1954 Sahalaboratorio (nyk. Saha), Aalto Konemiehentie 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1954 Sahalaboratorio (nyk. Saha), Aalto Konemiehentie 1"

Transkriptio

1 1954 Sahalaboratorio (nyk. Saha), Aalto Konemiehentie 1 Alvar Aallon suunnittelema saharakennus on TKK:n vanhin (tätä aikaisempi saha rakennettiin 50- luvun alussa). Se oli pitkään pelkkä kylmä kuori sahauslinjan ympärillä, sillä rakennuksessa ei ollut edes eristeitä. Saha palveli TKK:n kampusta vilkkaan rakentamisen aikana ja 60- luvuilla ja myöhemmin Sahalla koulutettiin puunjalostustekniikan osaston opiskelijoita. Nykyään pinta- alaltaan noin 460m2 kokoinen Saha toimii erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien pitopaikkana Betonimiehenkuja 5 (nyk. Design Factory), Hämäläinen Rakennushallituksen yliarkkitehdin Toimi Hämäläisen suunnittelema rakennus valmistui vuonna Se on toiminut sekä VTT:n rakennusmateriaalilaboratoriona että kemiantekniikkarakennuksena. Nykyään tilat ovat Aalto- yliopiston Design Factoryn käytössä. Tiloissa toimii tällä hetkellä kursseja, tutkimusryhmiä ja projekteja, start up yrityksiä sekä sponsoriyrityksiä. Design Facoryn arkkitehtuuri ja toimintamuodot on suunniteltu tukemaan opiskelijoiden, tutkijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä.

2 1959 Lämpömiehenkuja 3, Hämäläinen Aalto Lämpömiehenkuja 3:ssa sijaitsee vuonna 1959 valmistunut, Toimi Hämäläisen suunnittelema kattilalaitos ja muuntamo. Neljä vuotta sen jälkeen valmistui Alvar Aallon suunnittelema laboratorion päärakennus, eli Otaniemen lämpövoimalaitos. Se on kattilalaitoksen itäpuolella Lämpömiehenkujan suuntaisena. Rakennus toimi ennen VTT:n rakennustekniikan laitoksena Rakennusinsinööriosasto (nyk. Rakennus- ja ympäristötekniikka), Pernaja Sandell Rakennus- ja ympäristötekniikan laitoksen päärakennus kuuluu TKK:n vanhimpiin rakennuksiin. Se on valmistunut vuonna 1959 Antero Pernajan suunnittelemana. Alun perin 3- kerroksiseen rakennukseen on tullut kolme lisäosaa, joista viimeisin on valmistunut vuonna Pääjulkisivulla on rakennukselle tunnusomaiset, korkeat ikkunat, jotka ulottuvat lähes kattoon asti. Rakennuksessa toimivat Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos ja Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos.

3 1959 Teknillinen fysiikka, Piirainen Rakentajanaukio 2 (Otakaari 3) Rakennus on rakennettu useammassa vaiheessa: ensimmäinen osa valmistui Sirkka ja Aarne Piiraisen suunnittelemana vuonna 1959, mutta suurin osa rakennuksesta tehtiin vuonna Tänne sijoitettiin vuonna 1961 Suomen ensimmäinen atomireaktori, ja rakennuksen kylmälaboratoriossa, joka tosin nykyään toimii Nano- talossa, on tehty kansainvälisesti mittavaa tutkimustyötä Alkuperäisten rakennusten länsipuolelle kohosi vuonna 2000 lisäsiipi, jossa on Aalto- yliopiston tiloja Lämpömiehenkuja 2, Pernaja Vuonna 1962 rakennetussa, alun perin VTT:n Tie- ja geotekniikan laboratoriorakennuksessa toimivat nykyään Aalto- yliopisto ja Aalto - Yliopistokiinteistöt Oy. Rakennus suunniteltiin aluksi kolmikerroksiseksi, mutta kuulopuheiden mukaan rakentajille olisi toisen kerroksen kohdalla ilmoitettu: Rahat on loppu, katto tulee tähän. Ainoastaan rakennuksen hissitorni kohoaa muun rakennuksen yli, ja sitä onkin pidetty yhtenä Otaniemen maamerkkinä.

4 1964 Betonimiehenkuja 3, Pernaja Sandell Pernaja - Sandellin suunnitteleman rakennuksen ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 1964 VTT:n Sillanrakennus- ja staattiseksi laboratorioksi. Toisessa vaiheessa ensimmäisen rakennuksen itäpuolelle rakennettiin lisäosa, suunnilleen samankokoinen VTT:n koelaboratorio. Sen suunnitteli Heikkilä - Kauppinen, ja se valmistui vuonna Nykyään Betonimiehenkuja 3:ssa majailee Aalto- yliopiston Venture Garage, mikä on start- up yritysten keskus Metallimiehenkuja 10, Vikstedt Olli Vikstedtin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1964, ja siitä tuli VTT:n Radioteknillinen laboratorio. Samanaikaisesti valmistuivat myös Metallimiehenkuja 4 sekä myöhemmin kaksi muuta Metallimiehenkujan rakennusta. Nykyään rakennus on loistavassa kunnossa peruskorjauksen jäljiltä ja tiloissa toimii Innovaatiokeskus.

5 1964 Vuoriteollisuusosasto (nyk. Materiaalitekniikka), Blomstedt - Penttilä Vuorimiehentie 2 Märta Blomstedtin ja Olli Penttilän suunnittelema rakennus Kemistintien ja Vuorimiehentien välissä valmistui vuonna Suurimmaksi osaksi 3- kerroksinen rakennus on toteutettu kolmessa vaiheessa, muun muassa 70- luvun lopulla sen luoteisosaan vaihdettiin tasakaton tilalle porrastettu pulpettikatto. Rakennuksessa toimii tällä hetkellä Materiaalitekniikan osasto TKK VTT Puun mekaanisen tekniikan laboratorio (nyk. Nano- talo), Alvar Aalto Puumiehenkuja 2 Alkuperäisesti Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui vuonna Lisärakennuksia entiselle puulaboratoriolle tehtiin vuosina 1969 ja 1990, viimeisin Elissa Aallon käsialaa. Vuonna 2006 alkanut remontti teki puulaboratoriosta kuitenkin Nanotalon, ja sinne sijoittuu nykyään osa teknillisen fysiikan laitosta ja kaksi Kylmälaboratorion hallinnoimaa Suomen Akatemian huippututkimusyksikköä.

6 1966 Koneinsinööriosaston päärakennus (nyk. Konetekniikka 1), Kontio - Räike Otakaari 4 Jaakko Kontion ja Kalle Räiken suunnittelema, suurimmaksi osaksi kolmikerroksinen rakennus valmistui vuonna Tiilipintainen julkisivu on samankaltainen kuin vastapäätä olevalla päärakennuksella, ja erikoisuutena on suuren luentosalin katon sahamainen ikkuna. Rakennuksesta löytyy sekä Konetekniikan osasto että osa Teknillisen fysiikan osastoista. Rakennuksessa toimii myös oma ruokalansa, joka on hyvä paikka syödä kun päärakennuksen ruokalan jonot näyttävät liian tuskastuttavilta Dipoli, Paatelainen - Pietilä Otakaari 24 Dipoli on vuonna 1966 valmistunut Aalto- yliopiston Teknillisen korkeakoulun aikuiskoulutusyksikkö. Alun perin Reima Pietilän ja Raili Paatelaisen suunnittelema rakennus oli tarkoitettu ylioppilaskunnan käyttöön. Nykyään Dipolissa on kokouksiin ja kongresseihin 20 erilaista tilaa, jotka sopivat yhtä hyvin pieniin muutaman hengen palavereihin kuin suuriin yli tuhannen hengen tilaisuuksiinkin.

