Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa:"

Transkriptio

1 Käyttöopas

2 Veden virtaamamittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Virtaamamittarilla selvität hanojen vedenkulutuksen. Suomessa hanoille on annettu ohjevirtaamat. Virtaama tarkoittaa sitä määrää vettä, joka valuu täysillä olevasta hanasta yhden minuutin aikana (litraa/min). Suihkuhanojen ja keittiöhanojen ohjevirtaama on 12 litraa/min ja käsienpesuhanan 6 litraa/min. Lukemien avulla voi laskea esim. kuinka paljon viiden minuutin suihkun aikana kuluu vettä (12 litraa * 5 min = 60 litraa). MITTAAMINEN 1. Aseta virtaamamittari mitattavan hanan alle siten, että läpinäkyvä mitta-asteikko on itseesi päin. Avaa hana täysin auki ja ohjaa vesi virtaamamittarin keskelle. 2. Lue virtaama mittarin vasemman puoleiselta taulukolta, jonka mitta-asteikko on litraa minuutissa. Säätämällä veden virtaamaa putkistossa, vettä säästyy aivan huomaamatta. Veden virtausta voidaan rajoittaa esimerkiksi alentamalla verkoston painetta vakiopaineventtiilillä. Kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin on mahdollista saada suuriakin säästöjä. Tarvittaessa pyydä putkimiestä säätämään hanan virtaamat sopiviksi. Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa: peseytymiseen 60 l keittiössä 35 l wc:n huuhteluun 40 l pyykinpesuun 20 l. 10 minuutin suihku kerran päivässä kuluttaa vuodessa energiaa 1660 kwh ja vettä 44 kuutiota. Kustannukset ovat noin 331 euroa vuodessa.

3 Lamppujen vertailu Kokeile, mihin kotisi valaisimiin energiaa säästävät lamput sopivat. Salkun LED-lamput käyvät sellaisten hehkulamppujen tilalle, joissa on E27-kanta (iso kanta) tai E14-kanta (kynttilälampun kanta). LED-lamppu kuluttaa vain viidenneksen hehkulampun energiasta ja käyttöikä on noin 25 kertaa pidempi kuin hehkulampun. Lamppua valitessa valon värilämpötila kannattaa ottaa huomioon. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Alle 3000 kelvinin valo on kellertävää eli lämminsävyistä ja yli 5300 kelviniä antaa sinertävän valon. Hehkulampuista luovuttaessa tärkeimmäksi lampunvalintaperusteeksi wattien tilalle nousee valovirta (lumen, lm), joka kuvaa lampun valontuottoa. 40 W hehkulamppua korvaavan lampun valovirran tulisi olla vähintään 430 lm ja 60 W hehkulamppua korvaavan lampun valovirran tulisi olla vähintään 710 lm. Katso taulukko alla. Hehkulamppu 25 W 230 lm 40 W 430 lm 60 W 710 lm 75 W 960 lm 100 W 1380 lm Lampun tuottaman valon määrä = valovirta eli lumen (lm) Lisätietoa

4 LED-lampun tekniset tiedot Salkun LED-lamppujen tuotetiedot. Tekniset tiedot Energy saving led Airam Mini LED Kynttilä* Teho 8 W 3 W Tehon vastaavuus 59 W 15 W Arvioitu käyttöikä 15 vuotta / tuntia 25 vuotta / tuntia Sytytysten määrä Lampun mitat leveys 60, mm, korkeus 113 mm leveys 35 mm, korkeus 98 mm Arvioitu valovirta, lumen 470 lm 136 lm Värilämpötila Lämmin valkoinen, 2700 K Puhdas valkoinen 3000K Energiatehokkuusmerkintä A A Muoto Hehkulamppu Hehkulamppu Kanta E27 E14 Himmennettävä Kyllä Ei Elohopeasisältö 0 mg 0 mg Rikkinäiset LED-lamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun. Tiesitkö? 15 watin LED-lamppu tuottaa enemmän valoa kuin 60 watin hehkulamppu, mutta kuluttaa energiaa 75 % vähemmän.

5 Sähkönkulutusmittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Kulutusmittarilla voit paikantaa paljon sähköä kuluttavat kodinkoneet. Näin saat selville, minkä laitteen kohdalla on saatavissa eniten säästöä. Hyviä säästövinkkejä löydät salkun mukana tulevasta Kodin energiaoppaasta. Oletko harkitsemassa uuden kodinkoneen esim. pakastimen hankintaa? Kannattaa muistaa, ettei hyvin toimivaa kodinkonetta välttämättä kannata vaihtaa uuteen pelkästään suuremman sähkönkulutuksen takia. Mieti kokonaisuutta; arvioi laitteen kunto ja tee laskelma missä ajassa uusi, vähemmän kuluttava laite maksaa itsenä takaisin. MITTAAMINEN Kulutusmittarilla voidaan mitata pistotulppaliitännäisiä laitteita, joten se ei sovellu esimerkiksi lieden ja saunan kulutuksen mittaamiseen. 1. Kytke sähkölaitteen pistotulppa mittarin pistorasiaan ja mittarin pistotulppa seinässä olevaan pistorasiaan. 2. Nollaa mittari painamalla samanaikaisesti painikkeita Watt ja kwh. 3. Paina painiketta kwh (valo palaa). 4. Laita kellonaika ja päivä itsellesi muistiin, niin muistat milloin aloitit kulutuksen mittaamisen. 5. Tarkista kylmälaitteen kulutus vuorokauden kuluttua. Huomaa, että niin kauan kuin kulutus on alle 0,1 kwh, näkyy kulutuslukeman edessä kaksi päällekkäistä viivaa. Kun 0,1 kwh:n kulutus on tullut täyteen näytön viivat häviävät. 6. Vertaa tarvittaessa oman laitteesi kulutusta ohjearvoihin, jotka löytyvät sivulta 6. Watt-painike Painamalla Watt-painiketta voit tarkistaa laitteen verkkovirrasta ottaman tehon vaikkapa kesken kulutuksen mittaamisen. Kun painat kwh-painiketta, näet jälleen mitattavan laitteen kulutuslukeman.

6 Kylmälaitteiden kulutuslukuja VERTAA OMAN KYLMÄLAITTEESI KULUTUSTA OHJEARVOIHIN Kulutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat koneen tehon ja käyttöajan lisäksi mm. lämpötilanvalitsimen säätö, laitteen käyttötapa, sijoituspaikka ja hoito. Taulukossa sähkönkulutus on ilmoitettu valmistajien ilmoittamina keskimääräisinä kulutuksina uusista laitteista. Kylmälaite Tilavuus litraa Kulutus kwh/vrk Jääkaappi ,3 0, Jää-viileäkaappi ,4 0, Hinta noin snt/vrk Jenkkikaappi ,2 1, Kylmiö 770 0,8 11 Jääkaappi-pakastin 0,8 1, Pakastin ,5 1, Pakastin ,7 1, Pakastin yli 300 1,2 1, Muiden kodinkoneiden kulutustietoja löydät sivulta 10 Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh Vinkkejä Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uuni, lämpöpatteri ja ikkuna. Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä. Puutteellisen ilmankierron johdosta sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Sulata pakastin säännöllisesti kerran pari vuodessa, viimeistään silloin, kun huurrekerros on sentin paksuinen. Varmista ovien tiivisteiden kunto, puhdista lauhduttimet.

7 Jääkaappi-/ pakastinmittarin käyttö TARKISTA JA SÄÄDÄ KYLMÄLAITTEIDEN LÄMPÖTILAT Säädä kylmälaitteiden lämpötilat oikein. Sopiva pakastuslämpötila on -24 astetta ja tuotteiden säilytyslämpötila pakastimessa -18 astetta. Jääkaapin optimilämpötila on +5 C, viileäkaapin C. LÄMPÖTILAN MITTAAMINEN Jääkaappi-/pakastinmittari näyttää anturijohdon päästä mitattavan lämpötilan. Mittarissa on magneettikiinnitys, joten voit kiinnittää sen jääkaapin tai pakastimen oveen mittauksen ajaksi. Vain johdon päässä oleva anturi sijoitetaan jääkaapin tai pakastimen sisäpuolelle. Laita mittari päälle punaisesta virtapainikkeesta. Lämpötila jää näyttöön painamalla MAX/MIN-näppäintä kerran. Painamalla MAX/MINnäppäintä toisen kerran näyttöön ilmestyy mitattu maksimiarvo. Paina kolmannen kerran, niin näyttöön ilmestyy minimiarvo. Paina vielä kerran ja näyttö palaa normaalitilaan. Muistin nollaaminen: pidä MAX/MIN-näppäintä alhaalla kolmen sekunnin ajan maksimi- tai minimiarvon ollessa näytöllä. AL SET ja +1 -näppäimillä voidaan tarvittaessa asentaa ylä- tai alarajahälytyksiä.

8 Kaukoohjattavan pistorasian käyttö PISTORASIAN KÄYTTÖTARKOITUS Kauko-ohjattavalla pistorasialla voidaan käynnistää ja sammuttaa sähkölaitteita kauempaa, jopa seinän läpi. Pistorasiaa voi käyttää myös ulkona, sillä se on roiskevesitiivis. KÄYTTÖ 1. Kytke sähkölaitteen pistotulppa kauko-ohjattavaan pistorasiaan. Punainen merkkivalo syttyy, kun liität kauko-ohjattavan pistorasian seinässä olevaan pistorasiaan. 2. Kauko-ohjaimen painikkeet: 1 = ON kytke virta sähkölaitteeseen, 0 = OFF sammuta virta sähkölaitteesta. 3. Huomioi, että toiminnassa on pieni viive. Liittämällä kauko-ohjattavaan pistorasiaan jatkojohdon voit ohjata useaa sähkölaitetta samanaikaisesti. Hyviä käyttökohteita ovat esimerkiksi TV:n valmiustila ja olohuoneen tunnelma- ja kasvivalot. Kauko-ohjattavaa pistorasiaa voi käyttää myös autonlämmittimen ohjaamiseen. Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön jo ulkolämpötilan ollessa +5 astetta. Kovimmillakin pakkasilla kahden tunnin lämmitysaika on riittävä. Jos innostut hankkimaan itsellesi tällaisen pistorasian, mieti ensin käyttötarkoitus. Kaikki kauko-ohjattavat pistorasiat eivät sovellu ulkokäyttöön. Kauko-ohjattavan pistorasian hinta on noin 20 euroa.

9 Pintalämpömittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Mittari on tarkoitettu huonetilojen eri pintojen lämpötilojen mittaamiseen. Lämpötilaerojen avulla voi paikallistaa mahdollisia lämpövuotoja. Mittari helpottaa myös esimerkiksi kylpy- ja pesuhuoneen lattialämmityksen tai kattolämmityksen asetusarvojen ja vikojen etsimisessä. MITTAAMINEN 1. Mitattaessa ulkolämpötilan tulee olla vähintään -5 C. 2. Paina näyttöruudun alla olevaa liipaisinta. 3. Suuntaa laite lasersäteen avulla haluttuun kohtaan. Mittausarvo näkyy näytöllä. Mittaa noin sentin päästä kohteesta. Mittausalueen koko riippuu mittauslaitteen ja mittauskohteen välisestä etäisyydestä. Laitteen päällä olevan asteikon avulla voit arvioida mittausalueen kokoa. 4. Vapauttamalla liipaisimen lopetat mittauksen. HOLD näytöllä = viimeisin mittaustulos HUOM. Pintalämpömittari on II-luokan laserlaite. Älä siis osoita sillä koskaan silmiin tai muutenkaan ketään toista henkilöä. Vinkkejä Ikkunoiden ja ovien tiiviyttä voi tarkistaa mittaamalla puitteiden pintalämpötiloja ja etsimällä lämpötilaeroja. Ilmanvaihtotavasta riippuen korvausilma voi tulla sisään ikkunoiden yläreunasta. Tällöin matalampi lämpötila ikkunan yläreunassa on aivan normaalia. Lattian pintalämpötilat voivat ulkoseinien lähellä ja varsinkin kahden ulkoseinän muodostamissa nurkissa kovilla pakkasilla laskea alle 10 C. Jos lattian pintalämpötila putoaa aivan nollan tuntumaan, on aiheellista selvittää lämmöneristyksen riittävyys tai mahdollinen kosteusongelma. Seinien eristyksen tasoa voi selvittää mittaamalla useasta kohdasta seinän lämpötilaa ja etsimällä paikkoja, jotka ovat huomattavasti muuta seinää kylmempiä. On aivan normaalia, että kovilla pakkasilla pintalämpötilat laskevat useita asteita huonetilan lämpötilan alapuolelle, jopa 10 C:n tuntumaan, etenkin ulkoseinissä ja nurkissa. Tästä alemmat lämpötilat kertovat puutteista eristystasossa ja ne aiheuttavat vedon tunnetta.

