Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen."

Transkriptio

1

2 Työelämäpainotteinen lyhyt johdatus työelämän suomen kieleen. Hommia ja juttuja -vihkosen avulla voi tutustua arki- ja työelämän suomenkielisiin peruspuhetilanteisiin. Hommia ja juttuja vihkosen tueksi tarjoamme lyhytkurssin ja ohjausta ja siihen liittyy harjoituskirja, jonka avulla puhetilanteet siirtyvät käytännön kielitaidoksi. Dialogit: Koulutuskeskus Salpauksen suomen kielen kouluttajat Marja Ahola Anna-Leena Ilmivalta Tuija Kontkanen Ester Rokka Marjukka Simpanen Jussi Visti Kuvitus ja taitto: Radek Karkulowski

3 1. MINÄ ITSE. MAAT, KANSALAISUUDET, KIELET. TERVEHDYKSET Kuka sinä olet? Radek tulee työpaikalle. Hän tapaa Reijon. Hyvää huomenta! Huomenta! Mun nimi on Reijo. Mikä sun nimi on? Mun nimi on Radek. Miten sinun nimi kirjoitetaan? Mun nimi kirjoitetaan R-E-I-J-O. Miten sun nimi kirjoitetaan? Mun nimi kirjoitetaan R-A-D-E-K.

4 Mistä maasta sinä olet kotoisin? Moi! Oletko uusi työntekijä? Joo. Mistä maasta olet kotoisin? Puolasta. Ahaa. Kuinka kauan olet ollut Suomessa? Noin 2 viikkoa. Tervetuloa! Kiitos! Mikä sinun ammatti on? Mun ammatti on varastomies. Mikä sun ammatti on? Mä olen sorvaaja. Minkämaalainen sinä olet? Radek tapaa Minnan. No hei! Hei, hei! Sinä olet siis meidän uusi työntekijä! Kyllä. Nimeni on Radek. Hauska tutustua! Minä olen Minna. Minkämaalainen sinä olet? Olen puolalainen. Tässä on sinulle meidän firman esite. Kiitos! Ole hyvä! Mitä kieliä sinä puhut? Terve, Radek! Terve, Minna! Minä näytän sinulle sinun työpisteen. Anteeksi, sanotko uudestaan. En ymmärrä. Näytän sinulle paikan, jossa teet työtä. Joo, nyt ymmärrän. Mitä kieliä sinä, Radek, puhut? Minä puhun puolaa, saksaa, englantia, venäjää ja vähän suomea. Oho! Minä puhun vain suomea, ruotsia ja englantia. Minä menen nyt, Reijo odottaa. Näkemiin! Hei, hei!!

5 Missä sinä asut? Moi, Radek! No moi! Mitäs kuuluu? Mulle kuuluu ihan hyvää, entä sinulle? Eipä mitään erikoista. Olen menossa kotiin. Ai jaa. Missä sä asut? Mä asun keskustassa. Missä sä asut? Mäkin asun keskustassa. Mikä sun osoite on? Mun osoite on Aleksanterinkatu 12. Mikä sun osoite on? Mun osoite on Aleksanterinkatu 37. Nähdään taas! Nähdään! Mitä sinä harrastat? Reijo ja Radek juttelevat kahvitauolla. Mä harrastan kalastusta. Mitä sä harrastat? Mun harrastus on golf. Anteeksi Reijo kaataa kahvia vahingossa pöydälle. Voi anteeksi! Ei se mitään!

6 2. NUMEROT, KELLO, KALENTERI Reijo ja Liisa ovat aamulla kotona. Liisa: Liisa: Liisa: Liisa: Liisa: Liisa: Liisa, mitä kello on? En mä tiedä. Se on varmaan seitsemän. Voi ei! Nyt mä myöhästyn! Miten niin? Mun työvuoro alkaa puoli kahdeksalta. Mitä?! Alkaako se jo puoli kahdeksalta? Mulla on hirveä kiire. Mihin aikaan sä pääset töistä? Iltapäivällä. Niin mutta mihin aikaan? Neljältä. Aha. No hyvää työpäivää sitten! Kiitos samoin. Moikka!

7 Radek ja Seija ovat myös kotona. Kello on pian seitsemän. Seija, mitä kello on? Se on viisitoista vaille seitsemän. Onko se jo niin paljon? Mun täytyy lähteä töihin. Mihin aikaan sun työt alkaa? Viistoista vaille kahdeksan. Ahaa. Mihin aikaan sä muuten pääset töistä? Puoli viideltä. Mitä? Mä en kuule! Monelta? No puoli viideltä! Selvä! Hauskaa työpäivää! Kiitos samoin! Heippa! Heippa hei! Reijo ja Radek ovat työpaikalla. Nyt on ruokatauko. Milloin sulla on talviloma? Se on helmikuussa, samaan aikaan, kun lapsilla on loma koulusta. Jos mä muistan oikein, se on helmikuun viimeinen viikko. Milloin sun loma on? Mä en tiedä vielä varmasti, mutta voi olla, että mä lähden Kanarialle maaliskuussa. No sehän on hienoa! Seijalla ja Radekilla oli kiva päivä. He ovat illalla kotona. Moi! Moi moi! Mitä kuuluu? Eipä mitään erityistä. Mä pääsin jo viideltä töistä. Entäs sulle? Sama juttu, hyvää vaan. Oli tosi mukava päivä! No kiva! Nyt vois tehdä jotain ulkona, vaikka mennä lenkille. Hyvä idea!

8 3. KYSYMYS JA VASTAUS Radek tutustuu Jussiin. Jussi: Jussi: Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua ja tervetuloa! Kiitos! Jussi ja Radek juttelevat. Jussi: Jussi: Jussi: Kuinka kauan sä oot ollut Suomessa? Pari viikkoa. Pari viikkoa! Sähän puhut jo hyvin suomea. Missä sä olet oppinut? Mä oon opiskellut kotona. Mun vaimo on suomalainen ja se on auttanut mua paljon. Hyvä, koska mä en ymmärrä puolaa

9 Jussi: Jussi: No mä yritän puhua suomea, mut en mä aina ymmärrä kaikkea, mitä mulle sanotaan. No ei se mitään, sano vaan heti, kun et ymmärrä mua, niin mä selitän sulle uudestaan. Ymmärrätkö sä myös englantia? Joo, ymmärrän. Hyvä! Mä puhun myös englantia. Jussi: Jussi: Jussi: Mitä sä meinaat tehdä viikonloppuna? Lauantaina me mennään Seijan siskolle Helsinkiin. Mun pitäisi soittaa yksi puhelu. Voisko joku tuurata mua vähän? Mä voin tuurata, jos ei sulla mene kauan. Ei mulla mene kuin viisi minuuttia. Keväällä Minkälainen ilma tänään on? On pilvistä ja tuulee aika paljon. Kuinka monta astetta siellä on? Kahdeksan. Kesällä Liisa: Liisa: Ihana ilma! Niin on. Aurinko paistaa ja on tosi lämmin. Montakohan astetta tänään on? Ainakin 25 astetta varjossa. Syksyllä Voi ei, taas sataa! Sataako siellä paljon? Ei vielä, mutta kohta voi sataa kaatamalla. Sun täytyy ottaa sateenvarjo. Missä se on? Eteisessä. Talvella Liisa: Liisa: Liisa: Ulkona sataa lunta. Kiva, kohtahan siellä voi hiihtää. Niin voi. Kuinka monta astetta siellä on? Kaksi astetta pakkasta.

10 4. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? MILLÄ? Työhön menossa On aamu. Kello on varttia vaille kuusi. Radek ja Reijo ovat menossa töihin. Työpäivä alkaa kuudelta. Heillä on vähän kiire, he eivät halua myöhästyä töistä. He tapaavat käytävässä ja menevät pukuhuoneeseen. Huomenta! Huomenta! Ollaanko jo myöhässä? Minulla ei ole kelloa. Ei, ihan hyvin ehditään. Ehtii käydä vielä tupakalla. Aijaa. Mä käyn vessassa ja sitten meen jo hommiin. Hei, odota! Haluan kysyä sulta jotain. Noh. Meillä on viikonloppuna pienet juhlat, tuparit. Meillä on nyt uusi asunto ja vaimo haluaa järjestää juhlat. Pääsetkö tulemaan? Joo, kiitos kutsusta! Tulen mielelläni. Hienoa! Nähdään tehdashallissa. Joo, kello on kohta kuusi.

11 Ruokalassa syömässä On ruokatauko. Työntekijät menevät ruokalaan syömään. Radek ja Reijo istuvat pöydässä syömässä. He juttelevat viikonlopusta ja juhlista. Onko ne juhlat lauantaina? Ja mihin aikaan ne alkaa? Joo, lauantaina kuudelta. Ennen sitä pitää käydä kaupassa ja torilla. Vaimo haluaa ostaa hyvää ruokaa. Okei. Minä ajattelin mennä lauantaina aamulla uimahalliin. Sitten pitää käydä vielä Prismassa. Siellä on hyviä tarjouksia. Luulen että ehdin käydä siellä ennen juhlia. Joo, kyllä ehdit. Vaimon sisko matkustaa Turusta juhliin, ja veli tulee Oulusta. Bussi lähtee Oulusta vasta kymmeneltä aamulla, joten en tiedä milloin he ovat perillä. Ei hätää, vaikka tulet vähän myöhässä. (Puhelin soi.) Ootas vähän. Reijo vastaa puhelimeen Reijo Mäkinen Joo voin. Mä oon nyt lounaalla, mutta kerro! Pääsen. Mihin aikaan? Jep. Nähdään sitten kahdeksalta Moi moi. Sori, kaveri haluaa tavata illalla. Tota, tule sitten kun ehdit. Missäs te nyt asutte? Metsäkankaalla. Hakkapeliitankadulla, talo numero 12, asunto 5. Missä kerroksessa? Toisessa. Missä sinä asut? En muista enää. Keskustassa, kerrostalossa. Joo niinpä olikin. Ei ole kovin pitkä matka. Tule linja-autolla, minulla on hyvää ranskalaista viiniä, ja vaimo laittaa hyvää ruokaa. Hyvä on, en sitten tule omalla autolla, ehkä tulen taksilla. Tiedätkö mitä? Risto asuu myös keskustassa, ja sen vaimo ajaa Riston meille, jos se ottaa sinutkin kyytiin. Pitää kysyä siltä. Joo, se olisi hyvä, pitää sopia sen kanssa myöhemmin. Se on tänään iltavuorossa, kysy sitten siltä, kun se tulee. Joo, kysytään.

12 Vuoro vaihtuu. Radek haluaa puhua Riston vaimon Teijan kanssa. Aamuvuoro on loppu ja työntekijät menevät kotiin. Iltavuoro alkaa ja seuraavat työntekijät ovat jo töissä. Radek menee Teijan luokse. Hän haluaa sopia Teijan kanssa viikonlopusta eli pääseekö hän Teijan kyytiin. Teija: Teija: Teija: Teija: Teija: Teija: Teija: Moi, Teija! Mites menee? Ihan hyvin, miten aamuvuoro meni? Aika hyvin, leikkuri meni jumiin, mutta muuten kaikki oli ok. Hei, kuule, Reijolla on juhlat viikonloppuna. Tiedätkö siitä? Joo, mä vien Riston sinne, itse en pääse. Täytyy mennä Helsinkiin. Ajattelin vain kysyä, että pääsenkö sun kyydissä? Joo, tottakai. Sovitaanko nyt heti vai myöhemmin? Onks sulla kiire? Ei ole, sovitaan vaan nyt, jos sulle sopii. Sopii hyvin. No mihin aikaan tavataan ja missä? Käykö varttia vaille kuusi Trion edessä? Okei, sovittu. Älä myöhästy! Selvä. En myöhästy. Nähdään sitten lauantaina. Joo, nähdään, ja kiitos. Ei mitään.

13 5. RUOKA JA JUOMA Ruokalassa On ruokatauko. Radek ja Reijo menevät ruokalaan syömään. Ruokalassa on pitkä jono. He odottavat omaa vuoroa. Heillä on nälkä. Onpa täällä paljon väkeä. Tosi pitkä jono. Mulla on kauhea nälkä. Joo, täytyy odottaa. Mitä ruokaa tänään on? Lihapullia ja perunamuusia. Mun lempiruokaa. Sitten vielä kalakeittoa. Mitä tarkoittaa perunamuusi? Se on kuin puuro, siinä on perunaa, sen takia se on perunamuusi. Se on hyvää. Suomalaista ruokaa. Joo, joo. Mä haluan maistaa sitä. Mä tykkään pullasta, mutta mikä on lihapulla? Se on lihapyörykkä, pyöreä, kuin pieni pallo. Se maistuu hyvältä. Ok, sitten mä otan sitä, en tykkää kalasta. Mä pidän kalasta, mutta en pidä kalakeitosta. Mikä tää on, onks tää pulla? Ei, se on sämpylä, ja tässä on leipää. Radek ja Reijo ottavat lihapullia ja perunamuusia, sämpylöitä ja voita, ja menevät sitten etsimään vapaata pöytää. Ruokalassa on paljon väkeä. Yhdessä pöydässä istuu kaksi miestä.

14 mies: Hei, onks tässä tilaa? Joo, tänne mahtuu. Istutaan tähän. Perunamuusi maistuu hyvältä. Antaisitko suolaa? Tässä näin. Kiitti. Onko tuolla salaattipöytä? Joo, voit ottaa myös salaattia, mutta mä en tykkää salaatista. Mä käyn hakemassa, se on terveellistä. Onko se ilmaista? Se kuuluu hintaan. Otetaan sitten vielä kahvit jälkiruoaksi. En juo kahvia. Ota sitten vaikka teetä. Taukohuoneessa On kahvitauko. Radek menee tauolle taukohuoneeseen. Taukohuoneessa on monta vapaata pöytää. Muut työkaverit tulevat myöhemmin. Radek istuu pöytään. Hänellä on omat eväät mukana: kinkkusämpylä ja teetä. Hän alkaa syödä. Reijo tulee myös tauolle. Morjens! Mitä mies? Moro! Mitäs tässä? Syön sämpylää ja juon teetä. Onks sulla omat eväät mukana? Ei ole tänään. Ostin tuolta kahviautomaatilta kahvia. Se riittää minulle. Oli vaan kauhea jano. En syö välipalaa, syön sitten kunnon ruokaa, kun menen kotiin. Aijaa, haluaisitko sämpylän? Tai omenan. Mulla on monta. En kiitos. Kahvi riittää. Mitä sä yleensä syöt kotona? Syötkö vain suomalaista ruokaa? En, joskus myös kiinalaista tai italialaista ruokaa, spagettia ja pitsaa. Syön sitä, mitä vaimo laittaa. Hän on hyvä kokki. Käytkö usein ulkona syömässä? En kovin usein, joskus käydään pitsalla. Mistä ruuasta sä et tykkää ollenkaan? En tykkää kalakeitosta, enkä valkosipulista. Mä tarvitsen aina valkosipulia kun laitan ruokaa. Se on mun kotimaassa hyvin tavallinen mauste. Ja mä tykkään siitä. Aijaa. Okei, mut nyt täytyy mennä jatkamaan hommia. Jep. Tulen kohta, siivoan vielä roskat pois pöydältä.

15 6. SAIRAANA Yöllä Radek nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Huomenta, Radek! Millainen olo sulla on? Huomenta, mulla on kyllä tosi kurja olo. Kamala nuha, kurkku kipeä ja 39 kuumetta. Täytyy kai ilmoittaa pomolle, että jään tänään kotiin. Niin, ei sille mitään voi. Nyt onkin kuulemma paljon flunssaa liikkeellä.

16 Radek soittaa työpaikalle. Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Sihteeri: Radek Kowalski tässä, huomenta! Saanko työnjohtajalle? Hetkinen, yhdistän. Haloo? Valitettavasti hän ei ole vielä paikalla. Haluatko jättää hänelle soittopyynnön vai soitatko myöhemmin uudestaan? Soittopyynnön? Anteeksi, nyt en ymmärrä! Ai, ei se mitään. Siis pyydänkö minä, että hän soittaa sinulle, kun hän tulee? Vai millaista asiaa sinulla on? Haluatko jättää viestin? En oikein tiedä Olen sairaana ja haluan ilmoittaa, että en pääse tänään töihin. Ahaa. No, jospa minä välitän hänelle viestin? Kiitos, kiva juttu. Sulla taitaa olla kova nuha? Joo, niin on. Mulla on myös aika korkea kuume. No, sitten et taida olla tulossa huomennakaan. Onko sulla jo aika työterveyteen? Ei vielä. Mä soitan sinne kohta. Hyvä. Ilmoittele sitten heti, kun tiedät jatkosta. Joo, totta kai! Riittääkö muuten sairaanhoitajan todistus? Kyllä sekin yleensä käy. Okei, palataan myöhemmin asiaan. Palataan. Kiitos soitosta ja pikaista parenemista. Hei hei! Hei! Radek varaa ajan työterveyteen. Hoitaja: Hoitaja: Hoitaja: Hoitaja: Hoitaja: Hoitaja: Työterveys, ajanvaraus. Täällä on Radek Kowalski, huomenta! Mä oon poissa töistä ja tarvitsen sairauslomatodistuksen. Saanko ajan lääkärille tai sairaanhoitajalle? Huomenta! Sanotko sinun sosiaaliturvatunnuksen? Joo, se on B. Hetkinen, siis Kowalski, Radek. Lahden Metalli Oy, sorvaaja, kotiosoite Aleksanterinkatu 12 c 4. Pitävätkö entiset yhteystiedot edelleen paikkansa? Joo, kyllä ne ovat samat. Selvä. Ja minkäslaista vaivaa sinulla on? Mulla on nuhaa, kurkkukipua ja 39 kuumetta. Eli tavalliset flunssan oireet. Milloin kuume alkoi? Viime yönä. Käynti sairaanhoitajalla varmaan sitten riittää tässä vaiheessa. Täällä on vapaa aika varttia vaille kahdeltatoista. Ehditkö siihen?

17 Hoitaja: Hoitaja: Hoitaja: Joo, ihan hyvin. Tiedätkö, missä me olemme? No, suunnilleen. Jossain Hämeenkadulla? Mikä se tarkka osoite on? Tämä on Hämeenkatu 15. Ja kolmas kerros. Sairaanhoitaja Lahtinen ottaa vastaan huoneessa numero 3. Toinen ovi vasemmalla. Hetkinen, mä kirjoitan ylös kolmas kerros, Lahtinen. Selvä. Kiitos paljon ja hei hei! Hei!

18 7. OHJAUS JA NEUVOMINEN Avaa ikkuna! On kaunis kesäpäivä. Työpaikalla on tosi kuuma. Tänään on suursiivous. Lahden Metalli Oy:n siivoojien Raijan ja Tuulan täytyy nostaa paljon huonekaluja ja muita tavaroita, että he voivat siivota työsalin. Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Onpa täällä kuuma. Avaapa toi ikkuna! Joo, täällä on tosi kuuma. Siivotaan täällä ensin, sitten mennään toiseen huoneeseen. Anna toi harja tuolta, mä lakaisen lattian. Tässä näin, ole hyvä! Kiitti. Kerää sä noi roskat tuolta ja vie tuonne vihreään roskalaatikkoon. Jep. Anna mulle toi roskasäkki. Kylläpä on paljon roskia. Niin on. Tässä menee koko päivä.

19 Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tuula: Raija: Tästä nurkasta on vaikea siivota. Iso pöytä on edessä. Tulepa auttamaan! Joo, nostetaan vaan se tähän, varo tuota hyllyä, noin. Siivoanko tämän koneen alta? Se on aika painava. Ei, älä siivoa siitä. Se on niin painava, anna olla. Mutta imuroi niin paljon kuin mahdollista. Suljenko oven? Täällä vetää. Joo, sulje vaan, mutta älä sulje ikkunaa. Hei, mikä paperi tää on? Näytä. Mitä siinä lukee? En mä osaa sanoa. Katso sinä. Joo, tää on varmaan tärkeä sopimus. Katso, tässä on sopimusnumero. Mä vien sen pomolle. Pidetäänkö tauko? Joo, pidetään vaan. Mä haen kahvia. Mitä sä haluat? Teetä kiitos, tuo myös keksejä tai jotain. On kamala nälkä. Hei, tulkaa tänne! Huomenna tulee vieraita ulkomailta. Pomo haluaa kertoa siitä työntekijöille. Palaveri alkaa pian. Kaikki työntekijät lopettavat työt hetkeksi ja menevät kuuntelemaan pomoa. Raija: Tuula: Raija: Pomo: Pomo haluaa pitää palaverin. Meille tulee huomenna vieraita ulkomailta. Aijaa, onko palaveri nyt heti? Joo, tule nopeasti. Päivää kaikille. Kuten varmasti jo tiedätte, meille tulee huomenna tanskalaisia vieraita, joten kuunnelkaa tarkkaan. Huomenna työskennellään muuten ihan normaalisti kahdessa vuorossa, mutta vieraat voivat tulla kysymään teiltä teidän työstä. Vastatkaa kysymyksiin parhaanne mukaan. Vieraat ovat meillä noin 5 tuntia. Jos mahdollista, käyttäkää sivuovea, koska firman esittely on aulassa ja pääovi ei ole aina auki. Jos on jotain kysyttävää, kääntykää minun puoleeni. Kiitos! Palatkaa nyt töihin!

20 8. ASIOIMISTILANTEITA Risto tarvitsee uuden vasaran. Hän menee rautakauppaan. Risto: Risto: Anteeksi, mutta onkohan teillä vasaroita? Kyllä, vasarat ovat tuolla takana. Kiitos!

21 Radek aikoo mennä metsään kävelemään. Hän tarvitsee saappaat. Hän menee kenkäkauppaan. Hei! Voinko auttaa? Joo, minä etsin mustia saappaita. Saappaat ovat yläkerrassa. Kiitos! Georges ei ymmärrä, mitä Etelä-Suomen Sanomissa lukee. Hän käy kirjakaupassa ostamassa sanakirjan. Georges: Anteeksi, missä teillä on sanakirjoja? Sanakirjat ovat tuolla hyllyllä. Georges: Onkohan teillä suomi-espanja-sanakirjoja? Valitettavasti ne ovat loppu. Georges: Voi harmi! No, minun täytyy etsiä toisesta kaupasta. Niin, tai ehkä voitte lainata kirjastosta. Georges: Selvä, kiitos hei! Hei hei! Minna haluaa uuden T-paidan. Hän menee vaatekauppaan. Hei! Miten voin auttaa? Hei! Missähän teillä on T-paitoja? T-paidat ovat tuolla ikkunan vieressä. Mikähän teidän koko on? Normaalisti minun koko on M. Tässä on tummansininen T-paita kokoa M. Haluaisitteko sovittaa sitä? Joo, missähän sovitushuone on? Se on tuolla oikealla Täällä on iso peili. Minusta tämä on vähän liian pieni. Onkohan teillä L-kokoa? Hetkinen, minä katson Tässä on samanlainen L-kokoinen paita. Olkaa hyvä! Kiitos! Tämä on sopiva koko. Ja väri sopii teille hyvin. Mitä tämä maksaa?

22 Se maksaa 14 euroa. Aika kallis, mutta minä luulen, että minä ostan tämän. Kiitos! Tarvitsetteko jotakin muuta? Minä tarvitsen myös valkoisen paitapuseron. Onkohan teillä valkoisia paitapuseroita kokoa 40? Kyllä, paitapuserot ovat tuolla vasemmalla. Mitä materiaalia nämä ovat? Kaikki valkoiset paitapuserot ovat puuvillaa. Mitä nämä maksavat? Hinnat ovat euroa. Ne ovat liian kalliita! Minä mietin vielä. Missä minä voin maksaa tämän T-paidan? Kassa on tuolla edessä euroa, kiitos. Ole hyvä! (Antaa pankkikortin.) Pankki vai visa? Pankki. Saisinko allekirjoituksen Kiitos! Ja tässä kuitti, olkaa hyvä! Kiitos! Hei hei! Hei hei!

23 9. MENNEESTÄ PUHUMINEN Tavallinen työpäivä alkaa taas. Tänään on perjantai, viikon viimeinen työpäivä. Viikko meni nopeasti, töissä oli kiire, koska monta ihmistä oli sairaana. Työnjohtaja ja Radek ovat käytävällä. Työnjohtaja haluaa tietää, miten eilen meni. Pomo: Pomo: Pomo: Pomo: Pomo: Pomo: Pomo: Huomenta! Huomenta! Kuulin, että sorvi meni eilen rikki. Miten te eilen pärjäsitte? Mä ilmoitin huoltoon ja korjausmies tuli aika nopeasti. Okei, hyvä. Oliko Risto eilen töissä? Ei. Hän oli eilen vielä sairaslomalla, tänään sillä on vapaapäivä. Niin joo, hän otti pekkaspäivän. Kävitkö eilen siellä varastossa? Joo, kävin. Mä hain sieltä kolme pakettia paperia. Muistitko hakea myös liimaa? Voi että! En muistanut Ei se mitään, käy tänään hakemassa. Tuliko eilen kuorma Tampereelta? Joo, tuli. Pekka oli taas kuskina. Se toi 100 laatikkoa paperia ja 200 kiloa liimaa. Pekka tulee myös ensi viikolla. Hyvä, kerro Pekalle terveisiä! Okei, kerron. Okei, hauskaa viikonloppua, jos ei nähdä enää tänään. Joo, hyvää viikonloppua!

24 Miten viikonloppu meni? On maanantaiaamu. Reijo ja Radek ovat taas töissä. Viikonloppu on ohi ja työviikko alkaa. Reijo ja Radek keskustelevat viikonlopusta. Miten viikonloppu meni? Ihan hyvin, kävin kaverini luona Helsingissä. Ilma oli kaunis, aurinko paistoi, mutta tuuli oli aika kylmä ja kovaa. Miten itelläs? Ihan hyvin, me käytiin Jyväskylässä saunamuseossa. Aijaa. Millaista siellä oli? Tosi mielenkiintoista. Oli vanhoja saunoja eri puolilta Suomea. Nähtiin savusauna. Joo joo. Meidän mökillä on savusauna, siinä on tosi hyvät löylyt. Voisit tulla joskus kesällä käymään, niin mennään saunaan. Kiitos kutsusta. Sitten me mentiin vielä Vääksyyn, minä tykkäsin Vääksystä. Joo, se on hieno paikka. Mä kävin siellä viime vuonna. Mun kaverilla on vene. Sitten me haluttiin mennä myös yhen kaverin luokse, mut mä en muistanut enää, missä se asuu. Kävitteks te myös anopin luona? Muistaakseni sanoit että aiotte mennä viikonloppuna. Joo, käytiin. Hän laittoi hyvää ruokaa, tarjosi vielä kahvia ja pullaa.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013 1 Asiakaspalvelua venäjäksi. 2 VENÄJÄN KIELEN PIKAKURSSI KEVÄT 2013 Riitta Tiensuu 1. TUTUSTUMISTA, TERVEHDYKSIÄ YM. KOHTELIASTA Hyvää huomenta! Hyvää

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei,tervekeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille. Voisitko auttaa

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK

6. ÓRA. Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com IGEI CSOPORTOK Finn nyelvi előkészítő 1. Buzgó Anita Finnugor Nyelvtudományi Tanszék buzgo.anita@gmail.com 6. ÓRA IGEI CSOPORTOK 1. puhua-típusú igék: az ide tartozó igék infinitívusza -a/-ä, ragozáskor levágjuk az igéről,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta 1 Mun perhe Sanasto suomi äidinkieli Kirjoita sanat kuvaan. perhe vaimo mies lapsi tyttö poika vauva äiti isä vanhemmat sisko veli vaimo Ootko sä naimisissa? - Joo, mä oon naimisissa. - Ei, mä en oo naimisissa.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki.

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. Kielioppi 2 27.1.2012 Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. La usetyyppi: Mä näin eilen kaupungilla poliiseja ja palomiehiä. Voisitko ostaa kaupasta appelsiineja ja greippejä?

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Taidot käyttöön -hanke

Taidot käyttöön -hanke Taidot käyttöön -hanke Opetusmateriaali on sinulle, joka haluat oppia lisää suomalaisesta työelämästä. Kun opiskelet, muista käyttää sanakirjaa. Opettajalta voit myös aina kysyä. Materiaalin kokosi Kirsi

Lisätiedot

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois.

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois. JATKA LAUSETTA. PLUSKVAMPERFEKTI + IMPERFEKTI Kun minä olin syntynyt, olin pieni vauva. Kun me olimme kuorineet perunat, keitimme ne. Sitten kun perunat olivat kiehuneet, söimme ne kastikkeen kanssa. Koska

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot