WahrenOpisto. Lounais-Hämeen Oppaat ry. vapla Matkailuoppaan peruskurssin hankekuvaus ja hankesuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WahrenOpisto. Lounais-Hämeen Oppaat ry. vapla 20.3.2012 28. Matkailuoppaan peruskurssin hankekuvaus ja hankesuunnitelma"

Transkriptio

1 vapla WahrenOpisto Lounais-Hämeen Oppaat ry Matkailuoppaan peruskurssin hankekuvaus ja hankesuunnitelma Hakija: Forssan kaupunki / Wahren-opisto Hanke toteutetaan Wahren-opistossa, joka toimii Forssan kaupungissa. Toteuttamiseen osallistuvat lisäksi Lounais-Hämeen Oppaat ry, Forssan kaupunki, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnat sekä alueen matkailuyrittäjät. Matkailuoppaan peruskurssi Forssassa mukaisesti (liite 1)., Suomen opasliitto ry:n hyväksymän koulutusohjelman Kohderyhmä: Lounaishämäläiset matkailun parissa työskentelevät ja matkailusta kiinnostuneet henkilöt sekä opiskelijat ja nuoret. Lähtötilanne / Mistä hanke sai alkunsa? Alueelle on perustettu paikallinen opasyhdistys, lounais-hämeen Oppaat ry vuonna Opaskursseja on järjestetty neljä kertaa 25-vuotisen taipaleen aikana. Oppaiden tulee antaa opastusnäyte tällä hetkellä viiden vuoden välein. Oppaat eivät parin kauden jälkeen useinkaan uusi merkkiään. Oppaat ovat useimmiten jo eläkkeellä olevia ja suositeltava yläikäraja on kuitenkin 70 vuotta. Uusien oppaiden tarve on merkittävä, sillä tällä hetkellä alueella on vain seitsemän opasta. Opasyhdistyksen perustaminen juontaa Lounais-Hämeen kuntien matkailun perusselvitykseen vuodelta Opaskurssin tarpeellisuus liittyy sekä Forssan kaupungin että ympäristökuntien strategisiin linjauksiin ja tavoitteisiin. Suomen matkailustrategian vuoteen 2020 kehittämisen päätavoitteena tulee olemaan kannattavan kasvun, kilpailukyvyn ja osaamisen lisääminen sekä uudistumisen tukeminen. Forssan seudun matkailuyritykset ja toimijat ovat sitoutuneet kehittämään oman seutukuntansa matkailua ja omaa osaamistaan.

2 2 Forssan seudun eli Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän tuore elinkeinostrategia perustuu ympäristöystävälliseen sekä kestävää kehitystä tukevaan toimintaan, niin sanottuun järkivihreyteen. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa seutumme tuottaa entistä monipuolisemmin ekologisia tuotteita ja palveluja. Järkivihreyttä tullaan soveltamaan myös matkailumarkkinoinnissa ja tuotteistuksessa. Myös kylämatkailua on seutukunnalla kehitetty; Ypäjän kylämatkailuhankkeelle suunniteltu jatkohanke ja ProAgria Hämeen toteuttamassa "Kulttuuriympäristöstä vetovoimaa kyliin" hankkeessa oli vahva matkailullinen katsontakanta. Forssan seudun vetovoimaa tulisi lisättä asukkaiden, kesäasukkaiden, matkailijoiden, yrittäjien keskuudessa. Maaseutumatkailua kunnissa aktivoitava ja kyliä tuettava niiden omatoimisessa kehittämisessä. Forssa Forssan kaupungin kehitys idyllisestä maalaiskylästä yhdeksi maamme suurimpiin kuuluneista tekstiiliteollisuuden keskuksista alkoi vuonna 1847, jolloin ruotsalaissyntyinen Axel Wilhelm W ahren perusti kehräämön Loimijoen Kuhalankosken partaalle. Wahrenin rakennuttamat punatiiliset tehtaat antavat Forssalle vahvan leiman. Tehtaissa ei enää kehrätä eikä kudota, mutta vanhat tehdassalit on kunnostettu ja otettu luovasti uuteen käyttöön. Kehräämö on nykyään kulttuurin ja opetuksen keskus, kun taas Vanhan Kutomon tiloissa toimii kauppoja ja yrityksiä. Nämä puitteet tarjoavat matkailijoillekin paljon nähtävää ja koettavaa. Humppila Humppila on aktiivinen seutu, joka tarjoaa matkailijoille paljon tekemistä ja näkemistä sekä monipuoliset mahdollisuudet viihtymiseen. Lasinpuhalluksen perinteitä jatkava Humppilan Lasi 2-tien varressa ja sen ympärille muodostunut Kakkostien kauppakeskus, alueen taiteilijoiden ateljeetilat, museorautatie sekä Urpolan kartanon alueen viehättävät kulttuuri- ja taidekohteet odottavat matkailijoita. Vuosittain järjestettävä Uniikki Humppila -kesätapahtuma esittelee paikkakunnan monipuolista käsityö- ja muotoiluosaamista. Viikon ajan tapahtumakohteissa on tarjolla työnäytöksiä, kilpailuja ja uusia tuotteita. Jokioinen Jokioisilla kaunis luonto ja ainutlaatuinen kulttuurimiljöö elävät sulavasti rinnakkain. Jokioisten vahvoja tunnusmerkkejä ovat kartano, teollisuus, tutkimus ja tiede. Niin jokioislaisten elämässä kuin matkailijan käyntikohteissakin nämä asiat näkyvät selvästi. Merkittävä matkailukohde, museorautatie, on nykymuodossaan toiminut vuodesta Rautatien pituus on 14 kilometriä ja radalla on kolme asemaa: Humppila, Minkiö ja Jokioinen. Jokioisten Museorautatien toiminta perustuu Museorautatieyhdistys ry:n jäsenten tekemään palkattomaan talkootyöhön.

3 3 Tammela Tammelan kunta on vajaan 6700 asukkaan lounaishämäläinen maalaiskunta, jossa luonnolla on keskeinen merkitys mietittäessä tulevaisuuden olemassaoloa ja strategioita kuntalaisten palveluiden ja matkailupalveluiden kehittämisessä. Menneet sukupolvet ovat luoneet aikaansaannoksensa luontoon liittyvistä näkökohdista ja työnteko on perustunut luonnon resurssien muokkaamiseen ja jalostamiseen. Tammela on kuulu kauneudestaan, noin parisataa järveä, lehtometsät rannoilla ja toisaalla jylhät metsät ja suoalueet, luovat puitteet monimuotoiseen luontomatkailuun. Tammelassa onkin useita luontopalveluyrittäjiä ja valmiita reitistöjä mm. Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa ja Saaren kansanpuistossa omatoimiseenkin liikkumiseen. Ypäjä Hankkeen tavoitteet Ypäjän kunta on vireä ja vehreä asuinkeskittymä Hämeessä. Ypäjällä on monenlaisia palveluita asukkailleen ja matkailulle se tarjoaa erinomaiset puitteet. Elinvoimainen kunta on monen onnellisen ja iloisen asukkaan kotipaikka. Ypäjän valtti on hevososaaminen, johon on panostettu jo monen vuoden ajan. Ypäjän juuret hevospitäjänä ulottuvat jo 1930-luvun alkuun kun puolustuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu määrättiin sijoitettavaksi valtion omistaman Kartanonkylän kartanon maille. Tällöin oli luotu pohja nimitykselle "Suomen hevospitäjä ", joka virallistettiin vuonna Nykyään alueella toimivat MTT:n hevostutkimus, Hevosopisto Oy ja sen ylläpitämä 250 oppilaan ammatillinen oppilaitos Ypäjän Hevosopisto, ja mm. Ypäjän Hevossairaala Oy. Lounais-Hämeen Oppaat ry :n 25-vuotisen toiminnan aikana on järjestetty neljä opaskurssia vuosina ; 1987, 1991, 1998 ja Tällä hetkellä alueella on seitsemän auktorisoitua opasta, joista muutamat eivät enää osallistu näytteenantoon keväällä Tavoitteena on peruskurssin myötä saada kymmenen - viisitoista uutta opasta. Tärkeää olisi myös saada oppaita, jotka voivat opastaa englanniksi, venäjäksi, ruotsiksi tai jollain muulla kielellä. Olisi myös hyvä, että kurssille osallistuisi eri kunnissa asuvia henkilöitä. Toivotaankin, että kunnat voisivat kustantaa kurssin muutamalle henkilöstöstään. Wahren-opisto voisi myös tarjota mahdollisuutta osallistua joillekin paikallishistorian tunneille luentomaksuja vastaan. Opaskurssi -hanke kytketään /linkitetään paikallisiin tapahtumiin ja kaupungin sekä kuntien strategisiin linjauksiin ja tavoitteisiin. Hanke tekee yhteistyötä matkailun ja kylien kehittämishankkeiden kanssa. Yhteistyötä voidaan lisätä myös yli kuntarajojen.

4 4 Hankkeen toteutus ja aikataulutus Hanke toteutetaan ajalla Varsinainen kurssi järjestetään Suomen Opasliitto ry:n hyväksymän kurssiohjelman pohjalta Wahren-opistossa Forssassa 9/2012-5/2013. Kurssin laajuus on 160 h (6 op), josta luentojen osuus on 95 h ja itsenäisen opiskelun osuus kokeineen ja kurssitöineen 65 h. Opetus on monimuoto-opetusta sisältäen lähiopetusta ja itsenäistä opiskelua. Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti kerran viikossa keskiviikkoisin. Muutama opetusjakso sijoittuu viikonloppuun lauantaille. Hankkeesta vastaa Wahren-opiston rehtori Jukka Nummelin oman virkatyön ohella. Projektisihteerinä toimii opiston kurssisihteeri Arja Latvala oman toimensa ohella. Hankkeen koordinaattorina toimii opasyhdistyksen puheenjohtaja Arja Sura. Liite 1 Suomen Opasliitto ry:n matkailuoppaan peruskurssin hyväksymä koulutusohjelma. Omarahoitusosuus Omarahoitusosuus koostuu opiskelijoiden kurssimaksuista ja luentomaksuista. Tiedotus / tiedotussuunnitelma ja kirjanpito / hallinnointi Wahren-opisto huolehtii monipuolisesta tiedottamisesta yhdessä hankkeen toteutukseen osallistuvien toimijoiden kanssa kuten paikalliset ja seudulliset julkisyhteisölliset toimijat, yrittäjät, paikalliset ja seudulliset lehdet, kotisivut, sosiaalinen media, infotilaisuudet jne. Tiedotussuunnitelmaa tarkennetaan hankepäätöksen varmistuttua ja se sidotaan liitteessä 1 esitettyyn hankkeen etenemiseen. Hankkeen päätyttyä pidetään laajempi infotilaisuus lehdistön välityksellä. Hankkeen talousarvio Kohderyhmä valitaan koulutuksen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Jokaiselle ilmoitetaan Wahren-opiston käytännön mukaisesti. Kirjanpidosta ja taloudesta vastaa Wahren-opisto. Kurssin laajuus on 160h (6 op), josta luento-osuus on 95 h ja itsenäisen opiskelun osuus kokeineen ja kurssitöineen 65 h. KULUT Palkkauskulutja palkkiot koordinaattorin palkka 142 h sivukuluineen 4400C - luentopalkkiot 45 h sivukuluineen

5 5 Ostopalvelut bussikulut (7 x 300) 2100 opasliiton peruskurssikulut 800 markkinointikulut 900 vuokrat 600 muut ostopalvelut 300 Kotimaan matkakulut - kouluttajien matkakulut 600 Muut kulut puhelinkulut 200 materiaalikulut 200 sisäiset palvelut (hallinto, kirjanpito) 1100 muut kulut 400 Kulut yhteensä Oma rahoitus Omarahoitus yhteensä - opiskelijoiden osallistumismaksut ja luentomaksut 1500 Forssassa 13. päivänä maaliskuuta 2012 Jukka Nummelin rehtori Wahren-opisto Arja Sura koordinaattori lounais-hämeen Oppaat ry

Forssan seutu. Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä

Forssan seutu. Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä Forssan seutu Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä Forssan seutu on kaunista luontoa, kiireettömyyttä, tilaa ja lyhyitä yhteyksiä niin seudun sisällä kuin suurimpiin kaupunkeihinkin. Täällä asutaan

Lisätiedot

LOUNAPLUSSA RY:N KEHITTÄMISOHJELMA 2007-2013. Uudistuvat elinkeinot, vetovoimaiset kylät, perinteikäs maaseutuympäristö!

LOUNAPLUSSA RY:N KEHITTÄMISOHJELMA 2007-2013. Uudistuvat elinkeinot, vetovoimaiset kylät, perinteikäs maaseutuympäristö! LOUNAPLUSSA RY:N KEHITTÄMISOHJELMA 2007-2013 Uudistuvat elinkeinot, vetovoimaiset kylät, perinteikäs maaseutuympäristö! Johdanto... 2 1. Toiminta-alue... 3 1.1. Toimintaryhmän kehityshistoria... 3 1.2.

Lisätiedot

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke. Vuosiraportti 2009

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke. Vuosiraportti 2009 Peräseinäjoen kylämatkailuhanke Hankenumero 1914 Vuosiraportti 2009 Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry Johanna Hietanen www.seinajokimatkailu.com 1 1. YHTEENVETO HANKKEESTA Hanketta hallinnoi Seinäjoen matkailuyrittäjät

Lisätiedot

valtakunnallinen koordinaatiohanke II nro 15385

valtakunnallinen koordinaatiohanke II nro 15385 1 Teemapohjaisen kylämatkailun kehittäminen valtakunnallinen koordinaatiohanke II nro 15385 Loppuraportti 2014 2 SISÄLLYS 1 PERUSTIEDOT HANKKEESTA 2 YHTEENVETO 3 RAPORTTI 3.1. Hankkeen tavoitteet a. Ylemmän

Lisätiedot

Kestävä tulevaisuus Pomoväst rf - paikallisen kehittämisen strategia 2014 2020 Kesäkuu 2014

Kestävä tulevaisuus Pomoväst rf - paikallisen kehittämisen strategia 2014 2020 Kesäkuu 2014 1 Kestävä tulevaisuus Pomoväst rf - paikallisen kehittämisen strategia 2014 2020 2 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 3 TOIMINTA-ALUE JA VÄESTÖ 4 Asukasluku kunnittain 4 Ikärakenne 4 ANALYYSI ALUEEN KEHITTÄMISTARPEISTA

Lisätiedot

Vaihdon tori -kuntakierros

Vaihdon tori -kuntakierros Vaihdon tori -kuntakierros Mitä hyviä toimintamalleja Etelä-Karjalan kyliltä löytyy ja mitä voimme niistä oppia? Etelä-Karjalan kylät ry, Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socomin Monteri -

Lisätiedot

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 Hankenumero 11445 Loppuraportti Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry Sanna Jyllilä www.seinajokimatkailu.com 1 YHTEENVETO HANKKEESTA Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 on jatkoa

Lisätiedot

9 HEVOSMATKAILU JA -TAPAHTUMAT

9 HEVOSMATKAILU JA -TAPAHTUMAT 9 HEVOSMATKAILU JA -TAPAHTUMAT Minna Martin-Päivä Hevosmatkailu voi olla monelle seutukunnalle vetovoimatekijä. Kaikkia hevosmatkailun mahdollisuuksia ei ole osattu Suomessa hyödyntää, ratsastus- ja muun

Lisätiedot

KULTTUURIN VERKKOJA KOKEMASSA. Lempäälän ja Vesilahden kuntien yhteinen kulttuuriohjelma vuosille 2010 2015

KULTTUURIN VERKKOJA KOKEMASSA. Lempäälän ja Vesilahden kuntien yhteinen kulttuuriohjelma vuosille 2010 2015 KULTTUURIN VERKKOJA KOKEMASSA Lempäälän ja Vesilahden kuntien yhteinen kulttuuriohjelma vuosille 2010 2015 Sisällysluettelo Lukijalle 4 1 Kehittämisvisiot ja tavoitteet 5 1 Meidän kuntamme 5 2 Hyvinvoivat

Lisätiedot

maaseutu& kulttuurimaa Suomi on Eräkulttuurimatkailu Teemana Kulttuurimatkailun tuotteistaminen Miten hyödyntää Helsinkiä syöttöalueena?

maaseutu& kulttuurimaa Suomi on Eräkulttuurimatkailu Teemana Kulttuurimatkailun tuotteistaminen Miten hyödyntää Helsinkiä syöttöalueena? maaseutu& Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti Syksy 2009 Teemana kultuurimatkailu Suomi on kulttuurimaa Kulttuurimatkailun tuotteistaminen Miten hyödyntää Helsinkiä syöttöalueena? Eräkulttuurimatkailu

Lisätiedot

Yhdessä vielä enemmän Ihmisen kokoisia ja elämänmakuisia hankkeita

Yhdessä vielä enemmän Ihmisen kokoisia ja elämänmakuisia hankkeita Varsin Hyvä ry Yhdessä vielä enemmän Ihmisen kokoisia ja elämänmakuisia hankkeita Yhteystiedot: Varsin Hyvä ry Liedon vanha kunnantalo Kirkkotie 11, PL 24 21421 Lieto www.varsinhyva.fi Toiminnanjohtaja:

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1(8) TAUSTA Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry on vuonna 2007 perustettu toimintaryhmä, jonka tavoitteena on edistää maaseudun elinvoimaisuutta alueellaan. SILMU ry:n toiminta-alue

Lisätiedot

Ypäjä KYLÄMATKAILURAPORTTI

Ypäjä KYLÄMATKAILURAPORTTI Ypäjä KYLÄMATKAILURAPORTTI 2014 Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen valtakunnallinen koordinaatiohanke on Lomalaidun Ry:n hallinnoima, ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama kehittämishanke,

Lisätiedot

Liite 1. Hämeen matkailun strategisten toimintalinjausten täsmennyksiä vuosille 2003 2006 FORTONE EVENT CONSULTING FEC LTD

Liite 1. Hämeen matkailun strategisten toimintalinjausten täsmennyksiä vuosille 2003 2006 FORTONE EVENT CONSULTING FEC LTD Liite 1. Hämeen matkailun strategisten toimintalinjausten täsmennyksiä vuosille 2003 2006 FORTONE EVENT CONSULTING FEC LTD SISÄLTÖ Johdanto 3 1. Alueelliset ja toiminnalliset perustelut toimintalinjauksille

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 ALKUSANAT Pohjois-Savon matkailustrategia 2001-2006 on valmistunut. Strategiaa on valmisteltu laajana maakunnallisena yhteistyönä. Valmistelua on ohjannut Pohjois-Savon

Lisätiedot

Hakemus ohjelmakaudella 2014 2020 toimivaksi paikalliseksi toimintaryhmäksi

Hakemus ohjelmakaudella 2014 2020 toimivaksi paikalliseksi toimintaryhmäksi Hakemus ohjelmakaudella 2014 2020 toimivaksi paikalliseksi toimintaryhmäksi Vesuri-ryhmä ry:n paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020, luonnos 14.6.2013 1 Sisällys 1. Vesuri-ryhmä toiminta-alue ja väestömäärä...

Lisätiedot

Airi Timonen INNOKARELIA MONIMUOTOISET ELINTARVIKEVERKOSTOT 1.6.2010 30.6.2012

Airi Timonen INNOKARELIA MONIMUOTOISET ELINTARVIKEVERKOSTOT 1.6.2010 30.6.2012 Airi Timonen INNOKARELIA MONIMUOTOISET ELINTARVIKEVERKOSTOT 1.6.2010 30.6.2012 Loppuraportti 30.6.2012 Sisällysluettelo 1 HANKKEEN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Elintarvike- ja luonnontuotealan nykytilanne

Lisätiedot

INTERNATIONAL SOUTHERN TAMPERE REGION Etelä-Pirkanmaan kansainvälistymisselvitys

INTERNATIONAL SOUTHERN TAMPERE REGION Etelä-Pirkanmaan kansainvälistymisselvitys INTERNATIONAL SOUTHERN TAMPERE REGION Etelä-Pirkanmaan kansainvälistymisselvitys 1.8.2008 31.12.2009 Pirkan Helmi ry SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 1.1 Perustietoa Etelä-Pirkanmaan seutukunnasta... 4 1.2 Kansainvälistymisselvityksen

Lisätiedot

Paikallista Pyhäjärviseudulta

Paikallista Pyhäjärviseudulta PYHÄJÄRVISEUDUN PAIKALLISEN KEHITTÄMISEN LEADER-STRATEGIA 2014-2020 Paikallista Pyhäjärviseudulta PYHÄJÄRVISEUTU Eura Köyliö Säkylä Elämyksiä kaikille aisteille VISIO 2020 Pyhäjärviseutu on kilpailukykyinen,

Lisätiedot

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA RHMÄEN SEUTU RHMÄK HAUSJÄRV LOPP HÄMEENLNNAN SEUTU HÄMEENLNNA HATTULA JANAKKALA FORSSAN SEUTU FORSSA HUMPPLA JOKONEN TAMMELA YPÄJÄ VDEN TÄHDEN ASUMSTA RHMÄEN SEUTU Onnellinen arki on sujuvaa ja turvallista

Lisätiedot

Sisällys. YHYRES-kehittämisyhdistys ry:n paikallinen strategia 2020

Sisällys. YHYRES-kehittämisyhdistys ry:n paikallinen strategia 2020 Sisällys 1. STRATEGIAN KOHDEALUE JA VÄESTÖMÄÄRÄ... 3 1.1. Strategian kohdealueen kuvaus... 3 1.2. YHYRES-kehittämisyhdistys ry... 4 Jäsenet... 4 Hallitus ja kolmikanta... 4 Osaaminen... 4 Sidosryhmät...

Lisätiedot

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 piia.makila@mantyharju.

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 piia.makila@mantyharju. Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 044 262 3307 Mäsek Oy piia.makila@mantyharju.fi Mäsek Oy Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti

Lisätiedot

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 040 774 1902 piia.makila@mantyharju.

Mäntyharju. Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti HANKESUUNNITELMA. Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 040 774 1902 piia.makila@mantyharju. Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti Piia Mäkilä Hankesuunnittelija puh. 040 774 1902 Mäsek Oy piia.makila@mantyharju.fi Mäsek Oy Mäntyharju Repoveden kansallispuiston Pohjoinen Portti

Lisätiedot

Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien seudullinen MAAHANMUUTTAJIEN KOTOUTTAMISOHJELMA 2015-2018

Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien seudullinen MAAHANMUUTTAJIEN KOTOUTTAMISOHJELMA 2015-2018 Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien seudullinen MAAHANMUUTTAJIEN KOTOUTTAMISOHJELMA 2015-2018 1 Kuntien strategiat visiot... 3 1.1 Maahanmuuttajien määrä (kasvuennuste) visio... 3

Lisätiedot

SELKÄMEREN RANNIKON MATKAILUTIEHANKE LOPPURAPORTTI 2008-2010

SELKÄMEREN RANNIKON MATKAILUTIEHANKE LOPPURAPORTTI 2008-2010 SELKÄMEREN RANNIKON MATKAILUTIEHANKE LOPPURAPORTTI 2008-2010 SELKÄMEREN RANNIKON MATKAILUTIEHANKE LOPPURAPORTTI Toimittaja Mikael Lähteenmäki Taitto Mikael Lähteenmäki ISBN 978-951-29-4511-5 (verkko)

Lisätiedot

KYLÄLEHTI2009. Tammelan. Kyläkoulun arvoa mittaamassa. Härkätiellä historiasta huomiseen. Yhteistyöllä kyläohjelmaan Tammelassa

KYLÄLEHTI2009. Tammelan. Kyläkoulun arvoa mittaamassa. Härkätiellä historiasta huomiseen. Yhteistyöllä kyläohjelmaan Tammelassa Tammelan maaseuturahasto KYLÄLEHTI2009 Kulttuuriympäristöstä vetovoimaa kyliin Tammelassa Härkätiellä historiasta huomiseen Yhteistyöllä kyläohjelmaan Tammelassa Kyläkoulun arvoa mittaamassa Pääkirjoitus

Lisätiedot

Yhdessä vielä enemmän

Yhdessä vielä enemmän Varsin Hyvä ry Yhdessä vielä enemmän Ihmisen kokoisia ja elämänmakuisia hankkeita Yhteystiedot: Varsin Hyvä ry Liedon vanha kunnantalo Kirkkotie 11, PL 24 21421 Lieto www.varsinhyva.fi Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 2014 Leader- ohjelmakausi 2007 2013 Tiivistelmä

Lisätiedot

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA!

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA! Kesä 2014 1 Kesätervehdys! Edellisen kesäypäjäläisen ilmestymisestä onkin jo ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä, jonka aikana suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ovat koetelleet suuret muutokset. Julkinen

Lisätiedot

Markkinointisuunnitelma

Markkinointisuunnitelma Kuva Pekka Agarth Markkinointisuunnitelma Käyntiosoite: Koskikatu 4 B, Postiosoite: PL 251, 87101 KAJAANI Puh. 08 6155 2381, fax. 08 6155 2545 email: kaukametsa.opisto@kajaani.fi, www.kaukametsa.fi Sisällysluettelo

Lisätiedot