Nestekiertoinen energiajärjestelmä ECONET. VII (monipatteriratkaisu) Asennus- ja huolto-ohje. Sisältö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nestekiertoinen energiajärjestelmä ECONET. VII (monipatteriratkaisu) Asennus- ja huolto-ohje. Sisältö"

Transkriptio

1 Sisältö Sivu Turvallisuus...2 ECONET toimitussisältö...3 Asennus...6 ECONET säätö- ja sähkökytkennät...9 Huolto-ohjeet...13 Toimintaselostus...14 Säätimen käyttö...16 Valikkorakenne...17 ECONET -parametrit...18 ECONET -tietoliikenne...20 Varaosaluettelo...37 Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

2 Turvallisuus Tärkeää: lue nämä ohjeet ennen laitteiston asentamista! Henkilöstö Laitteiston asennus, käyttö ja huolto on annettava ammattitaitoisen henkilöstön tehtäväksi. Ammattitaitoisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on tarkoitukseen sopiva tekninen pätevyys ja joka on huolella tutustunut kaikkiin turva- ja asennusohjeisiin sekä tuntee mahdolliset vaaratilanteet. Varoitukset Laitteiston pyörivät osat ja korkeat jännitteet voivat aiheuttaa henkilövahingon tai hengenvaaran. Seuraavien ohjeiden laiminlyönnistä voi olla seurauksena SÄHKÖISKU. Tätä tuotetta ei voi käyttää kaikissa IEC mukaisissa olosuhteissa. Kotiympäristössä tämä tuote voi häiritä radiolaitteita, jolloin käyttäjän on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin. Laitteistossa on tehokkaita kondensaattoreita, joiden purkaantuminen jännitteen katkaisun jälkeen vaatii aikaa. Katkaise verkkosyöttö ennen laitteistolle tehtävän työn aloittamista. Odota vähintään 3 minuuttia niin, että jännite taajuusmuuttajan tasavirtapiirissä laskee turvalliselle tasolle. Älä koskaan tee eristystestausta korkeajännitteellä kaapelistossa kytkemättä ensin irti taajuusmuuttajaa testattavasta piiristä. Mahdolliset riskit Jos laitteistossa on vikaa, tapahtuu jännitekatkos tai muu virhetilanne, voi laitteisto käyttäytyä epänormaalilla tavalla. Erityisesti on syytä ottaa huomioon: Moottorin pyörimisnopeus ei ole hallinnassa Moottorin pyörimissuunta ei ole hallinnassa Moottori voi olla jännitteellinen Lämmönsiirtoaine on myrkyllistä ja voi aiheuttaa vuototilanteessa vaaran. Ympäristövaatimukset varastoinnille, kuljetukselle ja käytölle Mikäli Econet-yksikköä ei asenneta heti, tulee yksikkö säilyttää hyvin ilmastoidussa paikassa, jossa ei esiinny korkeita lämpötiloja, kosteutta, pölyä tai metallihiukkasia. Ympäristö Asennus, käyttö VARASTOINTI JA KULJETUS Lämpötila Ympäristön lämpötila: 0 C C -25 C C Raittiin ilman lämpötila: -40 C C, vaikuttaa myös ilmankäsittelykoneen mitoitukseen Kosteus Vesi Paine Putkien ja patterien pinnoille voi tiivistyä kosteutta. Econet-laitteiston suojausluokka on vähintään IP21. Ilmakehän paine maks m merenpinnan yläpuolella. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

3 ECONET toimitussisältö Järjestelmän yleiskatsaus Kuvan mukaiset yhden tai kahden pumpun yksiköt (1, 2, 3) toimitetaan erillään ilmankäsittelykoneesta. Pumppuyksikkö on varustettu jalustalla tasaiselle lattialle asentamista varten. Pumppuyksiköiden (1, 2, 3) putkisto on ruosteenestomaalattu ja eristetty Armaflexilla. Pumppuyksiköiden (1, 2, 3) anturit ja komponentit on asennettu paikoilleen ja niiden johdotukset tehty ECONET -säätimeen. ECONET -säädin on asennettu pumppuyksikköön ja esiohjelmoitu ko. koneen syöttötiedoilla. Taajuusmuuttaja/muuttajat on asennettu pumppuyksikköön ja johdotukset pumppuun/pumppuihin ja ECONET -säätimeen on tehty. Tulo- ja poistoilmapatterit (21, 22, 23, 24) on asennettu ilmankäsittelykoneeseen. 7 GT4 MT GP GT42 6 MT GP40 SV GT2 11 MT MP 8 SV a a 5b Pumppuyksikkö 2. Yhden pumpun ratkaisu 3. Kahden pumpun ratkaisu 4. Säädin 5. a) Taajuusmuuttaja 1 b) Taajuusmuuttaja 2 6. Paineanturi kosketustoiminnolla 7. Anturi, huurtumissuoja 8. Säätöventtiili 9. Anturi, jäätymissuoja 10. Paine-erolähetin 11. Lämpötila-anturi 12. Sulkuventtiili 13. Sulkuventtiili 14. Huurtumissuojan säätöventtiili 15. Takaiskuventtiili 16. Takaiskuventtiili 17. Sulkuventtiili 18. Sulkuventtiili 19. Sulkuventtiili 20. Sulkuventtiili 21. Poistoilman pääpatteri 22. Poistoilman kakkospatteri 23. Tuloilman pääpatteri 24. Tuloilman kakkospatteri MP. Painemittari MT. Lämpömittari Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

4 ECONET toimitussisältö Lämmönsiirrin: ECONET -lämmönsiirtimeen kuuluu lamellipatterit tuloja poistoilmakoneissa. Toimintoina ovat lämmityksen/ jäähdytyksen talteenotto sekä tuloilman lämmitys ja jäähdytys. Patterit on erotettu rakenneosalla puhdistuksen mahdollistamiseksi. Patterit on varustettu pisaraaltailla sekä ilmaus- ja tyhjennysliitännöillä. Patterit tulee varustaa pisaranerottimin, mikäli ilman virtausnopeus on korkea. Patterit on valmistettu kupariputkista ja profiloiduista alumiinilamelleista. Kokoojaputket ovat joko kuparia tai ruostesuojattua terästä. Patterien suurin käyttöpaine on 1,5 MPa ja koepaine 2 MPa. Muut putki-, lamelli- ja runkomateriaalit voidaan valita Acon-valintaohjelmalla. Mikäli patterilta vaaditaan standardien VDI3803 ja VDI6022 mukainen puhdistettavuus, IV-kone on valittava hygieniamallisena (ACON). Tulo- ja poistoilmapatterit on yhdistetty nestepiirillä, jossa on liitäntämahdollisuus ulkoa tuodulle energialle tai lämmitykselle/jäähdytykselle. Pumppuyksikköön kuuluu pumppu/pumput, putket, venttiilit, anturit, taajuusmuuttaja/taajuusmuuttajat ja ECONET -säädin energian talteenotolle. Pumppuyksikön putket on ruosteenestomaalattu ja eristetty Armaflexilla. Pumppu/pumput koostuu jalka- ja yläkappaleesta, joiden väliin pumppurunko ja vaippa on kiristetty sidepulttien avulla. Jalka ja yläkappale ovat valurautaa ja muut osat ruostumatonta terästä DIN Kaikissa pumpuissa on huoltovapaa mekaaninen, kasettityyppinen akselitiiviste. Pumppujen suurin käyttöpaine on 16 bar/160 mvp/1,6 MPa. Pumppuyksikkö omalla jalustallaan asennetaan tulokoneen läheisyyteen tasaiselle alustalle. Pumppuyksikkö toimitetaan erillisenä kuormalavalla. Lisäanturit on varustettu vakiomallisilla huurtumissuojilla. Yhdistetty lämpötila- ja kosteusanturi (GT20 - GH20) asennetaan poistoilmakanavaan ja lämpötilaanturi (GT21) jäteilmavirtaan. Ne toimitetaan irrallisina pumppuyksikön säädinkotelossa Pumppuyksikkö: L a 3 2a 2b Kuva esittää eq-kokoja: = lämmitys/jäähdytys:sisään, 2a, 2b = tuloilmapatteri:sisään, 3 = tuloilmapatteri:ulos, 4a = poistoilmapatteri:sisään, 5 = poistoilmapatteri:ulos, 6 = lämmitys/jäähdytys:ulos eq-koko L D1 D2 H1 H2 H3 H4 H5 A1 A2 A3 PUTKIKOKO DN DN 50 eq-koko L D1 D2 H1 H2 H3 H4 H5 A1 A2 A3 PUTKIKOKO DN DN Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

5 ECONET toimitussisältö 2a 2b a 1 = lämmitys/jäähdytys:sisään, 2a, 2b = tuloilmapatteri:sisään, 3 = tuloilmapatteri:ulos, 4a = poistoilmapatteri:sisään, 5 = poistoilmapatteri:ulos, 6 = lämmitys/jäähdytys:ulos eq-koko L L2 D1 D2 H1 H2 H3 H4 H5 A1 A2 A3 PUTKIKOKO DN DN 50 eql-koko L L2 D1 D2 H1 H2 H3 H4 H5 A1 A2 A3 PUTKIKOKO DN DN Energian talteenoton säädin, taajuusmuuttaja ja anturit: ECONET -piirin nestevirtausta säädetään pumpun taajuusmuuttajalla ja ECONET -säätimellä. Säädin on varustettu ohjelmistolla, joka optimoi piirin nestevirtauksen kussakin käyttötilanteessa. Säätimen ohjelmisto sisältää suojaus- ja hälytystoiminnot. Säädin on yhteensopiva LonWorksin, Backnetin ja Modbusin kanssa. Modbus-tietoliikenne on säätimen sisäinen toiminto ja Backnet- ja LonWorks-kortti on valittavissa säätimeen lisätarvikkeena. Säädin on asennettu pumppuyksikköön ja ohjelmoitu ko. projektin tiedoilla. Säätimen ja taajuusmuuttajan välinen johdotus on valmiina. Pumpun taajuusmuuttaja on asennettu pumppuyksikköön ja johdotus ECONET -säätimelle ja pumpulle ovat valmiina. Tarvittavat komponentit, kuten pumppuyksikön paine- ja lämpötila-anturit, sisältyvät toimitukseen. Toimitussisällön mukaiset komponentit on asennettu ja johdotukset on tehty ECONET -säätimelle ja taajuusmuuttajalle valmiiksi. Mahdollisesti tilatut energian talteenoton hyötysuhteen laskemiseen tarvittavat lisäkomponentit/ anturit sisältyvät toimitukseen, mutta niiden asennus ja johdotus on tehtävä paikan päällä (AU) (ei sisälly Fläkt Woodsin toimitukseen). Pakkaus Kuljetuspakkaus suojaa ECONET -yksikköä kuljetuksen aikana. Pakkaus on täysin ympäristöystävällinen ja se voidaan toimittaa lajiteltuihin jätteisiin. Käyttöönotto Jotta ECONET -energiantalteenoton varma ja optimaalinen toiminta voidaan taata, on auktorisoidun ja koulutetun henkilöstön suoritettava jokaisen ECONET -järjestelmän käyttöönotto ja käyttökoulutus. ECONET -järjestelmän käyttöönotto voidaan tilata Fläkt Woodsilta, ks. tilaustunnukset. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

6 ECONET asennus Pakkauksen purku Toimituksen tarkastus Tarkasta mahdolliset kuljetusvauriot. Tarkasta, että tuotekilvissä olevat tuotetunnukset ovat vaatimusten mukaiset. Tarkasta, että toimitetut komponentit vastaavat tilattua. Tarkasta, että pumppuyksikön tunnus (STAZ-74- ) on ECONET -säätimen kotelossa. Asennusohje Työmaalla putki-, automaatio- ja sähköurakoitsijoiden työtehtäviä ovat: Pumppuyksikön asennus lopulliseen sijoituspaikkaansa, putkityöt ja kytkennät tulo- ja poistopatterien ja pumppuyksikön välille, putkityöt ja kytkennät nestelämmönsiirtimien ja pumppuyksikön välille. Dokumentaation mukaisen ulkoisen energialähteen liittämiseksi tarvittavien komponenttien asennus. Putkien asennus ja liittäminen kahdennettujen tulo- ja poistoilmapatterien välille. Kahdennetun tuloilmapatterin väliin on asennettava lisäksi T -liitäntä. Järjestelmän täyttö ja ilmaus. Virransyöttö ECONET -pumppuyksikölle (3x400V). ECONET -säätimen ja ilmankäsittelykoneen säätimen välinen kytkentä. Ilmavirta-anturin (tuloilma) ja ECONET -säätimen välinen johdotus. Lisätoiminnot (lisävaruste) Lisätoiminnot vakiomalliseeen huurtumissuojaukseen: Huurtumissuoja-anturien asennus ja johdotus sekä yhdistetyn kosteus- ja lämpötila-anturin (GH20 - GT20) asennus ja johdotus poistoilmalle ja lämpötila-anturin asennus ja johdotus jäteilmalle. Energian talteenoton hyötysuhteen laskentaan toimitettujen antureiden asennus ja johdotus, GT00, GT10, GT20, GT30, GT21, ilmavirta-anturi (poistoilma). ECONET -järjestelmän käyttöönotto. Ilmankäsittelykoneen venttiilit, SV 30, SV 50 jne. (EQRZ-05 ECONET -nestelämmönsiirrinyksikkö, ks. erillinen ohje) = Putkiliitäntä: ECONET = Putkiliitäntä: Nestelämmönsiirrinpaketti Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

7 ECONET asennus Patterien asennus Patterit on asennettu tehtaalla valmiiksi ilmankäsittelykoneisiin. Patterit tulee kytkeä vastavirtakytkentään. Lämmin lämmintä vasten ja kylmä kylmää vasten. Kaikki kytkennät on osoitettu merkein. Tuloilmavirran kaksi patteria ja poistoilmavirran kaksi patteria kytketään sarjaan. Tuloilman kahden patterin väliin on asennettava T -liitäntä. Pumpun putkiliitokset Pumpun ja poisto- ja tuloilmapatterien väliset liitännät riippuvat ilman virtaussuunnasta. Putkiliitännät on kuvattu alla olevissa piirustuksissa. Tuloilmakone Outside Indoor Poistoilmakone Outside 3 2b Pump unit 4a 5 3 2b + + Pump unit 5 2a 2a 4a 2b 4a 3 2b + + 2b + 4b 4b + 2b 2a 3 5 2a Indoor Outside Indoor Dokumentaation mukaisen ulkoisen energialähteen liittämiseksi tarvittavien komponenttien asennus. Tarvittavat komponentit vaihtelevat kohteen rakenteesta riippuen. Esimerkkejä ulkoisista komponenteista ovat: Paisunta-astia Nestelämmönsiirrin ja venttiilit lisälämmölle ja/tai jäähdytykselle Ulkoiset sulkuventtiilit Täyttöliitin Automaattinen ilmanpoistin yhdistettynä käsikäyttöiseen ilmanpoistajaan Ilmanpoistin mikrokuplille Suodatin Täyttölaitteet Vesilukko Jäätymisenestoaine Putkien asennus pumppuyksikön ja kahden poisto- ja tuloilmapatterin välille Putkien asennus kahdennettujen tulo- ja poistoilmapatterien välille, mukaan lukien T -liitäntä kahdennetun tuloilmapatterin väliin. Nesteen täyttö ja pumpun ilmaus ennen käyttöönottoa Järjestelmän ilmaus Patterien sulkuventtiilit Mikäli Fläkt Woods on toimittanut lämmönsiirrinpaketin: Nestelämmönsiirrinpaketinliittäminen ECONET - pumppuyksikköön ja ulkoisiin energialähteisiin, tarvittavat venttiilit yms. mukaan lukien. Nestelämmönsiirrinpaketin tarkemmat asennusohjeet löytyvät erillisestä asennusohjeesta. Econet on liitettävä putkistoon niin, että putkiston lämpölaajeneminen tai putkiston paino eivät kuormita nesteliitäntöjä. Nesteliitokset on merkitty tulo- ja lähtömerkinnöillä. Indoor Pump unit 5 4a 2a Pump unit 4a 5 3 2b 2a 4b 4a b Putkien asennus Putkiliitokset suorittaa putkiurakoitsija Asennukseen kuuluu: 2b 3 Outside Tärkeää! Pidä putkipihdillä vastaan liittimestä, kun kiristät ulkoisia putkia. Käytä pellavaa ja putkikittiä liitosten tiivistämiseen. Käytä jäätymisenestoaineen, kuten etyleeniglykoliseosten kanssa yhteensopivia tiivisteitä. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

8 ECONET asennus Yleisiä ohjeita Yleisten ohjeiden ja asennusvaatimusten laiminlyönti saattaa aiheuttaa laitteiston vahingoittumisvaaran tai puutteellisen toiminnan. Järjestelmän huuhtelu: ECONET -pumppuyksiköt on puhdistettu ja huuhdeltu tehtaalla. Suosittelemme, että pumppuyksikkö ei ole kytkettynä, kun muu putkisto huuhdellaan eikä pumppua P40 käytetä putkiston huuhteluun. On erityisen tärkeää poistaa huuhtelu-/pesuliuos kokonaan järjestelmästä ennen lämmönsiirtoaineentäyttämistä, koska muuten pesuliuoksen ja lämmönsiirtoaineen välillä voi tapahtua kemiallisia reaktioita ja vesi-etyleeniglykoliseoksen laimenemista. Pattereita ei voi tyhjentää täysin, joten niitä ei tule altistaa kylmälle, ennen kuin niihin on lisätty lämmönsiirtoainetta. Tarkista mahdolliset vuodot ja tiivistä ne tarvittaessa. Tarkista, että käytetty lämmönsiirtoaine antaa riittävän suojan korroosiota, lian kerrostumista sekä biologista kasvua vastaan. Noudata lämmönsiirtoaineen valmistajan antamia ohjeita. Ilmaus: Järjestelmän ilmaus vaatii aikaa, mutta se on erittäin tärkeä toimenpide järjestelmän suorituskykyä ajatellen. Käytä sekä automaattisia että käsikäyttöisiä ilmausventtiilejä, jotta vältyttäisiin vaaralta, että likaantuminen tukkii tiivisteen ja vaarantaa automaattisen ilmausventtiilin sulkutoiminnon. Asenna suodatin siinä tapauksessa, että likaantuminen aiheuttaa jatkuvasti ongelmia. Kun järjestelmä on ilmattu, tarkista, että kaikki automaattiset ilmanpoistajat ovat kunnossa, ja käsikäyttöiset venttiilit ovat kiinni. Avaa ja sulje kaikki venttiilit pari kertaa. Sulje ohitusventtiili (SV40) ja käynnistä Econet -pumppu. Pumppua tulee käyttää käsin taajuusmuuttajan kautta korkeintaan 30 Hz:llä. Pumppua ei missään tilanteessa saa käyttää kuivana, koska tiivisteet voivat vaurioitua. Ilmaa pumppu sen omalla ilmausventtiilillä. Varmista, että järjestelmän paine on 1 1,5 bar. Täytä järjestelmää jatkuvasti paineen laskiessa. Mikäli paine laskee alle 0,5 bariin, säädin antaa A-hälytyksen. Ilmaus-, varoventtiili- ja tyhjennysliitännät on johdettu keräysastiaan koneen vieressä. Täyttö: Optimaalisen energiantalteenoton saavuttamiseksi suositellaan Suomessa % etyleeniglykoliseosta. Suurin seossuhde pumpulle on 40 % etyleeniglykolia. Pumppua P40 ei saa käyttää järjestelmän täyttämiseen Käytä erillistä täyttöjärjestelmää, kuten takaiskuventtiilillä varustettua pumppua, esim. käsipumppu. Täytä, kunnes pumpun imupuolen staattinen paine on 1 1,5 bar pumpun kavitaatiovaaran välttämiseksi. Käytä valmiiksi sekoitettua tehdasvalmisteista lämmönsiirtoainetta, etyleeniglykoli-vesiseosta. Estä ko. liuoksen altistuminen hapelle. Mikäli täyttöön käytetään valmista seosta säiliöautosta, muista pyytää huuhtelutodistus. Merkitse järjestelmä tarralla, josta ilmenee virtaus, lämmönsiirtoaineen tyyppi ja sen pitoisuus. Muuta: Pumppua P40 ei missään tilanteessa saa käyttää kuivana, sillä pumppu vaurioituu ilmasta ja alkaa vuotaa. Lisälämmitykseen/-jäähdytykseen käytettäviin pattereihin on asennettava erilliset sulkuventtiilit. Lämmönsiirrinten toisiopuolen kokonaispainehäviö saa suljetulla lämmöntalteenottopiirillä olla enintään 40 kpa suurimmalla nestevirralla. Mikäli painehäviö on suurempi, se on huomioitava järjestelmän mitoituksessa (ACON). Ilmaus-, varoventtiili- ja tyhjennysliitännät on johdettava keräysastiaan koneen vieressä. Käytä ilmausventtiilejä, jotka poistavat myös mikrokuplat (Spirovent tai Flamcovent). Paisunta-astia asennetaan pumpun imupuolelle (pumpun ja lisäenergian saantiin käytettävien levylämmönsiirrinten väliin) ja sen tilavuuden on oltava vähintään 5 % järjestelmän kokonaistilavuudesta. Esipaineen on oltava 1,0 bar ja avautumispaineen 4,5 bar. Mikäli pumpun imupuolella on kavitaatiovaara, ilmanpoistajien asentaminen voi kannattaa. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

9 ECONET säätö- ja sähkökytkennät Sähkökytkennät ja suositellut varokkeet Vain sähkökeskus on kytkettävä katkaisimen kautta. Jännitteen on oltava 3x400 VAC. Pumpun varokkeiden mitoitus on sähköurakoitsijan tehtävä alla olevan taulukon ja paikalla vallitsevien olosuhteiden mukaan. Suositeltu pienin varoke sähkökeskukselle on 10 A. Varoitus! Varmista, että sähköasennus on tehty niin, että kukaan ei vahingossa voi kytkeä jännitettä pumppuryhmään. KONEKOKO PUMPUN TEHO MAKS. VIRTA EQ kw 0.96 A EQ 008, kw 1.44 A EQ 011, kw 1.9 A EQ 018, kw 2.55 A EQ 023, 027, 032, kw 3.15 A EQ 041, 045, 050, 054, kw 4.45 A EQ 063, 068, kw 6.35 A EQ 079, 090 EQL 60, 62 4 kw 8 A EQL 64, 71, kw 11.2 A EQL 73, kw 15.2 A T1 T2 T2 EQL kw A Taulukko 1. Yhden pumpun maksimivirta-arvot. Pumppuarvot ilmankäsittelykoneen koon mukaan. Varokekoko riippuu koko järjestelmästä ja mitoitus on sähköurakoitsijan tehtävä. PE U V W N KONEKOKO PUMPUN TEHO MAKS. VIRTA EQ x 0.37 kw 2 x 0.96 A EQ 008, 009, 011, x 0.55 kw 2 x1.44 A EQ 018, 020, 023, x 0.7 kw 2 x 1.9 A EQ 032, x 1.1 kw 2 x 2.55 A EQ 045, 050, 054, x 1.5 kw 2 x 3.15 A EQ 063, 068, , 090, 60, 62 2 x 2.2 kw 2 x 4.45 A EQ 84 2 x 5.5 kw 2 x 11.2 A Taulukko 2. Kahden pumpun maksimivirta-arvot. Pumppuarvot ilmankäsittelykoneen koon mukaan. Varokekoko riippuu koko järjestelmästä ja mitoitus on sähköurakoitsijan tehtävä. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

10 ECONET säätö- ja sähkökytkennät Anturien kaapelikytkennät Tuloilmavirta-anturi Jokaisen yksikön tuloilmavirta-anturi (GF10)on kytkettävä kaikissa tuotemalleissa ennen yksikön käyttöönottoa. Viestimuuntajat kuuluvat ilmankäsittelykoneen toimitukseen. Kytke ilmavirta-anturi alla olevien kuvien mukaisesti. Huurtumissuoja-anturit Poistoilman yhdistetty kosteus- ja lämpötila-anturi (GH20 - GT20) ja jäteilman lämpötila-anturi (GT21) on kytkettävä kaikissa tuotantomalleissa ennen koneen käyttöönottoa. Viestimuuntajat kuuluvat ilmankäsittelykoneen toimitukseen. Kytke ilmavirta-anturi alla olevien kuvien mukaisesti. Poistoilmavirta-anturi (lisävaruste) Energiantalteenoton tehokkuuslaskennalla varustettuihin malleihin on kytkettävä myös poistoilmavirta-anturi (GF20). Kytke ilmavirta-anturi alla olevien kuvien mukaisesti. Lämpötila-anturien toimitussisältö ja asennus Lämpötila-anturit sisältyvät toimitukseen, sijoitus on esitetty komponenttiluettelossa ja käsikirjan virtauskaaviossa. Lämpötila-anturit GT40, GT41, GF42 on kytketty liittimien avulla sähkökeskukseen. Kaikki ilman lämpötilaa mittaavat -anturit asennetaan ja johdotetaan paikan päällä ja sijoitetaan kanavaan niin, että etäisyys patterista on n. 1,5 metriä. Näin saadaan vakaita mittausarvoja. Anturit GT00, GT10, GT20, GT21 ja GT30 sisältyvät toimitukseen, kun on valittu toimitukseen energiantalteenoton hyötysuhteenlaskenta (lisävaruste). Pääsyöttö Pääsyöttö 3/400VAC 400 V L1 L2 L3 N PE U/T1 V/T2 W/T3 N PE Ohjausviestit Energiantalteenottoviesti 0-10 V DC COM/M Econet-käynnistysviesti Start COM Jäähdytys Start COM Jäähdytyksen talteenotto Start COM A-hälytys C NO 1 2 B-hälytys C NO 3 4 Pumpun 1 indikointi C NO Pumpun 2 indikointi Modbus IV-kone tai VAK C NO Ref B A Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

11 ECONET säätö- ja sähkökytkennät Econet VII Pakolliset anturit (monipatteriratkaisu) Kosteusanturi GH20 Lämpötila-anturi GT20 Paluu Virta Kosteus 0 10 V Lämpötila G G0 U1 BS M Poistoilman lämpötila-anturi GT21 Tuloilman ilmavirta-anturi GF10 B M G G0 OUT Econet anturit Lämpötila rakennusautomaatiojärjestelmään GT40 lähtö GT41 lähtö GT42 lähtö 0-10 V M 0-10 V M 0-10 V M Ulkolämpötila GT00 B M Tuloilman lämpötila GT10 B M Poistoilman lämpötila GT10 Lisälämmityksen lämpötila GT30 B M B M Kun ilmankäsittelykoneen säätimen ja pumppuyksikön (Modbus) tai ilmankäsittelykoneen ja BMS-säätimen (Modbus, Bacnet tai Lon) välillä on tietoliikenneyhteys, jotkin tai kaikki anturitiedot voidaan lähettää sen välityksellä. Tällöin antureita ei tarvitse johdottaa pumppuyksikköön. Yhdistetty kosteus- ja lämpötila-anturi (GH20 - GT20). Siemens QFM Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

12 ECONET säätö- ja sähkökytkennät Lämpötila-anturi GT40 pumpun P40 nesteelle Anturi on valmiiksi tehtaalla. Huurtumissuojan lämpötila-anturi GT41 ja jäätymissuojan lämpötila-anturi GT42 Anturit on asennettu valmiiksi tehtaalla. Huurtumissuoja-anturit GH20, GT20 (vakio huurtumissuojaus) Poistoilman yhdistetty kosteus- (GH20) ja lämpötila-anturi (GT20). Kosteus- ja lämpötila-anturi vaaditaan huurtumissuojan optimoimiseksi. Yhdistelmäanturi kuuluu osana Econet -toimitukseen, mutta se on asennettava ja kytkettävä (AU) edellisten sivujen kuvien mukaisesti. Jäteilman lämpötila-anturi GT21 Lämpötila-anturi vaaditaan huurtumissuojan optimoimiseksi. Anturi kuuluu osana Econet -toimitukseen, mutta se on asennettava ja kytkettävä (AU) edellisten sivujen kuvien mukaisesti. Huom! GT21 on asennettava mahdollisimman lähelle jäteilmavirran kylmintä kohtaa. Seuraavat anturit sisältyvät toimitukseen, kun on valittu energiantalteenoton mittaus (lisävaruste). Ulkolämpötila-anturi GT00 Ulkolämpötila-anturi on välttämätön energiantalteenoton hyötysuhdelaskennalla varustetuissa malleissa. Lämpötilaanturi kuuluu Econet-toimitukseen, mutta se on asennettava ja kytkettävä (AU) ennen järjestelmän käyttöönottoa Kytke lämpötila-anturi edellisellä sivulla olevan kuvan mukaan. Tuloilman lämpötila-anturi GT10 Tuloilman lämpötila-anturi tarvitaan energiantalteenoton hyötysuhdelaskennalla varustetuissa tuotemalleissa. Lämpötila-anturi kuuluu Econet-toimitukseen, mutta se on asennettava ja kytkettävä (AU) ennen järjestelmän käyttöönottoa. Kytke lämpötila-anturi edellisellä sivulla olevan kuvan mukaan. Jäteilman lämpötila-anturi GT21 Jäteilman lämpötila-anturi tarvitaan energiantalteenoton hyötysuhdelaskennalla varustetuissa tuotemalleissa. Lämpötila-anturi kuuluu osana huurtumiseneston optimointipakettiin. Poistoilman lämpötila-anturi GT20 Poistoilman lämpötila-anturi tarvitaan energiantalteenoton hyötysuhdelaskennalla varustetuissa tuotemalleissa. Lämpötila-anturi kuuluu osana huurtumiseneston optimointipakettiin. Tulevan nesteen lämpötila-anturi GT30/50 Econet-pumppuryhmään tulevan nesteen lämpötila-anturi asennetaan joko lämmönsiirtimen ensiöpuolelle tai nestepiiriin tulevaan putkeen. Anturia tarvitaan mittaukseen energiantalteenoton hyötysuhdelaskennalla varustetuissa malleissa. Lämpötila-anturi kuuluu Econet-toimitukseen, mutta se on asennettava ja kytkettävä (AU) ennen järjestelmän käyttöönottoa. Kytke lämpötila-anturi edellisellä sivulla olevan kuvan mukaan. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

13 Huolto-ohjeet Yleiset huolto-ohjeet ECONET -yksikkö ei vaadi säännöllistä huoltoa lämmönsiirtoaineen valmistajan antamia ohjeita lukuun ottamatta. Toisaalta suosittelemme säännöllisiä tarkastuksia, että yksikkö toimii niin kuin sen pitäisi. Tarkasta ja kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin asioihin: - epänormaalit äänet ja tärinät - ruostejäljet putkissa ja liitoksissa - löysät putkiliitokset Varoitus! Vältä veden käyttöä sähkökeskuksen ja taajuusmuuttajan välittömässä läheisyydessä, koska vettä voi päästä sisään ja aiheuttaa oikosulun (Hengenvaara!). Vakiomallisten ECONET -patterien puhdistus Ei edes tehokas suodatin ei pysty poistamaan kaikkea pölyä ilmasta. Epäpuhtaus lämmönsiirtopinnoilla estää ilmavirtauksen ja huonontaa lämmönsiirtymistä. Patterit on pidettävä puhtaina, mikä kannattaa tehdä jollakin seuraavista tavoista tai niitä yhdistelemällä. 1. Puhallus paineilmalla 2. Puhallus höyryllä 3. Huuhtelu vedellä Lisää veteen sopivaa puhdistusainetta, mikäli lämmönsiirtopinnoilla on rasvaa. 4. Imurointi Kun puhdistus on tehty, poista puhdistuksen aikana irronnut pöly imurilla ennen puhaltimen käynnistystä. Patterien pisara-altaat puhdistetaan tarvittaessa. Tarkista myös, että vesilukko on puhdistettu ja täytetty vedellä. Puhdistettavat patterit hygieniakäyttöön Kaikki hygienialamelleilla varustetut ECONET -patterit ovat puhdistettavissa standardien VDI3803 ja VDI6022 mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että patteri voidaan puhdistaa kauttaaltaan painepesujärjestelmällä. Puhdistussuutin, jolla puhdistetaan pattereita, joiden lamellijako on 2,0 2,5 mm ja syvyys yli kuusi putkea, on THD Power Clean, jota valmistaa TECHNISCHER HYGIENE DIENST GMBH (sähköposti: info@thd.info, kotisivu: Mikäli patterin syvyys on kuusi putkea tai vähemmän, puhdistukseen voidaan käyttää tavanomaista suutinta. 1. Varmista, että vesi ei vahingoita yksikön sisä- tai ulkopuolella olevia herkkiä laitteita. Varo erityisesti, että suodatin ei vaurioidu. Mikäli koneessa on tyhjä rakenneosa (EQTC), käytä erityistä pisara-allasta koneen muiden osien suojaamiseksi. 2. Puhdista patteri painepesurilla. Jos patteri on yli kuusi putkea syvä, puhtauden varmistamiseksi on käytettävä THD Power Clean -suutinta. 3. Kohdista suutin 45 asteen kulmassa, jotta vesisuihku kulkisi vapaasti patterin läpi. Varmista, että vesi kulkee patterin läpi. 4. Poista kaikki lika. 5. Kuivaa kaikki patteria ympäröivät koneenosat. Jäätymisenestoaine Noudata lämmönsiirtoaineen valmistajan tarkastus-, huolto-, huuhtelu- ja vaihtoväliohjeita yms. Tehtävä Nestetarkastukset Patterit Vesilukko Ilmanpoistaja Venttiilit Pumpun tiivisteet Huoltoväli, joka vuosi Tarkista lämmönsiirtoaineen jäätymispiste ja noudata valmistajan ohjeita, pakkaskestävyyden, puhtauden, aadun, värin jne. tarkistukset. Tarkista järjestelmän paine ja lisää tarvittaessa vesi-etyleeniglykoliseosta. Tarkista, vastaako nestevirta säätöraporttia. Tarkista lämmönsiirtopinnat ja puhdista tarvittaessa. Tarkista, että tulo- ja poistoilmapattereiden vesilukossa on vettä. Tarkista alussa usein. Ensimmäisen vuoden jälkeen riittää vuosittainen tarkastus. Pysäytä pumppu ja odota muutamia tunteja niin, että mahdolliset ilmakuplat pääsevät nousemaan järjestelmän korkeimpaan pisteeseen, jossa ne poistetaan ilmausventtiilistä Avaa/sulje järjestelmän kaikki venttiilit niin, että kaikki ilma voidaan poistaa. Pysäytä järjestelmä, avaa/sulje kaikki venttiilit ja tarkista, että toiminta on tasainen ja pehmeä. Tarkista tiivisteet. Jos ne vuotavat, ne on vaihdettava. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

14 ECONET Toimintaselostus Toiminta ECONET -säädin ohjaa järjestelmän energiantalteenottotoimintoa. Ilmankäsittelykoneen yleisiä toimintoja ohjaa erillinen säädin (VAK) (ei sisälly ECONET - toimitukseen). Alla kuvataan ECONET -järjestelmän sisäisiä energiantalteenottotoimintoja. Alla on esitetty ECONET -järjestelmän prosessi- ja instrumenttikaavio. GT 21 Poistoilmapatterit GT 20 Poistoilma Päätoiminta ECONET on osa säätöketjua tuloilman asetusarvon saavuttamiseksi. ECONET -säätimen päätoiminnot (säätösekvenssi): Jäähdytyksen talteenotto, On/Off -viesti Pumppu P40 ja taajuusmuuttaja FO40 säätävät nestevirran jäähdytyksen talteenotolle optimaaliseen arvoon, ohitusventtiili SV40 sulkeutuu. HUOM.! Lämmöntalteenottoviestin on oltava 0 %. GF 20 Lisäjäähdytys, On/Off -viesti SV 40 GT 42 *GT30 ja GT50 tuloilmaputkessa, lämmitys/jäähdytys Pumppu P40 ja taajuusmuuttaja FO40 säätävät nestevirran lisäjäähdytykselle optimaaliseen arvoon. SV40 avautuu. HUOM.! Lämmöntalteenottoviestin on oltava 0 %. Lisäenergia GT * 30 Lämmöntalteenotto, %, V viesti GT 41 FO 40.1 GP 41 SV 41 P40.1 Pumppu P40 käynnistyy miniminopeudelle, venttiili SV40 siirtyy auki-asennosta kiinni-asentoon (ei ohitusta), pumppu P40 ohjataan miniminopeudesta optimaaliselle nopeudelle (optimaalinen energiantalteenottonestevirta). GT 40 Tuloilma Ks. kahden pumpun toiminta ja muut tukitoiminnot alla. GT 00 Tuloilmapatterit GT 10 GF 10 ECONET, laajennettu toimitus: Vakio/normaali toimitus: GT40, GT41, GT42, SV40, SV41, GP41, GF10, FO40.1, P40.1 Huurtumissuoja: GT20, GH20, GT21 Lisävarusteet: Tuplapumppu ratkaisu: FO40.2, P40.2 Hyötysuhdelaskenta: GT 00, GT10, GT20, GT21, GT30, GF20 Ilmankäsittelykone on pysähtyneenä Kun lämpötila anturilla GT41 on alle +16 C, pumppu käynnistyy pienelle vakionopeudelle. Kun nesteen lämpötila GT41 on yli +17 C, pumppu P40 pysähtyy. Ilmankäsittelykoneen käynnistys Kun ECONET saa käynnistysviestin, pumppu P40 käynnistyy korkealle vakionopeudelle 3 minuutin ajaksi. Sen jälkeen pumppu siirtyy optimointisäädölle. Huurtumis- ja jäätymissuoja Huurtumissuoja: Nesteen lämpötila- anturilla GT41 rajoitetaan lämpötilaa laskemasta alle huurtumislämpötilan (noin -3 C) säätämällä nestevirtaa pumpulla P40 ja taajuusmuuttajalla FO40 optiminopeudesta suuremmalle nopeudelle.. Poistoilmapatterien huurtumisen estäminen (ilmapuoli): Kun nestevirtausta ei olosuhteiden vuoksi voida lisätä riittävästi, Econet-säädin suorittaa huurteenhallinnan toimintajakson saa venttiilien SV40 ja SV41 avulla (patenttia haettu). Huurtumisvaara: Jos nesteen lämpötila GT41 laskee alle A-hälytysrajan (noin -10 C), saadaan A-hälytys. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

15 ECONET Toimintaselostus Jäätymissuoja: Suojaa lisälämmityksen ja -jäähdytyksen siirtimiä jäätymästä (vesipuolella). Nesteen lämpötila-anturilla GT42 rajoitetaan lämpötilaa laskemasta alle jäätymislämpötilan (noin 6 C) säätämällä nestevirtaa pumpulla P40 ja taajuusmuuttajalla FO40 optiminopeudesta suuremmalle nopeudelle Jäänmuodostumisvaara: Jos nesteen lämpötila GT42 laskee alle A-hälytysrajan (noin 2 C), saadaan A-hälytys. Hälytykset A-hälytykset: Huurteenmuodostumisvaara, GT41 ( - 10 C) Jäänmuodostumisvaara, GT41 (+2 C) Pumpun käyntitila ei vastaa ohjausviestiä (ristiriitahälytys, pumpun pitäisi käydä, mutta ei käy tai päinvastoin) Alhainen paine ECONET -nestepiirissä, painehälytys, GP40 Sisäinen laitevika (energiantalteenotto, GF10, GT41, GT42). Huurtumisvaara: Jos nesteen lämpötila GT41 laskee alle A-hälytysrajan (noin -10 C), saadaan A-hälytys. B-hälytykset: Toinen tuplapumpuista on pysähtynyt, vaikka sen pitäisi käydä. Tukitoiminnot Ylimääräiset pumput ECONET -malleissa, joissa on varapumppu (tuplapumppu), on kaksi rinnan käyvää pumppua (P40.1 ja P40.2) ja taajuusmuuttajaa (FO40.1 and FO40.2). Ne käynnistyvät ja niitä ohjataan rinnan. Mikäli toinen pumpuista pysähtyy, toinen pumppu käy automaattisesti edelleen. Toisen pumpun pysähtymisestä saadaan B-hälytys. ECONET -yksikön toiminta jatkuu tämän jälkeen ainoastaan yhdeltä pumpulta saatavien ohjausviestien perusteella. Energian ja tehon laskenta Mikäli on valittu energianlaskenta, ECONET säädin laskee arviot seuraaville hetkellisille tehoarvoille Talteenotettu teho Lisäteho ja Tuloilmaan saatu teho Samat hetkelliset tehot kumuloituvat energiaan ja seuraavat energiankulutusarvot lasketaan: Talteenotettu lämmitysenergia Talteenotettu jäähdytysenergia Lisälämmitysenergia Lisäjäähdytysenergia Lämmitysenergia tuloilmaan Jäähdytysenergia tuloilmaan Lasketut teho- ja energia-arvot näkyvät paikallisesti tai tietoliikenneliittymän kautta. Lasketut arvot ovat ainoastaan likiarvoja eikä niitä ole kalibroitu. Niitä voidaan käyttää yleisluonteiseen tarkkailuun, mutta ei esimerkiksi laskutuksen kaltaisten toimintojen perusteena. Hyötysuhdelaskenta Mikäli tarvittavat mittausanturit (GT00, GT10, GT20, GT21) on asennettu ja kytketty, ECONET -säädin laskee energiantalteenoton hyötysuhteet. Seuraavat hyötysuhteet lasketaan: Tuloilmalämpötilan lämmöntalteenoton hyötysuhde Poistoilmalämpötilan lämmöntalteenoton hyötysuhde Hetkellisen lämmöntalteenoton hyötysuhde Mittausten epätarkkuuksista ja pienistä lämpötilaeroista johtuen lasketut hyötysuhdearvot voivat olla yli 100 %. Valvonta ECONET -yksikön toiminnan valvontaan käytetään kahta ylimääräistä anturia (GF20, GT30). Poistoilmavirta-anturi: Lämmöntalteenoton hyötysuhteen arvioimista varten tulo- ja poistoilmavirtojen on oltava samansuuruiset. Lisälämmityksen/-jäähdytyksen nestelämpötila: Lämpötilan on oltava riittävän korkea lisälämmityksen/-jäähdyttämisen saavuttamiseksi. Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

16 Säätimen käyttö 1. LCD-näyttö Näyttää arvot ja asetukset Koti-painike Palauttaa näytön aloitussivulle riippumatta siitä, mikä valikko on aktiivisena. 3. Hälytyspainike Näyttää hälytysluettelon ja tapahtuneet hälytykset. 4. Palautuspainike Palauttaa näytön edelliseen, ylempään valikkoon valikkorakenteessa. 5. Ylös-painike Siirtää kohdistinta ylöspäin tai suurentaa arvoa. 6. Alas-painike Siirtää kohdistinta alaspäin tai pienentää arvoa. 7. Enter-painike Vahvistaa muutetut arvot ja valikon valinnan Toiminta Rakennusautomaatiojärjestelmä tai ilmankäsittelykoneen pääsäädin tai muu ulkoinen automaatiolaite ohjaa yksikön toimintoja. Yksikön nykyinen tila on luettavissa koti - näytöstä, johon pääse aina painamalla koti-painiketta. Tietoa toiminnasta Yksikön toimintatila on esitetty yhteenvetovalikossa. Siitä voi lukea asetusarvot, todelliset arvot, ohjausviestit, pumppujen tilan, venttiileille ja taajuusmuuttajalle lähtevät viestit yms. Selaa arvoja ylös- tai alas-painikkeiden avulla (5, 6). Hälytykset Hälytykset näytetään hälytyspainikkeen (3) punaisella vilkkuvalla LED-valolla. Siirry hälytysluettelon tietoihin painamalla kerran hälytyspainiketta. Viimeisin hälytys näytetään tekstimuodossa. Hälytyksen kuittaus Siirry hälytysluetteloon painamalla kerran hälytyspainiketta. Aktiiviset hälytykset on merkitty plus-merkillä (+). Paina ENTER ja kuittaa sitten hälytykset. Hälytysvalo syttyy tällöin. Kuittauksen jälkeen ko. valon tulisi sammua. Aktiivisia hälytyksiä ei voi kuitata. Mikäli hälytys jatkuu, valo palaa jatkuvasti Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

17 Valikkorakenne Valikkorakenne on esitetty alla olevassa taulukossa. Jokaiselle näytölle tai näytön osalle ei ole seikkaperäistä kuvausta. Rakenne, näyttö ja nimet ovat itseselittäviä. Käyttöliittymä koostuu käyttäjälle näytettävistä parametriryhmistä. Valikkopuun rakenne on esitetty alla. Kaikki tekstit ovat kielestä riippuvaisia. Näyttö on yleensä ryhmitelty niin, että yhdellä rivillä on parametrin merkitystä kuvaava teksti ja toisella rivillä parametrin lyhenne ja arvo. Käytä rivinvalintanäppäimiä (ylös, alas) saadaksesi näyttöön kaikki näyttösivun korkeintaan 6 rivillä olevat arvot. Econet Climatix Valikkorakenne Kuvaus Aloitussivu Ensimmäinen valikko, kun virta kytketään päälle Salasanan syöttö Käyttäjän salasana: 1000, Huollon salasana: 2000 Econet -yksikkö Tiedot järjestelmästä Päänäkymä Kaikki todelliset arvot ja asetusarvot sekä ohjaussignaalit Käyttötila Energia Asetusarvot/asetukset Lisätoiminnot IO:t (Tulot/Lähdöt) Tulot Lähdöt Käsikäyttö Piirin säätimet Käyttötunnit Järjestelmäasetukset Globaalit toiminnot Hälytysten käsittely Järjestelmän yleiskatsaus Yleiskatsaus IO/perus-arvot Konfigurointi Todellinen käyttötila Senhetkinen käyttötila Energialukemat Ilmavirran ja paineiden asetusarvot ja asetukset Erilaiset lisätoiminnot Tulojen ja lähtöjen tilatiedot Analogiset ja digitaaliset tulot Analogiset ja digitaaliset lähdöt Yleiskatsaus käsikäyttötilan toiminnoista Mitattu käyttöaika ja käyttöaikamittarin nollaus Säätimien tilatiedot ja asetukset Säätimen järjestelmäasetukset Kesä-/talvitilan vaihdon asetukset Hälytysten käsittely ja tilatiedot Järjestelmäasetukset, esim. aika, tiedonsiirto jne. Tulojen ja lähtöjen perus-arvot Järjestelmän uudelleenkonfigurointi Todellisen käyttötilan näyttö Energiantalteenotto-viesti Todellinen energiantalteenottoviesti, % Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

18 ECONET -parametrit ECONET -yksikön parametrit on lueteltu alla olevassa taulukossa. Ne tarkistetaan käyttöönottovaiheessa ja niitä voidaan muuttaa käytön aikana. Suurin osa parametreista on esiohjelmoitu ja asetettu valmiiksi tehtaalla. Käyttöönotto Lyhyt kuvaus sallittu alue Aseta ilmavirta Ilmavirran asetus Painealue Painealue Pa K-kerroin tulo K-kerroin tulo K-kerroin poisto K-kerroin poisto Aseta nestevirta Nestevirtamittauksen asetus Painealue Painealue kpa Paine alhainen Nestepaine alhainen kpa Virtaus alhainen Nestevirta alhainen l/s Paine korkea Nestepaine korkea kpa Virtaus korkea Nestevirta korkea l/s Optimaalinen energiantalteenotto Optimaalinen lämmityskäyrä Ilma alhainen Optimilämmityksen ilmavirta alhainen m 3 /s Neste alhainen Optimilämmityksen nestevirta alhainen l/s Ilma korkea Optimilämmityksen ilmavirta korkea m 3 /s Neste korkea Optimilämmityksen nestevirta korkea l/s Optimijäähdytyksen talteenotto Optimijäähdytys LTO-käyrällä Ilma alhainen Optimijäähdytyksen ilmavirta alhainen m 3 /s Neste alhainen Optimijäähdytyksen nestevirta alhainen l/s Ilma korkea Optimijäähdytyksen ilmavirta korkea m 3 /s Neste korkea Optimijäähdytyksen nestevirta korkea l/s Optimijäähdytys Optimijäähdytys LTO-käyrällä Ilma alhainen Optimijäähdytyksen ilmavirta alhainen m 3 /s Neste alhainen Optimijäähdytyksen nestevirta alhainen l/s Ilma korkea Optimijäähdytyksen ilmavirta korkea m 3 /s Neste korkea Optimijäähdytyksen nestevirta korkea l/s Laminaarivirta / Rajat Joutokäynti Käynnistys Huurtumissuoja Jäätymissuoja Nestevirran asetusarvot Nimellisasetusarvo Nimellislaminaarivirta l/s Komp. este / Komp. kerroin Laminaarivirtakompensointi l/s Joutokäyntitilan asetusarvot Alkulämp. Nestelämpötila, joutokäynnin asetusarvo C Virtauksen asetusarvo Nestevirta, joutokäynnin asetusarvo l/s käynnistystilan asetusarvo Virtauksen asetusarvo Käynnistysvirtauksen asetusarvo l/s Käynnistysaika Käynnistystilan kesto min. Huurtumissuoja Huurtumisen hälytysraja Jäätymissuoja Jäätymisen hälytysraja Huurtumissuoja Huurtumissuojan asetusarvo Huurtumishälytyksen asetusarvon Jäätymissuoja Jäätymissuojan asetusarvo Jäätymissuojahälytyksen asetusarvo Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

19 ECONET -parametrit Käyttöönotto Lyhyt kuvaus sallittu alue Taajuusmuuttajan säädin Suht.tekijä Nestevirtasäätimen P-termi Integr.tekijä Nestevirtasäätimen I-termi Erotekijä Nestevirtasäätimen D-termi oltava 0 Huurtumisen säädin säätöasetukset, huurtumissuojasäädin Suht.tekijä Nestevirtasäätimen P-termi Integr.tekijä Nestevirtasäätimen I-termi Erotekijä Nestevirtasäätimen D-termi oltava 0 Jäätymisen säädin säätöasetukset, jäätymissuojasäädin Suht.tekijä Nestevirtasäätimen P-termi Integr.tekijä Nestevirtasäätimen I-termi Erotekijä Nestevirtasäätimen D-termi oltava 0 Taajuusmuuttaja Taajuusmuuttajan asetusarvot Min. nopeus Taajuusmuuttajan miniminopeus 20 % Muut asetukset muut asetukset Hälyraja matala hyötysuhde Lto-hyötysuhdehälytyksen alaraja % Min.nimittäjä Pienin sallittu nimittäjä hyötysuhdelaskennassa Väkevyys Lämmöntalteenottonesteen väkevyys maks. 40% Patterin huurtumissuoja Jäänmuodostumisen esto patterin pinnalle Poistoilman kastepiste + Dz Poistoilman kastepisteen kuollut alue C Poistoilman kastepiste + Dz Poistoilman kastepisteen asetusarvon maksimiraja C Kastepisteen säädin Jäänmuodostumisen esto patterin pinnalle Kasvu Kastepisteen säädin P-termi Sis. toiminta-aika Kastepisteen säädin I-termi Muutosaika Kastepiste D-termi Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

20 ECONET tietoliikenne ECONET-yksikköön on saatavana kolme tietoliikenneprotokollavaihtoehtoa: Modbus, LonTalk ja BACnet. Seuraavassa kuvattavat profiilit määrittävät tietoliikenneliitännän, kun ECONET integroidaan laajempaan rakennusautomaatiojärjestelmään. Modbus RTU Tämän luvun tarkoituksena on on perehdyttää käyttäjä Climatixin kokoonpanoon ja käyttöön Modbusympäristössä. Lisätietoja on saatavana seuraavista dokumenteista: Climatix Modbus communication, slave mode Integration guide Fläkt Woods 8947FI Täydellinen Modbus erittely, ks. modbus.org. Modbus RTU käyttää RS485-väylää tietoliikennetienä. RS485 on balansoitu linja, puolisuuntainen siirtojärjestelmä, joka täyttää todelliselle monipiste-tietoliikenneverkolle asetettavat vaatimukset, ja standardin mukaan määrittelee jopa 32 ajuria ja 32 vastaanotinta yhdellä 2-johdinväylällä. Puolisuuntainen tiedonsiirto tarkoittaa, että tietoa voidaan siirtää molempiin suuntiin, mutta vain vuorotellen. Liitäntä ja konfigurointi Sisäiset liitännät RS485 (perussäätimeen on mahdollista liittää aina yksi tai kaksi Modbus liitosta)) voidaan määrittää joko määrääväksi väyläksi tai ns. orjaväyläksi. MODBUS-IP-liityntä toimii aina orjaväylänä ja sisäinen RS485 Modbusliityntä asetetaan automaattisesti määrääväksi väyläksi, kun energianmittaustoiminto on käytössä. Ulkoinen tietoliikennemoduuli Ulkoinen Modbus-tietoliikennemoduuli POL 902 toimii aina orjaväylänä. Katso käyttöönotto-ohjeet edellä mainituista dokumenteista. ECONET-tietoliikenne Noudata alla olevia ohjeita RS485:n ja Modbusin kytkemiseksi Climatix-säätimeen: Modbusasetukset Climatixsäätimeen: 1. Yksikön käyttöönotto kaikkine asetuksineen on tehtävä ennen Modbus konfiguroinnin aloitusta. 2. Kirjaudu sisään salasanalla Etene valikossa seuraavasti: Järjestelmäparametrit - Tietoliikenne Modbus asettaaksesi orjaväylän osoitteen, siirtonopeuden ja pariteetin. Valikko Järjestelmäparametrit Tietoliikenne Modbus 3. Aseta laitteen orjaväylän osoite. (1-247, osoitteen tulee olla sama kuin järjestelmässä). 4. Aseta RS485:n siirtonopeus ( ) 5. Aseta RS485:n pariteetti (Ei pariteettia, Parillinen, Pariton). 6. Aseta RS485:n stop-bittien määrä (1 tai 2) 7. Käynnistä järjestelmä uudelleen, jotta tehdyt asetukset astuisivat voimaan. Huomaa! Huomaa, että lämpötila-arvot annetaan yhdellä desimaalilla ja Celsiusasteina kerrottuna kymmenellä. Esimerkiksi 21 Celsius-astetta annetaan numeroarvona 210. Siksi numeerinen arvo on jaettava 10:llä oikean lämpötilaarvon saamiseksi. Modbus-osoitteet 0x lue ja kirjoita on/off informaatio 1x lue on/off 3x lue numeeriset arvot 4x lue ja kirjoita numeeriset arvot, rekisteröi osoitelista Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

21 Osoitteet käytettävissä oleviin rekistereihin ovat seuraavassa taulukossa Tuloviestit, perustoiminnot Rekisteriosoite parametri kuvaus Arvo/yksikkö Kerroin 0x0001 Hälytysten nollaus Kuittaa Econetin kaikki hälytykset Kirjoita 1 Kaikki korjaamattomat hälytykset jäävät voimaan. nollauspulssille 0x0002 Tietoliikennetestin aktivointi Konfigurointiparametri Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 0x0003 Tietoliikennetesti Konfigurointiparametri Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 0x0007 Energiamittarin nollaus Nollauspulssi energiamittarin nollaamiseksi Kirjoita 1 nollauspulssille 0x0011 Laitteen pysäytys Digitaalinen tulo laitteen pysäyttämiseksi Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 0x0012 Digitaalinen ohjaustulo 1 Ohjaustulot Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 0x0014 Kesä-talvi-kytkin Tulo kesä-/talvitilan vaihtamiseksi Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen Tuloviestit, patterit Osoite Parametri kuvaus Arvo/yksikkö Kerroin 1x0001 Hälytysluokka A Vaara aktiivinen Merkki siitä, että yksi tai useampi luokan A hälytys on aktiivinen. Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen Vaara-luokka 1x0002 Hälytysluokka A Kriittinen aktiivinen Merkki siitä, että yksi tai useampi luokan A hälytys on aktiivinen. Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen Kriittinen-luokka 1x0003 Hälytysluokka B aktiivinen Merkki siitä, että yksi tai useampi luokan B hälytys on aktiivinen. Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 1x0004 Hälytysluokka C aktiivinen Merkki siitä, että yksi tai useampi luokan C hälytys on aktiivinen. Ei-aktiivinen ja *Aktiivinen 1x0005 Huurtumissuojahälytys Lämpötila tuloilmapatterin jälkeen on kriittisen alhainen. Ok*Hälytys 1x0006 Jäätymissuojahälytys Jäteilman lämpötila poistoilmapatterin jälkeen on kriittisen alhainen. Ok*Hälytys 1x0007 Alhaisen nestepaineen hälytys Painekytkin, PS40, ilmaisee alhaista painetta nesteessä. Ok*Hälytys 1x0008 Pumpun 1 hälytys Hälytys taajuusmuuttajalta pumppuun 1 Ok*Hälytys 1x0009 Pumpun 2 hälytys Hälytys taajuusmuuttajalta pumppuun 2 Ok*Hälytys 1x0010 Molempien pumppujen hälytys Hälytys molemmilta pumpuilta. Ok*Hälytys 1x0011 Lisälämmittimen lämpötilahälytys Lisälämmittimeen asennettu anturi on hälytystilassa. Ok*Hälytys 1x0012 Tuloilmavirran hälytys Hälytys tuloilmavirta-anturissa Ok*Hälytys 1x0013 Poistoilmavirran hälytys Hälytys poistoilmavirta-anturissa Ok*Hälytys 1x0014 Hyötysuhdehälytys Lämmityksen hyötysuhdehälytys. Hälytyksen oletusraja 0 %. Ok*Hälytys 1x0020 Ulkolämp.anturin hälytys Ulkolämpötila-anturi on hälytystilassa. GT00 Ok*Hälytys 1x0021 Tulolämp.anturin hälytys Tuloilman lämpötila-anturi on hälytystilassa. GT10 Ok*Hälytys 1x0022 Poistolämp.anturin hälytys Poistoilman lämpötila-anturi on hälytystilassa. GT20 Ok*Hälytys 1x0023 Jätelämp.anturin hälytys Jäteilman lämpötila-anturi on hälytystilassa. GT21 Ok*Hälytys 1x0024 Pumpun nestelämp. hälytys Lämpötila-anturi pumpun jälkeen on hälytystilassa. GT40. Ok*Hälytys 1x0025 Ylim. lämp.anturin hälytys Ylimääräinen lämpötila-anturi on hälytystilassa. Ok*Hälytys 1x0026 Lisäjäähd. lämp.anturin hälytys Lisäjäähdyttimeen asennettu anturi on hälytystilassa. Ok*Hälytys 1x0027 Poistoilman kosteusanturin hälytys Poistoilman kosteusanturi hälytystilassa, GH20 Ok*Hälytys 1x0028 Lto-ilmanpaineanturin hälytys Poistoilmapatterin painehäviön paineanturi hälytystilassa. Ok*Hälytys 1x0033 Pumppu 1 Käynnistysviesti pumppuun 1 säätimeltä Off*On 1x0034 1x0034 Pumpun 1 indikointi Pumpun 1 käynnin indikointi. Off*On 1x0035 Pumppu 2 Käynnistysviesti pumppuun 2 säätimeltä Off*On 1x0036 Pumpun 2 indikointi Pumpun 2 käynnin indikointi. Off*On 1x0039 Ohitusventtiili auki Indikointi että ohitusventtiili SV40 on auki. Off*On 1x0040 Ohitusventtiili kiinni Indikointi että ohitusventtiili SV40 on kiinni. Off*On 1x0047 Hälytys A lähtö A-hälytyksen hälytysreleen tilatieto Off*On 1x0048 Hälytys B lähtö B-hälytyksen hälytysreleen tilatieto Off*On Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

22 Osoite Parametri kuvaus Arvo/yksikkö Kerroin 1x0050 Econet käynnistyksen todellinen tilatieto Econet käynnistysviestin tilatieto Off*On 1x0051 Jäähdytyksen käynnistyksen Jäähdytyksen käynnistysviestin tilatieto Off*On todellinen tilatieto 1x0052 Jäähdytyksen talteenoton käynnistyksen Econetin jäähdytyksen talteenoton käynnistysviestin tilatieto Off*On todellinen tilatieto 1x0053 Pumpun 1 todellinen tilatieto (palaute) Pumpun 1 palauteviestin tilatieto Off*On 1x0054 Pumpun 2 todellinen tilatieto (palaute) Pumpun 2 palauteviestin tilatieto Off*On Tuloviestirekisteri Osoite Parametri kuvaus Arvo/yksikkö Kerroin 3x0001 Econet käynnistys Econetin käynnistysviestin tilatieto Off*On 1 3x0002 Jäähdytyksen käynnistys Econetin jäähdytyksen käynnistysviestin tilatieto Off*On 1 3x0003 Jäähdytyksen talteenoton käynnistys Econetin jäähdytyksen talteenoton käynnistysviestin tilatieto Off*On 1 3x0004 Lämmöntalteenoton tuloviesti Econetin lämmöntalteenoton tuloviestin tilatieto % 1 3x0005 Tuloilmavirta Tuloilmavirran arvo l/s. xx.y l/s 1 3x0006 Poistoilmavirta Poistoilmavirran arvo l/s. xx.y l/s 1 3x0009 Todellinen käyttötila 0=Seis, 1=Hälytys, 2=Joutokäynti, 3=Käynnistys, 4=Lämmöntalteenotto, 5=Jäähdytys, 6=Jäähdytyksen talteenotto, 7=Käsikäyttötila x0010 Nestevirta Nestepiirin todellinen nestevirta xx.y l/s 0,1 3x0011 Nestevirran todellinen asetusarvo Nestevirran asetusarvo. Riippuu käyttötilasta ja ilmavirrasta. xx.y l/s 0,1 3x0012 Tuloilmavirta Todellinen tuloilmavirta m3/s. xx.y m3/s 0,1 3x0013 Poistoilmavirta Todellinen poistoilmavirta m3/s. xx.y m3/s 0,1 3x0020 Nestelämpötila pumpulla, GT40 Nesteen lämpötila pumpun jälkeen xx.y C 0,1 3x0021 Huurtumislämpötila, GT41 Nesteen lämpötila tulo- ja poistoilmapatterin välillä xx.y C 0,1 3x0022 Jäätymislämpötila, GT42 Nesteen lämpötila ennen levylämmönsiirrintä xx.y C 0,1 3x0023 Ulkoilmanlämpötila Ilman lämpötila raitisilmakanavassa xx.y C 0,1 3x0024 Tuloilman lämpötila Ilman lämpötila tuloilmakanavassa xx.y C 0,1 3x0025 Poistoilman lämpötila Ilman lämpötila poistoilmakanavassa xx.y C 0,1 3x0026 Jäteilman lämpötila Ilman lämpötila jäteilmakanavassa xx.y C 0,1 3x0027 Lisälämmityksen lämpötila Nesteen lämpötila lisälämmityksen levylämmönsiirtimen tuloliitännässä. xx.y C 0,1 3x0030 Analoginen lähtö ohitusventtiili Lähtöarvo ohitusventtiiliin, SV % 1 3x0031 Analoginen lähtö taajuusmuuttaja pumppu 1 Lähtöarvo ensimmäisen pumpun, pumpun 1, taajuusmuuttajaan % 1 3x0032 Analoginen lähtö taajuusmuuttaja pumppu 2 Lähtöarvo toisen pumpun, pumpun 2, taajuusmuuttajaan % 1 3x0033 Ylimääräinen lämpötila Ylimääräisen lämpötila-anturin lämpötila. -x.y-+x.y C 0,1 3x0034 Lisäjäähdytyksen lämpötila Nesteen lämpötila lisäjäähdytyksen levylämmönsiirtimen tuloliitännässä. -x.y-+x.y C 0,1 3x0040 Hyötysuhde, jäteilma Econetin hyötysuhde 0 xxx % 0,1 Ilmavirtoihin tarvitaan lämpötila-anturit. 3x0041 Hyötysuhde Econet Econetin hyötysuhde. 0 xxx % 0,1 Ilmavirtoihin tarvitaan lämpötila-anturit. 3x0043 Syöttöteho Teho tuloilmaan tuloilmapatterista xx.y kw 0,1 3x0044 Talteenotettu teho Teho poistoilmasta poistoilmapatteriin xx.y kw 0,1 3x0045 Lisäteho Teho lisäjäähdytyksestä/-lämmityksestä xx.y kw 0,1 3x0046 Talteenoton energiatehokkuus Econetin talteenottama energiatehokkuus xx.y % 0,1 3x0047 Tarkistus Teholaskelman summan tarkistusarvo xx.y kw 0,1 3x0060 Nestepaineen paineanturin asteikko Tehdasasetus. xxx kpa 0,1 3x0061 Nestepaine alhainen Projektikohtainen. Tehdasasetus. xx.y kpa 0,1 3x0062 Nestevirta alhainen Projektikohtainen. Tehdasasetus. xx.y l/s 0,1 3x0063 Nestepaine korkea Projektikohtainen. Tehdasasetus. xx.y kpa 0,1 3x0064 Nestevirta korkea Projektikohtainen. Tehdasasetus. xx.y l/s 0,1 3x0065 Tuloilman paineanturin asteikko Tuloilman paineanturin asteikko. Sama arvo kuin anturissa. xxx Pa 0,1 Tehdasasetettu. 3x0066 Tuloilman K-kerroin Tuloilmapuhaltimen tuloviestin K-kerroin. Tehdasasetus. xx.yy 0,1 3x0067 Poistoilman K-kerroin Poistoilmapuhaltimen tuloviestin K-kerroin. Tehdasasetus. xx.yy 0,1 3x0068 Laminaarivirtauksen nimellisarvo Laminaarivirtauksen nimellisarvo xx.y l/s 0,1 3x0069 Laminaarikompensaatiokerroin Laminaarikompensaatiokerroin xx.y l/s 0,1 Fläkt Woods 9603 FI Oikeus muutoksiin pidätetään.

ECONET. käsikirja Pumppuryhmä ja putkiasennukset. Vältä vuodot, älä koskaan käytä pumppua kuivana

ECONET. käsikirja Pumppuryhmä ja putkiasennukset. Vältä vuodot, älä koskaan käytä pumppua kuivana käsikirja Pumppuryhmä ja putkiasennukset Vältä vuodot, älä koskaan käytä pumppua kuivana Lokakuu 2007 Sisältö Toimitussisältö...3 Säätö- ja sähkökytkennät...4 Pumppuryhmän mitat...7 847 FI 2007.0 Sivu

Lisätiedot

ECONET PREmium EQ STAZ-74, EQRZ-05, EQL STYZ-74, LQRZ-05 » ASSENUS- JA HUOLTO-OHJE. Nestekiertoinen energiajärjestelmä ECONET Premium

ECONET PREmium EQ STAZ-74, EQRZ-05, EQL STYZ-74, LQRZ-05 » ASSENUS- JA HUOLTO-OHJE. Nestekiertoinen energiajärjestelmä ECONET Premium AIR COMFORT AIR TREATMENT 9603 FI 2016.04.18 ECONET PREmium EQ STAZ-74, EQRZ-05, EQL STYZ-74, LQRZ-05» ASSENUS- JA HUOLTO-OHJE sisältö sivu Nestekiertoinen energiajärjestelmä ECONET Premium Integroitu

Lisätiedot

ECONET PREMIUM KÄYNTIINAJO ECONETIN KÄYNNISTYSMENETTELY:

ECONET PREMIUM KÄYNTIINAJO ECONETIN KÄYNNISTYSMENETTELY: ECONET PREMIUM ECONETIN KÄYNNISTYSMENETTELY: 1. Ennen käyntiinajoa tulee pöytäkirja, Ennen käynnistystä lähettää FläktGroupsille 2. Tarkasta 10 kohdan tarkastuslista, ks tämän dokumentin lopussa. Täytä

Lisätiedot

EConEt premium KÄYNTIINAJO

EConEt premium KÄYNTIINAJO AIR COMFORT AIR TREATMENT 1009 FI 2017.06.14 EConEt premium KÄYNTIINAJO EConEtin KäynnistysmEnEttEly: 1. Pöytäkirja, ennen käynnistystä 2. 10 tärkeintä asiaa. Käynnistyspöytäkirja EConEt-järjEstElmän Käynnistys

Lisätiedot

econet PremiUm UKK Vianetsintä: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot.

econet PremiUm UKK Vianetsintä: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot. AIR COMFORT AIR TREATMENT 10038 FI 2017.06.19 econet PremiUm Vianetsintä: Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot. 2 Ilman lämpötilat/kosteus Ulkoilman lämpötila C Lämpömittari tai ilmastointikone/econet

Lisätiedot

ECONET -nestelämmönsiirrinyksikkö EQRZ-05 ja LQRZ-05

ECONET -nestelämmönsiirrinyksikkö EQRZ-05 ja LQRZ-05 Sisältö Sivu ECONET -nestelämmönsiirrinyksikkö, toimitusrajat...1 Kokoonpano ja asennus...4 luettelo...5 Tuotetunnukset...6 Toimitusrajat Järjestelmäkuvaus Nestelämmönsiirrinyksikkö (kuvassa), toimitetaan

Lisätiedot

ECONET Vianetsintä Kesäkuu 2008 ECONET Vianetsintä

ECONET Vianetsintä Kesäkuu 2008 ECONET Vianetsintä ECONET Vianetsintä Kesäkuu 2008 Sisällysluettelo ALOITTAMISEEN TARVITTAVAT TIEDOT 3 A-HÄLYTYKSET 1. Jäätymisvaarahälytys,42 4 2. Huurtumishälytys, 41 5 3. Pumpun hälytys, P40 6 4. Painehälytys, GP40 7

Lisätiedot

ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10

ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: Aloita hakemalla esiin ilmanvaihtokoneen mitoitusajo. Siitä löytyvät tarvittavat lähtötiedot ja mitoitustiedot. 2 Ilman lämpötilat/kosteus Ulkoilman lämpötila C Lämpömittari,

Lisätiedot

econet premium SÄHKÖ JA SÄÄTÖKYTKENNÄT ASENNUSPAIKALLA

econet premium SÄHKÖ JA SÄÄTÖKYTKENNÄT ASENNUSPAIKALLA AIR OFORT AIR TREATET 10037 FI 2017.06.21 econet premium SÄHKÖ JA SÄÄTÖKYTKEÄT ASEUSPAIKALLA asennuspaikalla Suoritetaan: 1. EconEt-pumppuyksikkö kytketään varokkeilla varustettuun syöttöliitäntään. 2.

Lisätiedot

Econet energiajärjestelmä Käsikirja Maaliskuu 2013

Econet energiajärjestelmä Käsikirja Maaliskuu 2013 Econet energiajärjestelmä Käsikirja Maaliskuu 2013 Sisältö Sivu Turvallisuus...3 Toimitussisältö...4 Asennus...7 Säätö- ja sähkökytkennät...10 Huolto-ohjeet...14 Toimintaselostus...15 Valikkorakenne...18

Lisätiedot

ECONET energiajärjestelmä

ECONET energiajärjestelmä ECONET käsikirja Sisältö Turvallisuus............................2 Toimitussisältö..........................3 Asennus...............................6 Säätö- ja sähkökytkennät.................9 Huolto-ohjeet..........................13

Lisätiedot

Koja Netto. Tekninen ohje

Koja Netto. Tekninen ohje SISÄLLYS 1 Yleistä... 2 2 Toimitussisältö... 2 3 Suunnitteluohjeet... 4 3.1 Useamman kuin yhden poistoilmapatterin LTO ryhmät... 4 4 Asennusohjeet... 5 4.1 Netto ryhmän saapuessa... 5 4.2 Työmaalla tehtävät

Lisätiedot

ECONET PREMIUM SÄHKÖ JA SÄÄTÖKYTKENNÄT ASENNUSPAIKALLA ASENNUSPAIKALLA SUORITETAAN:

ECONET PREMIUM SÄHKÖ JA SÄÄTÖKYTKENNÄT ASENNUSPAIKALLA ASENNUSPAIKALLA SUORITETAAN: EOET PREIU ASEUSPAIKALLA SUORITETAA: 1. EOET-PUPPUYKSIKKÖ KYTKETÄÄ VAROKKEILLA VARUSTETTUU SYÖTTÖLIITÄTÄÄ. 2. EOETII KYTKETTÄVÄT ILAPUOLE ATURIT Lämmön talteenoton optimointi Tuloilma-anturi Kehittynyt

Lisätiedot

Koja Netto. Tekninen ohje

Koja Netto. Tekninen ohje Versio 5.11.2018 SISÄLLYS 1 Yleistä... 2 2 Toimitussisältö... 2 3 Suunnitteluohjeet... 4 3.1 Useamman kuin yhden poistoilmapatterin LTO ryhmät... 4 4 Asennusohjeet... 5 4.1 Netto ryhmän saapuessa... 5

Lisätiedot

ECONET. lämpötilahyötysuhdekäsikirja

ECONET. lämpötilahyötysuhdekäsikirja ECONET lämpötilahyötysuhdekäsikirja Tammikuu 2008 Sisällysluettelo Lämpötilahyötysuhde.....3 Miten lämpötilat saadaan?.......4 Missä lämpötilahyötysuhde lasketaan?......4 Muuta.4 Syöttötiedot......5 ECONET

Lisätiedot

ECONET. Nestesiirrinyksikkö

ECONET. Nestesiirrinyksikkö Nestesiirrinyksikkö Toukokuu 2007 Sisällysluettelo Nestesiirrinyksikkö, toimitusrajat...3 Nestesiirrinyksikkö, kokoonpano ja laitteisto...5 Varaosaluettelo...7 8490 FI 2007.05 Sivu 2 Oikeus muutoksiin

Lisätiedot

Pamemetrilista ADAP-KOOL. EKC 201 ja EKC 301

Pamemetrilista ADAP-KOOL. EKC 201 ja EKC 301 Pamemetrilista ADAP-KOOL EKC 201 ja EKC 301 RC.8A.D1.02 RC.8A.D2.02 08-1999 DANFOSS EKC201/301-SÄÄTIMiEN OHJELMOINTI Danfossin elektronista ohjauskeskusta (elektronista termostaattia) malli EKC:tä toimitetaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus Käyttöopas Sisällysluettelo Tuotteet & Sovellukset... 3 Käyttöliittymä... 4 Näyttö... 5 Ohjelmointi... 6 Asetusarvon asettaminen... 6 Hälytykset... 6 Perusasetukset...

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Huonesäädin STRA-04. Sovellusesimerkki

Huonesäädin STRA-04. Sovellusesimerkki Huonesäädin STRA-04 STRA-04 on valmiiksi ohjelmoitu kommunikoiva huonesäädin lämmityksen ja jäähdytyksen ohjaukseen jälkikäsittelyjärjestelmissä. Se soveltuu toimistoihin, kouluihin, sairaaloihin, hotelleihin,

Lisätiedot

ILMANKÄSITTELYKONEET. tekninen esite. Pienet pakettikoneet 0,15-1,5 m3/s

ILMANKÄSITTELYKONEET. tekninen esite. Pienet pakettikoneet 0,15-1,5 m3/s ILMANKÄSITTELYKONEET tekninen esite Pienet pakettikoneet 0,15-1,5 m3/s Kesair ilmankäsittelykoneet on tarkoitettu liike- toimisto päiväkoti ym. muiden julkisten rakennusten ilmanvaihtokoneeksi Koneet on

Lisätiedot

2.2 Järjestelmän toiminta erisuurilla ilmavirroilla

2.2 Järjestelmän toiminta erisuurilla ilmavirroilla 2.2 Järjestelmän toiminta erisuurilla ilmavirroilla Käytännössä iv-kojeen ilmavirrat ovat harvoin täsmälleen yhtäsuuret. Jos poistoilmavirta on suurempi kuin tuloilmavrta, so. lämmin virta on kylmää virtaa

Lisätiedot

Kompaktit ilmanvaihtoyksiköt. Topvex FR, SR, TR

Kompaktit ilmanvaihtoyksiköt. Topvex FR, SR, TR Topvex FR, SR, TR 2069517-FI 22-08-2011V.A004 (C. 3.0-1-06) Sisällysluettelo 1... 1 1.1 Toimintoasetukset... 1 1.2 Viikko-ohjelman ohjelmointi... 5 1.3 Hälytyskonfiguraatio... 6 1.4 Huomautukset... 9 1

Lisätiedot

Paineanturin TBLZ-1-23-aa asennus GOLD/COMPACT/MIRUVENT

Paineanturin TBLZ-1-23-aa asennus GOLD/COMPACT/MIRUVENT Paineanturin TBLZ-1-23-aa asennus GOLD/COMPACT/MIRUVENT 1. Yleistä Paine-anturia käytetään laitoksissa, joissa pyritään säädettävään ilmavirtaan pitämällä kanaviston paine vakiona. Paineanturia käytetään

Lisätiedot

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300 patterit D16-2 D16-4 x 1 x 12 2 x 2 3 x 3 17 T Yleistä Hydrocell-kanavapatterit soveltuvat sekä esilämmitys-, viilennys-, LTO- ja jälkilämmityskäyttöön tai muuhun kohteeseen, missä lämpöä on tarve siirtää

Lisätiedot

Verkkosivun käyttöohje

Verkkosivun käyttöohje FI.webbE.50 Verkkosivun käyttöohje GOLD RX, PX, CX, SD versio E, ohjelmaversio.. Yleistä Koneessa on sisäinen verkkopalvelin, joka mahdollistaa koneen valvonnan, asetusten teon ja arvojen muuttamisen..

Lisätiedot

Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT

Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT 1. Yleistä Patteripiirin toisiopuolella olevan kiertopumpun avulla varmistetaan jäätymisvahtitoiminto, kun käytetään pattereita, joissa ei ole jäätymishalkeamissuojaa.

Lisätiedot

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 Pähkinänkuoressa eco Top eco TOP-SARJA 3 konekokoa ilmavirtaan 0,8 m³/s asti Soveltuu hyvin esim. toimistoihin,

Lisätiedot

CCO kit. Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI

CCO kit. Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI kit Compact Change Over - 6-tievaihtoventtiili toimilaitteineen LYHYESTI Mahdollistaa lämmityksen ja jäähdytyksen tuotteille, joissa on vain yksi patteripiiri Tarkka virtaussäätö Jäähdytys/lämmitys 4-putkijärjestelmiin

Lisätiedot

Roth Touchline viilennysjärjestelmän asennusopas

Roth Touchline viilennysjärjestelmän asennusopas Roth Touchline viilennysjärjestelmän asennusopas Living full of energy /7 Roth Touchline ohjausjärjestelmällä on mahdollista asettaa usealle eri tavoille, toimiakseen viilennysjärjestelmän kanssa. Järjestelmällä

Lisätiedot

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tulo- ja poistoilmavirtojen mittaus 3 Sähkökytkentä 4 TurboSwing puhdistus

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

Verkkosivun käyttöohje

Verkkosivun käyttöohje Verkkosivun käyttöohje GOLD RX, PX, CX, SD, ohjelmaversio.. Yleistä Koneessa on sisäinen verkkopalvelin, joka mahdollistaa koneen valvonnan, asetusten teon ja arvojen muuttamisen.. Kytkentä Tietokone ja

Lisätiedot

OHJEKIRJA. ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat

OHJEKIRJA. ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat OHJEKIRJA ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat Sisällysluettelo ASENNUSOHJE Yleistä Tehtaan lähtötarkastus Kuljetus ja varastointi Laitteen ympäristö Nostaminen

Lisätiedot

Asennusohje Shunttiryhmä TBXZ-4-42 GOLD SD /GOLD CX 100/120 SILVER C SD /SILVER C CX

Asennusohje Shunttiryhmä TBXZ-4-42 GOLD SD /GOLD CX 100/120 SILVER C SD /SILVER C CX FI.TBXZ.111 Asennusohje Shunttiryhmä TBXZ-- GOLD SD -1/GOLD CX 1/1 SILVER C SD -1/SILVER C CX 3-1 1. Yleistä Shunttiryhmää käytetään vesi-/glykoliseoksen kierrättämiseen kahden yhteenliitetyn lämmön talteenottopatterin

Lisätiedot

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 Tämä opas ei ole täydellinen opas asennukseen ja käyttöön. Tarkempaa tietoa löytyy NIBE lämpöpumppujen ja niiden lisävarusteiden

Lisätiedot

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 PCS 44 IHB FI 1 Yleistä Tämä lisävaruste tarvitaan kun F1145 / F1245 asennuksessa käytetään ilmaiskylmää. Sisältö 1 x kiertopumppu 1 x pumpun eriste

Lisätiedot

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet -lämmittimiä käytetään varastojen, teollisuushallien, verstaiden, urheiluhallien, liikkeiden yms. jatkuvaan lämmitykseen. Tyylikkään

Lisätiedot

Käyttöohje. Tiiveystesteri

Käyttöohje. Tiiveystesteri Tiiveystesteri 1. Tiiveystesteri ja lisätarvikkeet 2. Laitteiston liittäminen yli- ja alapaineen mittausta varten 3. Asetukset 4. Mittaus 5. Tekniset tiedot Ilmanvaihdon yleismittari Swema 3000MD yhdessä

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1 ASENNUSOPAS Digitaalinen painemittari BHGP6A BHGP6A Digitaalinen painemittari Asennusopas SISÄLLYS Sivu ASENNUS Varusteet... Asennus... Asennustoimenpiteet... Käyttötarkistus... 3 Vianetsintä... 3 LUE

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SE - 140 SE - 200 SE - 250 SE - 300 SE - 400 Käyttövesivaraaja Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan. Anodin kuluminen on tarkastettava

Lisätiedot

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 OPTIMUS 3,5 kw Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 Kuvaus Laitetta ei saa asentaa kohteisiin jotka altistuvat räjähdysvaaralle tai kohteisiin joissa lämpötila voi laskea alle 0 C. Ole hyvä, lue ja noudata

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

Vesikiertoisen lämmityspatterin TBLF/TCLF asennus GOLD

Vesikiertoisen lämmityspatterin TBLF/TCLF asennus GOLD Vesikiertoisen lämmityspatterin TBLF/TCLF asennus GOLD 1. Yleistä Lämmityspatteria TBLF/TCLF käytetään tuloilman jälkilämmitykseen käyttämällä lämmintä vettä väliaineena. TBLF asennetaan ulkoilmakanavaan.

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6301.dwg RAU 6301 1 / 5 ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6301.dwg RAU 6301 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden yksityiskohtainen

Lisätiedot

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 ECS 40 IFB FI 1 Asennusohje ECS 40 Yleistä Tätä lisävarustetta käytetään, kun F1145/ F1245 on asennettu rakennukseen, jossa on enintään neljä

Lisätiedot

HUOMIO! ASENNUS SUORITETTAVA NIIN ETTÄ PUTKILIITÄNNÄT OSOITTAVAT ALASPÄIN.

HUOMIO! ASENNUS SUORITETTAVA NIIN ETTÄ PUTKILIITÄNNÄT OSOITTAVAT ALASPÄIN. HUOMIO! ASENNUS SUORITETTAVA NIIN ETTÄ PUTKILIITÄNNÄT OSOITTAVAT ALASPÄIN. PAKKAUKSEN MUKANA TULEVA SUODATIN ON ASENNETTAVA KYLMÄVESILIITÄNTÄÄN. KATSO SIVU 4, KUVA 1 (SUODATIN NRO 12) MAKSIMI PAINE ILMAN

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Käytä suojavarusteita, kun työskentelet ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tulo- ja poistoilmavirtojen mittaus 3 Sähkökytkentä 4 TurboSwing puhdistus

Lisätiedot

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Sampppa Takala 6.10.2014 Samppa Takala 1 Järjestelmän eri asennusvaiheet Aurinkolämpöjärjestelmän asennus on jaettavissa karkeasti 3 eri vaiheeseen Teknisessä tilassa

Lisätiedot

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 SISÄLTÖ 1 Yleistä Sisältö Komponenttien sijainti 2 Sähkökytkennät yleisesti Syötön kytkentä Tiedonsiirron kytkentä 3 Shunttiventtiilillä ohjattu lisälämpö

Lisätiedot

Topvex VAV muunnos. Asennusohjeet. Englannin kielestä käännetty asiakirja FI A002

Topvex VAV muunnos. Asennusohjeet. Englannin kielestä käännetty asiakirja FI A002 Englannin kielestä käännetty asiakirja 1255957-FI 2015-05-04 A002 Sisällysluettelo 1 Varoitukset... 1 2 Asenna paineanturit... 2 3 Johdotus... 3 4 Konfigurointi (Corrigo)... 5 5 Topvex Ulkoiset liitännät...

Lisätiedot

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä L at t i a l ä m m i t y s U P O N O R P U S H 2 3 A Pumppu- ja sekoitusryhmä 04 2010 5042 Lattialämmityksen pumppu- ja sekoitusryhmä on pumppu- ja sekoitusryhmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\012xx\01262\P033\\RAU\Kaaviot\6302.dwg RAU 6302 1 / 5 ..\012xx\01262\P033\\RAU\Kaaviot\6302.dwg RAU 6302 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden yksityiskohtainen

Lisätiedot

Ohje BASIC Pyörivä lämmönvaihdin BCEA

Ohje BASIC Pyörivä lämmönvaihdin BCEA Ohje BASIC Pyörivä lämmönvaihdin 1. Yleistä Lämmönvaihdin on pyörivä lämmönvaihdin, jonka lämpötilaja kosteushyötysuhde on korkea. Sen hyötysuhde on jopa 82% tulo- ja poistoilmavirtojen ollessa yhtä suuret.

Lisätiedot

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin.

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. ASENTAJAN KÄSIKIRJA Jäspi Basic jäähdytyspaketti MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. Kaukora Oy 1 Sisällys Turvallisuustiedot... 3 1. Toimitus... 4 Toimitussisältö... 4 2. Muut asennuksessa

Lisätiedot

Lämmityspatterin TBLE/TCLE asennus GOLD/COMPACT

Lämmityspatterin TBLE/TCLE asennus GOLD/COMPACT Lämmityspatterin TBLE/TCLE asennus GOLD/COMPACT 1. Yleistä Lämmityspatteria TBLE/TCLE käytetään tuloilman jälkilämmittämiseen. Lämmityspatterista TBLE/TCLE on saatavana useita tehoversioita. Sähkölaitteisto

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\p_levy\012xx\01262\p034\\rau\kaaviot\6302.dwg RAU 6302 1 / 5 ..\p_levy\012xx\01262\p034\\rau\kaaviot\6302.dwg RAU 6302 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden

Lisätiedot

Ilmanlämmitin, sähkö 3x400 V ja 3x440 V

Ilmanlämmitin, sähkö 3x400 V ja 3x440 V Ilmanlämmitin, sähkö 3x400 V ja 3x440 V Ilmanlämmitin EQEK, sähkö Minimi-ilmavirrat Koko Min. ilmavirta, m 3 /s 005 0,28 008 0,55 009 0,55 011 0,75 014 0,80 018 1,10 020 1,20 023 1,65 027 1,60 032 2,00

Lisätiedot

HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA

HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA HOTELLIHUONEEN IQ STAR SILENCIA TEKNISET TIEDOT 2 Hotellihuoneen iq Star Silencia - Tekniset tiedot IQ STAR SILENCIA HOTELLIHUONEEN Silencia on tarkoitettu hotellien makuuhuoneiden, sairaaloiden vuodeosastojen

Lisätiedot

111570SF-04 2014-06 CS60. Liitäntä- ja määritysopas Ohjausautomatiikka

111570SF-04 2014-06 CS60. Liitäntä- ja määritysopas Ohjausautomatiikka SF-0 0-0 CS0 Liitäntä- ja määritysopas Ohjausautomatiikka Liitännät CU0. Piirikortin asettelu Art.nr. Art.nr. P Art.nr. P P P Art.nr. P P P P P P P P P Liitännät ohjauspaneeleihin. Dip-kytkinasetus P Liitäntä

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C

Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C 1. Yleistä TBCE/TBRE lämmityspatteria käytetään tuloilman lämmittämiseen tai ulkoilman esilämmittämiseen. Lämmityspatterista TBCE/TBRE/TCLE

Lisätiedot

Käyttöohjeet DVC-P. sisäänrakennetulla paineanturilla- Art-Nr.: 30588

Käyttöohjeet DVC-P. sisäänrakennetulla paineanturilla- Art-Nr.: 30588 Käyttöohjeet DVC-P sisäänrakennetulla paineanturilla- Art-Nr.: 30588 Systemair Oy Nietostie 2 FI-01390 VANTAA Phu: +358 (0)20 7920 520 Fax: +358 (0)20 7920 530 mailbox@systemair.fi www.systemair.de Sisältö

Lisätiedot

Sähkökeskus kylmä- ja pakastehuoneisiin

Sähkökeskus kylmä- ja pakastehuoneisiin 25.4.2011 SS Sähkökeskus kylmä- ja pakastehuoneisiin Sähkökeskus soveltuu kylmä- ja pakastehuoneisiin. Sähkökeskusta on 2 mallia. Sähkökeskus EKC301 säätimelllä (SAHKO186501) Sähkökeskus ilman säädintä

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM

ASENNUSOHJE VPM ASENNUSOHJE 24.9.2007 Sivu 1 / 7 ASENNUSOHJE VPM 600-3200 1. Tilantarve. Koneiden sijoittelussa on huomioitava vapaa huoltotila koneen ympäristössä. Seuraava huoltotila tarvitaan vähintään koneen edessä:

Lisätiedot

Asennus GOLDen GATE Lonworks FTT-10,

Asennus GOLDen GATE Lonworks FTT-10, Asennus GOLDen GATE Lonworks FTT10, TBLZ31141 ja TBLZ12141 1. Yleistä Tiedonsiirtoyksiköstä GOLDen GATE Lonworks on saatavana sarjoja eri GOLD ja COMPACTkoneversioiden liittämistä varten. Sarjoihin sisältyvät

Lisätiedot

KAASUKESKUS DZ-25. Käsikirja. Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja HELSINKI Puh Fax

KAASUKESKUS DZ-25. Käsikirja. Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja HELSINKI Puh Fax KAASUKESKUS DZ-25 Käsikirja Sa-Va Sairaala-Varuste Oy Karvaamokuja 4 00380 HELSINKI Puh. 09-5617 120 Fax. 09-70017183 KOMPONETTILUETTELO 8 8 9 9 2 6 6 2 7 7 ² ² 3 3 5 1 4 1 5 1. Huoltoventtiilit 2. Korkeapaineventtiilit

Lisätiedot

Tehowatti Air PIKA- OHJE. Asentajan pikaohje. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita.

Tehowatti Air PIKA- OHJE. Asentajan pikaohje. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. PIKA- OHJE Tehowatti Air Asentajan pikaohje D104385 06/2015 ver1 Ohjeen sisältö Sisällysluettelo s. 2

Lisätiedot

SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS 1/6 HYDROSET ER - O2

SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS 1/6 HYDROSET ER - O2 SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS /6 ER-O2- valvontakeskus on tarkoitettu höyry- ja vesikattiloiden savukaasujen valvontaan ja säätöön. Keskus tunnustelee savukaasuja Lambda-anturin ja Pt - anturin välityksellä.

Lisätiedot

Nestekiertoiset lämmönsiirtimet LQRT ECONET

Nestekiertoiset lämmönsiirtimet LQRT ECONET ECONET sisältää: 1. Lämmönsiirtimet tulo- ja poistoilmapuolella. 2. Pumppuyksikkö (ei asennettu). 3. Nestepiirin säätöyksikkö (ei asennettu). 4. Pumppumoottorin taajuusmuuttaja (ei asennettu). Säätöyksikkö,

Lisätiedot

CWK Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle

CWK Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle PYÖREÄT KANAVAJÄÄHDYTTIMET JÄÄHDYTYSVEDELLE Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle -sarjan vesijäähdytteisiä pyöreitä kanavalämmittimiä käytetään jäähdyttämään

Lisätiedot

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Kiinnityskoukkujen asennus Kierretankojen kiinnityskohdat ja yhteenliittäminen Lasien asennus Valaisimen kytkentä

Lisätiedot

HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT

HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT Hyötysuhteen heikkenemiseen vaikuttavat tekijät Pumpun hyötysuhde voi heiketä näistä syistä: Kavitaatio

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE www.scanoffice.fi CZ12037 PB1 ComfortZone CE50 Installation Sisällys Sisällys 0 Yleistä 1 Käsittely 2 Huolto 2 Asennus 3 Asetukset 7 Suunnittelu 8 Sähkökaavio

Lisätiedot

Uusi huippuimurisarja

Uusi huippuimurisarja Uusi huippuimurisarja CASA F -sarja koostuu 8 mallista, joita on saatavana kolmessa eri koossa ja jotka kattavat ilmavirrat 2,1 m³/s saakka. CASA F on äänieristetty huippuimuri energiatehokkailla EC-puhaltimilla,

Lisätiedot

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje D104875 09/2015 ver1 Pikaohjeen sisältö Sisällysluettelo

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Kuvaus Venttiilin virtauksen säätöominaisuus, jolla säätöasetusta voidaan muuttaa lineaarisesta logaritmiseksi tai päinvastoin. Uudenaikainen rakenne, jossa

Lisätiedot

SAVECair. Käyttöönottopöytäkirja. Englannin kielestä käännetty asiakirja A001

SAVECair. Käyttöönottopöytäkirja. Englannin kielestä käännetty asiakirja A001 SAVECair Käyttöönottopöytäkirja Englannin kielestä käännetty asiakirja 2115797 A001 FI Tekijänoikeus Systemair UAB Kaikki oikeudet pidätetään E&OE Systemair UAB pidättää itsellään oikeuden tehdä muutoksia

Lisätiedot

DVCompact. Kompakti ilmanvaihtokone

DVCompact. Kompakti ilmanvaihtokone Kompakti ilmanvaihtokone -FI 14-04-2011V.A002 1 Käyttöönotto-ohjeet Yleistä Systemair-kokoonpanot on testattu ja toimintatestattu tehtaalla ennen toimitusta. Automaatio on esiasetettu tehtaalla, ja koneiden

Lisätiedot

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI IVKT 2016 / SuLVI 1(5) Ohje 7.1 IV-kuntotutkimus MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI 1 Arviointi Tämä arviointi on rajattu koskemaan automaatiotekniikan osuutta IV-kuntotutkimuksessa. Tässä käytetyt

Lisätiedot

TULOILMA Ilmavirta l/s Ulkopuoliset paineet 150 Pa

TULOILMA Ilmavirta l/s Ulkopuoliset paineet 150 Pa TEKNINEN MÄÄRITTELY Sivu 1(5) KONE: A-20-HW Sähkö- ja säätölaitekeskus Ouman EH-105 ILMANVAIHTOKOJE, 1-OSAINEN Pyörivä lämmönvaihdin (ei-hygroskooppinen) Kätisyys: Oikea Sinkin värinen ulkokuori Eristeet

Lisätiedot

KOLMITIEVENTTIILI LAIPPALIITÄNNÄLLÄ, PN 16 STAZ-16, STBZ-16, STCZ-53 TIETOSIVU

KOLMITIEVENTTIILI LAIPPALIITÄNNÄLLÄ, PN 16 STAZ-16, STBZ-16, STCZ-53 TIETOSIVU KOLMITIEVENTTIILI LAIPPALIITÄNNÄLLÄ, PN STAZ-, STZ-, STCZ- TIETOSIVU Käytetään säätö- tai sulkuventtiilinä kattiloissa, kaukolämpö- ja jäähdytyslaitoksissa, jäähdytystorneissa, lämmitysryhmissä, ilmanvaihto-

Lisätiedot

Max. nostokorkeus Teho (kw) LVR3-7-220V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 220 V G1. LVR3-7-380V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 380 V G1

Max. nostokorkeus Teho (kw) LVR3-7-220V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 220 V G1. LVR3-7-380V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 380 V G1 Kuvaus Virhehälytyksenestopumppu, jolla korvataan pienten vuotojen aiheuttama vedenhukka automaattisen sprinkleripumpun turhan käynnistymisen estämiseksi. Tekniset tiedot Tyyppi: Monivaiheinen keskipakopumppu

Lisätiedot

VD215-VD232 2-tieventtiili/PN25

VD215-VD232 2-tieventtiili/PN25 VD215VD232 2tieventtiili/PN25 TUOTETIEDOT KÄYTTÖTARKOITUS VDventtiilit on suunniteltu käytettäviksi erityisesti kaukolämmönvaihtimissa (korkeat lämpötilat ja paineet) lämmityksen ja lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeita tehdään mm. seuraaville LVIA-järjestelmille: 1. Käyttövesiverkosto 2. Lämmitysjärjestelmä 3. Ilmanvaihto 4. Rakennusautomaatio

Lisätiedot

TOIMINTA: Aikaohjelma ohjaa puhaltimet jollekin kolmesta nopeusaihtoehdosta. SÄÄTÖ:

TOIMINTA: Aikaohjelma ohjaa puhaltimet jollekin kolmesta nopeusaihtoehdosta. SÄÄTÖ: TOIMITA: Aikaohjelma ohjaa puhaltimet jollekin kolmesta nopeusaihtoehdosta. Aikaohjelma on asetetty jatkuvalle käytölle ja yhdelle nopeudelle. Käynnistettäessä kone käynnistyy ensin poistoilmapuhallin

Lisätiedot

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA KULJETTAJAN KÄSIKIRJA www.fogmaker.com Art. No. 8012-010 Edition 2.1 1 Yleinen kuvaus Tämä linja-auto on varustettu täysautomaattisella moottoritilan ja mahdollisen erillisen lisälämmitintilan sammutusjärjestelmällä.

Lisätiedot

Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 20 53

Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 20 53 Pyörivä lämmönsiirrin EURA, 0 5 Kuva Perussäätö Vakionopeusroottori: Tarkista, että roottori pyörii oikeaan suuntaan. Pyörimissuunta on merkitty vaippaan. Jos käytetään puhtaaksipuhallussektoria, sen asetuskulma

Lisätiedot

CAW Kattoasenteiset lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

CAW Kattoasenteiset lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoasenteiset lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoon asennettavat lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoon asennettavia -lämmittimiä käytetään sisääntulotilojen, varastojen, teollisuushallien, verstaiden,

Lisätiedot

- Tämä asennus- ja käyttöopas on luettava ja ymmärrettävä ennen työn aloittamista, ja oppaan ohjeita on noudatettava työssä.

- Tämä asennus- ja käyttöopas on luettava ja ymmärrettävä ennen työn aloittamista, ja oppaan ohjeita on noudatettava työssä. Asennusohje FlowBox Solar 7000 TÄRKEÄÄ - Tämä asennus- ja käyttöopas on luettava ja ymmärrettävä ennen työn aloittamista, ja oppaan ohjeita on noudatettava työssä. - Vain koulutettu ammattilainen saa koota,

Lisätiedot

FHM-Cx Sekoitusryhmät lattialämmitykseen

FHM-Cx Sekoitusryhmät lattialämmitykseen FHM-Cx Sekoitusryhmät lattialämmitykseen Käyttötarkoitus FHM-C5/C6-sekoitusryhmä (UPS-pumppu) Danfossin pienikokoista sekoitusryhmää käytetään virtaaman ja menoveden lämpötilan säätöön vesikiertoisissa

Lisätiedot

CR60/CR2/CR120/CR60-1S

CR60/CR2/CR120/CR60-1S sennus 2019091 Varastointi ja käsittely Tuote on turvatuote ja sitä pitää käsitellä ja säilyttää huolella. Vältä: Voimakkaita iskuja. Kosketusta veden kanssa. Kotelon muodonmuutoksia. Suosittelemme: Pura

Lisätiedot

VKL TEKNINEN OHJE KYTKENNÄT. Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät VALLOX-ilmanvaihtokoneisiin:

VKL TEKNINEN OHJE KYTKENNÄT. Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät VALLOX-ilmanvaihtokoneisiin: KL KYKNNÄ 1.09.100F 6.6.2008 ALLOX ALLOX igit S KL ALLOX 95 KL KNINN OHJ Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät ALLOX-ilmanvaihtokoneisiin: ALLOX IGI S KL / ALLOX 130 KL / ALLOX 75 KL / ALLOX

Lisätiedot

Lämpöpuhallin SWT Kattoon asennettu vesilämmitteinen lämpöpuhallin

Lämpöpuhallin SWT Kattoon asennettu vesilämmitteinen lämpöpuhallin Lämpöpuhallin lämmitys 3 mallit Lämpöpuhallin Kattoon asennettu vesilämmitteinen lämpöpuhallin Käyttökohteet -lämpöpuhallinta käytetään sisäänkäyntien, kauppojen, teollisuusrakennusten, korjaamojen, urheiluhallien

Lisätiedot

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001 CO 2 -anturi Langaton Englannin kielestä käännetty asiakirja -fi 2014-04-22 A001 Sisällysluettelo 1 Tuotteen kuvaus... 1 1.1 CO 2-mittaus... 1 2 Asennusohjeet... 2 3 Käyttöliittymän kuvaus... 3 3.1 Liitännät...

Lisätiedot

Kaukolämpö on lähilämpöä

Kaukolämpö on lähilämpöä Uusiin ja vanhoihin omakotitaloihin Kauko 20/60 kaukolämmön alajakokeskus Kaukolämpö on lähilämpöä Kaukolämpö on lämmitystä helpoimmillaan Lämmitysjärjestelmän toiminta on täysin automaattista ja huoltovapaata.

Lisätiedot