Oman oppimisen kuvaus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oman oppimisen kuvaus"

Transkriptio

1 1 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Oman oppimisen kuvaus Satu Aalto työharjoittelu raportti

2 2 Sisällys 1 Johdanto Projektityön kuvaus Marokkolainen kahvila Tuntemuksia harjoittelun alkuvaiheessa Vierailu Lumossa Suomi-tilan rakentaminen Käynti Sinkin Portissa Seminaari Laureassa Hyvinkään nuorisotila Silta Hyvinkään Sillan Afgaanitilan suunnittelu Tilan rakentaminen Lopputyöseminaari Vaihto-oppilaisiin tutustuminen Mikkolan kouluun tutustuminen Miten saada valtaväestön asenne kohdalleen? Tuhannen ja yhden yön rakentaminen Lumoon Palautetta 1001 ja yhden yön tilasta Suomen kielen opetusta kotiäideille Silkinportissa Vaihto-opiskelijoista huolehtiminen Päiväkoti Mintussa Satutilan toteutus Vierailu Nice Hardseissa Lähteet:... 15

3 3 1 Johdanto Tein sosinomiopintojen ensimmäisen työharjoittelun Moniaistinen tila-hankkeessa yhdessä kahden muun opiskelijatoverini, Saskian ja Mikon kanssa. Koska meillä kaikilla oli takana jo monipuolinen työkokemus, sovimme tutoropettajamme kansssa, että tällainen hanke sopii meille jo ensimmäiseksi työharjoittelupaikaksi. Työharjoittelun kymmenen viikkoa kuluivat salaman nopeasti. Tuntuu haikealle jättää projekti ja siirtyä taas takaisin opiskelijaksi luennoille. Aloittaessani harjoittelun kuvittelin, että tulisimme olemaan paljonkin erilaisten maahanmuuttajaryhmien kanssa tekemisissä. Kuvitelmani oli, että olisimme jatkuvasti talon ulkopuolella tekemässä erilaisia projektitöitä erilaisten ryhmien kanssa. Näin toiseksi viimeisenä päivänä voin sanoa, että se tavoite ei toteutunut. Muuten olemme saaneet tehdä, kokea ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja asioita. Parhaiksi muistoiksi jäivät vierailut Silkinportissa ja Nice Hardsissa. Onnistuimme Hyvinkään afgaaninuorten kanssa rakentamaan hyvän tunnelman nuorisotila Siltaan. Siitä kerron tarkemmin edempänä. Raportissani tulen kuvaamaan miten erilaisissa projekteissa sain olla mukana. Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli antoisa. Tapasimme monia mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita. Uskon, että tulen olemaan heihin yhteydessä myös jatkossa.

4 4 2 Projektityön kuvaus Käsittelen tekstissäni lyhyesti erilaisia projektejamme. Vuorovaikutusta eri kohderyhmien välillä oli paljon. Ensimmäinen kontakti uuden yhteistyökumppanin kanssa oli sähköposti tai puhelu. Tämän pohjalta sovimme tapaamisen yleensä paikkaan, minne menimme toteuttamaan hankettamme. Seuraava vaihe oli hankeen toteuttaminen asiakkaan tai asiakkaiden kanssa. Lopuksi oli vielä tilan purku palautteen saaminen. Tässä on lyhykäisyydessään projektityön prosessikuvaus. Tehdessämme töitä hyvinkin eritaustaisten ihmisten kanssa, on pohjatyöllä suuri merkitys. Tilanteisiin on mentävä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti mukaan. Erilaisiin tilanteisiin on vain heittäydyttävä mukaan. On hyvä miettiä minkälaisen roolin ottaa missäkin tilanteessa. 3 Marokkolainen kahvila Ensimmäinen konkreettinen työmme oli marokkolaisen kahvilan pystytys. Minä ja Saksia hoidimme sisustuspuolen, Mikon vastuulle jäi tekninen toteutus. Onnistuimme mielestäni hyvin tilan toteuttamisessa. Heijastimme valkoiseen seinään kuvan marmoriseinästä ja verholla meillä oli liikkuvaa kuvaa marokkolaisesta basaarista. Äänitehosteena oli puheensorinaa paikalliselta torilta ja väliin Mikko oli miksannut moskeijan kutsuhuutoa. Marokossa juodaan joka paikassa minttuteetä, jotenka tulemme torstaina tarjoamaa kaikilla vierailijoillemme sitä useampaan otteeseen. Seuraavana päivänä tulivat opiskelijat vieraiksemme sekä kahvilaan että olohuoneeseen. Me olimme pukeutuneet teemaan kuuluen jellabaan ja huiveihin. Tällaiset heittäytymiset eri rooleihin ovat avartavia kokemuksia. Oli mielenkiintoista seurata vieraiden reaktioita kun tarjosimme heille minttuteetä näissä asusteissa. Osa heistä hämmentyi eikä oikein tiennyt miten vastata hepreankieliseen tervehdykseen. Tila sai Saskiassa muistot palaamaan mieleen. Meillä kävi myös kouluisäntä Hannu kertomassa muistojaan kolmenkymmenen vuoden takaiselta Marokon matkaltaan. Hän tuli pitkäksi aikaa sohvalle istumaan. Siinä hän juo minttuteetä ja kertoi muistojaan. Tämä on varmaankin sitä tilan tuomaan eheyttämistä ja vanhojen muistojen jälleen mieleen palauttamista. Nämä tunnetilat vahvistavat sen, että olimme onnistuneet ensimmäisen tilan rakentamisessa ja tunnelman luomisessa.

5 5 4 Tuntemuksia harjoittelun alkuvaiheessa Toisen viikon maanantain olin itsekseni Laureassa. Mikko ja Saskia olivat sairaana. Pidimme Mintun kanssa kuitenkin viikkopalaverin, missä suunnittelimme tulevan viikon ohjelmaa. Tämän viikon ohjelmaan kuuluvat ainakin Lumossa vierailu ja tavoitekeskustelujen pitäminen. Muuten saamme vapaat kädet viikko-ohjelman suunnitteluun. Maanantaina ollessani itsekseni, totesin, että on se kiva että en ole kymmentä viikkoa yksin tässä projektissa. Opiskelukaverit ovat tässä projektissa erittäin tärkeä tukiside. Tuli heti erittäin yksinäinen olo. Tämän projektin yksi tärkeä anti on ajatusten vaihtaminen ja yhdessä ideointi. Yksin sitä ei voi toteuttaa. Tiistaina keskustelimme Saskian kanssa paljonkin siitä mikä meidän tarkoituksemme on tässä harjoittelussa. Täytyy myöntää, että emme löytäneet selkeää vastausta kysymikseen. Toivomme pääsevämme keskustelemaan suomeen tulleiden maahanmuuttajien kanssa, jotta oppisimme ymmärtämään heitä paremmin. Toistaiseksi emme ole vielä tavanneet heitä. Koulun ulkopuolisia kontakteja meillä ei vielä liiemmin ole. Tiistai-iltapäivällä pystytin teltan, kokeillakseni miten paljon aikaa sen pystyttämiseen pitää varata. Oli hyvä havaita, että sen voi hätätapauksessa pystyttää myös yksin. Aikaa siihen pitää varata vajaa tunti. Teltta oli oletettua pienempi, jotenka sen sisustaminen tulee olemaan melkoinen haaste. Sinne ei montaa tavaraa tarvitse tuoda kun se jo on täyden tuntuinen. Mietimme, voimmeko toteuttaa tilan Kontulan vanhainkodissa ilman telttaa. Saammeko luotua tunnelman sinne ilman sitä? Siihen saamme vastauksen vasta käydessämme paikan päällä tutustumassa paikkaan. Keskiviikkoaamuna keskustelimme ja reflektoimme miten tämän tilan tulisi vaikuttaa meihin ja varsinkin vieraisiimme. Emme ole vielä nähneet sen eheyttävää voimaa. Mitä jos käykin päinvastoin? Voiko tämä tila herättää mieleen ikäviä ja traumaattisia muistoja entisestä kotimaasta? Miten pystymme sitten auttamaan vierastamme? Onko meillä kykyä ja osaamista siihen? Näihin kysymyksiin etsimme yhdessä vastauksia. Tilan tarkoitus on kuitenkin hyvien vanhojen asioiden muistiin palauttamista. Mitkä ovat ne työkalut jotta saamme sen toteutettua? Toivomme olevamme muutakin kuin sisustussuunnittelijoita seuraavat kahdeksan viikkoa. Onko tällä projektilla mitään syvällisempää tarkoitusta? Ja jos on, niin sitä me vielä etsimme.

6 6 Mietin, voisiko tätä konseptia tarjota myös muualle. Olisiko esimerkiksi dementoituneille tilan rakentaminen hyvää terapiaa muistin virkistämiseksi? Voisikohan tämä tila palauttaa mukavia muistoja menneisyydestä myös heille? Olisi erittäin mielenkiintoista kokeilla sitä käytännössä. Suurimpana haasteena tälle projektille pitäisin sitä, että miten saada ulkopuoliset ventovieraat ihmiset innostumaan tilan rakentamisesta. Miten saamme markkinoitua tämän sitä eniten tarvitseville? Tuntuu, että kymmenen viikkoa on liian lyhyt aika tekemään mitään suureellista ja mullistavaa. Jotta projekti lähtisi kunnolla käyntiin, tarvitsisi se yhden vakituisen työntekijän. 5 Vierailu Lumossa Olin Mikon kanssa tapaamassa Lumonkirjastonhoitaja Maija Kantolaa. Olemme luvannet rakentaa tila, joka toisi mieleen kesäisen suomalaisen maiseman ja paikan missä voisi käydä aistimassa rauhallisen tunnelman ja ehkä jopa rentoutua hetkeksi. Ajattelimme toteuttaa idean telttaretkestä järven rannalla. Tätä varten aiomme pystyttää tilaan teltan makuupusseineen. Teltan eteen rakennamme kuvitteellisen nuotion savunhajuineen. Ääniefektiksi ajattelimme laittaa hyttysten ininää ja lintujen laulua. Maijan toivomuksena on aurinkotuoli ja kirkasvalolamppu. Hän ehdotti myös tähtitaivasta. Saimme toiseksi projektiksi toteuttaa satutunnille tila. Maija lupasi palata asiaan kun on varmistanut lähipäiväkotien kanssa ajankohdan ja luettavan sadun. Tästä toteutussuunnitelmasta olimme erittäin innostuneita. Lähdimme heti mielessämme kehittämään esimerkiksi muumimaailmaa. Saimme myös luvan tulla seuraamaan satutunnin kulkua. Samalla voimme havainnoida, miten tilan tunnelman luominen on onnistunut ja miten lapset ottavat sen vastaan. Toivomme tietenkin, että lapset kokisivat jonkinlaisen elämyksen satutunnin aikana. 5.1 Suomi-tilan rakentaminen Pystytimme Suomi-tilan Lainan päiväksi Lumon kirjastoon. Huoneen yhteen kulmaan pystytimme teltan, jonka sisällä oli kaksi makuupussia ja eväskori. Toiseen kulmaan laitoimme aurinkotuolin kirkasvalolampun alle. Aurinkotuolissa sai nautiskella aimo annoksen valoa ja kuunnella kuulokkeilla rentouttavaa musiikkia. Teltan eteen kasasimme kuvitteellisen nuotion. Saimme vielä monitoimitilasta lainaksi hieromatuolia. Laitoimme sen teltan toiselle puolelle. Kaikkia aisteja tyydyttääksemme, taustalla soi linnunlaulu ja tuoksukynttilästä tuli tilaan koivun ja tervan tuoksu. Siirtoheittimellä heitimme teltan takaseinään metsämaisemakuvan.

7 7 Emme jääneet odottelemaan asiakkaita ja heidän palautteitaan. Pyysimme henkilökuntaa haastattelemaan asiakkaita. Palaute minkä saimme, oli pelkästään positiivista. Kesää aistimassa kävi päivän aikana yksi koululaisryhmä. Koululaiset pitivät tilasta niin paljon, että osa heistä tuli vielä iltapäivällä uudestaan. Joku toi mukanaan vielä vanhempansakin. Ulkopuolisten kommentit ovat meille projektin parissa työskenteleville erittäin tärkeitä. Jotta voimme kehittää toimintaamme, täytyy meidän tietää mitä mieltä muut ovat tästä. 6 Käynti Sinkin Portissa Yhtenä iltapäivänä kävimme tutustumassa Silkinporttiin. Vantaan kaupunki on antanut heille tilat vanhasta tehdasrakennuksesta. Palkallisia työntekijöitä siellä on kokonaiset yksi kappaletta. Hänellä ei valitettavasti ole minkäänlaista budjettia, jolla voisi kehittää toimintaa. Kurssit toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Kielikursseja vetävät eläkkeellä olevat Martat ja äidinkielenopettajat. Ainakin alkuvaiheessa suomenkielenopetuksessa jokaisella pitää olla oma avustajansa, että pääsee alkuun kieliopinnoissa. Silkinportin toiminnanjohtaja Michael Alemach otti meidät lämpimästi vastaan. Hän kertoi meille talon toiminnasta ja kursseista. Hän itse vetää osan niistä. Virallisen osuuden päätteeksi jäimme hänen luokseen teelle ja pikkuleiville. Tänä aikana keskustelimme enemmänkin maahanmuuttajien asemasta Suomessa. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan. Korkeasti koulutettuna somalinaisena täällä ei aina ole ollut helppoa löytää omaan paikkaansa. Hän on valitettavasti kokenut useammassakin työpaikassa syrjintää. Hän halusi korostaa, että hänellä on myös hyviä muistoja osasta työpaikoista. On hämmästyttävää, että Vantaan kaupunki ei tue toimintaa muuten kun tarjoamalla tilat ja yhden vakituisen työntekijän. Kaikki siellä oleva tavara on saatu lahjoituksen erilaisilta tahoilta ja yksityisiltä ihmisiltä. Hyvänä esimerkkinä hän kertoi, että heillä olisi suuri tarve lasten hoitopöytään, jotta siellä käyvät äidit voisivat vaihtaa lapsilleen vaipan, mutta kaupunki ei vielä toistaiseksi ole valmis investoimaan sellaiseen. Käynnin jälkeen tuli minulle suuri halu auttaa heitä jollain tapaa. Ongelma on, että asumme väärällä puolella kaupunkia. Käymme Saksian kanssa todennäköisesti jonain tiistaiaamupäivänä auttamassa lukutaidottomien äitien kielikurssilla. Ainakin voimme ja osaamme huolehtia lapsista sillä aikaa kun äidit opiskelevat. 7 Seminaari Laureassa

8 8 Tätä tilaisuutta varten rakensimme Kiinakahvilan. Pienillä asioilla saimme luokkahuoneen muunneltua kiinalaiseksi tilaksi. Taustamusiikki tuo tunnelman, kuvien ja kankaiden avulla voi kuvitella olevansa jossain muualla kun kolkossa luokkahuoneessa. Vieraille oli tarjolla kahvia tai teetä ja hedelmäpaloja. Vieraaksemme tuli viisi henkilöä talon ulkopuolelta. Tämän sai heräteltyä henkiin uskoa tähän projektiin. Oli mielenkiintoista havaita, että eri alan ihmiset ovat mukana hankkeen suunnittelussa. Tällä hetkellä hankkeen pääasiallinen tarve on saada ulkopuolinen rahoittaja, jotta saisimme projektin kunnolla liikkeelle. Ilman rahaa on mahdotonta toteuttaa mitään. Toinen tärkeä seikka olisi saada joku vakituisesti tekemään töitä hankkeen hyväksi. Ei riitä, että kymmenen viikon välein ihmiset vaihtuvat projektissa. Juuri kun on päässyt alkuun, on jo aika opastaa seuraavaa. Jotta projekti lähtisi kunnolla etenemään, olisi tähän sitouduttava pitemmäksi aikaa. 8 Hyvinkään nuorisotila Silta Kävimme tutustumassa Hyvinkään nuorisotila Siltaan. Emäntänä toimi yksi nuoriso-ohjaajista. Hän kertoi ensin yleisesti toiminnasta. Hankkeemme hän oli löytänyt Internet-sivujen kautta. Hänen tavoitteenaan on maahanmuuttajanuorten kotouttaminen Hyvinkäällä. Tämän projektin päähenkilöt ovat Hyvinkäällä asuvat afganistanilaiset nuoret. Tätä ryhmää voidaan pitää vertaisryhmänä. (Vilen ym. 2008, 273) Menemme sinne yhtenä sunnuntaina keskustelemaan ja ideoimaan heidän kanssaan. Toivomme, että saamme heidät innostumaan aiheesta ja toteuttamaan tilan rakentamisen pääsääntöisesti omien rakkaiden esineiden kautta. Meidän tarkoituksemme on herättää keskustelua ja mielikuvia perheiden juurista ja taustoista. Toinen tärkeä tavoite tälle hankkeelle on maahanmuuttajien sopeuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Sillan nuoriso-ohjaaja antoi ymmärtää, että Hyvinkäällä maanmuuttajanuorten ja paikallisten nuorten välillä on pientä konfliktia. Heidän on kuulemma erittäin vaikea saada nuoria tekemään mitään yhdessä tai edes keskustelemaan keskenään. Toivomme, että tämä hanke lähentäisi heitä ja opettaisi ymmärtämään erilaisuutta. Meidän Suomessa aina asuneiden on vaikea kuvitella minkälaisista oloista pakolaiset tänne tulevat. Me emme edes voi kuvitella, miltä tuntuu jättää kaikki taakseen ja paeta henkensä edestä. Tässä erään somalialaisen naisen kertomaa: Luodit ohjasivat pakosuuntaa. Menetin äidin ja siskon. Isäni jäi Hargeisaan, kun jatkoin pakenemista kahden siskoni ja heidän lastensa kanssa. Näin ihmisiä kuolevan silmieni edessä. (Kajava ym.2010,108)

9 9 8.1 Hyvinkään Sillan Afgaanitilan suunnittelu Ennen ensimmäistä tapaamista luin romaanit: Tuhat loistavaa aurinkoa ja Kabulin kirjakauppiaan. Näissä kirjoissa kerrottiin paljonkin miten naisia kohdeltiin Afganistanissa. Kirjat luettuani yritin unohtaa lukemani ja tavata sieltä tulleet pakolaisnuoret ilman minkäänlaista ennakkoasennetta. Yhtenä sunnuntai-iltapäivänä Hyvinkään Siltaan tuli parikymmentä teiniä ja nuorta afgaanilaista aikuista. Aloitin tilaisuuden kertomalla lyhyesti hankkeesta ja sen tavoitteista. Nuoret eivät heti olleet innostuneita asian toteuttamisesta, mutta Zhara afgaaninuorten iltapäivän vetäjä, innostui aiheesta välittömästi. Hän rupesi heti ideoimaan tilan ilmettä ja sisustamaan sitä paikallisen olohuoneen näköiseksi. Hän sai nuoret puhuttua mukaan tähän projektiin. Tilaisuuden idea on se, että lauantaina 5.3. nuoret kutsuvat nuorisotilaan vanhempansa ja sukulaisensa. Illalla suomalaiset nuoret ovat tervetulleita tutustumaan afganistanilaiseen kulttuurin ja tapoihin. Sunnuntaille on suunniteltu avoimia ovia kaikille Hyvinkäällä asuville asukkaille. Nuorisotilan vetäjä lupasi ottaa selvää, josko tätä tapahtumaa voisi mainostaa paikallisessa lehdessä. Jokainen nuori lupasi tuoda kotoaan hänelle yhden tärkeän esineen, josta hän sitten voi kertoa muille. Muutama tyttö lupautuivat leivontaprojektiin. He pyytävät apua tähän omilta äideiltään. Yksi pojista lupasi järjestää Afganistan aiheisen tietovisan. Suunnittelimme myös että he voisivat ostaa kaupasta heille tyypillisiä tuoreyrttejä ja hedelmiä ja arvuutella niitä lauantai-iltana suomalaisille nuorille. Muutama pojista lupasi etsiä kotimaastaan kuvia ja videofilmin pätkiä joita voi sitten heijastaa seinälle. Kaksi pojista sanoivat harrastavansa soittamista. Pyysin, josko he voisivat esiintyä tilaisuudessa esittämällä afganistanilaista musiikkia. Yhdellä nuorista on afganistanilainen perinnesoitin kotonaan. Hän lupasi ottaa sen mukaansa ja kenties pojat pystyisivät soittamaan sillä muutaman kappaleen. Meidän tehtäväksemme jäi lähinnä käytännössä tilan pystyttämisessä avustaminen. Toivon, että tämä tilaisuus toisi Hyvinkäällä asuvia afganistanilaisia perheitä lähemmäs meitä muita. Olen ymmärtänyt, että alueella on vielä paljon ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan. Nuoret kylläkin ovat suolautuneet jollain tavalla koulun kautta valtaväestöön, mutta vanhemmilla on ollut suurempia ongelmia sopeutumisessaan. Afgaaninuorten vetäjä kertoi, että vanhemmille annetaan erittäin monentasoista suomenkielenopetusta. Ymmärsin Zharan

10 10 puheesta, että kurssille tulevia ei laiteta minkäänlaiseen tasotestiin, eikä kielikursseja järjestetä johdonmukaisesti. Tämä on yksi suurimmista hidasteista maahan sopeutumisessa. En tiedä, eivätkö maahanmuuttajat saa toiveitaan kuuluviksi, vai eikö yhteiskuntamme ymmärrä kielitaidon tärkeyttä. 8.2 Tilan rakentaminen Lauantai-aamuna maaliskuun kymmenentenä päivänä olimme heti aamu kymmeneltä Hyvinkäällä nuorisotila Sillassa. Sinne valui pikkuhiljaa afganistanilaisia nuoria perheineen pussien ja nyssyköiden kanssa. Tunnin päästä oli jo täysi tohina päällä. Jokainen perhe oli tuonut tavaraa Afganistanista. Oli mattoja, koruja, kansallispukuja, soittimia yms. Seitsemän äitiä oli tullut auttamaan piirakoiden leipomisessa. He uurastivat koko aamupäivän keittiössä. Pikkuhiljaa keittiöstä alkoi leijailla ihana tuoksu olohuoneeseen. Sieltä sai ihania piirakkamaistiaisia. Ne olivat todellakin suussa sulavia kasvis- ja lihapiirakoita. Tilaan päätettiin rakentaa kaksi olohuonetta. Toinen niistä oli heille perinteinen lattialla istuttava olotila, toinen taas modernimpi versio tämän päivän olohuoneesta. Täällä eri ihmisten kanssa keskustellessani tuli tunne, että tässä tekee heille jotain oikein tärkeää yhteistyötä. He ylpeänä esittelivät omaa kulttuuriaan ja tapojaan. Heidän silmänsä säteilivät kun he kertoivat tarinoita menneestä. Osa toivoi pääsevänsä takaisin kotimaahan siellä tilanteen rauhoituttua. Nuoret, vaikka olivat syntyneet Suomessa, olivat ylpeitä juuristaan ja tavoistaan. Siinä on meille Matti Meikäläisille oppimisen paikka. Afgaanit saivat rakennettua tilasta erittäin kotoisan ja lämminhenkisen. Sinne oli helppo tulla ja tuli tervetullut olo. Oli erittäin haikeaa lähteä iltapäivällä neljän aikoihin kotiin. Tuli tunne, että siellä olisi viihtynyt koko loppupäivän. Olisi ollut ihanaa vain olla ja keskustella kaikkien sinne tulleiden vieraiden kanssa. 9 Lopputyöseminaari Olimme kaikki kolme kuuntelemassa Saran ja Jennan lopputyön seminaaria. He esittelivät meille silmukka silmukalta projektin. He olivat pitäneet käsityöpajaa yhdeksänä kertana pakolaiskeskuksessa Helsingin keskustassa. Suurimpina haasteinaan he kokivat, että ohjelmaa ei voinut viedä läpi sellaisenaan kun he olivat sen suunnitelleet etukäteen. Pajan lopullinen tavoite olikin perussilmukoiden luominen ja kutomaan opettaminen. Toisena haasteena he pitivät asiakkaiden suuren vaihtuvuuden ja innostamisen tärkeyden. Oli vaikeaa saada asiakkaat tulemaan takaisin ja motivoimaan heitä jatkamaan käsityöharrastusta. Tyttöjen tavoite oli saada paja mahdollisimman matalan kynnyksen

11 11 paikaksi. Tarkoitus oli saada naisia innostumaan käsityönteosta ja unohtamaan traumaattiset kokemukset hetkeksi. Oli kuulemma haastavaa lähestyä naisia, kun ei tiennyt heidän taustoistaan mitään. Mutta pajan tarkoitus ei ollutkaan omien tarinoiden kertominen vaan käsillä tekemisen riemu. Oli mielenkiintoista havaita, että lopputöiden tekeminen parityönä onnistuu noinkin hyvin. Lopputyön aihe voi ilmeisestikin olla mikä tahansa sosiaalityön kentässä oleva työprojekti. 10 Vaihto-oppilaisiin tutustuminen Tikkurilan Laureassa oleville vaihto-opiskelijoille oli järjestetty yhteinen tilan esittely. Paikalla oli parikymmentä tänne tullutta vaihto-oppilasta. He tulivat Unkarista, Espanjasta ja USAsta. Heistä neljä olivat sosiaalialan opiskelijoita. He jäivätkin tilaisuuden jälkeen meidän toimistoomme jutustelemaan. Minttu pyysi meitä järjestämään esittelyn kolmen itselle tärkeän kuvan avulla. Oli mukavaa istua rennosti ja ihailla erilaisia kuvia ja kuulla niiden merkityksestä ja valintakriteereistä. Tämä oli mukava ja leppoisa tapa tutustua uusiin ihmisiin. On mukava kuulla vaihto-opiskelijoiden kommentteja Suomeen tulemisen syistä. Kaikki olivat tulleet tänne Suomen hyvän sosiaalihuollon takia. He halusivat tulla tutustumaan miten se käytännössä toimii. Erityisesti päihdetyö kiinnostaa kaikkia vaihto-oppilaita eritoten. 11 Mikkolan kouluun tutustuminen Vietimme yhden koulupäivän Mikkolan koulun esivalmistavassa luokassa. Oppilaat olivat kymmenestä neljääntoista -vuotiaita. Heille yhteistä oli se että, kaikki olivat vasta hiljattain tulleet Suomeen. Heidän taustansa olivat hyvin erilaisia. Osan vanhemmista oli tullut tänne työn perässä, yhden perhe olivat paluumuuttajia ja muutama heistä olivat tulleet pakolaisina Suomeen. Opettaja osasi käsitellä ryhmäänsä taitavasti. Hän jakoi kaikille omantasoisia tehtäviä. Oli ilo seurata kuinka kaikki lapset olivat niin motivoituneita oppimaan uutta kieltä. Opettaja kertoikin, että lasten nopea oppiminen motivoi häntä jatkamaan tätä työtä. Luokalla oli yksi venäjältä kuukausi sitten muuttanut poika. Hän ei puhunut sanaakaan Suomea tänne tullessaan. Nyt hän jo ymmärsi melko hyvin ja puhuikin jo jonkin verran. Samalla luokalla oli neljätoista -vuotias Thaimaasta. Hän ei Suomeen tullessaan osannut lukea eikä kirjoittaa. Hän ei kuulemma ollut käynyt koulua kotimaassaan. Ihmettelin, koska olen saanut käsityksen, että Thaimaassa kaikilla lapsilla on oppivelvollisuus. He olivat asunut äitinsä kanssa maaseudulla, missä ei ollut koulua lähettyvillä, eikä sen takia ollut käynyt sitä.

12 12 Äiti oli mennyt suomalaisen miehen kanssa naimisiin. Se oli syy miksi he olivat muuttaneet tänne. Nyt kahden vuoden aikana hän oli oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Hän ei kylläkään puhunut meille mitään, mutta osasi kuulemma kieltä melko hyvin. Suurimmaksi ongelmakohdaksi hän kertoi suomalaisten kavereiden puuttumisen. Joidenkin on erittäin vaikeaa solmia kontaktia suomalaisten lasten kanssa. En tiedä onko syy siinä, että heitä kiusataan puutteellisen kielitaidon takia, vai ovatko he liian ujoja ottamaan kontaktia kantaväestöön. Kuvittelisin kuitenkin, että suomalaiset lapset olisivat halukkaita tutustumaan uusiin kavereihin taustasta huolimatta. Toivoisin, että lapset eivät arvostelisi kavereitaan ihonvärin tai taustan perusteella. Ovatko suomalaisten negatiiviset asenteet ulkomaalaisia kohtaan niin syvällä, että ne siirtyvät sukupolvelta toiselle? Surullista jos näin on. Tästäkin löytyy paljon työsarkaa sosionomeille Miten saada valtaväestön asenne kohdalleen? Mielestäni paras tapa asenteiden muuttamiseen on tutustumalla erilaisiin ihmisiin. Kun itse pääsee toteamaan, että erilaisuudesta huolimatta voi hyvin olla ystävä erimaalaisten kanssa, saamme varmastikin asenteita muutettua. Meidän on luotava tilaisuuksia missä vieraat ihmiset pääsisivät tutustumaan toisiinsa. Tämän päivän yhteisöllisyyden puuttuminen on yksi suuri ongelma. Jos välittäisimme ja pitäisimme parempaa huolta lähimmäisistämme, olisi maamme meille kaikille turvallisempi ja mukavampi paikka asua. Mikä on se konsti, että saamme taas ihmiset välittämään toisistamme? Toivottavasti ei tarvita mitään suurempaa kriisiä maassa ennen kuin alamme taas kiinnostua lähimmäisistämme. Me suomalaiset heräämme kyllä kuullessamme Kaukoidän tsunamista tai Haitin maanjäristyksestä, mutta emmekö me huomaa tai halua nähdä että omassa maassakin on paljon avun tarpeessa olevia. Kohtelemmeko me kaikkia tasavertaisesti? Saako tummaihoinen maahanmuuttaja yhtä hyvää palvelua kuin tummaan pukuun pukeutunut virkamies? Ei varmaankaan. Tässä meillä kaikilla on parantamisen varaa. Olisi hyvä hetken miettiä miten minä itse toimisin tietyssä tilanteessa ja miten haluisin minua kohdeltavan. On myös hyvä tiedostaa, että maahanmuuttajat elävät Suomeen tulessaan kolmessa eri maailmassa. Yksi on entinen kotimaa, toinen on Suomessa asuva maahanmuuttajayhteisö ja kolmas on tämä meidän yhteiskuntamme. (Räty. 2002, 108) Tämä kuvastaa hyvin heidän elämäänsä ja niiden maailmoiden ristiriitoja.

13 13 12 Tuhannen ja yhden yön rakentaminen Lumoon Aamu alkoi tavaroiden kantamisella autoon ja autosta ulos. Mikko oli valitettavasti sairastunut, jotta jouduimme pärjäämään ilman teknistä tukeamme. Yksi unkarilaista vaihtooppilaista oli myös sairastunut, joten meitä oli viisi naista tilaa pystyttämässä. Pystyttämiseen meni aikaa noin kolme tuntia. Lumossa on ohjelmaa kouluikäisille lapsille hiihtoloman aikana. Maija pitää joka iltapäivä satutuokion lukemalla tuhannen ja yhden yön tarinoita vähän isommille lapsille. Päiväkotiryhmille on lempeämpiä satuja tiedossa ensi viikon alkupuolella. Meidän haasteenamme oli tehdä tilasta itämainen ja mukavia mielikuvia tuova paikka lapsille. Pimensimme huoneen laittamalla punaiset verhot lasiseinän eteen. Koululta toimme itämaisen istuimen tyynyineen kulmaan. Toiseen kulmaan rakensimme lapsille askartelupesän. Sen päälle ripustimme sinisen lakanan jonka päälle laitoimme jouluvalon tähtitaivasta muistuttamaan. Huoneen keskelle laitoimme lukijalle nojatuolin. Tuolin päälle asensimme prinsessaverhon, koristeltuna hämähäkeillä. Piilotimme verhon taakse soittimen, josta tuli tunnelmaan sopivaa musiikkia. Tuoksut ja maut jätimme tästä tilasta tarkoituksella pois. Tila on Lumossa puolitoista viikkoa, jotenka tuoksun tuottaminen olisi melko haastavaa. Kynttilä olisi lapsille suunnattuun tilaan liian vaarallinen. Mausteille joku taas saattaa olla allerginen, jotenka päätimme unohtaa tällä kertaa maku ja hajuaistit. Saimme luotua tunnelman hyvin ilman näitä elementtejä Palautetta 1001 ja yhden yön tilasta Koululaiset eivät valitettavasti löytäneet satutilaa. Palautteena Maija sai useammaltakin koululaiselta, että heitä eivät sadut kiinnosta, se on pikkuisten juttu, oli kommentti usealta taholta. Tämä kertoo varmaankin sen, että koululaisille ei enää lueta kotona tarinoita. Tila muutettiinkin sen takia pienemmille soveltuvaksi. Maija piti joka päivä satutuokion, tarinoiksi valittiin, ei niin jännittäviä tarinoita, kuin tuhannen ja yhden yön tarinat ovat. Lapset, jotka vierailivat tilassa, olivat siitä hyvin otettuja. Lupasin Maijalle, että jatkamme yhteistyötä vaikka meidän projektiaikamme päättyykin. Laurea ja Lumo tulevat tekemään yhteistyötä noin joka toinen kuukausi jossain muodossa. 13 Suomen kielen opetusta kotiäideille Silkinportissa Olimme yhtenä aamupäivänä tutustumassa Silkinportin kotiäideille tarkoitettuun suomenkielen oppituntiin. Hiihtoloman takia kurssille tuli vain muutama äiti lapsineen.

14 14 Toimimme lastenhoitajina kahden tunnin ajan. Oli mielenkiintoista seurata, miten Suomea opetetaan lukutaidottomille äideille. Opettajina paikalla toimivat eläkkeellä olevat naispuoliset henkilöt. Opetus alkoi yhteisellä aiheella. Tämänkertainen aihe oli lämpömittari ja miten se toimii. Yhteisen opetuksen jälkeen jokainen oppilas sai oman opettajansa. He jatkoivat siitä mihin olivat viimeksi jääneet. He käyttivät samoja oppikirjoja kuin Mikkolan koulu käytti esivalmentavalla luokalla. Yhden äidin kanssa opiskeltiin vanhan aapisen avulla. Huomasin, että opettajat ottivat vapaaehtoistyönsä vakavasti. Heillä oli kunnianhimoinen tavoite saada oppilaansa oppimaan kieltä. Uskon että tämäntyyppinen vapaaehtoistyö antaa paljon antajalleen. He tuntevat itsensä jälleen tärkeiksi ja voivat hyödyntää vankkaa ammattitaitoaan. Tämä on myös hyvä tapa lähentää maahanmuuttajia ja täällä Suomessa asuvia ihmisiä. Mikä onkaan parempi tapa oppia ymmärtämään eri kulttuureja kuin tehdä asioita yhdessä? Toivon, että tämä on yksi tapa saada maahanmuuttajia kotoutumaan vieraaseen maahan. Kurssilaisten kielitaito oli erittäin vaihtelevaa. Osa puhui jo ihan kohtalaisen hyvää Suomea, osa taas osasi vasta alkeita vaikka oli ollut Suomessa jo pari vuotta. Kielen opiskeluun auttaa omassa maassa saatu koulutus. Ne jotka olivat käyneet koulua kotimaassaan, etenivät myös vauhdikkaammin kieliopinnoissaan täällä. Niille jotka eivät olleet opiskelleet aiemmin, oli vaikeampi omaksua uutta kieltä ja tapaa oppia asioita. 14 Vaihto-opiskelijoista huolehtiminen Meidän vastuullamme olivat hiihtolomaviikon neljän vaihto-opiskelijan ohjelman suunnittelu. En tiedä onko heillä niin erilainen ajan käsitys kun meillä, mutta he ilmaantuivat paikalle milloin milloinkin. He eivät olleet tottuneet aloittamaan päivää kahdeksalta kuten me olemme tottuneet. Tässä on heillä vielä opettelemisen paikka. 15 Päiväkoti Mintussa Päiväkodin toiveena oli saada afrikkalainen tila, mutta hetken aikaa keskusteltuamme päädyimme vaihtamaan sen tuhannen ja yhden yön tarinoiksi. Päädyimme tähän, jotta emme loukkaisi ketään siellä hoidossa olevaa perhettä. Päiväkodissa on yli neljäkymmentä prosenttia muualta tulleita lapsia, jotenka päädyimme kaikille helppoon ja tuttuun aiheeseen Satutilan toteutus

15 15 Tilan kävijät ovat yhdestä kuuteen -vuotiaita. Mietimme, mitä tuonikäiset lapset haluisivat tehdä tilassa. Ajatuksena oli toteuttaa toiminnallista menetelmää vuorovaikutuksen välineenä. (Vuorovaikutuksellinen tukeminen s.285) Siellä pitäisi olla paljonkin erilaista toiminnallista ohjelmaa heille. Tästä johtuen tilaan rakennettiin madallettu teltta, jonneka heijastimme itämaisia kuvia. Teltan kattoon olimme virittäneet sinisen kankaan tähtivaloineen. Yhteen nurkkaan teimme hajunurkan. Siellä oli purkissa kanelia, neilikkaa, lootuksen kukan lehtiä, minttua ja sitruunapuun lehtiä. Lasten piti tunnistaa tuoksu ja yhdistää se oikeaan kuvaan. Peilin eteen laitoimme napatanssijoiden kuvia. Musiikki soi ja lapset saivat tanssia musiikin tahdissa. Puolapuiden eteen teimme keppihevosratsuradan. Tätä tilaa suunnitellessa oli tärkeää muistaa oikea kohderyhmä. Kuvia seiniin asetellessa piti muistaa, että ne olivat aseteltava lasten korkeudelle. Lapset nauttivat tekemisestä. Hyvin suunniteltu ohjelma innostaa lapsia kokeilemaan uusia asioita. 16 Vierailu Nice Hardseissa Olin Saksian kanssa tapaamassa Leenaa viimeisellä harjoitteluviikolla. Leena on tehnyt harjoittelun Nice Hardsissa. Täällä tavoitteena on saada maahanmuuttajanaiset sopeutettua yhteiskuntaamme ja sitä myöten työllistymään. Asiakkaan tulevat tänne työvoimahallinnon ehdotuksesta vähintään kolmeksi kuukaudeksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Ohjaajan tehtävä on auttaa naisia saamaan henkilökohtaiset asiat kuntoon ja sitä kautta oppimaan hoitamaan asioitaan itsenäisesti. Pääasiallisesti päivät kuluvat tavallisia askareita tehden. He tekevät ruokaa toisilleen, opettelevat Suomen kieltä ja tekevät paljon käsitöitä. Siellä on heidän tekemiä koruja, laukkuja, seinävaatteita ja koriste-esineitä myynnissä. Ehdotinkin, että heidän pitäisi lähteä myymään tuotoksiaan kesällä erilaisiin tapahtumiin. Lähteet: Vilen M., Leppämäki P., Ekström L Vuorovaikutuksellinen tukeminen. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy. Kajava M., Juutinen K., Ylikoski T Solidaarisuus tekee hyvää. Libis Oy. Räty M Maahanmuuttaja asiakkaana. Tampere: Tammi k

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Kuka on maahanmuuttaja? Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Turun ammatti-instituuttiin tulevat maahanmuuttajaopiskelijat

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan Plan International Suomi/Terhi Joensuu 24.5.2016 Maahanmuuttajat Suomessa kokonaiskuva vuodesta 2015 1. oleskeluluvat Suomeen EU-kansalaisten rekisteröinnit

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela Olipa kerran köyhä maanviljelijä Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela 1 1 Johdanto Tässä raportissa esittelemme ratkaisukeinon ongelmalle, joka on suunnattu 7 12-vuotiaille oppilaille

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Pepén tie uuteen päiväkotiin

Pepén tie uuteen päiväkotiin Pepén tie uuteen päiväkotiin Tämä on tarina kunnan päiväkodin rakentamisesta. Päättävistä aikuisista, kunnan sedistä ja tädeistä, päiväkotia odottavista lapsista sekä päiväkotien rakentajasta. MEIDÄN

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen ARVOKAS VANHUUS:MONINAISUUS NÄKYVÄKSI SEMINAARI 5.11.201, HELSINKI KÄÄNNÖS PUHEEVUOROSTA FRÉDÉRIC LAUSCHER, DIRECTOR OF THE BOARD ASSOCIATION

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa!

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Lapset ensin. MLL:n vapaaehtoisena toimiminen Tule mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin vapaaehtoistoimintaan. Juuri sinä voit antaa lasten ja nuorten

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kädentaidot ja tuotteistaminen Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kohderyhmä lapset Halusimme opettaa lapsia, koska lasten kanssa työskentely on meille molemmille mielekästä. Halusimme luoda elämyksen

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi

Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi Vinkkejä kulttuuriperintökasvatuksen tueksi ulpu mustonen, lastentarhanopettaja Lapsen minuus kasvaa ja kehittyy sidoksissa kulttuuriin. Kulttuuriperintöön tutustumalla lapsen kulttuuri-identiteetti ja

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla Tikkasten nimikkokirje maaliskuu 2013 Kamwene! Kamwene on Maaliskuu 2013 bena-heimon kibenankielinen tervehdys, jota käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska miten ihmiset ilostuvat

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot