Kuala Lumpur koe koko Aasia yhdessä kaupungissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuala Lumpur koe koko Aasia yhdessä kaupungissa"

Transkriptio

1 Kuala Lumpur koe koko Aasia yhdessä kaupungissa Malesiassa houkuttaa sen rikas kulttuuri, eksoottinen luonto, kauniit maisemat ja ystävälliset ihmiset. Samalla kun maa juhlii 50-vuotista itsenäisyyttään 31. elokuuta, odotetaan turistien määrän kasvavan 20 miljoonaan. Kuala Lumpurissa yhdistyy koko Malesian olemus: pääkaupunki on kuin sulatusuuni eri kulttuureille. Vierailijan on mahdollista kokea koko Aasia yhdessä kaupungissa. Kahden miljoonan asukkaan Kuala Lumpur, josta yleisesti käytetään lyhennettä KL, sijaitsee maan lounaisosassa Selangorin osavaltiossa. Vuonna 1859 Kelang ja Gombak jokien risteykseen perustettu kaupunki kasvoi tinakaivoksien täyttämästä kylästä suureksi kauppapaikaksi ja lopulta koko maan pääkaupungiksi. Kultuuriltaan sekä arkkitehtuuriltaan Kuala Lumpur on yhdistelmä islamilaista, kiinalaista, intialaista ja brittiläistä perintöä. Pilvenpiirtäjien viidakko Kuala Lumpurin suuret pilvenpiirtäjät nousevat viidakosta kuin keitaat keskellä aavikkoa. Ajaessaan KLIA -lentokentältä kohti kaupunkia ei voi olla ihmettelemättä sitä valtavaa kontrastia, jonka sankka

2 trooppinen metsä ja modernit jättimäiset kerrostalot muodostavat. Vuonna 1981 Malesian neljänneksi pääministeriksi nousi Datuk Seri Dr Mahathir Mohamed, jonka tavoitteena oli tehdä Malesiasta kehittynyt teollisuusvaltio. Näin alkoivat lukemattomat massiiviset rakennusprojektit, joista osa ei ole vieläkään valmistunut. Kaupungin maamerkki, 452 metriä korkeat Petronas-öljyyhtiön kaksoistornit, saivat nauttia maailman korkeimpien rakennusten maineesta vuoteen 2003, kunnes Taipei 101 -rakennus nousi kartalle. Vuonna 1997 valmistuneissa torneissa on 88 kerrosta ja 170 metrin korkeudessa on näköalasilta, jolle pääsee ihailemaan kaupunkia yläilmoista. Paikalle kannattaa tulla ajoissa, sillä ensimmäiset jonottajat pääsevät sisään ilmaiseksi. Vierailijoiden lukumäärää on myös rajoitettu. Mikäli et ole yksi ensimmäisten onnellisten joukossa, hyvä vaihtoehto Petronas-torneille on 421 metriä korkea KL torni, joka toimii myös teleliikenne-, televisio- ja radiolähettimenä.

3 Vaikka Kuala Lumpur on kasvava moderni metropoli, osataan siellä kunnioittaa myös perinteitä. Kaupungin vanhoja rakennuksia kunnostetaan ja restauroidaan nykyisin valtion tuella, joten maassa alkaa pikkuhiljaa vallita tasapaino suunnattoman rakentamisen ja modernisoimisen sekä perinteiden vaalimisen välillä. Suojeltuihin kohteisiin kuuluvat muun muassa vuonna 1885 rakennettu vanha rautatieasema kaupungin sydämessä. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa myös vierailla Kansallismuseossa ja Itsenäisyysaukiolla. Kulttuurien yhteensulautuminen Kuala Lumpurissa neljän kulttuurin harmoninen yhteensulautuminen näkyy katukuvassa. Malaijilainen, intialainen, kiinalainen ja brittiläinen perinne on jättänyt jälkensä kaupungin arkkitehtuuriin. Värikäs, rauhallinen ja monipuolinen kaupunki tuntuu myös tarjoavan parhaat puolet kaikista kulttuureista. Kuala Lumpur on siisti ja turvallinen kaupunki, jossa liikkuminen käy helposti ja halvasti metrojunalla, jonka verkosto ulottuu laajalle. Turistin ei tarvitse pelätä kaupungilla liikkumista edes pimeällä. Kadut ovat suhteellisen autiot, sillä kuumuudesta johtuen malesialaiset autoilevat joka paikkaan.

4 Malesian pääkieli on malaiji, mutta myös kiinaa puhutaan paljon. Matkailija pärjää Kuala Lumpurissa hyvin englannilla ja varsinkin juhlavuoden kunniaksi kylttejä ja ruokalistoja on käännetty turistiystävällisiksi. Maan virallinen uskonto on islam, mutta buddhalaisuus, hindulaisuus ja monet pienemmät uskonnot elävät vahvasti vähemmistöjen keskuudessa. Maassa kunnioitetaan islamin opetuksia ja jokainen yhteisö elää oman kulttuuriperintönsä mukaan ilman pelkoa sortamisesta. Kaupunkiin tutustuessa kannattaa vierailla muun muassa hindutemppeli Sri Maha Mariammanissa ja kiinalaistemppelissä, jotka löytyvät vierivierestä kiinalaiskaupunkin laidalta. Myös moderni kansallismoskeija Masjid Negara on näkemisen arvoinen paikka. Turistin kannattaa varautua siihen, että temppeleihin astuessa täytyy ylleen pukea kaiken peittävä kaapu ja tiettyihin rakennuksiin naisilla ei ole asiaa. Turisteja ei katsota pahalla silmällä, vaikka kulkisikin kaupungilla shortseissa ja t-paidassa, mutta olkapäät on hyvä pitää piilossa. Ystävälliset ja elämäniloiset ihmiset

5 Malesiassa on asukkaita 24 miljoonaa, joista Kuala Lumpurissa asuu noin 2 miljoonaa. Suurin väestöryhmä on islamilaiset malaijit, joita on noin puolet kansasta. Kiinalaiset ovat maan toiseksi suurin etninen ryhmä ja noin kymmesosan muodostavat intialaiset. Väestöryhmät eroavat toisistaan lähinnä pukeutumisessa: malaijinaiset pukeutuvat islamin mukaisesti huntuun ja batik-kankaasta valmistettaviin vaatteisiin, kun taas kiinalaisten vaatteet ovat korkeakauluksisia silkkipukuja. Suurin osa Malesian nuoremmasta sukupolvesta on kuitenkin jo länsimaalaistunut ja heidät näkee kadulla farkuissa ja t-paidassa. Malesialaisia yhdistää rento elämänasenne: ihmiset ovat ystävällisiä ja elämäniloisia. Asiakaspalvelu on ensiluokkaista sekä hienoimmissa hotelleissa ja ravintoloissa että pienemissä myymälöissä ja katukuppiloissa. Värikäs ja monimuotoinen luonto Malesiassa ilmasto on kuuma ja kostea. Lämpötila on aina yli 20 C ja päiväsaikaan 30-35C. Trooppiseen ilmastoon tottuminen vie aikaa ja ensimmäisinä päivinä kaupungilla kulkeminen tuntuu raskaalta. Matkailijan onkin syytä pitää huolta nestetasapainosta, muuten voi huono olo yllättää. Onneksi kuumuutta voi paeta ilmastoituihin sisätiloihin. Vaikka koko Kuala Lumpur tuntuu olevan joko betoniviidakkoa tai trooppista luontoa ja kukkaistutusta, kaupungista löytyy myös tehtyjä puistoja. Vuonna 2006 valmistunut Eye on Malaysia, joka on kopio Lontoossa sijaitsevasta The London Eye -pyörästä, seisoo keskellä suurta Titiwangsa Lake Gardens -puistoa. Tästä valtavasta maailmanpyörästä on hienot näkymät itse kaupunkiin sekä ympäröiville vuorille. Kuala Lumpur kätkee sisäänsä myös lintu-, kauris-, orkidea- ja perhospuiston. Kaupunkin ulkopuolella voi vierailla myös muun muassa Taman Warisan -puistossa, jossa saa tutustua Malesian vientituotteiseen ja viljelykasveihin, kuten kumi, kookos ja palmuöljy.

6 Herkkuja moneen makuun Kuala Lumpur tarjoaa monenlaisia ruokailukokemuksia ja kulinaristisia nautintoja. Tarjolla on malesialaista, intialaista ja kiinalaista keittiötä. Malesialaiset syövät paljon ja hartaasti. Ruoissa käytetään riisiä, kalaa ja merenantimia sekä paljon mausteita kuten chiliä, mustapippuria, korianteria. Makeaa kookosmaitoa sujautetaan jokaiseen ruokalajiin kun se vain on mahdollista. Perinteisistä ruokalajeista maistamisen arvoinen ateria on satay, jossa on riisiä, naudanliha-, lammasja kanavartaita, vihanneksina kurkkua ja sipulia sekä erilaisia kastikkeita. Malesialaiset vannovat, että paras tapa aloittaa aamu on herkullinen nasi lemak, joka sisältää kookosmaidossa keitettyä riisiä, kananmunia ja mausteita kuten inkivääriä ja kanelia.

7 Kuala Lumpurin parhaat ravintolat sijaitsevat ylellisissä hotelleissa ja huippuhienoissa ostoskeskuksissa. Kun shoppaillessa yllättää nälkä, kannattaa piipahtaa kauppakeskuksien ravintolamaailmaan, jossa ravintoloiden tiskit notkuvat kalaa ja muita meren antimia. Menulta löytyy annoksia jokaiseen makuun. Kaupungista löytyy runsaasti eri kukkaroille sopivia ruokapaikkoja. Ulkona ruokaillessa ei voi olla huomaamatta, että paikalliset syövät usein pikaruokaloissa, joiden kalustus on muovia. Myös ateriat nautitaan muovi- tai metallilautasilta. Nautiskeltuaan viikon verran malesialaisen keittiön antimia alkaa kuitenkin jo kaivata tuoreita vihanneksia ja ruokaa, joka ei ole rasvassa paistettu tai friteerattu.

8 Shoppailu Kuala Lumpurissa shoppailumahdollisuudet ovat miltei rajattomat. Etsitpä sitten ylellisiä muotiliikkeitä, rihkamakojuja tai perinteisiä markkinapaikkoja, kaupungissa on jotain kaikille. Hintataso on suhteellisen matala, mutta merkkivaatteista pulitettavat summat ovat Suomen luokkaa. Pastellinsininen kauppahalli Central market on turistiystävällinen ostoskeskus, jossa myydään kaikkea vaatteista ja kosmetiikasta antiikkiin. Paikallisia käsitöitä; puuesineitä, koruja, metallitöitä ja kankaita metsästävien kannattaa vierailla tässä remontoidussa kauppahallissa. Paras shoppailualue on Bukit Bintang -alue, jossa sijaitsevat hienoimmat hotellit ja suurimmat ostoskeskukset; suunnaton Sungai Wang Plaza, valtava Lot 10 ja ylellinen Star Hill Gallery. Jalan Bukit Bintag kadun varrella sijaitsevat myös muun muassa kansainväliset designer- ja vaateliikeet kuten

9 Louis Vuitton ja Mango. Halpaa elektroniikkaa hakeva voi etsiä tiensä Low yat Palazaan. Petronas tornien välissä sijaitsee Malesian suurin ostoskeskus Suria KLCC, joka on täynnä kansainvälisiä brändiliikkeitä ja ruokapaikkoja. Kiinalaiskaupunki on markkinapaikka, joka on täynnä tavaraa, väenpaljoutta, myyjiä ja kojuja. Tupaten täynnä oleva pääkatu Petaling Street täytyy kahlata läpi jo ihan kokemuksen takia. Keskiyön markkinoiden tavarat kuten kellot, cd:t, dvd:t ja laukut ovat miltei poikkeuksetta väärennöksiä, mutta ahtaan kadun varrelta löytyy myös käsitöitä, koriste-esineitä ja hedelmiä. Joulukuussa kannattaa tehdä jouluostokset Malesiassa sillä kun 50. itsenäisyyden vuosi lähenee loppua, alkavat suunnattomat alennusmyynnit. Formuloiden vauhdin hurmaa Petronas Malaysian F1 Grand Prix järjestetään vuosittain Sepang International Circuit -moottoriradalla, jonne on matkaa Kuala Lumpurista noin puolisen tuntia.tätä rataa kutsutaan Formuloiden haastavimmaksi ja siellä järjestetään myös A1 Grand Prix- ja MotoGP-osakilpailut sekä muita suuria moottoriurheilutapahtumia. Radan on suunnitellut saksalainen F1-arkkitehti Hermann Tilke, joka suunnitteli myös radat Kiinaan, Bahrainiin ja Turkkiin.

10 Formulalysti ei ole halvemmasta päästä. Pääsylipusta aivan radan vieressä sijaitsevaan N-katsomoon saa pulittaa 800 ringgittia eli noin 200 euroa. Tämä saattaa olla keskiverto malesialaiselle koko kuukauden palkka, joten ilosta on otettava kaikki irti. Tapahtumat 50 Years of Nationhood - Merdeka: Juhlahumu on korkeimmillaan, kun Malesian 50-vuotista itsenäisyyttä juhlitaan paraatein, ilotulituksin ja konsertein ympäri koko maata. Hari Raya Aidilfitri Celebration: Muslimien paastokausi Ramadan alkaa Kuala Lumpurissa ja ympäri Malesiaa järjestetään ns. avoimet ovet -juhlia, jolloin vierailijat voivat nauttia paikallisten vieraanvaraisuudesta.

11 Malaysia Year End Sale Carnival: Kesä-syyskuu ( ) ja vuoden loppu ( ) ovat himoshoppaajan unelma-aikaa, jolloin tavaroita ja merkkituotteista saa jopa 70 prosentin alennuksella. Christmas Celebration ja Open House: Kuala Lumpurissa ja ympäri Malesiaa järjestetään avoimet ovet -juhlia joulun kunniaksi Kiinalainen uusi vuosi: Tämä festivaali alkaa tammikuussa ja keskittyy kiinalaiseen kaupunginosaan. Kiinalainen uusi vuosi on täynnä juhlaa, paraateja ja ilotulituksia. Teksti ja kuvat: Leena Salo Lähteet: w wwkulalalumpur.gov.my, Jälkikirjoitus: Euro on vahvistunut kirjoituksen jälkeen, kurssi on nyt n. 1 euro = 4,8 ringittiä (2010)

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

Eritrea kirjaston kulmasta

Eritrea kirjaston kulmasta Eritrea kirjaston kulmasta Posted on 9.12.2014 by helehilt 1 Suomen ulkoministeriö suuntaa kohdennetun hankehaun Suomen ja Eritrean välisille korkeakoulujen kehittämishankkeille. Koska Suomen ja Eritrean

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk. Shanghai Peoples Republic of China Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.fi Asukkaita n. 18 milj. Kiinan suurin teollisuuskaupunki Sijaitsee Yangtzejoen

Lisätiedot

SUOSITTELEMME. Isokatu 8,90100 oulu TAKE AWAY FOOD MENU LASTEN ATERIAT SOITA JA TILA. TEL.08-337 758 / hailong.fi AVOINNA

SUOSITTELEMME. Isokatu 8,90100 oulu TAKE AWAY FOOD MENU LASTEN ATERIAT SOITA JA TILA. TEL.08-337 758 / hailong.fi AVOINNA 皇 家 海 龙 SUOSITTELEMME SOITA JA TILA Isokatu 8,90100 oulu TAKE AWAY FOOD MENU TEL.08-337 758 / hailong.fi ALKURUOKIA AVOINNA MA-TO 10.30-21.00 PE 10.30-22.00 LA 12.00-22.00 SU 12.00-21.00 1. Peking-keitto

Lisätiedot

ALKURUOKAT. * = Hieman tulinen **=Keskitulinen ***=Erittäin tulinen *****=2*erittäin tulinen L=Laktooston G=Gluteeniton

ALKURUOKAT. * = Hieman tulinen **=Keskitulinen ***=Erittäin tulinen *****=2*erittäin tulinen L=Laktooston G=Gluteeniton ALKURUOKAT 1. Kevätkääryleet (lihatayte tai kasvistayte) L 4,90 2. Damplings L 5,20 3. Gyoza L 5,20 4. Crispy Tofu L,G 5,90 5. Kana-kiinalaisia sieni keitto L,G 4,50 6. Hapantulinen keitto L,G 4,50 7.

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

ALKURUOKIA. 1a. Kevätrulla 1 kpl 2.40 (Sian ja naudan jauhelihaa, keräkaalia, sipulia ja porkkanaa)

ALKURUOKIA. 1a. Kevätrulla 1 kpl 2.40 (Sian ja naudan jauhelihaa, keräkaalia, sipulia ja porkkanaa) ALKURUOKIA 1a. Kevätrulla 1 kpl 2.40 (Sian ja naudan jauhelihaa, keräkaalia, sipulia ja porkkanaa) 1b. Kevätrulla (vihanneksia) 3 kpl 2.20 (Sekavihanneksia) 1c. Katkarapusipsit 3.20 1d. Friteeratut jättikatkaravut

Lisätiedot

Malesian monet kasvot

Malesian monet kasvot Malesian monet kasvot Malesiassa viihtyvät niin nuoret reppumatkailijat kuin luksusta etsivät elokuvatähdetkin. Nähtävää riittää maalla, merellä ja ilmassa! Malesian kierros aloitetaan yleensä maan pääkaupungista

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

ALKURUOAT. 1. KEVÄTKÄÄRYLEET Valitse: Broileri tai kasvis Sisältää: porkkanaa, kaalia, purjosipulia, sipulia ja lasinuudelia 6,00

ALKURUOAT. 1. KEVÄTKÄÄRYLEET Valitse: Broileri tai kasvis Sisältää: porkkanaa, kaalia, purjosipulia, sipulia ja lasinuudelia 6,00 ALKURUOAT 1. KEVÄTKÄÄRYLEET Valitse: Broileri tai kasvis Sisältää: porkkanaa, kaalia, purjosipulia, sipulia ja lasinuudelia 6,00 2. KANAA SATAYA Grillatut kanavartaat Sisältää: Broileria, curry, maapähkinää

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

SABZI SAMOSA 4,00 4.00 MEAT SAMOSA 4.50 MACHI KOFTA 4.50 ALU CHOP 6.50 SABZI PAKORA 4.00 CHINGRI PAKORA 6.00 MURGI TIKKA 7.50

SABZI SAMOSA 4,00 4.00 MEAT SAMOSA 4.50 MACHI KOFTA 4.50 ALU CHOP 6.50 SABZI PAKORA 4.00 CHINGRI PAKORA 6.00 MURGI TIKKA 7.50 Starter SABZI SAMOSA 4,00 4.00 - Tarjoillaan salaatin ja kolmen eri chutneyn kanssa. MEAT SAMOSA 4.50 - Tarjoillaan salaatin ja kolme eri chutneyn kanssa. MACHI KOFTA 4.50 -Ruodotonta paistettua lohta

Lisätiedot

Sinikka, Jedda 23.12.2011 sinikka.parkkinen@uef.fi http://sinikkaparkkinen.tumblr.com/

Sinikka, Jedda 23.12.2011 sinikka.parkkinen@uef.fi http://sinikkaparkkinen.tumblr.com/ Hyvät sukulaiset, Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta! Tänä kolmena kuukautena, jonka olen ollut Jeddassa asiat ovat asettuneet järjestykseen, niinkuin ne nyt voivat tässä maassa ylipäätään olla.työpaikkani

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

KIINANMUURI RAVINTOLA

KIINANMUURI RAVINTOLA Palvelemme MA-TO:11:00-21:00 PE: 11:00-22:00 LA: 12:00-22:00 SU: 12:00-21:00 Yhteystiedot Kiinanmuuri Turku Sirkkalankatu 27 20700 Turku Puh:(02) 2335968 2502888 E-mail: peng@chinamarket.fi China Special

Lisätiedot

Tandoorierikoisuutemme marinoidaan jogurtissa ja tandoorimaustesekoituksessa. Paistetaan tandooriuunissa ja haudutetaan mureaksi mausteisessa

Tandoorierikoisuutemme marinoidaan jogurtissa ja tandoorimaustesekoituksessa. Paistetaan tandooriuunissa ja haudutetaan mureaksi mausteisessa ALKURUOKIA 10. Tomato Sorba G 5,00 Kermainen sienillä höystetty tomaattikeitto 11. Minth Paneer Pakora G (L) 6,50 Öljyssä paistettua papujauhoilla paneroitua ja mintulla maustettua in kotijuustoa 12. Keema

Lisätiedot

Siam squeare- trendikkäitten ihmsten tapaamispaikka

Siam squeare- trendikkäitten ihmsten tapaamispaikka Veera Bangkokissa Bangkok Thaimaan pääkaupunki n. 10 miljoonan asukkaan metropoli Vastakohtien kaupunki- hökkelitalot ja pilvenpiirtäjät rinta rinnan, liikekeskuksien edessä nukkuu kerjäläisiä Moderni

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi Uusivuosi Jokainen vuosi alkaa uudenvuoden juhlimisella. Suomessa on uutenavuotena usein hyvin kylmä ilma, joten juhlat ovat yleensä sisällä. Ihmiset kutsuvat ystävät kylään, laittavat hyvää ruokaa ja

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla Lomamatka Turkin Sideen 3.5. 10.5.2018 Lento Jyväskylästä Anatalyaan Matkan hinta 699.00 Supertäysihoidolla Hotelli La Grande Resort & Spa on iso, monipuolinen kylpylähotelli joka sijaitsee ranta-alueella

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen.

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. 2 Kautta historian moni uusi ja ihmeellinen asia on nähnyt päivänvalon Hakaniemessä. Tarina jatkuu,

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Alkuruokia. Kanaa (8,50 ) 9) Pekingin kanaa Allergens: ) Kanaa ja vihanneksia soijakastikkeessa

Alkuruokia. Kanaa (8,50 ) 9) Pekingin kanaa Allergens: ) Kanaa ja vihanneksia soijakastikkeessa Alkuruokia 1) Kevätrulla 2kpl 4,00 Allergens:1.12. 2) Kiinalainen sieniä vihanneskeitto 4,50 Allergens:6.12 3) Kana-maissikeitto 4,50 4) Peking -keitto 4,50 Allergens:2.12 5) Tom Yum kanakeitto 4,50.14

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

Sinikka, Jedda 21.12.2011 sinikka.parkkinen@uef.fi http://sinikkaparkkinen.tumblr.com/

Sinikka, Jedda 21.12.2011 sinikka.parkkinen@uef.fi http://sinikkaparkkinen.tumblr.com/ Hyvät teryleeniklubilaiset, Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta! Kolme kuukautta on kulunut kun lähdimme Suomesta. Täytyy pyydellä anteeksi, että olimme aika epäsosiaalisia viimeisinä kuukausina. Oli

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Case: Hyvän Olon viikonloppu kurssilaisen palvelupolku Vierumäellä VIERUMÄKI KOTISIVUT www.vierumaki.fi - Paljon informaatiota

Lisätiedot

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkkitehti: Ota yhteyttä saat 15 itunes App Store -lahjakortin käytettäväksi iphone ja ipad -applikaatioihin! Linkki sisällä 1 2 Vapaus keskittyä arkkitehtuurin suunnitteluun Puucomp

Lisätiedot

Puutarharavintola Kääntöpöytä

Puutarharavintola Kääntöpöytä Puutarharavintola Kääntöpöytä Palvelut yksityistilaisuuksiin Kuvaus ja hinnasto Tilat Pasilan veturitallien vanhaan veturinkääntöpöytään rakennettu kasvihuone soveltuu ruokailu- ja kokoustilaksi 15-40

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa

Uskontojen maailmassa Uskontojen maailmassa Pelikortit varhaiskasvatukseen JOHDANTO 2 Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Alla on kuvia, mitä kaikkea (mausteita, raaka-aineita, työvaiheita ja astioita) kuuluu intialaiseen ruuanlaittoon. Aivan aluksi joimme

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Setai Tel Aviv avaa ovensa

Setai Tel Aviv avaa ovensa Setai Tel Aviv avaa ovensa Setai-hotellibrändi on avannut viimeisimmän kiinteistönsä, Setai Tel Avivin, joka sijaitsee Välimerellä Jaffan muinaisen kaupungin sisäänkäynnillä. Virallinen avajaispäivä on

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Kalle Michelsen 23.3.2010 25.3.2010 1 Matkailun megatrendit Post-modernissa maailmassa matkailu tapahtuu monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta.

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014

Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014 Olga Gokkoeva Pyhäjoki, 26.8.2014 Suurin valtio maailmassa, peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista Vuonna 2011 se oli maailman yhdeksänneksi väkirikkain maa noin 139 miljoonalla asukkaallaan

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan

Lisätiedot

KIINANMUURI RAVINTOLA

KIINANMUURI RAVINTOLA Palvelemme MA-TO:10:30-21:00 PE: 10:30-22:00 LA: 12:00-22:00 SU: 12:00-21:00 Lounasbuffet arkisin Klo 10:30-15:00 TAKE-AWAY RUOKALISTA Turun Kiinanmuuri #2 Vähä-Hämeenkatu 1 25100 Turku Puh:(02) 2502 888

Lisätiedot

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana Ravintolaruokailun trenditutkimus Paakkari, Marjaana Aineiston rakenne - N= N= N= % % % SUKUPUOLI Nainen 9 Mies IKÄ Alle vuotta - vuotta 9-9 vuotta - vuotta Yli vuotta PERHEEN ELINVAIHE Pariskunta, ei

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Hotel Levi Panorama & Levi Summit

Hotel Levi Panorama & Levi Summit Hotel Levi Panorama & Levi Summit Juhli kanssamme! Hotel Levi Panorama ja Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit sijaitsevat korkealla Levitunturin rinteellä, merenpinnasta korkeus on yli 300 metriä. Hotellin

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: RALLY-TOKON EPÄVIRALLISET KISAT, Mölli- ALOLUOKKA 1, Sunnuntai klo TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: RALLY-TOKON EPÄVIRALLISET KISAT, Mölli- ALOLUOKKA 1, Sunnuntai klo TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: RALLY-TOKON EPÄVIRALLISET KISAT, Mölli- ALOLUOKKA 1, Sunnuntai 16.07.2017 klo 10.00 TÄYNNÄ! ILMOITTAUTUMINEN MÖLLI ALOLUOKKAAN Koirakoulu Taitoa Tassuihin järjestää yhteistyössä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2 THAIMAA SPECIAL BANGKOK - KWAI-JOKI HUA HIN GOLF KIERROS 14 päivää / 13 yötä Upea yhdistelmämatka, jossa koet Thaimaan eri puolet ja pelaat Thaimaan upeimmilla kentillä. Voit hankkia edullisia golfvarusteita

Lisätiedot

Viipuri 1940 2010-luvuilla: neuvostoliittolainen, suomalainen, venäläinen. Yury Shikalov, Itä-Suomen yliopisto yury.shikalov@uef.

Viipuri 1940 2010-luvuilla: neuvostoliittolainen, suomalainen, venäläinen. Yury Shikalov, Itä-Suomen yliopisto yury.shikalov@uef. Viipuri 1940 2010-luvuilla: neuvostoliittolainen, suomalainen, venäläinen Yury Shikalov, Itä-Suomen yliopisto yury.shikalov@uef.fi Kaupunki-imago Mielikuva, imago = kuva, olemus, luonnekuva, maine, vaikutelma.

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

FINLAND. www.tampereallbright.fi

FINLAND. www.tampereallbright.fi www.tampereallbright.fi FINLAND IDEA Toteutuksen lähtökohtana on Tampereen monipuolisuus matkailukohteena. Tätä mahdollisuuksien kirjoa edustamaan valittiin Tampereen kolme tornia eli Pyynikin näkötorni,

Lisätiedot

Osa 2: Monaco

Osa 2: Monaco LASTENLASTEN KANSSA NIZZASSA Osa 2: Monaco 9.5.2016 Olimme päättäneet lähteä käymään Monacossa viikon alun kunniaksi. Söimme aamiaisen omassa huoneistossamme ja kävelimme sitten 1 km päässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti National University of Singapore, NUS Syksy 2015 Evelina Bäck Kemian tekniikan koulutusohjelma Kahdenva linen vaihtosopimus, opetuskielena englanti. Raportin saa julkaista www-sivuilla.

Lisätiedot

ITB Berliini Matkaraportti / Kai Amberla

ITB Berliini Matkaraportti / Kai Amberla ITB Berliini 7.-9.3.2018 Matkaraportti / Kai Amberla ITB-messut Berliinissä on edelleen maailman suurin matkailualan messutapahtuma, eikä some-aika, digitaalisuus tai mikään muukaan näytä uhkaavan sen

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Suomi 2A. Tiistai

Suomi 2A. Tiistai Suomi 2A Tiistai 14.2.2017 Tänään Sanatyypit Mennään! Rektio (verbi + sana) Mutta ensin Kotitehtävät: imperfekti, pikkusanat, matkailusanat, sanatyypit:kysymyksiä? Infoa Info: Suomi 2B Suomi 2B 28.2.-6.4.2017

Lisätiedot

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi MATKAILUSATSAUKSET 2015 Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi Miksi aasia? 2 Matkailuelinkeinon toimintasuunnitelma Määrittellään visio, siitä missä voimme

Lisätiedot

AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina ilmoittautuminen yhteen starttiin

AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina ilmoittautuminen yhteen starttiin AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina 10.07.2016 ilmoittautuminen yhteen starttiin Uusien toimitilojemme kunniaksi järjestämme avajaisissa agilityn epikset. Epiksissä kisataan 7 eri luokassa. Tässä ilmoittautumisessa

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

Keitot / Soups. Alkuruuat / Starters

Keitot / Soups. Alkuruuat / Starters Keitot / Soups 1. Kanakeitto/Chicken Soup 6,00 Kanaa, maissia, valkosipulia ja paahdettua sipulia 2. Linssikeitto/Dal Soup 4,80 Nepalilainen linssikeitto, sisältää myös valkosipulia ja paahdettua sipulia

Lisätiedot

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA 2 FABIANINKATU 9, HELSINKI TOIMISTOTILAT KAARTINKAUPUNGISSA Mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää, kun etsit yrityksellesi toimistotiloja? Haaveiletko

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Majoitustarjonta KoneAgria 2018

Majoitustarjonta KoneAgria 2018 Majoitustarjonta KoneAgria 2018 Original Sokos Hotel Alexandra Lämminhenkinen ja monipuoliset palvelut tarjoava Sokos Hotel Alexandra sijaitsee aivan Jyväskylän ydinkeskustassa kivenheiton päässä Matkakeskuksesta.

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

LIPICAN HEVOSSIITTOLA, SLOVENIA L I P I Z Z A N H E V O S E N S Y N N Y I N S I J A FIN

LIPICAN HEVOSSIITTOLA, SLOVENIA L I P I Z Z A N H E V O S E N S Y N N Y I N S I J A FIN LIPICAN HEVOSSIITTOLA, L I P I Z Z A N H E V O S E N S Y N N Y I N S I J A FIN Karstin alueen kivinen maaseutu tyypillisine laidunmaineen ja pensaikkoineen tarjoaa epätavallisen, ihmeellisen mäntymetsien

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013

Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013 Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013 Hyvä Sundsbergiläinen! Olemme lisänneet Sundsbergin alueen toimituksiimme 21.10.2013 alkaen. Käytämme kuljetuksiin ainoastaan

Lisätiedot

Keitot / Soups. Alkuruuat / Starters

Keitot / Soups. Alkuruuat / Starters Keitot / Soups 1. Kanakeitto/Chicken Soup 6,00 Kanaa, maissia, valkosipulia ja paahdettua sipulia 2. Linssikeitto/Dal Soup 4,80 Nepalilainen linssikeitto, sisältää myös valkosipulia ja paahdettua sipulia

Lisätiedot