Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 1: Pakkausjäte Tavoite: Vartio suunnittelee, hankkii ja valmistaa aterian kokouksessa tai retkellä niin, että syntyy hyvin vähän tai ei ollenkaan pakkausjätettä. Tarpoja oppii kiinnittämään huomiota pakkausjätteen määrään ja siihen, millaisista pakkauksista turhaa jätettä tulee. Tarpoja oppii välttämään näitä pakkauksia varsinkin retkillä ja leireillä. Vartionjohtajan ohje: Pyydä vartiolaisia suunnittelemaan sellainen ateria, jonka valmistuksessa syntyy tuskin ollenkaan pakkausjätettä. Ateria voi olla mikä tahansa retken aterioista tai iltapala kokoukseen. Voitte myös jakaa tarpojat pienempiin, esim. 2 4 hengen ryhmiin, ja lisätä suunniteltavia aterioita vartion koon mukaan niin, että saatte suunniteltua vaikka jopa koko viikonloppuretken kaikki ateriat. Käyttäkää suunnitteluun osa retkeä tai ruuanvalmistuskokousta edeltävästä tapaamisesta. Valmistakaa myös suunnittelemanne ateriat. Käy lopuksi yhdessä tarpojien kanssa läpi tuotetut jätemäärät. Anna palautetta siitä, olisiko pakkausjätteiden määrää vielä voinut vähentää. Jos käytät Johtajanopasta, huomaa, ettei tämän aktiviteetin kohdalla oleva linkki kierrätyskeskuksen sivuille enää sellaisenaan toimi.

2 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 2: Pakkausmerkinnät Tavoite: Vartio selvittää, mitä tietty pakkausmerkki tarkoittaa, ja etsii kaupasta erilaisin pakkausmerkein varustettuja tuotteita. Lisäksi vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Vartionjohtajan ohje: Etsittäviä merkkejä ovat esimerkiksi Reilu kauppa, Avainlippu, Joutsenlippu ja Sirkkalehtilippu. Verratkaa myös hintoja: esim. joutsenlipulla varustetun lihan tai leikkeleen hintoja vastaaviin merkittömiin tuotteisiin Reilun kaupan merkki on todistus siitä, että tuote on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden ja tiukkojen ympäristökriteereiden mukaan. Lisäksi on varmistettu, ettei lapsityövoimaa ole käytetty, työntekijät ovat saaneet asianmukaista palkka ja myös heidän muut työhön liittyvät perusoikeutensa toteutuvat. Lisätietoa: reilukauppa.fi. Vinkki: perehtykää suklaan reiluun kauppaan. Avainlippu on Suomalaisen työn liiton myöntämä merkki Suomessa valmistetulle tuotteelle, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 %. Kotimaisuusasteen laskeminen on monimutkaista, siihen vaikuttavat mm. raaka-aineiden ja työn kustannukset. Merkkiä myönnetään siis paljon myös muille kuin ruoka-aineille. Lisätietoja: avainlippu.fi Joutsenlippu on elintarvikkeiden merkki. Tällä merkillä varustetut tuotteet ovat Suomessa valmistettuja, ja tuotteiden kotimaisuusasteen täytyy olla 75 %. Lihan, kalan, kananmunan ja maidon täytyy olla täysin suomalaista. Lisäätietoja: hyvaasuomesta.fi, tältä sivustolta löytyy myös reseptejä. Sirkkalehtilippu on kasvisten, marjojen ja kukkien laatumerkki: kaikkien näissä tuotteissa olevien kasvisten pitää olla suomalaisia, laadultaan ykkösluokkaa ja niiden tuotannossa on otettu huomioon myös ympäristönsuojelu. Lisätietoja: kasvikset.fi, tältä sivulta löytyy myös paljon reseptejä ja muuta hauskaa tietoa kasviksista. Tästä aktiviteetista saa vaativamman, jos vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Kokouksesta voi kirjoittaa jutun Kellokkaaseen, vartion lehteen tai MSK:n nettisivuille. Tarvikkeet: 1 tai useampia tietokoneita, jos haluatte selvittää yhdessä vartion kanssa netistä kokouksen aikana pakkausmerkintöjä. Reseptejä ruuanvalmistukseen, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raakaaineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

3 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 3: Luomuruoka Tavoite: Tarpoja etsii kaupasta luomuruokaa ja ottaa selvää, mikä tekee ruoasta luomua. Lisäksi vartio suunnittelee ja toteuttaa luomuaterian. Vartionjohtajan ohje: luomuruoka.fi -sivuilta löytyy runsaasti tietoa ja linkkejä aiheesta sekä seuraava luomun määritelmä on. Luomu tarkoittaa luonnonmukaista. Virallisesti luomulla tarkoitetaan valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin sitoutunutta kasvinviljelyä, kotieläintuotantoa sekä elintarvikkeiden jalostusta ja markkinointia. Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin. Tuotantotapa ulottuu pellolta aina valmiisiin elintarvikkeisiin asti. Luomuruokaa kannattaa etsiä vertailun vuoksi parista eri kaupasta: vertailukohteiksi voi valita esimerkiksi pikkukaupan ja iso marketin (esim. Puutarhakadun K-market/Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa verrattuna Stockmaniin, Wiklundiin tai Anttilaan). Tällä hetkellä Kupittaan City-Marketissa on hyvä luomuruokavalikoima. Lisäksi Turusta löytyy luomuun erikoistuneita kauppoja, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Myös 2 erilaista pikkukauppaa tai 2 suurta kauppaa voi verrata toisiinsa. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta luomuraaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

4 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 4: Lähiruoka Tavoite: Vartio menee torille tai lähikauppaan ja selvittää, mistä ruoat ovat peräisin sekä valmistaa lähiruokaa. Tarpoja tiedostaa lähiruoan edullisuuden ympäristölle. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kilpailun. Jakaantukaa ryhmiin, joiden tehtävänä on löytää kaupasta tai torilta mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Itse poimitut marjat ja sienet sekä itse kalastetut kalat ovat myös lähiruokaa. Kisan aiheena voi olla joko löytää mahdollisimman lähellä tuotettu tuote tai mahdollisimman monta 30 km:n säteellä kololta tuotettua tuotetta. Tutustumiskohteiksi sopivia erilaisia kauppoja: esim. Puutarhakadun K-market, Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa; Kauppahalli, Stockman, Wiklund, Kupittaan City-Market tai Anttila. Tutustumisen arvoisia ovat myös luomuruokaan erikoistuneet kaupat Turussa, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. kauppahalli sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin (huom. myös iltatori-ajat): Tämän aktiviteetti sopiikin oikein hyvin esimerkiksi lauantaikokoukseksi. Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta lähellä tuotetusta raaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

5 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 5: Kokkisota jatkotarppoon Tavoite: Vartio vertaa luomu-, lähi- tai kasvisruokaa tavalliseen ruokaan. Tarpoja tiedostaa näiden ruokien ympäristöedut. Vartionjohtajan ohje: Toteutetaan kuten taso 3 tai 4, mutta verrataan luomu/lähi/kasvisruokaa tavalliseen. Vartio valmistaa joko aterian tai välipalan koloiltaan tai 1 aterian retkelle sekä tavallisista raaka-aineista että luomu-, lähi- tai kasvisruuasta. Esimerkki 1: Hintavertailu Vartio jaetaan 2 osaan, molemman ryhmät hankkivat raaka-aineet ja valmistavat saman ruuan: toinen ryhmä hankkii raaka-aineet mahdollisimman edullisesti, toinen taas ostaa vastaavat raaka-aineet, mutta niistä pitää olla luomu- tai lähiruokaa mahdollisimman paljon. Ateriat valmistetaan samaan aikaan, ja verrataan myös makua ja hintaa. Arvostelusta tehdään juttu myös Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin. Tämä tason tekemiseen menee 3 4 kokousta tai 3 kokousta + retki: 1. Kokous (osa) Vartionjohtajat kertovat aktiviteetista, jakaudutaan ryhmiin, sovitaan ja suunnitellaan valmistettava ateria ja tehdään ostoslista. Muistakaa katsoa, löytyykö kolon kaapista ruoka-aineita, joita voi hyödyntää. 2. Kokous Ryhmät käyvät kaupassa. Kerätkää kuitit talteen, hintavertailun voi tehdä aktiviteetin lopussa. 3. Kokous tai retki Aterioiden valmistus ja syöminen. Verratkaa sekä raaka-aineiden että valmiin ruuan ulkonäköä, tuoksua ja makua ja tehkää muistiinpanoja. 4. Kirjoittakaa juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Ottakaa vertailussa huomioon myös eri raaka-aineiden eettisyys ja ekologisuus, esim. pakkausmateriaalin määrä. Esimerkki 2: Kasvisruokaa Vartio valmistaa aterian joko koloiltaan tai retkelle pelkästään kasviksista. Jos vartio on kiinnostunut asiasta, voitte suunnitella vartion omalle retkelle ruokalistan, jossa on pelkästään/mahdollisimman paljon kasvisruokaa.

6 Tästä vaihtoehdosta voi tehdä hyvinkin laajan: siihen voi käyttää 1 kokouksen tai tehdä jopa majakan. Alla majakkavaihtoehto, josta voi ajan ja kiinnostuksen mukaan supistaa vartiolle sopivan kokouksissa toteutettavan vaihtoehdon: 1. Monella tarpojalla on voimakkaita mielipiteitä kasvisruoan puolesta tai sitä vastaan: Aloittakaa keskustelemalla näistä mielipiteistä, vartionjohtajat myös kirjaavat eri mielipiteitä ylös. 2. Suunnitelkaa toteutettava ateria tehdäänkö se pelkästään omalle vartiolle vai tarjoillaanko se esim. myös vanhemmille (tässä on myös varainhankintamahdollisuus!) tai toiselle ryhmälle, esim. toiselle vartiolle (KITT) tai sudenpentulaumalle. Tai suunnitelkaa haikin/retken ruokalista kasvispainotteiseksi. 3. Selvittäkää kasvisruoan vaikutusta ympäristöön (kts. Tarpoja vastaan ilmastonmuutos ja Kuluttajan vastuu - aktiviteetit) 4. Selvittäkää myös kasvisruoan ravintosisältöä: esim. mitä pitää ottaa huomioon, jotta ateriassa on tarpeeksi proteiineja 5. Selvittäkää tuoreiden kasvisten hintoja ja käytössänne oleva rahamäärä 6. Ostosten teko 7. Aterian/aterioiden valmistus. Muistakaa jatkotarpon majakan raportointi: pitäkää päiväkirjaa, tehkää muistiinpanoja ja ottakaa paljon valokuvia. Myös videon voi tehdä. 8. Siivous 9. Majakan purku: keskustelkaa, muuttuiko jonkun käsitys kasvisruuasta majakan perusteella. Vartionjohtajat tekevät muistiinpanoja keskustelusta. 10. Raportointi: Tehkää majakasta juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai päiväkirjaan tai MSK:n nettisivuille. Muistakaa kuvitus, kertokaa käyttämiänne reseptejä. Kertokaa myös keskusteluistanne, ja siitä, miten tarpojien mielipiteet muuttuivat/vahvistuivat entisestään. Luotsin ohje: Sovi vartionjohtajien kanssa, kuka hoitaa kutsut ja muun yhteydenpidon muihin ryhmiin/vanhempiin, jos teette majakan tai kutsutte muita ryhmiä tai vieraita mukaan ruokavertailuun. Tarvikkeet: Reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista. Ravintosisältötaulukoita, esim. Raportointia varten muistiinpanovälineitä, tietokone, kameroita, mahdollisesti videokamera, päiväkirja.

7 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 1: Toteutan minulle ja parilleni annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Taso 2: Toteutan yksin annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Tavoite: Tarpoja toteuttaa tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja pitämään kiinni sovituista asioista. Vartionjohtajan ohje: Tarpoja(pari)n tehtävänä on toteuttaa valmiin ohjeen avulla kierrätysaiheinen tehtävä seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa. Näillä tasoilla tarpojien ei tarvitse suunnitella tehtävää, vaan se on seikkailija-/sudenpentujohtajien tehtävä. Esimerkki 1: Esimerkki 2: Esimerkki 3: Tarpojat vetävät kierrätysaiheisen leikin, kilpailun tai askartelun seikkailijoille tai sudenpennuille Tarpojat pitävät seikkailijoille/sudenpennuille kierrätysaiheisen kokouksen. Jokainen tarpoja/pari vetää oman osuutensa kokouksesta. Jos vartiossa on paljon tarpojia, on käytännössä parasta jakautua 2 ryhmään, jotka menevät eri seikkailijavartioiden/laumojen kokouksiin. Tarpojat ovat rastimikkoina kaupunkisuunnistuksessa tai seikkailijoiden/sudenpentujen retkellä maastoradalla, joiden aiheena on kierrätys. Jokainen tarpoja/pari vetää oman rastinsa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa. Kun seikkalija/sudenpenturyhmän johtajat ovat kertoneet kokouksen/maastoradan suunnitelmasta, vartionjohtajat tai luotsi jakavat johtamistehtävät tarpojille. Etukäteen on sovittu enintään 2 johtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa, ja he antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet tapahtumasta, esim. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään sekä auttavat tarvittaessa. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa.

8 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 3: Suunnittelen ja toteutan parini kanssa kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Taso 4: Suunnittelen ja toteutan yksin kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Tavoite: Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa tai yksin tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja suunnittelemaan toimintaa. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kierrätysaiheisen radan tai muun kokouksen seikkailijoille tai sudenpennuille. Suunnitelkaa yhdessä radalle/kokoukseen erilaisia rasteja ja tehtäviä ja jakakaa jokaiselle parille oma aiheensa. Tarpojien tehtävänä on sitten joko parin kanssa tai itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa annetusta aiheesta seikkailijoille/sudenpennuille sopiva rastitehtävä, esimerkiksi leikki, kilpailu tai askartelu. Esimerkki 1: Askartelu Kierrätysaiheisia askarteluvinkkejä: katso liitteet Ohjeita kierrätysmateriaalista, Kierrätys villapaidasta tai Napeista koru. Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä aastajalle Esimerkki 2: Lajittelukilpailu Lajittelukilpailu on yksilöiden tai pienien ryhmien välinen kilpailu, joka voidaan järjestää koloillassa tai maastossa. Kilpailussa joukkueen tehtävä on mahdollisimman nopeasti lajitella annetut roskat eri kategorioihin. Lajitteluvaihtoehtoina tulee olla biojäte, paperin, lasin ja metallin keräys, tölkkien palautus, nestepakkauskartonki, ongelmajäte, sekajäte ja uudelleen käyttö. Lajiteltavat roskat voivat olla esim. teepussi, ikkunallinen kirjekuori, sanomalehti, lasipurkki metallikannella, limu-, maito- ja mehutölkki, paristo, kännykän akku, muovimuki, muovipussi, jogurttipurkki, tyynyliina tai pyyhe, palautuslimupullo, metallipurkki. Hyödyllisiä linkkejä:

9 Esimerkki 3: Lajitteluleikki Tila jaetaan osiin, joista jokainen on jonkun jätteen keräysastia (esim. kentän neljästä laidasta yksi on komposti, toinen lasinkeräys, kolmas paperinkeräys ja neljäs sekajäteastia). Leikinjohtaja huutaa eri jätteitä, jolloin kaikki leikkijät juoksevat aina kunkin jätteen oikeaan lajittelupaikkaan. Esim. huudettaessa kurkun kuoret, leikkijät juoksevat kompostiin ja huudettaessa säilykepurkki, jolle ei tässä ole omaa lajittelupaikkaa, leikkijät juoksevat sekajäteastiaan. Haluttaessa väärään paikkaan juossut tai hitain leikkijä voidaan tiputtaa pois. Leikkiä voi vaikeuttaa lajitteluastioiden määrää kasvattamalla tai erikoistamalla. Voidaan esim. lajitella eri paperilaatuja, jolloin valkoinen kopiopaperi, värillinen paperi, sanomalehtipaperi ja muut paperit ovat eri paikoissa. Leikkiä voi muunnella myös siten, että leikkijät saavat leikinjohtajalta kuvakortteja (jätteiden kuvia), joita vievät erivärisiin keräilypönttöihin. Lähde: SP:n Ympäristöleikki-vihko. Esimerkki 4: Kirpputori Tarpojat tuovat kotoaan kirpputorille myytäväksi kelpaavaa tavaraa ja pyytävät seikkailijoita/sudenpentuja tekemään samoin. Sen jälkeen tarpoja- ja seikkailijavartiot tai sudenpentulauma vievät tavarat yhdessä valitsemalleen kirpputorille ja tutustuvat kirpputorin toimintaan. Vaihtoehtona on järjestää oma kirpputori kololla ja vaihtaa tarpoja- ja seikkailijavartioiden/sudenpentulauman kesken tarpeettomia tai pieneksi jääneitä tavaroita. Esimerkki 5: Tuunauskokous Tarpojat ja seikkailijat tuovat käyttämättä jääneitä retki- ja leiri- tai muita varusteita kotoaan ja tuunaavat näitä uudelleen käytettäviksi sopiviksi Esimerkki 6: Johtamistehtävä pienille vartioille Tarpojavartio organisoi sudenpentujen/seikkailijoiden ja tarpojien yhteisellä retkellä jätteiden lajittelun: varaa ja merkitsee tarvittavat roskikset; ohjeistaa lajittelusta sekä johtajat että muut retkellä olevat sekä lopuksi huolehtii, että lajitellut jätteet päätyvät oikeisiin roska-astioihin joko retkipaikalla tai kololla Esimerkki 7: Vastuutehtävä ilman seikkalijavartiota/sudenpentulaumaa Onko kolon tai retkipaikan jätteiden lajittelussa parantamisen varaa? Ideoikaa parannuskohteita tarpojavartion kanssa yhdessä (esim. siistimmät merkinnät eri roskiksiin tai uudet, selkeämmät roskikset erilaisten roskien lajitteluun). Luotsi tai vartionjohtajat keskustelevat ehdotuksista kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa ennen toteutusta. Toteuttakaa sitten parannukset yhdessä vartion kanssa. Kertokaa lopuksi

10 muille kolon käyttäjille parannuksista joko vierailemalla kokouksissa, laittamalla ilmoitus kolon ilmoitustaululle tai MSK:n nettisivuille ja/tai lähettämällä kolon käyttäjille sähköpostia. Esimerkki 8: Kolon roinat kiertoon Onko kololla vanhoja tavaroita, joille löytyisi uutta käyttöä, esimerkiksi vanhoja astioita, joita ei käytetä enää ruoanvalmistukseen, mutta jotka olisivat tarpeen näytelmärekvisiittana tai askartelukaapissa? Entä retki- ja leirivarusteet tai kolon kalustus? Vai löytyykö kolon askartelu- tai muista kaapeista sellaista roinaa, jolle ette keksi mitään käyttöä? Ennen kuin heitätte kuitenkaan mitään pois, miettikää pitääkö asiasta sopia ensin kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa (luotsi/vartionjohtajat). Siivous- ja uudelleenkäyttökerran voi toteuttaa myös yhdessä seikkailijoiden/sudenpentujen kanssa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa, ja sopii mm. aikataulun ja yhteisestä kokouksesta tiedottamisen lapsille ja nuorille. Etukäteen sovitaan myös enintään 2 vastuujohtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa ja pitävät koko suunnittelun ja toteutuksen ajan kaikki langat käsisään: vastuujohtajat antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet esim. tapahtuman. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään ja auttavat tarvittaessa.. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa. Jos vartio tekee vastuutehtävän kolon kierrätystä parantamalla tai muuten koloa siivoamalla, luotsi varmistaa, että myös muut ryhmät ja johtajat saavat tiedon asiasta. Tarvikkeet: Kokouksessa tarvittavat askarteluvälineet, -tarvikkeet ja ohjeet. Lajitteluleikkeihin tai kilpailuihin roskia. Kirpputorikokoukseen kirpputorille vietäviä vaatteita ja tavaroita. Tuunauskokoukseen tuunattavia vaatteita ja ompelutarvikkeita. Kierrätyksen parannus kokouksiin tai retkille merkkausvälineitä, esim. paksuja tusseja, laminointivälineet tai kartonkia, lajitteluohjeet voitte tarkastaa esim. osoitteesta tsj.fi. Liitteet: (löytyvät kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta) Ohjeita kierrätysmateriaalista Kierrätys villapaidasta Napeista koru Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä:

11 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 1: Ekotehobingo Tavoite: Vartio pelaa ekotehobingoa ja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Ekotehobingon ohjeineen löydät liitteistä ja kolon tietokoneelta Tarpojaohjelma -kansiosta. Tutustu ennen bingoa sen sisältämään tietoon - bingo on parhaimmillaan opitun kertaamisessa. Näppärä vartionjohtaja tekee bingosta maastoversion, esim. oikeat vastaukset onkin piilotettu rajatulle alueelle mastoon. Muut toteutusesimerkit: Vieraillaan kunnan ympäristökeskuksessa (jos on) ja katsotaan, mitä retkeily- tms. materiaaleja sieltä saa ilmaiseksi. Ympäristökeskusten tehtävät siirtyneet 2010 elykeskuksille, eivät hoida kuluttaja-asioita. Selvitetään, millaisia hienoja luontokohteita omasta kunnasta löytyy ja käydään niissä (esim. -> Natura-alueet). Siirretty aktiviteettiin Vaikuttava luonto (taso 2) Liitteet: Ekotehobingo

12 Ekotehobingo Lähde: www05.turku.fi/ekoteho/opettaja/biologia.htm Vartionjohtajan ohje: Jokainen vartiolainen tarvitsee palan ruutupaperia, johon pyydät heitä piirtämään neljä kertaa neljä (4x4) ruudukon. Pyydä seuraavaksi vartiolaisia kirjoittamaan ruudukkoon numerot Jokaiseen ruutuun tulee yksi numero. Numeroita ei tule laittaa järjestykseen, mutta silti on hyvä aloittaa ykkösestä ja edetä järjestyksessä kunnes kaikki numerot on kirjoitettuna. Ja sitten vaan bingoamaan! Laita vastaukset (ks. alla) esimerkiksi fläpille tai vastaavalle kaikkien näkyville. Kerro, että jokaiseen kysymääsi kysymykseen löytyy näistä vaihtoehdoista yksi sopiva vastaus, jonka numeron jokainen rastittaa paperistaan. Kysy yksi kysymys listasta ja pyydä jokaisen kysymyksen jälkeen oikea vastausnumero. Vasta kun kaikki ovat saaneet oikean vastausnumeron rastitettua, voitte jatkaa bingoamista seuraavalla kysymyksellä. Vartiolainen, joka ensimmäiseksi saa vaaka- tai pystysuoran tai kulmasta kulmaan ulottuvan rivin, huutaa BINGO ja on voittaja. Usein bingoa kannattaa jatkaa niin kauan, että noin 3-5 tarpojaa on saanut bingon. Ekotehobingon kysymykset: 1. Miten muuten voit saada CD-levyn kuunneltavaksi kuin ostamalla omaksi? (5. Lainaamalla) 2. Fillaristasi irtosi pari pinnaa, kun kaaduit. Joutaako koko pyörä romuraudaksi vai onko olemassa joku ekotehokkaampi vaihtoehto? (16. Korjaaminen) 3. Kirjasto on ekotehokasta yhteiskäyttöä parhaimmillaan. Montako omaa kirjaa yksi kirjaston kirja vastaa? (9. Noin 60) 4. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto kertakäyttöiselle juomapullolle? (15. Uudelleen käytettävä versio) 5. Ekotehokkuus = enemmän hyvinvointia, vähemmillä (6. Luonnonvaroilla) 6. Jäte on luonnonvarojen tuhlausta, ja sitä ei ekotehokkaassa maailmassa tulisi syntyä lainkaan. Kuinka monta kiloa vuodessa tuotamme nykyään kotitalousjätettä per nuppi? (10. Noin 300) 7. Miten muuten voit saada elokuvan kotiin katsottavaksi kuin ostamalla omaksi? (13. Vuokraamalla)

13 8. Mikä on autoa ja mopoakin nopeampi ja ekotehokkaampi kulkuväline kaupunkien keskustoissa alle seitsemän kilometrin matkoilla? (3. Polkupyörä) 9. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto maapallon toisella puolella valmistetuille tuotteille? (11.Lähituotanto) 10. Montako kiloa jokaista suomalaista kohti maassamme kulutetaan luonnonvaroja joka päivä? (7. Noin 240) 11. Yksi tärkeä ekotehokkuuden kriteeri. (14. Kestävyys) 12. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon luonnonvaroja elämiseen kuin me teollisuusmaiden asukkaat, montako maapalloa tarvitsisimme ihmiskunnan tarpeiden täyttämiseen? (2. Noin 4) 13. MIPS kuvaa tuotteen ekologista taakkaa. MIPS pienenee ja tuotteen ekotehokkuus lisääntyy, kun tuotteen käyttökertojen määrä (8. Kasvaa) 14. Millaiseen pyyhkeeseen ekotehokas pyyhkii kätensä paperipyyhkeen sijaan? (1. Kankaiseen) 15. Liikuntaharrastuksessa suurin ekologinen taakka aiheutuu yleensä (12. Matkoista) 16. Mikä on roskista parempi paikka pieneksi jääneelle puserolle? (4. Kirpputori) Ekotehobingon vastaukset 1. Kankaiseen 2. Noin 4 3. Polkupyörä 4. Kirpputori 5. Lainaamalla 6. Luonnonvaroilla 7. Noin Kasvaa 9. Noin Noin Lähituotanto 12. Matkoista 13. Vuokraamalla 14. Kestävyys 15. Uudelleen käytettävä versio 16. Korjaaminen

14 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 2: Teemme kestävän kulutuksen tietoiskuja Tavoite: Vartio kokoaa omat energiansäästöideansa tietoiskuksi lippukunnan/vartion lehteen, blogiinsa, lippukunnan nettisivuille tai kololle näkyviin. Tarpoja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettia Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Kerratkaa ensin vartion kanssa, mitä kestävällä kulutuksella ja tuotteen elinkaarella tarkoitetaan. Esimerkki 1: Kestävän kulutuksen tietoiskut Tehkää 10 muistisäännön listan helpoista asioista, joiden avulla voi tulla vastuullisemmaksi kuluttajaksi (esim. sammutetaan valot huoneesta lähdettäessä, otetaan kauppaan oma kassi mukaan, käydään kirpputorilla, panostetaan kotimaisen ostamiseen, mietitään mitä todella tarvitaan ja mitkä ovat turhakkeita, ostetaan varaosia uuden sijasta). Jokainen tarpoja miettii esim. 1 energiansäätöidean omasta elämästään. Päättäkää yhdessä, mitkä säännöt sopivat teille, onko ideoita, joita joku ei voi hyväksyä, ja miksi? Kootkaa vartion omat kuluttamissäännöt, joihin jokainen sitoutuu tarpon ajaksi. Säännöt voi laittaa näkyville kolon seinälle, vartion päiväkirjaan, vartion tai lippukunnan lehteen tai blogiin. Lisätietoja linkeistä: kuluttajavirasto.fi, motiva.fi Esimerkki 2: Ympäristömerkit Tutustukaa erilaisiin ympäristömerkkeihin, niiden merkitykseen ja eroihin Ympäristöministeriön sivuilta saa lisätietoja: Esimerkki 3: Matkalla Suomessa -peli Motivan sivuilta (motiva.fi )on Matkalla Suomessa -nettipeli, jossa matkataan 30 suomalaisen kaupungin välillä ja vertaillaan erilaisten kulkutapojen hyötyjä ja haittoja sekä opetellaan kestävän kehityksen mukaista matkustamista. Peli sopii myös Tarpoja vastaan ilmastonmuutos aktiviteettiin (esim. tasolle 3) Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja ja esim. aikakausilehtiä, josta voi leikata kuvia, jos laitatte energiansäästövinkit kolon seinälle. Matkalla Suomessa peliin tarvitaan 1 tai useampi tietokone ja nettiyhteys.

15 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 3: Tutustumme erilaisiin kuluttajatyppeihin Tavoite: Vartio tutustuu erilaisiin kuluttajatyyppeihin. Tehdään kertomus, sarjakuva, näytelmä tai sketsi siitä, miten erilaiset tyypit erilaisissa tilanteissa toimivat. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Keksikää itse ensin, ketä kuuluu Laatu-Lahtisten, Trendi-Virtasten, vastuullisten Korhosten ja hintatietoisten Mattiloiden perheisiin. Vartion koon mukaan voitte jakautua pareihin tai ryhmiin, jotka edustavat näitä kulutustavoiltaan täysin erilaisia perheitä. Kertokaa sitten tarina, näytelkää tai piirtäkää sarjakuva, mitä kussakin näissä perheistä tapahtuu, kun perheen tarpojaikäinen lapsi tarvitsee uuden talvitakin perheen isä haluaa vaihtaa perhe lähtee suureen ruokakauppaan ostamaan juhlaviikonlopun ruokia Pohtikaa lopuksi, mihin perheeseen kukin teistä vartiolaisista (+johtajista) kuuluisi rahankäyttönsä perusteella. Ja haluaisiko joku kenties kuulua eri perheeseen? Jos teitte sarjakuvia tai kirjoititte kertomukset muistiin, ne voi julkaista MSK:n nettisivuilla, vartion blogissa tai lehdessä, Kellokkaassa tai laittaa näkyville kololle. Voitte keksiä myös itse lisää erilaisia rooleja. Kuluttajatyypeistä löytyy materiaalia kuluttajaviraston sivuilta kuluttajavirasto.fi opettajalle oppimateriaali. Tältä sivulta löytyvät myös seuraavat tyypit: Pitkäjänteinen suunnittelija on tottunut ajattelemaan hankintojen yhteyttä raha-asioihin on valmis säästämään ja tarvittaessa lykkäämään mielihyvää hän osaa tarvittaessa sanoa ei Jälkiviisas saattaa sortua johonkin turhaan välillä raha-asiat voivat tuottaa huolta, mutta saa ne kuitenkin hoidetuksi ei välttämättä suunnittele raha-asioita ei yleensä tee kahta kertaa samaa virhettä Satunnainen harkitsija pyrkii pitämään kirjaa raha-asioistaan, mutta ei jaksa kovin kauan joidenkin ostosten osalta käyttää paljon aikaa kiertelyyn ja vertailuun jättää säästämisen helposti kesken Antaa mennä tekee heräteostoksia ei yleensä tiedä paljonko hänellä on rahaa tai maksettavia laskuja

16 ottaa herkästi velkaa maksut tulevat usein yllätyksenä ei huolehdi eräpäivistä ei ole kiinnostunut omien tulojen ja menojen vertailusta Vastuullinen suosii uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä valitsee mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä ja eettisiä tuotteita pystyy elämään pienillä tuloilla ja pienillä menoilla ilmaisee kuluttajana mielipiteensä havaitsemistaan epäkohdista pohtii kriittisesti omia kulutustottumuksiaan Luotsin ohje: Johtajan oppaassa on mainittu Neuvokkaat-pelikortit tähän aktiviteettiin. Korttien painos oli loppu 2011, mutta lisätietoja löytää sivulta (päivitetty syyskuussa 2011)

17 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 4: Ekotehokkuus tarpojan arjessa Tavoite: Vartio pohtii roolihahmojen avulla jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Esimerkki 1: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät T. Örskän ja N. Eron salatut elämät on netissä osoitteessa: myös liitteenä. Ryhmätyönä kehitellään kulutustottumuksiltaan 2 ääripäätä edustavaa henkilöä. Hahmot voi piirtää isolle paperille tai pahville ja laittaa kololle näkyviin, piirtämisen jälkeen ryhmät esittelevät piirtämänsä hahmot ja kertovat heidän elämästään toisilleen. Voitte myös näytellä hahmot ja kohtauksia heidän elämästään. Purkakaa lopuksi aktiviteetti keskustelemalla yhdessä, muistuttaako kukin vartiolainen (ja johtaja) enemmän T.Örskää vai N.Eroa. Millaisia muutoksia tavoissa kunkin pitäisi tehdä kasvaakseen vastuullisemmaksi kulutustottumuksiltaan? Esimerkki 2: Supersankarit Klonkun jalanjäljillä Lähde: Myös liitteenä. Supersankarit Klonkun jäljillä (eli liitteen sivut 12-17) on osa Vihreää draamaa tavaramaailmassa ohjelmapakettia. Paketti on pääkaupunkiseudun kuluttajaviraston tekemää materiaalia nuorten ympäristö- ja kulutuskasvatukseen. Supersankarit Klonkun jäljillä -ohjelma kestää ohjeen mukaan 90 min, mutta enemmänkin aikaa siihen voi käyttää, jos tekee pohdintaosuudet huolellisesti ja panostaa roolien miettimiseen ja esittämiseen. Ohjelman ideana on tarina tavaraan rakastuvasta nuoresta, josta tulee tavarasta riippuvainen Klonkku. Tarpojat esittävät valitsemiaan supersankareita, joita ominaisuuksineen on lueteltu ohjelmapaketin lopuksi ja jotka pienissä ryhmissä pelastavat nuoren riippuvaisuudestaan. Supersankarit Klonkun jäljillä sopii hyvin retken iltaohjelmaksi tai yksinään 1 kokouksen aiheeksi. Ohjelmasta voi myös ottaa myös pienempiä osia tai tehdä pohdintaosuudet eri kerralla kuin itse roolipelin. Esimerkki 3: Ekokassit Ommelkaa kauppakasseja tai hedelmäpunnituspusseja (ohje liitteenä). Pusseja voi esim. antaa lahjaksi, myydä vanhemmille ja kerätä rahaa vartiolle tai jakaa esim. kaupalla ilmaiseksi. Taustaksi tarpojat voivat lahjojen saajille tai ostajille kertoa, että näin yritetään saada ihmiset irtautumaan muovikassikulttuurista.

18 Esimerkki 4: Aineettomat lahjat Keksikää ja antakaa aineettomia lahjoja läheisillenne. Aineettomia lahjoja ovat esim. lahjakortit vaikkapa elokuviin tai palvelulahjat kuten siivous tai hieronta Tarvikkeet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät: suuria papereita tai kartonkia ja kyniä, jos haluatte piirtää hahmot. Muuta rekvisiittaa, jos haluatte näytellä hahmot. Koko Supersankarit Klonkun jäljillä -roolipelin tarvikkeet ohjeen mukaan ovat: kasvovärejä, meikkisieni, Klonkun vaatteet: harmaat liian kireät trikoot ja pieni huppari tai vastaavat, nuoren valmiiksi piirretty hahmo isolla paperilla, tussi, supersankarikortit, kyniä, tyhjiä paperilappuja, saksia, maalarinteippiä. Yhteen hedelmäpussiin tarvitaan 30 x 60 cm pala valoverhoa, hyttysverkkoa tai muuta läpinäkyvää, mutta ei liukasta kangasta; 70 cm paksuhkoa nyöriä; tavallista ompelulankaa; hakaneula ja sakset. Lisäksi tarvitaan 1 tai useampi ompelukone. Jos haluatte tehdä aineettomien lahjojen lahjakortteja, niihin tarvitaan paperia, kartonkia, sakset, liimaa, mahdollisesti aikakauslehdistä leikattuja tai netistä kopioituja kuvia kuvitukseksi tai nauhoja, tarroja tai helmiä tms. koristeeksi. Liitteet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät Ohjeet hedelmäpussin ompeluun Supersankarit Klonkun jäljillä (löytyy kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta)

19 T. Örskän ja N. Eron salatut elämät Tavoite: Löytää keinoja toteuttaa ekotehokkuutta omassa arjessa. Aika: Yhdestä kahteen oppituntia Oheismateriaali: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista Tehtävä: Roolihahmojen avulla pohditaan jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Oppilaiden on tarkoitus ryhmätyönä luoda kaksi ääripäähahmoa, joista toinen (N. Ero) edustaa mahdollisimman ekotehokasta elämäntapaa ja toinen (T. Örskä) luonnonvarojen tuhlailevaa käyttöä. Lopuksi etsitään ekotehokkaan N. Eron päivästä sellaisia arjen tekoja, joita oppilaat olisivat valmiita toteuttamaan omassa elämässään. Luokka jaetaan useampaan 3-5 oppilaan ryhmään, joista puolet saavat tehtäväksi luoda oman tuhlailevan T. Örskän hahmon ja puolet ekotehokkaan N. Eron hahmon. Hahmojen luomista elävöittää niiden kuvaaminen isolle paperille. Hahmo voidaan piirtää ja sen valinnat ja ominaispiirteet kirjoittaa lyhyesti paperille. Hahmojen luominen kannattaa aloittaa keksimällä hahmoille henkilöllisyys (ikä, sukupuoli, keskeiset luonteen piirteet) ja sosiaalinen tausta (ammatti, perhesuhteet). Tämä jälkeen oppilaiden tulee miettiä millaisia valintoja heidän hahmonsa tavallisen päivän aikana tekevät. Hahmojen päivää kartoitetaan seuraavan kysymyslistan avulla. 1. Miten hän suoriutuu aamupesusta? 2. Mitä hän nauttii aamiaiseksi? 3. Millaisiin vaatteisiin hän pukeutuu? 4. Kuinka pitkä on hänen työ- tai koulumatkansa ja millä hän sen kulkee? 5. Mitä päivällisenä on ja miten hän sen valmistaa? 6. Mitä hän harrastaa ja missä? 7. Millaisia muita hankintoja hän tekee? 8. Millä perusteella hän hankkii uusia tavaroita? Kaikkia kysymyksiä ei ole välttämätöntä käydä läpi. Voidaan keskittyä vain muutamaan aiheeseen tai vaikkapa vain pelkän päivällisen suunnitteluun. Kun hahmot ovat valmiit esitellään ne toisille ryhmille. Lopuksi pyritään keskustellen löytämään ekotehokkaan hahmon päivästä sellaisia ekotekoja, joita olisi itse valmis tekemään. T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista N. Ero - Tekee päivittäiset valintansa harkiten, sillä hän arvostaa ympäristöään ja taloudellista hyötyä. T. Örskä - Tekee päivittäiset valintansa ajattelemattomasti ja mainonnan johdattelemana. AAMUPESU N. Ero - WC on vettä säästävää mallia, jossa on kaksi vaihtoehtoista huuhtelua: 2,5 litraa ja 4 litraa tarpeen mukaan. - Suihkun suutin on vettä säästävää mallia. - Suihkun hän nauttii virkistävän lämpöisenä. Hän ei lotraa turhaan ja sammuttaa suihkun saippuoinnin ajaksi. T. Örskä - Vanha toiletti, joka vaatii kertahuuhteluun 9 litraa vettä. - Suihkun sijaan hän peseytyy usein kuumassa kylvyssä. - Lavuaarin korjaamaton vesihana tiputtaa. AAMIAINEN N. Ero - Henkiseksi ravinnoksi hän on tilannut yhdessä naapuriensa kanssa Keski-Uusimaa lehden. Tällä viikolla on hänen vuoronsa lukea se ensimmäisenä. - Ruoka on kasvispainotteista. Se koostuu luomutuotteista, lähellä tuotetuista kotimaisista elintarvikkeista sekä reilun kaupan tuotteista. Hän suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita.

20 T. Örskä - Hesari palan painikkeeksi. - Ruoka koostuu koreasti pakatuista eineksistä ja kaukaa matkanneista ulkomaisista tuotteista. PUKEUTUMINEN N. Ero - Suosii kestäviä ja ajattomia vaatteita. Hän tekee myös löytöjä Kierrätyskeskuksesta ja kirpputoreilta. T. Örskä - Käyttää lähes kertakäyttöisiä halpatuontivaatteita. TYÖMATKA tai KOULUMATKA N. Ero - Liikkuu kävellen, pyöräilee sekä käyttää julkisia liikennevälineitä. Kimppakyyditkin hän on todennut hyviksi. T. Örskä - Liikkuu yksin omalla autollaan ja suosii pidemmillä matkoilla lentokonetta. HARRASTUS N. Ero - Valitsee vähän energiaa ja ympäristöä kuluttavia lompakollekin edullisia harrastuksia. - Hakee elämyksiä luonnosta ja sosiaalisista suhteista. T. Örskä - Ei huomioi harrastuksen energian kulutusta tai ympäristövaikutuksia. - Harrastamisessa keskeistä ovat välineet. RUUAN VALMISTUS N. Ero - Energiaa säästääkseen hän valmistaa kerralla useamman päivän annoksen ja pakastaa osan. - Kierrättää ruuanvalmistuksessa syntyneet materiaalit. - Valmistaa ruuan energiaa säästävästi: käyttää oikean kokoista kattilaa, jossa on kansi päällä sekä hyödyntää esi- ja jälkilämmön. - Ei tiskaa juoksevan veden alla. Hän on valinnut vähän energiaa ja vettä kuluttavan astianpesukoneen. Pesee vain täysiä koneellisia ja käyttää hyödykseen koneen ohjelmavaihtoehtoja. - Sammuttaa kahvinkeittimen heti kahvin valmistuttua ja käyttää termoskannua kahvin lämpimänä pitoon. - Jääkaappi ja pakastin kuuluvat energiankulutusluokkaan A. Hän säätää oikeat säilytyslämpötilat: +5 ja -18 ºc astetta. - Sulattaa jääkaapin ja pakastimen säännöllisesti. - Suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita. T. Örskä - Käyttää ylipakattuja eineksiä eikä vaivaudu kierrättämään materiaaleja. - Tiskaa juoksevan veden alla ja pesee astianpesukoneessa vajaita koneellisia. - Käyttää levyä pienempää kattilaa ilman kantta. Ei hyödynnä esi- ja jälkilämpöä. - Pitää kahvinkeitintä tuntikausia päällä. - Jääkaappi ja pakastin ovat vanhoja energiasyöppöjä, joiden energiankulutusta lisää paksu jääkerros. - Kylmälaitteet on sijoitettu hellan viereen. HANKINNAT N. Ero - Hankkii vain tosi tarpeeseen. - Suosii palveluita, lainaamista ja yhteiskäyttöä. - Korjauspalveluita hyödyntämällä antaa monelle tuotteelle vielä toisen elämän. - Ostopäätöstä tehdessä hän suosii: Kestäviä Käytettyjä Monikäyttöisiä Lähellä tuotettuja Kierrätettäviä tuotteita Ympäristömerkittyjä tuotteita T. Örskä - Heräteostelija. - Omistaa monia harvoin tarvittavia laitteita. - Rikkimennyt tavara joutuu suoraan kaatopaikalle. - Ostopäätökseen vaikuttaa keskeisesti mainonta.

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Sisältö Kestävä kuluttaminen ja kohtuus Jätteen synnyn ehkäisy Tuotteen elinkaari Ekotehokkuus Ekologinen

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen.

Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Väittämä Jos jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen. Voisin kuvitella ostavani tavaroita tai vaatteita kirpputorilta. Jos tarvitsen jonkin tavaran jota käytän

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6)

KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI. KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) KÄSIEN PESUN JÄLKEEN KUIVAAT KÄTESI. ONKO PAREMPI KÄYTTÄÄ KÄSIPAPERIA (siirry kohtaan 32) VAI PYYHKIÄ KÄDET PYYHKEESEEN (siirry kohtaan 6) BIOJÄTETTÄ EI VIEDÄ KAATOPAIKALLE, VAAN SIITÄ TEHDÄÄN BIOETANOLIA,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Jaana Hiltunen Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun kulutusta ja jätteen

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Kilpailuparin Numero: Kilpailijoiden Nimet: TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Tehtävä tehdään lyijykynällä tälle tehtäväpaperille. Lisäpaperia saa tarvittaessa käyttää, käytetyt lisäpaperit tulee myös palauttaa

Lisätiedot

Sata pientä vai kolme isoa tekoa?

Sata pientä vai kolme isoa tekoa? Kepeää elämää! Nuukuusviikon seminaari Vanhalla 17.4.2008 Sata pientä vai kolme isoa tekoa? Suomalaisen ekologinen selkäreppu ja sen keventäminen Satu Lähteenoja kestävän kulutuksen tutkija Suomen luonnonsuojeluliitto

Lisätiedot

C. Ennen kuin aloitatte suojuksen suunnittelun, miettikää ryhmänne. D. Valmis suojus arvioidaan seuraavasti (maksimissaan 50.

C. Ennen kuin aloitatte suojuksen suunnittelun, miettikää ryhmänne. D. Valmis suojus arvioidaan seuraavasti (maksimissaan 50. C. Ennen kuin aloitatte suojuksen suunnittelun, miettikää ryhmänne ajankäyttöä. Apuna voi käyttää seuraavaa aikataulua: Ideointi 15 minuuttia Suunnittelu 30 minuuttia Toteutus 30 minuuttia Tauko 5 minuuttia

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Luentokurssi Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa (13.3.-8.5.2014)

Luentokurssi Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa (13.3.-8.5.2014) Luentokurssi Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa (13.3.-8.5.2014) Yhteistyöprojekti yhtiön DS Smith Packaking Oy:n ja Lielahden yläkoulun kanssa Tekijät: Hilla Saarela, Sanna Kellokoski ja Esa

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

TARKKAILIJA VON KAARA

TARKKAILIJA VON KAARA TARKKAILIJA VON KAARA Tavoite: Oppilaat tiedostavat henkilöautojen hallitsevan aseman jokapäiväisessä elämässämme. Verrata henkilöautojen suosioita muihin liikkumistapoihin. Osoittaa, millä perusteella

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Selvittäkää, kuinka paljon seuraavista tuotteista on maksettu veroja valtiolle?

Selvittäkää, kuinka paljon seuraavista tuotteista on maksettu veroja valtiolle? VEROT Elintarvikkeet 14 % - Esim. leipä, maito, mehu Makeisvero 0,95 kilogrammalta ja 11 senttiä litralta - esim. 2,50 makeispussista (200g) veron osuus on 0,19. Makeisvero koskee suklaan ja karamellien

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Jätteiden lajittelu Kierrättäminen Ympäristöopas Ympäristökilpailu

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella?

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? Arkikielessä sanat halu ja tarve sekoittuvat herkästi ja ihminen saattaa mainita esimerkiksi tarvitsevansa uudet kengät haluamisen sijasta. Mitä eroa on halulla

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Kestävät arvot hankinnoissa

Kestävät arvot hankinnoissa Kestävät arvot hankinnoissa Keinoja ja käytäntöjä jätteiden vähentämiseen työpaikalla Jaana Itälä-Laine Kulutusyhteiskunta Julkiset hankinnat Suomessa julkisen sektorin hankintojen arvo on n. 30 miljardia

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi Tänään sukellamme liikennemerkkien runsaaseen maailmaan. Aivan aluksi sinun kannattaa etsiä päivän lehdestä liikennemerkkiaukeama.

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

Liikenneväylät kuluttavat

Liikenneväylät kuluttavat Liikenneväylät kuluttavat Suuri osa liikenteen aiheuttamasta luonnonvarojen kulutuksesta johtuu liikenneväylistä ja muusta infrastruktuurista. Tie- ja rautatieliikenteessä teiden ja ratojen rakentamisen

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU

TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU TAVOITTEENA VIHREÄ LIPPU VEIKKOLAN KOULUN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAA Arttu 5D KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools ohjelmaa Idea sai alkunsa Tanskassa 1990

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista

Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista Tarvikkeet: ruokakuvat, saatavilla WWF:n materiaalipankista Muodosta tilaan jana, jonka toisessa päässä on samaa mieltä ja toisessa päässä eri mieltä. Anna jokaiselle oppilaalle ruoka-ainekortti, jonka

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

Espoon kaupungin työyhteisöjen Ekoteko-kilpailun voittajat. Tuija Stambej, Ympäristökeskus

Espoon kaupungin työyhteisöjen Ekoteko-kilpailun voittajat. Tuija Stambej, Ympäristökeskus Espoon kaupungin työyhteisöjen Ekoteko-kilpailun voittajat Tuija Stambej, Ympäristökeskus Ekoteko-kilpailu keräsi kaupungin työyhteisöistä yli 50 arjen ekotekoa Espoon kaupungin työyhteisöjä pyydettiin

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat Harjoitus 12: INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN KERTAUS Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuuksien ja suhteiden kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja palikkatehtäviä

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

Vapaa-ajan vietto liikenne ilonpilaajana

Vapaa-ajan vietto liikenne ilonpilaajana Vapaa-ajan vietto liikenne ilonpilaajana Karoliina Luoto, Suomen Liikunta ja Urheilu Sini Veuro, Kansalaisjärjestöjen Kierrätysliike Suomen Teollisen Ekologian Seuran seminaari Materiaalivirrat ja kulutus

Lisätiedot

Luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämisen halukkuus päiväkodeissa. Eeva Ipatti ja Outi Jalovaara 3.6.2010

Luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämisen halukkuus päiväkodeissa. Eeva Ipatti ja Outi Jalovaara 3.6.2010 Luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämisen halukkuus päiväkodeissa Eeva Ipatti ja Outi Jalovaara 3.6.2010 Tutkimuksen kulku Ensin tehtiin alustava kysely sellaisiin päiväkoteihin, joissa luomu- ja kasviruokaa

Lisätiedot

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Ryhmäraportti Jenni Kämäri, Anne Laitinen, Anssi Louet, Päivi Mäkimartti, Katri Åström Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto Tradenomi (AMK) KEMI/TORNIO 2012

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Hankkeen taustaa Kunnanvaltuuston päätös rakentaa Sodankylään uusi keskuskeittiö Tavoitteena löytää uusi, kannattavampi ja tehokkaampi toimintatapa Uuteen keskuskeittiöön keskitetään koko kunnan aterioiden

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

TOUKOTIEDOTE 2017 KUTSU YKKÖSTEN ÄIDEILLE. Oppilaskunnan Iikkarin Tähdet tapahtumassa nähtiin jälleen taidokkaita ja iloisia esityksiä.

TOUKOTIEDOTE 2017 KUTSU YKKÖSTEN ÄIDEILLE. Oppilaskunnan Iikkarin Tähdet tapahtumassa nähtiin jälleen taidokkaita ja iloisia esityksiä. TOUKOTIEDOTE 2017 Tässä tiedotteessa on 7 sivua : Kutsu ykkösten äideille, kuukauden hyve: Vastuullisuus ympäristöstä, Toukokuun aikataulu, Kesäohjelmaa KUTSU YKKÖSTEN ÄIDEILLE Ekaluokkalaisten äidit kutsutaan

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

Mainokset ja media. Elina Kivelä & Rosa Tervonen

Mainokset ja media. Elina Kivelä & Rosa Tervonen Mainokset ja media Elina Kivelä & Rosa Tervonen Mainoslause itsestä Kirjoita lappuun ylistävä mutta totuudenmukainen mainoslause itsestäsi. Älä paljasta lappuasi muille! Mainoslause voi liittyä ulkonäköösi

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus. Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai kontaktointi

Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus. Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai kontaktointi Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 KULUTTAJATIETOUS-PELIKORTIT Avainsanat: kuluttaminen, ympäristö, kierrätys, kemikaaliturvallisuus Luokkataso: 5.-9. lk Välineet: pelikortit väritulosteena, laminointi tai

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 TNS 2014 1 Kuinka tärkeää? 2 Mitkä asiat? 3 Vaikuttaako? TNS 2014 2 76% TNS Gallupin tutkimus

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

Ympäristökoulu Polku palvelee

Ympäristökoulu Polku palvelee Ympäristökoulu Polku palvelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT Tavoite: Oppilas ymmärtää, että vesi on rajallinen luonnonvara ja että kulutamme vettä turhaan joka päivä. Oppilas oppii huomaamaan turhan vedenkulutuksen ja osaa estää sen. Tehtävä:

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS

LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS LUENTORUNKO YLÄASTEEN KEMIAN OPETUKSEEN EKOLOGINEN SELKÄREPPU, TUOTTEEN ELINKAARI, KESTÄVÄ KEHITYS 1) Esimerkkituotteen elinkaari Tuotteen elinkaarta voi havainnollistaa esimerkkituotteen avulla. Esimerkkinä

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut Ympäristöpeli Kipinä Ympäristöpeli Kipinä on kevyt ja hauska tapa käsitellä ympäristötietoa. Se on suunnattu aikuisille, ja siinä on kahdeksan perusteemaa. Pelin kortteihin voivat tarttua ihan tavalliset

Lisätiedot

Tulevaisuuden suunnittelu ja innovatiivinen oppiminen tulevaisuudessa 24. -25.4.2012 Pepe Nummi

Tulevaisuuden suunnittelu ja innovatiivinen oppiminen tulevaisuudessa 24. -25.4.2012 Pepe Nummi Tulevaisuuden suunnittelu ja innovatiivinen oppiminen tulevaisuudessa 24. -25.4.2012 Pepe Nummi Työpaja Palaa omaan mukavaan aamupäivän ryhmään! 2 Tulevaisuutta esiin - trendinanalyysejä fasilitoiden Fasilitaattori

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Harjoitus 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua Oppilaat saavat etsiä mieleisensä kiven. Tehtävä voidaan myös toteuttaa kotinä, jolloin oppilaat ottavat mukaan kiven kotoaan. - Mistä löysit

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön ABC

Kehitysyhteistyön ABC Kehitysyhteistyön ABC järjestöille Oletko kiinnostunut kansainvälisistä asioista? Vaikuttamisesta? Yhteiskunnallisista kysymyksistä? Oletko miettinyt, mikä on roolisi globaalissa maailmassa? Millainen

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Suomen Palautuspakkaus Oy Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin,

Lisätiedot