Opas kuntoutujalle Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opas kuntoutujalle Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskus"

Transkriptio

1 Opas kuntoutujalle Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskus Invalidiliiton kuntoutus

2 Tervetuloa Oppaassa on käytännön asioita, jotka sinun on hyvä tietää ennen kuntoutukseen tuloa. Lisätietoja kuntoutuskeskuksesta ja toiminnastamme löydät sähköisesti osoitteesta Tilat Rakennus on nimeltään Synapsia, ja se on valmistunut vuonna Rakennuksen suunnittelussa on ollut keskeistä liikunnallinen esteettömyys. Kuntoutuspaikkoja on yhteensä 75. Käyntiosoitteemme Nordenskiöldinkatu 18 B, Helsinki

3 Pysäköinti Kuntoutuskeskuksen pysäköintialueella on runsaasti invapysäköintipaikkoja. Kuntoutujien käyttöön on varattu pääoven läheisyydessä olevat pysäköintipaikat. Ilmoita autosi rekisterinumero neuvontaan, mikäli tulet kuntoutuskeskukseen omalla autolla. Puhelin- ja tietoliikenne Matkapuhelimien käyttö tiloissamme on sallittu. Pyydä puhelinlinjan avaamista neuvonnasta, mikäli sinulla ei ole matkapuhelinta. Rakennuksessa on langaton lähiverkkoyhteys, joten voit tuoda mukanasi oman kannettavan tietokoneen. Langattoman verkon käyttäjätunnuksen saat neuvonnasta. Posti Posti lähtee kuntoutuskeskuksesta päivittäin kello Lähtevän postin voit jättää neuvontaan tai henkilökunnan toimitettavaksi neuvontaan. Arvoesineet ja rahat Suuret rahasummat ja arvoesineet toivomme sinun jättävän kotiin. Huoneesi vaatekaapissa on lukollinen laatikko, jossa voit säilyttää rahojasi omalla vastuullasi. Pankkiautomaatti Kuntoutuskeskuksessa ei ole pankkiautomaattia. Lähin pankkiautomaatti on noin 500 metrin päässä kuntoutuskeskuksesta osoitteessa Tukholmankatu 2. Vapaa-ajanohjaajat järjestävät asiointiryhmän torstaisin kello 11 12, jolloin sinulla on mahdollisuus käydä pankkiautomaatilla. Ryhmään ilmoittautumiset vapaa-ajanohjaajille.

4 Tupakointi ja päihteet Tupakointi on sallittu ainoastaan ensimmäisen kerroksen tupakkahuoneessa ja ulkona tupakoinnille erikseen varatussa paikassa. Päihteiden tuominen kuntoutuskeskukseen ja esiintyminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty oman ja toisten kuntoutujien turvallisuuden ja yleisen viihtyisyyden vuoksi. Kulunvalvonta Turvallisuutesi varmistamiseksi on kuntoutuskeskuksessa käytössä kulunvalvonta ja videovalvonta. Kulunvalvontaan kuuluu kuntoutujakohtainen kulkulupa, joka pitää olla jokaisella mukana oman huoneen ulkopuolella liikkuessa. Myös henkilökunnalla on omat kulkuluvat. Vieraat saavat käyntikertakohtaisen kulkuluvan ilmoittautuessaan kuntoutuskeskuksen neuvonnassa. Videovalvonnalla seurataan liikkumista kuntoutuskeskuksen sisätiloissa, tupakkahuoneessa ja rakennuksen ulkopuolella. Kuntoutujahuoneissa ei ole videovalvontaa. Vakuutusturva Käpylän kuntoutuskeskuksella on lakisääteinen potilasvahinkovakuutus ja toiminnan vastuuvakuutus. Vakuutusturva kattaa kuntotujalle aiheutuvat vahingot kuntoutuksen aikana, mikäli ne liittyvät välittömästi hoitoon ja kuntoutukseen. Vakuutusturva ei kuitenkaan korvaa vahinkoja, joissa ei ole kuntoutuskeskuksen tuottamusta. Kuntoutuskeskuksella ei ole kuntoutujille erillistä vapaa-ajan tapaturmavakuutusta.

5 Kuntoutusjakson kulku Saapuminen ja kuntoutusjakson alkaminen Pyydämme sinua saapumaan kutsukirjeessä mainittuna ajankohtana. Ilmoittaudu neuvonnassa, josta saat kulkuluvan. Neuvonnasta sinut ohjataan osastolle. Majoitushuoneet ovat 1-2 henkilön huoneita. Majoituksessa pyritään ottamaan huomioon toiveesi tilanteen niin salliessa. Mikäli joku läheinen henkilö on saattamassa sinua kuntoutuskeskukseen, hän voi halutessasi osallistua ensimmäisen päivän ohjelmaan. Hoitaja haastattelee sinua ja käy kanssasi läpi ensimmäisen viikon ohjelman. Tulopäivänä järjestetään tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan kuntoutustoiminnasta ja esitellään tilat. Kuntoutusjakson toteuttaminen Kuntoutusjaksot toteutetaan yhtäjaksoisesti sisältäen myös ohjelman mukaiset viikonloput. Halutessasi voit kuitenkin lähteä kotiin lauantaina kuntoutusohjelman jälkeen (aikaisintaan kello 15) ja palata takaisin sunnuntaina kello 16 mennessä. Vain erityisen painavista syistä voit olla poissa yötä muulloin kuntoutusjakson aikana. Poistuessasi ja palatessasi sinun tulee ilmoittautua osastosi hoitajalle. Huomioithan, että saadessasi Kelan kuntoutusrahaa, sitä ei makseta arkipäiviltä (myös lauantai on arkipäivä), jotka olet poissa kuntoutuksesta. Kuntoutusjakson päättyminen Kuntoutusjakso päättyy viimeisenä kuntoutuspäivänä kello mennessä.

6 Kuntoutusjaksolle mukaan Sairaalasta tulevat Kela-kortti ne lääkeet ja lääkereseptit, jotka sinulla ovat olleet käytössäsi jo ennen vammautumista / sairastumista ihonhoitotuotteet ja henkilökohtaiset peseytymis- ja siistiytymisvälineet. Kotoa tulevat itselläsi olevat viimeisimmät lääkärin ja/tai terapeuttien lausunnot, mahdolliset sairauskertomukset, röntgenkuvat ja laboratoriovastaukset ihonhoitotuotteet ja henkilökohtaiset peseytymis- ja siistiytymisvälineet Kela-kortti käytössäsi olevat apuvälineet (pyörä- ja suihkutuolit, kepit, yms. sekä muut päivittäisissä toiminnoissa tarvittavat apuvälineet). Apuvälineiden tulee olla nimellä varustettuja ja puhdistettuja. käyttämäsi lääkkeet pakkauksissa koko jakson ajaksi resepteineen ja täyttämätön lääkedosetti, mikäli sinulla sellainen on henkilökohtaiset sidetarvikkeet virtsakatetrit, -urinaalit, -pussit ja vaipat. Pyydämme sinua sopimaan kotisairaanhoidon kanssa tavaroiden toimittamistavasta kuntoutusjaksolle, mikäli et pysty tuomaan mukanasi kaikkia hoitotarvikkeita. Vaatteet Kuntoutuskeskus tarjoaa käyttöösi collegehousuja ja -takkeja, t-paitoja, alusvaatteita, sukkia ja yöasuja. Voit käyttää myös omia vaatteita, joiden tulee olla nimikoituja. Varaa mukaasi myös ulkoiluun sopivat vaatteet, ulko- ja sisäjalkineet sekä uima-asu. Kuntoutuskeskuksessa on pesukone omien vaatteiden pesua varten.

7 Ruokailu Tarjoamme sinulle monipuolisen aamiaisen, lounaan, päiväkahvin ja iltaruoan. Järjestämme erityisruokavalion sitä tarvitseville silloin, kun hoitava lääkäri on todennut erityisruokavalion tarpeen. Läheisilläsi on myös mahdollisuus ruokailla kuntoutuskeskuksessa ruokasalin aukioloaikoina. Tarkemmat aukioloajat löytyvät huoneessasi olevasta kuntoutujaoppaasta. Ruokalippuja myydään kahviossa. Ruokasalin yhteydessä toimii kahvio. Sieltä voi ostaa myös postikortteja, postimerkkejä, kampoja, harjoja ja hammastahnaa. Makeis- ja savukeautomaatti sijaitsee ala-aulassa ja virvokeautomaatti 0. kerroksessa. Vierailuajat Suurin osa kuntoutustoiminnasta ajoittuu kello 7 17 välille. Vierailuajat ovat joustavat. Sovi läheistesi kanssa teille molemmille parhaiten soveltuva vierailuaika. Toivomme, että iltaisin kello 20 jälkeen oleskelet vieraittesi kanssa alaaulassa, jotta osaston toiminta rauhoittuu iltaa kohden.

8 Yhteystietoja Neuvonta ja puhelinvaihde ovat avoinna ympäri vuorokauden. puhelinvaihde faksi Osasto 1 p Osasto 2 p Osasto 3 p Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskus (Synapsia) Nordenskiöldinkatu 18 B, PL 103, Helsinki puhelin faksi