1. URHEILUHALLI AVATTU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. URHEILUHALLI AVATTU"

Transkriptio

1 1. URHEILUHALLI AVATTU 1. Kuuntelit a) mainoksen b) uutisen c) kuulutuksen 2. Kunto-Peipossa a) on paljon liikuntavaihtoehtoja b) on osattava hyvin ennen aloittamista c) on tarjolla työtä jumppaohjaajana 3. Kunto-Peipon kuntosalit a) ovat erihintaisia miehille ja naisille b) ovat auki monta tuntia c) ovat auki vain jäsenille 4. Avajaisviikolla a) voi ostaa edullisen jäsenkortin vuodeksi b) jäsenet saavat ala-aulassa alennushintaan mehua tai kahvia c) Kunto-Peipossa voi ostaa edullisia liikuntavälineitä 5. Liikuntakeskuksessa a) on jumppatunteja myös lapsille b) perheet kuntoilevat yhdessä c) on erillinen paikka lapsille

2 2. TALVIRENKAAT 1. Kylmä sää on tullut: a) normaaliin aikaan vuodesta b) etuajassa c) myöhemmin kuin tavallisesti 2. Asiantuntijan mukaan: a) Etelä- Suomessa on jo hyvä käyttää talvirenkaita. b) Suomessa käytetään liian paljon nastarenkaita. c) Ei ole vielä kiirettä käyttää talvirenkaita. 3: Lokakuussa: a) ennustetaan räntäsadetta. b) renkaat kannattaa vaihtaa sään mukaan. c) kannattaa pysyä poissa tieltä, jossa on jäätä. 4. Nastarenkaat: a) eivät toimi hyvin märällä tiellä b) voivat rikkoa auton jarrut c) kuluttavat pahasti teitä 3. TAKSITILAUS 1. Taksikeskus kuulee soittajan nimen väärin? 2. Naisen mielestä farmariauto on liian pieni. 3. Aamulla tilatakseilla on paljon asiakkaita. 4. Naisen mielestä taksi ehtii hyvin ajaa lentokentälle ja takaisin 45 minuutissa. 5. Soittajan täytyy vielä vahvistaa tilauksensa aamulla.

3 4. LUPAA KOULUSTA 1. Ensi viikolla a) Lassi on sairas b) Lassi on poissa koulusta koko viikon c) Lassi tarvitsee osan viikosta vapaaksi 2. Naisen veli a) menee ensi viikonloppuna naimisiin. b) muuttaa Itä-Suomeen c) haluaa matkustaa viikonloppuna. 3. Opettajan mielestä a) Lassin pitäisi olla enemmän koulussa. b) Lassi osaa aika hyvin koulussa. c) Lassi puhuu kivasti englantia. 4. Mitä lupapaperista sanotaan? a) opettaja kirjoittaa sen b) siihen täytyy kirjoittaa miksi on poissa koulusta c) paperissa on paljon kirjoitusta. 5. Opettaja a) päättää saako Lassi olla poissa koulusta. b) voi vaikuttaa siihen, saako Lassi olla poissa koulusta. c) aikoo kirjoittaa kirjeen rehtorille. 6. Matkan aikana Lassi a) voi opiskella tietokoneella. b) joutuu tekemään lisätehtäviä. c) tekee samat tehtävät kuin muutkin oppilaat

4 5. MATKAINFORMAATIOTA 1. Kuka puhuu? 2. Kuinka kauan kiertoajelu Vaasassa kestää a) 15 minuuttia b) 45 minuuttia c) kolme tuntia 3. Mitä matkatavaroista sanotaan? a) Ne otetaan mukaan laivaan. b) Ne jätetään turvallisesti satamaan. c) Kuljettaja vie ne hotelliin. 4. Mitä lounaasta kerrotaan? a) Se tarjoillaan pöytään. b) Siitä ei tarvitse maksaa erikseen. c) Lounaan kanssa voi juoda vain vettä. d) Lounasta voi nauttia koko risteilyn ajan. 5. Mitä kylpylästä kerrotaan? a) Kylpylä on puolen tunnin matkan päässä hotellista. b) Kylpylä avataan kello kahdeksan illalla. c) Kylpylän discossa matkustajat voivat tanssia ilmaiseksi. 6. Mitä opas kertoo itsestään? a) Hän on myös toimittaja. b) Hän auttaa ongelmatilanteissa. c) Hän ei ole mukana kylpylässä.

5 6. LEHTITILAUS 1. Mies soittaa koska a) hän haluaa varata lomamatkan. b) hän lähtee lomamatkalle. c) hän haluaa tilata lehden kolmeksi päiväksi. 2. Jakelun voi keskeyttää a) kolmeksi päiväksi b) neljäksi päiväksi tai pidemmäksi aikaa c) seitsemäksi päiväksi tai pidemmäksi aikaa 3. Paikallis-Sanomat lehti a) voidaan jakaa väliaikaisesti eri osoitteeseen b) voidaan maksua vastaan toimittaa jollekin ystävälle c) voidaan jakaa joka toinen päivä 4. Mitä digitaalisesta lehdestä kerrotaan? a) Se ilmestyy kerran kuukaudessa. b) Sitä ei voi lukea aamulla. c) Monen ihmisen on mahdollista lukea sitä samaan aikaan. 5. Mies a) haluaa lukea tavallista sanomalehteä. b) lukee digitaalisen lehden työpaikalla. c) lukee digitaalisen lehden joka päivä.

6 7. KUULUTUS 1. Missä kuulutus luetaan? 2. Kenelle kuulutus on tarkoitettu? a) henkilökunnalle b) asiakkaille c) vartijoille 3. Mitä tietoa kuulutuksessa annetaan? a) Vartiointiliike valvoo tänään eri osastoja. b) Kolmannen kerroksen kassat eivät ole toimineet tänään. c) Vain yksi ovi on tällä hetkellä käytössä. 4. Minä päivänä kuulutus luetaan? 5. Mitä tapahtuu huomenna puolen päivän aikaan lastenosastolla?

7 8. VAKUUTUSPUHELU 1. Mari on Aitoturvan vanha asiakas. 2. Asiakas hyötyy, jos hänellä on monta vakuutusta Aitoturvassa. 3. Vakuutuksen ottaja voi itse vaikuttaa vakuutuksen hintaan. 4. Mies kutsuu Marin neuvottelemaan vakuutuksesta. 5. Vakuutusyhtiön lähellä on muutoksia liikenteessä. 6. Vakuutusyhtiön pääovi ei ole auki. 9. HAASTATTELU 1. Sari Kanerva a) julkaisee nyt ensimmäisen levynsä b) on tehnyt pitkästä aikaa uutta musiikkia c) oli masentunut kiertueen aikana 2. Levyn musiikki a) on iloista musiikkia. b) on Sarin itse kirjoittamaa. c) Levystä vain puolet on uutta materiaalia. 3. Sarille a) on tärkeää, että fanit ostavat levyä. b) on tärkeää olla rehellinen itselleen. c) on tärkeää, että häntä vertaillaan muihin. 4. Sari sanoo, että a) perhe ja ystävät pyytävät nimikirjoituksia. b) ei voi osallistua kaikkiin tilaisuuksiin, koska on kuuluisa. c) kuuluisuus on tuonut myös ongelmia.

8 10. GALLUP 1. Mies haluaa haastatella naista. 2. Nainen tuntee tarpeeksi monta Lehtiyhtiön lehteä. 3. Naisella kuluisi kyselyssä aikaa vain noin 5 minuuttia. 4. Lehti-yhtiö haluaa tietoja asiakkaistaan. 5. Nainen haluaa siirtää kyselyyn vastaamista. 11. YLINOPEUSSAKKOJA 1. Suomessa a) ajetaan enemmän ylinopeutta kuin ennen b) annetaan enemmän ylinopeusrangasituksia kuin ennen c) on enemmän poliiseja kuin ennen. 2. Poliisit a) antavat nykyään helpommin ylinopeussakkoja b) vastustavat automaattivalvontaa. c) partioivat useammin kaduilla. 3. Mitä valvontakameroista sanotaan? a) Niiden laatu ei vastaa odotuksia. b) Niiden hinta nousee tulevaisuudessa. c) Ne ovat koko ajan tärkeämpi apuväline poliisille.

9 12. ASIAA ESIMIEHELLE 1. Mies haluaa keskustella työajoistaan. 2. Mies ei pidä aamuvuoroista. 3. Miehen mielestä vuoron vaihto suututtaa muita työntekijöitä. 4. Esimiehelle sopii, että vuoroja vaihdetaan. 5. Kurssin asiat ovat miehen mielestä tarpeellisa. 13. ALEEN MENOSSA 1. Rautakaupassa a) nostetaan kohta hintoja b) voi voittaa pakettiauton c) on tänään erikoishinnat. 2. Rautakaupan edessä a) riidellään tavaroista. b) ihmisten määrä yllättää miehet. c) jaetaan vuoronumeroita 3. Miesten mielestä a) halvat tavarat eivät koskaan kestä b) kannattaa ostaa vain laadukkaita tuotteita c) näin halpoja tavaroita kannattaa ostaa myös kavereille ja sukulaisille. 4. Kesämökki a) korjataan ilman ammattiapua. b) korjataan kuukauden aikana. c) korjataan, koska rantasaunalla on juhlat.

10 14. INFLUENSSAROKOTUS 1. Viime vuonna nainen sairasti yli viikon. 2. Nainen kertoo, että hän kärsi kylmästä. 3. Tänä syksynä sairastaminen aiheuttaisi ongelmia töissä. 4. Nainen aikoo matkustaa syksyn aikana. 5. Työpaikan influenssarokote on tämän syksyn uusi tarjous. 6. Nainen epäilee rokotteen tehokkuutta.

11 15. AVIO-ONGELMIA 1. Mies a) jätti Tuulan. b) jäi Tuulan kanssa. c) lähti lomalle yksin. 2. Mitä Tuula kertoo parisuhteestaan? a) Hän ja mies riitelivät eilen. b) Hän ja mies ovat olleet onnettomia pitkään. c) On tavallista, että mies lähti aina joskus omille teilleen. 3. Juulia on Tuulan mielestä 4. Tuula on a) lapseton b) pienikokoinen c) melkein lapsi a) uupunut b) utelias c) vilkas 5. Tuula haluaa olla töissä, koska a) haluaa ajatella jotain muuta kuin eroa. b) pelkää olla yksin kotona. c) ei halua uutta yllätystä. 6. Tuula a) kieltäytyy puhumasta miehelle. b) joutuu taloudellisista syistä puhumaan miehelle. c) aikoo puhua miehelle vain, jos mies hakee pois omat tavaransa.

12 16. ASIAKASPALAUTETTA 1. Missä keskustelu tapahtuu? 2. Mikä ongelma huoneessa oli? a) kova tuuli 3. Asiakas: b) kova ääni c) kova sänky a) kävi valittamassa asiasta yöllä b) korjasi vian yöllä c) sammutti laitteen yöllä 4. Asiakas a) voi vaihtaa huonetta. 5. Asiakas b) saa 50 euroa alennusta huoneen hinnasta. c) saa korvaukseksi kultaketjun. a) toivoo, että huoltomies siirtää hänen tavaransa toiseen huoneeseen. b) toivoo, että huoltomies ei käy aamiaisen aikana. c) lupaa huoltomiehen käydä sillä aikaa kun hän itse on aamiaisella. 17. KAUPAN ALAN LAKKO 1. Lakon syy on raha. 2. Jotkut kaupat ovat lakon aikana auki. 3. Työnantajien mielestä myyjien palkkaus on oikeudenmukainen. 4. Myyjät aikovat järjestää mielenosoituksen. 5. Asiakkaiden mielestä myyjillä on oikeus olla pahantuulinen. 6. Asiakkaat voivat ilmaista mielipiteensä epäkohteliaasti. 7. Myyjän on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

13 18. AUTOPAIKKA 1. a) Mikolla on uusi asunto. b) Mikko on pitänyt autoa vieraspaikalla. c) Mikko on saanut sakot. 2. Vieraspaikat a) ovat keskellä parkkipaikkaa. b) ovat merkitsemättömiä. c) on varattu vain talon asukkaille. 3. Oman autopaikan saa a) kun ilmoittaa toimistoon. b) se, joka maksaa eniten. c) kun oma vuoro tulee. ****************************************************************** 4. Mikko a) voi saada autopaikan valittamalla isännöitsijälle. b) voi etsiä parkkipaikan muualta. c) voi ottaa yhteyttä muihin kerrostaloihin. d) 5. Mitä vieraspaikoista kerrotaan? a) Vieraspaikkoihin tulee sähköä tulevaisuudessa. b) Niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi pitkään. c) Niiden käytöstä aiotaan periä maksu. 19. PUHELINTIEDOITE 1. Keskustan toimistossa ei ole asiakaspalvelua torstaina ja perjantaina. 2. Loppuviikon kuljetusajat ovat muuttuneet. 3. Muuttokuljetuksia voi varata yrityksen toisesta toimistosta. 4. Internetvaraus maksaa enemmän kuin varaus soittamalla.

14 20. UUSI ASUNTO 1. Mies ja nainen ovat a) ystäviä b) työkavereita c) aviopari 2. Mikä näistä on naisen uusi asunto? a) b) c) MH KK MH KK KK WC S OH S WC OH OH MH S WC 3. Nainen remontoi uutta asuntoa a) heti kun muuttaa b) koska haluaa ruusutapetit c) vain vähän 4. Mitä nainen kertoo saunomisesta? a) Hän ei aio saunoa heti. b) Hänelle on tärkeää, että asunnossa on sauna. c) Hän on kyllästynyt saunomiseen, koska saunoo niin usein. 5. Miksi naisen perhe hoitaa muuton? a) Koska hän ajatteli, että muuttofirma maksaa liikaa. b) Koska hän ei itse ole kotona. c) Koska isän ammatti on pakettiauton kuljettaja. 6. Nainen lähtee: a) maksamaan sähkölaskua b) hoitamaan muuttoon liittyviä asioita c) katsomaan uutta asuntoa

15 21. VAALIT 1 1. Toimittaja ja mies a) tapaavat sattumalta b) ovat sopineet haastattelusta etukäteen c) ovat työkavereita 2. Mies a) ei tiedä vielä ketä äänestää b) äänestää mieluummin puoluetta kuin tiettyä ehdokasta c) pitää ehdokkaan sukupuolta tärkeänä ****************************************************************** 3. Mies haluaa a) nuorison asiat paremmaksi b) ihmiset parempaan kuntoon c) terveydenhoitoa halvemmaksi 22. VAALIT 2 1. Miksi nainen ei äänestä? a) Hän on pettynyt poliitikkoihin b) Hän on luvannut, ettei äänestä. c) Hänet leikataan vaalipäivänä. 2. Naisen mielestä a) tavallisten ihmisten on helppo vaikuttaa asioihin. b) kansalaisilla ei ole mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. c) vanhuksista puhutaan liian paljon. 23. VAALIT 3 1. Naisen mielestä kaikkien äänioikeutettujen täytyy äänestää vaaleissa. 2. Naiselle on samantekevää, mistä puolueesta ehdokas tulee. 3. Naisen mielestä ennakkoon äänestäminen on epärehellistä.

16 24. SALAA NAIMISIIN 1. Tuija ja Pekka a) järjestivät viime viikolla juhlat. b) eivät kertoneet etukäteen häistään. c) menevät pian naimisiin. 2. Viime perjantaina a) Tuija ja Pekka lähtivät töistä aikaisin b) Tuija ja Pekka pitivät vapaapäivän c) Tuija ja Pekka tapasivat ensimmäisen kerran ****************************************************************** 3. Tuijan sisko ja Pekan veli a) kielsivät puhumasta häistä b) olivat ainoat jotka tiesivät häistä c) maksoivat häämatkan 4. Tuija a) halusi heti kertoa uutisen työkavereilleen b) ei halua käyttää sormusta c) haluaa, että asiasta ei tehdä isoa numeroa. 25. PITKÄSTÄ AIKAA! 1. Ystävä unohti soittaa miehelle aamulla. 2. Nainen on vaihtanut asuinpaikkaa. ****************************************************************** 3. Nainen sai tiedon uudesta työstä lehti-ilmoituksesta. 4. Nainen katuu sitä, että päätti lähteä. 5. Mies haluaa vaihtaa työpaikkaa. 6. Missä keskustelu tapahtuu?

17 26. YLLÄTTÄVÄ TILANNE 1. Nainen on odottanut miestä jo pitkään. 2. Mies suostuu naisen ehdotukseen. ****************************************************************** 3. Nainen haluaa välttää turhaa kävelemistä. 4. Mies selittää, miksi hänen on mentävä. 5. Mies auttaa naista ja nainen on kiitollinen. 27. PUHE 1. Kuka puhuu? 2. Miksi puhe pidetään? a. on Pekan syntymäpäivä. b. Pekka on ylioppilas. c. Pekka on päässyt yliopistoon. ****************************************************************** 3. Minkä neuvon Pekka saa: a. Ensi kuussa täytyy muuttaa pois kotoa. b. Joka päivä täytyy rukoilla. c. Täytyy olla rehellinen itselleen. 4. Pekka saa kotoa a. uuden asunnon b. rahaa, jos tarvitsee c. auton

18 28. BUSSILLA PÄÄSEE 1. Asiakas tarvitsee neuvoja. 2. Bussi Hervantaan lähtee lähistöltä. 3. Kuljettaja tarkastaa bussin aikataulun asiakkaalle. 4. Asiakkaalla on reilusti aikaa käydä kioskilla.

Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin.

Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin. Kuuntele tehtävät. Kuulet tehtävät ensin kerran kokonaan ja sitten pienissä osissa. Vastaa kysymyksiin. 1. Urheiluhalli avattu (Mainos) Mainosmusiikkia Vihdoinkin pitkä odotus on päättynyt! Täyden palvelun

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1 Harjoitusten vastauksia KAPPALE 1 Harjoitus 1 sivu 20 1. Isabelita on filippiiniläinen. 2. Halvar on islantilainen. 3. Pavel on tšekkiläinen. 4. Susanne on sveitsiläinen.

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan

Hanna Tani KIELO. Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen ja kehityksen seurantaan Hanna Tani KIELO Materiaalia aikuisten maahanmuuttajien suomen kielen taidon kartoitukseen

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

TEKSTIT JA KESKUSTELUT

TEKSTIT JA KESKUSTELUT TEKSTIT JA KESKUSTELUT 2 0 1 2 1 T E K S T I T 1 Mikä tämä on? Se on radio. Onko se uusi? Ei, se on vanha. Mikä tuo on? Se on televisio. Millainen se on? Se ei ole hyvä, se on huono. Millainen talo on?

Lisätiedot

Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim. Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako?

Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim. Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako? Nuorisosäätiön asukaslehti 1/2008 nro 27 Kyllä töitä saa, jos haluaa, vai saako? Onko erilaisuus uhka? Kulttuurikolareita kokeneet Wisam Elfadl & Ahmed Abdulkarim Väkivalta ei kuulu parisuhteeseen - KUN

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Kansalaisen vaikuttamisopas

Kansalaisen vaikuttamisopas Kansalaisen vaikuttamisopas 6 2012 Oma ääni kuuluviin! Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Me Itse ry Kuva Hanna Rajakangas Mihin asioihin sinä haluat vaikuttaa? Tämän lehden teemana on vaikuttaminen. Vaikuttaa

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen

SUOMEKSI TYÖPAIKALLA. Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen SUOMEKSI TYÖPAIKALLA Suomen kielen harjoituksia työpaikalle ja työelämässä toimimiseen Sisältö Minä... 1 Työharjoittelupaikkani... 4 Kurssit... 5 Ensimmäinen päivä työpaikalla... 6 Työaika... 8 Työmatka...

Lisätiedot

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007

1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 1 SAMULI VITIKAN VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA 2007 Heippa, minä olen Samuli Vitikka, neljännen vuoden talotekniikan opiskelija, olin 6 kuukautta vaihto-opiskelijana Japanissa. Opiskelupaikkani oli Kitamin

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 01/2014, 23.12.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

SUOMI 1 SUOMI 1 KAPPALE 1. Harjoitus 3. sivu 18 Tavutus. Harjoitus 4

SUOMI 1 SUOMI 1 KAPPALE 1. Harjoitus 3. sivu 18 Tavutus. Harjoitus 4 KAPPALE 1 sivu 18 Tavutus Hil-jan hy-vä tu-lee, a-ja-tel-len ai-van kau-nis. Ei saa-mi-nen ri-kas-tu-ta vaan sääs-tä-mi-nen. Kaik-ki te-ke-vän kä- teen tu-lee. Jo-ka pe-lis sä ri-kas-tuu, se ta-vois-sa

Lisätiedot

ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES. CAL360 DEGREES, www.cal360d.com, antti.larvala@cal360d.com

ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES. CAL360 DEGREES, www.cal360d.com, antti.larvala@cal360d.com ANTTI LARVALA CAL360 DEGREES IDEANIKKARIN HUNAJAPURKKI Johdanto Viime keväänä, kun olin myymässä asuntoani, sain päähäni hullun ajatuksen. Ajattelin testata ihan käytännössä ideaani uudesta markkinointitavasta.

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

SELVÄ! Suomea palvelualoile

SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoile SELVÄ! Suomea palvelualoille Käsikirjoitus: Leea Kröger (luku 2) ja Päivi Vartiainen-Ora Kuvitus ja taitto: Sakari Sarho Toimitus: Päivi Vartiainen-Ora Paino: Multiprint Oy,

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

HomCare KUTSUMYYNTI. Avain Jälleenmyyjän menestykseen. HomCare Finland Oy

HomCare KUTSUMYYNTI. Avain Jälleenmyyjän menestykseen. HomCare Finland Oy HomCare KUTSUMYYNTI Avain Jälleenmyyjän menestykseen HomCare Finland Oy 1/17 KUTSUMYYNTI 1. YLEISTÄ Kutsumyynti on HomCare-järjestelmässä menestymisen yksi ehdoton edellytys. Tulosi eivät kasva, ellet

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

TE-rvetuloa sirkukseen Anja McGifford 2015 Ilmaispainos; ei kaupalliseen käyttöön. http://reilusuomi.wordpress.com

TE-rvetuloa sirkukseen Anja McGifford 2015 Ilmaispainos; ei kaupalliseen käyttöön. http://reilusuomi.wordpress.com 2 Sisällys: Kesästä kesään...3 Suomeen paluu...7 Astun TE-sirkukseen...9 Identiteettikriisi...12 Ostan kirjailijankämpän...14 Käynti työvoimatoimistossa taas...15 Kirjan idea hedelmöityy...19 Kysymyksiä

Lisätiedot