Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin."

Transkriptio

1 Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin. 1. Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Tutustu kysymyksiin 1,2 ja 3 Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. *** vastaa kysymyksiin yksi, kaksi ja kolme Tutustu kysymyksiin 4 ja 5

2 Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Vastaa kysymyksiin 4 ja 5 2. TALVIRENKAAT (radiohaastattelu) Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Tutustu kysymyksiin yksi ja kaksi TALVIRENKAAT (radiohaastattelu)

3 Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. *** Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Vastaa kysymyksiin 3 ja TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto?

4 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto? Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Taksi: Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista.

5 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Vastaa kysymyksiin 4 ja LUPAA KOULUSTA Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. LUPAA KOULUSTA Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä.

6 Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. Vastaa kysymyksiin 3,4, ja5. 5. Turistiopas (kuulutus/puheenvuoro) Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet. Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Turistiopas Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet.

7 Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4 Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Vastaa kysymyksiin 5 ja LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On. Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Mies. Nyt tulevasta perjantaista. Lehti: Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää

8 Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On.

9 Lehti: Mies. Lehti: Lehti: Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Nyt tulevasta perjantaista. Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Vastaa kysymyksiin 1, 2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5 Lehti: Lehti: Lehti: Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Vastaa kysymyksiin 4 ja 5

10 7. KUULUTUS Tavaratalossa Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan Satamakadun puoleisesta ovesta. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3. KUULUTUS Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan samasta ovesta Satamakadun puolelta. Vastaa kysymyksiin 1,2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! 8. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei. Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on

11 kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutusyhtiö: Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Vakuutusyhtiö: Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Vakuutusyhtiö: Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla. Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Vakuutusyhtiö: Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Vakuutusyhtiö: Hyvä, tervetuloa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei.

12 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4. Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla.

13 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Hyvä, tervetuloa! 9. HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan yleensä kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie.

14 Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän edellinenhän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4

15 10. GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja? Veera: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Gallup: Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Veera: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Gallup: Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Veera: Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Gallup: Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Veera: Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Gallup: Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja?

16 Veera: Gallup: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5 Veera: Gallup: Veera: Gallup: Veera: Gallup: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja Poliisin haastattelu: Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita?

17 Poliisi: Poliisi: Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymykseen 3. En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Poliisi: Poliisi: Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita? Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Vastaa kysymykseen Asiaa esimiehelle (puolivirallinen keskustelu) koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

18 Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Asiaa esimiehelle koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

19 Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3,4 ja 5. Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja ALEEN MENOSSA (epävirallinen keskustelu) Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan.

20 Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle. Joo, no sehän kuulostaa hyvältä. Mekin kunnostetaan kesällä parveke ja kyllä siihenkin kaikenlaista työkalua tarvii. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. ALEEN MENOSSA Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan. No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013 1 Asiakaspalvelua venäjäksi. 2 VENÄJÄN KIELEN PIKAKURSSI KEVÄT 2013 Riitta Tiensuu 1. TUTUSTUMISTA, TERVEHDYKSIÄ YM. KOHTELIASTA Hyvää huomenta! Hyvää

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille!

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! Tangon saloihin meitä ovat perehdyttämässä tanssinopettajat: Jari ja Sari Aaltonen (JaSa) Tanssikoulu Aaltonen, Oulu Kimmo ja Marika Lasanen (KiMa)

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

KULUTTAJAKYSELY TALVEN ENNAKOINNISTA

KULUTTAJAKYSELY TALVEN ENNAKOINNISTA KULUTTAJAKYSELY TALVEN ENNAKOINNISTA Rengasfoorumi 1.10.2013 Sales Questor Oy Tutkimuksen taustaa Tutkimuksella selvitettiin autoilijoiden ja/tai rengasasioita tuntevien kokemuksia ja näkemyksiä talven

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009 Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009 Sisällysluettelo Sivu Tulosten yhteenveto 1 Kohde 1: linjat 6, 61, 9, 90 2 Kohteen tulos diagrammina 3 Kohde 2: linja 8 4 Kohteen tulos

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Väite: Työpaikan valinnan tärkein kriteeri on palkkataso.

1. Tehtäväsarja. Väite: Työpaikan valinnan tärkein kriteeri on palkkataso. KOKEEN SUORITTAJAN KAPPALE 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa valmistautua tehtävään.

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Lokakuu 2015 Huittisten kaupunginkirjastoon kuuluvat Huittisten pääkirjasto ja Vampulan kirjasto. Huittisten kaupunginkirjasto kuuluu Satakirjastoihin. Satakirjastoihin

Lisätiedot

Palautetta nuortenryhmältä

Palautetta nuortenryhmältä Tuija Sane & Marjaana Hänninen Taustaa nuortenryhmästä: Tavoitteena oli koota nuortenryhmä (n. 4-5 nuorta), jolta kerätä palautetta etenkin lastensuojelun toiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Golf Digest lukijatutkimus

Golf Digest lukijatutkimus Golf Digest Golf Digest lukijatutkimus Toteutettu web-kyselynä toukokuussa 8 Vastaajat ovat Golf Digest lehden tilaajia ja lukijoita Vastaajia n = 479 Lehden jutut luetaan tarkkaan Luen lehden jutut Vastaajista

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen.

Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen. Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen. Hommia ja juttuja -vihkosen avulla voi tutustua arki- ja työelämän suomenkielisiin peruspuhetilanteisiin. Hommia ja juttuja vihkosen tueksi

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan!

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Miten tarkastelemme oppimisvaikeutta? 1. Medikaalinen tarkastelukulma Esim. luki vaikeuden lääketieteelliset piirteet: hahmotus, muisti, silmänliikkeet, aivopuoliskojen

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

RUSA esittää: Bertin murrosikä

RUSA esittää: Bertin murrosikä RUSA esittää: Bertin murrosikä joka osaa lentää. Bertin Luku 1: Bertin Bert on asunut koko ik rivitalossa. Talo on pien punainen ja yksikerrok Bertin kaveripiiri pienen Bert on sanonut, että h kun kaverit

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Jyrki J.J. Kasvi (toisinto vuonna 1997 tehdyistä kalvoista) Ekaa kertaa pappia kyydissä Mikä Espoo, missä Espoo Myyttien ja tosiasioiden erottaminen Miten

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA

Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA The difference is ABAX Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA The difference is ABAX 2 The difference is ABAX ABAX SÄHKÖINEN AJOPÄIVÄKIRJA Tähän esitteeseen on koottu vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot