Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 1: Pakkausjäte Tavoite: Vartio suunnittelee, hankkii ja valmistaa aterian kokouksessa tai retkellä niin, että syntyy hyvin vähän tai ei ollenkaan pakkausjätettä. Tarpoja oppii kiinnittämään huomiota pakkausjätteen määrään ja siihen, millaisista pakkauksista turhaa jätettä tulee. Tarpoja oppii välttämään näitä pakkauksia varsinkin retkillä ja leireillä. Vartionjohtajan ohje: Pyydä vartiolaisia suunnittelemaan sellainen ateria, jonka valmistuksessa syntyy tuskin ollenkaan pakkausjätettä. Ateria voi olla mikä tahansa retken aterioista tai iltapala kokoukseen. Voitte myös jakaa tarpojat pienempiin, esim. 2 4 hengen ryhmiin, ja lisätä suunniteltavia aterioita vartion koon mukaan niin, että saatte suunniteltua vaikka jopa koko viikonloppuretken kaikki ateriat. Käyttäkää suunnitteluun osa retkeä tai ruuanvalmistuskokousta edeltävästä tapaamisesta. Valmistakaa myös suunnittelemanne ateriat. Käy lopuksi yhdessä tarpojien kanssa läpi tuotetut jätemäärät. Anna palautetta siitä, olisiko pakkausjätteiden määrää vielä voinut vähentää. Jos käytät Johtajanopasta, huomaa, ettei tämän aktiviteetin kohdalla oleva linkki kierrätyskeskuksen sivuille enää sellaisenaan toimi.

2 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 2: Pakkausmerkinnät Tavoite: Vartio selvittää, mitä tietty pakkausmerkki tarkoittaa, ja etsii kaupasta erilaisin pakkausmerkein varustettuja tuotteita. Lisäksi vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Vartionjohtajan ohje: Etsittäviä merkkejä ovat esimerkiksi Reilu kauppa, Avainlippu, Joutsenlippu ja Sirkkalehtilippu. Verratkaa myös hintoja: esim. joutsenlipulla varustetun lihan tai leikkeleen hintoja vastaaviin merkittömiin tuotteisiin Reilun kaupan merkki on todistus siitä, että tuote on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden ja tiukkojen ympäristökriteereiden mukaan. Lisäksi on varmistettu, ettei lapsityövoimaa ole käytetty, työntekijät ovat saaneet asianmukaista palkka ja myös heidän muut työhön liittyvät perusoikeutensa toteutuvat. Lisätietoa: reilukauppa.fi. Vinkki: perehtykää suklaan reiluun kauppaan. Avainlippu on Suomalaisen työn liiton myöntämä merkki Suomessa valmistetulle tuotteelle, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 %. Kotimaisuusasteen laskeminen on monimutkaista, siihen vaikuttavat mm. raaka-aineiden ja työn kustannukset. Merkkiä myönnetään siis paljon myös muille kuin ruoka-aineille. Lisätietoja: avainlippu.fi Joutsenlippu on elintarvikkeiden merkki. Tällä merkillä varustetut tuotteet ovat Suomessa valmistettuja, ja tuotteiden kotimaisuusasteen täytyy olla 75 %. Lihan, kalan, kananmunan ja maidon täytyy olla täysin suomalaista. Lisäätietoja: hyvaasuomesta.fi, tältä sivustolta löytyy myös reseptejä. Sirkkalehtilippu on kasvisten, marjojen ja kukkien laatumerkki: kaikkien näissä tuotteissa olevien kasvisten pitää olla suomalaisia, laadultaan ykkösluokkaa ja niiden tuotannossa on otettu huomioon myös ympäristönsuojelu. Lisätietoja: kasvikset.fi, tältä sivulta löytyy myös paljon reseptejä ja muuta hauskaa tietoa kasviksista. Tästä aktiviteetista saa vaativamman, jos vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Kokouksesta voi kirjoittaa jutun Kellokkaaseen, vartion lehteen tai MSK:n nettisivuille. Tarvikkeet: 1 tai useampia tietokoneita, jos haluatte selvittää yhdessä vartion kanssa netistä kokouksen aikana pakkausmerkintöjä. Reseptejä ruuanvalmistukseen, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raakaaineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

3 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 3: Luomuruoka Tavoite: Tarpoja etsii kaupasta luomuruokaa ja ottaa selvää, mikä tekee ruoasta luomua. Lisäksi vartio suunnittelee ja toteuttaa luomuaterian. Vartionjohtajan ohje: luomuruoka.fi -sivuilta löytyy runsaasti tietoa ja linkkejä aiheesta sekä seuraava luomun määritelmä on. Luomu tarkoittaa luonnonmukaista. Virallisesti luomulla tarkoitetaan valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin sitoutunutta kasvinviljelyä, kotieläintuotantoa sekä elintarvikkeiden jalostusta ja markkinointia. Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin. Tuotantotapa ulottuu pellolta aina valmiisiin elintarvikkeisiin asti. Luomuruokaa kannattaa etsiä vertailun vuoksi parista eri kaupasta: vertailukohteiksi voi valita esimerkiksi pikkukaupan ja iso marketin (esim. Puutarhakadun K-market/Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa verrattuna Stockmaniin, Wiklundiin tai Anttilaan). Tällä hetkellä Kupittaan City-Marketissa on hyvä luomuruokavalikoima. Lisäksi Turusta löytyy luomuun erikoistuneita kauppoja, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Myös 2 erilaista pikkukauppaa tai 2 suurta kauppaa voi verrata toisiinsa. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta luomuraaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

4 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 4: Lähiruoka Tavoite: Vartio menee torille tai lähikauppaan ja selvittää, mistä ruoat ovat peräisin sekä valmistaa lähiruokaa. Tarpoja tiedostaa lähiruoan edullisuuden ympäristölle. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kilpailun. Jakaantukaa ryhmiin, joiden tehtävänä on löytää kaupasta tai torilta mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Itse poimitut marjat ja sienet sekä itse kalastetut kalat ovat myös lähiruokaa. Kisan aiheena voi olla joko löytää mahdollisimman lähellä tuotettu tuote tai mahdollisimman monta 30 km:n säteellä kololta tuotettua tuotetta. Tutustumiskohteiksi sopivia erilaisia kauppoja: esim. Puutarhakadun K-market, Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa; Kauppahalli, Stockman, Wiklund, Kupittaan City-Market tai Anttila. Tutustumisen arvoisia ovat myös luomuruokaan erikoistuneet kaupat Turussa, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. kauppahalli sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin (huom. myös iltatori-ajat): Tämän aktiviteetti sopiikin oikein hyvin esimerkiksi lauantaikokoukseksi. Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta lähellä tuotetusta raaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

5 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 5: Kokkisota jatkotarppoon Tavoite: Vartio vertaa luomu-, lähi- tai kasvisruokaa tavalliseen ruokaan. Tarpoja tiedostaa näiden ruokien ympäristöedut. Vartionjohtajan ohje: Toteutetaan kuten taso 3 tai 4, mutta verrataan luomu/lähi/kasvisruokaa tavalliseen. Vartio valmistaa joko aterian tai välipalan koloiltaan tai 1 aterian retkelle sekä tavallisista raaka-aineista että luomu-, lähi- tai kasvisruuasta. Esimerkki 1: Hintavertailu Vartio jaetaan 2 osaan, molemman ryhmät hankkivat raaka-aineet ja valmistavat saman ruuan: toinen ryhmä hankkii raaka-aineet mahdollisimman edullisesti, toinen taas ostaa vastaavat raaka-aineet, mutta niistä pitää olla luomu- tai lähiruokaa mahdollisimman paljon. Ateriat valmistetaan samaan aikaan, ja verrataan myös makua ja hintaa. Arvostelusta tehdään juttu myös Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin. Tämä tason tekemiseen menee 3 4 kokousta tai 3 kokousta + retki: 1. Kokous (osa) Vartionjohtajat kertovat aktiviteetista, jakaudutaan ryhmiin, sovitaan ja suunnitellaan valmistettava ateria ja tehdään ostoslista. Muistakaa katsoa, löytyykö kolon kaapista ruoka-aineita, joita voi hyödyntää. 2. Kokous Ryhmät käyvät kaupassa. Kerätkää kuitit talteen, hintavertailun voi tehdä aktiviteetin lopussa. 3. Kokous tai retki Aterioiden valmistus ja syöminen. Verratkaa sekä raaka-aineiden että valmiin ruuan ulkonäköä, tuoksua ja makua ja tehkää muistiinpanoja. 4. Kirjoittakaa juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Ottakaa vertailussa huomioon myös eri raaka-aineiden eettisyys ja ekologisuus, esim. pakkausmateriaalin määrä. Esimerkki 2: Kasvisruokaa Vartio valmistaa aterian joko koloiltaan tai retkelle pelkästään kasviksista. Jos vartio on kiinnostunut asiasta, voitte suunnitella vartion omalle retkelle ruokalistan, jossa on pelkästään/mahdollisimman paljon kasvisruokaa.

6 Tästä vaihtoehdosta voi tehdä hyvinkin laajan: siihen voi käyttää 1 kokouksen tai tehdä jopa majakan. Alla majakkavaihtoehto, josta voi ajan ja kiinnostuksen mukaan supistaa vartiolle sopivan kokouksissa toteutettavan vaihtoehdon: 1. Monella tarpojalla on voimakkaita mielipiteitä kasvisruoan puolesta tai sitä vastaan: Aloittakaa keskustelemalla näistä mielipiteistä, vartionjohtajat myös kirjaavat eri mielipiteitä ylös. 2. Suunnitelkaa toteutettava ateria tehdäänkö se pelkästään omalle vartiolle vai tarjoillaanko se esim. myös vanhemmille (tässä on myös varainhankintamahdollisuus!) tai toiselle ryhmälle, esim. toiselle vartiolle (KITT) tai sudenpentulaumalle. Tai suunnitelkaa haikin/retken ruokalista kasvispainotteiseksi. 3. Selvittäkää kasvisruoan vaikutusta ympäristöön (kts. Tarpoja vastaan ilmastonmuutos ja Kuluttajan vastuu - aktiviteetit) 4. Selvittäkää myös kasvisruoan ravintosisältöä: esim. mitä pitää ottaa huomioon, jotta ateriassa on tarpeeksi proteiineja 5. Selvittäkää tuoreiden kasvisten hintoja ja käytössänne oleva rahamäärä 6. Ostosten teko 7. Aterian/aterioiden valmistus. Muistakaa jatkotarpon majakan raportointi: pitäkää päiväkirjaa, tehkää muistiinpanoja ja ottakaa paljon valokuvia. Myös videon voi tehdä. 8. Siivous 9. Majakan purku: keskustelkaa, muuttuiko jonkun käsitys kasvisruuasta majakan perusteella. Vartionjohtajat tekevät muistiinpanoja keskustelusta. 10. Raportointi: Tehkää majakasta juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai päiväkirjaan tai MSK:n nettisivuille. Muistakaa kuvitus, kertokaa käyttämiänne reseptejä. Kertokaa myös keskusteluistanne, ja siitä, miten tarpojien mielipiteet muuttuivat/vahvistuivat entisestään. Luotsin ohje: Sovi vartionjohtajien kanssa, kuka hoitaa kutsut ja muun yhteydenpidon muihin ryhmiin/vanhempiin, jos teette majakan tai kutsutte muita ryhmiä tai vieraita mukaan ruokavertailuun. Tarvikkeet: Reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista. Ravintosisältötaulukoita, esim. Raportointia varten muistiinpanovälineitä, tietokone, kameroita, mahdollisesti videokamera, päiväkirja.

7 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 1: Toteutan minulle ja parilleni annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Taso 2: Toteutan yksin annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Tavoite: Tarpoja toteuttaa tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja pitämään kiinni sovituista asioista. Vartionjohtajan ohje: Tarpoja(pari)n tehtävänä on toteuttaa valmiin ohjeen avulla kierrätysaiheinen tehtävä seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa. Näillä tasoilla tarpojien ei tarvitse suunnitella tehtävää, vaan se on seikkailija-/sudenpentujohtajien tehtävä. Esimerkki 1: Esimerkki 2: Esimerkki 3: Tarpojat vetävät kierrätysaiheisen leikin, kilpailun tai askartelun seikkailijoille tai sudenpennuille Tarpojat pitävät seikkailijoille/sudenpennuille kierrätysaiheisen kokouksen. Jokainen tarpoja/pari vetää oman osuutensa kokouksesta. Jos vartiossa on paljon tarpojia, on käytännössä parasta jakautua 2 ryhmään, jotka menevät eri seikkailijavartioiden/laumojen kokouksiin. Tarpojat ovat rastimikkoina kaupunkisuunnistuksessa tai seikkailijoiden/sudenpentujen retkellä maastoradalla, joiden aiheena on kierrätys. Jokainen tarpoja/pari vetää oman rastinsa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa. Kun seikkalija/sudenpenturyhmän johtajat ovat kertoneet kokouksen/maastoradan suunnitelmasta, vartionjohtajat tai luotsi jakavat johtamistehtävät tarpojille. Etukäteen on sovittu enintään 2 johtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa, ja he antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet tapahtumasta, esim. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään sekä auttavat tarvittaessa. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa.

