Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry. Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry. Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan 22.5.2014"

Transkriptio

1 Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry Kevätretkemme Louhisaaren kartanolinnaan ja Naantalin kultarantaan

2 Sää oli mitä mainioin, saimme nauttia aurinkoisesta säästä heti aamusta. Bussimatka taittui mukavasti, kun tavattiin tuttuja ja iloinen puheensorina täytti bussin. Matkasimme Turun moottoritietä läpi seitsemän tunnelin, joista Karnaistentunneli on Suomen pisin tietunneli 2,3 km. Hyvissä ajoin saavuimme Askaisiin, jossa ensimmäinen kohteemme Louhisaaren kartanolinna sijaitsi.

3 Ehdimme nauttia kupposet kahvia ennen opastusta

4 Louhisaaren kartanolinna Tutustuimme harvinaiseen yli 300 vuotta vanhaan Louhisaaren kartanolinnaan. Keskiaikainen asuinkartano sijaitsee pitkälle sisämaahan työntyvän Mynämäenlahden etelärannalla aikoinaan meren äärellä olleella kalliolla. Kolmikerroksinen, korkean hollantilaiskaton kattama linna on saanut vaikutteensa hollantilaisesta palatsiarkkitehtuurista Louhisaaren1650-luvulla valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Sen juhlakerros ja talouskerros ovat 1600-luvun asussa. Keskimmäinen kerros, varsinainen asuinkerros, on uusittu 1700-ja 1800-luvulla ja sen huoneet edustavat tuon ajan sisustusta. Louhisaaressa on myös laaja englantilainen puisto kävelyteineen.

5 Jo portilla tunsimme historian havinaa, kun mietimme ketkä kaikki ovat tähänkin pihaan astelleet. Louhisaari kuului yli kolmesataa vuotta Fleming-suvulle ja yli sata vuotta Mannerheimsuvulle. Louhisaari on Herman Flemingin 1600-luvun puolivälissä rakennuttama kartanokokonaisuus.

6 Ihastelimme alkuperäisinä säilyneitä kattomaalauksia, katosta löytyi luultavasti ensimmäinen kuva Louhisaaren kartanolinnasta.

7 Kummituksia kerrotaan myös täällä olevan, tavarat vaihtavat paikkojaan ja ovet avautuvat itsestään. Talon käytävillä ja huoneissa useampikin kävijä on tuntenut ilmavirran pyyhkäisevän ohitse. Käsin maalatut tapetit olivat kuin taideteoksia. Tapetit maalattiin levyille tai pahveille, jotka saattoi muuton tullen ottaa mukaan. Huonetta nimitettiin pirun-kammariksi, jonka seinätapetissa oli itse "piru", ts. antiikin mytologian satyyri sarvineen.

8 Toinen toistaan upeampia kakluuneja

9 Suomen vanhin näihin päiviin säilynyt pylvässänky, jonka katossängyn verhot ovat peräisin Pernajan Sjögårdin kartanosta ja ovat ainoat Suomessa säilyneet barokkisängyn verhot. Fleming-suku Louhisaaren varhaisin tunnettu tilanomistaja olielin, jonka sukunimi on toistaiseksi tuntematon. Hänsolmi 1400-luvun puolimaissa avioliiton asemies Maunu Flemingin kanssa. Tätä kautta tila tuli Fleming-suvulle ja periytyi tässä suvussa aina vuoteen 1791 asti. Louhisaaren Flemingeistä ovat monet kohonneet ja 1600-luvulla johtaviin asemiin Ruotsi- Suomessa ja vaikuttaneet ratkaisevasti isänmaansa kohtaloihin. Heistä merkittävimpiä olivat Kustaa Vaasan luottamusmies, valtaneuvos, Suomen sotaeversti, amiraali, Hämeen, Tallinnan ja Viipurin linnanpäällikkönä. Klaus Flemingin poika, amiraali, kamarikollegion presidentti ja Suomen kenraalikuvernööri Herman KlaunpoikaFleming( ) rakennutti Louhisaaren linnan. Herman Fleming määrättiin Suomen kenraalikuvernööriksi, jona hän toimi vuoteen 1669 asti. Hän solmi 1645 avioliiton Kristina Rosladinin kanssa. Seuraavat Flemingit asuivat Louhisaaressa vain satunnaisesti. Isonvihan aikoihin kartano rappeutui ja oli autiona vuoteen 1738 asti, jolloin rakennuttajan pojanpoika, karoliini Klaus HermaninpoikaFleming ( ) sai kartanon sivuperintönä ja kunnostutti linnaa. Hänen poikansa hovijunkkari Herman KlaunpoikaFlemingin ( ) eli "viimeisen rikkaan Flemingin" aikana kartanossa vietettiin loisteliasta elämää. Louhisaari myytiin Uusi omistaja oli everstiluutnantti C. Fr. von Knorring ja ensimmäinen Suomeen asettunut Mannerheim osti sen 1795.

10 Tässä pienessä makuukamarissa väitetään C.G.E. Mannerheimin syntyneen

11 Louhisaaren kartanolinna on sisustettu eri aikakausien tyyliin. Kartanolinnan I ja III kerros on sisustettu 1600-luvun asuun ja II kerros eli asuinkerros on sisustettu lukujen tyyliin. Osa toisen kerroksen kalusteista on kuulunut Mannerheimeille, Flemingin suvun jäljiltä ei ole säilynyt mitään, joten kolmas kerros on sisustettu Kansallismuseon kalustein.

12 Musiikkia harrastavan Mannerheimin perheen tyttärien huone

13 Majuri Carl Eric Mannerheim Louhisaari Mannerheimien hallussa( ) Suomeen 1783 siirtynyt majuri Carl Eric Mannerheim ( ) osallistui Anjalan liittoon ja vaikutti 1808 jälkeen monissa tärkeissä hallinnollisissa ja valtiollisissa tehtävissä Suomen autonomisen aseman varmistamiseksi. Ansioidensa vuoksi hänet korotettiin kreivin säätyyn Solmittuaan 1796 avioliiton Vendla Sofia von Willebrandin kanssa hän asettui perheineen asumaan Louhisaareen, jonka maanviljelyksen edistämisestä ja puutarhanhoidosta hän oli erityisen kiinnostunut. Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim syntyi Louhisaaressa Louhisaari Hannusten hallussa Talousneuvos Oskar Hannus ja hänen kuoltuaan tytär, rouva Inkeri Hovinen (k. 1966) omisti Louhisaaren vuoteen 1961, jolloin Suomen Marsalkan Ratsastajapatsasvaltuuskunta lunasti Louhisaaren linnan sekä 7,5 ha suuruisen puistoalueen lehtikujineen ja lahjoitti ne Suomen valtiolle. Louhisaaren linna luovutettiin Muinaistieteellisen toimikunnan, nykyisen Museoviraston hallintaan, joka restauroi linnan Louhisaaren linnan päärakennus avattiin yleisölle

14

15 Toinen kerros on sisustettu Mannerheim-suvun aikakauden, luvun tyyliin. Ensimmäisenä vastassa oli ns. isoäidin makuuhuone. Isoäiti oli tässä tapauksessa Carl Mannerheimin puoliso Eva Vilhelmina(o.s. Schantz, ).

16 Vaikka Louhisaaren linna edustaa arkkitehtonisesti lähinnä hollantilaista myöhäisrenessanssia, on linnan eri kerrosten käyttö suunniteltu vielä keskiajalta periytyneiden asuintottumusten mukaisesti. Louhisaaren vanhasta irtaimistosta on säilynyt ainoastaan osia. Kerrosten välillä oli kerrospuhelin eli huutotorvi, jolla voi halutessaan tilata keittiön puolelta vaikka iltapäiväkahvit. Opas kokeile ja yleisöä se nauratti.

17 Holvattu kivisali oli arki- ja talouskerroksen hienoin tila, jossa nyt on esillä alueen arkeologisia löytöjä Talouskerroksen arkkuja ja tiinuja

18 Louhisaarta ympäröi laaja englantilaistyylinen maisemapuisto. Taustalla näkyvä on vuonna 1825 valmistunut merikylpylä, arkkitehtina mahdollisesti A.F. Granstedt. ranta oli silloin heti rakennuksen takana. Puutarhassa on leikkimökki, jossa Carl Gustaf ja hänen kuusi sisarustaan aikoinaan leikkivät.

19 Taakse jäivät Louhisaaren kummitukset ja matkamme jatkui helteessä Marskin juoma 5 l vettä 5 l mustaherukan lehtiä 500 g sokeria 50 g viini- tai sitruunahappoa (ohjetta voi muuttaa kaikki 3 jotain) Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada se huuhdeltujen herukanlehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä astia kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia. Siivilöi lehdet pois. Lisää sokeri. Juoma on heti valmista. Voit laimentaa makeutta kivennäisvedellä. Juomaa voi käyttää juomasekoituksiin ja pakastaa Erinomainen booliin.

20 Askaisten kirkko ja tapuli Kirkon rakennutti Herman Fleming vuonna1653 Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Kartanolta johtaa kirkolle lähes 3 km pitkä L-muotoinen puukuja. Matka jatkui.kauniita maisemia ihailtiin Kirkonsalmen sillalta. Sillan pituus on 273 m, silta valmistui 2002 ja korvasi Kirkonsalmen ylittäneen lossiyhteyden.

21 Ritaripuisto Mannerheimristinritareille. Marskin muistokiven nro on 18. Ritaripuiston on suunnitellut arkkitehti Bey Heng

22 Ravintola Pohjankulma, Rymättylä Rymättylän Poikonkylään vuonna 1904 rakennettu kyläkoulu on toiminut ravintolana vuodesta 1980 lähtien. Kaikki tarjottava valmistetaan omassa keittiössä perinteisin reseptein raaka-aineista lähtien. Täällä nautimme maukkaan saaristolaislounaan ja täältä sai myös ostaa kahdenlaista saaristolais-leipää sekä makeita piiraita kotiin viemisiksi.

23 Kodikkaassa ympäristössä maistui erittäin maukas saaristolaislounas kaikille. Tarjolla oli Pohjakulman maittava kalapöytä (savulohta, graavilohta, lohimestaria, silliä ja silakkaa monessa eri muodossa), runsaasti salaatteja, kotijuustoa, Pohjakulman saaristolaislimppua ym. Lämpimästä pöydästä tarjottiin pääruokana (lihaa, sekä broileria tai kalkkunaa), isännän lihapullat, maustelohkoperunoita tai kermaperunoita sekä lämpimiä kasviksia ja makkaroita.

24 Vatsat täynnä suuntasimme kohti Kultarantaa. Mukana meillä oli myös vieraita Saksasta. Särkänsalmen sillalta oli huimat näkymät. Sillan pituus on 240 m, silta avattiin v ja sen vihki käyttöön presidentti Urho Kekkonen

25 Naantalin Kultaranta Toisena kohteena oli Naantalin Luonnonmaalla sijaitseva Kultaranta. Kultaranta on tasavallan presidentin kesäasunto, jonne seurasimme presidenttiemme jalanjälkiä ja jossa opas johdatti meidät kauniin puutarhan saloihin.

26 Historiaa Villa Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin. Kordelin oli kotoisin vaatimattomista oloista. Hänen isänsä oli merimies, ja Alfred kävi ainoastaan kaksi vuotta alakansakoulua. Kokeiltuaan merimiehen ja puusepän ammatteja nuori Alfred päätyi avaamaan oman kauppapuodin Raumalle vuonna Parissa vuosikymmenessä Alfred Kordelinista tuli nokkelien kauppojensa ansiosta Suomen suurin yksityinen maanomistaja ja maan rikkaimpia miehiä. Kordelinin talo Oppaamme johdolla lähdimme seuraamaan presidenttiemme jalanjälkiä

27 Kordelinin patsas

28 Edessä muotopuutarha jota kutsutaan medaljonki-puutarhaksi, jonka 3500 ruusua on kauneimmillaan elokuussa, muun muassa Tellervo Koivisto- ja Tarja Halonen lajikkeet.

29 Historiaa 19 huonetta käsittävä graniittinen rakennus on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema. Sen rakennustyöt aloitettiin Alfred Kordelin ehti viettää vain muutaman kesän Kultarannassa ennen äkillistä kuolemaansa. Venäjän vallankumous v aiheutti rauhattomuutta myös Suomessa ja Kordelinkuoli kahakassa venäläisen luodista syntymäpäivänään. Kordelinin jälkeen Kultaranta joutui lahjoituksena Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja myöhemmin Suomen valtio hankki sen omistukseensa silloisen eduskunnan päätettyä käyttää Kultarantaa tasavallan presidentin kesäasuntona.

30 Johannes Haapasalon Lohdutus oli juuri tulopäivänämme päässyt oikealle paikalleen Ihastelimme monimuotoista puutarhaa. Valitettavasti kukkia ei ollut vielä istutettu, käytimme oppaan kehoituksestamielikuvitustamme ja näimme paljon kukkia. Kukat istutetaan juuri ennen presidenttiparin tuloa kesäkuun alussa.

31 Kultarannan puisto on eräänlainen pienois-versailles. Sen keskeisin osa on nimeltään Medaljonki, Kultarannan kuuluisa 3500 ruusun tarha, jota ympäröi leikattu kuusiaita. Suunnitelmassa puutarha jaettiin kolmeen osaan: muotopuutarhaan, hyötytarhaan ja metsäpuutarhaan. Osa puutarhasta haluttiin aikakauden ihanteiden mukaan säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena. Puutarhan suunnitteli Helsingin kaupunginpuutarhuri SvanteOlsson.

32 Tätä patsasta ihmettelimme, opas kertoi sen olevan patsaan jalustan, josta patsas on saanut kyytiä Kekkosen aikana. Patsas oli esittänyt sammakkoa ja kontallaan olevaa naista, eikä se Urkin mielestä sopinut Kultarantaan, niimpäse lähetettiin Ruotsiin, tarkempi olinpaikka ei ole tiedossa. Melko iso kuitenkin kun jalustakin on noin suuri. Jokainen presidentti on tuonut jotain omaansa Kultarantaan, mm. Jenni Haukiotoi tullessaan lampaat Kultarantaan.

33 Naantalin luostarikirkko rakennettiin aikoinaan kirkonmäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi (1443). Nykyään Naantalin kirkko on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus.

34 Siellä se on pressan muskelivene, jolla hän puolisoineen usein tulee kesän viettoon kultarantaan. Vierailijoina nähdään usein myös valtiovieraita ja ministereitä. Rantatien lehmuskujanne on istutettu vuonna Tätä reittiä saapuvat presidentin autot Kultarannan edustalle.

35 Nämä portaat ovat johdatelleet monet presidenttimme vieraineen Villa Kultarantaan

36 Upean sään ansiosta näkymät olivat ihastuttavat, oli hetki aikaa viipyä auringolta suojassa puitten katveessa.

37 Osa puutarhasta haluttiin aikakauden ihanteiden mukaan säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena. Kultarannassa tämä on toteutettu metsäpuutarhana päärakennuksen ympäristössä. Se henkii saaristotunnelmaa mäntyineen ja kallioineen.

38 Cafe Antoniuksessa Joimme lähtökahvit Lilja Ahtiaisen monivuotinen unelma toteutui kun Cafe Antoniusavasi ovensa keväällä Romanttinen kahvilamiljöö, itseleivotutleivonnaiset. Tänä päivänä Cafe Antoniustunnetaan laajalti koko maassa ja sitä voidaan syystä pitää yhtenä Naantalin matkailu nähtävyytenä. Kahvila tunnetaan erityisesti Aatoksen Unelma - nimisestä marenkikermakakusta, rinkelimunkeista sekä lukuisista Liljan loihtimista suussa sulavista makeista ja suolaisista paistoksista. Naantalin piparkakkoa unohtamatta.

39 Täälläkin olimme kristallikruunujen loisteessa. Nautimme matkan päätökseksi pullakahvit tässä hyvin runsaasti sisustetussa ympäristössä.

40 Kahvi ja pulla maistuivat kaikille Jopa veskistäkin löytyi kullan kimallusta

41 Naantalin kaunista ja idyllistä kaupunkikuvaa Naantalin kaupunki Naantali on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Se perustettiin keskiajalla birgittalaisluostarin ja sen kaupunkia edelleen hallitsevan kirkon ympärille. Kaupungin perusti kuningas KristoferBaijerilainen joka siirsi alun perin Maskun Karinkylään perustetun (1438) luostarin Naantalin kirkon yhteyteen vuonna Turismin lisäksi Naantalin merkittävimmät elinkeinot ovat sähkötuotteiden valmistus, öljynjalostus, muu teollisuus ja palvelut. Naantalin satama on Suomen kolmanneksi suurin tavarasatama. Nykyinen asukasmäärä vajaa Naantalin kaupungilla on pitkät kylpyläperinteet. Vuonna 1863 Nunnalahdelle rakennetun kylpylän hoitoihin kuului mm. Viluluodon 'ihmeitä tekevän' terveysveden juonti ja savihoidot. Myöhemmin kylpylätoiminta tyrehtyi, kunnes se herätettiin jälleen henkiin 1984, kun Naantalin Kylpylä perustettiin. Tietenkin muumimaailmasta Naantali on myös tunnettu.

42 Kotiin lähdön aika, hyvästelimme Naantalin muumeineen. Kiitos hyville oppaillemme ja kaikille matkaseuralaisille onnistuneesta retkipäivästä, jonka saimme viettää upeassa aurinkoisessa säässä. Matkakertomus Pirjo Hyyppä/Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset Historiikkitekstiä ja histotoriallisten henkilöiden kuvia lainattu ao.nettisivuilta ja wikipediasta

43 Iloinen matkaseurueemme Mukavaa, että olit matkaseurana tällä mielenkiintoisella retkellä Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset

44 Jotta pääsisi perille, on eksyttävä tieltä Joka pääsee perille, oppii että hetken kuluttua on taas jatkettava matkaa Joka ei koskaan putoa raiteilta ja mene rikki jatkaa aina samaa rataa ja on turvassa suurelta murheelta ja suurelta onnelta. -Tommi Taberman -

3 2013 31.10.2013. Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti

3 2013 31.10.2013. Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti 3 2013 31.10.2013 Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti HURAKKA on Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti. Toimintasuunnitelmassa on sovittu, että se ilmestyy

Lisätiedot

Hetkiä Helsingissä. Raitiovaunupysäkit kertovat. Titta Aaltonen

Hetkiä Helsingissä. Raitiovaunupysäkit kertovat. Titta Aaltonen Hetkiä Helsingissä Raitiovaunupysäkit kertovat Titta Aaltonen Voiko raitiovaunupysäkki olla nähtävyys? Mitä pysäkkien nimet kertovat Helsingin historiasta? Tämä kirja esittelee Helsingin raitiovaunupysäkit

Lisätiedot

SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS

SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS SOTILASPITÄJÄN KULTTUURIKIERROS Kierroksella on mittaa noin 50 km. Polku julkistettiin Tuusula-päivänä 22.7.2008. Sotilaspitäjän kulttuurikierroksen tekijöinä Heikki Simola ja Tuusula- Seura Yhteistyössä

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ TYÖN TILAAJA TYÖN LAATIJA TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY. Hangon kaupunki, Kukka-Maaria Luukkonen, kaupungin geodeetti

TIIVISTELMÄ TYÖN TILAAJA TYÖN LAATIJA TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY. Hangon kaupunki, Kukka-Maaria Luukkonen, kaupungin geodeetti Casinon kortteli 309, Plagenin uimarannan ja Puistovuorten alue TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 27.11.2013 TYÖN TILAAJA Hangon kaupunki, Kukka-Maaria Luukkonen, kaupungin geodeetti TIIVISTELMÄ TYÖN LAATIJA

Lisätiedot

S u k u s e u r a 2 5 v u o t t a!

S u k u s e u r a 2 5 v u o t t a! NUMERO 18 MARRASKUU 2013 S u k u s e u r a 2 5 v u o t t a! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Sukuseuran perustava kokous pidettiin 11.9.1988 Espoossa Aaro Kohonen Oy:n toimitiloissa. Olemme

Lisätiedot

Naantali. Aurinkokaupunki

Naantali. Aurinkokaupunki Naantali 2014 Aurinkokaupunki 1 Viehättävä vanha kaupunk Aurinkoisen Naantalin viehätys syntyy idyllisestä vanhasta kaupungista, meren läheisyydestä ja saaristosta. Naantalissa nautitaan kulttuurista,

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS

LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS LÄNSI-UUDENMAAN ALUEOPAS ELÄMYKSIÄ, HISTORIAA JA NÄHTÄVYYKSIÄ TERVETULOA! Pomoväst r.f. Tervetuloa Länsi-Uudellemaalle! Läntinen Uusimaa on fantastinen. Se on laajalle ulottuva alue, joka alkaa Kirkkonummelta

Lisätiedot

Perkamentti 1/2011. 1-2011 Toukokuu PERKAMENTTI. PERKKAA-VERMO -alueen asukaslehti

Perkamentti 1/2011. 1-2011 Toukokuu PERKAMENTTI. PERKKAA-VERMO -alueen asukaslehti 1-2011 Toukokuu PERKAMENTTI PERKKAA-VERMO -alueen asukaslehti 1 Täällä ollaan. Kun lapsi sairastaa, Mehiläinen on lähellä. Tutustu palveluihimme tarkemmin: www.mehilainen.fi mehiläinen leppävaara, hevosenkenkä

Lisätiedot

Sydämeeni joulun teen

Sydämeeni joulun teen joulunumero 2005 Hyvät sukuseuramme jäsenet ja jäsenlehtemme lukijat Kun kirjoittelen tätä tervehdystä, illat, yöt ja aamut ovat pimeimmillään ja päivätkin ovat olleet harmaita poikkeuksellisen pitkään

Lisätiedot

Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700. Kärkölä

Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700. Kärkölä Kesä & Järvelän Taksiasema puh 765 1700 Kärkölä 2012 2 Kesä & Kärkölä 2012 Kuntarakenne, Hevoskylä, lentokenttä ja kunnallisvaalit Kuntarakenne, Hevoskylä, lentokenttä ja kunnallisvaalit Otsikkoasioista

Lisätiedot

Hämeenlinnan Seudun Kainuulaiset 1998-2008

Hämeenlinnan Seudun Kainuulaiset 1998-2008 Hämeenlinnan Seudun Kainuulaiset 1998-2008 Historiikkitoimikunta Heikki Kilpeläinen Sulo Kurkinen Eero Haverinen Maire Lepistö Näin historiikki syntyi Vuoden 2007 johtokunta antoi historiikkitoimikunnalle

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 24 Joulukuu 2010 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 24 Joulukuu 2010 Toimituskunta: Yhteystiedot: Virpi Lepistö (päätoimittaja) Virpi Lepistö Kuoppamäentie

Lisätiedot

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 11 * 2005 * 11. vuosikerta

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 11 * 2005 * 11. vuosikerta Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 11 * 2005 * 11. vuosikerta Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 11 * 2005 * 11. vuosikerta Kuvassa vas. Salomon Inkinen Yläkirjolasta.20.5.1870-19.8.1940 puoliso Anna

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2007

KOTISEUTUJULKAISU 2007 6 KOTISEUTUJULKAISU 2007 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2007 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Mynämäen Kirja- ja Paperikauppa Oy:n 100 v. historiikki, Antti Laiho...3 Puhelin 100 vuotta

Lisätiedot

HAIKON KARTANO HISTORIAN HAVINAA JA UUSIA TUULIA

HAIKON KARTANO HISTORIAN HAVINAA JA UUSIA TUULIA HAIKON KARTANO HISTORIAN HAVINAA JA UUSIA TUULIA hotelli haikon kartano Hotelli Haikon Kartano on luonteeltaan verrattavissa keskieurooppalaisiin linnahotelleihin. Porvoon lähellä sijaitsevan Haikon Kartanon

Lisätiedot

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI

TAPOLA. Talvi 2003/04 LEHTI TAPOLA Talvi 2003/04 LEHTI Lumihiutale Sinä valkoinen, hentoinen Pitsinen hohtavainen pieni Kevyt ilmassa leijäten. Alas pilven reunalta Leijailet tänne jonnekin. Loiste, joka valaisee. Läpi pimeyden tuoden

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2013 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Taiteen Kotikaupunki Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Porvoo

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA

ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA ELÄMÄÄ VANHASSA KAUPUNGISSA Vanhan kaupungin rakennuksissa heijastuvat aikaisempien aikojen elämäntavat. Tällä kävelykierroksella vanhan kaupungin kujilla pääset tutustumaan siihen, miten sääty-yhteiskunnan

Lisätiedot

Matkailu LÖYDÄ OMA NAANTALISI. lehti. Lue S. 6 7 lisää s. 6-7 SUOMEN PARHAALLA KESÄKAUPUNGILLA ON MONTA PUOLTA MIKÄ NIISTÄ SOPISI SINULLE?

Matkailu LÖYDÄ OMA NAANTALISI. lehti. Lue S. 6 7 lisää s. 6-7 SUOMEN PARHAALLA KESÄKAUPUNGILLA ON MONTA PUOLTA MIKÄ NIISTÄ SOPISI SINULLE? Matkailu lehti Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 2 2014 LÖYDÄ OMA NAANTALISI SUOMEN PARHAALLA KESÄKAUPUNGILLA ON MONTA PUOLTA MIKÄ NIISTÄ SOPISI SINULLE? Lue S. 6 7 lisää s. 6-7 Kuva: Minna Lautamäki

Lisätiedot

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta?

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta? 4 1 Pari sanaa päätoimittajalta SISÄLTÖ Pari sanaa päätoimittajalta 2 Olen ylpeä teistä! Olette olleet hienosti mukana tämän lehden teossa. Lehteä on tehty yhdessä, juuri niin kuin jäsenlehteä mielestäni

Lisätiedot

HÄLLÄPYÖRÄ HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 34 ISSN 1459-9120

HÄLLÄPYÖRÄ HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 34 ISSN 1459-9120 2 2014 HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 34 ISSN 1459-9120 2 2014 11.11.2014 Hämeen Mobilistit ry:n kerholehti N:o 34 Tulevia tapahtumia 10.12.2014 keskiviikko Pikkujoulu, Tulinummi Renko (katso erillinen

Lisätiedot

VÄRJÄRIMESTARIN SANOMA

VÄRJÄRIMESTARIN SANOMA VÄRJÄRIMESTARIN SANOMA - 2 0 0 7 - C.G.Carlssonin sukuseura 1 Hyvät sukuseuran jäsenet... Ohessa katsaus vuoden 2006 loppuvuosi/2007 alkuvuoden toiminnasta. Sukuseura kokoontui heinäkuun 8:pnä Olai ja

Lisätiedot

"Viimeiset kuunarit"- näytelmä Porvoon Koivisto-juhlilla

Viimeiset kuunarit- näytelmä Porvoon Koivisto-juhlilla Nro 6 Kesäkuu 2008 Koivistolaisten kotiseutulehti vuodesta 1944 lähtien MEIJÄN KOULU Heinäkuussa 1888 Jooseppi Virkki Härkälästä kutsui kotiinsa kyläläisiä, jotka yksissä tuumin päättivät perustaa koulun.

Lisätiedot

Kotkaniemen kehittämishanke

Kotkaniemen kehittämishanke Kotkaniemen kehittämishanke Esiselvitysraportti Anna-Kaisa Ek Kaisa Munukka Erikoismuseot ja linnat Museovirasto 2 Kuvailu Tekijät Anna-Kaisa Ek, Kaisa Munukka Nimike Kotkaniemen kehittämishanke esiselvitysraportti

Lisätiedot

Mummon vaatekirstu on arvokas aarre

Mummon vaatekirstu on arvokas aarre Maanantai 21. tammikuuta 2008 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 1 53. vuosikerta Mummon vaatekirstu on arvokas aarre Mikä on vanhojen esineiden kohtalo? Ei tämä mummomme vaatekirstu ole

Lisätiedot

HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS

HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS HYRYLÄN JA KOSKENMÄEN POLKUOPAS Ilmakuva Hyrylästä 2000-luvun alusta 1 Hyrylän polku ± 4 5 0 125 250 500 Metriä 3 6 1 9 2 8 7 Peruskartta 2014 ( MML) 1. Posti 2. Peltola 3. Yli-Jussila 4. Jussila 5. Mikkola

Lisätiedot

Haagan kotikaupunkipolut

Haagan kotikaupunkipolut Haagan kotikaupunkipolut Haagan kotikaupunkipolut Versio 2013 31.5.2013 reittejä 92013 km reittejä 67 kohdetta 99 km 67 12 kohdetta tietolaatikkoa 12 tietolaatikkoa 12 Julkaisijat Pro Haaga Pro Haga ry

Lisätiedot

Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja

Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja Maanantaina 28. toukokuuta 2007 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 5 52. vuosikerta Antero Pärssinen Kesä on saapunut Karjalaan Suvannon alueen säätiöt ja pitäjäyhteisöt olivat jo pitkään

Lisätiedot

Timm-Ketonen sukuseura ry:n jäsenlehti

Timm-Ketonen sukuseura ry:n jäsenlehti Vuosi 2011 N:o 22 Timm-Ketonen sukuseura ry:n jäsenlehti Juho Fredrik Juhonpoika Yli-Ketolan esi-isälinja johtaa 1500-luvun Porin Kokemäensaareen. Irja Niemitalo (Taulu 117) Olin jo pitkään halunnut tutkia

Lisätiedot