Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2011"

Transkriptio

1 PÖYTÄKIRJA POSELY/ 5 /07.03/ Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2011 Aika: klo :30 Paikka: Pohjois-Savon liiton maakuntasali, Kuopio Läsnä: Osallistujat liitteessä Kokouksen avaus Yhteistyöryhmän (YTR) puheenjohtaja Jari Mutasen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen, kehittämispäällikkö Kristina Servomaa Pohjois-Savon ELY-keskuksesta avasi kokouksen ja toivotti jäsenet tervetulleiksi kokoukseen. Hän kertoi vesienhoidonsuunnittelun ajankohtaisista asioista, kuten toimenpiteiden seurantajärjestelmän, tulvariskien hallintasuunnitelman ja meristrategian valmistumisesta ja seuraavasta vesienhoidon kuulemiskierroksesta. 2. Järjestäytyminen ja ryhmän edustajien esittäytyminen Kokouksen puheenjohtajana toimi Kristina Servomaa. ja sihteerinä Vuokko Mähönen. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Katja Kuikka ja Karita Krooks. Paikalla olevat yhteistyöryhmän jäsenet todettiin esittelystä. 3. Pohjois-Savon vesienhoidon alatyöryhmien kokouskuulumiset Alueelliset vesienhoitoryhmät (aikaisempi nimitys alatyöryhmät) ovat kokoontuneet syksyn 2010 ja kevään 2011 aikana eri puolella maakuntaa. Paikalla olevat ryhmien edustajat kertoivat ryhmien toiminnasta. Nilsiän ja Juojärven reitti (Jukka Koski-Vähälä) Ryhmä on kokoontunut kaksi kertaa (syksyllä ja kevättalvella). Ryhmän puheenjohtaja Jukka Koski-Vähälä kertoi ryhmän tavoitteeksi koordinoida eri toimijoiden vesiensuojeluun liittyviä toimenpiteitä. Toteutusohjelmaluonnosta on kommentoitu ryhmän sisällä ja tavoitteena on tehdä maastokäyntejä kokouksissa sovittujen aihepiirien tiimoilta. Kallaveden-Sorsaveden alue (Jukka Koski-Vähälä) Ryhmä on kokoontunut kaksi kertaa (syksyllä ja keväällä). Ryhmän puheenjohtaja Jukka Koski- Vähälä kertoi ryhmän järjestäytymisestä ja totesi ryhmän toiminnan hyvin aktiiviseksi. Jatkossa ryhmän tarkoituksena on kokoontua teemoittain (sektorikohtaisesti). Erityisesti ryhmässä on haluttu tuoda esille se, että suunniteltu maatalouden vesiensuojelua edistävän RAE -hankkeen toimintaa ulotetaan myös Kallaveden reitin alueelle. POHJOIS-SAVON ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS / Ympäristö ja luonnonvarat Kutsunumero Sepänkatu 2B Kuopio

2 2/5 Iisalmen reitti (Veli-Matti Vallinkoski) Ryhmän sihteeri Veli-Matti Vallinkoski totesi, että ryhmän kokoonpanoa on täydennetty MTT:n edustajilla. Hän kertoi edellisen, järjestyksessään toisen kokouksen painottuneen vahvasti maatalouden vesiensuojelun ympärille. Kokouksessa käsitellyt asiat on koottu yhteenvedoksi ja se löytyy verkkosivuilta osoitteesta: > Pohjois-Savo > Ympäristönsuojelu > Vesiensuojelu > Vesienhoidon suunnit... > Yhteistyöryhmät ja o... > Pöytäkirjat Rautalammin reitti (Ilpo Käkelä) Ryhmän sihteeri Ilpo Käkelä kertoi ryhmän kokouskuulumiset. Käsiteltyjä asioita Rautalammin reitin ryhmässä ovat olleet vesistökohtainen kuormitus, vesistön tilanne sekä pienten vesistöjen huomioon ottaminen vesienhoidossa Pohjavedet (Arja Saarelainen) Paikalla ollut ryhmän jäsen Arja Saarelainen kertoi ryhmän kokoonpanon täydentämisestä aluehallinnonviranomaisella sekä Pohjois-Savon liiton edustajalla. Suojelusuunnitelmien (SUSU projekti) arvellaan valmistuvat kuluvan vuoden loppuun mennessä. 4. Vesienhoidon valtakunnallinen ja alueellinen toteutusohjelma vuosille Veli-Matti Vallinkoski kertoi valtakunnallisesta ja alueellisesta toteutusohjelmasta (liite 2). Valtakunnallisen toteutusohjelmaluonnosta on käsitelty vesienhoitoryhmissä ja YTR:n antamista kommenteista on koottu yhteenveto Lopullinen toteutusohjelma on valmistunut helmikuussa. Varsinaista alueellista toteutusohjelmaa ei vesienhoitoalueiden ohjausryhmien päätöksen mukaisesti tehdä, vaan kyse on lähinnä toimenpideohjelmassa kuvattujen toimenpiteiden tarkentamisesta. Alueellisen toimenpideohjelman muodostaa taulukko, joka sisältää esitykset toimenpiteiden vastuutahoista, seurannasta sekä toteutusaikatauluista. YTR:n jäsenet voivat kommentoida alueellista toteutusohjelmaluonnosta saakka. Kommentit ja muun palautteen voi toimittaa Veli-Matti Vallinkoskelle. Yleisessä keskustelussa nousi esille seuraavat asiat: Maataloussektorin toimenpiteet ja niiden totuttaminen on ollut ja on jatkossakin viljelijöiden vastuulla. Toimenpiteitä edistetään muun muassa tulevan RAE -hankkeen avulla. Metsätalouden toimenpiteisiin pyritään vastaamaan ensisijaisesti KEMERArahoituksella. KEMERA-rahoitusta tarvitaan niin vesiensuojelullisten luonnonhoitohankkeiden kuin neuvonnankin lisäämiseen. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittely on kiinteistön omistajan vastuulla. Haja-asutusalueiden jätevesienkäsittelyn tehostamiseksi vesienhoitosuunnitelmissa on esitetty muun muassa neuvonnan ja koulutuksen lisäämistä. Myös Pohjois-Savossa on suunniteltu laajaa neuvontahanketta asian edistämiseksi. Kielteisen rahoituspäätöksen vuoksi suunniteltu hanke ei tule toteutumaan ainakaan alkuperäisessä muodossaan ja laajuudessaan.

3 3/5 Säännöstelyihin liittyvien toimenpiteiden rahoitusvastuut vaativat täsmennystä. Voimayhtiöt ovat yleensä valmiita luovuttamaan kalaportaisiin tarvittavan veden korvauksetta, mutta niitä ei voi velvoittaa osallistumaan kalaportaiden rakentamiskustannuksiin, ellei luvassa ole siihen nimenomaista velvoitetta. Toimenpiteiden edistämiseksi perustettavissa hankkeissa olisi jatkossa yhä enemmän kiinnitettävä huomiota vaikuttavuuden arviointiin (kustannus-hyöty -vaikuttavuus) Pohjavesien suojelusuunnitelmien tilanne näyttää suhteellisen hyvältä. 5. Vesienhoitosuunnitelmien toimenpiteiden seurantajärjestelmän kehittäminen Veli-Matti Vallinkoski kertoi vesienhoitosuunnitelmien toimenpiteiden seurantajärjestelmää kehittämisestä (liite 3). Toimenpiteiden seurantaan liittyvän valtakunnallisen ohjelman on tarkoitus olla valmis Seurantaohjelmaluonnos oli keväällä yhteistyöryhmässä kommentoitavana. Palautteita saatiin varsin vähän. Vesienhoidon toimenpiteiden seurantajärjestelmä on tarkoitus rakentaa osaksi ympäristöhallinnon Hertta-tietojärjestelmään. Myös kansalaisten pitäisi jatkossa pystyä seuraamaan mm. toimenpiteiden toteutumista Hertan kaikille avoimen OIVA ympäristö- ja karttapaikkaohjelman välityksellä. 6. Pohjois-Savon vesimuodostumien rajaukset ja tyypittelyn tarkistaminen Taina Hammar esitteli vesimuodostumien rajausten ja tyypittelyn tarkastamista uudelle suunnittelukaudelle (liite 4). Rajaus ja tyypittely vaikuttavat merkittävästi vesien tilan arviointiin, sillä luokittelukriteerit riippuvat vesistön ominaispiirteistä. Vesimuodostumien rajausohjeet tulevat kommenteille alkukesällä ja rajaustarkistukset tehdään vuoden loppuun mennessä. Tyypittelyn ohjeluonnos on valmistumassa syksyllä 2011 ja itse tyypittely kesällä Tyypittelyjärjestelmän kehittäminen mahdollistaa luokittelun tarkentamisen niin että se kuvaa herkemmin ihmistoiminnan vaikutuksia. Toisaalta uudet seuranta-aineistot mahdollistavat tyyppien tarkistamisen, vaikka tyypittelyjärjestelmä ei muuttuisikaan. Joitakin tällaisia muutoksia lienee tulossa kohteille, jotka ovat olleet tyypittelyn rajatapauksia. YTR:n jäseniltä toivotaan esityksiä kohteiden uudelleenrajausta varten. Asiaa voidaan käsitellä seuraavassa YTR:n kokouksessa ja rajaustarpeista tulee olla yhteydessä Taina Hammariin. 7. Kuuleminen vesistötulvariskien alustavasta arvioinnista Tuulikki Miettinen esitteli vesistötulvariskien alustavasta arvioinnista pidettävää kuulemisesta (liite 5).

4 4/5 Tulvariskien hallintasuunnitelma päivitetään kuuden vuoden välein. Nyt kuultavana on ehdotus Pohjois-Savon merkittäviksi tulvariskialueiksi. Kuulemisasiakirjat ovat saatavilla sähköisesti osoitteesta: > Pohjois-Savo > Vesivarojen käyttö > Tulvat Pohjois-Savon alueella ei esitetä kohteita, jotka olisivat merkittäviä tulvariskialueita. Muihin tulvariskialueisiin on kuitenkin esitetty kuusi kohdetta, joista merkittävimmät ovat Varkaus, Kuopio sekä Iisalmi. Varsinaiset tulvavaara- ja tulvariskikartat valmistuvat vuoteen 2013 mennessä ja koskevat kahta aluetta Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueella (Kouvola/Kotka ja Jyväskylä). Kymijoen vesistön tulvariskien hallintasuunnitelma tulee olla valmiina vuoteen 2015 mennessä. Vuoksen alueelle ei esitettä yhtään merkittävää tulvariskialuetta, joten sinne ei myöskään tehdä tulvariskien hallintasuunnitelmaa. Keskustelu: - Tulvariskien arviointia tehdään karkealla pohjalla. Tulvariskien alustavassa arvioinnissa on käytetty keskimäärin kerran tuhannessa vuodessa toistuvaa tulvaa sekä maanmittauslaitoksen korkeusmallia, jonka tarkkuus vaihtelee (enimmillään korkeusmallin keskivirhe on noin 1,7 m). Patoturvallisuutta ei ole käsitelty tässä yhteydessä, koska siitä on olemassa oma lainsäädäntönsä. Vesihuoltolaitokset on huomioitu kartoituksessa ja tätä voidaan tarvittaessa vielä täydentää. - Sillat ja muut vastaavat rakenteet tullaan käsittelemään ELYn Liikenne-vastuualueen toimesta. 8. Vesienhoidon kehittämisareenan esittely Tuulikki Miettinen esitteli Pohjois-Savon ELY-keskuksen strategisten painopistealueiden perusteella perustettua vesienhoidon kehittämisareenaa ja sen toimintaa (liite 6) Vesienhoidon kehittämisareenan tavoitteena on edistää vesienhoitosuunnitelmiin sisältyvien toimenpiteiden toteutumista ja ryhmän toimintaan osallistutaan hankkeen tai hankeidean kautta. Vesienhoitoareenan toiminnan kannalta on tärkeää sidosryhmien ja YTR:n osallistuminen sen toimintaan. Keskustelu: - Kehittämisareenat on tarpeellista esitellä myös verkkoympäristössä. - Suunnitteilla olevien hankkeiden tiedotusta tulee tehostaa. Nyt hankkeista on vain vähän tietoa satavilla. - Vesienhoidon suunnittelua ja yhteistyötä koskettavat web -sivut koettiin hyödylliseksi ja hyviksi. 9. Muut asiat Kokouksessa ei ollut muita käsiteltäviä asioita.

5 5/5 10. Seuraavan kokouksen ajankohta Seuraava kokous pidetään Maakuntasalissa 11. Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 15:30 Puheenjohtaja Kristina Servomaa Sihteeri Vuokko Mähönen Olemme lukeneet tämän pöytäkirjan ja todenneet sen kokouksen kulun mukaiseksi. Kuopiossa Katja Kuikka Karita Krooks

6 Pohjois-Savon vesienhoidon suunnittelun yhteistyöryhmän kokous 1/2011 läsnä () Heinonen-Tanski Helvi, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry Laatikainen Tarja, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry Hiltunen Juha, Metsäkeskus Pohjois-Savo Laitinen Jarmo, Metsäkeskus Pohjois-Savo Hujala Jukka, Metsänomistajien Liitto Järvi-Suomi ry Kainulainen Pentti, Metsänomistajien Liitto Järvi-Suomi ry Huttunen Arvi, Kiuruveden metsänhoitoyhdistys Ruotsalainen Ari, Kiuruveden metsänhoitoyhdistys Hyvärinen Jari, Geologian tutkimuskeskus (GTK) Eskelinen Anu, Geologian tutkimuskeskus (GTK) Kankkunen Paavo, Etelä-Kallaveden kalastusalue Mononen Jarmo, Pohjois-Savon kalatalouskeskus ry Karppinen Leena, Kaavin ja Juankosken kunta Saario Harri, Kaavin ja Juankosken kunta Kokkarinen Eero, Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri ry Keurulainen Aarne, Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri ry Koski-Vähälä Jukka, Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry Lappalainen Matti, Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry Krooks Karita, Keski-Savon ympäristötoimi Turunen Timo, Leppävirran kunta Kuikka Katja, Ylä-Savon vesistöt kuntoon hanke Laamanen Kirsi, Kuopion Vesi Liikelaitos Stjerna Marja, Kuopion Vesi Liikelaitos Laitila Seppo, Pohjois-Savon liitto Qvick Paula, Pohjois-Savon liitto Lappalainen Riitta, Suonenjoen kunta Haataja Kari, Pielavesi ja Keitele ympäristötoimi Launonen Eeva-Liisa, Itä-Suomen aluehallintovirasto (ISAVI), peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Ahonen Ulla, Itä-Suomen aluehallintovirasto (ISAVI), peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Miettinen Ilkka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Zacheus Outi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

7 Pohjois-Savon vesienhoidon suunnittelun yhteistyöryhmän kokous 1/2011 Olander Ulla-Maija, StoraEnso Oyj Kovanen Juha, Powerflute Savon Sellu Rossi Anu, ProAgria Pohjois-Savo Valta Antti, ProAgria Pohjois-Savo Pulkkinen Eero, Iisalmen kaupunki Koukkari Erkki, Vieremän kunta Pulkkinen Eila, Kuopion kaupungin ympäristötoimi Liukkonen Pula, Kuopion kaupungin tekninen toimi (Päivi Rissanen äitiysloma ) Pyykkönen Ari, Pohjois-Savon, kalatalouskeskus ry Keinonen Tuula, Pohjois-Savon, kalatalouskeskus ry Räisänen Juhani, Iisalmen kaupunki Mykkänen Eero, Lapinlahden kunta Räsänen Ari, Kaavi kunta Airaksinen Janne, Nilsiän kunta Räsänen Juha, Savon Voima Oyj Mäkeläinen Pentti, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy Saarelainen Arja, Siilinjärven kunta Kainulainen Ari, Siilinjärven kunta Savolainen Juhani, MTK Pohjois-Savo Kauhanen Jari, MTK Pohjois-Savo Savolainen Tuure, Rautalammin kunta Soininen Juha, Vesannon kunta Tenhunen Pekka, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry Ihantola Risto, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry Torpström Heikki, Vapo Oy Energia Tähtinen Petri, Vapo Oy Energia Valta Helena, Ylä-Savon Vesi Oy Juntunen Sari, Ylä-Savon Vesi Oy Veteli Martti, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä. Tukiainen Helena, Lapinlahden kunta Virkajärvi Perttu, MTT Maaninka Saarijärvi Kirsi, MTT Maaninka

8 Pohjois-Savon vesienhoidon suunnittelun yhteistyöryhmän kokous 1/2011 Voutilainen Seppo, Yara Suomi Oy Torssonen Jouni, Yara Suomi Oy Takkunen Timo, Pohjois-Savon ELY keskus, E-vastuualue Lehtonen Irja, Pohjois-Savon ELY keskus, E-vastuualue Servomaa Kristina, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Laukkanen Kauko, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Muut osallistujat: Anne Saari, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Hammar Taina, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Jarmo Siekkinen, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Kaisu Mikkonen, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Käkelä Ilpo, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Sylvi Hassinen, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Tuulikki Miettinen, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Veli-Matti Vallinkoski, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue Vuokko Mähönen, Pohjois-Savon ELY keskus, Y-vastuualue

9 Vesienhoidon valtakunnallinen ja alueellinen toteutusohjelma vuosille Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pohjois-Savon ELY -keskus, Veli-Matti Vallinkoski Valtakunnallinen vesienhoidon toteutusohjelma Valtakunnallista toteutusohjelmaluonnosta esitelty YTR kokouksessa (Antton Keto / SYKE) ja käsitelty alatyöryhmissä Pohjois-Savon ELY- keskukselta ja vesienhoidon yhteistyöryhmältä yhteensä 8 sivua kommentteja toteutusohjelmaluonnoksesta mennessä (P-S yhteenveto ja VHA1 ja VHA2 yhteenvedot saatavilla) Valtioneuvosto hyväksyi valtakunnallisen toteutusohjelma periaatepäätöksellä Varsinaista alueellista toteutussuunnitelmaa ei tehdä, vaan toimenpideohjelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteutusta, vastuita ja aikatauluja tarkennetaan (sektorikohtaiset taulukot) Vesienhoidon toteutusohjelma ja vuoden 2011 syyskuun loppuun mennessä tapahtuva alueellisen toteutuksen organisointi muodostavat yhdessä vesienhoidon lopullisen toteutusohjelman

10 Maatalous Toimenpide Lisätoimenpiteet, määrä Kasvipeitteisyys (ha) Ensisijainen toteutusvastuu toiminnanharjoittajat Toteutuksen edistämisvastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus tuottaja- ja neuvontajärjestöt, kunnat, ELYt, ympäristötuki, toiminnanharjoittaja RAE-hanke (?), toimenpiteiden kohdentaminen painopistealueille Painottuu kuluvalle ohjelmakaudelle Ravinnepäästöjen hallinta (ha) toiminnanharjoittajat tuottaja- ja neuvontajärjestöt, kunnat, ELYt, ympäristötuki, toiminnanharjoittaja RAE-hanke (?), toimenpiteiden kohdentaminen painopistealueille Painottuu kuluvalle ohjelmakaudelle MAATALOUS Ravinnepäästöjen tehostettu hallinta (ha) Suojavyöhyke (ha) 620 toiminnanharjoittajat toiminnanharjoittajat tuottaja- ja neuvontajärjestöt, kunnat, ELYt, ELYt, kunnat, tuottaja- ja neuvontajärjestöt ympäristötuki, toiminnanharjoittaja ympäristötuki, toiminnanharjoittaja RAE-hanke (?), toimenpiteiden kohdentaminen painopistealueille suojavyöhykkeiden yleissuunnittelu melko kattava, täydennetään tarpeen mukaan Painottuu uudelle ohjelmakaudelle Erityistukihaut (jatkuvaa) Kosteikko (kpl) 85 toiminnanharjoittajat ELYt, kunnat, tuottaja- ja neuvontajärjestöt ympäristötuki, toiminnanharjoittaja kosteikkoyleissuunnittelu tehty painopistealuella, jatketaan 2011-> Erityistukihaut (jatkuvaa) Koulutus ja neuvonta (kpl vuodessa) 500 neuvontajärjestöt, kunnat, ELYt Neuvonta- ja tuottaja järjestöt, MMM,MAVI, kunnat ympäristötuki, toiminnanharjoittaja, MAVI RAE-hanke (?), neuvonta- ja tuottajajärjestöt Hankkeen toteutuessa tehostetutusti , nykytasolla koko ajan Metsätalous Toimenpide Kunnostusojituksen vesiensuojelun perusrakenteet (ha) Lisätoimenpiteet, määrä Toteutuksen edistämisvastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus Metsäkeskus, MHY jne. Lannoitusten suojakaistat (ha) Ensisijainen toteutusvastuu metsänomistajat metsänomistajat Metsäkeskus, MHY jne. METSÄTALOUS Hakkuualueiden suojavyöhyke (ha) Metsätalouden eroosiohaittojen torjunta (kpl) 90 metsänomistajat Metsäkeskus, MHY, MH Metsäkeskus, MHY jne. ELY (vesientila -> painopistealueet) KEMERA luonnonhoitohankkeet Suunnataan vesiensuojelulliset KEMERA hankkeet painopistealueille KEMERArahoituksen mahdollistamissa puitteissa Kunnostusojituksen tehostettu vesiensuojelu (kpl) 35 Metsäkeskus, MHY, MH ELY (vesientila -> painopistealueet) KEMERA luonnonhoitohankkeet Suunnataan vesiensuojelulliset KEMERA hankkeet painopistealueille KEMERArahoituksen mahdollistamissa puitteissa Koulutus ja neuvonta (kpl vuodessa) 1250 MMM, Tapio, Metsäkeskus, MHY, MH ELY (vesientila -> painopistealueet) Vielä avoinna (kuten valtakunnallisessa toteutusohjelmassakin ) Erillishanke?? 4 2

11 Yhdyskunnat Toimenpide Lisätoimenpiteet, määrä Ensisijainen toteutusvastuu Toteutuksen edistämisvastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus YHDYSKUNNAT Viemärilaitoksen käyttö ja ylläpito (asukas) Kunnat (vesihuoltolait os) ELY-keskus Uudet siirtoviemärit (km) 74 Kunnat ELY-keskus Uudet puhdistamot (laitos) 1 Kunnat ELY-keskus Vedenkäyttäjät (vesimaksut) Vedenkäyttäjät (vesimaksut), valtion vesihuoltohankekkeet Vedenkäyttäjät (vesimaksut) Hankkeiden toteutus suunnitelmien mukaisesti Suonenjoen jvpuhdistamohankkeen toteutus Etenevät hankeaikataulujen puitteissa (valmiina 1/3) Toteutus Haja- ja loma-asutus Toimenpide Lisätoimenpiteet, määrä Ensisijainen toteutusvastuu Toteutuksen edistämisvastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus Haja-asutuksen kiinteistökohtaisten järjestelmien käyttö ja ylläpito (kiinteistö) 0 Kiinteistönomistajat Kunnat Kiinteistönomistajat Valmisteille laaja neuvontahanke ( ) Erillishanke Loma-asutuksen kiinteistökohtaisten järjestelmien käyttö ja ylläpito (kiinteistö) 0 Kiinteistönomistajat Kunnat Kiinteistönomistajat Valmisteille laaja neuvontahanke ( ) Erillishanke HAJA-ASUTUS Viemäröinnin laajentaminen hajaasutusalueille (kiinteistö) Haja-asutuksen kiinteistökohtaiset jätevesien käsittelyjärjestelmät (kiinteistö) 0 0 Kiinteistönomistajat Kiinteistönomistajat Kunnat Kunnat Kiinteistönomistajat Kiinteistönomistajat Vesihuollon kehittämissuunnitelmien päivitys ja em. erillishanke Valmisteille laaja neuvontahanke ( ) Erillishanke Erillishanke Loma-asutukseen kiinteistökohtaiset jätevesien käsittelyjärjestelmät (kiinteistö) 0 Kiinteistönomistajat Kunnat Kiinteistönomistajat Valmisteille laaja neuvontahanke ( ) Erillishanke Koulutus ja neuvonta (kpl vuodessa) 1170 Kunnat ja SKVSY (hanke) ELY-keskus Kunnat + hankerahoitus Valmisteille laaja neuvontahanke ( ) Erillishanke

12 Vesistökunnostukset, säännöstely ja rakentaminen VESISTÖKUNNOSTUS Toimenpide Pienehkön rehevöityneen järven kunnostus, selvitys (kohde) Pienehkön rehevöityneen järven kunnostus, toteutus (kohde) Suuren rehevöityneen järven kunnostus, suunnitelma (vesialueha) Suuren rehevöityneen järven kunnostus, toteutus (vesialue-ha) Erityisalueiksi nimettyjen Naturaalueiden kunnostus, toteutus (vesialue-ha) Säännöstelykäytännön kehittäminen, selvitys (kpl) Virtavesien elinympäristökunnostus, toteutus 1 sis. suunnittelun (vesimuodostuma) Kalankulkua helpottavat toimenpiteet, toteutus sis. 1 suunnittelun (kpl) Koulutus ja neuvonta (kpl vuodessa) Lisätoimenpiteet, määrä Ensisijainen toteutusvastuu 32 ELY-keskus 4 ELY, kunnat, kalastus- /osakaskunnat, yhdistykset ELY, kunnat, kalastus-ja osakaskunnat, yhdistykset ELY, kunnat, kalastus- /osakaskunnat, yhdistykset Toteutuksen edistämis vastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus kunnat, kalastusalueet ELY YM, MMM, kunnat, osakaskunnat YM, MMM, kunnat, osakaskunnat YM, MMM, kunnat, osakaskunnat 3 ELY-keskus YM 1 ELY-keskus, SYKE ELY-keskus, toiminnanharjoittaja ELY-keskus, toiminnanharjoittaja ELY-keskus Kalastusalue / osakaskunnat MMM, kunnat Järvien kunnostustarveselvityksen laatiminen Suunniteltujen hankkeiden toteutus Järvien kunnostustarveselvityksen laatiminen ja mahdolliset lisätutkimukset Suunniteltujen hankkeiden toteutus Suunniteltujen hankkeiden toteutus Kiuruveden sään.kehittäminen ja muut toimenpiteet- hanke (2013) ? Valmistuu 2011 YM, MMM, kunnat Selvitykset vireillä Valmistuu 2011? YM, MMM, kunnat Selvitykset vireillä Valmistuu 2011? mm. kalastus-alueiden vuosikokoukset 7 Pohjavedet Toimenpide Lisätoimenpiteet, määrä Ensisijainen toteutusvastuu Toteutuksen edistämisvastuu Rahoitusvastuu Pohjois-Savon "keinot" Aikataulutus Suojelusuunnitelmien laatiminen/toimenpideehdotusten toteuttaminen 2 Kunnat ELY-keskus Toisen alueen seurantaryhmä perustettu 2008; Toisen alueen suunnitelma valmis 2011 POHJAVESIEN SUOJELU Toiminnanharjoittajan seurannan aloittaminen tai laajentaminen, rakenneselvitys/mallinnus Vähemmän haitalliseen liukkaudentorjunta-aineeseen siirtyminen (km) 2 toiminnanharjoittajat 10,5 toiminnanharjoittajat ELY-keskus, kunnat ELY-keskus, kunnat toiminnanharjoittajat toiminnanharjoittajat Toisen alueen seurannasta sovittu 2010; toisesta osa 1 valmis ja osa 2 suunnitteilla Toisella alueella siirry 2009 alkaen; toisella alueella siirrty 2010 (Kt75 ja Kt77) Pohjavesisuojausten toimivuuden seuranta, kunnossapito ja korjaukset (km) 8,8 toiminnanharjoittajat ELY-keskus, kunnat toiminnanharjoittajat?? 8 4

13 Vesienhoidon toimenpiteiden seurantajärjestelmän kehittäminen Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pohjois-Savon ELY -keskus, Veli-Matti Vallinkoski Taustaa Valtioneuvoston päätös 2009: vesienhoidon toimenpiteiden seurantajärjestelmä tulee valmistella mennessä yhdessä keskeisten viranomaisten ja sidosryhmien kanssa Toimenpiteiden toteumaa arvioidaan kolmen vuoden välein Lakisääteinen vesienhoidon toimenpideohjelmien EU - raportointi mennessä Vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien tarkistaminen 2015 Seuranta oleellista myös sidosryhmäyhteistyön ja vesienhoidon suunnittelun kehittämisen kannalta! 5

14 Toimenpiteiden seurantajärjestelmä Koskee ensisijaisesti vain vesienhoitosuunnitelmissa esitettyjä toimia Sektorikohtainen tarkastelu (maatalous, metsätalous jne.) Sisältää nykykäytännön ja lisätoimenpiteet Toimenpiteiden määrien ja kustannusten seuranta Myös rekisterien (VEMU ja POVET) ulkopuolisten toimenpiteiden ja ohjauskeinojen seuranta jossain muodossa mukaan seurantaan Toimenpiteiden seurantajärjestelmä Tavoitteena kehittää ympäristöhallinnon HERTTAtietojärjestelmään ja OIVA-palveluun osio, jonka avulla voidaan seurata ja raportoida vesienhoitosuunnitelmissa esitettyjen toimien ja ohjauskeinojen toteutumista VHS Tieto- ryhmä valmistellut sektorikohtaiset muistiot seurantamallista, yhteensä 8 kpl Mitä tietoa tarvitaan? Mistä tietoa on koostettavissa? Kuinka usein tietoa kerätään? Kuka tiedot kerää ja tallentaa? Muistiot kommenteilla ELY- keskuksilla ja vesienhoidon yhteistyöryhmillä (alatyöryhmillä) 4.3. saakka, kommentteja tuli melko vähän (lähinnä haja- ja loma-asutuksen, yhdyskuntiin ja turvetuotantoon liittyen) Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto

15 Keskeinen ongelma seurannassa toimenpiteiden kohdentaminen osa toimenpiteistä kohdistettu suoraan vesimuodostumiin esim. vesistökunnostukset, osa haja-asutuksen toimenpiteistä osa yhteistoimenpiteinä usealle vesimuodostumalle, esim. rajatulle painopistealueelle tai toimenpideohjelman osa-alueelle esim. maatalouden lisätoimenpiteet yleistetysti suuremmalle alueelle, esim. toimenpideohjelma-alueelle esim. metsätalouden toimenpiteet kohdentaminen vaihtelee suuresti toimenpidetyypeittäin ja ELY keskuksittain, kaikille sopivan järjestelmän kehittäminen haastavaa Luonnos metsätalouden toimenpideseurannaksi Toimenpide Nykytoimenpiteet Kunnostusojituksen vesiensuojelun perusrakenteet Yksikkö VEMUssa ha Tietolähde METLAn tilastoll. vuosikirja, jaetaan TPO-alueille Lannoitusten suojakaista, nykytaso ha METLAn tilastoll. vuosikirja, jaetaan TPO-alueille Hakkuualueiden suojavyöhyke, nykytaso Metsätalouden eroosiohaittojen torjunta, nykytaso Lisätoimenpiteet Kunnostusojituksen tehostettu vesiensuojelu Metsätalouden eroosiohaittojen torjunta erillishankkeina, lisäys Lannoitusten suojakaista, lisäys Hakkuualueiden suojavyöhyke, lisäys Tehostettu vesiensuojelusuunnittelu ha kpl ha kpl ha ha ha METLAn tilastoll. vuosikirja, jaetaan TPO-alueille METLAn tilastoll. vuosikirja, jaetaan TPO-alueille Metsäkeskus, Metsähallitus jne., ecel-taulukko Metsäkeskus, Metsähallitus jne., ecel-taulukko Ei ole ehdotettu lisätoimenpiteeksi Ei ole ehdotettu lisätoimenpiteeksi Metsäkeskus, Metsähallitus jne., ecel-taulukko Koulutus ja neuvonta tilaa/ vuosi Metsäkeskus, Metsähallitus jne., ecel-taulukko Lisätieto 1 vesienhoitokausi (ELYt keräävät tiedot) 1 vesienhoitokausi (ELYt) 1 vesienhoitokausi (ELYt) 1 vesienhoitokausi (ELYt) 1-3 vuoden välein 1-3 vuoden välein Ei ole ehdotettu lisätoimenpiteeksi Ei ole ehdotettu lisätoimenpiteeksi 1-3 vuoden välein 1-3 vuoden välein 7

16 Luonnos maatalouden toimenpideseuranta Toimenpide Tietolähde Lisätieto Ravinnepäästöjen hallinta Peltolohkorekisteri TIKE tiedot yhteensovitetaan SYKEssä kolmen vuoden välein ja siirretään VEMUun Ravinnepäästöjen tehostetun hallinnan lisäys Peltolohkorekisteri TIKE tiedot yhteensovitetaan SYKEssä kolmen vuoden välein ja siirretään VEMUun Kosteikkojen lisäys Peltolohkorekisteri TIKE tiedot yhteensovitetaan SYKEssä kolmen vuoden välein ja siirretään VEMUun Suojavyöhykkeiden lisäys Peltolohkorekisteri TIKE tiedot yhteensovitetaan SYKEssä kolmen vuoden välein ja siirretään VEMUun Lannan jatkokäsittelyn tehostaminen Kasvipeitteisyyden lisäys Tilakohtainen koulutus ja neuvonta Peltolohkorekisteri Kunnat ja tuottajajärjestöt, ecel-taulukko Tuottajajärjestöt, eceltaulukko TIKE tiedot yhteensovitetaan SYKEssä kolmen vuoden välein ja siirretään VEMUun Kasvipeitteisyyden lisäys pitää jakaa eri kasvipeitteisyysasteeseen kasvukauden ulkopuolella. Saatavilla osin myös peltolohkorekisteristä Maatalouden vesienhoitotoimenpiteiden toteutuksen tilanne Pohjois-Savossa

17 Pohjois-Savon vesimuodostumien rajaukset ja tyypittelyn tarkastaminen YTR Taina Hammar / Pohjois-Savon ELY Rajaukset ja tyypittely tehdään vesien tilan arviointia varten Rajaus -> luonnonolosuhteiltaan mahdollisimman yhtenäinen vesimuodostuma (mm. syvyyssuhteet, veden väri, veden vaihdunta; lisäksi rajaus omaksi vesimuodostumaksi, jos tiedetään olevan selvästi eri luokkaa muun vesimuodostuman kanssa) Tyypittely -> Jaottelu maantieteellisten ja luonnontieteellisten ominaispiirteiden mukaan. Tyypittelyllä kuvataan pintavesien ominaispiirteet sellaisena, kuin ne ovat tai olisivat ilman ihmistoiminnan vaikutusta

18 Lukumäärän % osuus Pohjois-Savossa Lukumäärän % osuus koko Suomessa Pienet humusjärvet (Ph) Pienet ja keskikok. vähähumuksiset järvet Matalat vähähumuksiset järvet (MVh) Matalat humusjärvet (Mh) Matalat runsashumuksiset järvet (MRh) Keskikokoiset humusjärvet (Kh) Suuret vähähumuksiset järvet (SVh) Suuret humusjärvet (Sh) Runsashumuksiset järvet (Rh) Runsasravinteiset ja runsaskalkkiset järvet Runsasravinteiset järvet (Rr) Runsakalkkiset järvet (Rk) Hyvin lyhytviipymäiset järvet (Lv) Pohjois-Lapin järvet (PoLa) Tarkastelusta poistettu pääosa alle 100 ha järvistä Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto Rajauksella ja tyypittelyllä suuri vaikutus käsitykseen vesien tilasta VHS:ssä tarkoitus arvioida vesimuodostumien kokonaistila, mutta liian suurten vesimuodostumien luokittelu ei tuo riittävästi esille vesien tilan parantamistarpeita (Pohjois-Savossa rajattiin 24 uutta järvimuodostumaa) Vesimuodostuman tyyppi vaikuttaa ratkaisevasti luokan määräytymiseen, koska luokkien raja-arvot ovat tyyppikohtaisia µg/l 10 5 Tyyppi vaikuttaa siihen, mikä arvo katsotaan hyväksi vesien tilan luokittelussa (esimerkkinä a-klorofyllipitoisuus). 0 Vh Ph Kh SVh Sh Rh MVh Mh MRh Rr Rk

19 Valmistautuminen uuteen suunnittelukauteen Vesimuodostumat-tiedustelu ELY-keskuksille 12/2010 (työryhmä Karonen, Manninen, Räinä, Keto, Järvenpää, Pilke) Tarpeet, näkökohdat ja suunnitelmat järvien ja jokien rajausmuutoksille, ryhmittelylle ja pienvesien käsittelylle Kyselystä yhteenveto 5/2011 Yleisesti ottaen rajaustarpeita vähän, pienempien vesien mukaanottoa otannan ja ryhmittelyn kautta tarkastellaan Vesimuodostumien rajausohjeet kommenteille alkukesällä 2011 tekniset ohjeet alkusyksyllä 2011, rajaustyö vuoden loppuun mennessä Interkalibrointi valmistuu 12/2011 Tyypittelyn ohjeluonnos valmis 8-9/2011, tyypittely kuitenkin elää niin kauan kuin luokittelujärjestelmä kehittyy ->3/2012 Tyypittely tulee olla valmiina 6/ Esilletulleet tarpeet tyypittelyn tarkistamiseksi (1) Keskihumuksinen tyyppi hankala: suuri humuspitoisuusvaihtelu ja sen myötä myös luokittelumuuttujien arvoissa laaja vaihtelu Luokittelu toimisi paremmin maantieteellisesti suppeammilla tyypeillä Alunamaat toivottu huomioitavaksi tyypittelyssä Lyhytviipymäisten järvien tyyppiä kritisoitu Pienten vesimuodostumien tyypittelyyn sopivaa järjestelmää toivottu Rajatapausten käsittelyyn toivottu ohjeistusta (esim. Pohjois- Savossa 24 rajatapausta) Tyypittelyn kehittäminen mahdollistaa luokittelun tarkentamisen niin että se kuvaa herkemmin ihmistoiminnan vaikutuksia, mutta toisaalta muutokset vaikeuttavat eri luokittelujen vertailtavuutta

20 Esilletulleet tarpeet tyypittelyn tarkistamiseksi (2) Uudet seuranta-aineistot mahdollistavat tyypittelyn tarkistamisen osassa niitä tapauksia, joissa vesimuodostuma on ollut tyyppien rajalla Esimerkiksi Nilsiän Halunan tyyppi olisi uuden aineiston perusteella Rk kun viime luokittelussa tyyppi oli Vh. Luokituksessa tämä merkitsee seuraavaa: Aineisto A-klorofylli fosfori typpi Rk-tyyppi H E E Vh-tyyppi T H/T H/T Muutoksia toteutettaessa tulee kuitenkin tarkastella varsinaisten tyypittelytekijöiden lisäksi myös esim. maaperää, muutoksille pitää olla hyvin selkeä peruste Esilletulleet tarpeet tyypittelyn tarkistamiseksi (3) Seurantaohjelmat ovat tuottanut lisää tietoa tyyppien vertailuolosuhteista, merkitystä etenkin niissä tyypeissä, joissa tietoa on entuudestaan ollut vähän. Muutoksia voi tapahtua sekä vedenlaadun että biologisten tekijöiden luokkarajoissa, mutta vertailuolosuhteiden muutos ei suoraan tähän vaikuta, luokkaraja-arvojen on vastattava ihmistoiminnan aiheuttamia muutoksia vesistössä. Kuvassa punaisella rastilla on merkitty nykyisen luokittelun vertailuarvo. Kaavio: Sari Mitikka (SYKE)

21 Kuuleminen vesistötulvariskien alustavasta arvioinnista Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Taustaa Direktiivi tulvariskien arvioinnista ja hallinnasta (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010) Tarkoitus: Vähentää tulvariskejä, ehkäistä ja lieventää tulvista aiheutuvia vahingollisia seurauksia ja edistää varautumista tulviin Soveltamisala: vesistötulvat, merivesitulvat, taajamien hulevesitulvat Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

22 Sisältö ja aikataulut Tulvariskien alustava arviointi Merkittävien tulvariskialueiden nimeäminen (MMM) Tulvavaara- ja tulvariskikartat Vain merkittäville kohteille Tulvariskien hallintasuunnitelmat Vesistöille, joissa on yksi tai useampi merkittävä tulvariskikohde Päivitetään kuuden vuoden välein Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Ehdotus Pohjois-Savon merkittäviksi tulvariskialueiksi Julkisesti nähtävillä Nähtävillä olevat asiakirjat Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Tausta-asiakirjat (vain netissä) Raportit Kymijoen ja Vuoksen vesistön tulvariskien alustavasta arvioinnista Lisäksi pyydetty lausuntoa kunnat, Pohjois-Savon liitto, IS-AVI, Pohjois-Savon pelastuslaitos Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

23 Pohjois-Savon ELY-keskuksen ehdotuksen sisältö Merkittävät tulvariskialueet Ei esitetä nimettäväksi yhtään merkittävää tulvariskialuetta Muut tulvariskialueet Varkauden keskusta (asutus, teollisuus) Kuopion keskusta (asutus, yhteiskunnallisesti merkittävät kohteet) Iisalmen keskusta (asutus, teollisuus) Paikallisesti merkittävät kohteet: Lapinlahden, Kiuruveden ja Siilinjärven keskustat Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Vuoksen ja Kymijoen merkittävät tulvariskialueet Vuoksen vesistöalue Ei esitetä nimettäväksi yhtään merkittävää tulvariskialuetta Kymijoen vesistöalue Kaksi merkittävä kohdetta: Kymijoen alaosa (Kotka ja Kouvola) ja Jyväskylä Näille alueille laadittava tulvavaara- ja tulvariskikartat v mennessä Kymijoen vesistölle laadittava tulvariskien hallintasuunnitelma v mennessä Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

24 Hulevesitulvariskien hallinta Kunnat vastaavat hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelusta ELY-keskus avustaa Noudatetaan soveltuvin osin samoja säännöksiä kuin vesistötulvariskien hallinnassa Alustava arviointi ja nimeäminen, tulvavaara- ja tulvariskikartat, hulevesitulvariskien hallintasuunnitelmat Kuntien tehtävä päätös v merkittävistä hulevesitulvariskialueista (tai siitä ettei niitä ole) Kuuleminen järjestettävä MRL:n mukaisesti Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Kiitos! Lisätietoja: Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Litmasenlammen tulva keväällä

25 Vesienhoidon kehittämisareenan esittely Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Vesienhoidon kehittämisareenan tarkoitus Kehittämisareenoja perustetaan strategisten painopistealueiden tehtävien hoitamista varten Koostuvat useista kehittämistehtävistä Vesienhoidon kehittämisareenan tavoitteena on edistää vesienhoitosuunnitelmiin sisältyvien toimenpiteiden toteuttamista Areenan toimintaan osallistutaan hankkeella tai projektilla Voi olla ELY-keskuksen oma tai jonkun muun hallinnoima hanke tai projekti Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

26 Vesienhoidon prosessi Rajaus ja tyypittely Painetarkastelut Luokittelu Selvitys vesienhoidon nyky- ja lisätoimenpiteistä Suojelualuerekisteri Vedenkäytön taloudelliset selvitykset Seurantaohjelma Seurannan järjestäminen VHS:n ja TPO:n päivitys Kuuleminen, sidosryhmäyhteistyö Toimenpiteiden seuranta Yhteistyöryhmä: Kristina (Tuulikki) Pj. Jari, siht. Vuokko Tulvariskien hallinta Vesienhoitoryhmät Iisalmen reitti: Vellu Nilsiän ja Juojärven reitit: Tuulikki Kallaveden Sorsaveden alue: Jarmo S Rautalammin reitti: Ilpo Pohjavedet: Jussi A Tulvadirektiivin toimeenpano Säännöstelyjen kehittäminen, toimivuustarkastelut, lupien uusiminen Vesienhoidon areena Maatalous RAE- hanke Kosteikkoyleissuunnittelu Metsätalous & turvetuotanto Pohjois-savon hanke? Jätevedet Kunnostus & säännöstely Vesihuoltoavustukset Haja-asutuksen jätevesineuvonta Vesihuollon kehittämissuunnitelmat Pohjavedet Kunnostustarveselvitys Omaehtoisen kunnostustoiminnan aktivoiminen ja ravintoverkkokunnostus pilotti? LakeAdmin? Pohjavesialueiden suojelusuunnitelma - hanke Lintuvesikunnostukset Pienvesien ennallistaminen? Siirtoviemärihankkeet Pohjavesitutkimukset Järvikunnostukset Virtavesikunnostukset Vaellusesteiden poisto Ilmastoareena Yhdennetty valuma-aluetason suunnittelu Luonnon monimuotoisuus -areena Käynnissä olevat hankkeet Pohjavesien suojelusuunnitelmahanke (SKVSY) Laaditaan suojelusuunnitelmat kaikille vedenhankinnan kannalta tärkeille I-luokan pohjavesialueille II-luokan alueille tehdään riskikartoitus Monivaikutteisten kosteikkojen yleissuunnittelu (ELY) Valmistuneita Onkiveden alue (2009) ja Haapajärven-Kilpijärven alue (2010) v Kiuruveden alue Kunnostustarveselvitys (ELY) Arvioidaan hyvää huonommassa tilassa olevien järvien kunnostustarpeita ja mahdollisuuksia Mukana noin 60 järveä Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

27 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Suunnitteilla olevat hankkeet Ravinnehävikit Euroiksi (RAE) hanke (Savonia) Kolmen maakunnan yhteinen hanke Tavoitteita: Maatalouden vesiensuojelutoimien edistäminen neuvonnan avulla, karjalannan energiatehokas käyttö Haja-asutuksen jätevesien käsittely (SKVSY) Kiinteistökohtaisen jätevesineuvonnan toteuttaminen Mukana kaikki Pohjois-Savon kunnat LAKE-ADMIN (SYKE) Järvien kunnostuksiin liittyvien parhaiden käytäntöjen siirtäminen Euroopan eri alueiden välillä Kohdejärvi? Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen Idea-asteella olevat hankkeet Metsätalouden vesiensuojelu hanke? Neuvonta, valuma-aluetason suunnittelu Onko tarpeen, kohdealue, yhteistyötahot, rahoitus? Pienvesien inventointi ja ennallistaminen? Yhteinen hanke luonnon monimuotoisuus areenan kanssa Hankkeen rajaus, sisältö, yhteistyötahot, rahoitus? Omaehtoisen kunnostustoiminnan aktivoiminen ja ravintoverkkokunnostus pilotti Kohde, yhteistyökumppanit, rahoitus? Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

28 Areenaa sivuavat hankkeet ja toiminnot (esim.) Jätevedet Siirtoviemärihankkeet, vesihuoltoavustukset Vesistökunnostukset Järvi- ja virtavesikunnostukset, lintuvesikunnostukset, vaellusesteiden poisto Tulvariskien hallinta tulvakartat, tulvariskien hallintasuunnitelmat Säännöstelyjen toimivuustarkastelut Erilaiset lausunnot ja vaikutusarviot esim. lausunnot ympäristölupahakemuksista ja kaavoista Pohjois-Savon ELY-keskus, Tuulikki Miettinen

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2010

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2010 PÖYTÄKIRJA POSELY/8/07.03/2010 27.5.2010 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2010 Aika: 17.5.2010 klo 13.00 15:30 Paikka: Pohjois-Savon liiton maakuntasali, Kuopio Läsnä: Osallistujat liitteessä

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2010

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2010 PÖYTÄKIRJA POSELY/8/07.03/2010 16.12.2010 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2010 Aika: Tiistai 9.11.2010 klo 13.00 15:30 Paikka: Pohjois-Savon liiton maakuntasali, Kuopio Läsnä: Osallistujat

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2015

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2015 PÖYTÄKIRJA POSELY/12/07.04/2010 10.9.2015 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2015 Aika: 26.8.2015 klo 13.00 14.30 Paikka: Joenvarren Seurahuone, Rapakkojoki, Kiuruvesi Läsnä: Osallistujat

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2014

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2014 PÖYTÄKIRJA POSELY/12/07.04/2010 27.8.2014 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2014 Aika: 19.3.2014 klo 13.00 15.10 Paikka: Maakuntasali, Sepänkatu 2, KUOPIO Läsnä: Osallistujat liitteessä

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Johtava asiantuntija Antton Keto Suomen ympäristökeskus Limnologipäivät

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2012

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2012 PÖYTÄKIRJA POSELY/5/07.04/2012 30.3.2012 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2012 Aika: 20.3.2012 klo 13.00 15:30 Paikka: Technopolis, kokoustila Giga, Kuopio Läsnä: Osallistujat liitteessä

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Vesistöjen tila Pohjois-Karjalassa. Viljelijän eurot vihertyy -seminaari Joensuu 14.2.2012

Vesistöjen tila Pohjois-Karjalassa. Viljelijän eurot vihertyy -seminaari Joensuu 14.2.2012 Vesistöjen tila Pohjois-Karjalassa Viljelijän eurot vihertyy -seminaari Joensuu 14.2.2012 Pohjois-Karjalan ELY-keskus 14.2.2012 1 Vesienhoidon tavoitteet Vesienhoidon tavoitteena on suojella, parantaa

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2013

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2013 PÖYTÄKIRJA POSELY/12/07.04/2010 8.1.2014 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2013 Aika: 12.11.2013 klo 10.00 12:30 Paikka: Lapinlahden kunnantalo Läsnä: Osallistujat liitteessä 1. 1. Kokouksen

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2012

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2012 PÖYTÄKIRJA POSELY/5/07.04/2012 5.12.2012 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2012 Aika: 23.11.2012 klo 13.00 15:35 Paikka: Technopolis, kokoustila Auditorio, Kuopio Läsnä: Osallistujat

Lisätiedot

Katsaus vesienhoidon toimenpiteiden seurantaan

Katsaus vesienhoidon toimenpiteiden seurantaan Katsaus vesienhoidon toimenpiteiden seurantaan Ähtävänjokirahasto 20v 29.8.2013 Vincent Westberg Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten

Lisätiedot

Vesienhoidon tulevaisuus haasteita ja mahdollisuuksia

Vesienhoidon tulevaisuus haasteita ja mahdollisuuksia Vesienhoidon tulevaisuus haasteita ja mahdollisuuksia Varsinais-Suomen ELY-keskus Sanna Kipinä-Salokannel Varsinais-Suomen ELY-keskus / Ympäristö ja luonnonvarat, Sanna Kipinä-Salokannel 26.1.2010 1 Vesienhoidon

Lisätiedot

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2011 Aika: Maanantai 10.10.2011

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteet Selkämeren alueella

Vesienhoidon toimenpiteet Selkämeren alueella Vesienhoidon toimenpiteet Selkämeren alueella 27.3.2014 Ravinnekuormitus ja kuormituksen vähennystavoitteet Kuormitus: Vemala-mallilla arvioitu, kattaa vuodet 2006-2011, noin 537 t/a fosforia ja 14480

Lisätiedot

Karvianjoen pintavesien toimenpideohjelma vuosille 2016-2021 (ehdotus)

Karvianjoen pintavesien toimenpideohjelma vuosille 2016-2021 (ehdotus) Karvianjoen pintavesien toimenpideohjelma vuosille 2016-2021 (ehdotus) Isojärvi Seura ry:n vuosikokous 25.3.2015 Pori Sanna Kipinä-Salokannel, Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelu Vesistöaluekohtainen

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv 14.01.2019 1 Ajankohtaista 2019 Toimenpiteiden seuranta ja toteutuksen arviointi 2016-2018

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteet Aurajoen-Paimionjoen osaalueella

Vesienhoidon toimenpiteet Aurajoen-Paimionjoen osaalueella Vesienhoidon toimenpiteet Aurajoen-Paimionjoen osaalueella 10.4.2014 Ravinnekuormitus ja kuormituksen vähennystavoitteet (Aurajoki-Paimionjoki) Kokonaisfosfori (168 t/a) Kokonaistyppi (2 149 t/a) Maatalous

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus, vesienhoito ja valuma-aluesuunnittelu

Tilaisuuden avaus, vesienhoito ja valuma-aluesuunnittelu Tilaisuuden avaus, vesienhoito ja valuma-aluesuunnittelu Valuma-aluetason suunnittelun koulutus 14.11.2012 Ansa Selänne ja Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Turvetuotannon

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteet Kokemäenjoen alaosan - Loimijoen osa-alueella

Vesienhoidon toimenpiteet Kokemäenjoen alaosan - Loimijoen osa-alueella Vesienhoidon toimenpiteet Kokemäenjoen alaosan - Loimijoen osa-alueella 20.3.2014 Ravinnekuormitus ja kuormituksen vähennystavoitteet (Kokemäenjoen alaosa Loimijoki) Kokonaisfosfori (281 t/a) Kokonaistyppi

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteet Saaristomeren osa-alueella

Vesienhoidon toimenpiteet Saaristomeren osa-alueella Vesienhoidon toimenpiteet Saaristomeren osa-alueella 15.4.2014 Ravinnekuormitus ja kuormituksen vähennystavoitteet Kuormitus: Vemala-mallilla arvioitu, kattaa vuodet 2006-2011, noin 290 t / a Kuormitusvähenemätavoitteet

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteet Eurajoki-Lapinjoki valuma-alueella

Vesienhoidon toimenpiteet Eurajoki-Lapinjoki valuma-alueella Vesienhoidon toimenpiteet Eurajoki-Lapinjoki valuma-alueella 28.4.2014 Ravinnekuormitus ja kuormituksen vähennystavoitteet Eurajoki-Lapinjoki Kokonaisfosfori 68 t/a Kokonaistyppi 1780 t/a Maatalous Metsätalous

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2011

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2011 PÖYTÄKIRJA POSELY/ 5 /07.03/2010 07.10.2011 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 2/2011 Aika: 20.9.2011 klo 13.00 15:00 Paikka: Pohjois-Savon liiton maakuntasali, Kuopio Läsnä: Osallistujat

Lisätiedot

Paikallisten vesistöjen tila ja erityispiirteet

Paikallisten vesistöjen tila ja erityispiirteet Paikallisten vesistöjen tila ja erityispiirteet Kunnosta lähivetesi- koulutus Kuopio 8.10.2016 Veli-Matti Vallinkoski Pohjois-Savon ELY-keskus 2 3 Vesienhoitoalueet ja Pohjois-Savon vesistöreitit 4 Pohjavesien

Lisätiedot

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2013 Aika: Keskiviikko 16.10.2013

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 15.1.2015 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Tiistai 13.1.2015 klo 13.00 16.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Toimenpiteiden toteutumisen edistyminen, poimintoja Pohjois-Pohjanmaalta. Maatalous, metsätalous, kunnostukset

Toimenpiteiden toteutumisen edistyminen, poimintoja Pohjois-Pohjanmaalta. Maatalous, metsätalous, kunnostukset Toimenpiteiden toteutumisen edistyminen, poimintoja Pohjois-Pohjanmaalta Maatalous, metsätalous, kunnostukset 1 Maatalouden toimenpiteet Ympäristösitoumuksia 89 % peltoalasta hieman laskua edellisestä

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2012 Aika: Tiistai 20.11.2012

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 27.1.2017 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Torstai 27.1.2017 klo 9.00 12.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Ehdotus Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosille 2016-21

Ehdotus Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosille 2016-21 Ehdotus Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosille 2016-21 Tornionjoen lohi- ja vesiparlamentti 11.-12-11.2014 Pekka Räinä/ Lapin ELY-keskus Kuuleminen meneillään Kuuleminen VHS-

Lisätiedot

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Kuuleminen 1.10.2014-31.3.2015 Juho Kotanen, ESAELY 7.11.2014 Yleistä vesienhoidosta Taustalla vesipuitedirektiivi (VPD, 2000/60/EY) ja

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle Marjaana Eerola Vesienhoidon suunnittelusta Tavoitteena, ettei vesien tila heikkene ja että vedet olisivat vähintään hyvässä tilassa vuonna

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 28.11.2018 5.12.2018 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Vesienhoidon 3. kauden ja tulvariskien

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Maa- ja metsätalousministeriön avauspuheenvuoro Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies SYKE, 5.10.2017 Säädökset ja vastuut Laki tulvariskien

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021

Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021 Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021 Maaseutuverkoston tiedotuskierros Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 7.8.2014 Sisältö Vesienhoidon tavoitteet ja aikataulu Vesien tila Länsi-Suomessa

Lisätiedot

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus, 7.2.2017 Vesien tilan parantamiseen liittyvät avustukset ELY-keskus voi myöntää ympäristöministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesiensuojelukoulutus, 8.6.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä vesistökuormitus

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu Maa- ja metsätalousministeriön avaus Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu 29.3.2011 1 Ilmaston muutokseen varautuminen: säädöshankkeita Patoturvallisuuslainsäädännön uudistus (2009)

Lisätiedot

Joroisten vesienhoito

Joroisten vesienhoito Joroisten vesienhoito VESIENHOIDON TOTEUTTAMINEN JOROISTEN ALUEELLA Joroisten toimintaryhmän kokous 4/2013, Joroisten kunnanvirasto 4.12.2013 alkaen klo 9.15 Vesienhoidon suunnittelu Lokakuun alussa julkistettu

Lisätiedot

LUMO-suunnittelu ja maatalouden vesiensuojelu Kyyvedellä

LUMO-suunnittelu ja maatalouden vesiensuojelu Kyyvedellä LUMO-suunnittelu ja maatalouden vesiensuojelu Kyyvedellä Kalle Hellström 22.2.2012 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 1 Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue - vesienhoitosuunnitelma

Lisätiedot

Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella. Kalajoki Laura Liuska

Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella. Kalajoki Laura Liuska Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella Kalajoki 20.11.2017 Laura Liuska Kalajoen tavoitetila vuoteen 2030 Tavoitteet Kalajoen tilan parantamiseksi Hyvä ekologinen tila Virkistyskäytön parantaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteiden toteutuminen

Vesienhoidon toimenpiteiden toteutuminen Vesienhoidon toimenpiteiden toteutuminen Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 22.11.2012 Ansa Selänne KESELY Toimenpiteiden toteutuksen seuranta on ohjeistettu Toimenpiteiden seurannan järjestäminen on

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma

Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma Karl-Erik Storberg, Lotta Hadin ja Liisa Maria Rautio Ympäristönsuojelupäivät 3.-4.10.2007 Lammi 1 Vesienhoidon suunnittelu 2006-2009

Lisätiedot

Savon ilmasto-ohjelma

Savon ilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelma www.ymparisto.fi/savonilmasto-ohjelma Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012 Projektipäällikkö Sami Mörsky Hankeorganisaatio Neuvottelukunta 8+8 (ESA, POS) Jussi

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesiensuojelukoulutus, 14.6.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä vesistökuormitus

Lisätiedot

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Hulevesifoorumi 15.4.2010 Kuntatalo Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Mikko Huokuna, SYKE Direktiivi tulvariskien arvioinnista ja hallinnasta Tavoitteena on vähentää tulvista ihmisten

Lisätiedot

Jakelussa mainituille

Jakelussa mainituille 1 Jakelussa mainituille 16.6.2014 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2014 Aika: Keskiviikko

Lisätiedot

Päivi Joki-Heiskala Toiminnanjohtaja Paimionjoki-yhdistys ry. Pro Saaristomeri-ohjelmakokous

Päivi Joki-Heiskala Toiminnanjohtaja Paimionjoki-yhdistys ry. Pro Saaristomeri-ohjelmakokous Päivi Joki-Heiskala Toiminnanjohtaja Paimionjoki-yhdistys ry Pro Saaristomeri-ohjelmakokous 16.1.2012 Saaristomeren suurin ravinnekuormittajia Noin 60 000 kg P/v Maatalous 80 % Luonnonhuuhtouma 13 % Asutus

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja pöytäkirjan tarkastajien valinta. 2. Vesienhoidon ajankohtaiset asiat (liite 1 ja 2)

1. Kokouksen avaus ja pöytäkirjan tarkastajien valinta. 2. Vesienhoidon ajankohtaiset asiat (liite 1 ja 2) Lappi LAPIN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS (5) Aika: 13.12.2012 klo 12.00-14.30 Paikka: Läsnä: Lapin ELY-keskus, Virastotalo, Hallituskatu 5 C, Rovaniemi, Amica-ravintolan kokoushuone Kabinetti Jari

Lisätiedot

Toimenpiteiden suunnittelu Sektorikohtaisten toimenpiteiden päivityksen tilannekatsaus. Sini Olin, Suomen ympäristökeskus

Toimenpiteiden suunnittelu Sektorikohtaisten toimenpiteiden päivityksen tilannekatsaus. Sini Olin, Suomen ympäristökeskus Toimenpiteiden suunnittelu Sektorikohtaisten toimenpiteiden päivityksen tilannekatsaus Sini Olin, Suomen ympäristökeskus Vesienhoidon suunnittelun vaiheet Toimenpiteiden suunnittelun aikataulu Vesienhoidon

Lisätiedot

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Viedään vesistö kohti hyvää tilaa YHDESSÄ! Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Vesienhoidon suunnittelu Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2016-2021

Lisätiedot

Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä

Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä Posote valmistelu / Henkilöstöryhmä 1. kokous Pöytäkirja Aika 10.11.2016 klo 12:00 15:00 Paikka Pohjois-Savon liitto / maakuntasali Läsnä Janne Niemeläinen (pj) Terttu Ruotsalainen Nina Holopainen Tuula

Lisätiedot

Vesienhoito ja maatalous

Vesienhoito ja maatalous Vesienhoito ja maatalous Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena 9.6.2014, Pori Sanna Kipinä-Salokannel Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vesien tilan yksikkö Vesienhoidon suunnittelu Vesistöaluekohtainen

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan tavoitteet

Tulvariskien hallinnan tavoitteet Tulvariskien hallinnan tavoitteet Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 13.12.2012, Rovaniemi Tulvariskien hallinnan työn kulku Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2011 1. Tarkistus 22.12.2018 Seuraavat

Lisätiedot

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2013

Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2013 PÖYTÄKIRJA POSELY/12/07.04/2010 22.5.2013 Pohjois-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1/2013 Aika: 7.5.2013 klo 10.00 15:35 Paikka: MTT Tutkimusasema Maaninka, Halola Läsnä: Osallistujat liitteessä

Lisätiedot

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä pintavesien kemiallisesta luokittelusta

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä pintavesien kemiallisesta luokittelusta Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä 16.9.2015 - pintavesien kemiallisesta luokittelusta Pintavesien kemiallinen luokittelu arvioitavat aineet 16.9.2015 Petri Poikonen 2 Pintavesien kemiallisen tilan

Lisätiedot

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.10.2014 1 Pintavesien ekologinen tila Yksityiskohtaista tietoa

Lisätiedot

Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja

Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja Yhdyskunnat ja haja-asutus Toimenpiteitä ja ohjauskeinoja 2016-2021 Vesienhoidon yhteistyöryhmä 8.5.2014 23.5.2014 Toimenpiteiden ja ohjauskeinojen perusteista Toimenpiteisiin sisältyvät merkittävimmät

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO KUTSU KOKOUKSEEN Pieksämäen seudun vesienhoidon toimintaryhmän (pintavedet ) kokous pidetään Pieksämäellä 11.12.2014 klo 15.00 16.30 Kokouspaikka Kanttila, osoite: Vilhulantie

Lisätiedot

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä kemiallisesta luokittelusta

Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä kemiallisesta luokittelusta Keski-Suomen vesienhoidon yhteistyöryhmä 20.5.2015 - kemiallisesta luokittelusta Kemiallinen luokittelu arvioitavat aineet Kemiallinen tila Kemiallisen tilan arviointi tarkoittaa sitä, että vesissä olevien

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ELY KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS

KESKI-SUOMEN ELY KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Muistio 1 (5) Keski-Suomi 22.7..2011 KESKI-SUOMEN ELY KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Aika 14.4.2011 klo 12.00 15.10 Paikka Läsnä Keski-Suomen ELY -keskus, Cygnaeuksenkatu 1, Metso-kabinetti

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 6.4.2016 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Tiistai 5.4.2016 klo 13.00 15.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio

Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio Esityslista 2/2017 1 (5) Aika ma 20.3.2017 klo 9.00 Paikka Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1, Kuopio Kokouksen esityslista liitteineen on saatavana Pohjois-Savon liiton www-sivuilta: www.pohjois-savo.fi/myr

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Iisalmen reitin vedet, kuormitus ja kunnostustarve

Iisalmen reitin vedet, kuormitus ja kunnostustarve Iisalmen reitin vedet, kuormitus ja kunnostustarve Ravintoketjukunnostus rehevien järvien hoidossa Kankaanpää 21.11.2012 Veli-Matti Vallinkoski Pohjois-Savon ELY-keskus Sisältö Pohjois-Savon ja erityisesti

Lisätiedot

Ryhmätyöt. Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen ja vesienhoidon suunnittelu

Ryhmätyöt. Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen ja vesienhoidon suunnittelu Ryhmätyöt Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen ja vesienhoidon suunnittelu 1 Suunnittelussa ELYn apuna oli alatyöryhmiä Toimenpiteiden toteutus yhteinen asia, useita vastuutahoja miten yhteistyöryhmä

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Läsnä: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Läsnä: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2010 Aika: Torstai 18.11.2010

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS. Maatalo, Makumaan kokoustila, Kauppakatu 19 C, Jyväskylä

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS. Maatalo, Makumaan kokoustila, Kauppakatu 19 C, Jyväskylä MUISTIO 1 (5) 8.5.2012 1/2012 KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Aika 8.5.2012 klo 12.00 15.10 Paikka Läsnä Maatalo, Makumaan kokoustila, Kauppakatu 19 C, Jyväskylä Kari Lehtinen

Lisätiedot

Vesienhoidon kuulemispalaute

Vesienhoidon kuulemispalaute Vesienhoidon kuulemispalaute Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Anna Bonde Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.5.2015 Kuulemispalaute, yhteenveto Vesienhoidon

Lisätiedot

Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari , Iisalmi

Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari , Iisalmi Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari 18.3.2019, Iisalmi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus Esityksen sisältö Iisalmen reitin vesien erityispiirteistä Vesien tila ja siihen

Lisätiedot

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA MUISTIO HAMELY/1040/2016 Häme 13.6.2019 Jakelun mukaan MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA Aika: Paikka: Läsnä: 12.6.2019 kokous klo 12-14.45 ja maastokäynti

Lisätiedot

Vesistövaikutusten arviointi

Vesistövaikutusten arviointi 19.3.2012 Vesistövaikutusten arviointi Jukka Koski-Vähälä Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry Huomioitavaa RAE-hankkeesta Kehittämis- ja tutkimushanke; YKSI SOVELTAVA PAKETTI Tutkimustieto tiloille

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna 2018 Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 9.5.2018 Visa Niittyniemi Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille

Lisätiedot

Yhteistyöryhmän toiminta vesienhoidon suunnittelussa

Yhteistyöryhmän toiminta vesienhoidon suunnittelussa Yhteistyöryhmän toiminta vesienhoidon suunnittelussa Jari Pasanen 10.6.2010 1 Yhteistyöryhmä (laki vesienhoidon järjestämisestä 14 ) Vesienhoidosta annetun lain mukaan yhteistyöryhmä osallistuu vesienhoitosuunnitelman

Lisätiedot

Läsnä: Pauli Vaittinen Polvijärven kunta, kunnanjohtaja. Markku Mutanen Pro Polvijärvi ry/puheenjohtaja

Läsnä: Pauli Vaittinen Polvijärven kunta, kunnanjohtaja. Markku Mutanen Pro Polvijärvi ry/puheenjohtaja 1 Polvijärven kunnostuksen ohjausryhmä Aika: 05.09.2008 klo 9.00 11.00 Paikka: Polvijärven kunnantalo Läsnä: Pauli Vaittinen Polvijärven kunta, kunnanjohtaja Helena Kaasinen Polvijärven kunta, hallintojohtaja

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena

Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena Vesienhoitosuunnittelu 15.5.2014 Jari Pesonen / Kainuun ELY -keskus Kainuu/Pohjois-Pohjanmaa 8.8.2014 3 Pintavesien ekologinen luokittelu - Kasviplankton

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon retkeily Karstulassa, 28.8.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mistä metsätalouden vesistökuormitus

Lisätiedot

Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset. Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, Laura Liuska

Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset. Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, Laura Liuska Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, 20.11.2017 Laura Liuska Kalajoen vesienhoitoryhmä Monialainen neuvottelukunta Kuntien yhteistyösopimus

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Pohjavesialueiden suojelusuunnitelma

Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Pohjavesialueiden suojelusuunnitelma Tekninen lautakunta 43 18.11.2015 Tekninen lautakunta 4 03.02.2016 Pohjavesialueiden suojelusuunnitelma Tekla 43 Vetelin kunnan alueella sijaitsee yhteensä 11 pohjavesialuetta. Vedenhankinnan kannalta

Lisätiedot

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9.

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9. Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker yhteenveto / sammanfattning Lausunnon antajat: (9.4.-9.7.2018) Lausuntoja oli 19 10 kuntaa: Alavus, Kristiinankaupunki,

Lisätiedot

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vihdin vesistöpäivä 10.11.2018 Vesiensuojelu & odotukset Valtakunnallinen ohjaus Kunnan rooli Strategia ja visio vesienhoitoon

Lisätiedot

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Satavesi-ohjelman Kokemäenjoki-ryhmän kokous 4.12.2015 Pekka Paavilainen Varsinais-Suomen ELY-keskus Suunnitelmat ja ohjelmat vuosille 2016-2021

Lisätiedot

Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon. Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6.

Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon. Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6. Hoitokalastuksella vauhtia vesienhoitoon Antton Keto, Ilkka Sammalkorpi ja Markus Huttunen Kannattava hoitokalastus? -seminaari 11.6.2015 Rauma Esityksen sisältö Yleistä vesienhoidosta Hoitokalastuksen

Lisätiedot

Vedenlaatu ja ihmistoiminnan paineet Peruveden valuma-alueella

Vedenlaatu ja ihmistoiminnan paineet Peruveden valuma-alueella Vedenlaatu ja ihmistoiminnan paineet Peruveden valuma-alueella 8.10.2018 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Juho Kotanen 1 Vesienhoidon tavoitteet Perustuu EU:n vesipolitiikan puitedirektiiviin

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto Tilaisuuden avaus Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä 14.5.2019 Antton Keto Vesien- ja merenhoidon vaiheet Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (12 ) Toimenpideohjelma

Lisätiedot

VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS

VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Kaakkois-Suomi MUISTIO 15.5.2012 VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Aika: 7.5.2012 klo 12.30-15.30 Paikka: Lappeenranta, Scandic Hotel Patria, kauppakatu 21, Lehmus-kabinetti Paikalla: Visa Niittyniemi

Lisätiedot

Neuvottelukunnan toiminta ja yhteistyösopimuksen esittely

Neuvottelukunnan toiminta ja yhteistyösopimuksen esittely Neuvottelukunnan toiminta ja yhteistyösopimuksen esittely Heidi Heino, yksikön päällikkö Pirkanmaan ELY-keskus 12.12.2018 Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta Valtakunnallisesti ainutkertainen

Lisätiedot

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta Anne Mäkynen 28.11.2018 Hankkeen taustaa ja esittelyä Hankkeen toiminta-alueena Ikaalisten reitin vesistöalue Alue on Pirkanmaa pienoiskoossa

Lisätiedot