Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa:"

Transkriptio

1 Käyttöopas

2 Veden virtaamamittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Virtaamamittarilla selvität hanojen vedenkulutuksen. Suomessa hanoille on annettu ohjevirtaamat. Virtaama tarkoittaa sitä määrää vettä, joka valuu täysillä olevasta hanasta yhden minuutin aikana (litraa/min). Suihkuhanojen ja keittiöhanojen ohjevirtaama on 12 litraa/min ja käsienpesuhanan 6 litraa/min. Lukemien avulla voi laskea esim. kuinka paljon viiden minuutin suihkun aikana kuluu vettä (12 litraa * 5 min = 60 litraa). MITTAAMINEN 1. Aseta virtaamamittari mitattavan hanan alle siten, että läpinäkyvä mitta-asteikko on itseesi päin. Avaa hana täysin auki ja ohjaa vesi virtaamamittarin keskelle. 2. Lue virtaama mittarin vasemman puoleiselta taulukolta, jonka mitta-asteikko on litraa minuutissa. Säätämällä veden virtaamaa putkistossa, vettä säästyy aivan huomaamatta. Veden virtausta voidaan rajoittaa esimerkiksi alentamalla verkoston painetta vakiopaineventtiilillä. Kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin on mahdollista saada suuriakin säästöjä. Tarvittaessa pyydä putkimiestä säätämään hanan virtaamat sopiviksi. Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa: peseytymiseen 60 l keittiössä 35 l wc:n huuhteluun 40 l pyykinpesuun 20 l. 10 minuutin suihku kerran päivässä kuluttaa vuodessa energiaa 1660 kwh ja vettä 44 kuutiota. Kustannukset ovat noin 331 euroa vuodessa.

3 Lamppujen vertailu Kokeile, mihin kotisi valaisimiin energiaa säästävät lamput sopivat. Salkun LED-lamput käyvät sellaisten hehkulamppujen tilalle, joissa on E27-kanta (iso kanta) tai E14-kanta (kynttilälampun kanta). LED-lamppu kuluttaa vain viidenneksen hehkulampun energiasta ja käyttöikä on noin 25 kertaa pidempi kuin hehkulampun. Lamppua valitessa valon värilämpötila kannattaa ottaa huomioon. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Alle 3000 kelvinin valo on kellertävää eli lämminsävyistä ja yli 5300 kelviniä antaa sinertävän valon. Hehkulampuista luovuttaessa tärkeimmäksi lampunvalintaperusteeksi wattien tilalle nousee valovirta (lumen, lm), joka kuvaa lampun valontuottoa. 40 W hehkulamppua korvaavan lampun valovirran tulisi olla vähintään 430 lm ja 60 W hehkulamppua korvaavan lampun valovirran tulisi olla vähintään 710 lm. Katso taulukko alla. Hehkulamppu 25 W 230 lm 40 W 430 lm 60 W 710 lm 75 W 960 lm 100 W 1380 lm Lampun tuottaman valon määrä = valovirta eli lumen (lm) Lisätietoa

4 LED-lampun tekniset tiedot Salkun LED-lamppujen tuotetiedot. Tekniset tiedot Energy saving led Airam Mini LED Kynttilä* Teho 8 W 3 W Tehon vastaavuus 59 W 15 W Arvioitu käyttöikä 15 vuotta / tuntia 25 vuotta / tuntia Sytytysten määrä Lampun mitat leveys 60, mm, korkeus 113 mm leveys 35 mm, korkeus 98 mm Arvioitu valovirta, lumen 470 lm 136 lm Värilämpötila Lämmin valkoinen, 2700 K Puhdas valkoinen 3000K Energiatehokkuusmerkintä A A Muoto Hehkulamppu Hehkulamppu Kanta E27 E14 Himmennettävä Kyllä Ei Elohopeasisältö 0 mg 0 mg Rikkinäiset LED-lamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun. Tiesitkö? 15 watin LED-lamppu tuottaa enemmän valoa kuin 60 watin hehkulamppu, mutta kuluttaa energiaa 75 % vähemmän.