10 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Sähkönkulutus kwh/kerta Kulutus keskim. kwh/kerta Astianpesukone Kylmävesiliitäntä 0,5 1,6 1,4 20 Lämminvesiliitäntä 0,7 10 Pyykinpesukone 0,6 1,9 1,3 18 Kuivaava pesukone Pesu 1,0 1,2 1,1 15 Kuivaus 2,7 4,1 3,4 48 Kuivausrumpu 2,8 5,5 4,0 56 Kuivauskaappi 4,0 56 Kiuas 1,5 h käyttö 8,0 112 Sähköliesi 2 henk. talous/vrk 0,5 7 4 henk. talous/vrk 1,0 1 Uuni Kuumennus 200 C 0,5 7 Hinta snt/kerta Sähkölaite Käyttötunteja viikossa Kulutus keskim. kwh/h Pölynimuri Silitysrauta Höyry Säätö 1 0,5 7 Hinta snt/vrk Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

11 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Käyttötunteja vuorokaudessa Kulutus keskim. kwh/vrk Televisio Kuvaputki 5 0,5 7 Tietokone LCD (nestekide) 5 0,65 9 Plasma 5 1,3 18 PC (kuvaputkinäyttö) PC (litteä näyttö) 5 0,5 7 Kannettava 5 0,1 1 Teho PC 5 2,5 35 Auton lohkolämmitin Vain talvella 1 0,55 8 Liesituuletin 1 0,2 3 Video/DVD 5 0,1 1 Radio/CD 5 0,05 1 Hinta snt/vrk Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

12 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Käyttötunteja vuodessa Kulutus keskim. kwh/vuosi Käyttö euroa/kk Lattialämmitys Yöllä päällä , m Lisälämmitin Aina päällä (ei kesällä) 1 kwh sähköpatteri , Ilmanvaihto 1 2 h + k h + k h + k < Kiertovesipumppu Öljypoltin Kaukolämpö Sähkölaite Lämmönvaihdin yksikkö ja laitteet Kulutus keskim. kwh/10 min. Kahvinkeitin 0,1 1 Vedenkeitin 0,2 3 Leivänpaahdin 0,1 1 Mikroaaltouuni 0,2 3 Vohvelirauta 0, Hinta snt/10 min. Käyttö euroa/vuosi Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

KOTIEN ENERGIANKULUTUS

KOTIEN ENERGIANKULUTUS Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % KOTIEN ENERGIANKULUTUS Tilastokeskus, Energiatilasto Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % TÄHÄN TULEE SÄHKÖNKÄYTTÖTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä Tee se itse -kotikatselmuksen valmistelut ja toteutusohjeet Montako erilaista lamppua talossasi on? kpl energiansäästölamppuja kpl hehkulamppuja kpl loisteputkia kpl halogeenilamppuja Tehtyäsi tämän katselmuksen

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Mikä on asumistyylisi energiatehokkuus?

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Tee se itse -katselmuksen valmistelut ja

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Energiansäästöviikko 13.10.2012 Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Sisällysluettelo Johdanto Sähkönkäyttö ja säästövinkit kotitaloudessa Sähkön käyttö keittiössä Sähkön käyttö kylpyhuoneessa

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

KOTITALOUDEN ENERGIANKÄYTTÖ JA -SÄÄSTÖ

KOTITALOUDEN ENERGIANKÄYTTÖ JA -SÄÄSTÖ KOTITALOUDEN ENERGIANKÄYTTÖ JA -SÄÄSTÖ Kotitalouden energiankulutus Käyttöveden lämmitys 20% Kotitaloussähkö 30% Lämmitys ja ilmastointi 50% Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA AN Maa- ja kotitalousnaisten Keskus MAASEUDUN RUOKAPALVELUYRITTÄJÄN ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA ENERGIANSÄÄSTÖN KEINOT 3 SISÄLLYS

Lisätiedot

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Energiakustannusten muodostuminen Omakotitalo (120 m2, 4hlö, sähkölämmitteinen) 3400 /v Kerrostalo (3hlö, 75m2) 2400 /v Sähkön- ja vedenkulutuksen jakautuminen eri sektoreille

Lisätiedot

3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti

3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti 3 09 Sähköyhtiön asiakaslehti Testaa kotisi ENERGIATEHOKKUUS HEHKULAMPPUJEN aikakausi lopuillaan TUULIVOIMALAT myötätuulessa Vertailu: VEDENKEITTIMET 3 09 8 Sisältö Enemmän kuin pelkkä vedenkeitin vertailussa

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

Onnittelut Fortum Kotinäytön hankinnasta! Fortum Kotinäyttö, versio 2 Käyttöohje. Ystävällisin Terveisin Fortum Markets Oy

Onnittelut Fortum Kotinäytön hankinnasta! Fortum Kotinäyttö, versio 2 Käyttöohje. Ystävällisin Terveisin Fortum Markets Oy Onnittelut Fortum Kotinäytön hankinnasta! Käsissäsi on laite, joka auttaa sinua säästämään noin 10 %* koko sähkölaskustasi. Tutkimuksen mukaan jatkuva reaaliaikainen palaute auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Lisätiedot

EnergyWatch. Käyttöopas

EnergyWatch. Käyttöopas EnergyWatch Käyttöopas Sisällys Käyttöopas EnergyWatch 3 EnergyWatch 3 Tarkempaa tietoa EnergyWatchin analyyseista 4 Ohjelman käyttäminen 5 Navigointi EnergyWatchin toiminnot 5 Vasen sarake 6 Vasemman

Lisätiedot

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Laura Korhonen, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Tämä on vuokratalojen asukkaille

Lisätiedot

Asuintilojen yleiset käyttöohjeet

Asuintilojen yleiset käyttöohjeet Asuintilojen yleiset käyttöohjeet ASUMISEN TEKNIIKKA JA VASTUUT Maksaessaan vuokraa tai vastiketta asukkaalla on täysi oikeus nauttia asumisestaan. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia ja vastuita.

Lisätiedot

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu Opettajan opas Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta www.energiakoulu.fi/energiakoulu Sisällysluettelo Opettajalle... 3 Johdanto: Energian tehokas käyttö säästää

Lisätiedot

IVT 490, IVT 495 TWIN

IVT 490, IVT 495 TWIN fi IVT 490, IVT 495 TWIN Käyttöohje Tuotenumero: 11163 Painos 1.0 Kiitos siitä, että olet valinnut lämpöpumpun, jonka on valmistanut IVT Industrier AB Toivomme, että lämpöpumppumme täyttää odotuksesi ja

Lisätiedot

Käyttöohjekirja NIBE F1226

Käyttöohjekirja NIBE F1226 LEK Käyttöohjekirja Maalämpöpumppu UHB FI 1109-3 031467 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 10. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla 13. Pääset

Lisätiedot

Herb:ie 23 Käyttäjän Käsikirja

Herb:ie 23 Käyttäjän Käsikirja Herb:ie 23 Käyttäjän Käsikirja 1(15) Herb:ie 23 Käyttäjän Käsikirja www.indoorgarden.fi Vattuniemenkatu 27, 00210 Helsinki email: info@indoorgarden.fi Herb:ie 23 Käyttäjän Käsikirja 2(15) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Käyttöohjekirja NIBE F750

Käyttöohjekirja NIBE F750 Käyttöohjekirja Poistoilmalämpöpumppu LEK UHB FI 1121-1 031948 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 12. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi Asukkaan opas Sisällysluettelo Tervetuloa uuteen kotiin 3 Muuttajan muistilista 4 Asumisesi tukiverkosto 5 Sopimusasiat 7 Kodin vaihto ja poismuutto 8 Järjestyssäännöt 9 Kaiken varalta 10 Pidä kodistasi

Lisätiedot

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen Sanna Eronen 2008 SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE 5 2 ENERGIA 6 2.1 Mitä tarkoitetaan energian säästämisellä? 6 2.2 Miksi energiaa on tärkeää käyttää

Lisätiedot

sähkönkulutusmittari Käyttöohje

sähkönkulutusmittari Käyttöohje sähkönkulutusmittari Käyttöohje Johdanto Kiitos kun valitsit Current Costin energiankulutuksen seurantaan. Kulutuksenseuranta ja sen avulla kulutuksen vähentäminen ei ole vain turhan kulutuksen karsintaa

Lisätiedot

OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA

OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA OHJE- JA HUOLTOKIRJA RUOTSI NORJA TANSKA SUOMI ISO-BRITANNIA SUOMI SISÄLLYSLUETTELO VALMISTELUT Matkalle lähtö 4 Tarkistukset ennen lähtöä 4 Kuormaus 4 Kytkeminen autoon 4 Ohjeita ajamiseen 5 Rengasrikko

Lisätiedot

E2 IR. www.fsm.fi ASENNUSOHJE LANGATON ENERGIANKULUTUSMITTARI

E2 IR. www.fsm.fi ASENNUSOHJE LANGATON ENERGIANKULUTUSMITTARI E2 IR LANGATON ENERGIANKULUTUSMITTARI www.fsm.fi Kun laite tulee käyttökelvottomaksi, sitä ei saa hävittää kotitalouksen sekajätteeseen. Se olisi luovutettava asianmukaiseen keräyspisteeseen sähkölaitteiden

Lisätiedot

SÄHKÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMISKESKUS RY

SÄHKÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMISKESKUS RY Tämän oppaan Sinulle tarjoavat: AEG ARDO BAUKNECHT BOSCH CYLINDA CANDY ELECTROLUX ELEKTRO HELIOS FAGOR GAGGENAU GORENJE HELKAMA HOOVER HUSQVARNA IGNIS LIEBHERR MIELE MOCCA MASTER ROSENLEW SIEMENS UPO WHIRLPOOL

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1 ILMALÄMPÖPUMPPU Yleisasennus- ja käyttöohje Vers. 5.1 JOHDANTO Arvoisa Ultimate Ilmalämpöpumppuasiakkaamme LUE asennusohjeet huolellisesti AINA ENNEN ASENNUSTA ja pyydä myös asentajaasi tutustumaan asennusohjeisiin.

Lisätiedot

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Helppo LÄMMITYSOPAS Säästä sähköä, lämmitä oikein helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Sisällys 3 Suurin Lämmitys 4 4 4 5 SEURAAMALLA osa kodin energiasta kuluu LÄMMITYKSEEN. VEDÄ VILLASUKAT

Lisätiedot

1) Turvallisuusohjeet...1. 2) Pakkausmateriaalien ja käytöstä poistetun laitteen hävittäminen...2

1) Turvallisuusohjeet...1. 2) Pakkausmateriaalien ja käytöstä poistetun laitteen hävittäminen...2 ADPF 1100 1) Turvallisuusohjeet...1 Arvoisa Asiakas, Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti ja laita ne talteen myöhempää käyttöä varten. Luovuta käyttöohje mahdolliselle seuraavalle omistajalle. Tämän käyttöohjeen

Lisätiedot