Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 1: Pakkausjäte Tavoite: Vartio suunnittelee, hankkii ja valmistaa aterian kokouksessa tai retkellä niin, että syntyy hyvin vähän tai ei ollenkaan pakkausjätettä. Tarpoja oppii kiinnittämään huomiota pakkausjätteen määrään ja siihen, millaisista pakkauksista turhaa jätettä tulee. Tarpoja oppii välttämään näitä pakkauksia varsinkin retkillä ja leireillä. Vartionjohtajan ohje: Pyydä vartiolaisia suunnittelemaan sellainen ateria, jonka valmistuksessa syntyy tuskin ollenkaan pakkausjätettä. Ateria voi olla mikä tahansa retken aterioista tai iltapala kokoukseen. Voitte myös jakaa tarpojat pienempiin, esim. 2 4 hengen ryhmiin, ja lisätä suunniteltavia aterioita vartion koon mukaan niin, että saatte suunniteltua vaikka jopa koko viikonloppuretken kaikki ateriat. Käyttäkää suunnitteluun osa retkeä tai ruuanvalmistuskokousta edeltävästä tapaamisesta. Valmistakaa myös suunnittelemanne ateriat. Käy lopuksi yhdessä tarpojien kanssa läpi tuotetut jätemäärät. Anna palautetta siitä, olisiko pakkausjätteiden määrää vielä voinut vähentää. Jos käytät Johtajanopasta, huomaa, ettei tämän aktiviteetin kohdalla oleva linkki kierrätyskeskuksen sivuille enää sellaisenaan toimi.

2 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 2: Pakkausmerkinnät Tavoite: Vartio selvittää, mitä tietty pakkausmerkki tarkoittaa, ja etsii kaupasta erilaisin pakkausmerkein varustettuja tuotteita. Lisäksi vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Vartionjohtajan ohje: Etsittäviä merkkejä ovat esimerkiksi Reilu kauppa, Avainlippu, Joutsenlippu ja Sirkkalehtilippu. Verratkaa myös hintoja: esim. joutsenlipulla varustetun lihan tai leikkeleen hintoja vastaaviin merkittömiin tuotteisiin Reilun kaupan merkki on todistus siitä, että tuote on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden ja tiukkojen ympäristökriteereiden mukaan. Lisäksi on varmistettu, ettei lapsityövoimaa ole käytetty, työntekijät ovat saaneet asianmukaista palkka ja myös heidän muut työhön liittyvät perusoikeutensa toteutuvat. Lisätietoa: reilukauppa.fi. Vinkki: perehtykää suklaan reiluun kauppaan. Avainlippu on Suomalaisen työn liiton myöntämä merkki Suomessa valmistetulle tuotteelle, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 %. Kotimaisuusasteen laskeminen on monimutkaista, siihen vaikuttavat mm. raaka-aineiden ja työn kustannukset. Merkkiä myönnetään siis paljon myös muille kuin ruoka-aineille. Lisätietoja: avainlippu.fi Joutsenlippu on elintarvikkeiden merkki. Tällä merkillä varustetut tuotteet ovat Suomessa valmistettuja, ja tuotteiden kotimaisuusasteen täytyy olla 75 %. Lihan, kalan, kananmunan ja maidon täytyy olla täysin suomalaista. Lisäätietoja: hyvaasuomesta.fi, tältä sivustolta löytyy myös reseptejä. Sirkkalehtilippu on kasvisten, marjojen ja kukkien laatumerkki: kaikkien näissä tuotteissa olevien kasvisten pitää olla suomalaisia, laadultaan ykkösluokkaa ja niiden tuotannossa on otettu huomioon myös ympäristönsuojelu. Lisätietoja: kasvikset.fi, tältä sivulta löytyy myös paljon reseptejä ja muuta hauskaa tietoa kasviksista. Tästä aktiviteetista saa vaativamman, jos vartio valmistaa aterian joko yhdestä tai useammasta tällaisesta tuotteesta. Kokouksesta voi kirjoittaa jutun Kellokkaaseen, vartion lehteen tai MSK:n nettisivuille. Tarvikkeet: 1 tai useampia tietokoneita, jos haluatte selvittää yhdessä vartion kanssa netistä kokouksen aikana pakkausmerkintöjä. Reseptejä ruuanvalmistukseen, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raakaaineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

3 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 3: Luomuruoka Tavoite: Tarpoja etsii kaupasta luomuruokaa ja ottaa selvää, mikä tekee ruoasta luomua. Lisäksi vartio suunnittelee ja toteuttaa luomuaterian. Vartionjohtajan ohje: luomuruoka.fi -sivuilta löytyy runsaasti tietoa ja linkkejä aiheesta sekä seuraava luomun määritelmä on. Luomu tarkoittaa luonnonmukaista. Virallisesti luomulla tarkoitetaan valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin sitoutunutta kasvinviljelyä, kotieläintuotantoa sekä elintarvikkeiden jalostusta ja markkinointia. Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin. Tuotantotapa ulottuu pellolta aina valmiisiin elintarvikkeisiin asti. Luomuruokaa kannattaa etsiä vertailun vuoksi parista eri kaupasta: vertailukohteiksi voi valita esimerkiksi pikkukaupan ja iso marketin (esim. Puutarhakadun K-market/Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa verrattuna Stockmaniin, Wiklundiin tai Anttilaan). Tällä hetkellä Kupittaan City-Marketissa on hyvä luomuruokavalikoima. Lisäksi Turusta löytyy luomuun erikoistuneita kauppoja, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Myös 2 erilaista pikkukauppaa tai 2 suurta kauppaa voi verrata toisiinsa. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta luomuraaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

4 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 4: Lähiruoka Tavoite: Vartio menee torille tai lähikauppaan ja selvittää, mistä ruoat ovat peräisin sekä valmistaa lähiruokaa. Tarpoja tiedostaa lähiruoan edullisuuden ympäristölle. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kilpailun. Jakaantukaa ryhmiin, joiden tehtävänä on löytää kaupasta tai torilta mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Itse poimitut marjat ja sienet sekä itse kalastetut kalat ovat myös lähiruokaa. Kisan aiheena voi olla joko löytää mahdollisimman lähellä tuotettu tuote tai mahdollisimman monta 30 km:n säteellä kololta tuotettua tuotetta. Tutustumiskohteiksi sopivia erilaisia kauppoja: esim. Puutarhakadun K-market, Mikaelinkirkon vieressä olevan Siwa; Kauppahalli, Stockman, Wiklund, Kupittaan City-Market tai Anttila. Tutustumisen arvoisia ovat myös luomuruokaan erikoistuneet kaupat Turussa, esimerkiksi: Ruohonjuuri, Linnankatu 9 11 Luomuidylli, Humalistonkatu 7a Finska, Kauppiaskatu 15 Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. kauppahalli sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin (huom. myös iltatori-ajat): Tämän aktiviteetti sopiikin oikein hyvin esimerkiksi lauantaikokoukseksi. Tähän aktiviteettiin voi käyttää myös toisen kokouksen tai retkeä: Valmistakaa ruokaa löytämästänne mielenkiintoisesta lähellä tuotetusta raaka-aineesta. Tarvikkeet: Jos haluatte tehdä luomuruokaa, tarvitsette reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista.

5 Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 5: Kokkisota jatkotarppoon Tavoite: Vartio vertaa luomu-, lähi- tai kasvisruokaa tavalliseen ruokaan. Tarpoja tiedostaa näiden ruokien ympäristöedut. Vartionjohtajan ohje: Toteutetaan kuten taso 3 tai 4, mutta verrataan luomu/lähi/kasvisruokaa tavalliseen. Vartio valmistaa joko aterian tai välipalan koloiltaan tai 1 aterian retkelle sekä tavallisista raaka-aineista että luomu-, lähi- tai kasvisruuasta. Esimerkki 1: Hintavertailu Vartio jaetaan 2 osaan, molemman ryhmät hankkivat raaka-aineet ja valmistavat saman ruuan: toinen ryhmä hankkii raaka-aineet mahdollisimman edullisesti, toinen taas ostaa vastaavat raaka-aineet, mutta niistä pitää olla luomu- tai lähiruokaa mahdollisimman paljon. Ateriat valmistetaan samaan aikaan, ja verrataan myös makua ja hintaa. Arvostelusta tehdään juttu myös Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Huom! Varmista etukäteen erityisliikkeiden aukiolojat, esim. Finska sulkeutuu klo ja tori on auki vain päivisin. Tämä tason tekemiseen menee 3 4 kokousta tai 3 kokousta + retki: 1. Kokous (osa) Vartionjohtajat kertovat aktiviteetista, jakaudutaan ryhmiin, sovitaan ja suunnitellaan valmistettava ateria ja tehdään ostoslista. Muistakaa katsoa, löytyykö kolon kaapista ruoka-aineita, joita voi hyödyntää. 2. Kokous Ryhmät käyvät kaupassa. Kerätkää kuitit talteen, hintavertailun voi tehdä aktiviteetin lopussa. 3. Kokous tai retki Aterioiden valmistus ja syöminen. Verratkaa sekä raaka-aineiden että valmiin ruuan ulkonäköä, tuoksua ja makua ja tehkää muistiinpanoja. 4. Kirjoittakaa juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai lippukunnan nettisivulle. Ottakaa vertailussa huomioon myös eri raaka-aineiden eettisyys ja ekologisuus, esim. pakkausmateriaalin määrä. Esimerkki 2: Kasvisruokaa Vartio valmistaa aterian joko koloiltaan tai retkelle pelkästään kasviksista. Jos vartio on kiinnostunut asiasta, voitte suunnitella vartion omalle retkelle ruokalistan, jossa on pelkästään/mahdollisimman paljon kasvisruokaa.

6 Tästä vaihtoehdosta voi tehdä hyvinkin laajan: siihen voi käyttää 1 kokouksen tai tehdä jopa majakan. Alla majakkavaihtoehto, josta voi ajan ja kiinnostuksen mukaan supistaa vartiolle sopivan kokouksissa toteutettavan vaihtoehdon: 1. Monella tarpojalla on voimakkaita mielipiteitä kasvisruoan puolesta tai sitä vastaan: Aloittakaa keskustelemalla näistä mielipiteistä, vartionjohtajat myös kirjaavat eri mielipiteitä ylös. 2. Suunnitelkaa toteutettava ateria tehdäänkö se pelkästään omalle vartiolle vai tarjoillaanko se esim. myös vanhemmille (tässä on myös varainhankintamahdollisuus!) tai toiselle ryhmälle, esim. toiselle vartiolle (KITT) tai sudenpentulaumalle. Tai suunnitelkaa haikin/retken ruokalista kasvispainotteiseksi. 3. Selvittäkää kasvisruoan vaikutusta ympäristöön (kts. Tarpoja vastaan ilmastonmuutos ja Kuluttajan vastuu - aktiviteetit) 4. Selvittäkää myös kasvisruoan ravintosisältöä: esim. mitä pitää ottaa huomioon, jotta ateriassa on tarpeeksi proteiineja 5. Selvittäkää tuoreiden kasvisten hintoja ja käytössänne oleva rahamäärä 6. Ostosten teko 7. Aterian/aterioiden valmistus. Muistakaa jatkotarpon majakan raportointi: pitäkää päiväkirjaa, tehkää muistiinpanoja ja ottakaa paljon valokuvia. Myös videon voi tehdä. 8. Siivous 9. Majakan purku: keskustelkaa, muuttuiko jonkun käsitys kasvisruuasta majakan perusteella. Vartionjohtajat tekevät muistiinpanoja keskustelusta. 10. Raportointi: Tehkää majakasta juttu Kellokkaaseen, vartion lehteen tai päiväkirjaan tai MSK:n nettisivuille. Muistakaa kuvitus, kertokaa käyttämiänne reseptejä. Kertokaa myös keskusteluistanne, ja siitä, miten tarpojien mielipiteet muuttuivat/vahvistuivat entisestään. Luotsin ohje: Sovi vartionjohtajien kanssa, kuka hoitaa kutsut ja muun yhteydenpidon muihin ryhmiin/vanhempiin, jos teette majakan tai kutsutte muita ryhmiä tai vieraita mukaan ruokavertailuun. Tarvikkeet: Reseptejä, rahaa ostoksiin, muita mahdollisia raaka-aineita ja keittiövälineitä kolon kaapeista. Ravintosisältötaulukoita, esim. Raportointia varten muistiinpanovälineitä, tietokone, kameroita, mahdollisesti videokamera, päiväkirja.

7 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 1: Toteutan minulle ja parilleni annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Taso 2: Toteutan yksin annetun kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa Tavoite: Tarpoja toteuttaa tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja pitämään kiinni sovituista asioista. Vartionjohtajan ohje: Tarpoja(pari)n tehtävänä on toteuttaa valmiin ohjeen avulla kierrätysaiheinen tehtävä seikkailijaryhmässä tai sudenpentulaumassa. Näillä tasoilla tarpojien ei tarvitse suunnitella tehtävää, vaan se on seikkailija-/sudenpentujohtajien tehtävä. Esimerkki 1: Esimerkki 2: Esimerkki 3: Tarpojat vetävät kierrätysaiheisen leikin, kilpailun tai askartelun seikkailijoille tai sudenpennuille Tarpojat pitävät seikkailijoille/sudenpennuille kierrätysaiheisen kokouksen. Jokainen tarpoja/pari vetää oman osuutensa kokouksesta. Jos vartiossa on paljon tarpojia, on käytännössä parasta jakautua 2 ryhmään, jotka menevät eri seikkailijavartioiden/laumojen kokouksiin. Tarpojat ovat rastimikkoina kaupunkisuunnistuksessa tai seikkailijoiden/sudenpentujen retkellä maastoradalla, joiden aiheena on kierrätys. Jokainen tarpoja/pari vetää oman rastinsa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa. Kun seikkalija/sudenpenturyhmän johtajat ovat kertoneet kokouksen/maastoradan suunnitelmasta, vartionjohtajat tai luotsi jakavat johtamistehtävät tarpojille. Etukäteen on sovittu enintään 2 johtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa, ja he antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet tapahtumasta, esim. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään sekä auttavat tarvittaessa. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa.

8 Aktiviteetti: Roskat kiertoon (johtamistehtävä) Taso 3: Suunnittelen ja toteutan parini kanssa kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Taso 4: Suunnittelen ja toteutan yksin kierrätysaiheisen tehtävän seikkailijoille tai sudenpennuille Tavoite: Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa tai yksin tilapäisen ja ohjatun vastuutehtävän ryhmän ulkopuolella ja saa palautetta tehtävän tekemisestä. Tarpoja kertaa kierrätystä sekä harjoittelee seikkailijoiden/sudenpentujen johtamista. Tarpoja oppii kantamaan vastuuta ja suunnittelemaan toimintaa. Vartionjohtajan ohje: Voitte järjestää esimerkiksi kierrätysaiheisen radan tai muun kokouksen seikkailijoille tai sudenpennuille. Suunnitelkaa yhdessä radalle/kokoukseen erilaisia rasteja ja tehtäviä ja jakakaa jokaiselle parille oma aiheensa. Tarpojien tehtävänä on sitten joko parin kanssa tai itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa annetusta aiheesta seikkailijoille/sudenpennuille sopiva rastitehtävä, esimerkiksi leikki, kilpailu tai askartelu. Esimerkki 1: Askartelu Kierrätysaiheisia askarteluvinkkejä: katso liitteet Ohjeita kierrätysmateriaalista, Kierrätys villapaidasta tai Napeista koru. Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä aastajalle Esimerkki 2: Lajittelukilpailu Lajittelukilpailu on yksilöiden tai pienien ryhmien välinen kilpailu, joka voidaan järjestää koloillassa tai maastossa. Kilpailussa joukkueen tehtävä on mahdollisimman nopeasti lajitella annetut roskat eri kategorioihin. Lajitteluvaihtoehtoina tulee olla biojäte, paperin, lasin ja metallin keräys, tölkkien palautus, nestepakkauskartonki, ongelmajäte, sekajäte ja uudelleen käyttö. Lajiteltavat roskat voivat olla esim. teepussi, ikkunallinen kirjekuori, sanomalehti, lasipurkki metallikannella, limu-, maito- ja mehutölkki, paristo, kännykän akku, muovimuki, muovipussi, jogurttipurkki, tyynyliina tai pyyhe, palautuslimupullo, metallipurkki. Hyödyllisiä linkkejä:

9 Esimerkki 3: Lajitteluleikki Tila jaetaan osiin, joista jokainen on jonkun jätteen keräysastia (esim. kentän neljästä laidasta yksi on komposti, toinen lasinkeräys, kolmas paperinkeräys ja neljäs sekajäteastia). Leikinjohtaja huutaa eri jätteitä, jolloin kaikki leikkijät juoksevat aina kunkin jätteen oikeaan lajittelupaikkaan. Esim. huudettaessa kurkun kuoret, leikkijät juoksevat kompostiin ja huudettaessa säilykepurkki, jolle ei tässä ole omaa lajittelupaikkaa, leikkijät juoksevat sekajäteastiaan. Haluttaessa väärään paikkaan juossut tai hitain leikkijä voidaan tiputtaa pois. Leikkiä voi vaikeuttaa lajitteluastioiden määrää kasvattamalla tai erikoistamalla. Voidaan esim. lajitella eri paperilaatuja, jolloin valkoinen kopiopaperi, värillinen paperi, sanomalehtipaperi ja muut paperit ovat eri paikoissa. Leikkiä voi muunnella myös siten, että leikkijät saavat leikinjohtajalta kuvakortteja (jätteiden kuvia), joita vievät erivärisiin keräilypönttöihin. Lähde: SP:n Ympäristöleikki-vihko. Esimerkki 4: Kirpputori Tarpojat tuovat kotoaan kirpputorille myytäväksi kelpaavaa tavaraa ja pyytävät seikkailijoita/sudenpentuja tekemään samoin. Sen jälkeen tarpoja- ja seikkailijavartiot tai sudenpentulauma vievät tavarat yhdessä valitsemalleen kirpputorille ja tutustuvat kirpputorin toimintaan. Vaihtoehtona on järjestää oma kirpputori kololla ja vaihtaa tarpoja- ja seikkailijavartioiden/sudenpentulauman kesken tarpeettomia tai pieneksi jääneitä tavaroita. Esimerkki 5: Tuunauskokous Tarpojat ja seikkailijat tuovat käyttämättä jääneitä retki- ja leiri- tai muita varusteita kotoaan ja tuunaavat näitä uudelleen käytettäviksi sopiviksi Esimerkki 6: Johtamistehtävä pienille vartioille Tarpojavartio organisoi sudenpentujen/seikkailijoiden ja tarpojien yhteisellä retkellä jätteiden lajittelun: varaa ja merkitsee tarvittavat roskikset; ohjeistaa lajittelusta sekä johtajat että muut retkellä olevat sekä lopuksi huolehtii, että lajitellut jätteet päätyvät oikeisiin roska-astioihin joko retkipaikalla tai kololla Esimerkki 7: Vastuutehtävä ilman seikkalijavartiota/sudenpentulaumaa Onko kolon tai retkipaikan jätteiden lajittelussa parantamisen varaa? Ideoikaa parannuskohteita tarpojavartion kanssa yhdessä (esim. siistimmät merkinnät eri roskiksiin tai uudet, selkeämmät roskikset erilaisten roskien lajitteluun). Luotsi tai vartionjohtajat keskustelevat ehdotuksista kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa ennen toteutusta. Toteuttakaa sitten parannukset yhdessä vartion kanssa. Kertokaa lopuksi

10 muille kolon käyttäjille parannuksista joko vierailemalla kokouksissa, laittamalla ilmoitus kolon ilmoitustaululle tai MSK:n nettisivuille ja/tai lähettämällä kolon käyttäjille sähköpostia. Esimerkki 8: Kolon roinat kiertoon Onko kololla vanhoja tavaroita, joille löytyisi uutta käyttöä, esimerkiksi vanhoja astioita, joita ei käytetä enää ruoanvalmistukseen, mutta jotka olisivat tarpeen näytelmärekvisiittana tai askartelukaapissa? Entä retki- ja leirivarusteet tai kolon kalustus? Vai löytyykö kolon askartelu- tai muista kaapeista sellaista roinaa, jolle ette keksi mitään käyttöä? Ennen kuin heitätte kuitenkaan mitään pois, miettikää pitääkö asiasta sopia ensin kolonoidan tai muiden lippukunnan johtajien kanssa (luotsi/vartionjohtajat). Siivous- ja uudelleenkäyttökerran voi toteuttaa myös yhdessä seikkailijoiden/sudenpentujen kanssa. Luotsin ohje: Luotsi hoitaa yhteydenpidon sekä työnjaosta ja muista käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisen kanssa, ja sopii mm. aikataulun ja yhteisestä kokouksesta tiedottamisen lapsille ja nuorille. Etukäteen sovitaan myös enintään 2 vastuujohtajaa, jotka johtavat koko kokousta/maastorataa ja pitävät koko suunnittelun ja toteutuksen ajan kaikki langat käsisään: vastuujohtajat antavat yksityiskohtaisemmat ohjeet esim. tapahtuman. aikataulusta. Kaikki johtajat seuraavat, miten tarpojat suoriutuvat johtamistehtävästään ja auttavat tarvittaessa.. Johtamistehtävästä annetaan aina palautetta tarpojille, palautteen keräämisen ja antamisen hoitaa luotsi seikkailija/sudenpenturyhmän aikuisten johtajien kanssa. Jos vartio tekee vastuutehtävän kolon kierrätystä parantamalla tai muuten koloa siivoamalla, luotsi varmistaa, että myös muut ryhmät ja johtajat saavat tiedon asiasta. Tarvikkeet: Kokouksessa tarvittavat askarteluvälineet, -tarvikkeet ja ohjeet. Lajitteluleikkeihin tai kilpailuihin roskia. Kirpputorikokoukseen kirpputorille vietäviä vaatteita ja tavaroita. Tuunauskokoukseen tuunattavia vaatteita ja ompelutarvikkeita. Kierrätyksen parannus kokouksiin tai retkille merkkausvälineitä, esim. paksuja tusseja, laminointivälineet tai kartonkia, lajitteluohjeet voitte tarkastaa esim. osoitteesta tsj.fi. Liitteet: (löytyvät kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta) Ohjeita kierrätysmateriaalista Kierrätys villapaidasta Napeista koru Runsaasti lisää ohjeita löytyy myös linkistä:

11 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 1: Ekotehobingo Tavoite: Vartio pelaa ekotehobingoa ja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Ekotehobingon ohjeineen löydät liitteistä ja kolon tietokoneelta Tarpojaohjelma -kansiosta. Tutustu ennen bingoa sen sisältämään tietoon - bingo on parhaimmillaan opitun kertaamisessa. Näppärä vartionjohtaja tekee bingosta maastoversion, esim. oikeat vastaukset onkin piilotettu rajatulle alueelle mastoon. Muut toteutusesimerkit: Vieraillaan kunnan ympäristökeskuksessa (jos on) ja katsotaan, mitä retkeily- tms. materiaaleja sieltä saa ilmaiseksi. Ympäristökeskusten tehtävät siirtyneet 2010 elykeskuksille, eivät hoida kuluttaja-asioita. Selvitetään, millaisia hienoja luontokohteita omasta kunnasta löytyy ja käydään niissä (esim. -> Natura-alueet). Siirretty aktiviteettiin Vaikuttava luonto (taso 2) Liitteet: Ekotehobingo

12 Ekotehobingo Lähde: www05.turku.fi/ekoteho/opettaja/biologia.htm Vartionjohtajan ohje: Jokainen vartiolainen tarvitsee palan ruutupaperia, johon pyydät heitä piirtämään neljä kertaa neljä (4x4) ruudukon. Pyydä seuraavaksi vartiolaisia kirjoittamaan ruudukkoon numerot Jokaiseen ruutuun tulee yksi numero. Numeroita ei tule laittaa järjestykseen, mutta silti on hyvä aloittaa ykkösestä ja edetä järjestyksessä kunnes kaikki numerot on kirjoitettuna. Ja sitten vaan bingoamaan! Laita vastaukset (ks. alla) esimerkiksi fläpille tai vastaavalle kaikkien näkyville. Kerro, että jokaiseen kysymääsi kysymykseen löytyy näistä vaihtoehdoista yksi sopiva vastaus, jonka numeron jokainen rastittaa paperistaan. Kysy yksi kysymys listasta ja pyydä jokaisen kysymyksen jälkeen oikea vastausnumero. Vasta kun kaikki ovat saaneet oikean vastausnumeron rastitettua, voitte jatkaa bingoamista seuraavalla kysymyksellä. Vartiolainen, joka ensimmäiseksi saa vaaka- tai pystysuoran tai kulmasta kulmaan ulottuvan rivin, huutaa BINGO ja on voittaja. Usein bingoa kannattaa jatkaa niin kauan, että noin 3-5 tarpojaa on saanut bingon. Ekotehobingon kysymykset: 1. Miten muuten voit saada CD-levyn kuunneltavaksi kuin ostamalla omaksi? (5. Lainaamalla) 2. Fillaristasi irtosi pari pinnaa, kun kaaduit. Joutaako koko pyörä romuraudaksi vai onko olemassa joku ekotehokkaampi vaihtoehto? (16. Korjaaminen) 3. Kirjasto on ekotehokasta yhteiskäyttöä parhaimmillaan. Montako omaa kirjaa yksi kirjaston kirja vastaa? (9. Noin 60) 4. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto kertakäyttöiselle juomapullolle? (15. Uudelleen käytettävä versio) 5. Ekotehokkuus = enemmän hyvinvointia, vähemmillä (6. Luonnonvaroilla) 6. Jäte on luonnonvarojen tuhlausta, ja sitä ei ekotehokkaassa maailmassa tulisi syntyä lainkaan. Kuinka monta kiloa vuodessa tuotamme nykyään kotitalousjätettä per nuppi? (10. Noin 300) 7. Miten muuten voit saada elokuvan kotiin katsottavaksi kuin ostamalla omaksi? (13. Vuokraamalla)

13 8. Mikä on autoa ja mopoakin nopeampi ja ekotehokkaampi kulkuväline kaupunkien keskustoissa alle seitsemän kilometrin matkoilla? (3. Polkupyörä) 9. Mikä on ekotehokkaampi vaihtoehto maapallon toisella puolella valmistetuille tuotteille? (11.Lähituotanto) 10. Montako kiloa jokaista suomalaista kohti maassamme kulutetaan luonnonvaroja joka päivä? (7. Noin 240) 11. Yksi tärkeä ekotehokkuuden kriteeri. (14. Kestävyys) 12. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon luonnonvaroja elämiseen kuin me teollisuusmaiden asukkaat, montako maapalloa tarvitsisimme ihmiskunnan tarpeiden täyttämiseen? (2. Noin 4) 13. MIPS kuvaa tuotteen ekologista taakkaa. MIPS pienenee ja tuotteen ekotehokkuus lisääntyy, kun tuotteen käyttökertojen määrä (8. Kasvaa) 14. Millaiseen pyyhkeeseen ekotehokas pyyhkii kätensä paperipyyhkeen sijaan? (1. Kankaiseen) 15. Liikuntaharrastuksessa suurin ekologinen taakka aiheutuu yleensä (12. Matkoista) 16. Mikä on roskista parempi paikka pieneksi jääneelle puserolle? (4. Kirpputori) Ekotehobingon vastaukset 1. Kankaiseen 2. Noin 4 3. Polkupyörä 4. Kirpputori 5. Lainaamalla 6. Luonnonvaroilla 7. Noin Kasvaa 9. Noin Noin Lähituotanto 12. Matkoista 13. Vuokraamalla 14. Kestävyys 15. Uudelleen käytettävä versio 16. Korjaaminen

14 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 2: Teemme kestävän kulutuksen tietoiskuja Tavoite: Vartio kokoaa omat energiansäästöideansa tietoiskuksi lippukunnan/vartion lehteen, blogiinsa, lippukunnan nettisivuille tai kololle näkyviin. Tarpoja oppii asioita kestävistä kulutusvalinnoista. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettia Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Kerratkaa ensin vartion kanssa, mitä kestävällä kulutuksella ja tuotteen elinkaarella tarkoitetaan. Esimerkki 1: Kestävän kulutuksen tietoiskut Tehkää 10 muistisäännön listan helpoista asioista, joiden avulla voi tulla vastuullisemmaksi kuluttajaksi (esim. sammutetaan valot huoneesta lähdettäessä, otetaan kauppaan oma kassi mukaan, käydään kirpputorilla, panostetaan kotimaisen ostamiseen, mietitään mitä todella tarvitaan ja mitkä ovat turhakkeita, ostetaan varaosia uuden sijasta). Jokainen tarpoja miettii esim. 1 energiansäätöidean omasta elämästään. Päättäkää yhdessä, mitkä säännöt sopivat teille, onko ideoita, joita joku ei voi hyväksyä, ja miksi? Kootkaa vartion omat kuluttamissäännöt, joihin jokainen sitoutuu tarpon ajaksi. Säännöt voi laittaa näkyville kolon seinälle, vartion päiväkirjaan, vartion tai lippukunnan lehteen tai blogiin. Lisätietoja linkeistä: kuluttajavirasto.fi, motiva.fi Esimerkki 2: Ympäristömerkit Tutustukaa erilaisiin ympäristömerkkeihin, niiden merkitykseen ja eroihin Ympäristöministeriön sivuilta saa lisätietoja: Esimerkki 3: Matkalla Suomessa -peli Motivan sivuilta (motiva.fi )on Matkalla Suomessa -nettipeli, jossa matkataan 30 suomalaisen kaupungin välillä ja vertaillaan erilaisten kulkutapojen hyötyjä ja haittoja sekä opetellaan kestävän kehityksen mukaista matkustamista. Peli sopii myös Tarpoja vastaan ilmastonmuutos aktiviteettiin (esim. tasolle 3) Tarvikkeet: Kartonkia ja tusseja ja esim. aikakausilehtiä, josta voi leikata kuvia, jos laitatte energiansäästövinkit kolon seinälle. Matkalla Suomessa peliin tarvitaan 1 tai useampi tietokone ja nettiyhteys.

15 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 3: Tutustumme erilaisiin kuluttajatyppeihin Tavoite: Vartio tutustuu erilaisiin kuluttajatyyppeihin. Tehdään kertomus, sarjakuva, näytelmä tai sketsi siitä, miten erilaiset tyypit erilaisissa tilanteissa toimivat. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Keksikää itse ensin, ketä kuuluu Laatu-Lahtisten, Trendi-Virtasten, vastuullisten Korhosten ja hintatietoisten Mattiloiden perheisiin. Vartion koon mukaan voitte jakautua pareihin tai ryhmiin, jotka edustavat näitä kulutustavoiltaan täysin erilaisia perheitä. Kertokaa sitten tarina, näytelkää tai piirtäkää sarjakuva, mitä kussakin näissä perheistä tapahtuu, kun perheen tarpojaikäinen lapsi tarvitsee uuden talvitakin perheen isä haluaa vaihtaa perhe lähtee suureen ruokakauppaan ostamaan juhlaviikonlopun ruokia Pohtikaa lopuksi, mihin perheeseen kukin teistä vartiolaisista (+johtajista) kuuluisi rahankäyttönsä perusteella. Ja haluaisiko joku kenties kuulua eri perheeseen? Jos teitte sarjakuvia tai kirjoititte kertomukset muistiin, ne voi julkaista MSK:n nettisivuilla, vartion blogissa tai lehdessä, Kellokkaassa tai laittaa näkyville kololle. Voitte keksiä myös itse lisää erilaisia rooleja. Kuluttajatyypeistä löytyy materiaalia kuluttajaviraston sivuilta kuluttajavirasto.fi opettajalle oppimateriaali. Tältä sivulta löytyvät myös seuraavat tyypit: Pitkäjänteinen suunnittelija on tottunut ajattelemaan hankintojen yhteyttä raha-asioihin on valmis säästämään ja tarvittaessa lykkäämään mielihyvää hän osaa tarvittaessa sanoa ei Jälkiviisas saattaa sortua johonkin turhaan välillä raha-asiat voivat tuottaa huolta, mutta saa ne kuitenkin hoidetuksi ei välttämättä suunnittele raha-asioita ei yleensä tee kahta kertaa samaa virhettä Satunnainen harkitsija pyrkii pitämään kirjaa raha-asioistaan, mutta ei jaksa kovin kauan joidenkin ostosten osalta käyttää paljon aikaa kiertelyyn ja vertailuun jättää säästämisen helposti kesken Antaa mennä tekee heräteostoksia ei yleensä tiedä paljonko hänellä on rahaa tai maksettavia laskuja

16 ottaa herkästi velkaa maksut tulevat usein yllätyksenä ei huolehdi eräpäivistä ei ole kiinnostunut omien tulojen ja menojen vertailusta Vastuullinen suosii uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä valitsee mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä ja eettisiä tuotteita pystyy elämään pienillä tuloilla ja pienillä menoilla ilmaisee kuluttajana mielipiteensä havaitsemistaan epäkohdista pohtii kriittisesti omia kulutustottumuksiaan Luotsin ohje: Johtajan oppaassa on mainittu Neuvokkaat-pelikortit tähän aktiviteettiin. Korttien painos oli loppu 2011, mutta lisätietoja löytää sivulta (päivitetty syyskuussa 2011)

17 Aktiviteetti: Kuluttajan vastuu Taso 4: Ekotehokkuus tarpojan arjessa Tavoite: Vartio pohtii roolihahmojen avulla jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Tarpojan ympäristötietous lisääntyy erilaisten elämäntapojen pohtimisen avulla. Vartionjohtajan ohje: Vertaa aktiviteettiin Tarpoja vastaan ilmastonmuutos, josta löydät perusteita vastuullisemmalle kuluttamiselle. Esimerkki 1: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät T. Örskän ja N. Eron salatut elämät on netissä osoitteessa: myös liitteenä. Ryhmätyönä kehitellään kulutustottumuksiltaan 2 ääripäätä edustavaa henkilöä. Hahmot voi piirtää isolle paperille tai pahville ja laittaa kololle näkyviin, piirtämisen jälkeen ryhmät esittelevät piirtämänsä hahmot ja kertovat heidän elämästään toisilleen. Voitte myös näytellä hahmot ja kohtauksia heidän elämästään. Purkakaa lopuksi aktiviteetti keskustelemalla yhdessä, muistuttaako kukin vartiolainen (ja johtaja) enemmän T.Örskää vai N.Eroa. Millaisia muutoksia tavoissa kunkin pitäisi tehdä kasvaakseen vastuullisemmaksi kulutustottumuksiltaan? Esimerkki 2: Supersankarit Klonkun jalanjäljillä Lähde: Myös liitteenä. Supersankarit Klonkun jäljillä (eli liitteen sivut 12-17) on osa Vihreää draamaa tavaramaailmassa ohjelmapakettia. Paketti on pääkaupunkiseudun kuluttajaviraston tekemää materiaalia nuorten ympäristö- ja kulutuskasvatukseen. Supersankarit Klonkun jäljillä -ohjelma kestää ohjeen mukaan 90 min, mutta enemmänkin aikaa siihen voi käyttää, jos tekee pohdintaosuudet huolellisesti ja panostaa roolien miettimiseen ja esittämiseen. Ohjelman ideana on tarina tavaraan rakastuvasta nuoresta, josta tulee tavarasta riippuvainen Klonkku. Tarpojat esittävät valitsemiaan supersankareita, joita ominaisuuksineen on lueteltu ohjelmapaketin lopuksi ja jotka pienissä ryhmissä pelastavat nuoren riippuvaisuudestaan. Supersankarit Klonkun jäljillä sopii hyvin retken iltaohjelmaksi tai yksinään 1 kokouksen aiheeksi. Ohjelmasta voi myös ottaa myös pienempiä osia tai tehdä pohdintaosuudet eri kerralla kuin itse roolipelin. Esimerkki 3: Ekokassit Ommelkaa kauppakasseja tai hedelmäpunnituspusseja (ohje liitteenä). Pusseja voi esim. antaa lahjaksi, myydä vanhemmille ja kerätä rahaa vartiolle tai jakaa esim. kaupalla ilmaiseksi. Taustaksi tarpojat voivat lahjojen saajille tai ostajille kertoa, että näin yritetään saada ihmiset irtautumaan muovikassikulttuurista.

18 Esimerkki 4: Aineettomat lahjat Keksikää ja antakaa aineettomia lahjoja läheisillenne. Aineettomia lahjoja ovat esim. lahjakortit vaikkapa elokuviin tai palvelulahjat kuten siivous tai hieronta Tarvikkeet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät: suuria papereita tai kartonkia ja kyniä, jos haluatte piirtää hahmot. Muuta rekvisiittaa, jos haluatte näytellä hahmot. Koko Supersankarit Klonkun jäljillä -roolipelin tarvikkeet ohjeen mukaan ovat: kasvovärejä, meikkisieni, Klonkun vaatteet: harmaat liian kireät trikoot ja pieni huppari tai vastaavat, nuoren valmiiksi piirretty hahmo isolla paperilla, tussi, supersankarikortit, kyniä, tyhjiä paperilappuja, saksia, maalarinteippiä. Yhteen hedelmäpussiin tarvitaan 30 x 60 cm pala valoverhoa, hyttysverkkoa tai muuta läpinäkyvää, mutta ei liukasta kangasta; 70 cm paksuhkoa nyöriä; tavallista ompelulankaa; hakaneula ja sakset. Lisäksi tarvitaan 1 tai useampi ompelukone. Jos haluatte tehdä aineettomien lahjojen lahjakortteja, niihin tarvitaan paperia, kartonkia, sakset, liimaa, mahdollisesti aikakauslehdistä leikattuja tai netistä kopioituja kuvia kuvitukseksi tai nauhoja, tarroja tai helmiä tms. koristeeksi. Liitteet: T. Örskän ja N.Eron salatut elämät Ohjeet hedelmäpussin ompeluun Supersankarit Klonkun jäljillä (löytyy kolon tietokoneen Tarpojaohjelma-kansiosta)

19 T. Örskän ja N. Eron salatut elämät Tavoite: Löytää keinoja toteuttaa ekotehokkuutta omassa arjessa. Aika: Yhdestä kahteen oppituntia Oheismateriaali: T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista Tehtävä: Roolihahmojen avulla pohditaan jokapäiväisen elämän ekologisuutta. Oppilaiden on tarkoitus ryhmätyönä luoda kaksi ääripäähahmoa, joista toinen (N. Ero) edustaa mahdollisimman ekotehokasta elämäntapaa ja toinen (T. Örskä) luonnonvarojen tuhlailevaa käyttöä. Lopuksi etsitään ekotehokkaan N. Eron päivästä sellaisia arjen tekoja, joita oppilaat olisivat valmiita toteuttamaan omassa elämässään. Luokka jaetaan useampaan 3-5 oppilaan ryhmään, joista puolet saavat tehtäväksi luoda oman tuhlailevan T. Örskän hahmon ja puolet ekotehokkaan N. Eron hahmon. Hahmojen luomista elävöittää niiden kuvaaminen isolle paperille. Hahmo voidaan piirtää ja sen valinnat ja ominaispiirteet kirjoittaa lyhyesti paperille. Hahmojen luominen kannattaa aloittaa keksimällä hahmoille henkilöllisyys (ikä, sukupuoli, keskeiset luonteen piirteet) ja sosiaalinen tausta (ammatti, perhesuhteet). Tämä jälkeen oppilaiden tulee miettiä millaisia valintoja heidän hahmonsa tavallisen päivän aikana tekevät. Hahmojen päivää kartoitetaan seuraavan kysymyslistan avulla. 1. Miten hän suoriutuu aamupesusta? 2. Mitä hän nauttii aamiaiseksi? 3. Millaisiin vaatteisiin hän pukeutuu? 4. Kuinka pitkä on hänen työ- tai koulumatkansa ja millä hän sen kulkee? 5. Mitä päivällisenä on ja miten hän sen valmistaa? 6. Mitä hän harrastaa ja missä? 7. Millaisia muita hankintoja hän tekee? 8. Millä perusteella hän hankkii uusia tavaroita? Kaikkia kysymyksiä ei ole välttämätöntä käydä läpi. Voidaan keskittyä vain muutamaan aiheeseen tai vaikkapa vain pelkän päivällisen suunnitteluun. Kun hahmot ovat valmiit esitellään ne toisille ryhmille. Lopuksi pyritään keskustellen löytämään ekotehokkaan hahmon päivästä sellaisia ekotekoja, joita olisi itse valmis tekemään. T. Örskän ja N. Eron salatut elämät -vinkkilista N. Ero - Tekee päivittäiset valintansa harkiten, sillä hän arvostaa ympäristöään ja taloudellista hyötyä. T. Örskä - Tekee päivittäiset valintansa ajattelemattomasti ja mainonnan johdattelemana. AAMUPESU N. Ero - WC on vettä säästävää mallia, jossa on kaksi vaihtoehtoista huuhtelua: 2,5 litraa ja 4 litraa tarpeen mukaan. - Suihkun suutin on vettä säästävää mallia. - Suihkun hän nauttii virkistävän lämpöisenä. Hän ei lotraa turhaan ja sammuttaa suihkun saippuoinnin ajaksi. T. Örskä - Vanha toiletti, joka vaatii kertahuuhteluun 9 litraa vettä. - Suihkun sijaan hän peseytyy usein kuumassa kylvyssä. - Lavuaarin korjaamaton vesihana tiputtaa. AAMIAINEN N. Ero - Henkiseksi ravinnoksi hän on tilannut yhdessä naapuriensa kanssa Keski-Uusimaa lehden. Tällä viikolla on hänen vuoronsa lukea se ensimmäisenä. - Ruoka on kasvispainotteista. Se koostuu luomutuotteista, lähellä tuotetuista kotimaisista elintarvikkeista sekä reilun kaupan tuotteista. Hän suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita.

20 T. Örskä - Hesari palan painikkeeksi. - Ruoka koostuu koreasti pakatuista eineksistä ja kaukaa matkanneista ulkomaisista tuotteista. PUKEUTUMINEN N. Ero - Suosii kestäviä ja ajattomia vaatteita. Hän tekee myös löytöjä Kierrätyskeskuksesta ja kirpputoreilta. T. Örskä - Käyttää lähes kertakäyttöisiä halpatuontivaatteita. TYÖMATKA tai KOULUMATKA N. Ero - Liikkuu kävellen, pyöräilee sekä käyttää julkisia liikennevälineitä. Kimppakyyditkin hän on todennut hyviksi. T. Örskä - Liikkuu yksin omalla autollaan ja suosii pidemmillä matkoilla lentokonetta. HARRASTUS N. Ero - Valitsee vähän energiaa ja ympäristöä kuluttavia lompakollekin edullisia harrastuksia. - Hakee elämyksiä luonnosta ja sosiaalisista suhteista. T. Örskä - Ei huomioi harrastuksen energian kulutusta tai ympäristövaikutuksia. - Harrastamisessa keskeistä ovat välineet. RUUAN VALMISTUS N. Ero - Energiaa säästääkseen hän valmistaa kerralla useamman päivän annoksen ja pakastaa osan. - Kierrättää ruuanvalmistuksessa syntyneet materiaalit. - Valmistaa ruuan energiaa säästävästi: käyttää oikean kokoista kattilaa, jossa on kansi päällä sekä hyödyntää esi- ja jälkilämmön. - Ei tiskaa juoksevan veden alla. Hän on valinnut vähän energiaa ja vettä kuluttavan astianpesukoneen. Pesee vain täysiä koneellisia ja käyttää hyödykseen koneen ohjelmavaihtoehtoja. - Sammuttaa kahvinkeittimen heti kahvin valmistuttua ja käyttää termoskannua kahvin lämpimänä pitoon. - Jääkaappi ja pakastin kuuluvat energiankulutusluokkaan A. Hän säätää oikeat säilytyslämpötilat: +5 ja -18 ºc astetta. - Sulattaa jääkaapin ja pakastimen säännöllisesti. - Suosii uudelleentäytettäviä ja kierrätykseen kelpaavia pakkauksia sekä välttää ylipakattuja tuotteita. T. Örskä - Käyttää ylipakattuja eineksiä eikä vaivaudu kierrättämään materiaaleja. - Tiskaa juoksevan veden alla ja pesee astianpesukoneessa vajaita koneellisia. - Käyttää levyä pienempää kattilaa ilman kantta. Ei hyödynnä esi- ja jälkilämpöä. - Pitää kahvinkeitintä tuntikausia päällä. - Jääkaappi ja pakastin ovat vanhoja energiasyöppöjä, joiden energiankulutusta lisää paksu jääkerros. - Kylmälaitteet on sijoitettu hellan viereen. HANKINNAT N. Ero - Hankkii vain tosi tarpeeseen. - Suosii palveluita, lainaamista ja yhteiskäyttöä. - Korjauspalveluita hyödyntämällä antaa monelle tuotteelle vielä toisen elämän. - Ostopäätöstä tehdessä hän suosii: Kestäviä Käytettyjä Monikäyttöisiä Lähellä tuotettuja Kierrätettäviä tuotteita Ympäristömerkittyjä tuotteita T. Örskä - Heräteostelija. - Omistaa monia harvoin tarvittavia laitteita. - Rikkimennyt tavara joutuu suoraan kaatopaikalle. - Ostopäätökseen vaikuttaa keskeisesti mainonta.

Kestävien valintojen taito

Kestävien valintojen taito Kestävien valintojen taito Kati Vähä-Jaakkola ekotehokkuus ja kohtuus koulussa Kuvitus Seppo Leinonen 2 OSA I: KÄSIKIRJA Sisällys OSA I: KÄSIKIRJA Esipuhe... 3 1. Johdanto... 4 2. Kuluttamisen monet kasvot...

Lisätiedot

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Työryhmä Kansallinen Sivistysliitto ry. Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry. Kirkkopalvelut ry. Maaseudun Sivistysliitto ry. Opintotoiminnan Keskusliitto

Lisätiedot

Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti

Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti Reput ja Reissumies diasarjan taustateksti Käyttäjälle: Tätä diasarjaa saa vapaasti esittää neuvontatilaisuuksissa. Voit käyttää esitystä sellaisenaan tai koostaa dioista oman kokonaisuuden. 31 dian esityksen

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Oppimateriaali

Jäteselviytyjät 2014. Oppimateriaali Jäteselviytyjät 2014 Oppimateriaali Tietokilpailupäivä: (merkitse muistiin) 1 Sisältö Lajittelu Lajittelu Lajittelu kannattaa. 3 Kierrättämällä jätteet hyötykäyttöön. 3 Hyötyjäte.. 4 Hyötyjätepiste...

Lisätiedot

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille Äidinkieli ja kirjallisuus - Minut tekee onnelliseksi - Kulutus tuo onnea? - Käytänkö aikani niin kuin haluan? - Elämä on rajallinen - Maapallo

Lisätiedot

TIEDOSTAVA KULUTTAJA

TIEDOSTAVA KULUTTAJA ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE E-kierrättäminen Kehity mukana - kierrätys tehostuu Matkustaminen Selvitä tarjonta - valintasi merkitsevät Energiatehokkuus

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. Yläkouluille!

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. Yläkouluille! GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA Yläkouluille! Päivi Pöyhönen/FinnWatch 2008 On vain yksi maapallo Näkyvää ja näkymätöntä kulutusta Iida on oikeilla jäljillä pohtiessaan kulutusta. Kulutamme joka päivä erilaisia

Lisätiedot

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri Opettajan lisämateriaali Tämä opettajan lisämateriaali täydentää vuonna 2006 ilmestynyttä opasta Lennu Liito-oravan ympäristökerhoille. Se on laadittu helpottamaan Lennu-materiaalien

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE SISÄLLYS 2013 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOA OPETTAJILLE. Jätehuollon järjestäminen kouluilla. www.kiertokapula.fi

JÄTEHUOLTOA OPETTAJILLE. Jätehuollon järjestäminen kouluilla. www.kiertokapula.fi JÄTEHUOLTOA OPETTAJILLE Jätehuollon järjestäminen kouluilla www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1 Vastuullista elämäntapaa... 3 2 Jätelaki pohjana oppilaitosten jätehuollolle... 4 3 Kohti vähäjätteisempää

Lisätiedot

BoFF! ekotekoja opiskelijoille

BoFF! ekotekoja opiskelijoille BoFF! ekotekoja opiskelijoille Helsingin yliopiston ylioppilaskunta Ympäristövaliokunnan julkaisuja BoFF! Ekotekoja opiskelijoille on kolmas painos HYYn ympäristövaliokunnan ympäristöoppaasta. Tämä julkaisu

Lisätiedot

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas Tamperelaisen opiskelijan ympäristöopas Sisällys Lukijalle Ympäristöuhat Merkittävimpiä ympäristöongelmia Muita ympäristöongelmia Ekologisesti yliopistolla Yliopiston ympäristötyö Mitä opiskelija voi tehdä

Lisätiedot

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ 19 18 17 16 14 15 11 13 12 10 4 9 5 8 6 7 TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ? ESIPUHE Jokaisesta teostamme jää jonkinlainen jälki. Suomalaisen ekologinen jalanjälki

Lisätiedot

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN

Maapallopeli. jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Maapallopeli jokaisella valinnalla on väliä OPAS OPETTAJALLE KULUTTAJA- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Sisältö 1. Taustaa ympäristöasioihin.................................3 1.1 Kestävä kehitys kestävä kulutus

Lisätiedot

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy Lukijalle Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Velvollisuutemme on huolehtia siitä, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. Perheen kasvaessa tehdään

Lisätiedot

Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas

Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti kasvattajan opas Tervetuloa käyttämään Tuumasta toimeen opasta! Tuumasta Toimeen! Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti - kasvattajan

Lisätiedot

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa

Mainonnan lukutaito. Opettajan opas. Auta lasta arvioimaan mainontaa Mainonnan lukutaito Opettajan opas Auta lasta arvioimaan mainontaa 2 Auta lasta arvioimaan mainontaa Media on muodostunut tärkeäksi oppimisen lähteeksi. Media muodostaa mielikuvia. On hyvä tunnistaa, mikä

Lisätiedot

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen

Jätteet I. Vastaus. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä. jälkeen tulee kierrätys materiaalina ja sen jälkeen jätteen Jätteet I Jätelain tarkoituksena on, että jätteitä käsitellään ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Mitä rikkinäisille farkuille pitää mieluiten tehdä jätelain mukaan? a) Farkut heitetään roskiin b)

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS:

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: TAVOISTA TIETOISUUTEEN OPETTAJAN KÄSIKIRJA Külli Relve Tarton yliopiston luonnontieteellinen museo, Tartto 2013 Pääkirjoittaja: Külli Relve Toimittaja: Eva-Liisa Orula

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään Työpaikan ekoarki ja kuinka se tehdään 1 Tekstit: Silja Sarkkinen Graafinen ilme ja kuvat: Vappu Ormio Julkaisija: Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2. korjattu painos ISBN: 978-952-223-007-2 Internet:

Lisätiedot

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi Laatinut: Lea Huttunen Toimittaneet: Anu Lillunen ja Tuovi Kurttio Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 2007 Arvojen selkiyttäminen

Lisätiedot

Opettajan Opas Luokat 3 6

Opettajan Opas Luokat 3 6 Opettajan Opas Luokat 3 6 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 MITÄ KESTÄVÄ KEHITYS ON?... 3 Miksi kestävää kehitystä tarvitaan?... 4 Ekologinen jalanjälki... 4 KALVOSARJA... 5 Kalvosarjan lähteet... 13 PIIRUSTUSTEHTÄVIÄ

Lisätiedot