VIHAN ALTA ELÄMÄÄN Napuella, Vakkilan talon tuvassa helmikuun puolen välin jälkeen v

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIHAN ALTA ELÄMÄÄN Napuella, Vakkilan talon tuvassa helmikuun puolen välin jälkeen v. 1714."

Transkriptio

1 1 VIHAN ALTA ELÄMÄÄN Napuella, Vakkilan talon tuvassa helmikuun puolen välin jälkeen v Isäntä Simo kuuluu nostoväkeen, joka on koottu armeijan tueksi venäläisten hyökkäyksen varalle. Simo opastaa vaimoaan Britaa ja piika Helenaa. Simo: Moon viäny Laurinlakson saunalle jo muutaman säkin vilijaa ja kattonu, notta siälä on polttopuuta pitkäksi aikaa. Pannahan kamppehet ja loput ruakavärkit rekehen, niin mä viän teirät sinne. Brita: Pitääkö sinne nyt jo lähtiä? Simo: Parasta soon lähtiä. Venälääset kulukoo pitkin mettiä vahtaamas meirän asemia. Pian on tappelu eres, niin on herrat päättäny, ja samaa miältä oltihin me Kyrönmaan miähekkin. Helena: Eikö olis paree viälä perääntyä ja tapella vasta sitte, kun saatta enemmän nostoväkiä kokohon? Simo: Armfeltti ei enää orottele. Sanoo, notta tämon ihan hyvä paikka ottaa yhtehen. Brita: On se kauhiaa, kun ei tiärä, kuinka siinä käy - ja kun moon vissihin piänihin päin. Simo: Kauhiaa soon, mutta minkäs sille teköö. Ei moo venälääsiä tänne kuttuttu, itte noon tullu. Helena: Ruattalaaset meitä tappeluuttaa. Kuningaskaan ei anna periksi, vaikkon plysäässy tataarien maahan pakohon. Simo: Ruattalaaset meiton aina tappeluuttanu, ei siinoo mitään uutta. Kattotahan ny, kuinka täs käy. Brita: Ei sulle ainakaan saa käyrä kuinkaan, emmä täälä yksin pärijää. Helena: Ei sun yksin tartte olla, kyllä mä avitan, minkä tairan. Simo: Helena onkin sellaanen piika, notta se vastaa kahta häjyystä renkiä. Helena: Ilimankos ne lähtöö pakohon, kun mä meen likille. Brita: Kyllä sä viälä löyrät sellaasen, joka tohtii ittekki ängetä sua kohoren. Helena: Kun näkis vaan. Naiset lastaavat kaikki tarpeet rekeen, Simo tarttuu ohjaksiin ja komentaa hevosen matkaan kohti Laurinlaksoa. Tunnin kuluttua kolmikko saapuu kauniin kuusimetsän keskellä olevalle saunalle. He purkavat tavarat ja Simo sytyttää tulen kiukaaseen. Simo: Polttakaa muutama pesällinen ja kattokaa sitte, notta puut on palanu loppuhun, ennen kuin paatta uluko-oven ja savuluukun kiinni. Häkähän ei saa mennä. Helena: Kyllä me tiäretähän. On sitä ennenkin saunaa lämmitetty. Simo: Saa sitä tällääsenä aikana eres tuan verran murehtia. Brita: Soon turha mures, toista soon sun kohorallas. Simo: Kyllä mä koitan pärijätä. Emmoo siälä yksin.

2 2 Brita: Ei ne tuu yksin venälääsekkään. Helena: Ne voi olla väsyksis, kun noon tullu kaukaa etelästä. Simo: Noon Ylistaros lepuuttamas ittiänsä ja hevoosiansa. Moomma värijötelly asemis jo turhankin kauvan. Helena: Teillon sentähän tutut paikat. Simo: Tuttu joki tuas menöö, tuttuja on pellot ja kivikot. Tiärä sitte, kuinka palijo tuttuuresta on apua. Brita: Koita sä pysyä muiren takana, nottet tuu heti ensimmääsenä ammutuksi. Simo: Ei siälä kysellä, mihinä paikas kukin tahtoo seisoa. Eihän sellaasesta mitään tulis. Helena: Ei kai ne nostomiähiä aivan etehen pistä? Simo: Kattotahan ny. Takaakin joutuu pian etehen, jos etummaaset kaatuu. Brita: Ei saa puhua kaatumisesta mitään. Mua rupiaa jo raistelohon. Simo: Pysyttä sitten täälä, ettekä lähäre kattomaha heti, kun paukes loppuu. Brita: Mutta pitäähän meirän tiätää, kuinka siälä on käyny. Simo: Kyllä se tiato tuloo aikanansa. Ei sen takia saa henkiänsä likohon laittaa. Helena: Emmä päästä Britaa mihinkään. Itte saatan käväästä kurkkaamas. Simo: Oo säkin kurkkaamati. Kyllä mä tuun teirät hakemaha, jos hyvin käy. Jos mä en pääse, joku Mäkelän tai Raution miähistä tuloo sanomaha. Ei ne meitä kaikkia saa mitenkään tapetuksi. Mutta nyt mun pitää lähtiä takaasin, notta oon rivis ennen pimiän tuloa. Brita: Älä ny viälä, kun ei tiärä, koska taas nähärähän jos nähärähän. Simo: Ei täs itkut auta, mennä pitää, jotteivät luule mun karaannehen. Hevoonenkin pitää viälä luavuttaa ratsumiähille. Soon kyllä tyhymää, kun meirän hevoosta ei oo totutettu paukkeesehen. Brita: Emmä millään päästääs sua menemähän. Simo: Kyllä mäkin mialuummin jäisin tänne mettähän. Mutta miästen pitää teherä miästen tyät, ei tätä maata eheroon taharoon venälääsille anneta. Hyvä kun alakaa sarella lunta, notta hevoosen jälijet peittyy. Hyvästi ny teille molemmille ja Jumalan haltuhun. Brita: Jumala sua siunakkohon Simo. Helena: Herran haltuhun. Taistelu käytiin Napuen ja Laurolan kylän vainioilla (kuva yllä) 19. helmikuuta Se kesti ainoastaan muutaman tunnin. Yli puolet Suomen armeijasta jäi kentälle, heidän mukanaan lähes kaikki lähipitäjien nostomiehet.

3 3 Joitakin tunteja taistelun jälkeen eräs harvoista taistelussa selviytyneistä saapuu haavoissaan ja väsyneenä Laurinlakson saunalle (kuva edestäpäin alla). Helena havaitsee ensimmäisenä tulijan. Helena: Sehän on Elias Orismalasta. Tuu säkin Brita auttamahan, miäs on aivan lopus. Brita: Elias vuataa verta, soon haavoottunu. Tulukaa äkkiä sisälle niin pestähän ja sirotahan haavat. Elias: Voi tätä murheen päivää. Sinne jäi kaikki Napujen miähet. Itte olin tällä pualen jokia kuarmastoa vahvimas, kun oon turhan vanhan tappelohon. Mäkään en meinannu päästä Hirsimäjen kivikkohon ja siältä pakohon. Armfeltti rattasti viimme tingas kaharen sotilahan kans mun ohitte Laihiaa kohoren. Brita: Mitä sä oikeen sanoot? Onko kaikki napujelaaset kaatunu? Elias: Kaikki, jokka mä tunnin, tappeli Pohojanmaan rykmentin riviis keskellä Lauroolan peltua. Ne jäi täysin saarroksihin, kun meirän ratsuväki lähti fliasuhun ja päästi jokia pitkin tullehet venälääset suamalaasten selustahan. Helena: Mitä jos napujelaaset oliskin päässy Vöyrin suuntahan pakohon? Elias: Sinne ei päässy kukaan. Perttilän mettä ja pellon reuna oli täynnä venälääsiä. Joen ylitte piti tulla, ja siälä hukka perii melekeen kaikki. Brita: Näikkö sä meirän Simoa? Elias: Näin mä. Simo yritti tulla Mäkelän Jussin kans joen ylitte, mutta siihen tuli isoo joukko venälääsiä ratsumiähiä. Kaks miästä ei voinu mitään, vaikka kovaa ne yritti tapella vastahan. Sinne ne kaatuu, keskelle jokia. Brita: Voi Jumalan tähären. Emmä voi toreksi uskoa, notta meirän Simoa ei enää oo. Helena: Voi sua vaimo parkaa. Elias: Kauhiaa soon, mutta et soo ainut. Leskiä siälä tuli melekeen joka taloohin. Helena: Mistä sä osasit tänne saunalle tulla? Elias: Moon joskus ollut täälä tervahautaa krähtäämäs. Helena: Ei sunkaan venälääset tuu sun peräsnäs? Elias: Ei tuu. Saivat nekin hetkeksi tarpeheksensa, mutta kyllä ne pian rupiaa riahumahan joka pualella. Voi niitä, jokka ei kerkiä pois tiältä. Brita: Minkä takia ne suamalaaset ratsumiähet lähti pakohon? Elias: Soon sellaasta, notta kun on viriä hevoonen perseen alla ja kualeman vaara eres, niin tuloo heleposti käytettyä kannuksia.

4 4 Helena: Minkälaanen johtaja niillä oli, kun nuan päästi käymähän? Elias: Ruattalaanen oli, yli vanha pualoonen kenraali. Haukuttihan Tinaparreksi. Brita: Se hinkuu ittellensä enemmän pitkää ikää kun kunniallista tappelua. Elias: Monen muun ikä siinä jäi turhan lyhkääseksi. Muttei sille enää mitään mahara. Hävitty mikä hävitty. Helena: Voiko armeija viälä koittaa lyärä venälääset? Elias: Ei oo mitään toivoa. Yli pualet miähistä on kylymänä, ja loput paineloo pohojoosta ja Ruattia kohoren. Brita: Venäläästen armoolla ollahan. Elias: Eikä ne kovan palijon armoa jakele. Helena: Jääkkö sä tähän, vai jatkakko etehen päin? Elias: Mä lähären nyt Laihiaa kohoren. Sinne noon muukkin menny. Siältä jatketahan johonkin tiärä häntä vaikka Ruattihin asti. Brita: Ei me sua mihinkään hätistä. Elias: Pitää mun nyt lähtiä, nottei venälääset kerkiä välihin. Helena: Jumalan siunausta sulle ja muillekin säästynehille. Elias: Siunausta teille molemmille. Pysykää täälä hyväänen aika, jos vain pärijäättä. Napuen kylän laidalla, helmikuun lopulla Brita tulee Helenan kanssa metsän suojassa katsomaan, ovatko venäläiset jo poistuneet taistelualueelta. Brita: Onpa hyvä, nottei ne oo polttanut meirän taloa, ulukorakennukset vain. Helena: Näkyykö siälä venälääsiä? Brita: Lähempänä jokia menöö muutama kasakan näköönen rattastaen. Ei sinne oo viälä mitään asiaa. Simo sanoo, notta jos tappelus käy huanosti, pitää pysyä mettäs niin kauan, nottei venälääsiä näy enää mailla halamehilla. Helena: Kyllä soli hyvä, notta Simo vei meirät ennen tappelua Laurinlaksohon. Täälei kukaan olis pysyny hengis. Pellot on viäläkin täynnä rumihia. Brita: Ja naisia on varmasti kohoreltu julumasti. Helena: Meirän pitää jo mennä takaasin saunalle, muutoon sä kylymetät jalakas täälä hanges. Brita: Kyllä mua niin vaivaa, kun meirän Simo makaa tuala joella, enkä mä pääse sitä eres hautaamahan siunattuhun maahan. Mitä jos Simo oliskin jääny vangiksi? Helena: Älä ny rupia toivomaha maharottomia. Sanoohan se orismalan Elias, notta oli nähäny Simon yrittävän Mäkelän Jussin kans joen ylitte, mutta siihen jäälle oli molemmat tapettu. Brita: Mitä jos mentääs yällä kattomahan? Helena: Sellaasehen hulluutehen mä en sua päästä. Nyt lähäretähän takaasin Laurinlaksohon. Ei tuas kunnos ruveta urotekoohin. Toivotahan notta venälääset ei jää tänne koko talaveksi. Tullahan takaasin heti, kun noon lähteny. Brita: Ei kai täs muutakaan voira. Venäläiset poistuvat kun taistelusta on kulunut kolme viikkoa. Isonkyrön vanhalla kirkolla, maaliskuun alussa 1714.

5 5 Brita ja Helena ovat kappalainen Heisciuksen kanssa juuri haudanneet Vakkilan Simon yhteen suureen joukkohautaan. Naiset menevät vielä kirkkoon keskustelemaan kappalaisensa kanssa. Brita: Kuinka tämä kirkko on päässy näin kauhiahan kuntohon? Heiscius: Venäläiset pitivät tätä monta viikkoa hevostallinaan. Me ollaan heille vääräuskoisia, joten kirkkoammekaan ei tarvinnut kunnioittaa. Onneksi eivät sentään polttaneet mitään. Helena: Talojen raunioota on pitäjä täynnä. Akat koittaa rustata jonkun laasia suajia muurin ympärille, notta pääsin taas elämisen alakuhun. Heiscius: Tämä on suurten tuskien koettelemusten aikaa. Kylän naiset tuovat haudattaviksi alasti riisuttuja, jäätyneitä miehiään. Ei tänne edes montaa tosi miestä henkiin jäänyt. Lisäksi venäläiset tappoivat suuren määrän kyläläisiä, jotka eivät mitenkään osallistuneet taisteluun. Brita: Me löyrettihin Simon ruumis aika heleposti, kun se oli jääny joen jäälle monien muiren sekahan. Lauroolan pelloolta naiset ei tahtonut millään löytää miähiänsä, siälä kun on tuhansia kaatunehia sikin sokin ja toistensa päällä. Helena: Ja varikset on viäny kaikilta silimät, notta on vaikia tuntia. Brita: Laihian akat kävi Reiniuksen papin kans parihin otteehin hakemas miähiänsä. Lehemät oli valijastettu rekien etehen, kun venälääset oli vieny kaikki hevooset. Heiscius: Kuinkahan paljon sinne jää siunaamattomia vainajia? Helena: Tuhansia miähiä. Kukaan ei enää hualehri sotilahista ja venälääsistä. Heiscius: Venäläiset hautasivat joitakin tänne kirkkomaahan heti taistelun jälkeen. Brita: Täyttihän ne Turppalan perunakellarinkin ja yhyren tervahauran, mutta palijo jäi niiltäkin Lauroolan ja Napujen pelloolle ja joen jäälle. Heiscius: Kirkon väkeäkin venäläiset kohtelivat pahoin. Vähänkyrön kanttori ja Mullovius-papin vaimo surmattiin julmasti. Kaiken lisäksi kappalaista kidutettiin polttamalla. Minä pääsin sentään varsin vähällä, mutta jäin täysin yksin kokemaan seurakuntalaisten hätää. Helena: Tulooko kirkkoherra pian takaasin? Heiscius: En osaa sanoa. Hän joutui viime tingassa pakenemaan perheensä kanssa Ruotsin puolelle. Venäläiset saattavat vielä tulla takaisin, kun rauhasta ei ole tietoakaan. Brita: Ei täs ny venälääsiä enää kaivattaas. Ruakakin alakaa pian loppumahan. Pitääs jäärä vähän siämenvilijaa, jos meinatahan elää tulevanakin vuatena. Heiscius: Pyydetään Jumalan varjelusta kaikille, jotka ovat selviytyneet tähän saakka. Helena: Varijelukselle olis käyttöä, yhtä helevetin esikartanoa tämä on ollut. Heiscius: Tällainen helvetti ei sentään kestä ikuisesti. Brita: En tiärä, kuinka tästäkään selevitähän. Jos kevääsehen päästääs, niin ei löyry eres hevoosta auran etehen. Helena: Kyllä mä sitten verän, mulla on voimaa ku kaharella miähellä. Brita saa pirellä kiinni aisoosta. Heiscius: Tuo on oikeaa henkeä. Kyllä te naiset vielä nostatte tämän pitäjän uuteen kukoistukseen. Helena: Tiärä tuosta kukoostuksesta, hyvä jos me kanat pysytähän hengis. Heiscius: Jumalan siunausta teille molemmille. Jos teillä ei keväällä ole enää yhtään siemenviljaa, niin katsotaan sitten, löytyykö pappilasta vielä muutama kapallinen. Brita: Kiitos vaan. Nyt meirän pitää lähtiä mettähän hakemahan vesikelekalla polttopuita, venälääset kun polttivat kaikki ulukorakennukset ja varaastivat puut. Napuella, Vakkilan pellolla toukokuussa Naiset tyhjentävät peltoa vainajista ja alkavat kyntötyön.

6 6 Brita: Orota ny vähän, kyllä mäkin autan tuan isoomman rumihin kantamises. Helena: Ei täs apua tarvita. Tämä sankari ei enää palijo paina. Kiärähytän sen tuan isoon kiven juurehen, nottei oo auran tiällä. Brita: On tämä ruakotoonta touhua. Pitääskö meirän lausua jotakin juhulallista. Helena: Ei täs lausumiset enää mitään vaikuta. Kyntämähän pitää päästä, muutoon tuloo noutaja pian meillekin. Brita: Naapurin leski toimitti, notta renki oli pyhäpäivänä kyntäny tuas Hirsimäjen reunas. Siihen oli tullu ruattalaasen sotilahan haamu ja käskeny renkiä ruattiksi heti lopettamaha. Helena: Mistä se renki oli ruattia oppinu? Brita: Sitä mäkin vähän ihimettelin, mutta niin se leski sanoo. Helena: Renki on keksiny laiskuutehensa kristillisen syyn. Brita: Soon sitä miähistä viisautta, joka meiltä puuttuu. Naiset alkavat kyntää peltoa. Brita: Oot sä Helena vetojuhuraksi ainakin yhyren tamman väärti. Hyvä notta mä peräs pysyn. Helena: Moon saanut isä-vainaalta isoot luut ja kovasta tyästä voimat. Mutta kyllä täs piremmän päälle tuloo hevoosta ikävä. Brita: Eikä miähekkään olis pahitteeksi, vaikka noon useen vähän laiskan töhkiä. Helena: Miästen kans pitää itte huhkia jaksonsa jäläkehen ja mulukoolla välistä syrijäsilimällä ku vihaanen sonni. Sillä konstilla niihin saa vauhtia jos saa. Brita: On mulla silti kova ikävä meirän Simoa. Helena: Sulle saattaa kuitenkin jäärä Simon perillinen. Kyllä mä teen kaikkeni, notta tästä selevitähän. Brita: Kun ei ne venälääset vain enää tulis takaasin. Helena: Tänään saarahan pelto käännetyksi. Huamenna kylyvetähän. Sitten vain orotetahan käret ristis, kun ei muuta voira. Mä käyn pyytämäs pappilasta vähän lisää siämeniä. Brita: Jos saaraha satoa, viärähän varooksi osa Laurinlaksohon. Pianhan siältä hakoo takaasin, jos pysyvä rauha tuloo. Helena: Teherähän niin kun emäntä tahtoo. Ei se karu, joka varaa. Brita: Oli se hyvä, notta ajoon hiahon ja pari sikaa ennen tappelua mettähän. Helena: kumma notta ne pysyy hengis ja tuli takaasin kun aikansa huureltihin. Brita: Nyt saarahan maitua ja voita, syksyllä vielä sikaa. Helena: Pääset säkin hyvähän kuntohon, jos joutuusit syättämähän vauvaa. Brita: Kyllä sekin mua kauhiasti murehruttaa. Helena: Ajmelaeus saarnas, nottei murehtiminen oo auttanut mitään eres Jeesuksen aikana, nyt se auttaa viäläkin vähemmän. Brita: Pakohon nekin joutuu, Jooseffi ja Maria heti Jeesuksen syntymisen jäläkehen. Omat miähet kuulemma vainos. Kun ei vain kävis meillekin samoon. Helena: Älä nyt maalaa piruja seinälle. Venälääset on kaukana. Kyllä me ainakin jonkin aikaa saarahan rauhas olla. Napuella elokuun lopulla Naiset puivat viljaa Vakkilan tuvan lattialla. Brita: Ei meillä oo viälä koskaan kuivateltu vilijaa leivinuunin ääres ja puitu sitten tuvan laattialla.

7 7 Helena: Laattia kun laattia. Hyvin tämä klupuutus meiltä sujuu. Sä joutaasit hirastaa tahtia, nottei synnytys alakaa ennen aikojansa. Brita: Hyvä sato tästä saarahan. Lyhtehet kuivuu hianosti, kun aurinko paistoo koko aijan. Mä viän huamenna pappilahan pari kapallista, nottei jäärä velekaa. Kukaan ei pysty tällääsenä aikana hoitamahan kymmenyksiänsä. Helena: Ei pappikaan elä pelekästä sanasta, kyllä siinä leipääkin tarvitahan. Brita: Hyvin sä näytät raamattus muistavan, kuhan muistaasit oikeen. Helena: Elämä mua oikaaskohon jos tohtii! Brita: Muut ei tohorikkaan oot sä niin lujatekoonen neitsyt. Helena: Lujaa ja rumaa niis lajiis moon aina hyvin pärijänny. Brita: Kun rauha tuloo, niin kattellahan sun kainalohos oikeen riski renkipoika. Helena: Voi poika-parkaa. Tästä kainalosta ei moni miäs irti pääsiskään. Napuella syyskuun alussa Helena tulee juosten Vakkilan tupaa. Helena: Brita, nyt on piru irti. Joku miäs tuli hevoosella etelästä päin ilimoottamahan, notta venälääset on taas tulos Pohojanmaata kohoren. Taloja poltetahan ja ihimisiä tapetahan, jonsei viärä orijiksi. Kakarakkin pannahan köysis juaksemaha hevoosten peräs. Brita: Voi kauhiaa. Tätä mun pelekoni tiäsi. Kuinka palijo meillon aikaa? Helena: Ei oo ku muutama päivä. Keriitähän panna siat lihooksi ja sualahan. Viärähän Laurinlaksohon kaikki maharollinen, kun ei tiäretä, kuinka kauan siälä jourutahan olemahan. Brita: Mitäs me tuan lehemän kans teherähän? Helena: Kirnutahan ny voita niin palijo kun keriitähän. Viärähän lehemä sitte viime tingas heinäkuorman eres mettähän, ja pistetähän lopuuksi lihooksi. Brita: Eikö me viärä se saunalle asti? Nevalta voi niittää sille heinää. Helena: Paree notta ei viärä. Lehemä pitää turhan kovaa meteliä, eikä venälääset oo kuuroja. Brita: Toivotahan, nottei ne tuu tänne. Helena: Turha toivo. Tänne ne tuloo kun on ennenki tullu. Brita: Ruvetahan sitte kokuamahan tavaroota ja teherähän aisoosta lehemälle reki, niin ei tarvitte kaikkia itte kantaa. Helena: Nevallen ei lehemän kans oo asiaa. Sinne se uppuaas. Brita: Osaasko se tulla pitkospuita pitkin lähemmäksi saunaa? Helena: Paree, notta kannetahan tavarat lopun matkaa itte, nottei tarvitte teurastaa lehemää nevahan. Naiset ovat lähdössä, kun pihalle tulee muuan tuttu nainen kylältä. Nainen: Oottako pakohon lähärös? Helena: Olis parasta sunkin kerätä kamppehes ja painua mettähän. Venälääset ei oo enää kaukana. Nainen: Meinaan jäärä tänne. Ei ne enää oo yhtä vihaasia kun silloon tappelun jäläkehen. Eikä mulla oo paikkaa, mihinkä menis. Brita: Laihian rajalta löytyy vaikka kuinka monta tervamiästen saunaa. Mee sinne, jos meinaat selevitä kasakooren kynsistä. Nainen: Moon käyny kerran napujelaasten ja ventäläästen mettäsaunas viämäs evähiä tervahauran polttajille. Sinne te varmahan ootta menos.

8 8 Helena: Johonkin täs pitää mennä. Lähäre vain sinäkin livohkahan, muutoon tuut pian maatuksi. Nainen: Mullon hyvä turpavärkki. Sillä mä pärijään. Brita: Ei ne turpavärkkiä kattele. Aivan eri värkit niillä on miäles. Mutta omapa on värkkis. Nainen: Mä tuun sitte sanomahan, kun venälääset on lähtenyt pois. Helena: Kunhan et sitä ennen tuu. Nainen: Notta Jumalan haltuhun! Brita: Jumalaa täs taas tarvittaas. Helena: Se ei vain aina taharo keriitä näin kauas mettäkylähän. Laurinlakson metsäsaunalla lokakuun alussa Brita huudahtaa kivusta ja pitelee vatsaansa. Helena: Nykkö se synnytys sitte alakaa? Brita: Siltä se tuntuu, vaikka mistä mä tiärän, kun on ensimmäänen kerta. Helena: Ei hätää, mä oon entises taloos ollu pari kertaa häsyys. Haen lähtehestä lisää vettä patahan. Pistä sä viälä maate ja oo kaikes rauhas. Brita: Kuinkahan täs oikeen käy. Sä oot paree kiskomahan auraa kun vauvaa. Helena: Vauvaa kiskottaes mun pitää olla toiste päin kun auran eres. Brita: Voi meitä akka parkoja! Helena noutaa vettä ja kuumentaa sen ulkona padassa, koska sisällä on hormiton kiuas, jonka käytön ajaksi saunasta pitää poistua. Brita: Lapsiveret meni kun solit vettä hakemassa, ja nyt polttaa melekeen koko aijan. Helena: Se tiätää sitä, notta pian meitä on täälä kolome. Brita: Äitee sanoo, nottei synnyttäminen oo konsti eikä mikään. Kaikki akat sen on osannut jo Eevasta alakaen. Helena: Aatamillakaan ei ollu mitään kuusaa koko asiasta. Kissakin sen osaa, vaikkei kukaan oo toristamas, notta punnaa ny kovaa, kyllä se siältä tuloo. Brita: Kipiää tämä ottaa, sanoo äitee mitä sanoo. Helena: Pian susta ittestäs tuloo äitee, pää jo näkyy, punnaa viälä vähän mä avitan. Brita: Kumpi soon? Helena: Flikka tuli, terves ja komia ku mikä. Mä flantraan vähän lämpöösellä vetellä ja annan sen sitte sulle. Brita: Flikka soon ja siniset silimät ku Simolla. Voi kun se olis näkemäs! Helena: Mikä tuan tiätää vaikka näkiskin. Brita: Pappi sanoo, notta vainaat nukkuu johonakin orottamas sitä viimmeestä päivää. Helena: Mistä ne sen tiätää? Brita: Raamatusta vissihin. Helena: Mistäs raamattu sen tiätää? Brita: Oot sä maharotoon. Helena: Mun miälestä vois olla niin, notta vainaat on hereellä ja katteloo siältä paremmasta paikasta meitä eläviä ja pelekääviä. Brita: Notta Simokin nyt näköö ja orottaa siälä mua, jos täälä käy huanosti. Helena: Täälä käy varmasti huanosti, kuhan malttaa tarpeheksi kauvan orottaa. Brita: Mikä laitetaan tyttären nimeksi? Helena: Ei täs viälä nimiä tarvita, kun ei oo pappiakaan päätä flasaamas.

9 9 Brita: Voirahan me silti nimi antaa vaikkei ristitäkään. Helena: Jos Simo olis Jussi niin tästä tehtääs Justiina. Sulla on ruattalaanen nimi. Pannahan flikallekin sellaanen, niin siitä tuloo fiini nainen. Brita: Mä kyllä tykkääsin Valapurista. Soon ruattalaanen ja tuntuu hianolta. Helena: Mä kastan sen sitten Valapuriksi, Simon, Britan ja Helenan nimiin. Brita: Voi kun päästääs jo kotia elämä olis palijo helepompaa. Helena: Jos vain jatkuus. Ei sinne oo viälä asiaa. Kattotahan sitten, kun talavesta on selevitty, ja säkin oot täysis voimis. Brita: Onneksi tuatihin tänne riittävästi ruakaa. Ei meilloo mitään hätää. Helena: Ohan meillä lisänä vaikka kuinka palijo pualukkaa, ja nevalta löytyy karpaloota. Brita: Ja hätätilas suavehkaa. Samaan aikaan Napuen kylällä, Vakkilan talolla. Kasakkajoukko tulee pihaan ja astuu tupaan, jossa tapaavat sinne yksinään asumaan jääneen, Britalle ja Helenalle tutun naisen. Kasakoiden tulkki: Mikä nainen, talon emäntä? Nainen: Ei emäntä, minä vain yksi piika kylältä. Tulkki: Missä väki, missä tavarat? Nainen: Emmä tiärä. Ei tääloo mitään. Tulkki: Valehtelet lutka. Nainen: Emmä valehtele, mä en vain tiärä mitään. Tulkki: Tietämättömät tietä paljon, kun saavat vähä piiska tai olkituli. Nainen: Armoa pyyrän Jumalan nimeen. Tulkki: Turha pyytää väärä Jumala. Tulkki sanoo jotakin venäjäksi, ja lähin kasakka tarttuu naiseen kiinni, toisen ottaessa vyöltään ruoskan. Nainen: Ei saa lyärä. Kyllä mä sanon, mihinkä taloon väki on menny. Tulkki: Sana ei riitä. Sinä tulla näyttämään tie. Nainen: Mä voin kyllä antaa tarkat neuvot. Tulkki: Sinä anta tarkat neuvot kun kulke meidän edellä. Nainen: Mulla on huanot jalaat ja sinne on huano tiä. Tulkki: Riittää valheet. Nyt lähte matkaan. Mennä seuraava talo, sieltä hevonen. Tulevat Sippolan talolle, johon vanha emäntä ja isäntä ovat jääneet, koska ajattelivat, etteivät venäläiset koske vanhuksiin. Heillä on yksi pian varsova tamma. Tulkki: Me otta hevonen. Isäntä hakee riimu. Isäntä: Tamma poikii koska tahansa. Ei sitä voi mihinkään viärä. Tulkki: Suus kiinni ja hakee riimu, tai sinun käy huonosti maatuskin kans. Tamma otetaan mukaan ja matka alkaa Ventälän kylän kautta Laurinlaksoa kohden. Nainen: Ei tua tamma pääse perille asti. Siälä on liian märkää. Hevoonen putuaa nevahan. Tulkki: Suu kiinni lutka. Hevonen kanta piilosta pois kulta, raha ja hopea.

10 10 Nainen: Ei siäloo kultaa ja hopiaa, vain kaks akkaa. Tulkki: Niin te kurjat aina sano. Me katso niin näke. Nainen: Tuas tuloo pian niin lutakkoonen kohta, nottei hevoonen seleviä. Tulkki: Pakko selvitä. Me ei kanta mitään raskas. Tamma uppoa syvälle lammikkoon eikä pääse enää ylös. Kasakat kiroilevat venäjäksi ja jatkavat matkaa. Parin kilometrin päästä eteen tulee upottava suo, jonka ylittää vain kapeat pitkospuut. Venäläiset neuvottelevat keskenään ja päättävät jättää raskaat aseensa tähän kun tietävät, ettei määränpäässä ole muuta kuin kaksi avutonta naista. Nainen: Tästä pääsöö pitkospuita suoraan saunalle. Mua ei enää tarvita. Tulkki: Sinä kulke edellä, ja olla hilja. Joukko lähestyy hitaasti kapeita pitkospuita astellen metsäsaunaa kohden, jossa Brita on juuri imettämässä pienokaistaan. Sattumalta Helena raottaa ovea ja huomaa suolta lähestyvän joukon. Helena: Herran Jumala, nyt taitaa tulla loppu. Brita: Mitä nyt? Helena: Sualta tuloo kasakoota ja se nainen, joka kävi Vakkilan pihas, kun lähärettihin tänne. Brita: Onkohan niillä pahat miäles. Jos ne säästääs meirät, kun on tämä piänikin? Helena: Ei noo säästäny tähänkään asti, polttanehet on saunat ja ihimiset. Brita: Jumala meitä raukkoja varijelkohon! Helena: Ei täs tiärä siihenkään luattaa, jotakin mä koitan yrittää. Brita: Mitä me akat sotilahillen voirahan? Helena: Teherähän, mitä voirahan. Otan tuasta nurkasta parahultaasen koivuhaloon, kun ei muutakaan asetta löyry. Brita: Mä en tiärä teherä mitään. Helena: Mee sä kauvas nurkkahan ja suajaa vauvaa. Mä tarvitten tilaa tämän koippuran kans. Oppaana toiminut nainen ja kasakat saapuvat metsäsaunan eteen. Sisältä kuuluu vain pienokaisen itkua. Tulkki: Tulka ulos, ei me tehdä pahaa. Naiset pysyvät sisällä vastaamatta käskyyn. Tulkki: Tulka heti ulos, tai me tulla sisään ja teke pahaa. Mitään ei tapahdu. Venäläiset neuvottelevat keskenään hetken. Sitten yksi heistä tempaisee saunan matalan oven auki ja rynnii sisään saaden otsaansa rivakan iskun Helenan koivuhalosta. Ovi sulkeutuu kasakan jälkeen. Pian toinenkin kasakka rohkaisee mielensä ja syöksyy matalana ovesta sisään saaden koippurasta iskun niskaansa. Ovi sulkeutuu peittäen pihaan jääneiltä sen, mitä tovereille oli tapahtunut.

11 11 Vielä kolmaskin kasakka koettaa onneaan ja päätyy hänkin tajuttomana saunan lattialle, missä alkaa olla jo pahasti tilan puutetta. Helena: Nyt mä painun pihalle ja teen selevää jäläkiä lopuusta. Helena tempaa oven auki ja syöksyy raivokkaasti jäljelle jäänyttä kasakkaa kohden, huitaisee tulisesti koivuhalolla päähän venäläistä, joka jo yritti sännätä pakoon. Oppaana toiminut suomalainen nainen katselee kauhuissaan Helenan toimintaa aavistellen omaa kohtaloaan. Helena: Nyt tuloo sun vuaros. Nainen: Älä hyvä ihiminen. Pakko mun oli näyttää tiätä. Muutoon olisivat tappanehet. Helena: Emmä sua voi päästää. Soot jo kerran kavaltanu. Seuraava kerta olis helepompaa. Nainen: Emmä enää koskaan kavalla. Anna mun mennä. Ihimisen tappaminen on kaikista suurin synti. Helena: Jos mä sun päästän, niin pian on täälä palijo isoompi joukko pyssyjen ja pistimien kans meitä tappamas. Ei suhun voi luattaa muuta kun kuallehena. Samassa Helena iskee naista päähän. Tulee täydellinen hiljaisuus, ja Brita raottaa varovasti saunan ovea. Brita: Jumalan tähären. Mitä soot menny tekemähän? Helena: Moon pelastanut teirän molempien ja oman hengen sialusta en osaa mitään sanoa. Brita: Pitikö sun tappaa tua suamalaanen nainenkin? Helena: Piti mun ei siinä muukaan auttanu. Brita: Mitäs me nyt teherähän? Helena: Kattotahan ensin, nottei nuasta ykskään herää. Sitten kiskotahan ne nevan reunahan ja upotetahan suan silimähän. Brita: Herra meitä heikkoja varijelkoho. Helena: Herrakin saattoo varijella, mutta kyllä koivuhalakokin teki poikaa. Brita: Oot sä juluma akka. Helena: Tämä juluma akka sentähän pelasti meirät kaikki viälä palijo julumemmalta polttokualemalta. Brita: Valapurikin näyttää nukahtanehen, notta ruvetahan kiskomahan rumihia nevaa kohoren ennen ku tuloo pimiä. Voisko nualta ottaa sellaasta, jota täälä tarvitahan? Helena: Ei oteta eres pairan nappia, nottei jää toristeheksi meitä vastahan. Nevahan vain koko sakki. Naiset kiskovat uhrin kerrallaan läheisen suon laitaan ja upottavat avoimeen silmäkkeeseen. Illan hämärtyessä saunan tienoo näyttää lähes idylliseltä. Naiset alkavat valmistaa illallista, mutta jännitys on vienyt ruokahalun kaikilta muilta kuin pienokaiselta, joka imee tyytyväisenä äitinsä rintaa. Brita: Pitääsköhän meirän kattella nyt uus paikka?

12 12 Helena: Ei me voira lähtiä vauvan ja kaikkien ruakavarastojen kans umpimähkään uutta paikkaa kattelemahan. Monet mettäsaunat on palijo piänempiä kun tämä, ja niis on heleposti jo muita pakolaasia. Brita: Mutta jos kasakat on sanonu muille, mihinkä noon menos. Helena: Mitenkä nolis sen osannu sanoa, kun eivät ittekkään tiänny? Brita: Nuan se taitaa olla. Toivotahan parasta. Helena: Mä käyn varahin aamulla kattomas nevan toises lairas, jos noon laiskuuttansa jättänyt sinne varustehiansa. Kyllä niillon yleensä pyssyt joukos. Mä tuan ne tänne jos löyrän. Upotetahan nevahan osa ja pannahan osa piilohon. Brita: Mitä me pyssyyllä. Ei me osata eres ampua. Helena: Isävainaa tapas mettästää ja opetti muakin ampumahan. Helepompaa ja köykääsempää soon ku haloolla huitoominen. Brita: On siinä mulla melekoonen piika apua tuloo syntymäs ja kualemas. Helena: Hyvän piian pitää tarttua tyähön kun tyähön. Brita: Kiitos sulle, omasta ja Valapurin pualesta. Helena: Älä nyt viälä kiittele. Kiitellähän vasta sitte, kun Vakkilas viätetähän seuraavia häitä, eikä kukaan tanssi enää ripaskaa. Brita: Kyllä häitä taitaa olla enää turha orottaa. Helena: Soot viälä alle kolomenkymmenen ikäänen nainen. Ei sitä tiärä, mitä elämä viälä tuaa sun etehes. Brita: Silikkaa muresta soon tuanu. Helena: Älä ny, pökkäs se sulle tuan Valapurinkin, kun Simo ensin pökkäs sen alakuhun. Brita: Hyi sua. Ei tuallaasia saa puhua hianojen naisten seuras. Helena: Nämä hianot naiset on justihin upottanu viis rumista nevahan. Aika kuluu eikä mikään häiritse naisten ja pienokaiseen elämää kuusimetsän siimeksessä. Talvi tulee ja tuo omat hankaluutensa elämään. Mutta kivinen kiuas lämmittää saunan nopeasti ja pitää sen pitkään lämpimänä. Kiukaassa oleva valurautainen pata sopii hyvin ruuan laittoon ja veden lämmittämiseen. Polttopuitakin oli jäänyt runsaasti tervanpolttajien jäljiltä, ja lähteestä sai puhdasta juomavettä. Eipä aikaakaan, niin Valpuri jo tapailee ensi askeleitaan. Se kohottaa naisten mieltä ja antaa toivoa tulevasta. Lähes kaksi vuotta kuluu, ja ruokavarastot alkavat käydä vähiin. Helena on kaivanut jo suoltakin vehkaa ja keitellyt juuria taikinaksi. Siitä saa hieman lisäsakeutusta keitokseen. Pettua ei vielä ole ollut tarpeen käyttää, mutta kotopaikka nousee yhä useammin molempien mieleen. Brita: Pitääsköhän jo pian käyrä kattomas, mitä kotia kuuluu? Helena: Et sä ainakaan Valapurin kans mihinkään lähäre. Mun pitää ensin käyrä tarkastamas, voirahanko palata ja pysyä silti hengis. Brita: Luulis, notta venälääset on jo karottanu enimmän raiskoo ja ryästöhinkunsa. Eikö nekin oo sentähän ihimisiä. Helena: Mistä me tiäretähän, kuinka kauvan ne jaksaa riahua ja vihootella. Pitää kysyä niiltä, jokkon jääny kotiansa. Brita: Eihän sinne oo jääny kun muutama vanaha ihiminen. Helena: Vanahat tiätää aina parahiten kuinka asiat on. Brita: Pitääskö meirän viälä jonkun aikaa orottaa?

13 13 Helena: Kyllä mä meen kattomahan. Vahtaan ensin mettän lairasta ja sitten likempää. Kun näjen jonkun tutun, niin kävääsen vaivihkaa kysääsemäs kuulumisia. Mä lähären nyt iltapäivällä. Brita: Mitä jos sulle käy huanosti? Helena: Silloon mulle käy huanosti. Brita: Kuinkas meille sitten käy? Helena: Teille jää enemmän syätävää, jos mun isoo suuni lakkaas jäyhämästä ruakaa. Brita: Hyi tuata sun huumorias. Helena: Mä otan tuasta sopevan koippuran joukkohon. Halavalla en henkiäni myy, kun soon tähänki asti säästyny. Brita: Jumalan siunoosta sulle. Tuu pian takaasin. Helena: Tullahan kun saarahan jotakin seleville. Niin Helena lähtee vaaralliselle tiedustelumatkalle. Napuen kylässä hän tapaa tutun vanhuksen, joka kertoo, että pahin näyttää olevan ohi. Hän saa myös kuulla, että kadonneita kasakoita oli etsitty pitkän aikaa, mutta päädytty siihen, että miehet olivat joko karanneet Venäjän armeijasta tai eksyneet metsiin. Jotkut nuoremmatkin olivat jo palanneet koteihinsa, eivätkä venäläiset enää kiduttaneet ihmisiä kullan ja hopean toivossa, kun olivat havainneet, ettei täältä kovin suuria rikkauksia ollut löydettävissä. Jonkin verran väkeä ja lapsia on vielä viety Venäjälle, mutta aivan Valpurin ikäisiä pienokaisia eivät venäläiset sentään olleet ottaneet mukaansa. Helena palaa Laurinlaksoon, ja naiset päättävät yhdessä palata kotiin. Vakkilan talossa alkuvuodesta Brita: Kotona ollahan, pitkästä aikaa. Helena: Mä kattelen jostakin puita, notta saaraha takkahan valakia. Brita: Täälon näköjänsä ollu venälääsiä. Helena: Eikä noo siivonnu jäläkiänsä. Piiskaa pitääs antaa koivuhaloolla. Brita: Uskalletahanko me puhua, mitä saunalla tapahtuu? Helena: Parasta olla hilijaa. Kehenkään ei voi luattaa niin kauan kun venälääset on täälä. Brita: Ollahan hilijaa ja koitetahan unohtaa koko kauheus. Helena: Ei sitä niin vain unohra. Unis pakkaa näkemähän, notta kasakoota tuloo koko aivan lisää vaikka kuinka huitelis haloolla. Brita: Pitääskö meirän ripittäytyä papille samalla kun mennähän Valapuri ristittämähän. Helena: Ei puhuta sillekkään tappototouhuusta mitään ainakaan viälä. Brita: Ei puhuta, pääasia notta saarahan Valapuri kirijoohin. Helena: Vuatilas on kuulemma asuttu jo jonkin aikaa. Brita: Mä voisin pyytää niitä kummiiksi, kun oon niin palijo ollu tekemisis. Helena: Vuatilas mäkin oon aloottanu pikkupiikana. Kastetilaisuus järjestyy muutamassa päivässä. Venäläiset ovat luovuttaneet kirkon alkuperäiseen käyttöön, mutta vaativat, että papin on luettava heidän antamiaan määräyksiä saarnojen yhteydessä. Heiscius: Onpa hienoa nähdä teidät täällä terveinä ja uuden seurakuntalaisen kanssa. Siellä pakopaikassako tyttö syntyi.

14 14 Brita: Pakopaikassa syntyi, Jumalan ja Helenan avulla. Heiscius: Tyttö näyttää olevan selvästi suomalaista alkuperää. Valitettavan monet pienokaiset ovat näinä aikoina olleet väkivallan seurauksia. Helena: Eihän se ole lapsen synti. Heiscius: Ei tietenkään, mutta näissä oloissa viha siirtyy usein myös lapsen osaksi. Monet ovat kuolleet jo aivan pieninä. Helena: Äireekkin on voinu olla liian huanos kunnos hoitamahan jäläkeläästä. Heiscius: Niin varmaan. Monet vaimot eivät voi kunnolla jatkaa elämäänsä, kun eivät tiedä varmasti, mitä heidän vangeiksi jääneille miehilleen on tapahtunut. Epätietoisuus on kauhea tunne. Uutta avioliittoakaan ei voi ajatella ennen kuin tietää, onko edellinen aviomies hengissä vai kuollut. Brita: Kuinka sitten saarahan selevillen, mitä miähelle on tapahtunu? Heiscius: Muuan nuori vangiksi jäänyt korpraali, Nils Slangerfelt, kävi minua salaa tapaamassa pakomatkallaan takaisin armeijaan. Hän tiesi joidenkin miesten kohtalosta, mutta se oli usein surullista kerrottavaa. Mies lupasi tulla kertomaan enemmän, kunhan rauha joskus saadaan. Rauhan jälkeen voidaan tietenkin kysyä miesten perään venäläisiltä. Eri asia on se, vaivautuvatko he vastaamaan. Mutta ei puhuta muille karanneesta. Minun olisi pitänyt tehdä hänestä ilmoitus venäläisille. Olen joutunut puristuksiin heidän ja oman seurakuntani väliin. Onneksi täällä ei ole tehty hyökkäyksiä venäjän armeijaa vastaan. Sellaisesta he vihastuvat ja kostavat heti viattomille. Mutta siirrytään nyt iloisempaan aiheeseen. Mikä pannaan tyttären nimeksi? Brita: Ajateltihin Valapuria. Heiscius: Joten Walborg Simonintytär hänestä tulee. Ja minä päivänä hän on syntynyt? Brita: Emmä muista, syksyä soli. Muistakko sä, Helena? Helena: Lokakuun alakupäiviä se oli. Pankaa vaikka kymmenes. Heiscius: Laitetaan syntymäajaksi kymmenes lokakuuta Armon vuonna Helena: Jona armoa ei tunnettu. Heiscius: Jumala sentään tuntee armon ikuisesti. Kastetilaisuus sujuu tavalliseen tapaan hämyisen harmaakivikirkon suojissa. Vakkilassa vietetään myöhemmin vielä pienen seurueen kesken vaatimatonta juhlaa Valpurin kunniaksi ja Simon muistoksi. Metsäsaunan kaikista tapahtumista naiset eivät kuitenkaan uskalla vielä kertoa tutuimmille ystävillekään. Venäläiset miehittäjät eivät enää pahemmin häiritse Britan ja Helenan elämää. Käytännössä kaikki piti alkaa alusta. Oli vain tyhjä talo ja muokkaamattomat pellot. Keväällä naiset joutuivat jälleen kerran pyytämään siemenviljaa lainaksi pappilasta, mutta lupasivat tuoda takaisin heti, kun olivat kuivanneet ja puineet sadon. Brita ja Helena ovat taas kyntämässä peltoa naisvoimin, kun paikalle ratsastaa upseerin näköinen venäläinen. Brita: Katto Helena, tualta tuloo venäläänen täyttä laukkaa. Helena: Ei silloo ainakaan asetta käres. Kattotahan ny, mitä se meinaa. Upseeri: Ei hjuva maatuski vetä. Helena: Tuskaa soon, ehtaa maa tuskaa.

15 15 Upseeri: Hake valjas ja aisa hevonen vetä. Helena: Onko miäs tosisnansa? Brita: Mä haen valijahat, ota sä aisat. Sittehän tuan näköö. Vuotilan ulkokartano on säästynyt, joten naiset noutavat sieltä lainaksi hevosen valjaat ja aisat. Upseeri riisuu hevoseltaan satulan ja asettaa tottuneen näköisesti valjaat ja aisat ja kiinnittää ne auraan. Upseeri: Minulla maa Venäjällä. Kyllä minä osa. Pitä sinä kiinni. Helena tarttuu auran aisoihin ja kyntö sujuu nopeasti upseerin ohjastaessa tottuneesti hevosta. Pelto saatiin kylvökuntoon ja venäläinen satuloi hevosensa aikoen poistua. Brita: Palijo kiitoksia, sotaherra. Kuinka me köyhät voirahan korvata tyän? Upseeri: Pieni työ. Anta syksyllä yksi leipä, se hyvä. Upseeri karauttaa omille teilleen. Naiset katselevat toisiaan hämmennyksen vallassa. Helena: Kyllä mä pelekäsin kun se rattasti tänne. Brita: Mäkin jo ajattelin, notta nyt ne on saanu seleville meirän urotekomma. Helena: Ei ne sitä koskaan seleville saa, jos me vain piretähän suumma kiinni. Brita: Oli se hianoa nähärä, notta venälääsiski löytyy ihimisiä. Helena: Mulla ei nyt olis ollu eres minkäänlaast ihimisyyren opettamisehen kelepaavaa koippuraa joukos. Brita: Hyvä kun ei ollu. Olisit pian huitaassu, vanhalta muistolta. Helena: Toivotahan notta huitoomisten aika on nyt ohitte. Huirootahan sitten syksyllä vilijaa, niin menöö huitoomisvimma totehen. Brita: Mä kysyn Vuatilasta, voirahanko me käyttää niiren riihtä, nottei tarvitte tuvas ryskätä. Helena: Kyllä ne antaa. Kovia on kestetty siinäkin taloos. Brita: Ruvetahanko kylyvämähän saman tiän. Huamenna saatta tulla sares? Helena: Joo, pannahan käret heilumahan. Moon joskus opetellu kylyvämähän molemmin käsin. Brita: Mä en osaa heitellä kun toisella kärellä. Helena: Kerkiäähän sitä yhyrelläkin, kun oikeen tihiää paiskoo. Brita: Emmä sun taharis pysy. Helena: Ei mun taharis tosipaikan tullen pysy eres kuus kasakkaa. Brita: Siälä noon nevas, ja pysyy. Helena: Kuka hullu niitä siältä onkiis? Brita: Kun siälä ei oo kalojakaan. Helena: Mä väsäänkin pajunvittoosta rysän. Pannahan tuahon luomahan, voitaas saara haukia. Brita: Siit onkin vuasia, kun on viimeeksi syäty kalaa. Valapuri ei oo koskaan maistanu. Helena: Nyt pitääs löytyä kätevä renkimiäs, notta päästääs väsäämähän ulukorakennuksia. Brita: Elukootakaan ei voi kattella, jonsei oo, mihinkä ne pistääs.

16 16 Helena: Kyrööhin on monehen taloohin jo tullu miähiä avuksi kauempaakin. Yhtehen Orismalan taloohin on tullu miäs Ilimajoelta. Hevonkosken Varoohin sellaanen on kuulemma tullu Ruavereltä asti. Brita: Emmä eres tiärä, kuinka kaukana sellaanen vesi löytyy. Helena: On se muutaman päivämatkan takana. Brita: Ei me niin kaukaa lähere renkiä pyyrystämähän. Helena: Kyllä ne johonakin vaihees tuloo itte tyän ja hamehien peräs. Orotellahan nyt vain kaikes rauhas. Brita: Sanoovat, notta Vähäskyröös ei oo yhtään naimaikäästä miästä hengis. Helena: Ei niitoo tääläkään jonoksi asti. Muuta kun venälääsiä. Brita: Jotku naiset on lyättäytyny niiren kans yhtehen. Helena: Sen jäläkehen niitä kuttutahan ryssän lutkiksi. Brita: Viha ja epäluattamus ei lopu ikinä. Helena: Kyllä se joskus laimenoo, muttei meirän aikana. Brita: Jonsei tuu lisää syitä vihaan. Helena: Toivotahan, notta tämä oli viimmeenen kerta. Brita: Ei nua kuninkahat meirän toivehista mitään piittaa. Helena: Kakarana me asuultihin käpylehemillä. Kuninkahat asuuloo ihimishengillä. Brita: Asuulithan säkin, mutta siitoli leikki kaukana. Helena: Ei siinä huhtoomises tullu lapsuus miälehen. Kolme vuotta kuluu nopeasti. Naiset saivat Vuotilasta ainakin hetkellistä apua rakennustöihin, mutta vakinaisempi miesvoima olisi ollut kuitenkin tarpeen. Helena oli kuullut Heikkiläisiltä, että eräs ylistarolainen, Niilo Matinpoika niminen poikamies oli kierrellyt taloja etsien työtä. Hän oli itse talonpoika, mutta venäläiset olivat hävittäneet kaikki hänen rakennuksensa ja tarvikkeensa, joten alkuun pääseminen vaikutti hyvin vaikealta. Helena: Mä kuulin Heikkiläs käyresnäni, notta Niilo Matinpoika Ylistarosta katteloo rengin paikkaa. Soon naimatoon taloon poika. Kuulemma nuari ja komiakin. Brita: Onko sellaasesta mihinkään nuaresta ja viälä komiasta. Helena: Pian tuankin näköö. Sanoon, notta käsköö tulla näyttämähän ittiänsä. Saat sitten päättää, tulooko siitä pitokalua. Brita: Kattotahan sitte. Jos soon kelevotoon, niin sä saat ajaa sen kaplikkohon. Helena: Joo, mä otan haloon tuasta nurkasta, niin kyllä se pian lähtöö. Parin päivän kuluttua Niilo Matinpoika astuu arkana Vakkilan tupaan ja esittää itsensä. Niilo: Moon Niilo tualta Ylistaron pualelta. Sanoovat Heikkiläs, notta täälä saattaas olla käyttöä hyvälle tyämiähelle. Helena: Mutta sähän oot ollu isäntä. Tapahtuuko sulta eres mikään miähen tyä? Niilo: Kyllä moon kaikkia joutunu tekemähän. Navetankin tein ihan itte, mutta venälääset poltti kaikki. Ei jääny kun kirvehen pää iliman vartta. Brita: Tualon uures liiteris varrellinen kirves. Käy piänestämäs vähän polttopuita ja tuu sitte takaasin.

17 17 Niilo poistuu reippain askelin tuvasta liiteriä kohden, ja naiset katselevat hymyillen toisiaan. Helena: Enkös ollu oikias, nuari ja komia miäs. Brita: Kattotahan nyt, onko siinä muuta. Helena: Tuakin riittääs jo monelle, mutta tämän taloon rengin pitää pystyä joka asiahan. Brita: Mutta tämän taloon piialle ei joka suhtehes pärijää kukaan. Helena: No nysse tuloo jo puiren kans ei se aivan toivotoonkaan oo. Brita: Ei oo. Niilo: Paanko takkahan valakian? Brita: Paa vain. Venälääset sanoos, notta täälon holotna. Niilo: Osaako emäntä venäjää? Brita: En osaa, mutta Venäjää on maistettu aivan tarpeheksi. Niilo: Äläkää muuta sanoko. Tulisko piika pyärittämähän tahkoa, kirves on tylsä? Helena: Joo, mä tuun. Ei sitoo kukaan teroottanu vuasikausihin. Brita: Niilo saa jäärä taloohin rengiksi, jos tahtoo. Kattotahan sitä kontrahtia myähemmin. Niilo: Mulle sopii kiitos vain. Niilo ja Helena poistuvat ulos teroittamaan kirvestä. Brita jää tyytyväisen oloisena tupaan. Muutamaa kuukautta myöhemmin Vakkilan tuvassa. Helena: Kyllä sä jo voisit ottaa tuan Niilon viärelles. Näkööhän sen sokiakin, notta sä oot siihen tykästyny. Brita: Emmä tiärä. Mitähän Simokin sanoos? Helena: Ei Simo olis sun onnes tiällä, ainakaan kuallehena. Brita: Mutta kun Niilo on seittemän vuatta mua nuaree. Helena: Seittemän vuatta sinne sun tänne. Ompahan virkiämpi. Brita: Mitä täs nyt virkiällä teköö? Helena: Ei soo pahitteheksi. Sängyskin tarkenoo palio paremmin. Brita: Mistäs sä sen tiärät. Helena: Isoot flikat on mulle supaannu. Brita: On se Niilo ittekin mua siävästi vilikuullu. Helena: Se tiätää sitten pian kuulutuksille menoa. Brita: Valapurikin tykkää Niilosta ku omasta isästänsä. Vaikkei se isästänsä mitään tiärä. Helena: Niilosta flikka saa ihan kelevollisen isäpualen. Ei muuta ku täyttä vauhtia avioliiton suajaasehen satamahan. Brita: Kyllä soot runollinen akka. Helena: Jonsen satu olla julumalla päällä ja koivuhalako käres. Viikon kuluttua Brita ja Niilo kihlautuvat, ja pian tulee kuulutusten vuoro. Häät järjestetään kylvötöiden päätteeksi toukokuun lopussa v Helena: Sanoonhan mä jo mettäsaunalla, notta Vakkilas viätetähän viälä joskus häitä. Nyt niitä viätetähän. Mullakin tuloo ihan veret silimihin pelekästä kattelusta. Brita: Ei saunalla olisi uskonu, notta elämä on joskus täs mallis.

18 18 Helena: Elämä kääntelöö vuaroon etupualtansa, vuaroon takapualtansa. Niilo: Pelekkää takapualta on mennehien vuasian aikana jouruttu kattelemahan. Kyllä nyt on jo etupualen aika. Helena: Kaikis muaroos oikeen papin luvalla. Brita: Helena! LOPPU Seuraavan vuoden lokakuussa Brita ja Niilo saavat pojan, jonka nimeksi tulee Simo. Simoa seuraa Antti, josta Vakkilan suku jatkuu. Rauhan tultua pariskunta saa vielä neljä lasta, joista vain Brita niminen elää pitkään. Simo Vakkilan leski, Brita Matintytär kuolee kotonaan punatautiin ollen silloin 70 vuoden ikäinen. Niilo puoliso kuolee seitsemän vuotta myöhemmin. Kertomukset Britan ja Helenan kohtaloista kulkeutuivat Vakkilan suvussa polvesta toiseen, kunnes Britan pojanpojan tytär, Hedvig Jaakontytär Wästerback kertoi tarinan Yrjö Koskimiehelle, jonka pojan, tohtori Juho Koskimiehen artikkeli Vaasa lehdessä n:o 20A v on päätynyt mm. Etelä-Pohjanmaan historia osaan IV, s. 145 otsikolla pakotarinoita. Tämä näytelmä pohjautuu varsin suurelta osin edellä mainittuun Hedvig Jaakontyttären kertomukseen, jonka varmisteeksi on etsitty tietoja virallisista asiakirjoista, sikäli kuin niitä on ollut saatavissa. Laurinlakson metsäsaunan kivinen perusta on yhä olemassa Isonkyrön Ventäläntien ja Napuen latvan tien välisellä kuusimäellä, tarkalleen sellaisessa paikassa, josta Hedvig on antanut kuvauksen. Museovirasto on merkinnyt sen maastoon. Olkoon tämä vaatimaton kirjallinen työ kunnianosoitus menneiden polvien koville kokemuksille ja sille, että he ovat nostaneet tämän alueen lähes toivottomasta tilasta uuteen kukoistukseen. Mikään ei ole yhtä luja kuin pohjalainen nainen! Kalervo Mielty 2016.

19 19

Murrepakina: Äitee ja tytär

Murrepakina: Äitee ja tytär 1 Murrepakina: Äitee ja tytär Äiti istuu tuolissa lehteä lukien, tytär kattaa pöytää. Radiosta tulee musiikkia (Jos sä lähdet...). Annikki-äti: Riikka - paa se toosa hiliaasemmalle. Riikka-tytär: Täälon

Lisätiedot

Kesä 1772. Erkki Mielty astuu Matti-veljensä talon tupaan Valtaalan Maunukselaan.

Kesä 1772. Erkki Mielty astuu Matti-veljensä talon tupaan Valtaalan Maunukselaan. 1 Jaakko Pietarinpoika Wallenberg Kesä 1772. Erkki Mielty astuu Matti-veljensä talon tupaan Valtaalan Maunukselaan. Matti: Kattos velipoikaa, joko potaskat tuli kärrätyksi Kristiinan satamahan? Erkki:

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (1. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PÄÄSIÄISAAMUNA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus oli kuollut ja haudattu

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa Joulumaa on muutakin

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JERIKON VALTAUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupunki b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jatkoa edelliseen

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen Nettiraamattu lapsille Ensimmäinen pääsiäinen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Simson, Jumalan vahva mies

Simson, Jumalan vahva mies Nettiraamattu lapsille Simson, Jumalan vahva mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar

c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Mooses, Aaron ja Mirjam sekä Aaronin poika, Eleasar Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VASKIKÄÄRME 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - Siinain erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Sen 40 vuoden aikana,

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen

Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Valoon saattaminen ja tilojen puhdistaminen Koonnut ja ohjeistanut kanavointina, Anu Markoff, Rakkaudentähti Ry Ennen rukouksia voit sytyttää kynttilän ja suitsuttaa huonetta Salvialla ja Paolo Santolla.

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Jeesus, suuri Opettaja

Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kyröös Silta- ja kirkkoriahan aikoohi

Kyröös Silta- ja kirkkoriahan aikoohi 1 Kyröös Silta- ja kirkkoriahan aikoohi Henkilöt: 1. Muari, kyröläisen maalaistalon vanhaemäntä: 2. Eeva, edellisen tytär:... 3. Pentti, Eevan puoliso:... 4. Sirkku, edellisten 16-vuotias tytär:... 5.

Lisätiedot

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

M.J. Metsola. Taimentukka. Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista

M.J. Metsola. Taimentukka. Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista M.J. Metsola Taimentukka Perämeren makuisia runoja vanhemmuudesta ja sukujen polvista Taimentukka Mikko Juhana Metsola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-264-4 Auringossa

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Pokemon Yellow Läpipeluuopas

Pokemon Yellow Läpipeluuopas Pokemon Yellow Läpipeluuopas Kiitos kun latasit oppaasi pokelandiasta. Tämä opas on tehty huolella ja kaikki sen toiminnot tarkastettu. Toivomme että siitä on sinulle apua kun pelaat Pokemon Yellowia.

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Tule sellaisena kuin olet 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Suvaitsevaisuus ja armo Syyllisyyden taakat Miksi tein / en tehnyt, miksi sanoin, miksi en estänyt, miksi petin, miksi valehtelin, miksi en

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot