Joensuun yliopiston graafinen ilme

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joensuun yliopiston graafinen ilme"

Transkriptio

1 Joensuun yliopiston graafinen ilme

2 GRAAFINEN ILME Hallittu ja yhtenäinen graafinen ilme on erottamaton osa yhteisön sisäistä ja ulkoista viestintää. Se auttaa viestejä erottumaan muista ja helpottaa tunnistettavuutta. Tunnusten ja värien johdonmukainen käyttö yhdistää informaation samalta lähettäjältä saapuvaksi. Tunnistettavat elementit palauttavat aiemmat mielikuvat ja luovat myönteisen assosiaation. Vakiintunut graafinen identiteetti luo viestille lisäarvoa ja auttaa sen esillepääsyä pienemmällä panostuksella. LOGO JA TUNNUS Joensuun yliopiston graafinen ohjeisto ja sovellukset Tämä ohjeisto ja esimerkit helpottavat työtäsi kun käytät Joensuun yliopiston logoa ja tunnusta erilaisissa yhteyksissä. Ohjeisto sisältää myös värikoodit, suositeltavat tekstifontit ja asemointimallit tyypillisimmistä käyttökohteista. Kun tarvitset originaaliaineistoja käyttöösi, ota yhteys Joensuun yliopiston kuvakeskukseen. Tämän ohjeiston saat myös Joensuun yliopiston sähköisiltä sivuilta: ohje.

3 Joensuun yliopiston logo muodostuu logotekstistä ja siihen liittyvästä tunnuskuviosta. Tekstifontti on klassisista antikvatyypeistä johdettu Fritz Quadrata tarkasti välistettynä ja tasattuna. Tunnuskuviossa näkyvät kasvu, dynaamisuus ja innovatiivisuus. Sen kahdestatoista eri osiosta muodostuva kokonaisuus kuvaa myös yhteistyötä ja jatkuvaa liikettä. Logoteksti ja tunnuskuvio voidaan erottaa omiksi visuaalisiksi elementeikseen, jolloin logoteksti on mahdollista sijoittaa myös yhdelle riville. Yliopiston logona teksti ja tunnuskuvio esiintyvät aina ylläesitetyllä tavalla. Joensuun yliopiston logoteksti on aina suomenkielinen. Jos kieliversioita halutaan käyttää, ne liitetään mukaan erikseen ladottuna normaalilla tekstifontilla.

4 VÄRIT JA KOODIT Allaoleva tumma sininen on Joensuun yliopiston perussävy. Se on varattu hallinnon käyttöön ja yleisväriksi. Tällä aukeamalla on myös esimerkit ja koodit muista mahdollisista painoväreistä. Tiedekunnat voivat käyttää omia erottavia tunnusvärejään. Silloin kuitenkin on suotavaa, että yleisväri jossain muodossa on mukana. Katso esimerkiksi viereisen sivun kansiaihiota, jossa selkämykseen on suunniteltu tummansininen palkki ryhtiä ja eloa antamaan. Kun tummaa sinistä käytetään hallitsevana värinä, siihen yhdistetään ylläolevan mukainen vihreä tehostesävy. Se voi olla esimerkiksi painotuotteeseen suunniteltu pysty- tai vaakapalkki. Tämän ohjeiston sivuilta näet esimerkkejä näiden kahden päävärin välisistä suhteista ja käytöstä. 100c 80m 0y 8k tai spottiväri c 0m 50y 0k tai spottiväri 3275

5 65c 0m 70y 20k tai spottiväri 362 U 0c 90m 90y 0k tai spottiväri c 60m 0y 10k tai spottiväri 7455 U Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 100c 30m 0y 0k tai spottiväri 2925 OPINTO- OPAS c 95m 0y 8k tai spottiväri c 0m 60y 0k tai spottiväri c 90m 0y 5k tai spottiväri 266 0c 50m 100y 0k tai spottiväri 144 Tiedekunnille varattuja värejä käytetään pääasiassa kuten ylläolevassa kannessa. Silloin väri on aina hallitsevana elementtinä ja logo/tunnusosuus on yläosassa negatiivi/valkoisena. Jos logo ja tunnus poikkeavasti painetaan positiivisena kuten viereisessä mallisarjassa, silloin tekstiosuuden väri määritellään oheisen CMYK-koodin tai spottivärin mukaan. Tunnusosuudessa on liukuväri, jonka vaaleaan päähän valitaan 50% perusväristä. HUOM! Kun nelivärisarjan CMYK-väristä tehdään 1-värinen spotti, sävy saattaa muuttua ratkaisevasti. Oheiset spottivärien numerot ovat ohjeelliset. Huomioi aina, onko painopaperi päällystettyä vai päällystämätöntä, ja vertaa koodinumeroa sen mukaan. Voit myös liittää painolle ohjeeksi jo toteutetun oikean värisen mallin. RGB-värejä tarvitessasi saat ne esim. Photoshopin rinnakkaisvalikosta tai FreeHandin värivalikosta muuntamalla. 85c 0m 0y 55k tai spottiväri 308 Biotieteiden tdk Humanistinen tdk Kauppa- ja oikeustieteiden tdk Kasvatustieteiden tdk Matemaattis-luonnontieteellinen tdk Metsätieteellinen tdk Teologinen tdk Yhteiskunta- ja aluetieteiden tdk Erillislaitokset Oikean värisävyn määrittämiseen saat apua yliopistopainosta.

6 LOGON JA TUNNUKSEN ASEMOINTI Logon ja tunnuksen ensisijainen paikka on painotuotteiden, kuten kansien ja lomakkeistojen oikeassa ylälaidassa. Metsätieteellisen tiedekunnana strategia Kun erotat tunnuksen omasi dekoratiiviseksi elementikseen, huomioi, että sen väritys on lähellä pohjan väriä. Tällöin itse logo erottuu painopinnasta selkeästi. Painotuotteiden takakansissa voit sijoitella yhdistelmän vapaammin. Huomio kuitenkin, että tunnus ja logo näissä tapauksissa on pienemmällä kuin kansipuolella. Jos käytät tunnistuselementtiä sisäsivuilla, useimmiten riittää pelkkä tunnusosuus. Älä siis käytä logon ja tunnuksen yhdistelmää liian pienessä koossa. Metsätieteellinen tiedekunta PL 111, Joensuu Katuosoite: Yliopistokatu 7 Puh.(013) (vaihde) Seuraavien sivujen sovelluksista löydät lisää esimerkkejä tunnuksen ja logon sijoittelusta ja niiden suhteesta käytettävissä olevaan tilaan tai painopintaan.

7 Ulla Mikkola Tiedotuspäällikkö Joensuun yliopisto Tulliportinkatu 1 PL Joensuu Puh. (013) Faksi (013) Kun käytät logoa ja tunnusta yhteydessä, jossa niiden lähelle liitetään muuta tekstiä, huomioi suhteet siten, että ne ovat aina riittävästi informaatiotekstiä suuremmalla. Pyri myös aina logoa käyttäessäsi jättämään ympärille tyylikkäästi tyhjää tilaa. TUNNISTEIDEN KÄYTTÖ LOGON YHTEYDESSÄ Tunnusosuutta voi käyttää myös harkitusti ilman nimilogoa Jos logon alle on sijoitettava lisätunniste, jätä väliin tilaa tyhjän rivin verran. Varsinainen informaatioteksti, esim. lomakkeen alalaitaan mallin mukaan. Hallinto Joensuun yliopisto Tulliportinkatu 1, PL 111, Joensuu Hallintovirasto Puh. (013) (vaihde) Faksi (013) Voit myös erottaa tunnusosuuden logosta omaksi dekoratiiviseksi elementikseen, esim. jos teet otsikkoyliön ilmoitukseen, palkin julisteen laitaan tai nettisivuille. Huom! Kun asemoit logoa tai tunnusta taitto- tai tekstinkäsittelyohjelmassa, varo, etteivät niiden suhteet veny tai vääristy. Logon yhteyteen liitettävistä informaatioja kontaktitiedoista lisää esimerkkejä seuraavalla aukeamalla.

8 LOMAKKEISTOT JA LISÄTUNNISTEET Perttu Vartiainen Prof. Dr. Rector University of Joensuu Tulliportinkatu 1 P.O. Box 111 FIN Joensuu, Finland Tel Fax Uuden vuosituhannen tunnus Joensuun yliopistolle Huomioi tulostimien jättämä valkoinen kehys. Jos väri menee leikkuuseen eli reunaan saakka kuten tässä mallissa, käänny tulostuksessa kuvakeskuksen puoleen. Joensuun yliopisto PL Joensuu puh. (013) faksi (013) Joensuun yliopisto Tulliportinkatu 1, PL 111, Joensuu Puh. (013) (vaihde) Faksi (013) Kun joudut lisäämään painotuotteisiin muita logoja, sijoita ne riittävän kauas yliopiston tunnuselementeistä. Lomakkeissa voit varata niille paikan alareunasta. Esitteissä myös takasivu on luonteva paikka. Ylläolevassa mallissa osoitetiedot on tasattu vasempaan reunaan ja saatu toiselle tunnukselle tilaa. Jos haluat tehdä tiedoteluonteisen, erillisen lomakkeen tai kansilehden, voit käyttää kuvan mukaista tehopalkkia. Logo ylös ja kontaktitiedot palkin alalaitaan negatiivi/valkoisena, ladottuna riittävän kapeaan palstaan. Painopinnan pohja voi olla valkoinen tai mallin mukaan kevyesti liukuvärjätty.

9 Jos virallisissa kirjekuorissa käytetään osoitetietoja, ne voi latoa logon alle samanlevyiseen palstaan. Älä kuitenkaan asemoi ladelmaa liian lähelle logoa. University of Joensuu P.O.Box 111 FIN Joensuu Finland Priority Erikoiskuoriin riittää pelkkä tunnus ja logo. Niitä käytetään esim. kutsujen ja sellaisten materiaalien postitukseen, joille ei haluta niin arkista ilmettä. Kun liität yliopiston nimen yhteyteen lisätunnisteita, esim. tiedekunnan, lado silloin sen nimi erotukseksi Frutiger Roman -fontilla. Muu informaatio Garamond Regularilla. Muokkaa palstaleveyttä tilan mukaan. Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta PL 111, Joensuu, katuosoite: Yliopistokatu 7 Puh.(013) (vaihde) Matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta PL 111, Joensuu Katuosoite: Yliopistokatu 7 Puh.(013) (vaihde) Jos tulostettavassa lomakeyliössä ei ole tilaa tunnukselle, sijoita silloin vain logofontti mallin mukaan. YLIOPSTO Matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta PL 111, Joensuu Katuosoite: Yliopistokatu 7 Puh.(013) (vaihde)

10 TYPOGRAFIA Adobe Garamond AGaramond Regular 12 pist. AGaramond Italic AGaramond Semibold AGaramond Semibold Italic AGaramond Bold AGaramond Bold Italic Frutiger Frutiger Light 12 pist. Frutiger Light Italic Frutiger Roman Frutiger Roman Italic Frutiger Bold Frutiger Bold Italic Frutiger Black Frutiger Black Italic Times Roman Times Roman Italic Times Bold Times Bold Italic Helvetica Roman Helvetica Roman Italic Helvetica Bold Helvetica Bold Italic Typografia on graafisen suunnittelun sielu. Joensuun yliopistolle on valittu antikvatyyppiseksi peruskirjaimistoksi Adobe Garamond. Sitä voit käyttää hallitsevana fonttina kaikessa viestinnässä. Sen leikkauksia ja pistekokoja varioimalla voit toteuttaa selkeästi ja ilmeikkäästi laajojakin kokonaisuuksia. Käytä leipätekstin pistekokona yleisimmin pistettä. Esitteiden ja julkaisujen kuvatekstinä voit käyttää Italicia 8-11 pisteen koossa. Kun taitat suurempia kokoja, käytä ohutta leikkausta, ettei vaikutelmasta tule liian raskas. Bold-versioissa voit myös rasteroida tekstin, niin vaikutelma kevenee. Joensuun yliopiston graafinen ilme on ilmava ja raikas. Vältä siis ladelmissa liian tiheää kirjain- ja rivivälistystä. Perusfonttia täydentämään groteskityyppiseksi kirjaimistoksi on valittu Frutiger. Sen ensisijaisia käyttökohteita ovat väliotsikot ja esim. taulukoihin ja graafisiin kuvioihin liitettävät tekstit, joissa ladottava pistekoko on pieni. Frutigeria ei käytetä mielellään pääotsikoissa yksittäisiä tehosanoja lukuunottamatta. Raskaita Bold-leikkauksia käytetään vain erikoistapauksissa. Adobe Garamondia ja Frutigeria käytetään aina kaikessa painettavassa materiaalissa. Koska eri valmistajien kirjainleikkaukset poikkeavat jonkin verran toisistaan, käytä ensisijaisesti Adoben julkaisemia fontteja. Jos kirjoitat tai taitat tekstiä tulostettavaksi suoraan tekstinkäsittelyohjelmastasi eikä edellämainittuja fontteja ole käytettävissä, valitse silloin korvaaviksi tyypeiksi Times tai Helvetica. Kun suunnittelet painotuotetta ja typografiaa, voit kysyä toteutettuja malleja ja lisäohjeita yliopiston viestinnästä tai yliopistopainosta. Tämän palstan ladelman pistekoko on 12, rivivälistysprosentti 120 ja kirjainvälistyksen prosentti 2.

11 Joensuun yliopistoon yli 1000 uutta opiskelijaa Haettavana kandidaatin tai maisterin tutkintoon johtavia opiskelijapaikkoja: humanistinen ja teologia 238, kasvatus ja opetusala 351, matemaattisluonnontieteellinen 305, metsätieteet 40 sekä yhteiskun-tatieteet ja psykologia 160. Hakuaika päättyy 19. toukokuuta, paitsi luokanopettajien ja lastentarhanopettajien koulutukseen Tarvittaessa järjestettävän fysiikan, matema-tiikan ja sovelletun matematiikan 2. hakukierros päättyy Hakulomakkeet, valintaoppaat ja lisätiedot: Opiskelijapalvelut PL 111 Joensuu, puh. (013) , (013) Kun tilaa on riittävästi, mustavalkoisissa päivälehtiilmoituksissa tunnuslogon paikka on oikeassa yläkulmassa. Usein palstamillejä on niukasti. Silloin voit optimoida tilaa ja käyttää erillistä tunnusta otsikko- tai sivupalkissa. Logoteksti voi olla 1-rivillä kontaktitietojen yhteydessä. Jos sijoitat muita logoja ilmoitukseen, asemoi ne alalaitaan yliopiston tunnuksesta erilleen. Joensuun yliopistoon yli 1000 uutta opiskelijaa Haettavana kandidaatin tai maisterin tutkintoon johtavia opiskelijapaikkoja: humanistinen ja teologia 238, kasvatus ja opetusala 351, matemaattisluonnontieteellinen 305, metsätieteet 40 sekä yhteiskun-tatieteet ja psykologia 160. Hakuaika päättyy 19. toukokuuta, paitsi luokanopettajien ja lastentarhanopettajien koulutukseen Tarvittaessa järjestettävän fysiikan, matema-tiikan ja sovelletun matematiikan 2. hakukierros päättyy Haettavana kandidaatin tai maisterin tutkintoon johtavia opiskelijapaikkoja: humanistinen ja teologia 238, kasvatus ja opetusala 351, matemaattisluonnontieteellinen 305, metsätieteet 40 sekä yhteiskun-tatieteet ja psykologia 160. Hakuaika päättyy 19. toukokuuta, paitsi luokanopettajien ja lastentarhanopettajien koulutukseen Tarvittaessa järjestettävän fysiikan, matematiikan ja sovelletun matematiikan 2. hakukierros päättyy Hakulomakkeet, valintaoppaat ja lisätiedot: Opiskelijapalvelut, PL 111 Joensuu, puh. (013) , (013) Tunnuspalkki voi olla musta, tai kuten malleissa rasteroitu 75%. Otsikot ja tekstit Garamondia. Korostukset ja yhteystiedot ladottuna Frutigerilla. Huomaa yhteystietorivien harvennus, jolla tekstimassat saadaan kompaktimpaan blokkiin. ILMOITTELUA JA ERITYISTAPAUKSIA Avaa esitys näyttävämmällä kalvopohjalla Avauskalvossa saisi olla väriä enemmän kuin jatkossa. Avauskuvitukseen tunnetta ja tunnelmaa enemmän kuin asiatietoa. Otsikon teksti Garamond italic. Ei liikaa asiaa, pistekoko min p. Garmond regular. Kieliversiot ja yksikön identifiointi sivupalkissa Fonttina esim.frutiger Roman 12 p. Tässä ohjeistossa on tunnuksen ja logon käyttö pääpiirteittäin. Erityistapauksista, esim. piirtoheitinkalvoista on tehty omat, erilliset ohjeet ja mallit, joita voit kysyä viestinnästä. Jos tarvitset lippuja, standaareja, metallikaiverruksia, stanssauksia, preeglauksia, foliointeja, valokilpiä, jne. voit kysyä myös suunnittelijan apua.

12 Joensuun yliopisto PL Joensuu puh. (013) fax (013)

Visuaalisen suunnittelun ohjeisto

Visuaalisen suunnittelun ohjeisto Visuaalisen suunnittelun ohjeisto 1 Aluksi Visuaaliset ominaisuudet ja viimeistely: ulkoasua määrittelevät ohjeet ja muuttujat Aalto-yliopiston visuaalisen suunnittelun ohjeisto määrittää sovellusten suunnittelulle

Lisätiedot

Johtokunta 2.11.2009 155. Graafinen ohjeistus

Johtokunta 2.11.2009 155. Graafinen ohjeistus Johtokunta 2.11.2009 155 Graafinen ohjeistus Sisällys: 1. Käyttäjälle 3 2. Liikelaitoskuntayhtymän logo ja sen käyttö 4 3. Graafisen ilmeen perusvärit 6 4. Kirjasimet ja tekstityypit 7 5. Liikelaitoskuntayhtymän

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

tunnus värit typografia SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28

tunnus värit typografia SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28 GRAAFINEN OHJEISTO typografia sovellukset kuvamaailma lomakkeisto värit tunnus SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28 SAATESANAT HAAGA-HELIA on

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Kodifin Oy:n markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, KODIFIN OY:N YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN VÄRIT

Lisätiedot

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto graafinen ohjeisto 2015 Graafinen ohjeisto Sisällys Sisällysluettelo Johdanto VISUAALINEN ILME Tunnus Suoja-alue Tunnuksen käyttö Logo ja iskulause Tunnus, visuaalinen hierarkia Yritysvärit Typografia

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009

KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009 KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009 Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman tutkintotyö Vuorovaikutteisuuden

Lisätiedot

SISÄLLYS. Esipuhe KOTKAN VAAKUNA

SISÄLLYS. Esipuhe KOTKAN VAAKUNA Graafinen ohjeisto 02 SISÄLLYS 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 14 15 16 17 18 19 20 21 22 24 26 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Esipuhe PERUSELEMENTIT Markkinointitunnus Markkinointitunnuksen esitystavat Tunnuksen

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI

PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI PK-YRITYKSEN VISUAALINEN IDENTITEETTI Lahden Ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Viestinnän koulutusohjelma Graafinen suunnittelu Aikuiskoulutus Anne Nurmi Opinnäytetyö, 2006 Tiivistelmä Opinnäytetyössäni

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 2013

Graafinen ohjeisto 2013 Graafinen ohjeisto 2013 Yritystunnus Äänekosken Energian yritystunnus muodostuu kolmesta osasta: sinisestä ja oranssista muodosta, sekä logosta. Ensisijainen yritystunnus Ensisijainen yritystunnus Toissijainen

Lisätiedot

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 Suomen Lions-liitto ry:n GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 KIRJEKUORET 10

Lisätiedot

päivitetty 25.1.2013

päivitetty 25.1.2013 GRAAFINEN OHJEISTUS päivitetty 25.1.2013 Tämä Kasvatus- ja perheneuvontaliiton Voikukkia-verkostohankkeen graafinen ohjeistus on laadittu avuksi kaikkien hankkeen graafisten tuotteiden suunnitteluun ja

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Alkusanat s. 3. Peruselementit visuaalisessa suunnittelussa. Arvot mukana visuaalisessa viestinnässä. 1.1 Tunnus s.

Sisällysluettelo. Alkusanat s. 3. Peruselementit visuaalisessa suunnittelussa. Arvot mukana visuaalisessa viestinnässä. 1.1 Tunnus s. Graafi nen ohjeisto Sisällysluettelo Alkusanat s. 3 Peruselementit visuaalisessa suunnittelussa Arvot mukana visuaalisessa viestinnässä 1.1 Tunnus s. 4 Tunnuksen värillisyys 1.2 Tunnuksen variaatiot s.

Lisätiedot

Graafinen ohjeistus. Lemmikkilinnut Kaijuli ry

Graafinen ohjeistus. Lemmikkilinnut Kaijuli ry Graafinen ohjeistus Lemmikkilinnut Kaijuli ry Sisältö 1. Värit 2. Fontti 3. Logo 4. Graafiset elementit 5. Ylätunnisteen käyttö 6. Lainaukset ja nostot 7. Dokumenttipohjat Värit C 81 M 58 Y 51 K 34 R 50

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Viestintä/Graafinen suunnittelu. Jaakko Mielonen ULKOASUN SUUNNITTELU KASARMINMÄEN ESITTEELLE

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Viestintä/Graafinen suunnittelu. Jaakko Mielonen ULKOASUN SUUNNITTELU KASARMINMÄEN ESITTEELLE KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Viestintä/Graafinen suunnittelu Jaakko Mielonen ULKOASUN SUUNNITTELU KASARMINMÄEN ESITTEELLE Opinnäytetyö 2011 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Matti Kemppainen VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Esimerkkinä Teatteri Rio Oy Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Huhtikuu 2009 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215

Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215 Graafinen ohjeisto 004 Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215 Sisältö 01 Johdanto 02 Kruunuvaakuna 03 Tunnus 04 Tunnuksen käyttö 05 Toimiala- ja lautakuntatunnukset 06 Asiayhteydenmukaiset tunnukset

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO päivitetty 9/2009 Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO Miltä me näytämme? Visuaalinen ilme on keskeinen osa yhteisön sisäistä ja ulkoista viestintää. Sen tavoitteena on luoda yhteisölle oma, muista

Lisätiedot

Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy. Graafinen ohjeisto 2013. Suomen Setlementtiliitto ry

Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy. Graafinen ohjeisto 2013. Suomen Setlementtiliitto ry Suomen Setlementtiliitto ry Jäsenyhdistykset S-Asunnot Oy Senioriasumisoikeus Oy Oskelakoti Oy Graafinen ohjeisto 2013 Suomen Setlementtiliitto ry Sisällysluettelo GRAAFINEN OHJEISTO Johdanto. 3 Logon

Lisätiedot

Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.

Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa. GRAAFINEN OHJEISTO Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa. 2 TUNNUS RAY:N KÄYTTÖÖN JÄRJESTÖJEN JA RAY:N KÄYTTÖÖN

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ff Din regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ff Din bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ!

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ffdin regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ffdin bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ!

Lisätiedot

Tieteelliset posterit viestinnän välineenä

Tieteelliset posterit viestinnän välineenä Biostatistiikan syyspäivät 23.8.2012 Tieteelliset posterit viestinnän välineenä FM Saija Silén Jyväskylän yliopisto Tieteelliset posterit Tieteelliset posterit ovat yksi osa nykypäivän tutkimusviestintää

Lisätiedot

Ari Vilmunen. VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry

Ari Vilmunen. VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry Ari Vilmunen VISUAALINEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS IMAGONÄKÖKULMASTA TARKASTELTUNA Esimerkkinä Jokilaaksojen Tiimi ry Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Toukokuu

Lisätiedot

Typografia luettavuuden apuna

Typografia luettavuuden apuna Pirkanmaan Taitokeskus Aikuiskoulutus Viestintäalan perustutkintoon valmistava koulutus, suuntautumisala: graafinen media Päättötyö 13.5.2002 Jaana Teräväinen Typografia luettavuuden apuna Asiasanat Typografia,

Lisätiedot