JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN"

Transkriptio

1 JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN

2 ESPOONLAHDEN LUKIO TO01 RAAMATTU ELOKUVISSA, KIRJALLISUUDESSA JA DRAAMASSA - ÄIDINKIELEN JA USKONNON YHTEISKURSSI Yleissivistävän kurssin aikana käydään läpi kertomuksia ja muokataan niistä ajankohtaisia versioita. Opiskelijat voivat valita työskentelymetodejaan myös itse: on mahdollista esimerkiksi kirjoittaa, keskustella, dramatisoida jne. Vastuuopettajat Susanna Akkila ja Mari Tirkkonen Opiskelijamäärä 25 FY12 FYSIIKAN TYÖKURSSI Kurssilla tutustumme fysiikan ilmiöihin kokeellisesti hyödyntäen uusimpia teknisiä apuvälineitä. Teemme kokeita liittyen esimerkiksi liikkeeseen, valoon ja sähköön sekä tutustumme fysiikan jatko-opinnoissa hyödyllisiin taitoihin. Mittaukset ja työt tehdään koulussa tai sopimuksen mukaan muualla. Aiemmin olemme vierailleet Aalto yliopistolla ja Helsingin yliopistolla. Kurssille voivat osallistua myös opiskelijat Espoonlahden lukion ulkopuolelta. Kurssi suositellaan käytäväksi toisen opiskeluvuoden keväällä joustoviikon aikana, johtuen lähinnä esitietovaatimuksina olevien kurssien FY01 FY04 suorittamisesta. Opetuskieli suomi. Kurssista annetaan suoritusmerkintä mittausten, raporttien tai työselostusten sekä läsnäolon perusteella. Vastuuopettaja Miia Rönkkö-Varis Opiskelijamäärä 16 TO03 ANTIIKIN HISTORIAN TYÖKURSSI Kuvaamataidon ja historian yhteistyökurssi, jossa tutustutaan Rooman historialliseen kulttuuriin, arkkitehtuuriin ja taiteisiin sekä matkailuitaliaan Matkustamme joustoviikolla Roomaan. Kurssilla on etukäteistehtävät ja matkan aikana teemme päiväkohtaisia tutustumistehtäviä. Kurssin hinta tarkentuu lähiaikoina. Vastuuopettajat Päivikki Fredriksson ja Valpuri Grönholm. Opiskelijamäärä 12 (vain Jyllan opiskelijoille)

3 MAA15 GAUSS Gauss-kurssi on tarkoitettu niille, jotka haluavat saada matematiikassa uusia oivalluksia. Kurssilla tutustutaan useisiin erilaisiin aihekokonaisuuksiin, kuten erilaisten pulmatehtävien ratkaisemiseen, matemaattiseen todistamiseen, harppi ja viivotin konstruktioihin, tangrameihin, pääsykoetehtäviin ja kilpailutehtäviin. Kurssin aikana tehtäviä ja harjoituksia tehdään niin yksin, parin kanssa kuin ryhmissäkin. Harjoituksista kootaan portfolio. Vastuuopettaja Saana Aarnivuo Opiskelijamäärä 25. Kurssi on suunnattu 1. vuoden pitkän matematiikan opiskelijoille. BI06 BIOLOGIAN TYÖKURSSI Kurssilla tehdään biologian laborointeja, jotka syventävät biologian keskeisiä työtapoja. Tehdään myös vierailuja ja/tai maastoretkiä. Lisäksi suunnitellaan ja tehdään oma pieni luonnontieteellinen tutkimus. Kurssille voi tulla, vaikka ei vielä olisi tehnyt biologian muita kursseja ja riippumatta siitä opiskeleeko uuden vai vanhan opetussuunnitelman mukaan. Omasta tutkimuksesta ja muista töistä tehdään työselostukset. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä, jonka saa kun työselostukset on hyväksytty. Opetuskieli on suomi Vastuuopettaja Sirpa Sirviö Kurssin maksimikoko on 16 KE07 KEMIAN TYÖKURSSI Kemian soveltava kurssi on tarkoitettu niille, joiden tavoitteena on suorittaa kaikki kemian syventävät kurssit. Kurssi koostuu kemian mittauksista ja synteettisistä töistä sekä niihin liittyvistä raporteista, työselostuksista ja luennoista. Mittaukset ja työt tehdään koulussa tai muualla esim. HY:ssä tai Aalto-yliopistolla. Myös erilaiset vierailut voivat olla osa kurssin suoritusta. Mittaukset, raportit ja työselostukset tehdään pääsääntöisesti ryhmätyönä. Kurssi suoritetaan kolmen hengen ryhmissä ja työpisteitä on 7. Suoritetaan 2. vuoden keväällä joustoviikon aikana, esitiedoiksi vaaditaan kurssit KE01-KE02(-KE03). Vastuuopettaja Timo Posti. Opiskelijamäärä 21.

4 IAB31 ITALIAN KURSSI Tervetuloa opiskelemaan italiaa, kielen alkeita sekä kulttuuria. Tutustumme uuteen kieleen modernin oppikirjan avulla, joka sisältää lukion oppimäärän kurssit 1-3. Tästä on mukava jatkaa sitten italian opintoja myöhemmin. Joustoviikon aikana on mahdollisuus suorittaa 1. kurssi, jonka aikana opitaan tervehtimään, kertomaan itsestä sekä tilaamaan kahvilassa ja ravintolassa. Teemme mahdollisuuksien mukaan myös erilaisia vierailuita italialaisiin ravintoloihin sekä tapahtumiin. Vastuuopettaja Elina Ruuska. Opiskelijamäärä 25. TO02 "ROBOTIIKKA JA ELEKTRONIIKKA" Kurssilla rakennamme ja ohjelmoimme erilaisia vimpaimia Arduino-alustalla. Arduinolla voi lukea erilaisia sensoreita sekä ohjata erilaisia komponentteja valoista moottoreihin. Arduinoa ohjataan kirjoittamalla tietokoneella ohjelma ja lataamalla ohjelma Arduinolle. Kurssin tarkoituksena on tutustua käytännössä siihen, miten meitä ympäröivät erilaiset elektroniikkalaitteet toimivat ja miten ohjelmointia ja elektroniikkarakentelua voi käyttää omaan itseilmaisuun. Ohjelmoinnin ja elektroniikkarakentelun kokeileminen havainnollistaa sitä, miten maailma meidän ympärillä toimii ja avaa käsityksiä siitä, mikä on mahdollista. Ohjelmointi on paitsi taito, myös ajattelutapa ja tuon ajattelutavan kokeileminen on mielestämme tärkeää. Vastuuopettaja Tapani Pikkarainen 20 opiskelijaa (vain Jyllan opiskelijoille) vop02 TET-KURSSI Kurssilla tutustutaan työelämään korkeakoulualoille suuntautuvan Työelämään tutustumisjakson avulla. Kurssilaiset hankkivat itse harjoittelupaikan, joka tukee heidän omia jatko-opintosuunnitelmiansa. Harjoittelussa ollaan neljä päivää, jonka jälkeen kokoonnutaan koululle pitämään esitys omista kokemuksista muille kurssilaisille. Kurssin suorittamiseen kuuluu ennakkotapaamisia, neljän päivän harjoittelujakso tehtävineen, esitelmän pitäminen harjoittelukokemuksista sekä kirjallinen loppuraportti. Vastuuopettaja Tapani Pikkarainen 10 opiskelijaa (vain Jyllan opiskelijoille)

5 TO03 VENÄJÄN JA BIOLOGIAN EKOTEKO PIETARISSA PROJEKTIKURSSI ESPOONLAHDEN Matkakurssi on tarkoitettu venäjän alkeet osaaville eli VD1 pitää olla suoritettu. Kurssiin kuuluu ennakkotehtäviä, matkan aikana suoritettavia tehtäviä ja jälkitöitä. Kurssi alkaa maanantaina koululla. Tällöin valmistellaan matkatehtäviä. Tiistaina kurssilaiset lähtevät venäjän opettajan Sirpa Piispasen ja biologian ja maantieteen opettaja Sirkka-Liisa Kauppisen kanssa kohti Pietaria. Pietarin kauniissa kaupungissa ollaan tiistaista perjantaihin. Lähtö on tiistaina aamupäivällä ja tulo perjantaina iltapäivällä. Pietarissa tutustumme nähtävyyksiin ja vierailemme ystävyyskoulussa (Koulu numero 200) sekä harjoittelemme venäjän kieltä aidossa ympäristössä. Matkan aikana bongailemme luonto- ja ympäristöasioiden lisäksi pietarilaista elämänmenoa ja jopa keilaamme. Jännää!!! Matkan hinnaksi tulee opiskelijalle noin euroa. Opetuskieli suomi. Vastuuopettajat Sirpa Piispanen ja Sirkka-Liisa Kauppinen Opiskelijamäärä 14 (vain Jyllan opiskelijoille) OP08 VOIMAVARAVIIKKO - ITSETUNTEMUKSELLA TYÖKALUJA OPISKELUUN JA MUUHUN ELÄMÄÄN Haluatko lisätä itsetuntemustasi ja löytää uusia välineitä arjen hallintaan? Uskallatko haastaa itseäsi myös kriittiseen pohdintaan oman elämäsi rutiineista? Viikon aikana tutustumme itsenäistyvän nuoren erilaisiin rooleihin ja etsimme selviytymiskeinoja haasteellisiin elämäntilanteisiin. Positiivisen ajattelun keinoin vahvistat omaa identiteettiäsi ja löydät uusia voimavaroja. Kurssilla tutustut omaan toimintaympäristöösi ja sosiaaliseen verkostoosi yhdessä muun ryhmän kanssa. Vastuuopettaja Marjaana Tallgren Opiskelijamäärä 25 (vain Jyllan ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille) LI09 (SPORTTIKURSSI) KEHONHUOLTO Kurssi pitää sisällään erilaisia kehonhuoltoharjoituksia. Pilates ja jooga ovat kehonhuollon kuningaslajeja ja ne sopivat lähes kaikille. Ne vahvistavat syviä tukilihaksia ja venyttävät kireitä lihaksia. Kurssin ohjelmassa on jooga- ja pilatesharjoituksia, rentoutumisharjoituksia sekä mahdollisuuksien mukaan tutustuminen myös erikoisempiin joogamuotoihin, kuten hotjoogaan ja ilmajoogaan. Kurssilla tehdään myös kirjallinen työ kehonhuollon merkityksestä terveydelle. Kurssi on suunnattu kaikille omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille tytöille ja pojille. Opetuskieli on suomi.

6 Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssi sisältää pienen osallistumismaksun (max. 10 ), mikä pitää sisällään osallistumisen koulun ulkopuolisen joogasalin kahdelle tunnille. Vastuuopettaja Annika Anttila Osallistujamäärä 30 ÄI10 LUOVA KIRJOITTAMINEN Luovan kirjoittamisen kurssilla tuotetaan yksin ja yhdessä monenlaisia kaunokirjallisia ja mediatekstejä. Kurssin aikana tehdään myös retkiä lähiympäristöön ja Helsinkiin. Vastuuopettaja Pirjo Lehessalo Osallistujamäärä 25 vai07 PUHEVIESTINTÄ Puheviestinnän kurssilla tutustutaan erilaisiin viestintä- ja puhetilanteisiin, esiintymisjännitykseen, omaan ääneen ja sen hoitoon, vieraillaan radiossa ja puheterapiassa. Vastuuopettaja Marja Aalto Opiskelijamäärä 25 TO03 JOUSTOVIIKON HISTORIAN JA RUOTSIN KIELEN MATKAKURSSI 2017 Kurssi toteutetaan joustoviikolla osittain vierailuilla, oppitunneilla sekä matkalla Tukholmaan ja Upsalaan. Vaatimuksena on a-ruotsin opinnot tai menestys B-ruotsin opinnoissa sekä historiassa. Matkakurssi on omakustanteinen. Kurssin teemoja ovat Suomen ja Ruotsin yhteinen historia, maidemme välinen kaupankäynti, kaksikielisyys sekä yhteiset kulttuuriarvot. Kurssilla harjoitellaan myös arjen kielitaitoa monissa eri tilanteissa mm. kouluvierailulla. Vastuuopettajat Mari Hannola-Antikainen ja Salla Oksanen. Opiskelijamäärä 16 (vain Jyllan opiskelijoille). Ilmoittautumiset opettajien kautta.

7 vmu05 / TA01 MUSIKAALI Musikaaliproduktio. Vastuuopettaja Erkki Sipilä Ilmoittautumiset vain opettajan kautta.

8 Mattlidens gymnasium Följande kurser är öppna för alla studerande: The following courses are open to all students: Seuraavat kurssit ovat avoinna kaikille opiskelijoille: FRB2/B3 xx La francophonie - Franskspråkiga länder och kulturområden Vi fördjupar kunskaperna i kultur i den fransktalande världen: samhällen, media, populärkultur, matkultur, studier och arbetslivet ur de ungas synpunkt. Kursen innehåller bland annat studiebesök, film, matlagning och enligt möjligheter också franskspråkiga gästers besök och samarbete med en grupp i ett franskspråkigt land. Vi övar också franska språket muntligt genom spela och diskutera. SPRÅK: franska, (svenska och engelska vid behov) MAX ANTAL DELTAGARE: 25 ANSVARANDE LÄRARE: Krista Kaipainen och Martina Andtfolk La francophonie - French-speaking countries and cultures We get to know the culture in the French-speaking world better: societies, media, popular culture, food culture, studies and working from the teenagers point of view. The course includes e.g. excursions, films, cooking and possibly also native visitors and cooperation with a peer group in a French speaking country. We also refresh our oral French skills with games and discussions. LANGUAGE: French, (English and Swedish if necessary) MAX NUMBER OF PARTICIPANTS: 25 TEACHERS IN CHARGE: Krista Kaipainen and Martina Andtfolk

9 HÄ05 Röda korsets kurs i första hjälp (½ kurs) Kan du ge första hjälpen? Kom på kurs och lär dig grunderna i första hjälp under ledning av en professionell utbildare från Röda korset. Efter avlagd kurs får du ett intyg över dina kunskaper. Undervisning måndag-tisdag. Du kan kombinera t.ex. HÄ05 med MO17 och därmed få en hel kurs. SPRÅK: svenska MAX ANTAL DELTAGARE: 25 ANSVARANDE LÄRARE: Röda Korset MO17 Svenska veckan (½ kurs) Swedish week (½ course) Vill du leva på svenska en vecka? Behöver du träning i muntlig färdighet? Vill du bekanta dig med finlandssvensk och svensk kultur? Här är kursen för dig! Vi gör studiebesök, teaterbesök och ser på svenska filmer. Stark betoning på det muntliga utgående från deltagarnas behov och kunskaper. Kursen går onsdag-fredag. Du kan kombinera MO17 med HÄ05 och därmed få en hel kurs. SPRÅK: svenska (engelska, finska) MAX ANTAL DELTAGARE: 32 ANSVARANDE LÄRARE: Barbara Leham och Annika Westermarck Want to live in Swedish during a whole week? Need practice in oral skills? Want to get acquainted with Finnish Swedish and Swedish culture? This course is your cup of tea! We will have study visits, theatre visits and watch Swedish films. Emphasis on oral performance, based on the participants needs and abilities. The course is arranged Wednesday-Friday It s possible to combine HÄ05 and MO18/HI10/GYxx to get a whole course. LANGUAGE: Swedish (English, Finnish) MAX NUMBER OF PARTICIPANTS: 32 TEACHERS IN CHARGE: Barbara Leham and Annika Westermarck ENA10 Drama A chance to try out your acting skills and develop your confidence with spoken English. We'll start off by working on various informal drama activities before working on a small production - a short play that we'll hopefully be able to put on for an audience. There might also be the possibility to try your hand at writing a short play for production, depending on the willingness of participants and time constraints. The course will be entirely in English, but language shouldn't be a barrier - participants are welcome from both the national side and the IB side, as well as the other Espoo schools.

10 LANGUAGE: English MAX NUMBER OF PARTICIPANTS: 25 TEACHERS IN CHARGE: Anna Martikainen and Jim McWhirr RE09 Valamo och den ortodoxa tron En veckolång kurs med två dagars studier kring den ortodoxa tron samt en tre dagars resa till Valamo och Lintula kloster. Frånkopplad avkoppling i tystnad och stillhet. Kursen bedöms med A (avlagd) eller U (underkänt). SPRÅK: svenska MAX ANTAL DELTAGARE: 30 ANSVARANDE LÄRARE: Anna Rustén-Bergenwall och Ulf Lindroos Följande kurser är öppna för andra årets studerande (åk 15): The following courses are open to second year students (IB I): Seuraavat kurssit ovat avoinna toisen vuoden opiskelijoille: SL05 Företagsekonomi Kursen fungerar som en slags prepkurs till vidare studier inom ekonomi och företagande. SPRÅK: svenska MAX ANTAL DELTAGARE: 30 ANSVARANDE LÄRARE: Simon Wallen gmaa12 Numeriska och algebraiska metoder Kursen behandlar hur man löser ekvationer, deriverar och integrerar numeriskt och hur stora fel det approximativa värden ger. Kursen betonar Newtons metod, Taylors polynom och Simpsons metod, som är typiska studentfrågor från denna kurs.

11 SPRÅK: svenska MAX ANTAL DELTAGARE: 30 ANSVARANDE LÄRARE: Pia Nordman TS05 Från innovation till produkt Det pratas mycket om innovationer och start-up företag. I Finland har man satsat mycket på att skapa en omgivning där idéer kan utvecklas. På kursen funderar vi på hur man kan utveckla egna nya produkter. Vi går genom innovationsprocessen från idégenerering till nyhetsgranskning, patent, formgivning, prototyp, pitch och försäljning. Vi gör studiebesök och får också besök av företagare som berättar om sina erfarenheter och kan ge goda råd. Ifall du tycker du om att hitta på nya lösningar är denna kurs för dig! SPRÅK: svenska MAX ANTAL DELTAGARE: 30 ANSVARANDE LÄRARE: Tea Tenhunen

12 KAITAAN LUKIO AI07 ÄIDINKIELEN PUHEVIESTINNÄN KURSSI Joustoviikolla tarjottavalla puheviestinnän kurssilla tarjotaan arkea palvelevia ja jatko-opiskelussa sekä työelämässä tarvittavia puheviestinnäntaitoja. Opetussuunnitelman mukaisesti opiskelija syventää ja monipuolistaa siinä puhe- ja vuorovaikutustaitojaan. Samalla tarjoutuu mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli Puhvi-kokeeseen, joka toki näyttäytyy lisäansiona esimerkiksi kesätyötä hakiessa. Keskeiset sisällöt vuorovaikutustilanteiden ja vuorovaikutussuhteiden osatekijät ja ominaispiirteet puhuttujen tekstien erittely, tulkinta, arviointi kielellinen ja ei-kielellinen viestintä arjen vuorovaikutustilanteet esiintymisen, neuvottelujen, kokousten ja erilaisten keskustelujen ominaispiirteet ja menettelytavat sekä argumentointitaidot niissä esiintymis- ja ryhmätaitojen harjoittelu puheviestinnän kulttuurisia piirteitä vba09 STOCKHOLM - DITT KLASSRUM KURSSI (käy myös BB/RUB/RUA soveltavaksi kurssiksi) Tavoitteena on ruotsin kielen käyttö autenttisessa ympäristössä, tutustuminen Tukholmaan, ruotsalaiseen kulttuuriin ja jatko-opintomahdollisuuksiin ruotsinkielisissä yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Kurssi toteutetaan ilmiöpohjaisesti sisältäen kirjallisia ja suullisia harjoituksia. Kurssilla hyödynnetään sosiaalista mediaa ja projekti dokumentoidaan digitaalisesti. Yhteistyökumppanina on Tukholman Suomen instituutti. Maanantai on valmistelupäivä, tiistaista torstaihin vierailu Tukholmassa ja perjantai on purkupäivä. Ohjelmassa muun muassa: - valmistavat luennot (mm. ruotsinsuomalaisuus, nuoriso- ja puhekieli); vierailija Tukholmasta - vierailu Tukholman ruotsinsuomalaisessa koulussa - kommunikatiiviset ja interaktiiviset tehtävät kaupungilla - vierailut Abba-museossa ja Globenissa - tutustuminen Tukholman metrotaiteeseen - katukylttisuunnistus Kurssin kokemuksia sekä matkan aikana tuotettua kuvallista ja kirjallista materiaalia jaetaan kouluyhteisön käyttöön ja hyödynnetään opetuksessa.

13 Kurssiarvosana (4-10) tästä soveltavasta kurssista muodostuu itsearvioinnin (jatkuva arviointi kurssin aikana, oma edistyminen, toimiminen ryhmässä, omien tavoitteiden saavuttaminen, kurssikokonaisuus) ja opettaja-arvioinnin yhteistyönä. ENA10 DIGITAALISEN KIRJOITTAMISEN KURSSI (englanti/ruotsi) Tavoitteena kurssilla on harjoitella kirjoittamista sekä englanniksi että ruotsiksi eri sähköisiä alustoja ja sovelluksia käyttäen. Harjoitellaan eri tekstilajien tunnistamista ja kirjoittamista monipuolisesti arkipäivän viestintätilanteet ja kielten ylioppilaskokeet mielessä, mutta huumoria unohtamatta. Virikkeinä esimerkiksi kuvat, uutisartikkelit tai elokuva. Kurssi on suunnattu 1. vuoden opiskelijoille. Edellytyksenä kurssille osallistumiselle on oma kannettava tietokone. Koulukohtainen soveltava kurssi, joka arvioidaan arvosanalla YH07 YRITTÄJYYSKURSSI Kurssi rakentuu Nuori Yrittäjä ry:n kurssien perustalle. Kurssilla tutustutaan yrittämiseen käytännönläheisten yrittäjyyden eri osa-alueiden ilmiöiden harjoitteiden ja vierailuiden avulla. Kurssilla on yrittäjien vierailuita kurssille ja kurssin vierailuita yrityksiin. Lisäksi kurssilaiset harjoittelevat oman yritysidean muokkaamista ja prosessointia sekä ryhmissä että henkilökohtaisesti. Suoritteita esitellään kurssille ja ideoita jaetaan kurssilaisten kesken. Arvostelu suoritusmerkinnällä. Vastaan vanhan opetussuunnitelman mukaan opiskelevilla vyh07 -kurssia vpd09 ESPANJAN MATKAILU -JA KULTTUURIKURSSI KURSSIN KUVAUS: Opiskelijat matkaavat espanjalaiseen kaupunkiin lentokoneella ja majoittuvat siellä opettajan ja huoltajan johdolla. Opiskelijat tutustuvat espanjalaiseen kaupunkiin ja sen kulttuuriin. Kurssilla vieraillaan paikallisessa koulussa. Koulu toimii espanjaksi ja englanniksi. Vierailupäivänä tutustutaan koulun toimintaan. Lisäksi kurssilla vieraillaan kaupungilla ja tiistaina on tarkoitus vierailla kaupungin museoissa ja muissa turistikohteissa. Opiskelijat dokumentoivat vierailuaan mobiililaitteilla ja laativat matkasta powerpoint/tms. multimedia esityksen. Lisäksi opiskelijat laativat matkasta päiväkirjan. Powerpoint/tms. esitykset viimeistellään ja esitetään koululla. Tavoitteena on esitykset, jotka voi jakaa muille opiskelijoille. MENETELMÄT: Tiedonhaku netistä ennen ja jälkeen matkan.

14 1. Tiedonhaku ja tutustuminen paikanpäällä - suullisesti, tehden huomioita, tutustumalla ihmisiin, tutustumalla lehtiin jne. 2. Dokumentointi kameralla: kuvat, videot. 3. Kirjallinen tuottaminen. Vähänopiskelleille suomeksi, paljon opiskelleille suomeksi ja espanjaksi opettajan ohjeiden mukaan. 4. Esityksen laatiminen digitaaliseen ympäristöön ja sen esittäminen. TAVOITTEET: 1. Tutustua espanjalaiseen kulttuuriin. 2. Perehtyä espanjalaiseen kulttuuriin ja/tai Espanjaan maahan liittyvä ilmiöön, josta laaditaan sähköisesti esitettävä parityö. 3. Harjoitella kieltä paikanpäällä. vop02 TYÖHARJOITTELU OP02-työharjoittelu antaa opiskelijalle mahdollisuuden tutustua työelämään osana lukio-opintoja. Opiskelija tutustuu itseään kiinnostavan alan työpaikkaan ja työtehtäviin neljän päivän ajan. Työpaikka hankitaan itse ja opinto-ohjaaja hyväksyy sen. Työpaikan tulee tukea opiskelijan omaa urasuunnittelua mahdollisimman hyvin. Työharjoittelun aikana tehdään TET-raportti, joka on osa kurssin suoritusta. Ennen joustoviikkoa on tapaamisia, joissa valmistaudutaan harjoitteluun ja opinto-ohjaaja antaa ohjeita. TET-raportti sisältää mm.raportointia työpaikan hankkimisesta, kokemuksista työharjoittelun aikana sekä pohdinnasta harjoittelun jälkeen: Raporttiin kuuluu mm: 1. Tet-paikan hankkiminen ja pohdinta ennen harjoittelun alkamista 2. Työharjoittelun aikana työpaikan työtehtävien selvittäminen, toimialan tilanne 3. Job Shadowing: Seuraat yhden tai useamman työntekijän päivän kulkua. Haastattelet häntä hänen opinnoistaan ja työurastaan. 4. Tutustut tarkemmin johonkin työpaikalla käynnissä olevaan hankkeeseen, kehittämiseen tai uuteen toimintatapaan jonkun opastamana. 5. Tet-jakson jälkeen itsearviointi vke07 KEMIAN TYÖKURSSI Kurssilla tutustutaan muutamiin kemian keskeisiin laboratoriotyöskentelyn työtapoihin. Kokeellinen työskentely tapahtuu koulussa sekä vierailujen aikana Helsingin yliopiston kemian laitoksen Gadolin-luokassa ja Aalto-yliopiston Lumarts

15 laboratoriossa. Kurssilla keskitytään käytännön työskentelyyn, mutta myös tulosten tarkastelu ja raporttien teko ovat osa kurssia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti niille, jotka ovat suorittaneet ainakin vke01- kurssin. Kurssille mahtuu 20 opiskelijaa. KU16 3D MALLINTAMINEN, MAYA Kaikille opiskelijoille suunnatulla 3D -kurssilla opit Autodesk Mayan alkeita. Kurssilla opitaan mallintamaan perustyökaluja hyödyntäen. Mitään aikaisempaa kokemusta tietokoneiden kanssa työskentelystä ei tarvita. Kurssilla ideoidaan ja mallinnetaan omat hahmot, jotka teksturoidaan sekä valaistaan. Hahmoista tuotetaan valmiita still -kuvia. Maya on tunnettu työkalu animaatiostudioilla ja mainostoimistoissa ympäri maailmaa. Se on nykyaikainen ja monipuolinen ohjelma, johon tutustuminen avaa uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia. Lisäksi 3D - kurssilla saat käsitystä siitä, mitä muuta mallintamisen lisäksi Mayalla pystyy tekemään. Vastaan vanhan opetussuunnitelman mukaan opiskelevilla vku16 -kurssia PS02 TUTKIVAA JA TOIMINNALLISTA KEHITYSPSYKOLOGIAA Kurssin tavoitteena on saada tietoa elämänkaaren psykofyysissosiaalisesta kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Myös ymmärryksen lisääntyminen omaan kehitykseen vaikuttavista tekijöistä lisääntyy omalla elämänkertahaastattelulla. Tällä kurssilla teemoja työstetään tutkimalla, haastattelemalla, observoimalla ja vierailuja tekemällä. Kukaan ei työskentele yksin vaan töitä tehdään pienissä ryhmissä. Teemojen työstämiseen käytetään käytettävissä olevaa teknistä osaamista ja kerättyä aineistoa varten perustetaan oma sivusto. Vastaan vanhan opetussuunnitelman mukaan opiskelevilla vps02 -kurssia. MA15 SÄHKÖISET APUVÄLINEET MATEMATIIKASSA Kurssilla opitaan hyödyntämään matematiikan opiskelussa, sähköisissä kurssikokeissa ja ylioppilaskirjoituksissa tarvittavia ohjelmistoja kuten Geogebraa, symbolisen laskennan ohjelmistoja (TI-CAS Nspire ja Casio Classpad) ja LibreOffice Calc -taulukkolaskentaohjelmaa. Lyhyellä matematiikalla kurssikoodina MAB10

16 vli08 LASKETTELUKURSSI Kaitaan lukio tekee viikon (lähtö joko 2. tai 3.4. ja paluu 8.4.) laskettelumatkan Ylläkselle. Kurssi on omakustanteinen ja laskettelun opetusta järjestetään tarvittaessa. Matka maksaa n 800 sisältäen matkan, majoituksen, ruoan ja 4-5 pv laskettelulipun. Kurssi toteutuu, jos osallistujia on vähintään 20. Kurssi arvioidaan S-merkinnällä. Uuden opetussuunnitelman mukaan opiskeleville kurssi on LI08 kurssi

JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN

JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN JOUSTOVIIKKO 2017 FLEXVECKAN ESPOONLAHDEN LUKIO TO01.1 RAAMATTU ELOKUVISSA, KIRJALLISUUDESSA JA DRAAMASSA - ÄIDINKIELEN JA USKONNON YHTEISKURSSI Yleissivistävän kurssin aikana käydään läpi kertomuksia

Lisätiedot

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Schildtin lukion kansainvälisyystoiminta on hyvin laajaa, ja tavoitteenamme on tarjota jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus kansainvälistyä joko kotikoulussa

Lisätiedot

Flexkurserna Flexkurssit Flex courses. Ilmoittautuminen alkaa Anmälningen börjar Registration starts on. Ti 20.10.2015 kl. 08.00

Flexkurserna Flexkurssit Flex courses. Ilmoittautuminen alkaa Anmälningen börjar Registration starts on. Ti 20.10.2015 kl. 08.00 Flexkurserna Flexkurssit Flex courses 2016 Ilmoittautuminen alkaa Anmälningen börjar Registration starts on Ti 20.10.2015 kl. 08.00 Mattlidens gymnasium Följande kurser är öppna för alla studerande : The

Lisätiedot

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr)

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opintojakson tunniste ja nimi/avsnittets namn och identifiarare / Study unit name and code Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opetuskielet / Undervisningsspråk / Language of teaching Periodit /

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT?

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT? Kaarinan Lukio 2009 010 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden

Lisätiedot

Kielen opintopolut/ Language study paths

Kielen opintopolut/ Language study paths 1 Kielen opintopolut/ Language study paths 2018-22.8.2018 Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German Languages of instruction: Finnish, English, German A1 A2 B1 Opintojakso/Course Op/ECTS

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Haukilahden lukion joustoviikon kurssit

Haukilahden lukion joustoviikon kurssit Haukilahden lukion joustoviikon kurssit 3.-7.4.2017 Periaatteet Joustoviikko järjestetään neljännen jakson päätteeksi viikolla 14 (3.-7.4.2017). Jokainen opiskelija suorittaa yhden valitsemansa kurssin

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden kurssit suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien kurssien sisältöihin Pedanetin avulla, jotta tulet valinneeksi

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat , 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat , 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2017-2018, 1. ja 2. vuosikurssi KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SANOMA PRO Jukola Tekstioppi ÄI (kaikilla kursseilla) 978-952-63-0386-4 SANOMA PRO Jukola 1 ÄI01

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

OHJEITA / ANVISNINGAR 18.5.2015

OHJEITA / ANVISNINGAR 18.5.2015 OHJEITA / ANVISNINGAR 18.5.2015 Ulkomaiset tutkinnot Kaikista ulkomailla suoritetuista korkeakoulututkinnoista on voitava esittää Opetushallituksen antama rinnastustodistus (www.oph.fi Koulutus ja tutkinnot

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2018-2019 KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SANOMA PRO Jukola Tekstioppi ÄI (kaikilla kursseilla) 978-952-63-0386-4 SANOMA PRO Jukola 1 ÄI01 978-952-63-4937-4 SANOMA

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus Simon lukio 18.12.2017 Aikuisten lukiokoulutus LOPS 2016 Nuorten lukiokoulutus ÄIDINKIELI LOPS2016 Vastaavat kurssit ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA ÄIDINKIELI ENGLANTI. Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA ÄIDINKIELI ENGLANTI. Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2019-2020 Kirjalista on myös Pedanetissä, osoitteessa: https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle ÄIDINKIELI Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr)

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opintojakson tunniste ja nimi/avsnittets namn och identifiarare / Study unit name and code Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opetuskielet / Undervisnings språk / Language of teaching Periodit

Lisätiedot

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT LYHENNE NIMI TYYPPI VUOSITASO ÄI Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä pakollinen aine ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus pakollinen kurssi ÄI2 Kieli, kulttuuri

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2019-2020 OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta. Jos haluat muuttaa vielä

Lisätiedot

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2017-2018 Kirjalista on myös lukion kotisivuilla, osoitteessa: www.leppavirta.fi/lukio -> Tiedotteet opiskelijoille, ja Pedanetissä, https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Kielen opintopolut- Courses and Proficiency Levels Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German

Kielen opintopolut- Courses and Proficiency Levels Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German 1 Kielen opintopolut- Courses and Levels 2018-8.6.2018 Kielikeskus/Language Centre, Saimaan amk ja LUT Saksa/German Languages of instruction: Finnish, English, German Taitotaso/ A1 A2 B1 Opintojakso/Course

Lisätiedot

KURSSIEN VASTAAVUUDET VANHA OPETUSSUUNNITELMA - UUSI OPETUSSUUNNITELMA

KURSSIEN VASTAAVUUDET VANHA OPETUSSUUNNITELMA - UUSI OPETUSSUUNNITELMA KURSSIEN VASTAAVUUDET VANHA OPETUSSUUNNITELMA - UUSI OPETUSSUUNNITELMA äidinkieli uusi opetussuunnitelma ÄI1 ÄI2 ÄI3 ÄI4 ÄI5 ÄI7 ÄI8 ÄI9 ÄI10 ÄI11 vanha opetussuunnitelma vai1 vai2 vai3 vai4 vai5 vai6

Lisätiedot

AINE KURSSI KIRJA KUSTANTAJA

AINE KURSSI KIRJA KUSTANTAJA VAASAN LYSEON LUKION KIRJALISTA LUKUVUOSI 2018-2019 Pidä huolta, että valitset oikean kurssin kirjan. Useista kirjoista on tullut myös uudistettuja painoksia. Tarkista, että käytössäsi on tuorein painos,

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 1 Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa 2019 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 2 Sisältö - Miksi opiskella kieliä? - Miksi opiskelisin

Lisätiedot

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA L1-L3

RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA L1-L3 RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2018-2019 13.8.2018 L1-L3 Oppiaine Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN BIOLOGIA Koralli 1, Elämä ja evoluutio BI1 Otava 978-951-1-29113-8 Koralli 2, Ekologia ja

Lisätiedot

Opetuskielet / Undervisningsspr åk / Language of teaching. Course is available for Exchange Students. Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr)

Opetuskielet / Undervisningsspr åk / Language of teaching. Course is available for Exchange Students. Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opintojakson tunniste ja nimi/avsnittets namn och identifiarare / Study unit name and code Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opetuskielet / Undervisningsspr åk / Language of teaching Periodit

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 4.9.2019 Yleistä kieliopinnoista Suomen kieli ja viestintä Sisällys Toinen kotimainen kieli Englanti Muut vieraat

Lisätiedot

AMMATTILUKIO

AMMATTILUKIO 2 AMMATTILUKIO 3 AMMATTILUKIO: KAKSI TUTKINTOA Ammatillinen tutkinto + lukio-opintoja ja yo-tutkinto (joko 4 pakollista koetta S2021 alkaen TAI 5 koetta K2022 alkaen). 4 MITÄ HYÖDYT Lukio-opinnot kehittävät

Lisätiedot

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna 2019-2020 Salon lukio SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS -OPPIMÄÄRÄ Kurssit 1 6: Tabletkoulu ÄI1, ÄI2, ÄI3, ÄI4, ÄI5, ÄI6 (LOPS 2016). Opettaja ohjeistaa kurssin alussa

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

FYSIIKKA Fysiikka 1 Fysiikka luonnontieteenä FY1 Sanoma Pro Fysiikka 2 Lämpö FY2 Sanoma Pro

FYSIIKKA Fysiikka 1 Fysiikka luonnontieteenä FY1 Sanoma Pro Fysiikka 2 Lämpö FY2 Sanoma Pro RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2017-2018 L1-L2 Oppiaine Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN BIOLOGIA Koralli 1, Elämä ja evoluutio BI1 Otava 978-951-1-29113-8 Koralli 2, Ekologia ja ympäristö

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV

LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 ÄIDINKIELI Kaikilla pakollisilla kursseilla (1-2. luokka) yhteinen tekstikirja: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus, Otava 2016.. ÄI01 Tekstit ja vuorovaikutus Särmä

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä

ENGLANTI PALVELUKIELENÄ. Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä ENGLANTI PALVELUKIELENÄ Milla Ovaska, kansainvälisten asioiden päällikkö Antti Kangasmäki, ylikielenkääntäjä Suomen 2. suurin kaupunki Yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Suomessa 20 % asukkaista alle

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO Sisältö 1 OPETUSSUUNNITELMA 3 1.1 Opetussuunnitelman laatiminen ja opetuksen toteuttaminen... 3 2. OPETUKSEN SISÄLLÖT... 2.1 Suomen kieli

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja.

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo 20-2020 Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. Oppiaine ja lyhenne ÄIDINKIELI (AI) Kaikki oppimateriaalit hankitaan digitaalisina. Kirjan

Lisätiedot

FYSIIKKA Fysiikka 1 Fysiikka luonnontieteenä FY1 Sanoma Pro Fysiikka 2 Lämpö FY2 Sanoma Pro

FYSIIKKA Fysiikka 1 Fysiikka luonnontieteenä FY1 Sanoma Pro Fysiikka 2 Lämpö FY2 Sanoma Pro RAUTJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA LUKUVUONNA 2017-2018 L1-L2 Oppiaine Oppikirja Kurssi Kustantaja ISBN BIOLOGIA Koralli 1, Elämä ja evoluutio BI1 Otava 978-951-1-29113-8 Koralli 2, Ekologia ja ympäristö

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi.

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi. 1 Oletko aloittanut vanhan opetussuunnitelman aikaan (eli ennen syksyä 2016) ja tarvitset kursseja, joita ei tarjota enää vanhan opetussuunnitelman mukaan? Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2017-2018 Uusi opetussuunnitelma OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta.

Lisätiedot

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6 B1- RUOTSI VL.6-9 6.LUOKKA T1 auttaa oppilasta jäsentämään käsitystään kaikkien osaamiensa kielten keskinäisestä suhteesta T2 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskeltavan kielen asemaa maailmassa ja sen

Lisätiedot

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot Marja Vettenranta 29.8.2018 Kandidaatin tutkinnon viestintäja kieliopinnot 15 op I Äidinkieli 5 op: suomi: KSUO6000 Akateemiset

Lisätiedot

VANHA OPS. valtakunnalliset pakolliset ja syventävät. Hyvinvointi ja ihmissuhteet

VANHA OPS. valtakunnalliset pakolliset ja syventävät. Hyvinvointi ja ihmissuhteet ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ENGLANTI RUOTSI B3-KIELET kurssit: ÄIa8 + ÄIa1 osittain ÄaI5 osittain ÄIa2 ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ENAa1 ENA1 ÄI2 ÄI3 Kieli, kulttuuri ja identiteetti Kirjallisuuden keinoja

Lisätiedot

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN )

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN ) ÄIDINKIELI tunnus nimi kirjan nimi kustantaja ISBN-numero materiaali ISBN-numero tai muu tunnistetieto ÄI 1 Tekstit ja vuorovaikutus (OPS 2016) ÄI 2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (OPS 2016) ÄI 3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma

Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma Maisteriohjelma KEY antaa sinulle vahvat kielelliset ja kulttuuriset taidot, joita tarvitset monikulttuurisessa työelämässä ja yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia Liedon lukio Lv. 2018-19 käytettävät oppikirjat 08.06.18/ot Oppikirjojen sähköisen version käyttö painetun kirjan rinnalla on mahdollista ao. aineen opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Tällä listalla ovat

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1)

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) : Opiskelija kehittää monitieteellistä ja kriittistä ajattelua tutustuu tiedemaailman käytäntöihin harjaantuu lukemaan ja arvioimaan tieteellisiä tutkimuksia

Lisätiedot

Lv käytettävät oppikirjat

Lv käytettävät oppikirjat Liedon lukio 20/5-19 / ot Lv. 2019-20 käytettävät oppikirjat Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman LOPS2016 mukaisia ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI Äidinkielen oppikirjana voi käyttää joko digikirjaa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Lukuvuosi 2016-2017 Matemaattisluonnontieteelliset aineet Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2 VALINNAISET AINEET SORILAN KOULUTALOSSA LUKUVUONNA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Englannin kieltä keskustellen... 5 Ilmaisua eri keinoin...

Lisätiedot

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2017-2018 OPS 2016 (1. ja 2. vuoden opiskelijat) Äidinkieli ja kirjallisuus Kaikilla kursseilla: Tekstinhuolto (e-oppi), käyttöoikeus annetaan kurssin alussa ÄI01 Särmä:

Lisätiedot

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka Mertalan koulun LuMa-luokka Lukuvuosi 2017-2018 Luonnontiede- ja matematiikkaluokka LuMa-luokka tarjoaa ylöspäin eriyttävää opetusta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa vahvan pohjan perusopinnoissa

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

OP1. PreDP StudyPlan

OP1. PreDP StudyPlan OP1 PreDP StudyPlan PreDP The preparatory year classes are in accordance with the Finnish national curriculum, with the distinction that most of the compulsory courses are taught in English to familiarize

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5.

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5. JAKSOVINKIT 6 16-17 Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu LUKION OPPIAINEET AT BI ENA ET FI FY GE HA HI ITK KE KU LD LI MAA MAB MAY MU OP PS RAB2/B3 RUB1 SAB2/B3 TE TO UE, UO VEB2/B3 YH ÄI Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia

Lisätiedot

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA Eläinlääketieteellinen linja Kannuksen lukion eläinlääketieteellinen linja on luonnontieteisiin suuntautunut opintolinja. Eläinlääketieteellisellä linjalla

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot

Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta. Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot Ylioppilastutkinnosta ja sen hajauttamisesta Tavoitteellinen opiskelu ja jatko-opinnot 2. vuositason vanhempainilta 0 Pohjois-Tapiolan lukio Rehtori Sinikka Luoma, sinikka.luoma@espoo.fi Opinto-ohjaaja,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät.

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät. Vihdin lukion ensimmäisen vuoden oppikirjat lukuvuonna 2016-2017 Huom! Syksyllä 2016 lukion aloittavat opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan. Ole tarkkana, että hankit juuri sen kirjan, joka listassa

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

TULEVAN LUKUVUODEN OPPIKIRJAT

TULEVAN LUKUVUODEN OPPIKIRJAT 1 TULEVAN LUKUVUODEN OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Kysy kirjakaupasta mahdollista edullista yhteishintaa digimateriaalille ja painetulle kirjalle. Äidinkieli

Lisätiedot