KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 1/16. Kansalaisen mahdollisuudet valittaa ja vedota EU:ssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 1/16. Kansalaisen mahdollisuudet valittaa ja vedota EU:ssa"

Transkriptio

1 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 1/ Kansalaisen mahdollisuudet valittaa ja vedota EU:ssa

2 2/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA Kansalaisella on useita mahdollisuuksia valittaa ja vedota niin kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla. Kantelun käsittelemistä helpottaa, jos tiedät, mille taholle valituksesi on syytä jättää. Suomalaisten viranomaisten ja tuomioistuinten velvollisuus on varmistaa, että Suomessa noudatetaan Euroopan unionin oikeutta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Pääsääntöisesti sopimusten noudattaminen varmistetaan kansallisten oikeussuojakeinojen avulla. Eräissä tapauksissa on kuitenkin mahdollista kääntyä suoraan eurooppalaisten viranomaisten puoleen. VALITUSMAHDOLLISUUDET EUROOPAN UNIONISSA: Euroopan oikeusasiamies Euroopan oikeusasiamiehen tehtävänä on turvata kansalaisten oikeuksia EU:ssa. Euroopan oikeusasiamies tutkii kanteluita, jotka koskevat EU:n toimielinten (kuten parlamentti, neuvosto ja komissio) ja laitosten (esimerkiksi eri virastot) toiminnan hallinnollisia epäkohtia eli huonoa tai puutteellista hallintoa. Epäkohtia voivat olla esimerkiksi erilaiset hallinnolliset virheet ja laiminlyönnit, toimintavirheet tai epäpätevyys, epäoikeudenmukaisuus, syrjintä, toimivallan väärinkäyttö, tiedon puute tai kieltäytyminen antamasta tietoa sekä tarpeettomat viivästykset. P. Nikiforos Diamandouros turvaa oikeusasiamiehenä kansalaisten oikeuksia EU:ssa. Kuva: Euroopan komissio Oikeusasiamies on tehtävässään riippumaton, eikä pyydä eikä ota ohjeita miltään taholta. Hän voi ryhtyä tutkimuksiin myös omasta aloitteestaan. Oikeusasiamiehen tutkintavaltuudet ovat laajat. Unionin toimielinten ja laitosten on toimitettava, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, hänelle kaikki hänen

3 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 3/16 pyytämänsä tiedot ja annettava hänen käyttöönsä tarpeelliset asiakirjat. Myös jäsenvaltioiden on annettava hänelle kaikki tiedot, jotka voivat auttaa selvittämään unionin toimielinten ja laitosten toiminnan epäkohtia. Oikeusasiamies ei käsittele kanteluita, jotka liittyvät kansallisten, alueellisten tai paikallisten viranomaisten hallinnon epäkohtiin, vaikka ne liittyisivätkin EU-asioihin. Oikeusasiamies ei tutki myöskään asioita, joita käsitellään parhaillaan tuomioistuimessa tai joista tuomioistuin on jo tehnyt päätöksensä. Euroopan parlamentti valitsee oikeusasiamiehen vaalien jälkeen parlamentin viisivuotisen vaalikauden ajaksi. Oikeusasiamiehen virka perustettiin marraskuussa 1993 voimaan tulleessa Maastrichtin sopimuksessa. Ensimmäiseksi oikeusasiamieheksi valittiin vuonna 1995 suomalainen Jacob Söderman. Hänen jälkeensä vuodesta 2003 lähtien tehtävässä on toiminut kreikkalainen P. Nikiforos Diamandouros, joka vastikään valittiin jatkokaudelle vuoteen 2014 asti. Kuluvalla kaudella oikeusasiamiehen päätavoitteena on varmistaa Lissabonin sopimuksella kansalaisille luvattujen etujen toteutuminen, kansalaisten oikeus hyvään hallintoon ja avoimuuden lisääminen hallinnossa. Kuka voi kannella ja miten? Oikeusasiamiehelle voi kannella Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen asuinpaikasta riippumatta tai jäsenvaltiossa oleskeleva henkilö. Myös liikeyritykset, yhdistykset, yhteisöt ja muut oikeushenkilöt, joiden rekisteröity kotipaikka on unionin jäsenvaltiossa, voivat kannella oikeusasiamiehelle. Vapaamuotoisen kantelun voi tehdä joko suoraan oikeusasiamiehelle tai Euroopan parlamentin jäsenen välityksellä millä tahansa unionin 23 virallisesta kielestä (bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro) kahden vuoden kuluessa siitä, kun kantelun tekijä on saanut kantelun perusteena käytettävät asiat tietoonsa. Kantelun tekemiseen voi käyttää myös vakiolomaketta, jonka saa muun muassa Euroopan oikeusasiamiehen toimistosta, kansallisten oikeusasiamiesten virastoista, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistosta ja Eurooppatiedotuksen asiakaspalveluista. Kantelulomakkeen voi täyttää myös internetissä Euroopan oikeusasiamiehen kotisivuilla ( Sivuilta löytyy interaktiivinen opas, joka auttaa puuttumaan hallinnon epäkohtiin ja löytämään oikean tahon, jonka kautta asioihin voi vaikuttaa.

4 4/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA Kantelussa tulee olla kantelijan nimi ja osoite kantelun perusteet kanteluun liittyvät asiakirjat. Epäkohdan ei tarvitse koskea kantelijaa henkilökohtaisesti, mutta ennen kantelemista oikeusasiamiehelle kantelijan tulee esimerkiksi kirjeitse ottaa yhteyttä siihen toimielimeen tai laitokseen, jota kantelu koskee. Kantelun käsittely Oikeusasiamies vahvistaa kirjallisesti vastaanottaneensa kantelun ja selvittää, voiko hän ottaa kantelun tutkittavaksi. Jos oikeusasiamies ei voi käsitellä kantelua, hän pyrkii auttamaan kantelijaa kääntymään toimivaltaisen viranomaisen puoleen. Kantelijalle ilmoitetaan, jos kantelua ei oteta tutkittavaksi. Kantelut ovat tavallisesti julkisia asiakirjoja, mutta pyynnöstä kantelu voidaan käsitellä luottamuksellisena. Kantelijalle ilmoitetaan aina, millaiseen ratkaisuun asiassa päädytään. Oikeusasiamies pyrkii sovintoratkaisuun Jotkut tapaukset selviävät jo tutkimuksen alkuvaiheessa ja usein jo oikeusasiamiehen yhteydenotto toimielimeen riittää ratkaisemaan asian. Mikäli asia ei ratkea tutkimuksen aikana, oikeusasiamies pyrkii saamaan aikaan sovintoratkaisun, joka korjaa epäkohdan ja tyydyttää kantelun tekijää. Jos sovitteluyritys epäonnistuu, oikeusasiamies voi esittää toimielimelle tai laitokselle suosituksia asian ratkaisemiseksi. Tällöin laitoksen on annettava kolmen kuukauden kuluessa lausunto siitä, mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä. Jos toimielin tai laitos ei hyväksy oikeusasiamiehen tekemiä suosituksia, oikeusasiamies voi laatia asiasta erityiskertomuksen Euroopan parlamentille. Oikeusasiamies ei voi ryhtyä varsinaisiin rangaistustoimiin eikä velvoittaa toimielintä toimimaan kantelijan haluamalla tavalla. Mikäli tutkimuksissa paljastuu rikosoikeuden piiriin kuuluvia seikkoja, on oikeusasiamiehen ilmoitettava niistä toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle. Euroopan ihmisoikeusasiamiehen päätökset ja suositusluonnokset löytyvät myös oikeusasiamiehen kotisivuilta (yhteystiedot ohessa). Yhteystiedot: Euroopan oikeusasiamies 1 Avenue du Président Robert Schuman B.P. 403 FR Strasbourg Cedex FRANCE Puhelin: Faksi: Sähköposti: eo@ombudsman.europa.eu Internet:

5 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 5/16 Lisätietoja: Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto Pohjoisesplanadi HELSINKI Puhelin: Faksi: Sähköposti: Internet: Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta Euroopan parlamentti vastaa unionin hallinnon poliittisesta valvonnasta. Sen käytettävissä ovat perinteiset parlamentaariset menettelyt, kuten kirjalliset ja suulliset kyselyt ja epäluottamuslause, ja se voi asettaa erityisiä tutkintavaliokuntia ja vedota Euroopan unionin tuomioistuimeen. Kansalaiset voivat vedota parlamenttiin halutessaan korjausta unionin toimialaan liittyvissä asioissa. Parlamentille tulleet vetoomukset käsittelee parlamentin vetoomusvaliokunta. 34-jäseninen vetoomusvaliokunta on yksi parlamentin pysyvistä valiokunnista, jonka apuna on pysyvä sihteeristö. Vetoomusvaliokunta valvoo unionin toimintaa ja on vetoomusten kautta yhteydessä unionin kansalaisiin. Kuka voi esittää vetoomuksen ja missä asiassa? Vetoomuksen voi esittää asiassa, joka liittyy EU:n lainsäädäntöön ja joka vaikuttaa suoraan vetoomuksen esittäjään. Vetoomusoikeutta voi käyttää jokainen Euroopan unionin kansalainen sekä jäsenvaltiossa asuva henkilö. Myös yritykset, yhteisöt tai yhdistykset ja muut oikeushenkilöt, joiden kotipaikka on unionin jäsenvaltiossa, voivat esittää vetoomuksen. Vetoomus voi olla valitus, pyyntö tai kehotus ottaa kantaa tiettyyn asiaan. Sen aihe voi koskea julkista tai yksityistä etua. Vetoomus voi siten liittyä esimerkiksi unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan tai sisä- ja oikeusasioihin. Valiokunnalle voi valittaa myös unionin lainsäädännön täytäntöönpanosta jäsenvaltiossa ja kansallisten viranomaisten lainvastaisesta toiminnasta, ellei asia ole vireillä missään tuomioistuimessa ja jos unioni on asiassa toimivaltainen. Erityisesti ryhmävetoomuksissa on usein vedottu yleisluonteisiin kysymyksiin. Tällaisia aiheita ovat esimerkiksi eläinkokeiden vastustaminen tai ympäristönsuojelu. Ympäristöön liittyvissä vetoomuksissa on esimerkiksi tuotu esiin ympäristövaikutuksia koskevien arviointien laiminlyöminen, ja sen seurauksena unionin toimielinten valvontaa on näissä hankkeissa kiristetty.

6 6/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA parlamentin puhemiehelle tai sen voi toimittaa parlamentin jäsenten kautta. Vetoomuksen voi myös lähettää sähköisenä lomakkeena Euroopan parlamentin kotisivuilla kohdasta Vetoomukset. Vetoomuksen käsittely Euroopan parlamenttiin voi vedota EU:n lainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Kuva: Euroopan komissio. Vetoomuksen laatiminen Vetoomus voi olla vapaamuotoinen ja sen voi esittää unionin virallisilla kielillä. Vetoomuksessa voi olla mukana liitteitä, kuten jäljennöksiä tai todistusasiakirjoja. Vetoomuksen voi laatia yksin tai yhdessä toisten kansalaisten tai oikeushenkilöiden kanssa. Vetoomuksessa tulee olla allekirjoittajan nimi ammatti kansalaisuus pysyvän asuinpaikan osoite allekirjoitus. Ryhmävetoomuksessa, jossa on monta allekirjoittajaa, on oltava vähintään yhden vetoomuksen esittäjän tiedot. Vetoomuksen voi lähettää Euroopan Vetoomusvaliokunta selvittää ensin, kuuluuko kantelu EU:n toimialaan ja voidaanko se ottaa käsittelyyn. Ratkaisusta tiedotetaan vetoomuksen esittäjälle. Valiokunta jatkaa asian selvittelyä olemalla yhteydessä muihin EU:n toimielimiin tai kansallisiin viranomaisiin. Vetoomus voi johtaa erilaisiin toimenpiteisiin. Vetoomusvaliokunta voi pyytää komissiota tekemään alustavan selvityksen tai antamaan asiasta lisätietoja tai lausunnon toimittaa vetoomuksen parlamentin valiokunnille tiedoksi, lausuntoa tai jatkotoimia varten pyytää lisätietoja jäsenvaltioiden viranomaisilta ottaa yhteyttä jäsenmaiden yhteiseen sisämarkkinoiden ongelmanratkaisuverkkoon (SOLVIT) valmistella asiasta mietinnön parlamentille järjestää kuulemistilaisuuksia lähettää parlamentin jäseniä tutkimaan asiaa paikan päälle. Käytännössä vetoomusvaliokunta ottaa usein yhteyttä komissioon. Komissio voi ottaa yhteyttä toimivaltaiseen viranomaiseen tai pyytää parlamentin puhemiestä käänty-

7 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 7/16 mään kansallisten viranomaisten puoleen. Mikäli vetoomus koskee yleiseen etuun liittyvää asiaa ja jos unionin lainsäädäntöä on rikottu, voi komissio aloittaa rikkomusmenettelyn, joka voi johtaa Euroopan unionin tuomioistuimen tuomioon. Euroopan parlamentilla tai vetoomusvaliokunnalla ei ole tuomiovaltaa eivätkä ne voi nostaa kanteita. Vetoomus voi johtaa parlamentin tai komission tekemään poliittiseen aloitteeseen ja se voidaan huomioida lainsäädäntötyössä. Se voi toimia myös tehokkaana painostuskeinona. Vetoomusvaliokunta tiedottaa päätöksestä vetoomuksen esittäjälle ja perustelee ratkaisunsa. Vetoomusten käsittelyaika saattaa olla pitkäkin riippuen vetoomuksen sisällöstä, lisätietojen saatavuudesta ja vetoomusten määrästä. Yhteystiedot: Euroopan parlamentin puhemies 60, Rue Wiertz B-1047 BRUSSELS BELGIUM Lisätietoja: Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto Pohjoisesplanadi HELSINKI Puhelin: Faksi: Sähköposti: Internet: Euroopan komissio Euroopan komissio on perussopimusten mukaan velvollinen huolehtimaan, että jäsenmaat noudattavat EU:n lainsäädäntöä. Euroopan komissiolle voi kannella, mikäli jäsenvaltio ei toteuta unionin oikeutta moitteettomasti. Asialla ei tarvitse olla suoraa vaikutusta kantelijaan. Kantelun voi tehdä EU:n jäsenvaltion kansalainen tai henkilö, joka oleskelee jossakin jäsenvaltiossa. Sen voivat tehdä myös liikeyritykset, yhdistykset, yhteisöt ja muut oikeushenkilöt, joiden rekisteröity kotipaikka on EU:n jäsenvaltiossa. Kantelun laatiminen Kantelun voi tehdä vapaamuotoisesti jollakin unionin virallisista kielistä. Kantelun voi lähettää suoraan komissiolle tai osoittaa jollekin komission edustustoista eteenpäin toimitettavaksi. Kantelusta tulee ilmetä kantelijan nimi, osoite ja kansalaisuus kantelijan ammatti tai toimiala kantelun kohteena oleva jäsenvaltio, viranomainen tai yritys, joka ei ole noudattanut unionin lakia valituksen aihe ja mahdollisesti kärsityn vahingon määrä. Kantelussa on hyvä mainita myös mahdolliset yhteydenotot kansallisiin tai muihin EU:n viranomaisiin sekä valitukseen liittyvä todistus-

8 8/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA aineisto ja muu valitusta tukeva mahdollinen materiaali. Kantelulomake voidaan lähettää Euroopan komissiolle Belgiaan tai toimittaa komission edustustoon jäsenvaltiossa (yhteystiedot ohessa). Lomake ja sen täyttöohjeet löytyvät Euroopan komission kotisivuilta osoitteesta law/your_rights/your_rights_forms_ fi.htm. Kantelu voidaan tehdä myös sähköpostitse osoitteeseen Kantelun käsittely Vastaanotettu kantelu rekisteröidään ja kantelijalle tiedotetaan, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä. Komissio voi lopettaa kantelun käsittelyn tai aloittaa rikkomusmenettelyn jäsenvaltiota vastaan. Tavoitteena on saada jäsenvaltio noudattamaan unionin oikeutta vapaaehtoisesti. Jäsenvaltion on esitettävä komissiolle asiaa koskevat huomautuksensa. Seuraavaksi komissio antaa asiasta perustellun lausunnon ja kehottaa jäsenvaltiota lopettamaan rikkomuksensa tietyn ajan kuluessa. Ellei jäsenvaltio lakkaa rikkomasta lakia, komissio voi viedä asian Euroopan unionin tuomioistuimeen ja nostaa jäsenvaltiota vastaan kanteen jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämisestä. Kantelujen käsittelyaika riippuu kantelun sisällöstä ja voi kestää kuukausista yli vuoteen. Kantelun tekijä ei ole osapuolena menettelyssä eikä siten voi myöskään valittaa päätöksestä. Kansalaisaloitteen tekeminen komissiolle Lissabonin sopimuksen myötä kansalaisille avautuu uusi vaikuttamismahdollisuus. Valmisteilla on kansalaisaloiteasetus, jonka perusteella miljoona kansalaista merkittävästä määrästä jäsenvaltioita voi yhdessä tehdä kansalaisaloitteen, joka komission on käsiteltävä. Aloitteella kansalaiset voivat pyytää komissiota laatimaan toimenpide-ehdotuksia asioissa, joissa EU on toimivaltainen. Kansalaisaloiteasetus on määrä saattaa voimaan vuoden 2010 aikana. Yhteystiedot: Euroopan komissio (Pääsihteeri) Rue de la Loi, 200 / Wetstraat 200 B-1049 Bruxelles /Brussel BELGIUM Euroopan komission Suomen-edustusto Pohjoisesplanadi 31 PL HELSINKI Puhelin: Faksi: Sähköposti: comm-rep-hel@ec.europa.eu Internet:

9 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 9/16 Euroopan unionin tuomioistuin Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä Euroopan unionista tuli oikeushenkilö. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että aikaisemmasta yhteisön oikeudesta tuli unionin oikeutta eli kaikki Euroopan yhteisölle kuuluva toimivalta siirtyi unionille. Euroopan unionin tuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa ja koostuu kolmesta tuomioistuimesta: unionin tuomioistuimesta, unionin yleisestä tuomioistuimesta ja virkamiestuomioistuimesta. Tuomioistuimet Unionin tuomioistuimessa ja unionin yleisessä tuomioistuimessa on kummassakin 27 tuomaria, jotka nimitetään jäsenvaltioiden hallitusten yhteisellä sopimuksella. Tuomioistuimissa on yksi tuomari kustakin jäsenvaltiosta. Unionin tuomioistuimen suomalaistuomarina on vuodesta 2002 lähtien toiminut Allan Rosas. Unionin yleisen tuomioistuimen tuomarina puolestaan on lokakuusta 2009 lähtien toiminut Heikki Kanninen. Uusin tuomioistuimista on vuonna 2005 toimintansa aloittanut virkamiestuomioistuin. Virkamiestuomioistuimen tehtävänä on ratkaista Euroopan unionin ja sen henkilöstön väliset riita-asiat. Virkamiestuomioistuin perustettiin, jotta nopeutettaisiin asioiden käsittelyä unionin yleisessä tuomioistuimessa. Mistä voi valittaa? Unionin oikeutta soveltavat Euroopan unionin tuomioistuin ja jäsenvaltioiden tuomioistuimet. Yksityiset henkilöt eli luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt voivat nostaa unionin tuomioistuimissa vain unionin toimielimen toimenpidettä tai sen laiminlyöntiä koskevia kanteita. Muissa asioissa, joissa tulee soveltaa unionin oikeutta, toimivalta kuuluu jäsenvaltioiden tuomioistuimille. Euroopan unionin tuomioistuin ei siis ole kansallisia tuomioistuimia ylempi oikeusaste, jonne kansallisen tuomioistuimen tuomioon tyytymätön osapuoli voisi valittaa. Unionin tuomioistuimeen ei myöskään voi valittaa kansallisen viranomaisen tekemästä päätöksestä. Yksityisellä henkilöllä on mahdollisuus saada kansallisessa tuomioistuimessa vireillä oleva asiansa unionin tuomioistuinten käsiteltäväksi joko ennakkoratkaisumenettelyn kautta tai nostamalla unionin yleisessä tuomioistuimessa suora kumoamis-, laiminlyönti- tai vahingonkorvauskanne. Kaikki yksityisten nostamat kanteet käsittelee unionin yleinen tuomioistuin. Ennakkoratkaisupyynnöt ja valitukset unionin yleisen tuomioistuimen tuomioista käsittelee unionin tuomioistuin. Kumoamiskanne Kumoamiskanteella voidaan pyrkiä toteamaan unionin toimielimen,

10 10/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA elimen tai laitoksen toimenpide pätemättömäksi ja kumoamaan se. Kanne voi koskea asetusta, päätöstä tai muuta unionin toimielimen toimenpidettä, jolla on sitovia oikeusvaikutuksia. Kanteen tulee perustua toimielimen puuttuvaan toimivaltaan asiassa, olennaisen menettelymääräyksen rikkomiseen, unionin oikeuden säädösten rikkomiseen tai harkintavallan väärinkäyttöön. Yksityinen henkilö voi pyytää vain sellaisen päätöksen tai muun säädöksen kumoamista, joka on osoitettu hänelle itselleen tai joka koskee häntä suoraan ja henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaa, että henkilön oikeusaseman on täytynyt toimenpiteen seurauksena muuttua ja että toimenpiteen on sisällettävä määräyksiä, joiden vaikutukset kohdistuvat nimenomaan kantelijaan. Yksityinen henkilö voi nostaa kanteen myös sellaisen sääntelytoimen kumoamiseksi, joka koskee häntä suoraan ja joka ei edellytä täytäntöönpanotoimenpiteitä. Kumoamiskanne on nostettava tapauksesta riippuen kahden kuukauden kuluessa päätöksen julkaisemisesta tai tiedoksiantamisesta. Laiminlyöntikanne Laiminlyöntikanteella voidaan hakea muutosta, mikäli jokin unionin toimielin tai laitos ei ole toiminut tilanteessa, jossa sillä olisi oikeudellinen velvollisuus toimia. Laiminlyöntikanne voi koskea vain toimenpidettä, jolla on sitova oikeusvaikutus. Jotta yksityinen henkilö voi nostaa laiminlyöntikanteen, toimenpiteen tulee vaikuttaa suoraan ja välittömästi hänen oikeusasemaansa. Ennen kanteen nostamista toimielintä tulee kirjallisesti pyytää täyttämään velvoitteensa. Ellei toimielin ryhdy toimenpiteisiin kahden kuukauden kuluessa, laiminlyöntiin puuttuneella taholla on kaksi kuukautta aikaa nostaa kanne. Tuomiossa tuomioistuin voi ainoastaan todeta laiminlyönnin tapahtuneen. Se ei esimerkiksi voi pelkän laiminlyöntikanteen perusteella määrätä laiminlyönnistä mahdollisesti seuranneita vahinkoja korvattavaksi. Vahingonkorvauskanne Vahingonkorvauskanne voidaan nostaa, mikäli henkilö tai yritys on kärsinyt vahinkoa unionin toimielinten tai virkamiesten toiminnan tai toimimattomuuden takia. Vahingonkorvauskanne voidaan esittää yleensä kumoamis- tai laiminlyöntikanteen yhteydessä. Kumoamiskanteeseen voi liittää vahingonkorvauskanteen unionin toimielimen pätemättömäksi katsotusta päätöksestä aiheutuneen vahingon korvaamiseksi. Ennakkoratkaisumenettely Ennakkoratkaisumenettely on luotu, jotta unionin oikeutta tulkittaisiin ja sovellettaisiin jäsenvaltioissa yhtenäisesti. Unionin tuomioistuimelta voidaan pyytää ennakkoratkaisua jäsenvaltioiden tuomioistuimissa käsiteltävissä asioissa, joissa joudu-

11 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 11/16 taan soveltamaan unionin oikeutta ja joissa ilmenee epävarmuutta unionin oikeuden säädöksen pätevyydestä tai oikeasta tulkinnasta. Ennakkoratkaisua voidaan pyytää kaikissa jäsenvaltioiden tuomioistuimissa ja kaikissa niissä käsiteltävissä asioissa, esimerkiksi riita-, vero- tai hallintoasioissa. Kansallisen oikeudenkäynnin osapuoli voi pyytää jäsenvaltion tuomioistuinta tekemään ennakkoratkaisupyynnön unionin tuomioistuimelle. Kansallinen tuomioistuin arvioi kuitenkin itse ennakkoratkaisupyynnön tarpeen kussakin tapauksessa. Ennakkoratkaisua voidaan pyytää vain niin kauan kuin asia on vireillä kansallisessa tuomioistuimessa. Unionin tuomioistuin antaa ratkaisun unionin oikeusnormin tulkinnasta, mutta ei ota kantaa itse tapaukseen eikä kansallisen lainsäädännön tulkintaan. Jäsenvaltion tuomioistuin, joka antaa asiasta lopullisen tuomion, on velvollinen soveltamaan käsiteltyä oikeusnormia unionin tuomioistuimen tulkitsemalla tavalla. Kuka maksaa oikeudenkäyntikulut? Ennakkoratkaisuasiassa oikeudenkäyntikuluista päättää jäsenvaltion tuomioistuin kansallisten määräysten mukaisesti. Muissa tapauksissa unionin tuomioistuimet päättävät oikeudenkäyntikuluista. Pääsääntöisesti hävinnyt osapuoli velvoitetaan korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Unionin tuomioistuimessa on tietyin edellytyksin mahdollista saada maksuton oikeudenkäynti. Unionin tuomioistuinten tuomiot julkaistaan unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen oikeustapauskokoelmassa. Tuomiot löytyvät myös unionin tuomioistuimen kotisivuilta Yhteenvedot uusista ratkaisuista sekä vireille tulleista tapauksista julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Yhteystiedot: Euroopan unionin tuomioistuin L LUXEMBOURG Puhelinvaihde: Faksi: Internet: Kirjaamo Oikeudenkäyntiasiakirjojen toimittaminen: Rue du Fort Niedergrünewald L-2925 LUXEMBOUG Puhelin: Unionin tuomioistuin (osoite sama kuin yllä) Faksi: Sähköposti: ECJ.Registry@curia.europa.eu Unionin yleinen tuomioistuin (osoite sama kuin yllä) Faksi: Sähköposti: CFI.Registry@curia.europa.eu

12 12/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA Virkamiestuomioistuin (osoite sama kuin yllä) Faksi: Sähköposti: tfp.greffe@curia.europa.eu Valittaminen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Euroopan neuvosto ja Euroopan ihmisoikeussopimus Euroopan neuvosto (EN) on kansainvälinen järjestö, joka perustettiin vuonna 1949 turvaamaan ja vahvistamaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia, etsimään yhteisiä ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin ja vahvistamaan tietoisuutta Euroopan omasta kulttuuriperinnöstä. Euroopan neuvosto ei ole osa Euroopan unionia. Euroopan neuvoston jäseninä ovat käytännöllisesti katsoen kaikki Euroopan demokraattiset maat ( jäsenvaltioita oli 47). Suomi on ollut täysjäsen vuodesta Vuonna 1950 solmittu Euroopan ihmisoikeussopimus ja sen lisäpöytäkirjat velvoittavat sopimusvaltiot ihmisoikeuksien ja perusvapauksien turvaamiseen. Näitä oikeuksia ovat muun muassa oikeus elämään, henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeussuojaan ja koulutukseen sekä perhe-elämän, kodin ja kirjeenvaihdon loukkaamattomuus, ajatuksen- ja uskonvapaus, ilmaisunvapaus sekä kokoontumisja liikkumisvapaus. Lisäksi sopimuksessa kielletään muun muassa kidutus, orjuus, pakkotyö ja syrjintä. Sopimus tuli voimaan Suomessa vuonna Lissabonin sopimuksen myötä myös EU liittyy Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT valvoo ihmisoikeussopimuksen noudattamista yksittäisten tapausten kautta. Yksityiset henkilöt, ryhmät ja kansalaisjärjestöt voivat valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Euroopan ihmisoikeussopimusta rikkoneesta valtiosta. Tuomioiden täytäntöönpanoa valvoo Euroopan neuvoston ministerikomitea. Valituksen käsittelyn edellytyksenä on muun muassa, että kaikki kansalliset oikeuskeinot on käytetty, ja että valitus tehdään kuuden kuukauden kuluessa siitä kun korkein kansallinen oikeusaste tai muu viranomainen on antanut asiassa lopullisen päätöksensä. Valituksen laatiminen Vapaamuotoisen valituskirjeen voi tehdä Euroopan neuvostoon kuuluvien valtioiden virallisilla kielillä, siis myös suomeksi ja ruotsiksi, ja siinä tulee olla nimi, osoite, ammatti ja syntymäaika yksilöity kuvaus siitä, miten ja millä perusteella valittaja katsoo valtion loukanneen jotakin yleissopimuksessa tai sen lisäpöytäkirjois-

13 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 13/16 sa tunnustettua oikeutta valittajan henkilökohtaiseksi vahingoksi luettelo oikeussuojakeinoista, joihin on turvauduttu luettelo tapausta koskevista virallisista päätöksistä, päätösten päivämäärät, lyhyt kuvaus päätöksestä, tieto päätöksen tehneestä viranomaisesta sekä liitteenä jäljennökset näistä päätöksistä. Valitukset toimitetaan ihmisoikeustuomioistuimeen postitse tai faksilla (yhteystiedot ohessa). Valituksen käsittely Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee valituksen alustavasti ja mikäli ilmenee, että valitus voidaan rekisteröidä, lähetetään valittajalle lomake muodollisen valituksen tekemistä varten. Valituksen laatimiseen suositellaan lainopillisen avustajan käyttöä, mutta se ei ole pakollista. Käsittelyn myöhemmässä vaiheessa tuomioistuin voi myöntää valittajalle oikeusapua, joka kattaa enimmillään lakimiesavustajan palkkion sekä muut välttämättömät välittömät kulut. Oikeusapua ei kuitenkaan myönnetä valituksen jättöhetkellä. Jos valitus otetaan tutkittavaksi, tuomioistuin hankkii lisäselvityksiä. Se voi kutsua kuultavaksi todistajia ja asiantuntijoita, tehdä tutkimuksia paikan päällä tai pyytää osapuolia kuultavaksi Strasbourgiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee valitusasioita kolmesta tuomarista koostuvissa komiteoissa, seitsemästä tuomarista koostuvissa jaostoissa ja seitsemästätoista tuomarista koostuvassa suuressa jaostossa. Menettely on yleensä sekä kirjallista että suullista. Tuomioistuimen jaoston asettamat komiteat voivat yksimielisellä päätöksellään jättää ottamatta yksilövalituksen tutkittavaksi, jos päätös voidaan tehdä asiaa sen enempää tutkimatta. Muuten jaosto ratkaisee, otetaanko valitus käsiteltäväksi. Kun jaosto ottaa asian tutkittavakseen, se asettuu myös osapuolten käytettäväksi sovintoratkaisun aikaansaamiseksi. Joissain tapauksissa asian ratkaisu voidaan siirtää suurelle jaostolle. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiovalta Jos ihmisoikeussopimusta on rikottu, ihmisoikeustuomioistuimella on valta määrätä sopimusta rikkonut sopimusvaltio maksamaan valittajalle hyvitystä, joka voi sisältää esimerkiksi vahingon- ja oikeudenkäyntikulujen korvauksen. Ihmisoikeustuomioistuimen tuomio on lopullinen ja vastaajavaltiota oikeudellisesti sitova. Tarkoitus on, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiot huomioidaan kansallisissa oikeuskäytännöissä ja niihin johtaneisiin epäkohtiin puututaan. Valtioiden on siis huolehdittava oikeuskäytäntöjen muuttamisesta ja viranomaisten koulutuksesta ja asioista tiedottamisesta niin, ettei tapaus toistuisi. Käytännössä valtiot eivät kuitenkaan aina ole ottaneet tuomioista opiksi,

14 14/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA vaan samankaltaisista tapauksista valitetaan ja niistä annetaan tuomioita uudestaankin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökset, tuomiot ja päätöslauselmat ovat saatavissa myös tuomioistuimen ja valtion säädöstietopankin kotisivuilta (yhteystiedot ohessa). Suomi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Suomen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa saamat tuomiot ovat liittyneet erityisesti oikeudenkäyntien pituuteen. Oikeudenkäynnit ovat saattaneet kestää useita vuosia. Muita yleisiä syitä ovat olleet perustelujen puute ja kuulemisperiaatteen noudattamatta jättäminen. Suomi on saanut huomattavasti enemmän tuomioita kuin muut Pohjoismaat. Vuodet kattavana tarkasteluaikana Suomi sai 103 tuomiota, kun Ruotsi sai vain 43, Norja 20 ja Tanska 13. Vuonna 2009 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelemien suomalaistapausten määrä nousi jyrkästi. Kasvu selittyy maasta poistettavaksi määrättyjen turvapaikanhakijoiden valitusten lisääntymisellä. Turvapaikanhakija voi valittaa päätöksestä, mikäli hänet karkotetaan valtioon, jossa häntä uhkaa epäinhimillinen kohtelu. Yhteystiedot: Ihmisoikeustuomioistuin The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe Strasbourg-Cedex FRANCE Faksi: +33 (0) Internet: Euroopan neuvoston ihmisoikeustietokeskus The Human Rights Information Centre Council of Europe (osoite sama kuin yllä) Puhelin: Internet: Lisätietoja: Ulkoasiainministeriö Ihmisoikeustuomioistuin- ja sopimusasioiden yksikkö Oikeuspalvelu PL Valtioneuvosto Sihteeri Puhelin: Faksi: Valtion säädöstietopankki Finlex Internet:

15 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA 15/16 Solvit-verkosto Solvit on EU-jäsenmaiden verkosto, jonka tavoitteena on etsiä yhteistyössä nopeita ratkaisuja rajat ylittäviin ongelmiin. EU:n komissio tarjoaa verkostolle toimintapuitteet, mutta Solvit-keskukset kuuluvat jäsenmaiden kansalliseen hallintoon. Solvit-keskukset löytyvät EU:n jäsenmaiden lisäksi Norjasta, Islannista ja Liechtensteinista. Palvelut ovat maksuttomia. Verkosto käsittelee tapauksia, joissa EU-maiden viranomaiset ovat käsitelleet EU-lainsäädäntöä virheellisesti rajat ylittävissä asioissa. Solvit ei käsittele EU-toimielimiä koskevia valituksia. Se ei myöskään tarjoa oikeudellista neuvontaa. Verkostoon voivat ottaa yhteyttä kansalaiset ja yritykset. Asiaa käsittelee Solvit-keskus siinä maassa, jossa ongelma on ilmennyt. Valitus toimitetaan verkkolomakkeella, sähköpostilla, faksilla tai postitse. Lomake löytyy Solvit-verkoston sivuilta (yhteystiedot ohessa). Tavoitteena on etsiä ongelmaan ratkaisu kymmenessä viikossa. Keskus voi myös auttaa muiden ratkaisukeinojen löytämisessä. Ratkaisemattomat ongelmat on edelleen mahdollista viedä kansalliseen oikeuteen tai valittaa EU:n elimiin. Yhteystiedot: Kansalliset Solvit-keskukset centres/addresses/index.htm Suomen Solvit-keskus Työ- ja elinkeinoministeriö PL 32 (Ratakatu 3) Valtioneuvosto Puhelin: Faksi: Sähköposti: Lisätietoja: Solvit Internet: about/index_fi.htm Verkkolomake solvit/application/index. cfm?method=webform. homeform&language=fi Lomakepohja submission/by_mail_fi.htm

16 16/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA Ulkoasiainministeriö Eurooppatiedotus PL 482, Valtioneuvosto Puh. (09) Faksi (09) Utrikesministeriet Europainformationen PB 482, Statsrådet Tfn (09) Fax (09) Asiakaspalvelut maakunnissa, Kundservice i landskapen:

Kansalaisen mahdollisuudet. valittaa ja vedota EU:ssa

Kansalaisen mahdollisuudet. valittaa ja vedota EU:ssa Kansalaisen mahdollisuudet valittaa ja vedota EU:ssa 02 2013 2/16 KANSALAISTEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA EU:SSA Kansalaisella on useita mahdollisuuksia valittaa ja vedota niin kansallisella kuin

Lisätiedot

KANSALAISEN MAHDOLLISUUDET

KANSALAISEN MAHDOLLISUUDET KANSALAISEN MAHDOLLISUUDET VALITTAA JA VEDOTA Suomessa: 3/2006 Suomalaiset viranomaiset ja tuomioistuimet ovat velvollisia varmistamaan, että Euroopan yhteisön oikeudesta ja Euroopan ihmisoikeussopimuksesta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta, EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU, EURATOM) 2016/, annettu päivänä kuuta, unionin ja sen henkilöstön välisten riitojen ratkaisemista ensimmäisenä oikeusasteena koskevan toimivallan siirtämisestä

Lisätiedot

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 6. heinäkuuta 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) LEX 1684 PE-CONS 22/1/16 REV 1 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta 8. Miten EU toimii? EU:n toimielimet EU:n tärkeimmät toimielimet ovat: 1) Ministerineuvosto eli Euroopan unionin neuvosto 2) Eurooppa-neuvosto eli huippukokous 3) Euroopan parlamentti 4) Euroopan komissio.

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

1. Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat ( )

1. Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat ( ) . Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat (2005 2006) 250 200 50 00 50 0 2005 () 2006 Vireille tulleet asiat Ratkaistut asiat Vireillä olevat asiat

Lisätiedot

EIP-ryhmän. valitusjärjestelmä. Vastuullisen toiminnan varmistaja

EIP-ryhmän. valitusjärjestelmä. Vastuullisen toiminnan varmistaja EIP-ryhmän valitusjärjestelmä Vastuullisen toiminnan varmistaja VAIHE 1: Valitus Kuka voi valittaa? Kuka tahansa, joka kokee EIP-ryhmän toiminnalla olevan vaikutusta häneen. Mistä asioista voi valittaa?

Lisätiedot

EUROOPAN OIKEUSASIAMIES

EUROOPAN OIKEUSASIAMIES EUROOPAN OIKEUSASIAMIES Euroopan oikeusasiamies tutkii unionin toimielinten, elinten ja laitosten toiminnassa ilmenneitä hallinnollisia epäkohtia. Hän voi ryhtyä tutkimuksiin omasta aloitteestaan tai unionin

Lisätiedot

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kysymyksiä ja Vastauksia

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kysymyksiä ja Vastauksia Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Kysymyksiä ja Vastauksia Kysymyksiä ja Vastauksia Mikä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin? Tuomioistuimen sihteeristö on valmistellut nämä kysymykset ja vastaukset. Tämä

Lisätiedot

Unionin tuomioistuin. Kokoonpano, toimivalta ja oikeudenkäyntimenettely

Unionin tuomioistuin. Kokoonpano, toimivalta ja oikeudenkäyntimenettely Unionin tuomioistuin Kokoonpano, toimivalta ja oikeudenkäyntimenettely Yhteisen Euroopan rakentamiseksi eräät valtiot (tällä hetkellä 28) ovat tehneet keskenään Euroopan yhteisöjen ja sen jälkeen Euroopan

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot

C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Oikeudenkäyntitilastot Virkamiestuomioistuin C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Virkamiestuomioistuimen yleinen toiminta 1. Vireille tulleet, ratkaistut ja vireillä olevat asiat (2007 2011)

Lisätiedot

Sisällys. Teoksen kirjoittaja Esipuhe kolmanteen uudistettuun laitokseen Keskeiset lyhenteet

Sisällys. Teoksen kirjoittaja Esipuhe kolmanteen uudistettuun laitokseen Keskeiset lyhenteet Teoksen kirjoittaja Esipuhe kolmanteen uudistettuun laitokseen Keskeiset lyhenteet III V XIV Johdanto 1 1 Teoksen kohde ja tarkoitus 1 2 Keskeisiä käsitteitä 3 2.1 Mitä tarkoitetaan EU-oikeudella? 3 2.2

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2275(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2275(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.9.2012 2011/2275(INI) MIETINTÖLUONNOS 28. vuosikertomuksesta EU:n lainsäädännön soveltamisen valvonnasta (2010) (2011/2275(INI)) Oikeudellisten

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... KESKEISET LYHENTEET... xxiii

Sisällys. Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... KESKEISET LYHENTEET... xxiii vii Esipuhe toiseen uudistettuun laitokseen... LÄHTEET... xiii xv KESKEISET LYHENTEET... xxiii I JOHDANTO... 1 1. Teoksen painopistealueista ja keskeisistä näkökulmista... 1 2. Keskeisiä käsitteitä...

Lisätiedot

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 Täydentävät säännöt 1 Sisällys I luku II luku III luku - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla)...000 - Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 - Ilmoitus todistajan tai asiantuntijan väärästä valasta (6

Lisätiedot

EU:n kansalais- aloite

EU:n kansalais- aloite EU:n kansalaisaloite Miljoona EU-kansalaista voi pyytää komissiota tekemään lakialoitteen. Suomessa valtiolliseen kansalaisaloitteeseen tarvitaan 50 000 äänioikeutettua. 02 2012 2/8 EU:N KANSALAISALOITE

Lisätiedot

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA?

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES MITÄ OIKEUSASIAMIES TEKEE? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet tehtävissään noudattavat lakia ja täyttävät

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

EU:N KANSALAISALOITE 1/8. EU:n kansalaisaloite

EU:N KANSALAISALOITE 1/8. EU:n kansalaisaloite EU:N KANSALAISALOITE 1/8 4 2011 EU:n kansalaisaloite Euroopan unionin kansalaisaloite otetaan pian käyttöön. Kansalaisaloitteella miljoona EU-kansalaista voi pyytää komissiota tekemään lakialoitteen. Myös

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE NRO 29/2004 Asia: Valiokunnan tiedoksi annetut vetoomukset Liitteenä ovat yhteenvedot kahden vetoomuksen sisällöstä

Lisätiedot

Ympäristölainsäädäntö lainsäädäntöprosessien seuranta ja niihin vaikuttaminen

Ympäristölainsäädäntö lainsäädäntöprosessien seuranta ja niihin vaikuttaminen Ympäristölainsäädäntö lainsäädäntöprosessien seuranta ja niihin vaikuttaminen 1.10.2010 Sisältö Ympäristösäätelyä useilta tahoilta EU:n lainsäädännön perusteet EU:n toimielimet (3) EU:n päätöksenteko Säädösten

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

C Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot

C Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot C Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen yleinen toiminta 1. Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat

Lisätiedot

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES 1.6.2011 Helsinki EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES Mitä oikeusasiamies tekee? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet tehtävissään noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Viranomaisten

Lisätiedot

Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus Korkein hallinto-oikeus Korkeimman hallinto-oikeuden toimiala on erittäin laaja. Korkeimman hallinto-oikeuden ja yleisesti hallintotuomioistuinten yhteiskunnallinen tehtävä ulottuu kaikille yhteiskuntaelämän

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

B Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot

B Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot B Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen yleinen toiminta 1. Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2119(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2119(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 5.12.2013 2013/2119(INI) MIETINTÖLUONNOS 29. vuosikertomuksesta Euroopan unionin oikeuden soveltamisen valvonnasta (2011) (2013/2119(INI))

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 13 päivänä joulukuuta 1989 *

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 13 päivänä joulukuuta 1989 * GRIMALDI v. FONDS DES MALADIES PROFESSIONNELLES YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 13 päivänä joulukuuta 1989 * Asiassa C-322/88, jonka tribunal du travail de Bruxelles on saattanut ETY:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2011/0901B (COD) 9375/1/15 REV 1 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUR 341 COUR 21 INST 181 CODEC 797 PARLNAT 70

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en) 13529/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 858 DAPIX 184 CRIMORG 135 ENFOPOL 361 ENFOCUSTOM 170 NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS ajoneuvorekisteritietoja

Lisätiedot

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvistä oikeudenhoitoa koskevista säännöksistä annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Euroopan unionin jäsenyyteen

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja sen Hudoc-tietokanta. Eduskunnan kirjasto 4.11.2014 Marja Autio

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja sen Hudoc-tietokanta. Eduskunnan kirjasto 4.11.2014 Marja Autio Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja sen Hudoc-tietokanta Eduskunnan kirjasto 4.11.2014 Marja Autio Koulutuksen runko Yleistä Euroopan neuvostosta Euroopan ihmisoikeussopimus EIS Euroopan ihmisoikeustuomioistuin

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.8.2018 COM(2018) 580 final 2018/0306 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Kanadan sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisellä laaja-alaisella talous- ja kauppasopimuksella

Lisätiedot

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI

SN 1316/14 vpy/sl/mh 1 DG D 2A LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. tammikuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE ILMOITUS Asia: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o.../20.., annettu...,

Lisätiedot

Euroopan unionin kansalaisuus Kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa Matkustaminen Työskentely Opiskelu Nuorten Eurooppa Eurooppalainen identiteetti

Euroopan unionin kansalaisuus Kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa Matkustaminen Työskentely Opiskelu Nuorten Eurooppa Eurooppalainen identiteetti Kansalaisten Eurooppa Euroopan unionin kansalaisuus Kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa Matkustaminen Työskentely Opiskelu Nuorten Eurooppa Eurooppalainen identiteetti 1 Kansalaisten Eurooppa Euroopan

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehty pöytäkirja ***I

Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehty pöytäkirja ***I P7_TA-PROV(2012)0294 Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä tehty pöytäkirja ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 5. heinäkuuta 2012 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

C Unionin yleisen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot

C Unionin yleisen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot C Unionin yleisen tuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Unionin yleisen tuomioistuimen yleinen toiminta 1. Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat (2007 2011) Vireille tulleet asiat

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

Ohjeet ja suositukset

Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset keskusvastapuolten kollegioiden jäsenten välisistä kirjallisista sopimuksista ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Puh. +33 (0) 1 58

Lisätiedot

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017 EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet Sirpa Pietikäinen 2017 Euroopan unionin kansalaisuus Unionin kansalaisuus luotiin Maastrichtin sopimuksessa vuonna 1992 Unionin kansalainen on jokainen, jolla on jonkin

Lisätiedot

Commission européenne, B-1049 Bruxelles / Europese Commissie, B-1049 Brussel - Belgia. Puhelin: (32-2)

Commission européenne, B-1049 Bruxelles / Europese Commissie, B-1049 Brussel - Belgia. Puhelin: (32-2) Liikenteen ja liikkumisen pääosasto Bryssel 25/02/2014 Arvoisa vastaanottaja Suomen Rautatiematkustajat ry puheenjohtaja KALEVI KÄMÄRÄINEN Asematie 1 B 14 FI-75530 Nurmes FINLAND kalevi.kamarainen@gmail.com

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0136 (NLE) 14112/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUSTCIV 263 TRANS 364 MAR 148 ENV 710 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet.

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet. VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? 1) Mitä eduskunnan oikeusasiamies tekee? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hän valvoo muita julkista

Lisätiedot

L 172 virallinen lehti

L 172 virallinen lehti Euroopan unionin L 172 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 9. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto

KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto KUULEMINEN YRITYSTEN SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN KOTIPAIKAN SIIRTÄMISESTÄ TOISEEN EU-VALTIOON Euroopan komissio, sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto Johdanto Taustaa: Euroopan komission sisämarkkinoiden ja palvelujen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 8.12.2010 2010/0222(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Brasilian liittotasavallan

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 5.7.2012 EP-PE_TC1-COD(2011)0902 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 5. heinäkuuta 2012 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO EU:N STRATEGIAELIN Eurooppa-neuvosto on se EU:n toimielin, joka määrittelee Euroopan unionin yleisen suunnan ja prioriteetit. Sen jäseninä ovat EU:n jäsenmaiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Oikeustapauksia verkossa

Oikeustapauksia verkossa Oikeustapauksia verkossa Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio Eduskunnan kirjasto 10.3.2015 Koulutuksen sisältö Oikeustapaukset oikeuslähteenä Kansalliset tuomioistumet Kuinka löydän näiden

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1977L0249 FI 01.01.2007 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä maaliskuuta 1977, asianajajien

Lisätiedot

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 )

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) FI LIITE I LIITE 22 06 HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) 1. Viejän nimi, täydellinen osoite ja maa, yhteystiedot

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2016 COM(2016) 620 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden ja Sveitsin valaliiton välisellä eurooppalaisia satelliittinavigointiohjelmia

Lisätiedot

Kansainvälisen tuomioistuimen johtaminen Oikeushallinto Euroopan unionin tuomioistuimissa

Kansainvälisen tuomioistuimen johtaminen Oikeushallinto Euroopan unionin tuomioistuimissa Kansainvälisen tuomioistuimen johtaminen Oikeushallinto Euroopan unionin tuomioistuimissa Heikki Kanninen Varapresidentti Euroopan unionin yleinen tuomioistuin Hallintotuomioistuinpäivä 30.1.2015 Helsingin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI Ohjeet keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA70-151-298 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 4 3 Tarkoitus...

Lisätiedot

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 22.11.2011 2011/0901(COD) LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta oikeudellisten asioiden valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

CPT-komiteasta lyhyesti

CPT-komiteasta lyhyesti CPT-komiteasta lyhyesti Eurooppalainen komitea kidutuksen, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi (CPT) Vapautensa menettäneiden ihmisten huonon kohtelun ehkäiseminen Euroopassa

Lisätiedot

"4. Julistus Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 c artiklan 4 kohdasta ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 205 artiklan 2 kohdasta

4. Julistus Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 c artiklan 4 kohdasta ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 205 artiklan 2 kohdasta JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 22. lokakuuta 2007 (23.10) (OR. fr) CIG 3/1/07 REV 1 COR 2 OIKAISU ILMOITUKSEEN Lähettäjä: HVK:n puheenjohtajisto Päivämäärä: 22. lokakuuta 2007

Lisätiedot

Sisämarkkinoiden tulostaulu

Sisämarkkinoiden tulostaulu Sisämarkkinoiden tulostaulu Jäsenvaltion tulos Suomi (Raportointijakso: 2014 2015) EU-lainsäädännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä On huomattava, että edellisen tulostaulun jälkeen on kumottu

Lisätiedot

Yhteisön lainsäädännön soveltamisen tehokkaampi valvonta

Yhteisön lainsäädännön soveltamisen tehokkaampi valvonta P5_TA(2004)0139 Yhteisön lainsäädännön soveltamisen tehokkaampi valvonta Euroopan parlamentin päätöslauselma komission tiedonannosta yhteisön lainsäädännön soveltamisen tehokkaammasta valvonnasta (KOM(2002)

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.12.2011 KOM(2011) 904 lopullinen 2011/0441 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden antamasta selityksestä, jonka mukaan ne hyväksyvät Euroopan unionin edun mukaisesti

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto) 18 päivänä joulukuuta 1997 *

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto) 18 päivänä joulukuuta 1997 * YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto) 18 päivänä joulukuuta 1997 * Asiassa C-5/97, jonka Belgian Raad van State on saattanut EY:n perustamissopimuksen 177 artiklan nojalla yhteisöjen tuomioistuimen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen. Olen päättänyt omasta aloitteestani tutkia menettelyn kirjelmän antamisessa.

Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen. Olen päättänyt omasta aloitteestani tutkia menettelyn kirjelmän antamisessa. PÄÄTÖS 14.06.2019 Dnro OKV/9/50/2018 Työ- ja elinkeinoministeriö 1/5 VN-jakelu ASIA Valtioneuvoston kirjelmän viivästyminen ASIAN VIREILLETULO Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan 31.5.2018 työ- ja

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIN

EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIN EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIN Euroopan unionin tuomioistuin on yksi unionin seitsemästä toimielimestä. Se muodostuu kahdesta osasta: unionin tuomioistuin ja unionin yleinen tuomioistuin. Euroopan unionin

Lisätiedot

Videoneuvottelun käyttö

Videoneuvottelun käyttö Videoneuvottelun käyttö todisteiden saamiseksi siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa 28 päivänä toukokuuta 2001 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1206/2001 mukaisesti Käsikirja Euroopan oikeudellinen

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (12.02) (OR. en) 6365/08 PESC 189 RELEX 90 COMEM 19

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (12.02) (OR. en) 6365/08 PESC 189 RELEX 90 COMEM 19 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. helmikuuta 2008 (12.02) (OR. en) 6365/08 PESC 189 RELEX 90 COMEM 19 EHDOTUS Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Päivä:

Lisätiedot

Yhteisöjen tuomioistuimen oikeudenkäyntejä koskevat tilastot (1997) 1

Yhteisöjen tuomioistuimen oikeudenkäyntejä koskevat tilastot (1997) 1 Yhteisöjen tuomioistuimen oikeudenkäyntejä koskevat tilastot (997 Yhteisöjen tuomioistuimen toiminta Taulukko : Toiminta vuonna 997 Ratkaistut asiat Taulukko 2: Taulukko 3: Taulukko 4: Taulukko 5: Taulukko

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta /2013 (Suomen säädöskokoelman n:o 64/2013) Valtioneuvoston asetus

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta /2013 (Suomen säädöskokoelman n:o 64/2013) Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUS SARJA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2013 6/2013 (Suomen säädöskokoelman n:o 64/2013) Valtioneuvoston asetus keskinäisestä oikeusavusta rikosasioissa Euroopan

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla)

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) Lausunto nro 1/2016 (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 muuttamisesta

Lisätiedot

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys komission jäsenmäärää koskevasta Eurooppa-neuvoston päätösluonnoksesta.

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys komission jäsenmäärää koskevasta Eurooppa-neuvoston päätösluonnoksesta. Valtioneuvoston EU-sihteeristö E-KIRJE VNEUS2012-00516 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 21.09.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppa-neuvoston päätös komission jäsenmäärästä U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel SEC(2011) 1507 lopullinen. Luonnos

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel SEC(2011) 1507 lopullinen. Luonnos EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.12.2011 SEC(2011) 1507 lopullinen Luonnos EUROOPAN PARLAMENTIN, NEUVOSTON, KOMISSION, EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIMEN, TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEAN

Lisätiedot