OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:"

Transkriptio

1 OneHandMaid OneHandMaid on tietokoneohjelma, jonka avulla voi harjoitella viiden sormen kirjoitustekniikkaa. Ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka pystyvät käyttämään vain toista kättään. OneHandMaid on suunniteltu erityisesti lasten ja nuorten käyttöön. Ohjelma sisältää kahdeksantoista harjoitusta. Jokainen harjoitus koostuu viidestä, kahdeksasta tai yhdeksästä rivistä. Rivit rakentuvat kirjaimista ja sanoista sekä lopuksi numeroista ja lauseista. Perusrivillä opitaan yhdellä kädellä kirjoittamisen perusta. Kaikki harjoitukset alkavat perusriviharjoituksella, sormet F, G, H ja J -näppäimillä. Järjestys, jossa kirjaimet opitaan, perustuu ergonomiaan ja vaikeustasoon. Harjoituksista muodostuu tarina, jossa käyttäjällä on pääosa. Apuna käyttäjällä on apuri. Yhdessä he suorittavat hauskoja tehtäviä, jotka harjoittavat tavallisen näppäimistön käyttöä yhdellä kädellä. Alussa kirjoitetaan vain perusrivillä ja joka tehtävässä merkistöön lisätään yksi tai useampi uusi näppäin. Palkkioksi tehdyistä harjoituksista käyttäjä saa kolikoita, jotka hän voi käyttää valitsemaansa tarkoitukseen ohjelman lopussa. Ohjelman lopussa käyttäjä saa myös diplomin, jonka voi tulostaa. Harjoitusten kirjainjärjestys: Harjoitus 1: Aloitetaan perusrivinkirjaimilla, eli kirjaimet F, G, H ja J Harjoitus 2: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet E ja I Harjoitus 3: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet D ja K Harjoitus 4: Kirjaimet F ja J sekä uudet kirjaimet R ja U Harjoitus 5: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet A ja S Harjoitus 6: Kirjaimet H, I ja K sekä uudet kirjaimet Ö ja L Harjoitus 7: Kirjaimet F ja H sekä uudet kirjaimet N ja V Harjoitus 8: Kirjaimet G ja J sekä uudet kirjaimet O ja T Harjoitus 9: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet X ja Z Harjoitus 10: Kirjaimet H, K ja I sekä uudet kirjaimet P ja Å Harjoitus 11: Kirjaimet E ja H sekä uudet kirjaimet Q, W ja Y Harjoitus 12: Kirjaimet G, M ja Ö sekä uudet kirjaimet B, M ja Ä Harjoitus 13: Kirjaimet B, V, X ja Z sekä uusi kirjain C Harjoitus 14: Numerot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ja 0 Harjoitus 15: Välimerkit eli., - +!? ( ) ja = Harjoitus 16: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 17: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 18: Kertaus lauseita

2 Laitteisto ja ohjelmistovaatimukset Käyttöjärjestelmä Ohjelma toimii tietokoneilla, joissa käyttöjärjestelmänä on Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 tai XP. Laitteistovaatimukset Noin 200 megatavua tilaa kovalevyllä. Vähintään 1024 x 768 -resoluution näyttö, 32-bittiset värit. Asennus Ohjelman asennus alkaa kaksoisklikkaamalla Setup.exe-tiedostoa CD-ROMhakemistossa. Asennuksen voi tehdä oletusasetuksilla klikkaamalla jokaisessa ruudussa Next-painiketta ja lopuksi Finish-painiketta. Kuva 1: Sulje muut ohjelmat ja jatka eteenpäin valitsemalla Next.

3 Kuva 2: Määritä ohjelman asennushakemisto. Mikäli haluat muuttaa oletusasennushakemistoa valitse Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 3: Määritä Käynnistä-valikon pikakuvakkeiden hakemisto. Oletuksena pikakuvakkeet lisätään Käynnistä->Ohjelmat->OneHandMaid -kansion alle. Sijaintia voi muuttaa valitsemalla Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next.

4 Kuva 4: Mikäli haluat luoda pikakuvakkeen työpöydälle, laita rasti kohtaan Create a desktop icon. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 5: Ohjelma asentuu valitsemalla Install.

5 Ohjelman poistaminen Kansiosta, johon ohjelma on asennettu, löytyy tiedosto uninst000.exe. Tämän avulla voidaan poistaa ohjelma alustavasti. Kaikkia tietoja tämä unistallointi ei kuitenkaan poista. Jäljelle jääneet tiedostot voi itse poistaa siirtämällä ne roskakoriin. Ohjelman aloittaminen Vasenta kättä käyttävän on hyvä ennen ohjelman aloittamista käydä muuttamassa hiiren painikkeet vastakkaisiksi, jotta myös hiirtä olisi kätevä käyttää vasemmalla kädellä. Painikkeiden vaihto onnistuu painamalla Käynnistä-valikon Asetukset-valikkoa ja valitsemalla sieltä Ohjauspaneelin. Valitse ohjauspaneelista Hiiri.. Laita rasti Painikkeetvälilehden kohtaan Vaihda painikkeiden paikkaa keskenään ja paina lopuksi OK. Aloita valitsemalla kieli klikkaamalla kohtaa Suomeksi tai På svenska.

6 Seuraavaksi tulet kirjautumissivulle. Jos olet uusi käyttäjä, kirjoita nimesi viivalle ja paina Uusi käyttäjä-painiketta. Jos olet käyttänyt ohjelmaa aikaisemmin, käyttäjätunnuksesi löytyy listasta. Valitse tällöin käyttäjätunnuksesi listasta ja paina OK-painiketta, jolloin siirryt suoraan päävalikkoon.

7 Jos olet uusi käyttäjä saavut tälle sivulle. Kirjoita nimesi sille varatulle riville ja valitse kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Apuri määräytyy sen mukaan kumman kielen olet valinnut ohjelman käyttökieleksi. Kimi opastaa suomenkielisiä ja Miia opastaa ruotsinkielisiä. Seuraava sivu on päävalikko, josta voit valita haluatko tehdä harjoituksia, katsoa tuloksia, pelata peliä, muuttaa asetuksia tai kirjautua ulos ohjelmasta.

8 Valitsemalla päävalikosta Harjoitukset pääset harjoitusvalikkoon. Näet kuvan, jossa on viisi kerrostaloa. Yhdessä ikkunassa on verhot, mikä tarkoittaa, että harjoitus on auki ja sinun tulee aloittaa siitä ikkunasta. Painamalla ikkunaa, jossa on verhot, pääset harjoitukseen. Aina kun olet suorittanut tehtävän, palaat tähän ruutuun ja huomaat, että seuraavaan ikkunaan on tullut verhot. Kun olet suorittanut tehtävän kerran, harjoitus jää auki ja voit milloin tahansa palata takaisin tekemään saman harjoituksen uudelleen. Ikkuna, jossa ei ole verhoja, tarkoittaa, että harjoitus on suljettu etkä voi tehdä sitä ennen kuin olet suorittanut kaikki sitä edeltävät harjoitukset. Onnea matkaan!

9 Valitsemalla päävalikosta Tulokset pääset tarkastelemaan tuloksiasi. Oikeassa kulmassa olevalta listalta voit valita harjoituksen, jonka tuloksia haluat katsoa. Tulokset näkyvät väreinä vihreä (oikein) ja punainen (väärin) sekä prosenttilukuina. Voit tarkastella ja vertailla ensimmäisen, parhaan ja viimeisimmän harjoituskerran tuloksia. Tuloksiin saa haluttaessa näkyviin myös harjoitukseen käytetyn ajan, mikäli Ohjaajaruudusta valitaan Tulokset kohdasta Näytä aika oppilaan tuloksissa. Ruudulla näkyvän harjoituksen tulokset voi tulostaa painamalla Tulosta-painiketta. Painamalla OK-painiketta pääset takaisin päävalikkoon.

10 Pelit-painike vie sinut päävalikosta pelivalikkoon, josta voit valita Arvaa ja kirjoita-pelin. Arvaa ja kirjoita-peli koostuu kymmenestä eri aiheryhmästä. Kun valitset esimerkiksi ryhmän hedelmät, saat vihjeen, jonka perusteella sinun tulee arvata mistä hedelmästä on kyse ja kirjoittaa hedelmän nimi. Jos arvasit oikein, saat nähdä hedelmän kuvan.

11 Päävalikon kohdasta Asetukset palaat ruutuun, jossa voit valita kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Kun olet tehnyt valintasi, paina OK-painiketta. Jos et halua muuttaa valintojasi, jatka painamalla Peruuta-painiketta. Päävalikon Kirjaudu ulos-painike palauttaa sinut sisäänkirjautumissivulle, josta voit kirjautua uudelleen sisään uudella käyttäjätunnuksella tai valita listasta jo olemassa olevan käyttäjätunnuksen. Jos haluat lopettaa OneHandMaid-ohjelman käytön, valitse Lopetapainike, jolloin ohjelma sulkeutuu.

12 Ohjaaja (opettaja tai vanhempi) Sisäänkirjautumis-sivulla on Ohjaaja-painike. Ohjaajan sivut koostuvat tuloksista sekä käyttäjien asetuksista. Päästääksesi ohjaajan sivuille tarvitset salasanan. Oletussalasana on onehandmaid. Voit vaihtaa salasanan painamalla Vaihda salasana -painiketta.

13 Tulokset Päävalikon tulosten seuranta on tarkoitettu käyttäjälle itselleen. Ohjaajan sivujen Tulokset-alue antaa paljon laajempaa ja tarkempaa tietoa. Ohjaaja voi tarkastella kaikkien käyttäjien tuloksia valitsemalla eri käyttäjien käyttäjätunnukset vasemmassa yläkulmassa olevasta Käyttäjä-valikosta. Ohjaaja voi myös valita haluaako tarkastella viimeisimpiä tuloksia tai valita jonkun tietyn harjoituksen, jonka eri harjoituskertojen tuloksia haluaa verrata keskenään. Tarkasteltaessa viimeisimpiä tuloksia sekä kunkin harjoituksen yksityiskohtaisia tuloksia on käytettävissä seuraavat tiedot: Harjoitus: Harjoituksen järjestysluku ja osion numero. Harjoitukset koostuvat kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa tutustutaan uusiin näppäimiin. Toisessa osassa harjoitellaan uusien näppäinten yhdistämistä jo opittuihin ja kolmannessa osassa harjoitellaan sanoja, joissa uudet kirjaimet esiintyvät. Vain kaksi viimeistä osaa lasketaan tuloksiin. Tyyppi: Kunkin osaharjoituksen sisältö, eli harjoituksen eri osat sekä uudet kirjaimet. Kesto: Kunkin osaharjoituksen tekemiseen käytetty aika. Vaikeustaso: Harjoituksen tekohetkellä käytössä ollut vaikeustaso, joko helppo, keskitaso tai vaikea.

14 Rivit: Ensimmäinen luku kertoo montako harjoitusriviä käyttäjä on joutunut tekemään päästäkseen harjoituksen läpi. Jälkimmäinen luku kertoo harjoituksen läpäisemiseen tarvittavien harjoitusrivien minimilukumäärän. Esimerkiksi merkintä 5/4 tarkoittaa, että käyttäjällä on yhdellä rivillä ollut niin monta virhelyöntiä, että hän on joutunut tekemään yhden ylimääräisen harjoitusrivin. Mikäli käyttäjä on joutunut tekemään useita ylimääräisiä rivejä, on syytä harkita vaikeustason helpottamista. Vastaavasti mikäli käyttäjä on selvittänyt kaikki harjoitukset minimiharjoitusrivimäärällä, voidaan harkita vaikeustason nostamista. Oikeinkirjoitusprosentti: Kertoo kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista on mennyt ensimmäisellä yrityksellä oikein kyseisessä osaharjoituksessa. Päivä: Päivämäärä, jolloin harjoitus on tehty. Harjoituskerta: Kertoo monennenko harjoituskerran tuloksista on kyse. Viimeisimmät tulokset -valinnassa näkyy aina viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Kunkin harjoituksen tarkemmissa tiedoissa näkyy ensimmäisen harjoituskerran sekä neljän viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Ohjaaja voi myös valita vaihtoehdon Vaikeat kirjaimet vasemman yläkulman Harjoitusvalikosta, jolloin pylväsdiagrammi osoittaa prosentteina kunkin näppäimen kohdalla tehdyt virhelyönnit.

15 Käyttäjien asetukset Täältä ohjaaja voi muokata harjoitusten vaikeustasoa, harjoitusten ja näppäimistön asetuksia sekä poistaa käyttäjiä. Jos teet muutoksia asetuksiin, muista tallentaa muutokset painamalla Tallenna asetukset-painiketta. Halutessasi voit palata oletusasetuksiin painamalla Oletusasetukset-painiketta. Kaikkien asetusten vaikutuksia harjoituksiin voidaan tarkastella valitsemalla Esikatsele asetuksia. Ohjaaja voi myös tarkastella yksittäisiä harjoituksia sekä niiden sisältöä valitsemalla Tarkastele harjoituksia. Käyttäjä: Valitse käyttäjätunnus, jonka asetuksia haluat muokata. Vaikeustaso: Määrittelee kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista kullakin harjoitusrivillä on mentävä oikein, jotta oppilaan ei tarvitse tehdä ylimääräisiä harjoitusrivejä. Vaikea yli 90 % oikein, keskitaso % oikein, helppo % oikein. Näppäimistöasetukset Värit: Mikäli valittuna on Harmaa näppäimistö, kaikki näppäimistön näppäimet näkyvät harjoituksissa harmaina. Mikäli valittuna on Värillinen perusrivi, näkyvät näppäimistön näppäimet F, G, H ja J värillisinä. Mikäli valittuna on Värillinen näppäimistö, näkyvät kaikki harjoituksessa tarvittavat näppäimet värillisinä. Koko: Valinta muuttaa näppäimistön kokoa harjoituksissa. Valittavat kokovaihtoehdot ovat Pieni, Keskikokoinen ja Suuri. Muut:

16 Näytä näppäimistön kaikki merkit: Mikäli valinta on valittuna, näkyy kaikissa ohjelmassa harjoiteltavissa näppäimissä merkintä näppäimen tuottamasta merkistä. Muutoin näkyvissä ovat vain kirjaimet, välilyönti, capslock sekä enter. Numerot ja välimerkit tulevat näkyviin harjoituksissa, joissa niitä harjoitellaan. Näytä numerot ja välimerkit vaaleina: Mikäli valinta on valittuna, näkyvät numeroiden ja välimerkkien merkinnät näppäimistössä vaaleina. Valinta on käytettävissä ainoastaan silloin, kun Näytä näppäimistön kaikki merkit -valinta on valittuna. Jaa näppäimistö alueisiin: Jos valitset tämän kohdan, näppäimistö jaetaan osiin sen mukaan millä sormella kutakin näppäintä painetaan. Muutoin näppäimistö näytetään yhtenäisenä. Apuri: Mikäli Näytä apuri palautteessa valinta on valittuna, näytetään apuri kaikissa palautteissa harjoitusten sisällä. Muutoin apuri näkyy vain harjoituksen alussa ja lopussa. Käden asetukset Kätisyys: Valinta määrittelee, tehdäänkö harjoitukset vasemmalla vai oikealla kädellä. Käyttäjä voi myös itse muuttaa tätä asetusta. Käsi näkyvissä: Mikäli valinta on valittuna, käsi näkyy harjoituksissa näppäimistön alapuolella. Harjoitusten asetukset Harjoitusten kieli: Valinta määrittelee, onko harjoituskielenä Suomi vai Ruotsi. Harjoitusten oletuskielenä käytetään sitä kieltä, jolla käyttäjätunnus on luotu. Fontti: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin. Valittavana ovat Arial tai Times New Roman. Koko: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin koon. Valittavana ovat Pieni (26), Keskikokoinen (28) tai Suuri (30). Tulokset Näytä aika oppilaan tuloksissa: Mikäli valinta on valittuna, näkyy myös oppilaan tuloksissa harjoitukseen käytetty aika. Valittuna olevan käyttäjätunnuksen voi poistaa valitsemalla Poista käyttäjä.

17 Ergonomia Hyvän ergonomian huomioimisella pystytään vaikuttamaan positiivisesti toimintakykyyn ja ennaltaehkäisemään tietokonetyöskentelyn kaltaisesta yksipuolisesta toiminnasta usein aiheutuvia rasitusvammoja. Seuraavassa on luettelo asioista, jotka on olennaista huomioida ennen harjoittelun aloittamista. Niitä sovelletaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tarkempaa tietoa ergonomiasta löytyy esim. työterveyslaitoksen internetsivuilta ja niiden linkki-sivuilta. - Tila: Tilan tulee mahdollistaa työrauha. Lämpötilan tulee olla sopiva eikä esim. melu saa häiritä työskentelyä. - Työpöytä: Työpöytä tulisi sijoittaa rauhalliseen paikkaan, jonne on helppo päästä tarvittaessa esim. pyörätuolilla. Pöytälevyn pinta-alan on oltava niin suuri, että tarvittavat laitteet mahtuvat siihen hyvin, ja että tietokoneen käyttäjä voi tarvittaessa tukea käsivarren pöytää vasten. - Valaistus: Valaistuksen tulee olla riittävä. Valon tulisi tulla sivulta tai suoraan ylhäältä siten, että näyttöön ei kohdistu heijastuksia tai ettei valo häikäise tietokoneella työskentelevää. - Tuoli: Työtuolin on oltava yksilöllisesti säädettävä ja mukava. Jalat tulee voida tukea joko lattiaa tai erillistä jalkatukea vasten. - Näppäimistö: Näppäimistön on hyvä olla pienikokoinen, kun käyttää vain yhtä kättä. Hyvä paikka näppäimistölle löytyy seuraavasti: 1. Istu työpöytäsi eteen. 2. Laske käsivarsi vartalon viereen rennosti roikkumaan. 3. Purista kevyesti kyynärpäätä kylkeä vastaan. 4. Nosta käsi pöydän päälle, mutta pidä kuitenkin kyynärpää kevyesti kylkeä vasten. 5. Vie tuolia työpöytää kohti, kunnes vatsa on pöydänreunaa vasten. 6. Sijoita näppäimistö niin, että sormesi ovat perusrivillä (F, G, H, J), kun pidät kättä suoraan eteenpäin ja kyynärpäätä kylkeä vasten. Katso, että pöytälevyllä on tilaa, johon kyynärvarren voi tukea. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, olisi toivottavaa, että siinä olisi erillinen näppäimistö tai sivusuunnassa kääntyvä näyttö. - Näyttö: Näyttö tulee sijoittaa suoraan käyttäjän eteen. On tärkeää, että näyttö on oikealla korkeudella ja etäisyydellä. Myös näytön laatu on tärkeä, sillä värinä voi rasittaa silmiä. - Keskusyksikkö: Keskusyksikkö tulisi sijoittaa niin, että siihen on helppo yltää eikä siitä tuleva melu ja lämpö häiritse tietokoneen käyttäjää. - Johdot: Johdot tulee sijoittaa siten, että ne eivät ole tiellä ja aiheuttamassa esim. kompastumisriskiä. - Tauot: Tauko on hyvä pitää minuutin välein sekä silloin, kun keskittyminen vaikeutuu.

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja

Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja 31.3.2014 1 Hakemisto 1 Johdanto...2 2 Kirjautuminen...2 3 Selaimet ja evästeet...2 4 Tehtävien suorittaminen...3 5 Tehtäviin vastaaminen...4 6 Tehtävien

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Kemuun viedään ainoastaan kemikaalikohteiden (Seveso-laitos) ulkoiset pelastussuunnitelmat ja niiden harjoitukset.

Kemuun viedään ainoastaan kemikaalikohteiden (Seveso-laitos) ulkoiset pelastussuunnitelmat ja niiden harjoitukset. KEMU-OHJE: ULKOISTEN PELASTUSSUUNNITELMIEN JA HARJOITUSTIETOJEN LISÄÄMINEN KEMU-REKISTERIIN Pelastusviranomaisen tulee toimittaa rekisteriin pelastuslain 48 :n mukaiset ulkoiset pelastussuunnitelmat ja

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Kirjautumisen jälkeen käyttäjälle ilmestyy näkymä aikaisemmin tehdyistä ilmoituksistaan (kuva 1). Kuva 1. Käyttäjän kirjautumisen jälkeen aloitusnäkymässä näytetään

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten.

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. SÄHKÖPOSTIPALVELUN OMAHALLINTA-OHJE Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. Sisällysluettelo 1 Omahallintaan

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Kirjautumissivu löytyy osoitteesta https://njr.yap.fi/cgi-bin/rpj2v3/dispat.exe. Anna käyttäjätunnus ja salasana.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen

Yhteistyökumppanit kirjautuvat erikseen annetuilla tunnuksilla osoitteeseen 1 Etäyhteysohje (vpn.lappia.fi) Yleistä ssl-vpn etäkäyttöpalvelusta Koulutuskuntayhtymän henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käytössään selaimella käytettävä etäkäyttöpalvelu. Palvelun kautta voi käyttää

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

ALUE & LOHKO OHJEKIRJANEN

ALUE & LOHKO OHJEKIRJANEN ALUE & LOHKO OHJEKIRJANEN 1 Tämä asiakirja antaa ohjeet alue- tai lohkostruktuurin perustamiseen ja hallinnointiin. Seuraavassa esitetään looginen järjestys, joka jakaa toteutusprosessin kolmeen ryhmään:

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas

Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Tietokoneen asetukset -apuohjelma Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröity tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 01/2017 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Tervetuloa Lumme-kirjastojen verkkokirjastoon! Ilman kirjautumista voit selata aineistotietokantaa tarkistaa onko teos hyllyssä vai lainassa

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri SNKK:n M-Files jäsenrekisteri Tässä tiedostossa on ohjeistettu Nuorkauppakamarin jäsenrekisterin käyttö. Yhdistyslain 11 mukaan Yhdistyksen jäsenistä on hallituksen pidettävä luetteloa. Luetteloon on merkittävä

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot