UUSI KÄYTTÖTARKOITUS - UUSI ELÄMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUSI KÄYTTÖTARKOITUS - UUSI ELÄMÄ"

Transkriptio

1 Vatialan kirjasto ja nuorisotila rakenteilla vuonna UUSI KÄYTTÖTARKOITUS - UUSI ELÄMÄ Vuoden 2013 rakennusperintöpäivien teema juhlistaa toisaalta rakennusta itsessään, toisaalta toivomme sen pysyvän hyvässä kunnossa ja käytössä kauan. Vanha rakennus säilyttää muistoja ja tarinoita ympäristössä ja tekee maailmastamme kerroksellisen. Uusien ja vanhojen rakennusosien sopusointu ja toisaalta kontrasti saavat aikaan mielenkiintoista ympäristöä. Rakennuksen säilymisen yksi ehto on, että sille on käyttöä. Tyhjilleen jäävät talot rapistuvat ilman elämää ja hoitoa. Uusien toimintojen sijoittuminen toiseen tarkoitukseen suunniteltuihin tiloihin voi parhaassa tapauksessa luoda arvaamattoman hienoja paikkoja. Usein voidaan sanoa, että rakennus, joka voi muuntua eri käyttötarkoituksiin, on hyvin suunniteltu luvulla rakennetulla VR:n dieselkonekorjaamolla on ollut erilaisia käyttäjiä alkuperäisen korjaamotoiminnan jälkeen. Nyt rakennus kunnostetaan kirjastoksi ja nuorisotilaksi vuoden 2013 aikana. SULJETUISTA TEHTAISTA KULTTUURIN KESKUKSIKSI VR:n veturikorjaamolle ja sorakuopille on aiemmin johtanut pistoraide ns. santarata. Kuva luvulta Yhteiskunnan rakennemuutoksen myötä teollisuuden osuus elinkeinotoiminnassa on vähentynyt 1970-luvulta lähtien, ja teollisuuskiinteistöt ovat jääneet vaille alkuperäistä käyttöä. Ne on joko purettu tai niihin on siirretty uutta tuotantotai muuta toimintaa. VR:n konekorjaamo vuonna Kangasalan urkutehtaan perusti Anders Thulé vuonna Tiilinen tehdasrakennus valmistui vuonna Tehdas suljettiin vuonna 1983, jonka jälkeen rakennuksessa on toiminut hotelli, ravintola ja putiikkeja. Viimeksi tilat on muutettu asuinkäyttöön.

2 Kuhmalahden pappilan päärakennus 1900-luvun alkupuolelta. KOULUT, OPISTOT JA PAPPILAT JATKAVAT KULTTUURIELÄMÄÄNSÄ Suomessa ja muuallakin maailmassa erityisesti kuvataiteilijat ovat käyttäneet mielikuvitustaan luodessaan itselleen virikkeisiä ympäristöjä ja tarjotessaan taiteen nauttijoille mielenkiintoisia käyntikohteita. Kuhmalahden pappila on ollut keraamikko Teemu Luodon taiteilijakoti vuodesta Taidepappilan kuisti. Vehkajärven koulu vuonna Kansakouluja alettiin Suomessa rakentaa jo 1850-luvulla ja vuoden 1866 asetuksen mukaan niitä tuli olla joka pitäjässä. Kun kouluja on lakkautettu, ne ovat siirtyneet muunlaiseen käyttöön, kylä- ja seurantaloiksi. Vehkajärven koulutalo valmistui vuonna Sota keskeytti koulun toiminnan ajoittain. Kyläkoulu toimi vuoteen 1974, tämän jälkeen taloa käytettiin kansalaisopiston kokoontumistilana, sivukirjastona ja postitoimistona. Edelleen koulurakennus palvelee näytelmäpiiriläisiä, kesäkahviona, tietotupana, taidegalleriana, juhlatilana ym. Aseman koulutalo on rakennettu ennen vuotta luvulla rakennuksessa toimi Sirénin kahvila. Jo silloin talossa pidettiin tansseja ja muita kyläjuhlia luvulla talo siirtyi osuusliike Voiman omistukseen, joka vuokrasi talon kesäasunnoiksi työntekijöilleen. Myöhemmin rakennus siirtyi Kangasalan kunnalle. Tursolan koulun yhdistetty 1. ja 2. luokka toimi rakennuksessa vuosina Rakennusta on käytetty viime aikoina kudontatupana. (kuvat alla) Avoimesta kuistista osa on muutettu umpinaiseksi varastoksi. Parvula on rakennettu 1770-luvulla, jolloin se toimi Kuohun terveyskylpylän kaivohuoneena luvulla se siirrettiin Vääksyyn, jossa se oli Suomen ensimmäisen kansanopiston käytössä. Naisille tarkoitettu opisto aloitti toimintansa Parvula on sittemmin palvellut mm. Vääksyn työntekijöiden asuntona, kehruutyttöjen kotina ja sotilassairaalana. Nykyisin Parvulassa toimii nukketeatteri Hupilainen.

3 Tallin pihapiiri vuodelta ENTISET TALOUSRAKENNUKSET JA VARASTOHALLIT Kivinavettoja alettiin rakentaa Suomessa 1700-luvulla ja rakennuskausi päättyi 1900-luvun alkupuolella, jolloin tiili yleisesti otettiin navettojen rakennusmateriaaliksi. Maatalouden muuttuessa ovat rakennukset jääneet tyhjilleen. TaideTallin näyttelystä. Tallin tilalle Majaalahteen rakennettiin vuonna 1938 navetta, jonka toisessa päässä oli talli. Vuonna 1992 navettaan tehtiin laajennus, valettiin umpinainen lantala ja uusittiin peltikatto. Lihakarjan pito navetassa loppui vuonna Vuonna 2007 juhlittiin TaideTallin ensimmäisen näyttelyn avajaisia. Moni suuri rakennettu tila on soveltunut kokonsa vuoksi alkuperäisen käytön jälkeen liikuntatiloiksi. Suoraman liikuntahalli on aiemmin toiminut teollisuustilana. Sahalahden pitäjänmakasiini on rakennettu vuonna 1816 ja toimii nykyisin museona. Kun Suojeluskunta lakkautettiin v. 1944, siirrettiin hevostallin omistus Manttaalikunnalle. Talossa on toiminut veneveistämö ja 1960-luvulta lähtien kirjapaino vuoteen Talon toisessa päädyssä oli Yhteiskoulun puutyöluokka luvun alussa entisen kirjapainon tiloja käytti nuoriso. Rakennus palveli musiikkileikkikouluna luvuilla ja tällä hetkellä käyttäjinä ovat balettiopisto ja englanninkielinen leikkikoulu. Hevostalli pyritään palauttamaan alkuperäiseen käyttöönsä uudessa paikassa. (kuva alla)

4 Kangasalan postitoimisto Ukkijärven maisemissa vuonna TYÖN AHERRUKSESTA HERKUTTELUHETKIIN Kahvila vuonna Kangasalan postirakennuksen on rakentanut Nikodemus Takanen ja postitoimisto toimi siinä vuosina Tämän jälkeen tiloja on käyttänyt kotileipomo. Välillä rakennus oli tyhjillään, mutta nyt ravintolassa ja kahvilakonditoriassa voi nauttia herkullisia antimia tunnelmallisessa ympäristössä. Erityisesti Keski-Euroopassa on vanhoihin linnoihin perustettu hotelli- ja ravintolatoimintaa. Hotellin, ravintolan tai kahvilan sijoittuminen vanhaan rakennukseen houkuttelee vieraita oleskelemaan tunnelmallisissa ja omaleimaisissa tiloissa. Kangasalan urkutehtaan konesali vuonna Kangasalan urkutehtaan rakennus on vamistunut v ja sitä on laajennettu vuonna Tehtaassa on rakennettu urkuja ja harmoneja. Suurin osa Suomen koulujen harmoneista on lähtöisin Kangasalta. Rakennus saneerattiin hotelliksi1990-luvulla. Nykysin rakennus on muutettu asunnoiksi. Eteläjulkisivu ja ravintolan terassi vuonna 2009.

5 Kangasalan kirjakauppa on rakennettu vuonna 1914, omistajana K.A. Heino. Kirjakaupan tilat olivat pohjakerroksessa, kellarissa olivat hiilikellari ja kirjavarasto. Kirjakauppa toimi talossa luvun alkupuolelle asti. Sen jälkeen rakennuksessa on ollut toimistotiloja, mutta nyt se on ainoastaan asuinkäytössä. Kangasalan kirjakaupan kuva v Kuva apteekin sisätiloista. Kangasalan apteekki muutti Ukkijärven rantaan apteekkari Helvi Veijolan rakennuttamaan taloon vuonna Apteekki siirtyi keskelle kylää vuonna Sen jälkeen talo on ollut pääasiassa asuinkäytössä, mutta siinä on toiminut myös lakiasiain toimisto. Apteekin on suunnitellut arkkitehtitoimisto Inkeri ja Erkki Linnasalmi Helsingistä. Maastopyöräkilpailut Kyötikkälässä. Vanha apteekin talo Ruutanantien varressa. RAKENNUKSEN HISTORIA TUO ASUMISEEN TUNNELMAA Aikanaan toisessa käytössä olleet asuintilat ovat usein persoonallisia koteja, joissa seinät kuiskailevat tarinoitaan. Tehtaisiin on rakennettu loft-asuntoja, joissa tehdasmiljöön aktiivinen tunnelma on säilynyt. Kivijalkakauppojen siirtyessä eri paikkaan on tilat otettu asuinkäyttöön. Myös monet pienet rautatieasemat on muutettu odotushalleista kokonaan asumiseen soveltuvaksi. Suinulan asema rakennettiin vuosina pysäkin tyyppipiirustusten mukaan. Liikenteen kasvaessa rakennusta laajennettiin 1907 lähes kaksinkertaiseksi. Asemalla on ollut myös postitoimipaikka. Talo on toiminut asemakäytön jälkeen työhuoneena ja asuntona.

6 Kenraali Kalle Wilkama jakamassa kunniamerkkejä Pikonlinnan sotasairaalassa jatkosodan aikana. Pikonlinnan alue vuonna Kuvassa A- ja C- siipi, huoltorakennus ja Törmälä. Etualalla viljelyspalstoja. POTILAAT JA SOTILAAT SIIRTYVÄT, RAKENNUKSET JÄÄVÄT Parantolan avoimet hallit päivämakuuta varten ovat vielä näkyvissä. Kuntosali. Linnea Kodin käytävä. Sisäkuva kasarmista. Sairaaloiden lukuisat rakennukset ja huoneet taipuvat asunnoiksi ja toimitiloiksi. Ilkon alueelle perustettiin lentovarustevarikko vuonna Päärakennus valmistui vuonna Sodan päätyttyä varikko lakkautettiin ja 1950 luvun alussa paikalle muutti ilmatorjuntapatteristo. Nykyään patteriston tilat ovat yrityskäytössä. Pohjois-Hämeen kuntien yhteinen tuberkuloosiparantolaa ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1931 kauniille mäntymetsäalueelle Vesijärven rantaan Parantolana Pikonlinna toimi vuoteen Sota-aikana Pikonlinnasta tuli väliaikaisesti sotasairaala. Pikonlinnan sairaalana rakennukset toimivat vuoteen 2007 ja nykyään päärakennuksessa toimii yksityinen hoivapalvelukeskus. Rakennus on aktiivisessa käytössä, siellä sijaitsevat palvelukodit, kuntosali, lounasravintola, ruokapuoti, lymfaklinikka jne. Sodat ja niihin varustautuminen tuottavat sotilasmuistojen ohella poikkeuksellisia rakennuksia, jotka voidaan parhaimmillaan muuttaa rauhanajan helmiksi. Juhlatilaisuus ilmatorjuntapatteriston pihalla.

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA Etsi karttaan merkityt numeroidut kohteet ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jokaisesta kohteesta on vanha kuva ja kysymyksiä. Voit kiertää kohteet haluamassasi järjestyksessä.

Lisätiedot

ELÄKÖÖN RAKENNUS! Gillobackasta Masalaan

ELÄKÖÖN RAKENNUS! Gillobackasta Masalaan KK- HF Masalan taajaman ja nykyisen Laajakallion asuinalueen välinen seutu on kautta aikojen ollut Kirkkonummen keskeisten kulkureittien maisemaa. Sundetia on liikennöity jo prossikaudella. Keskiajalla

Lisätiedot

Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä

Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä Lisan koulusta Tieteiden taloksi Hannu Heikkilä Säätytalon peruskorjauksen yhteydessä 1990-luvun alussa alkoi yhä useammin kuulua kannanottoja, etteivät tieteelliset seurat sopisikaan enää entistä ehompaan

Lisätiedot

LAHDEN HENNALAN VARUSKUNTA-ALUE SELVITYS HENNALAN KASARMIN RAKENNUSKULTTUURISTA TMI LAURI PUTKONEN LUONNOS 4.12.2012 TILAAJA SENAATTI-KIINTEISTÖT

LAHDEN HENNALAN VARUSKUNTA-ALUE SELVITYS HENNALAN KASARMIN RAKENNUSKULTTUURISTA TMI LAURI PUTKONEN LUONNOS 4.12.2012 TILAAJA SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN HENNALAN VARUSKUNTA-ALUE SELVITYS HENNALAN KASARMIN RAKENNUSKULTTUURISTA TMI LAURI PUTKONEN LUONNOS 4.12.2012 TILAAJA SENAATTI-KIINTEISTÖT Hennalan varuskunta vuoden 1931 topografikartassa. LAHDEN

Lisätiedot

Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 6 Lokakuu 2001

Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 6 Lokakuu 2001 n Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 6 Lokakuu 2001 Tämän lehden toimituskunta: Toimituksen osoite: Taitto: Paino: Juhani Silván (vastaava), Risto Hakomäki ja Pekka Wikberg n Kotiseutuyhdistys ry. c/o

Lisätiedot

NUORISO- KULTTUURIA VAI MITÄ SE NYT OLI?

NUORISO- KULTTUURIA VAI MITÄ SE NYT OLI? Julkaisuja 01/2009 Nuorisotyötä Maunulassa 40 vuotta Mitä nuorten Maunulassa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana? Miten alkuaan kaukana keskustasta sijaitsevassa lähiössä aloiteltiin nuorten

Lisätiedot

10. kaupunginosa. Porilaisen tyyppitaloalueen pihapiirejä kesällä 2006 Iida Kalakoski

10. kaupunginosa. Porilaisen tyyppitaloalueen pihapiirejä kesällä 2006 Iida Kalakoski 10. kaupunginosa Porilaisen tyyppitaloalueen pihapiirejä kesällä 2006 Iida Kalakoski Porin kaupunki, kaavoitusosasto Porin kaupungin suunnittelusarja C-61/2006 ISBN 952-5414-49-3 ISSN 0358-576X Porin 10.

Lisätiedot

Koskelan sairaala-alue ympäristöineen. Selvitys kaavoitettavasta alueesta

Koskelan sairaala-alue ympäristöineen. Selvitys kaavoitettavasta alueesta Koskelan sairaala-alue ympäristöineen Selvitys kaavoitettavasta alueesta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Teksti: Annina Vainio Valokuvat: Annina Vainio (ellei toisin mainita) Arkistovalokuvat: Helsingin

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU

KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU R A K E N N U S H I S T O R I A L L I N E N S E L V I T Y S Leena Lindell Nina Äijälä Leena Lindell Nina Äijälä KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU KESKI-SUOMEN EMÄNTÄKOULU 2010 KESKI-SUOMEN MUSEO Kilpisenkatu 1C

Lisätiedot

KUN HELSINKIIN RAKENNETTIN CITY

KUN HELSINKIIN RAKENNETTIN CITY KUN HELSINKIIN RAKENNETTIN CITY 1 KUN HELSINKIIN RAKENNETTIN CITY 1 KUN HELSINKIIN RAKENNETTIIN CITY KESKUSTAN VUOSINA 1945 1990 VALMISTUNEET LIIKERAKENNUKSET JULKAISIJA: HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO TEKIJÄ:

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Kaavaprosessin vaiheet

TIIVISTELMÄ. Kaavaprosessin vaiheet HÄRMÄLÄ 930-1, -2, -4 JA 5, KATU-, VIRKISTYS-, ERITYIS- JA VESIALUETTA, VALMETINKATU. ENTISEN LENTOKONETEHTAAN ALUEEN MUUTTAMINEN ASUINKÄYTTÖÖN, KAAVA NRO 8388. Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee

Lisätiedot

Matkustajia Malmilla. Kuva: Finnair.

Matkustajia Malmilla. Kuva: Finnair. Matkustajia Malmilla. Kuva: Finnair. 72 I L M O I L L E J A V E S I L L E 73 I L M A T I E V I I M E I S E N Ä R A K E N N E T T U Seppo Sipilä tekn. tri, Ilmailumuseoyhdistys Ja sitten äkkiä olemme keskellä

Lisätiedot

Oskar Flink työn ja toimen mies

Oskar Flink työn ja toimen mies 1 Oskar Flink työn ja toimen mies Hannu Magnusson Kuopio 2010 2 3 Hannu Magnusson Oskar Flink työn ja toimen mies Kuopio 2010 4 Julkaisija Hannu Magnusson copyright Hannu Magnusson ISBN 978-952-92-8159-6

Lisätiedot

Lepola. Rehtorin talo. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo

Lepola. Rehtorin talo. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo Lepola Rehtorin talo Inventointi 31.8.2012 Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Järvenpään kaupunki, kaavoitus ja mittaus Ohjausryhmä Ilkka Holmila, Järvenpään

Lisätiedot

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 1 9 5 0 Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO KOUVOLAN LIIKETALOUSINSTITUUTTI KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN OSASTO, KOUVOLA 1 1 9 5 0 Kauppaopetusta

Lisätiedot

Harkiten hyvä tulee. Hämeen arkkitehtuuriohjelma. Hämeen arkkitehdit SAFA

Harkiten hyvä tulee. Hämeen arkkitehtuuriohjelma. Hämeen arkkitehdit SAFA Harkiten hyvä tulee Hämeen arkkitehtuuriohjelma 62 Hämeen arkkitehdit SAFA 67 H ä m e e n a r k k i t e h tu u r i oh j e l m a n a l u e Sisältö Alkusanat 1. Hämäläisen paikan henki 1.1 Hämeen maisemat

Lisätiedot

Iloranta 22.10.2009 Kuis sit tehdään -ohjeita kyliin

Iloranta 22.10.2009 Kuis sit tehdään -ohjeita kyliin Iloranta 22.10.2009 Kuis sit tehdään -ohjeita kyliin Sirkka Köykkä 1. MAISEMARAKENNE Maisema rakentuu ekologisista perustekijöistä: kallio- ja maaperästä, vesistöistä, ilmastosta ja elollisesta luonnosta.

Lisätiedot

ENERGIAOPTIMILLA PÄÄSTÖT JA KULUT KURIIN

ENERGIAOPTIMILLA PÄÄSTÖT JA KULUT KURIIN RTK-Palvelun asiakas- ja sidosryhmälehti Duo 1 2011 Eläke-Fennia: ENERGIAOPTIMILLA PÄÄSTÖT JA KULUT KURIIN Siistiä kulttuuria Turun Logomossa Oppilastaloja huolletaan ympäristön ehdoilla Siistii! sanoo

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN TILOJEN KÄYTTÖ TULEVAT PERUSKORJAUKSET 2013-2022

LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN TILOJEN KÄYTTÖ TULEVAT PERUSKORJAUKSET 2013-2022 HELSINGIN JA UUDENMAAN RAPORTTI LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN TILOJEN KÄYTTÖ JA TULEVAT PERUSKORJAUKSET 2013-2022 3.10.2013 HELSINGIN JA UUDENMAAN RAPORTTI SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALAN TILOJEN

Lisätiedot

RYHTILÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO TEHTÄVÄVIHKO KULTTUURIYMPÄRISTÖKASVATUKSEEN

RYHTILÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO TEHTÄVÄVIHKO KULTTUURIYMPÄRISTÖKASVATUKSEEN RYHTILÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO TEHTÄVÄVIHKO KULTTUURIYMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Jyväskylän yliopisto KUOS114 Kulttuuriympäristökasvatus Syksy 2014 Työryhmä: Jonna Brandt Eeva Heikkinen Henna Hietainen Maiju Nurminen

Lisätiedot

UOTSOLA (ITÄOSA) HÄIJÄÄ SALMIN OSAYLEISKAAVAN MAISEMASELVITYS

UOTSOLA (ITÄOSA) HÄIJÄÄ SALMIN OSAYLEISKAAVAN MAISEMASELVITYS UOTSOLA (ITÄOSA) HÄIJÄÄ SALMIN OSAYLEISKAAVAN MAISEMASELVITYS Sastamalan kaupunki Yhdyskuntasuunnittelu 12.2.2010 Susanna Vainiola 1 JOHDANTO...1 1.1 Selvitysalueen sijainti...1 1.2 Suunnittelutilanne...2

Lisätiedot

PROFESSORIN TEHTÄVÄNÄ ON

PROFESSORIN TEHTÄVÄNÄ ON ELORE (ISSN 1456-3010), vol. 13 2/2006. Julkaisija: Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura ry. [http://cc.joensuu.fi/~loristi/2_06/ukk2_06.pdf] PROFESSORIN TEHTÄVÄNÄ ON TEHDÄ FOLKLORISTIIKKA HOUKUTTELEVAKSI.

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI 2. lisätty painos v. 2012, julkaistaan

Lisätiedot

ALA-ALKEISKOULUSTA 1870 - L UV U L TA. Muisteloa.

ALA-ALKEISKOULUSTA 1870 - L UV U L TA. Muisteloa. TORNION ALA-ALKEISKOULUSTA 1870 - L UV U L TA. Muisteloa. Niilo Liakka. Tämän kirjoittaja oli Tornion»ison koulun», ala-alkeiskoulun oppilaana vv. 1873-75. Seuraavana vuonna tämä koulu lakkautettiin. Sen

Lisätiedot

kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013

kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013 kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013 Maanmittauslaitoksen viestintäpäällikkö Pirkko Yliselä: Työn iloa Hupissa s. 15 > Hybridihaapa puhdistaa pilaantunutta maata s. 6 > Senaatti-kiinteistöjen

Lisätiedot

Losista Jyväskylään. Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12. Sisäsivuilla myös: JVA:n asukaslehti 3/2013

Losista Jyväskylään. Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12. Sisäsivuilla myös: JVA:n asukaslehti 3/2013 JVA:n asukaslehti 3/2013 Losista Jyväskylään Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12 Sisäsivuilla myös: Asukaspistejärjestelmään tulee parannuksia Kuka pärjäsi pihakilpailussa, kenellä paras parveke? Jyväskylästä

Lisätiedot

NOORMARKKU-FINPYYN KYLÄSUUNNITELMA 2014 2017

NOORMARKKU-FINPYYN KYLÄSUUNNITELMA 2014 2017 NOORMARKKU-FINPYYN KYLÄSUUNNITELMA 2014 2017 Johdanto Kyläsuunnitelmaa tarvitaan ohjaamaan kylän kehittämistä. Se on kyläläisten yhteinen julkilausuma omasta kylästä; sen tarpeista ja tavoitteista. Noormarkku-Finpyyn

Lisätiedot

Asemakaavamuutos nro 002159 - Martinlaakso Erityis- ja vuokra-asumista nuorisotalon tontille

Asemakaavamuutos nro 002159 - Martinlaakso Erityis- ja vuokra-asumista nuorisotalon tontille VANTAAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu Kielotie 28, 01300 Vantaa Asemakaavamuutos nro 002159 - Martinlaakso Erityis- ja vuokra-asumista nuorisotalon tontille Asemakaavamuutoksen selostus ja tonttijaon muutos,

Lisätiedot

Finnish Consulting Group Oy. Iin keskustaajanman osayleiskaava Rakennetun kulttuuriympäristön selvitys

Finnish Consulting Group Oy. Iin keskustaajanman osayleiskaava Rakennetun kulttuuriympäristön selvitys Finnish Consulting Group Oy IIN KUNTA Iin keskustaajanman osayleiskaava Rakennetun kulttuuriympäristön selvitys Alueinventointi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 5.3.2014 Alueinventointi Iin keskustaajaman

Lisätiedot