JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA SELOSTUS LUONNOSVAIHE Maankäyttö Jyväskylän kaupunki

2 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) SISÄLLYSLUETTELO AIKATAULU - ASIAKIRJAT TAVOITTEET JA LÄHTÖKOHDAT Mikä on yleiskaava Yleiskaavan laatimisen tarve Jyväskylän kaupunkistrategia KEHÄT Olemassa olevan kaupunkirakenteen kehä - OLLI Laajenevan kaupunkirakenteen kehä - LALLI Maaseutuelinkeinojen kehä - MASSU SUUNNITTELUTILANNE Yleiskaavan sisältövaatimukset Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) Maakuntakaavoitus Jyväskylän seudun rakennemalli Yleiskaavoitus Jyväskylässä Asemakaavoitus Jyväskylässä Rakennusjärjestys Jyväskylässä OSALLISTUMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumismenettelyt Kansalaisraati Viranomaisten ja eri yhteisöjen välinen yhteistyö VAIHTOEHTOISET MAANKÄYTTÖRATKAISUT RAAMIVAIHE Raamilauseet Raamikirja ja kartta Osallistuminen ja palaute raamivaiheessa LUONNOSVAIHE Kaavaluonnoksen kuvaus Vaihtoehdot ja erityiskysymykset Osallistuminen luonnosvaiheessa YLEISKAAVAN ARVIOIDUT VAIKUTUKSET Vaikutusten arvioinnin menetelmät Yhdyskuntarakenteeseen liittyvät vaikutukset Luontoon ja kulttuuriperintöön liittyvät vaikutukset Ihmisiin ja elinkeinoihin liittyvät vaikutukset Vaikutusten arviointi kaavoituksen eri vaiheissa SUUNNITTELUVAIHEET luettelo... 26

3 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) AIKATAULU - ASIAKIRJAT

4 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 1. TAVOITTEET JA LÄHTÖKOHDAT 1.1. Mikä on yleiskaava Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 35 :n mukaan yleiskaavan tavoitteena on kunnan yhdyskuntarakenteen ja maankäytön yleispiirteinen ohjaaminen sekä toimintojen yhteensovittaminen. Yleiskaavassa esitetään tavoitellun kehityksen periaatteet. Siinä osoitetaan tarpeelliset alueet yksityiskohtaisen kaavoituksen ja muun maankäytön suunnittelun sekä rakentamisen perustaksi. Yleiskaavalla varaudutaan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehitykseen pitkällä aikajänteellä. Kunnalla on mahdollisuus tehdä hyvin erisisältöisiä yleiskaavoja. Yleiskaavat voivat olla vaihtelevia sekä sisällöltään että aluerajaukseltaan. Yleiskaava voi olla: - strateginen yleiskaava - yleispiirteinen aluevarausyleiskaava - yksityiskohtainen aluevarausyleiskaava - yksityiskohtainen aluevarausyleiskaava, joka ohjaa suoraan rakentamista ja muuta maankäyttöä (esimerkiksi rantayleiskaavat). Yleisesti ottaen laaja-alaiset, koko kuntaa käsittelevät yleiskaavat ovat joko strategisia kaavoja tai yleispiirteisiä aluevarauskaavoja. Rajattua aluetta koskevat osayleiskaavat ovat näitä yksityiskohtaisempia. Suoraan rakentamista ohjaavat yleiskaavat ovat perusteltuja sellaisilla maaseutumaisilla alueilla, joille ei kohdistu merkittävää rakentamispainetta ja joille ei ole tarkoituksenmukaista laatia myöhemminkään asemakaavaa. Maankäyttö- ja rakennuslain voimaantulon myötä kokonaisia kuntia koskevien laajojen uusien yleiskaavojen suunnittelu väheni. Suurimmista kaupungeista kokonaisyleiskaavan ovat uuden maankäyttö- ja rakennuslain voimassa ollessa laatineet vain Oulun ja Vantaan kaupungit. Parhaillaan tällainen yleiskaavatyö on käynnissä Vaasan ja Lahden kaupungeissa. Yleiskaavaprosessit ovat yleensä pitkäkestoisia. Erityisesti vaadittavien tarpeellisten selvitysten lisääntyminen on pidentänyt prosessien aikatauluja. Muista kaupungeista saatujen kokemuksien perusteella voidaan tärkeänä pitää erityisesti sitä, että yleiskaavatyön eri vaiheissa tehtävät selvitykset vastaavat kaavan tavoitteita ja sisältöä. Selvitysten tulee siten olla riittävän yleispiirteisiä ja samalla tärkeimpiin asioihin fokusoituvia. Tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat selvitykset kuuluvat asemakaavoitusvaiheeseen. Yleiskaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa asemakaavaa sekä ryhdyttäessä muutoin toimenpiteisiin alueiden käytön järjestämiseksi (MRL 42 ). Yleiskaava pohjautuu lainvoimaiseen maakuntakaavaan, joka taas konkretisoi paikallisella tasolla valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita.

5 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 1.2. Yleiskaavan laatimisen tarve Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahden kunta muodostivat uuden Jyväskylän kaupungin alkaen. Kuntien yhdistyminen avasi mahdollisuuden yhdyskuntarakenteen uudelleen tarkasteluun ilman vanhoja kuntarajoja. Tämän vuoksi aikaisemmat kuntien erillisinä tekemät kehittämispäätökset on mahdollista asettaa uudelleen arvioitaviksi uuden laajan kunnan näkökulmasta. Jyväskylän kaupungin yleiskaava on koko kuntaa koskeva maankäyttösuunnitelma. Siinä ratkaistaan yleispiirteisellä tasolla kaupungin tulevan maankäytön kehykset pariksi seuraavaksi vuosikymmeneksi. Yleiskaavan tavoitteena on kestävä yhdyskuntarakenne, jossa on otettu huomioon sosiaaliset, taloudelliset, kulttuuriset ja ekologiset erillistavoitteet. Jyväskylän kaupunki on pinta-alaltaan laaja ja se sisältää maankäytöltään hyvin erilaisia alueenosia. Tämän vuoksi kaupungin aluetta ei ole mahdollista tarkastella kokonaisuudessaan samoin kriteerein. Yhdyskuntarakenne tulee ymmärtää keskenään hyvin erityyppisistä alueenosista muodostuvaksi. Tällöin maankäytön ohjaustarpeet ja maankäytön tavoitteet voidaan asettaa kullekin alueelle sopiviksi. Yleiskaavan esiselvitys (ELVIS) valmistui syksyllä Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti sen pohjalta käynnistää yleiskaavan laatimisen. Kaupunginhallitus asetti kaavan laatimista ohjaavan toimikunnan, jonka toimikausi kestää vuoden 2012 loppuun. Esiselvityksen johtopäätöksinä kirjattiin yleiskaavatyön viisi pääteesiä: - Uusi kunta ja uuden sukupolven yleiskaava - Yleiskaava tunnistaa Jyväskylän monimuotoisuuden - Olemassa olevan kaupunkirakenteen eheyttäminen jatkuu - Kaupunkirakenne laajentuu viisaasti - Maaseutu kehittyy vahvuuksiin perustuen. ELVIS Jyväskylän kaupunkistrategia Laaditun kaupunkistrategian mukaan Jyväskylä on kilpailukykyinen kaupunki, joka tarjoaa kannustavat mahdollisuudet elämiseen, yrittämiseen ja opiskeluun. Vision toteuttamiseksi kaupungin tavoitteena on: - edistää kuntalaisten hyvinvointia eri elämänvaiheissa - turvata peruspalvelut kuntalaisille - parantaa kaupungin kansallista ja kansainvälistä kilpailukykyä - vahvistaa työpaikkakehitystä. Jyväskylän kaupunkistrategiaa on syvennetty edellisten lisäksi teemakohtaisin tavoittein. Kolmannessa kaupunkistrategian teemassa on käsitelty eheään ja vetovoimaiseen yhdyskuntarakenteeseen sekä ilmasto- ja ympäristömuutoksiin vastaamiseen liittyviä strategisia toimintalinjoja ja tavoitteita. Näitä ovat: - Tiiviin ja alueellisesti tasapainoisen yhdyskuntarakenteen turvaaminen - Ekologisen ja kestävän kehityksen mukaisen toiminnan varmistaminen - Julkisten ulkotilojen ja viherrakenteen kohentaminen sekä tunnisterakennusten aikaansaaminen - Aluekeskusten kehittäminen ja maaseutumaisen asumisen suuntaaminen kyliin - Autoriippumattomuuden edistäminen - Energian säästäminen sekä vähäpäästöisen ja kotimaisen energiatuotannon edistäminen.

6 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) Kaupunkistrategian lisäksi Jyväskylän kaupungissa on laadittu useita osastrategioita ja muita politiikkaohjelmia, joiden tavoitteita on mahdollista edistää yleiskaavan laadinnan yhteydessä. Tällaisia ohjelmia ovat mm. arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, ilmasto-ohjelma, ympäristöpolitiikka ja viherpolitiikka. 2. KEHÄT Jyväskylän kaupungin alue on laaja ja monimuotoinen. Pohjois-eteläsuunnassa kilometrejä rajalta rajalle kertyy vajaat 70 ja itä-länsisuunnassakin lähes 50. Tämänhetkinen maankäyttö kaupungin eri osissa vaihtelee tiiviydessään ja ominaispiirteissään huomattavasti. Tämän vuoksi myös maankäyttöä ohjamaan laadittavan yleiskaavan sisältökysymykset tulevat olemaan keskeisesti esillä käsiteltäessä kaupungin erilaisia osia. Laaditussa yleiskaavan esiselvityksessä (ELVIS) kaupungin alue jaettiin suunnittelukysymysten jäsentämiseksi kolmeen kehään: - Olemassa olevan kaupunkirakenteen kehä (OLLI) - Laajentuvan kaupunkirakenteen kehä (LALLI) - Maaseutuelinkeinojen kehä (MASSU)

7 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 2.1. Olemassa olevan kaupunkirakenteen kehä - OLLI Olemassa oleva kaupunkirakenne on tärkeä lähtökohta yleiskaavan suunnittelutyölle ja laadittavan kaavan sisällölle. Valtaosa asunnoista, työpaikoista ja palveluista tulee sijoittumaan tälle alueelle myös tulevaisuudessa. Olemassa oleva kaupunkirakenteen kehä eli Olli muodostuu asemakaavoitetuista taajamista ja niitä palvelevista laajoista, maakuntakaavaan merkitystä virkistysalueista. Olli-kehällä asui yleiskaavan suunnittelun alkuvaiheessa yhteensä jyväskyläläistä. Suurin yhtenäinen Olli-kehän alue on kaupungin keskustaajama. Alue sisältää vanhan kantakaupungin asuinalueineen, Palokan ja Vaajakosken taajamat sekä Säynätsalon. Säynätsalo luetaan kuuluvaksi keskustaajamaan siksi, että taajamarakenne jatkuu yhtenäisenä kantakaupungista etelään Keljonkankaan ja Muurameen kuuluvan Kinkomaan kautta Säynätsaloon saakka. Keskustaajaman ohella asemakaavoitettua Olli-kehää muodostavat pohjoisessa Tikkakosken taajama ja etelässä Korpilahden kirkonkylä. Monet Olli-kehän suunnittelukysymykset ovat kytköksissä toisiinsa: keskusverkko, kaupan sijainnin ohjaus, kestävän liikkumisen edistäminen, täydennysrakentaminen ja viherverkko. Laadittavan koko kaupungin yleiskaavan kannalta keskeiset kysymykset olemassa olevan kaupunkirakenteen kehällä ovat: - millä alueilla voimassa oleva yleiskaava on tulevaisuuden tavoitteita vastaava? - millä alueilla voimassa oleva yleiskaava ei vastaa tulevaisuuden tavoitteita? - millaisista keskuksia Jyväskylässä on ja miten niitä kehitetään? - miten edistetään nykyistä vähemmän päästöjä synnyttäviä liikennemuotoja? - millaisia mahdollisuuksia Jyväskylässä on täydennysrakentamiselle? - millä alueilla maankäyttöä voidaan monipuolistaa? - miten turvataan nykyiset tärkeimmät viher- ja virkistysalueet sekä niiden jatkuminen ja kehittäminen? - tuleeko joidenkin osa-alueiden maankäyttöä ohjata yksityiskohtaisimmilla osayleiskaavoilla vai voidaanko strategiset tavoitteet jalkauttaa suoraan asemakaavojen muutoksien yhteydessä? Rakentamista olemassa olevan kaupunkirakenteen kehällä ohjataan laadittavilla asemakaavoilla. Yleiskaava ja tämän pohjalta mahdollisesti laadittavat yksityiskohtaisemmat osayleiskaavat ohjaavat kaupunkirakenteen kehitystä ja ovat pohjana muun muassa asemakaavojen muutostilanteissa. Yleiskaavoitus kiinnittää yksityiskohtaiset toteuttamiseen tähtäävät asemakaavat laajempaan kontekstiin Laajenevan kaupunkirakenteen kehä - LALLI Laajenevan kaupunkirakenteen kehäalue sijaitsee olemassa olevan kaupunkirakenteen ympärillä sekä tämän strategisesti määritellyissä kasvusuunnissa. Laajenevan kaupunkirakenteen kehä eli Lalli sisältää siten nykyisten taajamien läheisyydessä sijaitsevia potentiaalisia asemakaavoitettavaksi soveltuvia alueita. Niitä on tarkoitus kehittää asemakaavoituksen keinoin osaksi tiivistä kaupunkirakennetta. Tikkakosken taajaman läheisyydessä tällaisia alueita ovat Luonetjärven eteläpään ympäristö ja taajaman etelä- ja itäpuoliset alueet. Kaupungin keskustaajamassa Lalli-kehä leviää lähes joka puolelle olemassa olevan taajaman laitamille. Siihen kuuluvat Palokan länsi- ja pohjoisosat, Tyyppälänjärven seutu, Seppälänkankaan länsi-, koillis- ja itäpuoli, Kanavuoren-Kairahdan alue Vaajakoskella, Kauramäki, Valkeamäki sekä Ruoke. Korpilahdella Lalli-kehää edustaa Raspion-Iloniemen suunta, 9-tien varsi ja kirkonkylän eteläpuolinen alue.

8 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) Lalli-kehällä asui suunnittelun alkaessa noin asukasta. Nykyinen asutus on kehittynyt yksittäisin rakennusluvin ilman kokonaisvaltaista maankäytön suunnittelua. Toteutunut asuntokannan kehitys asettaa monin paikoin suuria haasteita tulevalle maankäytön suunnittelulle. Lalli-kehän maankäyttöä on alustavasti selvitetty siten, että kehältä on tunnistettu 16 väljäksi taajamaksi kasvanutta asutuskeskittymää. Kaksi kohdetta on jo otettu asemakaavoitusohjelmaan (Matinmäki I ja Ruoke). Näillä molemmilla on myös kaupungin maanomistusta. Osa Lalli-kehästä on säilynyt suhteellisen rakentamattomana. Tällaisia alueita ovat mm. Valkeamäen ja Kauramäen alueet, joilla kaupungin maanomistusaste on korkea. Jyväskylän yleiskaavan kannalta keskeiset kysymykset laajenemisalueiden osalta ovat: - mitkä alueet ovat järkeviä kaupunkirakenteen laajentumisalueita? - millaista maankäyttöä laajentumisalueille voidaan osoittaa ja miten ne sijaitsevat suhteessa olemassa olevaan ja suunniteltuun yhdyskuntarakenteeseen? - millä alueilla on syytä estää sellainen rakentaminen, joka saattaa haitata myöhempää maankäytön suunnittelua? - miten edistetään nykyistä vähemmän päästöjä aiheuttavia liikennemuotoja? - miten turvataan tulevien asuinalueiden viher- ja virkistysalueet? - miten laajentumisalueet kuvataan yleiskaavassa; osoitetaanko ne kasvusuuntina vai suunnitellaanko niihin aluevarauksina yleispiirteinen kaupunkirakenne? - miten alueiden suunnittelua tullaan jatkamaan, laaditaanko näille alueille yksityiskohtaisempia osayleiskaavoja ennen asemakaavojen laatimista? Kaupungin tehtävänä on varmistaa, että kaupunkirakenne voi laajentua suunnitelmallisesti myös tulevaisuudessa. Tämän vuoksi laajenemisalueet pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan rakentamattomina ja niiltä pyritään hankkimaan maata kaupungin omistukseen Maaseutuelinkeinojen kehä - MASSU Maaseutuelinkeinojen kehällä eli Massulla tarkoitetaan tulevaisuudessakin maaseutumaisena kehitettäviä alueita. Yhdyskuntarakenteellisista syistä Massu-kehällä pidetään tärkeänä nimenomaan elinkeinopohjaisen maankäytön kehittämistä ja tätä kautta myös maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämistä. Siitä juontaa kehän nimikin juurensa. Kehän asuntorakentaminen on keskittynyt kylien yhteyteen, mutta sen lisäksi alueella on sekä perinteisiä maatiloja että myöhemmin syntynyttä haja-asutusta. Kehällä sijaitsee myös suurin osa Jyväskylän vesistöistä, joista erityisesti Päijänne ja Leppävesi ovat merkittäviä matkailun ja vapaa-ajan ympäristöjä. Massu-kehällä asui suunnittelun alkaessa noin asukasta. Jyväskylän yleiskaavan kannalta keskeiset kysymykset maaseutuelinkeinojen kehän osalta ovat: - mitkä ovat keskeisiä kehitettäviä kyläalueita? - millaista maankäyttöä kylä-alueille voidaan osoittaa? - miten yleiskaavassa turvataan maa- ja metsätalouden edellytykset? - miten edistetään nykyistä vähemmän päästöjä aiheuttavia liikennemuotoja? - miten turvataan tulevien asuinalueiden viher- ja virkistysalueet? - miten kylien kehittämistyötä tullaan jatkamaan. Laaditaanko näille alueille yksityiskohtaisempia osayleiskaavoja vai maankäytön kehittämistarkasteluja?

9 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 3. SUUNNITTELUTILANNE Yleiskaavan sisältöä ohjaa ja kaavan pohjana on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden (VAT) ohella Keski-Suomen maakuntakaava. Myös vuonna 2010 valmistuneen Jyväskylän seudun maankäytön rakennemallin ja Jyväskylän seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (Jyseli) tavoitteet ja päälinjat konkretisoidaan yleiskaavassa maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseksi juridiikaksi Yleiskaavan sisältövaatimukset Maankäyttö- ja rakennuslaissa on määritelty yleiskaavalle sisältövaatimukset (MRL 39 ). Vaatimukset ovat luonteeltaan vähimmäisvaatimuksia, joita kaavan lainmukaisuus edellyttää. Yleiskaavaratkaisun pohjana olevat erilaiset sisältövaatimukset ja tavoitteet voivat kuitenkin olla jossain tapauksessa myös ristiriidassa keskenään. Tällöin yleiskaavan laatimistyön tärkeä tehtävä ja tavoite on sovittaa yhteen näitä keskenään erilaisia vaatimuksia. Maankäyttö- ja rakennuslain 39 :n mukaisten sisältövaatimusten mukaan yleiskaavaa laadittaessa on otettava huomioon: 1) yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys; 2) olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö; 3) asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus; 4) mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla; 5) mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön; 6) kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset; 7) ympäristöhaittojen vähentäminen; 8) rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen; sekä 9) virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys. Sisältövaatimuksissa esitetyt asiat on selvitettävä ja otettava huomioon siinä määrin kuin laadittavan yleiskaavan ohjaustavoite ja sisällöllinen tarkkuus sitä edellyttävät. Lisäksi lain mukaan yleiskaava ei saa aiheuttaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle kohtuutonta haittaa. Maankäyttö- ja rakennuslaki Maankäyttö- ja rakennusasetus Muuta keskeisiä yleiskaavan laadinnassa huomioon otettavaa lainsäädäntöä: Luonnonsuojelulaki ja asetus Muinaismuistolaki Laki rakennusperinnön suojelemisesta Vesilaki Metsälaki Ympäristösuojelulaki Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) Valtioneuvosto linjaa valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin koko maan kannalta merkittävät alueidenkäytön kysymykset (MRL 22 ). Tavoitteet koskevat alue-

10 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) ja yhdyskuntarakennetta, elinympäristön laatua, yhteysverkostoja, energiahuoltoa, luonto- ja kulttuuriperintöä sekä luonnonvarojen käyttöä. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat pääsääntöisesti sanallisia ja esitystapa on valittu sellaiseksi, että nämä tavoitteet tulevat konkretisoiduiksi maakuntakaavoissa ja edelleen kuntien yleiskaavoissa. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet voidaan jakaa kahteen ryhmään: 1) Yleisohjeelliset tavoitteet, jotka konkretisoituvat maakunta- ja yleiskaavoja laadittaessa ja toimivat eräänlaisena tärkeänä pohjana tässä työssä, sekä 2) Tavoitteet, jotka sisältyvät valmiina reunaehtoina konkreettiseen kaavojen laadintaan (valtatieverkko, erilaisiin suojeluohjelmiin sisältyvät alueet ym.). Kuntien suunnittelussa yleiskaava on tärkein väline edellä mainittujen tavoitteiden konkretisoimiseksi. Etenkin laaja-alaiset ja kunnan strategista kehittämistä painottavat yleiskaavat mahdollistavat valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tasapainoisen tarkastelun ja yhteensovittamisen. Jyväskylän yleiskaavassa valtakunnallisista alueidenkäytöntavoitteista lähtevät tavoitteet voidaan kiteyttää seuraavasti. Laadittavan kaavan tavoitteena on: - toimiva aluerakenne - eheytynyt yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu - kulttuuri- ja luonnonperintö, virkistyskäyttö ja luonnonvarat - toimivat yhteysverkostot ja energiahuolto. Valtioneuvoston päätös valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistamisesta tuli voimaan Aikaisempaan verrattuna näissä uusissa tarkistetuissa tavoitteissa huomio kohdistui entistä voimakkaammin ilmastomuutoksen hillitsemiseen. Tavoitteiden mukaan kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenteen kehitys tulee suunnata hajautumisesta kohti eheyttä. Asunnot, työpaikat ja palvelut on sijoitettava siten, että henkilöautoliikenteen tarve saadaan vähenemään. Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä on parannettava. Ympäristöministeriö, VAT Museovirasto, valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY Maakuntakaavoitus Maakuntakaava ohjaa kuntien kaavoitusta ja viranomaisten muuta alueiden käyttöä koskevaa suunnittelua (MRL 32 ). Keski-Suomen maakuntakaava sai lainvoiman vuonna Tämän jälkeen maakuntakaavoitus on edennyt vaihekaavoin toteutettavana varsinaisen kokonaisvaltaisen maakuntakaavan täydennystyönä (1-4 vaihekaavat). Ensimmäinen vaihemaakuntakaava (1. VMK) koskee Jyväskylän seudun jätteenkäsittelykeskusta ja on tullut lainvoimaiseksi vuonna Toinen vaihemaakuntakaava (2. VMK) koskee maa-aineshuoltoa ja siihen liittyviä luontoarvoja. Se sovittaa yhteen pohjaveden suojelua ja kiviainesten käyttöä. Kaavan tavoitteena on, että kiviainesta riittää rakentamiseen, vaikka samalla suojellaan arvokkaita kallio-, harju- ja moreenialueita. Kaava on tullut lainvoimaiseksi vuonna Valmisteilla on edelleen kaksi vaihemaakuntakaavaa. Kolmas vaihemaakuntakaava (3. VMK) koskee turvetuotantoalueita ja suoluontoa kasveineen ja lintuineen sekä

11 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) tuulivoimaa. Neljäs (4. VMK) päivittää puolustusvoimien melu- ym. alueita, kaupan palveluverkkoa ja virkistystoiminnoille kaavailtuja alueita. Maakuntakaava 1 VMK 2 VMK 3 VMK 4 VMK Jyväskylän seudun rakennemalli Jyväskylän seudun rakennemalli ja liikennejärjestelmäsuunnitelma (Jyseli) laadittiin Jyväskylän seudulle kuntien yhteistyönä. Näiden pohjalta voitiin lähestyä koko kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen järkevää yhteen sovittamista. Suunnitelmat hyväksyttiin kunnanvaltuustoissa keväällä Keskeisenä tuloksena olivat rakennemallikartta ja siihen liittyvät viiden vyöhykkeen kehittämisperiaatteet. Kartta havainnollisti bussipohjaisen joukkoliikenteen ja siihen tukeutuvan asumisen (FLOW) ydinalueet seudulla. Rakennemallityössä Jyväskylän seudun maankäytön kehittämiselle määriteltiin seuraavat tavoitteet: - Uusi asuntorakentaminen ohjataan tukemaan keskusten ja niiden palvelujen kehittymistä - Jyväskylän seudulla tarjotaan asumisvaihtoehtoja eri elämäntapoihin ja - tilanteisiin kaikille väestöryhmille - Yritystoiminnalle ja monipuolisille osaamiskeskuksille luodaan uusia, keskeisiä sijaintipaikkoja - Jyväskylän vahvaa, sijaintiin perustuvaa logistisen keskuksen asemaa kehitetään - Palvelujen saavutettavuutta parannetaan ja liikkumistarvetta vähennetään luomalla kevyen liikenteen ympäristöjä ja sekoittamalla toimintoja - Asumista ja työpaikkoja ohjataan kehitettävien joukkoliikenteen kehittämiskäytävien yhteyteen - Seudulle rakennetaan kattava, seudun asukkaita ja matkailijoita palveleva virkistysalueiden- ja yhteyksien verkko - Vesistöjä ja niiden läheisyyttä hyödynnetään monipuolisesti seudun yhdyskuntarakenteen kehittämisessä - Korkealuokkaisia asuinympäristöjä suunnittelemalla edistetään turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä - Jyväskylän seudulle luodaan omaleimainen, paikan henkeä ja kulttuuria kuvaava sekä kohtaamisia mahdollistava yhdyskuntarakenne - Yhdyskuntarakenne on ilmastonmuutosta torjuva, eheä ja ekologinen. Jyväskylän seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmalle (JYSELI) asetettiin työn yhteydessä yhteisiä liikenteen ja maankäytön yhteensovittamisen tavoitteita. - Jyväskylän seudun yhdyskuntarakennetta eheytetään keskustoja kehittämällä sekä tiivistämällä ja täydentämällä nykyistä yhdyskuntarakennetta. - Toimintojen sijoittamisen tavoitteena on liikennetarpeen vähentäminen sekä joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edellytysten parantaminen. Yhdyskuntarakenteen ulkopuolelle sijoittuvia kaupan suuryksiköitä ei toteuta. - Liikkumista ohjaamalla pyritään turvalliseen, terveelliseen ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen henkilöauto- ja joukkoliikenteessä erityisesti työmatkoilla. Liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta parannetaan. Jyväskylän seutu asettuu maan kärkeen liikkumisen ohjauksen kehittämisessä - Joukkoliikennettä kehitetään houkuttelevaksi niin, että kynnys joukkoliikenteen käyttöön madaltuu. Joukkoliikennekaupunki luodaan SHOW-, KNOW- ja FLOW - vyöhykkeiden varaan. Joukkoliikenteen osuutta liikkumistapana kasvatetaan.

12 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) - Haja-asutusalueella autottomille asukkaille tarjotaan kustannustehokkaasti järjestettyjä asiointiyhteyksiä. - Kävely ja pyöräily nostetaan keskeiseksi liikkumismuodoiksi kaikissa seudun taajamissa. Lähtökohtana on palveluiden saavutettavuus kävellen ja pyöräillen. - Jyväskylän keskustaa kehitetään elävänä, viihtyisänä kaikin kulkutavoin saavutettavana keskustana. - Tie- ja katuverkon investoinnit suunnataan ensisijaisesti liikenneturvallisuutta parantaviin, yhdyskuntarakennetta eheyttäviin ja elinkeinoelämän kilpailukykyä tukeviin toimiin - Maankäytön suunnitelmissa otetaan huomioon pääväylien kehittämistarpeet, vaikka toteutus tapahtuisi vasta liikennetarpeen vaatiessa - Energiatehokkaan rautatieliikenteen kilpailuasemaa parannetaan erityisesti pitkämatkaisessa kaupunkiseutujen välisessä henkilöliikenteessä. Jyväskylän seudun rakennemallityön yhteydessä on arvioitu suunnitelman vaikutuksia ja rakennemallin ekotehokkuutta suhteessa kasvihuonepäästöihin. Rakennemalli 20X0 JYSELI Rakennemallikartan kehittämisperiaatteet: SHOW (tapahtumat, vetovoima ja palvelut), KNOW (tieto, osaaminen ja työpaikat), FLOW (asuminen ja joukkoliikenne), GROW (palvelukeskukset ja logistiset yhteydet) ja SLOW (elävät kylät).

13 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 3.5. Yleiskaavoitus Jyväskylässä Yleiskaavan tavoitteena on kunnan yhdyskuntarakenteen ja maankäytön yleispiirteinen ohjaaminen sekä toimintojen yhteensovittaminen (MRL 35 ). Jyväskylän alueella on voimassa eri-ikäisiä oikeusvaikutteisia ja oikeusvaikutuksettomia yleis- ja osayleiskaavoja. Muutamat näistä vanhoista yleiskaavoista jätetään edelleen voimaan, mutta valtaosalle kaupungin alueesta uusi yleiskaava tulee muodostamaan suoran lainvoimaisen maankäyttöä säätelevän kehyksen, joka toimii muun muassa asemakaavoituksen pohjana. Tällä alueella uusi yleiskaava kumoaa vanhat kaavat. Jyväskylän kaupungin alueella tällä hetkellä voimassa olevat yleiskaavat ovat keskenään hyvin erityyppisiä. On laadittu asemakaavoituksen pohjaksi taajaosayleiskaavoja. Maaseutu- ja kyläalueille taas on laadittu suoraan rakentamista ohjaavia osayleiskaavoja (ns. kyläkaavat). Rantaosayleiskaavat käsittelevät nimensä mukaisesti laajoja ranta-alueita ja ne on tarkoitettu pääasiassa loma-asumisen suunnitteluun. Vanhojen osayleiskaavojen voimaan jättämisestä määrätään erityisesti nyt laadittavan koko kaupungin yleiskaavan määräyksissä. Voimaan jätettävät kaavat ovat oikeusvaikutteisia kyläkaavoja ja viheraluekaavoja sekä Päijänteen oikeusvaikutteinen rantayleiskaava vanhan Korpilahden kunnan alueelta. Nykyiset taajamaosayleiskaavat, joista valtaosa on laadittu oikeusvaikutuksettomana, tulevat näin ollen korvautumaan uudella Jyväskylän yleiskaavalla. Uusi yleiskaava toimii myös ohjeena nykyisiä osayleiskaavoja muutettaessa (kyläalueiden laajuus, viherkäytävät). Voimassa olevat yleiskaavat, yleiskaavan muutokset ja osayleiskaavat: Jyväskylän kaupunki, yleiskaava 1982 Laajavuoren osayleiskaava , oikeusvaikutteinen Ylistönmäki yleiskaavamuutos Säynätsalon yleiskaava Keljonkankaan osayleiskaavan muutos, satama-alue Keljon keskus, yleiskaavamuutos Taka-Keljon osayleiskaava , oikeusvaikutteinen Kekkola-Kylmänoron osayleiskaava , oikeusvaikutteinen Muurame-Sääksvuori osayleiskaava Keljonkankaan osayleiskaava Lutakon osayleiskaavan muutos Sippulanniemen osayleiskaava oikeusvaikutteinen Seppälänkankaan osayleiskaava Täydennysrakentamisen osayleiskaava Seppälän yleiskaavan muutos, , oikeusvaikutteinen Mannilan yleiskaavamuutos , oikeusvaikutteinen Tikkakosken osayleiskaava, Puuppolan osayleiskaava, Puuppolan-Lintukankaan osayleiskaava, oikeusvaikutteinen, Karhuvuoren osayleiskaava, pääosin oikeusvaikutteinen, Palokan osayleiskaava, oikeusvaikutteinen, Seppälänkankaan osayleiskaava, Vaajakoski-Jyskä osayleiskaava, Päijänne-Leppävesi rantayleiskaava Jääskelän osayleiskaava, oikeusvaikutteinen, , Kuohu-Vesanka-Ruoke osayleiskaava, oikeusvaikutteinen, , saanut kokonaisuudessaan lainvoiman Päijänteen rantayleiskaava , oikeusvaikutteinen Keskustan yleiskaava (Korpilahti)

14 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) Vt4 maankäytön ja liikenteen osayleiskaava (Korpilahti) Iloniemi Sammalniemi osayleiskaava Kärkisten etelärannan yleiskaava , oikeusvaikutteinen Kärkisten etelärannan osayleiskaavan muutos , oikeusvaikutteinen Puuppolan osayleiskaavan muutos , oikeusvaikutteinen Tikkalan osayleiskaava, , oikeusvaikutteinen Oravasaaren osayleiskaava, , oikeusvaikutteinen Jyväskylän vireillä olevat ja uusimmat yleiskaavat Asemakaavoitus Jyväskylässä Yleiskaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa asemakaavaa sekä ryhdyttäessä muutoin toimenpiteisiin alueiden käytön järjestämiseksi (MRL 42 ). Jyväskylän tärkeimmät taajamat on asemakaavoitettu. Asemakaavan piirissä ovat Jyväskylän kantakaupungin ohella Säynätsalon alue, Korpilahden kirkonkylä, Palokka, Vaajakoski ja Tikkakoski. Sellaisen asemakaavan alueella, joka on ollut voimassa yli 13 vuotta ja joka merkittävältä osalta on edelleen toteuttamatta, rakennuslupaa ei saa myöntää sellaisen uuden rakennuksen rakentamiseen, jolla on alueiden käytön tai ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä, ennen kuin kunta on arvioinut asemakaavan ajanmukaisuuden. Asemakaavojen ajankohtaisuus tulee arvioitavaksi ainakin eräillä Korpilahden keskustaajaman alueilla. Maanomistajien laadituttamia ranta-asemakaavoja ja niiden muutoksia on lainvoimaisia tai vireillä melkein 60 kpl. Jyväskylän vireillä olevat asemakaavat Rakennusjärjestys Jyväskylässä voimaan tullut kaupungin rakennusjärjestys ohjaa rakentamista Jyväskylässä erityisesti asemakaavan ulkopuolisella alueella. Rakennusjärjestys sisältää asemakaavojen ulkopuolista rakentamista koskevat määräykset. Rakennusjärjestyksen määräyksillä pyritään suunnitelmalliseen ja ympäristöönsä sopivaan rakentamiseen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamiseen sekä hyvän elinympäristön toteuttamiseen tai säilyttämiseen. Määräyksillä pyritään edistämään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää kehitystä. On kuitenkin muistettava, että rakennusjärjestyksen määräykset vain täydentävät ja konkretisoivat maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen tulkintaa. Lainvoimaiset oikeusvaikutteiset asema- ja yleiskaavat määräyksineen syrjäyttävät rakennusjärjestyksen säädökset alueillaan. Suomen oikeuskäytännön mukaan laki, asetus, oikeusvaikutteinen yleiskaava ja asemakaava määräyksineen sekä Suomen rakentamismääräyskokoelman määräykset menevät mahdollisissa ristiriitatilanteissa aina vahvempina kaupungin rakennusjärjestyksen säädösten edelle. Rakennusjärjestys

15 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 4. OSALLISTUMINEN 4.1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan kaavaa varten tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelystä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan muun muassa, miten osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyt on tarkoitus toteuttaa kaavaprosessin eri vaiheissa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan lyhyesti myös hankkeen lähtökohdista ja tavoitteista. Samalla siinä määritellään myös kaavaprosessin osalliset. OAS:n toinen osio koskee vaikutusten arviointia ja sitä, mitä menetelmiä tässä lakisääteisesti prosessiin kuuluvassa tehtävässä tullaan käyttämään. OAS on ikään kuin suunnittelun suunnitelma. Jyväskylän yleiskaavan OAS Osallistumismenettelyt Eräänä yleiskaavaprosessin vuorovaikutuksen tärkeänä lähtökohtana voidaan pitää sitä, että kaavan sisällöstä käydään keskustelua erilaisissa osallisille järjestettävissä tilaisuuksissa. Näiden tilaisuuksien järjestämisen tulee perustua osallisten intresseihin. Tällaisia tilaisuuksia voivat olla esimerkiksi asukas- ja yrittäjäyhdistysten tai muiden yhdistysten vuosikokoukset sekä myös varta vasten kaavan käsittelemistä varten järjestetyt tilaisuudet. Yleiskaavan päävaiheissa ja kaavoituskatsausten yhteydessä julkaistaan yleiskaavaa koskevaa tietoutta Jyväskylän kaupungin tiedotuslehdessä. Foorumeihin ja tiedotteisiin liitetään myös mahdollisuus antaa palautetta ja käydä keskustelua internetissä. Yleiskaava-aineisto laitetaan julkisesti nähtäville raamivaiheessa, luonnosvaiheessa ja ehdotusvaiheessa. Nähtävillä olojen aikana järjestetään yleisötilaisuuksia. Nähtävillä oloista kuulutetaan sanomalehti Keskisuomalaisessa ja Jyväskylän kaupungin tiedotuslehdessä. Osallistumista kuvataan jäljempänä tarkemmin (raamivaihe, luonnosvaihe, ehdotusvaihe) Kansalaisraati Jyväskylän Innovaatiopalvelut ja yleiskaavoitus järjestivät yleiskaavatyön yhteydessä kansalaisraadin. Kokeilu oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa kunnallisessa toiminnassa. Kansalaisraateja on järjestetty maailmalla 1970-luvulta lähtien mutta Suomessa vasta viime vuosina. Kansalaisraati perustuu menetelmään, jota Vaasan yliopiston tutkija Harri Raisio on soveltanut ja kehittänyt USA:laisista malleista. Se soveltuu parhaiten tarkkaan rajattuihin kysymyksiin, jotka ratkaistaan lyhyellä aikajänteellä tiiviissä vuorovaikutuksessa. Käytännön syyt pakottivat jakamaan yleiskaavaa käsittelevän raadin työskentelyn pitkälle aikavälille kolmelle eri viikolle, jotta raatilaisilla olisi ylipäätään mahdollista osallistua raatiin ja että raatiin saataisiin myös työelämässä olevia jäseniä mukaan.

16 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) Kansalaisraadissa toimi 23 henkilöä, jotka valittiin internetin kautta ilmoittautuneista yli 70 henkilöstä. Tavoitteena oli koostaa Jyväskylä pienoiskoossa eli raatilaisia kutsuttiin eri ikäryhmistä ja eri asuinalueilta, työssä käyviä, eläkeläisiä, koululaisia jne. Tässä onnistuttiin melko hyvin. Vain Vaajakosken alueelta ei saatu osallistujia ja raatiin valittu nuorison edustaja joutui perumaan osallistumisensa viime hetkellä. Raatiin ilmoittautuneet eivät olleet osallistuneet aiemmin muutamaa henkilöä lukuun ottamatta vastaavanlaiseen toimintaan. Osallistujat olivat sanavalmiita ja selvästi yhteiskunnallisesti suuntautuneita. Muutama henkilö oli tullut raatiin omalla agendallaan mutta hekin työn edetessä sovelsivat sen raadin varsinaiseen kysymyksenasetteluun. Kansalaisraadille esitetty kysymys: Saako lähivirkistysalueille rakentaa? Selkeä kysymyksenasettelu johti yllättäen siihen, että kansalaisraati keskusteli yleiskaavan (täydennys)rakentamisen yleisistä lähtökohdista, periaatteista ja tavoitteista. Vaikka kansalaisraati sai ruodittavakseen myös yleiskaavan taustaselvitykseen kuuluvan Kivat naapurit selvityksen kohdekortteja, jotka on laadittu nimenomaan asian ymmärrettävyyttä silmällä pitäen mahdollisimman selkeiksi, ei keskustelu mennyt yksityiskohtaiselle tasolle. Kansalaisraadille esitettyihin kysymyksiin haettiin vastauksia ryhmätyöskentelyissä, asiantuntijapaneeleissa ja yleisessä keskustelussa. Keskustelut ja paneelit käytiin ulkopuolisten moderaattoreiden johdolla ja raatilaisten ehdoilla. Yleiskaavoituksen edustajien roolina oli toimia asiantuntijoina ja pienryhmäkeskustelujen sekä muiden keskustelujen kirjaajina. Raadittamalla saatiin erityisesti pienryhmäkeskusteluissa tietoa ja ideoita varsinaisen julkilausuman lisäksi. Raatitoimintaan liittyneen tiedotustoiminnan ansioista saatiin aikaiseksi julkista keskustelua yhdestä Jyväskylän yleiskaavan tärkeästä osa-alueesta ja saatiin itse yleiskaavatyötä näkyvämmäksi. Kansalaisraati kokoontui kolmena tammikuun iltapäivänä: 12.1., ja Viimeisellä kokoontumiskerralla raati laati julkilausuman, joka julkistettiin mediatapahtumassa. Myöhemmin yleiskaavatoimikunta vastasi julkilausumaan. Kansalaisraadin julkilausuman pääotsikoita mm. olivat: Asukkaat mukaan täydennysrakentamisen suunnitteluun Monimuotoisuus ja luonnonläheisyys Jyväskylän kaupungin vetovoimatekijöinä Kaavoituksessa huomioitava joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen käyttämisen mahdollisuudet ja sitä kautta hiilijalanjäljen pienentäminen Lähivirkistysalueet säilytettävä Rannat ja järvet ovat jyväskyläläisten voimavara Maaseudun täydennysrakentaminen vahvistaa olemassa olevia kyläyhteisöjä Täsmätäydennys täydennysrakentamisen periaatteena Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kehittäminen Onnistunut täydennysrakentaminen kannustaa yhteisöllisyyteen Kuntalaisten kansalaisraati koettiin mielekkääksi toimintamuodoksi ja kansalaisraati toivoi raatitoiminnan kehittyvän ja jatkuvan myös aluetasolla. Kansalaisraati Julkilausuma Täydennysrakentamisen arvoperusteista vaskylawwwstructure/51078_kuntalaisten_kansalaisraati_julkilausuma_ pdf

17 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) Kansalaisraatitoiminnan merkitys yleiskaavatyössä Kansalaisraatitoiminta on maankäyttö- ja rakennuslain hengen mukaista toimintaa, kun lain henki ymmärretään siten, että osalliset ja asukkaat tulisi ottaa mukaan maankäytönsuunnittelussa mukaan heti alussa tavoitteiden asetteluun sekä koko prosessin ajan kaavan suunnitteluun. Kansalaisraati on yksi tapa saada suunnittelun tavoitteisiin ja periaatteisiin yhdessä pohdittuja ja perusteltuja kannanottoja. Tässä se konkretisoitui julkilausuman muodossa. Menettelytapa nostaa julkilausuman painoarvoa ja sitä on syytä pitää yhtenä perusteltuna kaavatyötä ohjaavana tuotoksena. Toisaalta se antaa kaavaratkaisuille myös taustatukea. Yleiskaava koskee yli jyväskyläläistä, joten tällä perusteella melkoinen joukko osallisia jäi kansalaisraatikeskustelun ulkopuolelle. Menetelmästä johtuen raadin toimintaa leimasi alusta loppuun saakka kiire, joka laajoja kysymyksiä pohdittaessa johtaa yksinkertaistuksiin. Kansalaisraadin julkilausumaa laadittaessa ei esimerkiksi sen sisällöstä kaikin osin ehditty äänestämään taikka kunnolla keskustelemaan. Innokkaimmat ehkä saivat näkemyksensä ratkaisevalla hetkellä parhaiten kuulluiksi. Julkilausuma jää monissa kysymyksissä yleiselle tasolle ja siinä korostuvat juuri tällä hetkellä pinnalla olevat arvostukset ja arvotukset sekä globaalit kysymykset ja käsitteet. Näihinkin kysymyksiin tulee Jyväskylän kaupungin yleiskaavan omalta osaltaan vastata. Julkilausuma toki tuo esiin selkeitä näkemyksiä Jyväskylän rakentamisesta tulevaisuudessa. Rantojen yhteiskäyttö ja virkistysalueiden suojeleminen saa selkeän kannatuksen. Maaseudun elinkelpoisuudesta siinä ollaan huolissaan yhtälailla kuin Jyväskylän imagosta ja sen vahvuuksista kaupunkien välisessä kilpailussa uusista asukkaista. Yleiskaavalla vastataan näihin kysymyksiin ja pitkälti raadin julkilausuman mukaan. Koska yleiskaavaa laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain ja asetuksen säädösten pohjalta, käydään kaavaprosessi normaaliin tapaan, joissa kaikki osalliset voivat antaa yleiskaavasta mielipiteensä ja muistutuksen. Nämä voivat poiketa kansalaisraadin näkemyksistä täysin ja ovat kaavoittajan näkökulmasta samalla tavalla arvokkaita. Yleiskaavan luonnosvaiheessa järjestetään useita yleisötilaisuuksia. Lopulta Jyväskylän kaupungin yleiskaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto. Kaikissa kaavan vaiheissa äänestäjien valitsemat kunnallispoliitikot vaikuttavat kaavaan toimikunta-, lautakunta-, hallitus- ja valtuustotyöskentelyssä. Tältä pohjalta arvioiden kansalaisraati laadukkaasta keskustelustaan huolimatta on vain yksi osa yleiskaavan laajaa osallistumisprosessia Viranomaisten ja eri yhteisöjen välinen yhteistyö Yleiskaavaprosessissa tehdään yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa kaupungin käytäntöjen mukaisesti viranomaisneuvotteluissa ja muissa työneuvotteluissa. Sidosryhmäyhteistyön tavoitteena on muodostaa keskusteleva ja kehitysmyönteinen yhteistyö koko prosessin ajaksi. Sidosryhmäyhteistyöhön kuuluvat neuvottelut, esittelyt, teemafoorumit ja perinteiset lausunnot. Eri palvelualueiden yhteistyössä hyödynnetään Jyväskylän kaupungin vakiintuneita kokouskäytäntöjä. Teemafoorumit voivat olla joko avoimia tai kutsutilaisuuksia valikoiduille osallistujajoukolle. Tällaisia voidaan järjestää esimerkiksi tarvittaessa yrityselämän edustajille. Yleiskaavan keskeisiä sidosryhmiä ovat: - Viranomaiset: Ely-keskus, museovirasto ja Keski-Suomen liitto - Naapurikunnat: Muurame, Laukaa, Toivakka, Petäjävesi, Jämsä ja Uurainen - Kaupunkikonserni: Palvelualueet, lautakunnat ja Jyväskylän Energia

18 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) - Elinkeinotoimijat: Jykes, Kauppakamari ja Yrittäjäjärjestöt - Etujärjestöt: MTK, luonnonsuojelujärjestöt ym. 5. VAIHTOEHTOISET MAANKÄYTTÖRATKAISUT Yleiskaavan vaihtoehtoisia maankäyttöratkaisuja ja niiden vaikutuksia tarkastellaan kaavatyön edetessä. Täydennysrakentamiseen liittyvässä selvityksessä (Kivat naapurit) tarkasteltiin vaihtoehtoisia tiivistämiskohteita. Myös täydennysrakentamisen laatu ja volyymi oli keskeisenä esillä laaditussa selvityksessä. Kaavan raamivaiheessa raamilauseet sisälsivät vaihtoehtoja, jotka koskivat elinkeinojen maankäyttöä, eheyttämistä, virkistysalueita, ranta-asumista, kestävän liikkumisen maankäyttöä, kyliä ja ydinmaaseutua. Koko raamiaineisto oli yleisesti nähtävillä ja raamilauseiden vaikutuksia arvioitiin osallisten antaman palautteen pohjalta. Yleiskaavatoimikunta hyväksyi raamilauseet yleiskaavan jatkosuunnittelun pohjaksi (maaseutukehää koskevia raamilauseita ei hyväksytty selvityksen keskeneräisyyden vuoksi). Nähtäville asetettava kaavaluonnos laaditaan yhtenä kaavaratkaisuna. Yleiskaavaratkaisuun ja yksittäisten alueiden maankäyttöön liittyy kuitenkin edelleen useita erilaisia ratkaisumalleja ja kysymyksiä, joita tulee arvioida vuorovaikutteisesti. Vaihtoehdot maankäytölle tulevat tarkasteluun kaavaluonnoksesta saatavan palautteen myötä. Luonnosvaiheen vaihtoehtoja on kuvattu lisäksi kappaleessa 7.2 Vaihtoehdot ja erityiskysymykset. 6. RAAMIVAIHE Jyväskylän kaupungin yleiskaavan strategisen merkityksen vuoksi kaavaprosessi sisälsi erityisen raamivaiheen, jonka aikana muotoiltiin varsinaisen kaavaluonnoksen pohjaksi ja ohjenuoraksi yleiskaavan tavoitteet. Raamivaiheen aikana tarkoituksena oli tunnistaa yhdyskuntarakenteen strategiset kehittämistavoitteet sekä koota yhteen olemassa olevat maankäytön suunnitelmat ja selvitykset. Raamivaihe loi myös perustan varsinaiselle yleiskaavan suunnittelulle ja vaihtoehtoisten kaavaratkaisujen tarkastelulle. Koko raamivaiheen aineisto oli julkisesti nähtävillä Aineisto koostui niin sanotusta raamikirjasta, raamilauseista ja raamikartasta. Aineiston avulla osallisille ja päätöksentekijöille havainnollistettiin asioita, joista yleiskaavassa tullaan päättämään. Raamivaihe Raamilauseet Raamivaiheeseen valmistunut aineisto koostui raamilauseista, jotka koskivat Jyväskylän maankäytön tavoitteiden olennaisia kysymyksiä. Tällaisia olivat esimerkiksi maankäyttö erilaisten elinkeinojen tarpeet huomioon ottaen, ranta-asuminen, yhdyskuntarakenteen eheyttäminen, virkistys sekä maaseutukylät ja niiden maankäyttö. Raamilauseet tukeutuvat Jyväskylän kaupunkistrategiaan. Vaihtoehtoisten raamilauseiden avulla haluttiin havainnollistaa sitä, että yhtä ja samaa teemaa tai kysymystä on mahdollista linjata vaihtoehtoisin tavoin. Erilaisilla linjauksilla on tietysti myös erilaisia vaikutuksia. Myönteinen ja sinänsä tavoittelemisen arvoinen linjaus saattaa jossain tilanteessa aiheuttaa jonkin toisen teeman

19 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) näkökulmasta haitallisia vaikutuksia ja ei-toivottavaa kehitystä. Vaihtoehtoisia raamilauseita arvioitiin useasta eri näkökulmasta ja niiden sisältöä hiottiin vaikutusten arvioinnin edetessä. Raamikirja Raamilauseet Raamikirja ja kartta Raamilauseiden tukena oli raamikartta, joka ei ole varsinainen kaavakartta eikä edes sen luonnos. Sen tarkoituksena oli havainnollistaa yleispiirteisessä mittakaavassa maankäyttöön liittyviä rakenteellisia tekijöitä. Raamivaiheen kolmannen osan muodosti raamikirja, joka kokosi tiiviisti yhteen raamivaiheessa nähtävillä olevien aineistojen sisällön. Raamikartalla havainnollistettiin keskustelun ja myöhemmän tarkastelun pohjaksi koko kaupungin alueen maankäytön keskeisimmät tekijät. Näitä olivat olemassa oleva eli asemakaavoitettu kaupunkirakenne, potentiaaliset kaupunkirakenteen laajennusalueet, liikenneverkon kehittämiskohteet, maankäytön rakennemallin osoittamat joukkoliikenteen laatukäytävät, eriasteiset keskukset ja kaupan alueet, merkittävät virkistysalueet sekä niin sanotut kylähelmet. Raamikartalla näkyivät myös 2000-luvun aikana rakennetut asuinrakennukset sekä viemäriverkko. Tämän avulla pystyttiin tekemään johtopäätöksiä erityisesti maaseutualueiden rakentamisen suuntautumisesta. Raamikartta Osallistuminen ja palaute raamivaiheessa Yleiskaavatoimikunta hyväksyi raamiaineiston ja se asetettiin julkisesti nähtäville Kaupungin Internet-sivuilla oli mahdollista vastata kyselyyn, johon vastaamalla vaihtoehtoisista raamilauseista saattoi äänestää suosikkinsa tai ehdottaa teemoista omaa linjaustaan. Sama kysely lähetettiin myös kaupunginvaltuutetuille. Kyselyyn vastasi yhteensä noin 70 kaupunkilaista ja valtuutettua. Raamilauseiden vaikutuksia arvioitiin osallisten antaman palautteen pohjalta. Yleiskaavatiimi (kaupungin organisaatiossa yleiskaavaa laativat henkilöt) piti myös viisi työpajaa, jossa raamilauseiden sisältöä, seurauksia ja vaikutuksia arvioitiin (arviointiohjelman mukaisesti). Osallistumisen ja vaikutusten arvioinnin myötä kehitellyt raamilauseet hyväksyttiin yleiskaavatoimikunnassa Yleiskaavatoimikunta Yleiskaavatoimikunta

20 SELOSTUS - luonnosvaihe (26) 7. LUONNOSVAIHE 7.1. Kaavaluonnoksen kuvaus Kaavaratkaisun yleiskuvaus Yleiskaava-alue sisältää Jyväskylän kaupungin alueen kokonaisuudessaan ja kaavan keskeisenä tavoitteena on ohjata alueen yhdyskuntarakennetta. Kartan mittakaavaksi on valittu siten 1: Kaavaratkaisu on laadittu aluerajausmuotoisena. Varsin pieni esitysmittakaava asettaa omat reunaehtonsa sille, mitä kaavakartalla on järkevää tai edes mahdollista kuvata. Tärkeimmät yksittäiset pienialaiset kohteet on merkitty kaavakartalle mittakaavasyistä kohdesymbolein. Kaavaratkaisun pohjana on maassamme omaksutun periaatteen mukaisesti lainvoimainen maakuntakaava. Kaavakartalle on kuvattu asuintaajamat kaupallisine alueineen ja työpaikkaalueineen. Lisäksi kaavakartalla esitetään yhdyskuntarakenteen kannalta tärkeimmät liikenneväylät sekä laajat viheralueet ja tästä lähtevä taajamarakenteen sisään ulottuva viheralueverkosto. Kaupunkikeskusta sekä tärkeimmät aluekeskukset on merkitty kaavaan omalla merkinnällään. Laajat maaseutualueet on käsitelty kaavaratkaisussa omana kokonaisuutenaan, jossa tärkeänä lähtökohtana on pidetty eläviä maaseutukyliä ja näiden kehittämistä. Monet yksittäiset kohteet ja alueet (suojelualueet, kiinteät muinaisjäännökset, kulttuurimaisemat, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat alueenosat taajamissa, pohjavesialueet ym.) sisältyvät tässä laajassa yleispiirteisessä kaavassa ympäröivään alueeseen. Ne on esitetty yleiskaavaan liittyvillä teemakartoilla. Nämä kohteet ja alueet tullaan ottamaan aikanaan huomioon laadittaessa osayleiskaavoja tai asemakaavoja. Yleiskaavan mitoituksen lähtökohtana on mahdollistaa asukkaan sijoittuminen Jyväskylään vuonna Tämä tarkoittaa noin asukkaan lisäystä seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana. Taajama-alueet Asemakaavoitetut ja tulevat asemakaavoitettavat taajama-alueet on kuvattu kaavakartalla yleispiirteisinä alueenosina. Myös tämän taajamarakenteen sisäiset merkittävimmät vihervyöhykkeet näkyvät kaavakartalla. Sen sijaan pienemmät puistot sisältyvät itse taajamamerkintään. Asuinalueista ne, jotka on rakennettu tai ajateltu rakennettavaksi tehokkaasti joukkoliikenteen tavoitteita silmällä pitäen, on kuvattu kaavakartalle ympäröivää muuta taajamaa tummempana. Asumisen pitkän tähtäimen reservialueet, joiden käyttöönoton ajankohta on toistaiseksi maapoliittisista ym. syistä epäselvä, on merkitty kartalle omalla merkinnällään. Kaavaan on merkitty myös potentiaalisia asuinrakentamisen täydennysrakentamiskohteita asianmukaisella kohdemerkinnällään. Keskukset Tärkeimmät keskusta-alueet on erotettu muusta taajamarakenteesta omina alueinaan tai kohdemerkinnöin. Aluerajauksin on varattu Jyväskylän keskustasta Seppälään ulottuvan alueen ohella aluekeskuksen merkinnällä Tikkakosken, Vaajakosken, Palokan, Kuokkalan ja Korpilahden keskustat sekä Keljon Eteläportin alue. Pienemmät lähikeskukset on merkitty kaavakartalle kohdemerkinnöin. Aivan Jyväskylän ydinkeskusta, Seppälän keskeisin alue sekä uuden Tourulan keskusta, joissa on mahdollista toteuttaa myös maanalaista rakentamista, on merkitty kaavaan erityisenä kaupunkikeskusvarauksenaan. Liikenneverkko Jyväskylässä risteää useita valtakunnalliseen pääverkkoon kuuluvia teitä, jotka merkitään yleiskaavaan omalla valtatien merkinnällään. Tähän luokkaan kuuluvat Nelostie, Tampereelle johtava valtatie 9, Kuopioon ja muualle Itä-Suomeen Kana-

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA SELOSTUS LUONNOSVAIHE 24.4.2012 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki SELOSTUS - luonnosvaihe 24.04.2012 2(32) TIIVISTELMÄ ALOITUS Yleiskaavan esiselvitys ELVIS 13.11.2009 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa 13.11.2012 Vyöhykkeisyys ja kyläsuunnittelu yhdistyneen kaupungin suunnittelussa Aluearkkitehti Julia Virtanen Jyväskylän kaupunki Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ

Lisätiedot

Kirkonkylän osayleiskaava

Kirkonkylän osayleiskaava Kirkonkylän osayleiskaava Yleiskaavapäällikkö Anita Pihala 8.6.2016 1 Osayleiskaavatyö alkaa... Miksi? Kirkonkylän kehittämistä varten laaditaan osayleiskaava, jossa ratkaistaan alueen maankäytölliset

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

1. YLEISTÄ. Kaavaa valmisteltaessa varataan tilaisuus mielipiteen esittämiseen ja kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville.

1. YLEISTÄ. Kaavaa valmisteltaessa varataan tilaisuus mielipiteen esittämiseen ja kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville. 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7. YHTEYSTIEDOT Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan tulee

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Keski-Suomen ELY-keskus

Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset. Keski-Suomen ELY-keskus Kaavajärjestelmä ja kaavojen sisältövaatimukset Keski-Suomen ELY-keskus 19.04.2017 MRL:N YLEINEN TAVOITE (MRL 1 ) Järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle

Lisätiedot

1/30/17. Maankäytön suunnittelun perusteet. - Yleispiirteinen suunnittelu. Hanna Mattila & Raine Mäntysalo

1/30/17. Maankäytön suunnittelun perusteet. - Yleispiirteinen suunnittelu. Hanna Mattila & Raine Mäntysalo Maankäytön suunnittelun perusteet - Yleispiirteinen suunnittelu Hanna Mattila & Raine Mäntysalo 30.1.2017 Yleiskaavoitus 1 Yleiskaava (MRL 35-39, 42 ) Yleiskaavan tarkoituksena on kunnan tai sen osan yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus 17.5.2016 kaavajärjestelmä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Toimiva aluerakenne Eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu Kulttuuri-

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin yleiskaava. Yleiskaavan vaikutusten arviointi

Jyväskylän kaupungin yleiskaava. Yleiskaavan vaikutusten arviointi Jyväskylän kaupungin yleiskaava Yleiskaavan vaikutusten arviointi 24.4.2012 Maankäyttö- ja rakennuslain 39 :n mukaan yleiskaavaa laadittaessa on otettava huomioon: 1. yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUUN KEURUU 18.4.2012 Ritva Schiestl Ympäristölakimies Ritva Schiestl 19.4.2012 Osallistuminen ja vaikuttaminen perustuslain mukaan Kansanvaltaisuus Kansanvaltaan sisältyy

Lisätiedot

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen 3.9.2015 Iisalmi Case Jyväskylä Julia Virtanen Muuramen kunta Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ - Kaupunkikeskusta - 86 500 JKYLÄN MLK - Taajamia - 36 400

Lisätiedot

Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011

Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA RAAMILAUSEET Näitä lauseita voit kommentoida internet-kyselyssä, linkki yleiskaavan sivuilla Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011 27.4.2011 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKISTRATEGIA

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen onnistuu

Täydennysrakentaminen onnistuu Täydennysrakentaminen onnistuu Ohjaavan viranomaisen näkemyksiä täsmäiskuihin Alueidenkäyttöpäällikkö Brita Dahlqvist-Solin/Uudenmaan ELY-keskus Näkemykset perustuvat ELY:n rooliin ELY-keskusten tehtävä

Lisätiedot

NUMMINEN-ONKIMAA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS / ANDERSBERGIN KOULU OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NUMMINEN-ONKIMAA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS / ANDERSBERGIN KOULU OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NUMMINEN-ONKIMAA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS / ANDERSBERGIN KOULU OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.3.2018 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis-

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014 viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen Pyhäjärven kaupunginvaltuusto hyväksynyt..2014 KAAVOITUSKATSAUS 2014 1.5.2014 Maankäyttö- ja rakennuslain 7 :n mukaisesti

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7.

SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7. 2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. MAAKUNTAKAAVOITUS 3. YLEISKAAVOITUS 4. ASEMAKAAVAT 5. RANTA-ASEMAKAAVAT 6. RAKENNUSJÄRJESTYS 7. YHTEYSTIEDOT 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan tulee

Lisätiedot

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUANKOSKI Pieksän järvien rantaosayleiskaavan ja Muuruveden Karhonveden rantaosayleiskaavan muutos Rantaosayleiskaavamuutokset koskevat tiloja Haukiniemi 434-1- 129, Venhonranta 434-2-58, Pieksänranta

Lisätiedot

Jyväskylän seudun 20X0 sopimus

Jyväskylän seudun 20X0 sopimus Jyväskylän seudun 20X0 sopimus sopimusluonnos 3.11.2010 Sopimuksen tavoitteet ja sisältö Sopimus koskee Jyväskylän seudun kuntia: Hankasalmi, Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen

Lisätiedot

SELOSTUS, kaavaehdotus

SELOSTUS, kaavaehdotus JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS, kaavaehdotus 28.6.2017 Ote rantayleiskaavakartasta, kaava-alueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA ASIANTUNTIJATYÖPAJA ARKTINEN KESKUS 18.3.2011 Riitta Lönnström Suunnittelujohtaja Lapin liitto Maakuntakaavan tehtävät MRL 25 Maakuntakaavassa esitetään alueidenkäytön

Lisätiedot

JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS Ote rantayleiskaavakartasta SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2 Alueen yleiskuvaus 1.3 Luonnonympäristö 1.4

Lisätiedot

Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma SAVITAIPALEEN KUNTA Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.8.2018 Savitaipaleen kunta Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251

NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251 NUMMELANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Kortteli 251 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 6.6.2018 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2016 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 23.11.2016 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Kolpin asemakaavan muutos, korttelit ja sekä viheralue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Kolpin asemakaavan muutos, korttelit 210-211 ja 221-229 sekä viheralue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599407201606 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi

HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi HYÖKÄNNUMMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS / Pyydyskorpi OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 23.1.2019 AK 263 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis- ja

Lisätiedot

Aluesuunnittelun vastuualue ja maakuntakaavoituksen tilanne Uudellamaalla

Aluesuunnittelun vastuualue ja maakuntakaavoituksen tilanne Uudellamaalla Aluesuunnittelun vastuualue ja maakuntakaavoituksen tilanne Uudellamaalla Kielellisten palvelujen toimikunta Uudenmaan liitto 8.12.2017 Heli Vauhkonen Aluesuunnittelun vastuualue Tehtävät Maankäyttö, maakuntakaava,

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA

Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA Jyväskylän kaupungin yleiskaava Sivu 1/10 Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA OIKEUSVAIKUTTEINEN Kaavatunnus: y 100 Jyväskylän kaupungin yleiskaava

Lisätiedot

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 100 / 1 ASEMAKAAVASELOSTUS Ote asemakaavakartasta, kaavamuutosalue rajattuna punaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2

Lisätiedot

RAUTALAMPI HÄNNILÄN RANTA-ASEMAKAAVA. Ranta-asemakaava koskee Myhinjärven länsirannalla sijaitsevaa Hännilän tilaa 1:65 (686:404:1:65)

RAUTALAMPI HÄNNILÄN RANTA-ASEMAKAAVA. Ranta-asemakaava koskee Myhinjärven länsirannalla sijaitsevaa Hännilän tilaa 1:65 (686:404:1:65) RAUTALAMPI HÄNNILÄN RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Myhinjärven länsirannalla sijaitsevaa Hännilän tilaa 1:65 (686:404:1:65) 23.1.2015 Maanmittauslaitos Ortokuva 2013 Leväsentie 23 H 142 70780

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaunispään asemakaavan muutos VT 4:n ympäristö OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 19.10.2009 Sisällysluettelo: 1. Mikä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma? 3 2. Suunnittelu- ja vaikutusalue 3 3.

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE 3.4.2012 Alustuksen sisältö ja painotukset 1) Ekologinen kestävyys / läheiset käsitteet:

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit sekä VR-2 ja VR-3 aluetta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 7.2.

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit sekä VR-2 ja VR-3 aluetta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 7.2. Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 11 14 sekä VR-2 ja VR-3 aluetta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 7.2.2019 Seitap Oy

Lisätiedot

Jyväskylän seudun rakennemalli 20X0. Käyttäjän käsikirja 3.11.2010

Jyväskylän seudun rakennemalli 20X0. Käyttäjän käsikirja 3.11.2010 Jyväskylän seudun rakennemalli 20X0 Käyttäjän käsikirja 3.11.2010 Mikä ihmeen rakennemalli? RAKENNEMALLI On osa kaupunkiseutusuunnitelman toteuttamista On prosessi, jossa etsitään ja vertaillaan vaihtoehtoja

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

KÄRJENNIEMEN METSÄKANSAN KONHON OSAYLEISKAAVA. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KÄRJENNIEMEN METSÄKANSAN KONHON OSAYLEISKAAVA. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (7) Tampere / J. Mäkelä 27.8.2008 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KÄRJENNIEMEN METSÄKANSAN KONHON OSAYLEISKAAVA Kuva 1. Suunnittelualueen sijainti ja rajaus. Tässä suunnitelmassa esitetään kaavoitushankkeen

Lisätiedot

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 407 / 5,6,7 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote peruskartasta, kaavamuutosalue rajattuna keltaisella

JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 407 / 5,6,7 ASEMAKAAVASELOSTUS. Ote peruskartasta, kaavamuutosalue rajattuna keltaisella JOUTSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 407 / 5,6,7 ASEMAKAAVASELOSTUS Ote peruskartasta, kaavamuutosalue rajattuna keltaisella SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2

Lisätiedot

HIRVENSALMI. Länsiosan rantaosayleiskaavan muuttaminen tilan Kouranta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HIRVENSALMI. Länsiosan rantaosayleiskaavan muuttaminen tilan Kouranta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HIRVENSALMI Länsiosan rantaosayleiskaavan muuttaminen tilan 407-3-30 Kouranta osalta 11.11.2016 Maanmittauslaitos 2016 HIRVENSALMI Länsiosan rantaosayleiskaavamuutos (OAS) Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 Kaavaselostus ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU KORTTELI 221. P30129 2.8.2016 Kaavan vireille tulo: Tekninen lautakunta._.2015

Lisätiedot

Kaava Oj 18 Ojakkalan urheilutalon ympäristön asemakaavamuutos

Kaava Oj 18 Ojakkalan urheilutalon ympäristön asemakaavamuutos Kaava Oj 18 Ojakkalan urheilutalon ympäristön asemakaavamuutos Tavoitteet (Kaavan Oj 15 tavoitteiden päivitys) Kh 30.5.2016 82 Kh liite 1 Kate 11.5.2016 40 Kate om Asia 75/10.02.03/2016 Kaavan laatijat:

Lisätiedot

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Hämeenlinnan kaupunki 4.6.2015 1 Sisällysluettelo 1. TEHTÄVÄ... 2 2. SUUNNITTELUALUE... 2 3. ALOITE... 2 4. NYKYINEN SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti. Lisäksi kerrotaan,

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.2.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

OHKOLAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OHKOLAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OHKOLAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päivitetty 27.10.2017 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä säädetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti.

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2014 SAVITAIPALEEN KUNTA

KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2014 SAVITAIPALEEN KUNTA KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2014 SAVITAIPALEEN KUNTA YLEISTÄ "Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava-asioista,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS ) INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA ( OAS ) 5.9.2018 RANTA-ASEMAKAAVA, KURJENNIEMI Kunta : JYVÄSKYLÄ Tila : 179-430-33-20 1. Suunnittelualue ja kaavan tavoite Maanomistaja

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KAAVIN KUNTA Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23617 Kaavaselostus 1 (2) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA

KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA KEURUUN KAUPUNKI KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee Keuruun keskustaajaman oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimistyötä.

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

Jyväskylän yleiskaavaprosessin ohjelmointi

Jyväskylän yleiskaavaprosessin ohjelmointi Jyväskylän kaupunki, Lentokuva Vallas JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Jyväskylän yleiskaavaprosessin ohjelmointi RAPORTTI 3.6.2010 2 Sisältö 1 Lähtökohdat Jyväskylän yleiskaavaprosessille...3 2 Jyväskylän yleiskaavan

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

kortteli 516, tontti 22 Yliopistonkatu 23

kortteli 516, tontti 22 Yliopistonkatu 23 Rovaniemen kaupunki Yleiskaavan muutos kortteli 516, tontti 22 Yliopistonkatu 23 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 23.04.2013 ROVANIEMEN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ 2013 2 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtö-

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 205. KAUPUNGINOSAN KORTTELEITA JA OSIA KORTTELEISTA 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 JA 12 SEKÄ NIIHIN

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ASEMAKAAVA KOSKEE Jämsän kaupungin Jämsänkosken taajamassa sijaitsevaa kaupunginosaa 205 (Virtasalmi) Koskenväylä Suunnittelualaueen

Lisätiedot

Kirkonkylän asemakaavan muutos, Sandåkers, kevyen liikenteen väylä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus:

Kirkonkylän asemakaavan muutos, Sandåkers, kevyen liikenteen väylä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: Kirkonkylän asemakaavan muutos, Sandåkers, kevyen liikenteen väylä Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavatunnus: 599406201611 2 Sisältö: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 30.5.2018 päivitetty: 15.5.2018, 8.11.2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS 2018

KAAVOITUSKATSAUS 2018 KAAVOITUSKATSAUS 2018 Kuortaneen kunnassa vuonna 2017 toteutuneet ja vuonna 2018 vireillä olevat kaava-asiat: Maakuntakaavat Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Siinä

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1 Kemijärven kaupunki, maankäyttö 1 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos 2.kaupunginosan (SÄRKIKANGAS),

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TYÖNUMERO: E20600910.00 HÄMEENKYRÖN KUNTA ARONIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA, ARONIEMI 108-438-3-75 KUVA MAANMITTAUSLAITOS 2016 SWECO YMPÄRISTÖ OY Tampere Muutoslista VALMIS FIKIRV LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS HUHTALANTIE VÄLI KOULUKATU-TILHENTIE OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.10.2015 5.10.2015 Lapuan kaupunki Maankäyttö-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 26.9.2014 (1) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KÄRKISTEN ETELÄRANNAN RANTA-ASEMAKAAVOJEN KUMOAMINEN Oittilan kylän Vahon 1:81 ja Ylä-Tihtarin 1:37 tilojen rantakaavan (hyv. 23.5.1985) kumoaminen sekä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 11. KAUPUNGINOSAN KORTTELIA 1101 Kunnan kaavatunnus:

Lisätiedot

Anttilankuja. Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA

Anttilankuja. Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 22.1.2018 Anttilankuja Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2016 päivitetty: 16.12.2016 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.

Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12. Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari NELLIMÖN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 23 RAKENNUSPAIKKA 1 JA VR-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA

Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA Jyväskylän kaupungin yleiskaava Sivu 1/10 Jyväskylän kaupunki Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA OIKEUSVAIKUTTEINEN Kaavatunnus: y 100 Jyväskylän kaupungin yleiskaava

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

Iisveden ja Miekkaveden rantaosayleiskaava

Iisveden ja Miekkaveden rantaosayleiskaava Iisveden ja Miekkaveden rantaosayleiskaava Info 20.6.2017 16.6.2017 Page 1 Suunnittelualue 16.6.2017 Page 2 16.6.2017 Page 3 Lainsäädännöllinen perusta 72 Suunnittelutarve ranta-alueella Meren tai vesistön

Lisätiedot

LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 2.12.2014 päivitetty: 4.5.2015 on lakisääteinen

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan muutos 2013 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 ÄHTÄRIN KAUPUNKI Mustikkavuoren asemakaavan muutos, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33

RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 33 Kaavaselostus ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU MAA- JA METSÄTALOUSALUETTA. P27193 13.5.2015 Kaavan

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 Hyväksytty: Valtuusto 29.11.2016 97 2 1. Yleistä kaavoituskatsauksesta Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maankäyttö- ja rakennusasetus (MRA) säätelevät kaavoitusta

Lisätiedot

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan muutos Kortteli 32a OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan muutos Kortteli 32a OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Ylitornio Alkkulan asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 30.6.2016 YLITORNIO KUNTA SEITAP OY 2016 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo:

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo: YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: päivitetty:..2018..2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jossa esitetään

Lisätiedot

Birgitan ja Osuuspankin asemakaavan muutos AK-350 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS

Birgitan ja Osuuspankin asemakaavan muutos AK-350 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Naantalin kaupunki tekniset palvelut maankäyttöosasto asemakaavoitus sivu 1/7 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Kaava-alueen sijainti Osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS on kooste kaavoitushankkeen

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 LIPERIN KUNTA KÄSÄMÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

Metsä-Tietola, kaava nro 466 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Metsä-Tietola, kaava nro 466 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Metsä-Tietola, kaava nro 466 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti. Lisäksi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Asemakaavan muutos koskien Alavuden kaupungin Salmi 10. kaupunginosan korttelia 10046 ja siihen / Ympäristöpalvelut 20.10.2014 2 / 8 1 Osallistumis- ja

Lisätiedot

Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49.

Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49. SULKAVAN KUNTA RANTA-SASTAVIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 26.11.2013 Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49. Ranta-asemakaavan muutoksella muodostuu

Lisätiedot

Lintulan päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Lintulan päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Lintulan päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti.

Lisätiedot