Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin."

Transkriptio

1 Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin. 1. Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Tutustu kysymyksiin 1,2 ja 3 Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. *** vastaa kysymyksiin yksi, kaksi ja kolme Tutustu kysymyksiin 4 ja 5

2 Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Vastaa kysymyksiin 4 ja 5 2. TALVIRENKAAT (radiohaastattelu) Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Tutustu kysymyksiin yksi ja kaksi TALVIRENKAAT (radiohaastattelu)

3 Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. *** Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Vastaa kysymyksiin 3 ja TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto?

4 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto? Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Taksi: Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista.

5 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Vastaa kysymyksiin 4 ja LUPAA KOULUSTA Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. LUPAA KOULUSTA Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä.

6 Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. Vastaa kysymyksiin 3,4, ja5. 5. Turistiopas (kuulutus/puheenvuoro) Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet. Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Turistiopas Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet.

7 Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4 Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Vastaa kysymyksiin 5 ja LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On. Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Mies. Nyt tulevasta perjantaista. Lehti: Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää

8 Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On.

9 Lehti: Mies. Lehti: Lehti: Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Nyt tulevasta perjantaista. Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Vastaa kysymyksiin 1, 2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5 Lehti: Lehti: Lehti: Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Vastaa kysymyksiin 4 ja 5

10 7. KUULUTUS Tavaratalossa Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan Satamakadun puoleisesta ovesta. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3. KUULUTUS Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan samasta ovesta Satamakadun puolelta. Vastaa kysymyksiin 1,2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! 8. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei. Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on

11 kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutusyhtiö: Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Vakuutusyhtiö: Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Vakuutusyhtiö: Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla. Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Vakuutusyhtiö: Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Vakuutusyhtiö: Hyvä, tervetuloa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei.

12 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4. Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla.

13 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Hyvä, tervetuloa! 9. HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan yleensä kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie.

14 Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän edellinenhän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4

15 10. GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja? Veera: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Gallup: Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Veera: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Gallup: Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Veera: Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Gallup: Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Veera: Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Gallup: Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja?

16 Veera: Gallup: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5 Veera: Gallup: Veera: Gallup: Veera: Gallup: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja Poliisin haastattelu: Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita?

17 Poliisi: Poliisi: Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymykseen 3. En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Poliisi: Poliisi: Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita? Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Vastaa kysymykseen Asiaa esimiehelle (puolivirallinen keskustelu) koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

18 Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Asiaa esimiehelle koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

19 Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3,4 ja 5. Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja ALEEN MENOSSA (epävirallinen keskustelu) Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan.

20 Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle. Joo, no sehän kuulostaa hyvältä. Mekin kunnostetaan kesällä parveke ja kyllä siihenkin kaikenlaista työkalua tarvii. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. ALEEN MENOSSA Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan. No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

1. URHEILUHALLI AVATTU

1. URHEILUHALLI AVATTU 1. URHEILUHALLI AVATTU 1. Kuuntelit a) mainoksen b) uutisen c) kuulutuksen 2. Kunto-Peipossa a) on paljon liikuntavaihtoehtoja b) on osattava hyvin ennen aloittamista c) on tarjolla työtä jumppaohjaajana

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013 1 Asiakaspalvelua venäjäksi. 2 VENÄJÄN KIELEN PIKAKURSSI KEVÄT 2013 Riitta Tiensuu 1. TUTUSTUMISTA, TERVEHDYKSIÄ YM. KOHTELIASTA Hyvää huomenta! Hyvää

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

YKI keskitaso, TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely. Puhutaan työstä ja kielestä

YKI keskitaso, TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely. Puhutaan työstä ja kielestä Lämmittely Puhutaan työstä ja kielestä Mikä on sinun ammatti? Missä olet työssä / koulussa? Mitä kieltä sinä puhut työssä? Mitä työtä sinä olet tehnyt? Mitä työtä sinä haluaisit tehdä? Mitä ammatteja sinun

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei,tervekeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille. Voisitko auttaa

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjäpalautetta virtuaali- ja reaalimaailmasta Stakes, Auditorio 14.12.2007 Helinä Kotilainen Helina.Kotilainen@stakes.fi Miten virtuaaliympäristöä voidaan

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori)

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Lapsilla ja nuorilla on joskus erilaisia syitä jäädä pois koulusta. Joillakin on koulussa paha olla, joillakin on vaikeuksia toisten ihmisten kanssa, jotkut vain

Lisätiedot