5 Sähkönkulutusmittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Kulutusmittarilla voit paikantaa paljon sähköä kuluttavat kodinkoneet. Näin saat selville, minkä laitteen kohdalla on saatavissa eniten säästöä. Hyviä säästövinkkejä löydät salkun mukana tulevasta Kodin energiaoppaasta. Oletko harkitsemassa uuden kodinkoneen esim. pakastimen hankintaa? Kannattaa muistaa, ettei hyvin toimivaa kodinkonetta välttämättä kannata vaihtaa uuteen pelkästään suuremman sähkönkulutuksen takia. Mieti kokonaisuutta; arvioi laitteen kunto ja tee laskelma missä ajassa uusi, vähemmän kuluttava laite maksaa itsenä takaisin. MITTAAMINEN Kulutusmittarilla voidaan mitata pistotulppaliitännäisiä laitteita, joten se ei sovellu esimerkiksi lieden ja saunan kulutuksen mittaamiseen. 1. Kytke sähkölaitteen pistotulppa mittarin pistorasiaan ja mittarin pistotulppa seinässä olevaan pistorasiaan. 2. Nollaa mittari painamalla samanaikaisesti painikkeita Watt ja kwh. 3. Paina painiketta kwh (valo palaa). 4. Laita kellonaika ja päivä itsellesi muistiin, niin muistat milloin aloitit kulutuksen mittaamisen. 5. Tarkista kylmälaitteen kulutus vuorokauden kuluttua. Huomaa, että niin kauan kuin kulutus on alle 0,1 kwh, näkyy kulutuslukeman edessä kaksi päällekkäistä viivaa. Kun 0,1 kwh:n kulutus on tullut täyteen näytön viivat häviävät. 6. Vertaa tarvittaessa oman laitteesi kulutusta ohjearvoihin, jotka löytyvät sivulta 6. Watt-painike Painamalla Watt-painiketta voit tarkistaa laitteen verkkovirrasta ottaman tehon vaikkapa kesken kulutuksen mittaamisen. Kun painat kwh-painiketta, näet jälleen mitattavan laitteen kulutuslukeman.

6 Kylmälaitteiden kulutuslukuja VERTAA OMAN KYLMÄLAITTEESI KULUTUSTA OHJEARVOIHIN Kulutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat koneen tehon ja käyttöajan lisäksi mm. lämpötilanvalitsimen säätö, laitteen käyttötapa, sijoituspaikka ja hoito. Taulukossa sähkönkulutus on ilmoitettu valmistajien ilmoittamina keskimääräisinä kulutuksina uusista laitteista. Kylmälaite Tilavuus litraa Kulutus kwh/vrk Jääkaappi ,3 0, Jää-viileäkaappi ,4 0, Hinta noin snt/vrk Jenkkikaappi ,2 1, Kylmiö 770 0,8 11 Jääkaappi-pakastin 0,8 1, Pakastin ,5 1, Pakastin ,7 1, Pakastin yli 300 1,2 1, Muiden kodinkoneiden kulutustietoja löydät sivulta 10 Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh Vinkkejä Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uuni, lämpöpatteri ja ikkuna. Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä. Puutteellisen ilmankierron johdosta sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Sulata pakastin säännöllisesti kerran pari vuodessa, viimeistään silloin, kun huurrekerros on sentin paksuinen. Varmista ovien tiivisteiden kunto, puhdista lauhduttimet.

7 Jääkaappi-/ pakastinmittarin käyttö TARKISTA JA SÄÄDÄ KYLMÄLAITTEIDEN LÄMPÖTILAT Säädä kylmälaitteiden lämpötilat oikein. Sopiva pakastuslämpötila on -24 astetta ja tuotteiden säilytyslämpötila pakastimessa -18 astetta. Jääkaapin optimilämpötila on +5 C, viileäkaapin C. LÄMPÖTILAN MITTAAMINEN Jääkaappi-/pakastinmittari näyttää anturijohdon päästä mitattavan lämpötilan. Mittarissa on magneettikiinnitys, joten voit kiinnittää sen jääkaapin tai pakastimen oveen mittauksen ajaksi. Vain johdon päässä oleva anturi sijoitetaan jääkaapin tai pakastimen sisäpuolelle. Laita mittari päälle punaisesta virtapainikkeesta. Lämpötila jää näyttöön painamalla MAX/MIN-näppäintä kerran. Painamalla MAX/MINnäppäintä toisen kerran näyttöön ilmestyy mitattu maksimiarvo. Paina kolmannen kerran, niin näyttöön ilmestyy minimiarvo. Paina vielä kerran ja näyttö palaa normaalitilaan. Muistin nollaaminen: pidä MAX/MIN-näppäintä alhaalla kolmen sekunnin ajan maksimi- tai minimiarvon ollessa näytöllä. AL SET ja +1 -näppäimillä voidaan tarvittaessa asentaa ylä- tai alarajahälytyksiä.

8 Kaukoohjattavan pistorasian käyttö PISTORASIAN KÄYTTÖTARKOITUS Kauko-ohjattavalla pistorasialla voidaan käynnistää ja sammuttaa sähkölaitteita kauempaa, jopa seinän läpi. Pistorasiaa voi käyttää myös ulkona, sillä se on roiskevesitiivis. KÄYTTÖ 1. Kytke sähkölaitteen pistotulppa kauko-ohjattavaan pistorasiaan. Punainen merkkivalo syttyy, kun liität kauko-ohjattavan pistorasian seinässä olevaan pistorasiaan. 2. Kauko-ohjaimen painikkeet: 1 = ON kytke virta sähkölaitteeseen, 0 = OFF sammuta virta sähkölaitteesta. 3. Huomioi, että toiminnassa on pieni viive. Liittämällä kauko-ohjattavaan pistorasiaan jatkojohdon voit ohjata useaa sähkölaitetta samanaikaisesti. Hyviä käyttökohteita ovat esimerkiksi TV:n valmiustila ja olohuoneen tunnelma- ja kasvivalot. Kauko-ohjattavaa pistorasiaa voi käyttää myös autonlämmittimen ohjaamiseen. Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön jo ulkolämpötilan ollessa +5 astetta. Kovimmillakin pakkasilla kahden tunnin lämmitysaika on riittävä. Jos innostut hankkimaan itsellesi tällaisen pistorasian, mieti ensin käyttötarkoitus. Kaikki kauko-ohjattavat pistorasiat eivät sovellu ulkokäyttöön. Kauko-ohjattavan pistorasian hinta on noin 20 euroa.

9 Pintalämpömittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Mittari on tarkoitettu huonetilojen eri pintojen lämpötilojen mittaamiseen. Lämpötilaerojen avulla voi paikallistaa mahdollisia lämpövuotoja. Mittari helpottaa myös esimerkiksi kylpy- ja pesuhuoneen lattialämmityksen tai kattolämmityksen asetusarvojen ja vikojen etsimisessä. MITTAAMINEN 1. Mitattaessa ulkolämpötilan tulee olla vähintään -5 C. 2. Paina näyttöruudun alla olevaa liipaisinta. 3. Suuntaa laite lasersäteen avulla haluttuun kohtaan. Mittausarvo näkyy näytöllä. Mittaa noin sentin päästä kohteesta. Mittausalueen koko riippuu mittauslaitteen ja mittauskohteen välisestä etäisyydestä. Laitteen päällä olevan asteikon avulla voit arvioida mittausalueen kokoa. 4. Vapauttamalla liipaisimen lopetat mittauksen. HOLD näytöllä = viimeisin mittaustulos HUOM. Pintalämpömittari on II-luokan laserlaite. Älä siis osoita sillä koskaan silmiin tai muutenkaan ketään toista henkilöä. Vinkkejä Ikkunoiden ja ovien tiiviyttä voi tarkistaa mittaamalla puitteiden pintalämpötiloja ja etsimällä lämpötilaeroja. Ilmanvaihtotavasta riippuen korvausilma voi tulla sisään ikkunoiden yläreunasta. Tällöin matalampi lämpötila ikkunan yläreunassa on aivan normaalia. Lattian pintalämpötilat voivat ulkoseinien lähellä ja varsinkin kahden ulkoseinän muodostamissa nurkissa kovilla pakkasilla laskea alle 10 C. Jos lattian pintalämpötila putoaa aivan nollan tuntumaan, on aiheellista selvittää lämmöneristyksen riittävyys tai mahdollinen kosteusongelma. Seinien eristyksen tasoa voi selvittää mittaamalla useasta kohdasta seinän lämpötilaa ja etsimällä paikkoja, jotka ovat huomattavasti muuta seinää kylmempiä. On aivan normaalia, että kovilla pakkasilla pintalämpötilat laskevat useita asteita huonetilan lämpötilan alapuolelle, jopa 10 C:n tuntumaan, etenkin ulkoseinissä ja nurkissa. Tästä alemmat lämpötilat kertovat puutteista eristystasossa ja ne aiheuttavat vedon tunnetta.

10 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Sähkönkulutus kwh/kerta Kulutus keskim. kwh/kerta Astianpesukone Kylmävesiliitäntä 0,5 1,6 1,4 20 Lämminvesiliitäntä 0,7 10 Pyykinpesukone 0,6 1,9 1,3 18 Kuivaava pesukone Pesu 1,0 1,2 1,1 15 Kuivaus 2,7 4,1 3,4 48 Kuivausrumpu 2,8 5,5 4,0 56 Kuivauskaappi 4,0 56 Kiuas 1,5 h käyttö 8,0 112 Sähköliesi 2 henk. talous/vrk 0,5 7 4 henk. talous/vrk 1,0 1 Uuni Kuumennus 200 C 0,5 7 Hinta snt/kerta Sähkölaite Käyttötunteja viikossa Kulutus keskim. kwh/h Pölynimuri Silitysrauta Höyry Säätö 1 0,5 7 Hinta snt/vrk Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

11 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Käyttötunteja vuorokaudessa Kulutus keskim. kwh/vrk Televisio Kuvaputki 5 0,5 7 Tietokone LCD (nestekide) 5 0,65 9 Plasma 5 1,3 18 PC (kuvaputkinäyttö) PC (litteä näyttö) 5 0,5 7 Kannettava 5 0,1 1 Teho PC 5 2,5 35 Auton lohkolämmitin Vain talvella 1 0,55 8 Liesituuletin 1 0,2 3 Video/DVD 5 0,1 1 Radio/CD 5 0,05 1 Hinta snt/vrk Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

12 Kodinkoneiden kulutuksia Sähkölaite Käyttötunteja vuodessa Kulutus keskim. kwh/vuosi Käyttö euroa/kk Lattialämmitys Yöllä päällä , m Lisälämmitin Aina päällä (ei kesällä) 1 kwh sähköpatteri , Ilmanvaihto 1 2 h + k h + k h + k < Kiertovesipumppu Öljypoltin Kaukolämpö Sähkölaite Lämmönvaihdin yksikkö ja laitteet Kulutus keskim. kwh/10 min. Kahvinkeitin 0,1 1 Vedenkeitin 0,2 3 Leivänpaahdin 0,1 1 Mikroaaltouuni 0,2 3 Vohvelirauta 0, Hinta snt/10 min. Käyttö euroa/vuosi Hintaperuste: 0,14 euroa/kwh

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6 SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tavoite: Laskea eri sähkölaitteiden energiankulutuksia. Ymmärtää käsite kilowattitunti (kwh) ja kuinka se lasketaan. Ryhtyä toimeen sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Tehtävä: Käytämme

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN

KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN KOULUN VEDENKULUTUS KURIIN Tavoite: Oppilaat ymmärtävät, että puhdas vesi on rajallinen luonnonvara. Oppilaat tiedostavat, että vettä tuhlataan joka päivä tarpeettomasti. Oppilaat oppivat ottamaan vastuuta

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

testo 831 Käyttöohje

testo 831 Käyttöohje testo 831 Käyttöohje FIN 2 1. Yleistä 1. Yleistä Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Säilytä käyttöohje myöhempää käyttöä varten. 2. Tuotekuvaus Näyttö Infrapuna- Sensori, Laserosoitin

Lisätiedot

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT Tavoite: Oppilas ymmärtää, että vesi on rajallinen luonnonvara ja että kulutamme vettä turhaan joka päivä. Oppilas oppii huomaamaan turhan vedenkulutuksen ja osaa estää sen. Tehtävä:

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön 1 25.11.2015 Lauri Penttinen Näin lasket sähkönkulutuksen Laitteen teho on 1000 W (= 1 kw), käytetään päivittäin 5 tuntia Teho 1000

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus Energian ja veden säästö Mitä energia on? Mistä energia tulee? 2 Energian kokonaiskulutus Suomessa 3 Mihin käytämme energiaa Suomessa? 4 Mihin käytämme

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 1 MIKSI SÄÄSTÄÄ ENERGIAA? NOPEIN JA TEHOKKAIN TAPA HILLITÄ ILMASTON- MUUTOSTA. SE SÄÄSTÄÄ RAHAA. UUSIUTUMATTOMIEN ENERGIANLÄHTEIDEN

Lisätiedot

VALMIUSTILAT KODISSANI

VALMIUSTILAT KODISSANI VALMIUSTILAT KODISSANI Tavoite: Oppilaat tietävät sähkölaitteiden valmiustilojen kuluttamasta sähköstä ja he sammuttavat laitteet kokonaan, kun se on mahdollista. Ostaessaan uusia sähkölaitteita oppilaat

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

Kulutusseuranta. Energiaekspertin jatkokurssi 31.3.2014 Emilia Olkanen

Kulutusseuranta. Energiaekspertin jatkokurssi 31.3.2014 Emilia Olkanen Kulutusseuranta Energiaekspertin jatkokurssi 31.3.2014 Emilia Olkanen Ekspertin jatkokurssi Ma 31.3. Ma 7.4. Ma 14.4. Kulutusseuranta Kiinteistökierros Korjausrakentaminen Illan ohjelma 17.00 17.15 17.30

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 2007 S&A MATINTUPA 1. ILMAVIRTAUKSEN MITTAUS Suora, 1:n pisteen mittaus a) Kytke mittalaitteeseen virta. b) Paina UNITS - näppäintä ja valitse haluttu mittayksikkö

Lisätiedot

Esa Varho. Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010

Esa Varho. Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010 Esa Varho Veden hallittu kulutus Ekotoimiva koti 19.01.2010 Oras Oy, Isometsän tehdas Raumalla Oras lyhyesti Perustettu 1945 100% Oras Invest Oy:n omistama (Oras Invest on perheyritys) Liikevaihto 2008:

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED - tämän päivän valaistusta LED - tämän päivän valaistusta LED Säästää energiaa

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiaekspertin peruskurssi osa 1: lämpö & vesi 17.03.2014, Tampere DI Petri Pylsy Ekspertti ei kuitenkaan koske säätöihin, sen tekee aina kiinteistönhoitaja

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

Laitteiden ekologiset selkäreput

Laitteiden ekologiset selkäreput Laitteiden ekologiset selkäreput 2190 kg 5233 kg 1394 kg Ministereoiden ekologinen selkäreppu 1394 kg Laskennan oletukset: Laitteen käyttöikä 8 vuotta, laitteen teho käytettäessä 15 W ja valmiustilassa

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Energiakustannusten muodostuminen Omakotitalo (120 m2, 4hlö, sähkölämmitteinen) 3400 /v Kerrostalo (3hlö, 75m2) 2400 /v Sähkön- ja vedenkulutuksen jakautuminen eri sektoreille

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

Vedenkulutuksen mittaaminen ja vesikalusteet taloyhtiön säästöjen apuna. Oras: Esa Varho Verto: Tapio Rask

Vedenkulutuksen mittaaminen ja vesikalusteet taloyhtiön säästöjen apuna. Oras: Esa Varho Verto: Tapio Rask Vedenkulutuksen mittaaminen ja vesikalusteet taloyhtiön säästöjen apuna Oras: Esa Varho Verto: Tapio Rask Veden säästö; säätö ja huolto Toimenpiteitä vedensäästössä ovat mm.: Perusvirtaaman alentaminen

Lisätiedot

Luku 7 Energiansäästö

Luku 7 Energiansäästö Luku 7 Energiansäästö Asko J. Vuorinen Ekoenergo Oy Pohjana: Energiankäyttäjän käsikirja 2013 1 Sisältö Energialasku Lämmitys Sähkö Liikenne Ravinto 2 ENERGIALASKU 3 Perheen energialasku Asuminen Kulutuskohde

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35 Näin valitset lampun Valitse sopiva tyyppi pendel med skærm Yleisvalaistus STEP udendørslampe Ulkovalaistus Energian- säästö LED 1 spots på skinne Kohdevalaistus LED-kohde + Himmennettävät valaisimet Halogeeni-

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 13.10.2011 Lauri Penttinen Sisältö Ryhmätöiden läpikäynti Taustaa: vesi ja jätevesi

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

Pieni ja tehokas sekä energiaa säästävä valonlähde, joka tarjoaa korkealaatuista valoa ja kompaktia muotoilua

Pieni ja tehokas sekä energiaa säästävä valonlähde, joka tarjoaa korkealaatuista valoa ja kompaktia muotoilua Lighting Pieni ja tehokas sekä energiaa säästävä valonlähde, joka tarjoaa korkealaatuista valoa ja kompaktia muotoilua Käytännöllinen kuvuton energiansäästölamppu, joka tarjoaa korkealaatuista ja kustannuksia

Lisätiedot

Langaton kotinäyttö. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin.

Langaton kotinäyttö. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin. Miten kotinäyttö toimii? Kotinäyttö on yhdistetty huoneiston kylmä- ja lämminvesimittareihin. Vesimittarit lähettävät kotinäytölle langattomasti tietoa vedenkäytöstä

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Keravalla 12.10.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Joka kodin energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Autonlämmitys 250 kwh Valaistus ja muu 1650 kwh Sähkökiuas 1000 kwh Säästä rahaa

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Hehkulamppu (himmennettävä) 11 W (75 W) E27 Lämpimän valkoinen Himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät LED-valot tuovat LEDvalaistuksen uudelle tasolle.

Lisätiedot

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisan näytöskeittiössä olevissa Whirlpoolin kodinkoneissa yhdistyvät huippuluokan teknologia ja energiatehokkuus, joilla minimoidaan

Lisätiedot

TÄRKEITÄ HUOMIOITA Kiitos, että valitsit Casa Bugatin UMA keittövaa'an. Kuten kaikkia elektronisia laitteita, myös tätä vaakaa tulee käyttää huolellisesti ja ohjeiden mukaan vammojen ja laitteen vaurioitumisen

Lisätiedot

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta OSTOAPU Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta Led-lamppujen ansiosta on helpompaa, kauniimpaa ja edullisempaa elää kestävämmin. Led-lamput käyttävät merkittävästi vähemmän energiaa, ja niillä on

Lisätiedot

testo 510 Käyttöohje

testo 510 Käyttöohje testo 510 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 510 Pikaohje testo 510 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Paine-ero sensorin yhteet 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo ja magneetti (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 5 W (50 W) GU10 Lämpimän valkoinen WarmGlow, himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät spottilamput tuovat LEDvalaistuksen

Lisätiedot

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Sisällys Mihinenergiaajavettäkuluu Mihinkiinnittäähuomiotaasumisenarjessa Ilmanvaihtojärjestelmäntoiminta Lämmönjakojärjestelmäntoiminta

Lisätiedot

Vedenkulutus. Eksperttikoulutus 16.11.2015

Vedenkulutus. Eksperttikoulutus 16.11.2015 Vedenkulutus Eksperttikoulutus 16.11.2015 Vedenkulutus Yleistä vedenkulutuksesta taloyhtiöissä Vedenkulutuksen jakaantuminen Vesivuodot Lämminkäyttövesi Taloyhtiön vesiverkon paine Vedensäästöventtiilit

Lisätiedot

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Sisältö sivu 1 LAITTEEN ESITTELY... 1 1.1 Toimintaperiaate... 1 1.2 KFRS-9 vesi-ilmalämpumppuun kuuluvat yksiköt... 1 1.3 Vesi-ilmalämpöpumpun tärkeimmät

Lisätiedot

Energiaexpertin mietteitä. Mikko Muukki

Energiaexpertin mietteitä. Mikko Muukki Energiaexpertin mietteitä Mikko Muukki 13.3.2017 Tässä esityksessä Esimerkkejä yhden energiaexpertin toiminnasta ja ajatuksista Miksi olen energiaexpertti Taloyhtiöni Mitä on tehty Vinkkejä energiaexpertti

Lisätiedot

Lämpömittari TTX100/110/120

Lämpömittari TTX100/110/120 Lämpömittari TTX100/110/120 2(18) Hyvä asiakas, Onnittelut tämän Ebro tuotteen hankinnan kunniaksi. Toivottavasti tämä tuote palvelee pitkään ja tästä tuotteesta on hyötyä työntekoon. Tärkeä ja hyödyllinen

Lisätiedot

Energiansäästön kymmenen käskyä

Energiansäästön kymmenen käskyä Energiansäästön kymmenen käskyä I Nykyinen kulutus ja seuranta Selvitä yrityksen nykyinen kulutus: - Lämpö - Sähkö - Vesi - Liikennepolttoaineet Kulutuksen seuranta - Vähintään kuukausittainen, mielellään

Lisätiedot

Energiansäästökotitalouksissa

Energiansäästökotitalouksissa Energiansäästökotitalouksissa Energianeuvoja Sanna Moilanen, Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto Popento 6.5 seminaari Muutosta ilmassa Kainuun ilmastostrategia 2020 9.5.2011 1 Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen?

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Matti Hellgrén Asiakaspalvelupäällikkö, energia-asiantuntija Talokeskus Yhtiöt Oy!"#$%&'%(')*+,-.)/0)$1)%$1'&2134)5$%")."25$"")"'3"1.(1,5"6"#7&#(3.")5")$+5&#83'.$5")

Lisätiedot

TERMOMAT 4 - käyttöohje. Elektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen

TERMOMAT 4 - käyttöohje. Elektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen TRMOMT 4 - käyttöohje lektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen TRMOMT 4 lektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen

Lisätiedot

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä Tyylikäs ulkonäkö Tuttu muoto miellyttää silmää. Uusimman LED-tekniikan ansiosta lamput käyttävät 80 % vähemmän energiaa tavallisiin

Lisätiedot

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta Suojeluohje 3/2008 Sisältö 1. Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2. Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 3. Sähköasennusten määräaikaistarkastukset... 1 4. Sähköasennukset... 1 5. Sulakkeen palaminen tai johtosuojan

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Yksi lamppu, kolme valoasetusta

Yksi lamppu, kolme valoasetusta PHILIPS LED Lamppu 14 7 3,5 W (100 W) E27 Lämmin / erittäin lämmin / todella lämmin Ei himmennettävä Yksi lamppu, kolme valoasetusta Joskus täydellisen tunnelmavalaistuksen luominen on tärkeää. Philipsin

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Energiansäästöviikko 13.10.2012 Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Sisällysluettelo Johdanto Sähkönkäyttö ja säästövinkit kotitaloudessa Sähkön käyttö keittiössä Sähkön käyttö kylpyhuoneessa

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta Lighting Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta MASTER PL-Electronic Pinnoittamattomat energiaa säästävät MASTER-energiansäästölamput on erinomainen ratkaisu, kun tarvitset parasta suorituskykyä

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET. Ohjauskeskus 13720

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET. Ohjauskeskus 13720 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Ohjauskeskus 13720 Digitaalisella ohjauspaneelilla, digitaalisella viikkokellolla, ajastetulla ohituskytkimellä ja kaukoohjaus mahdollisuudella varustettu ohjauskeskus max. 22

Lisätiedot

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin A. Toiminnot 1. Käytetään päällä/pois -aikojen asettamiseen, säätämään erilaisia aikajaksoja virran päälläololle. Toimii erilaisten laitteiden

Lisätiedot

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 088U0213 Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 Sisältö 1. Laitteen toiminnasta................... 3 2. Asennus............................... 4 3. Lämpötila-asetukset...................

Lisätiedot

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi!

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Asukkaan käyttöohje Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Palvelun avulla ohjaat kotisi toimintoja älykkäästi ja tarkkailet energian- ja vedenkulutustasi lähes reaaliaikaisesti. Fortum SmartLiving

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Voice Board Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Johdanto VOICE BOARD on elektroninen puhekortti joka pystyy tuottamaan puhuttuja viestejä. Se asennetaan

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA

UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA UUSIUTUVAN ENERGIAN ILTA Vihreää sähköä kotiin Arjen energiansäästöt Sähkön kulutusjousto Tomi Turunen, Pohjois-Karjalan sähkö POHJOIS-KARJALAN SÄHKÖ OY LUKUINA Liikevaihto 114 milj. Liikevoitto 13,1 milj.

Lisätiedot

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE KÄYTTÖ- JA OHJEKIRJA YLEISTÄ Lue tämä ohjekirja huolellisesti ennen ohjausyksikön käytön aloittamista, käytä ainoastaan tämän kirjan ohjeiden ja annettujen opastusten mukaisesti.

Lisätiedot

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä Tyylikäs ulkonäkö Tuttu muoto miellyttää silmää. Uusimman LED-tekniikan ansiosta lamput käyttävät 80 % vähemmän energiaa tavallisiin

Lisätiedot

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 AV-ohjeet (Päätalo, Pinni A, Pinni B, Linna, Atalpa) Alkuvalmistelut Tule ajoissa paikalle (pyydä virastomestareita avaamaan lukitut ovet) 1. Laita tietokone (ja näyttö)

Lisätiedot

Luonnollinen värintoisto

Luonnollinen värintoisto Lighting Luonnollinen värintoisto MASTER TL5 High Output Tämä TL5 High Output -lamppu (putken halkaisija 16mm) antaa erinomaisen värintoiston (Ra ~GT~ 90). Tämän ansiosta värit ovat luonnollisia ja ne

Lisätiedot

SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS 1/6 HYDROSET ER - O2

SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS 1/6 HYDROSET ER - O2 SAVUKAASUJEN VALVONTAKESKUS /6 ER-O2- valvontakeskus on tarkoitettu höyry- ja vesikattiloiden savukaasujen valvontaan ja säätöön. Keskus tunnustelee savukaasuja Lambda-anturin ja Pt - anturin välityksellä.

Lisätiedot

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Energiaekspertti Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Sisällys Mihin energiaa ja vettä kuluu Mihin kiinnittää huomiota asumisen arjessa Mihin kiinnittää taloyhtiön toiminnassa Lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Aurinko-C20 L asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 L asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-C20 L Aurinkopaneelien asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneelit avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Jätteiden synnyn ehkäisy, lajittelu ja kierrätys (Japa ry) Vesi: mihin kuluu

Lisätiedot

Sisällys. testo 417 Siipipyörä anemometri. Käyttöohje

Sisällys. testo 417 Siipipyörä anemometri. Käyttöohje testo 417 Siipipyörä anemometri Käyttöohje FIN Sisällys Yleiset ohjeet...2 1. Turvallisuusohjeita...3 2. Laitteen käyttötarkoitus...4 3. Tuotekuvaus...5 3.1 Näyttö ja näppäimet...5 3.2 Virtalähde...6 4.

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta,

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, Valaistus Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, koulurakennuksissa valaistus voi kattaa jopa 40%. Valaistusta tulisi käyttää ainoastaan tarpeeseen ja

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg 1. Turvallisuusohjeet Lue tämä käyttöohje ennen käyttöä! 1.1 Vaakaa ei saa ylikuormittaa. 1.2 Älä roikota painavaa takkaa pitkää aikaa vaa assa,

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Hehkulamput poistuvat markkinoilta Vinkit oikean lampun valintaan. Opas myyjille

Hehkulamput poistuvat markkinoilta Vinkit oikean lampun valintaan. Opas myyjille Hehkulamput poistuvat markkinoilta Vinkit oikean lampun valintaan Opas myyjille EuP-direktiivin muutokset lamppumarkkinoille EU-asetukset tuovat muutoksia lamppumarkkinoille Valoteholtaan huonojen lamppujen

Lisätiedot

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA VERCON OY Yli 30 vuoden kokemuksella ja tinkimättömällä palvelulla olemme saavuttaneet asiakkaidemme luottamuksen ja markkinajohtajuuden Suomessa Vertolla on

Lisätiedot

testo 410-1 Käyttöohje

testo 410-1 Käyttöohje testo 410-1 Käyttöohje FIN 2 Short manual testo 410-1 Pikaohje testo 410-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Siipipyörä 3 Lämpötilasensori 4 Näyttö 5 Toimintonäppäimet 6 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 V asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan). 2. Akut. Kaksi

Lisätiedot

HIRSIRIVITALO. muovitontalo.fi. Kurkiniementie 1, Taivalkoski VARAA OMASI AJOISSA!

HIRSIRIVITALO. muovitontalo.fi. Kurkiniementie 1, Taivalkoski VARAA OMASI AJOISSA! VARAA OMASI AJOISSA! ENNAKKOMARKKINOINNISSA HIRSIRIVITALO Kurkiniementie 1, Taivalkoski muovitontalo.fi Hirsi on ollut aikojen alusta asti ihmisten asuntojen perusmateriaali. Hirsi on ekologinen ja hengittävä.

Lisätiedot

Etelä-Savon shp:n tekniikan tulosyksikön ja vuokralaisen välinen vastuunjakotaulukko. YLEISET Tekninen varallaolojärjestelmä

Etelä-Savon shp:n tekniikan tulosyksikön ja vuokralaisen välinen vastuunjakotaulukko. YLEISET Tekninen varallaolojärjestelmä Sivu1 / 5 YLEISET Tekninen varallaolojärjestelmä Kiinteistövero Talvikunnossapito Ulkoalueiden hoito Yhdyskuntajätteiden kuljetus ja hävitys Koko kiinteistöä palvelevat järjestelmät Energian kulutus -

Lisätiedot

Vastuunjakotaulukko. Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2

Vastuunjakotaulukko. Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2 1 Vastuunjakotaulukko Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2 Vuokralainen vastaa kustannuksellaan kokonaisuudessaan Vuokrakohteen ylläpidosta ja kunnossapidosta. Kiinteistön ylläpitoon

Lisätiedot

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali Energia- ilta 01.02.2012 Pakkalan sali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta liian suuri (kaukolämpökiinteistöt)

Lisätiedot