OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OneHandMaid. Harjoitusten kirjainjärjestys:"

Transkriptio

1 OneHandMaid OneHandMaid on tietokoneohjelma, jonka avulla voi harjoitella viiden sormen kirjoitustekniikkaa. Ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka pystyvät käyttämään vain toista kättään. OneHandMaid on suunniteltu erityisesti lasten ja nuorten käyttöön. Ohjelma sisältää kahdeksantoista harjoitusta. Jokainen harjoitus koostuu viidestä, kahdeksasta tai yhdeksästä rivistä. Rivit rakentuvat kirjaimista ja sanoista sekä lopuksi numeroista ja lauseista. Perusrivillä opitaan yhdellä kädellä kirjoittamisen perusta. Kaikki harjoitukset alkavat perusriviharjoituksella, sormet F, G, H ja J -näppäimillä. Järjestys, jossa kirjaimet opitaan, perustuu ergonomiaan ja vaikeustasoon. Harjoituksista muodostuu tarina, jossa käyttäjällä on pääosa. Apuna käyttäjällä on apuri. Yhdessä he suorittavat hauskoja tehtäviä, jotka harjoittavat tavallisen näppäimistön käyttöä yhdellä kädellä. Alussa kirjoitetaan vain perusrivillä ja joka tehtävässä merkistöön lisätään yksi tai useampi uusi näppäin. Palkkioksi tehdyistä harjoituksista käyttäjä saa kolikoita, jotka hän voi käyttää valitsemaansa tarkoitukseen ohjelman lopussa. Ohjelman lopussa käyttäjä saa myös diplomin, jonka voi tulostaa. Harjoitusten kirjainjärjestys: Harjoitus 1: Aloitetaan perusrivinkirjaimilla, eli kirjaimet F, G, H ja J Harjoitus 2: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet E ja I Harjoitus 3: Kirjaimet F, G, H ja J sekä uudet kirjaimet D ja K Harjoitus 4: Kirjaimet F ja J sekä uudet kirjaimet R ja U Harjoitus 5: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet A ja S Harjoitus 6: Kirjaimet H, I ja K sekä uudet kirjaimet Ö ja L Harjoitus 7: Kirjaimet F ja H sekä uudet kirjaimet N ja V Harjoitus 8: Kirjaimet G ja J sekä uudet kirjaimet O ja T Harjoitus 9: Kirjaimet D, F ja G sekä uudet kirjaimet X ja Z Harjoitus 10: Kirjaimet H, K ja I sekä uudet kirjaimet P ja Å Harjoitus 11: Kirjaimet E ja H sekä uudet kirjaimet Q, W ja Y Harjoitus 12: Kirjaimet G, M ja Ö sekä uudet kirjaimet B, M ja Ä Harjoitus 13: Kirjaimet B, V, X ja Z sekä uusi kirjain C Harjoitus 14: Numerot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ja 0 Harjoitus 15: Välimerkit eli., - +!? ( ) ja = Harjoitus 16: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 17: Kertaus iso kirjain, pieni kirjain sekä kirjaimien järjestys Harjoitus 18: Kertaus lauseita

2 Laitteisto ja ohjelmistovaatimukset Käyttöjärjestelmä Ohjelma toimii tietokoneilla, joissa käyttöjärjestelmänä on Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 tai XP. Laitteistovaatimukset Noin 200 megatavua tilaa kovalevyllä. Vähintään 1024 x 768 -resoluution näyttö, 32-bittiset värit. Asennus Ohjelman asennus alkaa kaksoisklikkaamalla Setup.exe-tiedostoa CD-ROMhakemistossa. Asennuksen voi tehdä oletusasetuksilla klikkaamalla jokaisessa ruudussa Next-painiketta ja lopuksi Finish-painiketta. Kuva 1: Sulje muut ohjelmat ja jatka eteenpäin valitsemalla Next.

3 Kuva 2: Määritä ohjelman asennushakemisto. Mikäli haluat muuttaa oletusasennushakemistoa valitse Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 3: Määritä Käynnistä-valikon pikakuvakkeiden hakemisto. Oletuksena pikakuvakkeet lisätään Käynnistä->Ohjelmat->OneHandMaid -kansion alle. Sijaintia voi muuttaa valitsemalla Browse. Jatka eteenpäin valitsemalla Next.

4 Kuva 4: Mikäli haluat luoda pikakuvakkeen työpöydälle, laita rasti kohtaan Create a desktop icon. Jatka eteenpäin valitsemalla Next. Kuva 5: Ohjelma asentuu valitsemalla Install.

5 Ohjelman poistaminen Kansiosta, johon ohjelma on asennettu, löytyy tiedosto uninst000.exe. Tämän avulla voidaan poistaa ohjelma alustavasti. Kaikkia tietoja tämä unistallointi ei kuitenkaan poista. Jäljelle jääneet tiedostot voi itse poistaa siirtämällä ne roskakoriin. Ohjelman aloittaminen Vasenta kättä käyttävän on hyvä ennen ohjelman aloittamista käydä muuttamassa hiiren painikkeet vastakkaisiksi, jotta myös hiirtä olisi kätevä käyttää vasemmalla kädellä. Painikkeiden vaihto onnistuu painamalla Käynnistä-valikon Asetukset-valikkoa ja valitsemalla sieltä Ohjauspaneelin. Valitse ohjauspaneelista Hiiri.. Laita rasti Painikkeetvälilehden kohtaan Vaihda painikkeiden paikkaa keskenään ja paina lopuksi OK. Aloita valitsemalla kieli klikkaamalla kohtaa Suomeksi tai På svenska.

6 Seuraavaksi tulet kirjautumissivulle. Jos olet uusi käyttäjä, kirjoita nimesi viivalle ja paina Uusi käyttäjä-painiketta. Jos olet käyttänyt ohjelmaa aikaisemmin, käyttäjätunnuksesi löytyy listasta. Valitse tällöin käyttäjätunnuksesi listasta ja paina OK-painiketta, jolloin siirryt suoraan päävalikkoon.

7 Jos olet uusi käyttäjä saavut tälle sivulle. Kirjoita nimesi sille varatulle riville ja valitse kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Apuri määräytyy sen mukaan kumman kielen olet valinnut ohjelman käyttökieleksi. Kimi opastaa suomenkielisiä ja Miia opastaa ruotsinkielisiä. Seuraava sivu on päävalikko, josta voit valita haluatko tehdä harjoituksia, katsoa tuloksia, pelata peliä, muuttaa asetuksia tai kirjautua ulos ohjelmasta.

8 Valitsemalla päävalikosta Harjoitukset pääset harjoitusvalikkoon. Näet kuvan, jossa on viisi kerrostaloa. Yhdessä ikkunassa on verhot, mikä tarkoittaa, että harjoitus on auki ja sinun tulee aloittaa siitä ikkunasta. Painamalla ikkunaa, jossa on verhot, pääset harjoitukseen. Aina kun olet suorittanut tehtävän, palaat tähän ruutuun ja huomaat, että seuraavaan ikkunaan on tullut verhot. Kun olet suorittanut tehtävän kerran, harjoitus jää auki ja voit milloin tahansa palata takaisin tekemään saman harjoituksen uudelleen. Ikkuna, jossa ei ole verhoja, tarkoittaa, että harjoitus on suljettu etkä voi tehdä sitä ennen kuin olet suorittanut kaikki sitä edeltävät harjoitukset. Onnea matkaan!

9 Valitsemalla päävalikosta Tulokset pääset tarkastelemaan tuloksiasi. Oikeassa kulmassa olevalta listalta voit valita harjoituksen, jonka tuloksia haluat katsoa. Tulokset näkyvät väreinä vihreä (oikein) ja punainen (väärin) sekä prosenttilukuina. Voit tarkastella ja vertailla ensimmäisen, parhaan ja viimeisimmän harjoituskerran tuloksia. Tuloksiin saa haluttaessa näkyviin myös harjoitukseen käytetyn ajan, mikäli Ohjaajaruudusta valitaan Tulokset kohdasta Näytä aika oppilaan tuloksissa. Ruudulla näkyvän harjoituksen tulokset voi tulostaa painamalla Tulosta-painiketta. Painamalla OK-painiketta pääset takaisin päävalikkoon.

10 Pelit-painike vie sinut päävalikosta pelivalikkoon, josta voit valita Arvaa ja kirjoita-pelin. Arvaa ja kirjoita-peli koostuu kymmenestä eri aiheryhmästä. Kun valitset esimerkiksi ryhmän hedelmät, saat vihjeen, jonka perusteella sinun tulee arvata mistä hedelmästä on kyse ja kirjoittaa hedelmän nimi. Jos arvasit oikein, saat nähdä hedelmän kuvan.

11 Päävalikon kohdasta Asetukset palaat ruutuun, jossa voit valita kirjoitatko oikealla vai vasemmalla kädellä. Kun olet tehnyt valintasi, paina OK-painiketta. Jos et halua muuttaa valintojasi, jatka painamalla Peruuta-painiketta. Päävalikon Kirjaudu ulos-painike palauttaa sinut sisäänkirjautumissivulle, josta voit kirjautua uudelleen sisään uudella käyttäjätunnuksella tai valita listasta jo olemassa olevan käyttäjätunnuksen. Jos haluat lopettaa OneHandMaid-ohjelman käytön, valitse Lopetapainike, jolloin ohjelma sulkeutuu.

12 Ohjaaja (opettaja tai vanhempi) Sisäänkirjautumis-sivulla on Ohjaaja-painike. Ohjaajan sivut koostuvat tuloksista sekä käyttäjien asetuksista. Päästääksesi ohjaajan sivuille tarvitset salasanan. Oletussalasana on onehandmaid. Voit vaihtaa salasanan painamalla Vaihda salasana -painiketta.

13 Tulokset Päävalikon tulosten seuranta on tarkoitettu käyttäjälle itselleen. Ohjaajan sivujen Tulokset-alue antaa paljon laajempaa ja tarkempaa tietoa. Ohjaaja voi tarkastella kaikkien käyttäjien tuloksia valitsemalla eri käyttäjien käyttäjätunnukset vasemmassa yläkulmassa olevasta Käyttäjä-valikosta. Ohjaaja voi myös valita haluaako tarkastella viimeisimpiä tuloksia tai valita jonkun tietyn harjoituksen, jonka eri harjoituskertojen tuloksia haluaa verrata keskenään. Tarkasteltaessa viimeisimpiä tuloksia sekä kunkin harjoituksen yksityiskohtaisia tuloksia on käytettävissä seuraavat tiedot: Harjoitus: Harjoituksen järjestysluku ja osion numero. Harjoitukset koostuvat kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa tutustutaan uusiin näppäimiin. Toisessa osassa harjoitellaan uusien näppäinten yhdistämistä jo opittuihin ja kolmannessa osassa harjoitellaan sanoja, joissa uudet kirjaimet esiintyvät. Vain kaksi viimeistä osaa lasketaan tuloksiin. Tyyppi: Kunkin osaharjoituksen sisältö, eli harjoituksen eri osat sekä uudet kirjaimet. Kesto: Kunkin osaharjoituksen tekemiseen käytetty aika. Vaikeustaso: Harjoituksen tekohetkellä käytössä ollut vaikeustaso, joko helppo, keskitaso tai vaikea.

14 Rivit: Ensimmäinen luku kertoo montako harjoitusriviä käyttäjä on joutunut tekemään päästäkseen harjoituksen läpi. Jälkimmäinen luku kertoo harjoituksen läpäisemiseen tarvittavien harjoitusrivien minimilukumäärän. Esimerkiksi merkintä 5/4 tarkoittaa, että käyttäjällä on yhdellä rivillä ollut niin monta virhelyöntiä, että hän on joutunut tekemään yhden ylimääräisen harjoitusrivin. Mikäli käyttäjä on joutunut tekemään useita ylimääräisiä rivejä, on syytä harkita vaikeustason helpottamista. Vastaavasti mikäli käyttäjä on selvittänyt kaikki harjoitukset minimiharjoitusrivimäärällä, voidaan harkita vaikeustason nostamista. Oikeinkirjoitusprosentti: Kertoo kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista on mennyt ensimmäisellä yrityksellä oikein kyseisessä osaharjoituksessa. Päivä: Päivämäärä, jolloin harjoitus on tehty. Harjoituskerta: Kertoo monennenko harjoituskerran tuloksista on kyse. Viimeisimmät tulokset -valinnassa näkyy aina viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Kunkin harjoituksen tarkemmissa tiedoissa näkyy ensimmäisen harjoituskerran sekä neljän viimeisimmän harjoituskerran tulokset. Ohjaaja voi myös valita vaihtoehdon Vaikeat kirjaimet vasemman yläkulman Harjoitusvalikosta, jolloin pylväsdiagrammi osoittaa prosentteina kunkin näppäimen kohdalla tehdyt virhelyönnit.

15 Käyttäjien asetukset Täältä ohjaaja voi muokata harjoitusten vaikeustasoa, harjoitusten ja näppäimistön asetuksia sekä poistaa käyttäjiä. Jos teet muutoksia asetuksiin, muista tallentaa muutokset painamalla Tallenna asetukset-painiketta. Halutessasi voit palata oletusasetuksiin painamalla Oletusasetukset-painiketta. Kaikkien asetusten vaikutuksia harjoituksiin voidaan tarkastella valitsemalla Esikatsele asetuksia. Ohjaaja voi myös tarkastella yksittäisiä harjoituksia sekä niiden sisältöä valitsemalla Tarkastele harjoituksia. Käyttäjä: Valitse käyttäjätunnus, jonka asetuksia haluat muokata. Vaikeustaso: Määrittelee kuinka monta prosenttia näppäimenpainalluksista kullakin harjoitusrivillä on mentävä oikein, jotta oppilaan ei tarvitse tehdä ylimääräisiä harjoitusrivejä. Vaikea yli 90 % oikein, keskitaso % oikein, helppo % oikein. Näppäimistöasetukset Värit: Mikäli valittuna on Harmaa näppäimistö, kaikki näppäimistön näppäimet näkyvät harjoituksissa harmaina. Mikäli valittuna on Värillinen perusrivi, näkyvät näppäimistön näppäimet F, G, H ja J värillisinä. Mikäli valittuna on Värillinen näppäimistö, näkyvät kaikki harjoituksessa tarvittavat näppäimet värillisinä. Koko: Valinta muuttaa näppäimistön kokoa harjoituksissa. Valittavat kokovaihtoehdot ovat Pieni, Keskikokoinen ja Suuri. Muut:

16 Näytä näppäimistön kaikki merkit: Mikäli valinta on valittuna, näkyy kaikissa ohjelmassa harjoiteltavissa näppäimissä merkintä näppäimen tuottamasta merkistä. Muutoin näkyvissä ovat vain kirjaimet, välilyönti, capslock sekä enter. Numerot ja välimerkit tulevat näkyviin harjoituksissa, joissa niitä harjoitellaan. Näytä numerot ja välimerkit vaaleina: Mikäli valinta on valittuna, näkyvät numeroiden ja välimerkkien merkinnät näppäimistössä vaaleina. Valinta on käytettävissä ainoastaan silloin, kun Näytä näppäimistön kaikki merkit -valinta on valittuna. Jaa näppäimistö alueisiin: Jos valitset tämän kohdan, näppäimistö jaetaan osiin sen mukaan millä sormella kutakin näppäintä painetaan. Muutoin näppäimistö näytetään yhtenäisenä. Apuri: Mikäli Näytä apuri palautteessa valinta on valittuna, näytetään apuri kaikissa palautteissa harjoitusten sisällä. Muutoin apuri näkyy vain harjoituksen alussa ja lopussa. Käden asetukset Kätisyys: Valinta määrittelee, tehdäänkö harjoitukset vasemmalla vai oikealla kädellä. Käyttäjä voi myös itse muuttaa tätä asetusta. Käsi näkyvissä: Mikäli valinta on valittuna, käsi näkyy harjoituksissa näppäimistön alapuolella. Harjoitusten asetukset Harjoitusten kieli: Valinta määrittelee, onko harjoituskielenä Suomi vai Ruotsi. Harjoitusten oletuskielenä käytetään sitä kieltä, jolla käyttäjätunnus on luotu. Fontti: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin. Valittavana ovat Arial tai Times New Roman. Koko: Valinta määrittelee harjoitusriveissä käytettävän fontin koon. Valittavana ovat Pieni (26), Keskikokoinen (28) tai Suuri (30). Tulokset Näytä aika oppilaan tuloksissa: Mikäli valinta on valittuna, näkyy myös oppilaan tuloksissa harjoitukseen käytetty aika. Valittuna olevan käyttäjätunnuksen voi poistaa valitsemalla Poista käyttäjä.

17 Ergonomia Hyvän ergonomian huomioimisella pystytään vaikuttamaan positiivisesti toimintakykyyn ja ennaltaehkäisemään tietokonetyöskentelyn kaltaisesta yksipuolisesta toiminnasta usein aiheutuvia rasitusvammoja. Seuraavassa on luettelo asioista, jotka on olennaista huomioida ennen harjoittelun aloittamista. Niitä sovelletaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tarkempaa tietoa ergonomiasta löytyy esim. työterveyslaitoksen internetsivuilta ja niiden linkki-sivuilta. - Tila: Tilan tulee mahdollistaa työrauha. Lämpötilan tulee olla sopiva eikä esim. melu saa häiritä työskentelyä. - Työpöytä: Työpöytä tulisi sijoittaa rauhalliseen paikkaan, jonne on helppo päästä tarvittaessa esim. pyörätuolilla. Pöytälevyn pinta-alan on oltava niin suuri, että tarvittavat laitteet mahtuvat siihen hyvin, ja että tietokoneen käyttäjä voi tarvittaessa tukea käsivarren pöytää vasten. - Valaistus: Valaistuksen tulee olla riittävä. Valon tulisi tulla sivulta tai suoraan ylhäältä siten, että näyttöön ei kohdistu heijastuksia tai ettei valo häikäise tietokoneella työskentelevää. - Tuoli: Työtuolin on oltava yksilöllisesti säädettävä ja mukava. Jalat tulee voida tukea joko lattiaa tai erillistä jalkatukea vasten. - Näppäimistö: Näppäimistön on hyvä olla pienikokoinen, kun käyttää vain yhtä kättä. Hyvä paikka näppäimistölle löytyy seuraavasti: 1. Istu työpöytäsi eteen. 2. Laske käsivarsi vartalon viereen rennosti roikkumaan. 3. Purista kevyesti kyynärpäätä kylkeä vastaan. 4. Nosta käsi pöydän päälle, mutta pidä kuitenkin kyynärpää kevyesti kylkeä vasten. 5. Vie tuolia työpöytää kohti, kunnes vatsa on pöydänreunaa vasten. 6. Sijoita näppäimistö niin, että sormesi ovat perusrivillä (F, G, H, J), kun pidät kättä suoraan eteenpäin ja kyynärpäätä kylkeä vasten. Katso, että pöytälevyllä on tilaa, johon kyynärvarren voi tukea. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, olisi toivottavaa, että siinä olisi erillinen näppäimistö tai sivusuunnassa kääntyvä näyttö. - Näyttö: Näyttö tulee sijoittaa suoraan käyttäjän eteen. On tärkeää, että näyttö on oikealla korkeudella ja etäisyydellä. Myös näytön laatu on tärkeä, sillä värinä voi rasittaa silmiä. - Keskusyksikkö: Keskusyksikkö tulisi sijoittaa niin, että siihen on helppo yltää eikä siitä tuleva melu ja lämpö häiritse tietokoneen käyttäjää. - Johdot: Johdot tulee sijoittaa siten, että ne eivät ole tiellä ja aiheuttamassa esim. kompastumisriskiä. - Tauot: Tauko on hyvä pitää minuutin välein sekä silloin, kun keskittyminen vaikeutuu.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE 2 S i v u SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen 3 2. Etusivunäkymä 4 3. Tapahtumat 5 3.1. Tapahtumaan ilmoittautuneet 6 3.2.

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windowsin asetukset on keskus, jossa voit mm. muuttaa tietokoneen näkemistä, kuulemista ja käyttämistä helpottavia helppokäyttötoimintoja.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Itsepalvelukopiokone

Itsepalvelukopiokone Itsepalvelukopiokone Tarvitset kopiointiin joko Waltti-matkakortin tai tunnistetarran kirjastokorttiisi. Waltti-matkakortin voit hankkia Kansalaisinfosta ja tunnistetarran pääkirjaston Infosta. Näin aloitan

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

GlucoNavii DMS ohjelma

GlucoNavii DMS ohjelma GlucoNavii DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta www.ekoweb.fi => Tuki Vieritä sivua hieman alaspäin kunnes näet alla olevan kuvan. Tiedosto on exe-päätteinen, joten virustorjuntaohjelmistosi

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006

Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006 Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006 1 Sisällysluettelo Sivu Asennusohje/Ohjelman käyttöönotto --------------------------------------------------------- 2 Yleistä----------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1 WINDOWSIN ASETUKSET WINDOWSIN ASETUKSET Asetuksilla pyritään siihen, että käyttö olisi turvallisempaa, helpompaa ja mukavampaa Windowsin asetukset löytyvät Ohjauspaneelista Osa asetuksista on lisäohjelmakohtaisia

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Kirjautuminen Seppo pelipalveluun Seppo (ex-smartfeet) löytyy nykyään osoitteesta seppo.io. Kirjautumiseen tarvitset käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Salpauksessa

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja 0.1

Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja 0.1 Netti-Moppi oppimisympäristön oppilaan ohjekirja 0.1 1 Hakemisto 1 Johdanto...2 1.1 Kirjautuminen...2 1.2 Selaimet ja evästeet...2 1.3 Tehtävien suorittaminen...3 1.4 Tehtäviin vastaaminen...4 1.5 Tehtävien

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot

UBUNTU. UBUNTU - Peruskäyttö. Työpöytä. GNU Free Documentation License. Sisäänkirjautuminen. Yläpaneelissa on kolme valikkoa. Paneelit ja valikot UBUNTU GNU Free Documentation License UBUNTU - Peruskäyttö Sisäänkirjautuminen Tietokoneen käynnistymisen jälkeen avautuu ensimmäisenä näkyville sisäänkirjautumisruutu. Kirjaudu sisään järjestelmään syöttämällä

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Käytä kymmentä. Jotkut vanhemmista lukijoista ovat NÄPPÄRÄ OPETUSOHJELMA:

Käytä kymmentä. Jotkut vanhemmista lukijoista ovat NÄPPÄRÄ OPETUSOHJELMA: NÄPPÄRÄ OPETUSOHJELMA: Käytä kymmentä Vaihda kaksisormijärjestelmä kymmensormijärjestelmään ja opettele yksinkertaisten harjoitusten avulla kirjoittamaan salamannopeasti näppäimistöllä. TIETOJA VAIKEUSTASO

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Geni - pikaopas. Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen.

Geni - pikaopas. Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen. Geni - pikaopas Kuvalliset pikaohjeet, jotta pääset aloittamaan Geni -sukupuusi rakentamisen. Tarkemmat ohjeet ja käytänteet löytyvät opuksesta GENIOHJE_PÄIVITYS_HEINÄKUU_2016.pdf! Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT)

KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT) KAMPUSSALASANAN VAIHTAMINEN (SAVONIA-AMK KÄYTTÄJÄT) Moodlen tunnukset ovat samat kuin verkon (=tietokoneille kirjautumisen), sähköpostin, Asion, Adobe Connectin ja Webropolin käyttäjätunnukset. Näiden

Lisätiedot

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä n käyttö VDI-ympäristössä a käytetään VDI-ympäristössä joko yliopiston koneelta tai www-selaimen kautta (Esim. Firefox). Sisällysluettelo Käyttö yliopiston koneella... 1 Käyttö selaimen kautta... 2 VDIn

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä www.kanjikaveri.net Ohje 1 (6) Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä Japania on mahdollista kirjoittaa tietokoneella ihan tavallisella suomalaisella näppäimistöllä.

Lisätiedot

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla I Nauhan tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja kelanauhuriin. Käynnistys Kelaa taaksepäin Kelaa eteenpäin Virtakytkin

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot

Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot Tullihallitus Ulkomaankauppaosasto 17.8.2007 OHJE 1(7) Nettipassitus, tunnistetun käyttäjän toiminnot Tullin nettipassitus-ohjelmasta otetaan elokuun lopussa 2007 käyttöön uusi versio, jossa aiempia ilmoituksia

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma Wilman käyttöopas huoltajille 1 Sisällysluettelo Wilmaan kirjautuminen... 3 Oma etusivu... 4 Pikaviestit... 5 Työjärjestys... 6 Kokeet... 6 Suoritukset... 6 Tuntimerkinnät... 7 Selvitä tuntimerkintöjä...7

Lisätiedot

Kirjausohjelman käyttöohje 3.01

Kirjausohjelman käyttöohje 3.01 - 1 - Kirjausohjelman käyttöohje 3.01 Ohjeet on suunniteltu ohjelman versiolle 3.01. 1. Yleisiä ohjeita ohjelman käyttäjälle: Tietokannan (tietokanta.dat) ja kirjausohjelman (kirjaus.exe) saat koneellesi

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot