OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:"

Transkriptio

1 OneHandMaid OneHandMaid on tietokoneohjelma, jonka avulla voi harjoitella viiden sormen kirjoitustekniikkaa. Ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka pystyvät käyttämään vain toista kättään. OneHandMaid on suunniteltu erityisesti lasten ja nuorten käyttöön. Ohjelma sisältää kahdeksantoista harjoitusta. Jokainen harjoitus koostuu viidestä, kahdeksasta tai yhdeksästä rivistä. Rivit rakentuvat kirjaimista ja sanoista sekä lopuksi numeroista ja lauseista. Perusrivillä opitaan yhdellä kädellä kirjoittamisen perusta. Kaikki harjoitukset alkavat perusriviharjoituksella, sormet F, G, H ja J -näppäimillä. Järjestys, jossa kirjaimet opitaan, perustuu ergonomiaan ja vaikeustasoon. Harjoituksista muodostuu tarina, jossa käyttäjällä on pääosa. Apuna käyttäjällä on apuri. Yhdessä he suorittavat hauskoja tehtäviä, jotka harjoittavat tavallisen näppäimistön käyttöä yhdellä kädellä. Alussa kirjoitetaan vain perusrivillä ja joka tehtävässä merkistöön lisätään yksi tai useampi uusi näppäin. Palkkioksi tehdyistä harjoituksista käyttäjä saa kolikoita, jotka hän voi käyttää valitsemaansa tarkoitukseen ohjelman lopussa. Ohjelman lopussa käyttäjä saa myös diplomin, jonka voi tulostaa. Harjoitusten kirjainjärjestys: Harjoitus 1: Aloitetaan perusrivinkirjaimilla, eli kirjaimet F, G, H ja J Harjoitus 2: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet E ja I Harjoitus 3: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet D ja K Harjoitus 4: Kirjaimet F ja J sekä uudet kirjaimet R ja U Harjoitus 5: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet A ja S Harjoitus 6: Kirjaimet H, I ja K sekä uudet kirjaimet Ö ja L Harjoitus 7: Kirjaimet F ja H sekä uudet kirjaimet N ja V Harjoitus 8: Kirjaimet G ja J sekä uudet kirjaimet O ja T Harjoitus 9: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet X ja Z Harjoitus 10: Kirjaimet H, K ja I sekä uudet kirjaimet P ja Å Harjoitus 11: Kirjaimet E ja H sekä uudet kirjaimet Q, W ja Y Harjoitus 12: Kirjaimet G, M ja Ö sekä uudet kirjaimet B, M ja Ä Harjoitus 13: Kirjaimet B, V, X ja Z sekä uusi kirjain C Harjoitus 14: Numerot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ja 0 Harjoitus 15: Välimerkit eli., - +!? ( ) ja = Harjoitus 16: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 17: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 18: Kertaus lauseita

2 Laitteisto ja ohjelmistovaatimukset Käyttöjärjestelmä Ohjelma toimii tietokoneilla, joissa käyttöjärjestelmänä on Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 tai XP. Laitteistovaatimukset Noin 200 megatavua tilaa kovalevyllä. Vähintään 1024 x 768 -resoluution näyttö, 32-bittiset värit. Asennus Ohjelman asennus alkaa kaksoisklikkaamalla Setup.exe-tiedostoa CD-ROMhakemistossa. Asennuksen voi tehdä oletusasetuksilla klikkaamalla jokaisessa ruudussa Next-painiketta ja lopuksi Finish-painiketta. Kuva 1: Sulje muut ohjelmat ja jatka eteenpäin valitsemalla Next.

3 Kuva 2: Määritä ohjelman asennushakemisto. Mikäli haluat muuttaa oletusasennushakemistoa valitse Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 3: Määritä Käynnistä-valikon pikakuvakkeiden hakemisto. Oletuksena pikakuvakkeet lisätään Käynnistä->Ohjelmat->OneHandMaid -kansion alle. Sijaintia voi muuttaa valitsemalla Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next.

4 Kuva 4: Mikäli haluat luoda pikakuvakkeen työpöydälle, laita rasti kohtaan Create a desktop icon. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 5: Ohjelma asentuu valitsemalla Install.

5 Ohjelman poistaminen Kansiosta, johon ohjelma on asennettu, löytyy tiedosto uninst000.exe. Tämän avulla voidaan poistaa ohjelma alustavasti. Kaikkia tietoja tämä unistallointi ei kuitenkaan poista. Jäljelle jääneet tiedostot voi itse poistaa siirtämällä ne roskakoriin. Ohjelman aloittaminen Vasenta kättä käyttävän on hyvä ennen ohjelman aloittamista käydä muuttamassa hiiren painikkeet vastakkaisiksi, jotta myös hiirtä olisi kätevä käyttää vasemmalla kädellä. Painikkeiden vaihto onnistuu painamalla Käynnistä-valikon Asetukset-valikkoa ja valitsemalla sieltä Ohjauspaneelin. Valitse ohjauspaneelista Hiiri.. Laita rasti Painikkeetvälilehden kohtaan Vaihda painikkeiden paikkaa keskenään ja paina lopuksi OK. Aloita valitsemalla kieli klikkaamalla kohtaa Suomeksi tai På svenska.

6 Seuraavaksi tulet kirjautumissivulle. Jos olet uusi käyttäjä, kirjoita nimesi viivalle ja paina Uusi käyttäjä-painiketta. Jos olet käyttänyt ohjelmaa aikaisemmin, käyttäjätunnuksesi löytyy listasta. Valitse tällöin käyttäjätunnuksesi listasta ja paina OK-painiketta, jolloin siirryt suoraan päävalikkoon.

7 Jos olet uusi käyttäjä saavut tälle sivulle. Kirjoita nimesi sille varatulle riville ja valitse kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Apuri määräytyy sen mukaan kumman kielen olet valinnut ohjelman käyttökieleksi. Kimi opastaa suomenkielisiä ja Miia opastaa ruotsinkielisiä. Seuraava sivu on päävalikko, josta voit valita haluatko tehdä harjoituksia, katsoa tuloksia, pelata peliä, muuttaa asetuksia tai kirjautua ulos ohjelmasta.

8 Valitsemalla päävalikosta Harjoitukset pääset harjoitusvalikkoon. Näet kuvan, jossa on viisi kerrostaloa. Yhdessä ikkunassa on verhot, mikä tarkoittaa, että harjoitus on auki ja sinun tulee aloittaa siitä ikkunasta. Painamalla ikkunaa, jossa on verhot, pääset harjoitukseen. Aina kun olet suorittanut tehtävän, palaat tähän ruutuun ja huomaat, että seuraavaan ikkunaan on tullut verhot. Kun olet suorittanut tehtävän kerran, harjoitus jää auki ja voit milloin tahansa palata takaisin tekemään saman harjoituksen uudelleen. Ikkuna, jossa ei ole verhoja, tarkoittaa, että harjoitus on suljettu etkä voi tehdä sitä ennen kuin olet suorittanut kaikki sitä edeltävät harjoitukset. Onnea matkaan!

9 Valitsemalla päävalikosta Tulokset pääset tarkastelemaan tuloksiasi. Oikeassa kulmassa olevalta listalta voit valita harjoituksen, jonka tuloksia haluat katsoa. Tulokset näkyvät väreinä vihreä (oikein) ja punainen (väärin) sekä prosenttilukuina. Voit tarkastella ja vertailla ensimmäisen, parhaan ja viimeisimmän harjoituskerran tuloksia. Tuloksiin saa haluttaessa näkyviin myös harjoitukseen käytetyn ajan, mikäli Ohjaajaruudusta valitaan Tulokset kohdasta Näytä aika oppilaan tuloksissa. Ruudulla näkyvän harjoituksen tulokset voi tulostaa painamalla Tulosta-painiketta. Painamalla OK-painiketta pääset takaisin päävalikkoon.

10 Pelit-painike vie sinut päävalikosta pelivalikkoon, josta voit valita Arvaa ja kirjoita-pelin. Arvaa ja kirjoita-peli koostuu kymmenestä eri aiheryhmästä. Kun valitset esimerkiksi ryhmän hedelmät, saat vihjeen, jonka perusteella sinun tulee arvata mistä hedelmästä on kyse ja kirjoittaa hedelmän nimi. Jos arvasit oikein, saat nähdä hedelmän kuvan.

11 Päävalikon kohdasta Asetukset palaat ruutuun, jossa voit valita kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Kun olet tehnyt valintasi, paina OK-painiketta. Jos et halua muuttaa valintojasi, jatka painamalla Peruuta-painiketta. Päävalikon Kirjaudu ulos-painike palauttaa sinut sisäänkirjautumissivulle, josta voit kirjautua uudelleen sisään uudella käyttäjätunnuksella tai valita listasta jo olemassa olevan käyttäjätunnuksen. Jos haluat lopettaa OneHandMaid-ohjelman käytön, valitse Lopetapainike, jolloin ohjelma sulkeutuu.

12 Ohjaaja (opettaja tai vanhempi) Sisäänkirjautumis-sivulla on Ohjaaja-painike. Ohjaajan sivut koostuvat tuloksista sekä käyttäjien asetuksista. Päästääksesi ohjaajan sivuille tarvitset salasanan. Oletussalasana on onehandmaid. Voit vaihtaa salasanan painamalla Vaihda salasana -painiketta.

13 Tulokset Päävalikon tulosten seuranta on tarkoitettu käyttäjälle itselleen. Ohjaajan sivujen Tulokset-alue antaa paljon laajempaa ja tarkempaa tietoa. Ohjaaja voi tarkastella kaikkien käyttäjien tuloksia valitsemalla eri käyttäjien käyttäjätunnukset vasemmassa yläkulmassa olevasta Käyttäjä-valikosta. Ohjaaja voi myös valita haluaako tarkastella viimeisimpiä tuloksia tai valita jonkun tietyn harjoituksen, jonka eri harjoituskertojen tuloksia haluaa verrata keskenään. Tarkasteltaessa viimeisimpiä tuloksia sekä kunkin harjoituksen yksityiskohtaisia tuloksia on käytettävissä seuraavat tiedot: Harjoitus: Harjoituksen järjestysluku ja osion numero. Harjoitukset koostuvat kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa tutustutaan uusiin näppäimiin. Toisessa osassa harjoitellaan uusien näppäinten yhdistämistä jo opittuihin ja kolmannessa osassa harjoitellaan sanoja, joissa uudet kirjaimet esiintyvät. Vain kaksi viimeistä osaa lasketaan tuloksiin. Tyyppi: Kunkin osaharjoituksen sisältö, eli harjoituksen eri osat sekä uudet kirjaimet. Kesto: Kunkin osaharjoituksen tekemiseen käytetty aika. Vaikeustaso: Harjoituksen tekohetkellä käytössä ollut vaikeustaso, joko helppo, keskitaso tai vaikea.

14 Rivit: Ensimmäinen luku kertoo montako harjoitusriviä käyttäjä on joutunut tekemään päästäkseen harjoituksen läpi. Jälkimmäinen luku kertoo harjoituksen läpäisemiseen tarvittavien harjoitusrivien minimilukumäärän. Esimerkiksi merkintä 5/4 tarkoittaa, että käyttäjällä on yhdellä rivillä ollut niin monta virhelyöntiä, että hän on joutunut tekemään yhden ylimääräisen harjoitusrivin. Mikäli käyttäjä on joutunut tekemään useita ylimääräisiä rivejä, on syytä harkita vaikeustason helpottamista. Vastaavasti mikäli käyttäjä on selvittänyt kaikki harjoitukset minimiharjoitusrivimäärällä, voidaan harkita vaikeustason nostamista. Oikeinkirjoitusprosentti: Kertoo kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista on mennyt ensimmäisellä yrityksellä oikein kyseisessä osaharjoituksessa. Päivä: Päivämäärä, jolloin harjoitus on tehty. Harjoituskerta: Kertoo monennenko harjoituskerran tuloksista on kyse. Viimeisimmät tulokset -valinnassa näkyy aina viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Kunkin harjoituksen tarkemmissa tiedoissa näkyy ensimmäisen harjoituskerran sekä neljän viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Ohjaaja voi myös valita vaihtoehdon Vaikeat kirjaimet vasemman yläkulman Harjoitusvalikosta, jolloin pylväsdiagrammi osoittaa prosentteina kunkin näppäimen kohdalla tehdyt virhelyönnit.

15 Käyttäjien asetukset Täältä ohjaaja voi muokata harjoitusten vaikeustasoa, harjoitusten ja näppäimistön asetuksia sekä poistaa käyttäjiä. Jos teet muutoksia asetuksiin, muista tallentaa muutokset painamalla Tallenna asetukset-painiketta. Halutessasi voit palata oletusasetuksiin painamalla Oletusasetukset-painiketta. Kaikkien asetusten vaikutuksia harjoituksiin voidaan tarkastella valitsemalla Esikatsele asetuksia. Ohjaaja voi myös tarkastella yksittäisiä harjoituksia sekä niiden sisältöä valitsemalla Tarkastele harjoituksia. Käyttäjä: Valitse käyttäjätunnus, jonka asetuksia haluat muokata. Vaikeustaso: Määrittelee kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista kullakin harjoitusrivillä on mentävä oikein, jotta oppilaan ei tarvitse tehdä ylimääräisiä harjoitusrivejä. Vaikea yli 90 % oikein, keskitaso % oikein, helppo % oikein. Näppäimistöasetukset Värit: Mikäli valittuna on Harmaa näppäimistö, kaikki näppäimistön näppäimet näkyvät harjoituksissa harmaina. Mikäli valittuna on Värillinen perusrivi, näkyvät näppäimistön näppäimet F, G, H ja J värillisinä. Mikäli valittuna on Värillinen näppäimistö, näkyvät kaikki harjoituksessa tarvittavat näppäimet värillisinä. Koko: Valinta muuttaa näppäimistön kokoa harjoituksissa. Valittavat kokovaihtoehdot ovat Pieni, Keskikokoinen ja Suuri. Muut:

16 Näytä näppäimistön kaikki merkit: Mikäli valinta on valittuna, näkyy kaikissa ohjelmassa harjoiteltavissa näppäimissä merkintä näppäimen tuottamasta merkistä. Muutoin näkyvissä ovat vain kirjaimet, välilyönti, capslock sekä enter. Numerot ja välimerkit tulevat näkyviin harjoituksissa, joissa niitä harjoitellaan. Näytä numerot ja välimerkit vaaleina: Mikäli valinta on valittuna, näkyvät numeroiden ja välimerkkien merkinnät näppäimistössä vaaleina. Valinta on käytettävissä ainoastaan silloin, kun Näytä näppäimistön kaikki merkit -valinta on valittuna. Jaa näppäimistö alueisiin: Jos valitset tämän kohdan, näppäimistö jaetaan osiin sen mukaan millä sormella kutakin näppäintä painetaan. Muutoin näppäimistö näytetään yhtenäisenä. Apuri: Mikäli Näytä apuri palautteessa valinta on valittuna, näytetään apuri kaikissa palautteissa harjoitusten sisällä. Muutoin apuri näkyy vain harjoituksen alussa ja lopussa. Käden asetukset Kätisyys: Valinta määrittelee, tehdäänkö harjoitukset vasemmalla vai oikealla kädellä. Käyttäjä voi myös itse muuttaa tätä asetusta. Käsi näkyvissä: Mikäli valinta on valittuna, käsi näkyy harjoituksissa näppäimistön alapuolella. Harjoitusten asetukset Harjoitusten kieli: Valinta määrittelee, onko harjoituskielenä Suomi vai Ruotsi. Harjoitusten oletuskielenä käytetään sitä kieltä, jolla käyttäjätunnus on luotu. Fontti: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin. Valittavana ovat Arial tai Times New Roman. Koko: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin koon. Valittavana ovat Pieni (26), Keskikokoinen (28) tai Suuri (30). Tulokset Näytä aika oppilaan tuloksissa: Mikäli valinta on valittuna, näkyy myös oppilaan tuloksissa harjoitukseen käytetty aika. Valittuna olevan käyttäjätunnuksen voi poistaa valitsemalla Poista käyttäjä.

17 Ergonomia Hyvän ergonomian huomioimisella pystytään vaikuttamaan positiivisesti toimintakykyyn ja ennaltaehkäisemään tietokonetyöskentelyn kaltaisesta yksipuolisesta toiminnasta usein aiheutuvia rasitusvammoja. Seuraavassa on luettelo asioista, jotka on olennaista huomioida ennen harjoittelun aloittamista. Niitä sovelletaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tarkempaa tietoa ergonomiasta löytyy esim. työterveyslaitoksen internetsivuilta ja niiden linkki-sivuilta. - Tila: Tilan tulee mahdollistaa työrauha. Lämpötilan tulee olla sopiva eikä esim. melu saa häiritä työskentelyä. - Työpöytä: Työpöytä tulisi sijoittaa rauhalliseen paikkaan, jonne on helppo päästä tarvittaessa esim. pyörätuolilla. Pöytälevyn pinta-alan on oltava niin suuri, että tarvittavat laitteet mahtuvat siihen hyvin, ja että tietokoneen käyttäjä voi tarvittaessa tukea käsivarren pöytää vasten. - Valaistus: Valaistuksen tulee olla riittävä. Valon tulisi tulla sivulta tai suoraan ylhäältä siten, että näyttöön ei kohdistu heijastuksia tai ettei valo häikäise tietokoneella työskentelevää. - Tuoli: Työtuolin on oltava yksilöllisesti säädettävä ja mukava. Jalat tulee voida tukea joko lattiaa tai erillistä jalkatukea vasten. - Näppäimistö: Näppäimistön on hyvä olla pienikokoinen, kun käyttää vain yhtä kättä. Hyvä paikka näppäimistölle löytyy seuraavasti: 1. Istu työpöytäsi eteen. 2. Laske käsivarsi vartalon viereen rennosti roikkumaan. 3. Purista kevyesti kyynärpäätä kylkeä vastaan. 4. Nosta käsi pöydän päälle, mutta pidä kuitenkin kyynärpää kevyesti kylkeä vasten. 5. Vie tuolia työpöytää kohti, kunnes vatsa on pöydänreunaa vasten. 6. Sijoita näppäimistö niin, että sormesi ovat perusrivillä (F, G, H, J), kun pidät kättä suoraan eteenpäin ja kyynärpäätä kylkeä vasten. Katso, että pöytälevyllä on tilaa, johon kyynärvarren voi tukea. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, olisi toivottavaa, että siinä olisi erillinen näppäimistö tai sivusuunnassa kääntyvä näyttö. - Näyttö: Näyttö tulee sijoittaa suoraan käyttäjän eteen. On tärkeää, että näyttö on oikealla korkeudella ja etäisyydellä. Myös näytön laatu on tärkeä, sillä värinä voi rasittaa silmiä. - Keskusyksikkö: Keskusyksikkö tulisi sijoittaa niin, että siihen on helppo yltää eikä siitä tuleva melu ja lämpö häiritse tietokoneen käyttäjää. - Johdot: Johdot tulee sijoittaa siten, että ne eivät ole tiellä ja aiheuttamassa esim. kompastumisriskiä. - Tauot: Tauko on hyvä pitää minuutin välein sekä silloin, kun keskittyminen vaikeutuu.

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

1. Pikaohje Ekapeliin... 3. 2. Tärkeitä huomioita... 3. 3. Ekapelin lataaminen... 4. 3.1. Ekapelin lataaminen Internet Explorer selaimella...

1. Pikaohje Ekapeliin... 3. 2. Tärkeitä huomioita... 3. 3. Ekapelin lataaminen... 4. 3.1. Ekapelin lataaminen Internet Explorer selaimella... EKAPELIN KÄYTTÖOHJE 1. Pikaohje Ekapeliin... 3 2. Tärkeitä huomioita... 3 3. Ekapelin lataaminen... 4 3.1. Ekapelin lataaminen Internet Explorer selaimella... 4 4. Käyttäjän tiedot... 16 4.1. Näytä käyttäjän

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

ATKajokortti. kurssi 27.9. - 1.10.2004. Kouluttajana Jyri Lindroos

ATKajokortti. kurssi 27.9. - 1.10.2004. Kouluttajana Jyri Lindroos ATKajokortti kurssi 27.9. - 1.10.2004 Kouluttajana Jyri Lindroos 2 Helsingin kristillinen opisto Yleistä Word for Windowsista Microsoft Word on yksi parhaimmista ja monipuolisimmista tekstinkäsittelyohjelmista,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot

Alfa-kielioppi interaktiiviset kielioppi- ja harjoituskirjaohjelmat Ohjelmien ominaisuudet ja käyttö

Alfa-kielioppi interaktiiviset kielioppi- ja harjoituskirjaohjelmat Ohjelmien ominaisuudet ja käyttö Alfa-kielioppi interaktiiviset kielioppi- ja harjoituskirjaohjelmat Ohjelmien ominaisuudet ja käyttö Alfasoft Oy Mikko Ala-Nikula 2004 2 Sisällys 1 ALFA-KIELIOPIT INTERAKTIIVISET HARJOITUS- JA OPPIKIRJAT...

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä 1 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen 1 1.2 Hiiren käyttö 3 1.3 Ikkunoiden

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Meditrainer - ohjelman käyttöohje

Meditrainer - ohjelman käyttöohje Meditrainer - ohjelman käyttöohje Karstula Helsinki 3.5.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

WORD- TEKSTINKÄSITTELY

WORD- TEKSTINKÄSITTELY WORD- TEKSTINKÄSITTELY 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO Word-tekstinkäsittelyohjelma ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston

Lisätiedot

Äänestysjärjestelmä AVACK. AVACK OY, Opiskelijankatu 5, 33720 TAMPERE Puh. (03) 358 0800, Fax. (03) 358 0850, Email: av-osasto@avack.

Äänestysjärjestelmä AVACK. AVACK OY, Opiskelijankatu 5, 33720 TAMPERE Puh. (03) 358 0800, Fax. (03) 358 0850, Email: av-osasto@avack. 1 2 5 3 0 6 3 2 6 1 5 0 AVACK R Äänestysjärjestelmä AVACK AVACK OY, Opiskelijankatu 5, 3320 TAMPERE Puh. (03) 35 000, Fax. (03) 35 050, Email: av-osasto@avack.fi www.avack.info AVACK Response äänestysjärjestelmä

Lisätiedot

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist LabOran käyttö kahdeksan oppijaksoa Johan Westerlund Matti Liljeqvist Kahdeksan oppituntia LabOran käytöstä Tällä kurssilla opiskellaan LabOra -jumalanpalvelusohjelman käyttöä kahdeksassa jaksossa. Jokainen

Lisätiedot

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto

Opintomoniste. Itä-Suomen Yliopisto Atk-passi: MIKROTIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET WINDOWS XP Opintomoniste Itä-Suomen Yliopisto SISÄLTÖ: 1 WINDOWS -TYÖPÖYTÄ... 2 1.1 KUVAKKEET... 2 1.2 KÄYNNISTÄ (START) -VALIKKO... 3 1.3 OMA TIETOKONE (MY

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus Käyttöopas Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus 1 Tämän julkaisun sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Esimerkeissä esitetyt yritykset, nimet ja muut tiedot ovat

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Sopivimman asennusvaihtoehdon valinta... 3 3. Ohjelmien asentaminen ja käyttöönotto... 6 3.1. Paikallinen

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje R-Phone 1.3.3 Käyttöohje versio 08.04.2005 2 R-Phone käyttöohje 8.4.2005 TJK Tietolaite Oy Sisällys Esittely...5 Mikä on R-Phone?...5 Esivaatimukset...5 PC:n vähimmäisvaatimukset...5 Ohjelmistovaatimukset...5

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot