Siirry eteenpäin painikkeiden avulla

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siirry eteenpäin painikkeiden avulla"

Transkriptio

1 Siirry eteenpäin painikkeiden avulla TIETOA GÖTEBORGISTA 1 2 NÄKEMISTÄ & TEKEMISTÄ TAPAHTUMAT MUSEOT & KULTTUURI 7 A B c d E PUISTOT & PUUTARHAT Göteborg Kartta SAARISTO RAVINTOLAT KAHVILAT SHOPPAILU YÖELÄMÄ & BAARIT HOTELLIT & ASUMINEN MATKA GÖTEBORGIIN Käytännön tietoja Lataa ja tulosta pdf-tiedosto

2 TIETOA GÖTEBORGISTA Tässä pienessä suurkaupungissa Ruotsin länsirannikolla kaikki on lähellä. Halusitpa sitten kokea saariston hiljaisuuden, uuden jännittävän kulttuurin, kaupungin viehättävät kävelykadut tai iltamenot ravintoloineen ja huveineen, voit olla varma siitä, että Göteborgissa on jotakin sinulle. Göteborgin shoppailu- ja huvittelumahdollisuudet ovat kuin suurkaupungissa, mutta ilmapiiri ja ihmiset ovat säilyttäneet pikkukaupungin charminsa. HYVÄ TIETÄÄ... Myös englannilla pärjää kaupungissa mainiosti.

3 Etusivulle Göteborgin historia Kauppa, merenkulku ja kansainväliset yhteydet ovat olleet tunnusomaisia Göteborgille aina siitä, kun Kustaa II Aadolf perusti kaupungin Kaupungin rakensivat hollantilaiset, ja 1600-luvulla sen virallisia kieliä olivat hollanti, saksa, ruotsi ja englanti luvulla The Swedish East India Company alkoi käydä idänkauppaa. Silloin laivattiin porsliinia, teetä, mausteita, kankaita ja muita tuon ajan ylellisyystavaroita Göteborgiin luvulla Göteborg teollistui sinne muuttaneiden skotlantilaisten ja englantilaisten liikemiesten toimesta. Vuosien mittaan monet heistä rikastuivat ja perustivat sairaaloita, kirjastoja ja yliopistoja. Moderni Göteborg leveine bulevardeineen ja kivitaloineen rakentui vuosisadan vaihteessa. Asukkaita: Asukkaita Göteborgin seudulla: Suurimmat yritykset: Volvo Cars, Volvo Trucks, Astra Zeneca, Volvo IT, Ericsson Museoita: 20 Raitiovaunuja: 230 Ravintoloita: 668 Hotellihuoneita: Opiskelijoita: Muutamia Göteborgin huippunimiä: Gert Wingårdh (arkkitehtuuri), Marcus Samuelsson (ruoka), Maria Erixon (muotoilu), In Flames (musiikki) Göteborgilainen Nobel-palkittu: Arvid Carlsson (lääketiede) Göteborg lyhyesti

4 NÄKEMISTÄ & TEKEMISTÄ Gothenburg Pass vapaalippusi koko kaupunkiin Matkailukortti Gothenburg Pass on kortti, jolla saat kaiken hyödyn Göteborgin matkastasi. Pääset pääsymaksutta moniin viihdetilaisuuksiin, nähtävyyksiin ja museoihin. Siihen sisältyvät kiertoajelut ja ilmainen pysäköinti sekä raitiovaunu-, bussi- ja laivamatkat. Saat myös edullisia alennuksia liikkeissä ja ravintoloissa. Alennuksia tarjoavat muun muassa ostoskeskukset Nordstan, Arkaden ja Kompassen. HYVÄ TIETÄÄ... Gothenburg Passista ja sen sisällöstä on paljon lisätietoa englanniksi

5 Etusivulle Lue lisää Gothenburg Passista englanniksi Lisebergin Örgrytevägen, C7 Täällä voit matkustaa Pohjoismaiden suurimmalla puisella vuoristoradalla, Balderilla, ja nauttia maailmanluokan artistien esityksistä. Jos tyydyt rauhallisempaan menoon, voit nauttia hienoista istutuksista, joita on eri puolilla puistoa. Sillä, oletko 3- vai 83-vuotias, ei ole mitään väliä. Lisebergin huvipuistosta löydät aina jotakin sopivaa. Kesällä eniten kävijöitä vetävät huvipuiston laitteet. Jos Balder tai Kanon tuntuu liian jännittävältä, tarjolla on paljon muita ajopelejä. Aina pikkulasten suosikista, Ponikarusellista (Ponnykarusellen), Flumerideklassikkoon. Lisebergissä järjestetään myös paljon tunnettujen artistien konsertteja, ja joka vuosi Suurelta näyttämöltä (Stora Scenen) kuuluu poppia, rockia, jazzia ja klassista musiikkia. Marraskuun puolivälistä lähtien talven pimeyttä piristää Joulu Lisebergissä suosittuine joulumarkkinoineen.

6 Paddan kanavalaivat Pusterviksgatan 13, B5 Astu laivaan keskellä kaupunkia, näe vanha vallihauta ja 1600-luvun kanavat ja tutustu kaupungin synnyn ja puolustuksen historiaan. Opastettu matka etenee Osthyvelnin ja monien muiden matalien siltojen ali. Näet vanhoja laivatelakoita, kalasataman, uusia ja vanhoja asuintaloja, laajenevia yritys- ja koulutusalueita, Göteborgin oopperan ja Maritimanin. Feskekôrka kalahalli Fisktorget, B4 Feskekôrka on yksi Göteborgin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on markkinahalli, josta saat taatusti tuoreita merenherkkuja. Feskekôrka rakennettiin Arkkitehtuuriltaan halli muistuttaa norjalaisia puisia sauvakirkkoja ja goottilaisia kivikirkkoja. Uusi Älvsborgin linnoitus Pusterviksgatan, B4 Göta-joen suulla on Ruotsin ehkä parhaiten säilynyt linnoitus (Nya Älvsborgs Fästning). Tanskalaisia vastaan käydyssä sodassa linnoitusta vastaan tehtiin useita tuloksettomia hyökkäyksiä. Nyt se on Göteborgin suosituin käyntikohde. Göteborgin satamasta järjestetään linnoitussaarelle opastettuja dramatisoituja matkoja. saluhallen Kauppahalli Kungstorget, B5 Maailman kaikki kolkat ovat edustettuina kauppahallin noin neljässäkymmenessä myymälässä ja ruokapaikassa. Voit ostaa erilaisia herkkuja, mausteita, kahvia, juustoa, vain nautiskella ilmapiiristä tai syödä jossakin monista ravintoloista. Hallin edustalla on Kungstorget hedelmiä, vihanneksia ja kukkia myyvine markkinakojuineen.

7 Etusivulle Etsi lisää nähtävyyksiä englanniksi maritiman Göteborgin merellinen elämyskeskus Packhuskajen 8, A5 Tutustu laivojen, veden ja teräksen maailmaan. Packhuskajenilla on 20 laivaa 1800-luvun lopulta nykyaikaan. Käy hävittäjä Smålandilla, majakkalaiva Fladenilla tai sukellusvene Nordkaparenissa. Katso millaista oli työskennellä kokkina partiovene Huginilla, palauta mieliin panssaritykkivene Sölven kultaajat virtuaalisesti tai tutki hävittäjä Smålandin salakoodihuonetta. Universeum Tiedekeskus Södra Vägen 50, C7 Täällä voit katsella haita, vaeltaa sademetsässä, tehdä kokeita ja tutkia avaruutta. Vieläpä saman katon alla. Voit taputtaa rauskua, ajella moottoripyörällä tai testata reagointikykyäsi. Ruotsin tiedekeskus Universeum on seikkailu täynnä visaisia pähkinöitä ja rajuja elämyksiä.

8 TAPAHTUMAT Viime 20 vuoden aikana Göteborg on tullut tunnetuksi kaupunkina, jossa järjestetään suuria urheilu-, viihde- ja kulttuuritapahtumia. Suuret areenat ja uskollinen yleisö sekä tietoinen strategia ovat tehneet Göteborgista johtavan tapahtumakaupungin. Aina kun jotakin suurta on meneillään, se näkyy koko kaupungissa tapahtumat ovat kansanjuhlia. HYVÄ TIETÄÄ... Ruotsalaiset kuuluvat maailman innokkaimpiin internet-käyttäjiin.

9 Etusivulle Etsi lisää tapahtumia englanniksi Göteborg on lyhyessä noussut Pohjoismaiden jännittävimmäksi joulukaupungiksi. Silloin Lisebergiin syttyy miljoonia jouluvaloja, kaupunkia halkoo kolmen kilometrin joulukatu ja sadat julkisivut, puut, torit ja sillat saavat tyylikkään jouluvalaistuksen. Joulukaupunki Göteborg Upean valaistuksen lisäksi tarjolla on myös muita elämyksiä. Joulumarkkinat, hyvä ruoka, musiikki ja viihtyisät miljööt luovat sen erikoisen joulutunnelman, josta Göteborg on tullut tunnetuksi. Joulukaupungin riennot käynnistyvät jo marraskuun puolivälissä ja päättyvät suureen uudenvuoden juhlaan. Ohjelmassa on muun muassa jouluelokuva, joka heijastetaan Göteborgin taidemuseon suurelle julkisivulle, laulava joulukuusi ja 360 multimediashow yhdellä kaupungin toreista. Joulu Lisebergissä Kaipaatko kimaltelevia jouluvaloja, kuuraa sekä glögin ja kuusen tuoksua? Tule Lisebergin joulumarkkinoille ja koe vuosisadan vaihteesta jatkunut ruotsalainen perinne. Käynti Lisebergin huvipuistossa herättää meissä jokaisessa lapsenmielen. Koko puisto tuoksuu glögiltä, paahdetuilta manteleilta ja vastapaistetuilta vohveleilta ja itse joulupukki on paikalla ottamassa vastaan joululahjatoiveita. Täällä on myös entisajan joulumarkkinat. Kiertele puotien ja kojujen seassa, joissa myydään käsitöitä, leluja, vaatteita, jouluherkkuja, itsetehtyjä makeisia ja muuta jouluun kuuluvaa. Sille, joka haluaa coolimpaa huvia, on Liseberg Ice Gallery & Bar!

10 Göteborgin kulttuurifestivaali Elokuussa Göteborgin kadut ja torit muuttuvat juhlapaikoiksi, joissa tapahtuu koko ajan. Ydinkeskustassa kulkevan juhlareitin varrella voit nähdä balettia, karnevaaleja, katuteatteria, ruokakulttuuria, jazzia, elokuvaa ja paljon muuta. Kaikki ovat tervetulleita eikä se maksa mitään. Göteborgin kirjamessut Syyskuussa järjestetään Kirjamessut, jotka tuovat vuosittain paikalle satoja kirjailijoita ja keskustelijoita kaikkialta maailmasta. Swedish Exhibition and Congress Centre muuttuu silloin keskukseksi, jossa pääosissa ovat kirja ja maailman päivänpolttavat kysymykset.

11 Etusivulle Etsi lisää tapahtumia englanniksi Way Out West Neil Young, Kanye West, Franz Ferdinand, Regina Spektor, Amadou & Mariam... Musiikkifestivaaleilla vierailleiden maailmantähtien listaa voisi jatkaa loputtomiin. Keskeinen sijainti Slottsskogenin kaupunginpuistossa, musiikkitarjonta ja hyvä tunnelma ovat nostaneet festivaalin nopeasti Euroopan arvostetuimpien joukkoon. Göteborg International Film Festival Tammi-helmikuun vaihteessa Göteborgissa järjestetään Pohjoismaiden suurimmat kansainväliset elokuvajuhlat. Ohjelmassa on pitkiä elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja. Yli vieraalle esitetään satoja elokuvia keskikaupungin elokuvateattereissa. Lisäksi tarjolla on seminaareja, klubi-iltoja ja konsertteja. Göteborg Horse Show Joka vuosi Scandinaviumin sisäareena muuttuu suureksi maneesiksi. Maailman parhaat ratsastajat ja hevoset tulevat tänne kilpailemaan este- ja kouluratsastuksessa. Tapahtumaan sisältyy myös eri lajien esityksiä ja Eurohorse-messut. Juhla kaikille hevoshulluille!

12 MUSEOT & KULTTUURI göteborgs konstmuseum Göteborgin taidemuseo Götaplatsen, C6 Maailman johtavassa pohjoismaisen taiteen museossa on ainutlaatuinen kokoelma mm. Albert Edelfeltin, Ernst Josephsonin, P.S. Krøyerin, Carl Larssonin, Bruno Liljeforsin, Edvard Munchin, Anders Zornin teoksia. Vaella viiden vuosisadan läpi ja näe myös Rembrandtin, Rubensin, Monet n, Picasson ja Chagallin töitä. Muoti-, muotoilu- ja taidekäsityömuseo Röhsska Vasagatan 39, B6 Ruotsin taide-, muotoilu- ja taidekäsityömuseo tarjoaa nähtävää kaikille muodosta, väristä ja funktiosta kiinnostuneille. Museo pitää näyttelyidensä tason korkeana tarjoamalla sekä ruotsalaista että kansainvälistä taidetta, taidekäsitöitä, teollista muotoilua sekä kokeellista ja perinteistä taidetta. HYVÄ TIETÄÄ... Monet Göteborgin nähtävyyksistä ovat saaneet tähtiä Michelin Guide Vertiltä, mm. Göteborgin taidemuseo ja Röhsska museo

13 Etusivulle Etsi lisää nähtävyyksiä englanniksi göteborgsoperan Göteborgin ooppera Christina Nilssonsgata, A5 Täällä on tarjolla sekä oopperaa, musikaaleja että klassista ja modernia balettia. Aivan sataman kyljessä sijaitseva rakennus on ainutlaatuinen. Se valmistui 1994 ja sen visiona on olla yksi Euroopan mielenkiintoisimmista oopperataloista. Rakennuksessa on kaksi näyttämöä, ravintola, kahvio ja baari. Röda Sten kulttuurikeskus Röda Sten 1 Erilainen ja jännittävä taide-, teatteri-, musiikkija tanssinäyttämö. Röda Stenin toiminnasta vastaa aatteellinen yhdistys, jonka käytössä on sataman suulla Älvsborgsbronin ja Nya Varvetin välissä sijaitseva vanha lämpökeskus, josta avautuu näkymä horisonttiin ja Vingalle. Täällä on myös kahvio, bistro ja iltaisin tiloissa toimii erilaisia musiikkiklubeja. Göteborgin sinfoniaorkesteri & Göteborgin konserttitalo Götaplatsen, C6 Göteborgin konserttitalossa toimii muun muassa Ruotsin kansallisorkesteri Göteborgin sinfonikot. Orkesteri perustettiin 1905 ja se lukeutuu tänä päivänä Euroopan suurten joukkoon. Se antaa joka vuosi runsaat 100 konserttia Konserttitalossa (Konserthuset) ja käy esiintymässä eri puolilla maailmaa nuoren pääkapellimestarinsa Gustavo Dudamelin johdolla. Maailmankulttuurimuseo Södra Vägen 54, C7 Maailmankulttuurimuseon (Världskulturmuseet) näyttelyissä keskustellaan ajankohtaisista kysymyksistä, ilmiöistä ja elämäntavoista. Joka viikko tarjolla on myös elävää musiikkia ja esityksiä, jotka inspiroivat ja herättävät ajatuksia. Palkittu rakennus on jo itsessään vierailun arvoinen.

14 PUISTOT & PUUTARHAT Göteborgin kasvitieteellinen puutarha Carlskottbergsgata 22, E4 Göteborgin kasvitieteellinen puutarha (Botaniska trädgården) on yksi Euroopan arvostetuimmista. Se on valittu useita kertoja Ruotsin kauniimmaksi puistoksi. Puutarhassa on muun muassa tropiikkitalo, kaktustalo, erityinen osasto eteläisen pallonpuoliskon kasveille sekä kolme orkideataloa, joissa on 1500 lajia. Puutarhassa kasvaa myös harvinainen ja uhanalainen Pääsiäissaarenpuu. Trädgårdsföreningen Puutarhayhdistys A6 Göteborgin puutarhayhdistys on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä 1800-luvun puistoja keskellä kaupunkia. Täällä on tuhansia ruusuja upeissa ruusutarhoissa sekä historiallisia ja uusia istutuksia. Valtava kasvihuone Palmhuset, joka rakennettiin 1878 Lontoon Crystal Palace esikuvanaan, pitää sisällään eksoottisia kasveja miellyttävässä välimerellisessä ilmastossa. HYVÄ TIETÄÄ... Göteborgin ydinkeskustassa on langaton internet-yhteys. Keskustan ulkopuolellakin on useita kahviloita, hotelleja ja muita paikkoja, joissa voit surffailla langattomasti.

15 Etusivulle Gunnebon linna & puutarhat Christina Halls Väg Gunnebon linna (Gunnebo slott) valmistui jo 1700-luvun lopulla, ja aina siitä asti rakennus puutarhoineen on viehättänyt vierailijoita. Linnarakennus on lajissaan ainutlaatuinen ja yksi Pohjois-Euroopan edustavimmista uusklassisista kartanomiljöistä. kaupunginpuisto D3 Tämä on göteborgilaisten kaupunginpuisto (Slottsskogen), ulkoilualue ja vihreä kohtaamispaikka. Sen eläinpuistossa voit nähdä hirven, ketun, kauriin ja muita pohjoismaisia eläimiä. Kesällä täällä on Lasten Zoo, jossa lapset voivat taputella pikkuporsaita ja kilejä. Myös hylkeiden ja pingviinien ruokinta on mukavaa seurattavaa.

16 Göteborg Kartta 1 A B c d E 2 Etus 3 4

17 sivulle Copyright, Stadsbyggnadskontoret, Göteborg 2009

18 SAARISTO Meren läheisyys tekee Göteborgista erikoisen. Saaristo on tunnettu kauniista luonnostaan ja pittoreskista asutuksestaan. Saaristossa on kolmisenkymmentä erikokoista saarta, suuria saaria taloineen ja kalasatamineen sekä pieniä autioita kareja ja luotoja. Tee kiertomatka ja poikkea lyhyesti maissa tai viivy pitempään jollakin saarista. Joillakin saarilla on yöpymismahdollisuuksia. Monet ovat suojeltuja alueita, joissa on ainutlaatuinen kasvisto ja eläimistö ja jokaisella niistä on ihania hiekka- tai kalliorantoja uimiseen. HYVÄ TIETÄÄ... Sinne on helppo päästä ympäri vuoden. Puoli tuntia raitiovaunussa ja sen jälkeen suoraan laivalla Eteläiseen saaristoon.

19 Etusivulle Lue lisää saaristosta englanniksi

20 RAVINTOLAT Hienot raaka-aineet, hyvä yhteistyö, kekseliäät kokit aistit avoimina ruotsalaisille ja kansainvälisille makutottumuksille. Siinä muutamia syitä siihen, miksi Göteborg on yksi Euroopan johtavista ruokakaupungeista. Peräti viisi ravintolaa on saanut tähden arvostetulta Guide Micheliniltä. Mutta täällä syöt erittäin hyvin myös pienellä budjetilla. Meren läheisyys ja Pohjanmeren kylmät vedet tekevät Göteborgista paratiisin kalasta ja äyriäisistä pitäville. Täällä voit nauttia tuoreista ravuista, ostereista, hummerista ja monista arvostetuimmista kalalajeista. Länsi-Ruotsin luonto tarjoaa myös riistaa, marjoja, sieniä ja muita metsänherkkuja. Lisäksi göteborgilaiskokit käyttävät mielellään mahdollisimman paljon lähituotettuja ja ekologisesti viljeltyjä raaka-aineita. Heidän modernien luomustensa perusta on ruotsalaisissa perinteissä, joihin on yhdistetty makuja kaikkialta maailmasta. HYVÄ TIETÄÄ... Kymmenen Ruotsin kruunua on noin 1 Euro

21 Etusivulle Etsi lisää ravintoloita englanniksi Basement Restaurant & Bar * Götabergsgatan 28, C6 Yksi tähtiravintoloista. Kansainväliset menyyt ja laaja valikoima viinejä. Originelli, uutta luova, rohkea, iloinen ja kohtuuhintainen. Tilaamalla pieniä maistiaisia voi kokeilla useita makuja. Fiskekrogen Lilla Torget 1, A5 Tämä on todellinen klassikko, ja kuten nimestä näkee, ruokalistalla on kalaa ja äyriäisiä. Täällä tarjoillaan muun muassa huippulaatuisia hummereita, merirapuja, ostereita ja simpukoita. Nautinnollisia makuja viihtyisässä miljöössä. Viinilistalla on yli 300 erilaista viiniä. Fond Restaurant * Götaplatsen, C6 Laatua alusta loppuun. Mielikuvitusta, kunnianhimoa ja osaamista. Ruotsalaista perinnettä uusin maustein. Paikka, jossa ruoat valmistetaan pohjoismaisista raaka-aineista ja tarjoillaan ylpein ja iloisin mielin. Hos Pelle Djupedalsgatan 2, C4 Ruotsalaista korkealaatuista kotiruokaa. Rakkautta lautaselle ja lepoa sielulle. Persoonallinen ravintola, jossa on sitä jotakin. Klassiset raaka-aineet ja maalaisruoat, modernin mutkattomasti valmistettuina. Erillinen viinibaari. Kock & Vin * Viktoriagatan 12, C5 Modernia skandinaavista ruokaa. Menyyt rakentuvat kauden raaka-aineista. Kansalliset ja paikalliset oppaat arvioivat ravintolan vuodesta toiseen yhdeksi Ruotsin parhaista ravintoloista. Ravintolan kellarissa on suosittu Björns Bar. Restaurant 28+ * Götabergsgatan 28, C6 Ruotsalais-ranskalainen keittiö omassa luokassaan. Tunnettu ja arvostettu huippuravintola, jossa on yksi Ruotsin parhaista viinikellareista. Ruoalle on tunnusomaista taiteellisuus ja fantasia, ja tarjoilu on parasta luokkaa. Sjömagasinet * Klippans kulturreservat, Adolf Edelsvärds gata 5 Kalaa & äyriäisiä. Tämä ruotsalaisen gastronomian lippulaiva tarjoaa kulinaarisia elämyksiä ja täydellistä palvelua levollisessa talonpoikaismiljöössä. Kun Bruce Springsteen, U2 ja muut maailmantähdet esiintyvät Göteborgissa, he tulevat Sjömagasinetiin tähtikokki Leif Mannerströmin valmistamalle päivälliselle. Smaka Vasaplatsen 3, B6 Näissä rennon persoonallisissa puitteissa on sekä suuren että pienen seurueen helppo viihtyä. Tunnettu perinteisestä ruotsalaisesta ruoastaan, muun muassa lihapullista. Wasa Allé Vasagatan 24, C5 Ruotsalaista ekogourmeeta. Modernin tiedostavaa ruoanvalmistusta merenantimista. Kolme, viisi tai seitsemän ruokalajia sisältäviä kausittain vaihtuvia yllätysmenyyjä sekä aitoa ruotsalaista kotiruokaa sisältävä erillinen loungemenyy.

22 KAHVILAT Göteborgissa kahvittelu eli fika on vanha mutta aina vain suositumpi perinne. Sen huomaa ydinkeskustan monista kahviloista. Täällä on kaikkea pienistä kotoisista konditorioista ja kuppiloista trendikkäisiin coffee shopeihin. Kukin kaupunginosa antaa oman leimansa kahviloille. Vasastan on opiskelijoiden kortteli. Tarjolla on paitsi kahvia ja teetä, myös salaatteja ja keittoja. Vanhassa Hagassa kahvilat ovat pikemminkin kodikkaita kuin trendikkäitä. Myös Linnén alueella on paljon tarjontaa kahvia rakastaville. Infralämpö ja huovat pidentävät terassikautta. Vallihaudan sisäpuolella (Vallgraven) on kaikentyylisiä kahviloita, kristallikruunuilla koristeltuja, modernin pelkistettyjä tai pelkkiä reikiä seinässä. HYVÄ TIETÄÄ... Eri puolilla kaupunkia on myös internet-kahviloita, joissa voit käyttää tietokonetta, muun muassa keskusasemalla.

23 Etusivulle Etsi lisää kahviloita englanniksi Junggrens Café Kungsportsavenyn 37, C6 Junggrens on sijainnut keskellä Avenyniä vuodesta Ennen se oli kantapaikka kaupungin kulttuuripersoonille, jotka nykyään koristavat kahvilaa suurina seinämaalauksina. Täällä tarjoillaan välipaloja, voileipiä ja tietysti kahvia ja leivonnaisia. Café Husaren Haga Nygata 24, C4 Kotileivonnaisia, kotiruokaa, kodikasta. Tämä kunnianarvoisa talo Hagassa on ruotsalaisen kahvilakulttuurin tyyssija. Suuressa valikoimassa on paitsi lihapullaleipiä ja kaakaota, myös muun muassa maailman suurimmat kanelipullat. Da Matteo Södra Larmgatan 14, B5 Victoriapassagenin helmi on da Matteo. Täällä kahvi ei ole pelkkä juoma, vaan kunnianhimoisena tavoitteena on tarjoilla Ruotsin parasta jäljitettävää kahvia. Siis ekologista ja reilua, ja samalla laadukasta. Condeco Nöller Espressobar Haga Nygata 26, C4 Espressobaren on moderni kohtauspaikka keskellä vanhaa Hagaa. Täällä käytetään vain parasta vastajauhettua espressokahvia ja kahvin valmistavat kokeneet baarimestarit. 1. Fredsgatan 14, A6, 2. Linnégatan 30, C4 3. Kungsportsavenyn 4, C6 Condecoissa nautiskelet reilusti. Niissä tarjoillaan reilun kaupan luomutuotteita. Voit nauttia lounaasi tai kahvisi baaritiskillä tai pehmeällä sohvalla. Monta kahvilaa eri puolilla kaupunkia.

24 SHOPPAILU Göteborg on vilkas shoppailukaupunki, jossa useimmat liikkeet ovat kävelymatkan päässä. Täällä on iloinen sekoitus moderneja tavarataloja, gallerioita ja kujia pienine putiikkeineen. Trendikästä, klassista, hauskaa, tarpeellista, ylellistä ja halpaa. Gothenburg Pass-kortilla saat Nordstanin, Arkadenin ja Kompassenin shoppailuvihon, jolla saat reiluja alennuksia monista liikkeistä. HYVÄ TIETÄÄ... Useimmat liikkeet ovat avoinna ma-pe ja la Jotkut ovat auki pitempään ja suuret galleriat ja ostoskeskukset ovat avoinna myös sunnuntaisin.

25 Etusivulle Etsi lisää liikkeitä englanniksi Sisäkaupunki B5 Vallihaudan sisäpuolella on paljon liikkeitä. Kungsgatanin, Vallgatanin, Fredsgatanin ja Magasinsgatanin varsilla ovat edustettuina sekä pienet erikoisliikkeet että suuret ketjut. Nordstan ostoskeskus A5 Ruotsin johtavassa ostoskeskuksessa on saman katon alla 150 erikoisliikettä. Täällä järjestetään usein esittelyjä, muotiesityksiä ja tapahtumia. Pääkatu, Avenyn & Vasastan C5, C6 Göteborgin paraati- ja viihdekatua reunustavat ulkoterassit ja liikkeet. Kungsportsavenyeniin rajoittuvassa korttelissa ja Vasastanissa on sekä ylellisiä muotiputiikkeja että taidegallerioita. Haga & Linné C4 Göteborgin vanhimmassa kaupunginosassa on värikäs sekoitus kahviloita, erikoisliikkeitä, muoti- ja second hand -putiikkeja. Ja viereisen Linnén alueen kaduilla on sekä boheemeja että trendikkäitä liikkeitä, jotka myyvät retroa, kirjoja, vinyyliä ja vanhoja huonekaluja.

26

27 Etusivulle Muotoilua Göteborgista Viime vuosina Göteborg on profiloitunut trendikkääksi muotoilukaupungiksi, jossa on jännittäviä muotoilu- ja taidekäsityöliikkeitä. Täällä on myös paljon paikallisia vaatesuunnittelijoita, jotka ovat saavuttaneet kansainvälistä huomiota. Heidän vaatteitaan myydään monissa erilaisissa liikkeissä. Yksi heistä on Elin Nyström, Stylein-merkkiä käyttävä muotoilija. Kuvailee itse tyyliään naiselliseksi ja funkyksi, tyylikkääksi urban street fashioniksi. Oma showroom Viktoriagatanilla. Nudie Jeans tuskin tarvitsee lähempää esittelyä. Mutta pääkonttori sijaitsee Göteborgissa ja perustaja, Maria Erixon, on yksi kaupungin muotimaailman kansainvälisistä julkkiksista. Per Andersson oli mukana perustamassa Velourmerkkiä. Popahtavat mutta usein minimalistiset leikkaukset ja selkeät detaljit tekivät merkistä nopeasti arvostetun. Myynnissä muun muassa Magasinkadulla.

28 YÖELÄMÄ & BAARIT Pääkatu Avenyn on Ruotsin vilkkain klubikatu ja Göteborgin huvi- ja kulttuurielämän napa. Viikonloppuiltaisin sen menoon kannattaa ehdottomasti tutustua. Mutta jos uskaltaudut myös kimaltelevan pääkadun ulkopuolelle, löydät sieltä monta mukavaa paikkaa. Kysy kadunmieheltä parhaat vinkit! Perjantaisin kaikkialla on taatusti täysi vauhti päällä. Silloin monissa paikoissa on after work, juomat puoleen hintaan ja ilmainen buffee. HYVÄ TIETÄÄ... Ruotsissa alkoholin myynti on monopolisoitu. Ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa myydään alkoholipitoisia juomia, mutta vain yksi liike saa myydä niitä: Systembolaget.

29 Etusivulle Etsi lisää ravintoloita englanniksi Gossip Bar & Kök Parkgatan 15, B5 Tämä pieni yökerho vetää puoleensa heteroita, homoja ja muita Tunnelma on saanut QX gay -oppaan valitsemaan Gossipin vuoden gaypaikaksi Ruotsissa. Styrbord Babord Kungsportsplatsen 1, B5 Kunnianarvoisa vanha laiva on vihdoinkin saanut arvoisensa vuokralaisen. Sen jälkeen kun Styrbord Babord muutti sinne, on joukko huomattavia DJ:tä näyttänyt muille kaapin paikan. Nivå Kungsportsavenyn 9, B6 Nivå on klassinen Avenyn-paikka kolmessa kerroksessa. Täällä soitetaan hittejä, housea, discoa ja iskelmiä monenkirjavalle yleisölle. Casino Cosmopol Packhusplatsen 7, A5 Satamassa on Göteborgin kansainvälinen kasino klassisine peleineen. Täällä voit pelata suurilla tai pienillä panoksilla, katsella ihmisiä tai vain syödä ja juoda hyvin jännittävässä miljöössä. Ilta kasinolla ei ole koskaan mikä ilta tahansa. Nefertiti Hvitfeldsplatsen 6, B4 Legendaarisessa jazzklubissa Nefissä soitetaan myös etnoa, hip-hopia, bluesia ja elektronista musiikkia. Kun esitykset päättyvät, yleisö valtaa tanssilattian. Bliss Resto Magasinsgatan 3, B5 Hyvät drinkit, rento tunnelma ja hyvä ruoka. Blissistä löydät siis kaiken tarvittavan iltarientoihin tai after workiin. Tanssilattialla on yleensä sopivan ahdasta. Club Social Magasinsgatan 3, B5 Magasingatanilla on useita hyviä terassiravintoloita, ja tämä klubi on yksi parhaista. Sopivan pieni, sopivan trendikäs ja sopivan edullinen. Sticky Fingers Kaserntorget 7, B5 Kaupungin vetävin live-paikka on ilmeeltään rokahtava. Klubeja ja konsertteja monena iltana viikossa ja monta eri tyylisuuntaa edustavaa musiikkia. Täällä soittavat sekä paikalliset kyvyt että kansainväliset suuruudet.

30 HOTELLIT & ASUMINEN Varaa hotellipaketti Gothenburg Package Helli itseäsi Göteborgin matkalla. Vaeltele kaupungilla, tunnelmoi mukavassa ravintolassa, shoppaile ja asu hotellissa. Edulliseen Gothenburg Package hotellipakettiin sisältyy hotelli, aamiasbuffee ja Gothenburg Pass matkailukortti, joka puolestaan tarjoaa shoppailualennuksia, ilmaisen pysäköinnin, ilmaiset matkat raitiovaunulla, vapaan pääsyn Lisebergin huvipuistoon, Universeumin tiedekeskukseen, museoihin ym. HYVÄ TIETÄÄ... Gothenburg Package hotellipaketin hankkimalla saa myös edullisesti lippuja tapahtumiin, show-esityksiin ja teatteriin.

31 Etusivulle Täältä voit lukea lisää ja varata Gothenburg Package-hotellipaketin netistä englanniksi first hotel Avalon Kungstorget 9, B5 Täältä löydät ainutlaatuista muotoilua sekä sisä- että ulkopuolelta. Eikä valoissa, tuoksuissa, äänissä ja toiminnoissakaan ole säästelty. Joku kutsuu sitä design-hotelliksi ja toinen taas lifestyle-hotelliksi. Mutta tämä feng shui -sertifioitu makupala ei suostu lokeroitavaksi. Uima-allas katolla ja Design Hotels -ketjun upea jäsen. Elite Plaza Västra Hamngatan 3, B5 Tämä palatsimainen rakennus alkuperäisine 1800-luvun yksityiskohtineen on aistikkaasti ja klassisesti sisustettu. Täällä stukkatuurikatto ja mosaiikkilattia ovat saaneet rinnalleen modernia taidetta ja muotoilua. Viisi tähteä. Elite Park Avenue Kungsportsavenyn 36-38, C6 Arvostettu huvipaikka pääkadun Avenyn yläpäässä on täynnä perinteitä ja loistoa. Klassiseen sisustukseen on yhdistetty modernilta neljän tähden hotellilta vaadittavaa uusinta tekniikka. Täällä on vuosien saatossa asunut monta suurta persoonallisuutta. Hotel Eggers Drottningtorget 3, A6 Jos haluat tuntea vanhan ajan tunnelmaa, olet tervetullut tänne. Yksi Göteborgin vanhimmista hotelleista vie ajatukset menneeseen. Katosta riippuu kristallikruunuja, lattiaa koristavat antiikkimatot ja jokainen huone on sisustettu omaleimaiseksi. Hotel Royal Drottninggatan 67, A5 Hotelli otti ensimmäiset vieraat vastaan jo Sisääntuloaulassa on kauniisti kuvioitu kivilattia, lahjakkaan mutta tuntemattomaksi jääneen taiteilijan kiitelty kattomaalaus ja käsintaotuilla kaiteilla varustetut jugendtyyliset marmoriportaat. Hotellin tuttavallisessa ilmapiirissä tunnet itsesi välittömästi tervetulleeksi. Hotel Gothia Towers Mässans gata 24, C7 Keneltäkään, joka joskus on astunut jalallaan Göteborgiin, ei liene jäänyt huomaamatta tämä strategisella paikalla sijaitseva maamerkki. Kaksine taivaisiin kohoavine lasitorneineen tämä on Pohjoismaiden suurin hotelli. Sisustus on hillityn moderni ja hotelliravintolasta Heaven 23 avautuvat kaupungin parhaat näköalat. Hotel Flora Grönsakstorget 2, B5 Aistit hotellin persoonallisen ilmapiirin heti, kun astut sisälle. Flora on äskettäin peruskorjattu panostamalla erityisesti sisustukseen ja muotoiluun. Istahda hetkeksi baariin Vallihaudan puolelle tai nauti kesästä viihtyisän takapihan pehmeillä tuoleilla.

32 MATKA GÖTEBORGIIN Göteborgiin on helppo tulla niin lentäen, junalla, bussilla kuin laivallakin. Göteborgissa on Pohjoismaiden suurin satama ja kaksi kansainvälistä lentokenttää. Kaupunki on myös Ruotsin juna- ja bussiliikenteen tärkeä solmukohta. HYVÄ TIETÄÄ... Göteborgiin on suora lentoyhteys noin 50 kohteesta eri puolilta Eurooppaa.

33 Etusivulle Lentäen Sekä Göteborg Landvetter Airport että Göteborg City Airport ovat mukavan lähellä keskustaa. Lentobussi molemmilta lentokentiltä keskustaan noin 20 minuutissa. Useimmista Euroopan suurimmista kaupungeista on Göteborgiin päivittäiset suorat yhteydet. Kansainväliset lennot lennetään yleensä esimerkiksi Kööpenhaminan, Lontoon, Frankfurtin tai Amsterdamin kautta. Helsingistä lennetään useita päivittäisiä vuoroja suoraan Göteborgiin. Junalla Juna on mukava, edullinen ja ympäristöystävällinen matkustustapa. Useimmista Ruotsin ja Norjan kaupungista tulee Göteborgiin päivittäin useita pikajunia. Myös monista muista Euroopan pääkaupungeista saapuu päivittäin juna Göteborgiin. Matka-aikoja junalla: Tukholma 3 tuntia Kööpenhamina 3 tuntia Oslo 3 tuntia Berliini 12 tuntia Pariisi 23 tuntia Laivalla Kielistä Saksasta ja Fredrikshamnista Tanskasta tulee Göteborgiin päivittäin autolauttoja.

34 Käytännön tietoja Liikkuminen Göteborgissa Göteborgissa useimmat kohteet ovat kävelyetäisyydellä ja kävely onkin ehdottomasti paras tapa kokea kaupunki. Raitiovaunu, bussi & laiva Kaupungissa on helppo kulkea raitiovaunulla, bussilla tai laivalla. Gothenburg Pass on myös paikallisliikenteen ilmaislippu. Muussa tapauksessa sinun on ostettava lippu ennen matkalle lähtöä. Lippuja myyvät Västtrafikin asiakaspalvelu (Västtrafiks kundservice), Pressbyrån kioskit ja 7-eleven kioskit. Lipun voi ostaa myös raitiovaunun automaatista. Lippua ei voi ostaa kuljettajalta. Taksi Valittavana on useita taksiyhtiöitä. Taksin voi joko soittaa tai vinkata kadulta. Kuljettajan taksiluvan on oltava näkyvällä paikalla autossa. Älä käytä pimeää taksia. Taxi Göteborg: +46 (0) Minitaxi: +46 (0) Taxi Kurir: +46 (0) HYVÄ TIETÄÄ... Sähkö: 220 V Hälytysnumero: 112

35 Etusivulle Ilmasto Kesällä, kesä-elokuussa on päivisin usein astetta. Päivät ovat pitkiä, noin 18-tuntisia heinäkuussa ja yöt ovat valoisia. Uimavedet ovat sopivan lämpöisiä yleensä vasta heinäkuussa. Syksyllä, syys-marraskuussa päivät ovat selkeitä ja raikkaita, mutta toisinaan myös sateisia ja tuulisia. Puut pudottavat lehtensä lokakuussa. Talvella, joulu-helmikuussa lämpötila on nollan tienoilla. Mutta ilma voi olla kylmempikin. Pysyvä lumi saadaan yleensä vasta uuden vuoden tienoilla. Päivänvaloa riittää vain noin 6 tunniksi. Keväällä, maalis-toukokuussa puut saavat uudet lehdet. Päivät pitenevät ja lämpötila alkaa jälleen nousta. Yhteystiedot Göteborgin virallinen matkailuopas: Göteborgin Matkailutoimisto Puhelin: +46 (0) E-post: Kungsportsplatsen GÖTEBORG Aukioloajat: syys-huhti ma pe la touko elo: päivittäin Nordstadstorget GÖTEBORG Aukioloajat ympäri vuoden: ma la su Suljettu 26.6, ja 1.1.

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/ LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/15.-17.12.2017 KOE VAIVATON FANIMATKA UINNIN EM- KISOIHIN! Viiden tai kolmen päivän fanimatka, jonka aikana näet kaikki tapahtumat ja myös

Lisätiedot

Meillä nautit aina aidosti niin ruoasta kuin tunnelmasta. Askonalue kasvaa ja kehittyy TERVETULOA TUTUSTUMAAN TÄYSIN UUTEEN RAVINTOLA- MAAILMAAN!

Meillä nautit aina aidosti niin ruoasta kuin tunnelmasta. Askonalue kasvaa ja kehittyy TERVETULOA TUTUSTUMAAN TÄYSIN UUTEEN RAVINTOLA- MAAILMAAN! TERVETULOA TUTUSTUMAAN TÄYSIN UUTEEN RAVINTOLA- MAAILMAAN! Meillä nautit aina aidosti niin ruoasta kuin tunnelmasta Ravintolamme sijaitsee Askonalueen sydämessä, Askotalossa. Niin alue kuin itse talo ovat

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv

Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Kolmården eläinpuisto/ Turusta Silja Line 3pv Reitti: - Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä Lähtö: ma 17.7. Pohjoismaiden suosituin eläinpuisto Kolmården safaripuistoineen on jännittävä kesälomakohde koko

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Bussitiedote. syyskuu 2010

Bussitiedote. syyskuu 2010 Bussitiedote syyskuu 2010 Sisältö Tanska...1 - Scandic Palace, Kööpenhamina - Scandic Sydhavnen, Kööpenhamina - Scandic Webers, Kööpenhamina Tanska...2 - Scandic Aalborg - Scandic Silkeborg - Scandic Sønderborg

Lisätiedot

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA Tervetuloa Klaus K -hotelliin. Tee hyvä päätös, tule Bulevardille Merkittävällä kadulla on aina maamerkki, talo jonka kaikki tietävät. Bulevardilla Klaus

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

VIP-PAKETIT VAIN PARASTA VIERAILLESI JA SINULLE.

VIP-PAKETIT VAIN PARASTA VIERAILLESI JA SINULLE. VIP-PAKETIT VAIN PARASTA VIERAILLESI JA SINULLE. HIP TO BE VIP Pori Jazz on tänäkin kesänä must! Tutun tunnelman lisäksi tarjolla on taas uusia elämyksiä ja laadukasta palvelua vaativimpienkin vieraiden

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Täydellinen loma Lapissa

Täydellinen loma Lapissa Täydellinen loma Lapissa Ainutlaatuinen palvelukonsepti kokoaa saman katon alle kaksi viihtyisää ja tasokasta hotellia sekä Kokousja kongressi keskus Levi Summitin palveluineen ja näyttelyineen. Suomen

Lisätiedot

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI JUHLAT, KOKOUKSET, KONFERENSSIT JA SEMINAARIT LAPPEENRANTA TARJOAA AINUTLAATUISET PUITTEET IKIMUISTOISIIN TAPAHTUMIIN! MYLLYSAARI KAUPUNGIN

Lisätiedot

Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015. Ulla Kreander / Restel Hotel Group

Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015. Ulla Kreander / Restel Hotel Group Uudenmaan Yrittäjät 21.11.2015 Ulla Kreander / Restel Hotel Group Yrittäjien majoitusedut Restelissä 2016 Huonehinnoista -20 % alennus päivän hinnasta Päiväkokouksista -10 % Varaukset myyntikeskuksesta

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN.

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima on saanut uuden odotetun hurjimuksen. Uskallatko kokea kesän uutuuslaitteen KINGIn ja 75 metrin vapaapudotuksen?

Lisätiedot

MEriTon HoTELS ravintolat

MEriTon HoTELS ravintolat MEriTon HoTELS ravintolat Restoran VEnäLäinEn ravintola balalaika Meriton Grand Conference & Spa - hotellissa sijaitsee kodikas venäläinen ravintola balalaika. Tunnelmallisessa balalaikassa on perinteinen

Lisätiedot

Helsingin hauskin kaupunginosa on

Helsingin hauskin kaupunginosa on Helsingin hauskin kaupunginosa on TAAS auki! Tänä kesänä lapsiperheet huvittelevat 11 laitteessa maksutta. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima saa uuden kummituselämyksen. Uskallatko astua sisään Suomen

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård

Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Helsingin yliopisto, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Gumtäkt botaniska trädgård Sijainti: Helsinki Omistaja: Helsingin yliopisto Aukioloajat: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna toukokuusta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Liikekeskus ydinkeskustassa

Liikekeskus ydinkeskustassa LAPPEENRANTA Liikekeskus ydinkeskustassa kaupankäynnin keskipisteessä centrelappeenranta.fi Seitsemän kerrosta miljoonia asiakkaita vuodessa kivijalkatilat, myymälät, toimistot ja panoraamatoimistot keskellä

Lisätiedot

KoneAgria Tampereella Majoitustarjonta

KoneAgria Tampereella Majoitustarjonta KoneAgria Tampereella 12.-14.10.2017 Majoitustarjonta Scandic Tampere City Tampereen keskustassa heti rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Scandic Tampere City tarjoaa rennon hotellivierailun. Rautatieasemalta

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi

Kolme Kiveä Ravintolat Oy TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD. www.kolmekivea.fi TILAESITTELY MODERN CHINESE & ASIAN FOOD www.kolmekivea.fi Wanha Makasiini Bistro on mutkaton ja tunnelmallinen ruokaravintola, Lappeenrannan satamassa. Ravintolamme punatiiliset kiviseinät, ikkunasyvennykset

Lisätiedot

Järjestä erilainen yritystapahtuma

Järjestä erilainen yritystapahtuma Järjestä erilainen yritystapahtuma HAPPY HOUR RESTAURANTS LeBonk Storyville On the Rocks Rymy-Eetu Popkellari Arctic Icebar Hyviä paikkoja hyville juhlille Happy Hour -ravintolat soveltuvat loistavasti

Lisätiedot

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Onko Villa Breda koti vai laitos? Tietysti sen pitäisi olla koti! avulias persoonallinen lepoa-antava kutsuva interaktiivinen active aktiivinen?

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan

Lisätiedot

Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti

Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti Yritystilaisuudet Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti ff Event on Konffan uusi, ainutlaatuinen tapahtumakonsepti. Kustannuksia säästävä f Event valmispaketti sopii yrityksen henkilöstö- ja asiakastilaisuuksiin.

Lisätiedot

Nordlink. Ravintola ja baari

Nordlink. Ravintola ja baari Home > Palvelut laivalla > Malmö Travemünde > Nordlink Nordlink Ravintola ja baari Finnlinesin laivat ovat tunnettuja hyvästä ruoastaan. Ateriat tarjoillaan runsaasta buffetpöydästä laivan valoisassa ravintolassa.

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Pohjoismaista verkkokauppaa 34,5 miljardilla Ruotsin kruunulla ESIPUHE Pohjoismaiset kuluttajat arvioivat tehneensä verkko-ostoksia

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat

turun museokeskuksen vuokrattavat tilat turun museokeskuksen vuokrattavat tilat Turun museokeskuksesta löytyvät vuokrattavat tilat ovat ihanteellisia paikkoja juhlien, tapahtumien ja kokouksien järjestämiselle. Kun haluat tarkemmin tutustua

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI. Jo vuodesta 1927

Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI. Jo vuodesta 1927 Tule ja tutustu Porin uuteen, vanhaan Kauppahalliin! UUDISTUNUT PORIN KAUPPAHALLI Jo vuodesta 1927 PORIN PISIN PALVELUTISKI! Café Nestor Kahvitupa Viva la Coffee Ullan Pakari Lounaspiste Kanttura Ravintola

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Unelmamatka Kaukoitään niille, jotka pitävät kalastuksesta ja yleensä luonnossa liikkumisesta! Kalastusmuotoina ovat vetouistelu ja pohjaonginta. Varaa ja maksa

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

SABLONIMAALAUS Persoonallisia sisustuksia

SABLONIMAALAUS Persoonallisia sisustuksia OPAS GUIDE SABLONIMAALAUS Persoonallisia sisustuksia 1 Ideoi, innostu ja onnistu yhdessä Tikkurilan kanssa Sablonimaalaus tuo käyttöösi loputtomasti uusia mahdollisuuksia muokata maalilla sisustuksesi

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Saimaan sampanjabaari

Saimaan sampanjabaari e l l a m o l Kesä nnaan Savonli Saimaan sampanjabaari Sisällys Pääkirjoitus Minulle paras hetki Savonlinnan alkukesässä on se, kun keskustan lukuisat terassiravintolat avaavat pitkän talven jälkeen ovensa.

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e sokerina pohjalla KYMPPI~ KERROS MILLAISTA OLISI ASUA MANHATTANILLA UUDEN HL23-TALON 10. KERROKSESSA? AINAKIN AURINGONLASKUN AIKAAN OLISI LASKEUDUTTAVA HIGH LINELLE, JOKA HALKOO

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa

Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Joulukauppa Pohjoismaissa 2017 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaalaiset suunnittelevat ostavansa joululahjoja verkosta yhteensä 2,2 miljardilla eurolla tänä vuonna YHTEENVETO Joulukauppa

Lisätiedot

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ.

18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. 18 JAN SEDERHOLMIN SIJOITTAMAA REIKÄÄ, JA SE ON VASTA ALKUA. KÄÄNNÄ SIVUA JA NÄE LISÄÄ. PARAS PALVELU 2007 GOLF DIGEST -LEHTI PAY & PLAY PREMIUM Minämäki Aura Masku Naantali Kultaranta Golf Turku Sauvo

Lisätiedot

Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013

Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013 Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 12.00 mennessä Lapland Hotel

Lisätiedot

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 15 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, PITKÄ 1. 15.9.2014 15 VRK ALK 1450 LENNOT HKI-KTW, KRK-HEL HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA

VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA VÄHITTÄISKAUPPOJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT MAAILMALTA Teksti Annika Hirvi Kuvat: GIA-kilpailu 2007 Julkisivu Riviera Maisonin myymälän ilme ulkoapäin on mahtava: talo talon sisällä, erittäin erikoinen ratkaisu.

Lisätiedot

Kokousta. tapahtumien keskipisteessä. Rukahovissa

Kokousta. tapahtumien keskipisteessä. Rukahovissa Kokousta tapahtumien keskipisteessä Rukahovissa KEMIJÄRVI 116 KM 5 Rukatunturi KUUSAMO 25 KM CUMULUS RESORT RUKAHOVI RUKATUNTURI KUUSAMO Elämyksellinen tunturihotelli kokouksiin ja tapahtumiin Cumulus

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE?

NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? NO ONKOS TULLUT JOULU, NYT ESPOONTORILLE? Kyllä on! Lahjat, koristeet ja kattaukset, mitä ikinä jouluusi tarvitset! Tervetuloa jouluostoksille Espoontorille! EI ITKEÄ SAA, EI STRESSATA SAA, JOULU ON TULLUT

Lisätiedot

LIITE 1. Hyvä Asiakkaamme!

LIITE 1. Hyvä Asiakkaamme! Hyvä Asiakkaamme! LIITE 1 Mielipiteenne on meille tärkeä. Kertokaa meille, mitä mieltä olette palvelustamme ja ravintolastamme. Vastausten perusteella haluamme kehittää ja parantaa toimintaamme. Lomakkeen

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI Klaffituoli, pehmustettu 1 Vuokrahinta. KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI TELTAT KALUSTEET KATSOMOT KALUSTE- VUOKRAUS STOPTELTAT ON DESIGN! Nimekkäiden suunnittelijoiden kalusteet. Valaisimet. Käsinsolmitut

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Musiikilla on merkitystä! Teoston taustamusiikkitutkimus 2012

Musiikilla on merkitystä! Teoston taustamusiikkitutkimus 2012 1 Musiikilla on merkitystä! Teoston taustamusiikkitutkimus 2012 Teosto tuntee taustamusiikin 25 000 taustamusiikkiasiakasta 2000 puhelinhaastattelua taustamusiikkia käyttäville yrityksille 2 1700 webkyselyvastaajaa

Lisätiedot

Scandic Anglais. Ruotsi. Scandic Anglais - Erityistarpeet

Scandic Anglais. Ruotsi. Scandic Anglais - Erityistarpeet Ruotsi Scandic Anglais Keskustahotelli Scandic Anglais on luonnollinen kohtauspaikka niin paikallisten kuin hotellivieraidenkin keskuudessa. Suositut ravintolat, baarit ja yökerhot sijaitsevat kävelymatkan

Lisätiedot

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Unelmakoti historiallisella paikalla Tulevaisuus rakennetaan tänään Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Keskustan Portin tarina Keskustan Portin tarina ulottuu 1800-luvulle

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA SAUkonpaaden KOHTEISTA OSOITTEESTA LEINKAINEN.fi/SAUKONpaasi lemminkainen.fi/saukonpaasi kaupunkikoteja meren RANNALLA Saukonpaasi JÄTKÄSAARESSA Lemminkäinen Talo Oy / Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

MATTILANNIEMI. Toimitiloja teknologiaosaamisen sydämessä

MATTILANNIEMI. Toimitiloja teknologiaosaamisen sydämessä MATTILANNIEMI Toimitiloja teknologiaosaamisen sydämessä 2 Luonto ja huipputeknologia kohtaavat Puistomainen Mattilanniemen alue sijaitsee keskeisellä paikalla vain 15 minuutin kävelymatkan päässä Jyväskylän

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta Joulu on taas, joulu on taas MYLLYPURON OstarilLa! Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta VILINÄÄ, VILSKETTÄ, RÄTINÄÄ, RÄISKETTÄ Joulu alkaa Ostarilta!

Lisätiedot

YKSI LAITE, KAIKKI SUOMEN SUOSITUIMMAT KUUMAT JUOMAT!

YKSI LAITE, KAIKKI SUOMEN SUOSITUIMMAT KUUMAT JUOMAT! YKSI LAITE, KAIKKI SUOMEN SUOSITUIMMAT KUUMAT JUOMAT! PAULIGIN TUTUT TUOTTEET JA MAUT NYT KAPSELEISSA. AINA OIKEA MÄÄRÄ TUORETTA, AITOA KAHVIA, TAZZA-KAAKAOTA TAI TEETÄ, KUPILLINEN KERRALLAAN. PAULIG CUPSOLO

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS KIRJASTORAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot