Electrolux Professional. Green Spirit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Electrolux Professional. Green Spirit"

Transkriptio

1 Electrolux Professional Green Spirit

2 Kestävään kehitykseen sitoutuminen on kirjattu Electrolux Professionalin ydinarvoihin. Olemme jo vuosikymmeniä tehneet jatkuvaa kehitystyötä, jotta laitteemme ja prosessimme olisivat mahdollisimman tehokkaita. Tämän lisäksi aktiivisella tiedottamisella pyrimme myös viestittämään yhteistyökumppaneillemme, kuinka merkittävässä roolissa ympäristöystävälliset laitteet ovat yhteisille luononvaroillemme. Electrolux Professional on luonut konkreettisen lähestymistavan tuotteen jokaiseen elinkaaren vaiheeseen, suunnittelusta valmistukseen, käyttöön ja aina kierrätykseen asti. Tähtäimenä on vähentää ympäristön kuormitusta ja maksimoida asiakkaan saamat hyödyt. Todisteena jatkuvalle ja konkreettiselle kehitystyöllemme ympäristön hyväksi ja tiukimpien kansainvälisten standardien noudattamisesta, Electrolux Professionalin vihreät arvot ovat tunnustettu arvovaltaisilla kunnianosoituksilla. Kunnianosoitukset ja tunnustukset ovat tulleet itsenäisiltä ja puolueettomilta instituutioilta ja organisaatioilta, jotka sertifioivat sellaisia ekologisia tuotteita, jotka ovat ympäristömme kannalta tärkeitä. Tunnustukset Kestävän energian palkinto Vuonna 2007 Euroopan komissio myönsi tämän palkinnon Electroluxille kategoriassa Yrityksen sitoumus, sen jatkuvista pyrkimyksistä vähentää tehtaidensa, tuotteidensa ja palvelujensa energian kulutusta, ja tehdä asiakkaista yhä tietoisempia kestävän kehityksen tärkeydestä. Dow Jones Sustainability World Indeksi Vuonna 2009 Electrolux oli kymmenettä kertaa mukana maineikkaassa Dow Jones Sustainability World Indeksissä, ensimmäisessä pörssi-indeksissä, joka sisältää maailman johtavat vastuullisen ja kestävän kehityksen yhtiöt, jotka kiinnittävät erityishuomiota ympäristö- ja sosiaalisiin kysymyksiin. Electrolux tukee WWF:n Italian projekteja. Ympäristöstä huolehtiminen on Electroluxille kunnia-asia WWF Electrolux ja WWF ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1993 paremman ympäristötietouden edistämiseksi. Yhteistyön alkaessa muita sertifikaatteja ei vielä ollut, ja WWF valitsi ympäristöystävällisimmät tuotteet suositeltaviksi niille kuluttajille, jotka välittivät eniten tehokkaasta energian käytöstä.

3 Tuotesuunnittelusta kierrätykseen Ympäristöstandardi ISO Vuodesta 1995 Electrolux Professional tehtaat ovat saavuttaneet tämän tärkeän standardin, joka auttaa yhtiöitä minimoimaan toimintojensa ympäristöhaitat. Alkaen vuodesta 1996, jokaista tuotettua laitetta kohti käytetyn veden kulutus on laskenut 50% ja energian kulutus on vähentynyt 20%. RoHS (Restriction of Hazardous Substances) Electroluxin Rajoitettujen materiaalien lista, joka on ankara, sisäinen, lakeja tiukempi käytäntö rajoittaa materiaalien käyttöä ja täydentää näin EU RoHS direktiiviin (otettu käyttöön vuonna 2003) joka estää yhtiöitä käyttämästä vaarallisia materiaaleja ja osia. Yhtiön globaalisuus vahvistaa sen vaikutuksia ja tekee Electrolux Professionalista ympäristöystävällisyyden viejän, levittäen joitakin Euroopan tiukimmista laeista koko jakeluketjuun kaikissa maissa. high recyclability Kierrätettävyys Yhtiön käytännön mukaisesti Electrolux Professionalin laitteet takaavat korkean kierrätettävyyden (jopa yli 95%) niiden kokoonpanon ansiosta. Vihreät toimintatavat Jokaisessa Electroluxin tehtaassa ympäri maailman, on keskitytty vähentämään vedenkulutusta huomattavasti. Haitalliset materiaalit, liuottimet ja saastuttavat aineet, on poistettu ja silikonitiivisteet vaihdettu vaihtoehtoisiin kestävää kehitystä tukeviin ratkaisuihin. Kansainväliset sertifikaatit Electrolux Professionalin GREEN SPIRIT sarja, sisältää innovatiivisia ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseksi. Tuotteet tarjoavat huomattavia säästöjä kaasun-, sähkön-, vedenja pesuaineenkulutuksessa, vähentäen samalla haitallisia CO2- ja Nox päästöjä. ISO-BRITANNIA - ECA (Enhanced Capital Allowance) Sertifikaatti myönnetään kaikista tehokkaimmin energiaa säästäville tuotteille. Nämä tuotteet tarkastetaan ja lisätään ETL-listaan (Energy Technology List), joka takaa niiden korkean energiatehokkuuden. ETL-listassa olevat tuotteet tarjoavat huomattavia taloudellisia etuja pitkällä aikavälillä ja niiden CO2 päästöt ovat alhaisempia muihin tuotteisiin verrattuna. Tanska - Go Energimærk (The Danish Energy Saving Label) Tuotteet, jotka ovat tehokkaimpia energiankulutuksessa saavuttavat tämän merkinnän. Täydellinen lista suositelluista tuotteista: ALANKOMAAT - EIA (Energy Investment Allowance) Tämä verohelpotusohjelma antaa suoria taloudellisia kannustimia hollantilaisille yrityksille, jotka investoivat energiaa ja ympäristöä säästäviin laitteisiin. ALANKOMAAT - GASTEC Kiwa Gastec on Euroopan markkinajohtaja kaasulaitteiden testauksessa ja hyväksymisessä. Kiwa Gastec certification testaa ja hyväksyy sekä tuotteet että laadunhallintajärjestelmät. Se arvioi turva- ja hallintalaitteiden, jakojärjestelmien, putkiasennuksien sekä laitteiden turvallisuuden, tehokkuuden ja laadun. Electrolux Professional air-o-steam uuneilla on kaksinkertainen Gastec-hyväksyntä korkeasta tehokkuudesta ja alhaisista päästöistä.

4 4_5 electrolux green spirit air-o-steam uunit Korkeimman tehokkuuden ja ympäristön puolesta Electrolux air-o-steam uunit tarjoavat korkeaa tuottavuutta, loistavia tuloksia, erinomaista tehokkuutta ja päästöiltään ne ovat alhaisimpia markkinoilla. Säästä jopa 20% kaasulaskussasi Kaasupolttimet sekä kammiossa että boilerissa ovat suunniteltu äärimmäisen tehokkaiksi ja säästävät jopa 20 % kaasunkulutuksessa. Kaasun vuosikustannusten ollessa 1500 euroa ja elinkaaren ollessa 8 vuotta, voit säästää Electrolux air-o-steam uunilla jopa 2400 euroa verrattuna perinteiseen yhdistelmäuuniin. Tämä korkea hyötysuhde saavutetaan Electroluxin NXTkaasupolttimien avulla. Hyödy valtion tarjoamasta tuesta Useat valtiot myöntävät veronhuojennuksia GREEN SPIRIT tuotteiden käyttöä varten. Tällä hetkellä Iso-Britannialla, Alankomailla ja USA:lla on ohjelmia, jotka tarjoavat kannustimia energiatehokkaiden ja vähäpäästöisten tuotteiden käyttöön. Sertifioinnit air-o-steam kaasu-uunit on palkittu Gastec QA-sertifikaatilla korkeasta hyötysuhteesta sekä vähäisistä päästöistä. Air-osteam kaasu-uuni on nykyään markkinoiden ainoa uuni, joka on saanut molemmat sertifikaatit. Säästä ympäristöä 20 % alhaisemmilla haitallisilla päästöillä Pienempi kaasunkulutus vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Lisävähennyksiä on saatu innovatiivisilla polttimilla, jotka takaavat 20 % pienemmät haitalliset päästöt sekä pienemmän otsoninkadon että pienemmät kasvihuonekaasut. Puhdistusohjelmat air-o-steam Touchline ja Gourmet yhdistelmäuuneissa sekä air-o-convect kiertoilmauuneissa on 4 esiasetettua täysautomaattista puhdistusohjelmaa. Jaksojen kestot ovat minuuttia asiakkaan tarpeen mukaisesti - ei tarpeetonta pesuaineen tai veden kulutusta! Electrolux Professional air-o-steam uunit saivat Gastec sertifikaatin korkeasta hyötysuhteesta sekä vähäisistä päästöistä. Kiwa Gastec on Euroopan markkinajohtaja kaasulaitteiden testauksessa ja hyväksymisessä. Kiwa Gastec certification testaa ja hyväksyy sekä tuotteet että laadunhallintajärjestelmät. Se arvioi turvaja hallintalaitteiden, jakojärjestelmien, putkiasennuksien sekä laitteiden turvallisuuden, tehokkuuden ja laadun. air-o-steam uunien polttimet ovat ympäristöystävällisiä ja tarjoavat selkeän rahallisen säästön.

5 air-o-steam Touchline HD kosketusnäyttö Touchline yhdistelmäuuneissa on täydellinen HD kosketusnäyttö. Kaikki toiminnot tapahtuvat sormen painalluksella! Ei nappeja paneelissa, täydellisen hygieeninen ja helppo käyttää. Valikoima QA-hyväksytyt air-o-steam uunit ovat saatavilla 6 1/1, 10 1/1, 10 2/1, 20 1/1 ja 20 2/1 johteikoilla. Kosteudenhallinta Uunikammion todelliseen kosteuteen perustuvan air-o-clima järjestelmän Lambda-anturin ansiosta saadaan aina juuri oikea kosteusprosentti uunikammioon. Käyttäjä voi olla täysin varma kammion olosuhteesta, koska järjestelmä ei perustu oletuksiin, eikä teoreettisiin kaavoihin. Järjestelmän ansiosta säästetään veden- sekä energiankulutuksessa ja saavutetaan loistavat lopputulokset joka kypsennyskerralla. Green Spirit puhdistusohjelmat air-o- Steam Touchline yhdistelmäuuneissa on 4 automaattista puhdistusohjelmaa. Puhdistusjaksot ovat täysin automaattisia, eli käyttäjän tarvitsee vain valita ohjelma ja air-o-clean hoitaa loput. Mitään erillisiä aineita, apuvälineitä ym. ei tarvitse lisätä. Jokaiseen puhdistusohjelmaan on yhdistettävissä innovatiiviset ja ympäristöystävälliset Green Spirit toiminnot. Käyttäjä voi halutessaan muokata sormenkosketuksella puhdistusohjelman säästämään vettä, energiaa tai huuhteluainetta. Uuni muokkaa pesuohjelman vaiheet halutun mukaiseksi. Toimintoja on kolme kappaletta ja niitä voidaan käyttää yksittäin tai yhdistää ohjelmat toimimaan samanaikaisesti. Energiansäästö Vedensäästö Kemikaalien säästö Pienet päästöt Green Spirit puhdistustoimintojen ansiosta voidaan konkreettisesti pienentää huuhteluaineen, sähkön ja veden kulutusta. Kustannukset saadaan parhaimmillaan jopa 50%* pienemmiksi ja näin säästetään joka kerta energiaa ja huolehditaan ympäristöstä. * Verrattuna normaaleihin puhdistusjaksoihin ilman Green Spirit toimintoja (1 pesuohjelma, 1 jakso/pv. 280 työpäivää vuodessa) Electrolux Professional air-o-steam uuneja suosittelee: Tämä verohelpotus ohjelma tarjoaa suoraa taloudellista etua (jopa 44 % vuosittaisista investointikuluista on verovähennyskelpoisia). Tämä koskee yrityksiä Alankomaissa, jotka investoivat energiaa säästäviin ja kestävää kehitystä tukeviin laitteisiin.

6 6_7 6_9 electrolux green spirit Ravintolalaitteet Säästä energiaa ja vähennä päästöjä Ecotop Säästä energiaa Yhtenäistasoliesien Ecotop pinnoitteen avulla alennetaan ratkaisevasti liedestä ympäristöön säteilevää lämpöä. Tämän pinnoitteen ansiosta säteilylämpö heijastuu takaisin keittoastiaan ja näin ympäristöön säteilevä hukkalämpö on pienin mahdollinen. Levyn alapinnalla on myös lämpöeristys, joka estää lämmön säteilyn rakenteisiin. Ecotop pinnoitteen ansiosta työskentely-ympäristö pysyy viileämpänä ja mikä tärkeintä saavutetaan valtavat säästöt energian kulutuksessa! Ecoflam - Tuota vähemmän lämpöä Ecoflam on pannun havaitsemisjärjestelmä, jonka etuina ovat taloudellisuus, lämmöntuotannon vähentyminen keittiössä sekä toimintojen helpottuminen. Polttimet aktivoituvat ainoastaan kypsennystoimintojen ajaksi, jolloin energiaa ei mene hukkaan keittiössä. Kun pannu otetaan pois keittolevyltä, Ecoflam sammuttaa kypsennysliekin ja jättää ainoastaan sytytysliekin palamaan. ECOTOP ECOFLAM

7 Flower flame Ei lämmön hajaantumista Viuhkamaisen liekin Flower flame (patentoitu) uniikki muoto mahdollistaa sen laajenemisen vaaka- ja pystysuuntaan heti kun kattila tai pannu on asetettu polttimen päälle. Liekki mukautuu kattilan läpimittaan vieden energian suoraan kattilaan ja vähentäen näin lämmön hajaantumista keittiöön. Tämä tarkoittaa miellyttävämpää työskentely-ympäristöä ja samalla huomattavaa energiankulutuksen säästöä! Induktio Säästä sähkönkulutuksessa Induktiotekniikalla saavutetaan valtavat säästöt sähkönkulutuksessa, verrattuna perinteisiin ruoanvalmistustekniikoihin! Induktiotekniikassa sähkömagneettinen energia kuumentaa ainoastaan induktiotason pinnan päällä olevan kattilan pohjan. Induktioteknologian hyödyt: Lämpöhävikki on pienennetty minimiin Täsmällinen ja tarkka tehonsäätö - vaikutus näkyy ruoanlaitossa heti Ei vaadi esilämmitystä Induktiolevyt reagoivat kattilaan ja virta kytkeytyy päälle tai pois päältä välittömästi Pienet päästöt Energiansäästö FLOWER FLAME INDUKTIO

8 e Professionali 8_9 electrolux green spirit ecostore jää- ja pakastekaapit Säästöä jopa 65 % energiankulutuksessa 65% Energiansäästöt seuraavien ominaisuuksien ansiosta: 32% 26% 20% 12% 10% Optiflow ilmankiertojärjestelmä Eristys Tehokkaat komponentit R290 kylmäaine Frost Watch Control 4 65% kokonaissäästöt Ainutlaatuisten innovatiivisten ominaisuuksien yhdistelmän ansiosta Electrolux ecostore -kaapit käyttävät jopa 65 % vähemmän energiaa kuin perusmalliset kaapit*: Optiflow, älykäs ilmankiertojärjestelmä, joka mukautuu täyttöasteen mukaan ja takaa mitä parhaimmat jäähdytystulokset ja lämpötilan tasaisuuden Kaapin 75 mm paksu syklopentaanieristys, jäähdytysyksikön 60 mm paksu eristys ja ainutlaatuinen 3-kammioinen magneettitiiviste ovissa varmistavat kolminkertaisen eristyksen, vähentävät kondensaatiota ja minimoivat energiahäviötä Tehokkaat komponentit: matalaenergiakompressorit, suuri pintahaihdutus ja suurtehopuhaltimet R290-kylmäaine (hiilivety) on tehokkaampi kuin muut kylmäaineet ja se pienentää energiankulutusta noin 12% - samalla vähentäen myös vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. R290 aiheuttaa myös korroosiota vähemmän ja näin pidentää kompressorien käyttöikää ja alentaa ylläpitokustannuksia Frost Watch Control 4, älykäs automaattinen sulatusjärjestelmä säästää sähköä sulattamalla vain silloin kuin se on tarpeellista Temporary label at press time Ei sisällä HFC-, HCFC- & CFC-yhdisteitä, vaahdotusaine syklopentaani Electrolux-jääkaapeissa ja pakastimissa on vaahdotusaineena syklopentaani, hiilivetykaasu (HC), joka ei vahingoita otsonikerrosta eikä aiheuta kasvihuoneilmiötä ja takaa paremman suorituskyvyn. (42 vuorokauden kuluttua tuotannosta tavallinen vaahto menettää tehokkuudestaan 18 % verrattuna syklopentaaniin.) Säästä jopa 720 vuodessa* Italian CECED yhdistyksen tutkimuksien mukaan, säästöt ovat jopa 720 /vuosi Electroluxin luokan 7 ecostore kaapeilla verrattuna vastaavanlaiseen 1 luokan kaappiin*. *Mahdolliset energiansäästöt perustuvat ceceditalia:n (National Association Domestic and Professional Manufactures) tutkimuksiin, joissa vertailtiin luokan 1 jää- ja pakastekaappeja saman kokoluokan luokan 7 kaappeihin. (energian kustannus 0,17 /kwh ja keskimääräinen kaapin kapasiteetti 600 L). ecostore cabinets energy savings euro/year Säästöt* jopa 720 (Pakastekaappi) 360 (Jääkaappi) Energiansäästö Pienet päästöt Associazione Nazionale Produttoridi Apparecchi Domestici * potential energy savings based on ceceditalia (National Association Domestic and Professional Manufactures) studies obtained by comparing class1 refrigerators and freezers with equivalent cabinets in class 7 (energy cost of 0,17 /kwh and average net volume of 600lt). Energy Classification Label E.C.E. ranks from class 1 to 7. Electrolux Professional ecostore jää- ja pakastekaappien energiatehokkuus on sertifioitu: ETL listatut, ECA:n sertifioidut tuotteet ovat energiatehokkaita, mikä näkyy pitkäaikaisena taloudellisena hyötynä. Energiatehokkaaseen teknologiaan investoiminen hillitsee ilmastonmuutosta. Electrolux ecostore jää- ja Energy pakastekaappeja cost ( /year)* suosittelee: class 1 and 7 Go Energimærk (The Danish Energy Saving Label). Go Energi on riippumaton Tanskan ilmastoja energiaministeriön alainen julkinen organisaatio, joka edistää energiatehokkuutta Tanskassa. Täydellinen lista suositelluista tuotteista: Savings between ( /year)* Freezer cabinet ,00 Refrigerated cabinet ,00 *potential energy savings based on ceceditalia (National Association Domestic and Professional Manufactures) studies obtained by comparing class1 refrigerators and freezers with equivalent cabinets in class 7 (energy cost of 0,17 /kwh and average net volume of 600lt). ceceditalia on Italian kuluttaja- ja ammattilaitevalmistajien yhdistys. Italian teollisuuden aloite energialuokitukseen laitteille, joita käytetään ammattikeittiöissä Huomio: Täydellinen lista sertifioiduista tuotteista löytyy osoitteesta

9 green&clean Pöydänalus- ja kupukoneet Green&clean astianpesukoneilla saat 20% säästön kustannuksissa, sekä parhaimman mahdollisen pesutuloksen Koe 20% säästö astianpesukoneen käyttökustannuksissa, verrattuna markkinoilla oleviin perusmalleihin. Electroluxin uusilla green&clean astianpesukoneilla saat parhaimman mahdollisen pesutuloksen ja säästät yhteistä ympäristöämme. Voit saada jopa 500 vuosittaisen säästön kupukoneilla ja 300 vuosittaisen säästön pöydänaluskoneilla. Säästöt syntyvät veden, energian sekä pesu- ja huuhteluaineiden kulutuksen vähentämisen ansiosta, varmistaen silti, että saat parhaimman pesutuloksen: - Pieni vedenkulutus: huuhteluveden kulutus on ainoastaan 3 l/jakso normaaliolosuhteissa - Pieni energiankulutus: kulutus laskee jopa 20-25% vähäisen huuhteluveden kulutuksen ansioista - Pienempi pesu- ja huuhteluaineen kulutus: pesu- ja huuhteluainetta tarvitaan pienemmät määrät Hiljainen käyttää Koneissa on kaksoiseristetty kuorirakenne/kupu ja soft-start ominaisuus, jolloin käynnistysvaiheessa ei synny ylimääräistä äänikuormaa. Näiden ominaisuuksien ansiosta green&clean astianpesukoneet ovat erittäin hiljaisia. Ympäristöystävällinen pakkaus Pakkausmateriaalit ja pakkauskoot ovat optimoitu siten, että ne vähentävät huomattavasti kuljetuskustannuksia sekä kierrätystarvetta. Mallisto Pöydänalus- ja kupukoneiden kapasiteetit 720 ja 1200 astiaa tunnissa. Täydellinen huuhtelutulos, käyttäen ainoastaan 3 litraa huuhteluvettä Electrolux green&clean 4 lt. 3 lt. 2 lt. Energiansäästö Hiljainen Vedensäästö Kemikaalien säästö Korkeat käyttökulut riittävällä suoriuskyvyllä green&clean: Täydellinen tasapaino optimaalisen suorituskyvyn sekä pienten käyttökulujen välillä Pienimmät käyttökulut, mutta riittämätön suorituskyky * Vertailu perusmalliseen astianpesukoneeseen: 100 jaksoa päivässä, 300 käyttöpäivää vuodessa. 15 C syöttövesi ** Vertailu perusmalliseen astianpesukoneeseen: 70 jaksoa päivässä, 300 käyttöpäivää vuodessa. 15 C syöttövesi Vuosittaiset käyttökustannukset (yhtä monta jaksoa, jakso 2) kilpailijan malli Electrolux (Green & Clean) kilpailijan malli Electrolux (Green & Clean) Huuhteluaine Pesuaine Vesi Sähköenergia Huomio: Täydellinen lista sertifioiduista tuotteista löytyy osoitteesta

10 10_11 electrolux green spirit WTM korikuljetinkoneet Säästä jopa 75 % pesuaineissa, 30 % vedessä ja 30 % energiassa Electroluxin WTM tunneliastianpesukoneet pienentävät veden-, pesuaineen- ja energiankulutusta huomattavasti IWS (Ideal Washing System) järjestelmän, lämpöpumpun sekä Energiansäästölaitteen ansiosta. Säästä 75 % pesuaineissa ja 30 % vedessä Electrolux IWS järjestelmä pienentää 75 % pesuaineenkulutusta ja 30 % vedenkulutusta, verrattuna perinteisiin korikuljetinastianpesukoneisiin. Tämä merkitsee sitä että, 10 vuoden elinkaaren aikana voit saada jopa euron säästöt pesuaineissa ja jopa euron säästöt vedenkäytössä! * IWS sisältää erilliset moduulit esipesulle, pesulle ja huuhtelulle ja näin mahdollistaa parhaat toimintaolosuhteet jokaisen pesuvaiheen aikana: esipesu kylmällä vedellä, aktiivisen pesuaineen kanssa peseminen (huuhteluaine ei sekoitu pesuaineen kanssa) sekä pesuaineen täydellinen huuhtelu huuhteluvaiheessa. Säästä 30 % energiaa veden esilämmityksellä (lämpöpumppu ja energiansäästölaite) Lämpöpumppu ja energiansäästölaite (ESD) esilämmittävät huuhteluveden ennen kuin vesi pääsee kuumavesisäiliöön, mikä vähentää huomattavasti huuhteluveden lämmittämiseen tarvittavaa energiaa. Lisäksi Autostart toiminto takaa, että vettä ja energiaa ei kulu, kun astianpesukone on valmiustilassa. Lisäsäästöjä tuo kuumavesisäilön ympärillä oleva tehokas eriste. Valikoima WTM korikuljetinkoneet ovat saatavissa kuutena eri mallina, joiden kapasiteetit ovat: 140, 165, 180, 200, 250, 300 koria/tunti. * Säästöt määräytyvät pesuaineen ja veden aluekohtaisten kustannusten mukaan. Energiansäästö Vedensäästö Kemikaalien säästö Käyttökustannusvertailu perinteisen koneen ja WTM korikuljetinkoneen välillä. Vedenkulutus tunnissa Energiankulutus tunnissa Pesuaineen kulutus tunnissa Litraa/tunti g/tunti Perinteinen WTM Perinteinen ECOPLUS WTM Uusin WTM Perinteinen WTM Perinteinen ECOPLUS WTM Uusin WTM Perinteinen WTM Perinteinen ECOPLUS WTM Uusin WTM Huomio: Täydellinen lista sertifioiduista tuotteista löytyy osoitteesta

11 DOW JONES SUSTAINABILITY WORLD INDEKSI Vuonna 2009 Electrolux oli kymmenettä kertaa mukana maineikkaassa Dow Jones Sustainability World Indeksissä, ensimmäisessä pörssi-indeksissä, joka sisältää maailman johtavat vastuullisen ja kestävän kehityksen yhtiöt, jotka kiinnittävät erityishuomiota ympäristö- ja sosiaalisiin kysymyksiin. KESTÄVÄN ENERGIAN PALKINTO Vuonna 2007 Euroopan komissio myönsi tämän palkinnon Electroluxille kategoriassa Yrityksen sitoumus, sen jatkuvista pyrkimyksistä vähentää tehtaidensa, tuotteidensa ja palvelujensa energian kulutusta, ja tehdä asiakkaista yhä tietoisempia kestävän kehityksen tärkeydestä. YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN GLOBAL COMPACT ALOITE Electrolux kuuluu Yhdistyneiden Kansakuntien Global Compact aloitteeseen. Tämä kansainvälinen aloite tuo yhteen yritykset, YK:n elimet sekä yhteiskunnan edistääkseen ihmisoikeuksien, työn oikeudenmukaisuuden, ympäristön ja korruption torjumisen kymmentä perusperiaatetta. FTSE 4 Good Electrolux on kuulunut vuodesta 2000 saakka FTSE4Good-indeksiin, joka arvioi ja palkitsee yrityksiä, jotka täyttävät globaalisti tunnetut vastuullisen yritystoiminnan standardit. FTSE on Lontoon pörssin ja Financial Timesin perustama riippumaton yritys. KLD GLOBAL CLIMATE 100 INDEKSI Electrolux kuuluu KLD Global Climate 100 -indeksin 100 yrityksen joukkoon, joilla katsotaan olevan suurimmat mahdollisuudet lieventää välittömiä ja pitkäaikaisia ilmastomuutokseen vaikuttavia tekijöitä. KLD perusti yhteistyössä GENI:n (Global Energy Network Institute) kanssa KLD Global Climate 100 indeksin kannustaakseen kestävän kehityksen investointeja. YMPÄRISTÖSTANDARDI ISO Vuodesta 1995 Electrolux Professional tehtaat ovat saavuttaneet tämän tärkeän standardin, joka auttaa yhtiöitä minimoimaan toimintojensa ympäristöhaitat. Alkaen vuodesta 1996, jokaista tuotettua laitetta kohti käytetyn veden kulutus on laskenut 50% ja energian kulutus on vähentynyt 20%. WWF Electrolux ja WWF ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1993 paremman ympäristötietouden edistämiseksi. Yhteistyön alkaessa muita sertifikaatteja ei vielä ollut, ja WWF valitsi ympäristöystävällisimmät tuotteet suositeltaviksi niille kuluttajille, jotka välittivät eniten tehokkaasta energian käytöstä. RoHS (RESTRICTION OF HAZARDOUS SUBSTANCES) Electroluxin Rajoitettujen materiaalien lista, joka on ankara, sisäinen, lakeja tiukempi käytäntö rajoittaa materiaalien käyttöä ja täydentää näin EU RoHS direktiiviin (otettu käyttöön vuonna 2003) joka estää yhtiöitä käyttämästä vaarallisia materiaaleja ja osia. Yhtiön globaalisuus vahvistaa sen vaikutuksia ja tekee Electrolux Professionalista ympäristöystävällisyyden viejän, levittäen joitakin Euroopan tiukimmista laeista koko jakeluketjuun kaikissa maissa. KIERRÄTETTÄVYYS Yhtiön käytännön mukaisesti Electrolux Professionalin laitteet takaavat hyvän kierrätettävyyden (jopa yli 95%) niiden kokoonpanon ansiosta. ALANKOMAAT - GASTEC Kiwa Gastec on Euroopan markkinajohtaja kaasulaitteiden testauksessa ja hyväksymisessä. Kiwa Gastec certification testaa ja hyväksyy sekä tuotteet että laadunhallintajärjestelmät. Se arvioi turva- ja hallintalaitteiden, jakojärjestelmien, putkiasennuksien sekä laitteiden turvallisuuden, tehokkuuden ja laadun. Electrolux Professional air-o-steam uuneilla on kaksinkertainen Gastec-hyväksyntä korkeasta tehokkuudesta ja alhaisista päästöistä (CO2 ja NOx). ISO-BRITANNIA - ECA (ENHANCED CAPITAL ALLOWANCE) Sertifikaatti myönnetään kaikista tehokkaimmin energiaa säästäville tuotteille. Nämä tuotteet tarkastetaan ja lisätään ETL-listaan (Energy Technology List), joka takaa niiden korkean energiatehokkuuden. ETL-listassa olevat tuotteet tarjoavat huomattavia taloudellisia etuja pitkällä aikavälillä ja niiden CO2 päästöt ovat alhaisempia muihin tuotteisiin verrattuna. ALANKOMAAT - EIA (ENERGY INVESTMENT ALLOWANCE) Tämä verohelpotusohjelma antaa suoria taloudellisia kannustimia hollantilaisille yrityksille, jotka investoivat energiaa ja ympäristöä säästäviin laitteisiin. Tanska - Go Energimærk (The Danish Energy Saving Label) Tuotteet, jotka ovat tehokkaimpia energiankulutuksessa saavuttavat tämän merkinnän. Täydellinen lista suositelluista tuotteista:

12 Share more of our thinking at Electrolux Professional Ympäristön puolesta Green Spirit on konkreettinen lähestymistapa käsitellä kestävän kehityksen periaatteita. Green Spirit on sitä, että tuotteen elinkaaren jokaisella vaiheella on ainoastaan yksi päämäärä: vähentää ympäristön kuormittamista. Tähän päästään innovatiivisilla ratkaisuilla, jotka takaavat korkean energiatehokkuuden, pienemmän kulutuksen ja huomattavan vähennyksen haitallisten aineiden päästöissä. Electrolux Professionalin ajattelutapa näkyy myös Host messuilla: Osastomme oli ainoa joka sai Zero Impact sertifikaatin, joka on osa LifeGate projektia jolla vähennetään CO2 päästöjä ja luodaan uutta metsää Italiaan, Costa Ricaan ja Madagaskariin. 9JEECX Yritys varaa oikeuden muuttaa tietoja ilman erillistä ilmoitusta.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TULEVAISUUDEN TUOTTEITA Kun on kyse tekniikan valinnasta, tiedämme, että yritykset korostavat luotettavuutta ja ympäristövaikutuksia. Siksi keskitymme tuotteiden

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön.

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Uusissa Compact-Y jäähdytyslaitteissa ja lämpöpumpuissa käytetään R410A kylmäainetta ja energiaa säästämään suunniteltua AdaptiveFunction Plus käyttölogiikkaa.

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

Tervetuloa A-luokkaan

Tervetuloa A-luokkaan Tervetuloa A-luokkaan Electrolux Professional Kylmäsäilytys ecostore HP -kylmäkalusteet lisäävät tehokkuutta ja elintarviketurvallisuutta ylimmässä testausolosuhdeluokassa 5 1 Te kerrotte Auta yritystäni

Lisätiedot

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A EAN13: 8017709165949 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 pikaohjelmaa): Liotus, lasiohjelma, normaali, ECO, Super Pikaohjelmat: 27 min pika, ECO-pika,

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

Astianpesu EFT3 - Tappimattokone 3 tankkia

Astianpesu EFT3 - Tappimattokone 3 tankkia PROJEKTI # Astianpesu Syöttösuunta Oikea-->Vasen Vasen-->Oikea Käyttöenergia: Sähkö Höyry OPTIOT KONEESEEN (ERILLISHINTA) Eri syöttöalueet: 1.1 mm 1.5 mm 1.8 mm 2.4 mm 3. mm 4. mm 2.9 mm Cross-over Eri

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

Energiatehokkuuden analysointi

Energiatehokkuuden analysointi Liite 2 Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Energiatehokkuuden analysointi Liite loppuraporttiin Jani Isokääntä 9.4.2015 Sisällys

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Valtavalo Oy LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Ilmastonmuutoksesta liiketoimintaa 17.2.2016 TkT Simo Makkonen Hallituksen puheenjohtaja, Valtavalo

Lisätiedot

lindab yksinkertaistamme rakentamista LindabUltraLink Uusi teknologia ilmavirran ja lämpötilan tarkkaan mittaamiseen ilman painehäviötä

lindab yksinkertaistamme rakentamista LindabUltraLink Uusi teknologia ilmavirran ja lämpötilan tarkkaan mittaamiseen ilman painehäviötä lindab yksinkertaistamme rakentamista LindabUltraLink Uusi teknologia ilmavirran ja lämpötilan tarkkaan mittaamiseen ilman painehäviötä 2 Yksinkertaistamme rakentamista Meitä Lindabilla ohjaa vahva halu

Lisätiedot

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABP2 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709166946 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70, Super pika ohjelmaa:

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Ilmastonmuutos. Ihmiskunnan suurin haaste. Paula Lehtomäki Ympäristöministeri

Ilmastonmuutos. Ihmiskunnan suurin haaste. Paula Lehtomäki Ympäristöministeri Ilmastonmuutos Ihmiskunnan suurin haaste Paula Lehtomäki Ympäristöministeri 1 2 Ilmastonmuutos edelleen tosiasia Maapallon keskimääräinen lämpötila noussut 100 vuoden aikana 0,74 C 15 lämpimintä vuotta

Lisätiedot

900XP & 700XP. trust the experience

900XP & 700XP. trust the experience 900XP & 700XP trust the experience XP laitesarjat 4 900XP & 700XP Luota kokemukseen Electrolux Professional XP: uusi modulaarinen ravintolalaitesarja, joka on syntynyt viiden sukupolven keittiömestarien

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj 11.4.2013 Teknologiateollisuus on materiaalitehokkuuden edelläkävijä Suomalaisten yritysten

Lisätiedot

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM 2 Getinge Clean Management System GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM (CMS) -JÄRJESTELMÄ ENTISTÄ PAREMPI PROSESSI, AINUTLAATUINEN RATKAISU Getinge voi auttaa yritystäsi hallitsemaan

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin

GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin YLEISTIETOJA GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin Ainutlaatuinen in-situ-ratkaisu kasvihuonekaasupäästöjen hallintaan Suora mittaus laskennan sijaan: Säästä

Lisätiedot

Topvex ilmankäsittelykoneet

Topvex ilmankäsittelykoneet Puhaltimet Huippuimurit Ilmankäsittelykoneet Asuntoilmanvaihto Paloturvallisuus Savunpoisto Säätölaitteet Tunnelipuhaltimet Topvex ilmankäsittelykoneet Laadukasta sisäilmaa kaikkiin oleskelutiloihin 2

Lisätiedot

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry.

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Counting backwards vähähiilisen asumisen skenaariot Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Tiedämme, että asiat eivät voi jatkua nykyisellään toteutuma lähde: Raupach et al.: Global and regional

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy

Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot. Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy Topten-Suomi -verkkopalvelu - henkilöautot Ekoauto 2010 julkistamistilaisuus 23.2.2010 Vesa Peltola, Motiva Oy SISÄLTÖ Taustaa Topten-Suomi henkilöautot listan laatimisperiaatteet kategoriat tietosisältö

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Bosch jääviileäkaappi KSR38V73EU Erittäin laadukas jääviileäkaappi, jossa turvalasihyllyt tuovat mukavuutta kaapin käyttöön ja puhtaanapitoon. Kirkas vihanneslaatikko, jonka sisältö näkyy helposti. Elektroninen

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Aeg integroitu jääkaappi SKD71800F0 Erittäin laadukas integroitu jääkaappi. Digitaalinäyttö tarkkaan lämpötilansäätöön. LED-valaistus takaa erinomaisen valaistuksen. Energialuokka A+. Käyttötilavuus 330

Lisätiedot

Raskaiden ajoneuvojen energiatehokkuus ja sähköajoneuvot

Raskaiden ajoneuvojen energiatehokkuus ja sähköajoneuvot Raskaiden ajoneuvojen energiatehokkuus ja sähköajoneuvot TransEco vuosiseminaari 3.11.2011 Johtaja Reijo Mäkinen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) HSL:n strategia 2018 vähäpäästöinen liikenne

Lisätiedot

Jää- ja pakastekaapit

Jää- ja pakastekaapit Jää- ja pakastekaapit prostore Parasta suorituskykyä kompaktissa tilas 700 mm syvä Sopii täydellisesti mihin tahansa keittiöön, suuri kapasiteetti pienessä tilassa Oven lukko tuo lisäturvallisuutta 65

Lisätiedot

Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille?

Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille? Tuhlataanko teillä maksettua lämmitysenergiaa harakoille? Rakennusten osuus Suomen energiankulutuksesta on 40% ja ilmastopäästöistä 30%. Yli 30 000 kerrostalokiinteistöön energiatehokkuustoimenpiteitä

Lisätiedot

Energiatehokasta tietojenkäsittelyä

Energiatehokasta tietojenkäsittelyä Energiatehokasta tietojenkäsittelyä Johdanto Googlen tavoite on järjestää kaikki maailman tieto ja tarjota se kaikkien käyttöön ja hyödynnettäväksi. Sadat miljoonat ihmiset käyttävät palvelujamme internetissä

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia Erikoistutkija Olli Kauppi 14.1.2013 EU:n energiapolitiikka - Päästökauppa, -yhteismarkkinat, -kapasiteettimarkkinat, - RES-tuki Kilpailu - Edullinen energia - Kestävä

Lisätiedot

Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2050

Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2050 Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2 Erikoistutkija Tiina Koljonen VTT Energiajärjestelmät Bioenergian kestävä tuotanto ja käyttö maailmanlaajuisesti 6.3.29,

Lisätiedot

50/50 - Energiansäästöä julkisissa rakennuksissa

50/50 - Energiansäästöä julkisissa rakennuksissa www.euronet50-50max.eu 50/50 - Energiansäästöä julkisissa rakennuksissa Rauma 9.11.16 Merja Pakkanen Vaasan yliopisto 50/50; idea Hankkeen tarkoituksena on vähentää energiankulutusta kouluissa (ja muissa

Lisätiedot

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET DIHR AX151 pesukone on monipuolinen ratkaisu erilaisiin pesutarpeisiin. Koneen voi asentaa toimimaan vasen- tai oikeakätisesti. Myös lisävarusteet voi kiinnittää koneen

Lisätiedot

Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä

Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä Energiakustannusten alentaminen yrityksissä keinoina energiatehokkuussopimukset ja uusiutuva energia Kajaani Timo Määttä 30.11.2016 Luotettavaa tietoa ja vaikuttavia ratkaisuja resurssitehokkaisiin toimiin

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 1 2 Ruukki life -paneeli Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 3 Mikä Ruukki life paneeli on? Esivalmistettu sandwich-paneeli, jossa kahden teräslevyn välissä on eristekerros. Yli 70% mineraalivillan

Lisätiedot

Atlas Copco Jäähdytyskuivaimet. FD 5-4000 6 4000 l/s / 12 8480 cfm

Atlas Copco Jäähdytyskuivaimet. FD 5-4000 6 4000 l/s / 12 8480 cfm Atlas Copco Jäähdytyskuivaimet FD 5-4000 6 4000 l/s / 12 8480 cfm Taitoa ja vastuuta kokonaisvaltaisesti Atlas Copcon kompressorit tuottavat luotettavasti ja taloudellisesti ensiluokkaista paineilmaa.

Lisätiedot

Make the most of your energy

Make the most of your energy Make the most of your energy Kohti energiatehokasta tulevaisuutta Jouni Kekäläinen Schneider Electric Finland 22.11.2012 Sähköurakoitsijapäivät Tampere Schneider Electric lyhyesti 22,4 miljardia liikevaihtoa

Lisätiedot

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus

Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa. Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus Metallikaivosteollisuuden kehityspolut vähähiilisessä yhteiskunnassa Mari Kivinen Geologian tutkimuskeskus 10.11.2014 1 Työryhmä GTK Laura Lauri Susanna Kihlman Mari Kivinen Saku Vuori VTT Tiina Koljonen

Lisätiedot

Energiamurros - Energiasta ja CO2

Energiamurros - Energiasta ja CO2 Energiamurros - Energiasta ja CO2 Hybridivoimala seminaari, 25.10.2016 Micropolis, Piisilta 1, 91100 Ii Esa Vakkilainen Sisältö CO2 Uusi aika Energian tuotanto ja hinta Bioenergia ja uusiutuva Strategia

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta

Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta Ilmastonmuutoksen hillintä, päästöjen hinnoittelu ja riskienhallinta FORS-seminaari 16.12.2011 Operaatiotutkimuksella kohti energiatehokkuutta Tommi Ekholm 2 Esityksen sisältö Taustaa: 2 C-tavoite ja ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

ASKO Astianpesukoneet

ASKO Astianpesukoneet ASKO Astianpesukoneet Täyttömäärä ja joustavuus maailman parhaimpia Tavoitteenamme on, että tuotteemme helpottavat arkea. Olemme sen vuoksi tehneet vuosien ajan kovaa työtä markkinoiden suurimpiin ja joustavimpiin

Lisätiedot

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Jäähdytyspalkkijärjestelmään yhdistetty Combi Cooler on helppo, toimintavarma ja sähkötehokas

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Espoon tulevaisuusfoorumi 27.1.2010 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa

Lisätiedot

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN Kaukolämpöpäivät 25.8.2016 Juhani Aaltonen Vähemmän päästöjä ja lisää uusiutuvaa energiaa Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä

Lisätiedot

KODINKONEPAKETTI 1 RST

KODINKONEPAKETTI 1 RST KODINKONEPAKETTI 1 RST 05.09.2016 Monitoimiuuni PULL SYSTEM 6H - 175BX / 901010083 Integroitava uuni Monitoimi, 6 valmistusohjelmaa Näyttö aikatoiminnolla Ajastintoiminto Aquasliding puhdistustoiminto

Lisätiedot

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Laundry Center Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Johdanto Monissa maissa käytettävissä oleva kokonaissähköteho on rajoitettu käytettäessä kahta kodinkonetta yhtä aikaa: -Kokonaisteho

Lisätiedot

2 tankkiset - sähkö - HD

2 tankkiset - sähkö - HD Electroluxin astianpesukonesarja on valmistettu tuottamaan asiakkaalle tehokas, taloudellinen ja ergonominen astianpesu.tuotesarjaan kuuluu lasinpesukoneet, edestä täytettävät koneet, kupukoneet, tunnelikoneet,

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Ilari Rautanen 10.10.2016 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy

Lisätiedot

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET LÄMMÖNLÄHTEET Mepun hakeuunit markkinoilla jo parikymmentä vuotta. Latviassa Mepun hakeuuneilla on kuivattu kymmeniä miljoonia kiloja viljaa vuodesta 2007. MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN Artti Elonen, insinööri Tampereen Tilakeskus, huoltopäällikkö LAIT, ASETUKSET Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten, etteivät ilman liike, lämpösäteily

Lisätiedot

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN valkoinen 1635* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Täyttömäärä: 8 kg k Energiatehokkuusluokka: A+++ -30% k Vuosittainen energiankulutus 137 kwh, perustuu 220 vakiopesuohjelmaan

Lisätiedot

Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta. Rakennukset ja ilmastonmuutos

Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta. Rakennukset ja ilmastonmuutos Ajankohtaista energiatehokkaasta rakentamisesta Pekka Kalliomäki Ympäristöministeriö 1 Rakennukset ja ilmastonmuutos Rakennusten osuus kokonaisenergiankulutuksesta on noin 40 prosenttia eli 140 TWh 140

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 16 päivänä joulukuuta 1999, ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi kylmäsäilytyslaitteille

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 16 päivänä joulukuuta 1999, ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi kylmäsäilytyslaitteille L 13/22 KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 16 päivänä joulukuuta 1999, ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi kylmäsäilytyslaitteille (tiedoksiannettu numerolla K(1999) 4522) (ETA:n

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS. Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä

ILMASTONMUUTOS. Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä Viestinnän pääosasto KANSALAISMIELIPITEEN SEURANNAN YKSIKKÖ Bryssel, 15/10/2008 ILMASTONMUUTOS Erikoiseurobarometri (EB 69) kevät 2008 Euroopan parlamentin / Euroopan komission kyselytutkimus Tiivistelmä

Lisätiedot

Lämmityskustannus vuodessa

Lämmityskustannus vuodessa Tutkimusvertailu maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä Lämmityskustannukset keskiverto omakotitalossa Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli vuodessa verrattuna sähkö tai öljylämmitykseen keskiverto

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän kaupunginvaltuusto 30.5.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 1.6.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen. www.lapetek.fi. Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman

Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen. www.lapetek.fi. Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman Kestävä, hygieeninen ja helppohoitoinen www.lapetek.fi Tähti keittiössäsi. SILGRANIT PuraDur teimme parhaasta vieläkin paremman Allas: BLANCO ADON XL 6 S, SILGRANIT PuraDur, valkoinen Hana: BLANCO ALTA-S

Lisätiedot

Tunable White. Henkilökohtainen valaistus

Tunable White. Henkilökohtainen valaistus Tunable White Henkilökohtainen valaistus Ihmiskeskeinen valaistus Valaistus joka keskittyy tarpeisiisi Valo vaikuttaa siihen mitä tunnemme ja miten toimimme. Valolla on myös suuri vaikutus tunteisiimme

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

Enemmän vairāk mukavuutta komforta ja turvallisuutta

Enemmän vairāk mukavuutta komforta ja turvallisuutta AUTOTALLIN GARĀŽU VĀRTI OVET Enemmän vairāk mukavuutta komforta ja turvallisuutta un drošības M.K. International autotallin ovet yllättävät sinua kehittyneellä suunnittelulla, täydellisellä mukavuudella

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 3644/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 3644/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) 40 Asianro 3644/11.03.00/2016 Kuopion ja Suonenjoen kasvihuonekaasupäästöt: Vuoden 2014 vahvistetut päästöt ja ennakkotieto vuodelta 2015 Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen

Lisätiedot

FLEXBURN-uunit Kerasil Oy

FLEXBURN-uunit Kerasil Oy FLEXBURN-uunit Kerasil Oy FLEXBURN-uunit Lasin yhteensulatus Lasin taivutus ja muottiin pudotus (slumppaus) Koristelupoltot väreillä, kullalla ja siirtokuvilla 5-6 kertaa nopepampi Energiansäästö yli 50%

Lisätiedot

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla Salotek Consulting Oy Seppo Salo Puh. +358 40 5107893 email: seppo.salo@salotek.fi www.salotek.fi Salotek Consulting Oy Yritys ja osaaminen Yrityksen toimialana

Lisätiedot

Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto

Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto ravikeskus 2.10.2013 www.helsinki.fi/yliopisto 3.10.2013 1 Kuivauksen tehostamisen

Lisätiedot

Edessä väistämätön muutos

Edessä väistämätön muutos Edessä väistämätön muutos 50 kestävää ratkaisua Jätkäsaareen -tilaisuus Pirkko Heikinheimo, VNK Ennakoitu lämpeneminen tällä vuosisadalla Ilman ilmastopolitiikkaa Sen kanssa Lähde: MIT Sektorit kuvaavat

Lisätiedot

Haluatko olla mukana toiminnassa, jolla on merkitystä?

Haluatko olla mukana toiminnassa, jolla on merkitystä? Haluatko olla mukana toiminnassa, jolla on merkitystä? 1 HomCare tarjoaa sinulle Yhdessä tekemistä ja yrittäjyyttä Edelläkävijyyttä Ekologisuutta ja luonnonmukaisuutta 2 Kodin ja ihmisen hyvinvointi on

Lisätiedot

Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus

Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Yhdyskunta ja energia liiketoimintaa sähköisestä liikenteestä seminaari 1.10.2013 Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Tievalaistuksen elinkaariarviointi. Seminaari , Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos

Tievalaistuksen elinkaariarviointi. Seminaari , Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos Tievalaistuksen elinkaariarviointi Seminaari 5.4.2016, Light Energy -projekti Leena Tähkämö Valaistusyksikkö Sähkötekniikan ja automaation laitos Tievalaistuksen elinkaariarviointi - Elinkaariarviointi

Lisätiedot

Rasvakeitin, pöytämalli

Rasvakeitin, pöytämalli Electrolux 700HP sarja sisältää yli sata mallia, jotka on suunniteltu täyttämään parhaimman suorituskyvyn, luotettavuuden, energian säästön, turvallisuuden sekä ergonomisen käytön vaatimukset. Tuotteiden

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut

Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut Vihreä moottoritie foorumi 18.8.2010, Fortum, Espoo Petra Lundström Vice President, CTO Fortum Oyj Kolme valtavaa haastetta Energian kysynnän

Lisätiedot

Ympäristötunnusluvut yrityksen ympäristöasioiden hallinnassa

Ympäristötunnusluvut yrityksen ympäristöasioiden hallinnassa Ympäristötunnusluvut yrityksen ympäristöasioiden hallinnassa Esityksen sisältö Syitä ympäristöasioiden hallinnalle Ympäristöjohtaminen Ympäristötunnusluvut Kevyen teollisuuden erityispiirteitä Tunnuslukujen

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilman sitä maapallolla olisi 33 C kylmempää. Ihminen voimistaa kasvihuoneilmiötä ja siten lämmittää ilmakehää esimerkiksi

Lisätiedot

Ympäristötoimien vaikutus tuotantokustannukseen

Ympäristötoimien vaikutus tuotantokustannukseen Ympäristötoimien vaikutus tuotantokustannukseen Markus Kankainen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Miten ympäristötoimet vaikuttavat tuotantokustannukseen Ympäristöinvestoinnit Kuolleisuus Rehutehokkuus

Lisätiedot

Esittelyssä 2 uutta mallia:

Esittelyssä 2 uutta mallia: Esittelyssä 2 uutta mallia: Nilfiskin lattianhoitomallisto suunniteltiin arkisiivouksen kustannuksia silmällä pitäen. Olipa kyse suuresta varastotilasta tai pienestä kioskista, olemme selvittäneet yleisimpien

Lisätiedot

Mirkan kokonaisratkaisut. rakentamiseen ja remontointiin

Mirkan kokonaisratkaisut. rakentamiseen ja remontointiin Mirkan kokonaisratkaisut rakentamiseen ja remontointiin RAKENTAMINEN JA REMONTOINTI Mirkan tuotteet rakentamiseen ja remontointiin Tervetuloa pölyttömän hionnan uuteen maailmaan. Mirkan kokonaisratkaisu

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

Vaihtamalla säästöjä

Vaihtamalla säästöjä Ulko- ja teollisuusvalaistus MASTERColour CDM MW eco Vaihtamalla säästöjä Uudet MASTERColour CDM MW eco -lamput voi vaihtaa kätevästi suoraan HPL- tai HPS-liitäntälaitetta käyttävien kvartsilasisten monimetallilamppujen

Lisätiedot

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET LÄMMÖNLÄHTEET Mepun hakeuunit markkinoilla jo parikymmentä vuotta. Latviassa Mepun hakeuuneilla on kuivattu kymmeniä miljoonia kiloja viljaa vuodesta 2007. MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT

Lisätiedot

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kommenttipuheenvuoro Helena Kivi-Koskinen Energia- ja ympäristöpäällikkö www.ruukki.com Ruukki tänään Liikevaihto 3,7 miljardia euroa vuonna 2006

Lisätiedot

C9IMX9. Funktioner. Lisävarusteet. klassinen. Pääuuni 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A

C9IMX9. Funktioner. Lisävarusteet. klassinen. Pääuuni 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A C9IMX9 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A EAN13: 8017709222888 Induktiotaso 5 keittoaluella: Vasen taka: Ø 180 mm, 1850 W - Turbo 3000 W Vasen etu: Ø 145 mm,

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

... ja uusia näkökulmia

... ja uusia näkökulmia Energiatehokkuuden mittarit... ja uusia näkökulmia 02.12.2009 Erkki Aalto Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry CO 2 jalanjälki- visio 2010-20502050 Kehitysaukot t Puuttuvat lenkit Todellisuus

Lisätiedot

Hiab Multilift XR18S Pro Future Ainutlaatuista tehokkuutta

Hiab Multilift XR18S Pro Future Ainutlaatuista tehokkuutta Hiab Multilift XR18S Pro Future Ainutlaatuista tehokkuutta Tuote-esite Tehokkaat toiminnot säästävät rahaa ja ympäristöä Hiab Multilift XR18S - Pro Future koukkulaite on keveydellään optimaalinen vaihtoehto

Lisätiedot

NUOVA SIMONELLI. Laadukkaat perinteiset espressolaitteet ja myllyt erikoiskahvien valmistamiseen.

NUOVA SIMONELLI. Laadukkaat perinteiset espressolaitteet ja myllyt erikoiskahvien valmistamiseen. NUOVA SIMONELLI Laadukkaat perinteiset espressolaitteet ja myllyt erikoiskahvien valmistamiseen. NUOVA SIMONELLI Nuova Simonelli on italialainen perinteisiä espressolaitteita valmistava yritys. Se on valmistanut

Lisätiedot