Päivän 1. annos eli aamupaukut. Kannabis keskuudessamme Pössyttelemällä porukaksi Jussi Perälä Kuopio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivän 1. annos eli aamupaukut. Kannabis keskuudessamme Pössyttelemällä porukaksi Jussi Perälä Kuopio 18.3.2014"

Transkriptio

1 Päivän 1. annos eli aamupaukut. Kannabis keskuudessamme Pössyttelemällä porukaksi Jussi Perälä Kuopio

2 Tajutakseen nykyisyyttä on katsottava historiaan eli Kannabiksen lähihistoria Suomessa 1950-luvulla kannabis vähän tunnettu kaupungissa, tunnettiin lähinnä taiteilijaboheemipiireissä luvulla tilanne alkoi muuttua ensimmäisen huumeaallon myötä lehdistön kannabiksen esiin nostaminenperustettiin poliisin huumeryhmä luvun alkuun, huumeaallon huippuun asti nousua, jonka jälkeen tilanne suhteellisen staattinen 1990-luvun puoliväliin asti. Toisessa huumeaallossa käyttö lisääntyi.

3 Tässä toisessa huumeaallossa Olennaista aallolle oli käytön nopea kasvu. Syyt kytkeytyivät vahvasti (y-?)sukupolveen ja kulttuuriseen muutokseen Netin yleistyminen Kansainväliset virtaukset Verkkokaupan yleistyminen => Niin kasvattajien kuin nettiä seuraavien poliisienkin apuna

4 Joitakin kotikasvatuksen yleistymisen syitä 1980-luvulla poliisi takavarikoi kannabiskasveja kymmeniä, 1990-luvulla satoja ja 2000-luvulla tuhansia vuosittain luvulla kymmeniä tuhansia vuosittain. Poliisi on kohdistanut toimenpiteitä kasvatukseen. Kannabiksen kotimainen viljely haastaa huumepoliittiset mallit, jotka perustuvat tuonnin ja salakuljetuksen ehkäisemiseen. Hasiksen laadun huononeminen ja hinnan koveneminen tavallisille käyttäjille 1990-luvulta lähtien. Sky 1991 Hullu puutarhuri Internetissä v:sta 1996 lähtien Internetin kautta kansainväliset ilmiöt nuorisokulttuurit, maailma avautui Netin siemenliikkeet Kasvatus- ja tarvikeliikkeet Hamppunet + muut asiaan kuuluvat koti- ja ulkomaiset nettisivustot Hamppumarssit vuosittain vuodesta 2000 jonkinlainen aktivismi Siististä peruslätkästä hasiksesta jäi asialle vihkiytyneiden ja enemmän rikollisten aine.

5 Kannabis ja lainsäädännön kehitys hiukan oikomalla Kannabiksen kriminalisointi asetuksin komiteamietintö. Ajatuksena oli, että puututtaisiin vain huumeiden julkiseen, provosoivaan käyttöön. Kettil Bruunin eriävä mielipide:

6

7 Historiallisesti katsottuna lainsäädäntö on vain kiristynyt Huomionarvoista on myös, että YK ei vaatinut käytön kriminalisointia. Laki 1972 arpalaki 1997 Huumestrategia 2001 käyttörikosuudistus Syyttäjien puhuttelu koskien alle 18-vuotiasta Syyttäjien ohje 2010: kannabiskasvien määrä

8 No mitä me tiedämme varsin vähän tehdyn yhteiskuntatutkimuksen perusteella nykytilanteesta? Mitä tilastot kertovat meille vuodelta 2010? Kertokaa/arvatkaa. Ketkä suomalaisista käyttävät eniten kannabista? A) Alle 18-vuotiaat tytöt B) vuotiaat miehet C) vuotiaat miehet D) vuotiaat naiset

9 Oikea vastaus on

10 Kuinka monta suomalaisista vuotiaista miehistä käyttää kannabista kuukausittain?

11 Oikea vastaus on

12 Kuinka monta prosenttia alle 35-vuotiaista suomalaisista miehistä jättäisi rankaisematta kannabiksen kasvatuksesta?

13 Oikea vastaus on

14 Kuinka monta suomalaista arviolta on kasvattanut kannabista?

15 Oikea vastaus on

16 Kuinka monta prosenttia vuotiaista on joskus kokeillut kannabista?

17 Oikea vastaus on

18 Kuinka monta prosenttia suomalaisista tuntee kannabiksen kotikasvattajan?

19 Oikea vastaus on

20 No niin, pikku hiljaa aamupaukut alkavat hälvetä ja päästään ehkä lähemmäs päivän otsikkoa

21 Eli sitä, miten kannabis yhdistää nykynuoria, kuten alkoholi tai tupakka. Käyttäminen on sosiaalista ja kannabis osalle nuorista sidostava tekijä. Siis yhteisöllistä kuten muidenkin päihteiden käyttö. Nuori saa viiteryhmän ja paukkuposseen osallistuminen tekee hänet onnellisemmaksi. Jos Ryyppäämällä ryhmäksi, niin polttamalla posseksi tai siis pössyttelemällä porukaksi.

22 Käyttökulttuurin opettelua Sitä säädetään yhdessä: useimmiten saadaan ilmaiseksi, kokeillaan kotibileissä. Sosiaalista tarjontaa, raha ei ole pääasiassa. Kannabista hiisataan tai pajautellaan. Termistöä riittää.

23 Opettelua Porukassa, ringissä mukana olevilla on hauskaa, ajatus lentää ja ideoita syntyy. Musiikki kuulostaa hyvältä. Jotkut eivät huomaa vaikutuksia ollenkaan, joillekin voi tulla epämiellyttävä tai jopa ahdistava olo. Osaksi laittomuuden takia, osaksi koska kannabis on psykedeeli eikä lajikkeesta aina tiedetä sen enempää. Nuoret eivät vielä tiedä vanhasta viisaudesta (oikea aika, paikka ja oikeat ihmiset) sekä tutkimuksissa todetuista set and setting - käsitteistä.

24 Käyttötavoista Polttaminen luultavasti yleisin. Yleisimmin jointti eli itse kääritty savuke. Monia tekotapoja, malleja, filttereitä Kaikenlaiset piiput, martikainen, chilumi tai tavallinen maissipiippu. Myös bongi eli vesipiippu. Savu ei tule niin kuumana keuhkoihin. Höyryttäminen vaporisaattorilla. Hyvä vaporisaattori kuitenkin maksaa noin 500 euroa (halvempiakin on). Syöminen sellaisenaan, ruuan tai juoman seassa valmistaminen. Jopa alkoholiin liuottaminen. Vaikutukset tulevat hitaasti, ovat voimakkaammat ja kestävät pidempään. Polttamalla vaikutukset huomaa nopeasti.

25 Käyttötilanteista Kukinnon käyttäminen voi olla sosiaalista, yhdessä tapahtuvaa rituaalimaista toimintaa. Esimerkiksi tietty tapa kierrättää jointtia, piippua tai bongia. Käyttötilanteessa ei ehkä vain yhtä jointtia. Kulttuuriin voi kuulua normeja. Jointti tai bongi kiertää myötäpäivään, väsääjä aloittaa. Käyttötilanteissa tietenkin vaihtelua sen mukaan, ollaanko yleisellä paikalla vai yksityisessä asunnossa. Osa käyttäjistä käyttää yhdessä, osa yksin, osa vaihtelevasti. Yksin asuessa liikapolttelu voi passivoida sohvan pohjalle. Piirissä taas voidaan polttaa vähän, kohtuudella, tai hyvin paljon kerralla Käyttäminen ja kulutus hyvin erilaista ja yksilöllistä. Kerran päivässä, iltaisin töiden jälkeen. Useamman kerran päivässä, viikonloppuisin, kerran pari kuussa jne. Arviolta ihmistä Suomessa käyttää vuosittain, kerran kuussa. Tapakäyttäjät kuluttavat suurimman osan.

26 Käyttötilanteista Kokeneempi käyttäjä ei tarvitse suurta annostusta huomatakseen vaikutukset, toisaalta voi kuluttaa paljon, koska on tottunut vaikutuksiin. Lajike voidaan valita käyttötilanteisiin sopiviksi. Indicat ovat enemmän kehoon vaikuttavia, sopivat elokuvien katseluun ja sohvalla löhöilyyn, eivät tee niin sosiaaliseksi. Ovat enemmän jumittavia. Sisältävät (tetrahydrokannabinoli) THC:n sijaan enemmän CBD:tä (kannabidioli) ja CBN (kannabinolia), jotka ovat lääkekäyttöön haluttuja. Sativat (enemmän THC:tä) puolestaan vaikuttavat enemmän mieleen. Saavat ajatuksen juoksemaan ja sopivat paremmin sosiaalisiin tilanteisiin. Sopivat paremmin esimerkiksi ravintolailtaan. Tosin suuri osa lajikkeista nykyisin hybridejä, osaksi Sativaa, osaksi Indicaa Osalla käyttäjistä ei mitään väliä lajikkeella, eivät huomioi eri lajikkeiden erilaisia vaikutuksia.

27 Kasvattamalla kasaan Säätäminen ehkä kehittyy ja aletaan ehkä kasvattaa kukkaa. Yhdessä, ulkona ja/tai sisällä. Hurjimmat laittavat jo muutaman viikon päästä kasveja ulos. Välineitä hankitaan netistä ja kokeneemmilta kasvattajilta. Rahallisia kuluja ja tarvikkeita jaetaan, toimintaa opetellaan yhdessä. Kasvatustietoutta jaetaan avuliaasti. Yhteisen kasvattamisen avulla erilaiset käyttäjät saavat aineensa ja voivat vaihtaa lajikkeita, joita on ainakin Osa ei voi kasvattaa, lääkekäyttäjä ei välttämättä jaksa kasvattaa tai hän ei saa kannabista lääkkeenä tarpeeksi. Tällaiset tarvitsevat yhteisöä. Euroopassa tunnetaan social club terminä. Kasvattaminen on helppoa ja tulee edulliseksi verrattuna laittomiin markkinoihin. Nuoriso oppii tuntemaan erilaiset lajikkeet ja kasvattamisessa kehittyy.

28 Kasvatuksesta Enimmäkseen sisäkasvatusta? Kokeneilla kasvattajilla stealth kasvattamo. Vesi vs multa (sato valmistuu vedessä nopeammin ja tuottaa enemmän). Eslit vs natikat vs ledit vs aurinko eri valaistuksena. Useimmiten enintään 10 kasvia, tilaa 2-3m2. Useimmiten 1 sato kerrallaan. Yksi pitää Indicasta, toinen Sativasta, kolmannet hybrideistä. Voi kasvattaa eri lajikkeita samaan aikaan. Indica kasvaa nopeammin. Kulut 1.kerralla alle 100 euroa, aina useisiin tuhansiin asti ( eurolla saa jo suhteellisen hyvän peruskasvattamon. Valot, cooltube, aktiivihiili, ufo, kaappi ) Kasvattaminen (hyvä sato) vaatii aikaa, tietoa ja kärsivällisyyttä: kosteus, lämpötila, valaistus, vesi ph:t, multa, lannoitteet, kasveista huolehtiminen, tietyt siemenet tai pistokkaat. Ei onnistu, jos elämä sekaisin muutoin

29 Kasvattamisen ja käytön perusteluita Ei halua käyttää pl:ää, ryssälätkää, tsernobyl-lätkää. Ei halua tukea rikollisia tai "säätää heidän kanssaan. Pyrkimys välttää laittomia huumemarkkinoita ja niihin liittyvää rikollisuutta. Moni oli myös sitä mieltä, että kasvattaminen itse on vähemmän riskialtista kuin ostaminen katukaupasta. Kukinnolla on statusta hasikseen verrattuna. Mielenkiintoista myös se, että moni suomalainen kasvattaja tavoittelee vahvempaa tuotetta, kuin mitä markkinoilla liikkuu. Kasvattaminen ei ole rikollista, ennemminkin kansalaistottelemattomuutta ja kotipolttoon tai kotiviinin valmistukseen verrattavaa toimintaa. Alkoholi tai muut laittomat aineet eivät sovi kukinto lähes täydellinen päihde. Tietää mitä saa, saatava kukinto on hyvälaatuista ja edullista (jopa alle 0,5 /gr) Rahan ansaitseminen, vaihtelee, ~500 /kk Lääkekäyttö. Viimeisen 10 vuoden aikana. Joillekin kannabinoidit voivat olla tehokkain lääke. Perusteluissa korostettiin myös itse kasvatetun kannabiksen terveydellisyyttä. Oman tarpeen tyydyttäminen Mahdollisuus nauttia sadosta yhdessä ystävien ja tuttujen kanssa Kasvatuksesta itsestään saatava nautinto, mikä viittaa viljelyn harrastusaspektiin.

30 Hyvät puolet Kivun vaimentaminen Tuoksu, maku Suhteellisen terveellinen, ei ole vaarallinen Ei aiheuta krapulaa tai väkivaltaa Ei voi käyttää liiallisesti alkoholia kukinnon kanssa Ei vie toimintakykyä kuten alkoholi Alkoholin korvike Voi käyttää alkoholia helpommin. Parantaa elämänlaatua, mitä alkoholi ei tee. Käyttö unilääkkeenä, tosin ei näe unia. Rentoutumiskeino Vaikuttaa tuntemuksiin esim. musiikin kuuntelussa. Vaikuttaa luovuuteen ja asioiden ideointiin. Käytettäessä tulee erilainen ilta kavereiden kanssa kuin alkoholin kanssa. Toimintakyky säilyy. Lajikkeiden kirjo- lajikkeista riippuen voi nauttia eri tilanteisiin sopivia lajikkeita Helppo nauttia, vaikutus ei kestä pitkään Itse kasvatus on valohoitoa sekä mielenhoitoa, pakottaa elämänhallintaan.

31 Huonot puolet Överit l. yliannostus. Ahdistavat tuntemukset, negatiiviset olotilat. Esim. neste ja sokeri auttavat. Vahva THC-pitoisuus voi saada aikaan paranoiaa. Jos valmiiksi huonot fiilikset, ne tulevat pintaan. Nuorista pienen osan mieli ei kestä ainetta. Ongelmana joidenkin käyttäjien nuori ikä, käytetyn kukinnon määrä, käyttötapa ja käytetty lajike. Annostelun vaikeus. Iso sato isompi käyttäminen. Viidesosa vastaajista nimesi haitaksi sen, että omasta sadosta tulee polteltua enemmän kuin olisi tarpeen. Lähimuistin heikentyminen, palautuu lopetettaessa. Ajatus katkeilee, pätkii Liikakäyttö passivoi, hidastaa, motoriikan heikentyminen Ei aiheuta krapulaa, voi käyttää paljon, jolloin käytöstä tulee helposti rutiinia Ruokahalun lisääntyminen, seuraavan päivän jumitus Henkinen riippuvuus Savu keuhkoihin Käytön lopettamisen jälkeinen masennus ja äkäisyys. Maistiaisten toivossa asunnossa vierailevat ystävät viidesosa vastaajista koki häiriöksi.

32 Hyvä paha kannabis Ajattelussa on mukana ideologinen päihdepoliittinen ulottuvuus. Haastatteluissa esitettiin runsaasti kritiikkiä kannabiskontrollia ja yhteiskunnan asenteita kohtaan. Tyypillisesti arvosteltiin sitä, että yhteiskunta on valmis sietämään alkoholin haittoja, mutta suhtautuu ankarasti kannabikseen.

33 Onko kannabis tavisten touhua? Meillä käytetty pitkään ja on jo vankka käyttäjäkunta. Käyttäjät ovat leikkausta yhteiskunnasta, siellä on mukana kaikki sosiaaliluokat ja ikäryhmät. Syrjäytyneistä tai syrjäytetyistä erittäin hyvin toimeentuleviin ja menestyviin ihmisiin. Suomessa kulutettiin kannabista (hasista ja kukintoa) jo 2000-luvun puolivälissä noin kiloa. Tilastojen mukaan kannabiksen kasvatus on nuorten miesten touhua. Kannabiksen kasvattajat eivät näytä erityisen poikkeavalta tai syrjäytyneeltä ryhmältä. Joitakin eroavaisuuksia tosin on. Kannabista kasvattavat nuoret asuvat ikätovereitaan useammin yksin ja ovat sekä perheen että lasten suhteen vakiintumattomampia. Perus- ja ammattikoulutuksessa ei ole suuria eroja, mutta muuhun väestöön verrattuna useampi heistä oli tutkimushetkellä työttömänä ja heillä oli myös verrokkiaineistoa alhaisemmat tulot. Kulutusta kysyttäessä kannabiksen käyttäjäkunnasta noin 80 prosenttia ilmoittaa käyttävänsä harvemmin kuin kerran viikossa. Vain kuusi prosenttia on päivittäiskäyttäjiä. 22% vastanneista kuitenkin kuluttaa yli seitsemän grammaa viikossa.

34 Yhteiskunnan suhtautuminen Suomen lainsäädännön suhtautuminen kannabiksen kasvatukseen on yksiselitteisen tuomitseva, ja kontrollitoimissa sitä sovelletaan tiukasti. Alussa esitellyn, vuonna 2001 säädetyn käyttörikoksen piti johtaa siihen, että rangaistuksista luovuttaisiin useammin. Käräjäoikeuskäsittelyt vähenivät mutta poliisi alkoi sakottaa entistä enemmän kannabiksen käyttäjiä (nk. Sakkoautomaatti). Heitä on eniten ja heidät on suhteellisen helppoa ottaa kiinni. Myös em. syyttämiskäytännön yhtenäistämiseksi tuli suositus vuonna Siinä arvioidaan kannabiskasveista saatavan sadon suuruutta. Yhden kasvin keskituotoksi on arvioitu 25 grammaa. Suosituksen mukaan syyttäjä voisi vaatia vankeutta yli kymmenen kasvin viljelmästä, kun taas sen alle jäävistä tapauksista esitettäisiin sakkoa. Kannabiksen kotikasvatuksen paljastuminen voi näin johtaa vakaviin oikeudellisiin seuraamuksiin ja niiden myötä myös merkittäviin siviilielämän hankaluuksiin.

35 Miten niin? Kannabiksen käyttäjät itse pitävät selvästi suurimpana haittana riskiä paljastua poliisille ja tulla rangaistuksi. Jos olet yli 18-vuotias usein kotietsintä. Käyttäjien mukaan eteen voi tulla pelkästä kannabiksen käytöstä kiinni jäätäessä nk. Piilorangaistus (vai ennemminkin lisärangaistus?) Puhutaan myös h-merkinnästä. Mikä ihmeen h-merkintä? Onko alussa esitelty Kettil Bruunin visio toteunut? Pysyvä stigma? Tieto kotiin, kouluun, töihin, ajokortin menetys/sen saamisen viivästyminen, lasten tapaamiset vaikeutuvat, lasten huostaanotot, töiden saanti voi vaikeutua.

36 Rekistereistä H-merkintä: 1990-luvun alkuun asti poliisilla oli myös huumausainerikoksista kiinni jääneistä oma huumenumeronsa manuaalikortistossa. H-merkintä sanana juontaa juurensa tästä, se on slangisana manuaalikortiston huumenumerosta. Nykyään järjestelmä on sähköinen ja vastaava tiedosto on tuntomerkkirekisteri. Kyseinen rekisteri on osa poliisiasiain tietojärjestelmää, joka tunnetaan lyhyemmin nimellä Patja. Se on poliisin valtakunnallinen tietojärjestelmä. Tuntomerkkirekisteri on siis osa Patjaa. Tuntomerkkirekisteriin merkitään yksilön huumausainerikoksen valmistelu ja huumausaineen käyttörikos. Tiedot ovat poliisin yhteiskäytössä. Epäiltyjen tietojärjestelmä EPRI puolestaan on poliisin valtakunnalliseen käyttöön tarkoitettu pysyvä automaattisen tietojenkäsittelyn avulla ylläpidettävä henkilörekisteri. EPRI voi sisältää hankittuja rikostiedustelu-, tarkkailu- ja havaintotietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä: -syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta saattaa seurata vankeutta; tai -myötävaikuttavan tai myötävaikuttaneen huumausaineen käyttörikokseen. Poliisilla on oikeus käyttää epäiltyjen tietojärjestelmän tietoja myös muuhun kuin niiden keräämis- ja tallettamistarkoitusta vastaavaan tarkoitukseen, jos tiedot ovat tarpeen: Henkilöllisyyden selvittämiseksi suoritettaessa sellaista poliisin yksittäistä tehtävää, joka välttämättä edellyttää henkilöllisyyden varmistamista. Poliisin henkilörekisterin tietoja saa käyttää myös poliisin tutkimus- ja suunnittelutoiminnassa. Samoin tietoja saa käyttää poliisin koulutustoiminnassa, jos tiedot ovat koulutuksen toteuttamiseksi välttämättömiä. Poliisin rekistereitä saa käyttää omassa työssään soveltuvin osin myös esimerkiksi tulli ja rajavartiolaitos. Näiden lisäksi meille on tullut Havaintotietorekisteri kansalainen voi ilmiantaa toisen kansalaisen ja näin joutuu poliisin rekisteriin. Hallitusohjelmassa on maininta, että: Poliisin toimintaa tehostetaan ottamalla käyttöön uusi tietojärjestelmä, joka sovitetaan yhteen muiden turvallisuusviranomaisten ja oikeushallinnon tietojärjestelmien kanssa. Kun viranomaisten oikeudet lisääntyvät niin pitäisikö edistää myös vastapuolen etua?

37 Rangaistuksista Syrjäytyminen liittyy poliisin haaviin joutumiseen. Syrjäytymistä ennusti eniten se, puuttuuko poliisi asiaan. Poliisi ei juurikaan saanut pidätettyjä lopettamaan käyttöä (Pedersen W: Addiction 2011:106: ). Tutkimusta ei tietenkään voida johtaa suoraan Suomeen. Suomessa ei ole tehty kattavaa selvitystä.

38 Laiton yhteisö Koska kannabikseen liittyvä toiminta on laitonta (esim. Suomen kannabisyhdistys sai vasta hiljattain ry-tunnukset), sen ympärille on syntynyt laitonta yhteisöllisyyttä. Yhteisössä on kaksi koulukuntaa. Toiminta on toiselta puolelta yhteisöllistä, koska taistellaan saman asian puolesta ja ollaan aktiivisia epäkohtia vastaan, myös arkielämässä. Laiton yhteisöllisyys toimii, sen kautta saa kavereita ja näiden kautta sisältöä elämään. Toisia autetaan mielellään, jos toista kuumottaa viranomaiset. Voidaan esimerkiksi ottaa sato haltuun. Toinen puoli koulukunnasta, yhteisöstä ei kerro kenellekään koska eihän kukaan täysjärkinen kerro kenellekään, että käyttää tai kasvattaa. Mitä enemmän on menetettävää, sitä tarkemmin julkisivusta pidetään huolta. Heille yhteisön muodoksi jää ainoastaan netti.

39 Ja yhteisöllisyys on vahvaa netissä Netin kautta voidaan olla yhteisössä mukana anonyymisti. Verkko myös yhdistää pienemmillä paikkakunnilla vaikuttavia käyttäjiä sekä edistää kansainvälistä yhteisöllisyyttä. Myös lääkekäyttäjät pääsevät mukaan toimintaan netin välityksellä. Netin mahdollistamana on muodostunut uudenlainen yhteisöllisyys. Kasvatuskavereita ei usein ole ikinä nähty todellisessa elämässä. Netissä voi puhua asiasta, josta ei voi kertoa edes läheisilleen koska myös heidän suhtautuminen syrjäyttää. Toisaalta disinformaatiota on myös, kaikki saavat sanansa netissä. Tiedon lähteenä ovat usein ulkomaiset nettisivut & tutkimukset. Niitä tulkitaan puolesta ja vastaan omista lähtökohdista. Ulkomainen tieto ei muutoinkaan ole välttämättä Suomen tilanteeseen sovellettavaa tietoa. Suomalainen (yhteiskuntatieteellinen) tutkimus on vasta lapsenkengissä. Nuori on ristiriidassa: Aikuisten maailma on epäjohdonmukainen, alkoholin ja savukkeiden - kahden yhteiskunnalle vahingollisimman huumeen - myynti sallitaan, mutta kannabiksen kielletään. Tieto on myös väistämättä kannabiksen puolella verrattuna laillisiin päihteisiin.

40

41 Yhteisöllisyys kuitenkin hajoaa Ylivoimaisesti suurimmalle osalle käyttäjistä kannabis, kannabisyhteisöllisyys, -kulttuuri tai osakulttuuri on ns. kevyempää ja se on ohimenevä vaihe elämässä. Nuoren käytössä voi olla kyse vain muutaman kerran kokeilusta. Yhteisöllisyys hajoaa muiden asioiden alkaessa kiinnostaa. Elämään tulevat opiskelu- tai työpaikka, parisuhde ja perhe. Käyttö loppuu kokonaan ja jos se jatkuukin, niin käytöstä tulee satunnaista mutta salattua (varsinkin jos ei ole jääty kiinni). Kannabis säilyy ehkä salaisena päihteenä ja elämä kulkee eteenpäin.

42 On myös muistettava, että kaikki nuoret eivät halua paukkuposseen Kyse on kuitenkin vain yhdestä osakulttuuri-ilmiöstä nuorison keskuudessa. Aamuspliffit ja iltajointit myös herättävät vastareaktioita muissa nuorisokulttuureissa. Kannabis on laitonta. Normalisoitumisesta huolimatta siinä on edelleen alakulttuurinen leima, jota kaikki nuoret eivät todellakaan kannata. Nuorten suhtautuminen kannabikseen on silti sallivampaa, jos he tuntevat jonkun paukkupossesta. On myös muistettava se, että alaikäiset (esim vuotiaat) eivät välttämättä tiedä mitään kannabiksesta, heillä ei oikeasti ole kokeilukokemuksia kannabiksesta, siitä vain puhutaan koska se on siistiä (peruslätkää?).

43 Yhteenvetoa Ongelmia siis laittomuudesta ja seuraamuksista kiinni jäätäessä. Kun kontrolli iskee, aletaan ehkä käyttää yksin, aletaan varoa entisestään ja vältellä tulevaa, toistuvaa kontrollia. Kontrollilla kun on tapana toistua ja yksilö voi leimaantua entisestään. Ongelmia tietenkin myös aineesta. Kuten mikä tahansa päihde liiallisesti käytettynä. Kannabis yksinään ei silti useimmiten riitä syrjäyttämään vaan taustalla on muitakin ongelmia ja muiden aineiden käyttöä. Käyttäjiksi jää vain pieni osa kokeilijoista, jotka mieltyvät aineeseen ja näistä pieni osa joutuu ongelmiin. 5-10% laittomien päihteiden käyttäjistä ylipäätänsä joutuu ongelmiin. Kannabis on toisille asia, josta ei tule sen suurempia ongelmia, jos ollenkaan. Käyttöön voi tulla nuorten keskuudessa myös sosiaalista painostusta. Jos kannabiksesta tulee ongelmia, niihin ei rangaistavuuden ja leiman vuoksi uskalleta hakea apua? Meillä on vasta alettu herätä erityisiin hoitopaikkoihin, esimerkiksi matalan kynnyksen anonyymihoitoihin, joihin pääsisi heti, mutta niitä ei vielä ole.

44 Lopuksi Maailma muuttuu kannabista kohtaan. EU:n huumausainestrategian tavoitteet ovat seuraavat: Pyritään vähentämään huomattavasti huumausaineiden kysyntää, huumausaineriippuvuutta ja huumausaineisiin liittyviä terveys- ja sosiaalisia riskejä ja haittoja. Eli kriminalisoinnista enemmän käytännönläheiseen ja terveyttä painottaviin asioihin. EU:n strategian mukaan toimien pitää myös olla kustannustehokkaita. Meillä hallitusohjelmassa ei ole suoranaisia viittauksia aiheeseen mutta siellä lukee, että selvitetään edellytykset rangaistusmääräysmenettelyn sekä hallinnollisten sanktioiden käyttöalan laajentamiselle. Siellä lukee myös, että eri rikoksista tuomittavien rangaistusten keskinäistä suhdetta on syytä tarkastella oikeudenmukaisuus-näkökulmasta. Siellä lukee lisäksi, että koko valtioneuvoston toiminnassa keskeisintä turvallisuustyötä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja syrjäytymisen ehkäisy. Suomessa Ganjasukupolvi" aikuistuu ja vaikka tavat muuttuvatkin, liberalismi pysyy. Kannabis vakiintunut päihdekentässä: ei vain toisen huumeaallon sukupolvi, vaan myös nuoremmat sukupolvet ottavat lähes itsestäänselvyytenä. Samaan aikaan kasvatus ja kauppa kehittyvät, ammattimaistumista. Suurin osa kannabiksen kasvattajista ei kuitenkaan oikeastaan eroa ns. normikansalaisista. Suomessa keskustelu pulpahtelee pinnalle, kansalaisaloite 2014 on verkossa (eilen oli ääntä). Tämä ei sinällään merkitse muuta kuin konfliktin muuttumista hitaasti keskustelevampaan suuntaan. Teille nuorisotyöntekijöille haluaisin sanoa terveisiä: hyvä valistus, varsinkin hyvä vertaisvalistus ja epävirallinen valistus toimivat.

45 Aletaanko olla valmiita toiseen annokseen, aamupäiväspliffiin? Jos, niin minä kiitän. Mikäli haluatte palata aiheeseen tai sen viereen, niin minut saa kiinni osoitteista ja numerosta Annetaan aplodit Juha Korhoselle, joka tulee kertomaan meille nuorista ja kannabiksesta huumepoliisin silmin.

Vantaa ja päihteet -raportti 2013. Teemana nuorten huumeiden käyttö

Vantaa ja päihteet -raportti 2013. Teemana nuorten huumeiden käyttö 2013 Teemana nuorten huumeiden käyttö - ajankohtaisina haasteina kannabis ja muuntohuumeet Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Päihdepalvelut, ehkäisevän päihdetyön yksikkö Sisällys Alkusanat... 2 1

Lisätiedot

Ilkka Vuorinen. Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta

Ilkka Vuorinen. Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta Ilkka Vuorinen Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta Opinnäytetyö Kevät 2013 Sosiaalialan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

" Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta rikoslain

 Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta rikoslain 2 JOHDANTO Työskennellessäni Järvenpään kaupungin päihdeasiainkeskuksessa Sosiaali- ja Terveysministeriön rahoittamassa projektissa nimeltään Huumausainerikoksesta kiinnijääneen nuoren hoitoonohjaus, minulle

Lisätiedot

Kohteina: Lapset ja nuoret. Ehkäisevä päihdetyö. Päihdeohjelma. www.nurmijarvi.fi

Kohteina: Lapset ja nuoret. Ehkäisevä päihdetyö. Päihdeohjelma. www.nurmijarvi.fi 2006 Kohteina: Lapset ja nuoret Ehkäisevä päihdetyö Päihdeohjelma www.nurmijarvi.fi Päihdeohjelma Eri tutkimukset ja tilastot osoittavat nuorten päihteiden käytön lisääntyneen. Päihteiden käyttö aloitetaan

Lisätiedot

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille KUKA PÄÄTTÄÄ Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille 2015 1 SISÄLLYS VANHEMMILLE... 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN ON TÄRKEÄÄ... 3 NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN SOSIAALISET SYYT... 4 VANHEMPIEN ASENTEET JA ESIMERKKI

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

Päihdetyön erikoislehti 5 n 2014 VERTAISTUKEA HUOSTAANOTON JÄLKEEN HUUMEKUOLEMA MEDIASSA NIKOTIINI SIIRTYNYT UUSIIN TUOTTEISIIN

Päihdetyön erikoislehti 5 n 2014 VERTAISTUKEA HUOSTAANOTON JÄLKEEN HUUMEKUOLEMA MEDIASSA NIKOTIINI SIIRTYNYT UUSIIN TUOTTEISIIN Päihdetyön erikoislehti 5 n 2014 VERTAISTUKEA HUOSTAANOTON JÄLKEEN HUUMEKUOLEMA MEDIASSA NIKOTIINI SIIRTYNYT UUSIIN TUOTTEISIIN 5 n 2014 Päihdetyön erikoislehti 16 6 TIIMI Päihdetyön erikoislehti, www.a-klinikka.fi/tiimi

Lisätiedot

OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN TUTKIMUSTIEDONANTOJA 79

OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN TUTKIMUSTIEDONANTOJA 79 OIKEUSPOLIITTISEN TUTKIMUSLAITOKSEN TUTKIMUSTIEDONANTOJA 79 National Research Institute of Legal Policy. Research Communications. Rättspolitiska forskningsinstitutet. Forskningsmeddelanden. Heini Kainulainen

Lisätiedot

Opas. paihdetoimintasuunnitelman laatimiseen helsingin kouluille ja oppilaitoksille

Opas. paihdetoimintasuunnitelman laatimiseen helsingin kouluille ja oppilaitoksille Opas paihdetoimintasuunnitelman laatimiseen helsingin kouluille ja oppilaitoksille SISALLYS 1. JOHDANTO... 4 2. EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ... 5 Taustaa nuorista ja päihteiden käytöstä... 5 Miksi ehkäistä lasten

Lisätiedot

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN.

C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN. weturi nr 6 2013 C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN. Tulikohan vahinko kello kaulassa, kun pöpö väijyi neulassa. 4 C-hepatiitti 6 Palautusastiat puistoissa 7 Tuijan hyvä

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka Tanja Vornanen KOUVOLAN SEUDUN HUUMAUSAINERIKOLLISUUSTILANNE VUONNA 2008 JA HUUMAUSAINERIKOSTEN KÄSITTELY KOUVOLAN

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän tietopakettiin on kerätty tietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tukimateriaaliksi muun muassa nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön,

Lisätiedot

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI Tutkimus Pieksämäen ja Pieksänmaan 8- luokkalaisten tyttöjen päihteidenkäytöstä Kati Hanhonen Sari Itkonen Opinnäytetyö, kevät 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Pieksämäen yksikkö

Lisätiedot

I-osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET

I-osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET I-osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET HUUMEITA KÄYTTÄVIEN TERVEYSNEUVONTATYÖ VANKILOISSA: I osa II osa III osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET TERVE-KURSSIN OHJAAJAN OPAS TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT KRITS Terve-projekti

Lisätiedot

Digitaaliset pelit. Nuorten pelipaja ja kasvattajien kalvot Kouluttajan opas

Digitaaliset pelit. Nuorten pelipaja ja kasvattajien kalvot Kouluttajan opas Digitaaliset pelit Nuorten pelipaja ja kasvattajien kalvot Kouluttajan opas Digitaaliset pelit Nuorten pelipaja ja kasvattajien kalvot Kouluttajan opas Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto www.mll.fi

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Luku Huumeministeri Osmo Soininvaaran kirjasta Ministerikyyti, WSOY 2002 Osmo Soininvaara 2002. Huumeministeri

Luku Huumeministeri Osmo Soininvaaran kirjasta Ministerikyyti, WSOY 2002 Osmo Soininvaara 2002. Huumeministeri Huumeministeri Epäkiitollisimpia tehtäviä peruspalveluministerillä oli toimia huumepolitiikasta vastaavana ministerinä. Epäkiitollinen se oli toisaalta siksi, ettei minulla ollut alaan ennen ministerikauttani

Lisätiedot

ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16

ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16 ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16 ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö Tampere lähti mukaan päihdetyöhön s. 18 Kuva: Laura Vesa Sääntelyä, valistusta ja

Lisätiedot

KOKEMUKSEN POLITIIKKAA. Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja toipumisesta sekä päihdetyöstä

KOKEMUKSEN POLITIIKKAA. Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja toipumisesta sekä päihdetyöstä Laurea Julkaisut I Laurea Publications Janika Lindström & Kimmo Kumlander (toim.) KOKEMUKSEN POLITIIKKAA Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja toipumisesta sekä päihdetyöstä Laurea Julkaisut

Lisätiedot

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011 LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN nuorisofoorumi 2011 NÄKÖKULMIA NUORTEN TALOUSOSAAMISEEN Tykkää taloudesta! Linkki nuorten talousosaamiseen Nuorisofoorumi 2011 Kari Väisänen Valtteri Aine Tomi Alakoski

Lisätiedot

Maria Inkinen KUUROJEN PÄIHDEPALVELUJEN KEHITTÄMINEN. Selvitys kuurojen päihdeongelmista ja palvelutarpeista

Maria Inkinen KUUROJEN PÄIHDEPALVELUJEN KEHITTÄMINEN. Selvitys kuurojen päihdeongelmista ja palvelutarpeista Maria Inkinen KUUROJEN PÄIHDEPALVELUJEN KEHITTÄMINEN Selvitys kuurojen päihdeongelmista ja palvelutarpeista A-klinikkasäätiön monistesarja nro 24 A-klinikkasäätiö 2000 ISSN 1237-7015 (moniste) ISSN 1459-5818

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

18. Kansainvälinen haittojen minimointi konferenssi Haittojen minimonti - Aikuisuuden kynnyksellä (Coming of Age) 13. - 17.5. 2007 Varsova Puola

18. Kansainvälinen haittojen minimointi konferenssi Haittojen minimonti - Aikuisuuden kynnyksellä (Coming of Age) 13. - 17.5. 2007 Varsova Puola 18. Kansainvälinen haittojen minimointi konferenssi Haittojen minimonti - Aikuisuuden kynnyksellä (Coming of Age) 13. - 17.5. 2007 Varsova Puola Muistion konferenssista on laatinut Juha Alakulppi Humaania

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

2/2013. Nuoret ja päihteet. 30 vuotta Pyhässä Hengessä. Jari-Pekka Hietsilta: Suomalainen yhteiskunta on omilleen ankara. Irtomyyntihinta 7 euroa

2/2013. Nuoret ja päihteet. 30 vuotta Pyhässä Hengessä. Jari-Pekka Hietsilta: Suomalainen yhteiskunta on omilleen ankara. Irtomyyntihinta 7 euroa 2/2013 uusitoivo Nuoret ja päihteet 30 vuotta Pyhässä Hengessä Jari-Pekka Hietsilta: Suomalainen yhteiskunta on omilleen ankara Irtomyyntihinta 7 euroa uusi toivo Numero 2/2013 Sisältö One Way Mission

Lisätiedot

59 4/2009. Onko keinoja? Työn merkitys joutuu puntariin, kun maailma muuttuu. Kalle Haatanen:

59 4/2009. Onko keinoja? Työn merkitys joutuu puntariin, kun maailma muuttuu. Kalle Haatanen: 59 4/2009 Lokakuu Terveyden edistämisen lehti Onko keinoja? Lasten ja nuorten ääni ei vieläkään kuulu tarpeeksi päätöksenteossa Kalle Haatanen: Työn merkitys joutuu puntariin, kun maailma muuttuu Nuorten

Lisätiedot

SOSIAALITURVA. Huumehoitoketjussa tarvitaan monta lenkkiä. Nuorten huumehoitoa Haminassa, Kuopiossa, Rovaniemellä... 3/2001.

SOSIAALITURVA. Huumehoitoketjussa tarvitaan monta lenkkiä. Nuorten huumehoitoa Haminassa, Kuopiossa, Rovaniemellä... 3/2001. Helmikuu 3/2001 SOSIAALITURVA Nuorten huumehoitoa Haminassa, Kuopiossa, Rovaniemellä... Huumehoitoketjussa tarvitaan monta lenkkiä SOSIAALITURVA 3/2001 1 1 3/17/06, 11:09 AM SOSIAALITURVA 3/2001 89. vsk

Lisätiedot