7 1967 Puuinsinööriosasto päärakennus (nyk. Puunjalostustekniikka 1) Eero Eerikäinen Vuorimiehentie 1 T- mallinen, tasakattoinen ja porrastettu rakennus on Eero Eerikäisen käsialaa vuodelta Rakennuksessa toimii osa Puunjalostustekniikan laitosta, ja syksyllä 2010 siellä alkaa uusi linja: Biotuotetekniikka. Puunjalostustekniikan rakennuksen konehallissa toimii oikea paperikone Konemiehentie 4, Pulkka - Pulkka Konemiehentie 4 on Aili ja Niilo Pulkan suunnittelema yksikerroksinen, harjakattoinen rakennus joka jää hieman uuden tietotekniikan talon peittoon. Alun perin rakennus on toiminut TKK:n Maatalouden vesirakennuslaboratoriona sekä Vesitalouden laboratoriona, viimeksi siinä toimii Tila- ja turvallisuusasioiden yksikkö

8 1967 Kemiantekniikka; Pulkka - Pulkka Kemistintie 1 Aili ja Niilo Pulkka suunnittelivat tämän rakennuksen porrastettuun, neljän sakaran kampamuotoon, ja sen ensimmäinen vaihe valmistui vuonna Arkkitehtuuriltaan ratkaisu on selkeä; pääkerros ja sisääntulo yhdistävät rakennuksen eri kerrokset ja sakarat toisiinsa. Pääaula on kaksikerroksinen, kahtia jaettu tila, joka linkittyy muihin kerroksiin avoportailla. Jokaisen sakaran aulasta on myös suora yhteys rakennuksen päärunkoon. Talossa on lähinnä laboratorio- ja opetustiloja, ja sieltä löytyy Kemian laitos..

9 1968 TKK, VTT Laivan- ja vesirakennuslaboratorio (nyk. Laivatekniikka/Meritekniikka), Seppo Kasanen Seppo Kasasen suunnittelema rakennus on poikkeuksellinen maamerkki Otaniemessä. Otaniementien varrelle vuonna 1968 valmistuneen rakennuksen pohjoisenpuoleinen, valtava tiiliseinä on kokonaan umpinainen. Sisällä on kolme päätilaa: kaksi allashallia ja yksi työskentelyhalli. Suurempaa allashallia täyttää 130 x 11 x 5 metrin kokoinen koeallas täynnä vettä. Pienempi tila on 30 x 30 metrin kokoiselle jääaltaalle, jossa suoritetaan jääkokeita. Rakennuksen eteläpuolella on ulkoseinällä kahdessa kerroksessa pienempiä opetus- ja työtiloja. Tietotie 1:ssä toimivat Sovelletun mekaniikan laitos ja Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos. Varsinkin laivanrakennustekniikan opiskelijat käyttävät rakennusta usein tehdäkseen jäänmurto- ja merikokeita laivoillensa Sähköinsinööriosasto (nyk. Sähkö- ja tietoliikennetekniikka), Vikstedt Olli Vikstedtin suunnittelema, vuonna 1969 valmistunut Otaniemen puhtaaksimuurattu tiilirakennus on monen laitoksen käytössä; Elektroniikan laitos, Mikro- ja nanotekniikan laitos, Radiotieteen ja - tekniikan laitos, Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos, Sähkötekniikan laitos ja Tietoliikenne- ja tietoverkko tekniikan laitos toimivat kaikki Otakaari 5:ssä. Rakennuksen korkeus vaihtelee kahdesta neljään kerrokseen, ja sisältä löytyy esimerkiksi korkeajännitelaboratorio suurena hallirakennuksena.

10 1969 Teknillisen korkeakoulun keskuskirjasto, Alvar Aalto Otaniementie 9 Aalto- yliopiston kirjasto (entinen Teknillisen korkeakoulun kirjasto) on Suomen vanhin ja suurin tekniikan alan kirjasto. Sen tehtävänä on tukea ja edistää teknistieteellistä tutkimusta, opetusta ja opiskelua. Kirjastorakennus valmistui Alvar Aallon suunnittelemana vuonna Kirjasto on sijaintinsa puolesta Otaniemen kampuksen tärkeimpiä rakennuksia, ja se liittyykin selkeästi vieressä olevaan päärakennukseen julkisivujen materiaalien ja muotojensa puolesta. Kirjaston sisätilojen kalusteet ovat kiinteä osa kokonaisuutta: suuri osa hyllyistä, pöydät, tiskit ja muut irtaimistot ovatkin alkuperäisiä. Kirjasto palvelee opiskelijoita ahkerasti varsinkin tenttien lähestyessä, jolloin tyhjää luku- tai tietokonepaikkaa on teekkarien mukaan lähes mahdoton löytää. Kevään saapuessa heidän harmikseen myös lähialueiden lukiolaiset alkavat käyttää kirjastoa lukiessaan ylioppilas- sekä pääsykokeisiin. Tällöin rakennus tuntuu entistä ahtaammalta ja viisaammat opiskelijat tietävätkin tällöin hakeutua lukemaan kirjaston kellareihin, johon muilla kuin teekkareilla ei ole uskallusta mennä.

11 1973 Puunjalostustekniikka 2, Salmio- Toivanen - Toivanen Tekniikantie 3 Salmio- Toivasen ja Toivasen suunnittelema entinen viestintätekniikan rakennus on valmistunut vuonna Sisätila koostuu kahdesta erillisestä osasta, jotka yhdessä muodostavat tasakattoisen laatikon. Pohjoisosassa on iso ja pieni konesali, ja eteläpuolelle sijoittuvat työ- ja opetustilat. Puunjalostustekniikan laitos toimii myös tässä rakennuksessa TKK, VTT laivan- ja vesirakennuslaboratorion aluksenkäsittelysimulaattori (nyk. Vesilaboratorio), Seppo Kasanen Tietotie 1E Seppo Kasasen suunnittelema, vuonna 1984 valmistunut rakennus on ennen toiminut aluksenkäsittely- simulaattorina, ja siellä on tutkittu erilaisia merenkulkuun liittyviä olosuhteita. Nykyään siellä on laboratoriotiloja opetus- ja tutkimuskäyttöön, kuten esimerkiksi puhdasvesilaboratorio. Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos toimii rakennuksessa

12 1998 Tietotekniikan talo Konemiehentie 2 Uusimpia Otaniemen rakennuksia, jossa toimii tietotekniikan osasto. Tästä rakennuksesta löytyy vähintäänkin yksi kaveri, jolle soittaa tietokoneen kaaduttua. Otaniemen opiskelijoiden pettymykseksi ainoastaan rakennuksessa opiskelevien opiskelijoiden tietokonetunnukset käyvät tämän talon tietokoneisiin, joten tänne on turha lähteä vapaiden koneiden toivossa. Tietotekniikan talo on yhteydessä viereiseen TUAS- taloon TUAS (Arkkitehtitoimisto HKP Oy) Otaniementie 17 Vuonna 2003 valmistunut TUAS- talo on rakennettu tuotantotalouden sekä automaatio- ja systeemitekniikan osastoille, mutta siellä on myös yhteisiä tiloja koko yliopiston käyttöön, kuten opiskelija- ja henkilöstöravintola. Arkkitehtitoimisto HKP:n suunnittelemassa kaksiosaisessa TUAS- talossa on Otaniementien varrella tuotantotalouden osastolla lukuisia pieniä avotiloja työryhmiä varten sekä niihin liittyviä erillishuoneita ja kokoustiloja. Rannan puolella olevalla automaatio- ja systeemitekniikan osastolla on erilliset työhuoneet ja pieniä laboratoriotiloja. Näitä

13 rakennuksia yhdistää korkea valokatteinen keskusaula. TUAS- talossa toimivat Automaatio- ja systeemitekniikan laitos, BIT- tutkimuskeskus (BIT), Mediatekniikan laitos, Talous- ja hankinta- asiat, TKK Executive School of Business ja Tuotantotalouden laitos. Rakennus tarjoaa opiskelijoille hyvät työskentely- mahdollisuudet OIH Maarinranta, Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy Vuonna 2012 Otaniemen kampukselle valmistui Aalto- yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuttama moderni Open Innovation House. Se tarjoaa tilat Aalto- yliopiston tutkijoille, Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ICT Labs- yksikölle sekä Nokian tutkimushankkeisiin keskittyvällä Nokia Research Centerille. Aalto- yliopiston rehtorin Tuula Teerin mukaan Open Innovation House ilmentää hyvin yliopiston tavoitteita, kuten ihmisten ja ideoiden kohtaamista, energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä. Ympäristöystävällisiin ratkaisuihin onkin kiinnitetty erityistä huomiota, ja hankkeelle myönnettiin Gold- tason LEED- sertifikaatti. Perustietoa kohteesta: - laajuus noin brm2 - pääurakoitsija Quattroproject Oy - pääsuunnittelija Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy

kontrahti s. 18 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään

kontrahti s. 18 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 2/2013 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään s. 18 > Trafi sai Rovaniemellä uudet tilat ja palvelut s. 9 > Tällainen

Lisätiedot

Lähes 20 vuoden kunnostusprojekti

Lähes 20 vuoden kunnostusprojekti MK tänään Viipurin kaupunginkirjasto Lähes 20 vuoden kunnostusprojekti 2013 Juniperin uniikit muodot paikallavalu- ja harkkorakenteina MK tänään Viipurin kaupunginkirjasto Lähes 20 vuoden kunnostusprojekti

Lisätiedot

Kampuksen pitkä piina

Kampuksen pitkä piina 8 KESKISUOMALAINEN LAUANTAINA 24.5.2014 Kampuksen pitkä piina Ei todettuja sisäilmaongelmia Kohteet, joissa sisäilmaongelmia on ollut aiemmin. Tehty isompi remontti tai pienempiä korjauksia. Kohteet, joissa

Lisätiedot

Viikin laboratoriorakennus

Viikin laboratoriorakennus Viikin laboratoriorakennus Koetilantie 5, Helsinki Rakennushistoriallinen selvitys 31.5.2010 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy Anna-Maija Lukkari, HY, tekninen osasto

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Yhtiöstä lyhyesti. Toimitusjohtajan katsaus. Ympäristö- ja yhteiskuntavastuu. Hallituksen toimintakertomus.

SISÄLLYSLUETTELO. Yhtiöstä lyhyesti. Toimitusjohtajan katsaus. Ympäristö- ja yhteiskuntavastuu. Hallituksen toimintakertomus. VUOSIKERTOMUS 2 SISÄLLYSLUETTELO Yhtiöstä lyhyesti Toimitusjohtajan katsaus Ympäristö- ja yhteiskuntavastuu Hallituksen toimintakertomus Tilinpäätös Kiinteistöjen arviointi ja arvot Kiinteistöyhteenveto

Lisätiedot

Sisällys. Lehteä julkaisee Aalto-yliopiston Sähkövoimatekniikan kerho SVTK. Lehti ilmestyy 27. kertaa. Päätoimittaja: Tuukka Huikari

Sisällys. Lehteä julkaisee Aalto-yliopiston Sähkövoimatekniikan kerho SVTK. Lehti ilmestyy 27. kertaa. Päätoimittaja: Tuukka Huikari Sisällys Pääkirjoitus Itsestään selvää sähköä 3 Alaesittelyt 4 Diplomi-insinööri vai insinööri 8 Aalto-1 10 Sähköistä talotekniikkaa tulevaisuuden rakentajille 13 Akustiikka 15 Yhteiskunnallisesti merkittäviä

Lisätiedot

25 Automaatio- ja systeemitekniikan teekkarin haastattelu 26 Sähköistä huumoria 27 Ristikko

25 Automaatio- ja systeemitekniikan teekkarin haastattelu 26 Sähköistä huumoria 27 Ristikko Sisällys 3 Pääkirjoitus 4 Sähkötekniikkaa? 5 Elektroniikkaa? 6 Tietoliikennetekniikkaa? 7 Automaatiota? 8 Insinööri vs Diplomi-insinööri 9 Sähkötekniikka haastaa ajattelemaan 10 Sähköinen talotekniikka

Lisätiedot

kontrahti Valimo on VTT:n käyntikortti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008

kontrahti Valimo on VTT:n käyntikortti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008 Kasarmista ympäristökeskukselle tilat Kiinteistöistä esteettömiä Toimistokampukset tulevat kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008 Valimo on VTT:n käyntikortti Kontrahti 3 2008 Sisältö

Lisätiedot

T A P I O L A versio 2.10.2013 76 kohdetta, 7 tietolaatikkoa reittien pituus yhteensä 25 km

T A P I O L A versio 2.10.2013 76 kohdetta, 7 tietolaatikkoa reittien pituus yhteensä 25 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT T A P I O L A versio 2.10.2013 76 kohdetta, 7 tietolaatikkoa reittien pituus yhteensä 25 km Itäkartano Hagalund Otaniemi Keilaniemi Otsolahti Karhusaari Länsikorkee Suvikumpu Toimittanut

Lisätiedot

MAANMITTARIUS ELÄÄ VAIKKA OPISKELUSSA ERIKOISTUTAAN

MAANMITTARIUS ELÄÄ VAIKKA OPISKELUSSA ERIKOISTUTAAN sina. Projektitasolla toimitaan myös ryhmissä, jotka organisoituvat eri alojen opiskelijoista. Projektitaso päättyy perusopintojen osalta diplomityöhön, mutta jatkuu valmistumisen jälkeen täydennyskoulutuksen

Lisätiedot

AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA

AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA AALTO-YLIOPISTO OTANIEMEN KAMPUSKIRJASTO PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA ARKKITEHDIT NRT OY JKMM OY WISE GROUP FINLAND OY OY PQR CONSULT AB SÄHKÖ-OHMI OY ALUSTAVA 27.03.2014 27.03.2014 1(22) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

AMMATTISISUSTAMISEN JA TILASUUNNITTELUN ERIKOISLEHTI. KULTTUURIN TILAT

AMMATTISISUSTAMISEN JA TILASUUNNITTELUN ERIKOISLEHTI. KULTTUURIN TILAT ISSN 1457-0955 HINTA 9,20 EUR 1 / 2007 AMMATTISISUSTAMISEN JA TILASUUNNITTELUN ERIKOISLEHTI. KULTTUURIN TILAT FUMAC-TUOTEVALIKOIMA LAAJENEE New Interior Finlandin edustama tanskalainen Fumac A/S on

Lisätiedot

Tuotantotalouden koulutuksen markkinointi. Marketing of Industrial Management Education

Tuotantotalouden koulutuksen markkinointi. Marketing of Industrial Management Education 9.9.2009 TEKNISTALOUDELLINEN TIEDEKUNTA TUOTANTOTALOUDEN OSASTO CS90A0050 Kandidaatintyö ja seminaari Tuotantotalouden koulutuksen markkinointi Marketing of Industrial Management Education Kandidaatintyö

Lisätiedot

2/2015 HUIPPUBARISTA. E-urheilu Esko-ope Kevätruno

2/2015 HUIPPUBARISTA. E-urheilu Esko-ope Kevätruno 2/2015 HUIPPUBARISTA Ajatushautomo E-urheilu Esko-ope Kevätruno SIXTENIN Kevätruno PÄÄKIRJOITUS Taneli Kontiainen Yliopistoissa puhaltaa muutos Opiskelijoiden tukemista, vaatimuksia ja kilpailua on tarkasteltava

Lisätiedot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot kunta: Jyväskylä kylä: Jyväskylä kiinteistötunnus: 20-47-1 sijainti: Huhta 1, 40340 Jyväskylä / PL 1, 40341 Jyväskylä tyyppi: sairaanhoito ja sosiaalihuolto ajoitus: 1945-1974 ajoitusselite: 1958 / 1968

Lisätiedot

Sunilan Valliniemen sauna ja pesula Rakennushistoriaselvitys ja tulevaisuuden suuntaviivoja 2005 TKK arkkitehtiosasto - Emilia Pollari - Jarkko Puro

Sunilan Valliniemen sauna ja pesula Rakennushistoriaselvitys ja tulevaisuuden suuntaviivoja 2005 TKK arkkitehtiosasto - Emilia Pollari - Jarkko Puro Sunilan Valliniemen sauna ja pesula Rakennushistoriaselvitys ja tulevaisuuden suuntaviivoja 2005 TKK arkkitehtiosasto - Emilia Pollari - Jarkko Puro - Riikka-Maija Sihto Kannen kuvassa vastavalmistunut

Lisätiedot

sisältö 4/2013 5 Ari Laitala (pääkirjoitus) Pitääkö tutkimusta tukea? Arvo Vitikainen S. 6 Aalto-yliopistosta 10 Matti Tuovinen 13 Ari Laitala

sisältö 4/2013 5 Ari Laitala (pääkirjoitus) Pitääkö tutkimusta tukea? Arvo Vitikainen S. 6 Aalto-yliopistosta 10 Matti Tuovinen 13 Ari Laitala 4/2013 Katoaako maanmittausalan opetus Aalto-yliopistosta? Kiinteistötunnusjärjestelmä uudistuu Lehtosen haastattelussa Markku Villikka Laitalan haastattelussa Anna Nummelin Kiinalainen juttu Kokonaisvaltaisen

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI

VUOSIKERTOMUS YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI VUOSIKERTOMUS 2013 YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2 SISÄLLYSLUETTELO Yhtiön perustietoja 3 Toimintamme perustat 4 Yhteiskuntavastuu ja sen merkitys 5 Toimitusjohtajan katsaus 6 Innovaatioympäristö yhtiön menestyksen

Lisätiedot

Espoon kaupunkipolut TAPIOLA

Espoon kaupunkipolut TAPIOLA Espoon kaupunkipolut TAPIOLA Tapiola o Eliel Saarisen modernissa Suur-Helsinki-suunnitelmassa vuonna 1918 Björnvikiin ja Albergaan oli sijoitettu puutarhakaupungit, jotka liittyivät Helsinkiin raideyhteyksin.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN LYSEO. Ulla Pohjamo R A K E N N U S H I S T O R I A S E L V I T Y S. Ulla Pohjamo JYVÄSKYLÄN LYSEO

JYVÄSKYLÄN LYSEO. Ulla Pohjamo R A K E N N U S H I S T O R I A S E L V I T Y S. Ulla Pohjamo JYVÄSKYLÄN LYSEO R A K E N N U S H I S T O R I A S E L V I T Y S Ulla Pohjamo Ulla Pohjamo JYVÄSKYLÄN LYSEO JYVÄSKYLÄN LYSEO 2013 KESKI-SUOMEN MUSEO www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo 1 Ulla Pohjamo JYVÄSKYLÄN LYSEO Rakennushistoriaselvitys

Lisätiedot

KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20

KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20 0 KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20 RAKENNUSHISTORIASELVITYS Ilmakuva idästä, Blom kartta Oy 2012 A R K K I T E H D I T O Y QVICK VEHREÄVESA ILMARINEN MITRUNEN P u i j o n k a t u 2 9 A, 7 0 1 0 0 K U O P

Lisätiedot

KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20

KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20 0 KUOPION KESKUSTAN KORTTELI 20 RAKENNUSHISTORIASELVITYS Ilmakuva idästä, Blom kartta Oy 2012 A R K K I T E H D I T O Y QVICK VEHREÄVESA ILMARINEN MITRUNEN P u i j o n k a t u 2 9 A, 7 0 1 0 0 K U O P

Lisätiedot

kontrahti Korkeimman oikeuden komeat puitteet Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009

kontrahti Korkeimman oikeuden komeat puitteet Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009 Kestävät julkiset hankinnat Pertti Kukkonen kesytti betonin Mittarit tilajohtamisen apuna kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2009 Korkeimman oikeuden komeat puitteet Kontrahti 4 2009 Sisältö

Lisätiedot

kontrahti Merivoimien Esikunnalle uudet tilat arvokiinteistöstä Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 1 2008

kontrahti Merivoimien Esikunnalle uudet tilat arvokiinteistöstä Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 1 2008 Vuoden hankkeet 2007 Rajavartiolaitoksen omistajanvaihdos Kiinteistösijoitusmarkkinat kasvuimussa kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 1 2008 Merivoimien Esikunnalle uudet tilat arvokiinteistöstä

Lisätiedot

TORINVARREN KOULU. Rakennushistoria, säilyneisyys ja arvon määrittely

TORINVARREN KOULU. Rakennushistoria, säilyneisyys ja arvon määrittely TORINVARREN KOULU Rakennushistoria, säilyneisyys ja arvon määrittely Helsingissä 16.6.2006 1 Tilaaja Cursor Oy Rautatienkatu 2 A 48100 Kotka p. (0)5 210 4910 Tilaajan edustaja sisältöasioissa: Vesa Pohjola,

Lisätiedot

POLYSTEEKKI. Teema: Tulevaisuus. Kohti oppimiskeskeistä kulttuuria. Talotekniikalla energiansäästöön. Teknillisen korkeakoulun aikakauslehti 3 4/2009

POLYSTEEKKI. Teema: Tulevaisuus. Kohti oppimiskeskeistä kulttuuria. Talotekniikalla energiansäästöön. Teknillisen korkeakoulun aikakauslehti 3 4/2009 POLYSTEEKKI Teknillisen korkeakoulun aikakauslehti 3 4/2009 Teema: Tulevaisuus Kohti oppimiskeskeistä kulttuuria Talotekniikalla energiansäästöön sisällys 3 4/2009 18 30 Yliopisto-opettajina toimivien

Lisätiedot

RE / DESIGN. Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä

RE / DESIGN. Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä T E E M A L I I T E RE / DESIGN Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä UUTTA JA VANHAA. YKSITYISKOHTIA TAI SUURIA LINJOJA. MUOTOILU ON TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA SPONDAN

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Kauppakorkeakoulu

SISÄLLYSLUETTELO. Kauppakorkeakoulu VUOSIKERTOMUS SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Yhtiöstä lyhyesti 3 Toimitusjohtajan katsaus 4 Hallituksen toimintakertomus 2010 5 Tilinpäätös 10 Liitetiedot 16 Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Lisätiedot

kontrahti Metla keskitti toimintojaan Jokiniemeen Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2008

kontrahti Metla keskitti toimintojaan Jokiniemeen Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2008 Kosteusongelmat johtivat Oppion korjaukseen Asiakaspalvelun konseptointi Mobiilityön edut kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 4 2008 Metla keskitti toimintojaan Jokiniemeen Kontrahti 4 2008

Lisätiedot

4/2009. Aalto-yliopisto tulee. Paikkatieto armeijankin operaatioiden perusta. Vuorovaikutteinen suunnittelu

4/2009. Aalto-yliopisto tulee. Paikkatieto armeijankin operaatioiden perusta. Vuorovaikutteinen suunnittelu 4/2009 Aalto-yliopisto tulee Paikkatieto armeijankin operaatioiden perusta Vuorovaikutteinen suunnittelu Saari- ja mannerrantatonttien hinnoista Nostaako putkiremontti asunnon arvoa? Puolustusvoimat lunastaa

Lisätiedot