenkään. Raamatun uskominen ja sen noudattamisyritykset johtavat vain kristillismieliseen elämäntapaan, joka on yhtä kaukana todellisesta pelastuksesta kuin Jeesuksen vertauksen hiekalle rakennettu rakennus ja kalliolle rakennettu rakennus. Myrskyn tullen kristillismielisyys sortuu eikä siitä ole mitään apua Jumalan pyhän tuomioistuimen edessä. Kristityksi tuleminen, raamatullinen pelastus on jotakin paljon enemmän ja suurempaa. Katsokaamme, kuka Sakkeus oikein oli ja mitä hänelle tapahtui: Pelastus 1. Sakkeuksesta sanotaan, että hän oli tullimiesten esimies ja rikas. Hän oli saavuttanut rikkautensa asemansa perusteella ja osaksi pettämällä ihmisiä veronkannossa. Ihmiset tiesivät sen hyvin ja vihasivat ja halveksivat häntä sen vuoksi ja erityisesti, koska hän oli antautunut yhteistyöhön miehitysjoukkojen (roomalaisten) kanssa. Hän oli korkeasta asemastaan huolimatta yksinäinen mies, jonka luona tuskin kävi ihmisiä kyläilemässä. Raha ei kyennyt tyydyttämään hänen sydäntään. Ilmeisellä tavalla hän kaipasi jotain

2 parempaa elämäänsä. Omissa silmissään hän näki yksinäisyytensä ja tyydyttämättömän sydämensä, ympäristö tuomitsi hänet syntisenä, mutta ratkaisevinta oli, että Jumalan silmissä hän oli kadoksissa. 2. Jeesus tuli Jerikoon nimen omaan etsimään ja pelastamaan Sakkeuksen. Sakkeus halusi nähdä, kuka Jeesus oli (hän ei ollut aiemmin Jeesusta koskaan nähnyt), osaksi uteliaisuudesta, osaksi ehkä siksi, että hän kaipasi elämäänsä jotain, ja osaksi ehkä siksi, että oli kuullut Jeesuksen oppilaiden joukossa olevan myös entisiä tullimiehiä. 3. Jeesus kutsui itsensä Sakkeuksen kotiin siksi, että Hän halusi kahden kesken selvitellä Sakkeuksen sydämen ongelmat ja valloittaa hänen sydämensä rakkaudellaan. Samalla hän halusi osoittaa ihmisjoukoille, että Jumalan etsivä rakkaus ei tunne mitään rajoja eikä ennakkoluuloja. Jeesus on tullut etsimään kadoksissa olevia. 4.Jeesuksen kutsu Sakkeukselle ja Jeesuksen kohtaaminen vaikutti Sakkeuksessa mullistavan muutoksen. Hänen yksinäinen sydämensä täyttyi ilolla, jonka vain henkilökohtainen suhde, läheinen yhteys Jeesukseen voi antaa. Hän, joka oli aikanaan asettanut tavoitteekseen rahan ja omaisuuden kartuttamisen, oli nyt valmis antamaan puolet omaisuudestaan köyhille kohdattuaan Jeesuksessa suunnattomasti arvokkaamman kuin kaikki ajallinen. (Kenen meistä mieleenkään on juolahtanut, että mekin voisimme antaa puolet omaisuudestamme tarpeessa oleville?) Sakkeuksen arvomaailman muutos oli todella hätkähdyttävä. Hän, joka oli ennen ollut valmis pettämään ihmisiä, muuttuukin totuudelliseksi julkisesti tunnustaen aiemmat vääryytensä sekä on valmis korvaamaan aiheuttamansa vääryydet - ei vain korkoineen vaan - nelinkertaisesti. Ja mikä tärkeintä mies, joka oli ollut Jumalaa paossa, Jumalalta kadoksissa, oli löytynyt ja saanut elämäänsä pelastuksen, elävän yhteyden Jumalaan Jeesuksen kautta. Mikä sai tämän valtavan muutoksen aikaan tässä miehessä? Päätöskö lähteä uudelle tielle seuraamaan uutta opetusta? Ei varmasti! Tai ehkä hänen ennakolta suorittamansa valmistelut ja hyvät työt ja ponnistelutko? Mitään sellaisia ei ollut havaittavissa. Tämän muutoksen sai aikaan se, että Sakkeus sai kohdata miehen ja Jumalan Pojan, Jeesuksen Kristuksen henkilökohtaisesti. Jeesuksen rakkaus (joka täyteydessään loistaa Golgatan ristiltä) muutti hänet, koko hänen arvomaailmansa meni päälaelleen. Mitä siis on pelastus? Yhdellä lauseella sanottuna: Se on Jeesuksen, Henkilön, kohtaamisen seurauksena tapahtuva muutos. Lahja myös Sinulle Jos haluat osalliseksi uudesta elämästä, iankaikkisesta elämästä, sinun on päästävä henkilökohtaiseen yhteyteen Jeesus Kristus nimisen henkilön kanssa. Hän muuttaa sinut. Tie Hänen tykönsä on tänäänkin avoin. Hän itse kutsuu sinua sanassaan ja tahtoo astua sydämeesi asumaan Pyhän Hengen kautta. Avaa sydämesi Hänelle sellaisena kuin nyt olet! Jeesus etsii Sinua!

3 Tämä kirje saapunee perille joulun alla ja haluamme omana joulutervehdyksenämme kertoa teille, että Jeesus syntyi tähän maailmaan ensimmäisenä jouluna etsiäkseen ja pelastaakseen sinut. Sitä varten Hän myös kävi veriseen ristin kuolemaan kantaen Sinun syntiesi rangaistuksen ja sitä varten Hän lähettää sydämeesi Pyhän Hengen vakuuttaakseen sinut syntien anteeksiantamuksen lahjasta. Omista tänä jouluna pelastuksen lahja, Jeesus, sydämeesi ja kiitä siitä. Se on suunnaton armo elämässä ja kuolemassa. Kotikokoussarja Kulunut syksy on ollut todella kiireistä evankelioimisaikaa seurakunnassamme. Erilaisten toimintamuotojen kautta olemme saavuttaneet jälleen muutamia uusia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tutkimaan Jumalan Sanaa. Syyskuun lopulla oli neljäs videokotikokousviikko, jonka aikana vierailimme noin 10 kodissa näyttäen evankelioivia video-ohjelmia ja jakaen Jumalan sanaa. Suuri osa kodeissa saavutetuista ihmisistä oli sellaisia, jotka eivät ole koskaan kirkkoon asti uskaltautuneet. Erityisesti iloitsimme, että rouva K. mies tuli ensi kertaa mukaan ja on sen jälkeen pariin otteeseen tullut kirkkoon asti. Rouva K. aloitti noin vuosi sitten viikoittaisen Raamatun opiskelun ja on ilmaissut halunsa uskoa Jeesukseen. Hänen miehensäkin on lueskellut joitakin hengellisiä kirjoja. Rukoilkaa tämän kodin puolesta. Vammaistyötä Kesä-heinäkuussa kirkkoomme tuli ensi kertaa Kumiko K. niminen noin 20 vuotias vammainen. Hän asuu kirkoltamme vain muutaman sadan metrin päässä. Hän oli saanut lahjoituksena sähkökäyttöisen rullatuolin ja pääsee näin ollen verrattain mukavasti liikkeelle. Osin hänen kontaktiensa avulla meille avautui ovi Ishiin kauppalassa sijaitsevaan Yuuseien -nimiseen vammaisten uuteen kuntouttamislaitokseen, jossa on noin 50 eri asteista vammaista. Kävimme myös siellä pitämässä videokokouksen syyskuussa ja lokakuussa seurakuntajuhliemme yhteydessä konsertin pitänyt Gloria Singers -lauluryhmä kävi samana päivänä pitämässä konsertin vammaisille. K-san haluaa uskoa Jeesukseen. Rukoilkaa, että hän pääsisi sisälle pelastukseen ja muistakaa samalla muita vammaisia. Radiotyö Usein Japanissa on erittäin vaikeata saavuttaa eri laitoksissa olevia kärsiviä ihmisiä syystä, että ns uskonnollinen toiminta on kielletty kuntien, läänien ja valtion ylläpitämissä laitoksissa. Kuitenkin evankelioiva radiotyö on eräs kanava, jonka kautta voimme näitä ihmisiä lähestyä. Kansanlähetys tukee tällä hetkellä kahta radio-ohjelmaa täällä Japanissa. Molemmat kuuluvat täällä Tokushiman läänissä hyvin. Toinen on radioevankelista Masakin luterilaisen tunnin ohjelma Valoa sydämiin, joka radioidaan Kobesta ja kattaa alueen, jolla asuu yli 25 miljoonaa ihmistä. Ohjelma lähetetään aamuisin 6:10-6:20 paikallisen keskipitkäaseman kautta sekä lyhyillä aalloilla muina aikoina päivässä.

4 Toinen ohjelma on paikallinen Tokushimassa sijaitsevan aseman kautta lähetettävä Maailman valo ohjelma. Se lähetetään arkisin 5 min ja sunnuntaisin 15 min mittaisena aamuvarhaisella. Ohjelmissa on pääpuhujana radioevankelista Hatori, eräs Japanin merkittävimpiä evankelisia johtajahahmoja. Lisäksi kerran viikossa lähetetään paikallisten pastorien ja maallikoiden puheita, mm Kansanlähetyksen lähetit puhuvat ohjelmissa. Ohjelmien kustannus tapahtuu noin 30 Tokushiman läänin kirkon yhteistyönä. Yhteistyö ulottuu laajemmallekin. Radio-ohjelmien lisäksi toimitetaan kuukausittaista evankelioivaa lehteä, pidetään yhteisiä suurkokouksia ja kustannetaan evankelioivia kirjasia. Lisäksi Maailiman valo ohjelman yhteistyötoimisto toimii myös videolaitteiden ja kasettien lainauselimenä. Itse kuulun tällä havaa yhteistyötoimikuntaan. Tehtäväni on yhteydenpito paikallisseurakuntiin ja toiminnan kannatuspohjan laajentaminen. Tavoitteena on saada ensi vuoden lopulla lähetetyksi 13 noin 15 min evankelioivaa televisio-ohjelmaa paikallisen kaupallisen TV -aseman välityksellä läänin lähes asukkaalle. Grahamin ristiretki Lokakuu merkitsi Japanin satavuotiselle lähetyshistorialle suurtapahtumaa, kun Billy Graham tuli pitämään suurkokouksia neljässä eri paikassa: Okinawalla, Osakassa, Fukuokassa ja Tokiossa. Kussakin paikassa pidettiin 2-6 päivän mittaiset suurkokoukset urheilustadioneilla. Ihmisiä kokouksiin tuli odotettua enemmän joka ilta Yhteensä niissä oli kävijöitä n henkeä, joista noin 10% ilmoitti julkisesti halunsa uskoa Jeesukseen kävelemällä katsomosta kentälle. Me osallistuimme Osakan kokouksiin. Tosin etäisyys täältä (ajallisesti noin 5 tuntia suuntaansa) aiheutti sen, että vain 7 henkeä meidän kirkostamme pääsi mukaan, mutta iloitsimme suuresti Billy Grahamin yksinkertaisesta evankeliumin julistuksesta ja palasimme siunauksen saaneina takaisin. Herra teki todella suuria täällä lokakuun aikana. Rukoilkaamme, että Japanissa saisi alkaa todella laaja ja syvä herätys. Myöhemmin olemme saaneet kuulla selkeitä todistuksia siitä, miten Herra oli kokouksissa ihmisiä pelastanut. Mm erään seurakuntalaisemme kristitty ystävä Osakasta oli puoliväkisin kiskonut vanhempansa kokouksiin sillä seurauksella, että he saivat uudestisyntyä ylhäältä. Kyseessä oli varsin iäkäs henkilö. Herra kykenee pelastamaan vanhuksiakin, vaikka kokouksiin tulleista valtaosa oli nuoria. Häät Lokakuun 26. päivänä vietettiin Ananin kansallisen pastorimme Shin ichi Kawakamin häitä. Hänen vaimonsa etunimi on Keiko. Keiko-san on opiskellut samassa teologisessa seminaarissa kuin Kawakami-senseikin valmistuen kolmen vuoden opintojen jälkeen naisevankelistaksi, jossa ominaisuudessa hän työskenteli kaksi vuotta Niihaman kaupungissa ennen avioitumistaan. Hän on erittäin pirteä, toimelias, rouva ja uskomme, että Herra tulee runsaasti käyttämään tätä uutta kotia oman nimensä kirkastamisessa. Heidän armolahjansa täydentävät sopivasti toisiaan. Uusi kristitty koti on todella suuri ilon aihe. Rukoilkaa myös, että Kawakami-sensein tulevaisuuteen nähden saisi tapahtua Jumalan tahto. Heillä on voimakas halu saada palvella sielujen pelastamiseksi Tokushiman läänissä. He ovat toistaiseksi vuoden koeajalla Kansanlähetyksen palveluksessa.

5 Konsertti Lokakuun loppuviikolla ja marraskuun alkupäivinä pidettiin seurakuntamme historian ensimmäiset seurakuntajuhlat, jotka sisälsivät 8 erityyppistä tilaisuutta. Ne alkoivat pidetyllä Gloria Singers -lauluyhtyeen konsertilla, jossa oli myös vieraileva puhuja pastori Hiraoka Wakayamasta. Lauluyhtye kiertää Japania ja laulaa ylistystä Herralle konserteissa ja kirkoissa. He esittävät hengellisiä lauluja ja ns Gospel folkia. Täytyi vain iloita siitä, miten aidosta ja vilpittömästä sydämestä he lauloivat ja todistivat Herrasta. Yhtye muodostuu kahden kristityn kodin pojista. Toisessa perheessä on 7 lasta ja toisessa 12. Molemmat ovat naapureita ja kummankin perheen jokainen lapsista on henkilökohtaisessa uskossa Jeesukseen Kristukseen. Kuunnellessani heidän todistuksiaan sain suuren rohkaisun ajatellessani omia lapsiani ja heidän iankaikkista kohtaloa: Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä ja sinun perhekuntasi pelastutte! Inhimillisesti ajatellen konsertti oli paras tilaisuus, minkä seurakuntamme lyhyen historiansa aikana on täällä saanut pitää. Musiikilla on todella tärkeä tehtävä Herran nimeä julistettaessa. Mistä Herran ylistys puutuu, puutuu paljon. Seurakuntajuhlat Seurakuntajuhlat jatkuivat seuraavana iltana Suomen diojen näytöllä ja seuraavana aamuna oli lasten filmikokous, joka keräsi noin 100 lasta. Seuraavassa viikonvaihteessa olivat sitten myyjäiset ja filmievankelioimiskokoussarja lauantain myyjäiset onnistuivat yli odotusten. Jokainen tulija sai rautaisannoksen evankeliumia kirjallisessa muodossa. Sen lisäksi video-ohjelman ja musiikin kautta tulijat saivat kosketuksen evankeliumin sanomaan (alkuhartauden lisäksi). Kävijöitä oli kolmen tunnin aikana noin 350, joista noin 150 lasta. Tavaraa oli saatu myyntiin aika mukavasti. Oli leivonnaisia, ruokaa, kahvitarjoilua, käsitöitä, kirpputori, lapsille ongintaa, kirjallisuutta ja Laosin pakolaisten valmistamia käsitöitä kristilliseen pakolaisapuun. Myyjäisten tavoitteena oli paljossa uusien ihmissuhteiden solmiminen ja siinäkin onnistuimme melko hyvin. Taloudellisesti ylitettiin ensi kertaa yenin raja liikevaihdossa, mikä merkitsee Suomen rahassa noin 3700 mk. Tuotto käytettiin kirkon velkojen lyhentämiseen. Kirkkorakennuksen veloista ja kustannuksista seurakunta on nyt kyennyt maksamaan jo noin 2/3. Jäljellä on vielä noin mk. Filmikokoukset myyjäisten jälkeen keräsivät varsin vähän ihmisiä, mutta jokunen ensikertalainenkin mukaan tuli iloksemme. Esirukouslistan jatkoa Seuraavassa listaa henkilöistä esirukouksianne varten. He ovat osin hiljattain kirkon säännölliseen toimintaan mukaan tulleita: T-san on noin 30 vuotias mies. Hän tuki kirkkoomme Uuden Testamentin ilmaisjakelun perusteella alettuaan lukea saamaansa kirjaa ja huomattuaan, mistä siinä on kysymys. Hän on nyt parin kuukauden ajan tutkinut Sanaa todella innokkaasti ja janoaa uutta elämää Jeesuksessa.

6 G-san noin 21 vuotias mies. Hän työskentelee kirkkomme lähistöllä ja tuli uteliaisuudesta käymään meillä. Sen jälkeen noin parin kuukauden ajan hän on käynyt harva se päivä meillä opiskellen Raamattua kanssamme. C-san on katoliselta taustalta tuleva rouva. Hän opiskelee Raamattua naisten raamattupiirissämme. I-san ja hänen vihkimystä vailla oleva rouvansa M-san ovat alkaneet käydä sunnuntaisin kirkossa. Rouva on kristitty, mies ei vielä, mutta opiskelee verrattain säännöllisesti Raamattua. Molemmat ovat leskiä. Rukoilkaa heidän puolestaan, että mies pelastuisi ja avioliittoasia tulisi kuntoon. U-san kahden lapsen äiti käy säännöllisesti kirkossa ja Raamattuopetuksessa. Hän on hyvin lähellä Jumalan valtakuntaa. Hänen miehensä, oppikoulun opettaja ja taiteilija, etsii myös elämälleen uutta perustusta. H-san, Lean entinen soitonopettaja tulee joka keskiviikko lastensa kanssa kirkolle ja osallistuu naistenpiiriin. Hänen mielenkiintonsa evankeliumia kohtaan on lisääntymään päin. Y-sensei, lukion englannin opettaja, opiskelee englantia kanssani ja on kiinnostunut evankeliumista, vaikka hänen vaimonsa ja kotinsa kuuluvatkin Tenrikyoo nimiseen uuteen uskontoon. Lukiolaisista mainittakoon T-san, poika ja K-san ja S-san, tyttöjä. He opiskelevat myös säännöllisesti Raamattua sen lisäksi, että osallistuvat englannin ryhmiini. K-san eli Itchan, uskova keskikoulun kolmasluokkalainen on tuonut kirkkoon mukanaan useita koulutovereitaan. Muistakaa heistä erityisesti Y -nimistä tyttöä, joka on jonkin verran käynyt kirkossa samoin kuin T-sania ja K-sanin pikkusiskoa ja K-san nimistä tyttöä, joka on kodista, jonka äiti on lukenut paljon Raamattua. K-san, noin 35 vuotias rouva, lukee paljon hengellistä kirjallisuutta. K-san, jonka lähtöjuhlissa jätin esirukousaiheeksenne, on ajoittain kärsinyt syvästä masennuksesta. Hän ei ole vieläkään avannut sydäntään Jeesukselle, vaikka toivottaa meidät tervetulleeksi kotiinsa mm kotikokouksia pitämään. Y-san, ensimmäisen kastettumme A-sanin nuorempi sisar ei ole tämän vuoden puolella enää juuri käynyt kirkossa hän meni naimisiin T -nimisen miehen kanssa. K-san, kristitty rouva, jonka esikoinen on nyt vuoden ikäinen, ei ole kuluneen vuodenaikana juuri käynyt kirkossa. A-san, joka kastettiin runsas vuosi sitten naapurikirkossa, on mennyt maailmaan takaisin tekemättä parannusta synneistään. K-san, joka tuli uskoon noin 5 vuotta sitten ja kastettiin Naruton kirkossa, on liukunut pois uskon tieltä jäätyään pois seurakunnan säännöllisestä toiminnasta. Hän käy kuitenkin silloin tällöin luonamme. Rukoilkaa, että Herra saisi vetää hänet ja muut Sanasta etääntyneet jälleen parannukseen. Lähiajan ohjelmaa Lähiaikojen ohjelmassa meillä on syventymispäivät, joilla pääpuhujana tulee olemaan pastori Itoo on tarkoitus kastaa T-san, joka tuli uskoon tasan vuosi sitten. Samassa yhteydessä on tarkoitus kastaa myös Ananin seurakunnasta S-san ja M-san, molemmat sairaanhoitajaoppilaitoksen viimeisellä kurssilla. Jouluajan

7 suunnitelmiimme kuuluvat lasten joulujuhlan ja aikuisten joulujuhlan , lisäksi ulospäin suuntautuvaa evankeliointia. Vuodenvaihteen tienoilla tapahtuu jälleen henkilömuutoksia KL:n Japanin kentällä seuraavasti, jos Herra suo: Rämät valmistuvat kielikoulusta ja siirtyvät jatkamaan Valkamien työtä Itä-Tokushimassa Valkamien lähtiessä kotimaanlomalle. Tammikuun alussa odotamme Vänskien perheen paluuta kentälle. Siunattua joulunaikaa! Jorma Rauhaa ystävät! Jaksattekohan vielä lukea tätä pitkäksi venynyttä kiertokirjettä? Kirje on vuoden -80 viimeinen ja sisältää jonkinlaista tilitystä tältä armon vuodelta. Hyvin on Herra meitä lähettejä hoitanut. Mitään ei meiltä ole puuttunut. On ollut runsas jokapäiväinen leipä. Kiitos siitä Herran omille, teille, jotka olette uskollisesti, väsymättä rukoilleet ja lähettäneet leipänne vetten yli. Myös olemme saaneet kokea monin tavoin Jumalan puuttumista asioihimme ja Hänen johdatustaan työasioissa evankeliumin eteenpäin viemisessä. Hän on myös estänyt meitä tekemästä vääriä päätöksiä. On turvallista saada tietää, että elämämme ja olemisemme on Jumalan, Taivaallisen Isän suurissa käsissä. Perheenä olemme saaneet olla kesän ja syksyn terveinä. Joululomalla olemme jälleen koko perheellä koolla. Sinikalla ja Helenalla on runsas 2 viikkoa joululomaa. Seitsemäs lapsi tulossa Meille yllätykseksi ja teille ehkä vielä suuremmaksi yllätykseksi on Jumala nähnyt hyväksi antaa meille vielä seitsemännen lapsen. Jos Herra suo, lapsi syntyy maaliskuussa. Olen voinut kohtalaisen hyvin. Jos lapsi on terve, en usko hänen rajoittavan mahdollisuuttani ottaa osaa myös evankelioimistyöhön. Tietysti työ lisääntyy yhden lapsen verran, mutta jos saan olla terve, uskon siitä selviytyväni. Tähän asti on minun vastuullani ollut kerrostalossa pidettävä lasten Raamattu-kerho kerran viikossa sekä naisten piiri kaksi kertaa kuussa. Olen myös opettanut englantilaisia lastenlauluja eräässä leikkikoulussa kerran viikossa, mutta sen olen nyt lopettanut. Kiitos Kaikesta menneestä on päällimmäisenä kiitollisuus. Mitä uusi vuosi tuoneekin tullessaan, saamme ottaa sen luottavasti ja kiitoksen kanssa vastaan. Haluan toivottaa teille jokaiselle siunattua jouluaikaa. Saakoon joulun Herra Jeesus Kristus päästä teidän koteihinne viettämään omaa syntymäpäiväänsä. Eikä liene liian aikaista myös toivottaa teille siunattua Uutta Vuotta! Lea, Hanna, Sinikka, Helena, Tomio, Asako, Sampo

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus

Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus Pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksessa muistetaan uskossa Kristukseen kuolleita ja erityisesti seurakunnan poisnukkuneita jäseniä sekä rukoillaan heidän puolestaan (ks.

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi Jorma ja Lea Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken JAPAN

YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi Jorma ja Lea Pihkala Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken JAPAN YSTÄVÄKIRJE 3/80 Aizumi 10.6.1980 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui, Aizumi-cho Itano-gun, Tokushima-ken 771-12 JAPAN Rakkaat ystävät! "Minun onneni on olla Jumalaa lähellä, minä panen turvani

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012

MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012 MAYN PERHEEN UUTISKIRJE, JOULUKUU 2012 "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" Luuk.2:14 Rakkaat kanssamatkaajamme! Tämä joulun jälkeinen

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan

YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan YSTÄVÄKIRJE 4/76 Kitajima 18.7.1976 Jorma ja Lea Pihkala Kowake 5-2, Ejiri Kitajima-cho Tokushima-ken 771-02 Japan Rakkaat ystävät! "Sun armoalttarillasi, Sun Jeesus, eessä jalkaisi Rukoilen lohdutusta.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

JEESUS ILMESTYY OPETUSLAPSILLE

JEESUS ILMESTYY OPETUSLAPSILLE Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ILMESTYY OPETUSLAPSILLE 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Opetuslapset ovat yhä Jerusalemissa lukittujen ovien takana,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Lundin hiippakunnan visio Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Oppimaan innostaen ja toivon ympärille kokoontuen... kaste perustana kohtaamaan elämän ja maailman haasteet Armoon pohjaten, maailmassa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

YSTÄVÄKIRJE 4/79 Aizumi 4.9.1979 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui,Aizumi-cho Itano-gun,Tokushima-ken 771-12 JAPAN

YSTÄVÄKIRJE 4/79 Aizumi 4.9.1979 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui,Aizumi-cho Itano-gun,Tokushima-ken 771-12 JAPAN YSTÄVÄKIRJE 4/79 Aizumi 4.9.1979 Jorma ja Lea Pihkala 313-1 Nishikatsuji Shozui,Aizumi-cho Itano-gun,Tokushima-ken 771-12 JAPAN Rakkaat ystävät! "Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta,

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

D. Koulua aloitettaessa

D. Koulua aloitettaessa D. Koulua aloitettaessa Kouluun lähtevien siunaaminen voidaan toimittaa keväällä tai syksyllä juuri ennen koulun alkamista. iunaamisen toimittaa pappi tai muu seurakunnan työntekijä. Kouluun lähtevien

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

Jeesus Kristus ja ikuinen evankeliumi, oppilaan lukutehtävät

Jeesus Kristus ja ikuinen evankeliumi, oppilaan lukutehtävät Jeesus Kristus ja ikuinen evankeliumi, oppilaan lukutehtävät Uskonto 250 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Suomi Mielipiteet ja oikaisut ovat tervetulleita. Lähetä ne sekä huomaamasi

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! KIRKKOPÄIVÄT LAHDESSA 13.-15.5.2011 Saarna Kärkölän kirkossa 15.5.2011 3. sunnuntai pääsiäisestä (Jubilate) JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ (Joh. 17:11-17) Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) DIAKONIEN VALINTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal 1 FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal Kumppani FOCUS-Nepal Hankkeen kuvaus FOCUS on nepalilainen kansalaisjärjestö ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani, joka työskentelee erityisesti

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi

Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi RAKKAUS Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

26. LIPUN SIUNAAMINEN

26. LIPUN SIUNAAMINEN 26. LIPUN IUNAAMINEN Pappi siunaa pyydettäessä lipun. Lipun siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Ennen toimitusta kannetaan kuoriin uomen lippu ja sen jäljessä siunattava

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Juha Muukkonen Rinnetie Tornio puh s-posti: gen.fi kotisivu:

Juha Muukkonen Rinnetie Tornio puh s-posti: gen.fi kotisivu: LASTEN EHTOOLLINEN? (Ote 26.7.2016 ystävälle lähetetystä kirjeestä.) Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@ gen.fi kotisivu: www.gen.fi Lasten osallistuminen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on?

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spitit: "Who is the Holy Spirit?" 3.helmikuuta 2008 Matteus 3:13-17 Tänä vuonna rukoilen, että saatte kokea pyhän Kolminaisuuden

Lisätiedot

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen. MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS:

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Joh.20: Tämän jälkeen Paavali kertoo miten varma tuo ylösnousemus on, miten monet kohtasivat ylösnousseen Jeesuksen.

Joh.20: Tämän jälkeen Paavali kertoo miten varma tuo ylösnousemus on, miten monet kohtasivat ylösnousseen Jeesuksen. Joh.20:19-31 Joh.20:19-31: Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia. Yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja

Lisätiedot

Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934

Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934 Pekka Ervastin avauspuhe Ruusu-Ristin vuosikokouksessa 1934 Lausun teidät kaikki tervetulleiksi Ruusu-Ristin vuosikokoukseen. Olemme nyt saapuneet kaikki viettämään neljättätoista vuosikokousta ja toinen

Lisätiedot

Syyskuun 12. päivänä Matt. 10:23. Kun teitä yhdessä kaupungissa vainotaan, paetkaa toiseen. Syyskuun 13. päivänä Room. 12:19

Syyskuun 12. päivänä Matt. 10:23. Kun teitä yhdessä kaupungissa vainotaan, paetkaa toiseen. Syyskuun 13. päivänä Room. 12:19 Syyskuun 12. päivänä Matt. 10:23 Kun teitä yhdessä kaupungissa vainotaan, paetkaa toiseen. Mahdotonta on, että evankeliumi olisi ainoastaan jollekulle sallittu, sillä se on oppi, joka ei ole sidottu yhteen

Lisätiedot

Lihan teot ja Hengen hedelmät

Lihan teot ja Hengen hedelmät Lihan teot ja Hengen hedelmät 18.10.2009 19.Lihan aikaansaannokset ovat selvästi nähtävissä. Niitä ovat siveettömyys, saastaisuus, irstaus, 20.epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyys, riidat,

Lisätiedot

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk

Herttoniemen seurakunta nuorisotyö. läpyskä. kevät 2016. lapyska hertsikansrk Herttoniemen seurakunta nuorisotyö läpyskä kevät 2016 lapyska hertsikansrk Horjuuko uskosi? Moni asia ei olekaan niin kuin olet luullut sen olevan. Kun tapaat uuden tuttavuuden, ensikohtaaminen määrittää

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

LIITTEET TROPAREJA JA KONTAKKEJA. Työhön ryhdyttäessä Sairaan puolesta Matkalle lähtevien puolesta Kaikenlaisissa anomuksissa Kiitospalveluksessa

LIITTEET TROPAREJA JA KONTAKKEJA. Työhön ryhdyttäessä Sairaan puolesta Matkalle lähtevien puolesta Kaikenlaisissa anomuksissa Kiitospalveluksessa 8.2.2007 LIITTEET TROPAREJA JA KONTAKKEJA Työhön ryhdyttäessä Sairaan puolesta Matkalle lähtevien puolesta Kaikenlaisissa anomuksissa Kiitospalveluksessa Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net

Lisätiedot

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto 7.11.2012 Kirkko- ja seurakuntakäsitys, jossa sekä salatulla että näkyvällä on paikkansa Kaksinaisuus kirkon / seurakunnan

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Jumalan kansan koti-ikävä

Jumalan kansan koti-ikävä Jumalan kansan koti-ikävä ARMO TEILLE JA RAUHA JUMALALTA, MEIDÄN ISÄLTÄMME, JA HERRALTA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA! Rukoilkaamme Tämän kolmannen (3) pääsiäisen jälkeisen sunnuntain aiheena on: Jumalan kansan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Uskontunnustuksestani

Uskontunnustuksestani Uskontunnustuksestani Voiko Jeesusta sanoa Jumalaksi?... 1 Onko pelastus lihasta vai sanasta?... 1 Uhrasiko Jumala itsensä?... 3 Vanhurskaus... 4 Synti... 4 Fariseusten hapatus... 5 Voiko Jeesusta sanoa

Lisätiedot

Jumalan Uhrikaritsa ja Pyhällä Hengellä Kastaja Joh. 1:29-34

Jumalan Uhrikaritsa ja Pyhällä Hengellä Kastaja Joh. 1:29-34 Jumalan Uhrikaritsa ja Pyhällä Hengellä Kastaja Joh. 1:29-34 29. Seuraavana päivänä Johannes näki Jeesuksen tulevan luokseen ja sanoi: "Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! 30. Tämä

Lisätiedot

Ennalta määrätyt Kristukseen

Ennalta määrätyt Kristukseen 1 Efesolaiskirjeen selitys 2 Ef. 1:4 7 Ennalta määrätyt Kristukseen Olemme aloittaneet Paavalin Efesolaiskirjeen selittämisen. Pääsimme ensimmäisellä luennolla vasta ensimmäisen luvun jakeeseen kolme.

Lisätiedot

ARMO TEILLE JA RAUHA JUMALALTA, MEIDÄN ISÄLTÄMME, JA HERRALTA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA!

ARMO TEILLE JA RAUHA JUMALALTA, MEIDÄN ISÄLTÄMME, JA HERRALTA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA! Elämän leipä ARMO TEILLE JA RAUHA JUMALALTA, MEIDÄN ISÄLTÄMME, JA HERRALTA JEESUKSELTA KRISTUKSELTA! Tänään on neljäs (4) paastonajan sunnuntai. Aiheeksi on valittu Elämän leipä ja evankeliumitekstiksi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jouluaaton sanajumalanpalvelus

Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus Jouluaaton sanajumalanpalvelus vietetään iltapäivällä. Mikäli jouluaatto on sunnuntai, voi jouluaaton sanajumalanpalvelus olla myös seurakunnan pääjumalanpalvelus. I Johdanto

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Hän tulee takaisin (Jeesuksen paluusta)

Hän tulee takaisin (Jeesuksen paluusta) Hän tulee takaisin (Jeesuksen paluusta) 1 Matteuksen evankeliumin luvun 24 alussa kerrotaan: Kun Jeesus oli tullut ulos temppelistä ja oli lähdössä pois, opetuslapset tulivat hänen luokseen näyttääkseen

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Kirkkoherra Rauno Herranen Alustus arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivillä Huittisten seurakuntakeskuksessa 19.11.2016 Taustaa Huittisten

Lisätiedot

MARIA VOITELEE JEESUKSEN

MARIA VOITELEE JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MARIA VOITELEE JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka on Betania, kylä lähellä Jerusalemia. b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Kristityt ovat Kristuksessa

Kristityt ovat Kristuksessa 1 Efesolaiskirjeen selitys 1 Ef. 1:1-3 Savonlinnan Tuomiokirkko, 11.9.2013 Kristityt ovat Kristuksessa Aloitamme nyt uuden tekstin selittämisen, ja suokoon Jumala siihen armonsa ja apunsa. Kyseessä on

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ

EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ 30.1.2007 EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA- JA ARKIPÄIVINÄ LIITTEET RUKOUKSIA ERI TILAISUUKSISSA Sairaan puolesta Tämä ohje löytyy myös netistä osoitteesta: www.ortodoksi.net EHTOO- JA AAMUPALVELUS JUHLA-

Lisätiedot

Hyvä sisärengaslainen

Hyvä sisärengaslainen Hyvä sisärengaslainen Tällä kertaa vuorossa Johanneksen evankeliumin 3. luku, joka sisältää tärkeää ja keskeistä asiaa taivaaseen pääsemisestä. Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten

Lisätiedot

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa.

Herra olkoon teidän kanssanne. Niin myös sinun henkesi kanssa. Vietettäessä ehtoollista sairaan luona myös muille läsnä oleville voidaan antaa ehtoollinen. Ehtoollisvälineet asetetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle. Pöydälle voidaan asettaa myös risti tai

Lisätiedot