Ensimmäisen vuoden työpanoksesta suuren osan veivät kaivon kunnostaminen ja kompostikäymälän rakentaminen piharakennuksen entiseen liiteriin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ensimmäisen vuoden työpanoksesta suuren osan veivät kaivon kunnostaminen ja kompostikäymälän rakentaminen piharakennuksen entiseen liiteriin."

Transkriptio

1 Rakennuksen kunto ei vuoden 2009 kesällä ollut kehuttava; luvun puolivälin jälkeen ei tehty minkäänlaisia korjaustöitä. Seinät olisivat luultavasti tuhoutuneet, jos tiilikaton alla ei olisi ollut huopakattoa (VR:n standardiratkaisu 1920-luvulla), tai jos talossa olisi ollut vesijohto ja viemäri. Raivaamattomuuden lisäksi eniten huolestuttivat vesikatteen erittäin huono kunto sekä makasiiniosan perustusten näkyvä painuminen. Ulkoseinien verhouksen ja alimman hirsikerran vauriot olivat tässä vaiheessa piilossa myöhemmin lisätyn peitelaudan takana. Rakennusrungon ja asuinosan vesikaton suoralinjaisuuden perusteella ei ollut syytä epäillä vakavia rakennevaurioita muualla kuin makasiinissa. Ensimmäisen vuoden työpanoksesta suuren osan veivät kaivon kunnostaminen ja kompostikäymälän rakentaminen piharakennuksen entiseen liiteriin.

2 2009: talo tieltä (yllä, húom. makasiinin kaareva seinälinja) ja radalta (alla).

3 Sisätilat Alakerta on ollut julkisessa käytössä ja yläkerta asemamiehen asuntona. Käytön historia näkyi myös huoneiden kiinteässä sisustuksessa: käyttötarkoitus on vaihdellut, mutta sisäpinnat ovat karusta yleisilmeestään huolimatta hyvin säilyneet. Entistä odotushuonetta ja myöhempää asetinlaitetilaa (yllä ja alhaalla vasemmalla) hallitsi 1950-luvulla tehty ruudullinen vinyylilattia. Johto ja kaapelikanavat (alla) oli tehty lautalattiaan moottorisahalla, valitettavasti osin lattiavasoihin nähden poikittain. Odotushuoneen vieressä olevaan pieneen konttoriin johtava ovi (viereinen sivu, alhaalla vasemmalla) oli suljettu palonkestävällä levyllä. Ruudullista vinyylilattiaa oli käytetty kaikissa aseman tiloissa.

4 Yläkerrassa näkyi yli 80 vuotta jatkunut asuinkäyttö. Pinkopahvi ja tapettikerroksia oli molemmissa huoneissa useita päällekkäin luvun sisäväritys oli hyvin tumma: vihreäksi maalattu pinkopahvi ja punaruskea lautalattia olivat yhdessä pienien ikkunoiden kanssa luoneet hämärän kokonaisvaikutelman. Makuuhuone (oikealla alhaalla) päätettiin lisäeristää halltexlevyllä ja jättää muut tapettikerrokset päällimmäistä muovitapettia lukuun ottamatta uuden tapetin alle. Entisen tupakeittiön pinkopahvit on suureksi osaksi poistettava niihin pinttyneen tunkkaisen hajun takia. Panelikatto on painunut molemmissa huoneissa: syyksi osoittautui liian harva naulausväli.

5 Makasiini ja eteishuone Makasiinisiiven pääty oikaistiin kesällä Rankorakenteisen makasiinin perustuskivet olivat painuneet routivassa savi ja moreenimaassa, ja perustamissyvyys oli ainoastaan cm. Makasiini nostettiin tunkeilla tulevaan korkeuteensa (alla), jonka jälkeen perustuskivien alle valettiin uudet anturat ja kivet siirrettiin paikoilleen (yllä).

6 Vuoden 1954 käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä rakennettu eteishuone oli alusta alkaen ollut rakenteellisesti epäonnistunut; vuotojäljet sisäkatossa (yllä) liittyivät rungon pitkälle edenneisiin lahovaurioihin (oikealla ylhäällä ja keskellä). Eteinen oli purettava makasiinin oikaisemisen ja kattoremontin takia, ja se päätettiin jättää rakentamatta uudelleen. Toimenpiteelle haettiin rakennuslupa. Lopullinen tilanne tulee vastaamaan 1920-luvun asua, mutta aikaisemmin poistettua pientä nurkkaikkunaa ei rakenneta uudelleen. Makasiinin seinästä eteisen seinään siirretty ikkuna karmeineen saatiin talteen ehyenä (alla), ja se palautetaan myöhemmin alkuperäiselle paikalleen. Karmin yläosa joudutaan uusimaan lahovaurion takia.

7 Entinen odotushuone (keittiö) Odotushuoneen käyttö teknisenä tilana oli jättänyt jälkiä seiniin ja lattioihin. Osa lattiasta oli avattu ja osa peitetty karkealla raakaponttilaudalla (yllä), paikoitellen näkyvissä oli rossipermannon täytteenä ollut suoturve (alla). Laitteet olivat jättäneet vaneri ja pahviverhoukseen varjokuvia, joissa oli runsaasti paikattavaa. Lattian likainen ja käyristynyt vinyylilaatoitus poistettiin aluslevyineen. Alta paljastui kipsitasoite, joka alkoi nopeasti haurastua. Kattopanelissa ja maalatussa ensopahvissa oli runsaasti pinttynyttä likaa, mutta hajuhaittoja oli vähemmän kuin yläkerrassa. Vaneriverhouksen takana on sisäpuolelta virheettömässä kunnossa oleva hirsirunko. Akkuhuoneen oveksi siirretty eteiskomeron ovi päätettiin palauttaa paikalleen ja laudoittaa umpeen.

8

9 Ensopahvin ja vanerin paikkausta paperimassalla, ensopahvilapuilla ja hienotasoitteella. Kulunut, naulainen ja tasoitteen sotkema lautalattia päätettiin peittää uudelleen. Vinyylilaatat korvattiin samankokoisilla linoleumlaatoilla, joiden alurakenteeksi riitti ohut kovalevy. Keittiökalusteen taustalevyksi kiinnitettiin 18 mm vaneri. Lopullinen lattia on jonkin verran 1950-luvun laatoitusta tummempi.

10

11

12 Lastulevyverhousta poistetaan entisen relehuoneen (aikaisemmin lämmin makasiini) seinistä. Alta paljastunut huonokuntoinen ensopahvi on arvokasta paikkausmateriaalia muihin pahviverhottuihin seiniin. Muut alakerran huoneet Länsipäädyn eteiseen avattu oviaukko suljettiin uudelleen ja seinä eristettiin selluvillalla. Relehuoneesta vuonna 1954 erotettu pieni akkuhuone (vasemmalla olevan väliseinän takana) on epäkäytännöllisen kapea ja mutkikas, joten väliseinä puretaan korjaustyön yhteydessä.

13 Yläkerta Yläkerran toisen asuinhuoneen päädyn hirsiseinän yläosa oli rakennettu muuta seinää ohuemmista hirsistä ja seinän ulkopinta oli tasattu. Sisäpuolelle jäänyt syvennys oli ollut vaikea verhota pinkopahvilla, joten seinäpinta oli epäsiisti ja huone. Rakenne päätettiin oikaista täyttämällä syvennys kuitulevyn kappaleilla ja verhoamalla koko päätyseinä 2 x 12 mm kuitulevyllä (yllä). Valmis kuitulevyverhous pohjamaalattiin ja tiivistettiin saumanauhalla (oikealla).

14 Vaurioitunut ja osin puuttuva linoleum-matto uusittiin. Seinissä oli useita tapettikerroksia ensimmäisestä tuohikuvioisesta paperitapetista viimeiseen kohopainettuun ruusukuvioiseen muovitapettiin, mutta uudeksi tapetiksi valittiin Duron Gammalsvenska-sarjan 1880-luvun ruotsalainen malli. Vähän aikainen kuosi, mutta mielestämme kaunis.

15 Vesikatto Vesikatteen uusiminen oli korjaustyön suurin satsaus ja se tehtiin lähes viime hetkellä. Vuodelta 1923 peräisin olevat tiilet olivat rapautuneet ja osin hajonneet (oikealla), ja ainoastaan tiilien alla oleva huopakatto oli estänyt vesivuodot ullakolle ja seiniin. Katteen uusiminen annettiin urakoitsijan tehtäväksi ja se valmistui loppuvuodesta Vesikattoa täydennettiin vuonna 2011 uusilla talo ja lapetikkailla. Samalla asennettiin räystäskourut ja syöksytorvet, jotka oli piirretty alkuperäisiin arkkitehtipiirustuksiin, mutta jätetty pois toteutuksesta.

16

17 Ulkoseinät Alkuperäinen julkisivuverhous oli pystyrimalaudoitus, joka asennettiin muutaman vuoden kuluttua hirsirungon valmistumisesta. Jo vuoraamattomanakin julkisivu maalattiin punamullalla (viereisellä sivulla ylhäällä). Julkisivun alaosassa sokkelin päällä oli vinoksi muotoiltu helmalista. Pystyrimavuorauksen alaosat ravistuivat vähitellen, todennäköisesti päärakennuksen lyhyiden räystäiden ja vesikourujen puuttumisen takia. Lahonneet lautojen päät peitettiin vaakalaudalla (oikealla ylhäällä), joka oli huono ratkaisu, sillä se johti seinää pitkin valuvan veden sokkelin päälle ja alimmaiseen hirsikertaan. Laudan takana laho ja hyönteisvauriot pääsivät kehittymään ilman näkyviä muutoksia, kunnes vaakalautojen poistaminen (oikealla keskellä ja alhaalla) paljasti ne. Vauriot rajoittuivat alimpaan hirsikertaan ja niiden keskimääräinen syvyys oli 5-6 senttimetriä hirren pinnasta. Rakennusta ei haluttu kengittää, joten vaurioitunut puuaines veistettiin telsolla pois hirsien pinnasta (viereinen sivu) ja syntyneet aukot paikattiin muotoon veistetyllä puutavaralla. Paikattu seinäpinta verhottiin laudoilla ja uuden helmalistan päälle asennettiin peltilista estämään sadeveden pääsy seinän alaosaan (seuraava aukeama). Puutavara jouduttiin lautojen erikoisen koon (25 x 52 ja 25 x 150) takia tilaamaan erityistoimituksena (Matti Leinonen Ky, Anttola). Valmis laudoitus maalataan vuonna Maalityyppiä ei ole vielä valittu.

18

19

20

21

Fredrikantupa, päärakennus

Fredrikantupa, päärakennus Fredrikantupa, päärakennus Työntekijät kohteessa, työpäivät Aittala, Teemu 14 Badragan, Timotei 1 Flemming, Mikko 2 Helander, Raine 11 Hirvelä, Janne 1,5 Kiela, Esa 10 Koskinen, Markku 1 Lindroos, Krister

Lisätiedot

Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti

Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti Viljakkalan Seurojentalo 1 Sisällys... 3 Johdanto... 3 Seurojentalon korjaukset aikajärjestyksessä... 4 Hankesuunnitelmien lyhennelmät... 6 2010/SEUROJENTALO PAREMMAKSI

Lisätiedot

Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti

Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti Viljakkalan Seurojentalo Korjausraportti Viljakkalan Seurojentalo Sisällys... 1 Johdanto... 1 Seurojentalon korjaukset aikajärjestyksessä... 2 Hankesuunnitelmien lyhennelmät... 4 2010/SEUROJENTALO PAREMMAKSI

Lisätiedot

BJÖRKFELDTIN TALON KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI

BJÖRKFELDTIN TALON KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI BJÖRKFELDTIN TALON KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI LEVANDE BYGGNADSTRADITION ELÄVÄ RAKENNUSPERINNE Byggnadsvårdsförening i Åboland r.f Turunmaan korjausrakentamisyhdistys r.y. Tutkivat purkutyöt, havaitut

Lisätiedot

TUUSULAN PRIJUUTTI KUNTOARVIO SAATSI ARKKITEHDIT

TUUSULAN PRIJUUTTI KUNTOARVIO SAATSI ARKKITEHDIT TUUSULAN PRIJUUTTI KUNTOARVIO Tuusulan Prijuutin kuntoarvio Tilaaja: Tekijä: Valmistunut: 6.4.2015 Kansikuva: Kuvat: Tuusulan kuntakehitys/kaavoitus Maria Suutari-Jääskö ja Jaana Pohjola Hyryläntie 16

Lisätiedot

VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET

VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET lyhyt selv itys rakennusv aiheist a ja vuosien 2011 13 palorestauroinnist a Eteinen Artur Faltinin kuvaamana vuonna 1914. Kuva Kauniaisten pha. VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET

Lisätiedot

Mäntylän vaiheita. Kertomus yhden rakennuksen restauroinnista. Lukijalle. Mäntylän päärakennus restauroitiin Pohjois-Savon ympäristökeskuksen

Mäntylän vaiheita. Kertomus yhden rakennuksen restauroinnista. Lukijalle. Mäntylän päärakennus restauroitiin Pohjois-Savon ympäristökeskuksen Näkymiä MAALISKUU 2012 POHJOIS-SAVON ELY-keskus Mäntylän vaiheita Kertomus yhden rakennuksen restauroinnista Lukijalle Haluan tällä raportilla kertoa 1890-luvulla rakennetun hirsisen talonpoikaistalon

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN KUNTOARVIO 3731 HUOPALAHDEN ASEMA 00320 Helsinki

RAKENTEELLINEN KUNTOARVIO 3731 HUOPALAHDEN ASEMA 00320 Helsinki RAKENTEELLINEN KUNTOARVIO 3731 HUOPALAHDEN ASEMA 00320 Helsinki RAK Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy 00320 Helsinki 2/29 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 KOHTEEN TIEDOT... 3 2.1 Kohteen tiedot... 3 2.2

Lisätiedot

ÖVRE NYBACKA, MAATILARAKENNUKSET Päärakennus, Renkitupa, Luhtiaitta ja Navetta

ÖVRE NYBACKA, MAATILARAKENNUKSET Päärakennus, Renkitupa, Luhtiaitta ja Navetta 29.10.2010 PÄÄRAKENNUS RENKITUPA LUHTIAITTA NAVETTA ASB-YHTIÖT ASB -Consult Oy Ab, Helsinki Unto Kovanen (GSM 040 848 4354) Rakennusarkkitehti, kuntotutkija RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO ÖVRE NYBACKA, MAATILARAKENNUKSET

Lisätiedot

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011 Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Ilmakuvassa vuodelta 1960 on keskellä Pekkalan yläkoulu, jonka vasemmalla puolella koivikon takana näkyy urheilukenttä.

Lisätiedot

KUNTOARVIOESIMERKKI TAMPEREELTA

KUNTOARVIOESIMERKKI TAMPEREELTA NIKO PALONEN KUNTOARVIOESIMERKKI TAMPEREELTA KUNTOARVIO JA KORJAUSEHDOTUKSET 16.10.2014 KUNTOARVIOSTA Henkilö xxx otti allekirjoittaneeseen yhteyttä koskien vanhan, vuonna 1956 rakennetun, pystyrunkoisen

Lisätiedot

Työmaadokumentointi 1.3-30.11.2014 Piritta Ernvall

Työmaadokumentointi 1.3-30.11.2014 Piritta Ernvall Byggnadsvårdsförening i Åboland r.f Turunmaan korjausrakentamisyhdistys r.y. Projektet Stråket lever! Elämää raitille! - hanke Työmaadokumentointi 1.3-30.11.2014 Piritta Ernvall Elämää raitille! hankkeen

Lisätiedot

Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko. Restaurointityöt 2005-2006

Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko. Restaurointityöt 2005-2006 1 Joensuun ortodoksisen seurakunnan Pyhän Nikolaoksen Kirkko Restaurointityöt 2005-2006 2 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto s.2 1. Sisäänkäynnit ja portaat s.3 2. Seinien alaosat s.6 3. Pohjoinen sisäänkäynti

Lisätiedot

kenttätyöt 10. 15.2.2012

kenttätyöt 10. 15.2.2012 kenttätyöt 10. 15.2.2012 Pajan pohjois- ja länsijulkisivua luoteisnurkasta nähtynä vuonna 1968. Etualalla on pieni puistomainen vehreä tila Pajan ja Voimalan välissä. (Kuva: Suomen Rautatiemuseo / O. Karasjoki)

Lisätiedot

Näsin kartanon pintakerroskartoitus

Näsin kartanon pintakerroskartoitus Näsin kartanon pintakerroskartoitus Aino Aropaltio 29.1.2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 HUONE 101... 4 SEINÄT... 4 KATTO... 7 LATTIA... 8 OVET JA OVILISTAT, IKKUNOIDEN VUORILISTAT... 8 HUONE 102... 9 SEINÄT...

Lisätiedot

PEHTORIN TALO - GULA HUSET

PEHTORIN TALO - GULA HUSET H Å K A N S B Ö L E N K A R T A N O PEHTORIN TALO - GULA HUSET R A K E N N U S H I S T O R I A S E L VTALON IVAIHEET T Y1 S 2 PEHTORIN TALON RAKENNUSHISTORIASELVITYS H Å K A N S B Ö L E N K A R T A N O

Lisätiedot

V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E S Ä L L Ä 2 0 1 2

V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E S Ä L L Ä 2 0 1 2 V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E S Ä L L Ä 2 0 1 2 V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E S Ä L L Ä 2 0 1 2 S A A T E S A N A T Tuulikaapin terassin lahovaurio paljastui

Lisätiedot

rakennusten kuntoarvio ja korjaussuunnitelma

rakennusten kuntoarvio ja korjaussuunnitelma K I I K A L A N K O T I S E U T U M U S E O rakennusten kuntoarvio ja korjaussuunnitelma Kiikalan kotiseutumuseo rakennusten kuntoarvio ja korjaussuunnitelma Tilaaja: Kiikala-Seura ry Tekijät: Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

UTSJOEN VANHAT KOULUT

UTSJOEN VANHAT KOULUT UTSJOEN VANHAT KOULUT Rakennushistoriallinen selvitys (vain teksti) Arkkitehtitoimisto Ajantaju ssä 2007 1 Arkkitehtitoimisto Ajantaju Alkusanat Tämä Utsjoen vanhojen koulujen rakennushistoriallinen selvitystyö

Lisätiedot

VANHAN RAUMAN KORJAUSRAKENTAMISKESKUS TAMMELA

VANHAN RAUMAN KORJAUSRAKENTAMISKESKUS TAMMELA VANHAN RAUMAN KORJAUSRAKENTAMISKESKUS TAMMELA VANHAN RAUMAN KORJAUSRAKENTAMISKESKUS TAMMELA opas historiallisen puurakennuksen muutostöihin sekä korjausrakentamiseen perinteisin menetelmin ja materiaalein

Lisätiedot

NILSBYN VANHAN KOULUN KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI

NILSBYN VANHAN KOULUN KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI NILSBYN VANHAN KOULUN KUNNOSTUSTYÖT TYÖMAARAPORTTI LEVANDE BYGGNADSTRADITION ELÄVÄ RAKENNUSPERINNE Byggnadsvårdsförening i Åboland r.f Turunmaan korjausrakentamisyhdistys r.y. NILSBYN VANHAN KOULUN KUNNOSTUSTYÖT

Lisätiedot

RAUTATIERAKENNUKSET. Puurakennukset. Rautatierakennusten korjausohjeet 1. Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa 1857 ja ensimmäinen

RAUTATIERAKENNUKSET. Puurakennukset. Rautatierakennusten korjausohjeet 1. Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa 1857 ja ensimmäinen RAUTATIERAKENNUKSET Rautatierakennusten korjausohjeet 1 Puurakennukset Mikkelin asema vuodelta 1888 Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa 1857 ja ensimmäinen rata Helsingistä Hämeenlinnaan valmistui

Lisätiedot

FORSSAN YHTEISLYSEO / INVENTOINTI JA TUTKIMUS PERUSKORJAUSTA VARTEN

FORSSAN YHTEISLYSEO / INVENTOINTI JA TUTKIMUS PERUSKORJAUSTA VARTEN A R K K I T E H T I T O I M I S T O MINKKINEN Oy 13.8.09/TM FORSSAN YHTEISLYSEO / INVENTOINTI JA TUTKIMUS PERUSKORJAUSTA VARTEN Lähteet: Forssan yhteiskoulu 1889-1924, Forssa 1924 Forssan yhteiskoulu 1899-1949,

Lisätiedot

Bäckmanin Tornihuvilan ja piha-alueen kunnostus

Bäckmanin Tornihuvilan ja piha-alueen kunnostus BÄCKMANIN TORNIHUVILA JA PIHA sivu 1 (18) Bäckmanin Tornihuvilan ja piha-alueen kunnostus EAKR-hankesuunnitelma 29.6.2012 BÄCKMANIN TORNIHUVILA JA PIHA sivu 2 (18) 0 Esipuhe Bäckmanin talo piha-alueineen

Lisätiedot

JÄLLEENRAKENNUSKAUDEN PIENTALON KUNTOKARTOITUS JA RESTAUROINTISUUNNITELMA

JÄLLEENRAKENNUSKAUDEN PIENTALON KUNTOKARTOITUS JA RESTAUROINTISUUNNITELMA Opinnäytetyö (AMK) Restauroinnin koulutusohjelma Rakennusrestauroinnin suuntautumisvaihtoehto 2013 JÄLLEENRAKENNUSKAUDEN PIENTALON KUNTOKARTOITUS JA RESTAUROINTISUUNNITELMA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

3. LANGI KESÄLLÄ 2009... 11 LANGIN KARTANON NAVETTA JA AITTA... 13

3. LANGI KESÄLLÄ 2009... 11 LANGIN KARTANON NAVETTA JA AITTA... 13 1 SISÄLTÖ 1. OTTEITA HENRIK LILIUKSEN TEOKSISTA DER PEKKATORI IN RAAHE JA RAAHEN PEKKATORI... 3 LANGIN SIVURAKENNUS (1812-1823), ALAKARTANO, JOHAN LANG 1745-1823:... 3 LANGIN SIVURAKENNUS (1823-1852),

Lisätiedot

V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E V Ä Ä L L Ä 2 0 1 4

V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E V Ä Ä L L Ä 2 0 1 4 V I L L A O I V A L A N R E S T A U R O I N T I K E V Ä Ä L L Ä 2 0 1 4 J u u l i a M i k k o l a M a r k o H u t t u n e n H e l l a H u t t u n e n P a u l i i n a S a a r i n e n A n a G a r c í a O

Lisätiedot

Venla Vuorela. Vanhan talon henki. Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon

Venla Vuorela. Vanhan talon henki. Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon Venla Vuorela Vanhan talon henki Neuvoja vanhojen puurakennusten hoitoon Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Pohjois-Karjalan TE-keskus on rahoittanut

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 1/62 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 1930 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu 1 Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite Hämeenkatu

Lisätiedot

HÅKANSBÖLEN K A R T A N O. A r k k i t e h t i t o i m i s t o S c h u l m a n O y

HÅKANSBÖLEN K A R T A N O. A r k k i t e h t i t o i m i s t o S c h u l m a n O y HÅKANSBÖLEN K A R T A N O S i s ät i l o j e n r e s t a u r o i n t i t u t k i e l m a A r k k i t e h t i t o i m i s t o S c h u l m a n O y Håkansbölen kartano Sisätilojen restaurointitutkielma Johdanto

Lisätiedot