Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus toimintaohjelmaluonnos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus toimintaohjelmaluonnos"

Transkriptio

1 kestävän kehityksen kasvatus toimintaohjelmaluonnos kasvatus toimenpideohjelma kasvatus toimenpideohjelma on yhdessä laadittu toimintasuunnitelma, jota toteuttamalla vahvistetaan eri toimijoiden alueellista yhteistyötä kestävän kehityksen edistämiseksi ja työn vaikuttavuuden lisäämiseksi aina vuoteen 2025 asti. ohjelman tarkoituksena on edistää maakunnassa eri sektoreilla laadittuja kestävän kehityksen tavoitteita käytännön tasolla. Ohjelman laadintatyö Ympäristötietoisuuden ja kestävän kehityksen edistämisen nykytilaa kartoitettiin laajasti jaetulla verkkokyselyllä tammikuussa Ensimmäisessä työpajassa ( Lappeenrannassa) ideoitiin tavoitetilaa ja tavoitteita. Toisessa työpajassa ( Imatralla) priorisoitiin teemakohtaisesti tärkeimmät toimenpiteet sekä tunnistettiin kohderyhmät ja indikaattorit. Toimenpiteelle pyriittiin nimeämään vastuutaho ja yhteistyötahot sekä tunnistamaan toimenpiteen toteuttamiseksi tarvittavat resurssit. Toisen työpajan jälkeen luonnos on ollut vielä luettavana ja kommentoitavana työpajoihin osallistuneilla. Kommentit on huomioitu tässä 2. luonnoksessa. Kolmannessa työpajassa ( Lappeenrannassa) viimeistellään ohjelma ja sovitaan ensimmäisistä askelmerkeistä yhteistyön jatkamiseksi. Ohjelmatyössä on ollut mukana laaja-alaisesti kestävän kehityksen kasvatuksen, viestinnän ja neuvonnan parissa olevia tahoja Etelä-Karjalasta: päiväkotien johtajia, koulujen rehtoreita, varhaiskasvattajia, opettajia kaikilta opetusasteilta, Imatran seudun ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimen henkilökuntaa, neuvontatyötä tekeviä, Wirma Lappeenrannan edustajia sekä edustajia mm. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta, EKJH:sta, Saimaan tukipalvelut Oy:stä, Virkistysaluesäätiöstä, Martoista ja Kansalaisopistosta. Työpajoihin osallistui myös asiasta kiinnostuneita henkilöitä, joiden työn kuvaan kestävän kehityksen edistäminen ei suoranaisesti kuulu. Ensimmäiseen työpajaan osallistui 42 henkeä, toiseen työpajaan 24 henkeä. Etelä-Karjalassa ympäristökasvatuksesta vastaa Sirpa Skippari Kaakkois-Suomen Ely keskuksesta. Ohjelman laadintaa koordinoi Pirjo Rinnepelto Apila Group Oy:stä (pirjo.rinnepelto@apilagroup.fi, ). Hankkeelle on myönnetty Ympäristöministeriön avustusta. Hanke toteutetaan yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:

2 Määritelmät kasvatus (edistäminen) kasvatus on kaikille ja kaikenikäisille eteläkarjalaisille suunnattua valistus-, neuvonta-, tiedotus-, viestintä-, ja kasvatustoimintaa, jonka päämääränä on edistää yksilöiden ja yhteisöjen arvojen, tietojen, taitojen ja toimintatapojen muuttumista kestävän kehityksen mukaisiksi. kasvatus on laaja-alaista. Se on mm. luonto-, kuluttaja-, kansainvälisyys-, rauhan-, kulttuuriperintö- tai tulevaisuuskasvatusta. Kestävä kehitys Kestävä kehitys on paikallista ja globaalia yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata tuleville sukupolville vähintään yhtä hyvät toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on. Tähän päästään niin, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa Etelä-Karjalassa. Kestävä kehitys voidaan jaotella ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen. Kasvatustyötä tekevät tahot kasvatustyötä tekeviä tahoja löytyy Etelä-Karjalassa kaikilta yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osa-alueilta: yritysten, julkisorganisaatioiden ja yhdistysten ympäristöviestintää tekevät tahot, kulttuurintuottajat, kasvatus- ja opetushenkilökunta, yritysten, yhdistysten ja kuntien ympäristöneuvojat ja ympäristövastaavat, luonto-oppaat, kerhot ja järjestöt, ympäristöviranomaiset, kouluttajat ja konsultit, isännöitsijät, asukastoimikunnat, seurakunnat, suunnittelijat jne. Kasvatustyön mahdollistajat Käytännön kasvatus-, viestintä-, neuvonta- ja valistustyö, kuten kaikki muutokseen tähtäävä työ, edellyttää toimivaa verkostoa, resursseja ja aiheeseen sitoutunutta työympäristöä ollakseen vaikuttavaa. kasvatustyön mahdollistajia ovat muun muassa henkilöresurssit (työaika), työn arvostus, ammattitaito (koulutus), yhteistyöverkosto ja taloudelliset resurssit.

3 Lähtökohta: Ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta, eivätkä tunnista sen merkitystä oman hyvinvointinsa mahdollistajana. Kansalaisten keskuudessa tulee lisätä tietoisuutta luonnonympäristön tarjoamista mahdollisuuksista Etelä-Karjalassa ja herättää halu suojella luontoa, jotta sen monimuotoisuus säilyy ja eri ekosysteemien toiminta varmistuu. Tavoite: Eteläkarjalaisilla on vahva ympäristö- ja luontosuhde: oma lähiympäristö koetaan tärkeäksi, se halutaan säilyttää monimuotoisena ja siitä osataan nauttia. Tarjotaan mahdollisuus lähiluonnon kokemiseen ylläpitämällä olemassa olevia virkistysreittejä, luontopolkuja, ulkoliikuntapaikkoja ja luomalla virtuaaliopastuksia ulkoilureiteistä. Kohderyhmä (suora hyödynsaaja) Kaikki kuntalaiset Indikaattori (miten toteutumista mitataan) Ylläpidettävien virkistysreittien, luontopolkujen ja ulkoliikuntapaikkojen lkm Virkistysaluesäätiö Kunnat Saimaan Latu ry Matkailuyrittäjät Lisätään kuntalaisten ja matkailijoiden kiinnostusta ulkoilla luonnossa ja tutustua luontoon eri paikoissa luomalla ja ylläpitämällä karttoja ja nettitietopankkia tarjolla olevista mahdollisuuksista. Kaikki kuntalaiset Luodut kartat ja sivusto Materiaalien käyttömäärät (lkm) ja katsomiseen käytetty aika (min) Virkistysaluesäätiö Kunnat Saimaan Latu ry Matkailuyrittäjät Kampanjoinnin resurssit Madalletaan luontoon lähtemisen kynnystä tuotteistamalla luontoelämys sekä järjestämällä eri ikäryhmille suunnattuja, ohjattuja luontoretkiä ja ulkoilutapahtumia ympäri vuoden. Kaikki kuntalaiset Järjestettyjen retkien ja tapahtumien määrä eri vuodenaikoina Virkistysaluesäätiö Suomen Luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry Allergia- ja ympäristöinstituutti Matkailuyrittäjät (retkien ja tapahtumien järjestäminen) Lisätään ulkoilun määrää ja mahdollistetaan syvällisempi luontokokemus käynnistämällä ympäristöluotsitoimintaa/ ulkoilukummitoimintaa Varmistetaan osallistavan luontokasvatuksen toteutuminen järjestämällä luontokouluja ja ympäristökasvatushankkeita Kaikki kuntalaiset ja Kaikki kuntalaiset ja Koulutettujen ympäristöluotsien / ulkoilukummien määrä Järjestettyjen retkien määrä eri vuodenaikoina Määrärahojen määrä Hankkeiden lkm Suomen Luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry Luontokasvatusta tekevät tahot Maaseudun sivistysliitto MSL Lintutieteellinen yhdistys EKLY ry (luotsien/kummien koulutus ja toiminnan organisointi) Vapaaehtoiset luotsit/kummit Vakiinnutetaan luontokasvatus perustamalla maakunnallinen luontokeskus ja/tai kiertävä luontobussi Luontokouluihin ja hankkeiden tapahtumiin osallistuneiden lkm Määrärahojen määrä Keskuksen / bussien perustaminen Kunnat/ Liitto? Ympäristökasvatusta tekevät järjestöt ja säätiöt Elinkeinoelämä Kaakkois-Suomen ELY YM, MMM LUT (investointi ja ylläpitokustannukset)

4 Lähtökohta: Etelä-Karjalassa panostetaan hiilineutraaliuteen ja jätteettömyyteen kuntatasolla. Maakuntalaiset eivät kuitenkaan vielä koe riittävää omistajuutta aiheeseen, eivätkä täysin tunnista omia vaikutusmahdollisuuksiaan. Kulutuksen kestävyyttä halutaan parantaa ja materiaalihukkaa vähentää näkyvällä kuluttajavalistuksella sekä kestävän kehityksen periaatteita noudattavilla hankinta- ja kulutuspäätöksillä. Tavoite: Kulutus on kestävällä tasolla Etelä-Karjalassa Parannetaan sesongit huomioon ottavan luomu-, kasvis- ja lähiruoan lähiruuan näkyvyyden ja tunnettuutta aktiivisella tiedottamisella ja kampanjoinnilla. Kohderyhmä (suora hyödynsaaja) Kaikki kunnat ja kuntalaiset Ruuantuotanto Indikaattori (miten Kampanjoiden määrä (lkm) Kuluttajakasvatusta tekevät Ruuantuottajat, MTK Hankinta Maakunnan brändityöryhmä (kampanjakoordinaattorit) Viestintäkanavat Aktiivisella viestinnällä ja osallistavilla kampanjoilla edesautetaan vähäpäästöisempiin liikennevälineisiin siirtymistä ja energiankulutustottumusten tehostamista. Kaikki kunnat, kuntalaiset ja Kampanjoiden määrä (lkm) Julkisen liikenteen käyttöaste (matkojen lkm) Työmatkapyöräilyn määrä Imatran seudun ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimet Kaikki kunta Elinkeinoelämä (kampanjakoordinaattorit) Viestintäkanavat Varmistetaan valintojen kestävyys ja hävikin minimointi hankinnoissa luomalla ja ottamalla käyttöön kestävän kehityksen periaatteet huomioivat hankintaohjeet julkisorganisaatioille. Kaikki kunnat, kuntalaiset ja alueen ruuantuotanto Luodut hankintaohjeet Käytetyt hankintakriteerit Hankinta Liitto Kaakkois-Suomen ELY (työaika, ulkopuolinen osaaminen) Energiankulutuksen ilmastokuormitusta ja syntyvän jätteen määrää vähennetään ja parannetaan syntyvien jätteiden hyödynnettävyyttä ottamalla käyttöön kuntaorganisaatioihin ohjaavat, konkreettiset toimintaohjelmat. Kunnat Luodut toimintaohjelmat Toimintaohjelmiin perehdytetty henkilöstö Yksiköt ja, joissa ohjelma käytössä Kunta Ympäristöohjelmia laativat tahot, kouluttajat ja konsultit (työaika, ulkopuolinen osaaminen)

5 Lähtökohta: toteutumisesta, meneillään olevista kampanjoista ja omista vaikutusmahdollisuuksista Etelä-Karjalassa saatava tieto koetaan riittämättömäksi ja vaikeasti löydettäväksi. Etelä-Karjalaan toivotaan yhteistä tahtotilaa kestävän kehityksen eteenpäin viemiseksi. Tavoite: Eteläkarjalaiset saavat monipuolista, positiivista ja helposti ymmärrettävää tietoa kestävän kehityksen toteutumisesta ja tuntevat omat vaikutusmahdollisuutensa kestävän kehityksen eteenpäin viemiseksi. Tiedon löytämisen helpottamiseksi luodaan sivustot, joita ylläpidetään aktiivisesti: Verkkosivusto ja facebook-sivu tiedon (materiaalit, oppaat, alueen asiantuntijat, tapahtumat, koulutukset, hyvät käytännöt ja tarinat) välittämiseksi kaikille kuntalaisille Kohderyhmä (suora hyödynsaaja) Indikaattori (miten Kuntalaiset ja Päivitysten lukumäärä Kävijämäärä Julkaisujen tavoittavuus Kaakkois-Suomen Ely-keskus Kohderyhmää edustavat sisällön tuottajat Viestintäasiantuntijat kestävän kehityksen Hiirenkorvalla- verkostossa Sivusto Sivuston ylläpitäjä Varmistetaan päätöksenteossa tarvittava tieto kestävän kehityksen kasvatuksesta tiedottamalla kuntien päättäjiä ja ylempiä virkamiehiä kasvatus toimintaohjelmasta ja sen tavoitteista. Kunnat, päättäjät ja ylimmät virkamiehet) kasvatus, neuvonta, viestintä ja koulutus huomioitu päätöksen teossa Hiirenkorvalla-verkosto Esittelymateriaali Asian esittelijät Toimintaan saadut resurssit Vahvistetaan kestävän kehityksen käytännön toteutumista siten, että kaikilla työpaikoilla ja työyhteisöissä, kouluilla ja päiväkodeilla on kestävän kehityksen toteutumisesta vastaava henkilö, ns. Keke-vastaava Kunnat, yritykset, ja työyhteisöt toteutumisesta vastaavat Keke-vastaavat maakunnassa Kunta Yritykset, muut (mahdollisuus perehtyä tehtävään) Tehtävän edellyttämä opastus, tuki Tarjotaan tietoa ja kannustetaan kuntalaisia kestävän kehityksen mukaisiin valintoihin näkyvän kampanjoinnin avulla sekä hyödyntämällä monipuolisesti erilaisia medioita kohderyhmä huomioiden Kaikki kunnat, kuntalaiset ja Järjestetyt tapahtumat, koulutukset, kilpailut, kampanjat Medianäkyvyys Kuntalaisviestintää ja neuvontaa tekevät tahot Elinkeinoelämä, järjestöt, kunta- ja alue, oppilaitokset Eri organisaatioiden Kekevastaavat Innovatiiviset henkilöt Maakunnan brändityöryhmä

6 Lähtökohta: Etelä-Karjalassa on paljon hyvää neuvontaa, valistusta ja kasvatustyötä tekeviä tahoja. Toimijat kuitenkin kokevat että toimijakenttä on hajanainen eikä mahdollisuuksia verkostoitumiselle, yhteistyölle, tiedon jakamiselle tai vertaisoppimiselle ole riittävästi. Myös koulutuksia oman osaamisen ylläpitämiseen ja kasvattajamallin kehittämiseen tarvitaan. Tavoite: Etelä-Karjalassa tehdään ammattitaitoista ja innostavaa kestävän kehityksen kasvatus-, ja neuvontayhteistyötä. Perustetaan maakunnallinen kestävän kehityksen kasvatusneuvoja- ja koordinaattori vahvistamaan kestävän kehityksen toteutumista ja toimijoiden välistä yhteistyötä ja Etelä-Karjalaan. Kohderyhmä (suora hyödynsaaja) Indikaattori (miten Kaikki kunnat, kuntalaiset ja Palkattu työntekijä Pidetyt neuvontatilaisuudet Kunnat/ Liitto? Elinkeinoelämä Kaakkois-Suomen ELY YM, MMM (palkkakustannukset) Ammattitaitoisen ja motivoivan kasvatustyön varmistaminen kestävän kehityksen kasvatusta tukevilla koulutuksilla Toteutuneiden koulutusten määrä/vuosi Koulutuksiin osallistuneiden määrä Keke-passin suorittaneiden henkilöiden määrä Yritysten ja organisaatioiden Keke-vastaavat, koulutusvastaavat ym. henkilöt Työnantajatahot Saimaan ammattiopisto Sampo Muut koulutusten tarjoajat Mahdollisuus koulutuksiin osallistumiseen (osallistujien osallistumismaksut) Toimijoiden välistä yhteistyötä tuetaan toimenpideohjelmaa toteuttamalla sekä yhteisillä verkostotapaamisilla, joihin kutsutaan näkyvästi ja laajasti toimijoita Etelä-Karjalasta Mahdollistetaan kestävän kehityksen hankkeiden toteutumista selvittämällä potentiaalisia rahoituskanavia ja hankehakijoita sekä välittämällä tietoa rahoitusmahdollisuuksista Vuosittaiset tapaamiset Osallistujamäärä Vuosittainen toimintasuunnitelma ja toteutuneet toimenpiteet Syntyneet hankkeet (lkm) Saatu rahoitus (eur) Kaakkois-Suomen Ely kestävän kehityksen kasvatusneuvojaja koordinaattori?? kestävän kehityksen kasvatusneuvojaja koordinaattori? Elinkeinoelämä, järjestöt, kunta- ja alue, oppilaitokset Elinkeinoelämä, järjestöt, kunta- ja alue, oppilaitokset (verkostotapaamisten järjestäminen) Mahdollisuus osallistua verkostotapaamisiin (palkkakustannukset)

7 Lähtökohta: Kasvattajien ja opettajien oma innostus ja osaaminen, kasvattajamalli, on kestävän kehityksen edistämisen lähtökohta. Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa tehdään paljon hyvää työtä, mutta hajallaan oleva tieto ja kokemukset eivät ole helposti hyödynnettävissä, tieto ei leviä. edistäminen on osa kaikille tärkeitä tulevaisuuden taitoja ja aihe tulee nostaa näkyvämmäksi kaikessa opetuksessa ja kasvatuksessa. Tavoite: kasvatus toteutuu varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa kaikilla opintoasteilla Etelä-Karjalassa kasvatus sisällytetään kunnalliseen ja yksikkökohtaiseen opetuksen ja varhaiskasvatuksen suunnitteluun. Varmistetaan kasvatushenkilöstön osaamisen kehittyminen, hyvien käytänteiden jakaminen sekä verkostooppiminen luomalla vapaaehtoinen henkilötiimi, ns. keke-tiimi, joka tapaa säännöllisesti ja suunnittelee toimintaa yhdessä. Vahvistetaan kokemusperäistä oppimista mm. osallistamalla nuoria ja lapsia kestävän kehityksen kasvatukseen noudattamalla nuoret opettavat toisiaan ja isommat opettavat pienempiään periaatteita. Huomioidaan kestävän kehityksen eri osaalueet ekologinen, sosiaalinen, kulttuurillinen ja taloudellinen kehitys sekä yrittäjyyskasvatus laajasti kasvatuksessa tekemällä yhteistyötä eri sidosryhmien ja toimijoiden kanssa. Vahvistetaan kestävän kehityksen toteutumista lisäämällä kestävän kehityksen ohjelmien käyttöönottoa, esim. Vihreä Lippu- päiväkotien ja koulujen määrää Kohderyhmä (suora hyödynsaaja) Indikaattori (miten toimenpiteiden määrä suunnitelmissa Tiimin tapaamisten määrä Jaettujen hyvien käytänteiden määrä Yhteisten tapahtumien ja toimenpiteiden määrä Toteutuneet osallistamisprojektit ja tempaukset Tapahtumien määrä, tapaamiskertojen määrä Käyttöön otettujen kestävän kehityksen ohjelmien lkm Vihreä Lippu päiväkotien ja koulujen lkm päiväkotien keke- vastuuhenkilöt päiväkotien keke-vastuuhenkilöt päiväkotien keke-vastuuhenkilöt Koulujen rehtorit, päiväkotien johtajat. Päiväkotien, koulujen, oppilaitosten keke- vastaavat Elinkeinoelämä ja järjestöt Vastaanottokeskus, palvelutalot Suunnittelutyö Mahdollisuus tiimitapaamisiin Mahdollisuus suunnittelutyöhön ja suunnitelmien jalkauttamiseen Mahdollisuus suunnittelutyöhön ja suunnitelmien jalkauttamiseen (sertifiointi)

Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus ja viestintä 2025

Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus ja viestintä 2025 Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus ja viestintä 2025 Toimintaohjelma Etelä-Karjalan kestävän kehityksen kasvatus -toimintaohjelma on yhdessä laadittu suunnitelma, jossa vahvistetaan eri toimijoiden

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Visio: Kymenlaaksolainen ympäristökasvatus on arvostettua käytännön toimintaa ja tiivistä yhteistyötä.

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Visio: Kymenlaaksolainen ympäristökasvatus on arvostettua käytännön toimintaa ja tiivistä yhteistyötä.

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 1 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Hyväksytty Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2018-2021 Taustaa ja tavoitteita Rattailla toimenpiteet uudistettiin keväällä 2018 korvaamaan aiempaa Rattailla

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 Sisällys Lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen kestävyys

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017 Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017 2 Uusmaalaiset ovat ympäristötietoisia ja viisaita toimijoita. Taustaa ja tavoitteita Rattailla-hankkeessa

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010 Sisällys Taustat ja lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen

Lisätiedot

LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto

LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto LYKE lykkii Suomea kohti kestävää tulevaisuutta Luonto- ja ympäristökoulut tukevat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1 SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke 2018-2019 11.2.2019 11.2.2019 Esityksen nimi / Tekijä 1 TAVOITTEET JA KESKEISET TEHTÄVÄT 1. Luodaan mallin pysyvää toimeenpanoa

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry TIETOA Vahvistamme lappilaisten järjestöjen yhteiskunnallista asemaa ja toimintaedellytyksiä kokoamalla,

Lisätiedot

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011 Raittiustoimisto Lappeenranta Ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO 2040 -TIEKARTTA YMPÄRISTÖKASVATUS-TYÖPAJA 1.4.2019 KOUVOLA Kolmen ryhmän tärkeimmiksi valitsemat toimenpiteet RYHMÄ 1 A Energiatehokkuus koulu- ja päiväkotikiinteisteistöissä

Lisätiedot

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus VÄLKE-ryhmän toiminta Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus 22.4.2014 Ympäristö ja luonnonvarat ympäristönsuojelu alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne ja rakentamisen ohjaus ympäristövaikutusten arviointi

Lisätiedot

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00.

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00. UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ Asetettu uudelleen vuosiksi 2016-2018 Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje 19.2.2016 Dnro UUDELY/2005/00.00.01/2011 ALUKSI TAUSTALLA Laaja verkostoyhteistyö > jäsentymistä > VÄLKE

Lisätiedot

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatusmateriaali? Tässä puheenvuorossa: esittelen kolmen järjestön yhteistä suositusluonnosta,

Lisätiedot

Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla

Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla Niina Mykrä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton toiminnanjohtaja LYKE-verkoston koordinaattori Ympäristökasvatuksen polkuja Pirkanmaalla LYKE-verkosto

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 Kestävän kehityksen asiantuntijaseminaari Leena Saloheimo 17.4.2015 VASTAAJAT, edustavuus - vastaajia 117 (*) osa vastasi

Lisätiedot

1. Ympäristökasvatus Inkoossa

1. Ympäristökasvatus Inkoossa Sisällys 1. Ympäristökasvatus Inkoossa... 2 1.1. Myönteinen suhde luontoon ja ympäristöön... 2 2. Kestävä kehitys... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Kestävä kehitys opetusta ja kasvatusta ohjaavissa suunnitelmissa...

Lisätiedot

Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt

Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt Lähidemokratia, yhdistykset ja järjestöt Allergia- ja astmaliiton järjestöpäivät 6.9.2014 Ritva Pihlaja, tutkija, erityisasiantuntija ritva.pihlaja@pp.inet.fi Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä/kansalaistoiminta

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on Foundation

Lisätiedot

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools - ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

VERKOSTOISSA ON VOIMAA. Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen

VERKOSTOISSA ON VOIMAA. Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen VERKOSTOISSA ON VOIMAA Ilo kasvaa liikkuen seminaari 17.9.2015, Päivi Virtanen LIIKKUVA LAPSUUS VARHAISKASVATUKSEN HANKE LASTEN ARKILIIKKUMISEN LISÄÄMISEKSI 2 LIIKKUVA LAPSUUS HANKKEEN TAUSTATIETOJA Hanke

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA Kainuun Liikunta ry STRATEGIA 2018-2021 KAINUUN LIIKUNNAN VISIO Lapsena syntyvä liikunnallinen elämäntapa on terveyden ja hyvinvoinnin perustekijä sekä elämysten lähde, jota tuetaan mahdollistamalla liikunnan

Lisätiedot

HYVIS Hyvinkään kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen tunnus KAUSI

HYVIS Hyvinkään kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen tunnus KAUSI HYVIS Hyvinkään kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen tunnus KAUSI 2017-2018 14.11.2016 Susanna Jussila Kiittää ja kannustaa. Huomaa vahvuudet ja kehittää. Hyvinkään kaupungin

Lisätiedot

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT Liite 1: Tavoitteet ja toimenpiteet ehkäisevän päihdetyön ja edistävän mielenterveystyön kehittämiseksi vuosina 2018 2021 PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT 1. EHKÄISEVÄN

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia

Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia Kaupunkilaisista ympäristökansalaisia Testattuja malleja ja menetelmiä Tuija Hyyrynen ja Katja Viberg Kaupunkitutkimuksen päivät 6.5.2010 4V-hanke 1.4.2008-31.3.2011 Etelä-Suomen EAKR-ohjelma, toimintalinja

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia

Kestävä kehitys. on päiväkodin yhteinen asia Kestävä kehitys on päiväkodin yhteinen asia Kestävän kehityksen eli keken päämääränä on taata terveelliset, turvalliset ja oikeudenmukaiset elämisen mahdollisuudet nykyisille ja tuleville sukupolville

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUKSEN KÄSIKIRJA

YMPÄRISTÖKASVATUKSEN KÄSIKIRJA YMPÄRISTÖKASVATUKSEN KÄSIKIRJA Kustantajan yhteystiedot PS-kustannus PL 303 Aatoksenkatu 8 E 40101 Jyväskylä 40720 Jyväskylä Asiakaspalvelu puhelin: (014) 678 709 faksi: (014) 678 719 Internet: www.ps-kustannus.fi

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Katsaus vuoteen 2017 Toimintakauden 2017-2018 aikana VANVARYn toimintaan ei suunnitella merkittäviä suunnanmuutoksia, mutta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään

Lisätiedot

Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan!

Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan! Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan! Suunnitelma kestävän kehityksen kasvatuksen strategioiden toteuttamiseksi päiväkodeissa, koulussa ja oppilaitoksissa Keski-Suomessa Keski-Suomen ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa 2019 2022 Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimija 25.9.2018 Miksi liikenneturvallisuustyötä ja kenelle?

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI. Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI. Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM Liikennekasvatustyötä tekevät kuntaorganisaatiossa HALLINTOKUNTA TAI TOIMIJA TOIMINTA ASIAT, JOIHIN VAIKUTETAAN KOHDE

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM>

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM> LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI Liikkenneturvallisuustyön organisointi 1. Liikenneturvallisuustyön valtakunnallinen organisointi 2. Liikenneturvallisuustyön valtakunnalliset toimijatahot 3.

Lisätiedot

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 11.10.2018 Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yleistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Terveydentilaa määrittävät Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kestävän kehityksen. kriteerien rakenne. Jatkuvan parantamisen kehä. Kestävän kehityksen. teemat. kasvatuksen malli

Kestävän kehityksen. kriteerien rakenne. Jatkuvan parantamisen kehä. Kestävän kehityksen. teemat. kasvatuksen malli Kestävän kehityksen kriteerien rakenne Jatkuvan parantamisen kehä Kestävän kehityksen teemat Kestävän kehityksen kasvatuksen malli Kestävän kehityksen teemat KEKE-OHJELMA: Oppilaitos valitsee vuosittain

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia Kirkkonummen kuntastrategia Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Kuntakehitysjaosto 14.11.2017 Ehdotus kunnanhallitus 27.11.2017 Kirkkonummen arvot Rohkeus tarkoittaa meille ennakkoluulottomuutta kokeilla

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

VYYHTI verkosto 1 (5) KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA ( )

VYYHTI verkosto 1 (5) KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA ( ) VYYHTI verkosto 1 (5) 29.11.2018 KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA (2019 2020) 1. VYYHTI verkoston kuvaus VYYHTI - verkosto on laaja-alainen vesien- ja merenhoidon toimijoiden verkosto Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävän kehityksen suunnittelija Sanna Mari Huikuri 1 Aalborgin sitoumuksilla pohja kestävälle

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan ELY-keskus 22.11.2016 1 Miksi kotoutuminen on tärkeää? Laki kotoutumisen

Lisätiedot

Rajattomasti kestävä kehitys

Rajattomasti kestävä kehitys Rajattomasti kestävä kehitys Maailmankansalainen ja media Raimo Salo Maahanmuuttajien opetuksen koordinaattori Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Kohderyhmä Valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot

Järjestöedustamo ja Kumppanuus ohjelma

Järjestöedustamo ja Kumppanuus ohjelma Järjestöedustamo ja Kumppanuus 2020- ohjelma Tampereen kaupungin ja järjestöjen välisen yhteistyön kehittäminen Eläkeläisvaltuuston kokous 27.3.2018 1 Kumppanuus 2020-ohjelma Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Culture Finland -kulttuurimatkailun katto-ohjelma Maaseudun hanke- ja verkostoseminaari Lahti 19.4.2013

Culture Finland -kulttuurimatkailun katto-ohjelma Maaseudun hanke- ja verkostoseminaari Lahti 19.4.2013 11.4.2008 Culture Finland -kulttuurimatkailun katto-ohjelma Maaseudun hanke- ja verkostoseminaari Lahti 19.4.2013 Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. Valtakunnalliset hankkeet ohjelmien toteuttamisen

Lisätiedot

Imatran ympäristöohjelma

Imatran ympäristöohjelma Imatran ympäristöohjelma Imatran kaupungin ympäristöohjelma on laadittu osana EAKRrahoitteista Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma -hanketta. Hankkeessa laadittiin ympäristöohjelmat jokaiselle Etelä-

Lisätiedot

KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU

KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU KESTÄVÄ SEINÄJOEN SEUTU - SEINÄJOEN SEUDUN ILMASTOSTRATEGIA - hankkeen toimenpiteiden toteuttaminen (kunnat, yritykset, kuluttajat) Mika Yli-Petäys projektipäällikkö, Lapuan kaupunki Toimitusjohtaja, Thermopolis

Lisätiedot

Vauhtia korjausrakentamiseen koulutuksella, neuvonnalla ja uusilla rahoitusinstrumenteilla

Vauhtia korjausrakentamiseen koulutuksella, neuvonnalla ja uusilla rahoitusinstrumenteilla Vauhtia korjausrakentamiseen koulutuksella, neuvonnalla ja uusilla rahoitusinstrumenteilla Pitkän aikavälin peruskorjausstrategia 2050 Harri Heinaro ja Päivi Laitila, Motiva Oy Neuvonta, rahoitus, koulutus

Lisätiedot

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen Rohkeasti ja avoimesti, läheltä luontoa, uusia tapoja ja välineitä oppien VIESTIVÄ RANUA Arktinen kunta innostaa uuteen Viestintäsuunnitelma 2019 2022 Sisältö 1. Ranuan viestinnän perustehtävä 3 2. Kuntaviestinnän

Lisätiedot

Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan?

Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan? Monikäyttöinen, notkea CAF - mihin kaikkeen se taipuukaan? Raila Oksanen 1.9.2016 Page 1 Monikäyttöisyyden lähtökohta CAF on tarkoitettu helppokäyttöiseksi työkaluksi julkisen sektorin organisaatioiden

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasianneuvottelukunnaksi Keväällä 2018 tehdään esitys Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön rakenteeksi Huhtikuussa kootaan pohjaesitykseen

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

VYYHTI II -hanke. Riina Rahkila Projektipäällikkö ProAgria Oulu Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

VYYHTI II -hanke. Riina Rahkila Projektipäällikkö ProAgria Oulu Oulun Maa- ja kotitalousnaiset VYYHTI II -hanke Riina Rahkila Projektipäällikkö ProAgria Oulu Oulun Maa- ja kotitalousnaiset 5.4.2016 Kuva Arto Lehto VYYHTI II hanke 2016-2018 Kuva Arto Lehto Hanke pähkinänkuoressa Toteutusalue Pohjois-Pohjanmaa,

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelman verkostossa mukana (tilanne syyskuussa 2008) Akaan lukiot Kalevan lukio Kangasalan lukio Lempäälän lukio Mäntän seudun

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelma

Kestävän kehityksen ohjelma Kestävän kehityksen ohjelma tavoitteita, toimintaa ja tuloksia Annukka Luomi ja Laura Virta 8.10.2010 Tervetuloa pajaan! 4V-hanke Keke koulussa ja Keke päiväkodissa -oppaat Keke-työn käynnistäminen Keke

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Kestävä kehitys autoalalla

Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. YK Brundtlandin komissio 1987 2 Kestävän

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma hanke Ruokolahti

Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma hanke Ruokolahti Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma hanke Ruokolahti LCA Consulting Oy Ruokolahdella 11.2.2016 Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma - Vaihe 2 - Koko hanke Kuntien omien ympäristöohjelmien viimeistely

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Paikallinen Voimaa vanhuuteen -hanke Kehittämistyön päämäärä kunnassa Iäkkäiden liikkumiskyky ja kotikuntoisuus säilyy, kun toimintakykyä

Lisätiedot

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Suomen Latu ry ulkoilun ja retkeilyn asiantuntija Perustettu 1938 Toimii valtakunnallisesti ja paikallisesti 215 yhdistystä, joissa 80 000 jäsentä Kaikki löytävät mielekkään

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Mitä. Osaamispankki. voi tarjota? Juulia Tuominen

Mitä. Osaamispankki. voi tarjota? Juulia Tuominen Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen 3.12.2009 1 Taustaa (1) Kestävän kehityksen kasvatuksen ja koulutuksen strategia ja toimenpideohjelma vuosille 2006 2014 Suomen kestävän kehityksen toimikunnan

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99 %) inhimillinen tekijä! Lähde: Käsikirja

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa

Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa 2 3 Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa Kaakkois-Suomen yrittäjyyskasvatusstrategiasta yrittäjyyden ekosysteemiksi http://www.yes-keskus.fi/wpcontent/uploads/2012/09/cursor_yritt_kasv_web_0312.pdf 4 Visio

Lisätiedot

Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.).

Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.). Luonnossa kotonaan kriteerit Luonnossa kotonaan -toiminnalle on määritelty Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) ja Toimipaikan kriteerit (2.). Toiminnan laadulliset kriteerit (1.) kuvaavat tapaa, jolla

Lisätiedot

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen METSÄHALLITUS 160 VUOTTA METSÄHALLITUS - MONIALAINEN OSAAJA VASTUUTA IHMISISTÄ, YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Käytämme, hoidamme ja suojelemme valtion

Lisätiedot

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 Ohjelma 12.30-13.45 Päiväkahvi sekä hankkeen ja osallistujien esittäytyminen 13.45 14.15 Aloituslomakkeet 14.15

Lisätiedot

Vaikuttavuuden johtaminen, case: henkilökohtainen budjetti & vaikuttavuuskehittämö. Jonna Heliskoski, johtava asiantuntija

Vaikuttavuuden johtaminen, case: henkilökohtainen budjetti & vaikuttavuuskehittämö. Jonna Heliskoski, johtava asiantuntija Vaikuttavuuden johtaminen, case: henkilökohtainen budjetti & vaikuttavuuskehittämö Jonna Heliskoski, johtava asiantuntija Vaikutusketju (The iooi method by Bertelsmann Stiftung) Ratkaisu (transformative

Lisätiedot

Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma Kainuun maaseuturahoitus kaudella ; Oulu

Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma Kainuun maaseuturahoitus kaudella ; Oulu Kainuun alueellinen maaseutusuunnitelma 2014-2020 Kainuun maaseuturahoitus kaudella 2014 2020; Oulu 25.2.2015 Sivu 1 26.2.2015 Toiminnan visio Kainuun maaseutu tarjoaa turvallisen, toimivan, viihtyisän

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot