OPAS PAPEILLE AVUNTARPEESSA OLEVIEN OHJAAMISEKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPAS PAPEILLE AVUNTARPEESSA OLEVIEN OHJAAMISEKSI"

Transkriptio

1 OPAS PAPEILLE AVUNTARPEESSA OLEVIEN OHJAAMISEKSI Sosiaalipalvelujen neuvonta Neuvontanumero: Neuvonnan asiakaspalvelupiste Kelan talo Aleksis Kiven katu 18 Sekä neuvontanumero että palvelupiste palvelevat seuraavasti: ma - to klo 9-12 ja klo pe klo 9-12 ja klo Sosiaalipalvelujen neuvonta auttaa sekä puhelimitse että palvelupisteessä, kun tarvitset tietoa kaupungin palveluista ja etuuksista tai palveluohjausta ja asiointitukea. Sosiaalipalvelujen neuvonta palvelee kaikkia tamperelaisia. Opastusta ja apua saa muun muassa siinä, minne ottaa yhteyttä perheen taloudellisissa vaikeuksissa päihdeongelmissa lastensuojelukysymyksissä muissa elämän kriiseissä ja tietoa voi kysyä päivähoitoa ja vanhustenhuoltoa koskevista asioista. Palvelu on asiakkaan kuuntelemista ja neuvontaa sekä ohjaamista edelleen eri palvelujen piiriin. Sosiaalipalvelujen neuvonnasta voi asiakas hakea toimeentulotukihakemuksia ja saada tarvittaessa ohjeita hakemuksen täyttämisessä. Sosiaalineuvojat antavat yleisluontoista neuvontaa: sosiaalineuvojat eivät tee asiakasta koskevia viranomaispäätöksiä. TAYS Ensiapu Acuta keskus: K-rakennus Teiskontie 35 Terveyspalvelujen neuvonta Terveyspalvelujen neuvonta sekä ajanvaraus omalääkärille ja sairaanhoitajalle numerosta , joka päivä klo 7-22 Suuntanumeroa käytetään soitettaessa matkapuhelimesta ja verkkoryhmän ulkopuolelta. Klo 22-7 numeroissa vastaa nauhoitettu tiedote, jossa kerrotaan soitto-ohjeet kiireellisten tapausten varalle. Puhelu, myös jonotus, maksaa normaalin paikallisverkkomaksun. Jonotusäänen kuullessasi (pitkä matala, lyhyt matala, pitkä korkea) älä sulje puhelinta, vaan jää odottamaan vuoroasi. Huom! Alkuviikosta, etenkin aamuisin, puhelinlinjat ovat erittäin ruuhkaisia. Jos kysymyksessä ei ole kiireellinen ajanvaraus, on suositeltavaa soittaa keskellä viikkoa tai iltaisin ja viikonloppuisin ohjaa ja auttaa

2 Kun sairastut, soita terveyspalvelujen neuvontaan. Sairaanhoitaja antaa hoito-ohjeita, arvioi hoidon tarpeesi ja tarvittaessa ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan ja varaa vastaanottoajan lääkärille tai sairaanhoitajalle. Voit keskustella sairaanhoitajan kanssa terveyteen ja sairauteen liittyvistä kysymyksistä. Sairaanhoitaja tukee omatoimisuutta antamalla yleisiä ohjeita hoitoon ilman lääkärin vastaanotolla käyntiä. Sairaanhoitaja antaa neuvoja ja ohjeita äkillisissä sairaustapauksissa. Saat halutessasi tietoa muista sosiaali- ja terveyspalveluista ja niiden yhteystiedoista. Sairaanhoitaja vastaa internetin kautta tamperelaisten terveyttä ja sairauksia koskeviin yleisluontoisiin kysymyksiin: Ulkomaalaistoimisto: pakolaisten ja paluumuuttajien sosiaaliasema keskus Pohjolankatu 25 B, 2. krs Tampere Neuvonta ja ajanvaraus: puh avoinna ma - ti ja to - pe klo 9-15, suljettu keskiviikkona. Etuuskäsittelijöiden ja ohjaajien päivystysaika: ti ja to klo Sosiaalityöntekijöille vain ajanvarauksen kautta. Päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu Vuolteenkatu Tampere Johtava ohjaaja: Ruut Hiekkanen Matkapuhelin: Sähköpostiosoite: Päivätoimintakeskus päihteiden ongelmakäyttäjille toimii entisissä Toimintakeskus Vuoltsun tiloissa. Päivätoimintakeskus Huoltsu on matalan kynnyksen paikka. Asiakkaat voivat olla siellä päihtyneinä, mutta päihteiden käyttö sisätiloissa on kiellettyä. Huoltsu on avoinna maanantaista perjantaihin kello Päivätoimintakeskuksessa voi ruokailla klo 14 juoda kahvia peseytyä, vaihtaa vaatteet levätä ja nukkua pestä ja kuivata pyykit saada terveysneuvontaa ja sosiaalipalveluihin ohjausta sekä saada pienimuotoisia hoidollisia toimenpiteitä. Huoltsussa järjesteään virike- ja ryhmätoimintaa eri yhteistyötahojen kanssa. Asiakkaiden ja henkilökunnan yhteistyöhön sisällytetään viikoittaiset yhteisökokoukset. Toimintaan kuuluu "etsivä työ" eli asiakkaita ohjataan kadulta päiväkeskukseen. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä poliisin sekä päihde- ja mielenterveysjärjestöjen kanssa. Tampereen asumispäivystys ja tukiasumisen yksikkö (TASTU)

3 puh Väkipyöränkatu Tampere Tampereen asumispäivystys ja tukiasumisen yksikkö on kaupungin omaa palvelutuotantoa. Asumispäivystys tarjoaa matalan kynnyksen asumispalvelua, se on tarkoitettu asunnottomille tamperelaisille ja sinne voi tulla päihtyneenä. Asumispäivystyksessä on kaksi osastoa, joilta siirrytään päihdekuntoutukseen, muuhun asumispalveluun, tukiasumisen yksikköön tai omaan kotiin asiakkaan tilanteen mukaan. Päihtyneiden osasto vastaanottaa asiakkaita ympäri vuorokauden. Osastolla on kahden hengen huoneet, joissa on sänky, suihku ja wc. Kun asiakas tulee osastolle, hänelle tehdään välitön arviointi kunnosta ja palvelun tarpeesta. Päihteistä toipuvien osastolle sijoitetaan päihteettömään elämään pyrkiviä päihdeongelmaisia. Osaston asukkailla on omat kalustetut huoneet. Osasto tarjoaa yhteisöllistä asumista ja ryhmätoimintaa. Asiakkaan kanssa laaditaan hoito- ja kuntoutussuunnitelma ja hänellä on nimetty omaohjaaja. Kuntoutuville asiakkaille on tarjolla tukiasumista 16 asunnossa. Asunnot ovat kalustettuja ja asuminen on päihteetöntä. Tukiasunnossa harjoitellaan ja ylläpidetään arjessa tarvittavia taitoja. Henkilökunta opastaa ruoanlaitossa, pyykinpesussa, siivouksessa sekä muiden asioiden hoidossa. Naisten Suojakoti Ry Naisten Suojakoti tarjoaa kuntouttavaa, tilapäistä asumis- ja turvakotipalvelua naisille asunnottomuuden, perheväkivallan, päihderiippuvuuden ja mielenterveysongelman tai muun kriisin kohdatessa. Myös äidit lapsineen voivat hakeutua suojakotiin. Naisten Suojakodin toiminta perustuu kristillis-sosiaalisiin periaatteisiin. Puhelinpäivystys 24 h Naisten Suojakoti palvelee myös puhelimitse tarjoten tukea ja neuvontaa soittajan vaikeaan elämäntilanteeseen ympäri vuorokauden. Puhelinpäivystyksen tavoitteena on ohjata soittaja oikeiden palvelutahojen piiriin. Terhokuja Tampere puh puh. (03) faksi (03)

4 Tampereen ensi- ja turvakoti ry Mutkakatu 38b-c Tampere keskus: (03) TURVAKOTI Turvakoti Sukupolvien talo Mutkakatu 38b Tampere puh (24 h) Vastaava ohjaaja: puh Turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista turvaa ja ammatillista apua perheväkivaltaa kohdanneille ja sen uhan alla eläville perheille. Väkivallan kohteeksi joutuminen ja sen todistaminen on usein traumatisoivaa aikuisille ja lapsille. Turvakoti tarjoaa mahdollisuuden purkaa kokemuksia ja tunteita turvallisessa ympäristössä. Oman työntekijän kanssa tapahtuvan kahdenkeskisen työskentelyn rinnalla turvakodissa voi osallistua erilaisiin ryhmiin: yhteisöryhmiin, aikuisten vertaistukiryhmiin ja lasten ryhmiin. Työskentelyssä kiinnitetään erityistä huomiota lapsen tarpeisiin. Turvakotiin voi tulla kaikista kunnista. Asumisaika määräytyy perheen elämäntilanteen ja sosiaalityöntekijän kanssa laaditun suunnitelman mukaan. Turvakoti työskentelee yhteistyössä perheen läheisten ja viranomaisten kanssa. Työn taustalla on traumaviitekehys ja se noudattaa valtakunnallisia väkivaltatyön laatuvaatimuksia. Yöaikaan turvakodissa valvoo ensi- ja turvakodille yhteinen ammattitaitoinen työntekijä. ENSIKOTI Ensikoti Sukupolvien talo Mutkakatu 38b Tampere puh Vastaava ohjaaja: puh Ensikoti on tarkoitettu vahvaa, yksilöllistä tukea tarvitseville vauvaperheille. Ensikotiin saavutaan odotusaikana tai vauvan syntymän jälkeen. Työntekijämme turvaavat vauvan hyvän hoidon ja elävät vauvaperheen arkea perheen rinnalla.

5 Vanhemmalla on ensikodissa mahdollisuus henkilökohtaiseen tukeen ja ohjaukseen lastenhoidossa ja arjenhallinnassa. Ensikotityö vahvistaa vanhemmuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään vauvan tarpeiden tunnistamiseen ja niihin vastaamiseen. Samalla tuetaan vauvan ja vanhemman välistä varhaista vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Odottavalle äidille ensikoti tarjoaa mahdollisuuden valmistautua synnytykseen ja vanhemmuuteen. Työntekijöiden ja äidin yhteinen työskentely tähtää lapsen näkyväksi tekemiseen sekä lapsen ja äidin välisen kiintymyssuhteen herättelemiseen. Ensikodin arjen säännöllinen rytmi tarjoaa turvan ja ennakoitavuuden tunnetta koko perheelle. Ensikodin työntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä perheen läheisten ja viranomaisten kanssa. Yöaikaan ensikodissa valvoo ensija turvakodille yhteinen ammattitaitoinen työntekijä. Nuorten turvatalo (Punainen risti) Nuorten turvatalot on tarkoitettu vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Nuorten turvatalolta löytyy aina puolueeton aikuinen, jolle voit puhua mikäli asiasi eivät tunnu olevan parhain päin. Tarvittaessa voidaan tarjota myös väliaikainen yöpymispaikka. Nuorten turvatalojen palvelut ovat ilmaisia. Nuori tai perhe voi hakeutua tai soittaa turvataloon ilman lähetettä ja ajanvarausta talojen aukioloaikoina. Arkisin Nuorten turvatalon työntekijän tavoittaa puhelimitse myös päiväaikaan. Yhteystiedot löydät sivuilta alempaa. Hämeenkatu 22 C 33200, Tampere sähköpostiosoite: puh Aukioloajat: ma-to klo , pe-su klo Puhelimitse tavattavissa ympäri vuorokauden (pois lukien la ja su klo 10-17). Musta Lammas Päiväkeskus Musta Lammas on tukipiste syrjäytyneille, asunnottomille, päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville ihmisille, kaikille niille, joilla elämässä on vaikeaa. Mustassa Lampaassa voit keskustella henkilökunnan kanssa luottamuksellisesti niin asumisen vaikeuksista kuin rahojen riittämättömyydestä. Voit tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia ja saada vertaistukea. Työntekijät neuvovat ja avustavat erilaisten anomusten ja hakemusten laatimisissa. Lampaasta tehdään tarvittaessa kotikäyntejä. Päiväkeskus Musta Lammas Pellavatehtaankatu 17 G Tampere puh Toiminta:

