KOIRA VAASASSA 2012 Koiran valinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOIRA VAASASSA 2012 Koiran valinta"

Transkriptio

1 2012 1

2 2 KOIRA VAASASSA Tiedote koiranomistajille Tämän vihkosen on laatinut Vaasan kaupungin ympäristökeskus. Tarkoituksena on tiedottaa koiranpitoa koskevista ohjeista ja määräyksistä kaupungissa sekä antaa käytännön vinkkejä ja tietoutta koiran pitoon liittyvissä asioissa. 2. Koiran pito Koiran omistaminen tuo paljon iloa, mutta siihen sisältyy myös velvollisuuksia. Koiran hankintaa kannattaakin harkita kunnolla onko sinulla aikaa, varaa ja sopivat tilat? Koiran hankintaa on parasta lykätä, jos sinulla on kovin vähän vapaa-aikaa, talous tiukalla tai koiranpitoon nähden vaikea asuntotilanne. Koirarotuja on yli 400, niissä on huomattavia eroja koon, käyttöominaisuuksien sekä hoidolle asetettavien vaatimusten suhteen. Koira vaatii kuitenkin sitoutumista vuoden ajaksi. Pelkkä puolen tunnin kävely päivässä ei anna tarpeeksi virikkeitä koiralle, ja väärissä olosuhteissa ylimääräinen energia voi ilmetä normaalista poikkeavana haukkumisena, ulvomisena, karkailuna ja materiaalien pureskeluna. Koiraa ei koskaan tule hankkia lapselle/nuorelle, vaan vastuu siitä kuuluu aina aikuiselle. Koiran pito on kallista pelkkä hankintahinta on pieni summa. Koiralle on hankittava erilaisia tarvikkeita, käytettävä eläinlääkärissä ja ruokittava. Koiran valinta Koirarotuja on kehitetty erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niinpä eri roduilla on erilaiset tarpeet koskien mm. liikuntaa, ruokintaa, turkinhoitoa ja aktivointia. Rotukoiraa hankkiessa on helpompi ottaa huomioon omat ja perheen lähtökohdat ja tarpeet, kun voi rotuun tutustumalla saada käsityksen itselle sopivasta rodusta (kirjojen, internetin, koiranäyttelyiden kautta ja kasvattajia ja rodun edustajia tapaamalla). Sekarotuisista pennuista on vaikeampi ennustaa, mitä niistä tulee aikuisina. Vältä aktiivisen työkoiran (metsästys- tai palveluskoiran) hankintaa, mikäli koiraharrastus ei sinua sinänsä kiinnosta eikä sinulla ole siihen aikaa. Pitkäkarvaiset rodut taas vaativat runsaasti aikaa ja kiinnostusta turkinhoitoon. Osta pentusi vastuuntuntoiselta kasvattajalta ja tee koiraa ostaessasi kirjallinen Suomen kennelliiton kauppakirja. Ns. paperittomat rotukoirat ovat riskiostos. Suomen kennelliiton jäsenenä toimiva kasvattaja ei saa kennelliiton sääntöjen mukaan sellaisia edes kasvattaa, vaan kaikki pennut olisi rekisteröitävä. Mikäli niissä on jalostusta tai näyttelykäyttöä estävä vika, ne myydään rekisteröitynä mutta halvemmalla. Muista kuitenkin, että koirat ovat yksilöitä, rotukoirakaan ei välttämättä joka suhteessa vastaa koirakirjan rotukuvausta.

3 3 Paperittomat rotukoirat saattavat olla kasvattajan tapa ansaita pennuttamalla narttua liian tiheästi, jättämällä tekemättä muuten vaaditut terveystutkimukset tai vanhemmat eivät ehkä täytä Kennelliiton asettamia terveysvaatimuksia. Ilman papereita myytävissä koirissa voi olla myös salakuljetettuja ja kyseenalaisissa oloissa ulkomailla kasvatettuja koiria. Koirayhdistyksiä Suomen Kennelliitto puhelinpalvelu Vaasan koirakerho ry (iltaisin) pj. Mari Suojanen Vaasan agilityseura, VAS ry pj. Timo Teileri Botnic Agility Club rf pj. Sofia Kullberg Vaasan seudun palveluskoiraharrastajat pj. Kirsi Ruismäki 3. Koiranomistajan vastuu, koiraetiketti Koiran kasvatus yhteiskuntakelpoiseksi Jotta koirastasi tulisi yhteiskuntakelpoinen, tulee sen kasvatus pennusta aikuiseen olla johdonmukaista. Sinun ja perheesi tulee olla koiralle ystävällinen, reilu ja rajat antava johtaja. Aivan kuten lapselle, koirallekin luovat tietyt säännöt ja rajat turvallisuudentunteen ja tapakoulutus tekee yleensä koiran ja ohjaajan välille hyvän kontaktin. Vaasassa useammat koirakerhot järjestävät säännöllisesti jo pentujen tapakursseja, sekä tietenkin pitemmälle menevää lajikohtaista treenausta. Koiranomistajana sinulla on aina vastuu koirastasi. Kaupungissa voi hyvin asua koiran kanssa, yhteiskunnan sääntöjä noudattaen ja muut asukkaat huomioiden. Kaikki meistä eivät ole ns. koiraihmisiä, ota se huomioon. Monella on nykyisin myös allergiaa ja onkin huomaavaista välttää tilanteita, joissa allergiset ihmiset joutuisivat tekemisiin koiran kanssa. Jotkut ihmiset pelkäävät koiria, ja koira on pidettäväkin aina hallinnassa. Huolehdi siitä, ettei koirasi pääse puremaan tai säikäyttämään ihmisiä tai aiheuttamaan muuta vahinkoa tai vaaraa. Koiralle olisi hyvä ottaa vakuutus. Vakuutusyhtiösi kertoo eri vakuutusmuodoista. Koiran ulkoilutus Koira on vietävä ulos vähintään kolme kertaa päivässä, satoi tai paistoi. Hyvin suuri osa koirista saa liian vähän liikuntaa! Kaupungissamme ulkoiluun on aivan

4 4 mainiot maastot muiden muassa Vaskiluodossa ja Pilvilammen ympäristössä. Myös pienemmät koirat nauttivat lenkkeilystä. Lihavilta tai sairailta koirilta ei tietenkään voi vaatia kohtuuttomia urheilusuorituksia, eikä hellesäillä miltään koiralta. Lain mukaan taajamassa koira on pidettävä kytkettynä muualla kuin suljetulla pihalla, koirien harjoituspaikalla tai erityisesti osoitetulla aidatulla jaloittelualueella. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Elintarvikehuoneistoon ei saa ottaa mukaan koiraa. Kielto ei koske näkövammaisen opaskoiraa eikä liikuntavammaisen avustajakoiraa. Tavallisella kävelyretkelläkään koiran talutushihna ei saa aiheuttaa vaaraa tai haittaa, ei ole siis fiksua antaa koiran kulkea pitkässä hihnassa esim. kävelytiellä, missä on paljon muutakin kevyttä liikennettä. Koiran ulkoiluttaminen pyöräillen tulee tehdä erittäin harkiten. Koira pitää totuttaa pyöräilyyn ja suojavarusteet äkillisten pysähdysten varalta ovat ajajalle enemmän kuin suositeltavat. Tarkoitukseen on saatavilla eläinkaupasta ns. springer -laite, joka vapauttaa pyöräilijän molemmat kädet ohjaukseen. Koiran oikea paikka on pyörän oikealla puolella. Koiraa ei saa juoksuttaa pyörällä kilometritolkulla, koira väsyy ja jalat ovat asfaltilla kovassa rasituksessa ja tästä saattaa seurata erilaisia vammoja. Kun näet koiran tiellä (esim. riistan perässä jäljestävä metsästyskoira), hiljennä vauhtia. Yhteentörmäyksessä molemmille osapuolille tulee ikäviä seuraamuksia. Pohjolassa suuri osa vuodesta on pimeää aikaa. Heijastimen käyttö on koiralla hyvin tärkeää. Heijastimia löytyy eläinkaupoista. Metsästyslain mukaan on välisenä aikana pidettävä koira kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Tämä ei koske omalla pihalla tai tarkoitukseen varatulla aidatulla alueella pidettävää koiraa tai alle 5 kk ikäistä pentua. Toisen alueella koiraa saa pitää irti vain maanomistajan luvalla. Järjestyslain mukaan koira on pidettävä yleisellä paikalla kytkettynä. Koiraa ei kannata pitää lainkaan kytkemättömänä liikenteessä tai paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä / eläimiä. Kauppareissut kannattaa tehdä ilman koiraa: kaupan eteen sidottua koiraa voi pelottaa, sitä voidaan kiusata tai se voidaan jopa varastaa.

5 5 Kaupungilla on kolme aidattua koirapuistoa, joissa koirat saavat valvonnan alaisena olla kytkemättöminä. Paikat ovat: Vaskiluodossa Kaarlentien itäpäässä, Suvilahdessa Suvilahdentien varrella ja Palosaarella Onkilahden rannassa. Lisäksi Vaasan koirakerholla on aidattu kenttä Kotirannalla Kuulankadun päässä. Kaupungilla on myös koirille oma uimaranta Myrgrundin sillan eteläpäässä. Muista, että olet vastuussa koirastasi myös koirapuistoissa ja siivoa koirasi jätökset pois! Opeta koirasi jo pentuna tekemään tarpeensa sopiviin paikkoihin. Ojanpohjat ovat yleensä sopivia. Koirasi ei saa tehdä tarpeitaan kadulle, jalkakäytävälle, puistojen nurmikoille eikä myöskään merkkailla patsaita, portinpieliä tai koristekasveja. Pidä aina taskussasi varalta mukana pieniä muovisia kakkapusseja (tarkoitukseen on varta vasten valmistettu maatuviakin sellaisia). Jokaisessa kaupungissa käydään ainakin keväisin kiivasta yleisönosastokeskustelua koiran jätöksistä ja se on negatiivista mainosta koiranpidolle. Koiran jätökset voi laittaa tavallisiin roskaastioihin, niitä varten ei tarvita erikoisastioita. Koira liikenteessä Koiran kanssa julkisilla kulkuvälineillä matkustettaessa koiran tulisi olla tapakasvatettu ja tottunut toisiin ihmisiin ja koiriin. Linja-autossa sylikoirat matkustavat maksutta, isommista peritään maksu. Linja-autoyhtiöillä voi olla erilaisia käytäntöjä. Junassa koiralle pitää varata oma paikka ns. lemmikkivaunusta. Lentoyhtiöillä on hyvin tarkat määräykset. Omassa autossa koiran paikka on henkilöautossa turvavöihin kytkettynä takaistuimella tai takaosassa, mieluiten verkolla eristettynä. Etupenkillä tai kytkemättömänä koira voi aiheuttaa vaaratilanteita tai äkkijarrutustilanteessa loukkaantua. Koira voidaan kuljettaa myös kuljetuslaatikossa tai häkissä. Umpinaisessa auton tavaratilassa on koiran kuljetus kielletty. Autoiluun totutettu koira ei yleensä voi pahoin. Tottumattomille koirille voi tarvittaessa antaa koirille tarkoitettuja matkapahoinvointilääkkeitä. Koiran ei pidä antaa kurkkia ikkunoista ajon aikana. Se voi saada helposti silmä- tai korvatulehduksen tai se voi jopa hypätä ikkunasta. Kevään ja kesän aurinkoisilla säillä koiraa ei missään tapauksessa saa jättää autoon, hetkeksikään. Auton sisälämpötila kohoaa yllättävän nopeasti vaarallisen korkeaksi. Raollaan olevat ikkunat eivät riitä tuuletukseksi. Koiralla ei ole yhtä hyvää lämmönsäätelykykyä kuin vaikkapa ihmisellä, vaan se on herkkä lämpöhalvaukselle. Lämpöhalvaus johtaa nopeasti kuolemaan. Teko ylittää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit.

6 6 4. Koiran jättäminen yksin Kotiin yksin jätetty koira voi häiritä naapureita haukkumalla ja ulvomalla. Yksinoloon totuttelu tulee aloittaa jo pikkupentuna, yksinolon aikaa pikkuhiljaa lisäten. Aikuista koiraa jota on totutettu yksinoloon saa pitää yksin enintään 8-9 h. Pentuvaiheessa tämä ei edes onnistu; koiran aikakäsite on erilainen kuin meillä; koiralle jopa alle tunnin yksinolo on yksinoloa. Koira, joka ei tahdo oppia yksinoloon kohtuullisessa ajassa, vaan tekee tuhoa ja ääntelee häiritsevästi, saattaa kärsiä eroahdistuksesta. Eroahdistuksen hoidosta voit kysyä eläinlääkäriltä. Koiralle voi myös järjestää tekemistä yksin ollessa (leluja, radio päälle) tai sen voi koettaa saada päivähoitoon esim. koiratarhalle. Sisällä koiraa ei saa pitää kytkettynä tai kuljetushäkkiin teljettynä. Koiralla tulee aina olla raikasta vettä saatavilla. Omakotiasukas voi rakentaa pihalleen tarhan tai asentaa juoksulangan. Ota kuitenkin huomioon, että kaikki rodut eivät suinkaan sovellu pidettäviksi ulkona eikä koira saa myöskään häiritä naapureita jatkuvalla haukkumisellaan. Eläinsuojelulain mukaan juoksulangassa koiran tulee päästä liikkumaan langan suunnassa vähintään 10 metriä ja siitä poispäin vähintään 2 metriä kummallekin puolelle. Kaulapanta ei saa olla ketjua/terästä tai muutoin metallinen eikä kuristava. Koiratarhan kokovaatimus riippuu koiran koosta ja koirien määrästä tarhassa; esim. yhdellä yli 50-kiloisella koiralla on oltava vähintään 16 neliön ulkotarha. Jos koiran on tarkoitus olla tarhassaan pitempiä aikoja, sillä tulee olla lämpöeristetty, tuulikaapilla varustettu koirankoppi. Pelkkä tarhassa oleskelu ei riitä koiran liikunnantarpeen tyydyttämiseen. Etenkin metsästyskoiria, joilta vaaditaan metsästysaikoina huippusuorituksia, tulee muistaa liikuttaa myös muina kuin metsästysaikoina. Yksin tarhassa vailla seuraa ja virikkeitä jatkuvasti asuvat koirat ovat laumasta eristettyjä eivätkä ainakaan onnellisia. Jos matkustat, etkä voi ottaa koiraa mukaan, järjestä koirallesi hoito. Se on mahdollista koirahoitolassa (kts. puhelinluettelon keltaiset sivut) tai Dogsitter toiminnan avulla (4-H kerhon Dogsitter välitys Vaasassa, Raija Rintakallio p tai )

7 7 5. Jos koira katoaa Koira kannattaa merkitä asentamalla sille nahan alle mikrosiru tai tatuoimalla (eläinlääkärit ja kennelliiton valtuuttamat tunnistusmerkitsijät suorittavat näitä). Vuoden 2001 alusta kaikkien virallisiin koirakilpailuihin (näyttelyt, kokeet..) osallistuvien koirien on oltava tunnistusmerkittyjä. Myös rekisteröimättömälle koiralle voidaan laittaa kumpi tahansa tunnistusmerkintä soittamalla Kennelliittoon saat sekarotuiselle koirallesi TM -numeron ja omistajatodistuksen postiennakolla). Jos koira katoaa, tunnistusmerkintä auttaa oikean omistajan löytämisessä. Koiralla voi toki myös pitää kaulapantaa, jossa on omistajan nimi, osoite ja puhelinnumero (tai pantaan voi kiinnittää nimiriipuksen oheisilla tiedoilla). Jokaisen kunnan on järjestettävä löytöeläinten säilytys 15 pv ajaksi. Jokainen löytökoiran kiinniottaja voi toimittaa koiran löytöeläinhoitolaan (se ei ole poliisin velvollisuus). Vaasassa koirat viedään koiratarha Kulkuriin, Myllykatu 1, p tai Koiran omistaja lunastaa koiransa maksamalla hoitomaksun. Jos omistajaa ei tavoiteta, löytökoira voidaan myydä uuteen kotiin tai jopa lopettaa. Käytännössä omistajat lunastavat yleensä nopeasti koiransa. 6. Jos koira sairastuu Vaasalaiset eläinlääkärit löytyvät puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Vaasan kaupungin pieneläinklinikka sijaitsee Suvilahdessa osoitteessa Harstadinkatu 4. Vastaanotto toimii ajanvarauksella klo 9-16, p EVIRAn suositus koiran rokotusohjelmasta: Rokotus 3 4 1v Tehosterokotukset kk kk Penikkatauti, maksatulehdus Parvoripuli Rabies Kennelyskä * 3 vuoden välein 3 vuoden välein ** 2 vuoden välein *** 1 vuoden välein * Penikkatautirokote voidaan antaa jo 6 viikon iässä. ** Riippuen käytetystä rokotevalmisteesta *** Ulkomailla käyvät ja luolametsästyksessä käytettävät koirat 1-2 vuoden välein Koiranäyttelyn järjestäjän vaatimukset voivat poiketa suosituksesta.

8 8 Rokotteita ei suositella laitettavan samanaikaisesti. Esim. rabiesrokotus voidaan antaa 3-4 viikkoa kolmoisrokotuksen jälkeen. Leptospira- rokotetta suositellaan käytettäväksi koirilla, jotka matkustavat maihin, joissa tavataan yleisesti Leptospiratartuntoja. Rokotusohjelma sekä loismadotukset on suositeltavaa tarkistaa ennen ulkomaille lähtöä kyseisen maan suurlähetystöstä tai maa- ja metsätalousministeriöstä. EU-maihin matkustettaessa on suositeltavaa hankkia lemmikkipassi. Koiranpennulle kannattaa antaa matolääkitys esim. 3, 5, 7 ja 11 viikon iässä. Loishäätö olisi ihanteellista tehdä noin viikkoa ennen rokotusta. Aikuiselle koiralle riittää 2 madotusta vuodessa (yleensä keväällä ja syksyllä). Päivystys on järjestetty 10 lähikunnan yhteissopimuksella, päivystäjän saat selville sanomalehtien Pohjalainen ja Vasabladet lääkäripäivystys-palstalta sekä Vaasan kaupungin pieneläinklinikan verkkosivulta Kun koira kuolee, se tulee haudata tai tuhkata. Liisanlehdossa sijaitsevaa pieneläinten hautausmaata ylläpitää Vaasan kaupungin viheralueyksikkö. Ennen hautausta on otettava yhteys viheralueyksikköön puh Eläimen tuhkaus krematoriossa on nykyisin hyvin yleistä, lisätietoja antavat eläinlääkärit tai katso puhelinluettelon keltaiset sivut ( eläinkrematorio ). Halutessasi saat uurnan itsellesi postitse. Tämän esitteen laatimisesta on vastannut Vaasan kaupungin ympäristökeskus. Terveysinsinööri Asko Myntti p ja Praktikkoeläinlääkäri Tiina Anttila p

Koira. kuntalaisena. Opas kunnille ja koiranomistajille SUOMEN KENNELLIITTO FINSKA KENNELKLUBBEN RY.

Koira. kuntalaisena. Opas kunnille ja koiranomistajille SUOMEN KENNELLIITTO FINSKA KENNELKLUBBEN RY. Koira kuntalaisena Opas kunnille ja koiranomistajille SUOMEN KENNELLIITTO FINSKA KENNELKLUBBEN RY. Kennelliitto koira-alan asiantuntija Suomen Kennelliitto Finska Kennelklubben ry on perustettu vuonna

Lisätiedot

KOIRANHANKINTA- OPAS

KOIRANHANKINTA- OPAS KOIRANHANKINTA- OPAS Ohjehinta 2 Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki HETI ry www.koiranjalostus.fi Esipuhe Kädessäsi oleva opas on tarkoitettu ensimmäistä koiraansa hankkivalle, mutta siitä voi olla

Lisätiedot

Suomen Leonberginkoirat ry

Suomen Leonberginkoirat ry Suomen Leonberginkoirat ry PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN PENNUN HOITO-OHJEET Uusittu versio 29.12.2007 PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN Uusi perheenjäsenesi tarvitsee turvallisuutta ja ystävällistä ja lempeätä kohtelua.

Lisätiedot

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS PENTUOPAS Suomen Pyreneläiset ry. Toimii pyreneittenkoirien ja pyreneittenpaimenkoirien etuja valvovana yhdistyksenä. Yhdistys julkaisee lehteä nimeltä Pyrriposti, lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Jotkut

Lisätiedot

Lemmikkinä Helsingissä. Opas eläinystäviemme hyvinvointiin

Lemmikkinä Helsingissä. Opas eläinystäviemme hyvinvointiin Lemmikkinä Helsingissä Opas eläinystäviemme hyvinvointiin Sisällys Ennen eläimen hankintaa 4 Ulkoiluttaminen, seura ja virikkeet 5 Ruokinta 6 Eläimen hoito ja pitopaikka 8 Eläinten kohtelu ja käsittely

Lisätiedot

Ranskanbulldoggipennun Hoito- ja ruokintaohjeet

Ranskanbulldoggipennun Hoito- ja ruokintaohjeet Ranskanbulldoggipennun Hoito- ja ruokintaohjeet Suomen Ranskanbulldogit ry 2005 päivitetty 2010 SISÄLLYSLUETTELO Pennun saapuminen kotiin... 1 Pennun kehityskaudet:... 1 Ruokinta... 2 Koiralle sopimattomat

Lisätiedot

VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS-

VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS- Suomen Valkoinenpaimenkoira - Finlands vit herdehund ry VALKOINENPAIMENKOIRA -OMISTAJAN OPAS- Kuinka pentu hankitaan Kun pentu saapuu taloon Koulutus ja harrastukset Rotuyhdistys ja toiminta VALKOINENPAIMENKOIRA

Lisätiedot

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU...

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU... Pentuopas MINÄ OLEN AFGAANINVINTTIKOIRAPENTU... 4 MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON PENNUN, VARSINKIN AFGAANIN HOIDOSSA... 5 ELÄVÄ OLENTO... 5 KÄRSIVÄLLISYYTTÄ... 5 OIKEUDENMUKAISUUS... 5 KUULO... 6 RANKAISU...

Lisätiedot

ALKUSANAT SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY SUURSNAUTSERIN PENTU PERHEENJÄSENENÄ. Kasvattajan yhteystiedot:

ALKUSANAT SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY SUURSNAUTSERIN PENTU PERHEENJÄSENENÄ. Kasvattajan yhteystiedot: SUOMEN SUURSNAUTSERIKERHO RY Suomen Suursnautserikerho ry on valtakunnallinen suursnautsereiden rotujärjestö. Yhdistys on perustettu 1954. Toimikunnasta vastaa jäsenten vuosikokouksessa valitsema hallitus

Lisätiedot

DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS

DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS DOBERMANN PENNUN KASVATUS- JA HOITO-OPAS Tämän infolehtiön sisällöstä löydät tietoa ja käytännön vinkkejä dobermann rodusta, rotuyhdistyksen toiminnasta, pennun yleishoidosta ja terveydestä, tapakasvatuksesta

Lisätiedot

Kun beaglenpentu muuttaa taloon...

Kun beaglenpentu muuttaa taloon... Kun beaglenpentu muuttaa taloon......eli eri lehdistä kerättyjä ohjeita ja vinkkejä hyvän kotikoiran & oivallisen metsäkaverin kasvattamiseen. Onnea uudelle perheenjäsenelle toivottaa: KENNEL HIGHWAY S

Lisätiedot

australianterrieri Pennunhoito-opas Australianterrierikerho ry

australianterrieri Pennunhoito-opas Australianterrierikerho ry australianterrieri Pennunhoito-opas AUSSI, VALLOITTAVA PERSOONALLISUUS Olette tehneet merkittävän päätöksen hankkiessanne perheeseenne uuden jäsenen, koiran. Onnittelemme Teitä siitä, että olette valinnassanne

Lisätiedot

SEISKARINKOIRAN OMISTAJALLE

SEISKARINKOIRAN OMISTAJALLE SEISKARINKOIRAKERHO ry SEISKARINKOIRAN OMISTAJALLE SISÄLLYS KOIRA TULEE UUTEEN KOTIIN 1 SISÄSIISTEYS 1 RUOKINTA 2 LUUT 4 RUOHON JA HEINÄN SYÖNTI 4 PENNUN RUOKINTA 5 AIKUISEN KOIRAN RUOKINTA 6 KOIRALLE

Lisätiedot

TUUSULAN KENNELKERHO RY. Ydinluu 3 / 2006 Y DINLUU

TUUSULAN KENNELKERHO RY. Ydinluu 3 / 2006 Y DINLUU Y DINLUU 1 YDINLUU Tuusulan Kennelkerho ry:n jäsenlehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Levikki n. 160 kpl. 34. vuosikerta. Toimittaja 040-5419703 Reija Nieminen reija.nieminen@gmail.com Kansi ja

Lisätiedot

Meille tulee vehnis!

Meille tulee vehnis! Meille tulee vehnis! 2 Lukijalle, Onneksi olkoon, olet tehnyt oivallisen valinnan hankkiessasi itsellesi vehnäterrierin. Tahdon tämän opasvihkosen kautta kertoa lisää tästä hauskasta koirarodusta, sekä

Lisätiedot

SATHY Uutiset. SATHY Kevätkinkerit toukokuussa Riihimäellä tule mukaan! Kannessa: Lolitavanhaenglanninbulldoggi, taakanvedon uusin tulokas

SATHY Uutiset. SATHY Kevätkinkerit toukokuussa Riihimäellä tule mukaan! Kannessa: Lolitavanhaenglanninbulldoggi, taakanvedon uusin tulokas SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry.:n virallinen äänitorvi. 2007 numero 3/2007 8,00 SATHY Uutiset SATHY ry. 10 vuotta yhdistysrekisterissä 1996-2006 Kannessa:

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi stressaavien tilanteiden, kuten ilotulitusten yhteydessä.

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi stressaavien tilanteiden, kuten ilotulitusten yhteydessä. ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Joulukuu 2007 LEMMIKIT Kaikki lemmikkien ruokavaliosta vaatetukseen Serene-UM 30 ja 100 tabl. Serene-UM Serene-UM auttaa lemmikkiäsi

Lisätiedot

Koirankorjauskirja. Pertti Vilanderin ohjeet ongelmakoiran koulutukseen

Koirankorjauskirja. Pertti Vilanderin ohjeet ongelmakoiran koulutukseen Koirankorjauskirja Pertti Vilanderin ohjeet ongelmakoiran koulutukseen Lilli Loiri-Seppä Koirankorjauskirja Pertti Vilanderin ohjeet ongelmakoiran koulutukseen Gummerus Neljäs painos Copyright 2007 Lilli

Lisätiedot

OPAS. Pennun hoito- Uusi koti. Perustarvikkeet koiralle. Ruokinta. Terveys. Parhaat vinkit. sivu 4. sivu 6 7. sivu 8 9. sivu 10 13 c. www.pinserit.

OPAS. Pennun hoito- Uusi koti. Perustarvikkeet koiralle. Ruokinta. Terveys. Parhaat vinkit. sivu 4. sivu 6 7. sivu 8 9. sivu 10 13 c. www.pinserit. Pennun hoito- OPAS www.pinserit.fi Uusi koti sivu 4 Perustarvikkeet koiralle sivu 6 7 Ruokinta sivu 8 9 Terveys sivu 10 13 c Parhaat vinkit OMISTAJAN TUEKSI iloisen ja valloittavan pinserin hoitoon Iloinen

Lisätiedot

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen Anne Haapakoski Vangonojantie 306 12310 Ryttylä p: 0400-728 717 email: jiiteen@gmail.com Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen KOIRANHOIDON PERUSOHJEITA Ohjeita pennun elämän varrelle KOIRANPENNUN HOITO

Lisätiedot

j u o k s u o p a s Juoksuopas S I V U 1

j u o k s u o p a s Juoksuopas S I V U 1 Juoksuopas j u o k s u o pa s SIVU 1 sisältö TERVETULOA HARRASTUKSEN PARIIn...3 SALUKIEN JUOKSUHARRASTUKSEN HISTORIAA, ENNÄTYKSIÄ JA SANKAREITA...4 A...4 luonne, rakenne ja juoksuominaisuudet...6 harjoittaminen...7

Lisätiedot

SATHY Uutiset. SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi.

SATHY Uutiset. SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi. SATHY Uutiset SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi. 1999 numero 3/99 Lehden lukijalle SATHY Uutiset ilmestyy nyt jo ties monetta vuosikertaa.

Lisätiedot

SATHY Uutiset. Pulkkarieha kooste. Koiralle häkki. Emon ja pennun ruokinta. Uutta! SATHY osto & myynti. SATHY Kevätkinkerit toukokuussa!

SATHY Uutiset. Pulkkarieha kooste. Koiralle häkki. Emon ja pennun ruokinta. Uutta! SATHY osto & myynti. SATHY Kevätkinkerit toukokuussa! SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi. 2005 numero 2/2005 SATHY Uutiset SATHY Kevätkinkerit toukokuussa! Amerikankääpiöterrieri-asiaa

Lisätiedot

Bassetin, Beaglen ja Dreeverin yhteiset ajokoesäännöt (Ruotsi)

Bassetin, Beaglen ja Dreeverin yhteiset ajokoesäännöt (Ruotsi) Bassetin, Beaglen ja Dreeverin yhteiset ajokoesäännöt (Ruotsi) Hyväksytty SKK:ssa 20.8.2013 Voimassa 1.7.2014 30.6.2017 Kääntäjän huomautus koskien sekä norjalaisten että ruotsalaisten sääntöjen käännöksiä:

Lisätiedot

Koira on hienoa seuraa, ja kumppanuutenne voi kestää jopa

Koira on hienoa seuraa, ja kumppanuutenne voi kestää jopa Oletko päättänyt hankkia koiran? Tämän oppaan avulla löydät hyvinvoivan, juuri sinulle sopivan koiran ja tunnistat vastuullisen myyjän. Kuva: Suvi Korpi SEY on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun

Lisätiedot

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Sisällys Eläinsuojelulain merkitys 3 Eläinsuojeluvalvonta 3 Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva koirien tai kissojen pito 4 Kadonneet ja

Lisätiedot

Suomen Amerikanakita ry.

Suomen Amerikanakita ry. Suomen Amerikanakita ry. AMERIKANAKITAN HISTORIA Amerikanakita -rodun juuret ovat syvällä Japanin historiassa, mutta virallisesti sen tarina alkaa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin amerikkalaissotilaat

Lisätiedot

Koirien Ystäville. Laaja valikoima tuotteita lemmikkisi hyvinvointiin. Valio Mikrosirunlukija HUIPPUTARJOUS! 149,00 Vastaava 239,00

Koirien Ystäville. Laaja valikoima tuotteita lemmikkisi hyvinvointiin. Valio Mikrosirunlukija HUIPPUTARJOUS! 149,00 Vastaava 239,00 Koiraposti Koirien Ystäville 122015 Kääntöpuolella Kissaposti Laaja valikoima tuotteita lemmikkisi hyvinvointiin. Valio Mikrosirunlukija HUIPPUTARJOUS! 149,00 Vastaava 239,00 Palvelemme ma-pe 9-21, la

Lisätiedot

Bladepitfall Kasvatit rakkaudesta rotuun

Bladepitfall Kasvatit rakkaudesta rotuun Bladepitfall Kasvatit rakkaudesta rotuun Pitkäkarvainen Collie: faktaa: Värit: Tricolor, Blumerle, Soopeli Koko: nartut 51-56cm, urokset 56-61cm Seuraavat merkit Colliessa ovat toivottuja: Täysi tai osittain

Lisätiedot

Johdanto Suunnittelu Toteutus Purkaminen. Lähteet

Johdanto Suunnittelu Toteutus Purkaminen. Lähteet Tehnyt: Maarit Kuikka, HAMK 2012 Sisällysluettelo Johdanto...3 Suunnittelu...5 Budjetointi...5 Lupa-asiat...6 Eläinten rekisteröinti ja muut vaatimukset sekä rajoitukset...7 Eläinten hankinta...8 Sopimukset...8

Lisätiedot