Siirry eteenpäin painikkeiden avulla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siirry eteenpäin painikkeiden avulla"

Transkriptio

1 Siirry eteenpäin painikkeiden avulla TIETOA GÖTEBORGISTA 1 2 NÄKEMISTÄ & TEKEMISTÄ TAPAHTUMAT MUSEOT & KULTTUURI 7 A B c d E PUISTOT & PUUTARHAT Göteborg Kartta SAARISTO RAVINTOLAT KAHVILAT SHOPPAILU YÖELÄMÄ & BAARIT HOTELLIT & ASUMINEN MATKA GÖTEBORGIIN Käytännön tietoja Lataa ja tulosta pdf-tiedosto

2 TIETOA GÖTEBORGISTA Tässä pienessä suurkaupungissa Ruotsin länsirannikolla kaikki on lähellä. Halusitpa sitten kokea saariston hiljaisuuden, uuden jännittävän kulttuurin, kaupungin viehättävät kävelykadut tai iltamenot ravintoloineen ja huveineen, voit olla varma siitä, että Göteborgissa on jotakin sinulle. Göteborgin shoppailu- ja huvittelumahdollisuudet ovat kuin suurkaupungissa, mutta ilmapiiri ja ihmiset ovat säilyttäneet pikkukaupungin charminsa. HYVÄ TIETÄÄ... Myös englannilla pärjää kaupungissa mainiosti.

3 Etusivulle Göteborgin historia Kauppa, merenkulku ja kansainväliset yhteydet ovat olleet tunnusomaisia Göteborgille aina siitä, kun Kustaa II Aadolf perusti kaupungin Kaupungin rakensivat hollantilaiset, ja 1600-luvulla sen virallisia kieliä olivat hollanti, saksa, ruotsi ja englanti luvulla The Swedish East India Company alkoi käydä idänkauppaa. Silloin laivattiin porsliinia, teetä, mausteita, kankaita ja muita tuon ajan ylellisyystavaroita Göteborgiin luvulla Göteborg teollistui sinne muuttaneiden skotlantilaisten ja englantilaisten liikemiesten toimesta. Vuosien mittaan monet heistä rikastuivat ja perustivat sairaaloita, kirjastoja ja yliopistoja. Moderni Göteborg leveine bulevardeineen ja kivitaloineen rakentui vuosisadan vaihteessa. Asukkaita: Asukkaita Göteborgin seudulla: Suurimmat yritykset: Volvo Cars, Volvo Trucks, Astra Zeneca, Volvo IT, Ericsson Museoita: 20 Raitiovaunuja: 230 Ravintoloita: 668 Hotellihuoneita: Opiskelijoita: Muutamia Göteborgin huippunimiä: Gert Wingårdh (arkkitehtuuri), Marcus Samuelsson (ruoka), Maria Erixon (muotoilu), In Flames (musiikki) Göteborgilainen Nobel-palkittu: Arvid Carlsson (lääketiede) Göteborg lyhyesti

4 NÄKEMISTÄ & TEKEMISTÄ Gothenburg Pass vapaalippusi koko kaupunkiin Matkailukortti Gothenburg Pass on kortti, jolla saat kaiken hyödyn Göteborgin matkastasi. Pääset pääsymaksutta moniin viihdetilaisuuksiin, nähtävyyksiin ja museoihin. Siihen sisältyvät kiertoajelut ja ilmainen pysäköinti sekä raitiovaunu-, bussi- ja laivamatkat. Saat myös edullisia alennuksia liikkeissä ja ravintoloissa. Alennuksia tarjoavat muun muassa ostoskeskukset Nordstan, Arkaden ja Kompassen. HYVÄ TIETÄÄ... Gothenburg Passista ja sen sisällöstä on paljon lisätietoa englanniksi

5 Etusivulle Lue lisää Gothenburg Passista englanniksi Lisebergin Örgrytevägen, C7 Täällä voit matkustaa Pohjoismaiden suurimmalla puisella vuoristoradalla, Balderilla, ja nauttia maailmanluokan artistien esityksistä. Jos tyydyt rauhallisempaan menoon, voit nauttia hienoista istutuksista, joita on eri puolilla puistoa. Sillä, oletko 3- vai 83-vuotias, ei ole mitään väliä. Lisebergin huvipuistosta löydät aina jotakin sopivaa. Kesällä eniten kävijöitä vetävät huvipuiston laitteet. Jos Balder tai Kanon tuntuu liian jännittävältä, tarjolla on paljon muita ajopelejä. Aina pikkulasten suosikista, Ponikarusellista (Ponnykarusellen), Flumerideklassikkoon. Lisebergissä järjestetään myös paljon tunnettujen artistien konsertteja, ja joka vuosi Suurelta näyttämöltä (Stora Scenen) kuuluu poppia, rockia, jazzia ja klassista musiikkia. Marraskuun puolivälistä lähtien talven pimeyttä piristää Joulu Lisebergissä suosittuine joulumarkkinoineen.

6 Paddan kanavalaivat Pusterviksgatan 13, B5 Astu laivaan keskellä kaupunkia, näe vanha vallihauta ja 1600-luvun kanavat ja tutustu kaupungin synnyn ja puolustuksen historiaan. Opastettu matka etenee Osthyvelnin ja monien muiden matalien siltojen ali. Näet vanhoja laivatelakoita, kalasataman, uusia ja vanhoja asuintaloja, laajenevia yritys- ja koulutusalueita, Göteborgin oopperan ja Maritimanin. Feskekôrka kalahalli Fisktorget, B4 Feskekôrka on yksi Göteborgin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on markkinahalli, josta saat taatusti tuoreita merenherkkuja. Feskekôrka rakennettiin Arkkitehtuuriltaan halli muistuttaa norjalaisia puisia sauvakirkkoja ja goottilaisia kivikirkkoja. Uusi Älvsborgin linnoitus Pusterviksgatan, B4 Göta-joen suulla on Ruotsin ehkä parhaiten säilynyt linnoitus (Nya Älvsborgs Fästning). Tanskalaisia vastaan käydyssä sodassa linnoitusta vastaan tehtiin useita tuloksettomia hyökkäyksiä. Nyt se on Göteborgin suosituin käyntikohde. Göteborgin satamasta järjestetään linnoitussaarelle opastettuja dramatisoituja matkoja. saluhallen Kauppahalli Kungstorget, B5 Maailman kaikki kolkat ovat edustettuina kauppahallin noin neljässäkymmenessä myymälässä ja ruokapaikassa. Voit ostaa erilaisia herkkuja, mausteita, kahvia, juustoa, vain nautiskella ilmapiiristä tai syödä jossakin monista ravintoloista. Hallin edustalla on Kungstorget hedelmiä, vihanneksia ja kukkia myyvine markkinakojuineen.

7 Etusivulle Etsi lisää nähtävyyksiä englanniksi maritiman Göteborgin merellinen elämyskeskus Packhuskajen 8, A5 Tutustu laivojen, veden ja teräksen maailmaan. Packhuskajenilla on 20 laivaa 1800-luvun lopulta nykyaikaan. Käy hävittäjä Smålandilla, majakkalaiva Fladenilla tai sukellusvene Nordkaparenissa. Katso millaista oli työskennellä kokkina partiovene Huginilla, palauta mieliin panssaritykkivene Sölven kultaajat virtuaalisesti tai tutki hävittäjä Smålandin salakoodihuonetta. Universeum Tiedekeskus Södra Vägen 50, C7 Täällä voit katsella haita, vaeltaa sademetsässä, tehdä kokeita ja tutkia avaruutta. Vieläpä saman katon alla. Voit taputtaa rauskua, ajella moottoripyörällä tai testata reagointikykyäsi. Ruotsin tiedekeskus Universeum on seikkailu täynnä visaisia pähkinöitä ja rajuja elämyksiä.

8 TAPAHTUMAT Viime 20 vuoden aikana Göteborg on tullut tunnetuksi kaupunkina, jossa järjestetään suuria urheilu-, viihde- ja kulttuuritapahtumia. Suuret areenat ja uskollinen yleisö sekä tietoinen strategia ovat tehneet Göteborgista johtavan tapahtumakaupungin. Aina kun jotakin suurta on meneillään, se näkyy koko kaupungissa tapahtumat ovat kansanjuhlia. HYVÄ TIETÄÄ... Ruotsalaiset kuuluvat maailman innokkaimpiin internet-käyttäjiin.

9 Etusivulle Etsi lisää tapahtumia englanniksi Göteborg on lyhyessä noussut Pohjoismaiden jännittävimmäksi joulukaupungiksi. Silloin Lisebergiin syttyy miljoonia jouluvaloja, kaupunkia halkoo kolmen kilometrin joulukatu ja sadat julkisivut, puut, torit ja sillat saavat tyylikkään jouluvalaistuksen. Joulukaupunki Göteborg Upean valaistuksen lisäksi tarjolla on myös muita elämyksiä. Joulumarkkinat, hyvä ruoka, musiikki ja viihtyisät miljööt luovat sen erikoisen joulutunnelman, josta Göteborg on tullut tunnetuksi. Joulukaupungin riennot käynnistyvät jo marraskuun puolivälissä ja päättyvät suureen uudenvuoden juhlaan. Ohjelmassa on muun muassa jouluelokuva, joka heijastetaan Göteborgin taidemuseon suurelle julkisivulle, laulava joulukuusi ja 360 multimediashow yhdellä kaupungin toreista. Joulu Lisebergissä Kaipaatko kimaltelevia jouluvaloja, kuuraa sekä glögin ja kuusen tuoksua? Tule Lisebergin joulumarkkinoille ja koe vuosisadan vaihteesta jatkunut ruotsalainen perinne. Käynti Lisebergin huvipuistossa herättää meissä jokaisessa lapsenmielen. Koko puisto tuoksuu glögiltä, paahdetuilta manteleilta ja vastapaistetuilta vohveleilta ja itse joulupukki on paikalla ottamassa vastaan joululahjatoiveita. Täällä on myös entisajan joulumarkkinat. Kiertele puotien ja kojujen seassa, joissa myydään käsitöitä, leluja, vaatteita, jouluherkkuja, itsetehtyjä makeisia ja muuta jouluun kuuluvaa. Sille, joka haluaa coolimpaa huvia, on Liseberg Ice Gallery & Bar!

10 Göteborgin kulttuurifestivaali Elokuussa Göteborgin kadut ja torit muuttuvat juhlapaikoiksi, joissa tapahtuu koko ajan. Ydinkeskustassa kulkevan juhlareitin varrella voit nähdä balettia, karnevaaleja, katuteatteria, ruokakulttuuria, jazzia, elokuvaa ja paljon muuta. Kaikki ovat tervetulleita eikä se maksa mitään. Göteborgin kirjamessut Syyskuussa järjestetään Kirjamessut, jotka tuovat vuosittain paikalle satoja kirjailijoita ja keskustelijoita kaikkialta maailmasta. Swedish Exhibition and Congress Centre muuttuu silloin keskukseksi, jossa pääosissa ovat kirja ja maailman päivänpolttavat kysymykset.

11 Etusivulle Etsi lisää tapahtumia englanniksi Way Out West Neil Young, Kanye West, Franz Ferdinand, Regina Spektor, Amadou & Mariam... Musiikkifestivaaleilla vierailleiden maailmantähtien listaa voisi jatkaa loputtomiin. Keskeinen sijainti Slottsskogenin kaupunginpuistossa, musiikkitarjonta ja hyvä tunnelma ovat nostaneet festivaalin nopeasti Euroopan arvostetuimpien joukkoon. Göteborg International Film Festival Tammi-helmikuun vaihteessa Göteborgissa järjestetään Pohjoismaiden suurimmat kansainväliset elokuvajuhlat. Ohjelmassa on pitkiä elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja. Yli vieraalle esitetään satoja elokuvia keskikaupungin elokuvateattereissa. Lisäksi tarjolla on seminaareja, klubi-iltoja ja konsertteja. Göteborg Horse Show Joka vuosi Scandinaviumin sisäareena muuttuu suureksi maneesiksi. Maailman parhaat ratsastajat ja hevoset tulevat tänne kilpailemaan este- ja kouluratsastuksessa. Tapahtumaan sisältyy myös eri lajien esityksiä ja Eurohorse-messut. Juhla kaikille hevoshulluille!

12 MUSEOT & KULTTUURI göteborgs konstmuseum Göteborgin taidemuseo Götaplatsen, C6 Maailman johtavassa pohjoismaisen taiteen museossa on ainutlaatuinen kokoelma mm. Albert Edelfeltin, Ernst Josephsonin, P.S. Krøyerin, Carl Larssonin, Bruno Liljeforsin, Edvard Munchin, Anders Zornin teoksia. Vaella viiden vuosisadan läpi ja näe myös Rembrandtin, Rubensin, Monet n, Picasson ja Chagallin töitä. Muoti-, muotoilu- ja taidekäsityömuseo Röhsska Vasagatan 39, B6 Ruotsin taide-, muotoilu- ja taidekäsityömuseo tarjoaa nähtävää kaikille muodosta, väristä ja funktiosta kiinnostuneille. Museo pitää näyttelyidensä tason korkeana tarjoamalla sekä ruotsalaista että kansainvälistä taidetta, taidekäsitöitä, teollista muotoilua sekä kokeellista ja perinteistä taidetta. HYVÄ TIETÄÄ... Monet Göteborgin nähtävyyksistä ovat saaneet tähtiä Michelin Guide Vertiltä, mm. Göteborgin taidemuseo ja Röhsska museo

13 Etusivulle Etsi lisää nähtävyyksiä englanniksi göteborgsoperan Göteborgin ooppera Christina Nilssonsgata, A5 Täällä on tarjolla sekä oopperaa, musikaaleja että klassista ja modernia balettia. Aivan sataman kyljessä sijaitseva rakennus on ainutlaatuinen. Se valmistui 1994 ja sen visiona on olla yksi Euroopan mielenkiintoisimmista oopperataloista. Rakennuksessa on kaksi näyttämöä, ravintola, kahvio ja baari. Röda Sten kulttuurikeskus Röda Sten 1 Erilainen ja jännittävä taide-, teatteri-, musiikkija tanssinäyttämö. Röda Stenin toiminnasta vastaa aatteellinen yhdistys, jonka käytössä on sataman suulla Älvsborgsbronin ja Nya Varvetin välissä sijaitseva vanha lämpökeskus, josta avautuu näkymä horisonttiin ja Vingalle. Täällä on myös kahvio, bistro ja iltaisin tiloissa toimii erilaisia musiikkiklubeja. Göteborgin sinfoniaorkesteri & Göteborgin konserttitalo Götaplatsen, C6 Göteborgin konserttitalossa toimii muun muassa Ruotsin kansallisorkesteri Göteborgin sinfonikot. Orkesteri perustettiin 1905 ja se lukeutuu tänä päivänä Euroopan suurten joukkoon. Se antaa joka vuosi runsaat 100 konserttia Konserttitalossa (Konserthuset) ja käy esiintymässä eri puolilla maailmaa nuoren pääkapellimestarinsa Gustavo Dudamelin johdolla. Maailmankulttuurimuseo Södra Vägen 54, C7 Maailmankulttuurimuseon (Världskulturmuseet) näyttelyissä keskustellaan ajankohtaisista kysymyksistä, ilmiöistä ja elämäntavoista. Joka viikko tarjolla on myös elävää musiikkia ja esityksiä, jotka inspiroivat ja herättävät ajatuksia. Palkittu rakennus on jo itsessään vierailun arvoinen.

14 PUISTOT & PUUTARHAT Göteborgin kasvitieteellinen puutarha Carlskottbergsgata 22, E4 Göteborgin kasvitieteellinen puutarha (Botaniska trädgården) on yksi Euroopan arvostetuimmista. Se on valittu useita kertoja Ruotsin kauniimmaksi puistoksi. Puutarhassa on muun muassa tropiikkitalo, kaktustalo, erityinen osasto eteläisen pallonpuoliskon kasveille sekä kolme orkideataloa, joissa on 1500 lajia. Puutarhassa kasvaa myös harvinainen ja uhanalainen Pääsiäissaarenpuu. Trädgårdsföreningen Puutarhayhdistys A6 Göteborgin puutarhayhdistys on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä 1800-luvun puistoja keskellä kaupunkia. Täällä on tuhansia ruusuja upeissa ruusutarhoissa sekä historiallisia ja uusia istutuksia. Valtava kasvihuone Palmhuset, joka rakennettiin 1878 Lontoon Crystal Palace esikuvanaan, pitää sisällään eksoottisia kasveja miellyttävässä välimerellisessä ilmastossa. HYVÄ TIETÄÄ... Göteborgin ydinkeskustassa on langaton internet-yhteys. Keskustan ulkopuolellakin on useita kahviloita, hotelleja ja muita paikkoja, joissa voit surffailla langattomasti.

15 Etusivulle Gunnebon linna & puutarhat Christina Halls Väg Gunnebon linna (Gunnebo slott) valmistui jo 1700-luvun lopulla, ja aina siitä asti rakennus puutarhoineen on viehättänyt vierailijoita. Linnarakennus on lajissaan ainutlaatuinen ja yksi Pohjois-Euroopan edustavimmista uusklassisista kartanomiljöistä. kaupunginpuisto D3 Tämä on göteborgilaisten kaupunginpuisto (Slottsskogen), ulkoilualue ja vihreä kohtaamispaikka. Sen eläinpuistossa voit nähdä hirven, ketun, kauriin ja muita pohjoismaisia eläimiä. Kesällä täällä on Lasten Zoo, jossa lapset voivat taputella pikkuporsaita ja kilejä. Myös hylkeiden ja pingviinien ruokinta on mukavaa seurattavaa.

16 Göteborg Kartta 1 A B c d E 2 Etus 3 4

17 sivulle Copyright, Stadsbyggnadskontoret, Göteborg 2009

18 SAARISTO Meren läheisyys tekee Göteborgista erikoisen. Saaristo on tunnettu kauniista luonnostaan ja pittoreskista asutuksestaan. Saaristossa on kolmisenkymmentä erikokoista saarta, suuria saaria taloineen ja kalasatamineen sekä pieniä autioita kareja ja luotoja. Tee kiertomatka ja poikkea lyhyesti maissa tai viivy pitempään jollakin saarista. Joillakin saarilla on yöpymismahdollisuuksia. Monet ovat suojeltuja alueita, joissa on ainutlaatuinen kasvisto ja eläimistö ja jokaisella niistä on ihania hiekka- tai kalliorantoja uimiseen. HYVÄ TIETÄÄ... Sinne on helppo päästä ympäri vuoden. Puoli tuntia raitiovaunussa ja sen jälkeen suoraan laivalla Eteläiseen saaristoon.

19 Etusivulle Lue lisää saaristosta englanniksi

20 RAVINTOLAT Hienot raaka-aineet, hyvä yhteistyö, kekseliäät kokit aistit avoimina ruotsalaisille ja kansainvälisille makutottumuksille. Siinä muutamia syitä siihen, miksi Göteborg on yksi Euroopan johtavista ruokakaupungeista. Peräti viisi ravintolaa on saanut tähden arvostetulta Guide Micheliniltä. Mutta täällä syöt erittäin hyvin myös pienellä budjetilla. Meren läheisyys ja Pohjanmeren kylmät vedet tekevät Göteborgista paratiisin kalasta ja äyriäisistä pitäville. Täällä voit nauttia tuoreista ravuista, ostereista, hummerista ja monista arvostetuimmista kalalajeista. Länsi-Ruotsin luonto tarjoaa myös riistaa, marjoja, sieniä ja muita metsänherkkuja. Lisäksi göteborgilaiskokit käyttävät mielellään mahdollisimman paljon lähituotettuja ja ekologisesti viljeltyjä raaka-aineita. Heidän modernien luomustensa perusta on ruotsalaisissa perinteissä, joihin on yhdistetty makuja kaikkialta maailmasta. HYVÄ TIETÄÄ... Kymmenen Ruotsin kruunua on noin 1 Euro

21 Etusivulle Etsi lisää ravintoloita englanniksi Basement Restaurant & Bar * Götabergsgatan 28, C6 Yksi tähtiravintoloista. Kansainväliset menyyt ja laaja valikoima viinejä. Originelli, uutta luova, rohkea, iloinen ja kohtuuhintainen. Tilaamalla pieniä maistiaisia voi kokeilla useita makuja. Fiskekrogen Lilla Torget 1, A5 Tämä on todellinen klassikko, ja kuten nimestä näkee, ruokalistalla on kalaa ja äyriäisiä. Täällä tarjoillaan muun muassa huippulaatuisia hummereita, merirapuja, ostereita ja simpukoita. Nautinnollisia makuja viihtyisässä miljöössä. Viinilistalla on yli 300 erilaista viiniä. Fond Restaurant * Götaplatsen, C6 Laatua alusta loppuun. Mielikuvitusta, kunnianhimoa ja osaamista. Ruotsalaista perinnettä uusin maustein. Paikka, jossa ruoat valmistetaan pohjoismaisista raaka-aineista ja tarjoillaan ylpein ja iloisin mielin. Hos Pelle Djupedalsgatan 2, C4 Ruotsalaista korkealaatuista kotiruokaa. Rakkautta lautaselle ja lepoa sielulle. Persoonallinen ravintola, jossa on sitä jotakin. Klassiset raaka-aineet ja maalaisruoat, modernin mutkattomasti valmistettuina. Erillinen viinibaari. Kock & Vin * Viktoriagatan 12, C5 Modernia skandinaavista ruokaa. Menyyt rakentuvat kauden raaka-aineista. Kansalliset ja paikalliset oppaat arvioivat ravintolan vuodesta toiseen yhdeksi Ruotsin parhaista ravintoloista. Ravintolan kellarissa on suosittu Björns Bar. Restaurant 28+ * Götabergsgatan 28, C6 Ruotsalais-ranskalainen keittiö omassa luokassaan. Tunnettu ja arvostettu huippuravintola, jossa on yksi Ruotsin parhaista viinikellareista. Ruoalle on tunnusomaista taiteellisuus ja fantasia, ja tarjoilu on parasta luokkaa. Sjömagasinet * Klippans kulturreservat, Adolf Edelsvärds gata 5 Kalaa & äyriäisiä. Tämä ruotsalaisen gastronomian lippulaiva tarjoaa kulinaarisia elämyksiä ja täydellistä palvelua levollisessa talonpoikaismiljöössä. Kun Bruce Springsteen, U2 ja muut maailmantähdet esiintyvät Göteborgissa, he tulevat Sjömagasinetiin tähtikokki Leif Mannerströmin valmistamalle päivälliselle. Smaka Vasaplatsen 3, B6 Näissä rennon persoonallisissa puitteissa on sekä suuren että pienen seurueen helppo viihtyä. Tunnettu perinteisestä ruotsalaisesta ruoastaan, muun muassa lihapullista. Wasa Allé Vasagatan 24, C5 Ruotsalaista ekogourmeeta. Modernin tiedostavaa ruoanvalmistusta merenantimista. Kolme, viisi tai seitsemän ruokalajia sisältäviä kausittain vaihtuvia yllätysmenyyjä sekä aitoa ruotsalaista kotiruokaa sisältävä erillinen loungemenyy.

22 KAHVILAT Göteborgissa kahvittelu eli fika on vanha mutta aina vain suositumpi perinne. Sen huomaa ydinkeskustan monista kahviloista. Täällä on kaikkea pienistä kotoisista konditorioista ja kuppiloista trendikkäisiin coffee shopeihin. Kukin kaupunginosa antaa oman leimansa kahviloille. Vasastan on opiskelijoiden kortteli. Tarjolla on paitsi kahvia ja teetä, myös salaatteja ja keittoja. Vanhassa Hagassa kahvilat ovat pikemminkin kodikkaita kuin trendikkäitä. Myös Linnén alueella on paljon tarjontaa kahvia rakastaville. Infralämpö ja huovat pidentävät terassikautta. Vallihaudan sisäpuolella (Vallgraven) on kaikentyylisiä kahviloita, kristallikruunuilla koristeltuja, modernin pelkistettyjä tai pelkkiä reikiä seinässä. HYVÄ TIETÄÄ... Eri puolilla kaupunkia on myös internet-kahviloita, joissa voit käyttää tietokonetta, muun muassa keskusasemalla.

23 Etusivulle Etsi lisää kahviloita englanniksi Junggrens Café Kungsportsavenyn 37, C6 Junggrens on sijainnut keskellä Avenyniä vuodesta Ennen se oli kantapaikka kaupungin kulttuuripersoonille, jotka nykyään koristavat kahvilaa suurina seinämaalauksina. Täällä tarjoillaan välipaloja, voileipiä ja tietysti kahvia ja leivonnaisia. Café Husaren Haga Nygata 24, C4 Kotileivonnaisia, kotiruokaa, kodikasta. Tämä kunnianarvoisa talo Hagassa on ruotsalaisen kahvilakulttuurin tyyssija. Suuressa valikoimassa on paitsi lihapullaleipiä ja kaakaota, myös muun muassa maailman suurimmat kanelipullat. Da Matteo Södra Larmgatan 14, B5 Victoriapassagenin helmi on da Matteo. Täällä kahvi ei ole pelkkä juoma, vaan kunnianhimoisena tavoitteena on tarjoilla Ruotsin parasta jäljitettävää kahvia. Siis ekologista ja reilua, ja samalla laadukasta. Condeco Nöller Espressobar Haga Nygata 26, C4 Espressobaren on moderni kohtauspaikka keskellä vanhaa Hagaa. Täällä käytetään vain parasta vastajauhettua espressokahvia ja kahvin valmistavat kokeneet baarimestarit. 1. Fredsgatan 14, A6, 2. Linnégatan 30, C4 3. Kungsportsavenyn 4, C6 Condecoissa nautiskelet reilusti. Niissä tarjoillaan reilun kaupan luomutuotteita. Voit nauttia lounaasi tai kahvisi baaritiskillä tai pehmeällä sohvalla. Monta kahvilaa eri puolilla kaupunkia.

24 SHOPPAILU Göteborg on vilkas shoppailukaupunki, jossa useimmat liikkeet ovat kävelymatkan päässä. Täällä on iloinen sekoitus moderneja tavarataloja, gallerioita ja kujia pienine putiikkeineen. Trendikästä, klassista, hauskaa, tarpeellista, ylellistä ja halpaa. Gothenburg Pass-kortilla saat Nordstanin, Arkadenin ja Kompassenin shoppailuvihon, jolla saat reiluja alennuksia monista liikkeistä. HYVÄ TIETÄÄ... Useimmat liikkeet ovat avoinna ma-pe ja la Jotkut ovat auki pitempään ja suuret galleriat ja ostoskeskukset ovat avoinna myös sunnuntaisin.

25 Etusivulle Etsi lisää liikkeitä englanniksi Sisäkaupunki B5 Vallihaudan sisäpuolella on paljon liikkeitä. Kungsgatanin, Vallgatanin, Fredsgatanin ja Magasinsgatanin varsilla ovat edustettuina sekä pienet erikoisliikkeet että suuret ketjut. Nordstan ostoskeskus A5 Ruotsin johtavassa ostoskeskuksessa on saman katon alla 150 erikoisliikettä. Täällä järjestetään usein esittelyjä, muotiesityksiä ja tapahtumia. Pääkatu, Avenyn & Vasastan C5, C6 Göteborgin paraati- ja viihdekatua reunustavat ulkoterassit ja liikkeet. Kungsportsavenyeniin rajoittuvassa korttelissa ja Vasastanissa on sekä ylellisiä muotiputiikkeja että taidegallerioita. Haga & Linné C4 Göteborgin vanhimmassa kaupunginosassa on värikäs sekoitus kahviloita, erikoisliikkeitä, muoti- ja second hand -putiikkeja. Ja viereisen Linnén alueen kaduilla on sekä boheemeja että trendikkäitä liikkeitä, jotka myyvät retroa, kirjoja, vinyyliä ja vanhoja huonekaluja.

26

27 Etusivulle Muotoilua Göteborgista Viime vuosina Göteborg on profiloitunut trendikkääksi muotoilukaupungiksi, jossa on jännittäviä muotoilu- ja taidekäsityöliikkeitä. Täällä on myös paljon paikallisia vaatesuunnittelijoita, jotka ovat saavuttaneet kansainvälistä huomiota. Heidän vaatteitaan myydään monissa erilaisissa liikkeissä. Yksi heistä on Elin Nyström, Stylein-merkkiä käyttävä muotoilija. Kuvailee itse tyyliään naiselliseksi ja funkyksi, tyylikkääksi urban street fashioniksi. Oma showroom Viktoriagatanilla. Nudie Jeans tuskin tarvitsee lähempää esittelyä. Mutta pääkonttori sijaitsee Göteborgissa ja perustaja, Maria Erixon, on yksi kaupungin muotimaailman kansainvälisistä julkkiksista. Per Andersson oli mukana perustamassa Velourmerkkiä. Popahtavat mutta usein minimalistiset leikkaukset ja selkeät detaljit tekivät merkistä nopeasti arvostetun. Myynnissä muun muassa Magasinkadulla.

28 YÖELÄMÄ & BAARIT Pääkatu Avenyn on Ruotsin vilkkain klubikatu ja Göteborgin huvi- ja kulttuurielämän napa. Viikonloppuiltaisin sen menoon kannattaa ehdottomasti tutustua. Mutta jos uskaltaudut myös kimaltelevan pääkadun ulkopuolelle, löydät sieltä monta mukavaa paikkaa. Kysy kadunmieheltä parhaat vinkit! Perjantaisin kaikkialla on taatusti täysi vauhti päällä. Silloin monissa paikoissa on after work, juomat puoleen hintaan ja ilmainen buffee. HYVÄ TIETÄÄ... Ruotsissa alkoholin myynti on monopolisoitu. Ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa myydään alkoholipitoisia juomia, mutta vain yksi liike saa myydä niitä: Systembolaget.

29 Etusivulle Etsi lisää ravintoloita englanniksi Gossip Bar & Kök Parkgatan 15, B5 Tämä pieni yökerho vetää puoleensa heteroita, homoja ja muita Tunnelma on saanut QX gay -oppaan valitsemaan Gossipin vuoden gaypaikaksi Ruotsissa. Styrbord Babord Kungsportsplatsen 1, B5 Kunnianarvoisa vanha laiva on vihdoinkin saanut arvoisensa vuokralaisen. Sen jälkeen kun Styrbord Babord muutti sinne, on joukko huomattavia DJ:tä näyttänyt muille kaapin paikan. Nivå Kungsportsavenyn 9, B6 Nivå on klassinen Avenyn-paikka kolmessa kerroksessa. Täällä soitetaan hittejä, housea, discoa ja iskelmiä monenkirjavalle yleisölle. Casino Cosmopol Packhusplatsen 7, A5 Satamassa on Göteborgin kansainvälinen kasino klassisine peleineen. Täällä voit pelata suurilla tai pienillä panoksilla, katsella ihmisiä tai vain syödä ja juoda hyvin jännittävässä miljöössä. Ilta kasinolla ei ole koskaan mikä ilta tahansa. Nefertiti Hvitfeldsplatsen 6, B4 Legendaarisessa jazzklubissa Nefissä soitetaan myös etnoa, hip-hopia, bluesia ja elektronista musiikkia. Kun esitykset päättyvät, yleisö valtaa tanssilattian. Bliss Resto Magasinsgatan 3, B5 Hyvät drinkit, rento tunnelma ja hyvä ruoka. Blissistä löydät siis kaiken tarvittavan iltarientoihin tai after workiin. Tanssilattialla on yleensä sopivan ahdasta. Club Social Magasinsgatan 3, B5 Magasingatanilla on useita hyviä terassiravintoloita, ja tämä klubi on yksi parhaista. Sopivan pieni, sopivan trendikäs ja sopivan edullinen. Sticky Fingers Kaserntorget 7, B5 Kaupungin vetävin live-paikka on ilmeeltään rokahtava. Klubeja ja konsertteja monena iltana viikossa ja monta eri tyylisuuntaa edustavaa musiikkia. Täällä soittavat sekä paikalliset kyvyt että kansainväliset suuruudet.

30 HOTELLIT & ASUMINEN Varaa hotellipaketti Gothenburg Package Helli itseäsi Göteborgin matkalla. Vaeltele kaupungilla, tunnelmoi mukavassa ravintolassa, shoppaile ja asu hotellissa. Edulliseen Gothenburg Package hotellipakettiin sisältyy hotelli, aamiasbuffee ja Gothenburg Pass matkailukortti, joka puolestaan tarjoaa shoppailualennuksia, ilmaisen pysäköinnin, ilmaiset matkat raitiovaunulla, vapaan pääsyn Lisebergin huvipuistoon, Universeumin tiedekeskukseen, museoihin ym. HYVÄ TIETÄÄ... Gothenburg Package hotellipaketin hankkimalla saa myös edullisesti lippuja tapahtumiin, show-esityksiin ja teatteriin.

31 Etusivulle Täältä voit lukea lisää ja varata Gothenburg Package-hotellipaketin netistä englanniksi first hotel Avalon Kungstorget 9, B5 Täältä löydät ainutlaatuista muotoilua sekä sisä- että ulkopuolelta. Eikä valoissa, tuoksuissa, äänissä ja toiminnoissakaan ole säästelty. Joku kutsuu sitä design-hotelliksi ja toinen taas lifestyle-hotelliksi. Mutta tämä feng shui -sertifioitu makupala ei suostu lokeroitavaksi. Uima-allas katolla ja Design Hotels -ketjun upea jäsen. Elite Plaza Västra Hamngatan 3, B5 Tämä palatsimainen rakennus alkuperäisine 1800-luvun yksityiskohtineen on aistikkaasti ja klassisesti sisustettu. Täällä stukkatuurikatto ja mosaiikkilattia ovat saaneet rinnalleen modernia taidetta ja muotoilua. Viisi tähteä. Elite Park Avenue Kungsportsavenyn 36-38, C6 Arvostettu huvipaikka pääkadun Avenyn yläpäässä on täynnä perinteitä ja loistoa. Klassiseen sisustukseen on yhdistetty modernilta neljän tähden hotellilta vaadittavaa uusinta tekniikka. Täällä on vuosien saatossa asunut monta suurta persoonallisuutta. Hotel Eggers Drottningtorget 3, A6 Jos haluat tuntea vanhan ajan tunnelmaa, olet tervetullut tänne. Yksi Göteborgin vanhimmista hotelleista vie ajatukset menneeseen. Katosta riippuu kristallikruunuja, lattiaa koristavat antiikkimatot ja jokainen huone on sisustettu omaleimaiseksi. Hotel Royal Drottninggatan 67, A5 Hotelli otti ensimmäiset vieraat vastaan jo Sisääntuloaulassa on kauniisti kuvioitu kivilattia, lahjakkaan mutta tuntemattomaksi jääneen taiteilijan kiitelty kattomaalaus ja käsintaotuilla kaiteilla varustetut jugendtyyliset marmoriportaat. Hotellin tuttavallisessa ilmapiirissä tunnet itsesi välittömästi tervetulleeksi. Hotel Gothia Towers Mässans gata 24, C7 Keneltäkään, joka joskus on astunut jalallaan Göteborgiin, ei liene jäänyt huomaamatta tämä strategisella paikalla sijaitseva maamerkki. Kaksine taivaisiin kohoavine lasitorneineen tämä on Pohjoismaiden suurin hotelli. Sisustus on hillityn moderni ja hotelliravintolasta Heaven 23 avautuvat kaupungin parhaat näköalat. Hotel Flora Grönsakstorget 2, B5 Aistit hotellin persoonallisen ilmapiirin heti, kun astut sisälle. Flora on äskettäin peruskorjattu panostamalla erityisesti sisustukseen ja muotoiluun. Istahda hetkeksi baariin Vallihaudan puolelle tai nauti kesästä viihtyisän takapihan pehmeillä tuoleilla.

32 MATKA GÖTEBORGIIN Göteborgiin on helppo tulla niin lentäen, junalla, bussilla kuin laivallakin. Göteborgissa on Pohjoismaiden suurin satama ja kaksi kansainvälistä lentokenttää. Kaupunki on myös Ruotsin juna- ja bussiliikenteen tärkeä solmukohta. HYVÄ TIETÄÄ... Göteborgiin on suora lentoyhteys noin 50 kohteesta eri puolilta Eurooppaa.

33 Etusivulle Lentäen Sekä Göteborg Landvetter Airport että Göteborg City Airport ovat mukavan lähellä keskustaa. Lentobussi molemmilta lentokentiltä keskustaan noin 20 minuutissa. Useimmista Euroopan suurimmista kaupungeista on Göteborgiin päivittäiset suorat yhteydet. Kansainväliset lennot lennetään yleensä esimerkiksi Kööpenhaminan, Lontoon, Frankfurtin tai Amsterdamin kautta. Helsingistä lennetään useita päivittäisiä vuoroja suoraan Göteborgiin. Junalla Juna on mukava, edullinen ja ympäristöystävällinen matkustustapa. Useimmista Ruotsin ja Norjan kaupungista tulee Göteborgiin päivittäin useita pikajunia. Myös monista muista Euroopan pääkaupungeista saapuu päivittäin juna Göteborgiin. Matka-aikoja junalla: Tukholma 3 tuntia Kööpenhamina 3 tuntia Oslo 3 tuntia Berliini 12 tuntia Pariisi 23 tuntia Laivalla Kielistä Saksasta ja Fredrikshamnista Tanskasta tulee Göteborgiin päivittäin autolauttoja.

34 Käytännön tietoja Liikkuminen Göteborgissa Göteborgissa useimmat kohteet ovat kävelyetäisyydellä ja kävely onkin ehdottomasti paras tapa kokea kaupunki. Raitiovaunu, bussi & laiva Kaupungissa on helppo kulkea raitiovaunulla, bussilla tai laivalla. Gothenburg Pass on myös paikallisliikenteen ilmaislippu. Muussa tapauksessa sinun on ostettava lippu ennen matkalle lähtöä. Lippuja myyvät Västtrafikin asiakaspalvelu (Västtrafiks kundservice), Pressbyrån kioskit ja 7-eleven kioskit. Lipun voi ostaa myös raitiovaunun automaatista. Lippua ei voi ostaa kuljettajalta. Taksi Valittavana on useita taksiyhtiöitä. Taksin voi joko soittaa tai vinkata kadulta. Kuljettajan taksiluvan on oltava näkyvällä paikalla autossa. Älä käytä pimeää taksia. Taxi Göteborg: +46 (0) Minitaxi: +46 (0) Taxi Kurir: +46 (0) HYVÄ TIETÄÄ... Sähkö: 220 V Hälytysnumero: 112

35 Etusivulle Ilmasto Kesällä, kesä-elokuussa on päivisin usein astetta. Päivät ovat pitkiä, noin 18-tuntisia heinäkuussa ja yöt ovat valoisia. Uimavedet ovat sopivan lämpöisiä yleensä vasta heinäkuussa. Syksyllä, syys-marraskuussa päivät ovat selkeitä ja raikkaita, mutta toisinaan myös sateisia ja tuulisia. Puut pudottavat lehtensä lokakuussa. Talvella, joulu-helmikuussa lämpötila on nollan tienoilla. Mutta ilma voi olla kylmempikin. Pysyvä lumi saadaan yleensä vasta uuden vuoden tienoilla. Päivänvaloa riittää vain noin 6 tunniksi. Keväällä, maalis-toukokuussa puut saavat uudet lehdet. Päivät pitenevät ja lämpötila alkaa jälleen nousta. Yhteystiedot Göteborgin virallinen matkailuopas: Göteborgin Matkailutoimisto Puhelin: +46 (0) E-post: Kungsportsplatsen GÖTEBORG Aukioloajat: syys-huhti ma pe la touko elo: päivittäin Nordstadstorget GÖTEBORG Aukioloajat ympäri vuoden: ma la su Suljettu 26.6, ja 1.1.

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI JUHLAT, KOKOUKSET, KONFERENSSIT JA SEMINAARIT LAPPEENRANTA TARJOAA AINUTLAATUISET PUITTEET IKIMUISTOISIIN TAPAHTUMIIN! MYLLYSAARI KAUPUNGIN

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Helsingin hauskin kaupunginosa on

Helsingin hauskin kaupunginosa on Helsingin hauskin kaupunginosa on TAAS auki! Tänä kesänä lapsiperheet huvittelevat 11 laitteessa maksutta. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima saa uuden kummituselämyksen. Uskallatko astua sisään Suomen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Saimaan sampanjabaari

Saimaan sampanjabaari e l l a m o l Kesä nnaan Savonli Saimaan sampanjabaari Sisällys Pääkirjoitus Minulle paras hetki Savonlinnan alkukesässä on se, kun keskustan lukuisat terassiravintolat avaavat pitkän talven jälkeen ovensa.

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Unelmakoti historiallisella paikalla Tulevaisuus rakennetaan tänään Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Keskustan Portin tarina Keskustan Portin tarina ulottuu 1800-luvulle

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

KoneAgria Tampereella Majoitustarjonta

KoneAgria Tampereella Majoitustarjonta KoneAgria Tampereella 12.-14.10.2017 Majoitustarjonta Scandic Tampere City Tampereen keskustassa heti rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Scandic Tampere City tarjoaa rennon hotellivierailun. Rautatieasemalta

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU. KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE

TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU.  KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE TIEDEKESKUS TIETOMAA, OULU 2013 www.tietomaa.fi UUTUUSNÄYTTELY KOKO PERHEEN TOIMINNALLINEN VIERAILUKOHDE YLEISÖN PYYNNÖSTA Musiikki koskettaa meitä jokaista. Encore-näyttelyssä voit tutustua monipuolisesti

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon

Suomalaisten matkailu Viroon Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana Helsingistä Tallinnan

Lisätiedot

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI

KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI Klaffituoli, pehmustettu 1 Vuokrahinta. KATTAA JA KALUSTAA TILAISUUTESI TELTAT KALUSTEET KATSOMOT KALUSTE- VUOKRAUS STOPTELTAT ON DESIGN! Nimekkäiden suunnittelijoiden kalusteet. Valaisimet. Käsinsolmitut

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut.

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut. Huipulla palvellaan Pihkassa Pehkuun Pehku on persoonallinen maisemaravintola Tahkon huipulla. Upeilla näkymillä ja rennolla tunnelmalla varusteltu Pehku palvelee tänä kesänä sopimuksen mukaan. Olipa kyseessä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI Asiakirja on laadittu mahdollisimman huolellisesti. Sitä ei saa toisintaa edes osittain ilman Rettig ICC:n nimenomaista kirjallista lupaa. Rettig ICC ei ole vastuussa mistään tässä asiakirjassa esitetyn

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Kolmården eläinpuisto + 1 yö Tukholman hotellissa / Silja Line 4 pv

Kolmården eläinpuisto + 1 yö Tukholman hotellissa / Silja Line 4 pv Kolmården eläinpuisto + 1 yö Tukholman hotellissa / Silja Line 4 pv Reitit: - Hankasalmi-Lievestuore-Jyväskylä-Jämsä (ti 5.7 ja ti 2.8) - Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Keuruu-Mänttä (ma 11.7) - Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Hiekkakivellä päällystetty rakennus on 1980-luvun tyylin ja Helmer Stenrosin arkkitehtuurin komea toteutus, talo, joka jää mieleen. Mäkelänkatu 91 rakennettiin

Lisätiedot

Maisemanvaihdos. piristää. Ryhmä- ja kokousmatkat talvi & kevät 2016. Ryhmäetu. Sormisyötäviä ja vihershotteja. Tutustu kokoustiloihin etukäteen

Maisemanvaihdos. piristää. Ryhmä- ja kokousmatkat talvi & kevät 2016. Ryhmäetu. Sormisyötäviä ja vihershotteja. Tutustu kokoustiloihin etukäteen Ryhmäetu Kun varaat kokous- tai ryhmämatkan vähintään 20 hengelle. Kysy lisää! Maisemanvaihdos piristää Ryhmä- ja kokousmatkat talvi & kevät 2016 Sormisyötäviä ja vihershotteja Laajensimme kokoustarjoiluja.

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO 7.1-22.4.2016 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 12.00 mennessä Lapland Hotel

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakysely Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläisten matkailu Suomessa Yleistä

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta 1. Mikä olisi jännittävin paikka, jota haluaisit tutkia? 2. Jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa puhumaan

Lisätiedot

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa.

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A

Työssäoppimassa Fuengirolassa Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A Työssäoppimassa Fuengirolassa 12.4-24.5.2013 Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A Fuengirola Fuengirola sijaitsee etelä-espanjassa, noin 30 kilometriä Malagasta lounaaseen. Costa del Solin alueella

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo

Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo Tässä Kaikki pelaa seminaarissa esillä olleita pelejä: Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo Playstation 3:n Move-liikeohjaimella

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Jokaisen Oma Ympäristö

Jokaisen Oma Ympäristö 1 Jokaisen Oma Ympäristö Hanna Pöysälä, Käsityökoulu Peukku / syyskuu 2010 KULTTUURIKÄVELY PEUKUN lähiympäristössä 2 Hanna Pöysälä, Käsityökoulu Peukku KULTTUURIKÄVELY PEUKUN lähiympäristössä Käsityökoulu

Lisätiedot

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2

KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 KAJAANIN KAMPUS PUUTYÖRAKENNUS SEMINAARINKATU 2 2 Yrittäjän Kajaani Kajaani on kehittyvä yrityskaupunki sekä vireä kulttuuri- ja urheilukaupunki. Se on valittu suurista kaupungeista ja maakuntakeskuksista

Lisätiedot

MARSALKANTIE 14, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

MARSALKANTIE 14, HELSINKI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. MARSALKANTIE 14, HELSINKI MYYNTIESITE HELSINKI, OMAKOTITALO 2 6h+k+s, 301 m, 1 490 000 Vastaava välittäjä Nina Lampinen Kiinteistönvälittäjä, LKV, Partner 0400 943258 nina@bolkv.fi Voisitko ostaa palan

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide kukoistavat. Suuren lukion laaja

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Sanoma Media Finland Mobiilin kokeilutarjous voimassa saakka

Sanoma Media Finland Mobiilin kokeilutarjous voimassa saakka Sanoma Media Finland Mobiilin kokeilutarjous voimassa 30.11.16 saakka Mobiili mukaan syksyn kampanjoihin! Tarjous 1 Valitse mobiili verkosto/sanoma RON Valitse kampanjan näyttömäärä: Valitse kohdennukset

Lisätiedot

Marraskuun tiedote 2015

Marraskuun tiedote 2015 Marraskuun tiedote 2015 TULEVIA TAPAHTUMIA SYYSKOKOUS 2015 PTL:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 10.12. klo 18 Kokonhallin monitoimitilassa. Kokouksessa käsitellään kauden 2014 2015 tilinpäätös.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA

ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA PAINOTALOSTA TOIMITILOIKSI // antinkatu1.fi PARHAALLA PAIKALLA TOIMIVAA TOIMISTOTILAA Funkkiskiinteistö A1 valmistui vuonna 1952 valtion kirjapainon käyttöön. Kiinteistö

Lisätiedot

Arla Ingman ja Arla Foods Arla Ingman Suomen markkinoilla

Arla Ingman ja Arla Foods Arla Ingman Suomen markkinoilla Arla Ingman ja Arla Foods Arla Ingman Suomen markkinoilla Toimittajatapaaminen Osuuskunta Maitomaa 26.4.2010 Outi Fagerlund Viestintäpäällikkö 09 272 001 outi.fagerlund@arlafoods.com 1 26.4.2010 1 Arla

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaiset kuluttajat aikovat tehdä joululahjaostoksia verkosta 2,0 miljardilla eurolla tänä vuonna

Lisätiedot

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA

Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA Fabianinkatu 9, Helsinki TÄÄLLÄ LIIKETOIMINTASI KUKOISTAA 2 FABIANINKATU 9, HELSINKI TOIMISTOTILAT KAARTINKAUPUNGISSA Mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää, kun etsit yrityksellesi toimistotiloja? Haaveiletko

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Historiallinen museo

Historiallinen museo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HISTORIALLINEN MUSEO Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti Näyttelyt ja tapahtumat 2013 VAIHTUVAT NÄYTTELYT Historiallisessa

Lisätiedot

ELOKUVAT JA NÄYTTELYT. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri

ELOKUVAT JA NÄYTTELYT. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri ELOKUVAT JA NÄYTTELYT Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri OHJELMA Hyödynnä halpaa elokuvat vain postimaksun hinnalla! Näyttelyissä kirjallisuusklassikoita ja aina myös uutta Osastojen näyttelytuotanto

Lisätiedot