8 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 3: Suunnittelen ja toteutan parini kanssa kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Taso 4: Suunnittelen ja toteutan yksin kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Tavoite: Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa tai yksin tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja suunnittelemaan toimintaa. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kierrätysaiheisen radan tai muun kokouksen seikkailijoille tai sudenpennuille. Suunnitelkaa yhdessä radalle/kokoukseen erilaisia rasteja ja tehtäviä ja jakakaa jokaiselle parille oma aiheensa. Tarpojien tehtävänä on sitten joko parin kanssa tai itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa annetusta aiheesta seikkailijoille/sudenpennuille sopiva rastitehtävä, esimerkiksi leikki, kilpailu tai askartelu. Esimerkki 1: Askartelu Kierrätysaiheisia askarteluvinkkejä: katso liitteet Ohjeita kierrätysmateriaalista, Kierrätys villapaidasta tai Napeista koru. Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä aastajalle Esimerkki 2: Lajittelukilpailu Lajittelukilpailu on yksilöiden tai pienien ryhmien välinen kilpailu, joka voidaan järjestää koloillassa tai maastossa. Kilpailussa joukkueen tehtävä on mahdollisimman nopeasti lajitella annetut roskat eri kategorioihin. Lajitteluvaihtoehtoina tulee olla biojäte, paperin, lasin ja metallin keräys, tölkkien palautus, nestepakkauskartonki, ongelmajäte, sekajäte ja uudelleen käyttö. Lajiteltavat roskat voivat olla esim. teepussi, ikkunallinen kirjekuori, sanomalehti, lasipurkki metallikannella, limu-, maito- ja mehutölkki, paristo, kännykän akku, muovimuki, muovipussi, jogurttipurkki, tyynyliina tai pyyhe, palautuslimupullo, metallipurkki. Hyödyllisiä linkkejä:

9 Esimerkki 3: Lajitteluleikki Tila jaetaan osiin, joista jokainen on jonkun jätteen keräysastia (esim. kentän neljästä laidasta yksi on komposti, toinen lasinkeräys, kolmas paperinkeräys ja neljäs sekajäteastia). Leikinjohtaja huutaa eri jätteitä, jolloin kaikki leikkijät juoksevat aina kunkin jätteen oikeaan lajittelupaikkaan. Esim. huudettaessa kurkun kuoret, leikkijät juoksevat kompostiin ja huudettaessa säilykepurkki, jolle ei tässä ole omaa lajittelupaikkaa, leikkijät juoksevat sekajäteastiaan. Haluttaessa väärään paikkaan juossut tai hitain leikkijä voidaan tiputtaa pois. Leikkiä voi vaikeuttaa lajitteluastioiden määrää kasvattamalla tai erikoistamalla. Voidaan esim. lajitella eri paperilaatuja, jolloin valkoinen kopiopaperi, värillinen paperi, sanomalehtipaperi ja muut paperit ovat eri paikoissa. Leikkiä voi muunnella myös siten, että leikkijät saavat leikinjohtajalta kuvakortteja (jätteiden kuvia), joita vievät erivärisiin keräilypönttöihin. Lähde: SP:n Ympäristöleikki-vihko. Esimerkki 4: Kirpputori Tarpojat tuovat kotoaan kirpputorille myytäväksi kelpaavaa tavaraa ja pyytävät seikkailijoita/sudenpentuja tekemään samoin. Sen jälkeen tarpoja- ja seikkailijavartiot tai sudenpentulauma vievät tavarat yhdessä valitsemalleen kirpputorille ja tutustuvat kirpputorin toimintaan. Vaihtoehtona on järjestää oma kirpputori kololla ja vaihtaa tarpoja- ja seikkailijavartioiden/sudenpentulauman kesken tarpeettomia tai pieneksi jääneitä tavaroita. Esimerkki 5: Tuunauskokous Tarpojat ja seikkailijat tuovat käyttämättä jääneitä retki- ja leiri- tai muita varusteita kotoaan ja tuunaavat näitä uudelleen käytettäviksi sopiviksi Esimerkki 6: Johtamistehtävä pienille vartioille Tarpojavartio organisoi sudenpentujen/seikkailijoiden ja tarpojien yhteisellä retkellä jätteiden lajittelun: varaa ja merkitsee tarvittavat roskikset; ohjeistaa lajittelusta sekä johtajat että muut retkellä olevat sekä lopuksi huolehtii, että lajitellut jätteet päätyvät oikeisiin roska-astioihin joko retkipaikalla tai kololla Esimerkki 7: Vastuutehtävä ilman seikkalijavartiota/sudenpentulaumaa Onko kolon tai retkipaikan jätteiden lajittelussa parantamisen varaa? Ideoikaa parannuskohteita tarpojavartion kanssa yhdessä (esim. siistimmät merkinnät eri roskiksiin tai uudet, selkeämmät roskikset erilaisten roskien lajitteluun). Luotsi tai vartionjohtajat keskustelevat ehdotuksista kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa ennen toteutusta. Toteuttakaa sitten parannukset yhdessä vartion kanssa. Kertokaa lopuksi

10 muille kolon käyttäjille parannuksista joko vierailemalla kokouksissa, laittamalla ilmoitus kolon ilmoitustaululle tai MSK:n nettisivuille ja/tai lähettämällä kolon käyttäjille sähköpostia. Esimerkki 8: Kolon roinat kiertoon Onko kololla vanhoja tavaroita, joille löytyisi uutta käyttöä, esimerkiksi vanhoja astioita, joita ei käytetä enää ruoanvalmistukseen, mutta jotka olisivat tarpeen näytelmärekvisiittana tai askartelukaapissa? Entä retki- ja leirivarusteet tai kolon kalustus? Vai löytyykö kolon askartelu- tai muista kaapeista sellaista roinaa, jolle ette keksi mitään käyttöä? Ennen kuin heitätte kuitenkaan mitään pois, miettikää pitääkö asiasta sopia ensin kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa (luotsi/vartionjohtajat). Siivous- ja uudelleenkäyttökerran voi toteuttaa myös yhdessä seikkailijoiden/sudenpentujen kanssa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa, ja sopii mm. aikataulun ja yhteisestä kokouksesta tiedottamisen lapsille ja nuorille. Etukäteen sovitaan myös enintään 2 vastuujohtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa ja pitävät koko suunnittelun ja toteutuksen ajan kaikki langat käsisään: vastuujohtajat antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet esim. tapahtuman. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään ja auttavat tarvittaessa.. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa. Jos vartio tekee vastuutehtävän kolon kierrätystä parantamalla tai muuten koloa siivoamalla, luotsi varmistaa, että myös muut ryhmät ja johtajat saavat tiedon asiasta. Tarvikkeet: Kokouksessa tarvittavat askarteluvälineet, -tarvikkeet ja ohjeet. Lajitteluleikkeihin tai kilpailuihin roskia. Kirpputorikokoukseen kirpputorille vietäviä vaatteita ja tavaroita. Tuunauskokoukseen tuunattavia vaatteita ja ompelutarvikkeita. Kierrätyksen parannus kokouksiin tai retkille merkkausvälineitä, esim. paksuja tusseja, laminointivälineet tai kartonkia, lajitteluohjeet voitte tarkastaa esim. osoitteesta tsj.fi. Liitteet: (löytyvät kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta) Ohjeita kierrätysmateriaalista Kierrätys villapaidasta Napeista koru Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä:

11 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 1: Ekotehobingo Tavoite: Vartio pelaa ekotehobingoa ja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Ekotehobingon ohjeineen löydät liitteistä ja kolon tietokoneelta Tarpojaohjelma -kansiosta. Tutustu ennen bingoa sen sisältämään tietoon - bingo on parhaimmillaan opitun kertaamisessa. Näppärä vartionjohtaja tekee bingosta maastoversion, esim. oikeat vastaukset onkin piilotettu rajatulle alueelle mastoon. Muut toteutusesimerkit: Vieraillaan kunnan ympäristökeskuksessa (jos on) ja katsotaan, mitä retkeily- tms. materiaaleja sieltä saa ilmaiseksi. Ympäristökeskusten tehtävät siirtyneet 2010 elykeskuksille, eivät hoida kuluttaja-asioita. Selvitetään, millaisia hienoja luontokohteita omasta kunnasta löytyy ja käydään niissä (esim. -> Natura-alueet). Siirretty aktiviteettiin Vaikuttava luonto (taso 2) Liitteet: Ekotehobingo

12 Ekotehobingo Lähde: www05.turku.fi/ekoteho/opettaja/biologia.htm Vartionjohtajan ohje: Jokainen vartiolainen tarvitsee palan ruutupaperia, johon pyydät heitä piirtämään neljä kertaa neljä (4x4) ruudukon. Pyydä seuraavaksi vartiolaisia kirjoittamaan ruudukkoon numerot Jokaiseen ruutuun tulee yksi numero. Numeroita ei tule laittaa järjestykseen, mutta silti on hyvä aloittaa ykkösestä ja edetä järjestyksessä kunnes kaikki numerot on kirjoitettuna. Ja sitten vaan bingoamaan! Laita vastaukset (ks. alla) esimerkiksi fläpille tai vastaavalle kaikkien näkyville. Kerro, että jokaiseen kysymääsi kysymykseen löytyy näistä vaihtoehdoista yksi sopiva vastaus, jonka numeron jokainen rastittaa paperistaan. Kysy yksi kysymys listasta ja pyydä jokaisen kysymyksen jälkeen oikea vastausnumero. Vasta kun kaikki ovat saaneet oikean vastausnumeron rastitettua, voitte jatkaa bingoamista seuraavalla kysymyksellä. Vartiolainen, joka ensimmäiseksi saa vaaka- tai pystysuoran tai kulmasta kulmaan ulottuvan rivin, huutaa BINGO ja on voittaja. Usein bingoa kannattaa jatkaa niin kauan, että noin 3-5 tarpojaa on saanut bingon. Ekotehobingon kysymykset: 1. Miten muuten voit saada CD-levyn kuunneltavaksi kuin ostamalla omaksi? (5. Lainaamalla) 2. Fillaristasi irtosi pari pinnaa, kun kaaduit. Joutaako koko pyörä romuraudaksi vai onko olemassa joku ekotehokkaampi vaihtoehto? (16. Korjaaminen) 3. Kirjasto on ekotehokasta yhteiskäyttöä parhaimmillaan. Montako omaa kirjaa yksi kirjaston kirja vastaa? (9. Noin 60) 4. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto kertakäyttöiselle juomapullolle? (15. Uudelleen käytettävä versio) 5. Ekotehokkuus = enemmän hyvinvointia, vähemmillä (6. Luonnonvaroilla) 6. Jäte on luonnonvarojen tuhlausta, ja sitä ei ekotehokkaassa maailmassa tulisi syntyä lainkaan. Kuinka monta kiloa vuodessa tuotamme nykyään kotitalousjätettä per nuppi? (10. Noin 300) 7. Miten muuten voit saada elokuvan kotiin katsottavaksi kuin ostamalla omaksi? (13. Vuokraamalla)

13 8. Mikä on autoa ja mopoakin nopeampi ja ekotehokkaampi kulkuväline kaupunkien keskustoissa alle seitsemän kilometrin matkoilla? (3. Polkupyörä) 9. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto maapallon toisella puolella valmistetuille tuotteille? (11.Lähituotanto) 10. Montako kiloa jokaista suomalaista kohti maassamme kulutetaan luonnonvaroja joka päivä? (7. Noin 240) 11. Yksi tärkeä ekotehokkuuden kriteeri. (14. Kestävyys) 12. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon luonnonvaroja elämiseen kuin me teollisuusmaiden asukkaat, montako maapalloa tarvitsisimme ihmiskunnan tarpeiden täyttämiseen? (2. Noin 4) 13. MIPS kuvaa tuotteen ekologista taakkaa. MIPS pienenee ja tuotteen ekotehokkuus lisääntyy, kun tuotteen käyttökertojen määrä (8. Kasvaa) 14. Millaiseen pyyhkeeseen ekotehokas pyyhkii kätensä paperipyyhkeen sijaan? (1. Kankaiseen) 15. Liikuntaharrastuksessa suurin ekologinen taakka aiheutuu yleensä (12. Matkoista) 16. Mikä on roskista parempi paikka pieneksi jääneelle puserolle? (4. Kirpputori) Ekotehobingon vastaukset 1. Kankaiseen 2. Noin 4 3. Polkupyörä 4. Kirpputori 5. Lainaamalla 6. Luonnonvaroilla 7. Noin Kasvaa 9. Noin Noin Lähituotanto 12. Matkoista 13. Vuokraamalla 14. Kestävyys 15. Uudelleen käytettävä versio 16. Korjaaminen

14 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 2: Teemme kestävän kulutuksen tietoiskuja Tavoite: Vartio kokoaa omat energiansäästöideansa tietoiskuksi lippukunnan/vartion lehteen, blogiinsa, lippukunnan nettisivuille tai kololle näkyviin. Tarpoja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettia Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Kerratkaa ensin vartion kanssa, mitä kestävällä kulutuksella ja tuotteen elinkaarella tarkoitetaan. Esimerkki 1: Kestävän kulutuksen tietoiskut Tehkää 10 muistisäännön listan helpoista asioista, joiden avulla voi tulla vastuullisemmaksi kuluttajaksi (esim. sammutetaan valot huoneesta lähdettäessä, otetaan kauppaan oma kassi mukaan, käydään kirpputorilla, panostetaan kotimaisen ostamiseen, mietitään mitä todella tarvitaan ja mitkä ovat turhakkeita, ostetaan varaosia uuden sijasta). Jokainen tarpoja miettii esim. 1 energiansäätöidean omasta elämästään. Päättäkää yhdessä, mitkä säännöt sopivat teille, onko ideoita, joita joku ei voi hyväksyä, ja miksi? Kootkaa vartion omat kuluttamissäännöt, joihin jokainen sitoutuu tarpon ajaksi. Säännöt voi laittaa näkyville kolon seinälle, vartion päiväkirjaan, vartion tai lippukunnan lehteen tai blogiin. Lisätietoja linkeistä: kuluttajavirasto.fi, motiva.fi Esimerkki 2: Ympäristömerkit Tutustukaa erilaisiin ympäristömerkkeihin, niiden merkitykseen ja eroihin Ympäristöministeriön sivuilta saa lisätietoja: Esimerkki 3: Matkalla Suomessa -peli Motivan sivuilta (motiva.fi )on Matkalla Suomessa -nettipeli, jossa matkataan 30 suomalaisen kaupungin välillä ja vertaillaan erilaisten kulkutapojen hyötyjä ja haittoja sekä opetellaan kestävän kehityksen mukaista matkustamista. Peli sopii myös Tarpoja vastaan ilmastonmuutos aktiviteettiin (esim. tasolle 3) Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja ja esim. aikakausilehtiä, josta voi leikata kuvia, jos laitatte energiansäästövinkit kolon seinälle. Matkalla Suomessa peliin tarvitaan 1 tai useampi tietokone ja nettiyhteys.

15 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 3: Tutustumme erilaisiin kuluttajatyppeihin Tavoite: Vartio tutustuu erilaisiin kuluttajatyyppeihin. Tehdään kertomus, sarjakuva, näytelmä tai sketsi siitä, miten erilaiset tyypit erilaisissa tilanteissa toimivat. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Keksikää itse ensin, ketä kuuluu Laatu-Lahtisten, Trendi-Virtasten, vastuullisten Korhosten ja hintatietoisten Mattiloiden perheisiin. Vartion koon mukaan voitte jakautua pareihin tai ryhmiin, jotka edustavat näitä kulutustavoiltaan täysin erilaisia perheitä. Kertokaa sitten tarina, näytelkää tai piirtäkää sarjakuva, mitä kussakin näissä perheistä tapahtuu, kun perheen tarpojaikäinen lapsi tarvitsee uuden talvitakin perheen isä haluaa vaihtaa perhe lähtee suureen ruokakauppaan ostamaan juhlaviikonlopun ruokia Pohtikaa lopuksi, mihin perheeseen kukin teistä vartiolaisista (+johtajista) kuuluisi rahankäyttönsä perusteella. Ja haluaisiko joku kenties kuulua eri perheeseen? Jos teitte sarjakuvia tai kirjoititte kertomukset muistiin, ne voi julkaista MSK:n nettisivuilla, vartion blogissa tai lehdessä, Kellokkaassa tai laittaa näkyville kololle. Voitte keksiä myös itse lisää erilaisia rooleja. Kuluttajatyypeistä löytyy materiaalia kuluttajaviraston sivuilta kuluttajavirasto.fi opettajalle oppimateriaali. Tältä sivulta löytyvät myös seuraavat tyypit: Pitkäjänteinen suunnittelija on tottunut ajattelemaan hankintojen yhteyttä raha-asioihin on valmis säästämään ja tarvittaessa lykkäämään mielihyvää hän osaa tarvittaessa sanoa ei Jälkiviisas saattaa sortua johonkin turhaan välillä raha-asiat voivat tuottaa huolta, mutta saa ne kuitenkin hoidetuksi ei välttämättä suunnittele raha-asioita ei yleensä tee kahta kertaa samaa virhettä Satunnainen harkitsija pyrkii pitämään kirjaa raha-asioistaan, mutta ei jaksa kovin kauan joidenkin ostosten osalta käyttää paljon aikaa kiertelyyn ja vertailuun jättää säästämisen helposti kesken Antaa mennä tekee heräteostoksia ei yleensä tiedä paljonko hänellä on rahaa tai maksettavia laskuja

16 ottaa herkästi velkaa maksut tulevat usein yllätyksenä ei huolehdi eräpäivistä ei ole kiinnostunut omien tulojen ja menojen vertailusta Vastuullinen suosii uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä valitsee mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä ja eettisiä tuotteita pystyy elämään pienillä tuloilla ja pienillä menoilla ilmaisee kuluttajana mielipiteensä havaitsemistaan epäkohdista pohtii kriittisesti omia kulutustottumuksiaan Luotsin ohje: Johtajan oppaassa on mainittu Neuvokkaat-pelikortit tähän aktiviteettiin. Korttien painos oli loppu 2011, mutta lisätietoja löytää sivulta (päivitetty syyskuussa 2011)

17 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 4: Ekotehokkuus tarpojan arjessa Tavoite: Vartio pohtii roolihahmojen avulla jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Esimerkki 1: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät T. Örskän ja N. Eron salatut elämät on netissä osoitteessa: myös liitteenä. Ryhmätyönä kehitellään kulutustottumuksiltaan 2 ääripäätä edustavaa henkilöä. Hahmot voi piirtää isolle paperille tai pahville ja laittaa kololle näkyviin, piirtämisen jälkeen ryhmät esittelevät piirtämänsä hahmot ja kertovat heidän elämästään toisilleen. Voitte myös näytellä hahmot ja kohtauksia heidän elämästään. Purkakaa lopuksi aktiviteetti keskustelemalla yhdessä, muistuttaako kukin vartiolainen (ja johtaja) enemmän T.Örskää vai N.Eroa. Millaisia muutoksia tavoissa kunkin pitäisi tehdä kasvaakseen vastuullisemmaksi kulutustottumuksiltaan? Esimerkki 2: Supersankarit Klonkun jalanjäljillä Lähde: Myös liitteenä. Supersankarit Klonkun jäljillä (eli liitteen sivut 12-17) on osa Vihreää draamaa tavaramaailmassa ohjelmapakettia. Paketti on pääkaupunkiseudun kuluttajaviraston tekemää materiaalia nuorten ympäristö- ja kulutuskasvatukseen. Supersankarit Klonkun jäljillä -ohjelma kestää ohjeen mukaan 90 min, mutta enemmänkin aikaa siihen voi käyttää, jos tekee pohdintaosuudet huolellisesti ja panostaa roolien miettimiseen ja esittämiseen. Ohjelman ideana on tarina tavaraan rakastuvasta nuoresta, josta tulee tavarasta riippuvainen Klonkku. Tarpojat esittävät valitsemiaan supersankareita, joita ominaisuuksineen on lueteltu ohjelmapaketin lopuksi ja jotka pienissä ryhmissä pelastavat nuoren riippuvaisuudestaan. Supersankarit Klonkun jäljillä sopii hyvin retken iltaohjelmaksi tai yksinään 1 kokouksen aiheeksi. Ohjelmasta voi myös ottaa myös pienempiä osia tai tehdä pohdintaosuudet eri kerralla kuin itse roolipelin. Esimerkki 3: Ekokassit Ommelkaa kauppakasseja tai hedelmäpunnituspusseja (ohje liitteenä). Pusseja voi esim. antaa lahjaksi, myydä vanhemmille ja kerätä rahaa vartiolle tai jakaa esim. kaupalla ilmaiseksi. Taustaksi tarpojat voivat lahjojen saajille tai ostajille kertoa, että näin yritetään saada ihmiset irtautumaan muovikassikulttuurista.

18 Esimerkki 4: Aineettomat lahjat Keksikää ja antakaa aineettomia lahjoja läheisillenne. Aineettomia lahjoja ovat esim. lahjakortit vaikkapa elokuviin tai palvelulahjat kuten siivous tai hieronta Tarvikkeet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät: suuria papereita tai kartonkia ja kyniä, jos haluatte piirtää hahmot. Muuta rekvisiittaa, jos haluatte näytellä hahmot. Koko Supersankarit Klonkun jäljillä -roolipelin tarvikkeet ohjeen mukaan ovat: kasvovärejä, meikkisieni, Klonkun vaatteet: harmaat liian kireät trikoot ja pieni huppari tai vastaavat, nuoren valmiiksi piirretty hahmo isolla paperilla, tussi, supersankarikortit, kyniä, tyhjiä paperilappuja, saksia, maalarinteippiä. Yhteen hedelmäpussiin tarvitaan 30 x 60 cm pala valoverhoa, hyttysverkkoa tai muuta läpinäkyvää, mutta ei liukasta kangasta; 70 cm paksuhkoa nyöriä; tavallista ompelulankaa; hakaneula ja sakset. Lisäksi tarvitaan 1 tai useampi ompelukone. Jos haluatte tehdä aineettomien lahjojen lahjakortteja, niihin tarvitaan paperia, kartonkia, sakset, liimaa, mahdollisesti aikakauslehdistä leikattuja tai netistä kopioituja kuvia kuvitukseksi tai nauhoja, tarroja tai helmiä tms. koristeeksi. Liitteet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät Ohjeet hedelmäpussin ompeluun Supersankarit Klonkun jäljillä (löytyy kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta)

19 T. Örskän ja N. Eron salatut elämät Tavoite: Löytää keinoja toteuttaa ekotehokkuutta omassa arjessa. Aika: Yhdestä kahteen oppituntia Oheismateriaali: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista Tehtävä: Roolihahmojen avulla pohditaan jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Oppilaiden on tarkoitus ryhmätyönä luoda kaksi ääripäähahmoa, joista toinen (N. Ero) edustaa mahdollisimman ekotehokasta elämäntapaa ja toinen (T. Örskä) luonnonvarojen tuhlailevaa käyttöä. Lopuksi etsitään ekotehokkaan N. Eron päivästä sellaisia arjen tekoja, joita oppilaat olisivat valmiita toteuttamaan omassa elämässään. Luokka jaetaan useampaan 3-5 oppilaan ryhmään, joista puolet saavat tehtäväksi luoda oman tuhlailevan T. Örskän hahmon ja puolet ekotehokkaan N. Eron hahmon. Hahmojen luomista elävöittää niiden kuvaaminen isolle paperille. Hahmo voidaan piirtää ja sen valinnat ja ominaispiirteet kirjoittaa lyhyesti paperille. Hahmojen luominen kannattaa aloittaa keksimällä hahmoille henkilöllisyys (ikä, sukupuoli, keskeiset luonteen piirteet) ja sosiaalinen tausta (ammatti, perhesuhteet). Tämä jälkeen oppilaiden tulee miettiä millaisia valintoja heidän hahmonsa tavallisen päivän aikana tekevät. Hahmojen päivää kartoitetaan seuraavan kysymyslistan avulla. 1. Miten hän suoriutuu aamupesusta? 2. Mitä hän nauttii aamiaiseksi? 3. Millaisiin vaatteisiin hän pukeutuu? 4. Kuinka pitkä on hänen työ- tai koulumatkansa ja millä hän sen kulkee? 5. Mitä päivällisenä on ja miten hän sen valmistaa? 6. Mitä hän harrastaa ja missä? 7. Millaisia muita hankintoja hän tekee? 8. Millä perusteella hän hankkii uusia tavaroita? Kaikkia kysymyksiä ei ole välttämätöntä käydä läpi. Voidaan keskittyä vain muutamaan aiheeseen tai vaikkapa vain pelkän päivällisen suunnitteluun. Kun hahmot ovat valmiit esitellään ne toisille ryhmille. Lopuksi pyritään keskustellen löytämään ekotehokkaan hahmon päivästä sellaisia ekotekoja, joita olisi itse valmis tekemään. T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista N. Ero - Tekee päivittäiset valintansa harkiten, sillä hän arvostaa ympäristöään ja taloudellista hyötyä. T. Örskä - Tekee päivittäiset valintansa ajattelemattomasti ja mainonnan johdattelemana. AAMUPESU N. Ero - WC on vettä säästävää mallia, jossa on kaksi vaihtoehtoista huuhtelua: 2,5 litraa ja 4 litraa tarpeen mukaan. - Suihkun suutin on vettä säästävää mallia. - Suihkun hän nauttii virkistävän lämpöisenä. Hän ei lotraa turhaan ja sammuttaa suihkun saippuoinnin ajaksi. T. Örskä - Vanha toiletti, joka vaatii kertahuuhteluun 9 litraa vettä. - Suihkun sijaan hän peseytyy usein kuumassa kylvyssä. - Lavuaarin korjaamaton vesihana tiputtaa. AAMIAINEN N. Ero - Henkiseksi ravinnoksi hän on tilannut yhdessä naapuriensa kanssa Keski-Uusimaa lehden. Tällä viikolla on hänen vuoronsa lukea se ensimmäisenä. - Ruoka on kasvispainotteista. Se koostuu luomutuotteista, lähellä tuotetuista kotimaisista elintarvikkeista sekä reilun kaupan tuotteista. Hän suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita.

20 T. Örskä - Hesari palan painikkeeksi. - Ruoka koostuu koreasti pakatuista eineksistä ja kaukaa matkanneista ulkomaisista tuotteista. PUKEUTUMINEN N. Ero - Suosii kestäviä ja ajattomia vaatteita. Hän tekee myös löytöjä Kierrätyskeskuksesta ja kirpputoreilta. T. Örskä - Käyttää lähes kertakäyttöisiä halpatuontivaatteita. TYÖMATKA tai KOULUMATKA N. Ero - Liikkuu kävellen, pyöräilee sekä käyttää julkisia liikennevälineitä. Kimppakyyditkin hän on todennut hyviksi. T. Örskä - Liikkuu yksin omalla autollaan ja suosii pidemmillä matkoilla lentokonetta. HARRASTUS N. Ero - Valitsee vähän energiaa ja ympäristöä kuluttavia lompakollekin edullisia harrastuksia. - Hakee elämyksiä luonnosta ja sosiaalisista suhteista. T. Örskä - Ei huomioi harrastuksen energian kulutusta tai ympäristövaikutuksia. - Harrastamisessa keskeistä ovat välineet. RUUAN VALMISTUS N. Ero - Energiaa säästääkseen hän valmistaa kerralla useamman päivän annoksen ja pakastaa osan. - Kierrättää ruuanvalmistuksessa syntyneet materiaalit. - Valmistaa ruuan energiaa säästävästi: käyttää oikean kokoista kattilaa, jossa on kansi päällä sekä hyödyntää esi- ja jälkilämmön. - Ei tiskaa juoksevan veden alla. Hän on valinnut vähän energiaa ja vettä kuluttavan astianpesukoneen. Pesee vain täysiä koneellisia ja käyttää hyödykseen koneen ohjelmavaihtoehtoja. - Sammuttaa kahvinkeittimen heti kahvin valmistuttua ja käyttää termoskannua kahvin lämpimänä pitoon. - Jääkaappi ja pakastin kuuluvat energiankulutusluokkaan A. Hän säätää oikeat säilytyslämpötilat: +5 ja -18 ºc astetta. - Sulattaa jääkaapin ja pakastimen säännöllisesti. - Suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita. T. Örskä - Käyttää ylipakattuja eineksiä eikä vaivaudu kierrättämään materiaaleja. - Tiskaa juoksevan veden alla ja pesee astianpesukoneessa vajaita koneellisia. - Käyttää levyä pienempää kattilaa ilman kantta. Ei hyödynnä esi- ja jälkilämpöä. - Pitää kahvinkeitintä tuntikausia päällä. - Jääkaappi ja pakastin ovat vanhoja energiasyöppöjä, joiden energiankulutusta lisää paksu jääkerros. - Kylmälaitteet on sijoitettu hellan viereen. HANKINNAT N. Ero - Hankkii vain tosi tarpeeseen. - Suosii palveluita, lainaamista ja yhteiskäyttöä. - Korjauspalveluita hyödyntämällä antaa monelle tuotteelle vielä toisen elämän. - Ostopäätöstä tehdessä hän suosii: Kestäviä Käytettyjä Monikäyttöisiä Lähellä tuotettuja Kierrätettäviä tuotteita Ympäristömerkittyjä tuotteita T. Örskä - Heräteostelija. - Omistaa monia harvoin tarvittavia laitteita. - Rikkimennyt tavara joutuu suoraan kaatopaikalle. - Ostopäätökseen vaikuttaa keskeisesti mainonta.

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Jaana Hiltunen Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun kulutusta ja jätteen

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa!

Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa! Yritysyhteistyömalli HOK-Elannon kanssa Eero Antila Arttu Brade Elsa Nyrhinen Elsa Pekkarinen Iisa Rautiainen Johdanto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämällä kurssilla Matematiikka ja

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella?

POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? POHDINTA: Mitä eroa on halulla ja tarpeella? Arkikielessä sanat halu ja tarve sekoittuvat herkästi ja ihminen saattaa mainita esimerkiksi tarvitsevansa uudet kengät haluamisen sijasta. Mitä eroa on halulla

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Mainokset ja media. Elina Kivelä & Rosa Tervonen

Mainokset ja media. Elina Kivelä & Rosa Tervonen Mainokset ja media Elina Kivelä & Rosa Tervonen Mainoslause itsestä Kirjoita lappuun ylistävä mutta totuudenmukainen mainoslause itsestäsi. Älä paljasta lappuasi muille! Mainoslause voi liittyä ulkonäköösi

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Ryhmäraportti Jenni Kämäri, Anne Laitinen, Anssi Louet, Päivi Mäkimartti, Katri Åström Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto Tradenomi (AMK) KEMI/TORNIO 2012

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa 1. oppitunti: Miten laitteet toimivat Lämmittelyharjoitus: Ohjaa ihmisrobottia Video lämmittelyharjoituksesta Mitä ohjelmointi on -video Video: Mitä ohjelmointi on

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

1) Ravitsemussuositukset osana opetusta jaettu asiantuntijuus

1) Ravitsemussuositukset osana opetusta jaettu asiantuntijuus 1) Ravitsemussuositukset osana opetusta jaettu asiantuntijuus Tehtävänä on koota yhteen koulutukseen osallistujien tiedot nykyisistä ravitsemussuosituksista ja ideoida, miten suosituksia voisi käsitellä

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET pisteet yhteensä / 80 pistettä 1 Valitse oikea väittämä 1 Jätteiden määrää voi vähentää a ostamalla enemmän b ostamalla ulkomailta c ostamalla vähemmän Ympyröi yksi oikea

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Kehitysyhteistyön ABC

Kehitysyhteistyön ABC Kehitysyhteistyön ABC järjestöille Oletko kiinnostunut kansainvälisistä asioista? Vaikuttamisesta? Yhteiskunnallisista kysymyksistä? Oletko miettinyt, mikä on roolisi globaalissa maailmassa? Millainen

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle

Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle Zero(ish) waste nollatoleranssi jätteelle Meres enemmän muovii ku kaloi 2020, räppää Mikael Gabriel coverissaan Chisun kappaleesta Mun koti ei oo täällä. Tämä kuvaus on hyvinkin mahdollinen, kun mietitään

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus TARVIKEET JA TYÖVÄLINEET lukkokehys (kukkarolukkokehys) kangasta (+ mahdollinen vuorikangas) ohutta nyöriä, kapeaa nauhaa tms. liimaa (kontaktiliima) pihdit, esim.

Lisätiedot

OMPELUSEURAT KOULUISSA

OMPELUSEURAT KOULUISSA OMPELUSEURAT KOULUISSA HETKI ON KÄSILLÄ MARTTOJEN OMPELUSEURAT KOULUISSA 2017 Kohderyhmä: Alakoulut 7-11 vuotiaat, tai 7 8 vuotiaat, joiden opetussuunnitelmaan napin ompelu kuuluu Toteutus: Kädentaitotunnilla

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa?

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? 1.Liikenne 3a 15 42 % 2. Melu 5 3.lmansaasteet ja/tai hajut 1 24 67 % 4. Likaiset kadut 7 19 % 5. Julkisten rakennusten

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Maidoista parhain. Profiles-opiskelumateriaalia - Yleiskuvaus. Luonnontieteet - biologia - 5.-6. luokka. Opiskelukokonaisuuden sisältö

Maidoista parhain. Profiles-opiskelumateriaalia - Yleiskuvaus. Luonnontieteet - biologia - 5.-6. luokka. Opiskelukokonaisuuden sisältö Profiles-opiskelumateriaalia - Yleiskuvaus Maidoista parhain Luonnontieteet - biologia - 5.-6. luokka Kehittäjät: Noora Hurskainen, Annika Permikangas, Mari Timonen, Kari Sormunen ja (2012) Soveltavan

Lisätiedot

VERSTASTUUTTI. Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4

VERSTASTUUTTI. Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4 O SALLISTAVAN SOSIAALITURVAN PILOTTI VIESTINTÄVERSTAS 8.9.201 4 VERSTASTUUTTI Tule mukaan tekemään yhdessä viestintää! E I TARVITSE OSATA VIESTINTÄ- TAI TIETOTEKNIIKKAA ETUKÄTEEN S YYS-JOULUKUUN 201 4

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Saako tätä syödä? -seminaari 15.6.2016 klo 8.30-12.00 Lihaa vai soijaa, lohta vai silakkaa, lisää proteiinia vai vegeilyä? Mari Niva Kuluttajatutkimuskeskus

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä?

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Mitä ovat sähkön alkuperätakuut? EU:ssa käytössä oleva yhtenäinen järjestelmä.

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa.

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. KOTIKOKKI-JÄLKI Ymmärrän siisteyden merkityksen Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu ymmärtää siisteyden merkityksen keittiössä ja ruoanlaitossa. Aktiviteetin kuvaus: Sudenpentu harjoittelee toimimaan keittiössä

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu 61 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu Kvartti-malli LAPSEN TUKEMINEN SIIRTYMÄVAIHEESSA Malli koostuu kahdesta osasta:

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008 Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen Saamelaisalueen koulutuskeskus Aluksi Halusin alkaa tekemään laavua, koska sen tekemään oppiminen on hyödyllistä

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä?

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä? HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT Mitä minä voin tehdä? Leväpartaiset rantakivet, sinilevämassat ja verkkojen limoittuminen ovat kaikki oireita rehevöitymisestä. Myös vieraslajit uhkaavat herkkää järviluontoa.

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Kestävän kehityksen kysely Helmikuu 2013 Vastaajia yhteensä 539 Koonti Inkeri Ahvenisto Vastaajat alaluokkien kyselyssä: yht. 314 hlö Vastaajat yllun + henkilöstön

Lisätiedot

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika Ruoka Asuminen Seppälä

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

ALAKOULUN LIIKUNTADIPLOMI

ALAKOULUN LIIKUNTADIPLOMI 1(19) LIITE 1. Alakoulun liikuntadiplomi ALAKOULUN LIIKUNTADIPLOMI Nimi: 2(19) SISÄLTÖ 1 LIIKKUMISKERRAT... 2 2 TEHTÄVÄKIRJA... 2 2.1 Kehonkuvani... 5 2.2 Ruokalautasmalli... 6 2.3 Oma ruokalautasmalli...

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia Satu Jokinen Pakkaustutkimus PTR ry Loistava Paketti! 9.4.2014 Tavoite Lisätä ymmärrystä LOHAS-kuluttajien ostopäätösprosesseista Todentaa kyselytutkimuksessa mitattuja

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sivu 1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO TUTKINNON OSA: LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Sivu 2 LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Tutkinnon suorittaja Tutkintotilaisuuden paikka Tutkintotilaisuuden aika

Lisätiedot

Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta?

Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? VASTUULLINEN LEIPÄ Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä valmistetaan käyttämällä vain kasvipohjaisia raaka-aineita.

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevässä ja kävelevässä koulubussissa lapset kulkevat aikuisen johdolla ennalta

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA III KESKIVIIKKO 14.9.2011 Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. Ryhmätyö 1 Ensimmäisessä ryhmätyössä osallistujat

Lisätiedot

merirosvoseikkailu Ohjelmointia alkuopetukseen Elina Laakko

merirosvoseikkailu Ohjelmointia alkuopetukseen Elina Laakko merirosvoseikkailu Ohjelmointia alkuopetukseen Elina Laakko ALUKSI Tämä tehtäväpaketti sisältää merirosvoaiheisia ohjelmointitehtäviä alkuopetukseen. Kokonaisuus koostuu kolmesta oppitunnista. Merirosvoseikkailu

Lisätiedot

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Ala-aste vanhempainilta Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Paula Aalto 14.4.2016 MLL:n mediakasvatustyö Mediakasvatuksella pyritään edistämään lasten valmiuksia ymmärtää ja tulkita

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Fokusprosessia ohjeet

Fokusprosessia ohjeet Fokusprosessia Ohjeet ennen Fokusprosessia Tulokset ovat nyt valmiit ja edessä on prosessin tärkein osa, nimittäin työilmapiirinne kohentaminen. Aivan ensimmäiseksi teidän tulisi keskustella tuloksista

Lisätiedot

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 SAGA ja Metsä Tissue Yksi maailman johtavista tiivispaperin valmistajista SAGA-valikoimaan kuuluvat korkealaatuiset leivin- ja ruoanlaittopaperit koti- ja ammattikeittiöihin

Lisätiedot

Oppimispäiväkirja. Teema1. Johdanto. T1. Kirjoita lyhyt yhteenveto kuvista. T2. Haastattelu

Oppimispäiväkirja. Teema1. Johdanto. T1. Kirjoita lyhyt yhteenveto kuvista. T2. Haastattelu Oppimispäiväkirja Oppimispäiväkirja on kurssin kirjallinen työ, jonka jokainen oppilas tekee itsenäisesti ja palauttaa opettajalle kurssin päätteeksi. Osa tehtävistä tehdään pareittain tai ryhmissä, nämä

Lisätiedot

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPIKSKELIJOILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joitakin kohtia jätetty pois selkeyden vuoksi (esim. sukupuolijakauma, jolla ei sinäänsä merkitystä).

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet 1 Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet Kestävän kehityksen määritelmän mukaan tarkoituksena on turvata tämän päivän yhteiskunnan tarpeet samalla, kun turvataan

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen Tekninen työ Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen 1. MOTIVOINTI Aluksi keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä erilaisia kasetteja he

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄTYÖKALUT SEKÄ SOVELLUSTEN POISTAMINEN

JÄRJESTELMÄTYÖKALUT SEKÄ SOVELLUSTEN POISTAMINEN JÄRJESTELMÄTYÖKALUT SEKÄ SOVELLUSTEN POISTAMINEN Tämänkertaisen tehtävän aiheena ovat sovellusten lisäys/poisto sekä Windowsin mukana tulevat järjestelmätyökalut, jotka löytyvät valinnan Käynnistä Apuohjelmat

Lisätiedot

Tarvitsetko lisää virtaa?

Tarvitsetko lisää virtaa? Tarvitsetko lisää virtaa? Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut 1 Staples Business Advantage Elintarvikkeet ja taukotilaratkaisut Parhaat ideat eivät aina synny työpöydän tai tietokoneen ääressä: toisinaan

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot