Oman oppimisen kuvaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oman oppimisen kuvaus"

Transkriptio

1 1 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Oman oppimisen kuvaus Satu Aalto työharjoittelu raportti

2 2 Sisällys 1 Johdanto Projektityön kuvaus Marokkolainen kahvila Tuntemuksia harjoittelun alkuvaiheessa Vierailu Lumossa Suomi-tilan rakentaminen Käynti Sinkin Portissa Seminaari Laureassa Hyvinkään nuorisotila Silta Hyvinkään Sillan Afgaanitilan suunnittelu Tilan rakentaminen Lopputyöseminaari Vaihto-oppilaisiin tutustuminen Mikkolan kouluun tutustuminen Miten saada valtaväestön asenne kohdalleen? Tuhannen ja yhden yön rakentaminen Lumoon Palautetta 1001 ja yhden yön tilasta Suomen kielen opetusta kotiäideille Silkinportissa Vaihto-opiskelijoista huolehtiminen Päiväkoti Mintussa Satutilan toteutus Vierailu Nice Hardseissa Lähteet:... 15

3 3 1 Johdanto Tein sosinomiopintojen ensimmäisen työharjoittelun Moniaistinen tila-hankkeessa yhdessä kahden muun opiskelijatoverini, Saskian ja Mikon kanssa. Koska meillä kaikilla oli takana jo monipuolinen työkokemus, sovimme tutoropettajamme kansssa, että tällainen hanke sopii meille jo ensimmäiseksi työharjoittelupaikaksi. Työharjoittelun kymmenen viikkoa kuluivat salaman nopeasti. Tuntuu haikealle jättää projekti ja siirtyä taas takaisin opiskelijaksi luennoille. Aloittaessani harjoittelun kuvittelin, että tulisimme olemaan paljonkin erilaisten maahanmuuttajaryhmien kanssa tekemisissä. Kuvitelmani oli, että olisimme jatkuvasti talon ulkopuolella tekemässä erilaisia projektitöitä erilaisten ryhmien kanssa. Näin toiseksi viimeisenä päivänä voin sanoa, että se tavoite ei toteutunut. Muuten olemme saaneet tehdä, kokea ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja asioita. Parhaiksi muistoiksi jäivät vierailut Silkinportissa ja Nice Hardsissa. Onnistuimme Hyvinkään afgaaninuorten kanssa rakentamaan hyvän tunnelman nuorisotila Siltaan. Siitä kerron tarkemmin edempänä. Raportissani tulen kuvaamaan miten erilaisissa projekteissa sain olla mukana. Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli antoisa. Tapasimme monia mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita. Uskon, että tulen olemaan heihin yhteydessä myös jatkossa.

4 4 2 Projektityön kuvaus Käsittelen tekstissäni lyhyesti erilaisia projektejamme. Vuorovaikutusta eri kohderyhmien välillä oli paljon. Ensimmäinen kontakti uuden yhteistyökumppanin kanssa oli sähköposti tai puhelu. Tämän pohjalta sovimme tapaamisen yleensä paikkaan, minne menimme toteuttamaan hankettamme. Seuraava vaihe oli hankeen toteuttaminen asiakkaan tai asiakkaiden kanssa. Lopuksi oli vielä tilan purku palautteen saaminen. Tässä on lyhykäisyydessään projektityön prosessikuvaus. Tehdessämme töitä hyvinkin eritaustaisten ihmisten kanssa, on pohjatyöllä suuri merkitys. Tilanteisiin on mentävä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti mukaan. Erilaisiin tilanteisiin on vain heittäydyttävä mukaan. On hyvä miettiä minkälaisen roolin ottaa missäkin tilanteessa. 3 Marokkolainen kahvila Ensimmäinen konkreettinen työmme oli marokkolaisen kahvilan pystytys. Minä ja Saksia hoidimme sisustuspuolen, Mikon vastuulle jäi tekninen toteutus. Onnistuimme mielestäni hyvin tilan toteuttamisessa. Heijastimme valkoiseen seinään kuvan marmoriseinästä ja verholla meillä oli liikkuvaa kuvaa marokkolaisesta basaarista. Äänitehosteena oli puheensorinaa paikalliselta torilta ja väliin Mikko oli miksannut moskeijan kutsuhuutoa. Marokossa juodaan joka paikassa minttuteetä, jotenka tulemme torstaina tarjoamaa kaikilla vierailijoillemme sitä useampaan otteeseen. Seuraavana päivänä tulivat opiskelijat vieraiksemme sekä kahvilaan että olohuoneeseen. Me olimme pukeutuneet teemaan kuuluen jellabaan ja huiveihin. Tällaiset heittäytymiset eri rooleihin ovat avartavia kokemuksia. Oli mielenkiintoista seurata vieraiden reaktioita kun tarjosimme heille minttuteetä näissä asusteissa. Osa heistä hämmentyi eikä oikein tiennyt miten vastata hepreankieliseen tervehdykseen. Tila sai Saskiassa muistot palaamaan mieleen. Meillä kävi myös kouluisäntä Hannu kertomassa muistojaan kolmenkymmenen vuoden takaiselta Marokon matkaltaan. Hän tuli pitkäksi aikaa sohvalle istumaan. Siinä hän juo minttuteetä ja kertoi muistojaan. Tämä on varmaankin sitä tilan tuomaan eheyttämistä ja vanhojen muistojen jälleen mieleen palauttamista. Nämä tunnetilat vahvistavat sen, että olimme onnistuneet ensimmäisen tilan rakentamisessa ja tunnelman luomisessa.

5 5 4 Tuntemuksia harjoittelun alkuvaiheessa Toisen viikon maanantain olin itsekseni Laureassa. Mikko ja Saskia olivat sairaana. Pidimme Mintun kanssa kuitenkin viikkopalaverin, missä suunnittelimme tulevan viikon ohjelmaa. Tämän viikon ohjelmaan kuuluvat ainakin Lumossa vierailu ja tavoitekeskustelujen pitäminen. Muuten saamme vapaat kädet viikko-ohjelman suunnitteluun. Maanantaina ollessani itsekseni, totesin, että on se kiva että en ole kymmentä viikkoa yksin tässä projektissa. Opiskelukaverit ovat tässä projektissa erittäin tärkeä tukiside. Tuli heti erittäin yksinäinen olo. Tämän projektin yksi tärkeä anti on ajatusten vaihtaminen ja yhdessä ideointi. Yksin sitä ei voi toteuttaa. Tiistaina keskustelimme Saskian kanssa paljonkin siitä mikä meidän tarkoituksemme on tässä harjoittelussa. Täytyy myöntää, että emme löytäneet selkeää vastausta kysymikseen. Toivomme pääsevämme keskustelemaan suomeen tulleiden maahanmuuttajien kanssa, jotta oppisimme ymmärtämään heitä paremmin. Toistaiseksi emme ole vielä tavanneet heitä. Koulun ulkopuolisia kontakteja meillä ei vielä liiemmin ole. Tiistai-iltapäivällä pystytin teltan, kokeillakseni miten paljon aikaa sen pystyttämiseen pitää varata. Oli hyvä havaita, että sen voi hätätapauksessa pystyttää myös yksin. Aikaa siihen pitää varata vajaa tunti. Teltta oli oletettua pienempi, jotenka sen sisustaminen tulee olemaan melkoinen haaste. Sinne ei montaa tavaraa tarvitse tuoda kun se jo on täyden tuntuinen. Mietimme, voimmeko toteuttaa tilan Kontulan vanhainkodissa ilman telttaa. Saammeko luotua tunnelman sinne ilman sitä? Siihen saamme vastauksen vasta käydessämme paikan päällä tutustumassa paikkaan. Keskiviikkoaamuna keskustelimme ja reflektoimme miten tämän tilan tulisi vaikuttaa meihin ja varsinkin vieraisiimme. Emme ole vielä nähneet sen eheyttävää voimaa. Mitä jos käykin päinvastoin? Voiko tämä tila herättää mieleen ikäviä ja traumaattisia muistoja entisestä kotimaasta? Miten pystymme sitten auttamaan vierastamme? Onko meillä kykyä ja osaamista siihen? Näihin kysymyksiin etsimme yhdessä vastauksia. Tilan tarkoitus on kuitenkin hyvien vanhojen asioiden muistiin palauttamista. Mitkä ovat ne työkalut jotta saamme sen toteutettua? Toivomme olevamme muutakin kuin sisustussuunnittelijoita seuraavat kahdeksan viikkoa. Onko tällä projektilla mitään syvällisempää tarkoitusta? Ja jos on, niin sitä me vielä etsimme.

6 6 Mietin, voisiko tätä konseptia tarjota myös muualle. Olisiko esimerkiksi dementoituneille tilan rakentaminen hyvää terapiaa muistin virkistämiseksi? Voisikohan tämä tila palauttaa mukavia muistoja menneisyydestä myös heille? Olisi erittäin mielenkiintoista kokeilla sitä käytännössä. Suurimpana haasteena tälle projektille pitäisin sitä, että miten saada ulkopuoliset ventovieraat ihmiset innostumaan tilan rakentamisesta. Miten saamme markkinoitua tämän sitä eniten tarvitseville? Tuntuu, että kymmenen viikkoa on liian lyhyt aika tekemään mitään suureellista ja mullistavaa. Jotta projekti lähtisi kunnolla käyntiin, tarvitsisi se yhden vakituisen työntekijän. 5 Vierailu Lumossa Olin Mikon kanssa tapaamassa Lumonkirjastonhoitaja Maija Kantolaa. Olemme luvannet rakentaa tila, joka toisi mieleen kesäisen suomalaisen maiseman ja paikan missä voisi käydä aistimassa rauhallisen tunnelman ja ehkä jopa rentoutua hetkeksi. Ajattelimme toteuttaa idean telttaretkestä järven rannalla. Tätä varten aiomme pystyttää tilaan teltan makuupusseineen. Teltan eteen rakennamme kuvitteellisen nuotion savunhajuineen. Ääniefektiksi ajattelimme laittaa hyttysten ininää ja lintujen laulua. Maijan toivomuksena on aurinkotuoli ja kirkasvalolamppu. Hän ehdotti myös tähtitaivasta. Saimme toiseksi projektiksi toteuttaa satutunnille tila. Maija lupasi palata asiaan kun on varmistanut lähipäiväkotien kanssa ajankohdan ja luettavan sadun. Tästä toteutussuunnitelmasta olimme erittäin innostuneita. Lähdimme heti mielessämme kehittämään esimerkiksi muumimaailmaa. Saimme myös luvan tulla seuraamaan satutunnin kulkua. Samalla voimme havainnoida, miten tilan tunnelman luominen on onnistunut ja miten lapset ottavat sen vastaan. Toivomme tietenkin, että lapset kokisivat jonkinlaisen elämyksen satutunnin aikana. 5.1 Suomi-tilan rakentaminen Pystytimme Suomi-tilan Lainan päiväksi Lumon kirjastoon. Huoneen yhteen kulmaan pystytimme teltan, jonka sisällä oli kaksi makuupussia ja eväskori. Toiseen kulmaan laitoimme aurinkotuolin kirkasvalolampun alle. Aurinkotuolissa sai nautiskella aimo annoksen valoa ja kuunnella kuulokkeilla rentouttavaa musiikkia. Teltan eteen kasasimme kuvitteellisen nuotion. Saimme vielä monitoimitilasta lainaksi hieromatuolia. Laitoimme sen teltan toiselle puolelle. Kaikkia aisteja tyydyttääksemme, taustalla soi linnunlaulu ja tuoksukynttilästä tuli tilaan koivun ja tervan tuoksu. Siirtoheittimellä heitimme teltan takaseinään metsämaisemakuvan.

7 7 Emme jääneet odottelemaan asiakkaita ja heidän palautteitaan. Pyysimme henkilökuntaa haastattelemaan asiakkaita. Palaute minkä saimme, oli pelkästään positiivista. Kesää aistimassa kävi päivän aikana yksi koululaisryhmä. Koululaiset pitivät tilasta niin paljon, että osa heistä tuli vielä iltapäivällä uudestaan. Joku toi mukanaan vielä vanhempansakin. Ulkopuolisten kommentit ovat meille projektin parissa työskenteleville erittäin tärkeitä. Jotta voimme kehittää toimintaamme, täytyy meidän tietää mitä mieltä muut ovat tästä. 6 Käynti Sinkin Portissa Yhtenä iltapäivänä kävimme tutustumassa Silkinporttiin. Vantaan kaupunki on antanut heille tilat vanhasta tehdasrakennuksesta. Palkallisia työntekijöitä siellä on kokonaiset yksi kappaletta. Hänellä ei valitettavasti ole minkäänlaista budjettia, jolla voisi kehittää toimintaa. Kurssit toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Kielikursseja vetävät eläkkeellä olevat Martat ja äidinkielenopettajat. Ainakin alkuvaiheessa suomenkielenopetuksessa jokaisella pitää olla oma avustajansa, että pääsee alkuun kieliopinnoissa. Silkinportin toiminnanjohtaja Michael Alemach otti meidät lämpimästi vastaan. Hän kertoi meille talon toiminnasta ja kursseista. Hän itse vetää osan niistä. Virallisen osuuden päätteeksi jäimme hänen luokseen teelle ja pikkuleiville. Tänä aikana keskustelimme enemmänkin maahanmuuttajien asemasta Suomessa. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan. Korkeasti koulutettuna somalinaisena täällä ei aina ole ollut helppoa löytää omaan paikkaansa. Hän on valitettavasti kokenut useammassakin työpaikassa syrjintää. Hän halusi korostaa, että hänellä on myös hyviä muistoja osasta työpaikoista. On hämmästyttävää, että Vantaan kaupunki ei tue toimintaa muuten kun tarjoamalla tilat ja yhden vakituisen työntekijän. Kaikki siellä oleva tavara on saatu lahjoituksen erilaisilta tahoilta ja yksityisiltä ihmisiltä. Hyvänä esimerkkinä hän kertoi, että heillä olisi suuri tarve lasten hoitopöytään, jotta siellä käyvät äidit voisivat vaihtaa lapsilleen vaipan, mutta kaupunki ei vielä toistaiseksi ole valmis investoimaan sellaiseen. Käynnin jälkeen tuli minulle suuri halu auttaa heitä jollain tapaa. Ongelma on, että asumme väärällä puolella kaupunkia. Käymme Saksian kanssa todennäköisesti jonain tiistaiaamupäivänä auttamassa lukutaidottomien äitien kielikurssilla. Ainakin voimme ja osaamme huolehtia lapsista sillä aikaa kun äidit opiskelevat. 7 Seminaari Laureassa

8 8 Tätä tilaisuutta varten rakensimme Kiinakahvilan. Pienillä asioilla saimme luokkahuoneen muunneltua kiinalaiseksi tilaksi. Taustamusiikki tuo tunnelman, kuvien ja kankaiden avulla voi kuvitella olevansa jossain muualla kun kolkossa luokkahuoneessa. Vieraille oli tarjolla kahvia tai teetä ja hedelmäpaloja. Vieraaksemme tuli viisi henkilöä talon ulkopuolelta. Tämän sai heräteltyä henkiin uskoa tähän projektiin. Oli mielenkiintoista havaita, että eri alan ihmiset ovat mukana hankkeen suunnittelussa. Tällä hetkellä hankkeen pääasiallinen tarve on saada ulkopuolinen rahoittaja, jotta saisimme projektin kunnolla liikkeelle. Ilman rahaa on mahdotonta toteuttaa mitään. Toinen tärkeä seikka olisi saada joku vakituisesti tekemään töitä hankkeen hyväksi. Ei riitä, että kymmenen viikon välein ihmiset vaihtuvat projektissa. Juuri kun on päässyt alkuun, on jo aika opastaa seuraavaa. Jotta projekti lähtisi kunnolla etenemään, olisi tähän sitouduttava pitemmäksi aikaa. 8 Hyvinkään nuorisotila Silta Kävimme tutustumassa Hyvinkään nuorisotila Siltaan. Emäntänä toimi yksi nuoriso-ohjaajista. Hän kertoi ensin yleisesti toiminnasta. Hankkeemme hän oli löytänyt Internet-sivujen kautta. Hänen tavoitteenaan on maahanmuuttajanuorten kotouttaminen Hyvinkäällä. Tämän projektin päähenkilöt ovat Hyvinkäällä asuvat afganistanilaiset nuoret. Tätä ryhmää voidaan pitää vertaisryhmänä. (Vilen ym. 2008, 273) Menemme sinne yhtenä sunnuntaina keskustelemaan ja ideoimaan heidän kanssaan. Toivomme, että saamme heidät innostumaan aiheesta ja toteuttamaan tilan rakentamisen pääsääntöisesti omien rakkaiden esineiden kautta. Meidän tarkoituksemme on herättää keskustelua ja mielikuvia perheiden juurista ja taustoista. Toinen tärkeä tavoite tälle hankkeelle on maahanmuuttajien sopeuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Sillan nuoriso-ohjaaja antoi ymmärtää, että Hyvinkäällä maanmuuttajanuorten ja paikallisten nuorten välillä on pientä konfliktia. Heidän on kuulemma erittäin vaikea saada nuoria tekemään mitään yhdessä tai edes keskustelemaan keskenään. Toivomme, että tämä hanke lähentäisi heitä ja opettaisi ymmärtämään erilaisuutta. Meidän Suomessa aina asuneiden on vaikea kuvitella minkälaisista oloista pakolaiset tänne tulevat. Me emme edes voi kuvitella, miltä tuntuu jättää kaikki taakseen ja paeta henkensä edestä. Tässä erään somalialaisen naisen kertomaa: Luodit ohjasivat pakosuuntaa. Menetin äidin ja siskon. Isäni jäi Hargeisaan, kun jatkoin pakenemista kahden siskoni ja heidän lastensa kanssa. Näin ihmisiä kuolevan silmieni edessä. (Kajava ym.2010,108)

9 9 8.1 Hyvinkään Sillan Afgaanitilan suunnittelu Ennen ensimmäistä tapaamista luin romaanit: Tuhat loistavaa aurinkoa ja Kabulin kirjakauppiaan. Näissä kirjoissa kerrottiin paljonkin miten naisia kohdeltiin Afganistanissa. Kirjat luettuani yritin unohtaa lukemani ja tavata sieltä tulleet pakolaisnuoret ilman minkäänlaista ennakkoasennetta. Yhtenä sunnuntai-iltapäivänä Hyvinkään Siltaan tuli parikymmentä teiniä ja nuorta afgaanilaista aikuista. Aloitin tilaisuuden kertomalla lyhyesti hankkeesta ja sen tavoitteista. Nuoret eivät heti olleet innostuneita asian toteuttamisesta, mutta Zhara afgaaninuorten iltapäivän vetäjä, innostui aiheesta välittömästi. Hän rupesi heti ideoimaan tilan ilmettä ja sisustamaan sitä paikallisen olohuoneen näköiseksi. Hän sai nuoret puhuttua mukaan tähän projektiin. Tilaisuuden idea on se, että lauantaina 5.3. nuoret kutsuvat nuorisotilaan vanhempansa ja sukulaisensa. Illalla suomalaiset nuoret ovat tervetulleita tutustumaan afganistanilaiseen kulttuurin ja tapoihin. Sunnuntaille on suunniteltu avoimia ovia kaikille Hyvinkäällä asuville asukkaille. Nuorisotilan vetäjä lupasi ottaa selvää, josko tätä tapahtumaa voisi mainostaa paikallisessa lehdessä. Jokainen nuori lupasi tuoda kotoaan hänelle yhden tärkeän esineen, josta hän sitten voi kertoa muille. Muutama tyttö lupautuivat leivontaprojektiin. He pyytävät apua tähän omilta äideiltään. Yksi pojista lupasi järjestää Afganistan aiheisen tietovisan. Suunnittelimme myös että he voisivat ostaa kaupasta heille tyypillisiä tuoreyrttejä ja hedelmiä ja arvuutella niitä lauantai-iltana suomalaisille nuorille. Muutama pojista lupasi etsiä kotimaastaan kuvia ja videofilmin pätkiä joita voi sitten heijastaa seinälle. Kaksi pojista sanoivat harrastavansa soittamista. Pyysin, josko he voisivat esiintyä tilaisuudessa esittämällä afganistanilaista musiikkia. Yhdellä nuorista on afganistanilainen perinnesoitin kotonaan. Hän lupasi ottaa sen mukaansa ja kenties pojat pystyisivät soittamaan sillä muutaman kappaleen. Meidän tehtäväksemme jäi lähinnä käytännössä tilan pystyttämisessä avustaminen. Toivon, että tämä tilaisuus toisi Hyvinkäällä asuvia afganistanilaisia perheitä lähemmäs meitä muita. Olen ymmärtänyt, että alueella on vielä paljon ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan. Nuoret kylläkin ovat suolautuneet jollain tavalla koulun kautta valtaväestöön, mutta vanhemmilla on ollut suurempia ongelmia sopeutumisessaan. Afgaaninuorten vetäjä kertoi, että vanhemmille annetaan erittäin monentasoista suomenkielenopetusta. Ymmärsin Zharan

10 10 puheesta, että kurssille tulevia ei laiteta minkäänlaiseen tasotestiin, eikä kielikursseja järjestetä johdonmukaisesti. Tämä on yksi suurimmista hidasteista maahan sopeutumisessa. En tiedä, eivätkö maahanmuuttajat saa toiveitaan kuuluviksi, vai eikö yhteiskuntamme ymmärrä kielitaidon tärkeyttä. 8.2 Tilan rakentaminen Lauantai-aamuna maaliskuun kymmenentenä päivänä olimme heti aamu kymmeneltä Hyvinkäällä nuorisotila Sillassa. Sinne valui pikkuhiljaa afganistanilaisia nuoria perheineen pussien ja nyssyköiden kanssa. Tunnin päästä oli jo täysi tohina päällä. Jokainen perhe oli tuonut tavaraa Afganistanista. Oli mattoja, koruja, kansallispukuja, soittimia yms. Seitsemän äitiä oli tullut auttamaan piirakoiden leipomisessa. He uurastivat koko aamupäivän keittiössä. Pikkuhiljaa keittiöstä alkoi leijailla ihana tuoksu olohuoneeseen. Sieltä sai ihania piirakkamaistiaisia. Ne olivat todellakin suussa sulavia kasvis- ja lihapiirakoita. Tilaan päätettiin rakentaa kaksi olohuonetta. Toinen niistä oli heille perinteinen lattialla istuttava olotila, toinen taas modernimpi versio tämän päivän olohuoneesta. Täällä eri ihmisten kanssa keskustellessani tuli tunne, että tässä tekee heille jotain oikein tärkeää yhteistyötä. He ylpeänä esittelivät omaa kulttuuriaan ja tapojaan. Heidän silmänsä säteilivät kun he kertoivat tarinoita menneestä. Osa toivoi pääsevänsä takaisin kotimaahan siellä tilanteen rauhoituttua. Nuoret, vaikka olivat syntyneet Suomessa, olivat ylpeitä juuristaan ja tavoistaan. Siinä on meille Matti Meikäläisille oppimisen paikka. Afgaanit saivat rakennettua tilasta erittäin kotoisan ja lämminhenkisen. Sinne oli helppo tulla ja tuli tervetullut olo. Oli erittäin haikeaa lähteä iltapäivällä neljän aikoihin kotiin. Tuli tunne, että siellä olisi viihtynyt koko loppupäivän. Olisi ollut ihanaa vain olla ja keskustella kaikkien sinne tulleiden vieraiden kanssa. 9 Lopputyöseminaari Olimme kaikki kolme kuuntelemassa Saran ja Jennan lopputyön seminaaria. He esittelivät meille silmukka silmukalta projektin. He olivat pitäneet käsityöpajaa yhdeksänä kertana pakolaiskeskuksessa Helsingin keskustassa. Suurimpina haasteinaan he kokivat, että ohjelmaa ei voinut viedä läpi sellaisenaan kun he olivat sen suunnitelleet etukäteen. Pajan lopullinen tavoite olikin perussilmukoiden luominen ja kutomaan opettaminen. Toisena haasteena he pitivät asiakkaiden suuren vaihtuvuuden ja innostamisen tärkeyden. Oli vaikeaa saada asiakkaat tulemaan takaisin ja motivoimaan heitä jatkamaan käsityöharrastusta. Tyttöjen tavoite oli saada paja mahdollisimman matalan kynnyksen

11 11 paikaksi. Tarkoitus oli saada naisia innostumaan käsityönteosta ja unohtamaan traumaattiset kokemukset hetkeksi. Oli kuulemma haastavaa lähestyä naisia, kun ei tiennyt heidän taustoistaan mitään. Mutta pajan tarkoitus ei ollutkaan omien tarinoiden kertominen vaan käsillä tekemisen riemu. Oli mielenkiintoista havaita, että lopputöiden tekeminen parityönä onnistuu noinkin hyvin. Lopputyön aihe voi ilmeisestikin olla mikä tahansa sosiaalityön kentässä oleva työprojekti. 10 Vaihto-oppilaisiin tutustuminen Tikkurilan Laureassa oleville vaihto-opiskelijoille oli järjestetty yhteinen tilan esittely. Paikalla oli parikymmentä tänne tullutta vaihto-oppilasta. He tulivat Unkarista, Espanjasta ja USAsta. Heistä neljä olivat sosiaalialan opiskelijoita. He jäivätkin tilaisuuden jälkeen meidän toimistoomme jutustelemaan. Minttu pyysi meitä järjestämään esittelyn kolmen itselle tärkeän kuvan avulla. Oli mukavaa istua rennosti ja ihailla erilaisia kuvia ja kuulla niiden merkityksestä ja valintakriteereistä. Tämä oli mukava ja leppoisa tapa tutustua uusiin ihmisiin. On mukava kuulla vaihto-opiskelijoiden kommentteja Suomeen tulemisen syistä. Kaikki olivat tulleet tänne Suomen hyvän sosiaalihuollon takia. He halusivat tulla tutustumaan miten se käytännössä toimii. Erityisesti päihdetyö kiinnostaa kaikkia vaihto-oppilaita eritoten. 11 Mikkolan kouluun tutustuminen Vietimme yhden koulupäivän Mikkolan koulun esivalmistavassa luokassa. Oppilaat olivat kymmenestä neljääntoista -vuotiaita. Heille yhteistä oli se että, kaikki olivat vasta hiljattain tulleet Suomeen. Heidän taustansa olivat hyvin erilaisia. Osan vanhemmista oli tullut tänne työn perässä, yhden perhe olivat paluumuuttajia ja muutama heistä olivat tulleet pakolaisina Suomeen. Opettaja osasi käsitellä ryhmäänsä taitavasti. Hän jakoi kaikille omantasoisia tehtäviä. Oli ilo seurata kuinka kaikki lapset olivat niin motivoituneita oppimaan uutta kieltä. Opettaja kertoikin, että lasten nopea oppiminen motivoi häntä jatkamaan tätä työtä. Luokalla oli yksi venäjältä kuukausi sitten muuttanut poika. Hän ei puhunut sanaakaan Suomea tänne tullessaan. Nyt hän jo ymmärsi melko hyvin ja puhuikin jo jonkin verran. Samalla luokalla oli neljätoista -vuotias Thaimaasta. Hän ei Suomeen tullessaan osannut lukea eikä kirjoittaa. Hän ei kuulemma ollut käynyt koulua kotimaassaan. Ihmettelin, koska olen saanut käsityksen, että Thaimaassa kaikilla lapsilla on oppivelvollisuus. He olivat asunut äitinsä kanssa maaseudulla, missä ei ollut koulua lähettyvillä, eikä sen takia ollut käynyt sitä.

12 12 Äiti oli mennyt suomalaisen miehen kanssa naimisiin. Se oli syy miksi he olivat muuttaneet tänne. Nyt kahden vuoden aikana hän oli oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Hän ei kylläkään puhunut meille mitään, mutta osasi kuulemma kieltä melko hyvin. Suurimmaksi ongelmakohdaksi hän kertoi suomalaisten kavereiden puuttumisen. Joidenkin on erittäin vaikeaa solmia kontaktia suomalaisten lasten kanssa. En tiedä onko syy siinä, että heitä kiusataan puutteellisen kielitaidon takia, vai ovatko he liian ujoja ottamaan kontaktia kantaväestöön. Kuvittelisin kuitenkin, että suomalaiset lapset olisivat halukkaita tutustumaan uusiin kavereihin taustasta huolimatta. Toivoisin, että lapset eivät arvostelisi kavereitaan ihonvärin tai taustan perusteella. Ovatko suomalaisten negatiiviset asenteet ulkomaalaisia kohtaan niin syvällä, että ne siirtyvät sukupolvelta toiselle? Surullista jos näin on. Tästäkin löytyy paljon työsarkaa sosionomeille Miten saada valtaväestön asenne kohdalleen? Mielestäni paras tapa asenteiden muuttamiseen on tutustumalla erilaisiin ihmisiin. Kun itse pääsee toteamaan, että erilaisuudesta huolimatta voi hyvin olla ystävä erimaalaisten kanssa, saamme varmastikin asenteita muutettua. Meidän on luotava tilaisuuksia missä vieraat ihmiset pääsisivät tutustumaan toisiinsa. Tämän päivän yhteisöllisyyden puuttuminen on yksi suuri ongelma. Jos välittäisimme ja pitäisimme parempaa huolta lähimmäisistämme, olisi maamme meille kaikille turvallisempi ja mukavampi paikka asua. Mikä on se konsti, että saamme taas ihmiset välittämään toisistamme? Toivottavasti ei tarvita mitään suurempaa kriisiä maassa ennen kuin alamme taas kiinnostua lähimmäisistämme. Me suomalaiset heräämme kyllä kuullessamme Kaukoidän tsunamista tai Haitin maanjäristyksestä, mutta emmekö me huomaa tai halua nähdä että omassa maassakin on paljon avun tarpeessa olevia. Kohtelemmeko me kaikkia tasavertaisesti? Saako tummaihoinen maahanmuuttaja yhtä hyvää palvelua kuin tummaan pukuun pukeutunut virkamies? Ei varmaankaan. Tässä meillä kaikilla on parantamisen varaa. Olisi hyvä hetken miettiä miten minä itse toimisin tietyssä tilanteessa ja miten haluisin minua kohdeltavan. On myös hyvä tiedostaa, että maahanmuuttajat elävät Suomeen tulessaan kolmessa eri maailmassa. Yksi on entinen kotimaa, toinen on Suomessa asuva maahanmuuttajayhteisö ja kolmas on tämä meidän yhteiskuntamme. (Räty. 2002, 108) Tämä kuvastaa hyvin heidän elämäänsä ja niiden maailmoiden ristiriitoja.

13 13 12 Tuhannen ja yhden yön rakentaminen Lumoon Aamu alkoi tavaroiden kantamisella autoon ja autosta ulos. Mikko oli valitettavasti sairastunut, jotta jouduimme pärjäämään ilman teknistä tukeamme. Yksi unkarilaista vaihtooppilaista oli myös sairastunut, joten meitä oli viisi naista tilaa pystyttämässä. Pystyttämiseen meni aikaa noin kolme tuntia. Lumossa on ohjelmaa kouluikäisille lapsille hiihtoloman aikana. Maija pitää joka iltapäivä satutuokion lukemalla tuhannen ja yhden yön tarinoita vähän isommille lapsille. Päiväkotiryhmille on lempeämpiä satuja tiedossa ensi viikon alkupuolella. Meidän haasteenamme oli tehdä tilasta itämainen ja mukavia mielikuvia tuova paikka lapsille. Pimensimme huoneen laittamalla punaiset verhot lasiseinän eteen. Koululta toimme itämaisen istuimen tyynyineen kulmaan. Toiseen kulmaan rakensimme lapsille askartelupesän. Sen päälle ripustimme sinisen lakanan jonka päälle laitoimme jouluvalon tähtitaivasta muistuttamaan. Huoneen keskelle laitoimme lukijalle nojatuolin. Tuolin päälle asensimme prinsessaverhon, koristeltuna hämähäkeillä. Piilotimme verhon taakse soittimen, josta tuli tunnelmaan sopivaa musiikkia. Tuoksut ja maut jätimme tästä tilasta tarkoituksella pois. Tila on Lumossa puolitoista viikkoa, jotenka tuoksun tuottaminen olisi melko haastavaa. Kynttilä olisi lapsille suunnattuun tilaan liian vaarallinen. Mausteille joku taas saattaa olla allerginen, jotenka päätimme unohtaa tällä kertaa maku ja hajuaistit. Saimme luotua tunnelman hyvin ilman näitä elementtejä Palautetta 1001 ja yhden yön tilasta Koululaiset eivät valitettavasti löytäneet satutilaa. Palautteena Maija sai useammaltakin koululaiselta, että heitä eivät sadut kiinnosta, se on pikkuisten juttu, oli kommentti usealta taholta. Tämä kertoo varmaankin sen, että koululaisille ei enää lueta kotona tarinoita. Tila muutettiinkin sen takia pienemmille soveltuvaksi. Maija piti joka päivä satutuokion, tarinoiksi valittiin, ei niin jännittäviä tarinoita, kuin tuhannen ja yhden yön tarinat ovat. Lapset, jotka vierailivat tilassa, olivat siitä hyvin otettuja. Lupasin Maijalle, että jatkamme yhteistyötä vaikka meidän projektiaikamme päättyykin. Laurea ja Lumo tulevat tekemään yhteistyötä noin joka toinen kuukausi jossain muodossa. 13 Suomen kielen opetusta kotiäideille Silkinportissa Olimme yhtenä aamupäivänä tutustumassa Silkinportin kotiäideille tarkoitettuun suomenkielen oppituntiin. Hiihtoloman takia kurssille tuli vain muutama äiti lapsineen.

14 14 Toimimme lastenhoitajina kahden tunnin ajan. Oli mielenkiintoista seurata, miten Suomea opetetaan lukutaidottomille äideille. Opettajina paikalla toimivat eläkkeellä olevat naispuoliset henkilöt. Opetus alkoi yhteisellä aiheella. Tämänkertainen aihe oli lämpömittari ja miten se toimii. Yhteisen opetuksen jälkeen jokainen oppilas sai oman opettajansa. He jatkoivat siitä mihin olivat viimeksi jääneet. He käyttivät samoja oppikirjoja kuin Mikkolan koulu käytti esivalmentavalla luokalla. Yhden äidin kanssa opiskeltiin vanhan aapisen avulla. Huomasin, että opettajat ottivat vapaaehtoistyönsä vakavasti. Heillä oli kunnianhimoinen tavoite saada oppilaansa oppimaan kieltä. Uskon että tämäntyyppinen vapaaehtoistyö antaa paljon antajalleen. He tuntevat itsensä jälleen tärkeiksi ja voivat hyödyntää vankkaa ammattitaitoaan. Tämä on myös hyvä tapa lähentää maahanmuuttajia ja täällä Suomessa asuvia ihmisiä. Mikä onkaan parempi tapa oppia ymmärtämään eri kulttuureja kuin tehdä asioita yhdessä? Toivon, että tämä on yksi tapa saada maahanmuuttajia kotoutumaan vieraaseen maahan. Kurssilaisten kielitaito oli erittäin vaihtelevaa. Osa puhui jo ihan kohtalaisen hyvää Suomea, osa taas osasi vasta alkeita vaikka oli ollut Suomessa jo pari vuotta. Kielen opiskeluun auttaa omassa maassa saatu koulutus. Ne jotka olivat käyneet koulua kotimaassaan, etenivät myös vauhdikkaammin kieliopinnoissaan täällä. Niille jotka eivät olleet opiskelleet aiemmin, oli vaikeampi omaksua uutta kieltä ja tapaa oppia asioita. 14 Vaihto-opiskelijoista huolehtiminen Meidän vastuullamme olivat hiihtolomaviikon neljän vaihto-opiskelijan ohjelman suunnittelu. En tiedä onko heillä niin erilainen ajan käsitys kun meillä, mutta he ilmaantuivat paikalle milloin milloinkin. He eivät olleet tottuneet aloittamaan päivää kahdeksalta kuten me olemme tottuneet. Tässä on heillä vielä opettelemisen paikka. 15 Päiväkoti Mintussa Päiväkodin toiveena oli saada afrikkalainen tila, mutta hetken aikaa keskusteltuamme päädyimme vaihtamaan sen tuhannen ja yhden yön tarinoiksi. Päädyimme tähän, jotta emme loukkaisi ketään siellä hoidossa olevaa perhettä. Päiväkodissa on yli neljäkymmentä prosenttia muualta tulleita lapsia, jotenka päädyimme kaikille helppoon ja tuttuun aiheeseen Satutilan toteutus

15 15 Tilan kävijät ovat yhdestä kuuteen -vuotiaita. Mietimme, mitä tuonikäiset lapset haluisivat tehdä tilassa. Ajatuksena oli toteuttaa toiminnallista menetelmää vuorovaikutuksen välineenä. (Vuorovaikutuksellinen tukeminen s.285) Siellä pitäisi olla paljonkin erilaista toiminnallista ohjelmaa heille. Tästä johtuen tilaan rakennettiin madallettu teltta, jonneka heijastimme itämaisia kuvia. Teltan kattoon olimme virittäneet sinisen kankaan tähtivaloineen. Yhteen nurkkaan teimme hajunurkan. Siellä oli purkissa kanelia, neilikkaa, lootuksen kukan lehtiä, minttua ja sitruunapuun lehtiä. Lasten piti tunnistaa tuoksu ja yhdistää se oikeaan kuvaan. Peilin eteen laitoimme napatanssijoiden kuvia. Musiikki soi ja lapset saivat tanssia musiikin tahdissa. Puolapuiden eteen teimme keppihevosratsuradan. Tätä tilaa suunnitellessa oli tärkeää muistaa oikea kohderyhmä. Kuvia seiniin asetellessa piti muistaa, että ne olivat aseteltava lasten korkeudelle. Lapset nauttivat tekemisestä. Hyvin suunniteltu ohjelma innostaa lapsia kokeilemaan uusia asioita. 16 Vierailu Nice Hardseissa Olin Saksian kanssa tapaamassa Leenaa viimeisellä harjoitteluviikolla. Leena on tehnyt harjoittelun Nice Hardsissa. Täällä tavoitteena on saada maahanmuuttajanaiset sopeutettua yhteiskuntaamme ja sitä myöten työllistymään. Asiakkaan tulevat tänne työvoimahallinnon ehdotuksesta vähintään kolmeksi kuukaudeksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Ohjaajan tehtävä on auttaa naisia saamaan henkilökohtaiset asiat kuntoon ja sitä kautta oppimaan hoitamaan asioitaan itsenäisesti. Pääasiallisesti päivät kuluvat tavallisia askareita tehden. He tekevät ruokaa toisilleen, opettelevat Suomen kieltä ja tekevät paljon käsitöitä. Siellä on heidän tekemiä koruja, laukkuja, seinävaatteita ja koriste-esineitä myynnissä. Ehdotinkin, että heidän pitäisi lähteä myymään tuotoksiaan kesällä erilaisiin tapahtumiin. Lähteet: Vilen M., Leppämäki P., Ekström L Vuorovaikutuksellinen tukeminen. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy. Kajava M., Juutinen K., Ylikoski T Solidaarisuus tekee hyvää. Libis Oy. Räty M Maahanmuuttaja asiakkaana. Tampere: Tammi k

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan Plan International Suomi/Terhi Joensuu 24.5.2016 Maahanmuuttajat Suomessa kokonaiskuva vuodesta 2015 1. oleskeluluvat Suomeen EU-kansalaisten rekisteröinnit

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen

Kädentaidot ja tuotteistaminen. Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kädentaidot ja tuotteistaminen Pauliina Sirkeinen ja Sanna Ala Seppänen Kohderyhmä lapset Halusimme opettaa lapsia, koska lasten kanssa työskentely on meille molemmille mielekästä. Halusimme luoda elämyksen

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

Internetin saatavuus kotona - diagrammi

Internetin saatavuus kotona - diagrammi Internetin saatavuus kotona - diagrammi 2 000 ruotsalaista vuosina 2000-2010 vastata Internetiä koskeviin kysymyksiin. Alla oleva diagrammi osoittaa, kuinka suurella osuudella (%) eri ikäryhmissä oli Internet

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia 1 SOHO - Training Course 16.-20.10.2013 Sigulda, Latvia Eija Kauniskangas Keravan nuorisopalvelut eija.kauniskangas@kerava.fi p. 040 3182196 2 SOHO - European Training Course Siguldassa, Latviassa pidetty

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Kumppanuuskyselyn tulokset Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Vastaajat ja toimintasektori yksityinen 11 kolmas sektori julkinen Kysely 0.-30..013, yhteensä vastaajaa eli % kohderyhmästä Vapaat

Lisätiedot

Heinolan vastaanottokeskuksen Vaikuttamiskahvila / Yhteenveto tuloksista

Heinolan vastaanottokeskuksen Vaikuttamiskahvila / Yhteenveto tuloksista TAPAHTUMAN TAUSTA JA TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN Viittakivi ja Setlementtiliitto järjestivät Heinolan vastaanottokeskuksessa 21.4.2016 kertaluontoisen Hyvä yhteinen arki -vaikuttamiskahvilan. Tapahtumassa vastaanottokeskuksen

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Liite 1 Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma HENKILÖSTÖN JA HUOLTAJAN YHDESSÄ LAATIMA ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Perustiedot Lapsen nimi: Syntymäaika: Osoite: Huoltajien yhteystiedot: Päiväkoti

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät. Miska Keskinen & Rosa Rantanen /

Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät. Miska Keskinen & Rosa Rantanen / Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät Miska Keskinen & Rosa Rantanen Miska.keskinen@redcross.fi / Rosa.rantanen@redcross.fi Nuorisotyön rooli kotouttamisessa Kysyin asiaa parilta ystävältä: Nuorisotyö voi auttaa

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia LIITE 3 1(5) Odotuksia taidehankkeesta Potilaille suunnattuja taide potilaiden lisääviä odotuksia Potilaille sopivaa kattogalleriaa Uutta sisältöä potilaiden elämään Virkistystä potilaille Taide-elämyksiä

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä Liikkuva koulu Paasitorni 1.12.2016 Palvelujohtaja Mika Mäkelä Aika ennen https://www.youtube.com/watch?v=gsaalcjnns Liikkuva koulu laajenee kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä HENKILÖSTÖ TAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. VANHEMPAINYHDISTYKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika 12.5.2015 klo 18.00 Paikka Läsnä Kirjaston neuvottelutila Timo Väisänen Nina Havakka Susanna Tiilikainen Annukka Monthan-Kosonen Maija Pusenius

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI Ennaltaehkäisevän lapsikeskeisen työmenetelmän kehittäminen ja työskentelyn keskeiset periaatteet vanhemman sairastaessa 1.Riski- eli

Lisätiedot

Ajatuksia oppimisesta

Ajatuksia oppimisesta Ajatuksia oppimisesta Turun normaalikoulun kouluttajat Tampereen normaalikoulun 3. 6. sekä 7. 9. luokkalaiset Tampereen yliopiston 2.vsk luokanopettajaopiskelijat OPPIMINEN ON MUUTOS. Luonto ja opetus

Lisätiedot

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin.

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin. Nefa-Jyväskylä Ry. Esityslista Historian ja etnologian laitos 6/2014 Historica PL 35 40014 Jyväskylän yliopisto nefa-hallitus@lists.jyu.fi 7.5.2014 Hallituksen kokous Aika: 7.5.2014 Klo 16.00 Paikka: Yliopiston

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Pirpana ry:n koulutuspäivä Kuntatalo 13.5.2013 Riitta Mykkänen-Hänninen kouluttaja, työnohjaaja Samanaikaiset ryhmäprosessit Vanhempia

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa.

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. K O O D E E Kangasalan Kristillisdemokraattien tiedotuslehti 3/2012 Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. Sisällys: Puheenjohtajan mietteitä.. 3 Vierailu

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Vastata päihdetyön koulutuksen kehittämisen tarpeeseen osana päihdepalveluiden laadun kehittämistä Koulutuksen tavoitteena on päihdeasiantuntemuksen t

Vastata päihdetyön koulutuksen kehittämisen tarpeeseen osana päihdepalveluiden laadun kehittämistä Koulutuksen tavoitteena on päihdeasiantuntemuksen t Oulun- ja Lapin yliopistot Oulun seudun-, Kemi-Tornion- ja Rovaniemen ammattikorkeakoulut yhteistyö korkeakoulujen yhteisten Päihdetyön opintojen toteuttamiseksi alkanut vuoden 2008 alussa Rahoitus ESR,

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Innokylä Uudistuvat lähipalvelut

Innokylä Uudistuvat lähipalvelut Innokylä Uudistuvat lähipalvelut 12.9.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa hanke Hämeenlinna Näkökulmana Uutta ajattelutapaa palvelujen järjestämiseen Lähellä tapahtuva toiminta

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot