KOIRA VAASASSA 2012 Koiran valinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOIRA VAASASSA 2012 Koiran valinta"

Transkriptio

1 2012 1

2 2 KOIRA VAASASSA Tiedote koiranomistajille Tämän vihkosen on laatinut Vaasan kaupungin ympäristökeskus. Tarkoituksena on tiedottaa koiranpitoa koskevista ohjeista ja määräyksistä kaupungissa sekä antaa käytännön vinkkejä ja tietoutta koiran pitoon liittyvissä asioissa. 2. Koiran pito Koiran omistaminen tuo paljon iloa, mutta siihen sisältyy myös velvollisuuksia. Koiran hankintaa kannattaakin harkita kunnolla onko sinulla aikaa, varaa ja sopivat tilat? Koiran hankintaa on parasta lykätä, jos sinulla on kovin vähän vapaa-aikaa, talous tiukalla tai koiranpitoon nähden vaikea asuntotilanne. Koirarotuja on yli 400, niissä on huomattavia eroja koon, käyttöominaisuuksien sekä hoidolle asetettavien vaatimusten suhteen. Koira vaatii kuitenkin sitoutumista vuoden ajaksi. Pelkkä puolen tunnin kävely päivässä ei anna tarpeeksi virikkeitä koiralle, ja väärissä olosuhteissa ylimääräinen energia voi ilmetä normaalista poikkeavana haukkumisena, ulvomisena, karkailuna ja materiaalien pureskeluna. Koiraa ei koskaan tule hankkia lapselle/nuorelle, vaan vastuu siitä kuuluu aina aikuiselle. Koiran pito on kallista pelkkä hankintahinta on pieni summa. Koiralle on hankittava erilaisia tarvikkeita, käytettävä eläinlääkärissä ja ruokittava. Koiran valinta Koirarotuja on kehitetty erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niinpä eri roduilla on erilaiset tarpeet koskien mm. liikuntaa, ruokintaa, turkinhoitoa ja aktivointia. Rotukoiraa hankkiessa on helpompi ottaa huomioon omat ja perheen lähtökohdat ja tarpeet, kun voi rotuun tutustumalla saada käsityksen itselle sopivasta rodusta (kirjojen, internetin, koiranäyttelyiden kautta ja kasvattajia ja rodun edustajia tapaamalla). Sekarotuisista pennuista on vaikeampi ennustaa, mitä niistä tulee aikuisina. Vältä aktiivisen työkoiran (metsästys- tai palveluskoiran) hankintaa, mikäli koiraharrastus ei sinua sinänsä kiinnosta eikä sinulla ole siihen aikaa. Pitkäkarvaiset rodut taas vaativat runsaasti aikaa ja kiinnostusta turkinhoitoon. Osta pentusi vastuuntuntoiselta kasvattajalta ja tee koiraa ostaessasi kirjallinen Suomen kennelliiton kauppakirja. Ns. paperittomat rotukoirat ovat riskiostos. Suomen kennelliiton jäsenenä toimiva kasvattaja ei saa kennelliiton sääntöjen mukaan sellaisia edes kasvattaa, vaan kaikki pennut olisi rekisteröitävä. Mikäli niissä on jalostusta tai näyttelykäyttöä estävä vika, ne myydään rekisteröitynä mutta halvemmalla. Muista kuitenkin, että koirat ovat yksilöitä, rotukoirakaan ei välttämättä joka suhteessa vastaa koirakirjan rotukuvausta.

3 3 Paperittomat rotukoirat saattavat olla kasvattajan tapa ansaita pennuttamalla narttua liian tiheästi, jättämällä tekemättä muuten vaaditut terveystutkimukset tai vanhemmat eivät ehkä täytä Kennelliiton asettamia terveysvaatimuksia. Ilman papereita myytävissä koirissa voi olla myös salakuljetettuja ja kyseenalaisissa oloissa ulkomailla kasvatettuja koiria. Koirayhdistyksiä Suomen Kennelliitto puhelinpalvelu Vaasan koirakerho ry (iltaisin) pj. Mari Suojanen Vaasan agilityseura, VAS ry pj. Timo Teileri Botnic Agility Club rf pj. Sofia Kullberg Vaasan seudun palveluskoiraharrastajat pj. Kirsi Ruismäki 3. Koiranomistajan vastuu, koiraetiketti Koiran kasvatus yhteiskuntakelpoiseksi Jotta koirastasi tulisi yhteiskuntakelpoinen, tulee sen kasvatus pennusta aikuiseen olla johdonmukaista. Sinun ja perheesi tulee olla koiralle ystävällinen, reilu ja rajat antava johtaja. Aivan kuten lapselle, koirallekin luovat tietyt säännöt ja rajat turvallisuudentunteen ja tapakoulutus tekee yleensä koiran ja ohjaajan välille hyvän kontaktin. Vaasassa useammat koirakerhot järjestävät säännöllisesti jo pentujen tapakursseja, sekä tietenkin pitemmälle menevää lajikohtaista treenausta. Koiranomistajana sinulla on aina vastuu koirastasi. Kaupungissa voi hyvin asua koiran kanssa, yhteiskunnan sääntöjä noudattaen ja muut asukkaat huomioiden. Kaikki meistä eivät ole ns. koiraihmisiä, ota se huomioon. Monella on nykyisin myös allergiaa ja onkin huomaavaista välttää tilanteita, joissa allergiset ihmiset joutuisivat tekemisiin koiran kanssa. Jotkut ihmiset pelkäävät koiria, ja koira on pidettäväkin aina hallinnassa. Huolehdi siitä, ettei koirasi pääse puremaan tai säikäyttämään ihmisiä tai aiheuttamaan muuta vahinkoa tai vaaraa. Koiralle olisi hyvä ottaa vakuutus. Vakuutusyhtiösi kertoo eri vakuutusmuodoista. Koiran ulkoilutus Koira on vietävä ulos vähintään kolme kertaa päivässä, satoi tai paistoi. Hyvin suuri osa koirista saa liian vähän liikuntaa! Kaupungissamme ulkoiluun on aivan

4 4 mainiot maastot muiden muassa Vaskiluodossa ja Pilvilammen ympäristössä. Myös pienemmät koirat nauttivat lenkkeilystä. Lihavilta tai sairailta koirilta ei tietenkään voi vaatia kohtuuttomia urheilusuorituksia, eikä hellesäillä miltään koiralta. Lain mukaan taajamassa koira on pidettävä kytkettynä muualla kuin suljetulla pihalla, koirien harjoituspaikalla tai erityisesti osoitetulla aidatulla jaloittelualueella. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Elintarvikehuoneistoon ei saa ottaa mukaan koiraa. Kielto ei koske näkövammaisen opaskoiraa eikä liikuntavammaisen avustajakoiraa. Tavallisella kävelyretkelläkään koiran talutushihna ei saa aiheuttaa vaaraa tai haittaa, ei ole siis fiksua antaa koiran kulkea pitkässä hihnassa esim. kävelytiellä, missä on paljon muutakin kevyttä liikennettä. Koiran ulkoiluttaminen pyöräillen tulee tehdä erittäin harkiten. Koira pitää totuttaa pyöräilyyn ja suojavarusteet äkillisten pysähdysten varalta ovat ajajalle enemmän kuin suositeltavat. Tarkoitukseen on saatavilla eläinkaupasta ns. springer -laite, joka vapauttaa pyöräilijän molemmat kädet ohjaukseen. Koiran oikea paikka on pyörän oikealla puolella. Koiraa ei saa juoksuttaa pyörällä kilometritolkulla, koira väsyy ja jalat ovat asfaltilla kovassa rasituksessa ja tästä saattaa seurata erilaisia vammoja. Kun näet koiran tiellä (esim. riistan perässä jäljestävä metsästyskoira), hiljennä vauhtia. Yhteentörmäyksessä molemmille osapuolille tulee ikäviä seuraamuksia. Pohjolassa suuri osa vuodesta on pimeää aikaa. Heijastimen käyttö on koiralla hyvin tärkeää. Heijastimia löytyy eläinkaupoista. Metsästyslain mukaan on välisenä aikana pidettävä koira kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Tämä ei koske omalla pihalla tai tarkoitukseen varatulla aidatulla alueella pidettävää koiraa tai alle 5 kk ikäistä pentua. Toisen alueella koiraa saa pitää irti vain maanomistajan luvalla. Järjestyslain mukaan koira on pidettävä yleisellä paikalla kytkettynä. Koiraa ei kannata pitää lainkaan kytkemättömänä liikenteessä tai paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä / eläimiä. Kauppareissut kannattaa tehdä ilman koiraa: kaupan eteen sidottua koiraa voi pelottaa, sitä voidaan kiusata tai se voidaan jopa varastaa.

5 5 Kaupungilla on kolme aidattua koirapuistoa, joissa koirat saavat valvonnan alaisena olla kytkemättöminä. Paikat ovat: Vaskiluodossa Kaarlentien itäpäässä, Suvilahdessa Suvilahdentien varrella ja Palosaarella Onkilahden rannassa. Lisäksi Vaasan koirakerholla on aidattu kenttä Kotirannalla Kuulankadun päässä. Kaupungilla on myös koirille oma uimaranta Myrgrundin sillan eteläpäässä. Muista, että olet vastuussa koirastasi myös koirapuistoissa ja siivoa koirasi jätökset pois! Opeta koirasi jo pentuna tekemään tarpeensa sopiviin paikkoihin. Ojanpohjat ovat yleensä sopivia. Koirasi ei saa tehdä tarpeitaan kadulle, jalkakäytävälle, puistojen nurmikoille eikä myöskään merkkailla patsaita, portinpieliä tai koristekasveja. Pidä aina taskussasi varalta mukana pieniä muovisia kakkapusseja (tarkoitukseen on varta vasten valmistettu maatuviakin sellaisia). Jokaisessa kaupungissa käydään ainakin keväisin kiivasta yleisönosastokeskustelua koiran jätöksistä ja se on negatiivista mainosta koiranpidolle. Koiran jätökset voi laittaa tavallisiin roskaastioihin, niitä varten ei tarvita erikoisastioita. Koira liikenteessä Koiran kanssa julkisilla kulkuvälineillä matkustettaessa koiran tulisi olla tapakasvatettu ja tottunut toisiin ihmisiin ja koiriin. Linja-autossa sylikoirat matkustavat maksutta, isommista peritään maksu. Linja-autoyhtiöillä voi olla erilaisia käytäntöjä. Junassa koiralle pitää varata oma paikka ns. lemmikkivaunusta. Lentoyhtiöillä on hyvin tarkat määräykset. Omassa autossa koiran paikka on henkilöautossa turvavöihin kytkettynä takaistuimella tai takaosassa, mieluiten verkolla eristettynä. Etupenkillä tai kytkemättömänä koira voi aiheuttaa vaaratilanteita tai äkkijarrutustilanteessa loukkaantua. Koira voidaan kuljettaa myös kuljetuslaatikossa tai häkissä. Umpinaisessa auton tavaratilassa on koiran kuljetus kielletty. Autoiluun totutettu koira ei yleensä voi pahoin. Tottumattomille koirille voi tarvittaessa antaa koirille tarkoitettuja matkapahoinvointilääkkeitä. Koiran ei pidä antaa kurkkia ikkunoista ajon aikana. Se voi saada helposti silmä- tai korvatulehduksen tai se voi jopa hypätä ikkunasta. Kevään ja kesän aurinkoisilla säillä koiraa ei missään tapauksessa saa jättää autoon, hetkeksikään. Auton sisälämpötila kohoaa yllättävän nopeasti vaarallisen korkeaksi. Raollaan olevat ikkunat eivät riitä tuuletukseksi. Koiralla ei ole yhtä hyvää lämmönsäätelykykyä kuin vaikkapa ihmisellä, vaan se on herkkä lämpöhalvaukselle. Lämpöhalvaus johtaa nopeasti kuolemaan. Teko ylittää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit.

6 6 4. Koiran jättäminen yksin Kotiin yksin jätetty koira voi häiritä naapureita haukkumalla ja ulvomalla. Yksinoloon totuttelu tulee aloittaa jo pikkupentuna, yksinolon aikaa pikkuhiljaa lisäten. Aikuista koiraa jota on totutettu yksinoloon saa pitää yksin enintään 8-9 h. Pentuvaiheessa tämä ei edes onnistu; koiran aikakäsite on erilainen kuin meillä; koiralle jopa alle tunnin yksinolo on yksinoloa. Koira, joka ei tahdo oppia yksinoloon kohtuullisessa ajassa, vaan tekee tuhoa ja ääntelee häiritsevästi, saattaa kärsiä eroahdistuksesta. Eroahdistuksen hoidosta voit kysyä eläinlääkäriltä. Koiralle voi myös järjestää tekemistä yksin ollessa (leluja, radio päälle) tai sen voi koettaa saada päivähoitoon esim. koiratarhalle. Sisällä koiraa ei saa pitää kytkettynä tai kuljetushäkkiin teljettynä. Koiralla tulee aina olla raikasta vettä saatavilla. Omakotiasukas voi rakentaa pihalleen tarhan tai asentaa juoksulangan. Ota kuitenkin huomioon, että kaikki rodut eivät suinkaan sovellu pidettäviksi ulkona eikä koira saa myöskään häiritä naapureita jatkuvalla haukkumisellaan. Eläinsuojelulain mukaan juoksulangassa koiran tulee päästä liikkumaan langan suunnassa vähintään 10 metriä ja siitä poispäin vähintään 2 metriä kummallekin puolelle. Kaulapanta ei saa olla ketjua/terästä tai muutoin metallinen eikä kuristava. Koiratarhan kokovaatimus riippuu koiran koosta ja koirien määrästä tarhassa; esim. yhdellä yli 50-kiloisella koiralla on oltava vähintään 16 neliön ulkotarha. Jos koiran on tarkoitus olla tarhassaan pitempiä aikoja, sillä tulee olla lämpöeristetty, tuulikaapilla varustettu koirankoppi. Pelkkä tarhassa oleskelu ei riitä koiran liikunnantarpeen tyydyttämiseen. Etenkin metsästyskoiria, joilta vaaditaan metsästysaikoina huippusuorituksia, tulee muistaa liikuttaa myös muina kuin metsästysaikoina. Yksin tarhassa vailla seuraa ja virikkeitä jatkuvasti asuvat koirat ovat laumasta eristettyjä eivätkä ainakaan onnellisia. Jos matkustat, etkä voi ottaa koiraa mukaan, järjestä koirallesi hoito. Se on mahdollista koirahoitolassa (kts. puhelinluettelon keltaiset sivut) tai Dogsitter toiminnan avulla (4-H kerhon Dogsitter välitys Vaasassa, Raija Rintakallio p tai )

7 7 5. Jos koira katoaa Koira kannattaa merkitä asentamalla sille nahan alle mikrosiru tai tatuoimalla (eläinlääkärit ja kennelliiton valtuuttamat tunnistusmerkitsijät suorittavat näitä). Vuoden 2001 alusta kaikkien virallisiin koirakilpailuihin (näyttelyt, kokeet..) osallistuvien koirien on oltava tunnistusmerkittyjä. Myös rekisteröimättömälle koiralle voidaan laittaa kumpi tahansa tunnistusmerkintä soittamalla Kennelliittoon saat sekarotuiselle koirallesi TM -numeron ja omistajatodistuksen postiennakolla). Jos koira katoaa, tunnistusmerkintä auttaa oikean omistajan löytämisessä. Koiralla voi toki myös pitää kaulapantaa, jossa on omistajan nimi, osoite ja puhelinnumero (tai pantaan voi kiinnittää nimiriipuksen oheisilla tiedoilla). Jokaisen kunnan on järjestettävä löytöeläinten säilytys 15 pv ajaksi. Jokainen löytökoiran kiinniottaja voi toimittaa koiran löytöeläinhoitolaan (se ei ole poliisin velvollisuus). Vaasassa koirat viedään koiratarha Kulkuriin, Myllykatu 1, p tai Koiran omistaja lunastaa koiransa maksamalla hoitomaksun. Jos omistajaa ei tavoiteta, löytökoira voidaan myydä uuteen kotiin tai jopa lopettaa. Käytännössä omistajat lunastavat yleensä nopeasti koiransa. 6. Jos koira sairastuu Vaasalaiset eläinlääkärit löytyvät puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Vaasan kaupungin pieneläinklinikka sijaitsee Suvilahdessa osoitteessa Harstadinkatu 4. Vastaanotto toimii ajanvarauksella klo 9-16, p EVIRAn suositus koiran rokotusohjelmasta: Rokotus 3 4 1v Tehosterokotukset kk kk Penikkatauti, maksatulehdus Parvoripuli Rabies Kennelyskä * 3 vuoden välein 3 vuoden välein ** 2 vuoden välein *** 1 vuoden välein * Penikkatautirokote voidaan antaa jo 6 viikon iässä. ** Riippuen käytetystä rokotevalmisteesta *** Ulkomailla käyvät ja luolametsästyksessä käytettävät koirat 1-2 vuoden välein Koiranäyttelyn järjestäjän vaatimukset voivat poiketa suosituksesta.

8 8 Rokotteita ei suositella laitettavan samanaikaisesti. Esim. rabiesrokotus voidaan antaa 3-4 viikkoa kolmoisrokotuksen jälkeen. Leptospira- rokotetta suositellaan käytettäväksi koirilla, jotka matkustavat maihin, joissa tavataan yleisesti Leptospiratartuntoja. Rokotusohjelma sekä loismadotukset on suositeltavaa tarkistaa ennen ulkomaille lähtöä kyseisen maan suurlähetystöstä tai maa- ja metsätalousministeriöstä. EU-maihin matkustettaessa on suositeltavaa hankkia lemmikkipassi. Koiranpennulle kannattaa antaa matolääkitys esim. 3, 5, 7 ja 11 viikon iässä. Loishäätö olisi ihanteellista tehdä noin viikkoa ennen rokotusta. Aikuiselle koiralle riittää 2 madotusta vuodessa (yleensä keväällä ja syksyllä). Päivystys on järjestetty 10 lähikunnan yhteissopimuksella, päivystäjän saat selville sanomalehtien Pohjalainen ja Vasabladet lääkäripäivystys-palstalta sekä Vaasan kaupungin pieneläinklinikan verkkosivulta Kun koira kuolee, se tulee haudata tai tuhkata. Liisanlehdossa sijaitsevaa pieneläinten hautausmaata ylläpitää Vaasan kaupungin viheralueyksikkö. Ennen hautausta on otettava yhteys viheralueyksikköön puh Eläimen tuhkaus krematoriossa on nykyisin hyvin yleistä, lisätietoja antavat eläinlääkärit tai katso puhelinluettelon keltaiset sivut ( eläinkrematorio ). Halutessasi saat uurnan itsellesi postitse. Tämän esitteen laatimisesta on vastannut Vaasan kaupungin ympäristökeskus. Terveysinsinööri Asko Myntti p ja Praktikkoeläinlääkäri Tiina Anttila p

- Tietoja koirapuistoista ja aitauksista Vantaalla löydät osoitteesta http://kartta.vantaa.fi/fin -- vapaa-aika -- koirapuistot

- Tietoja koirapuistoista ja aitauksista Vantaalla löydät osoitteesta http://kartta.vantaa.fi/fin -- vapaa-aika -- koirapuistot VANTAAN PALVELUSKOIRAYHDISTYS ry VPY Koirienkoulutusalueiden säännöt: Yleistä: Nämä säännöt koskevat seuraavia VANTAAN PALVELUSKOIRAYHDISTYS ry:n VPY hallinnoimia koulutusalueita: Itä-Vantaa: Saviontien

Lisätiedot

KOIRUUKSIA. Koiraopas oululaisille koiranomistajille

KOIRUUKSIA. Koiraopas oululaisille koiranomistajille KOIRUUKSIA Koiraopas oululaisille koiranomistajille 1 Sisältö Koiravero, ulkoilu, koiranjätökset, katoaminen 3 Koiravero 3 Ulkoilu 3 Koirapuistot 3 Koiranjätökset 3 Katoaminen 4 Matkustaminen 5 Matkustaminen

Lisätiedot

Koirahotelli Pikkujalo Kytötie 36 B 03100 NUMMELA HOITOSOPIMUS

Koirahotelli Pikkujalo Kytötie 36 B 03100 NUMMELA HOITOSOPIMUS 03100 NUMMELA HOITOSOPIMUS Koiran omistaja/haltija Henkilötunnus Lähiosoite Postinro ja toimipaikka Puhelin 1 Puhelin 2 Koira (jos koiria on enemmän, lisätään muut koirat lisälehdille) Hoitojakso Alkaa..200

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

HOITOSOPIMUS (koira) 1/5

HOITOSOPIMUS (koira) 1/5 HOITOSOPIMUS (koira) 1/5 KOIRAN OMISTAJA Nimi Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka Puhelin Puhelin hoitojakson aikana Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana yhteyshenkilönä toimii

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Nimi: Lähiosoite: Postinumero ja toimipaikka: Puhelin hoitojakson aikana: Yhteystiedot: alkaa / / 201 klo päättyy / / 201 klo

Nimi: Lähiosoite: Postinumero ja toimipaikka: Puhelin hoitojakson aikana: Yhteystiedot: alkaa / / 201 klo päättyy / / 201 klo HOITOSOPIMUS KOIRAN KUTSUMANIMI: KOIRAN OMISTAJA Nimi: Lähiosoite: _ Postinumero ja toimipaikka: Puhelin: Puhelin hoitojakson aikana: Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana, yhteyshenkilönä

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

Tervetuloa errkkariin!

Tervetuloa errkkariin! Tervetuloa errkkariin! Ohessa on näyttelymme arvioitu arvosteluaikataulu koiramäärineen sekä ilmoittamanne koiran numerolappu. Rokotustodistusten tarkistus alkaa klo 8:00. Koirien tulee saapua näyttelypaikalle

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

KOIRUUKSIA. Koiraopas oululaisille koiranomistajille

KOIRUUKSIA. Koiraopas oululaisille koiranomistajille KOIRUUKSIA Koiraopas oululaisille koiranomistajille Tämän esitteen avulla Hei oululainen koiranomistaja. Tässä sinulle pieni tietopaketti Oulun kaupungin tarjoamista palveluista sinulle ja koirallesi.

Lisätiedot

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

"Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5

Koko kylä kasvattaa -pelisäännöt Page 1 of 5 "Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5 KÄYTTÄYTYMINEN Käyttäytymisessä me aikuiset olemme esimerkkejä lapsillemme. Lastemme turvallisuuden vuoksi noudatamme liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin

Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin 2-3.9.2017 Kilpailupaikka on kivituhkapohjainen aidattu kenttä. Virallinen osoite on Oikotie 42, 92160 Saloinen. Navigaattoriin kannattaa laittaa osoitteeksi

Lisätiedot

Paliskunnan kokoustaito

Paliskunnan kokoustaito Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Merja Mattila: Paliskunnan kokoustaito huhtikuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys Porot ja koirat Merja

Lisätiedot

HOITOSOPIMUS (kissa) 1/5

HOITOSOPIMUS (kissa) 1/5 HOITOSOPIMUS (kissa) 1/5 KISSAN OMISTAJA Nimi Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka Puhelin Puhelin hoitojakson aikana Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana, yhteyshenkilönä toimii

Lisätiedot

Mik si ihmiset ottavat koi ria?

Mik si ihmiset ottavat koi ria? KOIRA HEINOLASSA Mik si ihmiset ottavat koi ria? Heinolassa arvioidaan asuvan n. 1600 koiraa. Koiran omistaminen tarjoaa paljon har ras tus mah dol li suuk sia. Vaikka ei mitään kummempaa harrastaisikaan

Lisätiedot

Nimi: Lähiosoite: Postinumero ja toimipaikka: Puhelin hoitojakson aikana: Yhteystiedot: alkaa / / 201 klo päättyy / / 201 klo

Nimi: Lähiosoite: Postinumero ja toimipaikka: Puhelin hoitojakson aikana: Yhteystiedot: alkaa / / 201 klo päättyy / / 201 klo HOITOSOPIMUS KISSAN KUTSUMANIMI: KISSAN OMISTAJA Nimi: Lähiosoite: _ Postinumero ja toimipaikka: Puhelin: Puhelin hoitojakson aikana: Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana, yhteyshenkilönä

Lisätiedot

AMERIKANKARVATONTERRIERI, ROTTATERRIERI, AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERI SEKÄ ALASKAN KLEE KAI ROTUISILLE UKC-REKISTERÖIDYILLE KOIRILLE KAKSI UKC-NÄYTTELYÄ

AMERIKANKARVATONTERRIERI, ROTTATERRIERI, AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERI SEKÄ ALASKAN KLEE KAI ROTUISILLE UKC-REKISTERÖIDYILLE KOIRILLE KAKSI UKC-NÄYTTELYÄ AMERIKANKARVATONTERRIERI, ROTTATERRIERI, AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERI SEKÄ ALASKAN KLEE KAI ROTUISILLE UKC-REKISTERÖIDYILLE KOIRILLE KAKSI UKC-NÄYTTELYÄ JA NELJÄ TERRIER RACE KILPAILUA EM. TERRIEREILLE (ELI

Lisätiedot

OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI

OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI Tässä ohjeita, miten järjestät kävelytestin ja mitä kävelytesti pitää sisällään. Kävelytestin voi järjestää joko sisätiloissa tai ulkona, mutta tasapuolisuuden

Lisätiedot

Suomen Vinttikoiraliitto ry Vinttikoirakokeiden toimihenkilökoulutus

Suomen Vinttikoiraliitto ry Vinttikoirakokeiden toimihenkilökoulutus Suomen Vinttikoiraliitto ry Vinttikoirakokeiden toimihenkilökoulutus Tiina Sarjanen 16.2.2014 Kilpailuvarustus Kilpaillessaan koiran on käytettävä hyväksyttyä kilpailuvarustusta. Rata: Koiran on oltava

Lisätiedot

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi 16.11. Lähde: Tilastokeskus ja, vuosi 2015 ennakkotietoja Kansalaisuus onnettomuuksissa 2015 5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Pyreneittenpaimenkoira, lyhyt- ja pitkäkarvainen Yhteensä 48 lyhytkarvaisia 19 pitkäkarvaisia 29 uroksia 17 narttuja

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Päivitetty

Päivitetty Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry:n Vuoden Koira -kilpailujen säännöt 1.1.2017 alkaen 1. Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry järjestää Vuoden Koira -kilpailut yhdistyksen edustamille roduille (englanninsetteri,

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Yhteensä 30 uroksia 13 narttuja 17 kastroitu 3 steriloitu 4 luonnetestattu 5 MH-luonnekuvattu 0 Yleistä: Asuminen kerrostalossa

Lisätiedot

Virolaisten tarhojen esittelyä

Virolaisten tarhojen esittelyä www.rekkurescue.com Virolaisten tarhojen esittelyä Yhteisiä piirteitä Viron löytöeläintarhoille: Tarhat toimivat niukoilla rahavaroilla. Toiminta on paljolti lahjoituksien ja talkootyön varassa. Löytöeläinten

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Hevoskaupan juridiikka

Hevoskaupan juridiikka Hevoskaupan juridiikka Yleistä Hevonen on irtain esine Virhe hevosessa vaikeampi nähdä kuin tavanomaisessa tavarassa (esim. auto) Myyjän tiedonantovelvollisuus Ostajan tiedonottovelvollisuus 1 Sovellettava

Lisätiedot

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje

Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Esittelijä Virva Valle Sivu/sivut 1 / 5 Lemmikkieläinpassi, täyttöohje Lemmikkieläimen todistus eli ns. lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004. Lemmikkieläinpassi

Lisätiedot

- 3.2 Voisiko pentueen määritellä samoin kuin sijoitussopimuksen osalta?

- 3.2 Voisiko pentueen määritellä samoin kuin sijoitussopimuksen osalta? Kysymykset: 1) Kauppasopimus: - Onko Kennelliiton vanhassa kauppasopimuksessa (1.2.1995) jotain sellaista, jonka vuoksi sopimus oli pakko uudistaa (toki huomioiden sopimuksessa virhevastuulle asetettu

Lisätiedot

LUPAHAKEMUS KOIRAKOKEEN PITÄMISEKSI TAI KOIRAN KOULUTTAMISEKSI (metsästyslain 52 :n 1 momentti)

LUPAHAKEMUS KOIRAKOKEEN PITÄMISEKSI TAI KOIRAN KOULUTTAMISEKSI (metsästyslain 52 :n 1 momentti) Hakijan nimi Yhteyshenkilö (jolle päätös lähetetään) Suomen riistakeskuksen merkinnät: 700 Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Rhy nro Pvm / 20 Päätös nro Henkilötunnus ja Sähköposti Koordinaatit: P

Lisätiedot

Hevoskaupan juridiikka

Hevoskaupan juridiikka Hevoskaupan juridiikka Yleistä Hevonen on irtain esine Virhe hevosessa vaikeampi nähdä kuin tavanomaisessa tavarassa (esim. auto) Myyjän tiedonantovelvollisuus Ostajan selonottovelvollisuus Sovellettava

Lisätiedot

Viisi vapautta hyvinvoinnin perusta Tutkijat määrittelevät usein eläinten hyvinvoinnin erilaisten vapauksien perusteella:

Viisi vapautta hyvinvoinnin perusta Tutkijat määrittelevät usein eläinten hyvinvoinnin erilaisten vapauksien perusteella: 1 Viisi vapautta hyvinvoinnin perusta Tutkijat määrittelevät usein eläinten hyvinvoinnin erilaisten vapauksien perusteella: 1. vapaus nälästä, janosta ja väärästä ravitsemuksesta 2. vapaus epämukavuuden

Lisätiedot

Ohjeita kyselyn täyttämiseen: 1. Jokaiseen kysymykseen voit valita useamman kohdan. Jos sinulla on useampi koira, täytä jokaisesta oma kyselynsä.

Ohjeita kyselyn täyttämiseen: 1. Jokaiseen kysymykseen voit valita useamman kohdan. Jos sinulla on useampi koira, täytä jokaisesta oma kyselynsä. Luonnekysely Hei Estrelanvuoristokoiran omistaja! Toivomme, että mahdollisimman moni estrelan omistaja täyttää tämän kyselyn, jotta saisimme totuudenmukaisen kuvan rodun tämän hetkisestä tilanteesta luonteen

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset 1 Asukasdemokratia Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 16.7.1990/649 eli Yhteishallintolaki : Laki antaa vuokralaisille oikeuden ottaa osaa

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

Vuoden cairn -voimassa asti

Vuoden cairn -voimassa asti Vuoden cairn -voimassa 31.12.2018 asti Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

4.4.1996/247. Eläinsuojelulaki. Talteenotetut eläimet

4.4.1996/247. Eläinsuojelulaki. Talteenotetut eläimet LIITE 2 1 4.4.1996/247 Eläinsuojelulaki 15 Talteenotetut eläimet Kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura-

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen.

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen. Jalostuskriteerit Jalostustoimikunnan suosituksen ja kerhon pentuvälitykseen pääsyn kriteerit (perustuvat rodun JTO:hon ja Kennelliiton jalostusstrategiaan sekä rekisteröintiohjeisiin): Ikäsuositukset

Lisätiedot

Lemmikkihotelli PetVilla Hoitosopimus YHTEYSTIEDOT sivu 1/5

Lemmikkihotelli PetVilla Hoitosopimus YHTEYSTIEDOT sivu 1/5 YHTEYSTIEDOT sivu 1/5 Omistajan nimi: Lähiosoite: Postinumero/Paikkakunta: Puhelin: Sähköposti: Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana yhteyshenkilönä toimii Nimi Yhteystiedot Lemmikin

Lisätiedot

Esitietolomake koirat

Esitietolomake koirat Esitietolomake koirat Seuraava esitietolomake keskittyy kaikkiin niihin käytös- ja terveystekijöihin, joilla voi olla vaikutusta käytöspulmiin. Voidaksemme tulkita antamaasi tietoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti,

Lisätiedot

HAAPSALU. www.rekkurescue.com

HAAPSALU. www.rekkurescue.com HAAPSALU Haapsalun löytöeläintarha sijaitsee samalla tontilla asunnottomien ihmisten asuntolan kanssa. Tarhalla toimii ainoastaan yksi vapaaehtoinen työntekijä. Pahimmillaan tarhan surkeissa oloissa on

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

Lemmikkihotelli PetVilla Päivähoitosopimus YHTEYSTIEDOT sivu 1/5

Lemmikkihotelli PetVilla Päivähoitosopimus YHTEYSTIEDOT sivu 1/5 YHTEYSTIEDOT sivu 1/5 Omistajan nimi: Lähiosoite: Postinumero/Paikkakunta: Puhelin: Sähköposti: Jos omistaja ei ole tavoitettavissa hoitojakson aikana yhteyshenkilönä toimii Nimi Yhteystiedot Lemmikin

Lisätiedot

Tervetuloa. kilpailemaan Valkeakoskelle Teboil Pirkanhovi

Tervetuloa. kilpailemaan Valkeakoskelle Teboil Pirkanhovi Tervetuloa kilpailemaan Valkeakoskelle 13.-14.5.2017 Kisat järjestetään Korkeakankaan hiihtokeskuksen hiekkakentällä osoite: Veikko Hakulisentie 110 Valkeakoski Valkeakoski- Pirkkala Lielahti Teboil Pirkanhovi

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Sisällys Eläinsuojelulain merkitys 3 Eläinsuojeluvalvonta 3 Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva koirien tai kissojen pito 4 Kadonneet ja

Lisätiedot

Riskien hallintaa tarhauksessa

Riskien hallintaa tarhauksessa PORUTAKU HANKE Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt Riskien hallintaa tarhauksessa Rovaniemellä 6.2.2012 Merja Mattila 2 Ota ote riskeistä Tavoitteena tarhojen

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt.

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. Onko koirasi 6kk-1,5v? Meneekö hermo kun kaikki opit jotka koira vielä jokin aika sitten osasi menee kuuroille korville? Koirasi

Lisätiedot

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa

Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 1 Kuljetuspalvelu Hallstahammarissa 2 Tervetuloa Hallstahammarin kunnan kuljetuspalvelulle Kuljetuspalvelu on osa meidän joukkoliikennettä. Kuljetuspalvelu on henkilöille jotka toimintarajoitteiden, sairauden

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelun ohje

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelun ohje Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelun ohje www.kennelliitto.fi Sisällysluettelo Omakoira-jäsenpalvelu... 3 Omakoiraan rekisteröityminen... 4 Jäsentiedot... 5 Henkilötiedot... 5 Jäsenyys... 6 Pätevyydet ja

Lisätiedot

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin.

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 11.02.2014 Mustiala Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 39 Tarkastus: Jos on aihetta epäillä,

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje jäsenille, pikaperehdytys kasvattajalle

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje jäsenille, pikaperehdytys kasvattajalle Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje jäsenille, pikaperehdytys kasvattajalle Suomen Kennelliitto ry. 27.5.2014 2(7) Pikaperehdytys kasvattajalle Sisältö: Omakoira-palvelusta tärkeä työkalu kasvattajalle...

Lisätiedot

Erilainen naapuri - toimintamalli

Erilainen naapuri - toimintamalli Erilainen naapuri - toimintamalli Miten suhtautua päihteidenkäyttäjiin ja sekavasti käyttäytyviin ihmisiin? Satu Viskari Helsingin kaupunginkanslia Turvallisuus- ja valmiusyksikkö 2017 19.6.2017 Erilainen

Lisätiedot

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla.

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla. Pistelaskusäännöt - NN-kilpailu 2017 Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa näyttelyissä käyneet ja pisteitä keränneet norfolkin- ja norwichinterrierit sekä niiden kasvattajat. Ainoastaan Suomen

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien. Espoo Näyttelypaikka ja -alue. Pysäköinti. Näyttelynumerot ja luettelot

Tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien. Espoo Näyttelypaikka ja -alue. Pysäköinti. Näyttelynumerot ja luettelot Tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien PÄ Ä E R I K O I S N ÄY T T E LY Espoo 29.6.2019 Suomen Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry toivottaa sinut ja koirasi tervetulleiksi tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien

Lisätiedot

Mitä tauteja vastaan koira voidaan rokottaa?

Mitä tauteja vastaan koira voidaan rokottaa? KOIRAN ROKOTUS Mikä on rokote? Rokote on taudinaiheuttajia (yleisimmin viruksia) sisältävä valmiste, jonka tarkoituksena on aktivoida elimistön puolustusjärjestelmä aiheuttamatta kuitenkaan itse tautia.

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

f Ä~~ àxüü xü à Üç cé~ttä áùùçç à

f Ä~~ àxüü xü à Üç cé~ttä áùùçç à f Ä~~ àxüü xü à Üç cé~ttä áùùçç à VUODEN SILKKI pokaali Lahjoittanut Raija Tuomola Pokaalin saa itselleen vuodeksi parhaiten kalenterivuotena Suomessa menestynyt silkkiterrieri. VUODEN JUNNU pokaali Lahjoittanut

Lisätiedot

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Hirvenhaukkukoe Kurssin ohjelma ja koulutus Harjoitusarvostelut Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Kokelasharjoittelut vähintään kahdessa kokeessa

Lisätiedot

Kultaistennoutajien ERIKOISNÄYTTELY , Kirkkonummi

Kultaistennoutajien ERIKOISNÄYTTELY , Kirkkonummi Kultaistennoutajien ERIKOISNÄYTTELY 7.9.2019, Kirkkonummi Specialty Show for Golden Retrievers Näyttelyn järjestää / Show is organised by: Järjestäjä: Tervetuloa kultaistennoutajien erikoisnäyttelyyn!

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia lemmikkieläinten kanssa matkustamista ja lemmikkieläinpassia koskevien uusien sääntöjen alalta

Kysymyksiä ja vastauksia lemmikkieläinten kanssa matkustamista ja lemmikkieläinpassia koskevien uusien sääntöjen alalta Kysymyksiä ja vastauksia Uudet säännöt lemmikkieläinten kanssa matkustamista ja lemmikkieläinpasseja varten EU:ssa tai sen ulkopuolella matkustaville EU:n kansalaisille Johdanto Lemmikkieläinten kanssa

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

Polttoöljyn käyttö traktorissa

Polttoöljyn käyttö traktorissa Polttoöljyn käyttö traktorissa Sisältö Polttoöljyn käyttö traktorissa 3 Moottorityökoneeksi varustettu traktori 4 Maa- ja metsätaloudessa käytettävä traktori 6 Maatilatalouden harjoittajan yksityistalouteen

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari.

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari. Vuoden cairn Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta löydät kaikkien vuoden

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Kaikki tässä hinnastossa ilmoitetut hinnat hinnat sisältävät arvonlisäveron: yleinen arvonlisäveroprosentti on 24, lääkkeiden alv 10%.

Kaikki tässä hinnastossa ilmoitetut hinnat hinnat sisältävät arvonlisäveron: yleinen arvonlisäveroprosentti on 24, lääkkeiden alv 10%. Eläinlääkärit Päivi ja Niilo Tammisalo Koivikkotie 6b 01620 Vantaa puh. 09 8783828 HINNASTO Tässä hinnastossa on esimerkkejä tavanomaisista käynneistä vastaanotollamme, yksityiskohtainen hinnasto on vastaanotollamme.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!)

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!) HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko 02.08.2017, klo. 17.00, 2krt (PIENRYHMÄ!) KURSSIN SISÄLTÖ: Kontakti & itsehillintä- kurssi on monipuolinen koiran arkikäyttäytymiseen ja malttamiseen/

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

Agria Koira Agrian vakuutukset koirille

Agria Koira Agrian vakuutukset koirille Agria Koira Agrian vakuutukset koirille Parasta turvaa koirallesi Voimassa 1.1.2019 alkaen Elämä koiran kanssa on ihanaa Eikö totta? Mutta koiralle voi sattua ja tapahtua vaikka mitä. Koiran kynsi tai

Lisätiedot

Agria Koira Agrian vakuutukset koirille

Agria Koira Agrian vakuutukset koirille Agria Koira Agrian vakuutukset koirille Parasta turvaa koirallesi Voimassa 1.1.2019 alkaen Elämä koiran kanssa on ihanaa Eikö totta? Mutta koiralle voi sattua ja tapahtua vaikka mitä. Koiran kynsi tai

Lisätiedot

MITEN LAINSÄÄDÄNTÖ VAIKUTTAA KOIRAHARRASTUKSEEN? Ylituomarikoulutus 2017 OTM Mika Leppinen

MITEN LAINSÄÄDÄNTÖ VAIKUTTAA KOIRAHARRASTUKSEEN? Ylituomarikoulutus 2017 OTM Mika Leppinen MITEN LAINSÄÄDÄNTÖ VAIKUTTAA KOIRAHARRASTUKSEEN? Ylituomarikoulutus 2017 OTM Mika Leppinen LAINSÄÄDÄNTÖ eläimiä kohtaan eläinsuojelu- ja eläintautilainsäädäntö ihmisiä kohtaan järjestyslaki, rikoslaki,

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

1.1. KOTIMAISTEN ROTUJEN VALTAKUNNALLISET OTTELUT JA NIIDEN VALINTAKOKEET

1.1. KOTIMAISTEN ROTUJEN VALTAKUNNALLISET OTTELUT JA NIIDEN VALINTAKOKEET MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2015. Voimassa 9.4.2015 alkaen. A. KOETOIMINTA 1. KENNELLIITOLTA ANOTTAVAT KOKEET 1.1. KOTIMAISTEN ROTUJEN VALTAKUNNALLISET OTTELUT JA NIIDEN VALINTAKOKEET

Lisätiedot

MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5.

MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5. MÄÄRÄAIKAISILMOITUKSET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 8.5.1997, Voimassa alkaen 1.1.1998. Muutettu ohjeeksi valtuustossa 21.5.2009 B. KOETOIMINTA 1. KENNELLIITOLTA ANOTTAVAT KOKEET 1.1. KOTIMAISTEN

Lisätiedot

GREYHOUNDIEN TERVEYSKARTOITUS 2012

GREYHOUNDIEN TERVEYSKARTOITUS 2012 GREYHOUNDIEN TERVEYSKARTOITUS 2012 Hyvä Greyhoundin omistaja! Tarkoituksenamme on kartoittaa v. 2002 ja sen jälkeen syntyneiden koirien tiedot, myös terveiden ja jo kuolleiden koirien osalta. Koiran nimen

Lisätiedot

Jos osaisin, keräisin jätökseni en halua itsekään astua niihin! Tassutellaan Jyväskylässä. Sisällys

Jos osaisin, keräisin jätökseni en halua itsekään astua niihin! Tassutellaan Jyväskylässä. Sisällys KoiraJyväskylässä Jos osaisin, keräisin jätökseni en halua itsekään astua niihin! Tassutellaan Jyväskylässä Jyväskylässä on noin 15 000 koiraa. Toivomme sekä koirien, koiranomistajien että koirattomien

Lisätiedot

VUODEN KOIRA -KILPAILU

VUODEN KOIRA -KILPAILU VUODEN KOIRA -KILPAILU Tämä koskee kaikkia Vuoden Koira -kilpailuja: Vuoden Koira -kilpailuun voivat osallistua ne SBCAK ry:n jäsenet, joiden jäsenmaksu on maksettu kyseisen vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Lisätiedot

Saman omistajan kolmas ja seuraavat koirat: 10, + rokotteiden hinta Koiran rokotus muun toimenpiteen yhteydessä: 7, + rokotteiden hinta

Saman omistajan kolmas ja seuraavat koirat: 10, + rokotteiden hinta Koiran rokotus muun toimenpiteen yhteydessä: 7, + rokotteiden hinta Tampereen, Nokian ja Pirkkalan kaupungineläinlääkärin vastaanotto HINNASTO 10.10.2005 Hinnat sis. alv. 22 %, lääkkeet 8 % Hintoihin sisältyy klinikkamaksu 8,. Jos saman omistajan eläimiä käy vastaanotolla

Lisätiedot

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset.

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset. Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku Sisällys Vuoden näyttelykerry ja vuoden näyttelyvehnä -kilpailut... 2 Vuoden näyttelykerry- ja näyttelyvehnäveteraani -kilpailu... Vuoden näyttelykerry-

Lisätiedot

Jakauma eri linjoihin. Yksiväriset 1 Kirjavat 2 Käyttö 3. Linjat

Jakauma eri linjoihin. Yksiväriset 1 Kirjavat 2 Käyttö 3. Linjat Rodun käyttäytyminen käytöskyselyn satoa Cockerspanielit ry aloitti kesällä 29 sähköisen tiedon keruun koirien käyttäytymisestä, jolloin sekä Cockerspanieli lehdessä että kerhon nettisivuilla julkaistiin

Lisätiedot

Kennelliiton strategia Kennelliiton valtuuston hyväksymä Kennelliiton hallituksen hyväksymä

Kennelliiton strategia Kennelliiton valtuuston hyväksymä Kennelliiton hallituksen hyväksymä Kennelliiton strategia 2017-2021 Kennelliiton valtuuston hyväksymä 26.11.2016. Kennelliiton hallituksen hyväksymä 6.10.2016. Sisältö 1 SUOMEN KENNELLIITON STRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Suomen Kennelliiton

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot