Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin."

Transkriptio

1 Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin. 1. Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Tutustu kysymyksiin 1,2 ja 3 Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun liikuntakeskus Kunto-Peippo on avattu Viherpeipon ulkoilualueen vieressä. Tule tutustumaan Kunto-Peipon laajaan ja monipuoliseen jumppavalikoimaan! Haluatpa sitten kevyttä kunnon kohotusta tai vaativaa lihasmassan kasvatusta me tarjoamme jumpparyhmiä kaikentasoisille vasta-alkajista huippuosaajiin! Ammattitaitoinen ohjaajatiimimme auttaa sinua oikean tasoisen ryhmän löytämisessä. Uusituissa tiloissamme on kuntosalit kahdessa kerroksessa, oma kerros miehille ja naisille. Uudet huippulaadukkaat laitteet ovat käytössäsi aamuvarhaisesta iltamyöhään jäsenille jopa keskiyöhön saakka. *** vastaa kysymyksiin yksi, kaksi ja kolme Tutustu kysymyksiin 4 ja 5

2 Tule tutustumaan avajaistarjouksiimme. Avajaisviikolla kuntoklubin vuosijäsenyys kolmenkymmenen prosentin alennuksella. Jäsenenä saat joka kuukausi upeita tarjouksia ja huippuvarusteltu kuntosali on käytössäsi maanantaista perjantaihin puoleenyöhön asti. Avajaisviikolla ala-aulassamme mehu- ja kahvitarjoilu sekä jaossa alennuslippuja urheiluvälineliikkeisiin. Lastenhoito-ongelmia? Ei meillä! Kunto-Peippoon voit tulla lasten kanssa, sillä täyden palvelun liikuntakeskuksessa on tekemistä myös perheen pienimmille. Koulutetut lastenhoitajamme viihdyttävät pikkuväkeä lastenhoitohuoneessa sillä aikaa kun vanhemmat kohottavat kuntoaan. Vastaa kysymyksiin 4 ja 5 2. TALVIRENKAAT (radiohaastattelu) Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Tutustu kysymyksiin yksi ja kaksi TALVIRENKAAT (radiohaastattelu)

3 Liikenneradio: Hillevi P: Pakkanen on yllättänyt autoilijat tänä vuonna tavallista aiemmin. Liikenneradion asiantuntijana on tänään autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, jolta kysymme, milloin on aika vaihtaa autoon talvirenkaat. Säätiedot ovat varoittaneet hallasta ja paikoin myös yöpakkasista. Autokoulun opettaja Hillevi Pesälä, onko nyt jo syytä vaihtaa nastarenkaat alle, vaikka talvirengaspakko alkaa vasta joulukuun alussa? Nyt on syytä ennen kaikkea käyttää järkeä. Vaikka on kylmää, pidän talvirenkaisiin siirtymistä vähän liioitteluna, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvirenkaista 85 %:ssa on nastat ja loput 15% on kitkarenkaita. Ainakaan nastarenkaita ei vielä kannata ottaa käyttöön. On hyvä tarkkailla säätä, kun tekee päätöksen renkaiden vaihtamisesta. *** Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Liikenneradio: Hillevi P: Liikenneradio: Hillevi P: Millaisella säällä renkaat täytyy vaihtaa? Nythän sää on kuiva, mutta sanotaan, että jos lokakuussa on luvassa räntäsateita, niin silloin kannattaa jo ruveta vaihtopuuhiin. Tässä vaiheessa on järkevintä kiinnittää huomiota ajonopeuksiin. Yöpakkasten takia tiellä saattaa olla mustaa jäätä ja siksi on syytä hillitä kaasujalkaa. Voiko nastarenkaista olla haittaa, jos ne vaihtaa liian aikaisin. Jos tien pinta on märkä, nasta liukuu sillä ja rengas pitää normaalia huonommin jarruttaessa. Lisäksi tiet kuluvat jonkin verran nastarenkaiden takia. Tosin sekä nastat että tienpäällysteet ovat kehittyneet niin, että nastat vaikuttavat nykyään aika vähän. Vastaa kysymyksiin 3 ja TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto?

4 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 TAKSITILAUS (puhelinkeskustelu) Taksi: Taksikeskus, hyvää päivää. Tässä on Liisa Matikainen, hei! Tarvitsisin ison taksin huomisaamuna kello 6.30 osoitteeseen Lauhontie 6 A. Taksi: Laukontie 6 A. Ei, vaan LauHONtie. Taksi: Lauhontie 6 A. Riittääkö farmariauto? Meitä on kuusi ihmistä ja matkalaukkuja ja lastenrattaat eli kyllä sen pitäisi olla tilataksi. Taksi: Teen tänne varauksen, mutta suurin osa tilatakseista hoitaa aamuisin koululaiskuljetuksia, joten voi olla vaikeaa saada isoa taksia tuohon aikaan. Jos tilataksia ei löydy, sopiiko, että lähetetään kaksi taksia? Tilataksi olisi kyllä parempi, mutta jos ei yhtään ole vapaana niin sitten kaksi tavallista.

5 Taksi: Taksi: Taksi: Taksi. Täällä on yksi tilataksi vapaana aamulla kello 6.15, mutta sekin aloittaa koulukyydin kello 7. Onko teillä pitkä matka? Jos sen ehtii kolmessa vartissa ajamaan edestakaisin, niin voin tehdä varauksen tänne. Lentokentälle me ollaan menossa, että se on siinä ja siinä. Se riippuu vähän muusta liikenteestä. Jos on paljon ruuhkaa, niin voi olla vaikeaa ehtiä. Niin. No me voimme selvitellä vaihtoehtoja ja teille tulee auto tai kaksi huomenna ja tilausnumeronne on Juu ja voinhan olla varma, että taksi todella tulee? Meillä on aika tiukka aikataulu, kun pitää ehtiä lentokoneeseen. On ikävää, jos ei taksia tulekaan. Jos nyt sitten jostain syystä kävisi niin, ettei taksia näy huomenna, niin sitten tietenkin soitatte meille välittömästi. Mutta ei syytä huoleen, tästä lähtee varaus heti ja voitte luottaa siihen, että taksi on sovittuna aikana antamassanne osoitteessa. No hyvä. Kiitoksia. Kiitos kuulemiin. Vastaa kysymyksiin 4 ja LUPAA KOULUSTA Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. LUPAA KOULUSTA Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Puhelin soi. Koulu: Tuulosen koulu, opettaja Mäkinen. Äiti: Tässä on Pirjo Nurmi, hei. Mä soittelen meidän Lassin puolesta, kun Lassi tarvitsisi ensi viikolla kolme päivää vapaata koulusta. Me ollaan lähdössä Itä- Suomeen, kun siellä on mun veljen häät viikonloppuna ja haluttais lähteä jo paria päivää aikaisemmin, että voidaan olla apuna siellä järjestelyissä.

6 Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5. Koulu: Joo, no Lassillahan ei ole mitään ylimääräisiä poissaoloja tähän mennessä ollut ja koulukin sujuu ihan kivasti, että kyllä mä voin Lassin luvata. Mä lähetän Lassin mukana kotiin sellaisen virallisen lomapyynnön, että jos täytätte sen kotona ja Lassi tuo sen sitten kouluun mukanaan. Siinä paperissa kysytään tarkat matkapäivät ja matkan syy. Mähän en voi itse sitä lupaa antaa, se täytyy pyytää kirjallisena meidän koulun rehtorilta, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa. Minä suosittelen rehtorille, että luvan voi antaa. Ja mä kerron sitten Lassille, mitä me opiskellaan sillä aikaa, kun Lassi on poissa, että voi olla poissa, mutta normaalit läksyt pitäisi sitten kuitenkin hoitaa matkan aikana. Vastaa kysymyksiin 3,4, ja5. 5. Turistiopas (kuulutus/puheenvuoro) Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet. Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Turistiopas Hyvät matkustajat! Tervetuloa Unelmalomien bussikuljetukseen Seinäjoelta Vaasaan. Saavumme Vaasaan noin kello 12 ja kierrämme bussilla katsomassa Vaasan nähtävyydet.

7 Kaupunkikierros kestää noin kolme varttia ja sen alussa on mahdollisuus jaloitella Vaasan kauppahallissa. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Kaupunkikierroksen jälkeen jatkamme bussilla suoraan Vaasan satamaan ja nousemme risteilyalus Ilmariseen, joka vie meidät nauttimaan kauniista kesäpäivästä Vaasan edustan merialueella. Risteily kestää kolme tuntia. Matkatavarat voitte risteilyn ajaksi jättää bussin säilytystilaan. Risteilyn ajan bussi on lukittuna ja kuljettajamme Pekka odottaa meitä bussin läheisyydessä. Risteilyn aikana nautitaan lounas seisovasta kalapöydästä. Lounas ja vesi kuuluvat matkan hintaan, muut juomat jokainen maksaa itse. Lounaspöytä on avoinna risteilyn kaksi ensimmäistä tuntia. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4 Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Laivalla meitä viihdyttää tangotähti Marita Metsäketo ja tanssiryhmä Taipuisat. Risteilyn jälkeen jatkamme matkaamme kylpylähotelliin, jonne on noin puolen tunnin ajomatka satamasta. Kylpylähotellissa kaikilla on mahdollisuus levätä huoneissa tai tutustua kylpyläpalveluihin ennen kello 20 tarjottavaa illallista. Kylpylähotellin yhteydessä toimii myös yökerho, johon Unelmalomien matkalaisilla on vapaa sisäänpääsy. Huomenna hotellin ravintolassa tarjoillaan runsas ja monipuolinen aamiainen kello seitsemästä lähtien. Aamiaisen jälkeen kylpyläpalvelut ovat käytössämme iltapäivällä kello neljään saakka, jolloin aloitamme paluumatkan takaisin Seinäjoelle. Toimin oppaananne koko matkan ajan ja voitte aina vetää hihasta, jos teillä on kysyttävää. Toivotan kaikille aurinkoista ja rentouttavaa matkaa! Vastaa kysymyksiin 5 ja LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On. Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Mies. Nyt tulevasta perjantaista. Lehti: Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää

8 Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: Lehti: vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3 LEHTITILAUS (puhelinkeskustelu) Lehti: Paikallis-Sanomat, hyvää päivää. Tässä on Matti Tukiainen, hei. Olen tilannut Paikallis-Sanomat ja nyt mulla olis pieni lomamatka tulossa ja pitäisi keskeyttää tilaus kolmeksi päiväksi. Lehti: Ja Teidän asiakasnumeronne on? Lehti. Ja onko teidän osoite Viitamäenpolku 4 A 7? On.

9 Lehti: Mies. Lehti: Lehti: Lehti: Mistä päivästä keskeytys aloitetaan? Nyt tulevasta perjantaista. Meillähän on sellainen käytäntö, että lyhin aika jakelun keskeytykseen on neljä päivää eli tässä tapauksessa perjantai, lauantai, sunnuntai, maanantai. Jos taas haluaa hyvityksen keskeytyksestä, sen saa, jos jakelun keskeytys kestää vähintään seitsemän päivää. Eli jos nyt keskeytetään tilaus viikoksi, niin ne viikon lehdet voidaan siirtää jaettavaksi, kun tilausjakso loppuu. Ai jaha että kolmeksi päiväksi ei voi keskeyttää? Se on vaan sitten ongelma, että meidän postilaatikko on niin pieni, että siihen ei mahdu niin monen päivän lehdet. Jos ei sitä tilausta voi katkaista, niin postilaatikko menee ihan tukkoon. Niin, mutta voisitteko te ajatella sitä keskeytystä maanantaihin saakka? Silloin jäisi vielä yhden päivän lehti saamatta. Hmm ja sitä neljää päivää ei sitten mitenkään huomioida tilauksen pituudessa? Valitettavasti ei. Jos tilaus on poikki seitsemän päivää tai pitempään, niin silloin tilausta voidaan pidentää yhtä monella päivällä kuin mitä keskeytys kestää. Tässähän on sellainen mahdollisuus myös, että voitte halutessanne kääntää lehtenne omaan lomapaikkaanne tai vaikka jollekin ystävällenne. Se on maksuton palvelu meiltä, että jos keskeytystä on vaikea järjestää, niin lehti voidaan toimittaa johonkin muuhun osoitteeseen kotimaassa. Ahaa, joo. Niin voitaisikin tehdä. Me mennään perheen kanssa anopin luokse viikonloppua viettämään, niin ne lehdet voisi lähettää sinne ja sitten anoppi voisi saada vielä sen maanantain lehden ja tiistaista alkaen se tulisi sitten taas meidän omaan osoitteeseen. Vastaa kysymyksiin 1, 2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5 Lehti: Lehti: Lehti: Hyvä. Näin tehdään ja kysyisin tässä vielä, että oletteko tutustunut Paikallis- Sanomien digitaaliseen lehteen? Olen joskus lukenut sitä. Meillä olisi nyt tarjous lehden sähköisestä versiosta. Vain neljällä eurolla kuukaudessa saisitte oikeuden lukea päivittäin myös sähköistä näköislehteä. Esimerkiksi jos aamulla on kiire, niin näköislehteä voi selata internetissä, silloin kun itselle sopii. Tai jos useampi perheenjäsen haluaa päivän aikana lukea lehteä, niin käyttäjätunnukset voi antaa kaikille perheenjäsenille. Kiinnostaisiko tällainen tarjous? No ei kiitos. Mä luen sen lehden mieluiten paperisena ja jos on kiire, niin työpaikallekin tulee Paikallis-Sanomat, että ehdin kyllä lukea sen päivän aikana. Selvä. Sitten tarvittaisiin vain se anopin osoite, mihin lehti käännetään perjantaista alkaen niin saadaan oikeaan osoitteeseen.. (fade out) Vastaa kysymyksiin 4 ja 5

10 7. KUULUTUS Tavaratalossa Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan Satamakadun puoleisesta ovesta. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! Tutustu kysymyksiin 1, 2 ja 3. KUULUTUS Hyvät asiakkaat! Suljemme viidentoista minuutin kuluttua. Vartiointiliikkeen lakon johdosta osastoillamme on tänään poikkeusjärjestelyjä: toisen ja kolmannen kerroksen kassat on jo suljettu, joten illan viimeiset ostokset on maksettava ensimmäisessä kerroksessa. Vartiointihenkilökunnan puutteesta johtuen pyydämme kaikkia asiakkaita poistumaan samasta ovesta Satamakadun puolelta. Vastaa kysymyksiin 1,2 ja 3 Tutustu kysymyksiin 4 ja 5. Huomenna olemme avoinna tavalliseen lauantaiseen tapaan kello 9-18 (yhdeksästä kahdeksaantoista). Kello 12 ja 14 joulupukki vierailee lastenosastolla ja ensimmäisen kerroksen aulassa. Tervetuloa ostoksille! 8. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei. Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on

11 kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutusyhtiö: Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Vakuutusyhtiö: Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Vakuutusyhtiö: Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla. Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Vakuutusyhtiö: Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Vakuutusyhtiö: Hyvä, tervetuloa! Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. VAKUUTUSPUHELU Puhelin soi. Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö Aitoturva, Kalevi Pirinen. Tässä on Mari Nieminen, hei. Hei.

12 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Olisin kiinnostunut teidän kotivakuutuksista, kun minulla on jo ajoneuvo- ja tapaturmavakuutukset Aitoturvassa, niin haluaisin siirtää myös kotivakuutuksen teille. Oletteko muuttanut uuteen asuntoon? En, mutta ajattelin kysyä Aitoturvan kotivakuutuksen hintaa, jos jos se vaikka on edullisempi kuin nykyinen vakuutukseni. Meillä todellakin on erinomaisen hyvät tarjoukset asiakkaille, jotka keskittävät kaikki vakuutuksensa meille. Teillä on jo ennestään kaksi eri vakuutusta Aitoturvassa, joten siinä mielessä olisi hyvinkin kannattavaa siirtää kotivakuutus meille. Jos teillä on kolme vakuutusta Aitoturvassa, pääsette etuasiakkaaksi ja saatte alennuksia kaikista vakuutuksistanne. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Ai, sehän kuulostaa hyvältä. Minkä hintainen se kotivakuutus sitten on? Vakuutuksen lopullinen hintahan riippuu asunnon koosta ja siitä, kuinka kattavasti haluatte mahdolliset vahingot korvattavaksi. Ehdottaisinkin, että sovimme henkilökohtaisen tapaamisajan, niin voitte tulla käymään keskustan toimipisteessämme ja voimme laskea teille edullisimman mahdollisen vakuutuspaketin. Miltä kuulostaa, olisiko teillä aikaa tulla puoleksi tunniksi juttelemaan, niin voisimme tarkastaa, että kaikki vakuutuksenne ovat ajan tasalla ja jos päättäisitte ottaa myös kotivakuutuksen meiltä, voisimme allekirjoittaa etuasiakkuussopimuksen ja laskea vakuutustenne kokonaishinnan. Joo, kyllä se sopii. Aamupäivisin en pääse, mutta jos kolmen jälkeen sopii, niin se käy. Esimerkiksi ylihuomenna kello 15 olisi vapaa aika, käykö se? Valitettavasti se tulee liian nopeasti, mutta ensi viikolla minulla on iltapäivisin hyvin aikaa. Vakuutusyhtiö: No heti maanantaina kello 15? Selvä. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4. Tutustu kysymyksiin 5 ja 6 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: No niin eli nyt meillä on sovittu tapaaminen ensi maanantaina kello 15 ja minun nimeni on Kalevi Pirinen. Selvä. Sen verran vielä kertoisin, että jos olette tulossa autolla, niin kannattaa ajaa suoraan Koilliskadun parkkipaikalle, koska Vakkakatu ja Versokatu ovat tietöiden takia suljetut vielä ensi viikolla.

13 Vakuutusyhtiö: Vakuutusyhtiö: Joo, no mä tulen bussilla suoraan töistä, mutta miltä kadulta teille sitten tullaan sisään? Meillä on käytössä ihan normaaliin tapaan tuo Versokadun puoleinen pääsisäänkäynti, Versokatu on suljettu vain autoliikenteeltä. Selvä. Hyvä, tervetuloa! 9. HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan yleensä kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie.

14 Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 HAASTATTELU muusikko Kanerva: Kanerva: Kanerva: Tänään meillä on haastattelussa muusikko Sari Kanerva, jonka uusi levy julkaistaan huomenna. Tervetuloa. Kiitos. Kolmen vuoden hiljaisuuden jälkeen albumillinen uusia kappaleita. Miksi näin pitkä tauko? Ehkä se ensimmäisen levyn suosio tuli vähän yllätyksenä ja kun suosiota oli, kiertue venyi tosi pitkäksi ja oli raskasta kiertää ympäri maata vuoden verran. Kiertueen aikana en kirjoittanut uusia kappaleita ja sen jälkeen tarvitsin kunnon pysähdyksen, ennen kuin pysytyin tekemään uusia lauluja. Tyylisi on jonkin verran muuttunut? Joo. Mä halusin nyt tehdä raskaampaa musiikkia sen edellisen levyn vastapainoksi. Sehän edellinenhän oli tosi iloista ja kevyttä poppia. Sävellän ja sanoitan kaikki kappaleeni itse ja halusin tuoda esiin uuden puolen itsestäni. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3 ja 4 Kanerva: Kanerva: Kanerva: Kolme vuotta sitten ilmestynyt levysi oli myyntilistan ykkösenä pitkään. Pelkäätkö, että vanhat fanisi pettyvät uuteen tyyliisi? En. Fanit ovat tosi tärkeitä, mutta en voi tehdä musiikkia ajatellen vain sitä, että millaista musiikkia joku muu ostaa tai haluaa kuunnella. Teen musiikkia omista lähtökohdistani. Jos siitä tykätään niin hyvä, jos ei, niin ainakin olen ollut rehellinen. Vertaillaanko sinua muihin naislaulajiin? Totta kai, mutta hyvin nopeasti ihmiset huomaavat, että minulla on ihan oma tyylini, joten vertailu on turhaa. Hetken kuluttua kuunnellaan näyte uudelta levyltäsi, mutta kerro vielä, miten kuuluisuus on muuttanut elämääsi? Kotioloissa ja ystävien kesken ei mitenkään, mä oon se sama Sari kuin ennenkin, mutta tietysti mut tunnistetaan kadulla ja nimikirjoituksia pyydetään aika usein. Saan jonkin verran kutsuja mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, joihin en varmaan pääsisi, jos mua ei tunnettaisi. Mutta toisaalta, olen joutunut vaihtamaan numeroni ja osoitetietoni salaiseksi, jossain vaiheessa oli sen verran paljon häirintää. Selvä ja kuunnellaan nyt uuden levysi kappale nimeltään Pitkä tie. Vastaa kysymyksiin 3 ja 4

15 10. GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja? Veera: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Gallup: Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Veera: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Gallup: Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Veera: Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Gallup: Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Veera: Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Gallup: Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 GALLUP (puhelinkeskustelu) Puhelin soi. Veera: Veera Mustonen. Gallup: Tero Rautiainen Suomen Gallup-palvelusta, hei! Keräämme tietoa Lehti-yhtiön lehdistä ja lehtien lukemisesta. Minulla olisi muutama kysymys lehdenlukutottumuksista ja -tavoista. Ovatko Lehti-yhtiön lehdet teille tuttuja? Veera: Joo, totaa.. mitäs lehtiä niitä onkaan? Gallup: Lehti-yhtiö julkaisee kuutta paikallislehteä ja kymmentä aikakauslehteä. Tunnetuimpia ovat Helsingin seudun sanomat ja Kotiruokaa-lehti sekä Viikkokatsaus ja Naisten maailma lehdet. Ovatko nämä lehdet teille tuttuja?

16 Veera: Gallup: Joo. Viikkokatsaus tulee mulle kotiin ja kyllä mä joskus luen myös Naisten Maailmaa. Kuulutte siis kohderyhmään. Haluaisitteko osallistua kyselyyn? Vastaa kysymyksiin 1 ja 2 Tutustu kysymyksiin 3, 4 ja 5 Veera: Gallup: Veera: Gallup: Veera: Gallup: Mmm. Kuinka kauan se kestää? Keskimäärin 15 minuuttia näiden kysymysten vastaamiseen menee ja kysymykset tehdään näin puhelinhaastatteluna. Koska te olette Lehti-yhtiön lehtien tilaaja, teille tulisi vielä tilaajille tarkoitetut lisäkysymykset, joihin vastaaminen kestää noin viisi minuuttia. Kaikki vastaajat saavat kiitokseksi kotiin kaksi numeroa jostakin valitsemastaan Lehti-yhtiön aikakauslehdestä. Joo. Mihin niitä vastauksia käytetään? Tässä tehdään markkinointitutkimusta eli Lehti-yhtiö haluaa kartoittaa pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaidensa tyytyväisyyttä yhtiönsä lehtiin. Tutkimuksella halutaan saada tietoa Lehti-yhtiön lukijoiden ikäjakaumasta, elämäntavoista, kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä. Lisäksi osallistujia pyydetään arvioimaan muutamien lehtien ulkoasua ja sisältöjä sekä vertailemaan lehtiä kilpaileviin lehtiin. Ahaa. Kyllä mä varmaan voisin suostua, mutta nyt ollaan just perheen kanssa aloittamassa ruokailua, että jos sopii, niin tunnin kuluttua olisi paremmin aikaa. Selvä. Kiitos ja palaan asiaan tänään paremmalla ajalla. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja Poliisin haastattelu: Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita?

17 Poliisi: Poliisi: Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2 Vuosittain poliisi kirjoittaa Suomessa enemmän kuin ylinopeussakkoa. Vanhempi konstaapeli Marja Rintala, ajetaanko nykyään enemmän ylinopeutta kuin aiemmin? Poliisi: Ylinopeudesta kiinnijääneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta se ei tarkoita, että nopeusrajoitustenrikkojia olisi enemmän kuin ennen. Tilastojen mukaan muutama vuosi sitten ylinopeussakkoja annettiin vain vajaalle kuljettajalle. Mistä tämä ylinopeussakkojen määrän nousu sitten johtuu? Poliisi: Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymykseen 3. En usko, että ihmiset kaahaisivat enemmän. Mutta varmasti voi sanoa ainakin kaksi asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että sakkoja annetaan enemmän: ensinnäkin automaattivalvontaa on lisätty ja toiseksi poliisin linja ylinopeuksien suhteen on tiukentunut. Poliisi: Poliisi: Teiden varsilla olevat valvontakamerat ovat siis tehokkaita? Kyllä, ne ovat merkittävä apu ylinopeutta ajavien kiinni saamisessa ja siksi niiden määrää aiotaan tulevaisuudessa nostaa etenkin vaarallisilla tieosuuksilla. Miten poliisin linja on tiukentunut? Poliisi reagoi nykyään herkästi myös pieniin ylinopeuksiin ja ylinopeuksia seurataan tarkemmin. Vastaa kysymykseen Asiaa esimiehelle (puolivirallinen keskustelu) koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

18 Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. Asiaa esimiehelle koputus oveen Esimies (nainen): Esimies(nainen): (kaukaa) Joo. Hei anteeksi, voisinko mä tulla puhumaan mun työvuoroista? Joo, tule sisään vaan. Mulla on tässä vartti aikaa ennen seuraavaa kokousta. Niin mähän osallistun nyt siihen englannin kielen henkilöstökoulutukseen ja se on aina tiistai-iltaisin.

19 Esimies: Joo-o. Ja mä teen vaihtelevasti aamu- ja iltavuoroja ja periaatteessa mulle sopii kaikki vuorot. Mutta mä olen ajatellut, että olisi mukavaa, jos tiistaisin voisin tehdä iltavuoroja, koska sitten voisin mennä suoraan töistä kielikurssille. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tutustu kysymyksiin 3,4 ja 5. Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Esimies: Moneltako se kurssi alkaa? Se alkaa puoli kahdeksalta ja iltavuoro loppuu seitsemältä niin mä ehtisin juuri sopivasti tästä pyöräillä sinne kurssikeskukseen. Joo. Oletko sä jo puhunut muiden sun osaston ihmisten kanssa, että voisiko joku sitten tulla aina tiistaisin aamuvuoroon? En oo vielä, mutta luulen, että se ei ole ongelma, koska ihmiset yleensä tykkää aamuvuoroista niin varmaan joku haluaisi vaihtaa mielellään. Muistaakseni sun osastolta ei ole muita sillä samalla kurssilla? Ei ole. Joo ja se kurssi jatkuu nyt jouluun saakka eikö vaan? Joo ja keväällä on sitten jatkokurssi, mutta mä en tiedä sen ajankohdasta vielä mitään. Ei tässä periaatteessa ole mitään ongelmaa, mutta asia hoituu varmaan helpoiten niin, että kyselet siellä osastolla, suostuuko joku vaihtamaan vuoroja niin, että tulisi aina tiistaina aamulla, niin se on sitten sillä selvä. Jos se käy jollekin, niin ilmoitatte vaan minulle, että mä tiedän. Yritetään hoitaa tää ensi tiistaihin mennessä. Okei. Millainen kurssi muuten on ollut, onko siitä hyötyä? No mä olen ollut siellä vasta pari kertaa, mutta aika hyvältä vaikuttaa. Opettaja on keskittynyt asiakaspalvelun puhetilanteisiin ja se on just sitä, mitä mun täytyykin harjoitella. No hyvä, mutta tämä on minun puolestani selvä, eli ilmoitatte sitten vaan kuka sun kanssa vaihtaa vuoron. Jos ei kukaan halua vaihtaa, niin tule sitten juttelemaan uudestaan. Vastaa kysymyksiin 3,4 ja ALEEN MENOSSA (epävirallinen keskustelu) Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan.

20 Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle. Joo, no sehän kuulostaa hyvältä. Mekin kunnostetaan kesällä parveke ja kyllä siihenkin kaikenlaista työkalua tarvii. Tutustu kysymyksiin 1 ja 2. ALEEN MENOSSA Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Pekka: Ossi: Terve Pekka! No terve terve! Mitäs mies? No tonne rautakaupan aleen oon menossa. Pitäis uusia työkaluja ja nyt näytti mainoksen mukaan olevan hinnat kohdallaan. Tulin oikein pakettiautolla, jos nyt sattuis jotain isompaakin löytymään ja otin lehdestä ne alennuskupongit mukaan. No sen takia minäkin tänne lähdin, kun näin ne tarjoukset. Ajattelin lähteä vähän tarkastamaan, että minkälaatuisia tavaroita täällä on, kun niitä niin halvalla myydään. Katos, mikä jono! Aika uskomatonta, miten paljon väkeä. No ohhoh! Liike ei ole vielä edes auki ja väkeä on jo oven edessä. Täytyy mennä jonon jatkoksi. Saa nähdä miten kauan tavaroita riittää, kun on tällainen tungos. Vastaa kysymyksiin 1 ja 2. tutustu kysymyksiin 3 ja 4. Se voi olla että loppuu suosituimmat ja halvimmat tavarat kesken. Mutta täytyy ensin katsoa, mitä siellä myydään. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka miten halvalla saisi. Jos muutamalla eurolla saa vasarankin, niin ei se voi kovin vahva olla. Joo, voi olla että ei ole kovin kestävää tavaraa. Mutta meillä on tulossa kesämökille kattoremontti ja tehdään talkootyönä, niin sinne hankin työkaluja. Sinne tulee naapureita ja sukulaisia auttamaan, niin pitää olla paljon vasaroita ja muita tarvikkeita, että kaikille riittää. Me on jo sovittu remonttipäivä ja kutsuttu ihmisiä avuksi. Tarkoitus olisi saada koko homma päivässä kuntoon ja sitten illalla pitää rantasaunalla juhlat talkooväelle.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin 1 SINÄ PUTOSIT SILLALTA JUURI SINÄ ILTANA JOLLOIN RAKKAUTEMME TUNNUSTIMME LINNUNLAULUUN KULJIMME TOISIAMME KATSOIMME SILLALLA ENSI KERRAN SUUTELIMME ÄLÄ PELKÄÄ, RAKAS... EN ANNA HEIDÄN TEHDÄ SULLE PAHAA,

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA 2 HENKILÖT SULO -leskimies SAIMI - kuollut vaimo INKERI -vanhin tytär SANNA - keskimmäinen tytär ELINA - nuorin tytär OSMO - Sannan aviomies KERTTU - naapuri KATARIINA

Lisätiedot

ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5. Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5

ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5. Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5 Sisällys ESIPUHE... 3 PALVELUKUVAUS... 4 PALVELUKUVAUKSIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ... 5 Saniteettitilojen siivous: wc-tila ja pukuhuone... 5 Toimistotilojen siivous: toimistotila ja kahvihuone... 9 Hotellisiivous...

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Blogi kirjoitukset 2013. 11.1. Uuden vuoden alussa (Daniel) Siunattua uutta vuotta!

Blogi kirjoitukset 2013. 11.1. Uuden vuoden alussa (Daniel) Siunattua uutta vuotta! Blogi kirjoitukset 2013 11.1. Uuden vuoden alussa (Daniel) Siunattua uutta vuotta! Kiitos kaikista joulumuistamisista joita saimme korttien ja pakettien muodossa. Jokainen on avattu sydän täynnä lämpöä.

Lisätiedot

Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista

Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Kuinkas sitten kävikään? Kertomuksia rakennustyömaan työtapaturmista Suomen Rakennusmedia Oy Unioninkatu 14 00130 Helsinki www.rakennusmedia.fi

Lisätiedot

SELVÄ! Suomea palvelualoile

SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoille Käsikirjoitus: Leea Kröger (luku 2) ja Päivi Vartiainen-Ora Kuvitus ja taitto: Sakari Sarho Toimitus: Päivi Vartiainen-Ora Paino: Multiprint Oy,

Lisätiedot

Charter Club. Sisällysluettelo 4 / 2012. Tilausajokuljettajien maksuton jäsenlehti 21.vuosikerta

Charter Club. Sisällysluettelo 4 / 2012. Tilausajokuljettajien maksuton jäsenlehti 21.vuosikerta Charter Club 1 Charter Club Tilausajokuljettajien maksuton jäsenlehti 21.vuosikerta JULKAISIJA Tilausajokuljettajat ry www.tilausajokuljettajat.fi Y-tunnus 0893888-8 Helsinki PUHEENJOHTAJA Timo Rinnekari

Lisätiedot

Harhailua ja ihmettelyä

Harhailua ja ihmettelyä 1 Harhailua ja ihmettelyä - Reppumatka maailman ympäri Antti Halla (Draft 13.12.2013) Sisältö Alkusanat 5 Lähtö 7 Intia 9 Nepal 15 Kiina 21 Merelle 29 Kalifornia 33 Alkusanat Lähdin vuonna 2009 reppumatkalle

Lisätiedot

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Juoksin alas metropysäkin portaita. Metro liukui jo tunnelista valaistulle asemalle ja kuulin sen jarruttavan. Harpoin

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012!

Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012! Blogi kirjoitukset 2012 2.1. Uusi vuosi (Mari) Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2012! Mennyt vuosi 2011 oli meidän perheessä monien muutosten vuosi. Lopetimme mm. kielikoulun, aloitimme työt seurakunnassa,

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

Kerholehti. HONDA Riders of Finland ry 2/2009. Sisällysluettelo

Kerholehti. HONDA Riders of Finland ry 2/2009. Sisällysluettelo Kerholehti HONDA Riders of Finland ry 2/2009 v Sisällysluettelo 1 SISÄLLYSLUETTELO Puheenjohtajan "hörinät"... 3 Reissu Saksaan 12.05 21.05.2009... 4 Ruosteenpoistoa ja rokkenrollia... 7 HRoF Ruosteenpoisto

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2012 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa 1 Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa GUNILLA LADBERG 2 Sisällys Kääntäjän kommentti... 3 Pakolainen omassa maassaan... 5 Inger Koko elämäni muuttui kolmessa päivässä... 6 Mahdoton pako... 9 Klas Niin, se

Lisätiedot

S: niin on, iso summahan se on jos tienaa 700 euroa (naurua.).

S: niin on, iso summahan se on jos tienaa 700 euroa (naurua.). OIKEUDENKÄYNTI 26.9.2006 1 T=Käräjätuomari S=Käräjäsihteeri 1. TAUKO hän yrittää että ei euroakaan kolme lasta hänelle, hän ei maksa mitään. laskukone.ei löydy..kuukaudessa sehän on 620.. niin on, iso

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Kylterifutis... Hallitus muistelee... Pako saapasmaahan... Rikun kulinaristikulmaus... Kvartaalin kasvot... Tutkinnosta tuumittua...

Kylterifutis... Hallitus muistelee... Pako saapasmaahan... Rikun kulinaristikulmaus... Kvartaalin kasvot... Tutkinnosta tuumittua... pääkirjoitus sataa lunta Piti kerrankin tehdä oikein ajatuksen kanssa jokin pääkirjoitus, mutta eihän mistään taaskaan tule mitään, kun väkisin yrittää. Mutta mitä sitä turhia ressaamaan onhan tämä kuitenkin

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot