Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Tausta-aineisto kaupunginhallitukselle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Tausta-aineisto kaupunginhallitukselle"

Transkriptio

1 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tausta-aineisto kaupunginhallitukselle

2 Johdanto Kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda 2030, hyväksyttiin valtionpäämiestasolla YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa New Yorkissa syyskuussa Se on valtioita poliittisesti sitova asiakirja. Suomessa Agenda 2030a toteutetaan monin eri keinoin ja esimerkiksi Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen kautta. Yhteiskuntasitoumuksessa eri tahot antavat konkreettisia, uutta luovia toimenpidesitoumuksia yhteisten kansallisten ja kansainvälisten tavoitteiden toteuttamiseksi. (Lisätietoa myöhemmin tässä esityksessä.) Sitoumuksessa on kyse kansainvälisesti kiitosta saaneesta konseptista ja sitoumuksen laatimiseen on olemassa kansallista painetta. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus tarjoaa Tampereelle mahdollisuuden päivittää mm. Aalborgin sitoumusten pohjalta tehtävää kestävän kehityksen työtä linkittämällä siihen ajankohtaisia kehityshankkeitamme. Asiaa on valmisteltu kestävä yhdyskunta -yksikössä ympäristöjohtaja Kaisu Anttosen johdolla.

3 Kestävän kehityksen määritelmä Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa. Ekologisen kestävyyden edellytyksenä ovat luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, luonnonvarojen kestävä käyttö sekä päästöjen ja muun ihmistoiminnan sopeuttaminen ympäristön kanto- ja uusiutumiskykyyn. Sosiaalisesti kestävä kehitys edellyttää yhteiskunnan jäsenten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, perusoikeuksien ja elämän perusedellytysten toteutumista sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kulttuurinen kestävyys mahdollistaa kulttuurien säilymisen ja kehittymisen sukupolvelta toiselle. Taloudellisesti kestävä kehitys ei perustu velkaantumiseen tai pääoman, kuten luonnonvarojen liikakäyttöön tai hävittämiseen.

4

5 Aalborgin julistus ja sitoumukset Vuonna 1994 Tanskan Aalborgissa hyväksyttiin ns. Aalborgin julistus, jossa linjataan kuntien kestävän kehityksen työtä. Julistus perustui YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssin Riossa 1992 hyväksymään Rion julistukseen ja kestävän kehityksen Agenda 21 toimintasuunnitelmaan ja sisälsi mm. paikallisen kestävän kehityksen toimintasuunnitelman laadinnan kunnissa (Tampere 21). Tampere allekirjoitti Aalborgin julistuksen vuonna 1995 (Dn 95/3476/340). Aalborg+10 konferenssissa vuonna 2004 hyväksyttiin niin sanotut Aalborgin sitoumukset, eli Euroopan kaupunkien ja kuntien yhteinen kestävän kehityksen asiakirja. Sitoumusasiakirja velvoittaa asettamaan paikallisia tavoitteita kestävän kehityksen edistämiseksi sekä seuraamaan ja raportoimaan niiden toteutumisesta. Aalborgin sitoumuksia on toteutettu Tampereella vuodesta 2007, jolloin kaupunginvaltuusto hyväksyi ne kaupungin periaatteelliseksi kestävän kehityksen ohjelmaksi (dno 2046/2007). Sitoumusten peruskartoitus 2008 ja seurantaraportti 2012 (Loora-linkit) Sitoumusten toteuttaminen on kytketty Tampereella kaupungin strategiaprosessiin.

6 YK:n kestävän kehityksen tavoitteet YK:ssa hyväksyttiin syyskuussa 2015 globaali kestävän kehityksen Agenda toimintaohjelma. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet tähtäävät sekä ihmisten että luonnon kannalta kestävään maailmaan. Tavoitteet edistävät köyhyyden poistamista ja rauhan rakentamista sekä auttavat maapallon kantokyvyn ylläpitämisessä. Uusia kestävän kehityksen tavoitteita on 17 ja niillä on 169 alatavoitetta. Linkki kuvaukseen ja esitteeseen: Toimintaohjelmaa ja sen tavoitteita toimeenpannaan Suomessa mm. kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen avulla.

7

8 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tavoitteena on osallistaa yritykset, julkinen sektori ja kansalaiset tavoittelemaan luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoivaa Suomea. Myös kaikki kunnat ja kaupungit on haastettu antamaan oma toiminnallinen ja konkreettinen toimenpidesitoumuksensa. Kunnat voivat laatia koko kuntaorganisaatiota koskevia toimenpidesitoumuksia tai vaihtoehtoisesti eri palvelusektorit voivat muotoilla omat sitoumuksensa. Sitoumukset voivat olla lähivuosina toteutettavia toimenpiteitä, toimintatapojen muutoksia tai innovatiivisia kokeiluja. Kyseessä voi olla pieni tai suuri, kampanjaluonteinen teko tai pidemmän aikavälin muutos. Sitoumuksen on oltava taholle uusi ja mitattava. Lisätietoa:

9 Miksi kestävän kehityksen toimenpidesitoumus? Sitoumuksessa on kyse kansainvälisesti kiitosta saaneesta konseptista, jonka toteuttamisessa myös Tampereen halutaan olevan mukana. Tampereen kaupunki on mukana Suomen kestävän kehityksen toimikunnassa, joka osaltaan luo painetta toimenpidesitoumukseen. Ajankohtaisen sitoumuksen laatimiseen on olemassa painetta. VNK ja UM järjestävät Tampereella aiheesta Kestävän kehityksen päivän ja yleisötilaisuuden yhdessä kaupungin kanssa Laatiessaan kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen kaupunki viestii sitoutumisestaan kestävään kaupunkikehitykseen. Kaupunkistrategian ja kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelman tavoitteet ovat linjassa sitoumuksen kanssa.

10 Toimenpidesitoumuksen voi kohdistaa yhteiskuntasitoumuksen yhteen tai useampaan tavoitteeseen: 1. Yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin 2. Vaikuttavien kansalaisten yhteiskunta 3. Työtä kestävästi 4. Kestävät yhdyskunnat ja paikallisyhteisöt 5. Hiilineutraali yhteiskunta 6. Resurssiviisas talous 7. Luonnon kantokykyä kunnioittavat elämäntavat 8. Luontoa kunnioittava päätöksenteko

11 Esimerkkejä muiden kaupunkien sitoumuksista Espoon kaupunki Espoo määrittelee kaupunkikonsernin kestävän kehityksen tavoitteet, toimintamallin ja toimeenpanon. Muut kaupungin toimialat ja yksiköt haastettu antamaan omat sitoumuksensa (Espoo Catering, kulttuuripalvelut, kirjastot, liikunta- ja nuorisopalvelut, viestintäyksikkö, ympäristökeskus, tekninen ja ympäristötoimi, Omnia jne.) Vantaan kaupunki Yhteinen pöytä keskitetty hävikkiruoan logistiikkapalvelu ja uudenlainen ruoka-avun malli. Yhteinen pöytä tarjoaa kuljetuksia, varastotiloja ja työllistää. Sitä toteuttavat Vantaan kaupunki, Vantaan seurakunnat ja Diak. Jyväskylän kaupunki Uudessa hankintastrategiassa korostetaan ympäristövaikutusten huomioimista ja kestävää kehitystä. Ympäristömerkittyjen tuotteiden osuutta kasvatetaan, ajankohtaisissa palvelukilpailutuksissa (pesulapalvelut, muuttopalvelut) panostetaan erityisesti ympäristönäkökohtien huomioimiseen. Lempäälän kunta Lempäälän ruokapalvelut kehittää elintarvikehankintojen vastuullisuutta ja järjestää asiakkailleen Reilun kaupan teemapäiviä. Lempäälän kunnan omistaman Lekitek Oy:n siivouspalveluiden tavoitteena on täyttää joutsenmerkin vaatimukset siivouspalveluissa vuoteen 2020 mennessä. HINKU-kunnat (Joensuu, Lappeenranta, Pori, Rauma, Uusikaupunki, Hyvinkää jne.) 80 % CO2-päästövähennys vuoteen 2030 mennessä.

12 Tampereen toimenpidesitoumuksen teemat Kaupungin nykyisissä kestävän kehityksen sitoumuksissa kestävää kehitystä tarkastellaan laajasti ja niissä korostuvat erityisesti energia- ja ilmastoasiat. Toimenpidesitoumuksessa on tarpeen fokusoida uusi teema/osaalue. Valtuustoaloitteiden (dnot 7631/2012 ja 7616/2012) pohjalta laaditussa globaalin vastuun esiselvityksessä (2015) nostettiin esiin tarve mm. julkisten hankintojen ja talouden vastuullisuuden kehittämiselle. Täten sitoumuksen teemat ovat luontevasti: kestävä elinkeinopolitiikka ja resurssiviisas talous paikallisesti ja kansainvälisesti sekä kestävät hankinnat. Mikäli sitoumus kytketään käynnissä oleviin prosesseihin, toimenpiteet eivät todennäköisesti aiheuta merkittäviä lisäkustannuksia. Sitoumuksesta käydyt keskustelut: Kaukon jory, Reija Linnamaa ja Matias Ansaharju, Mikko Nurminen ja Pekka Salmi, Kapan jory, Teppo Rantanen, kaupungin jory, Tuija Telén ja Pauli Välimäki Alustavissa keskusteluissa pohdittiin myös seuraavia teemoja: vastuullinen sijoittaminen, maahanmuuttajien kotouttaminen ja työllistäminen sekä kansalaisyhteiskunnan osallistuminen, mutta niistä luovuttiin.

13 Kestävä elinkeinopolitiikka ja resurssiviisas talous Taustaa Kaupunki tukee yritysten hyviä yrityskäytäntöjä ja vastuullista toimintaa ja toimii mahdollistajana ja kumppanina. Tampere rakentaa parhaillaan älykkään ja kestävän kaupungin strategiaa. Sen puitteissa toteutettavista piloteista ja kokeiluista löytyy luontevasti yhteiskuntasitoumukseen konkreettisia toimenpiteitä lähivuosina toteutettavaksi. Älykkäät ratkaisut ja digitalisaatio mahdollistavat kestävän kehityksen mukaisen toiminnan (kiertotalous, cleantech, uusiutuva energia, aineettomat palvelut, resurssi- ja materiaalitehokkuus). Näihin liittyvien alue- ja teknisten ratkaisujen kehittäminen ja vienti. Sitoumus: Tampereen kaupunki sitoutuu edistämään kestävää elinkeinopolitiikkaa ja resurssiviisasta taloutta Tampereen kaupunki tukee teollisuuden uudistumista kehittämällä alustoja ja toimintaympäristöjä yrityksille Smart Tampere -kehitysohjelman mukaisesti. Resurssiviisasta taloutta tukevana läpileikkaavana teemana kehitetään digitaalisia palveluita eri toimijoiden kanssa yhteistyössä. Konkreettisina toimenpiteinä: - Tampereen kaupunki edistää Tampereen korkeakoulut yhdistävää ja innovatiivista osaamispohjaa vahvistavaa Tampere 3 -hanketta avaamalla kaupungin kestävän kehityksen hankkeita tutkimus- ja kehitysalustoiksi - Tampereen kaupunki osallistuu seudulliseen hankkeeseen Tarastenjärven ja Kolmenkulman alueiden kehittämiseksi teollisten ekosysteemeiden cleantech -alueiksi ja toimiviksi uudistuvan tuotannon yhteistyöalustoiksi

14 Kestävät hankinnat Taustaa Kaupungeilla on merkittävä asema isoina hankkijoina. Niillä on velvollisuus selvittää ja minimoida hankintojen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia ja toimia täten esimerkkinä muille organisaatioille ja kuluttajille. Tampereen kaupungin talousarvion hankinnan periaatteet uudistetaan syksyllä 2016 ja erillisen hankintastrategian tarve arvioidaan keväällä Tampere on Reilun kaupan kaupunki -arvonimen myötä sitoutunut eettisiin hankintoihin. Sitoumus: Tampereen kaupunki sitoutuu edistämään kestäviä hankintoja omassa toiminnassaan Tampereen kaupunki tunnistaa ympäristövaikutusten kannalta merkittävimmät hankinnat ja korostaa niissä ympäristönäkökohtien huomiointia. Kaupunki kartoittaa hankintoja, joihin liittyy erityinen ihmisoikeusloukkauksien riski ja hankintoja, joissa on mahdollista soveltaa työllistämisehtoa. Konkreettisina toimenpiteinä: - Kaupunki lisää ympäristömerkittyjen sekä ympäristökriteerit sisältävien tuotteiden ja palveluiden hankintoja - Kaupunki lisää Reilun kaupan kriteerien mukaisten tuotteiden hankintoja - Reilun kaupan kaupungin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2018 kaupunki kampanjoi näkyvästi eettisen kaupankäynnin ja vastuullisen kuluttamisen puolesta - Kaupunki toteuttaa kestäviä innovatiivisia hankintoja suunnitelmallisesti innovatiivisten hankintojen tiekartan mukaan - Kaupunki laatii suunnitelman ja toteuttaa kokeiluja työllistämiskriteerien käyttöönotosta palvelu- ja investointihankinnoissa

15 Lisätietoja Ympäristöjohtaja Kaisu Anttonen, kestävä yhdyskunta -yksikkö puh , Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestävä kehitys, valtioneuvoston kanslia

Kestävä kaupunki. Kommentti URMI Kaisu Anttonen

Kestävä kaupunki. Kommentti URMI Kaisu Anttonen Kestävä kaupunki Kommentti URMI 29.11.2016 Kaisu Anttonen Millainen kestävä kaupunkiseutu on? ekologisesti kestävä: energiaa ja luonnonvaroja säästävä organisaatio, päästöjä hillitsevä rakennettu ympäristö:

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM

Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM 14.4.2016 Julkiset hankinnat hallitusohjelmassa Kannustetaan julkista sektoria hiilineutraaleihin energiaratkaisuihin.

Lisätiedot

Kestävän kehityksen tila Tampereella vuonna 2016 yhteiskuntasitoumuksen teemojen mukaan

Kestävän kehityksen tila Tampereella vuonna 2016 yhteiskuntasitoumuksen teemojen mukaan Kestävän kehityksen tila Tampereella vuonna 2016 yhteiskuntasitoumuksen teemojen mukaan ts. kestävän kehityksen suunnittelija Aino Järventausta 1 Kestävän kehityksen indikaattorit Kestävää kehitystä seurataan

Lisätiedot

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen KUNTIEN JA MAAKUNTIEN TASA-ARVO- JA 10.4.2019 YHDENVERTAISUUSVERKOSTON

Lisätiedot

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Huomisen eväskori pakataan kasvatustyössäkin jo tänään Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Ketkä ovat

Lisätiedot

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS

KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS KESTÄVÄ KEHITYKSEN YHTEISKUNTASITOUMUS Keskustelutilaisuus kestävän kehityksen edistämisestä korkeakouluissa 4.11.2013 Ilkka Turunen Neuvotteleva virkamies Kestävä kehitys valtioneuvoston strategioissa

Lisätiedot

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Riina Pursiainen, projektisuunnittelija Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty ellemme toimi tänään! on suomalainen innovaatio kestävän kehityksen edistämiseksi Yhteiskuntasitoumus

Lisätiedot

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Riina Pursiainen, projektisuunnittelija Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty ellemme toimi tänään! on suomalainen innovaatio kestävän kehityksen edistämiseksi Yhteiskuntasitoumus

Lisätiedot

Annika Lindblom, pääsihteeri. Kestävän kehityksen toimikunta

Annika Lindblom, pääsihteeri. Kestävän kehityksen toimikunta Annika Lindblom, pääsihteeri Kestävän kehityksen toimikunta Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen päivitys KIITOS OSALLISTUMISESTA! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Yhteiskuntasitoumuksen päivitys:

Lisätiedot

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Riina Pursiainen, projektisuunnittelija Kestävän kehityksen toimikunta, VNK LUONNON Kestävän kehityksen KANTOKYVYN yhteiskuntasitoumus TURVAAVA, HYVINVOIVA JA GLOBAALISTI VASTUULLINEN Sitoumuksen kahdeksan

Lisätiedot

Annika Lindblom Pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta

Annika Lindblom Pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta Annika Lindblom Pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta Uusi globaali kestävän kehityksen aikakausi käynnistyi syyskuussa 2015 Agenda2030:n ytimen muodostavat 17 maailmanlaajuista ja toisiinsa

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi "Vuonna 2050 Suomessa jokainen ihminen on arvokas yhteiskunnan jäsen. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestämätön tilanne? Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty Miljoonat ihmiset elävät yhä puutteessa ja reilusti yhteiskunnallisten riskirajojen alapuolella ellemme

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi "Vuonna 2050 Suomessa jokainen ihminen on arvokas yhteiskunnan jäsen. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta. Sami Pirkkala

Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta. Sami Pirkkala Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta Sami Pirkkala Agenda2030:n toimeenpanon seurantaa ja arviointia tehdään kolmella tasolla KANSALLINEN ALUEELLINEN GLOBAALI Kuva: Creative

Lisätiedot

Yhteiskuntasitoumuksen eteneminen: välitavoitteet. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Yhteiskuntasitoumuksen eteneminen: välitavoitteet. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Yhteiskuntasitoumuksen eteneminen: välitavoitteet Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin Hyvä terveys, koulutus ja työllistyminen kaikille yhteiskunnan jäsenille.

Lisätiedot

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 2/3: Kilpailuetua tavoitteellisuudella 4. Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 1/3: Kestävästi tehokkuutta Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa

Lisätiedot

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Sauli Rouhinen, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Sauli Rouhinen, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta Kestävä kehitys on metapolitiikkaa ohjeistaa muiden politiikkojen kehittämistä

Lisätiedot

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Huomisen eväskori pakataan tänään Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tervetuloa tekemään Suomea, jonka

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Globaalin kestävän kehityksen Agenda2030:n toimeenpano Suomessa. Annika Lindblom, pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta, YM

Globaalin kestävän kehityksen Agenda2030:n toimeenpano Suomessa. Annika Lindblom, pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta, YM Globaalin kestävän kehityksen Agenda2030:n toimeenpano Suomessa Annika Lindblom, pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta, YM Kestävän kehityksen haaste Planetaariset rajat määrittelevät ihmiskunnan

Lisätiedot

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa

Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Kestävä kehitys megatrendien maailmassa Alue-ennakoinnin seminaari Tampereella 11.3.2016 Eeva Hellström Miten megatrendit haastavat käsityksemme kestävän kehityksen haasteista ja ratkaisuista? Kestävyyskriisi

Lisätiedot

Agenda2030. Marja Innanen, apulaispääsihteeri. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Agenda2030. Marja Innanen, apulaispääsihteeri. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Agenda2030 Marja Innanen, apulaispääsihteeri Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Kestävän kehityksen haaste Planetaariset rajat määrittelevät ihmiskunnan turvallisen toimintakentän Neljän biofyysisen prosessin

Lisätiedot

Tampere 12.5.2014/SiSu. Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin

Tampere 12.5.2014/SiSu. Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin Tampere 12.5.2014/SiSu Vihreämpi, Reilumpi ja Vastuullisempi Itä-Suomen yliopisto? - Vastauksia yhteikuntasitoumuksen kriteereihin Sisältö 1. Taustaa 2. Yhteiskuntasitoumus 3. Yhteiskuntasitoumuksen teemat

Lisätiedot

98 Kestävä Tampere kohti hiilineutraalia kaupunkia - tiekartan tilannekatsaus, ympäristöpolitiikan päivityskatsaus sekä linjaukset

98 Kestävä Tampere kohti hiilineutraalia kaupunkia - tiekartan tilannekatsaus, ympäristöpolitiikan päivityskatsaus sekä linjaukset Tampere Ote pöytäkirjasta 9/2018 1 (6) Yhdyskuntalautakunta, 98, 15.05.2018 Kaupunginhallitus, 665, 27.11.2017 98 Kestävä Tampere 2030 - kohti hiilineutraalia kaupunkia - tiekartan tilannekatsaus, ympäristöpolitiikan

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017 Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017 Luonnos 9.3.2017 9.3.2017 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIARYHMÄN TYÖN TULOKSENA LAADITTU EHDOTUS 27.6.2013 Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi "Vuonna

Lisätiedot

Tästä sitoumuksessa on kysymys

Tästä sitoumuksessa on kysymys Tästä sitoumuksessa on kysymys Kestämätön tilanne? Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty Miljoonat ihmiset elävät yhä puutteessa ja reilusti yhteiskunnallisten riskirajojen alapuolella. ellemme toimi

Lisätiedot

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kestävä kehitys on yhteiskuntapolitiikkaa Ekologinen kestävyys;

Lisätiedot

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TIEKARTTA Kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelma ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 saakka kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. YK:n jäsenmaiden uusien

Lisätiedot

Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana Nuottanen

Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana Nuottanen Vapaan sivistystyön keskusjärjestöjen toimenpidesitoumus ja mentorointi osaamisen kehittämisessä Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme Sauli Rouhinen, pääsihteeri

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme Sauli Rouhinen, pääsihteeri Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050, pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen politiikalla on pitkät juuret - latvan pitäisi yltää korkealle! Kestävän kehityksen ohjelmia ja

Lisätiedot

Etelä-Savon kestävän kehityksen. lupaus on annettu.

Etelä-Savon kestävän kehityksen. lupaus on annettu. E T E L Ä - S AV O S A I M A A N M A A K U N TA E T E L Ä - S AV O S A I M A A N M A A K U N TA Mikä ihmeen? Kestävän kehityksen on maakunnan ja muiden toimijoiden konkreettinen tapa olla mukana YK:n Agenda

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 Sisällys Lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen kestävyys

Lisätiedot

Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä

Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä 13.2.2016 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Jani Siirilä www.helsinki.fi 15.2.2016 1 Näkökulmia kestävän kehityksen käsitteeseen

Lisätiedot

Kestävä kehitys oppilaitoksissa

Kestävä kehitys oppilaitoksissa Kestävä kehitys oppilaitoksissa Ammatilliset opettajapäivät Naantali 21.9.2013 Erkka Laininen OKKA-säätiö Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki Kuva: http://www.footprintnetwork.org Living Planet Report 2008

Lisätiedot

1. oltava vision Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi mukaisia:

1. oltava vision Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi mukaisia: Kuva: Janne Ulvinen, YHA Kuvapankki Toimenpidesitoumusten on 1. oltava vision Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva Suomi mukaisia: Vuonna 2050 Suomessa jokainen ihminen on arvokas yhteiskunnan jäsen.

Lisätiedot

Marja Innanen Apulaispääsihteeri, Kestävän kehityksen toimikunta

Marja Innanen Apulaispääsihteeri, Kestävän kehityksen toimikunta Marja Innanen Apulaispääsihteeri, Kestävän kehityksen toimikunta Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Kestävän kehityksen ydinkysymys: - maistuisiko elämä donitsissa? Tulevien sukupolvien eväät on pian

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa

Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, maa- ja metsätalousministeriö, Digitalisaatiotyöpaja 7.6.2018, Elinkeinoelämän keskusliitto EK 6.6.2018

Lisätiedot

OULU KASVAA KESTÄVÄSTI

OULU KASVAA KESTÄVÄSTI Oulun kaupungin ympäristöpolitiikka OULU KASVAA KESTÄVÄSTI Hyväksytty kaupunginhallituksessa 9.8.2010 399 2 Oulu kasvaa kestävästi Sisältö Johdanto... 3 Oulun kaupungin ympäristöjohtaminen... 4 Oulun kaupungin

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Pääsihteeri, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen Kohti kestävämpää Espoota

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Pääsihteeri, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen Kohti kestävämpää Espoota Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Pääsihteeri, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen Kohti kestävämpää Espoota 2.12.2014 Globaalisti kestämätön tilanne - koskeeko meitä? Tulevien sukupolvien eväät on pian

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Liite 5 KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIARYHMÄN TYÖN TULOKSENA LAADITTU EHDOTUS 27.6.2013 Suomi, jonka haluamme 2050 Kesta va n kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn rajoissa hyvinvoiva

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Uusiutuva Suomi mahdollisuuksien maailma Monet nyt itsestään selvinä pitämämme asiat ovat ainutlaatuisia. Puhdas ruoka ja vesi ovat tulevaisuudessa elintärkeintä

Lisätiedot

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja Espoon kaupunki

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja Espoon kaupunki Elina Wanne, kestävän kehityksen suunnittelija YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja Espoon kaupunki Lions Piirifoorumi 26.2.2019 Euroopan kestävin kaupunki, Espoo. Nyt ja tulevaisuudessa. Espoon visio

Lisätiedot

Tapahtuma voi olla myös kulttuuriympäristösitoumus! Tehoa työhön ja näkyvyyttä tapahtumallesi. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2017 avajaiset

Tapahtuma voi olla myös kulttuuriympäristösitoumus! Tehoa työhön ja näkyvyyttä tapahtumallesi. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2017 avajaiset Tapahtuma voi olla myös kulttuuriympäristösitoumus! Tehoa työhön ja näkyvyyttä tapahtumallesi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2017 avajaiset Kulttuuriympäristötyö näkyväksi kulttuuriympäristösitoumuksella

Lisätiedot

Tiedolla, kokeiluilla ja yhteistyöllä luodaan kestävää kehitystä

Tiedolla, kokeiluilla ja yhteistyöllä luodaan kestävää kehitystä Tiedolla, kokeiluilla ja yhteistyöllä luodaan kestävää kehitystä Eeva Furman Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli Suomen ympäristökeskus SYKE 15.12.2014 Alustukseni rakenne Miksi uusi tutkimustieto

Lisätiedot

LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ. Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo

LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ. Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo Miksi julistus? YK:ssa tekeillä uusi kehitysohjelma Vuosituhannen

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) olennaisuusarviointi. Vuoden 2018 päätoimenpide, vastuullisuusneuvottelukunta

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) olennaisuusarviointi. Vuoden 2018 päätoimenpide, vastuullisuusneuvottelukunta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) olennaisuusarviointi Vuoden 2018 päätoimenpide, vastuullisuusneuvottelukunta Olennaisuusarviointi? - Ymmärretään mikä on olennaista ja keskitytään sen tekemiseen

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi

Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi Kasvatus- ja opetuslautakunta 63 17.08.2015 Kasvatus- ja opetustoimen toimenpiteet resurssiviisaan Lappeenrannan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseksi 551/00.04.00/2014 KOLA 63 Valmistelija / lisätiedot:

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma

Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelma Pääkaupunkiseudun Val osallistuminen INKAan Kimmo Heinonen Elinkeinoasiamies Helsingin kaupunki 12.11.2013 INKA-ohjelma 2014-2020 Uusi innovaatiopolitiikan väline

Lisätiedot

Globaalin vastuun strategia

Globaalin vastuun strategia Globaalin vastuun strategia 9.5.2012 HELSINGIN KAUPUNKI 1 GLOBAALIN VASTUUN STRATEGIA Sisältö 1. Johdanto 2. Globaalin vastuun linjaukset Helsingin kaupungin toiminnassa Globaalin vastuun määritelmä Ilmastonmuutos

Lisätiedot

Globaali kestävän kehityksen agenda ja vesitavoitteet Annika Lindblom pääsihteeri, kv. asiain neuvos, ympäristöministeriö

Globaali kestävän kehityksen agenda ja vesitavoitteet Annika Lindblom pääsihteeri, kv. asiain neuvos, ympäristöministeriö Globaali kestävän kehityksen agenda ja vesitavoitteet Annika Lindblom pääsihteeri, kv. asiain neuvos, ympäristöministeriö Planetaariset rajat ja yhteiskunnallinen perusta luovat turvallisen ja oikeudenmukaisen

Lisätiedot

1. Ympäristökasvatus Inkoossa

1. Ympäristökasvatus Inkoossa Sisällys 1. Ympäristökasvatus Inkoossa... 2 1.1. Myönteinen suhde luontoon ja ympäristöön... 2 2. Kestävä kehitys... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Kestävä kehitys opetusta ja kasvatusta ohjaavissa suunnitelmissa...

Lisätiedot

Bio- ja kiertotalous Pirkanmaan ELYkeskuksessa Elinvoimaa ilmastotyöstä seminaari, Tampere

Bio- ja kiertotalous Pirkanmaan ELYkeskuksessa Elinvoimaa ilmastotyöstä seminaari, Tampere Bio- ja kiertotalous Pirkanmaan ELYkeskuksessa 13.6.2019 Elinvoimaa ilmastotyöstä seminaari, Tampere Kiertotalouden tiekartta 2.0 Sitran julkistama päivitetty kansallinen kiertotalouden tiekartta 2.0 Kriittinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2018 1 (5) 242 Valtuutettu Jenni Pajusen aloite YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisesta Helsingissä HEL 2018-001302 T 00 00 03 Päätös katsoi valtuutettu Jenni

Lisätiedot

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan Maapallon rajat ovat tulossa vastaan BIOS 3 jakso 3 Talouskasvun priorisointi on tapahtunut ympäristön kustannuksella, mikä on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin. Lisäksi taloudellinen eriarvoisuus

Lisätiedot

Sitran toimintakertomus ja tilinpäätös Kuuleminen eduskunnassa

Sitran toimintakertomus ja tilinpäätös Kuuleminen eduskunnassa Sitran toimintakertomus ja tilinpäätös 2016 Kuuleminen eduskunnassa 13.6.2017 Agenda Sitra 2016: uusia kasvun lähteitä ja uudistuvan yhteiskunnan kirittämistä Mikko Kosonen Suomi kiertotalouskehittäjien

Lisätiedot

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY 10.11.2015 Miksi resurssiviisautta tarvitaan Miksi kaupunkien pitää muuttua Mitä resurssiviisaus tarkoittaa Mitä sillä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 1: Perusteet

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 1: Perusteet YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle OSA 1: Perusteet Sisältö 1. Osa: Perusteet Ympäristöongelmat ja ympäristönsuojelu Kestävä kehitys Ympäristöhuolto osana puhdistuspalvelualaa 2. Osa: Jätehuolto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/2018 1 (5) 577 V 26.9.2018, Valtuutettu Jenni Pajusen aloite YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisesta Helsingissä HEL 2018-001302 T 00 00 03 Esitys esitti

Lisätiedot

Kehitysalustat kasvun tukena

Kehitysalustat kasvun tukena INKA Kehitysalustat kasvun tukena 8.12.2016 Älykkäät kaupungit kehitysalustoina INKA, 6Aika, kasvusopimukset, hallituksen kärkihankkeet Tavoitteena kansainvälisten referenssialueiden synnyttäminen Innovatiiviset

Lisätiedot

Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio

Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio 28.11.2014 Sauli Rouhinen 18.12.2014 1 Väittelijä väittää Sauli Rouhinen 18.12.2014 2 Sauli

Lisätiedot

Selonteko Agenda2030- toimeenpanosuunnitelmasta

Selonteko Agenda2030- toimeenpanosuunnitelmasta Selonteko Agenda2030- toimeenpanosuunnitelmasta Kestävän kehityksen Suomi pitkäjänteisesti, johdonmukaisesti ja osallistavasti Taina Kulmala Yksikön päällikkö, Politiikka-analyysi yksikkö Valtioneuvoston

Lisätiedot

EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA

EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA Eduskunnan ympäristövaliokunta Kari Herlevi, Sitra 30.3.2016 Sitra Kari Herlevi 30.3.2016 1 Aikamme suurin systeeminen haaste on koetun hyvinvoinnin ja talouskasvun

Lisätiedot

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävän kehityksen suunnittelija Sanna Mari Huikuri 1 Aalborgin sitoumuksilla pohja kestävälle

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Kestävä kehitys autoalalla

Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. YK Brundtlandin komissio 1987 2 Kestävän

Lisätiedot

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous Ohjelman aihioita 2018-2021 26.4.2017 Kepan kevätkokous Järjestöjen kyky ja tila toimia Kepa vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Kansalaisyhteiskunta tarvitsee toimintavapauden ja mahdollisuuden

Lisätiedot

Kestävä kehitys kunnissa. Maija Hakanen 2008

Kestävä kehitys kunnissa. Maija Hakanen 2008 Kestävä kehitys kunnissa Maija Hakanen 2008 Mitä se kestävä kehitys on? "Kestävän kehityksen periaatteen konkretisoinnissa itse asiassa tavoitellaan meidän aikamme tulkintaa siitä, mitä yleinen etu ja

Lisätiedot

Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia

Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia Suomen kestävän kehityksen toimikunta 6.6.2012 Kimmo Kanto yksikön johtaja ympäristötieto ja avaruussovellukset Tekes

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (5) 339 Helsingin kaupungin palvelutoiminnan yhdenvertaisuussuunnitelman päämäärät ja periaatteet HEL 2016-013322 T 00 01 01 Päätös päätti kaupungin palvelutoiminnan

Lisätiedot

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti 28.11.2017 Ulla Jaakkola, TTY Pori Kestävän kehityksen koulutuspilotti - Toteutetaan

Lisätiedot

Kestävää kesänviettoa kaupungissa hanke

Kestävää kesänviettoa kaupungissa hanke Kestävää kesänviettoa kaupungissa hanke SSpl Ympäristöryhmä 7.6.2018 Mistä on kyse? Suomen Siirtolapuutarhaliitto on sitoutunut edistämään kestävää kehitystä ja elämäntapaa siirtolapuutarhoissa liittymällä

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen infotilaisuus 5.3. 2015 Kansallismuseo

Strategisen tutkimuksen infotilaisuus 5.3. 2015 Kansallismuseo Strategisen tutkimuksen infotilaisuus 5.3. 2015 Kansallismuseo Per Mickwitz STN:n puheenjohtaja 1 SUOMEN AKATEMIA STN:n ensimmäiset ohjelmat Valtioneuvosto päätti vuoden 2015 teemoista 18.12.2014. Strategisen

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström

#innovaativat julkiset hankinnat. Ilona Lundström #innovaativat julkiset hankinnat Ilona Lundström Innovaatio on kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnetty tieto ja osaaminen Tuoteinnovaatiot, prosessi-innovaatiot, palveluinnovaatiot,

Lisätiedot

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS Suomen tulevaisuuden visio: Suomi 2025 yhdessä rakennettu Tilannekuva/SWOT Kestävä kasvu ja julkinen

Lisätiedot

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00.

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00. UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ Asetettu uudelleen vuosiksi 2016-2018 Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje 19.2.2016 Dnro UUDELY/2005/00.00.01/2011 ALUKSI TAUSTALLA Laaja verkostoyhteistyö > jäsentymistä > VÄLKE

Lisätiedot

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Vuonna 2050 tarvitaan ainakin kaksi planeettaa? 1900 2002

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Luosto 20.11.2010 Sisällys Taustat ja lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen

Lisätiedot

Rohkeasti aikaansa edellä

Rohkeasti aikaansa edellä Älykkään teknologian llmastonmuutos ja luonnonvarojen Ääripäiden korostuminen Jyväskylä on ja kansainvälisesti arvostettu koulutuksen ja osaamisen kaupunki 1. Lisäämme lasten ja nuorten mahdollisuuksia

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA. Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 JULKISET HANKINNAT... 3 Syrjimättömyys... 3 Yhdenvertaisuus... 3 Avoimuus... 3 Suhteellisuus... 3 HANKINTATOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Suomi, jonka haluamme 2050 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Suomi, jonka haluamme 2050 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Hyväksytty 20.4.2016 kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa Suomi, jonka haluamme 2050 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Visio: Luonnon kantokyvyn turvaava, hyvinvoiva ja globaalisti vastuullinen

Lisätiedot

Ajankohtaista cleantech-ohjelmasta ja materiaalitehokkuudesta. Juho Korteniemi Turku, 19.8.2014

Ajankohtaista cleantech-ohjelmasta ja materiaalitehokkuudesta. Juho Korteniemi Turku, 19.8.2014 Ajankohtaista cleantech-ohjelmasta ja materiaalitehokkuudesta Juho Korteniemi Turku, 19.8.2014 Viime aikoina tapahtunutta Hallitus linjasi loppukeväästä Teollisuuspolitiikasta sekä kasvun kärjistä Kasvun

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiöihin klinikka

Elinvoimaa lähiöihin klinikka Elinvoimaa lähiöihin klinikka Lähiöiden kehittäminen ja kerrostalojen korjaaminen ovat merkittävä kansallinen haaste www.rakli.fi/klinikat/elivoimaa-lahioihin-turku RAKLI ja klinikat 2 Missio Arvot Kivijalka

Lisätiedot

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke 20.9.2019 KierRe Kuopiossa Resurssiviisaus viedään osaksi resurssiviisauden kaupungin päätöksentekoa, talousarviota ja toiminnan

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014 Antti Kivelä Johtaja, Sitra Hyvinvointi ja talous Länsimaat ovat historiallisessa murroksessa: Teollisen ajan yhteiskuntamalli

Lisätiedot

Sosiaalisen median kampanja kestävän kehityksen viikolle 2018

Sosiaalisen median kampanja kestävän kehityksen viikolle 2018 Sosiaalisen median kampanja kestävän kehityksen viikolle 2018 Kaikki irti Euroopan kestävän kehityksen viikosta (ESDW) 30.5. 5.6.2018 sosiaalisessa mediassa Mikä ESDW? European Sustainable Development

Lisätiedot

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motiva Oy tarjoaa yrityksille, julkishallinnolle ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja,

Lisätiedot

Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007. Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11.

Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007. Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11. Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007 Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11.2007 Jyväskylän kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2005 sosiaali-

Lisätiedot

Elinvoimaa resurssiviisaudesta

Elinvoimaa resurssiviisaudesta Elinvoimaa resurssiviisaudesta FISU verkosto ja palvelukeskus (Finnish Sustainable Communities) Päivi Laitila, Motiva Oy ja Jyri Seppälä, SYKE Kuntamarkkinoiden seminaari 15.9.2016 Kunta resurssimuutoksen

Lisätiedot

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli BSAG - Elävä Itämeri säätiö Baltic Sea Action Group (BSAG) on vuonna 2008 perustettu säätiö, joka tekee työtä Itämeren ekologisen

Lisätiedot

Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta :

Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta : Itämeren kestävän kehityksen tutkimustarpeet Elina Rautalahti ympäristöministeriö Mitä kestävä kehitys? Suomalainen tulkinta Suomen kestävän kehityksen toimikunta 15.12.1994: Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti,

Lisätiedot