6 avoinna ma-to klo ja pe Vaatepalvelu auki ma-to ja pe Lisäksi joka kuukauden ensimmäinen tiistai voit tuoda lahjoitustavaroita kello 17:ään asti, lauantaina auki klo 10 13, sunnuntaisin pullakirkko klo Ilmainen keitto/puuro asiakaskortin omaaville joka arkipäivä ma-to klo 10-12, perjantaina klo Jos Musta Lammas saa lahjoitusruokia, tarjolla on "oikeaa" ruokaa, leikkeleitä, hedelmiä, salaatteja yms. Kahvi 30 senttiä; leipä, tee ja mehu maksutta. Mustalammas ei toistaiseksi jaa EU-ruokakasseja, mutta se jakaa lahjoituksena tulleita elintarvikkeita silloin, kun niitä on. Mustan Lampaan vaatepalvelusta saa vaatteita ja asunnottomat voivat käydä suihkussa. Pyykinpesumahdollisuus. Keskiviikkoklubi keskiviikkoisin klo Hengellinen avoin keskusteluryhmä päihteistä eroon pyrkiville naisille ja miehille. sunnuntaisin luterilainen pullakirkko klo Työttömien ja vähävaraisten ruokailut (luterilainen ) Atalan srk-koti, Pulkkakatu 6 Aamukahvit - Työttömien toimintaa. Tapaamiset maanantaisin parittomilla viikoilla klo Yhdessäoloa aamupalapöydän äärellä, klo 10 Päivän ajatus. Hervannan kirkko Kantapöytä ma pe klo 11 13, 3. Diakoniatyöntekijä tavattavissa Kantapöydässä ma, ti, to. Kalevan kirkko to klo työttömien ruokailu, 1,50. Mukana pappi ja diakoniatyöntekijä, hartaus klo Kaukajärven srk-koti ti klo 13.15, Avoin ruokailu työttömiltä 1,50. Linnainmaan srk-keskus ke klo 13.15, Avoin ruokailu työttömiltä 1,50. Messukylän srk-koti to klo 13, Avoin ruokailu työttömiltä 1,50. Musta Lammas, Pellavatehtaankatu 17 G ma-to ja pe , maksuton puuro asiakaskortin omaaville, kahvi 30 senttiä, lauantaina klo 10 13, tarjolla puuroa, teetä ja leipää maksuttasunnuntaina klo 10 Pullakirkko, tarjolla leipää ja kahvia maksutta Nekalan srk-talo to klo 12 13, 2. Pelipuiston srk-koti, Kahvitupa ti ja to klo keittolounas, 2 Teekkarinkatu 17. Peltolammin srk-keskus Torstaitupato klo Tilkonmäenk. 4. Ikäihmisten ohjelmaa ja hartaus, mahdollisuus ruokailuun 4,50, keitto 4, kahvi 1,50. Pispalan kirkko to klo puuro ja sämpyläkahvit, ensisijassa työttömille ja vähävaraisille 0,50, muut satunnaiset kävijät 1. Tesoman kirkko ma ja ke klo , ensisijaisesti työttömille (todiste työttömyydestä), minimieläkkeellä oleville tai muuten vähävaraisille ja vaikeassa elämäntilanteessa oleville hinta2. Muut satunnaiset ruokailijat 4. (tarvittaessa ateriakortin ilmaiseen ruokailuun saa diakoniatyöntekijältä). Uudenkylän srk-koti ma klo 13.15, Avoin ruokailu työttömiltä 1,50

7 RuokaNysse RuokaNyssen käyttäjäksi pääsevät pääsääntöisesti pienituloiset, kriisiavun tarpeessa olevat henkilöt ja perheet. Apua voit hakea osoitteesta: Diakoniatyöntekijä kartoittaa avun tarpeen ja tekee päätöksen. Ruokakassin sisältö on aika vakio. Se on kehittynyt asiakkaiden ja diakoniatyöntekijöiden toivomuksesta. RuokaNyssellä on useita pysähdyspaikkoja, ja ne ovat sellaisia, että niihin on helppo tulla. Jos asiakas ei halua hakea ruoka-apua omalta kotikulmalta, hän saa sen mistä tahansa pysähdyspaikalta. Tiedon ajasta ja paikasta saa päätöksen yhteydessä. Asiakas saa muistilapun ja varsinainen päätös menee suoraan RuokaNysseen. Tiedot pysähdyspaikoista ja ajoista eivät ole julkisia. RuokaNysse on osa seurakuntien Ruokapankki toimintaa, ja se pyrkii vastaamaan ruoka-avun kysynnän kasvuun. Kaksi Denaria ry Kaksi Denaria ry on yhteiskristillinen järjestö, joka järjestää ruoanjakelua maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ennen ruoanjakoa on mahdollisuus osallistua rukoustilaisuuteen. Avun saamiseksi ei tarvita erillisiä todistuksia. Kaksi Denaria ry puh Pispalan valtatie TAMPERE Pelastusarmeijan sosiaalinen tukitoiminta Pelastusarmeijan avustuspisteestä jaetaan ruokakasseja, yksi hakukerta/hlö/kk Pyynikintori 3, Tampere sähköpostiosoite: Ajanvaraus tiistaisin klo puh Silmukka Avoin kahvila Silmukka toimii luterilaisen Pispalan kirkon ala-kerrassa. Osoite: Pispalanvaltatie 16 C Avoinna: ma. ti, to klo ke klo 9-17 ja pe suljettu.

8 Silmukassa voit lukaista päivän lehden osallistua kokkikerhoon, jossa aterioidaan ja laitetaan ruokaa pienellä porukalla saunotella miesten saunapäivänä saada ammattiapua sosiaalisten tukien hakemisessa ja hoitaa asioitasi asiakastietokoneella Kysy lisää p. (03) tai , sosiaaliohjaaja Satu Tahlo-Jortikka Naistari Naistarin tarkoituksena on tarjota maahanmuuttajanaisille ja -lapsille tapaamispaikka, missä he voivat turvallisesti osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Lindforsinkatu 4, Tampere Puh Faksi Naistarissa voit: opiskella suomen kieltä tutustua mukaviin ihmisiin kysyä ja saada neuvoja käydä internetissä ja lukea lehtiä osallistua yhteisen toiminnan järjestämiseen osallistua liikuntaan toteuttaa omia ideoitasi Avoinna arkisin maanantai-torstai kello Perjantaisin suljettu. Tampereen oikeusaputoimisto Alaverstaanraitti 2 C Tampere (Tampellan alue) Puh: vaihde toimisto/ajanvaraus Faksi

9

Ulkoasun suunnittelu: Samuli Sirkiä, Ritva Eronen, Jaana Kaasinen ja Milla Rämö/Aspa-säätiö Taitto: Samuli Sirkiä/Aspa-säätiö

Ulkoasun suunnittelu: Samuli Sirkiä, Ritva Eronen, Jaana Kaasinen ja Milla Rämö/Aspa-säätiö Taitto: Samuli Sirkiä/Aspa-säätiö ESIPUHE Rauma on tulevaisuussuuntautunut asumisen, koulutuksen, tutkimuksen ja kulttuurin kaupunki, jossa on kaikenikäisille monipuoliset palvelut, kehittyvä yritystoiminta sekä viihtyisä ja turvallinen

Lisätiedot

1. Palvelut kotona asuvalle 6

1. Palvelut kotona asuvalle 6 OPAS IKÄIHMISILLE Sisällysluettelo 1. Palvelut kotona asuvalle 6 Tampereen kaupungin kotihoito... 6 Kotiutustiimi... 8 Kotiin saatavia tukipalveluita... 9 Ateriapalvelu...9 Siivouspalvelu...9 Turvapalvelut...10

Lisätiedot

Opas maahanmuuttajalle. Salon keskustan alueen palvelut

Opas maahanmuuttajalle. Salon keskustan alueen palvelut Opas maahanmuuttajalle Salon keskustan alueen palvelut Salon kaupunki 2010 Sisältö: 1 Johdanto 3 2 Terveys ja hyvinvointi 6 3 Päivähoito ja koulutus 33 4 Asuminen 36 5 Työllistyminen 37 6 Verotoimisto

Lisätiedot

Opas maahanmuuttajalle

Opas maahanmuuttajalle Opas maahanmuuttajalle Salon kaupunki 2014 1 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Hyvinvointi ja terveys... 6 3. Päivähoito ja koulutus...33 4. Asuminen...36 5. Työllistyminen...36 6. Verotoimisto...38 7. Maistraatti...38

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO ARVOISA KUNTALAINEN JA PALVELUJEN KÄYTTÄJÄ KAUPUNGINJOHTAJA JUHA KUUSISTO...3 YHTEYSTIETOJA...4 ASUKASLUKU JA PINTA-ALA...

SISÄLLYSLUETTELO ARVOISA KUNTALAINEN JA PALVELUJEN KÄYTTÄJÄ KAUPUNGINJOHTAJA JUHA KUUSISTO...3 YHTEYSTIETOJA...4 ASUKASLUKU JA PINTA-ALA... SISÄLLYSLUETTELO ARVOISA KUNTALAINEN JA PALVELUJEN KÄYTTÄJÄ KAUPUNGINJOHTAJA JUHA KUUSISTO...3 YHTEYSTIETOJA...4 ASUKASLUKU JA PINTA-ALA...4 VEROPÅROSENTIT VUONA 2014...4 ELINKEINORAKENNE...4 KAUPUNGIN

Lisätiedot

TERVETULOA ASUMAAN SUOMEEN JA TAMPEREELLE! Terveisin, Tampereen kaupunki

TERVETULOA ASUMAAN SUOMEEN JA TAMPEREELLE! Terveisin, Tampereen kaupunki Kuva: Jari Mäkinen Kannen kuvat (ylhäältä alas): Irina Nurmi, Ville Saha, Ville Saha, Sami Helenius Käännös: Translatinki Oy Layout: Piia Keljo Tmi Painopaikka: Tampereen Offsetpalvelu Oy Painos: 2 000

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS

LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS LUKIJALLE Lahden kaupungin maahanmuuttajaopas, joka on päivitetty maaliskuussa 2011, on tarkoitettu Sinulle, joka olet juuri muuttanut Lahden kaupunkiin. Ensimmäinen

Lisätiedot

Lapin Päihdepalveluopas Aluetyön kehittämishanke

Lapin Päihdepalveluopas Aluetyön kehittämishanke Lapin Päihdepalveluopas Aluetyön kehittämishanke Lintula Virpi Salmi Tarja Sisällysluettelo Lukijalle 2 Päihdepalvelujen termistöä 4 Lapin alueelliset palvelut 13 Kuntakohtaiset hoito- ja kuntoutuspalvelut

Lisätiedot

VAUVAPERHEIDEN PALVELUT UUDESSAKAUPUNGISSA

VAUVAPERHEIDEN PALVELUT UUDESSAKAUPUNGISSA VAUVAPERHEIDEN PALVELUT UUDESSAKAUPUNGISSA UUSIKAUPUNKI 2 Tämän Vauvaperheiden palvelut -esitteen ovat koonneet Turun AMK:n sosionomi-opiskelijat Meri Fingerroos ja Minna Roos harjoittelutyönään Mannerheimin

Lisätiedot

Salon mielenterveys- ja päihdetyön palvelurakenne. 13.9.2012 Salon mielenterveys- ja päihdesuunnitelman Liite 2

Salon mielenterveys- ja päihdetyön palvelurakenne. 13.9.2012 Salon mielenterveys- ja päihdesuunnitelman Liite 2 Salon mielenterveys- ja päihdetyön palvelurakenne 13.9.2012 Salon mielenterveys- ja päihdesuunnitelman Liite 2 2(18) SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 3 2 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYSPALVELUT.....3 2.1. Erikoissairaanhoito......6

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN PALVELUT LIEDOSSA (suunnattu 0-6 -vuotiaiden lasten perheille)

LAPSIPERHEIDEN PALVELUT LIEDOSSA (suunnattu 0-6 -vuotiaiden lasten perheille) LAPSIPERHEIDEN PALVELUT LIEDOSSA (suunnattu 0-6 -vuotiaiden lasten perheille) LIETO (opas päivitetty 05/2009) 2 Tämän Lapsiperheiden palvelut -esitteen ovat koonneet Turun AMK:n sosionomi-opiskelijat Meri

Lisätiedot

LÄHEISEN MENETYS palveluopas auttajille. Turku 2011

LÄHEISEN MENETYS palveluopas auttajille. Turku 2011 SISÄLTÖ LÄHEISEN MENETYS palveluopas auttajille Turku 2011 NÄIN KOHTAAT LÄHEISENSÄ MENETTÄNEEN ASIAKKAASI 2 KRIISIRYHMÄT 3 JULKISEN SEKTORIN PALVELUT 3 SEURAKUNNAT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT 4 TERAPIAPALVELUT

Lisätiedot

MIKKELIN SEUDUN PSYKOSOSIAALISTEN PALVELUIDEN -KÄSIKIRJA 2014

MIKKELIN SEUDUN PSYKOSOSIAALISTEN PALVELUIDEN -KÄSIKIRJA 2014 MIKKELIN SEUDUN PSYKOSOSIAALISTEN PALVELUIDEN -KÄSIKIRJA 2014 Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta 12.12.2013 68 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...3 2. YHTEISTOIMINTA-ALUEEN TOIMINNAN TARKOITUS...5

Lisätiedot

Maahanmuuttajapalvelut. Palveluopas asiakkaalle

Maahanmuuttajapalvelut. Palveluopas asiakkaalle Maahanmuuttajapalvelut Palveluopas asiakkaalle Ailakinkatu 17 40100, Jyväskylä, FINLAND Puhelin: 014 26 63423 Faksi: 014 26 62610 Avoinna ma-pe klo 8.00 15.30 2 Sisältö: 1. Maahanmuuttajapalveluiden henkilökunta

Lisätiedot

Tampereen A-Kilta ry

Tampereen A-Kilta ry Tampereen A-Kilta ry Päihdeongelmaisten tukena jo vuodesta 1968 Vertaistukea ja palveluja Tampereen A-Kilta ry Sisällysluettelo: Esittely... 4 A-Kiltatoiminnan tavoite... 5 Järjestötyö ja jäsenyys...

Lisätiedot

Palveluopas. senioreille

Palveluopas. senioreille Palveluopas senioreille 1 2 Ikäihmisenä Helsingissä Tähän oppaaseen on kerätty tietoja sosiaali-, terveys- ja liikuntapalveluista Helsingissä. Mukana on myös muuta hyvinvointiin, opiskeluun ja aktiiviseen

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS. Kauniainen

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS. Kauniainen IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Kauniainen 2 Ambulanssi / sairaankuljetus Yleinen hälytysnumero 112 Anemone, ks. Villa Anemone Apteekki Kauniaisten Apteekki, Kirkkotie 15. Avoinna ma-to klo 9-20, pe 9-18, la 9-16.

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS HÄMEENLINNA

IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS HÄMEENLINNA IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS HÄMEENLINNA 2013 SISÄLTÖ 1. PALVELUOHJAUS JA PALVELUNEUVONTA........................... 7 1.1 YLEINEN PALVELUOHJAUS JA NEUVONTA........................ 7 1.2 IKÄIHMISTEN PALVELUOHJAUS

Lisätiedot

V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS

V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS V I P VARKAUTELAISEN IKÄIHMISEN PALVELUOPAS 2015 Hyvä varkautelainen Kädessä pitelemänne paperinippu on opas Varkauden kaupungin, yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin tuottamista palveluista.

Lisätiedot

Järjestölähtöiset lähipalvelut

Järjestölähtöiset lähipalvelut Järjestölähtöiset lähipalvelut ASTA JUNTUNEN (toim.) Toimintamalleja käytännön työhön SININAUHA-JULKAISUT Järjestölähtöiset lähipalvelut Toimintamalleja käytännön työhön ASTA JUNTUNEN (toim.) Järjestölähtöisten

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS

ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS Sisällysluettelo Arvoisa kuntalainen ja palvelujen käyttäjä Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto... 3 yhteystietoja... 4 ASUKASLUKU JA PINTA-ALA... 4 veroprosentit vuonna 2011...

Lisätiedot

Palveluopas. senioreille

Palveluopas. senioreille Palveluopas senioreille 1 2 Sisältö Ikäihmisenä Helsingissä 5 Palvelut aakkosissa 6 A Apuvälineet 6 Asuminen 7 Asumistuki 8 Asunnon muutostyöt 8 Ateriointi 9 F, H, J Fysioterapia 10 Hammashoito 10 Jalkojen

Lisätiedot

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE

PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE PALVELUOPAS IKÄIHMISILLE Rautalammin kunta Kunnanvirasto Kuopiontie 11 77700 Rautalampi puh.vaihde 040 164 2000 www.rautalampi.fi 2 3 Lukijalle IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Tämä palveluopas on tarkoitettu ikäihmisille,

Lisätiedot

Talous- ja velka-asioissa auttavat tahot

Talous- ja velka-asioissa auttavat tahot Talous- ja velka-asioissa auttavat tahot TAMPERE 2014 OMILLE JALOILLE TOIMINTA Omille jaloille -tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia rinnalla kulkijoita. He toimivat tavallisen ihmisen taidoin omien voimiensa

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS

ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS ORIVEDEN KAUPUNGIN PALVELUOPAS Sisällysluettelo Arvoisa kuntalainen ja palvelujen käyttäjä Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto... 3 yhteystietoja... 4 ASUKASLUKU JA PINTA-ALA... 4 veroprosentit vuonna 2013...

Lisätiedot

YHTEYSTIETOJA JA -TAHOJA ELÄMÄN KRIISITILANTEIDEN SELVITTÄMISEKSI. Kun omat vastaukset eivät riitä - Mistä apua? Porvoon kaupungin nuorisopalvelut

YHTEYSTIETOJA JA -TAHOJA ELÄMÄN KRIISITILANTEIDEN SELVITTÄMISEKSI. Kun omat vastaukset eivät riitä - Mistä apua? Porvoon kaupungin nuorisopalvelut YHTEYSTIETOJA JA -TAHOJA ELÄMÄN KRIISITILANTEIDEN SELVITTÄMISEKSI Kun omat vastaukset eivät riitä - Mistä apua? Porvoon kaupungin nuorisopalvelut 4.11.2014 Sisällysluettelo sivu 1. Tieto- ja neuvontapalvelut

Lisätiedot

PALVELUOPAS LOPEN ELÄKEIKÄISILLE. Säilytä opas! 3/2013 Sisältää paljon hyödyllistä tietoa

PALVELUOPAS LOPEN ELÄKEIKÄISILLE. Säilytä opas! 3/2013 Sisältää paljon hyödyllistä tietoa PALVELUOPAS LOPEN ELÄKEIKÄISILLE 2013 Säilytä opas! 3/2013 Sisältää paljon hyödyllistä tietoa Sisällysluettelo Lukijalle... 4 Lopen kunnan vanhusneuvosto... 5 Koti- ja tukipalvelut... 6 Kotipalvelu...

Lisätiedot

PALVELUOPAS. Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille

PALVELUOPAS. Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille 1 PALVELUOPAS Tietoa palveluista Konneveden ikäihmisille 2 Lukijalle IKÄIHMISTEN PALVELUOPAS Tämä palveluopas on tarkoitettu ikäihmisille, heidän omaisilleen ja läheisilleen sekä muille kuntalaisille avuksi

Lisätiedot

Helsinkiläisen sosiaalipalvelut

Helsinkiläisen sosiaalipalvelut Helsinkiläisen sosiaalipalvelut 1 Helsingin sosiaalivirasto järjestää Helsingin kaupungin sosiaalipalvelut. Sosiaalivirastossa palveluja on tuottamassa lasten päivähoito lapsiperheiden palvelut aikuisten

Lisätiedot