Pikaintro käyttöjärjestelmiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pikaintro käyttöjärjestelmiin"

Transkriptio

1 Tietotekniikan laitos Jyväskylän yliopisto TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi, luento

2 Outline Tietokonelaitteisto 1 Tietokonelaitteisto 2 3 4

3 Outline Tietokonelaitteisto 1 Tietokonelaitteisto 2 3 4

4 Mikä on tietokone? (Image Copyright Computer Laboratory, University of Cambridge: used under CC license.)

5 Tietokone on binäärinen laskukone Tietokonelaitteisto käsittelee bittejä (nollia ja ykkösiä), jotka ilmenevät sähköjännitteinä Kaikki mitä tietokone tekee on bittien siirtämistä ja kahden bitin yhdistämistä ns. logiikkaportin avulla! Komponenteista (portteja, muistisoluja) organisoidaan suuri ja monipuolinen verkosto, mutta pohjalla oleva idea ei ole kummempi.

6 Tietokone on uusi keksintö Ideat 1800-luvulta Laskennan teoria 1900-luvun alkupuolelta Ensimmäiset yleiskäyttöiset tietokoneet 1940-luvulta (Käytännössä n. 70 vuotta sitten; esim. auto yli 100 vuotta, paperinvalmistus yli 2000 vuotta)

7 Tietokone on samanlainen kuin 60 vuotta sitten Von Neumann -arkkitehtuuri : prosessori, muisti, I/O, väylä Nykyään monimutkainen (tehostavia lisäkomponentteja); tärkeät peruskomponentit löytyvät kuitenkin yhä Teoreettiset mahdollisuudet yhä samat! Ei harppauksia näköpiirissä (ellei kvantti-, DNA- tai aivosolukoneista aleta saada käyttökelpoisia).

8 Keskusyksikkö (CPU) suorittaa konekielistä ohjelmaa

9 Ohjelma assembler konekieli (katsotaan käytännön esimerkki ohjelman kääntämisestä)

10 Muistihierarkia Rekisterit Välimuistit (Level 1, Level 2; prosessoriteknologia hoitaa välimuistin käytön; ohjelma näkee virtuaalimuistiavaruuden) Keskusmuisti Massamuistit kuten kovalevyt Rekisterit nopeita mutta kalliita (komponenttien ja sunnitteluratkaisujen hinta). Alaspäin siirryttäessä nopeus putoaa ja hinta laskee. Muistin suunnittelu aina kompromissi kapasiteettitavoitteen ja hintarajoitteen välillä!

11 Nykyisen tietokoneen ominaisuuksia Nopeampia, pienempikokoisia, suurempi kapasiteetti Löytyy kaikkialta!

12 Tietokoneita on joka puolella! Kännyköissä, kameroissa, DVD-soittimissa, pesukoneissa, autoissa RFID:t periaatteessa tietokoneita Täydellinen käyttöjärjestelmä tarvitaan yleiskäyttöisissä tietokoneissa, mutta käyttöjärjestelmän osioita tarvitaan myös muissa laitteistoissa.

13 Outline Tietokonelaitteisto 1 Tietokonelaitteisto 2 3 4

14 n merkitys Tietokone on siis binäärinen laskin, tyhmä vekotin, kasa rautaa (so. piitä, kuparia, kultaa, muovia, kemikaaleja) Laitteiston käyttämiseksi tarvitaan järjestelmä nimittäin käyttö-järjestelmä

15 Käyttöjärjestelmien historiaa 1940-luku, 1950-luku: Ensimmäiset tietokoneet, ei käyttöjärjestelmää. Ongelmia mm. ajankäytön kannalta: Miljoonien arvoista konetta varattiin kalenterista kuin Kortepohjan pyykkikonetta, esim. tunti kerrallaan. Jos tunnin aikaikkunassa tehtiin vartin työ, jäi 45 minuuttia hukattua aikaa. Ongelmana oli siis kallis hukka-aikaa, joka johti jonkinlaisen automaattisen vuoronnuksen tarpeeseen luku: monitoriohjelmat yksi ns. työ (job) loppuun, minkä jälkeen monitoriohjelma latasi ja käynnisti automaattisesti seuraava työn luku: monitoriohjelmia, JCL, ohjelmointikieliä ja kääntäjäohjelmia ( compile and run ). Ei moniajoa, ei muistinsuojausta. Haasteita lisäksi tasapuolisuus ja keskeytykset luku (edelleen): Aikajakojärjestelmät (time-sharing systems). Koneet yhä kalliita, moni pystyisi tekemään tehokasta työtä koneen avulla. Ratkaisuna tähän päätteet ja käyttäjien kesken jaetut aikaikkunat/aikaviipaleet. Useiden prosessien ja jaettujen resurssien käytöstä syntyivät luonnollisesti ongelmat synkronoinnissa, poissulussa ja lukkiutumisessa. Lisäksi muistin sekä käyttäjien ja käyttöoikeuksien hallinta tuli entistä tärkeämmäksi luku: mm. Multics sekä kehitteillä olevat UNIX ja MS-DOS. monipuolisempi, suurempi koodimassa, hankalampi hallita. Haaste kokonaisuuden jäsentäminen. Kerroksittainen jäsennysmalli luvulta alkaen: moniajon ja suojausten kehittämistä, moniydinprosessorit, hajautetut käyttöjärjestelmät, oliopohjaisuus. Mikrotietokoneet, oheislaitteiden kirjo. Verkkoyhteydet ja internet luku: kännykät ym. sulautetut laitteet. Tulevaisuus:Ainakin hajautus, liikkuvat laitteet sekä moniydinprosessorit. Pilvet ja kevyet asiakaslaitteet.

16 Nykyisen käyttöjärjestelmän toimintoja ja tavoitteita Moniajo (monta ohjelmaa yhtäaikaa) Monta käyttäjää Verkkoyhteydet Tietoturva Virransäästö (erit. mobiililaitteissa) Multimedia Käyttäjä pitää tiettyjä toiminnallisuuksia itsestäänselvinä; ne on tarjottava. Tasapainotettavia tavoitteita ovat mm. vasteaika, tuottavuus, tehokkuus, tasapuolisuus, saatavuus, luotettavuus.

17 Olennaisin käsite: prosessi Prosessi on ohjelman käynnissä oleva ilmentymä n päätehtävä on mahdollistaa prosessien käynnistäminen ja suorittaminen tietokonelaitteistossa.

18 Resurssit ja vuoronnus Mm. prosessoria, keskusmuistia, kovalevyä ym. laitteita, tiedostoja, viestikanavia sanotaan resursseiksi. Moniajon avain on resurssien jakaminen prosessien välillä Mm. aikaviipaleet ohjelmille, tiedostojen lukitseminen Ohjelmat eivät välttämättä laske koko ajan silloin ne odottelevat jotakin tapahtumaa (ovat blokkautuneina ) Tapahtuma käsitellään välittömästi, jolloin nykyinen prosessi keskeytyy väliaikaisesti Konteksti (context) on prosessorin tila, kun se suorittaa ohjelmaa. Kun prosessi keskeytyy prosessorin keskeytyskäsittelyssä, on tärkeää että konteksti säilyy, toisin sanoen johonkin on tallennettava rekisterien sisältö.

19 Käyttäjätila, käyttöjärjestelmätila Normaalit ohjelmat toimivat suojatussa käyttäjätilassa. Vähintään jonkinlainen osa käyttöjärjestelmän konekielisestä ohjelmasta toimii prosessorin ollessa ns. käyttöjärjestelmätilassa. Tätä osaa sanotaan käyttöjärjestelmän ytimeksi. Ytimen vastuulla voi olla paljon (monoliittinen ydin) tai vähän ( pienoisydin / microkernel) toimintoja Ytimen ja sen läheisten komponenttien toimenpiteet voidaan suunnitella hyvin monella tavalla. Operaatiotutkimuksen menetelmiä voi käyttää vaihtoehtojen arvioinnissa Tiettyjä pakollisia toimintoja löytyy kuitenkin kaikista käyttökelpoisista käyttöjärjestelmistä...

20 Yhteenveto käyttöjärjestelmän tehtävistä/moduuleista Prosessinhallinta: vuoronnus (scheduler/dispatcher) synkronointi (synchronization) prosessien kommunikointi (IPC, inter-process communication) käynnistys, linkitys Muistinhallinta (memory management) Tiedostojärjestelmä (file system) Laitteiden ja muiden sijaintien nimeäminen/osoitteet Matalan tason laitehallinta (device management / drivers) Puskurointi Käyttäjämaan rajapinta (system call interface / API)

21 Outline Tietokonelaitteisto 1 Tietokonelaitteisto 2 3 4

22 (Katsotaan netistä Linuxin ytimen lähdekoodia konkreettinen esimerkki käyttöjärjestelmästä)

23 Outline Tietokonelaitteisto 1 Tietokonelaitteisto 2 3 4

24 Tehtävä Jakaudutaan kahteen ryhmään ja tehdään 15 minuutin keskustelu sekä purku: Kirjoita (subjektiivinen) kertomus ensimmäisestä kosketuksestasi tietokoneeseen. Milloin tämä oli? Mikä tietokone oli kyseessä, ja mikä oli käyttöjärjestelmä? Vertaa silloista käyttökokemusta nykyisin käyttämääsi tietokoneeseen ja käyttöjärjestelmään (todennäköisesti esim. Windows XP/Vista/7, Mac OSX, Linux). Mitä ominaisuuksia ensimmäisestäsi puuttui verrattuna nykypäivään, ja kaipaatko toisaalta jotakin ominaisuutta jota enää ei ole?

3. Muistin hallinta. 3.1 Erityyppiset muistit

3. Muistin hallinta. 3.1 Erityyppiset muistit Muistin hallinta 51 3. Muistin hallinta Tämä luku käsittelee erityyppisiä muisteja ja ohjelman sijoittelua muistiin, dynaamisen muistin hallintaa ja yleensä muistinhallintaa. Pääpaino on siinä, miten muisti

Lisätiedot

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen?

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Timo Kinnunen Särkiniementie 16 A 41 70700 Kuopio Finland Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Johdanto MOTTO: Oikea Windows, asennettuna normaaliin tapaan kiintolevylle, on aina se

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

OPAS. 13 kysymystä toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamisesta. Pikaopas toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamiseen liittyvien pohdintojen tueksi.

OPAS. 13 kysymystä toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamisesta. Pikaopas toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamiseen liittyvien pohdintojen tueksi. OPAS 13 kysymystä toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamisesta Pikaopas toiminnanohjausjärjestelmän vaihtamiseen liittyvien pohdintojen tueksi. Sisältö Lukijalle 1. Milloin toiminnanohjausjärjestelmä kannattaa

Lisätiedot

CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA

CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA CICERO Learning -selvitysraportti TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPISKELUSSA SISÄLLYS ESIPUHE.......................................................................................3

Lisätiedot

Teknologian käyttö matematiikan oppitunnilla yläkoulussa ja lukiossa. Senja Roivas

Teknologian käyttö matematiikan oppitunnilla yläkoulussa ja lukiossa. Senja Roivas Teknologian käyttö matematiikan oppitunnilla yläkoulussa ja lukiossa Senja Roivas Pro gradu -tutkielma Itä-Suomen yliopisto Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta Fysiikan ja matematiikan laitos

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa?

Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa? Solmu 1/2013 1 Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa? Lasse Holmström Matemaattisten tieteiden laitos, Oulun yliopisto lasse.holmstrom@oulu.fi Mitä informaatioteknologia on? Ensimmäinen reaktio

Lisätiedot

Alkusanat ja sisällysluettelo

Alkusanat ja sisällysluettelo Alkusanat ja sisällysluettelo Tässä ohjeessa käsitellään pintapuolisesti ohjelman sujuvan käytön aloittamiseksi tarvittavien pohjatietojen lisääminen. Useimmat ohjeessa käsitellyistä toimenpiteistä onnistuvat

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi?

Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi? Tiedonpelastus TEKSTI: NIKO JAKOBSSON KUVAT: ERIC LERAILLEZ Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi? 34 MikroPC 8/2012 WWW.MIKROPC.NET

Lisätiedot

Katsaus koulun tietokonepohjaisten hallintojärjestelmien käytön vaiheisiin Suomen peruskouluissa ja lukioissa

Katsaus koulun tietokonepohjaisten hallintojärjestelmien käytön vaiheisiin Suomen peruskouluissa ja lukioissa Petri Haapa 179 Katsaus koulun tietokonepohjaisten hallintojärjestelmien käytön vaiheisiin Suomen peruskouluissa ja lukioissa Tietokoneita on käytetty koulujen hallinnossa varsin pitkään, mutta sitä koskeva

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

Tästä se alkoi: REIKÄKORTTI

Tästä se alkoi: REIKÄKORTTI Tästä se alkoi: REIKÄKORTTI Kuva 1: Reikäkortti Ennen varsinaista tietokoneiden aikakautta hoidettiin automaattista tietojenkäsittelyä pääasiassa reikäkorttikoneilla. Reikäkorttikoneiden aikakauden katsotaan

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA

OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU LUONNONTIETEIDEN ALA Tietojenkäsittely Opinnäytetyö FACEBOOK

Lisätiedot

Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta.

Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta. Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan! Oikealla palvelinratkaisulla joustavaa ja huoletonta tuottavuutta. Windows Server mikä ratkaisu on sinulle paras? Keskity yrittäjyyteen, älä tietotekniikkaan!

Lisätiedot

Pekka Wikström. Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen

Pekka Wikström. Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen Metropolia Ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma Pekka Wikström Vaihtuvan tiedon käyttöönotto ja soveltaminen pieneen graafisen alan yritykseen Insinöörityö 13.4.2010 Ohjaaja: yrittäjä Pertti

Lisätiedot

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä...

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä... 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)... 4 2. Lubuntu yleiskatsaus...

Lisätiedot

Mikä tietoyhteiskunta kohtaako ymmärrys informaation? Avaimia tietoyhteiskunnan käsittämiseen

Mikä tietoyhteiskunta kohtaako ymmärrys informaation? Avaimia tietoyhteiskunnan käsittämiseen Mikä tietoyhteiskunta kohtaako ymmärrys informaation? Avaimia tietoyhteiskunnan käsittämiseen Matti Parikka, opettajankoulutuksen teknisen työn didaktiikan emerituslehtori, teknologiakasvatuksen dosentti,

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot

TUTKITTUA TIETOA OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ

TUTKITTUA TIETOA OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Etunimi Sukunimi Marja Kankaanranta Inka Mikkonen Kaisa Vähähyyppä toim. TUTKITTUA TIETOA OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa Oppaat ja käsikirjat 2012:13 Opetushallitus

Lisätiedot

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen.

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. Alle on listattu monia yleisiä kysymyksiä ja väittämiä, joita liiton tai yhdistyksen henkilöt usein

Lisätiedot

PC-KSyttfiJat ry:n J&senm3ar&n kasvu

PC-KSyttfiJat ry:n J&senm3ar&n kasvu pc-kfivmub 2 91 PC-Kayttajat ry:n jasenlehti PC-KSyttfiJat ry:n J&senm3ar&n kasvu 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1.6.-91 Postiosoite: PC-Kayttajat ry, PL 494, 00101 Helsinki SISALTO Sivu 3 Puheenjohtajan

Lisätiedot

Yhteentoimivuus, standardit ja palveluarkkitehtuuri

Yhteentoimivuus, standardit ja palveluarkkitehtuuri Juha Mykkänen, Timo Itälä, Saara Savolainen, Hannu Virkanen Yhteentoimivuus, standardit ja palveluarkkitehtuuri SOLEA-hanke Itä-Suomen yliopisto Aalto-yliopisto Juha Mykkänen, Timo Itälä, Saara Savolainen,

Lisätiedot

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Heikki Poroila Mitä tapahtuu perinteisen kirjastopalvelun jälkeen? Erilaiset vaihtoehdot nähdään yleensä hyvin äärimmäisinä. Osa ihmisistä

Lisätiedot

10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia

10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia Käyttäjäystävällisen sovelluksen suunnittelu 1 10 Käyttöliittymä rakentaa ajatusmallia Käyttöliittymiä ja vuorovaikutusta käsittelevässä kirjallisuudessa esiintyy keskeisesti termi mental model. Suomeksi

Lisätiedot