Seuraavana päivänä Punahilkka pelkää koulukavereiden nauravan hänen uusille laseilleen, mutta pelko on turha; kukaan ei tunnu edes huomaavan niitä,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seuraavana päivänä Punahilkka pelkää koulukavereiden nauravan hänen uusille laseilleen, mutta pelko on turha; kukaan ei tunnu edes huomaavan niitä,"

Transkriptio

1 Seuraavana päivänä Punahilkka pelkää koulukavereiden nauravan hänen uusille laseilleen, mutta pelko on turha; kukaan ei tunnu edes huomaavan niitä, niin kiire lapsilla on ulos leikkimään ja puhumaan tärkeämmistä asioista, kuten barbeista, pleikkareista ja muista toivomistaan joululahjoista.

2 Jooseppi-poika kuitenkin hymyilee Punahilkalle tietävän näköisenä ja sanoo tämän näyttävän aivan edellisenä iltana TV:ssä esiintyneeltä tiedenaiselta. Punahilkka ei ole ennen tiedenaisista kuullut, mutta hymyilee silti takaisin. Jooseppi-poika on oikeastaan aika kiva.

3 On jo helmikuu.

4 Pienten ekaluokkalaisten on aika mennä hammastarkastukseen. Hammashoitolassa on outo haju, mutta onneksi hammashoitaja-hannele on oikein ystävällinen.

5 Punahilkka istuu isoon tuoliin, jonka selkänoja laskeutuu alas. Hän avaa suunsa aivan ammolleen, jotta hammaslääkäri-hannu näkisi kaikki hampaiden väleissä piileskelevät hammaspeikot. Tarkastus on nopeasti ohi ja hammaslääkäri-hannu toteaa, että Punahilkalla on hyvät hampaat.

6 Punahilkka on lähtiessään helpottunut siitä, ettei hänen tarvitse mennä äidin ja isän kanssa kauppaan ostamaan tekohampaita. Mummu joutuu pitämään tekohampaita, koska hänen omat hampaansa olivat huonot. Mieluummin kai sentään silmälasit kuin tekohampaat ajattelee Punahilkka itsekseen, sillä tekohampaathan voivat jäädä kiinni vaikka sämpylään, jos se on kovin sitkeä.

7 Mutta vaikka Punahilkan hampaat ovat hyvät ja näkökin silmälaseilla loistava, eivät kirjainpötköt tahdo hänen silmissään sanoiksi hahmottua. Oiva-opettajan otsalla on taas samanlainen ryppy kuin syksyllä, kun Punahilkka ei nähnyt kunnolla taululle. Punahilkka on allapäin, sillä hän ei haluaisi tuottaa opettajalle näin paljon murhetta. Älä sure, sanoo Oivaopettaja kuitenkin, me kyllä pystymme Eijaerityisopettajan ja Paavo-psykologin kanssa auttamaan sinua lukemaan oppimisessa.

8 Puinen ovi aukeaa vastapäätä sitä tuolia, jossa Punahilkka istuu odottamassa. Ovesta kurkistaa isokokoinen, parrakas mies. Hei, olen Paavo, tämän koulun psykologi sanoo mies Punahilkalle ja katsoo tätä ystävällisesti silmiin. Punahilkka astuu sisään pieneen huoneeseen, jossa on pieni pöytä ja yksi ikkuna. Aluksi Punahilkkaa jännittää Paavo-psykologin luona. Paavon ammatti on hirveän vaikean kuuloinen, eikä Punahilkka tiedä, miten Paavo-psykologin luona tehdään. Miten on päivä mennyt? aloittaa Paavopsykologi ja he juttelevat hetken.

9 Sitten Paavo-psykologi kaivaa esiin laukun, joka näyttää aivan agenttisalkulta. Salaperäinen salkku alkaa kiinnostaa Punahilkkaa. Salkusta psykologi ottaa tehtäviä, joita he ryhtyvät yhdessä tekemään. Tehtävät ovat Punahilkan mielestä välillä helpompia, välillä vaikeampia, mutta oikeastaan ihan kivoja.

10 On huhtikuun alku.

11 Punahilkalla on kevättä rinnassa.

12 ETANA Punahilkka kävi Paavo-psykologin luona muutaman kerran tehtäviä tekemässä, ja psykologi-paavo selvitti tehtävien avulla, millaisia vaikeuksia Punahilkalla on lukemisessa.

13 Nykyään Punahilkka käy säännöllisesti erityisopettaja-eijan luona harjoittelemassa lukemista. Enää kirjainpötköt eivät muistuta kastematoja, vaan kertovat Punahilkalle asioita maailmasta ja herättävät Punahilkassa halun oppia lisää. Eija-erityisopettaja on oikein mukava, koska hän on niin kärsivällinen. Eijan luona Punahilkka saa opetella lukemaan ihan rauhassa, ilman että kukaan häiritsee.

14 Punahilkka on nykyään hyvin iloinen: hän tietää oppivansa lukemaan hyvin, kunhan vain jaksaa harjoitella. Kevätaurinko paistaa ja elämä on hauskaa.

15 Sen sijaan luokkakaveri Nuutista Punahilkka on hieman huolissaan. He ovat Ruusunkukan kanssa huomanneet, että muutama oman luokan pojista kiusaa Nuuttia jatkuvasti; härnäävät, tönivät ja nauravat.

16 Muut oppilaat eivät puutu kiusaamiseen, vaan katsovat sitä kaukaa ja joskus jopa yhtyvät kiusaajien nauruun. Nuutti on aina ollut luokan hiljaisempia poikia, mutta viime aikoina Punahilkka ei ole kuullut hänen puhuvan oikeastaan ollenkaan. Punahilkka on Nuutin puolesta murheissaan ja päättää Ruusunkukan kanssa kertoa asiasta Oiva-opettajalle. Opettaja kuuntelee heitä kasvot vakavina ja sanoo, että asiaan täytyy heti puuttua. Hän kehuu tyttöjä siitä, että nämä tulivat kertomaan asiasta hänelle.

17 Seuraavana päivänä koululuokkaan tulee opettajan lisäksi mies, joka esittäytyy Kalle-kuraattoriksi. Kuraattori-Kalle kertoo oppilaille kiusaamisesta: vaikka kiusaaminen saattaa tuntua kiusaajasta tai sivusta katsojista harmittomalta ja hauskaltakin, kiusatusta tuntuu aina pahalta. Hänestä tulee hyvin surullinen, varsinkin jos kukaan ei puolusta häntä. Nekin oppilaat ovat tavallaan mukana kiusaamisessa, jotka eivät uskalla puuttua asiaan. Kiusattu saattaa olla surullinen vielä aikuisenakin sen vuoksi, että häntä kiusattiin koulussa.

18 En usko, että teistä kukaan haluaa tehdä ketään toista niin surulliseksi Kalle-kuraattori sanoo. Ja aivan varma olen siitä, ettei kukaan teistä haluaisi itse olla surullinen koko ikäänsä jatkaa hän.

19 Kalle-kuraattori neuvoo puolustamaan kiusattua joka kerta, kun kiusaamista tapahtuu. Kiusaajat lopettavat kiusaamisensa, kunhan kaikki muut oppilaat näyttävät heille, etteivät hyväksy heidän tekojaan. Kun kaikki puolustavat toisiaan, kukaan ei jää yksin.

20 Siitä päivästä lähtien Nuutti ei ollut enää yksin eikä oikeastaan kovin hiljainenkaan.

21 On kesäkuun alku, ja luonnossa kukkivat voikukat ja valkovuokot.

22 On Punahilkan ensimmäisen kouluvuoden viimeinen päivä ja koulun kevätjuhla. Oppilaat vanhempineen, opettajat ja muut koulun työntekijät ovat kerääntyneet koulun juhlasaliin laulamaan Suvivirttä.

