Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo"

Transkriptio

1 KOHDERAPORTTI Keijo Kovanen Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo Kimuli-projekti

2 KOHDERAPORTTI 1 (12) Tehtävä Yleistä Kerrostalon ilmatiiviyden- ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo Mittaukset liittyvät Kimuli-projektiin. Projektin tarkoituksena on mm. parantaa vanhojen kerrostaloasuntojen energiatehokkuutta. Mitattu talo on kolmikerroksinen, kolmiportainen, betonirunkoinen asuinkerrostalo ja se on valmistunut vuonna Ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen poistoilmanvaihto, kuva 1. Tuloilma johdetaan huoneistoihin seinissä tai ikkunoissa olevien ulkoilmaventtiilien avulla, kuva 2. Asukas ei voi vaikuttaa ilmanvaihdon säätötehoon. Kuva 1. Erään asunnon poistoilmaventtiili kylpyhuoneessa. Kuva 2. Makuuhuoneiden ulkoilmaventtiilit sijaitsivat tuuletusluukuissa VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

3 KOHDERAPORTTI 2 (12) Mittaukset Tehtävänä oli kerrostalon ilmatiiviyden mittaaminen painekokeella sekä ilmanvaihdon toimivuuden toteaminen. Ilmatiiviys mitattiin kolmessa asunnossa. Samoissa asunnoissa mitattiin myös tulo- ja poistoilmavirrat. Lisäksi viikon seurantana mitattiin ko. asuntojen makuuhuoneessa sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus sekä CO 2 -pitoisuus. Myös ulkoilman lämpötila ja kosteus mitattiin viikon ajan. Yhdessä asunnossa mitattiin viikon seurantana paine-ero sekä ulko- ja sisäilman välillä että poistoilmaventtiilin yli. Tarkasteltavat asunnot valittiin isännöitsijän toimesta vapaasti eri kerroksista siten, että rakennuksen eri fasadit tulivat mukaan tarkasteluun, taulukko 1. Taulukko 1. Mitattavat huoneistot. Asunto Kerros Pinta-ala (m 2 ) Asukasmäärä A, 5h+k B, 3h+k 1 81,5 2 C, 4h+k Ilmatiiviyden mittaus suoritettiin painekokeella soveltaen standardia SFS-EN /1/. Blower Door-tiiviysmittauslaitteistolla mitattava huoneisto saatiin alipaineiseksi ulkoilmaan nähden ja vuotoilmavirta mitattiin eri paine-eroja käyttäen noin 1 Pa välein. Mittauksissa käytettiin vain alipainemenetelmää. Mittauksia ei tehty ylipaineella, koska erittäin kylmän ilman vallitessa ei haluttu puhaltaa kylmää ulkoilmaa asuntoihin. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ali- ja ylipainemenetelmät antavat lähes saman tuloksen. Asuntojen alipaineistus tehtiin puhaltimella huoneisto-oven kautta, kuva 3. Mittauksen ajaksi kaikki ilmanvaihtoventtiilit oli suljettu teippaamalla ja vesilukot oli täytetty vedellä. Porraskäytävän ulko-ovi oli mittauksen aikana auki. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

4 KOHDERAPORTTI 3 (12) Kuva 3. Ilmatiiviyden mittaamiseen käytettiin Blower Door-tiiviysmittauslaitteistoa. Mittaukset tehtiin alipaineella pienemmästä paine-erosta isompaan paineeroon. Paine-ero vaihteli mittauksissa noin 3-6 Pa:n välillä. Mittausten lisäksi rakennusvaipan ilmavuotokohtia etsittiin merkkisavun avulla alipaineistusten aikana. Ilmatiiviyden mittaustulos ilmoitetaan paine-erolle 5 Pa määritettynä ilmanvuotolukuna: n 5 q5 (1) V jossa n 5 on ilmanvuotoluku [1/h] q 5 vuotoilmavirta paine-erolla 5 Pa [m 3 /h] V talon sisätilavuus [m 3 ]. Paine-ero ulko- ja sisäilman välillä sekä tilavuusvirta puhaltimen paineyhteistä mitattiin paine-eromittarilla DG-7 (s/n ). Mittarin epävarmuuden arvioidaan olevan noin 1 % mittausarvosta. Ilman lämpötilat mitattiin lämpömittarilla Fluke 52 (s/n ), jonka mittausepävarmuuden arvioidaan olevan,3 C. Suhteellinen kosteus mitattiin kosteusmittarilla Humicor (s/n ), jonka mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 6 %-yksikköä. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

5 KOHDERAPORTTI 4 (12) Ilmanpaine sekä säätiedot saatiin Ilmatieteen laitokselta. Lopullisiin mittaustuloksiin tehtiin tiheys- ja kalibrointikorjaukset standardin SFS-EN mukaisesti. Ilmanvaihtovirrat mitattiin pääasiassa ilmastoinnin yleismittarilla SwemaAir 3, johon oli yhdistetty AirFlow-mittaushuppu. Mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 1 % mittausarvosta. Lämpötilan ja ilman suhteellisen kosteuden mittausseuranta tehtiin TinyTag (Tgp-45) tai TinyTalk-dataloggereilla. Lämpötilan mittausepävarmuuden arvioidaan olevan,3 C ja suhteellisen kosteuden 1 %-yksikköä. Painesuhdeseuranta tehtiin HubaControl (type 694)-painelähettimillä, joihin oli yhdistetty Tinytalk-dataloggerit. Paine-eron mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 3 Pa. CO 2 -pitoisuuden mittausseuranta tehtiin Telair-mittareilla, joihin oli yhdistetty Tinytalk-dataloggerit. Mittausten epävarmuuden arvioidaan olevan 5 ppm. Edellä esitetyt epävarmuusarviot edustavat 95 %:n kattavuustodennäköisyyttä. Mittauspäivänä ulkoilman lämpötila oli C, suhteellinen kosteus noin 9 % ja ilmanpaine noin 126 hpa. Koillistuulta oli noin 2 m/s. Seurantamittaus tehtiin Tulokset Ilmatiiviys Asuntojen vuotokäyrät on esitetty kuvissa As Oy Matinkuja 1, asunnon A ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y = 3,1198x, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 4. Asunnon A vuotoilmavirta eri paine-eroilla. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

6 KOHDERAPORTTI 5 (12) 1 As Oy Matinkuja 1, asunnon B ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y =,273x 1, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 5. Asunnon B vuotoilmavirta eri paine-eroilla. 1 As Oy Matinkuja 1, asunnon C ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y = 2,1796x, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 6. Asunnon C vuotoilmavirta eri paine-eroilla. Kuvien 4-6 ja yhtälön 1 mukaan lasketut ilmanvuotoluvut n 5 on esitetty taulukossa 2. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

7 KOHDERAPORTTI 6 (12) Taulukko 2. Talon vuotoilmavirta ja ilmanvuotoluku paine-erolla 5 Pa. Asunto Sisätilavuus (m 3 ) Vuotoilmavirta (m 3 /h) Ilmanvuotoluku (1/h) A ,8 B ,6 C ,8 Sisätilavuus on määritetty siten, että huonekorkeus on mitattu paikanpäällä ja pinta-alat on saatu pohjapiirustuksesta. Mittausten aikana etsittiin merkkisavun avulla talon rakennusvaipan suurimpia ilmavuotokohtia. Suurimmat havaitut vuotokohdat olivat eri huoneistoissa: Asunto A: tuuletusluukkujen kulmat parvekeovi, kuva 7 Asunto B: tuuletusluukkujen kulmat parvekeoven alareunan nurkat keittiön viemärinputken läpivienti vähän Asunto C: tuuletusluukkujen kulmat vähän parvekeovessa isohkoja vuotoja Kuva 7. Suurimpia havaittuja ilmavuotoja oli parvekkeiden ovissa. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

8 KOHDERAPORTTI 7 (12) Ilmanvaihto Talon ilmanvaihto toimii huoltoyhtiön mukaan arkisin siten, että se on tehostetulla asennolla klo , , ja ja muutoin normaaliasennolla. Viikonloppuisin se on tehostetulla asennolla klo 8. 9., , ja ja muutoin normaaliasennolla. Ilmanvaihtovirrat mitattiin ilmanvaihtokoneen kummallakin säätöasennolla, taulukko 3. Taulukko 3. Poisto- ja ulkoilmavirrat eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla. Asunto Huone Poistoilmavirta (dm 3 /s) normaali / tehostettu Ulkoilmavirta (dm 3 /s) normaali / tehostettu A mh, lapset mh, aikuiset työhuone ruokailutila olohuone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 11 / 18 5 / 1 5 / 9 16 / 3 37 / 67,46 /,84 4 / 7 3 / 7 3 / 7 3 / 6 4 / 7 17 / 34 B makuuhuone työhuone olohuone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 1 / / 26 ei voinut mitata 19 / / 92 *,82 / 1,58 * 7 / 13 7 / / / 46 C makuuhuone työhuone olohuone TV-huone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 13 / 28 7 / 13 4 / 8 7 / / 6,45 /,87 * = oletettu vaatehuoneessa ilmavirrat 5 / 9 4 / 8 4 / 7 5 / 7 4 / 8 17 / 3 Kuvissa 8 ja 9 on esitetty hetkellisten painesuhdemittausten tulokset. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

9 KOHDERAPORTTI 8 (12) Asunnon alipaine ulkoilmaan nähden 1/2-teho 1/1-teho Alipaine (Pa) A B C Asunto Kuva 8. Alipaine ulkoilmaan nähden eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla Asunnon alipaine rappukäytävään nähden 1/2-teho 1/1-teho Alipaine (Pa) A B C Asunto Kuva 9. Alipaine rappukäytävään nähden eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla. Kuvan 8 ja 9 mukaan tutkittavat asunnot olivat alipaineisia sekä ulkoilmaan että rappukäytävään nähden. Asunnossa B oli kuitenkin epätavallisen suuri alipaine. Kuvaan 1 on merkitty asunnon B poistoilmaventtiilistä tehdyn paine-eron seurannan tulokset. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

10 KOHDERAPORTTI 9 (12) 5 As Oy Matinkuja 1 asunto B, poistoilmaventtiili Paine-ero (Pa) Viikonloppu Aika Kuva 1. Asunnon B kylpyhuoneessa olevan poistoilmaventtiilin painesuhteet noin viikon ajalta. Kuvassa 1 näkyvät paine-ero piikit johtuvat siitä, että tällöin ilmanvaihto on ollut tehostetulla asennolla. Kuvasta 1 havaitaan, että ilmoitetut ilmanvaihdon tehostusajat pitivät paikkaansa vain torstaina Syynä saattaa olla ilmanvaihtokoneen automatiikka, joka estää tehostustilanteen kylminä ajanjaksoina. Ilman lämpötilat, suhteelliset kosteudet ja painesuhteet sekä CO 2 pitoisuus Kuvassa 11 on esitetty asuntojen sisäilman lämpötilat. Kuvaan on myös merkitty ulkoilman lämpötila. As Oy Matinkuja 1, asuntojen sisäilman lämpötila Lämpötila ( C) Asunto A Asunto B Asunto C Ulkoilma Ulkoilman lämpötila ( C) Aika Kuva 11. Asuntojen ja ulkoilman lämpötila mittausajalta. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

11 KOHDERAPORTTI 1 (12) Kuvan 11 mukaan sisäilman lämpötilat olivat asunnoissa välillä 2 22 C. Alkuviikosta asunnon B lämpötila oli selvästi alhaisempi kuin muissa tutkituissa asunnoissa. Kuvassa näkyvät piikit johtuvat ikkunatuuletuksesta. Kuvassa 12 on esitetty asuntojen sisäilman kosteudet. Kuvaan on myös merkitty ulkoilman kosteus. As Oy Matinkuja 1, asuntojen sisäilman kosteus Suhteellinen kosteus (%) Asunto A Asunto C Ulkoilma Ulkoilman kosteus (%) Aika Kuva 12. Asuntojen ja ulkoilman kosteus mittausajalta. Kuvan 12 mukaan sisäilman kosteudet olivat vuodenaikaan nähden normaalilla, alhaisella tasolla. Tämä johtuu siitä, että ilmavirrat henkilöä kohti ovat melko suuret (asumisväljyys talossa on melko korkea) Kuvassa 13 on esitetty asuntojen CO 2 -pitoisuus. 17 As Oy Matinkuja 1, asuntojen CO2-pitoisuus Pitoisuus (ppm) Asunto A Asunto B Asunto C 5 Viikonloppu Aika Kuva 13. Asuntojen CO 2 -pitoisuus mittausajalta. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

12 KOHDERAPORTTI 11 (12) Kuvan 13 mukaan CO 2 -pitoisuus oli asunnossa A varsinkin öisin selvästi korkeampi kuin muissa tutkituissa asunnoissa. Pitoisuudet yöllä ylittivät jopa Asumisterveysohjeen /5/ tyydyttävän arvon 12 ppm. Asukkaiden mukaan makuuhuoneen ovi oli joka yö auki ja myös ulkoilmaventtiilit olivat auki. Korkeiden pitoisuuksien syynä ovatkin muita asuntoja pienemmät ulkoilmavirrat asukasta kohti makuuhuoneessa. Kuvassa 14 on esitetty paine-ero sisä- ja ulkoilman välillä. Mittaus on tehty asunnossa B. -5 As Oy Matinkuja 1 asunto B, painesuhteet sisä- ja ulkoilman välillä Viikonloppu -1 Paine-ero (Pa) Aika Kuva 14. Asunnon B painesuhteet sisä- ja ulkoilman välillä. Negatiivinen arvo merkitsee asunnon alipaineisuutta ulkoilmaan nähden. Kuvan 14 mukaan asunto B oli ilmanvaihdon normaalitehon aikana alipaineinen ulkoilmaan nähden noin 3-35 Pa ja tehostuksen aikana yli 5 Pa. Kuvassa näkyvät pystypiikit johtuvat ikkunatuuletuksesta. Tulosten tarkastelu Ilmatiiviys Mitatut ilmatiiviydet olivat normaaleja arvoja selvästi parempia tämäntyyppiselle asuinkerrostalolle. Ilmanvuotoluvulle ei ole olemassa määräyksiä Suomen rakentamislainsäädännössä. Sisäilmaluokituksen 28 mukaan asuinhuoneistojen ilmanpitävyydeksi suositellaan n 5 <,7 1/h (sisältäen ilmavuodot ulkovaipan sekä asuntojen välisten seinien ja välipohjien läpi) /2/. Rakentamismääräyskokoelmassa D5 /3/ on esitetty tyypillisiä rakennusvaipan ilmanvuotolukuja. Sen mukaan hyvänä ilmanvuotolukuna voidaan pitää asuin- VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

13 KOHDERAPORTTI 12 (12) kerrostalon osalta arvoa,5 1,5 1/h, keskimääräisenä arvoa 1,5 3, 1/h ja heikkona arvoa 3 7 1/h. Ilmanvaihto Poistoilmavirroista lasketut ilmanvaihtokertoimet käyttöolosuhteissa toteuttivat Suomen rakentamismääräyskokoelman osan D2 /4/ suosituksen n =,5 1/h. Tuloilmavirrat olivat selvästi pienemmät kuin poistoilmavirrat. Makuuhuoneiden ilmanvaihto ei kaikissa tapauksissa ollut tyydyttävällä tasolla. Ilman lämpötilat ja suhteelliset kosteudet sekä painesuhteet Sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus oli kaikissa asunnoissa normaalilla tasolla. Asunto B oli voimakkaasti alipaineinen johtuen poistoilmavirtojen liian suurista arvoista tuloilmavirtoihin nähden. Muissa asunnoissa alipaine oli normaalilla tasolla. Viitteet 1. SFS-EN Thermal performance of buildings. Determination of air permeability of buildings. Fan pressurization method (ISO 9972:1996, modified). SFS Sisäilmastoluokitus 28. RT-ohjekortti , LVI-ohjekortti 5-144, KH-kortti , Ratu-kortti 437-T. 3. Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D5. Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskenta. Ohjeet 27. Ympäristöministeriö. 4. Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D2. Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto. Määräykset ja ohjeet 23. Ympäristöministeriö. 5. Asumisterveysohje. Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät. Sosiaali- ja terveysministeriö. Oppaita 23:1. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

14 HAVAINTOJA KEIJUPUISTOSTA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos

15 Asunto Oy lähiö 8 yhtiötä 3 tai 5 porrasta 54 tai 9 asuntoa (n. 57 asuntoa) kerrosta Irtaimistoullakot Koneellinen poistoilmanvaihto Betonikanavat Lattialämmitys kylpyhuoneissa ILMANVAIHDON PERUSKORJAUSTOIMENPITEET Lähinnä nuohousta ja säätöä Saunaosastoja on uusittu Oma ilmanvaihtokone Tulo- ja poistoilma Lämmöntalteenotto

16 ULKOVAIPPA JA PUTKISTOT Ikkunaremontti kahdessa yhtiössä Julkisivuremontti (lisäeristys) 4 yhtiössä Vesijohtojen ja viemäreiden uusinta ajankohtaista Ominaiskulutukset Kaukolämpö kwh/m 3 Kiinteistösähkö kwh/m 3 Vesi l/vrk,hlö

17 Kerrostalojen lämmön ominaiskulutukset Suomessa Lämmönkulutus Keijupuistossa (kwh/m 3 )

18 Keijupuiston energiatehokkuus Keskimääräinen tai keskimääräistä parempi Kylmät kuutiot??? Kiinteistösähkön kulutus Keijupuistossa (kwh/m 3 )

19 Vedenkulutus Keijupuistossa, (l/asukas,vrk) Tutkimus- ja tarkastelukohteet

20 Tapparakatu Kivikatu

21 Mittaukset Poistoilmavirrat ylin/alin kerros 1 asuntoa Ikkunan avauksen vaikutus = tiiveys Kylpyhuoneen ilman kosteus ja lämpötila tammi-huhtikuu < 1 kpl per rakennus Makuuhuoneen/olohuoneen ilman lämpötila tammikuu- huhtikuu < 1 kpl per rakennus Hiilidioksidipitoisuuden kertamittaus LÄMPÖTILA JA HIILIDIOKSIDI 2 ja Ilman lämpötila 2-21 astetta Hiilidioksidipitoisuus 7-11 ppm Kylpyhuoneen lattian pintalämpötila max 26 tai max 29 rakennuksesta riippuen

22 ILMANVAIHDON TILA Ei liesikupuja (yleensä) Korvausilman saanti (asunnon alipaine jopa yli 2 Pa) Siirtoilmareitit (oviraot) Postiluukuista korvausilmaa Poistoilmaventtiilit likaisia, tukossa, kiinni Vaatehuoneissa liian hyvä ilmanvaihto ESIMERKKI MAKUUHUONEEN ILMAN LAADUSTA 197-LUVUN ASUNNOSTA ESPOOSSA CO2-pitoisuus minuutin jaksoja (keskipäivän hetki on merkitty)

23 LIITE 2 Ilmanvaihtojärjestelmien toteutusvaihtoehtojen kustannusarviot Lähtötietoina annetut laitekustannukset ovat KIMULI hankkeen osapuolten ilmoittamia laitehintoja tai kustannusarvioita. Koko kustannusarvion on laatinut KIMU hankkeen osapuolena oleva urakoitsija. Kustannusarvio on suuntaa eikä perustu yksityiskohtaisiin antava laskenta asiakirjoihin. KIMULI, kustannusarviot alv % alv % alv % Rakennus 1, Matinkylä 16 asuntoa, H-a 1652 m2 Huoneistokohtainen Keskitetty Välimuoto Ilmanvaihtourakka suunnittelu rakennustekniset työt putkityöt sähkötyöt yhteensä/kokonaisurakka jos osana linjasaneerausta Rakennus 2, Keijupuisto 54 asuntoa, H-a 36 m2 Ilmanvaihtourakka suunnittelu rakennustekniset työt putkityöt sähkötyöt yhteensä/kokonaisurakka jos osana linjasaneerausta

24 Liite 3 Taloudelliset tarkastelut Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.1 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.2 Keijupuiston kustannuserojen nykyarvot verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.3 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO

25 Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.4 Keijupuiston kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.5 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun investointia ei rahoiteta lainarahalla (a) tai investointiin ei saada lainkaan avustusta (b) Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.6 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun kaukolämmön lähtöhinta on 75 /MWh (a) tai nykyarvon laskennassa käytettävä korko on 6 % (b) Keskitetty, CO

26 Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.7 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun energianhinnan nousu on % vuodessa ja kaukolämmön lähtöhinta on 55 /MWh (a) tai 75 /MWh (b) Keskitetty, CO Hajautettu, manuaali (a) (b) Kuva L.8 kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun puhaltimen SFP luku on 1. kw/(m 3 /s) Matinkylässä (a) tai Keijupuistossa (b) Hajautettu, manuaali

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS 1 2013 Sauli Paloniitty, RI YAMK Lehtori, HAMK sauli.paloniitty@hamk.fi RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS Rakennusten ilmanpitävyyden mittaaminen rakennusten laadunvalvontamittauksena on yleistynyt merkittävästi

Lisätiedot

Rakennusten tiiviysmittaus

Rakennusten tiiviysmittaus Rakennusten tiiviysmittaus Sauli Paloniitty, RI YAMK Lehtori, HAMK sauli.paloniitty@hamk.fi Rakentajain kalenteri 2013 Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy ja Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL

Lisätiedot

Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli

Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Kim Seppänen Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Aducate Reports and Books 9/2010 Aducate Centre for Training and Development KIM SEPPÄNEN Painesuhteet rakennuksen ulkovaipan yli Aducate Reports and

Lisätiedot

Energiakorjausten pitkäaikaistoimivuus asuinkerrostalossa

Energiakorjausten pitkäaikaistoimivuus asuinkerrostalossa Energiakorjausten pitkäaikaistoimivuus asuinkerrostalossa KOY Kaari-Salpa, Oulainen Kimmo Aho Jenni Matilainen Martti Hekkanen Oulunseudun ammattikorkeakoulu 30.5.2009 ALKUSANAT Tämä selvitys liittyy ympäristöministeriön

Lisätiedot

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat TARMOn ilmanvaihtoilta taloyhtiölle 28.10.2013 Päälähde: Käytännön

Lisätiedot

Harri Kaartinen ja Timo Laajoki. Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa

Harri Kaartinen ja Timo Laajoki. Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa Harri Kaartinen ja Timo Laajoki Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö rakennusten kunnon arvioinnissa Opinnäytetyöt, rakennusterveys 2012 HARRI KAARTINEN TIMO LAAJOKI Fysikaalisten mittalaitteiden käyttö

Lisätiedot

Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa Energia- ja LVI-tekniikan koulutusohjelma Heikki Jussila Ilmatiiveys ja vuotokohdat pientaloissa Diplomityö, joka on jätetty tarkistettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Helsinki 31.3.2015 Valvoja:

Lisätiedot

Sisäilman laadun vertailu painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon kohteissa

Sisäilman laadun vertailu painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon kohteissa Henri Hurme Sisäilman laadun vertailu painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon kohteissa Aducate Reports and Books 8/2010 Aducate Centre for Training and Development HENRI HURME Sisäilman laadun vertailu

Lisätiedot

Käyttötottumusten vaikutus pientalon energiankulutukseen

Käyttötottumusten vaikutus pientalon energiankulutukseen Janne Käyttötottumusten vaikutus pientalon energiankulutukseen Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 18.4.2013 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Asumisterveysohje Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät Valtuutussäännös: Terveydensuojelulaki (763/94)

Lisätiedot

KOULUJEN ILMANVAIHDON KORJAUSRATKAISUT

KOULUJEN ILMANVAIHDON KORJAUSRATKAISUT KOULUJEN ILMANVAIHDON KORJAUSRATKAISUT Kalle Karjalainen Pirjo Kimari TAKE HUHTIKUU 1999 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 TAVOITETASO... 3 2.1 Sisäilmastotavoite... 3 2.2 Energiankulutustavoite...

Lisätiedot

Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas

Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas RAPORTTI VTT-S-04674-14 Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas Kirjoittajat: Tilaaja: Mikko Saari, Arto Antson, Petri Kukkonen ja Mikko Nyman Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Pientaloteollisuusjaosto

Lisätiedot

Helsinkiläisten asuntojen ilmanvaihto-ongelmista

Helsinkiläisten asuntojen ilmanvaihto-ongelmista HELSINGIN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖKESKUKSEN JULKAISUJA 6/2003 Helsinkiläisten asuntojen ilmanvaihto-ongelmista Sisällysluettelo Ikäheimo M Sisällysluettelo...1 Tiivistelmä...3 1. Johdanto...4 2. Asuntojen ilmanvaihdon

Lisätiedot

V T T T I E D O T T E I T A

V T T T I E D O T T E I T A 1 9 4 5 V T T T I E D O T T E I T A V T T T I E D O T T E I T A RAKET RAKENNUSTEN ENERGIANKÄYTÖN TUTKIMUSOHJELMA Jorma Säteri, Keijo Kovanen & Marja-Liisa Pallari Kerrostalojen sisäilmaston ja energiatalouden

Lisätiedot

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:1

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:1 Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:1 Asumisterveysohje Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät Valtuutussäännös: Terveydensuojelulaki (763/94)

Lisätiedot

Asuntoilmanvaihto Jari Palonen, tekniikan lisensiaatti Erikoistutkija, Teknillinen korkeakoulu, LVI-tekniikan laboratorio jari.palonen@hut.

Asuntoilmanvaihto Jari Palonen, tekniikan lisensiaatti Erikoistutkija, Teknillinen korkeakoulu, LVI-tekniikan laboratorio jari.palonen@hut. Asuntoilmanvaihto Jari Palonen, tekniikan lisensiaatti Erikoistutkija, Teknillinen korkeakoulu, LVI-tekniikan laboratorio jari.palonen@hut.fi Järjestelmävaihtoehdot Asuinrakennuksiin on valittavissa seuraavat

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Sisäilmastoseminaari 2015 1 YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen 1, Pertti Pasanen 2 ja Helmi Kokotti 3,4 1 Envimetria Oy 2 Itä-Suomen

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet

IV-kuntotutkimus. Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee kuntotutkimuksissa käytettäviä mittauslaitteita.

Lisätiedot

Päiväkotien sisäilmatutkimus Raportti 2.4.2012

Päiväkotien sisäilmatutkimus Raportti 2.4.2012 Päiväkotien sisäilmatutkimus Raportti 2.4.2012 LVI-talotekniikkateollisuus ry Oulun seudun ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Tampereen ammattikorkeakoulu Satakunnan ammattikorkeakoulu Metropolia

Lisätiedot

Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma

Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma RAPORTTI VTT-S-10522-10 Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma Kirjoittajat Tilaaja Mikko Saari, Petri Kukkonen, Tapio Paananen & Juhani Laine Rakennustuoteteollisuus RTT ry 1 (45) Raportin

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUS. Vantaan kaupunki, Keihäspuiston päiväkoti Keihästie 6, 01280 Vantaa. LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI Raportointipäivämäärä 31.1.

LÄMPÖKUVAUS. Vantaan kaupunki, Keihäspuiston päiväkoti Keihästie 6, 01280 Vantaa. LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI Raportointipäivämäärä 31.1. SIVU 1/13 LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI Raportointipäivämäärä 31.1.2012 LÄMPÖKUVAUS Vantaan kaupunki, Keihäspuiston päiväkoti Keihästie 6, 01280 Vantaa aja: Kuvaajan yhteystiedot Insinööritoimisto Realtest, 00730

Lisätiedot

LAAJENNETTU ENERGIATALOUDELLINEN SELVITYS

LAAJENNETTU ENERGIATALOUDELLINEN SELVITYS LAAJENNETTU ENERGIATALOUDELLINEN SELVITYS As. Oy Ylöjärven Soppeenhovi Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma Visamäki, syksy 2014 Jouko Tapani Joensuu TIIVISTELMÄ Hämeen

Lisätiedot

KOULUJEN SISÄILMA JA ENERGIATALOUS

KOULUJEN SISÄILMA JA ENERGIATALOUS KOULUJEN SISÄILMA JA ENERGIATALOUS Kalle Karjalainen Pirjo Kimari TAKE HUHTIKUU 1999 2 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin koulurakennusten ilmanvaihdon korjausratkaisuja ja toteutusprosessia 14 tutkimuskohteessa.

Lisätiedot

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu Energiatekniikan laitos KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät Jari Palonen 3 4 Tiivistelmä Asuinkerrostalon keskeiset lämmitysenergian kulutuskohteet

Lisätiedot

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu Energiatekniikan laitos KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Jari Palonen Aalto-yliopisto 3 Tiivistelmä Asuinkerrostalon

Lisätiedot

LAMELLIHIRSITALON ENERGIANKULUTUS (Finnlamelli Oy)

LAMELLIHIRSITALON ENERGIANKULUTUS (Finnlamelli Oy) Mari Hälinen LAMELLIHIRSITALON ENERGIANKULUTUS (Finnlamelli Oy) Opinnäytetyö Ympäristöteknologian koulutusohjelma Toukokuu 2009 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 14.5.2009 Tekijä(t) Mari Hälinen Nimeke

Lisätiedot

Innova. Kerrostalosta passiivitaloksi. Jyri Nieminen Riikka Holopainen. Innova. Kerrostalosta passiivitaloksi VTT TECHNOLOGY 193. Innova SC IE N CE T

Innova. Kerrostalosta passiivitaloksi. Jyri Nieminen Riikka Holopainen. Innova. Kerrostalosta passiivitaloksi VTT TECHNOLOGY 193. Innova SC IE N CE T SEARCH 193 O HL I G H T S VI S I Jyri Nieminen Riikka Holopainen G Kerrostalosta passiivitaloksi HI NS SC IE N CE T RE Innova Innova ISBN 978-951-38-8185-6 (URL: http://www.vtt.fi/publications/index.jsp)

Lisätiedot

Paroc-passiivitalo kylmän ilmaston energiaratkaisu. Ilpo Kouhia Jyri Nieminen Riikka Holopainen. Paroc-passiivitalo kylmän ilmaston energiaratkaisu

Paroc-passiivitalo kylmän ilmaston energiaratkaisu. Ilpo Kouhia Jyri Nieminen Riikka Holopainen. Paroc-passiivitalo kylmän ilmaston energiaratkaisu SEARCH 78 O HL I G H T S VI S I Ilpo Kouhia Jyri Nieminen Riikka Holopainen G Paroc-passiivitalo kylmän ilmaston energiaratkaisu HI NS SC I E N CE T HNOLOG RE ISBN 978-951-38-7915-0 (nid.) ISBN 978-951-38-7916-7

Lisätiedot

Asuinhuoneistojen märkätilojen alakattotilan kosteustekninen toiminta

Asuinhuoneistojen märkätilojen alakattotilan kosteustekninen toiminta Heli Teivainen Asuinhuoneistojen märkätilojen alakattotilan kosteustekninen toiminta Aducate Reports and Books 16/2011 Aducate Centre for Training and Development HELI TEIVAINEN Asuinhuoneistojen märkätilojen

Lisätiedot

Asuntojen radonkorjaaminen

Asuntojen radonkorjaaminen / MAALISKUU 2012 A Asuntojen radonkorjaaminen Hannu Arvela, Olli Holmgren, Heikki Reisbacka Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority / MAALISKUU 2012 Asuntojen

Lisätiedot