Renault Master Casa L2H2P2 2.5 dci 120. Kootut käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Renault Master Casa L2H2P2 2.5 dci 120. Kootut käyttöohjeet"

Transkriptio

1 L2H2P2 2.5 dci 120 Kootut käyttöohjeet

2 KÄYTTÖOHJE 1 (25) SISÄLTÖ 1. YLEISIÄ TIETOJA Sivu 1.1 Muistilista Lukot ja hälyt Ajaminen Peruuttaminen TEKNISIÄ TIETOJA Kori Moottori Massat ja mitat SÄHKÖJÄRJESTELMÄ DC akut Akkukontrolleri Lataus ajon aikana Verkkolaturi Pikalaturi V 50 Hz verkkosähkö Invertteri VESIJÄRJESTELMÄ Raitisvesi Lämminvesi Harmaavesi WC KAASULAITTEET KYLMÄLAITTEET Jääkaappi Viinikaappi LÄMMITYS JA ILMASTOINTI Asunto-osan lämmitys Kattoluukku Lattialämmitys Asunto-osan ilmastointi VIIHDE- JA NAVIGOINTIJÄRJESTELMÄ AV-keskusyksikkö Äänentoisto Digiviritin Takanäyttö TALVIKÄYTTÖ Moottorin ja ohjaamon esilämmitys Vesijärjestelmät...24 LIITTEET Viihdejärjestelmän liitäntäkaavio Laitteiden alkuperäiset käyttöohjeet (soveltuvin osin)

3 KÄYTTÖOHJE 2 (25) 1. YLEISIÄ TIETOJA 1.1 Muistilista Ennen liikkeelle lähtöä varmista, että: verkkosähkön johto on irrotettu, kaikki ovet ovat kunnolla kiinni, kattoluukku on kiinni, kaikki säilytyslokeroiden ja komeroiden luukut ja WC:n ovi ovat lukossa, jääkaapin ovi on kiinni ja lukitussalpa alhaalla, ja pöydillä ei ole irtotavaroita. Muista myös valot! Autossa ei ole valoautomatiikkaa. Auton korkeus on hiukan yli 2,5 m. Varo katoksia ja parkkihalleja! 1.2 Lukot ja hälyt Autossa on tehdasasenteinen murtohälytin ja keskuslukitus. Lukitus avataan (A) ja suljetaan (B) avaimessa olevilla painikkeilla. Jos joku ovista ei ole kunnolla kiinni, hälyttimen sireeni antaa lyhyen merkkiäänen ja suuntavilkut eivät välähdä kun lukitus suljetaan. Normaalisti vilkut välähtävät kaksi kertaa suljettaessa ja kerran avattaessa. Ovet menevät automaattisesti lukkoon, kun autolla lähdetään liikkeelle (noin 6 km/h nopeudessa). Lukituksen voi avata ja sulkea myös auton sisältä, ohjaamon sisävalon vieressä olevalla kytkimellä. Hälytin aktivoituu automaattisesti kun keskuslukitus suljetaan avaimen painikkeesta. Jos joku ovi avataan avaimella suoraan lukosta tai sisäpuolelta kun hälytin on aktivoitu, se aiheuttaa hälytyksen. Jos vilkut eivät välähdä kun avaat lukituksen, hälytin on lauennut poissaolosi aikana. Hälyttimessä on sisätilan liiketunnistin, joka on aika herkkä. Se hälyttää esimerkiksi lämmityslaitteen aiheuttamien ilmavirtojen takia. Sen saa pois päältä painamalla lukituspainiketta suljettaessa pari sekuntia, jonka jälkeen hälyttimen sireeni antaa lyhyen merkkiäänen. 1.3 Ajaminen Masteria ajetaan kuten tavallista henkilöautoa. B-luokan ajokortti (henkilöautokortti) kelpaa. Vaihteiden välitykset ovat tiheämmät kuin henkilöautossa ja moottorissa on hirveästi vääntöä, joten usein voi käyttää isompia vaihteita kuin mihin on henkilöautolla tottunut. Vaihdelaatikossa on kuusi pykälää. Kaupunkiajossa ja 60 km/h rajoitusalueella sopivia ovat 3. ja 4., 80 km/h alueella 5. ja satasen alueella 6. Moottorin momenttialue on aika laaja ripeässä kiihdytyksessä ei tarvitse käydä kaikkia vaihteita läpi vaan antaa koneen kiertää yli 3000 r/min ja vaihtaa kahta suurempaan.

4 KÄYTTÖOHJE 3 (25) Suomessa matkailuajoneuvoilla on yleensä 80 km/h nopeusrajoitus. Asetuksen 353/2006 mukaan matkailuauton nopeusrajoitus on kuitenkin eräin edellytyksin (lukkiutumattomat jarrut, kuljettajan turvatyyny ja turvavyöt kaikilla istuinpaikoilla) 100 km/h kun auto on muutoskatsastettu, tästä on tehty merkintä rekisteriotteeseen ja kiinnitetty asetuksessa määriteltyjen mittojen mukainen keltamusta kilpi auton takaosaan. Tämä auto täyttää nämä vaatimukset. Muissa Euroopan maissa saa yleensä ajaa samaa nopeutta kuin henkilöautoilla. Väärinkäsitysten välttämiseksi voi olla viisasta peittää -tarra jos haluaa käyttää tätä mahdollisuutta. Vakionopeussäädintä käsketään vaihdekepin juuressa olevilla nappuloilla. Valitaan joko = vakionopeussäädin, tai = nopeudenrajoitin Haluttu nopeus asetetaan + ja painikkeilla. Asetettu nopeus näkyy ajotietokoneen näytöllä. 1.4 Peruuttaminen Autossa on ultraäänisignaaliin perustuva peruutustutka sekä peruutuskamera, jonka kuva tulee navigaattorin näyttöön. Molemmat kytkeytyvät automaattisesti kun pakki pannaan päälle. Peruutustutka antaa lyhyen äänimerkin kun peruutusvaihde kytketään. Äänimerkit kuuluvat sitä nopeammassa rytmissä, mitä lähempänä este on autoa. Ääni muuttuu yhtäjaksoiseksi, kun tilaa on vaaksan verran. Peruutuskamera kurkkii rekisterikilven valon lipan alta. Kameran kuva on erittäin laajakulmainen, joten kaikki kuvassa näkyvä on paljon lähempänä kuin kuvan perusteella voisi luulla. Auton puskuri on jokseenkin kuvan alareunan tasalla. Kuva näkyy peilikuvana.

5 KÄYTTÖOHJE 4 (25) 2. TEKNISIÄ TIETOJA 2.1 Kori Auton alusta on valmistettu kesäkuussa 2005 Renaultin tytäryhtiön SOVABin (Société des Véhicules Automobiles de Batilly) tehtaalla Batillyssa, Ranskassa. Tehdas tuottaa 600 autoa päivässä, pääasiassa Renault Masterin 88 eri version lukuisia variaatioita. Samalta linjalta tulevat myös autot joita myydään nimillä Opel Movano tai Nissan Interstar. Rakentamisen ja varustamisen matkailuautoksi teki elokuun-marraskuun 2005 välisenä aikana Piispanristillä Kaarinassa Auto-instot Tuotanto Oy (Kari Väisänen). Tämä tehdas rakentaa vuosittain noin matkailuautoa, useimmat Fiat Ducato / Peugeot Boxer / Citroen Jumper alustalle, mutta myös Mercedes Sprinterin ja Ford Transitin. Autot myydään tavaramerkillä Casa Car. Tämä auto oli ensimmäinen Renaultin koriin tehty Casa. Viihde- ja äänentoistojärjestelmien suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Antti Voima. Asennuksia tehtiin osittain jo valmistuksen aikana tehtaalla Kaarinassa. Käyttöönottopäivä Mallimerkintä Master L2H2P2 2.5 dci 120 Värikoodi 423 sininen Rengaskoko 215/65 R16C (sallittu myös 205/75 R16C) Rengaspaineet (kylmänä) Etuakselilla 3,9 bar Taka-akselilla 4,3 bar Vararengasta ei ole autossa. Tavaratilassa on paikkausainepullo ja 12 V sähköllä toimiva kompressori. Ajovalojen lamput: Lähivalot Kaukovalot Huoltoväli H1 H km tai yksi vuosi

6 KÄYTTÖOHJE 5 (25) 2.2 Moottori Nelisylinterinen, 16-venttiilinen yhteispaineruiskutus-turbodiesel. Mallimerkintä G9U Iskutilavuus 2463 cm 3 Teho 84 kw ( r/min Vääntömomentti r/min Polttoainesäiliö 100 l Normikulutus 8,9 l/100 km yhdistetyssä ajossa Tehokäyrä Vääntömomenttikäyrä Tutun turbon vihellyksen kuulen Äänellään se mielen kohentaa - Karma

7 KÄYTTÖOHJE 6 (25) 2.3 Massat ja mitat Omamassa kg Kokonaismassa kg Kääntöympyrän halkaisija 13,75 m (pyöristä) Kääntöympyrän halkaisija 14,11 m (puskurista)

8 KÄYTTÖOHJE 7 (25) 3. SÄHKÖJÄRJESTELMÄ V DC akut Autossa on kaksi akkua: Auton alkuperäinen, ns. käynnistysakku on ohjaamon lattian alla - se antaa virtaa käynnistysmoottorille, moottorin apulaitteille, ajovaloille, moottorin esilämmittimelle (Webasto) ja ohjaamon lämmityslaitteelle. Asunto-osan akku eli ns. hupiakku on omassa suljetussa kotelossaan jääkaapin takana. Se antaa virtaa viihdejärjestelmälle, asunto-osan lämmityslaitteelle, sisävaloille, invertterille ym. laitteille. Hupiakun kapasiteetti on noin 100 Ah eli 1,2 kwh. Hupiakun varaustilaa ja latauksen toimintaa on syytä seurata erittäin aktiivisesti, koska matkailukäytössä akkusähkön riittävyys on aina rajallinen resurssi. Tarpeettomasti päällä olevat laitteet tai unohtuneet kuormitukset aiheuttavat helposti akun tyhjentymisen, joka taas syö akun kapasiteettia. Yksikin syväpurkaustilanne voi aiheuttaa sen että seuraavassa lataustilanteessa akkuun ei varaudu kuin puolet kapasiteetista. Normaalisti akkusähkön pitäisi riittää noin 36 tunniksi, eli yhdeksi päiväksi ja kahdeksi yöksi, jos lämmityslaite on päällä eikä verkkosähköä ole saatavilla. Pääsulakkeet ovat takaistuimen selkänojan takana. Pienempiä sulakkeita on molemmissa komeroissa. Osa käyttökohteista, esimerkiksi komeroiden sisävalot ja viinikaappi ovat jännitevahdin takana. Se estää akkua tyhjentymästä jos joku näistä unohtuu päälle. 12 V pistokkeita on pöydän alla, keittiön kaapistossa, WC:ssä ja tavaratilassa.

9 KÄYTTÖOHJE 8 (25) 3.2 Akkukontrolleri Hupiakun varaustilan valvontaa varten autossa on WAECO Mobitronic Controller ampeerituntilaskuri. Vasen näyttö antaa sen hetkisen akkuvirran. Miinusmerkki lukeman edessä tarkoittaa purkausta, ja jos se puuttuu niin latausta. Punaista nappia painamalla näyttöön tulee hetkeksi akkujännite. Oikea näyttö kertoo akun varaustilan ampeeritunteina. Nolla tarkoittaa että akku on täynnä, -50 että puolet kapasiteetista on käytetty. Miinus 100 tarkoittaisi että akun kapasiteetti on käytetty, mutta niin tyhjäksi sitä ei pidä päästää koska syväpurkauksen riski on lähellä. Laite mittaa akun kokonaisvirtaa riippumatta siitä miltä laitteelta latausvirta tulee tai mihin kuormitusvirta menee. 3.3 Lataus ajon aikana Ajon aikana molemmat akut ovat rinnan kytkettynä ja saavat latausvirtaa moottorin laturilta. Käynnistysakun kotelossa on rele, joka saa kelajännitteensä laturin säätimeltä ja kytkee akut yhteen kun moottori käynnistetään. Akkujen jännite on silloin lähes sama ja latausvirta jakaantuu siinä suhteessa kuin akut tarvitsevat varausta. Kun moottori pysäytetään, akut kytkeytyvät irti toisistaan. Käynnistysakun ja hupiakun välisessä johdossa on ylikuormitussuojana 40 A suoja-automaatti, joka on takaistuimen selkänojan takana. Jos hupiakku pääsee liian tyhjäksi, se saattaa yrittää ottaa generaattorilta suurempaa latausvirtaa ja suoja aukeaa. Tähän sisältyy sudenkuoppa, koska luulet lataavasi akkua vaikka purat sitä. Akkua pitää silloin elvyttää verkko- tai pikalaturilla ennen liikkeelle lähtöä. 3.4 Verkkolaturi Akkujen verkkolatausta varten autossa on Büttner-Elektronik Mobile technology MT1215- automaattilaturi. Laturin toimintaa voi seurata tarkkailupaneelista. On-Off kytkimestä voi sammuttaa paneelin valot, mutta laturi on silti aina päällä kun verkkosähkö on kytkettynä.

10 KÄYTTÖOHJE 9 (25) Laturi noudattaa ns. IUoU-toimintakäyrää, jossa on neljä toimintatilaa: 1. Jos akku on purettu tyhjäksi ja jännite on yli 1,5 V sitä ladataan pienellä virralla (3 A) kunnes jännite nousee 8 Volttiin. Jos jännite on alle 1,5 V laturi ei tunnista akkua lainkaan. 2. Kun jännite on yli 8 V, akkua ladataan (I-vaihe) maksimivirralla (15 A) kunnes 75% kapasiteetista on saavutettu. Main Charging - ledi valvontapaneelissa palaa. 3. U1-vaiheessa akkua ladataan vakiojännitteellä (noin 14,2 V) ja pienenevällä virralla täyteen. Main Charging -ledi valvontapaneelissa palaa ja Battery Full -ledi vilkkuu. 4. Kun akku on täynnä, laturi kytkeytyy lepojännitteeseen (U2-vaihe) (noin 13,3 V), joka säilyttää akun varaustilan mutta ei aiheuta siinä kaasunkehitystä. Battery Full -ledi palaa jatkuvasti. Jos akku jää pitemmäksi ajaksi lepotilaan, laturi kytkeytyy vakiojännitevaraukseen (U1-vaiheeseen) pari kertaa viikossa (ns. virkistyskäyttö). Laturissa on erillinen lähtö käynnistysakkua varten, joka antaa sille pienellä virralla (< 2 A) tukilatausta. Paneelin Batt. II ledi osoittaa että käynnistysakku on kytketty. 3.5 Pikalaturi Autossa on matkustajan istuimen alla pikalaturi ongelmatilanteita varten, esimerkiksi jos akku on päässyt niin tyhjäksi ettei automaattilaturi tunnista sitä, niin sen voi ehkä elvyttää pikalaturilla. Siinä ei ole mitään järkeä, se työntää akkuun A virtaa varaustilasta riippumatta. Sillä pystyy helposti pilaamaan akun ylilatauksella, joten sitä ei pidä käyttää muuten kuin harkitusti ja valvotusti todelliseen tarpeeseen.

11 KÄYTTÖOHJE 10 (25) V 50 Hz verkkosähkö Verkkosähköön on autossa liitetty: - jääkaappi - lattialämmitys - asunto-osan ilmastointilaite - akkulaturit - pistorasiat Pistorasioita on pöydän alla ja WC:n oven vieressä. Muut laitteet on liitetty komerossa olevien pistorasioiden välityksellä. Turvallisuuden vuoksi liitäntäjohdon alkupäässä on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, kun liitytään esim. leirintäalueella verkkoon, jossa ei ole vikavirtasuojausta. 3.7 Invertteri Autossa on oikeanpuoleisen takaistuimen selkänojan takana WAECO Mobitronic PP Pocket Power invertteri, jolla voi tehdä 230 V vaihtosähköä akkusähköstä esim. tietokoneelle tai tulostimelle. Invertteri on liitetty pöydän alla olevaan vasemmanpuoleiseen pistorasiaan. Laite pitää kytkeä erikseen päälle siinä olevasta kytkimestä. Tekniset tiedot: - Syöttöjännitealue V - Syöttöjännitteen hälytysraja 11 V - Virrankulutus max. 60 A - Lähtöjännite 230 V 50 Hz - Lähtöteho, jatkuva 500 W - Lähtöteho, 10 minuuttia 650 W - Tyhjäkäyntivirta 0,9 A - Hyötysuhde 90 %

12 KÄYTTÖOHJE 11 (25) 4. VESIJÄRJESTELMÄ 4.1 Raitisvesi Raitisvesisäiliö (40 litraa) on auton takaosassa ja se täytetään auton takaa. Vesipumppu on säiliön sisällä oleva uppopumppu. Sekoitushanoissa olevat kytkimet käynnistävät pumpun. Limoittumisen estämiseksi on säiliön täytön yhteydessä hyvä laittaa muutama desinfiointipilleri. Säiliön tyhjennysventtiili on auton alla, lämmityslaitteen pakoputken vieressä: Venttiili kiinni Venttiili auki 4.2 Lämminvesi Lämminvesivaraaja Truma B10 on auton takaosassa, vasemman takapyörän päällä. Se täytetään avaamalla keittiön tai vessan vesihanaa, jolloin vesipumppu täyttää putkiston ja lämminvesivaraajan. Varaajan tilavuus on 10 litraa ja se toimii nestekaasulla. Veden lämmittäminen 70 ºC lämpötilaan kestää noin puoli tuntia ja vie noin 60 g kaasua. Lämmitin käynnistetään kääntämällä säätimen ulkokehää asennosta b liekin kuvan kohdalle asentoon a. Haluttu veden lämpötila asetellaan säätimen sisäkehällä. Vihreä merkkilamppu c syttyy toiminnan merkiksi ja punainen d häiriön merkiksi. Varaajaa käytettäessä sen pitää olla täytetty vedellä, nestekaasuhanan pitää olla auki ja palamisilman oton suojakuvun (auton ulkopuolella) irrotettu.

13 KÄYTTÖOHJE 12 (25) Vesiputkisto ja samalla myös lämminvesivaraaja tyhjennetään auton tavaratilassa olevilla tyhjennysventtiileillä: Hanat kiinni Hanat auki 4.3 Harmaavesi Harmaavesisäiliöön johdetaan keittiön ja vessan pesualtaiden vedet. Säiliön tilavuus on 20 litraa ja se on keittiön alakaapissa. Tyhjennysventtiili on keittiön kaapin alla. Venttiili kiinni Venttiili auki Raitisvesisäiliön ja harmaavesisäiliön pintojen tarkkailua varten säiliöissä on pinnankorkeusanturit. Näyttölaitteet ovat WC:n oven pielessä, sisäpuolella.

14 KÄYTTÖOHJE 13 (25) 4.4 WC Autossa on Thetford C-200 CW kemiallinen kasetti-wc. Sekä huuhtelunestesäiliön että jätesäiliön tilavuus on 17 litraa. Vessan toiminta perustuu kemikaaliin (Thetfordin sininen), jota laitetaan jätesäiliöön ja joka hajottaa jätökset (myös vessapaperin) harmaaksi massaksi. Lisäksi säiliö on lähes ilmatiivis. Pöntön pohjaluukku avataan sen vasemmalla puolella olevasta vivusta. Säiliössä saattaa olla lämpötilan vaihtelusta johtuvaa painetta ja se saattaa muutenkin heittää avattaessa vähän roiskeita, siksi pöntön kansi avataan vasta kun pohjaluukku on avattu. Huuhtelu tapahtuu säiliön pumpulla. Huuhtelunestesäiliöön laitetaan toista kemikaalia (Thetfordin punainen), joka yrittää desinfioida pönttöön jääneitä pisaroita hajuttomiksi. Säiliö täytetään takaa auton ulkopuolelta. Huuhteluainesäiliön päällä oleva punainen lamppu ilmoittaa jos jätesäiliö on täyttymässä. Jätesäiliön tyhjennys: Tyhjennyksen jälkeen säiliö huuhdellaan ja sinne laitetaan litra-pari vettä sekä pari desiä Thetfordin sinistä. Kasetti takaisin paikalleen ja WC on taas käyttövalmis.

15 KÄYTTÖOHJE 14 (25) 5. KAASULAITTEET Järjestelmän kaasunpaine on 30 mbar propaania. Nestekaasupullo on omassa lokerossaan auton takana vasemmalla puolella. Sinne mahtuu 5 kg teräskuorinen painoventtiilillä varustettu kaasupullo. Pullollisen pitäisi riittää noin 2-3 viikoksi, jos jääkaappi on koko ajan kaasukäytöllä. Kaasu on pullossa nestemäisessä muodossa, paine on ympäristön lämpötilasta riippuen 7 9 bar. Paine pienennetään 30 mbar tasoon paineenalennusventtiilillä, joka painetaan pullon venttiilin päälle. Pullon sisältämää kaasumäärää ei voi nähdä pullon päältä. Pullon taarapaino, eli paino tyhjänä, on maalattu tai stanssattu pulloon. Pullon voi punnita tavallisella henkilövaa alla, kaasua on painon ja taaran erotus. Huom! Kaasupullojen liittimet ovat erilaisia eri maissa. Suomalaista kaasupulloa ei yleensä voi vaihtaa täyteen ulkomailla. Laivoille ja lautoille ajettaessa kaasu pitää sulkea pullon venttiilistä. Joissakin maissa saattaa olla kaasulaitteiden käytön rajoituksia myös tunneleissa, moottoritiellä, tai ylipäätään ajon aikana. Kaasupullon liittäminen: 1. Poista venttiilin suojahattu 2. Tarkista, että paineensäätimen vipu on kiinni-asennossa 3. Nosta kiinnitysrengasta ja paina säädin venttiilin päälle 4. Paina kiinnitysrengasta alaspäin 5. Käännä paineensäätimen vipu auki-asentoon Laitekohtaiset sulkuhanat ovat komeron sisäpuolella.

16 KÄYTTÖOHJE 15 (25) 6. KYLMÄLAITTEET 6.1 Jääkaappi Autossa on Dometic RM 4211 LM kolmitoimijääkaappi. Tekniset tiedot: - Tilavuus 60 litraa - Pakastelokero 5 litraa - Liitäntäteho 125 W 230 V, 120 W 12 V - Kaasun kulutus max. 18,3 g/h, keskimäärin 310 g / 24 h - Elektroninen automaattisytytys Jääkaappia voi käyttää kolmella eri energialähteellä, mutta vain yksi kerrallaan saa olla päällä: Verkkokäyttö kytketään vihreällä kytkimellä. Lämpötilaa voi säätää sen vieressä olevalla termostaatilla. Akkukäyttö kytketään punaisella kytkimellä. Sitä ei kannata käyttää muuten kuin poikkeustilanteissa, ehkä pitempien ajomatkojen aikana. Kaasukäyttö käynnistetään avaamalla venttiili suurimman liekin asentoon ja kytkemällä oranssi kytkin yläasentoon. Venttiilin nuppia painetaan sisäänpäin (liekinvarmistin). Kuuluu tikittävä ääni (sytytys) ja merkkivalo vilkkuu. Nuppi pidetään pohjassa vielä muutama sekunti sen jälkeen kun liekki on syttynyt. Jos tikittävä ääni alkaa kuulua ja valo vilkkua itsekseen kaasukäytön aikana, niin kaasupullo on todennäköisesti tyhjentynyt. Jos ympäristön lämpötila on alle 25 ºC, voidaan kaasuventtiili kääntää keskimmäiseen asentoon, ja jos se on alle 10 ºC niin pienimmän liekin asentoon. Jääkaapin sisälämpötilaa voi seurata huonelämpömittarin oikeanpuoleisesta näytöstä.

17 KÄYTTÖOHJE 16 (25) Oven lukitus avataan painamalla vihreätä painiketta oikealle, jolloin lukitustappi nousee ylös. Ovi on lukittu myös alareunasta jos se ei avaudu vaikka tappi on ylhäällä, niin tönäise oven alareunaa, jolloin lukitus vapautuu myös sieltä. Oven voi lukita myös tuuletusasentoon, jossa se on vähän raollaan. Jos jääkaappi ei ole käytössä, ovi on hyvä jättää näin. Jääkaapin häviölämpö poistuu ilmanvaihtosäleiköiden kautta auton vasemman kyljen läpi korin ulkopuolelle. Säleiköihin on talviluukut, mallia Dometic WA 111, jotka voi asentaa paikoilleen kun ulkolämpötila on alle +10 º C ja niiden pitää olla asennettuna pakkasella. 6.2 Viinikaappi Autossa on Waeco MyFridge MF-6W jäähdytinkaappi, joka toimii hupiakun 12 V sähköllä. Tekniset tiedot: - Tilavuus 18 litraa - Virrankulutus 48 W Kaappi kytketään päälle painikkeella 1. Sisävalon voi sytyttää painikkeella 2. Näytössä on kaapin sisälämpötila. Halutun lämpötilan voi asetella painikkeilla 3 ja 4. Lämpötilan asetusarvo näkyy näytössä muutaman sekunnin ajan.

18 KÄYTTÖOHJE 17 (25) 7. LÄMMITYS JA ILMASTOINTI 7.1 Asunto-osan lämmitys Autossa on Webasto Air Top 3500 ST ilmalämmitin, joka käyttää polttoaineenaan dieseliä auton polttoainetankista. Se toimii hupiakun 12 V sähköllä. Tekniset tiedot: - lämmitysteho 1,5 3,5 kw - ilmamäärä max. 139 m 3 /h - polttoaineen kulutus 0,17 0,42 l/h - virrankulutus 1,2 3,0 A Lämmitys käynnistetään yksinkertaisesti kääntämällä säätönupista myötäpäivään. Nupin asennolla haetaan sopiva lämpötila. Kun nuoli osoittaa ylöspäin, lämpötilan asetus on noin 20 ºC. Kytkimellä laite voidaan vaihtaa tuuletustoimintaan. Silloin nupin asento ohjaa puhalluksen voimakkuutta. Laite reagoi ohjaustoimintoihin pienellä viiveellä. Kun lämmitys pysäytetään, puhallin pysähtyy noin kolmen minuutin jälkikäynnin päätyttyä. Lämmön jakautumiseen voi vaikuttaa ilmaputkien suuttimissa olevilla läpillä. 7.2 Kattoluukku Kattoluukussa on kolminopeuksinen, kaksisuuntainen puhallin, jonka avulla voi puhaltaa autoon raikasta ilmaa tai tarvittaessa imeä ruuanvalmistuksessa syntyneet käryt ulos. Se toimii 12 V akkusähköllä. Kattoluukku pitää muistaa sulkea ajon ajaksi, koska ilmavirrat ja vastaantulevien rekkojen muodostamat painevaihtelut repivät sen helposti pois paikaltaan, metsän puolelle. 7.3 Lattialämmitys Autossa on lattialämmitys, joka toimii vain verkkosähköllä. Lämmityskelmut ovat lattiapinnoitteen alla. Lämmityksen muuntaja ja käyttökytkin ovat komerossa. Kytkimessä on kolme asentoa eri tehoille, mutta käytännössä asennettu teho on niin pieni että lämmitys saa olla koko kylmän vuodenajan suurimmalla tehollaan, ja kesällä pois päältä.

19 KÄYTTÖOHJE 18 (25) 7.4 Asunto-osan ilmastointi Autossa on Truma Frostair 1700 ilmastointilaite, joka toimii vain verkkosähköllä. Se on asennettu komeroon vuoteen alle ja ottaa lauhdutusilman auton alta. Myös kondenssivesi tippuu auton alle. Laite puhaltaa kylmää ilmaa suunnilleen samoista paikoista kuin lämmityslaite lämmintä. Tekniset tiedot: - jäähdytysteho 1700 W - ilmamäärä max. 260 m 3 /h - tehonotto verkosta 650 W - virrankulutus 2,8 A - käynnistysvirta 15 A (150 ms) Ilmastointilaitetta ohjataan kaukosäätimellä: a = MODE - FAN =vain tuuletus - COMFORT = tuuletus ja jäähdytys b = FAN Blowing power - AUTO - LOW - MED - HIGH c = SET - Aseta haluttu sisälämpötila ºC tai ajastus 1 15 h e = TIMER - Laite joko käy määrätyn ajan tai käynnistyy määrätyn ajan päästä f = RESEND - Lähettää viimeisen komennon uudestaan g = ON / OFF Jos kaukosäädin on hukassa tai ei toimi, laitteen voi käynnistää tai pysäyttää vastaanottimessa olevalla napilla m. Se käynnistyy viimeksi valittuun toimintatilaan.

20 KÄYTTÖOHJE 19 (25) 8. VIIHDE- JA NAVIGOINTIJÄRJESTELMÄ 8.1 AV-keskusyksikkö Viihdejärjestelmän ytimenä on Pioneer Avic X1-R. Siinä on mm: - RDS-radio - CD-soitin - MP3-soitin - DVD-videotoisto - GPS-navigaattori Radion toimintoja voi ohjata Renaultin alkuperäisellä rattikaukosäätimellä. Muita toimintoja ohjataan laitteen 6,5 kosketusnäytöltä. Navigaattorin kartta-aineisto on DVD-levyllä. Se perustuu TeleAtlaksen aineistoon ja kattaa Länsi-Euroopan 22 maata ja 30 suurkaupungin yksityiskohtaiset kaupunkikartat. Kartoista löytyvät kaikki kadut, osoitteet ja palvelut, mutta aineisto on 2-3 vuotta vanhaa eli uudemmat tiet, kadut ja liittymät puuttuvat. Keskusyksikkö saa sähkön hupiakulta. Herätevirran voi valita kojelaudassa olevalla kytkimellä: Joko virta-avaimen takaa, aina päällä tai ei ollenkaan. Laitteelle on erillinen käyttöohje kansion osiossa 8. Aineiston laajuudesta johtuen siihen on tulostettu vain valikoidut sivut.

21 KÄYTTÖOHJE 20 (25) 8.2 Äänentoisto Äänisignaalit on johdotettu kuudella linjatasoisella liitännällä SPL Dynamics S-4006 vahvistimelle, jonka lähtöteho on 4 Ω kuormaan 4x50 W+2x100 W. Keskusyksikön kaiutinlähtöjä ei ole käytetty. Takakaiuttimien signaalit on viety Pioneer CD-VS33 valintayksikön kautta vahvistimelle. Etukaiuttimien ja bassokaiuttimien signaalit menevät suoraan vahvistimelle. Valintayksikköön voidaan liittää kahdet kuulokkeet. Niille ja takakaiuttimille (kullekin erikseen) voidaan valita ohjelmalähteeksi keskusyksikkö (2), takanäytön soitin (3) tai erillinen siirrettävä laite (1), esim. mp3-soitin, joka liitetään suoraan valintayksikköön. Huom! Ulkoiselle ohjelmalähteelle ei ole äänenvoimakkuuden säätöä. Laita volyymi lähtöpäässä minimiin ennen kuin liität laitteen! Autossa on kymmenen kaiuttimen äänentoistojärjestelmä: Takakaiuttimina on Peerless Definition 6 komponenttisysteemi. Edessä on erilliset Seas 25TFFN/G diskanttielementit ja 3 tuuman Audax HP080G0 keskiäänielementit, jotka on asennettu juomatelineiden paikoille räätälöityihin kiinnityslevyihin. Jakosuodin on toteutettu passiivisesti vastuksella ja kondensaattorilla, jotka on asennettu keskiäänisten taakse. Bassokaiuttimet DLS MS6 ovat etuistuimien alla 4. asteen kaistanpäästökoteloiden kaltaisissa suljetuissa painelevykoteloissa.

22 KÄYTTÖOHJE 21 (25) 8.3 Digiviritin TV:n katselua varten on Nokia Mediamaster 120 T digiboksi. Siinä on Conax-kortinlukija laitteen takana SCART-liittimen alapuolella. Laite on liitetty keskusyksikön AV-tuloon. Kaukosäätimen toiminnot: mute ok opt info back Äänen mykistys Pitkään painamalla virran katkaisu valmiustilaan Virran kytkentä Vahvistaa valinnan Avaa valikon Siirtyy valikoissa Vaihtaa kanavan Siirtyy valikoissa Säätää äänenvoimakkuutta Katselun vaihtoehdot (kieli, tekstitys, kuvasuhde) Aktivoi kanavien lajittelun ja suodatuksen NaviBars-tilassa EPG: Nykyinen ohjelma, nykyinen ja seuraava tai 7 päivän ohjelmaopas Valikoissa taaksepäin Vaihtaa nykyisen ja edellisen kanavan välillä 0 9 Vaihtaa kanavan 0 Pimentää ruudun navi txt tv/radio Avaa ja sulkee NaviBars-valikon Teksti-TV Vaihtaa TV-tilasta radiotilaan ja takaisin TV-antennina toimii vahvistimella varustettu piiska, jota säilytetään ohjaamon päällä olevassa tavaratilassa. Antenni nostetaan auton katolle katselun ajaksi ja antennikaapeli viedään oven raosta.

23 KÄYTTÖOHJE 22 (25) 8.4 Takanäyttö Takaistuimen matkustajia varten on Safaya DVE-10 erillisnäyttö. Näytön tekniset tiedot: - Koko 10,2 TFD - Kuvasuhde 16/9 tai 4/3 - Resoluutio 800x480 - Kontrasti 300:1 - Valovoima 400 Cd/m 2 Näytön AV-tulo on liitetty keskusyksikön AV-lähtöön, joten sillä voi katsella navigaattorin näyttöä, digivirittimeltä tulevaa TV-kuvaa tai keskusyksikössä pyörivää DVD-levyä. Laite toimii myös itsenäisenä DVD-toistimena. Sillä voi myös soittaa CD-levyjä ja mp3-tiedostoja. Siinä on myös DVB-T digiviritin TV:n katselua varten, mutta se ei tue DVB-tekstityksiä eikä siinä ole Conaxkorttipaikkaa. Sen äänilähtö on liitetty valintayksikön kolmostuloon, josta se saadaan äänentoistojärjestelmän vahvistimelle. Virtakytkin ja äänenvoimakkuuden säädin ovat laitteen vasemmassa reunassa. Kuvan kirkkautta, kontrastia ja kuvasuhdetta voi säätää painamalla Function-painiketta ja sen jälkeen CH+ CH- painikkeita.

24 KÄYTTÖOHJE 23 (25) 9. TALVIKÄYTTÖ 9.1 Moottorin ja ohjaamon esilämmitys Autossa on Webasto Thermo Top E vesilämmitin, joka käyttää polttoaineenaan dieseliä auton polttoainetankista. Se toimii käynnistysakun 12 V sähköllä. Sitä on hyvä käyttää ennen käynnistystä aina kun ulkolämpötila on miinuksen puolella. Tekniset tiedot: - lämmitysteho 2,5 4,2 kw - polttoaineen kulutus 0,25 0,5 l/h - virrankulutus W Laitetta ohjataan kellokytkimellä, joka voidaan ajastaa käynnistymään säännöllisesti samaan aikaan 1..3 kertaa vuorokaudessa. Manuaalisesti laite käynnistetään painamalla liekin kuvaa. Ajastus aktivoidaan painamalla set-näppäintä ja asettelemalla haluttu aika nuolinäppäimillä. Kun lämmitin kytketään päälle tai jätetään ajastimelle, lämmityslaitteen säätimien pitää olla kuvan mukaisissa asennoissa. Lämmitysajaksi riittää yleensä minuuttia, koska tehoa on. Webasto käy käynnistysakun sähköllä ja käynnistää myös auton oman lämmityslaitteen puhaltimen, joka ottaa aika paljon virtaa. Nyrkkisääntö on että ajoajan pitäisi olla 2-3 kertaa lämmitysaika, muuten käynnistysakun varaustila heikkenee. Jos auto on kiinni sähköverkossa, verkkolaturin antama tukilataus korjaa tilanteen. Laitetta voidaan ohjata myös Webasto WebControl 2 ohjaimen kautta myös kännykällä. Se ottaa käskyjä vastaan vain siihen talletetuista numeroista, joita voi olla neljä. Sen hallintanumero on nyt ja PIN-koodi Ohjaus tapahtuu tekstiviestillä numeroon : 2 Tilatiedon kysely 3 Lämmitys päälle 3xxx Lämmitys päälle xxx minuutin päästä 4 Lämmitys seis 96xxx Lämmitysaika xxx minuuttia 91xxx Puhelinnumero xxx laitteen käyttäjäksi (myös 92 ja 94) 9Txx Sisälämpötilan tavoitearvo xx astetta

25 KÄYTTÖOHJE 24 (25) 9.2 Vesijärjestelmät Casa on neljän vuodenajan matkailuauto, jonka käyttö on mahdollista myös talviolosuhteissa. Sitä ei ole kuitenkaan mielekästä pitää lämpimänä läpi talven, joten pakkaskauden alkaessa tehdään seuraavat toimenpiteet: 1. Raitisvesisäiliö tyhjennetään avaamalla pohjaventtiili (ks. 4.1) 2. Lämminvesivaraaja ja putkistot tyhjennetään avaamalla tyhjennysventtiilit (ks. 4.2) 3. Lämminvesivaraajan nestekaasun sulkuhana suljetaan 4. Lämminvesivaraajan palamisilman oton suojakupu pannaan paikoilleen, myös jääkaapin ritilöiden talvisuojat 5. WC:n huuhteluainesäiliö tyhjennetään. Tyhjennystulppa on saman kannen alla kuin mistä jätesäiliö otetaan ulos. Harmaavesisäiliön ja jätesäiliön pohjalla voi olla tavaraa talvellakin. Autossa on yleensä mukana erilliset pullot huuhteluaineelle ja käsienpesuvedelle, joten WC voi olla käytössä myös talvella.

26 KÄYTTÖOHJE 25 (25)

ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE.

ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE. OHJEKIRJA KABE Travel Master MF 2004 ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE. Toivotamme onnea uudelle matkailuautollenne! Tätä valintaanne Teidän ei tarvitse katua, sillä uskomme KABE Travel Master -matkailuauton

Lisätiedot

OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA

OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA SUOMI SISÄLLYSLUETTELO VALMISTELUT Matkalle lähtö 4 Tarkistukset ennen lähtöä 4 Kuormaus 4 Kytkeminen autoon 4 Ohjeita ajamiseen 5 Rengasrikko

Lisätiedot

Ohjekirja 2003. Royal 720 GXL Royal 780 TDL Royal 780 GLE Royal 780 GXL

Ohjekirja 2003. Royal 720 GXL Royal 780 TDL Royal 780 GLE Royal 780 GXL Ohjekirja 2003 SF Royal 720 GXL Royal 780 TDL Royal 780 GLE Royal 780 GXL ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE Onnea valintanne johdosta. Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että matkailuvaunu vastaa

Lisätiedot

OHJEKIRJA. KABE TravelMaster. TM 700 TM 740 TM 750 TM 880 TM i760 TM i810 TM i910 FIN

OHJEKIRJA. KABE TravelMaster. TM 700 TM 740 TM 750 TM 880 TM i760 TM i810 TM i910 FIN OHJEKIRJA 2013 KABE TravelMaster TM 700 TM 740 TM 750 TM 880 TM i760 TM i810 TM i910 FIN ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE. Toivotamme onnea uudelle matkailuautollenne! KABE-matkailuauto on suunniteltu

Lisätiedot

ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE.

ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE. OHJEKIRJA 2015 FIN ONNEA UUDELLE MATKAILUAUTOLLENNE. Toivotamme onnea uudelle matkailuautollenne! KABE-matkailuauto on suunniteltu ja rakennettu huolella. Läpikotaisin mietityt pohjaratkaisut ja pienimpiä

Lisätiedot

ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE

ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE Ohjekirja 2013 FI ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE Onnea valintanne johdosta. KABE-matkailuvaununne on suunniteltu ja valmistettu erittäin huolellisesti. Hyvin toteutetut sisustusratkaisut ja laatuajattelu

Lisätiedot

2 Johdanto. Johdanto

2 Johdanto. Johdanto Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 19 Istuimet, turvajärjestelmät... 36 Säilytys... 53 Mittarit ja käyttölaitteet... 59 Valaistus... 77 Infotainment-järjestelmä... 83

Lisätiedot

2. KUN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ KÄYNNISTETÄÄN ENSIMMÄISEN KERRAN.

2. KUN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ KÄYNNISTETÄÄN ENSIMMÄISEN KERRAN. Käyttöohje 67 Lämmitysjärjestelmän tarkastus ennen käyttöä 67 Kun lämmitysjärjestelmä käynnistetään ensimmäisen kerran 67 Lämmittimen käynnistys 68 Lepoasento 68 Asetusvalikko 68 Aktivoidut toiminnot 71

Lisätiedot

ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE

ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE Ohjekirja 2014 FI ONNEA UUDELLE KABE-MATKAILUVAUNULLENNE Onnea valintanne johdosta. KABE-matkailuvaununne on suunniteltu ja valmistettu erittäin huolellisesti. Hyvin toteutetut sisustusratkaisut ja laatuajattelu

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. MATKAAJA 9404 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3003413

Käyttöoppaasi. MATKAAJA 9404 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3003413 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

RM 7701. Deutsch Seite 3 English page 12 Français page 20 Svenska sida 29. Español pagina 37 Suomi sivu 46 Italiano pagina 54 RA/RM-2D 822 70 99-03

RM 7701. Deutsch Seite 3 English page 12 Français page 20 Svenska sida 29. Español pagina 37 Suomi sivu 46 Italiano pagina 54 RA/RM-2D 822 70 99-03 GAS MANUAL CARAVAN RA/RM-2D 0402 RM 7701 Deutsch Seite 3 English page 12 Français page 20 Svenska sida 29 Español pagina 37 Suomi sivu 46 Italiano pagina 54 822 70 99-03 DOMETIC- JÄÄKAAPIN KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

Lisätiedot

Opel Vivaro Ohjekirja

Opel Vivaro Ohjekirja Opel Vivaro Ohjekirja Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 18 Istuimet, turvajärjestelmät... 32 Säilytys... 53 Mittarit ja käyttölaitteet... 58 Valaistus... 77 Ilmastointi...

Lisätiedot

OPEL MOKKA. Ohjekirja

OPEL MOKKA. Ohjekirja OPEL MOKKA Ohjekirja Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 19 Istuimet, turvajärjestelmät... 33 Säilytys... 50 Mittarit ja käyttölaitteet... 68 Valaistus... 98 Ilmastointi...

Lisätiedot

s/y Penelope Bavaria 40 FIN 9512 07.03.2015 Penelopen tekniikka Mitä miehistön on hyvä tietää veneen tekniikasta

s/y Penelope Bavaria 40 FIN 9512 07.03.2015 Penelopen tekniikka Mitä miehistön on hyvä tietää veneen tekniikasta Penelopen tekniikka Mitä miehistön on hyvä tietää veneen tekniikasta Plotter, AIS ja puhelimet 2 Mittaristo 5 Tutka ja Navtex 7 Sähkölaitteet 8 Purjeet 12 Veneen muu varustelu 14 Moottorilla ajo ja huolto

Lisätiedot

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRC 20ZGX-SA alt. SRC 25ZGX-SA Mallit SRK 20ZGX-S / SRC 20ZGX-SA SRK 25ZGX-S / SRC 25ZGX-SA Aggregat Sidnr. SRK-ser.ZGX-S 709-2 SISÄLTÖ Pdf- sivu 1. YLSKUVAUS 3 2. TEKNISET TIEDOT

Lisätiedot

OPEL INSIGNIA. Ohjekirja

OPEL INSIGNIA. Ohjekirja OPEL INSIGNIA Ohjekirja Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 19 Istuimet, turvajärjestelmät... 45 Säilytys... 67 Mittarit ja käyttölaitteet... 82 Valaistus... 122 Ilmastointi...

Lisätiedot

2 Johdanto. Johdanto

2 Johdanto. Johdanto Opel Astra 08/2011 Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 20 Istuimet, turvajärjestelmät... 47 Säilytys... 67 Mittarit ja käyttölaitteet... 85 Valaistus... 116 Ilmastointi...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA ALFA 159

KÄYTTÖOHJEKIRJA ALFA 159 KÄYTTÖOHJEKIRJA ALFA 159 Arvoisa asiakas Kiitos, kun valitsit Alfa Romeon autoksesi. Alfa 159 on suunniteltu takaamaan turvallisuuden, mukavuuden ja ajon miellyttävyyden, jotka ovat Alfa Romeolle tyypillisiä.

Lisätiedot

Aurinkorannan aurinkosähköjärjestelmän käyttö- ja huolto-ohje.

Aurinkorannan aurinkosähköjärjestelmän käyttö- ja huolto-ohje. Aurinkorannan aurinkosähköjärjestelmän käyttö- ja huolto-ohje. Sisällys 1. JÄRJESTELMÄN KYTKENTÄKAAVIO... 3 2. LAITTEIDEN ESITTELY... 4 2.1 LATURI-MUUNTAJA STUDER INNOTEC COMPACT C 2600-24... 4 2.2 LÄMPÖTILASENSORI

Lisätiedot

Matkailuvaunun. käyttöohie. Weltweit Nummer 1

Matkailuvaunun. käyttöohie. Weltweit Nummer 1 Matkailuvaunun käyttöohie Weltweit Nummer 1 Hyvä matkailuautoilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohie tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä

Lisätiedot

Käyttöohje. Sydämelliset onnittelut

Käyttöohje. Sydämelliset onnittelut Käyttöohje Käyttöohje Sydämelliset onnittelut Olet hankkinut Globecar-matkailuauton. Onnittelumme! Kiitämme luottamuksesta, jota olet osoittanut valitessasi yhtiömme valmistaman laatutuotteen. Minne sitten

Lisätiedot

Käsikirja K 1600 GTL. BMW Motorrad. The Ultimate Riding Machine

Käsikirja K 1600 GTL. BMW Motorrad. The Ultimate Riding Machine Käsikirja K 1600 GTL BMW Motorrad The Ultimate Riding Machine Moottoripyörän/jälleenmyyjän tiedot Moottoripyörän tiedot Jälleenmyyjän tiedot Malli Huollon yhteyshenkilö Valmistenumero Nimi Värikoodi Puhelinnumero

Lisätiedot

eevee Omistajan käsikirja AvantEV Oy Porvoonkatu 32 C 26 00520 Helsinki Finland

eevee Omistajan käsikirja AvantEV Oy Porvoonkatu 32 C 26 00520 Helsinki Finland eevee Omistajan käsikirja Toinen painos 2014 - FIN AvantEV Oy Porvoonkatu 32 C 26 00520 Helsinki Finland +358 50 554 4495 info@avantev.fi / www.avantev.fi Y-tunnus: 2548849-5 Nordea FI14 1237 3000 1341

Lisätiedot

OPEL MERIVA. Ohjekirja

OPEL MERIVA. Ohjekirja OPEL MERIVA Ohjekirja Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 19 Istuimet, turvajärjestelmät... 34 Säilytys... 57 Mittarit ja käyttölaitteet... 78 Valaistus... 110 Ilmastointi...

Lisätiedot

VP18C/EK9. ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden SUUNNITTELU-, ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. www.nilan.fi

VP18C/EK9. ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden SUUNNITTELU-, ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. www.nilan.fi VP18C/EK9 ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden SUUNNITTELU-, ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE www.nilan.fi Sisällysluettelo Yleistä 3 Asennus ja suunnitteluohjeet 5 Teknisiä arvoja 6 Tärkeää muistaa 10 CTS 600 ja

Lisätiedot

ŠkodaFabia KÄYTTÖOHJEET SIMPLY CLEVER

ŠkodaFabia KÄYTTÖOHJEET SIMPLY CLEVER ŠkodaFabia KÄYTTÖOHJEET SIMPLY CLEVER Johdanto Olet valinnut Škodan - kiitos luottamuksesta! Uusi Škodasi on auto, jossa on uusinta tekniikkaa ja runsaasti varusteita, joista on hyötyä jokapäiväisessä

Lisätiedot

SIMPLY CLEVER. ŠKODA Octavia KÄYTTÖOHJEKIRJA

SIMPLY CLEVER. ŠKODA Octavia KÄYTTÖOHJEKIRJA SIMPLY CLEVER ŠKODA Octavia KÄYTTÖOHJEKIRJA Johdanto Olet valinnut ŠKODAN - sydämelliset kiitokset luottamuksesta. Uusi ŠKODA on auto, jossa on uusinta tekniikkaa ja runsaasti varusteita, joista on varmasti

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Pellettikamiina EKERUM / NEPTUNI ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 05.11.2008-1/20 SISÄLLYSLUETTELO Huolto-ohjeet...4 Tuoteseloste...4 Osat...5 Tekniset tiedot...6 Ohjauspaneeli...6

Lisätiedot

SIESTA OPTIMA MATKAILUAUTOT FIN. Version 12/2014

SIESTA OPTIMA MATKAILUAUTOT FIN. Version 12/2014 SIESTA OPTIMA MATKAILUAUTOT Version 12/2014 FIN Johdanto Hyvä matkailuautoilija, onnittelut uuden HOBBY-matkailuauton hankinnasta. Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja velvoittaa meidät tekemään matkailuautoistamme

Lisätiedot

OPEL CORSA. Ohjekirja

OPEL CORSA. Ohjekirja OPEL CORSA Ohjekirja Sisältö Johdanto... 2 Käyttö lyhyesti... 6 Avaimet, ovet ja ikkunat... 19 Istuimet, turvajärjestelmät... 33 Säilytys... 50 Mittarit ja käyttölaitteet... 67 Valaistus... 95 Ilmastointi...

Lisätiedot