23 Koulun rehtori Reijo pitää pienen puheen, jossa hän kiittää oppilaita menneestä kouluvuodesta. Reijo-rehtori kiittää myös koko koulun henkilökuntaa oppilaiden oppimisen tukemisesta. Kaikki me koulun työntekijät olemme täällä koulussa teitä oppilaita varten, jotta teillä olisi hyvä olla, ja te voisitte keskittyä tärkeimpään tehtäväänne eli oppimiseen sanoo Reijo-rehtori. Oiva-opettaja ja Kaijakeittäjä nyökyttelevät toisilleen salin takaosassa.

24 Punahilkka vilkaisee vieressään istuvaa Ruusunkukkaa ja tämä kuiskaa Punahilkan korvaan: Huomenna ollaan prinsessoja ja rakennetaan metsään ihan oma palatsimme. Punahilkkaa hymyilyttää: Ehkä näemme metsässä myös paljon eläimiä, hän kuiskaa takaisin. Ikkunasta paistava aurinko lämmittää hänen käsivarttaan mukavasti. Onpa ulkona lämmintä ja aurinkoista ajattelee Punahilkka, aivan kuten minun taikamaailmassanikin.

25 KOULUTERVEYDENHUOLLON TOIMINNAN SISÄLTÖ

26 Kouluuntulotarkastus, 6,5-7 v. Tutkitaan : -paino, pituus, kuulo audiometrillä, näkö, piilokarsastus, ryhti -kielelliset valmiudet -tarkistetaan rokotukset Käytettävissä oleva materiaali : - kysely lasten huoltajille - Lapsen sopeutuminen kouluyhteisöön (ei FRS) - Vastuullinen vanhemmuus - Ohjeita koululaisten tartuntataudeista Keskustellaan: -koulukypsyydestä -liikuntatottumuksista -kasvatusasioista (mm. itsenäistyminen, turvalliset rajat) -vanhemmuuden rooleista

27 Peruskoulu, 1. luokka Tutkitaan : -paino, pituus, ryhti, näkö(rivitesti/e-taulu) -tarvittaessa verenpaineen mittaus Keskustellaan: -koulunkäyntiin liittyvistä kokemuksista -oppilaan arvioinneista omasta terveydestään sekä kaverisuhteistaan Käytettävissä oleva materiaali: -Tiedote kouluterveydenhuollosta (syyslukukausi)

28 Peruskoulu, 2. luokka Tutkitaan : -paino, pituus, ryhti Käytettävissä oleva materiaali : Keskustellaan: - terveyskyselyn vastausten pohjalta -käsien pesusta ja muusta henkilökohtaisesta hygieniasta - Suosi siisteyttä - Kädet juliste (luokkaan)

29 Peruskoulu, 3. luokka Tutkitaan : -paino, pituus, näkö, ryhti Keskustellaan: -aamu- ja välipaloista, iltaruokailusta Käytettävissä oleva materiaali: - Hyvän syömisen opas - Kysely 3. luokkalaisten huoltajille

30 Peruskoulu, 4. luokka Tutkitaan: -paino, pituus, ryhti, kuulo Keskustellaan: -tupakoinnista Käytettävissä oleva materiaali : -Tupakkatietoa tosi tietosarja

31 Peruskoulu, 5. luokka Tutkitaan ja rokotetaan: -paino, pituus, näkö, ryhti, tarvittaessa Hb -koululääkärintarkastus(ei Jok.) (huoltajat mukaan) -tarkistetaan rokotukset Keskustellaan: -harrastuksista -puberteetista(tytöt) -tehdään mielialakysely Käytettävissä oleva materiaali: - Pojasta mieheksi, tytöstä naiseksi (tytöille) -kysely huoltajille

32 Peruskoulu, 6. luokka Tutkitaan: -paino, pituus, näkö, ryhti -tarkistetaan rokotukset Keskustellaan: -ravinnosta -tupakoinnista -puberteetista(pojat) Käytettävissä oleva materiaali : - Pojasta mieheksi, tytöstä naiseksi (pojille) -kysely oppilaalle

33 Peruskoulu, 7. luokka Tutkitaan: -paino, pituus, näkö, ryhti, väriaistinäkö Keskustellaan: - murrosikäisen seksuaaliterveydestä, liikunnasta, ravinnosta, kuukautismerkinnöistä(tytöt) Käytettävissä oleva materiaali : - Moi lehtinen puhtaudesta - Tytöt ja ruoka - Pojat ja ruoka

34 Peruskoulu, 8. luokka Tutkitaan: -paino, pituus, ryhti, näkö, Hb, kuulo, verenpaine -tarv. hengitysilman häkämittaus -mielialakysely -koululääkärin terveystarkastus (nuorison terveystodistus) -tarv. nuorten päihdemittarikysely Keskustellaan: -ihmissuhde- ja sukupuoliasioista -alkoholista, tupakasta ja huumeista Käytettävissä oleva materiaali: - Mitä tiedät ja mitä haluaisit tietää? - Seurustelu ja seksuaalisuus - Sinulle, joka olet menossa gynekologin vastanotolle -kondomi

35 Peruskoulu, 9. luokka Tutkitaan: -tarvittaessa terveydenhoitajan ja lääkärintarkastus -annetaan rokotustodistus Keskustellaan: -ammatinvalinnasta -rokotussuojan ylläpidosta Käytettävissä oleva materiaali: - Sukupuoliteitse tarttuvat taudit

36 Hammashoito, peruskouluikäiset Tarkastetaan: -hampaiden tarkastus yksilöllisen tarkastusvälin mukaan Keskustellaan: -ruoka- ja juomatottumuksista -makean käytöstä -ksylitolin käytöstä -fluorin saannista -hampaiden harjauksesta Käytettävissä oleva materiaali: -hammasharja -tarpeen mukaan jaettavat lehtiset: Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Hampaiden päivittäinen hoito Terveet hampaat-raikas suu Terve hymy Fludent

37 Hammashuollon ryhmäterveyskasvatus 2. luokka -hampaiden rakenne -ruoka- ja juomatottumukset -makean käyttö -fluorin saanti -ksylitolin käyttö -harjausopetus 5. luokka -karies -suuhygienia -ksylitolin käyttö -fluorin saanti -tupakan ja nuuskan vaikutus suun terveyteen 9. luokka -puhdistus: mm. harjaus aamuin illoin -bakteerit-reikiintyminen -napostelut-happohyökkäys -ksylitoli -tupakan ja nuuskan vaikutus suun terveyteen

38 Ympäristöterveydenhuolto Tarkastetaan: 3(-5) vuoden välein seudun kaikkien oppilaitosten terveydelliset olot: mm. -ilmanvaihto -valaistus -pintamateriaalit -lämpimyys/kylmyys

39 Tarkastetaan: -koulujen piha-alueiden turvallisuus -piha-alueella olevien välineiden turvallisuus

40 Elintarvikevalvonta Tarkastetaan: - keskuskeittiöt laitoskeittiöt tarjoilukeittiöt 2-4 kertaa vuodessa - keittiöiden omavalvontasuunnitelmat kerran vuodessa

41 FORSSAN SEUDUN OPPILASHUOLLON VISIO 2011 Oppilaan hyvinvointi ja oppilashuolto ovat opetus- ja kasvatustyön KULMAKIVI Forssan seudulla oppilashuolto tukee lasta ja perhettä esiopetuksesta kouluajan loppuun asti. Toiminta on perhekeskeistä ja oppilaslähtöistä, huomioiden lapsen erityispiirteet. Hyvän oppilashuollon mahdollistaa ammattitaitoinen ja hyvinvoiva henkilöstö, joka toimii ajantasaisen oppilashuollon mallin mukaan. Tulevaisuuden oppilashuolto on kuin hyvä aamupala - tarpeellinen - ravitseva - monipuolinen - päivittäinen - terveellinen - edullinen - perheen yhteinen - sopii myös allergikoille Sen huomaa vasta sitten, kun se jää nauttimatta.

Sinulle 1-6 -luokkalainen,

Sinulle 1-6 -luokkalainen, Sinulle 1-6 -luokkalainen, Tämä vihkonen on tehty Sinulle ja kotiväellesi luettavaksi ja keskusteltavaksi. Aikuiset ovat useimmiten mukavia ja turvallisia, mutta ihan aina aikuisiinkaan ei voi luottaa.

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä, Sira Määttä & Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 MIKÄ LUKIVAIKEUS ON?... 4 MITEN LUKIVAIKEUS NÄKYY?...

Lisätiedot

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Siilinjärven kunta 2013-2014 KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Hyvät vanhemmat ja koululaiset Lastemme ja nuortemme terveys on meidän kaikkien yhteinen asia! Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Saimaanharjun yhtenäiskoulun oma lehti

Saimaanharjun yhtenäiskoulun oma lehti Sisällysluettelo: s.3-4 Pääkirjoitus s.5 Valinnaisaineet s.6-8 Kiusaaminen s.9-10harrastuksena musiikki s.11-12 Erikoisuuksia -palsta Saimaanharjun yhtenäiskoulun oma lehti s. 13-19 CISV mikä se on? s.20-22

Lisätiedot

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Hyvät Hakalan koulun oppilaiden vanhemmat! Aiemmin syksyllä Wilmassa käytiin keskustelua lasten tietokoneiden, kännyköiden ja muiden

Lisätiedot

Lastenklinikoiden Kummit Ry Eccu Finland Oy Tutkimus kiusaamisesta 2010 Avoimet vastaukset

Lastenklinikoiden Kummit Ry Eccu Finland Oy Tutkimus kiusaamisesta 2010 Avoimet vastaukset Jos sinä saisit päättää, mitä tekisit koulukiusaamisen loppumiseksi? (Annetut vastaukset sellaisenaan) 10-vuotta vankeutta kiusaamisesta! Tai riippuen mitä on tehnyt! Jos kirjottaa nettii nii 3- vuotta,

Lisätiedot

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille 2 OPETTAJALLE Leirin tunnushuuto: Jeesus on Kingi, Siitä en tingi! Johdanto Tärkeintä, mitä voimme lapsille leirillä opettaa, on kertoa, kuinka

Lisätiedot

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä

Vuoden 2014 Valintojen stoorin läpikäyneiden 6.-luokkalaisten taidonnäytteitä Oppilaiden kirjoittamia jatkotarinoita Valintojen stoori -vierailun jälkeen luokanopettaja ohjaa teemaan liittyvän oppitunnin, jossa oppilaat antavat sähköisesti palautteen menetelmästä. Lisäksi oppilaat

Lisätiedot

Sateenkaarentekijät. Osa 3. Klaus Hagerup. agerup

Sateenkaarentekijät. Osa 3. Klaus Hagerup. agerup Sa kaaren- tekijät - Sateen- Klaus Hagerup agerup Sateenkaarentekijät Osa 3 Sateenkaarentekijät Tämä kirja on kolmiosaisen kirjasarjan Sateenkaarentekijät viimeinen osa. Sateenkaarentekijät on julkaistu

Lisätiedot

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 YHTEISTYÖSSÄ: Syöpäjärjestöt RAHOITTAJAT: OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN

Lisätiedot

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1 Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen Itte 1 Sisällysluettelo 1. Mikä Itte-kansio on? 2. Välimerkkitehtävät 3. Kirjoitustehtävät a. Kuvasta kirjoittaminen b. Otsikosta kirjoittaminen 4. Luetun ymmärtämisen

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

samanlainen SISARUUS Erilainen, Opas pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen sisaruksen tukemiseen

samanlainen SISARUUS Erilainen, Opas pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen sisaruksen tukemiseen Erilainen, samanlainen SISARUUS Opas pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen sisaruksen tukemiseen Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö Väestöliiton

Lisätiedot

uskomme sinuun usko sinäkin

uskomme sinuun usko sinäkin uskomme sinuun usko sinäkin Mun oma Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Eväitä elämään ja tahtoa selviytymiseen Lastensuojelun käsikirja nuorilta nuorille. Uskomme sinuun Usko sinäkin Eväitä elämään

Lisätiedot

KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU

KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU SISÄLTÖ 1. Terveyden polku 2. Terveysresepti 3. Kunnon ruokaa 4. Liike on tärkeä 5. Unta palloon 6. Henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi 7. Puhetta seksuaalisuudesta 8. Median

Lisätiedot

Opiskelupaikka olisi terveellinen, niin että ei olisi esimerkiksi hometta tai muit haitallisia aineita.

Opiskelupaikka olisi terveellinen, niin että ei olisi esimerkiksi hometta tai muit haitallisia aineita. Fyysinen oppimisympäristö Homeeton koulu ja lähellä kotia. Kaikki kohdat periaatteessa tärkeitä, mutta jäi mietityttämään mitä tällä kyselyllä haetaan. Pieni koulu on parempi. Hyvä fyysinen oppimisympäristö

Lisätiedot

Heli Konivuori Vihreää Draamaa

Heli Konivuori Vihreää Draamaa Heli Konivuori Vihreää Draamaa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Sisällys Lukijalle... 3 1. Mitä vihreä draama on?... 4 2. Leikki, tarinat ja vihreä draama... 5 3. Vihreässä draamassa käytettyjä työtapoja...

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

T y ttöjen pieni punainen

T y ttöjen pieni punainen T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh. 00 000 ISBN: --00--0. painos 00 Kopiointi sallittu,

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle.

Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle. Kirsi Rautiainen 2003 Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle. Sisällys LUKIJALLE sivu 4 TÄNÄÄN Katselivat toisiansa, menninkäinen rinnassansa tunsi kummaa leiskuntaa sivu

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Pärjääminen ja selviytyminen

Pärjääminen ja selviytyminen Nuorten ääni, osa 6 Pärjääminen ja selviytyminen A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen

Lisätiedot

Kohti parempaa elämää

Kohti parempaa elämää REPORTAASI Teksti Susanna Chazalmartin Kuvat Vesa Ranta Koulukoti tuo monelle mieleen isot laitokset ja röyhkeästi käyttäytyvät nuorisorikolliset. Totuus on yllättävän kaukana siitä. Kohti parempaa elämää

Lisätiedot

MAESTRO. Ohjaajan käsikirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn

MAESTRO. Ohjaajan käsikirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Ohjaajan käsikirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Ohjaajan käsikirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn Copyright Suomennos Kieliasun ja sisällön

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue Terveydenhuollon palvelualue 2011. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas vanhemmille ja koululaisille

Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue Terveydenhuollon palvelualue 2011. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas vanhemmille ja koululaisille Kuopion kaupunki Kasvun ja oppimisen palvelualue Terveydenhuollon palvelualue 2011 KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas vanhemmille ja koululaisille 2 Hyvät vanhemmat Lasten ja nuorten terveys on kaikkien yhteinen

Lisätiedot

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY

HENNI KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET. elävän näköiset WSOY HENNI elävän näköiset KITTI ELÄVÄN NÄKÖISET WSOY henni kitti Elävän näköiset werner söderström osakeyhtiö helsinki Henni Kitti ja WSOY 2014 ISBN 978-951-0-40175-0 Painettu EU:ssa I 1 Sisko on katsellut

Lisätiedot