SÄILYTETTÄVÄ ASUNNOSSA!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SÄILYTETTÄVÄ ASUNNOSSA!"

Transkriptio

1 Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys ry SÄILYTETTÄVÄ ASUNNOSSA!

2 TÄTÄ KIINTEISTÖÄ ISÄNNÖI ALKUASUNNOT OY Takaniitynkuja Helsinki Puh. (09) Fa: (09) Asiakaskäyntiaika torstaisin klo 9 16, muina arkipäivinä puhelinaika klo YHTEYSHENKILÖT Asuntosihteeri: Elina Kokko - asiakaspalvelu, vuokrasopimukset, autopaikat, avainten vastaanotto ja luovutus puh. (09) Kiinteistösihteeri: Minna Leino - asukasvalinta, vuokrasopimukset, vuokravalvonta puh. (09) Apulaisisännöitsijä: Satu Sainio - avaintilaukset, yleiset hallinnolliset tehtävät puh. (09) Tekninen isännöitsijä: Eino Hietanen - kiinteistöhuollon valvonta, isommat korjausasiat, rakennuttaminen puh. (09) puh JOENSUUN SEUDUN NUORISOASUNTOYHDISTYS RY YHTEYSHENKILÖT Asukasohjaaja/osaisännöitsijä: Ilpo Simonen puh ilpo.simonen@josna.fi Asukasohjaaja: Anne Haverinen puh anne.haverinen@josna.fi Parhaiten tavoitettavissa arkisin klo 9 15.

3 3 (22) TÄTÄ KIINTEISTÖÄ ISÄNNÖI... 2 JOSNA RY... 4 NUORISOASUNTOLIITTO (NAL)... 4 ALKUASUNNOT OY... 4 ASUNTOON MUUTTO... 5 TULO- JA LÄHTÖILMOITUS... 5 AVAIMET... 5 VUOKRAVAKUUS... 5 VUOKRANMAKSU... 5 AUTOPAIKAN VUOKRAAMINEN... 6 VUOKRALAISELTA PERITTÄVÄT MUUT MAKSUT... 6 SÄHKÖSOPIMUS... 6 TV-MAKSU... 6 TV- JA INTERNET... 6 KOTIVAKUUTUS... 6 ASUMINEN... 7 ASUNNON KÄYTTÖ JA HOITO... 7 YHTEISET TILAT... 7 PIHA-ALUE... 7 VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYMINEN... 8 TOISTAISEKSI VOIMASSAOLEVAN SOPIMUKSEN IRTISANOMINEN... 8 MÄÄRÄAIKAISEN SOPIMUKSEN PÄÄTTYMINEN... 8 SOPIMUKSEN PURKAMINEN... 8 ASUNNON SIIVOUS VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYESSÄ... 8 LÄHTÖTARKASTUS... 8 AVAINTEN PALAUTUS... 8 LÄHTÖMUUTTOILMOITUS... 8 VUOKRALAISEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET... 9 ASUKASDEMOKRATIA KENEEN OTAN YHTEYTTÄ, KUN TURVALLISUUSOHJE YLEISIMMIN KYSYTYT KYSYMYKSET MENETTELY VUOKRARÄSTI- JA HÄIRIÖTILANTEISSA YLLÄPITO- JA PUHDITUSOHJEITA JÄTTEIDEN LAJITTELUOHJEET ENERGIAJÄTE BIOJÄTE KERÄYSPAPERI KERÄYSKARTONKI SEKAJÄTE (KAATOPAIKKAJÄTE) HYÖTYJÄTTEIDEN KERÄYSPISTEET JOENSUUSSA ERILLISHINNASTO ALK JÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET PALVELUTIEDOTE ASUKKAILLE... 22

4 4 (22) JOSNA RY Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys ry (Josna) aloitti toimintansa vuonna 2002 ja rekisteröityi vuonna Toiminnan tavoitteena on parantaa Joensuun alueella nuorten asuinolosuhteita ja vaikuttaa nuorten asumisen epäonnistumisen minimointiin ja syrjäytymisriskiin. Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Nuorisoasuntoliittoon (NAL), joka on laajapohjainen, valtakunnallinen nuorisoasumisen etu- ja palvelujärjestö. Nuttu-projekti aloitti toimintansa vuoden 2006 huhtikuussa ja on saanut jatkorahoitusta vuosille Toiminnan rahoittajana toimii RAY. NUORISOASUNTOLIITTO (NAL) Nuorisoasuntoliitto ry eli NAL on toiminut nuorten asumisen parissa vuodesta 1971 ja kasvanut pienestä edunvalvontajärjestöstä valtakunnalliseksi keskusliitoksi. Valtakunnallisen, 26 paikallisyhdistystä käsittävän verkoston kanssa liitto rakennuttaa ja vuokraa nuorisoasuntoja, kehittää ja tarjoaa itsenäisen asumisen onnistumista tukevia palveluja, tuottaa nuorisoasumista ja yleistä asumista koskevaa tietoa sekä toimii nuorten edunvalvojana asumista koskevissa kysymyksissä. ALKUASUNNOT OY NAL-nuorisoasunnot on tarkoitettu vuotiaille työssä käyville tai töihin hakeutuville nuorille. Asunnot pyritään suunnittelemaan siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin nuorten tarpeita niin kooltaan, pohjaratkaisuiltaan, varusteluiltaan kuin sijainniltaan. Tavoitteena on tarjota kohtuuhintaista ja viihtyisää asumista. NAL-nuorisoasuntoja tuottavat ja vuokraavat Nuorisoasuntoliiton yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö Alkuasunnot Oy sekä osa paikallisista yhdistyksistä. Asuntoja on noin yli 20 paikkakunnalla. Toimintaperiaatteena on nuorisoasumisen kehittäminen sosiaalisesti kestävällä tavalla. Asunnot rakennetaan arava- tai korkotukilainoituksella sekä RAY:n avustuksilla.

5 5 (22) ASUNTOON MUUTTO TULO- JA LÄHTÖILMOITUS Asuntoon muutosta ja poismuutosta tulee aina ilmoittaa isännöitsijälle kirjallisesti. Muuttoilmoituksen tekeminen on tärkeää, koska esim. asumistukea varten tarvittava talonkirjaote voidaan antaa vain muuttoilmoituksen tehneistä, ovenavauksia voidaan tehdä vain muuttoilmoituksen tehneille talon asukkaille, vesimaksu pitää maksaa per asukas jne. Ilmoita kirjallisesti myös siitä, jos asuntosi asukasluku muuttuu. Näin vesi- ja sähkölaskut voidaan periä oikean suuruisina. Muista tehdä erillinen muuttoilmoitus myös maistraattiin sen omalla lomakkeella, puhelimitse tai internetissä. AVAIMET Vuokrasuhteen alkaessa vuokralainen saa huoneiston avaimen. Pidä avaimesta hyvää huolta ja vältä avaimen luovuttamista ulkopuolisille edes hetkeksi. Älä liitä avaimeen henkilön tai osoitteen paljastavia tunnisteita. Jos avain katoaa, joudutaan lukot vaihtamaan ja tällöin kustannukset peritään asukkaalta (katso erillishinnasto s. 19). Muista ilmoittaa avaimen katoamisesta välittömästi Josnaan! VUOKRAVAKUUS Vuokralaiselta peritään vuokrasuhteen alkaessa vuokravakuus. Kun vuokrasuhde päättyy, vakuus palautetaan takaisin vuokralaiselle, mikäli hän ei ole laiminlyönyt velvollisuuksiaan (esim. jättänyt vuokran maksamatta tai aiheuttanut asunnolle vahinkoa). VUOKRANMAKSU Vuokranmaksun eräpäivä on 2. päivä alkavaa kuuta, ellei muuta ole sovittu. On tärkeää niin vuokratalon kuin myös jokaisen asukkaan kannalta, että asukas huolehtii vuokranmaksusta ja muista asumiseen liittyvistä maksuista ajallaan. Mikäli maksuongelmia esiintyy, ota yhteyttä välittömästi Josnaan ja vuokravalvontaan. Vuokranmaksun laiminlyönnistä seuraa vuokrasopimuksen purku, häätö ja tuomio maksamattomien saatavien pakkoperinnästä. Oikeuden päätöksestä tulee merkintä myös asianomaisen luottotietoihin. Vesimaksu suoritetaan vuokranmaksun yhteydessä.

6 6 (22) AUTOPAIKAN VUOKRAAMINEN Autopaikan vuokraamiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä Josnan työntekijään. VUOKRALAISELTA PERITTÄVÄT MUUT MAKSUT Vuokralainen vastaa itse kaikista niistä korjauskustannuksista, jotka aiheutuvat hänen itsensä, perheenjäsenensä, kotieläintensä tai vieraittensa huolimattomuudesta johtuvista tai tahallisesti aiheuttamista vioista/vaurioista. Vuokralainen vastaa itse myös muiden kuin alun perin huoneiston normaaliin perusvarustukseen kuuluvien laitteiden asentamisen, irrottamisen sekä tästä aiheutuvien muutosten korjauskustannuksista. Aina ennen näiden muutosten tekemistä tulee ottaa yhteys isännöitsijään. Muista kuin vuokrasopimukseen kuuluvista palveluista vastaa niiden käyttäjä. SÄHKÖSOPIMUS Voit tehdä uuden sähkösopimuksen puhelimitse samalla kun ilmoitat vanhan sopimuksen lopettamisesta energialaitokselle. Jos kyseessä on ensimmäinen sähkösopimuksesi, voit tehdä sen minkä tahansa haluamasi energialaitoksen kanssa. TV-MAKSU Television käyttöönotosta on ilmoitettava Telehallintokeskukseen. Tv-maksu on aina huoneistokohtainen. Osoitteenmuutoksen voi tehdä puhelimitse tai postissa. TV- JA INTERNET Mikäli käytät maksullisia televisiokanavia tai kiinteää nettiyhteyttä, tarkista palveluntarjoajalta, toimivatko heidän palvelunsa uudessa osoitteessasi. KOTIVAKUUTUS Kotivakuutus ei ole pakollinen, mutta tarpeellinen. Taloyhtiön vakuutus korvaa talon kiinteille rakenteille (seinät, lattia ja katto) aiheutuneet vahingot, mutta sinun omaisuutesi jää tämän vakuutuksen ulkopuolelle. Olet siis itse vastuussa omaisuudestasi, tapahtuipa asunnossasi mitä vaan.

7 7 (22) ASUMINEN ASUNNON KÄYTTÖ Vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti. Asuntoa tulee siivota säännöllisesti. Palovaroittimen paristo on hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa. Huolehdi säännöksien mukaisesta jätteiden lajittelusta. Jos sinulla on lemmikkieläimiä, huolehdi niistä niin, ettei esim. hajuhaittoja synny tai seinäpinnat vahingoitu. Ilmoita huoltoyhtiölle epäkuntoisesta kodinkoneesta tai rikkoutuneesta vesikalusteesta sekä mustuneista silikonisaumoista. Keittiön altaiden viemäriin ei saa kaataa rasvaa tai öljyä eikä muutakaan, mikä ei sinne kuulu. Vessanpyttyyn ei kuulu mikään, mikä ei ole joskus kulkenut suun kautta. Tupakointi sisätiloissa on ehdottomasti kielletty! Muista ottaa muut asukkaat huomioon (hiljaisuus klo 22 7). YHTEISET TILAT Pidä ulko-ovet lukittuina. Käytävillä ei saa säilyttää mitään tavaroita (pyörät, rattaat jne.) paloturvallisuuden vuoksi. Jos käytävän palovaroitin piippaa pariston loppumista, ilmoita huoltoyhtiölle. Pesutupa on käytettävissä klo Kuivausrumpu ja pyykinpesukone ovat sähköisesti suljettuja klo Koneiden käyttö on ilmaista, varauslista löytyy pesutuvasta. Muista siivota jälkesi vuorosi päätyttyä ja huolehdi pyykkisi pois kuivaustilasta. Varastokopit kannattaa pitää lukittuna. Varastotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. PIHA-ALUE Asukkaiden on huolehdittava jätteiden säännöksien mukaisesta lajittelusta. Jätetiloihin ei saa tuoda isoja jätteitä, jotka eivät mahdu astioihin. Jätetiloihin ei saa jättää elektroniikkaromua eikä ongelmajätteitä. Asukkaan tulee huolehtia muuton yhteydessä syntyvät jätteet kierrätykseen tai kaatopaikalle. Jokaisen asukkaan tulee omalta osaltaan huolehtia pihan siisteydestä. Ilmoita välittömästi huoltoyhtiölle pihan kunnossapidon puutteista.

8 VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYMINEN 8 (22) TOISTAISEKSI VOIMASSAOLEVAN SOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Vuokrasopimus jatkuu, kunnes se puretaan tai irtisanotaan joko vuokranantajan tai vuokralaisen toimesta tai sovitaan yhdessä sen päättymisestä. Irtisanomisaika on vuokranantajan puolelta vähintään 3 kk, vuokralaisen puolelta enintään yksi kokonainen kuukausi. Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti. Siinä tulee ilmetä asukkaan nimi, osoite sekä päivämäärä, jolloin asunto on vapaa. Ilmoituksessa tulee olla myös pankkiyhteystiedot vakuusmaksun palauttamista varten ja asukkaan uusi osoite mahdollisia yhteydenottoja varten. Muista myös allekirjoitus ja päivämäärä. MÄÄRÄAIKAISEN SOPIMUKSEN PÄÄTTYMINEN Vuokrasopimus päättyy määräajan kuluttua. SOPIMUKSEN PURKAMINEN Sopimus voidaan purkaa, jos vuokralainen rikkoo olennaisesti velvollisuuksiaan (mm. häiriköinti, vuokran maksamatta jättäminen), eikä hän paranna käytöstään kirjallisen huomautuksen jälkeen. Vuokrasopimuksen purkamisessa ei noudateta irtisanomisaikaa. Näin ollen jos sopimus puretaan, se voi päättyä välittömästi ja seuraava arkipäivä on muuttopäivä. ASUNNON SIIVOUS VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYESSÄ Poismuutettaessa asunnosta asunto ja vuokralaisen käytössä olleet varastotilat tulee tyhjentää ja siivota huolella. Jos näin ei ole tehty, joudutaan tyhjentämisestä ja siivoamisesta aiheutuvat kulut perimään vuokralaiselta. LÄHTÖTARKASTUS Asunnon lähtötarkastuksen suorittaa kiinteistön edustaja. Jos tarkastuksessa havaitaan, että asuntoon on ilmennyt sellaisia vaurioita, joita ei voida katsoa normaalista asumisesta johtuviksi tai jos asuntoa ei ole siivottu asianmukaisesti, syntyvät korjaus- ja siivouskulut laskutetaan asukkaalta. AVAINTEN PALAUTUS Vuokrasuhteen päätyttyä muista palauttaa kaikki avaimet Josnan toimistoon. Avaimia ei jätetä koskaan asuntoon! Mikäli avaimia ei palauteta, joudutaan lukkojen muutostyöt laskuttamaan asukkaalta. LÄHTÖMUUTTOILMOITUS Kun lähdet, muista tehdä lähtömuuttoilmoitus. Sen tekeminen on tärkeää, jotta esim. postiasi voidaan jälkikäteen lähettää sinulle tai jos sinuun tarvitsee muutoin saada yhteys.

9 9 (22) VUOKRALAISEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET Asukkaana sinulla on oikeus asua asunnossa vuokrasopimuksessa määritelty aika vastiketta vastaan asua turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä yksityisyyteen henkilökohtaiseen turvallisuuteen omaan kulttuuriin käyttää yhteisiä tiloja tasavertaisuuteen vuokran alennukseen, jos osa asunnosta on käyttökelvoton esim. putkiremontin takia Sinulla on myös velvollisuus maksaa vuokranantajan kanssa sovittua vuokraa ajallaan huolehtia asunnon kunnossapidosta ilmoittaa vuokranantajalle korjaustarpeista huomioida muut asukkaat noudattaa talon sääntöjä korvata vuokranantajalle aiheuttamasi vahingot huolehtia omalta osaltasi asuinyhteisön viihtyvyydestä ja turvallisuudesta

10 10 (22) ASUKASDEMOKRATIA Asukkailla on lain mukaan oikeus osallistua talojen omistajien päätöksentekoon kaikissa valtion tukemissa aravavuokra-asunnoissa ja ARA-vuokra-asunnoissa. Kaikki asukkaat kutsutaan vuosittaiseen asukaskokoukseen. Asukaskokous valitsee jäsenet asukastoimikuntaan. Asukastoimikunta antaa lausuntoja mm. talousarvioista, vuokran suuruudesta, korjauksista ja järjestyssääntöjen sisällöstä. Näiden lisäksi asukastoimikunta järjestää talkoita ym. asukastoimintaa. Asukasedustajia on oltava myös asuntoja vuokraavan yhtiön hallituksessa. Vaikuttaa voi myös menemällä mukaan asukasyhdistykseen tai perustamalla itse sellaisen. Asukasyhdistys vaikuttaa asuinalueeseen, kun taas asukastoimikunta talon asioihin. Asukasyhdistyksen tehtävänä on mm. valvoa asukkaiden etuja asunto-, liikenne-, ympäristö- ja aluekysymyksissä. Asukasyhdistykset voivat järjestää myös mm. koulutustilaisuuksia ja talkoita.

11 KENEEN OTAN YHTEYTTÄ, KUN 11 (22) Talon Josna ry Tekninen Vuokrahuoltoyhtiö isännöitsijä valvonta Putket vuotavat Hanasta ei tule vettä Viemärit ovat tukossa Patterit ovat kylmät Sisäilman laadussa on ongelmia Avain on unohtunut kotiin Avain on kadonnut Pihatyöt on tekemättä (kiinteistön hoito) Talonkirja Asunnossa on tuholaisia Pesulavuorot Liesi tai jokin muu kodinkone temppuilee Pintamateriaaleissa korjattavaa Kylpyhuoneessa on kosteutta Asunnossa on asumista haittaavia vikoja Ikkunat, ovet, lavuaarit jne. Vuokranmaksu viivästyy Maksusuunnitelmat Vuokrasopimuksen irtisanominen Vakuusmaksun palautus Vuokranmaksutilisiirrot puuttuvat Tarvitset neuvontaa paperiasioissa Työ- ja opiskelupaikan järjestäminen kesken Luottamukselliset yksityisasiat Tulevaisuuden suunnittelu Remontit Jäteastiat ovat tyhjentämättä YHTEYSTIEDOT Talon huoltoyhtiö ISS Palvelut Oy Huoltomies puh Josna Asukasohjaaja/osaisännöitsijä Ilpo Simonen puh Asukasohjaaja Anne Haverinen puh Tekninen isännöitsijä Eino Hietanen puh Vuokravalvonta Alkuasunnot Oy Kiinteistösihteeri Minna Leino puh: (09)

12 12 (22) TURVALLISUUSOHJE YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 POLIISI PALOKUNTA AMBULANSSI soittaessasi kerro rauhallisesti, mitä on tapahtunut ja missä kuuntele ohjeet ja sulje puhelin vasta, kun saat luvan TULIPALO pelasta ihmiset, hälytä vaarassa olevat sammuta lähimmällä alkusammuttimella hälytä palokunta rajoita paloa sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmanvaihto opasta palokunta paikalle poistu kokoontumispaikalle YLEINEN HÄLYTYSMERKKI Lyhyitä äänimerkkejä sireenityyppisellä hälyttimellä mene nopeasti sisälle sulje ovet, ikkunat ja ilmanvaihto kuuntele ohjeita radiosta vältä puhelimen käyttöä älä poistu alueelta ilman lupaa

13 YLEISIMMIN KYSYTYT KYSYMYKSET 13 (22) 1. Kuinka irtisanon asuntoni? Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti vuokranantajalle. Irtisanomisilmoituksen löydät Alkuasunnot Oy:n nettisivuilta osoitteesta sekä tämän kansion lopusta. Irtisanomisen voi tehdä myös vapaamuotoisesti, jolloin siinä tulee ilmetä: asunnon osoite, irtisanomispäivämäärä, muuttopäivä, yhteystiedot, tilinumero, mikäli olet maksanut vakuuden rahana, ja allekirjoitus/allekirjoitukset. 2. Mikä on irtisanomisaika? Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Vuokralainen maksaa vuokran irtisanomisajalta. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä: esim. jos irtisanomispäivä on 15.6., asukkaan vuokravastuu loppuu seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä eli Mihin avaimet palautetaan vuokrasopimuksen päättyessä? Avaimet palautetaan aina vuokranantajalle! Avaimia ei jätetä asunnolle. Avaimet on palautettava toimistolle (Takaniitynkuja 11) viimeistään kuukauden 1. päivänä klo mennessä. Joensuussa avaimet palautetaan asukasohjaajalle. 4. Mikä on talonkirjaote tai todistus asumisesta? Talonkirjanote ja todistus asumisesta ovat sama asia. KELA tarvitsee ko. lomakkeen asumistukihakemuksen liitteeksi. Talonkirjaotteesta näkyy, ketkä kaikki asunnossa virallisesti asuvat. Talonkirjaotteen saat huoltoyhtiöstä (yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta). 5. Mitä tarkoittaa että vuokrarästit menevät perintään? Kun lasku on mennyt perintään, vuokravelkaa hoidetaan ainoastaan perintätoimiston kautta. Perintään meneminen tarkoittaa aina lisäkustannuksia (n. 300 euroa + korot/rästi), jotka AINA jäävät vuokralaisen maksettavaksi. Mikäli saat vuokravelkasi määräaikaan mennessä hoidettua, voidaan tapauskohtaisesti harkita vuokrasopimuksen jatkamista. MENETTELY VUOKRARÄSTI- JA HÄIRIÖTILANTEISSA 1. Miten menettelen rästiongelmissa? Vuokranantajalta lähtee kuukausittain maksumuistutukset. Se ei ole koskaan aiheeton. Mikäli saat muistutuksen, ota yhteyttä asuntosihteeri Sari Hämäläiseen tai Josnan Ilpo Simoseen. Se, että selvität asian kanssamme, on aina parempi kuin että jätät rästisi hoitamatta! Huomioi, että seuraavan kuukauden vuokra on myös pian erääntymässä. Älä päästä tilannetta karkaamaan käsistäsi! Ota yhteyttä paikallisyhdistyksesi asumisohjaajan, mikäli tarvitset neuvoa sosiaalietuuksien kanssa (asumistuki, työttömyysturva, toimeentulotuki tms.). 2. Miten toimin, jos saan varoituksen häiritsevästä elämästä? Kirjallinen varoitus on yksi vuokrasuhteen purkamisperusteista! Se ei ole koskaan aiheeton. Tutustu siis uudestaan talon järjestyssääntöihin ja muista että sinun tulee huomioida talon muut asukkaat. 3. Mitä teen jos naapuri häiriköi? Keskustele ensin naapurisi kanssa tai soita tarvittaessa poliisi paikalle. Sinulla on oikeus elää kodissasi turvallista ja rauhallista elämää! Mikäli järjestyssääntöjä ei noudateta, voit ilmoittaa asiasta vuokranantajalle kirjallisesti tai ottaa yhteyttä asumisohjaajaan. Ilmoittajan henkilöllisyys jää vain vuokranantajan tietoon.

14 YLLÄPITO- JA PUHDITUSOHJEITA 14 (22) Lattiakaivon ja hajulukon puhdistus Kylpyhuoneen lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin, jotta se ei tukkeudu. Käytä kaivoa puhdistaessasi kumihanskoja. Puhdistus aloitetaan nostamalla lattiakaivon kansi ylös esim. vanhalla hammasharjalla tai muulla apuvälineellä. Lattiakaivon kannen alaosaan ja hajulukkoon kerääntyy helposti hiuksia. Puhdista hajulukko kiertämällä putken osat auki ja pese ne esimerkiksi astianpesuharjalla ja aineella tai vanhalla hammasharjalla. Poista hiukset ja muu hajulukkoa tukkiva aines käsin. Puhdista myös kaivon kansi astianpesuaineella. Kierrä osat takaisin ja muista huolehtia, että tiivisteet tulevat paikoilleen. Laske kokeeksi vettä viemäriin ja tarkista etteivät putket vuoda. Liesituulettimen ja suodattimen puhdistus Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu huolehtia liesituulettimen tai -kuvun suodattimen puhdistamisesta. Jos suodatin on tukkeutunut puhdistuksen puutteesta, ei ilma pääse vaihtumaan oikeaa reittiä pitkin. Avaa tuulettimen kansi ja vedä suodatin koukuista irti. Suodattimeen kertynyt lika puhdistetaan käyttämällä astianpesuainetta, joka irrottaa hyvin rasvan ja lian. Liesituulettimen suodattimen takana on poistoilmaventtiili, joka tulee myös puhdistaa. Helppo tapa puhdistaa venttiili on laittaa astianpesuaineeseen kostutettu riepu esimerkiksi veitsen ympärille ja pyyhkiä tällä venttiilin raot puhtaiksi. Lopuksi työ viimeistellään puhtaalla kostealla rievulla. Poistoilmaventtiilin puhdistus Suurimmassa osassa asunnoista on koneelliseen ilmanpoistoon perustuva ilmanvaihtojärjestelmä. Asunnon ilma vaihtuu huippuimureilla, joiden toiminta-aikoja säädellään kelloilla. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa ilmanvaihdon tasapainon. Toimiva ilmanvaihto on tärkein asuntojen terveellisyyteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Imureilla poistettavaa ilmamäärää vastaava korvausilma tulee saada korvausilmaventtiilien kautta. Jos korvausilman tulo estetään, asunnon ilma muuttuu kosteammaksi ja epäterveellisemmäksi. Helppo tapa puhdistaa venttiili on laittaa astianpesuaineeseen kostutettu riepu esimerkiksi veitsen ympärille ja pyyhkiä tällä venttiilin raot puhtaiksi. Lopuksi työ viimeistellään puhtaalla kostealla rievulla. Korvausilmaventtiilin suodattimen vaihto Toimiva ilmanvaihto edellyttää riittävää korvausilman saantia asunnon ulkopuolelta. Seinässä olevaa korvausilmaventtiiliä ei saa sulkea, jotta ei synny hallitsematonta ilmavirtausta esim. postiluukusta. Korvausilmaventtiilin suodattimen puhdistamista suositellaan tehtäväksi muutaman kerran vuodessa. Säleikkö vedetään/ruuvataan irti ja likaantunut suodatin poistetaan venttiilin runko-osasta. Säätöosat, läpivientiputki ja säleikkö puhdistetaan imuroimalla. Uusi suodatin asennetaan paikalleen ja säleikkö laitetaan takaisin kiinni runko-osaan. Korvausilmaventtiilin suodattimia myydään mm. kodinkoneliikkeissä ja isoissa tavarataloissa. Huoneiston lämpötila Jos patterit eivät ole mielestäsi tarpeeksi lämpöiset, tarkistathan, ettei pattereiden edessä/päällä ole paksuja verhoja tai huonekaluja estämässä lämpimän ilman kiertämistä ja näin sekoittamassa termostaatin toimintaa.

15 JÄTTEIDEN LAJITTELUOHJEET 15 (22) ENERGIAJÄTE Elintarvikemuovit (esim. jogurtti- ja viilipurkit) Muovipussit, -pullot ja -pakkaukset Likaantuneet kartonkipakkaukset (esim. jäätelö- ja pitsapakkaukset) Kostunut paperi ja pahvi, muovipäällysteinen paperi Läpivärjätyt kartongit ja piirustuspaperit Vaahtomuovit (pieninä paloina) Styropakkaukset Puupalat, lastulevyt (myös maalatut), enint cm paloina Käytetyt kirjat (kannet poistettuna) PVC-muovi ei kelpaa energiajätteisiin! BIOJÄTE eli eloperäinen, kompostoituva jäte Ruuanjätteet esim. - hedelmien, juuresten ja vihannesten kuoret - ruuan tähteet, pilaantunut ruoka (suuret kappaleet hyvä pienentää) - kalanperkeet ja luut - kahvin ja teen porot, tee- ja suodatinpussit - kananmunan kuoret Kukkamulta, kasvinjätteet Talouspaperit + muut pehmeät paperit (ellei niihin ole imeytynyt haitallisia aineita esim. öljyä) Luonnonkuidut pieninä määrinä (esim. villa, puuvilla, silkki ja pellava) Puunlastu ja purut (ei painekyllästetty) Kotieläinten häkkien siivousjätteet, kissan hiekka ÄLÄ LAITA mitään maatumatonta tai haitallista esim. - nesteitä - tuhkaa - tupakantumppeja - imurin pölypusseja - vaippoja KERÄYSPAPERI Kaikki postiluukusta tullut paperi (sanomalehdet, mainokset, kirjekuoret) Uusiopaperi Puhelinluettelot Monistuspaperi Valkoinen paperikassi HUOM! Paperin on oltava puhdasta. Likainen paperi kuuluu energiajätteeseen.

16 KERÄYSKARTONKI 16 (22) Pahvi- ja paperipohjainen pakkausjäte (pahvilaatikot, ruskea pahvi, kartonkiset muro-, keksi- yms. paketit ja kotelot) Nestekartonkipakkaukset (maito-, mehu-, jogurtti-, pesuainetölkit, myös alumiinilla vuoratut) kananmunakennot Sokeri-, jauho- ja leipäpussit WC- ja talouspaperirullat Lelu- ja kosmetiikkakotelot yms. Litistä pakkaukset mahdollisimman ohuiksi. SEKAJÄTE (KAATOPAIKKAJÄTE) Hyötykäyttöön kelpaamaton jäte Poltettavaksi kelpaamaton jäte PVC-muovi ja tunnistamattomat muovit (useat lelut ja lelupakkaukset, sadetakit, letkut, muovitaskut, muovimapit ym.) Vaatteet, tekstiilit, matot, patjat, narut, nahka, keinonahka Posliini Viiluvaneri Vaipat, terveyssiteet Pölypussit Hehkulamput Jos et ole varma siitä, mihin astiaan jäte kuuluu, laita se sekajätteisiin! - kaikki ehjät ja käyttökelpoiset tavarat kierrätykseen - Elohopeakuumemittarit ja vanhat lääkkeet apteekkiin - autonrenkaat renkaita myyviin liikkeisiin (vanteitta maksutonta) - lasi (pullot ja purkit ilman korkkeja ja kaulusrenkaita) ja pienmetalli (säilyketölkit, kattilat, metallikannet yms.) hyötyjätteisiin - ongelmajätteet (öljy, akut, loistelamput ja -putket, maalit, lakat, liuottimet, hapot, emäkset, kyllästetty puu yms.) jäteasemalle Erillisiin keräyspisteisiin sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SE-romu), esim. - kodinkoneet (pesukoneet, mikroaaltouunit, pölynimurit, silitysraudat jne.) - tieto- ja teletekniset laitteet (tietokoneet, tulostimet, laskimet, puhelimet jne.) - viihde-elektroniikka (radiot, televisiot, DVD-soittimet, digikamerat jne.) - valaistuslaitteet (EI hehkulamput!) - sähkö- ja elektroniikkatyökalut - sähköllä, paristoilla tai akulla toimivat pelit ja lelut - paloilmaisimet, termostaatit

17 HYÖTYJÄTTEIDEN KERÄYSPISTEET JOENSUUSSA 17 (22) HYÖTYJÄTTEEN KERÄYSPISTEET (Paperi, lasi, pienmetalli, keräyskartonki) Keskusta Pötkän P-alue, Ranta- ja Sairaalakadun risteyksen läheisyydessä Linnunlahti Kenttämiehentien P-alue Noljakka Liikekeskuksen P-alue Niinivaara Terveyskeskuksen P-alue Rantakylä Pataluodonkadun kääntöpaikka Karsikko Kirjaston P-alue Utra Utran tori Marjala Aurinkokatu 19 Kanervala koulun P-alue Hukanhauta Lonikintie, lämpökeskus Keräyskartonkipisteet: S-Market Torikatu, Valintatalo Suvantokatu Paperinkeräyspisteet: Mutalassa K-kaupan P-alue, Asevelikylässä Nyyrikinkadun kioskin luona, Vehkalahden uimarannan P-alue, Koillispuiston linja-autopysäkillä sekä Ojalankaarto-Alapellontien, Kulhontie-Kissamäentien ja Noljakantie-Vauhtilantien risteysalueilla. Paperia voi tuoda myös kaikkiin kaupungin koulujen ja julkisten rakennusten paperinkeräysastioihin. Kauppaliikkeiden ekopisteet Niinivaaran Eväskontti (pahvi, paperi, keräyskartonki) Kauppakeskus Prisma (pahvi, paperi, keräyskartonki, lasi, paristot) Pilkon Citymarket (pahvi, paperi, keräyskartonki, lasi, paristot, metalli) ONGELMAJÄTTEIDEN VASTAANOTTOPAIKAT (kotitalouksilta veloituksetta) Kontiosuon jäteasema, Kontiosuontie 11, puh Teollisuuskadun kierrätyskeskus, Teollisuuskatu 5 7, puh Tuupovaaran paloasema, Virastotie 26 b Kiihtelysvaaran Suojapirtin P-alue Kontiosuon jäteaseman lisäksi Puukeskus Oy vastaanottaa veloituksetta kotitalouksilta alle kuution pienerän kyllästettyä puuta. Kaikki apteekit vastaanottavat vanhaksi menneitä lääkkeitä.

18 18 (22) SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKAROMUN (SE-romun) VASTAANOTTOPAIKAT (kotitalouksilta veloituksetta) Kontiosuon jäteasema, Kontiosuontie 11, puh Kuusakoski Oy, Lylykoskentie 35, puh Stena Metalli Oy, Hallbergintie 24, puh METALLIROMUN VASTAANOTTOPAIKAT Kontiosuon jäteaseman, Kontiosuontie 11, puh Kuusakoski Oy, Lylykoskentie 35, puh Stena Metalli Oy, Hallbergintie 24, puh MUITA KERÄYSPISTEITÄ JA VASTAANOTTOPAIKKOJA Marjalassa on kolme alueellista sekajätteiden keräyspistettä. Keräyspisteiden käyttäjäksi voi liittyä ottamalla yhteyttä Joensuun Seudun Jätehuolto Oy, puh Aktiivisten työtähakevien ylläpitämä Teollisuuskadun kierrätyskeskus (Teollisuuskatu 5 7, puh ) ja Penttilän kierrätyskeskus (Penttilänkatu 7 9, puh ) ottavat vastaan käyttökelpoista tavaraa ja kierrättävät sitä edelleen.

19 19 (22) ALKUASUNTOJEN JA NUORISOASUNTOLIITON ERILLISHINNASTO alk. Eec-avain Ura-avain Classic-avain Lämpötolpan avain 30,00 /kpl 15,00 /kpl 7,00 /kpl 8,50 /kpl Huoneiston uudelleen sarjoitus, sisältää 3 avainta Eec-avain 200,00 Ura-avain 140,00 Classic 125,00 PIKATILAUSLISÄ 40,00 /tilaus Välioven vaihto Pesualtaan vaihto Patteritermostaatti Kattorasian kansi 100,00 /kpl 150,00 /kpl 90,00 /kpl 50,00 /kpl Siivous 40,00 /h Kellarikomeron tyhjennys 150,00 Erikoistapaukset laskun mukaan

20 20 (22) JÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET Nämä järjestysmääräykset on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyvyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestysmääräyksiä, jotka on kuvattu sivulla 21. Järjestyslaissa ja muualla lainsäädännössä on yleisiä, myös tätä kiinteistöä koskevia määräyksiä.

21 21 (22) JÄRJESTYSSÄÄNNÖT YHTEISET TILAT Ulko-ovet pidetään lukittuina kello Kun ulko-ovet ovat lukittuina, niistä kuljettaessa on huolehdittava siitä, että ne lukittuvat uudestaan. Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu on niissä kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla. Kiinteistössä havaituista vioista on ilmoitettava ensisijaisesti huoltoliikkeelle. JÄTEHUOLTO Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjääteiden poiskuljetuksesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisille niille varaamille paikoille. PYSÄKÖINTI Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. HUONEISTOT Huoneistossa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo on vältettävä melua. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Hyllyjen, taulujen tms. kiinnittäminen seiniin on sallittu. Kaikkeen muuhun rakenteiden muuttamiseen tai korjaamiseen on pyydettävä ja saatava isännöitsijän lupa. Vesivuodoista ja muista huoneistossa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava ensisijaisesti huoltoliikkeelle. Melua ja häiriötä aiheuttavista töistä on ilmoitettava etukäteen naapureille, ja ne on pyrittävä tekemään arkisin ennen kello Kiinteisiin rakenteisiin ja putkistoon kohdistuvia muutoksiin tai korjauksiin ei saa missään tapauksessa ryhtyä. Yhtiö suorittaa em. työt pyynnöstä ja tarpeen mukaan. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa. Parvekkeet on pidettävä siisteinä, ja talvisin niiltä on luotava lumet. Parvekkeilta, sekä luhti- ja porraskäytäviltä tavaroiden heittely on ehdottomasti kielletty. MUUTTOILMOITUS Vuokralaisen tulee irtisanoessaan vuokrasuhteen (kirjallisesti) ilmoittaa tosiasiallinen muuttopäivänsä irtisanomisaikana. Yhtiön hallinnon hoitamiseksi (mm. avainpäivystys) isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle on ilmoitettava myös muiden asunnossa asuvien poismuutosta tai myöhemmin asumaan tulevien henkilöiden sisäänmuutosta. TOMUTTAMINEN Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuilla parvekkeilla tai alueilla ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneisto-parvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella. Mattoja ei kuivateta kuivaushuoneessa. LEMMIKKIELÄIMET Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita eikä talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai tonttia. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. MÄÄRÄYSTEN RIKKOMINEN Järjestysmääräysten rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden ja/tai vuokrasopimuksen purkamisen. Määräykset on vahvistettu asukaskokouksessa. Muutos- ja korjaustöistä on otettava huomioon naapureiden asumisviihtyvyys ja porraskäytävien siisteys.

22 22 (22) Palvelutiedote asukkaille Kiinteistönne huoltaa ISS PALVELUT OY. Haluamme palvella Teitä mahdollisimman hyvin. Siksi Teidän mielipiteenne palvelustamme on meille tärkeä. Kerro siis asia meille suoraan. YHTEYSTIEDOT: KIINTEISTÖÖN LIITTYVÄT HUOLTOTYÖT MA PE KLO HUOLTOMIES PUH TYÖAJAN ULKOPUOLELLA PALVELUKESKUS MA PE TYÖNJOHTO ISS PALVELUT OY Ukkolantie Joensuu

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

ASUKASKANSIO KOY Hyvinkään Nuorisoasunnot

ASUKASKANSIO KOY Hyvinkään Nuorisoasunnot 2016 ASUKASKANSIO KOY Hyvinkään Nuorisoasunnot Asunnot kohteissa: Pellonojantie 2, 05810 Hyvinkää (Martti) Lehmustie 10, 05460 Hyvinkää (Hakala) Niittymäentie 4, 05810 Hyvinkää (Martti) (Yhdistyksen toimisto)

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ)

JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) 1 (6) JÄTEHUOLTO-OHJE (Lähde: Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) JÄTTEIDEN LAJITTELU HUOM! Nämä on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n alueella jätteiden lajittelua koskevat ohjeet. Muiden jätehuoltoyhtymien alueilla

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako Vuokralaisen oikeudet Vuokratessaan asunnon vuokralaisella on sekä oikeuksia että velvollisuuksia asunnon suhteen.

Lisätiedot

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Muuttaminen Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa Kotkan Asunnot toimistolla (vuokravakuus ja mahdolliset liitteet tulee olla hoidettu ennen sopimuksen allekirjoitusta).

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista asukkaan tulee toimittaa vuokranantajalle yhden (1) kuukauden vuokraa vastaava vuokravakuus.

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista asukkaan tulee toimittaa vuokranantajalle yhden (1) kuukauden vuokraa vastaava vuokravakuus. Sisällys Joensuun Kodit... 2 Vuokrasopimus ja asuntoon muutto... 2 Vuokrasopimus ja vuokravakuuden toimittaminen... 2 Asuntotarkastus... 2 Avaimet... 2 Ovenavaus... 2 Saunavuoron ja autopaikkojen varaukset

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Yksiö ET= eteinen VH= vaatehuone ALK.= alkovi PH= pesuhuone K= keittiö OH= olohuone 3 Asunnon haku Mistä saa tietoa vapaista asunnoista?

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset 1 Asukasdemokratia Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 16.7.1990/649 eli Yhteishallintolaki : Laki antaa vuokralaisille oikeuden ottaa osaa

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia.

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Arvoisa asukkaamme Vuokranmaksu Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Olet allekirjoituksellasi hyväksynyt vuokranmaksupäiväksi

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin Kun etsit vuokra-asuntoa Asuntoja voi vuokrata esimerkiksi kaupungeilta, kunnilta, yksityisiltä ja markkinoilta. Useimmat asunnonhakulomakkeet ym. löytyvät

Lisätiedot

ASUMISEN OPAS. Minna Riekki sosionomi (AMK) Tanja Tourunen sosionomi (AMK)

ASUMISEN OPAS. Minna Riekki sosionomi (AMK) Tanja Tourunen sosionomi (AMK) ASUMISEN OPAS Minna Riekki sosionomi (AMK) Tanja Tourunen sosionomi (AMK) Hei! Rovaniemellä 11.9.2003 Olemme kaksi sosionomi-opiskelijaa Rovaniemen ammattikorkeakoulusta. Teimme tämän oppaan opinnäytetyönämme.

Lisätiedot

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Metalli KYLLÄ metalliset purkit ja tölkit, kuivat maalipurkit tölkkien kannet, korkit einesten alumiinivuoat lämpö- ja ulkokynttilöiden

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille Palvelukeskus Kyrölä, Kyröntupa ja Kuusikummun Asumisyksikkö NURMEKSEN KAUPUNKI 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

Kannattaa ottaa selvää myös tulevista remonteista ja niiden vaikutuk sesta asumiseesi.

Kannattaa ottaa selvää myös tulevista remonteista ja niiden vaikutuk sesta asumiseesi. Dia 1 Mistä vuokra-asunto? Vuokra-asuntoja voi hakea: kaupunkien ja kuntien kiinteistöyhtiöt yleishyödylliset vuokranantajat yksityiset vuokranantajat yritykset yhteisöt Asunnonhakulomakkeet löytyvät usein

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. 215 TOAS PEKOLA 31 >MUUTTO MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. MISTÄ JA KUINKA SAAN AVAIMET? Asunnon avaimet voit noutaa perjantaista 30.5.2014 alkaen asuntotoimistostamme,

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014. 215 TOAS PEKOLA 27 >ASUNTONI MINKÄLAISIA LAITTEITA KEITTIÖSSÄNI ON? Keittiössä on vakioliesi ja jää-/pakastinkaappi. Lieden yläpuolella on liesikupu, joka on yhdistetty talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään

Lisätiedot

RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA. Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö

RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA. Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö 1 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA 481/95 2 LAIN SOVELTAMINEN, AHVL 1 rakennus tai sen osa käyttötarkoitus

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

Viitasaaren Vuokra-asunnot Oy 1(5)

Viitasaaren Vuokra-asunnot Oy 1(5) 3 vko 2 vko 1 vko 2 kk 1 kk 1 vuodessa Jatkuva 3 vko 2 vko 1 vko 2 kk 1 kk 1 vuodessa As Oy Mallitalo Oy 1.6.2008 Viitasaaren Vuokra-asunnot Oy 1(5) YLEISET HOITOTEHTÄVÄT Työnjohto Työ- ja vikailmoitusten

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE Yläkämppä 2/6 Yleistä Tervetuloa käyttämään Kiljavan yläkämppää. Tämä ohje on laadittu pitkien käyttökokemusten pohjalta.

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA Ryhmämuotoista asumisvalmennusta ja räätälöityä yksilötyötä asumisen asioissa Hanke

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille NuVa kuntayhtymä NuVa kuntayhtymä 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 11,14,21 1.2 Miten asuntoa haetaan

Lisätiedot

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma.

x.11.2013 Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Mårtenspy skola, Martinkyläntie 485, 04240 Talma. 1 (10) Vuokranantaja: Vuokralainen: Sipoon kunta, Tekniikka- ja ympäristöosasto, Toimitilat. PL 7, 04131 Sipoo Sipoon Kunta, Sivistysosasto, Kansalaisopisto PL 7, 04131 Sipoo Vuokrakohde: Mårtenspy skola,

Lisätiedot

Poista elintarvikejäämät pakkauksista, huuhtaise tarvittaessa kylmällä vedellä.

Poista elintarvikejäämät pakkauksista, huuhtaise tarvittaessa kylmällä vedellä. Energiajäte Keräysastiat taloyhtiön jätehuoneessa. Energiajäte on erikseen kerättyä jätettä, jota ei voi kierrättää materiaalina, mutta joka voidaan käyttää hyödyksi energian tuotannossa. Tällaista jätettä

Lisätiedot

Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx

Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Yhteyshenkilö puhelin Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx Osoite Postinumero

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk UTAJÄRVEN KUNTA KUNNAN VUOKRA-ASUNTOJEN JÄR- JESTYSSÄÄNNÖT Hyväksytty : Tekninen lautakunta VUOKRA-ASUNNON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT YLEISTÄ Nämä talon järjestyssäännöt on säilytettävä

Lisätiedot

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Sivu 1 / 5 ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Tämä opas tarjoaa Taitokaari Oy:n vuokralaisille yleistä tietoa ja hyödyllisiä ohjeita jokapäiväistä asumista varten. Oppaan lopusta löydät myös kaikki

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi Puhelin Sähköposti 2. VUOKRALAINEN Nimi Henkilötunnus Puhelin Sposti 3. VUOKRAUSKOHDE Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin Huoneisto vuokrataan asuinkäyttöön

Lisätiedot

KIINTEISTÖNHOIDON VASTUUNJAKO YHTIÖN JA ASUKKAAN VÄLILLÄ 1. KIINTEISTÖNHOIDON JA KUNNOSSAPIDON PÄÄPERIAATTEET

KIINTEISTÖNHOIDON VASTUUNJAKO YHTIÖN JA ASUKKAAN VÄLILLÄ 1. KIINTEISTÖNHOIDON JA KUNNOSSAPIDON PÄÄPERIAATTEET KIINTEISTÖNHOIDON VASTUUNJAKO YHTIÖN JA ASUKKAAN VÄLILLÄ 1. KIINTEISTÖNHOIDON JA KUNNOSSAPIDON PÄÄPERIAATTEET Kiinteistöjen kiinteistönhoito sekä kunnossapito kuuluu pääsääntöisesti sen omistajalle eli

Lisätiedot

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muutto on suuri elämänmuutos, johon liittyy sekä iloa uudesta kodista että luopumisen haikeutta. Se vie myös voimia, sillä

Lisätiedot

Tervetuloa asukkaaksi!

Tervetuloa asukkaaksi! SISÄLTÖ Muutto uuteen kotiin 3 Vuokrasopimus Vakuusmaksu Muuttoilmoitus Huoneiston tarkastus Sähkösopimus Kotivakuutus Asumisen tuet Lemmikkieläimet Muutto uuteen kotiin 4 Vuokran maksaminen Palovaroitin

Lisätiedot

Talokirja. Porin. Siilo. Turvallisen viihtyvyyden tekijä.

Talokirja. Porin. Siilo. Turvallisen viihtyvyyden tekijä. Talokirja Porin Siilo Turvallisen viihtyvyyden tekijä. Tervetuloa asumaan Porin Siiloon! Tästä kirjasta löydät hyödyllistä tietoa Porin Siilosta ja muuttamisesta. Porin Siilo on 1938 valmistunut rakennus

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi: Nuorten kuntoutuspalvelut tosimielellä Oy Henkilötunnus / Y-tunnus: 1909446-5 Osoite: Torikatu 24 C 48, 80100 Joensuu Puhelin: Toimitusjohtaja

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö.

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö. 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / _ Puhelinnumero Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / Puhelinnumero 2. Vuokralainen/vuokralaiset Nimi Henkilötunnus

Lisätiedot

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1

EKOMAKSUT 01.05.2013. Jätetaksa Oy Botniarosk Ab:n toimialueella Jätemaksutaulukko nro 1 EKOMAKSUT Jätemaksutaulukko nro 1 /vuosi /vuosi Asunnot, joissa asuu 1 henkilö 20,00 24,8 Asunnot, joissa asuu 2 henkilöä 33,00 40,92 Asunnot, joissa asuu 3 henkilöä tai enemmän 38,00 47,12 Rivi- ja kerrostalot/asunto

Lisätiedot

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen Seinäpinnat Asukas saa materiaalit (maalit, tapetit ja lisätarvikkeet) remontoimattomaan asuntoon x Asukas tekee itse luvan saatuaan ohjeiden mukaan omakustanteinen

Lisätiedot

ASUNTO OY SATOJÄKÄLÄ 18.3.2013 1

ASUNTO OY SATOJÄKÄLÄ 18.3.2013 1 ASUNTO OY SATOJÄKÄLÄ 18.3.2013 1 Tervetuloa As. Oy Satojäkälään - opas asukkaille Yhtiömme 80 asuntoa ja noin 200 asukasta muodostavat kokonaisuuden, joka ei toimi hyvin ilman kaikkien tiedossa olevia

Lisätiedot

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä viestintä vuokrasuhteessa Hyvässä viestinnässä käytetään sovittua yhteydenpitokanavaa Sähköinen

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus

JÄTEHUOLTO SUOMESSA. Pullojen palautus JÄTEHUOLTO SUOMESSA Pullojen palautus Monet Suomesta ostetut limsa- ja olutpullot ja tölkit voi palauttaa kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Suomesta ostetut alkoholipullot voi palauttaa Alkoihin.

Lisätiedot

LAJITTELUOHJEET. Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava

LAJITTELUOHJEET. Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava LAJITTELUOHJEET Pienasema Keravan kierrätysmateriaalin tuotantolaitos Karhuntassuntie 59 04260 Kerava Puh. 010 636 7000 (yritykset) 010 636 5000 (kuluttajat) Sähköinen asiointi: www.lassila-tikanoja.fi/asioi

Lisätiedot

VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN

VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN Kun olen kaksin koirani kanssa, kuulen kun hänen tassut napsuttelee Angie Myyrmäki KORJAAVA JA EHKÄISEVÄ ASUMIS- SOSIAALINEN TYÖ SEMINAARI 11.10.2018 VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 11.10.2018 Vuokrasopimuksen

Lisätiedot

ASUKASOPAS. Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski

ASUKASOPAS. Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski ASUKASOPAS Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski 1 Sisällys YHTEYSTIEDOT... 3 ASUKASLASKUTUSHINNASTO... 4 TERVETULOA UUSI ASUKAS... 5 MUUTTO UUTEEN KOTIIN... 6 Vuokrasopimus... 6 Vakuusmaksu... 6 Huoneistoon

Lisätiedot

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12)

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12) Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet Kiinteistöhuolto...1 Vuokran laskutus ja taloudellinen isännöinti...1 Isännöitsijä...1 Autopaikat...2 Vuokrasopimuksen irtisanominen...3 Muutto...3 Muuttoilmoitus...3

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRAN- ANTAJA LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 2167217-2 2. VUOKRA- LAINEN 3. VUOKRA- KOHDE 4. VUOKRA- AIKA Osoite Yhteyshenkilö C/O KIINTEISTÖ- OY, PL 3 02010 Toistaiseksi voimassa oleva Alkamispäivä

Lisätiedot

K-S Tili ja Isännöinti Oy

K-S Tili ja Isännöinti Oy K-S Tili ja Isännöinti Oy Asunto Oy:n valvontavastuu huoneiston kunnossapito- tai muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti taloyhtiölle kaikista huoneistonsa

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Puutteet: a. markkinointi ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä (hyvä vuokranvälitystapa) 2 p. b. selvitys vuokranantajan oikeudesta vuokrata huoneisto jäi tekemättä, vuokralaiselle ei esitetty

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 2. Vuokralainen Orimattilan kaupunki Ly: 0129920-0 3. Vuokrauskohde Osoitteessa Koulutie 19,

Lisätiedot

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Versio 2016 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus

Lisätiedot

Vähennetään jätettä. Jätteen synnyn ehkäisy tarkoittaa

Vähennetään jätettä. Jätteen synnyn ehkäisy tarkoittaa JÄTEOPAS Vähennetään jätettä Jätteen synnyn ehkäisy tarkoittaa toimenpiteitä, joiden ansiosta jätettä ei synny lainkaan haitallisten ja myrkyllisten aineiden käytön vähentämistä tuotteiden uudelleenkäyttöä

Lisätiedot

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 VENEPAIKKOJEN VUOKRAUSSÄÄNNÖT, PIENVENESATAMASÄÄNNÖT JA KARTAT Muutettu 19.10.2005 75 Hyväksytty liikuntalautakunnassa 17.11.2004 66 KIRKKONUMMEN KUNNAN

Lisätiedot

Asukasopas. Kiinteistö Oy Hankasalmen Haka

Asukasopas. Kiinteistö Oy Hankasalmen Haka Asukasopas Kiinteistö Oy Hankasalmen Haka Sisältö Alkusanat... 2 1 Haka kunnan vuokra-asuinkohteiden omistajana... 3 2 Vuokra-asukkaaksi tuleminen... 4 3 Asuminen Hakan vuokra-asunnoissa... 6 4 Asumisen

Lisätiedot

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk Kohteen ilmoittaja Nimi: Toimisto Puh: 05-217 100 Merikotkan Pesä Ky Koulukatu 10 48100 Kotka Puh: 05 217 100 AIVAN KARHULAN KESKUSTASSA SUPERNÄPPÄRÄ, JUURI UUDET PINNAT SAANUT, VALOISA PIENKOTI! YRITYKSETKIN

Lisätiedot

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän:

Kaikki arjen valinnat vaikuttavat ympäristöön. Haluamme oppilaitoksessamme toimia niin, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän: Opiskelemme ja työskentelemme ainutlaatuisen kauniissa ympäristössä. Kun pidämme siitä hyvää huolta, se pysyykin viihtyisänä. Pidetään kunniaasiana sitä, että niin koulun rakennukset kuin piha-alueetkin

Lisätiedot

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin!

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tilat: Yhdistyksen toimistohuoneiden lisäksi Kotolasta löytyy kaksi koulutustilaa; suurempi

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Yhteiset tilat ja naapuruus

ASUMISPAKKI- koulutus Yhteiset tilat ja naapuruus ASUMISPAKKI- koulutus Yhteiset tilat ja naapuruus 1 Yhteiset tilat ja niiden käyttö Yleisiä tiloja ovat sauna, pukuhuoneet, kellarikomerot, urheiluvälinevarastot, pesutupa, mankeli, kuivaushuone, kerho-

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus Pelastuslaitokset Suomessa on 22 pelastuslaitosta, niiden tehtävänä on onnettomuuksien ennaltaehkäisy pelastustoiminta varautuminen poikkeusoloihin ensihoito

Lisätiedot

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry Onnistu ja menesty vuokranantajana ja asuntosijoittajana Tuorein tieto vuokramarkkinoista, lainsäädännöstä ja yleisistä käytännöistä Neuvontapalvelu, jossa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (7) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntavirasto PL 4800 00099 Helsingin kaupunki puhelin (09) 310 8771 Ly-tunnus 0201256-6

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (7) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntavirasto PL 4800 00099 Helsingin kaupunki puhelin (09) 310 8771 Ly-tunnus 0201256-6 HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (7) HIETARANNAN UIMARANNAN UUDEN KAHVILA/RAVINTOLAN VUOKRAAMINEN. LLE Vuokranantaja Helsingin kaupunki Liikuntavirasto PL 4800 00099 Helsingin kaupunki puhelin (09) 310

Lisätiedot

ASUKASKANSIO TÄRKEÄÄ TIETOA ASUMISESTA

ASUKASKANSIO TÄRKEÄÄ TIETOA ASUMISESTA ASUKASKANSIO TÄRKEÄÄ TIETOA ASUMISESTA SISÄLLYSLUETTELO MUUTTAJAN MUISTILISTA... s3 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... s5 Yhteiset tilat ja ulkoalueet, Jätehuolto Pysäköinti ja autopaikat, Asunnot, Muuttoilmoitus, Asunnon

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN Sitten, kun en enää muista nimeäni, sitten, kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten, kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten, kun en enää ole tuottava yksilö. Kohdelkaa

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro:

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VASTAANOTTOTILOJA KOSKEVA VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRALAINEN Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y-tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRAUKSEN KOHDE VUOKRASOPIMUKSEN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1 KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1. Sopijaosapuolet Tikkamäen Palvelut Oy (jäljempänä vuokranantaja) ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitoja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, (jäljempänä vuokralainen) ovat sopineet

Lisätiedot

MYYNTIESITE KERROSTALOYKSIÖ PORISSA VARSINAIS-SUOMEN. ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Linnankatu 43 20101 TURKU 10.11.2014

MYYNTIESITE KERROSTALOYKSIÖ PORISSA VARSINAIS-SUOMEN. ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Linnankatu 43 20101 TURKU 10.11.2014 MYYNTIESITE 1 VARSINAIS-SUOMEN MYYNTIESITE ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Linnankatu 43 20101 TURKU 10.11.2014 Puhelin Vaihde 029 56 26400, Telekopio 029 56 26488 Sähköposti varsinais-suomi.uo@oikeus.fi KERROSTALOYKSIÖ

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA Kaupunki / kunta: Alavus Kiinteistön / taloyhtiön nimi: Alavuden Vuokra-asunnot Oy, kiinteistöt eritelty luetteloon Laatimispäivämäärä: 6.7.2011/10.10.2011/3.11.2014/24.11.2015

Lisätiedot

SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7

SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7 SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7 1 VUOKRASOPIMUKSEN OSAPUOLET JA KOHDE 17 1.1 Vuokranantaja ja vuokralainen vuokrasuhteen osapuolina 17 1.2 Asuinhuoneisto 19 1.3 Useita huoneistoja koskeva sopimus 23 1.4

Lisätiedot

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Asumisen opas Noudata hiljaisuusaikaa. Klo 22.00-07.00. Huolehdi että asunnostasi ei kuulu meteliä toisiin asuntoihin. Hiljaisuusaika koskee myös piha-aluetta. Pidä

Lisätiedot

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112.

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112. Tärkeät numerot Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Isännöitsijä Kiinteistön hallinnolliset asiat. Huoltoyhtiö Kaikki asuntoon ja kiinteistöön liittyvät viat ja korjaukset. Hätänumero Suomessa 112. Hätänumerosta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 YRJÖNKADUN UIMAHALLIKIINTEISTÖSSÄ SIJAITSEVAN TYÖTILAN VUOKRAAMINEN ADALIA SALON & SOLARIUMILLE Sopijapuolet: Vuokranantaja Vuokralaiset Helsingin kaupungin liikuntavirasto

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntajohtaja (.2015) Helsingin kaupungin liikuntavirasto

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKUNTAVIRASTO. Liikuntajohtaja (.2015) Helsingin kaupungin liikuntavirasto HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 (5) VUOKRASOPIMUS TMI MERCARTON KANSSA LAUTTASAAREN UIMARANNAN KIOSKI- JA VARASTOTILOISTA Sopimuksen numero Kaupungin päätös HEL 2015-000717 Liikuntajohtaja (.2015) Vuokra-alueen

Lisätiedot

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1).

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1). Osapuolet. Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0557-.. Vuokralainen Raision kaupunki, y-tunnus 008-5. Vuokrauskohde Naantalin kaupungin 5. kaupunginosan 6. korttelin tontilla nro sijaitsevan Kiinteistö

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Vuokrasopimus 1 Luonnos 15.10.2014. 2 Merimaskun Rantamakasiini -rakennus ja siihen kuuluva piha-alue.

Naantalin kaupunki Vuokrasopimus 1 Luonnos 15.10.2014. 2 Merimaskun Rantamakasiini -rakennus ja siihen kuuluva piha-alue. Naantalin kaupunki Vuokrasopimus 1 1 Osapuolet 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2 Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali 1.2 Vuokralainen T:mi Marita Lamberg, y-tunnus 1979727-5 2 Vuokrauskohde

Lisätiedot

JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy Keski-Suomen Energiatoimisto

JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy Keski-Suomen Energiatoimisto JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy 2013 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 28.11.2013 Lauri Penttinen 2 Kulutuskäyrästöt talon iän mukaan

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

TALOYHTIÖN VASTUUJAKOTAULUKKO

TALOYHTIÖN VASTUUJAKOTAULUKKO 1 (8) TALOYHTIÖN VASTUUNJAKOTAULUKKO Vastuunjaon yleistiedot ja kohdistus Taloyhtiön nimi Y-tunnus Osoite Kunta Kaupunginosa Laadintapäivämäärä Rakenteet Vesikatto Ylä-, ala-, välipohja Ulko- ja sisäseinät

Lisätiedot

Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet

Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet Nuorten asumisen erityispiirteet nuoriso ja hyvän asumisen haasteet Tiina Kupari, asumis- ja koulutuskoordinaattori, Nuorisoasuntoliitto ry Satu Sainio, isännöitsijä, Alkuasunnot Oy Nuorisoasuntoliitto

Lisätiedot

Parvikoti Pomon käsikirja

Parvikoti Pomon käsikirja Parvikoti Pomon käsikirja Tämä on Parvikoti-pomon käsikirja. Saat tästä kaiken tarvittavan tiedon, kun olet hankkimassa Parvikotia itsellesi ja porukallesi. Vastaamme tässä käsikirjassa oleellisimpiin

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat - - 2. Vuokralainen/vuokralaiset - - 2 (5) 3. Vuokrauskohde Osoite Postinumero Toimipaikka Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin m². Vuokratun

Lisätiedot

Jäteopas. Ylivieskan. ammattiopisto

Jäteopas. Ylivieskan. ammattiopisto Jäteopas Ylivieskan ammattiopisto Sisällysluettelo 1. Jätelaki 4 2. Tietosuojapaperi 6 3. Keräyspaperi 7 4. Palava-/Energiajäte 8 5. Keräyspahvi 9 6. Hyödynnettävä muovi 10 7. Metalli 11 8. Biojäte 12

Lisätiedot

KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö

KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö 1 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA 481/95 2 LAIN SOVELTAMINEN, AHVL

Lisätiedot

LUT jätteenkäsittelyohjeet

LUT jätteenkäsittelyohjeet LUT jätteenkäsittelyohjeet Päivitetty 19.2.2014 HL 1. BIOJÄTE ruuan tähteet kanamunankuoret kahvisuodattimet ja teepussit luut ja kalanperkeet hedelmien ja vihanneksien kuoret talouspaperi ja lautasliinat

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot